Zitting van 19 december 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Diane Willems: Schepen;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag gemeenteraadsvergadering d.d. 28.11.2019
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering d.d. 28 november 2019

 

Voorgeschiedenis

28 november 2019: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 28 november 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.5.Dossiernaam: Masterplan OV. Aanpassing.
Onderwerp: Aanpassing van het Masterplan Openbare Verlichting (OV).

 

Voorgeschiedenis

17 januari 2017: Definitieve vaststelling door het CBS van het Masterplan OV en bijhorende techn. fiches.

6 juni 2017: Definitieve goedkeuring van de technische handleiding horende bij het Masterplan OV.

3 december 2019: Voorstel door het CBS tot aanpassing van het Masterplan OV met het oog op het verledden van het openbaar verlichtingsnetwerk.

 

Feiten en context

Om de ombouw van het openbare verlichtingspark van Tremelo naar ultrazuinige ledverlichting mogelijk te maken tegen 2030 dient er een aanpassing te gebeuren aan het Masterplan OV. Het betreft een aanpassing in de deelruimtes, de lichtkleur en het brandprogramma.

De deelplannen werden aangepast en het voorstel werd door het CBS goed bevonden. Het voorstel dient door de gemeenteraad definitief vastgesteld en goedgekeurd te worden.

 

Argumentatie

In Tremelo staan momenteel 2768 verlichtingstoestellen opgesteld waarvan slechts 63 leds (2,5%). Het energieverbruik van openbare verlichting vertegenwoordigt ongeveer de helft van de totale energiekosten van de gemeente. Bovendien stijgen de onderhoudskosten van de bestaande armaturen. Dankzij de snelle ledombouw zal de gemeente jaarlijks een aanzienlijke kostenbesparing realiseren en een daling van het energieverbruik en de CO2-uitstoot met 40% tegen 2030.

Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2030 zullen 225 toestellen per jaar worden vervangen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de aangepaste deelplannen van het Masterplan OV definitief vast te stellen en goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.6.Dossiernaam: Ecowerf. Inzameling papier/karton in containers.
Onderwerp: Bekrachtiging van de intentieverklaring omtrent de instap in het project van EcoWerf voor het huis-aan-huis inzamelen van papier en karton in rolcontainers.

 

Voorgeschiedenis

Mei 2019: Opstart werkgroep tot uitwerking van een kostenmodel voor het ophalen door EcoWerf voor het ophalen van papier en karton in rolcontainers (overlegmomenten op 16 mei, 25 juni en 17 september 2019)

9 oktober 2019: Zitting raad van bestuur van EcoWerf waarin het uitgewerkte model werd voorgesteld en goedgekeurd.

29 oktober 2019: Brief van EcoWerf gericht aan CBS met vraag voor principieel akkoord voor deelname aan het project.

3 december 2019: Intentieverklaring van het CBS omtrent de instap in het project van EcoWerf voor het huis-aan-huis inzamelen van papier en karton in rolcontainers.

 

Feiten en context

Tijdens de vergadering van de raad van bestuur van EcoWerf in december 2018 werd de evaluatie van de huidige inzameling van papier en karton voorgesteld. Ook werd beslist een werkgroep op te starten rond het project papier- en kartoninzameling in rolcontainers. Tremelo stapte samen met 13 andere EcoWerfgemeenten in deze werkgroep.

Op 9 oktober 2019 keurde de raad van bestuur van EcoWerf het kostenmodel goed. Het betreft een uniform inzamelsysteem in gele rolcontainers van 240 liter (een andere maat kan op aanvraag). Het huren en gebruiken van deze container is voor de inwoners optioneel. Het zal altijd mogelijk blijven om papier gratis naar het recyclagepark te brengen. De inwoner betaalt het standaard tarief voor de huur van deze container. De containers worden bij ophaling niet gewogen. Er is geen bijkomende kost voor de burger.

 

Het CBS dient zich uit te spreken over hun intentie om in dit project te stammen en ook een keuze te maken over de instaptermijn:

          direct bij de opstart van het project in januari 2021

          in een latere fase (gemeenten zullen jaarlijks kunnen instappen)

          niet

 

Het CBS heeft op 3 december 2019 te kennen gegeven dat de gemeente Tremelo de intentie heeft om in te stappen in dit project van bij de aanvang in januari 2021. Zij vraagt de gemeenteraad dit besluit te bekrachtigen.

 

Argumentatie

De belangrijkste redenen voor het inzamelen van papier en karton via een rolcontainer zijn:

          betere dienstverlening

          ergonomie voor de laders

          preventie van waai- en zwerfvuil

          één uniform inzamelsysteem

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

1 onthouding: Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de intentieverklaring van het college van burgemeester en schepenen van 3 december 2019 om in januari 2021 in te stappen in het project van EcoWerf voor huis-aan-huis inzameling van papier en karton in rolcontainers.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.7.Dossiernaam: Contant belastingreglement huishoudelijk afval
Onderwerp: Intrekking en herneming van de gemeenteraadsbeslissingen van 21 december 2017: contantbelastingreglement huishoudelijk afval

 

Voorgeschiedenis

25 november 2003: gemeenteraadsbeslissing tot goedkeuring van de oprichting van en deelname aan het intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf, opgericht op 15 december 2003, waarbij de gemeente beheersoverdracht deed aan EcoWerf voor de inzameling van de hiernavolgende fracties van huishoudelijk afval: het gewoon huisvuil (restafval), gft, pmd, papier en karton, snoeihout en grofvuil, en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval en voor de uitbating van het recyclagepark.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het contantbelastingreglement voor de inzameling huis-aan-huis en de verwerking van huishoudelijk afval.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het contantbelastingreglement voor de ter inzameling en verwerking op het containerpark aangeboden afvalstoffen.

30 juni 2016: gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van het contantbelastingreglement voor de ter inzameling en verwerking op het containerpark aangeboden plastics.

18 mei 2017: beheersoverdracht aan EcoWerf voor de inzameling van herbruikbare goederen en textiel

16 augustus 2017: beheersoverdracht aan EcoWerf voor de inzameling van zachte plastics

10 november 2017: mail van EcoWerf met de vraag om het contantbelastingreglement en de machtiging voor het innen van de contantbelasting door EcoWerf op de eerstvolgende gemeenteraad te agenderen en hen van beide een getekend exemplaar te bezorgen.

21 december 2017: gemeenteraadsbeslissing tot intrekking en herneming van de gemeenteraadsbeslissingen van 19 december 2013 over het contantbelastingreglement voor de inzameling huis-aan-huis en de verwerking van huishoudelijk afval en voor de ter inzameling en verwerking op het containerpark aangeboden afvalstoffen - 30 juni 2016 : contanbelastingreglement voor de ter inzameling en verwerking op het containerpark aangeboden plastics.

26 juni 2019: beslissing van de raad van bestuur van EcoWerf om de tarieven voor de inzameling huis-aan-huis en de inzameling op de recyclageparken aan te passen, rekening houdend met twee belangrijke principes:

          de vervuiler betaalt

          binnen de door Vlarema opgelegde tariefvork

 

Feiten en context

De inzameling huis-aan-huis van het gewoon huisvuil en gft en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval werd vanaf 4 mei 2009 geautomatiseerd.

Deze automatisering impliceert dat de voormelde afvalfracties moeten worden aangeboden in de daartoe ter beschikking gestelde containers, voorzien van een elektronische gegevensdrager die toelaat de aanbieder te identificeren en dat het aangeboden afval wordt gewogen en geregistreerd.

De kosten voor de inzameling huis-aan-huis van het gewoon huisvuil, gft, zachte plastics, snoeihout en grofvuil en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën.

De gemeentelijke inkomsten en uitgaven moeten in evenwicht zijn.

De kosten voor de inzameling huis-aan-huis worden verhaald op de aanbieders via een gedifferentieerde contantbelasting.

De uitbating van het recyclagepark werd geautomatiseerd vanaf 1 juni 2008.

Deze automatisering impliceert dat de bezoeker van het recyclagepark wordt geïdentificeerd en zijn bezoek wordt geregistreerd. Ook de aangevoerde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden geregistreerd.

De kosten voor de uitbating van het gemeentelijk recyclagepark en meer in het bijzonder, de hiermee verbonden kosten voor inzameling en verwerking van de aangeboden afvalstoffen wegen zwaar door op de gemeentelijke financiën.

Deze kosten worden verhaald op de aanbieders via een gedifferentiëerde contantbelasting, welke wordt gedifferentieerd in functie van de fractie en het gewicht van de aangeboden afvalstoffen.

Dergelijke gedifferentiëerde contantbelasting laat de gemeente toe om het principe van "de vervuiler betaalt" toe te passen, om alzo prioriteit te verlenen aan afvalvoorkoming en slechts in tweede instantie het hergebruik en tenslotte de recyclage van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen te stimuleren. De gedifferentiëerde contantbelasting is, in combinatie met de basisfinanciering vanuit de algemene middelen van de gemeente een optimale invulling van het principe van "de vervuiler betaalt".

 

Juridische grond

De Grondwet, artikel 170 §4.

Het gemeentedecreet, artikels 42 en 43.§2.15°.

30 mei 2008: het decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

23 december 2011: het decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna materialendecreet).

17 februari 2012: het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams Reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

16 september 2016: het uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval.

 

Advies

De gemeenteraad wordt gevraagd om vanaf 1 januari 2020 de tarieven aan te passen voor de contantbelasting voor de inzameling huis-aan-huis van het gewoon huisvuil, pmd, gft, zachte plastics, snoeihout en grofvuil en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval en voor het ter inzameling en verwerking aanbieden van afvalstoffen die zijn toegelaten op het recyclagepark.

Dit volgens de beslissing van 26 juni 2019 van de raad van bestuur van EcoWerf om de tarieven voor de inzameling huis-aan-huis en de inzameling op de recyclageparken aan te passen, rekening houdend met de principes:

          de vervuiler betaalt

          binnen de door Vlarema opgelegde tariefvork

 

Argumentatie

Er wordt naar gestreefd om de contantbelasting op het hergebruik, de recyclage, de nuttige toepassing en de verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen in de verschillende gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.

De bestaande contantbelastingreglementen voor inzameling huis-aan-huis en de inzameling op het recyclagepark worden samengevoegd in één contantbelastingreglement.

Sinds 1 januari 2018 is het bovendien mogelijk om de contantbelasting verschuldigd door de bezoeker (particulier en KMO) voor de afvalstoffen die hij aanbiedt op het recyclagepark, na gewichtsbepaling te betalen via de DifTar-rekening of met de betaalkaart (Bancontact).

Op die manier wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de DifTarrekening voor de betaling van zowel de inzamelingen huis-aan-huis al op het recyclagepark.

Het is de bedoeling dat EcoWerf de opvolging van de wanbetalers voor zijn rekening gaat nemen. Dit betreft dan vooral de administratieve voorbereiding en opvolging van de inkohiering.

Deze dienstverlening kan EcoWerf alleen voor zijn rekening nemen voor de gemeenten en steden die met een contantbelasting werken en dus niet voor gemeenten die nog met een retributie werken.

EcoWerf wil het voor de burgers ook mogelijk maken om de betalingsuitnodiging via domiciliëring en een mobiele of web-applicatie te betalen.

Aangezien bij de invoering van DifTar in het werkingsgebied van EcoWerf in  2015 volgende afspraken werden gemaakt met de gemeenten:

          een kostendekkingspercentage van 90 % voor de inzameling huis-aan-huis

          een kostendekkingspercentage van 25 % voor de inzameling op de recyclageparken

          een driejarlijkse evaluatie/herzieing van de tarieven in functie van de kostendekking

Bij de evaluatie van de kostendekkingsgraad in 2015 werd beslist de tarieven niet aan te passen.

De kostendekking voor 2018 was gedaald onder het streefniveau.

Een tariefaanpassing drong zich op, rekening houdend met twee belangrijke principes:

          de vervuiler betaalt

          binnen de door Vlarema opgelegde tariefvork

De raad van bestuur heeft, na de input gevraagd te hebben van het algemeen comité en vervolgens aan alle gemeente-vennoten, op 26 juni 2019 beslist om de tarieven aan te passen zoals beschreven in het beslissingsgedeelte van huidige beslissing.

De kostendekking voor de groep DifTar-gemeenten (huis-aan-huis) stijgt hierdoor van 84,2 % naar 89,4 %.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0300/7332200

AC000001

600.000

 

0300/7332210

AC000001

80.000

 

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

10 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

 

Art. 1:

Vanaf 1 januari 2020 wordt er in de gemeente een contantbelasting gevestigd voor de huis-aan-huis inzameling van het gewoon huisvuil, het pmd-afval, het gft-afval, de zachte plastics, grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval) en voor het ter inzameling en verwerking aanbieden van afvalstoffen die zijn toegelaten op het recyclagepark.

Voor de toepassing van onderhavig reglement wordt verstaan onder:

Toegangskaart: Elektronische badge op naam van de referentiepersoon die bij aanbieding toegang verleend tot de OCT en of recylagepark(en). De badge registreert de gebruiker en het volume of het gewicht van de aangeboden fractie.  Elke gebruiker en bij uitbreiding ook de badge maakt deel uit van een door EcoWerf gedefinieerde gebruikersgroep.

Gebruikersgroep: Een selectie van aansluitpunten die op basis van het domicilie-adres geselecteerd worden, een elektronische toegangsbadge krijgen toegewezen en op deze wijze toegang krijgen tot een sorteerstraat en/of recyclagepark(en).

Aansluitpunt (ASP):

1) Iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van inschrijving in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

2) Iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een woonfunctie, waarin een particulier huishouden gevestigd is dat op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden, en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

3) Iedere entiteit (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente waarin een instelling van openbaar nut, een school, een vereniging die deel uitmaakt van de gemeentelijke cultuur-, sport- of jeugd-, senioren- of milieuraad, gevestigd is, die op basis van een machtiging van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil,  pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

Aansluitpunt commercieel: Iedere entiteit, met een maximale oppervlakte van 200 m² (gebouw, infrastructuur of domein) op het grondgebied van de gemeente mét een commerciële functie, waarin beroepsactiviteiten worden ontplooit (vrij beroep, handel, zorgactiviteiten…) die op basis van de inschrijving in het bevolkingsregister/handelsregister van de gemeente zowel huisvuil, grofvuil, pmd, gft en papier en karton ter inzameling kan aanbieden.

De juiste oppervlakte van het commercieel aansluitpunt wordt vastgelegd hetzij op basis van de goedgekeurde stedenbouwkundige vergunning, hetzij op basis van de afgesloten huurovereenkomst.

Aorta: De databank waarin EcoWerf per gezin of per onderneming registreert:

1) De relevante identificatiegegevens van het gezin of de onderneming en de referentiepersoon van het betrokken gezin of onderneming

2) De relevante DifTar-gegevens inzake inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, individueel en gedifferentieerd per afvalstroom, zodat ze afzonderlijk kunnen getarifeerd worden. De relevante gegevens zijn onder meer de aard van de aangeboden afvalstof, het gewicht ervan en het aantal afvalbewegingen.

Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening voor de inzameling en de verwijdering van de aangeboden huishoudelijke afvalstoffen en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval en/of toegang te krijgen tot de recyclageparken, moeten de gezinnen of ondernemingen op het grondgebied van de gemeente zich laten registreren in Aorta. De registratie kan gebeuren bij de bevoegde gemeentedienst. Voor zover de gegevens van het gezin zijn opgenomen in het rijksregister (via het bevolkings- of vreemdelingenregister) is er geen afzonderlijke registratie vereist, maar voert EcoWerf de registratie uit op basis van deze gegevens.

Voor elk gezin of elke onderneming zoals omschreven in dit reglement is een registratie verplicht en is er maximaal één registratie mogelijk.

Per gezin of per onderneming in het bedieningsgebied wordt er in Aorta een formulier aangemaakt. Het formulier omvat voor het gezin of de onderneming de vermelding van de referentiepersoon, het adres, een bankrekeningnummer, een detail van de diensten waarvan gebruik kan worden gemaakt, een rekenstaat, het rijksregisternummer of nummer van het vreemdelingenregister van de referentiepersoon, het ondernemingsnummer, en het EcoWerf-klantennummer. Er wordt geregistreerd of het formulier wordt aangemaakt voor een gezin, een tweede verblijf, een gemeenschap of voor een onderneming, vereniging, school, gemeentelijke overheid of andere overheid. Indien de referentiepersoon bereid is deze gegevens te verstrekken, vermeldt het formulier ook één telefoonnummer en een e-mailadres van het gezin of de onderneming.

In de databank wordt eveneens geregistreerd:

1) Het type en het aantal van de ter beschikking gestelde containers per ophaalpunt.

2) De (extra) toegangsbadges voor het recyclagepark die werden verleend.

Op basis van het bedrag van de rekenstaat in de databank en in functie van de beschikbare diensten wordt bepaald of er aan de belastingplichtige betalingsuitnodigingen verstuurd worden en of de belastingplichtige in de voorwaarden verkeert om dienstverlening inzake inzameling en verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval te ontvangen.

De gegevens van Aorta kunnen door EcoWerf worden aangewend voor het versturen van betalingsuitnodigingen.

Wanneer er niet langer beroep wordt gedaan op enige dienst inzake verwerking van huishoudelijke afvalstoffen en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval, en dit door de gemeente gemeld wordt aan EcoWerf, zal EcoWerf de mini-containers ophalen en eventueel de recyclageparkkaart blokkeren. Op vraag van de burger kan het eventuele onbestede tegoed op het rekeningnummer van de referentiepersoon terug betaald worden.

Referentiepersoon: De meerderjarige persoon die in Aorta als referentiepersoon voor het gezin of de onderneming wordt vermeld. Als de registratie gebeurt:

1) Voor een gezin, wordt van rechtswege de persoon die, volgens de opgave van het rijksregister, als referentiepersoon van het gezin, vermeld staat in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, ook geregistreerd als referentiepersoon in de databank.

2) Voor een onderneming is het een meerderjarige natuurlijke persoon die geacht wordt de onderneming rechtsgeldig te vertegenwoordigen.

DifTar-rekening: De individuele rekening die per gezin of per onderneming in de databank wordt bijgehouden en waarop afzonderlijk worden ingeschreven:

1) De volgens dit reglement verschuldigde contantbelasting.

2) De volgens dit reglement verschuldigde kohierbelasting.

De rekenstaat geeft op elk ogenblik getrouw weer wat de schuld of het tegoed is van het gezin of de onderneming.

Huishoudelijk afval : Alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van de particuliere huishouding en/of afvalstoffen ontstaan door een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

Grofvuil: Alle huishoudelijke afvalstoffen en voorwerpen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen en die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen worden aangeboden, met uitzondering van: papier en karton, textiel, glas, kga (Klein Gevaarlijk Afval), gft (groenten, tuin– en fruitafval) en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval, pmd, oude metalen, houtafval, snoeihout en groenafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), autobanden, steenachtige fracties van bouw - en sloopafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD): Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen (inclusief kroonkurken) en drankkartons, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit. De aangeboden plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mogen geen kga, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

Papier en karton: De dag-, week-, en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding of ermee gelijkgestelde bedrijfsafvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeizakken e.d.

Herbruikbare goederen: De normale werking van een particuliere huishouding ontstane afvalstoffen die worden aanvaard door het erkend Kringloopcentrum en geschikt kunnen worden gemaakt voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed, e.d.

Textiel: De niet verontreinigde kleding, huishoudlinnen, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), beddengoed, schoeisel, handtassen en lederwaren ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

Frituurolie en afgelaten motorolie: De soorten smeerolie en/of industriële olie, op minerale of synthetische basis ontstaan door de werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit in het bijzonder afgewerkte motorolie, frituurolie, met uitzondering van grote hoeveelheden motorolie, olie met pcb’s of andere giftige stoffen.

Klein Gevaarlijk Afval (KGA): De afvalstoffen zoals opgesomd in artikel 5.2.2.1. van het VLAREMA.

Glas: Hol glas en vlak glas ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteiten, ontdaan van dopsels, deksels en sluitingen, met uitzondering van vuurvaste voorwerpen en hittebestendig glas, gewapend glas, kristal, opaal glas, rookglas, autoruiten, plexiglas, gloeilampen, spaarlampen, tl-lampen, stenen, tegels, porselein, aardewerk, beeldbuizen, e.d.

Hol Glas: Flessen en bokalen.

Vlak glas: Glazen voorwerpen zoals vensterglas ontdaan van inlijstingen, serreglas, niet-gewapend glas, die geen hol glas zijn.

Groenafval: Organisch composteerbaar afval zoals plantenresten, haagscheersel, snoeihout, bladeren, organisch afval uit parken en plantsoenen, boomstronken, gazon - en wegbermmaaisel en kerstbomen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

Snoeihout: Hout afkomstig van het normaal onderhoud van de tuin (met een diameter van minder dan 10 cm), haagscheersel.

Gras- en bladafval: Vers gazonmaaisel en bladeren afkomstig van normaal tuinonderhoud, met uitzondering van oud en rot gazonmaaisel en gras vermengd met grond.

Boomstronken: Boomstronken die na ontdaan te zijn van wortels en aarde kunnen worden ingezet in de groencompostering en/of kunnen worden verhakseld voor hergebruik.

Groente-, fruit- en tuinafval (gft): Organisch composteerbaar afval zoals aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groente- en fruitresten, doppen van noten, theebladeren en theezakjes, koffiedik en papieren koffiefilters, papier van keukenrol, plantaardig keukenafval en etensresten, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, versnipperd snoeihout, haagscheersel, zaagmeel en schaafkrullen, gazonmaaisel in kleine hoeveelheden, bladeren, onkruid en resten uit groente- en siertuin en die ontstaan door de normale werking van een particulier huishouden en/of uit een bedrijfsactiviteit die vergelijkbaar is met een huishouden.

Huisvuil: alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particulier huishouden (en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit), die in het voorgeschreven recipiënt voor de huisvuilinzameling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval (kga), groente- fruit- en tuinafval (en organisch-biologisch vergelijkbaar bedrijfsafval) (gft) of groenafval, plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd) en andere verplicht selectief in te zamelen afvalstoffen.

Oude Metalen: De ferro- en non-ferro metalen voorwerpen ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van ferro- en non-ferroverpakkingen, kga en elektrische en elektronische toestellen.

Bouwafval: Zuivere steenslag, betonblokken, versteende cement, gips, kalk, plaasterplaten (o.a. Gyproc), asbest-cementplaten (o.a. Eternit) , cellenbeton (o.a. Ytong), keramiek, asfalt van opritten, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van grote hoeveelheden bouwafval, beton vermengd met ijzer, glas, hout en/of aarde.

Steenafval: Zuivere steenslag, (gewapend) beton, versteende cement, betonnen palen … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van vervuilde steenslag (bv. met grond), asfalt, keramiek, gips en kalk, cellenbeton, asbest, …

Keramiek: Keramiek ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit zoals wc-potten, lavabo’s, tegels, stenen borden en tassen, porselein, …, met uitzondering van steenafval.

Gips en kalk: Bouwafval uit gips en kalk zoals gipsplaten, kalk, gips, bezetsel … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van cement, stenen, asfalt, …

Cellenbeton: Schuimbeton ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit.

Asbestcement: Voorwerpen uit gebonden asbest zoals eternieten golfplaten, schaliën, vlakke eterniet … ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van losse asbest, plastic golfplaten, e.d.

Sloophout: Zuiver afvalhout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubilair en grote speeltuigen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van  geïmpregneerde houtsoorten (tuinmeubelen), hout vermengd met ijzer of glas, treinbilzen.

E.P.S.: Zuiver witte piepschuim ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit met uitzondering van gekleurd piepschuim, verpakkingschips, verpakkingspiepschuim afkomstig van voedingsmiddelen, vervuild piepschuim, styrofoamplaten, e.d.

Zachte plastics: Zuiver zachte plastics zoals zakjes, draagtassen, blisters (zonder aluminiumfolie), (noppen)folies, kuipjes, vlootjes, (yoghurt)potjes, bloempotjes, plantentrays, speelgoed (zonder batterijen of elektronica) en harde plastics kleiner dan een emmer van 10 liter, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), klein gevaarlijk afval (siliconentubes, bussen van detergenten, olievaten, verfpotten), piepschuim, (schuim)rubber, zwembandjes, zilverkleurige folies, pvc, touwen en netten.

Harde plastics:  Harde plastics zoals deuren, rolluiken, buizen, dakgoten, tuinmeubelen, bloempotten, plastic kleerhangers, speelgoed, wasmanden, emmers ... ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van plastic flessen en flacons (pmd), verpakkingen van gevaarlijke producten (kga), bouw- en isolatiematerialen, tuinslang, verpakkingen van voedings- waren, plastic blisters en straps, cd’s, dvd’s en videobanden (restafval), e.d.

Afgedankte elektrische en elektronische apparaten: Apparaten die elektrische stromen of elektronische velden nodig hebben om naar behoren te kunnen werken, en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden, die onder een van de categorieën, vermeld in artikel 3.4.4.2 van het VLAREMA, vallen en die bedoeld zijn voor gebruik met een spanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom. Daarin zijn ook alle onderdelen, subeenheden en verbruiksmaterialen begrepen die deel uitmaken van het product op het moment dat het wordt afgedankt. De volgende apparaten vallen niet onder deze definitie: apparaten die deel zijn van andere elektrische apparatuur, apparatuur die verband houdt met de bescherming van de wezenlijke belangen van de veiligheid van lidstaten, wapens, munitie en oorlogsmateriaal, tenzij het gaat om producten die niet specifiek voor militaire doeleinden zijn bestemd, en grote, niet-verplaatsbare industriële installaties van elektrische en elektronische gereedschappen en tuingereedschappen.

Kurk: Afvalstoffen uit kurk, afkomstig van de normale werking van een particuliere huishouding en/of een daarmee vergelijkbare bedrijfsactiviteit, zoals stopsels, deksels, sluitingen, tegels, wandbedekking, e.d.

Recyclagepark: Een bij toepassing van titel I van het VLAREM vergunde inrichting waar particulieren en eventueel ook bedrijven onder toezicht op vastgestelde dagen en uren bepaalde gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en eventueel met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare afvalstoffen bedrijfsafvalstoffen kunnen deponeren. 

 

Art. 2:

De contantbelasting is verschuldigd door de gebruiker op basis van de kostprijs van de specifieke dienstverlening en wordt aangerekend naar gelang de soort en de hoeveelheid of het gewicht van het afval bij de huis-aan-huis inzameling dan wel de inzameling via het recyclagepark van het gewoon huisvuil, gft, pmd, zachte plastics, snoeihout, grofvuil (en het daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval).

 

Art. 3:

§1. DifTar huis-aan-huis inzameling

 

De contantbelasting voor de huis-aan-huis inzameling in functie van de fractie en het gewogen gewicht of het volume van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen bedraagt:

FRACTIE

Contantbelasting particulieren

Contantbelasting KMO's

a) Huisvuil

          inzameling en verwerking

          per kg gewogen huisvuil

          aanbieding 40 L container

          aanbieding 120 L container

          aanbieding 240 L container

          aanbieding 360 L containers

          aanbieding 1100 L container

          voorrijkost op afroep (1)

 

gebruiksrecht container

          container 40 L

          container 120 L

          container 240 L

          container 360 L*

          container 1100 L

          aankoop slot

 

 

€ 0,28 /kg

€ 0,55 /aanbieding

€ 0,55 /aanbieding

 

€ 1,10 /aanbieding

 

€ 1,65 /aanbieding

 

€ 5,59 /aanbieding

 

€ 75,00 /inzameling op afroep

 

 

 

€ 0,84 /maand

€ 0,84 /maand

€ 1,66 /maand

€ 2,47 /maand

€ 4,58 /maand

€ 25,00 /slot

 

 

€ 0,28 /kg

/

€ 0,55 /aanbieding

 

€ 1,10 /aanbieding

 

€ 1,65 /aanbieding

 

€ 5,59 /aanbieding

 

€ 75,00 /inzameling op afroep

 

 

 

 

€ 1,84 /maand

€ 2,47 /maand

€ 2,64 /maand

€ 7,07 /maand

€ 25,00 /slot

(1) inwoners die uitzonderlijk een hoeveelheid huisvuil wensen aan te bieden die groter is dan de gebruikte container kunnen tot 3 maal per jaar, mits een aanvraag minimaal 1 werkdag vóór de ophaaldag, maximaal 6 zakken (maximaal 60 liter) aanbieden naast de container. Wanneer dit ontoereikend is kan men kiezen voor inzameling op afroep waarbij de voorrijkost wordt aangerekend. In beide gevallen wordt het huisvuil gewogen en aangerekend.

b) Gft-afval

inzameling en verwerking

          per kg gewogen gft

 

gebruiksrecht container

          container 40 L

          container 120 L

          container 240 L

          container 360 L

          container 1100 L

          aankoop slot

 

 

 

€ 0,18 /kg

 

 

€ 0,84 /maand

€ 0,84 /maand

€ 1,66 /maand

€ 2,47 /maand

€ 4,58 /maand

€ 25,00 /slot

 

 

€ 0,18 /kg

 

 

/

€ 1,84 /maand

€ 2,47 /maand

€ 2,64 /maand

€ 7,07 /maand

€ 25,00 /slot

c) Pmd-afval (60 liter zak)

€ 0,15 /zak

€ 0,15 /zak

 

d) Zachte plastic (60 liter zak)

 

€ 0,25 /zak

€ 0,25 /zak

e) Grofvuil

- voorrijkost op afroep

- verwerking per pakket OF

          1 persoonsmatras

          1 persoonsbed

          2 persoonsmatras

          2 persoonsbed

          zetel: 1-zit

          zetel: 2-zit

          zetel: 3-zit

          stoel (2stuks)

          (tuin)tafel

           

 

€ 12,50 /aanleveringsbeurt

€ 7,50 /begonnen 0,5 m³

€ 7,50

€ 7,50

€ 15,00

€ 15,00

€ 7,50

€ 15,00

€ 22,50

€ 7,50

€ 7,50

 

€ 12,50 /aanleveringsbeurt

€ 7,50 /begonnen 0,5 m³

€ 7,50

€ 7,50

€ 15,00

€ 15,00

€ 7,50

€ 15,00

€ 22,50

€ 7,50

€ 7,50

f) Snoeihout

- tarief per bussel

 

 

Gratis

 

Gratis

De gewichtsmeting is tot op 0,5 kg nauwkeurig.

* De 360 liter container kan niet afzonderlijk gehuurd worden. Deze worden alleen in een set van 3 stuks aangeboden als alternatief voor een 1100 liter container wanneer de 1100 liter container niet geledigd kan worden door het ingezette materieel van EcoWerf.

 

§2. DifTar recyclageparkpark

Gewichtspark: De contantbelasting in functie van het gewicht van de ter inzameling en verwerking aangeboden afvalstoffen op het recyclagepark bedraagt:

 

FRACTIE

Contantbelasting particulieren

Contantbelasting KMO's²

a) grofvuil

€ 0,28 /kg

€ 0,28 /kg

 

b) gras en blad

€ 0,18 /kg

€ 0,18 /kg

 

c) asbestcement, kga, aeea, papier en karton, oude metalen, piepschuim, glas, herbruikbare goederen, kurk, ...

Gratis

 

 

 

 

Gratis

 

 

 

 

d) pmd

Gratis aan te bieden in een blauwe zak (€ 0,15)

Gratis aan te bieden in een blauwe zak (€ 0,15)

e) zachte plastics

Gratis aan te bieden in een roze zak ( € 0,25)

Gratis aan te bieden in een roze zak ( € 0,25)

f) harde plastics

€ 0,08 / kg

€ 0,12 /kg

g) sloophout

 

€ 0,08 /kg

€ 0,12 /kg

h) boomstronken

€ 0,04 / kg

€ 0,08 / kg

i) snoeihout

€ 0,04 / kg

De eerste 500 kg/jaar GRATIS voor particulieren.

€ 0,08 : kg

j) steenafval

€ 0,04 / kg

€ 0,08 / kg

k) cellenbeton

€ 0,04 / kg

€ 0,08 / kg

l) gips

€ 0,04 / kg

€ 0,08 / kg

m) keramiek

€ 0,04 / kg

€ 0,08 / kg

n) tarief grote hoeveelheden

Vanaf een totale aanvoer op jaarbasis boven de 2000 kg worden de KMO-tarieven van toepassing op de betrokken particulier

 

 

Het minimaal aangerekende gewicht bedraagt 5 kg.

² KMO's kunnen een specifieke toegangsbadge aanvragen als KMO

 

 

Art. 4:

Indien het afval wordt aangeboden door een gezin dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon van het gezin en alle meerderjarige leden van het gezin die in de woongelegenheid van de referentiepersoon verblijven.

Indien het afval wordt aangeboden door een onderneming of vereniging dan is de belasting hoofdelijk verschuldigd door de referentiepersoon en de onderneming, zijnde iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die de onderneming uitmaakt of de leden van de vereniging, indien deze geen rechtspersoonlijkheid heeft.

 

Art. 5:

§ 1. De personen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven containers zijn de contantbelasting betreffende de inzameling en verwerking verschuldigd op het ogenblik dat de kipbeweging van de container en het gewicht van het meegegeven afval door de ophaalwagen worden geregistreerd.  De contantbelasting betreffende het gebruik van de containers is maandelijks verschuldigd in de helft van de maand.

§ 2. Iedere gebruiker van een container dient vooraf een bedrag te storten op de DifTar-rekening en dit in functie van de gebruikte containers

 

Aantal en type containers

Voorschot

1 of meerdere containers van 40 en 120 liter

 

€ 50

per container van 240 liter

 

€ 100

per container van 1100 liter

of per set van 3 x 360 liter

€ 500

 

 

Bij elke registratie van een kipbeweging en het gewicht van het meegegeven afval, zal de contantbelasting, zoals bepaald in artikel 3, in mindering worden gebracht van het vooraf betaalde bedrag. De contantbelasting voor het meegegeven gewicht zal afgerond worden tot op 2 cijfers na de decimaal.

Zodra het beschikbare bedrag lager is dan € 10,00 wordt een nieuwe betalingsuitnodiging gestuurd naar de referentiepersoon. De containers worden niet meer geledigd van zodra de vervaldatum van de herinnering is verlopen en het beschikbare bedrag lager is dan € 0,00. Het aanzuiveren van de DifTar-rekening is mogelijk door betaling via overschrijving of door betaling met Bancontact in het recyclagepark.

Indien de niet-geledigde containers niet tijdig worden binnengehaald, kunnen ze worden geledigd aan het tarief vastgesteld in het gemeentelijk belastingreglement betreffende het ambtshalve opruimen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente.

Bij afmelding (verhuis, overlijden, …) wordt de DifTar-rekening gesloten en wordt het nog beschikbare bedrag teruggestort op rekeningnummer van de begunstigde, tenzij de begunstigde nog een openstaande schuld heeft aan de gemeente. Een eindafrekening wordt afgeleverd aan de begunstigde.

§3. De personen die gebruik maken van de door de gemeente voorgeschreven pmd-zakken en zakken voor de inzameling van zachte plastics (roze zak) zijn de contantbelasting verschuldigd bij de aankoop ervan op de door de gemeente vastgestelde plaats(en).

§4. Bij een DifTar gewichtspark is de contantbelasting verschuldigd door de bezoeker (particulier en KMO) die de afvalstoffen aanbiedt en is betaalbaar, na gewichtsbepaling, via de DifTar-rekening of met de betaalkaart (Bancontact).

§5. Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering nog niet verlopen is, zal de bezoeker van het recyclagepark hierop attent gemaakt worden en nog slechts één maal de mogelijkheid hebben om het tarief voor betalende fracties via de DifTar-rekening te betalen. In dit geval zal ook steeds gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld.

Indien het saldo van de DifTar-rekening ontoereikend is en de vervaldatum van de herinnering is verlopen, zal bij de ingang gevraagd worden om de DifTar-rekening aan te zuiveren met een minimaal bedrag dat gelijk is aan de schuld. Indien het saldo niet wordt aangezuiverd zal hij/zij geen toegang krijgen tot het betalend gedeelte en zal de uitgang geweigerd worden met de vraag om het openstaande saldo aan te zuiveren. Men zal ook geen gebruik meer kunnen maken van de inzameling op afroep tot het saldo werd aangezuiverd.

 

Art. 6:

Voor de vervanging van een verloren, beschadigde en of gestolen toegangskaart wordt een contantbelasting gevraagd van € 5,00. Dit bedrag zal aangerekend worden via de DifTar-rekening.

Niet-inwoners of toekomstige inwoners van de gemeente kunnen, voor het aanbrengen van afval afkomstig vanuit de gemeente, een kaart voor het recyclagepark aanvragen bij het gemeentebestuur. De kaarten worden uitgeleend voor een periode van maximum 3 weken, tegen een waarborg van  € 50,00.

 

Art. 7:

Bij ontstentenis van betaling wordt de contantbelasting conform artikel 4, § 7 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen omgezet in een kohierbelasting.

Door de opname in een kohier verkrijgt de belasting vanaf dan alle kenmerken van een kohierbelasting, met inbegrip van een betalingstermijn van twee maanden en een bezwaartermijn van drie maanden vanaf de verzending van het aanslagbiljet.

De belasting is persoonsgebonden waardoor de gemeente/stad de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van het positief saldo op een ander particulier ASP betreffende dezelfde persoon/ referentiepersoon om het negatief saldo aan te zuiveren, alvorens over te gaan tot inkohiering.

 

Art. 8:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger  kan een bezwaar op afgiftebewijs indienen tegen deze contantbelasting bij het college van burgemeester en schepenen .

Het bezwaar moet op straffe van nietigheid schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de datum van de contante inning/aanrekening op de DifTar-rekening.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding gestuurd, binnen vijftien kalenderdagen na indiening ervan.

Het bezwaar wordt behandeld volgens de bepalingen van artikel 9, § 4 en 5 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen. De kennisgeving van de beslissing zal de instantie vermelden waarbij, en de termijn waarbinnen, er tegen de beslissing beroep kan aangetekend worden conform artikel 10 van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Art. 9:

Deze belasting zal definitief zijn indien geen tijdige dan wel ontvankelijke bezwaren ingediend werden.

 

Art. 10:

Volgende gemeenteraadsbeslissing wordt ingetrokken en hernomen door huidige gemeenteraadsbeslissing met ingang van 1 januari 2020:

          21 december 2017: gemeenteraadsbeslissing over de intrekking en herneming van de gemeenteraadsbeslissingen van 19 december 2013: contantbelastingreglement voor de inzameling huis-aan-huis en de verwerking van huishoudelijk afval - 19 december 2013: contantbelastingreglement voor de ter inzameling en verwerking op het containerpark aangeboden afvalstoffen - 30 juni 2016: contantbelastingreglement voor de ter inzameling en verwerking op het containerpark aangeboden plastics.

 

Art.11:

Gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.

 

Art. 12:

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het gemeentedecreet, artikels 248 e.v.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.8.Dossiernaam: Exclusieve dienstverlening Interleuven.
Onderwerp: Toekenning exclusiviteit voor bepaalde diensten aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten'.

 

Voorgeschiedenis

          statuten van Interleuven, gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad d.d. 09-10-2019 onder nummer 19134061;

          het besluit van 22 mei 2019 van de raad van bestuur van Interleuven houdende het voorstel tot aanpassing van de statuten van Interleuven en met betrekking tot de omschrijving van de diensten waarop de deelnemers beroep kunnen doen in het kader van wederzijdse exclusiviteit;

          het besluit van de gemeenteraad van 20 juni 2019 waarbij werd beslist akkoord te gaan met de voorgestelde aanpassingen in de statuten en in de bijlagen;

          het besluit van 11 september 2019 van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven waarbij de statutenwijziging werd goedgekeurd.

 

Feiten en context

De gemeente heeft, als deelnemer van Interleuven als dienstverlenende vereniging en als deelnemer van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten', de mogelijkheid om beroep te doen op de diensten van haar intercommunale, alsook op deze diensten dewelke in exclusiviteit worden aangeboden.

Bij de uitvoering van deze diensten in opdracht van een deelnemer,  is de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' er zelf toe gehouden om de wetgeving op de overheidsopdrachten na te leven.

Op basis van de als bijlage toegevoegde lijst bij de statuten van Interleuven, blijkt dat de volgende exclusieve diensten kunnen gerealiseerd worden:

 

1. Gebouwen en infrastructuur

1.1. ontwerp en opvolging van infrastructuur

1.2. ontwerp en opvolging van gebouwen

1.3. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij infrastructuur

1.4. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij gebouwen

1.5. technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van projecten

 

2. Omgeving - ruimtelijke ordening

2.2. uitvoering ruimtelijk vergunningenbeleid

2.3. Huis voor omgevingskwaliteit (ad hoc)

2.4. adviesverlening ruimtelijke ordening

 

3. Omgeving - milieu en klimaat

3.1. basisondersteuning

3.2. klimaatondersteuning

3.3. taakondersteuning

 

4. Omgeving - handhaving

4.1. basispakket omgevingshandhaving

4.2. geïntegreerde omgevingshandhaving

 

5. Omgeving - mobiliteit

5.1. mobiliteitsplanning en onderzoek

5.2. vervoerregio Leuven

5.3. adviesverlening mobiliteit

 

Juridische grond

          het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 432 dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor de gemeente en het OCMW rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering;

          statuten van Interleuven, vastgesteld door de algemene vergadering van 23 juni 1972 en laatst gewijzigd bij beslissing van 11 september 2019 van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven;

          de wet van 17 juni 2019 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 29 dat voorziet dat de wet niet van toepassing is op overheidssopdrachten voor diensten die worden gegund door een aanbestedende overheid aan een andere aanbestedende overheid of aan een vereniging van aanbestedende overheden op basis van een alleenrecht dat ze genieten krachtens bekendgemaakte, reglementaire of administratieve bepalingen die verenigbaar zijn met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

 

Advies

Het visum van de financieel directeur is vereist. (cfr. gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2013)

 

Argumentatie

De toekenning bij exclusiviteit van voornoemde opdrachten aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ heeft onder meer tot voordeel dat er op de door de eigen personeelsleden van de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ geleverde prestaties geen BTW zal worden doorgerekend naar de deelnemer toe. Op alle andere prestaties en kosten zal er uiteraard wel BTW verschuldigd zijn.

Daarenboven wordt in de statuten van Interleuven voorzien in een vergoedingssysteem waarbij op transparante basis de kosten kunnen worden toegewezen.

In geval van de exclusieve dienstverlening, zal er gewerkt worden op basis van een kosten- en expertisedelend principe waarbij in artikel 14.2 van de statuten uitdrukkelijk wordt bepaald: “De kosten verbonden aan de exclusieve dienstverlening, zoals omschreven in art. 3 worden verrekend aan de deelnemers op basis van het kosten- en expertisedelend principe. Voor de aanrekening van de prestaties verleend in het kader van de wederzijdse exclusiviteit, zal gewerkt worden met een open boekhouding”;

Het systeem van de open boekhouding laat toe om permanent de kosten van het project op te volgen.

 

De uurlonen voor de personeelsleden worden door de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ op basis van de reële kostprijs als volgt bepaald (toestand op 01-10-2019):

 

          Projectleider/specialist-expert: 88,00 euro

: (basis na de komma 88,28 euro)

          Projectmedewerker-expert: 78,00 euro

: (basis na de komma 78,33 euro)

          Projectmedewerker: 72,00 euro

: (basis na de komma 72,12 euro)

          Administratieve ondersteuning: 65,00 euro

: (basis na de komma 64,66 euro)

 

De hier opgegeven uurlonen zijn gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Alle andere kosten, zoals verplaatsingskosten, uitrustingskosten, ... zijn begrepen in deze uurprijs.

De uurlonen worden telkens berekend op een cijfer na de komma waarna overgegaan wordt tot afronding op het lagere of hogere eenheidscijfer. Bij een volgende indexering wordt terug uitgegaan van het vorige, na de komma bekomen cijfer, zodat telkens een correcte berekening van de uurtarieven plaatsvindt.

 

Het afsluiten van deze exclusiviteitsovereenkomst heeft tevens tot gevolg dat de gemeente zich ertoe verbindt om voor de diensten dewelke in deze overeenkomst worden omschreven, uitsluitend een beroep zal gedaan worden op de diensten van de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’, en dit voor een welomschreven periode dewelke echter de duur van zes jaar niet mag overschrijden.

De gemeente kan aldus kiezen om voor de betrokken diensten een beroep te doen op de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’, dan wel om deze diensten zelf uit te oefenen, doch ziet hierbij wel af van de mogelijkheid om de dienst, gedurende de looptijd van de exclusiviteit, te laten uitvoeren door derden.

 

Op basis van de als bijlage toegevoegde lijst bij de statuten van Interleuven, blijkt dat de volgende exclusieve diensten kunnen gerealiseerd worden en dit voor de duur van de vooropgestelde periode:

 

1. Gebouwen en infrastructuur

1.1. ontwerp en opvolging van infrastructuur

1.2. ontwerp en opvolging van gebouwen

1.3. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij infrastructuur

1.4. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij gebouwen

1.5. technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van projecten

 

2. Omgeving - ruimtelijke ordening

2.2. uitvoering ruimtelijk vergunningenbeleid

2.3. Huis voor omgevingskwaliteit (ad hoc)

2.4. adviesverlening ruimtelijke ordening

 

3. Omgeving - milieu en klimaat

3.1. basisondersteuning

3.2. klimaatondersteuning

3.3. taakondersteuning

 

4. Omgeving - handhaving

4.1. basispakket omgevingshandhaving

4.2. geïntegreerde omgevingshandhaving

 

5. Omgeving - mobiliteit

5.1. mobiliteitsplanning en onderzoek

5.2. vervoerregio Leuven

5.3. adviesverlening mobiliteit

 

De gemeenteraad gaat de samenwerkingsovereenkomsten aan voor volgende exclusieve diensten:

          modules 1.1 - 1.2 - 1.3 - 1.4 -  1.5 - voor een periode van 2 jaar

          modules 2.2 - 2.3 - 2.4 - voor een periode van 6 jaar

          modules 3.1 - 3.2 - 3.3 - voor een periode van 6 jaar

          modules 4.1 - 4.2 - voor een periode van 6 jaar

          module 5.1 - voor een periode van 2 jaar

          modules 5.2 - 5.3 - voor een periode van 6 jaar

 

De gemeenteraad  gaat de samenwerkingsovereenkomsten aan voor de betrokken diensten voor de vooropgestelde periodes, met dien verstande dat opdrachten dewelke werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening en aldus zonder aanrekening van BTW.

Voor de uitvoering van deze exclusieve taken wordt gewerkt overeenkomstig de in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomsten.

De gemeenteraad acht het aangewezen, op basis van voorgaande, de voornoemde diensten aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' bij exclusiviteit toe te kennen.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

6131200/0200

6131200/0390

6131200/0600

AC000001

AC000001

AC000001

na goedkeuring MJP 2020 - 2025

 

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

8 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

2 onthoudingen: Nadia Van Beughem en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist, op voorstel van het college van burgemeester en schepenen, om de volgende diensten, zoals voorzien in de bijlagen van de statuten van Interleuven, in exclusiviteit toe te kennen aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' met ingang van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025, met dien verstande dat de opdrachten die werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode, zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening:

2.2. Uitvoering ruimtelijk vergunningenbeleid

2.3. Huis voor omgevingsKwaliteit (ad hoK)

2.4. Adviesverlening ruimtelijke ordening

3.1. Basisondersteuning

3.2. Klimaatondersteuning

3.3. Taakondersteuning

4.2. Geïntegreerde omgevingshandhaving

5.2. Vervoerregio Leuven

5.3. Adviesverlening mobiliteit

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist, op voorstel van het college van burgemeester en schepenen, om de volgende diensten, zoals voorzien in de bijlagen van de statuten van Interleuven, in exclusiviteit toe te kennen aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' met ingang van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2021, met dien verstande dat de opdrachten die werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode, zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening:

1.1. Ontwerp en opvolging van infrastructuurwerken

1.2. Ontwerp en opvolging van gebouwen

1.3. Veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij infrastructuurwerken

1.4. Veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij gebouwen

1.5. Technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van projecten

5.1. Mobiliteitsplanning en onderzoek

 

Art. 3:

De uitvoering van deze exclusieve dienstverlening gebeurt overeenkomstig de in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomsten.

 

Art. 4:

De gemeenteraad voorziet de nodige kredieten in meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Art. 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van huidige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.9.Dossiernaam: Politieverordening administratieve politie.
Onderwerp: Politieverordening inzake administratieve politie te Tremelo naar aanleiding van de Grote Prijs Sven Nys cyclocross op 1 januari 2020.

 

Juridische grond

          De Wet betreffende de politie over het wegverkeer;

          Het Algemeen Reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

          Het K.B. van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer, inzonderheid op artikel 10 (gelegenheidstoestand);

          Het Ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens;

          De Wet van 12 december 2006 tot wijziging van de Nieuwe Gemeentewet wat betreft de bevoegdheid voor tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer, inzonderheid op artikels. 119, lid 1 en 130bis;

          De Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 inzonderheid op artikel 133  inzake de bevoegdheden van de burgemeester;

          Het decreet lokaal bestuur, inzonderheid op artikels 287 en 288 met betrekking tot de bekendmaking van de reglementen en verordeningen;

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40 inzake de vaststelling door de gemeenteraad van gemeentelijke reglementen;

          Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 inzonderheid artikel 119 inzake de vaststelling van gemeentelijke reglementen door de gemeenteraad;

 

Argumentatie

De gemeentelijke overheid staat in voor de nodige veiligheid, meer bepaald de veiligheid op straten, kaden, pleinen en openbare wegen.

Naar aanleiding van de veldritten op de Balenberg op 1 januari 2020, is het nodig maatregelen te nemen om de inwoners te laten genieten van de voordelen van een goede politie, meer bepaald de openbare reinheid, orde, rust, veiligheid en gezondheid.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Op woensdag 1 januari 2020 is het, zonder voorafgaandelijke toestemming van de burgemeester, verboden op het openbaar en in openlucht op privé-terrein, een verkoopstand op te stellen, van welke aard ook de te verkopen zaken zijn, in de hiernavolgende straten of delen van straten:

          Moorsemsestraat

          Bossepleinstraat

          Bredevennestraat

          Balenbergstraat

          Balenbergstraatje

          Kerkebosstraat

          Beulkensstraat

          Kapellestraat

          Hannekensstraat

 

Art. 2:

In de straten, opgesomd in artikel 1, is het verboden, zonder voorafgaandelijke toestemming van de burgemeester om:

flyers, gadgets, flyers, gratis publicaties uit te delen;

enige bijkomende reclame of bijkomende publiciteit te maken in de vorm van panelen, affiches, voertuigen, spandoeken of eender welke vorm, en dit op of langs de openbare weg, met uitzondering van de bestaande panden de door de organisatie voorziene ruimte.

 

Art. 3:

Reclameborden, affiches en andere reclamemiddelen die in strijd met deze verordening worden gebruikt, aangewend of geplaatst, kunnen worden verwijderd door de gemeentelijke diensten op kosten of risico van de overtreder die ze plaatste of gebruikte en onverminderd de voorziene strafsanctie.

 

Art. 4:

De onderhavige verordening treedt in werking, onmiddellijk na de bekendmaking ervan, overeenkomstig artikel 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur en volgens artikel 12 van het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Art. 5:

De leden van de Lokale en Federale Politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. De inbreuken op de beschikkingen van deze verordening zullen bestraft worden met politiestraffen;

 

Art. 6:

Een afschrift van onderhavige verordening zal worden overgemaakt aan de bevoegde overheden.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.10.Dossiernaam: Politieverordening inzake bewakingswet
Onderwerp: Politieverordening inzake bewakingswet naar aanleiding van de Grote Prijs Sven Nys op 1 januari 2020 te Baal.

 

Voorgeschiedenis

          Grote Prijs Sven Nys 1 januari 2019

 

Feiten en context

          coördinatievergadering op 27 november 2019 naar aanleiding van de aanvraag door Golazo voor de organisatie van de Grote Prijs Sven Nys op woensdag 1 januari 2020.

 

Juridische grond

          Het decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid op artikels 2, 40§1, 41§1, 56§1 en 63;

          De nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op artikels 119, 119bis, 134 en 135§2;

          De wet van 13 mei 1999 tot invoering van gemeentelijke administratieve sancties;

          Het Koninklijk Besluit van 7 januari 2001, tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999, betreffende de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties;

          De wet van 7 mei 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet;

          De wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen, inzonderheid de artikelen 21 en 22;

          Het Koninklijk Besluit van 17 maart 2005 tot vaststelling van de inwerkingtreding van de wet van 17 juni 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet;

          Het Koninklijk Besluit van 5 december 2004 houdende vaststelling van de minimumvoorwaarden waaraan de gemeenteambtenaren moeten voldoen, zoals bepaald in artikel 119bis, §6, tweede lid, 1° van de nieuwe gemeentewet;

          Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2005 houdende aanpassing van het politiereglement op administratieve sancties;

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 augustus 2005 houdende aanwijzing provinciale ambtenaren voor het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes;

          De wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid;

          Het decreet lokaal bestuur, inzonderheid op artikels 287 en 288 met betrekking tot de bekendmaking van de reglementen en verordeningen.

 

Argumentatie

De gemeentelijke overheid staat in voor de nodige veiligheid, meer bepaald de veiligheid op straten, kaden, pleinen en openbare wegen.

Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen dan de gemeente de mogelijkheid bieden sneller te reageren op problemen van lokale aard.

Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast inzake de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

Het is nodig politiemaatregelen te nemen om het goede verloop van de Grote Prijs Sven Nys op 1 januari 2020 enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De organisator kan vrijwilligers aanstellen in het kader van art. 24 van de wet van 2 oktober 2017 op voorwaarde dat:

1.1.de burgemeester hiertoe, na advies van de korpschef van de PZ BRT, op een door de minister bepaalde wijze, de toestemming hiervoor heeft verleend aan de vereniging.

1. 2. De personen effectief lid zijn van de vereniging, of de personen een effectieve of aanwijsbare band hebben met de vereniging en dat de personen hun activiteit slechts sporadisch en onbezoldigd uitoefenen.

De aanvraag hiertoe dient uiterlijk 2 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de burgemeester.

1.3. De vrijwilligers dienen onder meer te voldoen aan volgende voorwaarden:

- Niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot enige correctionele of criminele straf, zoals bedoeld in artikel 7 van het Strafwetboek of tot een gelijkaardige straf in het buitenland, behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer;

- Niet tegelijkertijd lid zijn van een politiedienst of een inlichtingendienst, noch een functie hebben in een penitentiaire instelling, noch activiteiten uitoefenen van privédetective, van wapen- of munitiefabrikant of -handelaar of enige andere werkzaamheid uitoefenen die, doordat ze wordt uitgeoefend door dezelfde persoon die ook een functie uitoefent inde sector van de private of bijzondere veiligheid, een gevaar kan opleveren voor de in- of uitwendige veiligheid van de Staat of voor de openbare orde;

- Minstens achttien jaar oud zijn;

- Niet geschrapt zijn uit het Rijksregister van natuurlijke personen zonder nieuw adres achter te laten;

- In de afgelopen drie jaar geen lid geweest zijn van de inlichtingendiensten of van die politiediensten waarbij het onmiddellijk erna uitoefenen van een functie in de private veiligheid een gevaar oplevert voor de Staat of voor de openbare orde.

 

Art.2.

De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten zullen uitoefenen in het kader van de Grote Prijs Sven Nys dient 2 weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester. De informatie die dient meegedeeld te worden betreft de naam en het adres van de betrokken bewakingsondernemingen, de personalia van de bewakingsagenten die zullen ingezet worden en de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten zullen uitoefenen, de aard van de bewakingsactiviteiten en de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten zullen uitgevoerd worden.

 

Art.3.

De fouilles van personen in het kader van de toegangscontrole, zullen enkel mogen worden uitgevoerd ter hoogte van de ingang van de Grote Prijs Sven Nys , locatie Balenberg en mogen slechts uitgeoefend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de burgemeester en in overeenstemming met hetgeen is bepaald in de artikels 102 t.e.m. 104 v.d. wet van 2 oktober 2017.

De aanvraag hiertoe dient 2 weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester en dient vergezeld te zijn van de volgende gegevens:

- de lijst van de bewakingsondernemingen en de personalia van de bewakingsagenten die de fouilles zullen uitvoeren;

- de vermelding op welke tijdstippen en in welke omstandigheden de fouilles zullen gebeuren.

Fouilles bij uitgangscontrole zijn niet toegestaan.

 

Art.4.

Iedereen die professioneel met een bewakingsactiviteit belast is, dient op een duidelijk leesbare wijze, ofwel een herkenningsteken (badge) te dragen conform artikels 79, 80 en 95 van de wet van 2 oktober 2017, waarop duidelijk hun naam, de naam van de onderneming waarvoor ze werken en het adres van de exploitatiezetel staan vermeld, ofwel de identificatiekaart. Ze moeten tevens in het bezit zijn van de door de Minister van Binnenlandse zaken afgeleverde identificatiekaart en drager zijn van werkkledij conform het MB van 8 juni 2007 tot bepaling van het model van de werkkleding en het embleem van bewakingsagenten.

Wat de vrijwilligers betreft die met een bewakingsactiviteit belast zijn dienen deze één en dezelfde werkkledij te dragen waardoor ze, duidelijk onderscheiden van andere functies en van de professionele bewakingsagenten, door het publiek kunnen worden herkend als verantwoordelijk voor een securitydienst. Ze dienen tevens een badge te dragen met vermelding van hun naam, functie en de dienst waarvoor ze werken.

 

Art.5.

Het gebied omschreven met perimeter als volgt:

          Moorsemsestraat

          Bossepleinstraat

          Kerkebosstraat

          Balenbergstraatje

          Balenbergstraat deel begrepen tussen Moorsemsestraat en Kerkebosstraat

 

De perimeter zal ingesteld worden op 01.01.20 vanaf 07.00 uur tot ten laatste 21.00 uur als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van art. 3 lid van de wet van 02 oktober 2017.

Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn volgens de bepalingen van het MB van 10 november 2017.  Derhalve kunnen personen belast met toezichtsopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen binnen voormelde perimeters.

 

Art. 6:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de afgebakende zone zoals bepaald in art. 5 is verboden.

 

Art. 7:

Al de personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

 

Art. 8:

De onderhavige verordening treedt in werking, onmiddellijk na de bekendmaking ervan, overeenkomstig artikel 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur en volgens artikel 12 van het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Art. 9:

De leden van de Lokale en Federale Politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. De inbreuken op de beschikkingen van deze verordening zullen bestraft worden met politiestraffen.

 

Art. 10:

Een afschrift van onderhavige verordening zal worden overgemaakt aan de bevoegde overheden.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.11.Dossiernaam: Belasting op administratieve stukken
Onderwerp: Goedkeuring belastingreglement op administratieve stukken

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad 29 november 2018: Vaststelling belasting reglement op het afleveren van administratieve stukken.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 40, §3 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          28 oktober 2019 - Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten voor de Belgen, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar, de elektronische kaarten en elektronische verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, en de biometrische kaarten en biometrische verblijfstitels, afgeleverd aan vreemde onderdanen van derde landen.

          Omzendbrief Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken - Algemene Directie Instellingen en Bevolking - Rijksregister van 05 november 2019.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen gelet op de gewijzigde tarieven meegedeeld in de omzendbrief.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Belasting adm. stukken

Actienummer

Krediet 2020

Vorderingen

0020/7315000

AC000001

160.000 euro

 

 

BESLUIT

11 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

11 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2018 aangaande de belasting op administratieve stukken wordt ingetrokken en hernomen als volgt.  Er wordt vanaf 01 januari 2020 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een contantbelasting geheven op het afleveren door het gemeentebestuur van administratieve stukken.

 

Art. 2:

De belasting en de eventuele verzendingskosten moeten bij de aanvraag van het stuk contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. De contantbelasting is verschuldigd door de persoon die de aanvraag doet.

 

Art. 3:

De belasting wordt als volgt vastgesteld:

 

Aanmaakkosten

(door te storten aan FOD BZ)

Gemeente-

belasting

Vast recht

Totaal

1)      EIK vreemdelingen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 16,10

€ 5,90

 

€ 22,00

          duplicaat

€ 16,00

€ 8,00

 

€ 24,00

          zeer dringende procedure (24u)

€ 98,60

€ 5,40

 

€ 104,00

          gewone procedure met biometrie

€ 16,60

€ 5,40

 

€ 22,00

2)      Immatriculatie attest vreemdeling

 

€ 1,00

 

€ 1,00

3)      Elektronische identiteitskaarten

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 16,10

€ 5,90

 

€ 22,00

          duplicaat

€ 16,00

€ 8,00

 

€ 24,00

          zeer dringende procedure (24u)

€ 98,60

€ 5,40

 

€104,00

          Super dringende procedure met gecentraliseerde levering te Brussel

€ 129,80

€ 5,20

 

€ 135,00

4)      kids-ID's

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 6,40

 

 

€ 6,40

          zeer dringende procedure (24 u)

€ 88,90

 

 

€ 88,90

          Super dringende procedure met gecentraliseerde levering te Brussel

€ 120,10

 

 

€ 120,10

5)      reispassen volwassenen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 71,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 81,50

          dringende procedure

€ 240,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 250,50

          superdringende procedure

€ 300,00

€ 10,00

 

€ 310,00

6)      reispassen kinderen onder 18 jaar

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 41,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 51,50

          dringende procedure

€ 210,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 220,50

          superdringende procedure

€ 270,00

€ 10,00

 

€ 280,00

7)      elektronische rijbewijzen

€ 20,00

€ 5,00

 

€ 25,00

8)      internationale rijbewijzen

€16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

9)      kennisname persoonsgegevens

 

€ 1,00

 

€ 1,00

10)  trouwboekje (incl. huwelijksgetuigschrift)

 

€ 20,00

 

€ 20,00

11)  boekje voor wettelijk samenwonenden

 

€ 8,00

 

€ 8,00

12)  stedenbouwkundige inlichtingen onroerende goederen bij verkoop of eigendomsoverdracht (incl. stedenbouwkundig uittreksel)

 

€ 75,00

 

€ 75,00

13)  stedenbouwkundig uittreksel

 

€ 20,00

 

€ 20,00

14)  kopie A4

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,25

 

€ 0,25

          kleur per blad

 

€ 0,75

 

€ 0,75

15)  kopie A3

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,50

 

€ 0,50

          kleur per blad

 

€ 1,50

 

€ 1,50

16)  scannen plan > A3 en op USB drager klant plaatsen

 

€ 6,00

 

€ 6,00

17)  plotten/printen van een plan tot A0

 

€ 12,00

 

€ 12,00

18)  plotten/printen van een plan > A0, per begonnen halve meter extra

 

€ 6,00

 

€ 6,00

19)  jaarabonnement per post toegezonden dagorde gemeenteraad (incl. verzendingskosten)

 

€ 12,00

 

12,00

20)  jaarabonnement dagorde gemeenteraad per e-mail

 

gratis

 

gratis

 

Art. 4:

De kostprijs van per post verstuurde stukken is altijd ten laste van de aanvrager, ook als de afgifte zelf kosteloos is. Uitzondering: gratis voor openbare besturen, openbare instellingen en daarmee gelijkgestelde lichamen en indien bepaald in artikel 3 dat de prijs inclusief verzendingskosten is.

 

Art. 5:

Zijn van belasting vrijgesteld:

21)  de stukken die krachtens een wet, een decreet, een K.B., een besluit van de Vlaamse regering of een andere overheidsverordening kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven.

22)  de stukken die aan behoeftige personen worden afgegeven: de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.

23)  de machtigingen met betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties.

24)  de stukken die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente krachtens een wet, decreet of verordening.

25)  de mededeling door de politie, aan de verzekeringsmaatschappijen, van de inlichtingen, omtrent het gevolg dat gegeven werd ter zake van verkeersongevallen op de openbare weg.

26)  geldigverklaring van aanvraagformulieren voor reductiekaarten voor grote gezinnen.

27)  de toelating aan minderjarigen om alleen naar het buitenland te reizen.

28)  alle stukken die vereist zijn voor eenieder die verklaart dat voormelde stukken dienen te worden voorgelegd om een tewerkstelling te bekomen, te kunnen solliciteren of aan examens of proeven deel te nemen met het oog op een eventuele aanwerving.

29)  de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmede gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut, sociale verzekeringsfondsen en ziekenfondsen.

 

Art. 6:

Bij gebreke aan contante betaling wordt de belasting door het College van Burgemeester en Schepenen ingekohierd.

 

Art. 7:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

 

Art. 8:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van belastingen, hoofdstukken I (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 7 tot 9bis (rechtsmiddelen; invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratorium interesten; rechten en voorrechten van de schatkist; strafbepalingen) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft ondermeer de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover ze niet specifiek de belasting op de inkomsten betreffen.

 

Art. 9:

Dit besluit zal bekendgemaakt worden via de webtoepassing van de gemeente zoals bepaald in het decreet lokale besturen artikel 286.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.12.Dossiernaam: Goedkeuring BW 1/2019
Onderwerp: Goedkeuring budgetwijziging 01/2019 (Gemeente)

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 25 oktober 2018 tot goedkeuring gewijzigd meerjarenplan 2014 - 2021.

Gemeenteraadsbeslissing 25 oktober 2018 tot goedkeuring van het budget 2019.

Bespreking van de budgetwijziging 01/2019, in de gemeenteraadscommissie algemene financiering, budget en algemeen bestuur op 17 december 2019.

 

Feiten en context

De budgetwijziging kwam onder andere tot stand via werksessies van het managementteam, waarbij ieder afdelingshoofd, elk voor zijn domein, gevraagd werd om de cijfergegevens via de boekhoudsoftware aan de financiële dienst over te maken.

De financiële dienst heeft deze cijfers gecontroleerd en getoetst aan de wettelijke evenwichtsvoorwaarden.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2014, en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincie en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn:

ARTIKEL 27: Het budget, inclusief de budgetwijzigingen, past in het meerjarenplan als aan al de volgende voorwaarden is voldaan:

1° de doelstellingennota van het budget bevat voor het financiële boekjaar de beleidsdoelstellingen en actieplannen die ook in de strategische nota van het meerjarenplan zijn opgenomen;

2° het resultaat op kasbasis van het financiële boekjaar is groter dan of gelijk aan nul;

 

Decreet lokaal bestuur:

Artikel 596.  (01/01/2019- ...) 

Op het budget voor 2019 en de budgetwijzigingen voor datzelfde jaar is artikel 259 van toepassing, met dien verstande dat de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "het meerjarenplan of de aanpassing ervan" als "het budget of de budgetwijziging";

2° "het meerjarenplan" als "het budget".

Artikel 259.  (01/01/2019- ...) 

Met behoud van de bevoegdheid van de toezichthoudende overheid tot vernietiging wegens schending van het recht of strijdigheid met het algemeen belang, met toepassing van artikel 330 tot en met 334, vernietigt de toezichthoudende overheid het meerjarenplan of de aanpassing ervan in de volgende gevallen:

1° aan de raadsleden is in het beleidsrapport niet alle noodzakelijke informatie ter beschikking gesteld om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen, onder meer over de financiële risico's;

2° er wordt niet afdoende of alleen op basis van fictieve gegevens aangetoond dat het financiële evenwicht gevrijwaard blijft in de boekjaren waarop het meerjarenplan betrekking heeft;

3° het meerjarenplan dat aan de raadsleden is bezorgd, stemt niet overeen met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° verwachte ontvangsten of uitgaven zijn ten onrechte, of ten onrechte niet, opgenomen in het meerjarenplan.

In afwijking van artikel 332 beschikt de toezichthoudende overheid over vijftig dagen om het meerjarenplan of de aanpassing ervan te vernietigen en om de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn daarvan op de hoogte te brengen. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente zowel de toezichthoudende overheid op de hoogte heeft gebracht van de bekendmaking van het beleidsrapport, met toepassing van artikel 286, § 1, 3°, als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd met toepassing van artikel 250.

 

In 2019 worden voor de toepassing van artikel 265 de woorden "binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan" gelezen als "binnen de limitatieve kredieten van het budget".

 

Op de aanpassingen van het meerjarenplan, de budgetten en de budgetwijzigingen van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn is vanaf 1 januari 2019 artikel 249, § 3, van overeenkomstige toepassing.

 

Artikel 249.

§ 3. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

Argumentatie

De opmaak van de budgetwijziging 01/2019 is het moment om de huidige planning te herbekijken.  Het gemeentebestuur van Tremelo diende dus na te gaan of de geraamde ontvangsten en uitgaven in het budget nog realistisch zijn en aanpassingen te doen waar nodig.

De budgetwijziging 01/2019 bevat onder andere de verwerking van het resultaat van de jaarrekening 2018.

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

8 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

2 onthoudingen: Nadia Van Beughem en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De budgetwijziging 01/2019 wordt goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.14.Dossiernaam: Goedkeuring meerjarenplanning 2020 - 2025 AGB
Onderwerp: Goedkeuring meerjarenplanning 2020 - 2025 AGB

 

Voorgeschiedenis

19 december 2019: Het meerjarenplan wordt vastgesteld door de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Artikel 41.  (01/01/2019- ...) 

Behalve bij de uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan de gemeenteraad kan de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden toevertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.

De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

21° het goedkeuren van het meerjarenplan en de aanpassingen ervan van een autonoom gemeentebedrijf;

 

Artikel 242.

(01/01/2020- ...) 

De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor dat boekjaar.

 

Advies

2 december 2019:Gunstig advies van het MAT

 

Argumentatie

Voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen wordt een meerjarenplan vastgesteld. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting.

Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

In de strategische nota van het meerjarenplan worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid geïntegreerd weergegeven.

In de financiële nota van het meerjarenplan wordt de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota weergegeven en wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd.

De toelichting van het meerjarenplan bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.

De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor het autonoom gemeentebedrijf voor dat boekjaar.

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

10 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.16.Dossiernaam: Jobstudenten urencontingent 2020
Onderwerp: Bepaling contingent jobstudenten 2020

 

Feiten en context

Tijdens de vakantieperiodes is het noodzakelijk om jobstudenten aan te werven teneinde de vaste personeelsleden in de mogelijkheid te stellen vakantie te nemen.

 

Juridische grond

          K.B. 23 mei 1972 betreffende de tewerkstelling van jeugdige werknemers op zon- en  feestdagen, B.S. 7 juni 1972

          Wet 4 januari 1974 betreffende de feestdagen, B.S. 31 januari 1974

          Arbeidsovereenkomstenwet 3 juli 1978 houdende tewerkstelling van studenten, B.S. 22.08.1978

          K.B. 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, B.S. 31 maart 1998

          K.B. 3 mei 1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk, B.S. 3 juni 1999

          Wet 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector, B.S. 5 januari 2001

          K.B. 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op werknemers, B.S. 16 juni 2003

          Het decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikel 182, personeel

          K.B. 12 september 2011 tot wijziging van art. 17 bis van het K.B. 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, B.S. 30 september 2011

          Wet 28 juli 2011 houdende maatregelen met het oog op de invoering van een solidariteitsbijdrage op de tewerkstelling van studenten die niet onderworpen zijn aan het stelsel van de sociale zekerheid, B.S. 19 augustus 2011

          Rechtspositieregeling voor het personeel, goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2008 en voor het laatst gewijzigd op 24 oktober 2019.

 

Argumentatie

In 2019 werden volgende uren toegekend aan de verschillende diensten :

zwembad : 1.600 uren

speelplein : 2.300 uren

buitenschoolse kinderopvang : 1.800 uren

technische uitvoeringsdienst : 1.000 uren

bibliotheek: 152 uren

algemene administratie: 304 uren

 

Totaal van 7.156 uren over alle diensten heen

 

Na analyse van de gepresteerde uren in 2019 werd beslist het contingent van vorig jaar voor 2020 aan te passen als volgt :

zwembad : 1.500 uren

speelplein : 2.000 uren

buitenschoolse kinderopvang : 1.500 uren

technische uitvoeringsdienst : 750 uren

bibliotheek : 152 uren

algemene administratie: 480 uur

 

Totaal van 6.382 uur over alle diensten heen.

Dit is een daling van 774 uren in 2020 ten opzicht van 2019.

 

Met als bemerking dat alleen de uren die effectief nodig zijn, worden gebruikt.

 

Financiële weerslag

In de begroting van 2020 zullen de nodige kredieten worden voorzien onder volgende artikelnummers:

AC000001/0740/6203000/10/CBS/IP-GEEN/KP-GEEN

AC000001/0945-01/6203000/10/CBS/IP-GEEN/KP-GEEN

AC000001/0200/6203000/10/CBS/IP-GEEN/KP-GEEN

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

10 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het contingent jobstudenten en monitoren tijdens de vakantieperiodes 2020 als volgt vast te leggen :

zwembad : 1.500 uren

speelplein : 2.000 uren

buitenschoolse kinderopvang : 1.500 uren

technische uitvoeringsdienst : 750 uren

bibliotheek : 152 uren

algemene administratie: 480 uur

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd tot verdere invulling van de jobstudenten.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 december 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.18.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 24/02/2020