Zitting van 26 maart 2015

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Verslag vergadering 26 februari 2015

 

Voorgeschiedenis

26 februari 2015: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 26 februari 2015 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Bekrachtiging schepencollegebesluit bewakingswet
Onderwerp: Besluit van 10 maart 2015 houdende politieverordening vierdaags evenement - Bal van burgemeester Paul Dams  van 18 maart tot 23 maart 2015 -  inzake bewakingswet.

 

Voorgeschiedenis

10 maart 2015: schepencollegebeslissing houdende politieverordening met betrekking tot het vierdaagse evenement 'bal van burgemeester Paul Dams' van 18 maart 2015 tot 23 maart 2014 inzake het uitoefenen van taken in het kader van de bewakingswet van 10 april 1990.

 

Feiten en context

De gemeenteraad vergaderde niet tijdig.

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient dit besluit van het schepencollege te bekrachtigen overeenkomstig het Gemeentedecreet.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 onthoudingen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de schepencollegebeslissing van 10 maart 2015 inzake de politieverordening met betrekking tot het vierdaagse evenement - bal van burgemeester Paul Dams van18 maart 2015 tot 23 maart 2015 inzake het uitoefenen van taken in het kader van de bewakingswet van 10 april 1990.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Bouwproject 2014121. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing (nr.) van stedenbouwkundige vergunning Bouwwerken Peeters bvba voor het bouwen van 5 meergezinswoningen op het perceel gelegen langs de Lindenlaan gekadastreerd afd.2 sectie C nr. 304S, 302G, 312C en 313D (deel)

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs: aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor het project gelegen Lindenlaan gekadastreerd (afd.) 2 sectie C . nr. 304S, 302G, 312C, 313D(deel).

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 2014121

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 5-12-2014 tot 4-1-2015. (Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.)

● Er werd een schattingsverslag opgesteld omtrent de grond die afgestaan wordt door de gemeente Tremelo.  Het verslag van de gezworen landmeter werd ontvangen op 11 maart 2015.

 

Feiten en context

Het dossier betreft een bouwproject van 44 woonentiteiten in 5 meergezinswoningen.

Er wordt eveneens wegenaanleg voorzien met groene openbare ruimte.  Het ontwerp voorziet ondergrondse parkeergelegenheden.  De aanpalende school krijgt met het project een ontsluiting voor fietsers. 

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

Voor meergezinswoningen wordt enkel rekening gehouden met het aantal gerealiseerde woonentiteiten (minstens 50) en geldt geen oppervlaktecriterium.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

Er werd een schattingsverslag opgemaakt door Ludo Van Dun, landmeter-expert, voor het relict van een oude zijtak van de Leibeek.  Het betreft een verlaten bedding die eigendom is van de gemeente Tremelo en het project kruist.

 

Argumentatie

Het behoort om het wegtracé en de openbare, publieke ruimte in te lijven in het openbaar domein.  Deze zone wordt duidelijk aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de aanvrager, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

De aanvrager zal eveneens dienen in te staan voor de aanleg van de wegenis en voor de aanleg van de publieke en groene openbare ruimte.

Om de slaagkans van het project te garanderen dienen enkele voorwaarden te worden opgenomen.

Omwille van de omvang van het project wordt voor een gefaseerde ontwikkeling gekozen.  Hierbij kunnen de woonentiteiten van de eerste fase pas te koop worden aangeboden na de voorlopige oplevering van de wegenis, zoals voorzien in de eerste fase.  De woonentiteiten van de tweede fase kunnen pas te koop worden aangeboden na de voorlopige oplevering van de wegenis, zoals voorzien in de tweede fase.

De woonentiteiten van de tweede fase kunnen pas te koop worden aangeboden na de voorlopige oplevering van de totale openbare en groene ruimte zoals voorzien op plan.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Lindenlaan en de groene publieke ruimte, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 5262,58 m², waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art.3:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 40,38m², waarvan de gemeente Tremelo eigenaar is en in het oranje staat aangeduid staat op het bijgevoegde opmetingsplan, wordt kosteloos afgestaan aan de opdrachtgever om reden van openbaar nut.

 

Art. 4:

De akten van grondafstand zijn ten laste van de aanvrager.  Ze zullen opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akten dienen verleden te worden vooraleer een woonentiteit te koop wordt aangeboden.

 

Art. 5:

Aan de vergunningsaanvraag  voor het perceel gelegen te Lindenlaan, gekadastreerd (afd. 2) sectie C nr. 304s, 302e, 302g, 312c en 313d/deel, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor electriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale P.B.E. Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

 

Art. 6:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.5.Dossiernaam: Gewestelijk RUP
Onderwerp: Advies Gewestelijk RUP

 

Voorgeschiedenis

Op 19 december 2014 keurde de Vlaamse Regering het besluit houdende de voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk RUP "afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur: landbouw-, natuur- en bosgebieden Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden" goed.

De Vlaamse Regering onderwerpt het ontwerpplan aan een openbaar onderzoek van 3 februari 2015 t.e.m. 3 april 2015.

 

Feiten en context

Waterwegen en Zeekanaal nv is voornemens de cluster Bovendijle in het kader van het geactualiseerde Sigmaplan in te richten.  De Cluster Bovendijle bestaat uit vier verschillende deelgebieden, gelegen in het stroomopwaartse deel van de Dijle. Om de inrichting van deze gebieden te kunnen realiseren, is de opmaak van een RUP noodzakelijk.

De gemeenteraad van de gemeente Tremelo wordt gevraagd om advies uit te brengen voor het einde van het openbaar onderzoek.

 

Juridische grond

● Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen van 23 september 1997, geeft een visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Vlaanderen en legt de krachtlijnen vast van het ruimtelijk beleid naar de toekomst.

● Het Gewestplan Leuven KB 7-4-1977 bevat stedenbouwkundige voorschriften inzake de bestemming, de inrichting en/of beheer van gronden.

● Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van 19 januari 2012, geeft een visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Tremelo en legt de krachtlijnen vast van het ruimtelijk beleid naar de toekomst.

● Herbevestiging van Agrarische gebieden. De agrarische gebieden waarvoor binnen de afbakeningsprocessen van de open ruimte geen twijfel bestaat over hun agrarische bestemming worden herbevestigd volgens de aanduidingen van het gewestplan.

● De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en zijn uitvoeringsbesluiten leggen de juridische regels vast waarbinnen de ruimte in Vlaanderen kan worden ontwikkeld.

 

Argumentatie

Ruimte Vlaanderen richtte een adviesvraag op 26 januari 2015 aan de gemeenteraad van de gemeente Tremelo om hun advies uit te brengen voor 3 april 2015.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist volgend advies uit te brengen:

Voorliggend advies richt zich op drie afzonderlijke locaties in de gemeente Tremelo die zich situeren binnen de afbakening van het gewestelijk RUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’. Deze locaties worden via het gewestelijk RUP bevestigd en/of (her)bestemd als natuurgebied.

De drie locaties situeren zich in het zuidwesten van de gemeente Tremelo, ten westen van de kern van Tremelo.

De drie locaties zijn gelegen op de noordelijke grens van het plangebied van het gewestelijk

RUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’.

 

De drie locaties grenzen aan het gehucht Ninde, een uitwaaierend woongebied van de dorpskern van Tremelo dat van landbouwgehucht is geëvolueerd tot één aaneengesloten verkavelingsgehucht waar de woningen voornamelijk in een open verband worden opgericht naast de kleinere oorspronkelijke landbouwbedrijven en hun woningen.

 

a. Locatie 1: modelvliegclub Dakota (+/- 1,2 ha) (kadastraal gelegen: afdeling 1 - sectie B - nr. 367 T.) Dit perceel is eigendom van VZW Huize De Veuster.

 

Modelvliegclub Dakota situeert zich in het westelijke deel van de gemeente, ten zuiden van Ninde. De site is gelegen aan de Pater Damiaanstraat in Tremelo. Het gewestplan geeft aan dat de site volledig zonevreemd ligt in ‘landschappelijk waardevol agrarisch gebied’ (gewestplan Leuven, goedgekeurd bij KB, d.d. 07/04/1977). Het grootste deel van de site bestaat uit weide- en grasland waarin de landingsbanen voor de modelvliegers korter worden gemaaid. De bestaande, kleinschalige constructies situeren zich aan de straatzijde, aansluitend bij de overige bebouwing van de Pater Damiaanstraat.

 

b. Locatie 2: parking voetbalclub KV Tremelo (+/- 0,5 ha)

De parking van voetbalclub KV Tremelo situeert zich in het westelijke deel van de gemeente, tussen  Ninde (ten westen) en Tremelo (ten oosten). De site is gelegen aan de Basdongenstraat 1 in Tremelo. Het gewestplan geeft aan dat de site volledig zonevreemd ligt in ‘natuurgebied’ (gewestplan Leuven, goedgekeurd bij KB, d.d. 07/04/1977). In het zuiden sluit de site via de parkingzone aan bij de site van ‘Texas City’. Het bestaande voetbalterrein en bijhorende infrastructuren zijn niet opgenomen in de afbakening van het gewestelijk RUP. Enkel de parking aan de overzijde wordt in dit gewestelijk RUP opgenomen.

De parking van KV Tremelo situeert zich op volgende kadastrale percelen: afdeling 1 - sectie B - nr’s. 646 en 647A. Deze percelen zijn eigendom van voetbalclub KV Tremelo.

 

c. Locatie 3: Texas City (+/- 2 ha)

‘Texas City’ situeert zich in het westelijke deel van de gemeente, tussen Ninde (ten westen) en Tremelo (ten oosten). De site is gelegen aan de Basdongenstraat 3 in Tremelo. Het gewestplan geeft aan dat de site volledig zonevreemd ligt in ‘natuurgebied’ (gewestplan Leuven, goedgekeurd bij KB, d.d. 07/04/1977). In het noorden sluit de site aan bij de site (parking) van voetbalclub KV Tremelo. Momenteel zijn op deze site volgende infrastructuren terug te vinden: saloon, sheriff-office, generale store, bank, atelier, conciërgewoning, parkeerplaatsen (vooraan), weide voor tenten en 2 bossen. De site heeft een oppervlakte van ongeveer 2 ha.

De site van ‘Texas City’ situeert zich op volgende kadastrale percelen: afdeling 1 - sectie B

- nr’s. 607 A, 643, 645 A en 642X. Deze percelen zijn eigendom van ‘Texas City Western Dorp vzw’.

 

III. GEMEENTELIJK RUP ZONEVREEMDE RECREATIE - FASE 2

 

De drie locaties maken deel uit van het in opmaak zijnde gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’. In dit hoofdstuk worden de doelstellingen en de al doorlopen procedure van dit RUP beknopt toegelicht.

 

a. In uitvoering van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) Tremelo1

De drie locaties die hierboven worden gesitueerd, maken deel uit van het in opmaak zijnde gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’. Dit gemeentelijk RUP wordt opgemaakt in uitvoering van de volgende bindende bepaling in het GRS van Tremelo:

‘Bindende bepaling nr. 8: ‘opstellen van een RUP zonevreemde sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten’: met dit RUP zullen voor bestaande vaak historisch gegroeide sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten ruimtelijke integratiemogelijkheden worden afgetoetst opdat ze op hun huidige locatie kunnen blijven of dat ze moeten worden geherlokaliseerd.’²

 

Het RUP zonevreemde sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten wordt opgemaakt in 2 fasen.

 

Omwille van de hoogdringendheid om te komen tot een duidelijk planologisch kader voor de enkele zonevreemde activiteiten in en rondom de kern van Baal, werd besloten om het RUP op te splitsen in twee afzonderlijke fasen. Fase 1 van dit RUP omvat drie plangebieden in en grenzend aan de kern van Baal: Balenberg, KFC Baal en Parkheide. Bij besluit van 12 juni 2014 heeft de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant dit RUP, zoals definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 22 mei 2014, goedgekeurd.

 

In februari 2014 besloot de gemeente Tremelo om fase 2 van het RUP op te starten. Interleuven staat in voor de opmaak van deze tweede fase, die de overige zonevreemde sport- en recreatieve activiteiten binnen de gemeente behandelt. Hierbij wordt vertrokken van de inventaris zoals opgenomen in het GRS³. De drie locaties uit voorliggend bezwaar werden mee opgenomen in deze inventaris.

 

1 Goedgekeurd door de bestendige deputatie d.d. 8/03/12

² GRS Tremelo, p. 140

³ GRS Tremelo, p. 62

 

b. Doelstelling van het RUP

Het RUP ‘Zonevreemde recreatie Tremelo – fase 2’ wil het ruimtelijk-juridisch kader scheppen om de zonevreemdheid van een aantal bestaande, vaak historisch gegroeide sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten op te heffen en hen een aantal randvoorwaarden voor de gewenste ontwikkeling aanbieden. Het uitvoeringsplan wil op een duurzame en ruimtelijk verantwoorde wijze ruimte creëren voor het behoud of de herlokalisatie en de eventuele uitbreiding van de zonevreemde activiteiten wanneer dit ruimtelijk kan worden verantwoord.

 

Het plan moet rechtszekerheid geven aan de sport- en recreatieve activiteiten. Het creëert een juridisch kader, waardoor de ontwikkelingsmogelijkheden en beperkingen voor de betrokkenen duidelijk worden.

 

c. Afwegingsstudie

Op 24 juni 2014 besloot de gemeente 13 locaties (12 verenigingen) op te nemen in de afwegingsstudie van het RUP, waaronder de drie locaties uit voorliggend bezwaar. In het kader van deze afwegingsstudie werd aan deze verenigingen eveneens een bevraging overgemaakt waarbij werd gepolst naar hun bestaande situatie en hun toekomstige noden en/of wensen (zowel plus- als minpunten). Doel van deze bevraging was een beter beeld te krijgen van de bestaande en de gewenste infrastructuur. Uiteindelijk hebben 8 verenigingen gereageerd op deze bevraging.

 

In de afwegingsstudie werd voor iedere locatie een afweging gemaakt van de bestaande en gewenste infrastructuur t.o.v. de omgeving. Hierbij werd gebruik gemaakt van de afwegingscriteria uit het GRS (GRS Tremelo, 2012, p. 113) en van het afwegingskader dat werd gebruikt bij fase 1 van het RUP. Op basis van deze afweging werden de locaties gecategoriseerd en werden uiteindelijk 9 locaties weerhouden voor opname in het RUP zonevreemde recreatie - fase 2, inclusief de drie locaties uit voorliggend bezwaarschrift. Deze afwegingsstudie werd op 3 maart 2015 goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

 

De informatie uit deze afwegingsstudie vormt de basis van de toelichtingsnota bij het gemeentelijk RUP.

 

d. Opmaak gemeentelijk RUP

De weerhouden locaties uit de afwegingsstudie worden momenteel verder uitgewerkt in het gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’. Hierbij worden de resultaten uit de afwegingsstudie verder verfijnd tot een stedenbouwkundig concept dat de basis zal vormen bij de opmaak van een grafisch plan en bijhorende stedenbouwkundige voorschriften inzake de bestemming, de inrichting en/of het beheer geldend voor het plangebied. Aldus worden de mogelijkheden voor iedere locatie vastgelegd, evenals de randvoorwaarden en beperkingen.

 

 

Advies tot aanpassing van het Gewestelijk RUP

 

Hieronder wordt verantwoord/gemotiveerd waarom een aanpassing van het gewestelijk RUP

‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’ noodzakelijk is, meer bepaald het uitsluiten van de drie locaties uit de afbakening van het gewestelijk RUP. Naast een algemene verantwoording en motivering wordt vervolgens per locatie verantwoord waarom de gemeente Tremelo de drie locaties opneemt binnen het gemeentelijk RUP ‘zonevreemde recreatie - fase 2’. Hierbij worden eveneens de ontwikkelingsperspectieven en hoe de gemeente hiermee in het RUP zal omgaan, toegelicht.

 

a. Algemene verantwoording en motivering

De drie locaties maken deel uit van de lokale toeristisch-recreatieve structuur van de gemeente Tremelo (GRS Tremelo, 2012, p. 62-63). Net als bij heel wat andere recreatieve sites, vormt de zonevreemdheid hier een probleem/bedreiging. In het richtinggevende deel van het GRS wordt vooropgesteld dat de gemeente de bestaande sport-, recreatie, en jeugdfaciliteiten, waar mogelijk, op hun huidige locatie wenst te integreren. Gezien de vaak historisch gegroeide maar in sommige gevallen zonevreemde situatie van de bestaande sport-, recreatie- en jeugdfaciliteiten, zal voor deze sites onderzoek worden gedaan naar integratie en verwevingsmogelijkheden binnen een RUP zonevreemde sport-, recreatie- en jeugdfaciliteiten. Op basis van afwegingscriteria zullen infrastructuren een positieve ruimtelijke weging krijgen of zullen ze moeten herlokaliseren naar een recreatieve zone (GRS Tremelo, 2012, p. 113).

 

Zoals vooropgesteld in het GRS en, net zoals bij de geselecteerde locaties van het goedgekeurde gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 1’, werden de drie locaties weerhouden op basis van een uitgebreide afwegingsstudie.

 

Tot slot vloeit de opname van deze drie locaties in het gemeentelijk RUP voort uit de bindende bepaling nr. 8 van het GRS.

 

1:

Het Gewestelijk RUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’ biedt geen (planologische) oplossing of alternatieven voor de zonevreemde recreatieve activiteiten op deze locaties en hypothekeert daardoor de uitvoering van de vooropgestelde doelstellingen uit het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Tremelo (o.a. bindende bepaling nr. 8). Daarnaast is het opnemen van deze drie locaties in het Gewestelijk RUP planologisch niet verenigbaar met het in opmaak zijnde gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’ en met de gemeentelijke visie voor deze locaties en hun verenigingen.

 

De opname van de drie locaties in het gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’ vloeit echter voort uit, en is in uitvoering van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Tremelo. Het weerhouden van de drie locaties voor opname in het gemeentelijk RUP is gebeurd op een onderbouwde manier én zoals vooropgesteld in het GRS. Het betreft hier dus een onderbouwde beleidsbeslissing die werd genomen in uitvoering van het GRS, in het belang van de lokale recreatieve structuur van de gemeente en in het belang van de verenigingen die gebruik maken van deze drie locaties.

Rekening houdende met het voorgaande, moet worden besloten dat een aanpassing van het Gewestelijk RUP, zijnde de uitsluiting van de drie locaties uit het Gewestelijk RUP, noodzakelijk is.

 

 

b. Verantwoording en motivering locatie 1: modelvliegclub Dakota

Deze vereniging is al sinds 1997 aanwezig op deze locatie en richt zich op fans van modelvliegtuigen  (actief  en  passief).  De  activiteiten  vinden  plaats  op  zater-,  zon  en feestdagen van 13u tot zonsondergang. Er zijn geen ledenaantallen bekend voor deze vereniging, maar gezien de schaal van de site zullen deze eerder beperkt zijn.

 

Het grootste deel van de site bestaat uit weide- en grasland waarin de landingsbanden voor de modelvliegers korter worden gemaaid. Daarnaast is er nog een klein clubgebouw met bijhorende (kleine) infrastructuren aanwezig. Deze situeren zich aan de straatzijde, aansluitend bij de overige bebouwing van de Pater Damiaanstraat. De impact van de bestaande activiteiten en infrastructuur op de kwaliteit van de open ruimte blijft dan ook beperkt. De gemeente heeft tot op heden nog geen klachten van overlast ontvangen over de activiteiten die plaatsvinden op deze locatie.

 

  Zonevreemde problematiek: de site ligt volledig zonevreemd in landschappelijk waardevol agrarisch gebied (gewestplan Leuven). Er werden in het verleden geen stedenbouwkundige vergunningen afgeleverd noch aangevraagd voor deze activiteiten en constructies.

 

  Ontwikkelingsperspectieven voor de activiteiten/site: de gemeente wenst via het gemeentelijk RUP de bestaande (laagdynamische) activiteiten op deze site te bestendigen. Uitbreiding zal niet worden toegestaan. Het betreft hier dus louter een bestendiging en optimalisatie van de bestaande activiteiten.

 

  Gewenste vertaling naar gemeentelijk RUP: de gemeente is van oordeel dat deze historisch gegroeide situatie met lokaal-sportief en laagdynamisch karakter inpasbaar is in de onmiddellijke omgeving mits het opnemen van randvoorwaarden en beperkingen via de stedenbouwkundige voorschriften van het gemeentelijk RUP. Voor deze site stelt de gemeente onderstaande algemene principes en uitgangspunten voorop (niet-limitatief):

o streven naar maximale ruimtelijke bundeling op de site. De noodzakelijke infrastructuren  moeten worden voorzien aan de straatzijde, aansluitend op de bestaande bebouwing van de Pater Damiaanstraat. Het RUP zal hier een duidelijke (beperkte) zone voor aanduiden.

o streven naar maximale landschappelijke inkleding/integratie van de sport- en recreatie infrastructuren.

o strikte beperking van de bebouwde en verharde oppervlakte en streven naar een maximale infiltratie van het regenwater.

o de site en haar bestaande activiteiten kunnen worden bestendigd en geoptimaliseerd via een overdruk, zonder uitbreidingsmogelijkheden. Bij eventuele stopzetting van de bestaande activiteiten wordt een uitdoofbeleid vooropgesteld.

Deze principes worden tijdens de verdere opmaak van het gemeentelijk RUP verder uitgewerkt en verfijnd. De gemeente is natuurlijk altijd bereid om eventuele aandachtspunten vanuit Ruimte Vlaanderen mee in overweging te nemen bij de verdere uitwerking van het gemeentelijk RUP.

 

 

2:

Het gewestelijk RUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’ herbestemt deze locatie volledig naar ‘natuurgebied’ (artikel 4). Bijhorende stedenbouwkundige voorschriften hypothekeren/zijn niet verenigbaar met de doelstellingen van het in opmaak zijnde gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’, noch met de gemeentelijke visie voor deze locatie. Ze brengen eveneens het voortbestaan van de vereniging op deze locatie in het gedrang.

 

Rekening houdende met het voorgaande moet worden besloten dat een aanpassing van het gewestelijk RUP noodzakelijk is, meer bepaald de uitsluiting van volgend perceel uit de afbakening van het gewestelijk RUP:

afdeling 1 - sectie B - nr. 367 T.

 

 

 

c. Verantwoording en motivering locatie 2: parking voetbalclub KV Tremelo

Deze parking situeert zich aan de overzijde (ten zuiden) van voetbalclub KV Tremelo. In het kader van de opmaak van het gewestelijk RUP werden de voetbalterreinen en bijhorende infrastructuren (waaronder de kantine) al uit de afbakening van het RUP gelaten. De parking wordt wel opgenomen binnen de afbakening van het gewestelijk RUP. Deze parking kent momenteel een gecombineerd gebruik en wordt op frequente basis gebruikt door de leden en bezoekers van de voetbalclub en op een minder frequente basis door leden en bezoekers van

‘Texas City’ (grenst in het zuiden aan deze parking).

 

De parking bestaat momenteel uit een grind/kiezelverharding zonder duidelijke afbakening of parkeerstructuur. Het gevolg is dat er ongestructureerd wordt geparkeerd. De oppervlakte van de parking voldoet aan de parkeerbehoefte van zowel de voetbalclub als ‘Texas City’.

 

  Zonevreemde problematiek: de parking ligt (net als het overige deel van de voetbalsite) volledig zonevreemd in  natuurgebied (gewestplan Leuven). Voor de percelen van de parking werd in het verleden een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor een reliëfwijziging.

 

  Ontwikkelingsperspectieven  voor  de  activiteiten/site: de gemeente wenst via het gemeentelijk RUP de bestaande parking te bestendigen als gecombineerde parking (voor zowel de voetbalclub als voor ‘Texas City’). Uitbreiding zal niet worden toegestaan. Het betreft hier dus louter een bestendiging en vooral optimalisatie van de bestaande parking en parkeeractiviteiten. In het RUP zal de site van KV Tremelo ook samen met de site van ‘Texas City’ worden bekeken om zo tot een ruimtelijk samenhangende visie te komen. De gemeente wenst de bestaande situatie van KV Tremelo en ‘Texas City’ als een lokale recreatieve cluster te benaderen, waarbij de bestaande activiteiten worden bestendigd en geoptimaliseerd ten opzichte van de groene omgeving. Een uitbreiding of intensivering van de bestaande activiteiten is hierbij uitgesloten.

 

  Gewenste vertaling naar gemeentelijk RUP: de gemeente is van oordeel dat deze historisch gegroeide situatie inpasbaar is in de onmiddellijke omgeving, mits het opnemen van randvoorwaarden en beperkingen via de stedenbouwkundige voorschriften van het gemeentelijk RUP én op voorwaarde dat de parking mee deel uitmaakt van het plangebied van de cluster KV Tremelo - ‘Texas City’ om tot een samenhangende visie/concept te komen. Voor deze parking stelt de gemeente onderstaande algemene principes en uitgangspunten voorop (niet-limitatief):

o de site van KV Tremelo en ‘Texas City’ worden samen onderzocht en uitgewerkt om te komen tot een zo optimaal mogelijke ruimtelijke integratie van de recreatieve activiteiten in de omgeving. Extra aandacht gaat hierbij uit naar o.a.: vergroening en buffering van de recreatieve cluster, beperken verharde oppervlaktes, beperken activiteiten en maximaal toelaatbare bebouwbare oppervlakte.

o mogelijkheden van planologische compensatie moeten worden onderzocht.

o specifieke aandachtspunten m.b.t. de parking:

    de parking behoudt zijn gecombineerd gebruik;

    uitbreiding van de parking wordt niet toegestaan;

    het aantal parkeerplaatsen moet worden afgestemd op de daadwerkelijke behoefte;

    de parking moet aansluiten op de insteek van de Basdongenstraat, een rechtstreekse aansluiting op de Basdongenstraat wordt niet toegestaan;

    de parking krijgt een duidelijk gestructureerde en duurzame inrichting. Hierbij gaat extra aandacht uit naar: de groene inkleding, de waterdoorlaatbaarheid (beperking verharde oppervlakte) en de buffering naar het groengebied en de rest van de omgeving.

Deze principes worden tijdens de verdere opmaak van het gemeentelijk RUP verder uitgewerkt en verfijnd. De gemeente is natuurlijk altijd bereid om eventuele aandachtspunten vanuit Ruimte Vlaanderen mee in overweging te nemen bij de verdere uitwerking van het gemeentelijk RUP.

 

 

3:

Het gewestelijk RUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’ herbevestigt het ‘natuurgebied’ (artikel 4) op deze parking. Bijhorende stedenbouwkundige voorschriften hypothekeren/zijn niet verenigbaar met de doelstellingen van het in opmaak zijnde gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’, noch met de gemeentelijke visie voor deze locatie. Het verdwijnen van deze parking zal eveneens mobiliteits/parkeerproblemen met zich meebrengen bij grote (voetbal)activiteiten.

 

Rekening houdende met het voorgaande moet worden besloten dat een aanpassing van het gewestelijk RUP noodzakelijk is, meer bepaald de uitsluiting van volgende percelen uit de afbakening van het gewestelijk RUP:

afdeling 1 - sectie B - nr’s. 646 en 647 A.

 

 

d. Verantwoording en motivering locatie 3: Texas City

De vereniging ‘Texas City Western Dorp vzw’ kent zijn oorsprong op de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel (Expo ’58). ‘Texas City’ was de naam van het Amerikaans paviljoen waarbij een westerndecor dienst deed als expositieruimte. Na de expo werd dit decor overgebracht naar de huidige locatie in Tremelo en werd de socio-culturele vereniging ‘United Western of The World - Texas City’ opgericht. De activiteiten zijn dus al sinds de jaren ’60 aanwezig op deze site, waardoor kan worden gesteld dat het hier om een historisch gegroeide situatie gaat.

 

De vereniging organiseert overwegend lokale activiteiten met een beperkt aantal bezoekers. Sporadisch worden ook enkele activiteiten op bovenlokaal niveau georganiseerd (bv. historische bijeenkomsten/kampen). Het aantal leden is de laatste jaren constant gebleven en varieert tussen 50 à 60 personen van verschillende leeftijden.

 

De site kan worden onderverdeeld in twee zones, enerzijds is er de zone waarop de restanten van het westerdecor terug te vinden zijn: een saloon, een sheriff-office, een general store, een bank, een atelier en een conciërgewoning. Daarnaast is er in deze zone nog een weide/grasvlakte aanwezig waarop allerhande activiteiten plaatsvinden of tijdelijk tenten worden geplaatst. Anderzijds is er een tweede zone, ten westen van de eerste, die grenst in het noorden aan de parking van KV Tremelo en in het westen aan de Basdongenstraat. Deze zone is volledig bebost. In dit bos zijn geen infrastructuren aanwezig. Het bos wordt slechts sporadisch gebruikt voor activiteiten van de vereniging.

 

  Zonevreemde problematiek: de site en al de constructies zijn zonevreemd en deels vergund geacht. Op 22 april 1996 werd een proces-verbaal opgemaakt voor het oprichten van allerlei constructies die in hun geheel een imitatie van een western dorp voorstellen. Tot op heden loopt er nog altijd een procedure voor deze site. Desondanks kan hier - doordat de vereniging met haar activiteiten al meer dan 50 jaar aanwezig is op deze locatie – worden gesproken van een historisch gegroeide activiteit/situatie.

 

 Ontwikkelingsperspectieven voor de activiteiten/site: de gemeente erkent zowel de historisch gegroeide situatie als het socio-culturele belang van de site en activiteiten van ‘Texas City’ en wenst daarom de nodige bestaanszekerheid te garanderen door, via het gemeentelijk RUP, de bestaande activiteiten te bestendigen. De gemeente wenst de bestaande situatie van ‘Texas City’ én voetbalclub KV Tremelo als een lokale cluster te benaderen om tot een samenhangede visie/concept te komen. Hierbij zal de parking van ‘KV Tremelo’ worden gebruikt als gecombineerde parking (= efficiënt ruimtegebruik). Uiteindelijk wenst de gemeente via een gemeenschappelijke visie de historisch gegroeide activiteiten van ‘Texas City’ en de voetbalclub te bestendigen waarbij een doordachte en maximale ruimtelijke integratie in de groene omgeving wordt vooropgesteld. Een uitbreiding of intensivering van de bestaande activiteiten is hierbij uitgesloten.

 

  Gewenste vertaling naar gemeentelijk RUP: de gemeente is van oordeel dat deze historisch gegroeide situatie inpasbaar is in de onmiddellijke omgeving, mits het opnemen van randvoorwaarden en beperkingen via de stedenbouwkundige voorschriften van het gemeentelijk RUP. Voor deze site stelt de gemeente onderstaande algemene principes en uitgangspunten voorop (niet-limitatief):

o de site van ‘Texas City’ en KV Tremelo worden samen onderzocht en uitgewerkt om te komen tot een zo optimaal mogelijke ruimtelijke integratie van de recreatieve activiteiten in de omgeving. Extra aandacht gaat hierbij uit naar o.a.: vergroening en buffering van de recreatieve cluster, beperken verharde oppervlaktes, beperken activiteiten en maximaal toelaatbare bebouwbare oppervlakte.

o het RUP legt strikte randvoorwaarden en beperkingen op inzake bebouwings- en verhardingsmogelijkheden (nastreven van ruimtelijke bundeling, inpassen in de karakteristieke groene omgeving, voorzien van voldoende buffering,…). Een uitbreiding of intensivering van de bestaande activiteiten is niet mogelijk.

o het RUP legt de nodige voorwaarden op inzake toelaatbare activiteiten.

o het RUP streeft naar maximale ruimtelijke integratie waarbij de impact op de (groene) omgeving tot het absolute minimum wordt beperkt.

o de bossen worden mee opgenomen in het RUP met zeer strikte voorwaarden inzake toelaatbare activiteiten (eveneens beperkt in tijd). Constructies of verhardingen zijn uitgesloten in deze bossen. Het natuurlijk en groen karakter wordt vooropgesteld. Eventueel kan de optie van gemeentelijk speelbos worden onderzocht.

o mogelijkheden van planologische compensatie moeten worden onderzocht.

o de site en haar bestaande activiteiten kunnen worden bestendigd en geoptimaliseerd zonder uitbreidingsmogelijkheden. Bij eventuele stopzetting van de bestaande activiteiten wordt een uitdoofbeleid vooropgesteld.

Deze principes worden tijdens de verdere opmaak van het gemeentelijk RUP verder uitgewerkt en verfijnd. De gemeente is natuurlijk altijd bereid om eventuele aandachtspunten vanuit Ruimte Vlaanderen mee in overweging te nemen bij de verdere uitwerking van het gemeentelijk RUP.

 

 

4:

Het gewestelijk RUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’ herbevestigt het ‘natuurgebied’ (artikel 4) op de percelen van ‘Texas City’. Bijhorende stedenbouwkundige voorschriften hypothekeren/zijn niet verenigbaar met de doelstellingen van het in opmaak zijnde gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’, noch met de gemeentelijke visie voor deze locatie. Ze brengen eveneens het voortbestaan van de vereniging op deze locatie in het gedrang.

 

Rekening houdende met het voorgaande moet worden besloten dat een aanpassing van het gewestelijk RUP noodzakelijk is, meer bepaald de uitsluiting van volgende percelen uit de afbakening van het gewestelijk RUP:

afdeling 1 - sectie B - nr’s. 607 A, 643, 645 A en 642 X.

 

 

 

Advies:

Rekening houdende met het voorgaande, moet worden besloten dat een aanpassing van het gewestelijk RUP ‘Dijlevallei van Werchter tot Bonheiden’ noodzakelijk is om het gemeentelijk RUP ‘Zonevreemde recreatie - fase 2’, dat wordt opgesteld in uitvoering van het GRS Tremelo, niet te hypothekeren.

 

De gemeente Tremelo stelt voor om de afbakening van het gewestelijk RUP beperkt aan te passen door volgende percelen uit te sluiten uit het gewestelijk RUP:

 

•    locatie 1 (Modelvliegclub Dakota): afdeling 1 - sectie B - nr. 367 T.

 

•    locatie 2 (parking KV Tremelo): afdeling 1 - sectie B - nr’s. 646 en 647 A.

 

•    locatie 3 (‘Texas City’): afdeling 1 - sectie B - nr’s. 607 A, 643, 645 A en 642 X.

 

Bovendien vraagt het gemeentebestuur aandacht over haar visie rond de uitbreidingsmogelijkheden van de ganse zorgomgeving in Ninde.

De zorgcluster ter hoogte van de Pater Damiaanstraat 33 bestaat uit 2 aparte entiteiten: woonzorgcampus Damiaan en Huize De Veuster. Het beheer van beiden is autonoom en beiden zijn actief op het vlak van zorgverlening.

Het zorgcentrum Damiaan is een rust- en verzorgingstehuis voor ouderen en dementerende ouderen.

Huize De Veuster heeft als woon- en leefgemeenschap voor mensen met een physische beperking plaats voor 40 mensen. Hier is permanente opvang voorzien. Huize De Veuster grenst rechtstreeks aan het gebied opgenomen in het RUP Dijlevallei.

 

Het gemeentebestuur vraagt dan ook aandacht voor beide zorgentiteiten: enerzijds dienen mogelijkheden te worden voorzien voor de uitbreiding van de zorgvoorziening in Huize De Veuster binnen het landbouwgebied (op percelen waarop nu de modelbouw-vliegclub Dakota gehuisvest is en die eigendom zijn van de vzw Huize De Veuster).

Gelet op de grootte van de percelen, de huidige bebouwing binnen de woon- en leefgemeenschap en rekening houdend met de enorme nood aan (permanente) opvang voor mensen met een physische beperking zou de bouw van meerdere leefentiteiten voor minimaal 20 mensen overwogen worden binnen afzienbare tijd. Deze uitbreiding zou zich deels buiten en deels binnen het afgebakend landbouwgebied bevinden.

Anderzijds vraagt het gemeentebestuur ook om uitbreidingsmogelijkheden te voorzien vlak achter het geriatrisch centrum (achterkant van de hoeve Van De Notelaer) ten behoeve van de ganse Woonzorgcampus Damiaan.

Het gemeentebestuur zal op korte termijn zelf willen overgaan tot de opmaak van een apart op te stellen ruimtelijk uitvoeringsplan waarin de zorgvoorziening in deze omgeving globaal zal worden opgenomen.

Het gemeentebestuur adviseert dan ook om met deze visie en dit RUP in opmaak rekening te willen houden in het voorliggende ontwerp van gewestelijk RUP.

 

De gemeente Tremelo rekent erop dat haar gemotiveerde opmerkingen en grieven in overweging zullen worden genomen en durft erop te vertrouwen dat de Vlaamse Regering zal besluiten om het RUP aan te passen. Indien gewenst, is de gemeente altijd bereid om haar advies verder toe te lichten tijdens een constructief gesprek.

 

Art. 2:

Het bovenstaande advies dient bezorgd te worden aan Ruimte Vlaanderen vóór 3 april 2015.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.6.Dossiernaam: Akteneming budget 2015 kerkfabriek Heilige Damiaan
Onderwerp: Akteneming budget 2015 kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï

 

Voorgeschiedenis

          29 maart 2014: Goedkeuring door de kerkraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan.

          27 november 2014: Goedkeuring door de gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan.

 

Feiten en context

          2 maart 2015: Goedkeuring door de kerkraad van het budget 2015

          4 maart 2015: Ontvangst door het gemeentebestuur van het budget 2015 bestaande uit de beleidsnota en financiële nota.

          Er werd geen gunstig advies van het bisdom toegevoegd.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 45 t/m 50.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 17 t/m 21/1.

 

Argumentatie

Het budget bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota.

De financiële nota biedt een cijferoverzicht van de activiteiten die voor het financiële boekjaar worden gepland. Naast de eigenlijke budgetcijfers worden ook de cijfers van de laatst vastgestelde jaarrekening, de cijfers van het laatst vastgesteld budget en de cijfers uit het meerjarenplan voor dat financieel boekjaar opgenomen.

De beleidsnota licht het beleid toe dat het bestuur tijdens dat financieel boekjaar zal voeren. Het vormt dus eigenlijk een motivering of toelichting bij de cijfers van de financiële nota.

In exploitatie dalen de ontvangsten met 7.340 euro en stijgen de uitgaven met 25.435 euro. Door de verwerking van de exploitatieoverschotten daalt evenwel de in het meerjarenplan vooropgestelde exploitatietoelage van 15.180 euro naar 13.379,16 euro. Dit betekent volgens de gehanteerde verdeelsleutels voor Tremelo een toelage van 6.689,58 euro

In overeenstemming met het meerjarenplan worden voor 2015 geen investeringsuitgaven of -ontvangsten opgenomen.

Conform artikel 48 van het decreet past het budget derhalve in het goedgekeurde meerjarenplan en neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

Bij het budget 2015 werd het verplicht advies van het bisdom niet toegevoegd.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2015

6.689,58 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2015

0,00 euro

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2015 van de kerkfabriek Heilige Damiaan.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.7.Dossiernaam: Gemeentelijke administratieve sancties
Onderwerp: Aanwijzing provinciale ambtenaar voor het opleggen van gemeentelijke administratieve sancties en aanpassing van de vergoeding per geregistreerd dossier

 

Voorgeschiedenis

31 mei 2005: gemeenteraadsbesluit inzake de aanwijzing van de provinciale ambtenaar belast met het opleggen van administratieve geldboetes.

6 september 2005: gemeenteraadsbesluit inzake de aanwijzing van de provinciale ambtenaar voor het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes: goedkeuring van de verlening van het proefproject en goedkeuring van de tarieven vanaf 1 oktober 2005 evenals van het addendum van de overeenkomst met de provincie.

27 september 2007: gemeenteraadsbesluit inzake de verlenging van de aanwijzing van provinciale ambtenaren voor het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes, op vraag van de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Vlaams-Brabant.

28 mei 2009: gemeenteraadsbesluit houdende goedkeuring van de wijze van kennisgeving in het kader van gemeentelijke administratieve geldboetes.

 

Feiten en context

29 november 2013: brief provincie Vlaams-Brabant inzake wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

3 februari 2014: brief provincie Vlaams-Brabant inzake gemeentelijke administratieve sancties.

 

Juridische grond

24 juni 2013: wet gemeentelijke administratieve sancties.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient de heer Johan Guillemyn en mevr. Greet Van Eygen verder aan te wijzen als ambtenaren belast met het opleggen van administratieve geldboetes.

Voor de dossiers met feiten tot 31 december 2013 is de vergoeding 45 euro vanaf 1 januari 2014 is de vergoeding 65 euro per geregistreerd dossier.

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

1 stem tegen: Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De gemeenteraad wijst de heer Johan Guillemyn en mevrouw Greet Van Eygen verder aan als ambtenaren belast met het opleggen van administratieve geldboetes.

 

Art. 2:

De gemeenteraad gaat akkoord dat voor de dossiers met feiten tot 31 december 2013 de gemeente een vergoeding van 45 euro per geregistreerd dossier betaalt. Voor de dossiers met feiten vanaf 1 januari 2014 wordt de vergoeding gebracht op 65 euro per geregistreerd dossier. Deze vergoeding zal betaald worden aan de provincie via rekeningnummer BE56 0910 1061 7788 met vermelding van de referte van de factuur.

 

Art. 3:

Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, aan de juridische dienst van de provincie Vlaams-Brabant, aan de voorzitter van het politiecollege en aan de procureur des Konings te Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.8.Dossiernaam: PBE
Onderwerp: Buitengewone Algemene Vergadering van 29 mei 2015 goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van de PBE.

De volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van de PBE werd reeds aangeduid tot het einde van de lopende legislatuur.

 

Feiten en context

17 februari 2015: brief waarbij de PBE de gemeente Tremelo uitnodigt op een buitengewone algemene vergadering van 29 mei 2015. Met de als bijlage gevoegde stukken: de agenda, de memorie van toelichting en de tekst van het voorstel statutenwijziging.

 

Juridische grond

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales.

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

PBE vraagt om over de agendapunten te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook om het mandaat te willen bepalen van de volmachtdrager op de buitengewone algemene vergadering.

De agendapunten zijn:

1. Statutenwijziging;

2. Akteneming van de aanduiding van het lid met raadgevende stem in de raad van bestuur;

3. Ontslag van bestuurders en leden van het college van commissarissen en benoeming van deskundigen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 29 mei 2015, met inbegrip van het voorstel van statutenwijziging, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager om op genoemde buitengewone algemene vergadering te handelen en te beslissen conform de beslissingen van de gemeenteraad.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en hiervan kennis van te geven aan de PBE, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, ter attentie van de heer Paul Bouwens.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

T.1.Dossiernaam: Beheersovereenkomst AGB
Onderwerp: Conform art. 22 van het gemeentedecreet ingediend door gemeenteraadslid Luc Van Eesbeek

 

Na de toelichting door Luc Van Eesbeek verklaart burgemeester Paul Dams dat hij tegen volgende keer het dossier ter stemming zal voorleggen zoals het hier geschreven staat in een document dat hij bij heeft.

Schepen Bert De Wit antwoordt eveneens dat er thans een ontwerp is dat zou kunnen voorgelegd worden aan de gemeenteraad mits overeenstemming over en op enkele punten van zodra het ontwerp door het college wordt goedgekeurd wordt het geagendeerd.

Burgemeester Paul Dams verklaart dat het ontwerp dat hij voorlegt, akkoord of niet, moet geagendeerd worden op de volgende gemeenteraad.

 

Voorgeschiedenis

19 maart 2015: mail van gemeenteraadslid Luc Van Eesbeek. Hij wenst een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 20 maart 2015.

 

Juridische grond

art. 22 van het gemeentedecreet

 

Argumentatie

Ik verwijs naar art. 235 van het gemeentedecreet:

"§ 1. Tussen de gemeente en het autonoom gemeentebedrijf wordt na onderhandeling een beheersovereenkomst gesloten. Bij het onderhandelen over de beheersovereenkomst wordt de gemeente vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen en het autonoom gemeentebedrijf door de raad van bestuur.

 

De gemeente en het autonome gemeentebedrijf nemen de nodige initiatieven voor de openbaarheid van de beheersovereenkomst, inclusief alle wijzigingen eraan.

 

§ 2. De beheersovereenkomst regelt minstens de volgende aangelegenheden:

1° de concretisering van de wijze waarop het agentschap zijn taken moet vervullen en van de doelstellingen ervan;

2° de toekenning van middelen voor de eigen werking en de uitvoering van de doelstellingen van het autonoom gemeentebedrijf;

3° binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden, bepaald door de Vlaamse Regering, het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het autonoom gemeentebedrijf worden toegekend;

4° de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financieringen mogen worden verworven en aangewend;

5° de wijze waarop de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur vastgesteld en berekend worden;

6° de gedragsregels inzake dienstverlening door het autonoom gemeentebedrijf;

7° de voorwaarden waaronder het autonoom gemeentebedrijf andere personen kan oprichten, erin kan deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

8° de informatieverstrekking door het autonoom gemeentebedrijf aan de gemeente;

9° ...

10° de wijze waarop het autonoom gemeentebedrijf zal voorzien in een systeem van interne controle;

11° de maatregelen bij niet-naleving door een partij van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst;

12° de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

 

§ 3. Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

 

De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad.

 

Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd.

 

Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen één jaar na de in het derde lid bedoelde verlenging, of als een beheersovereenkomst werd ontbonden of geschorst, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen inzake de in de beheersovereenkomst bedoelde aangelegenheden. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om voor de gemeenteraad van 30 april 2015 een nieuwe beheersovereenkomst met de AGB uit te werken.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 maart 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.9.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019