Zitting van 27 oktober 2016

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Diane Willems, Bert De Wit, Jan Van Herck: Schepenen;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Diane Van Brussel: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Elynn Van Uffel: Schepen;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag gemeenteraadsvergadering 29 september 2016

 

Raadslid Kris Torfs wenst aanvulling:

- ivm punt 9: LED-verlichting - samenwerking handelaars ("masterplan") in functie van besparingen;

- ivm punt 20: vraag of er met openbare aanbestedingen wordt gewerkt. Werd bevestigd door schepen Bert De Wit.

Raadslid Alain Verschaeren wenst aanvulling:

- ivm punt 16 (zie mail): opmerkingen omtrent State GRID als mogelijk partner.

- ivm pittabar: andere formulering.

Raadslid Nick De Rijck ivm dossier Ketelbergstraat - beroep bij provincie. Opmerking met betrekking tot wijze waarop dossier binnen gemeente werd behandeld.

 

Voorgeschiedenis

29 september 2016: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 29 september 2016 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.3.Dossiernaam: Verkaveling 20169. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 20169 van verkavelingsaanvraag van NV Louis Mols Algemene Aannemingen voor de percelen gelegen Kleine Bollostraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1. sectie A nrs. 451 R, 451 S, 452 en 452 C.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 2 mei 2016: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Kleine Bollostraat 24, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 451 S, (afd. 1) sectie A 451 R, (afd. 1) sectie A 452 B en (afd. 1) sectie A 452 C.

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 20169.

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 27 mei 2016 tot 26 juni 2016. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Kleine Bollostraat 24, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 451 S, (afd. 1) sectie A 451 R, (afd. 1) sectie A 452 B en (afd. 1) sectie A 452 C.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009.

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972.

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven.

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1).

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009.

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort om het wegtracé en de openbare, publieke ruimte in te lijven in het openbaar domein. Deze zone wordt duidelijk aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de aanvrager, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

De aanvrager zal eveneens dienen in te staan voor de aanleg van de wegenis en voor de aanleg van de publieke en groene openbare ruimte.

De gemeente zal de eigendom van de aangelegde infrastructuur pas aanvaarden na de goedkeuring van de voorlopige oplevering. Eerder kan geen kavel te koop worden aangeboden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1.

Het wegtracé met bijhorende infrastructuur van de zij-aftakking ter hoogte van de Kleine Bollostraat 24, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 14a 82ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

Deze akte kan pas verleden worden na de voorlopige oplevering van de wegenis en bijhorende infrastructuur.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 20169 voor het perceel gelegen te Kleine Bollostraat 24, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 451 S, (afd. 1) sectie A 451 R, (afd. 1) sectie A 452 B en (afd. 1) sectie A 452 C, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 201616. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201616 van verkavelingsaanvraag van Marcel Haegemans voor het perceel gelegen Korte Veldweg, 3120 Tremelo gekadastreerd afd. 1 sectie C. nr. 483 E.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 30 mei 2016: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsaanvraag gelegen Korte Veldweg, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 483 E

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201616

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 8 juli 2016 tot 7 augustus 2016. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Korte Veldweg, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 483 E.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven.

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1).

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009.

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Korte Veldweg, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Vital Van Dessel, Diane Willems, Bert De Wit, Jan Van Herck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Paul Dams en Marc Verlinden

4 stemmen tegen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte en Alain Verschaeren

 

Art. 1.

Het wegtracé van de Korte Veldweg, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 200 m² (kavel A) en 230 m² (kavel B), waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201616 voor het perceel gelegen te Korte Veldweg, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 483 E, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5.Dossiernaam: GECORO voorzitter
Onderwerp: voordracht nieuwe GECORO voorzitter

 

Voorgeschiedenis

GECORO voorzitter Rik Liekens diende zijn ontslag in als voorzitter van de GECORO.

● De heer Theo Torfs diende via email op 12 oktober 2016 zijn kandidatuur in als nieuwe voorzitter van de GECORO van de gemeente Tremelo.

● Het college nam op 18 oktober 2016 kennis van het ontslag van de voorzitter van de GECORO en van de kandidatuur van de heer Theo Torfs als nieuwe voorzitter.

● Het college besliste op 18 oktober 2016 eveneens om de heer Theo Torfs voor te dragen als voorzitter van de GECORO van de gemeente Tremelo.

 

Feiten en context

De heer Rik Liekens was gedurende vele jaar de voorzitter van de GECORO van de gemeente Tremelo.

Omwille van de professionele werkdruk en de invloed ervan op zijn gezondheid, diende hij zijn ontslag in bij het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tremelo.

In de GECORO vergadering van 11 oktober 2016 werd de vraag gesteld naar een nieuwe voorzitter.

Op 12 oktober 2016 werd via email de kandidatuur ontvangen van de heer Tejo Torfs.

 

Juridische grond

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009.

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

Volgens art. 1.3.3. moet er een adviescommissie worden opgericht voor ruimtelijke ordening en dit onder de noemer ‘Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening’ (GECORO).

Deze beslissing ligt bij de Gemeenteraad.

De Gemeenteraad beslist ook welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente dienen opgeroepen te worden om één of meer vertegenwoordigers voor te dragen als lid van deze commissie.

Het aantal leden van deze commissie is afhankelijk van het inwonersaantal. Voor onze  gemeente, die valt binnen de categorie van ‘gemeenten van 10.000 tot 30.000 inwoners’, kunnen minimum 9 en maximum 13 leden aangeduid worden.

Minimum ¼ van de leden moeten deskundigen inzake ruimtelijke ordening zijn.

De Gemeenteraad benoemt de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris. De Gemeenteraad kan onder de leden een ondervoorzitter aanwijzen.

De voorzitter en de vaste secretaris worden voorgedragen door het College van Burgemeester en  Schepenen.

● Het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2009 tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.

 

Argumentatie

De heer ir. Theo Torfs heeft een diploma van ir. architect. Het diploma als architect geeft de nodige deskundigheid aan in de materie van de ruimtelijke ordening. De management capaciteiten, die hij als succesvol zaakvoerder bezit, maakt hem tot de ideale kandidaat als voorzitter van de commissie.

De heer Theo Torfs is reeds vele jaren woonachtig te Tremelo. Zijn ervaring als GECORO ondervoorzitter en zijn ervaring als lokaal architect, woonachtig in de gemeente Tremelo, bewijzen zijn uitstekende kennis van het grondgebied.

Theo Torfs bewijst hiermee over voldoende deskundigheid te beschikken en maakt hem de ideale kandidaat als voorzitter.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

1 stem tegen

1 onthouding

1 stem ongeldig

 

Art. 1:

De heer ir. Theo Torfs aan te stellen als voorzitter van de GECORO van de gemeente Tremelo.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.6.Dossiernaam: Visienota Demervallei/Laak van Diest tot Werchter.
Onderwerp: Definitieve vaststelling van de nota houdende de integrale visie voor de Demervallei/Laak van Diest tot Werchter.

 

Voorgeschiedenis

28 november 2011Principiële beslissing rond globale visie voor de Demervallei

17 december 2015Interbestuurlijk overleg 1

1 maart 2016Interbestuurlijk overleg 2

27 april 2016Interbestuurlijk overleg 3

30 juni 2016Interbestuurlijk overleg 4

 

Feiten en context

De Demervallei tussen Diest en Werchter wordt helemaal heringericht. Zo krijgt de vallei een betere bescherming tegen overstromingen en wordt de waardevolle Demernatuur in ere hersteld. Ook zijn er volop mogelijkheden voor recreatie, erfgoed en streekontwikkeling.

Acht partners van de Demervallei spraken op 28 november 2011 hun engagement uit om binnen één visie samen te werken aan de toekomst van de Demer. Dat deden ze door de principiële beslissing te ondertekenen. Onder één logo en communicatiestrategie werken alle bestuursniveaus (Vlaams, provinciaal en gemeentelijk) intensief samen aan de duurzame ontwikkeling van de Demervallei. Ze werken vanuit één visie, waarbinnen de functies zich in evenwicht kunnen ontplooien. Wat de partners doen voor de Demer binnen het Sigmaplan, het Bekkenbeheerplan, provinciale of gemeentelijke plannen heeft één doel: een veilige en vitale Demervallei om te wonen en te komen, nu en in de toekomst.

 

Juridische grond

          Sigmaplan - 1977

          Integraal Waterbeheerproject (IWP) van de Demervallei tussen Werchter en Diest - 1996

          Ontwikkelingsplan Demer (OPD) - 1996

          Strategisch Project Demervallei (SPD) - 2007

          Principiële beslissing rond globale visie voor de Demervallei - 28 november 2011

 

Argumentatie

De zes betrokken gemeenten, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Begijnendijk, Tremelo en Rotselaar, de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid, de NV Waterwegen en Zeekanaal en het Bekkenbestuur hebben na tien jaar samenwerking en onderzoek een consensus gevonden over een geïntegreerde visie voor de Demervallei en de Laak. Voorstellen voor verschillende thema’s, projectgebieden en de keuze voor één voorkeursalternatief (scenario I) komen nu samen. Het voorstel is evenwichtig en komt maximaal tegemoet aan de maatschappelijke belangen en beleidsdoelstellingen.

De ontwikkelde visiekaart wordt door middel van deze beslissing formeel bekrachtigd als basis voor verdere realisatie van acties op het terrein en samenwerking. Onder meer de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, de inzet van instrumenten en de uitvoering van de Sigmaprojecten zullen aan deze visie opgehangen worden.

          De overstromingsproblematiek wordt ten gronde aangepakt in een (meerlaagse) waterveiligheid en gecontroleerde vallei. Door onder meer veiligheidsdijken is er 1 tot 2 miljoen m³ extra waterbergingscapaciteit in de vallei. De peilverhoging van de Demer biedt ook een oplossing voor de grondwaterproblematiek en een herstel van de zomerwaterstanden.

          Met het heraansluiten van de oude meanders op de Demer zal een ecologisch toptraject van maar liefst 11 km lang ontstaan. De relatie tussen rivier en vallei zal sterk verbeteren: de geplande ingrepen geven extra veel ruimte voor de natuur en het herstel van vegetaties (cf. instandhoudingsdoelstellingen).

          De Demervallei - en Laakvallei blijft een gevarieerde, halfopen valleilandschap in het ruimere agrarische Hageland met grondgebonden landbouw. In bepaalde gebieden, zoals de Laak, wordt de landbouwfunctie versterkt.

          Ontwikkeling van het  toeristisch-recreatief netwerk.

          Waardevolle monumenten en landschappelijke elementen worden gevrijwaard. Eigenaars en gemeenten worden actief ondersteund om restauratiewerken in gang te zetten.

          Sterke interactie met de kleinstedelijke gebieden Aarschot en Diest.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad van Tremelo erkent de resultaten van het gevoerde onderzoek met betrekking tot de voorliggende thema’s, het SIGMA project en de projectgebieden.

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt vast dat, na het overleg en de beleidsmatige toetsing, de resultaten van het onderzoek in lijn zijn met de principiële beslissing van 2011 op een samenhangende en evenwichtige wijze zijn vertaald in één visie voor de Demervallei en de Laak.

 

Art. 3:

De gemeenteraad aanvaardt de geïntegreerde visie voor de Demervallei en de Laak en het voor het Sigmaproject Demervallei (veiligheid en natuurlijkheid) en het indicatief actieprogramma als basis voor verdere realisatie.

 

Art. 4:

De gemeenteraad bevestigt de organisatie en interbestuurlijke samenwerking als basis voor verdere samenwerking.

 

Art. 5:

De gemeente Tremelo verklaart een actieve rol te spelen in de project –en uitvoeringsfase van het gebiedsgericht project Demervallei, door het actief en gericht inzetten en aanspreken van beschikbare instrumenten, met betrekking tot het realiseren van de vooropgestelde doelstellingen (natuur, water, erfgoed, toerisme, recreatie, landbouw…), al dan niet in samenwerking met andere actoren en erkent hierbij dat het Regionaal Landschap Noord-Hageland een goede positie heeft om vanuit de geïntegreerde visie projectmogelijkheden te detecteren, voor te bereiden, af te stemmen, enz.

 

Art. 6:

De gemeente Tremelo verklaart een actieve rol te zullen spelen binnen het landschappelijk en natuurlijk herstel van de Laakvallei, hetzij door zelf initiatieven te detecteren en uit te werken, hetzij door een actieve rol te spelen in een gebiedsdekkend project. Deze initiatieven kunnen in samenwerking met andere actoren (provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen of middenveld) worden uitgewerkt.

 

Art. 7:

De gemeente Tremelo verklaart verder in te zetten op de verdere ontsluiting van de Laakvallei via het Tragewegennet, om in nauwe samenwerking met Rotselaar te komen tot een gebiedsdekkend netwerk.

 

Art. 8:

De gemeente Tremelo onderzoekt een intergemeentelijke samenwerking op vlak van onroerend erfgoed, hetzij met de oprichting van een Intergemeentelijk Onroerend Erfgoeddienst en te zorgen voor de coördinatie met IOED Merode en IOED Winar te Rotselaar; hetzij gezamenlijk met gemeente Begijnendijk een erfgoedambtenaar aan te stellen; hetzij zich aan te sluiten bij het bestaande Winar.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7.Dossiernaam: Kennisname verslag commissie AF, budget en AB
Onderwerp: Kennisname verslag gemeentelijke commissie algemene financiering, budget en algemeen bestuur 22.09.2016

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.8.Dossiernaam: PBE, BAV 18 november 2016
Onderwerp: Buitengewone Algemene Vergadering van 18 november 2016. Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van de PBE.

De volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van de PBE werd reeds aangeduid tot het einde van de lopende legislatuur.

 

Feiten en context

6 oktober 2016: brief waarbij de PBE de gemeente Tremelo uitnodigt op de buitengewone algemene vergadering van 18 november 2016. Met de als bijlage gevoegde stukken: de agenda, toelichting en documentatie.

 

Juridische grond

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales.

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

PBE vraagt om over de agendapunten te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook om het mandaat te willen bepalen van de volmachtdrager op de buitengewone algemene vergadering van 18 november 2016.

De agendapunten zijn:

1. Begroting 2017 en bespreking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Vital Van Dessel, Diane Willems, Bert De Wit, Jan Van Herck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Paul Dams en Marc Verlinden

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 november 2016 goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager om op de buitengewone algemene vergadering te handelen en te beslissen conform de beslissingen van de gemeenteraad.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en hiervan kennis van te geven aan de PBE, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, ter attentie van de heer Paul Bouwens.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.9.Dossiernaam: Interleuven - alg. verg. 30 november 2016
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente bij Interleuven.

 

Feiten en context

29 september 2016: uitnodiging voor de algemene vergadering van Interleuven op woensdag 30 november 2016 met als agenda:

1.Samenstelling van het bureau.

2.Goedkeuring verslag algemene vergadering vergadering dd. 25.05.2016.

3.Benoeming voor 3 jaar van de commissaris-revisior krachtens art. 32 van de statuten.

4.Vervanging leden raad van bestuur:

° De gemeente Hoegaarden draagt mevrouw Evelien Janssens voor als vervanging van mevrouw Anita Vorstenbosch in de raad van bestuur.

5.Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2017.

6.Begroting 2017.

7.Diversen.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

6 juli 2001: decreet houdende intergemeentelijke samenwerking;

Gecoördineerde statuten van Interleuven;

 

Advies

Overwegende dat de gemeenteraad deze agendapunten heeft besproken en om hiernavolgende redenen ter zake het volgende standpunt inneemt.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger te bekrachtigen;

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Vital Van Dessel, Diane Willems, Bert De Wit, Jan Van Herck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Paul Dams en Marc Verlinden

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

 

Art. 1:

Het mandaat van de vertegenwoordiger, Vital Van Dessel, inzake de agenda van de algemene vergadering van 30.11.2016 van Interleuven als volgt vast te stellen:

-goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.10.Dossiernaam: FINILEK / BAV d.d. 16 december 2016
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

Feiten en context

4 oktober 2016: aangetekende brief van Finilek tot uitnodiging tot de buitengewone algemene vergadering op 16 december 2016 met als agenda:

1.Bespreking in het kader van het artikel 44 van het decreet op de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2017 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2017.

2.Statutaire benoemingen

3.Statutaire mededelingen

 

De inhoud van de documentatie die met de uitnodiging werd meegestuurd.

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

 

Juridische grond

15 juli 2005: gemeentedecreet art. 42;

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking;

Statuten van Finilek.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te geven over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Finilek van 16 december 2016.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Vital Van Dessel, Diane Willems, Bert De Wit, Jan Van Herck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Paul Dams en Marc Verlinden

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2016 van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: EcoWerf BAV 23 november 2016
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger en bepaling van haar / zijn mandaat. Voorgesteld worden Diane Willems en Bertrand Eraly.

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

 

Feiten en context

23 september 2016: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die op 23 november 2016 plaats heeft in de kantoren van IGO, De Vunt 17 te 3220 Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf bevat volgende punten:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergaderingen d.d. 22/06/2016 (Buitengewone Algemene

Vergadering en Bijzondere Algemene Vergadering)

3.Budgetten 2017

4.Werkingsbijdragen 2017

5.Masterplan Containerparken: visienota

6.Diversen.

 

6 juli 2001: de recentste wijziging van het decreet intergemeentelijke samenwerkingakkoord (DIS) maakt het mogelijk om voortaan een vertegenwoordiger en eventuele plaatsvervanger te benoemen voor de ganse legislatuur en dit is inmiddels in onze statuten bevestigd, verzoeken wij u bij de volgende vergadering van de gemeenteraad een vertegenwoordiger en een eventuele plaatsvervanger aan te duiden.

 

6 juli 2001: art.44 van het DIS dient de vertegenwoordiger nog wel gemandateerd te worden voor de agendapunten van deze vergadering;

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

akte van oprichting van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking;

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale;

 

Advies

De gemeenteraad heeft alle voormelde agendapunten besproken en neemt ter zake het volgende standpunt in: akkoord met alle agendapunten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad duidt een vaste vertegenwoordiger en een vaste plaatsvervangende vertegenwoordiger aan voor de resterende periode van de huidige legislatuur.

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de Bijzondere Algemene Vergadering van 23 november 2016 en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

Aanduiding Diane Willems

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

5 stemmen tegen

1 onthouding

1 stem ongeldig

Aanduiding Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

5 stemmen tegen

1 stem ongeldig

Goedkeuring agenda

14 stemmen voor: Vital Van Dessel, Diane Willems, Bert De Wit, Jan Van Herck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Paul Dams en Marc Verlinden

8 stemmen tegen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen en Paul Vandyck

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Diane Willems, na geheime stemming, aan te duiden als vaste vertegenwoordiger voor alle hierna volgende uitnodigingen voor zowel algemene vergadering, bijzondere algemene vergadering en eventuele buitengewone algemene vergadering voor de resterende periode van de huidige legislatuur.

De gemeenteraad beslist de heer Bertrand Eraly, na geheime stemming, aan te duiden als vaste plaatsvervangende vertegenwoordiger voor alle hierna volgende uitnodigingen voor zowel algemene vergadering, bijzondere algemene vergadering en eventuele buitengewone algemene vergaderingen voor de resterende periode van de huidige legislatuur.

 

Art.2:

De gemeenteraad beslist het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de Algemene Vergadering van 23 november 2016 van EcoWerf als volgt vast te stellen:

Goedkeuring van alle agendapunten van de Bijzondere Algemene Vergadering zijnde:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergaderingen d.d. 22/06/2016

3.Budgetten 2017

4.Werkingsbijdragen 2017

5.Masterplan Containerparken: visienota

6.Diversen

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift over te maken aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Toerisme

P.12.Dossiernaam: Engagement Streekproducten
Onderwerp: Goedkeuring engagement Streekproducten

 

Voorgeschiedenis

29 september 2016 - Gemeenteraadsbeslissing

Punt 20 van gemeenteraadslid Nick De Rijck - streekeigen wijnen
Onderwerp: het aankopen en schenken van streekeigen Hagelandse stille en mousserende wijnen op recepties, activiteiten, enz. van gemeente Tremelo en het OCMW i.p.v. stille en mousserende wijnen uit andere streken of landen.

Schepen Bert De Wit stelt voor dit voorstel verder uit te breiden.

 

Feiten en context

Gemeente Tremelo wil zich meer profileren als Straffe Streekgemeente en ook lokale producten, producenten en handelaars motiveren om streekproducten aan te bieden en te promoten.

 

Advies

Gemeente Tremelo hecht belang aan zijn engagement als Straffe Streekgemeente en wil het voorstel tot schenken van streekwijnen uitbreiden. Enerzijds naar recepties/organisaties waar de catering in eigen beheer gebeurt. Anderzijds naar recepties/organisaties waarbij de catering wordt uitbesteed. Daarnaast worden producenten in de gemeente gemotiveerd om hun producten te registreren als erkend streekproduct en worden verkooppunten gemotiveerd om streekproducten aan te bieden. Door regelmatig over deze actiepunten te communiceren profileert Tremelo zich als actieve streekgemeente die de lokale economie stimuleert en trots is op eigen producten.

 

Argumentatie

Het gebruik van streekproducten biedt ook heel wat voordelen. De ecologische voetafdruk wordt ermee verkleind en het geeft ook een identiteit aan de streek. De productie van streekproducten creëert tevens ook een grotere naamsbekendheid van een gemeente. Zo wordt er indirect kleinschalige recreatie en toerisme ontwikkeld, wat dan weer leidt tot een stimulering van de lokale economie en regionale werkgelegenheid. Dit zijn slechts enkele voordelen van de productie van streekproducten, hét bewijs waarom het belangrijk is om te blijven investeren in onze lokale producenten.

 

Gemeente Tremelo wil zich engageren om zijn profilering als Straffe Streekgemeente duidelijker te stellen door volgende actiepunten in de praktijk om te zetten:

          Recepties/organisaties met catering in eigen beheer:
De gemeente maakt gebruik van streekeigen dranken (wijn, mousserende wijn, (fruit)sappen en andere (fris)dranken). Ook voor hapjes en andere eetwaren worden zoveel mogelijk streekproducten gebruikt. Bij voorkeur worden producten aangekocht bij handelaars uit de eigen gemeente.

          Recepties/organisaties waarbij de catering wordt uitbesteed:
De gemeente neemt de vraag naar gebruik van streekproducten expliciet op in de (offerte-)aanvraag naar leveranciers en cateraars. Het gebruik van streekproducten wordt opgenomen als selectiecriterium.

          Motivatie lokale producenten en handelaars:
De lokale producenten en handelaars worden geïnformeerd over dit engagement en aangespoord om mee dit engagement uit te dragen. Dit kan door hun producten te registreren als streekproduct (asperges, witloof, damiaankoekjes, balenbergerbier, damiaanbier, ...) of door streekproducten op te nemen in hun commercieel aanbod. Door lid te worden van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw worden ze opgenomen in diens netwerk én kan gemeente Tremelo afnemer worden van hun aanbod, bijvoorbeeld voor de samenstelling van geschenkpaketten en toeristische paketten.

          Communicatie Straffe Streekgemeente:
Door deze inspanningen te communiceren geniet Tremelo van de positieve uitstraling een geëngageerde, fiere gemeente te zijn die de lokale handel wil stimuleren en trots is op eigen streekproducten. Dit creëert een positief draagvlak bij de eigen inwoners en de lokale handel en draagt dit uit naar heel de regio.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Recepties/organisaties met catering in eigen beheer:

De gemeente maakt gebruik van streekeigen dranken (wijn, mousserende wijn, (fruit)sappen en andere (fris)dranken). Ook voor hapjes en andere eetwaren worden zoveel mogelijk streekproducten gebruikt. Bij voorkeur worden producten aangekocht bij handelaars uit de eigen gemeente.

 

Art. 2:

Recepties/organisaties waarbij de catering wordt uitbesteed:

De gemeente neemt de vraag naar gebruik van streekproducten expliciet op in de (offerte-)aanvraag naar leveranciers en cateraars. Het gebruik van streekproducten wordt opgenomen als selectiecriterium.

 

Art. 3:

Motivatie lokale producenten en handelaars:

De lokale producenten en handelaars worden geïnformeerd over dit engagement en aangespoord om mee dit engagement uit te dragen. Dit kan door hun producten te registreren als streekproduct (asperges, witloof, damiaankoekjes, balenbergerbier, damiaanbier, ...) of door streekproducten op te nemen in hun commercieel aanbod. Door lid te worden van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw worden ze opgenomen in diens netwerk én kan gemeente Tremelo afnemer worden van hun aanbod, bijvoorbeeld voor de samenstelling van geschenkpakketten en toeristische pakketten.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 oktober 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019