Zitting van 23 oktober 2014

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Kim Van Nuffelen: Raadslid;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Verslag vorige vergadering d.d. 25 september 2014

 

Voorgeschiedenis

25 september 2014: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 25 september 2014 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Kennisname verslaggeving adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Bekrachtiging schepencollegebesluit
Onderwerp: Besluit d.d. 30 september 2014 houdende bekrachtiging van de politieverordening met betrekking tot de chirofuif op 4 en 5 oktober 2014 inzake het uitoefenen van taken in het kader van de bewakingswet van 10 april 1990

 

Voorgeschiedenis

30 september 2014: schepencollegbeslissing houdende politieverordeing met betrekking tot de chirofuif op 4 en 5 oktober 2014 inzake het uitoefenen van taken in het kader van de bewakingswet van 10 april 1990.

 

Feiten en context

Hoogdringendheid zijnde volgend weekend.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient dit besluit van het schepencollege te bekrachtigen overeenkomstig de bepalingen van het gemeentedecreet.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de schepencollegebeslissing d.d. 30 september 2014 houdende de politieverordening met betrekking tot de chirofuif op 4 en 5 oktober 2014 inzake het uitoefenen van taken in het kader van de bewakingswet van 10 april 1990.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Intrekking gemeenteraadsbeslissing verkav. 201410.
Onderwerp: Intrekking gemeenteraadsbeslissing inzake verkaveling 201410: creëren van 1 bouwlot voor open bebouwing op perceel gelegen Veldonkstraat 123, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie C nr. 335 H.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 12 maart 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor gelegen Veldonkstraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd. 1) sectie C nr. 335 H

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201410

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 5 april 2014 tot 5 mei 2014. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

● Gemeenteraadsbeslissing afgeleverd in zitting van 12 augustus 2014.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Veldonkstraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd. 1) sectie C nr. 335 H.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

 

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Argumentatie

In het dossier is geen verbreding van de wegenis voorzien en niet noodzakelijk.  Bijgevolg diende de gemeenteraad niet te oordelen over de zaak der wegen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraadsbeslissing voor het verkavelingsdossier 201410 van 12 augustus 2014 in te trekken.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.5.Dossiernaam: goedkeuring participatiespoor Mobiliteitsplan
Onderwerp: goedkeuring participatiespoor Mobiliteitsplan

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is gestart met de opstelling van een gemeentelijk mobiliteitsplan

Bij gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2010 werd de afsluiting van de mobiliteitsconvenant ondertekend met de Vlaamse minister van Vervoer en Ruimtelijke Ordening.

De eerste Gemeentelijke Begeleidingscommissie werd door de gemeenteraad vastgesteld in zitting van 27 januari 2001.

Op 17 augustus 2010 besliste het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tremelo de opdracht tot opmaak van het gemeentelijk mobiliteitsplan te laten opmaken door Interleuven.  Dit gebeurde in het kader van de overeenkomst voor exclusieve dienstverlening, afgesloten met Interleuven in het college van 11 maart 2008.

Er werd op 27 oktober 2011 door de gemeenteraad van de gemeente Tremelo een Gemeentelijke begeleidingscommissie vastgesteld.

Op 26 maart 2012 werd de oriëntatienota van het mobiliteitsplan van de gemeente Tremelo besproken op de Gemeentelijke Begeleidingscommissie.  De nota diende nog gedeeltelijk te worden geheractualiseerd en te worden aangevuld met een beschrijving van het onderzoeksluik. 

● Op 14 januari 2013 werd de oriëntatienota van het mobiliteitsplan van de gemeente Tremelo een tweede keer besproken op de Gemeentelijke Begeleidingscommissie. 

Er werd door de Regionale Mobiliteitescommissie Vlaams Brabant op 16-04-2013 een gunstig advies uitgebracht over de oriëntatienota van het mobiliteitsplan van de gemeente Tremelo.

● In zitting van 4 juli 2013 werd door de gemeenteraad van de gemeente Tremelo een nieuwe gemeentelijke begeleidingscommissie vastgesteld.

● Op 28 november 2013 gebeurde er bij gemeenteraadsbeslissing een aanvulling ter vervollediging van de gemeentelijke afvaardiging in de gemeentelijk begeleidingscommissie. 

● Op 24 februari 2014 vond een vergadering plaats van de gemeentelijke begeleidingscommissie.  Op de agenda stond de goedkeuring van het huishoudelijk reglement. De deelonderzoeken van het mobiliteitsplan, zoals uitgevoerd door Interleuven, werden besproken.

 

Feiten en context

In het kader van het planningsproces van het mobiliteitsplan moet er nog een officiële beslissing genomen worden in het kader van het participatietraject. Volgens de te volgen procedure van de Vlaamse Overheid inzake het gemeentelijk mobiliteitsplan besluit het college van burgemeester en schepenen tot het opmaken van een voorstel van participatietraject, dat dient te worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Indien er geen participatietraject wordt vastgesteld onderwerpt het college van burgemeester en schepenen het voorlopig ontwerp van gemeentelijk mobiliteitsplan minstens aan een openbaar onderzoek.

In de vergadering van 26 maart 2012 heeft de GBC aan de gemeente Tremelo gevraagd om een participatiespoor uit te werken en dit voor te leggen aan de gemeenteraad.  In vergadering van 14 maart 2014 heeft mevr. Smet, de mobiliteitsbegeleider voor Tremelo, aangehaald dat een gemeenteraadsbeslissing ontbreekt met betrekking tot het te voeren participatietraject.

 

Juridische grond

Het Mobiliteitsdecreet van 20 maart 2009 legt een participatietraject op bij de opmaak of herziening van een mobiliteitsplan. Voor het Mobiliteitsplan Vlaanderen gebeurt dit met een openbaar onderzoek. Voor de gemeentelijke mobiliteitsplannen kiezen de gemeenten zelf de wijze waarop dit gebeurt. Dat kan o.a. via:

de verkeerscommissie;

berichten op de website en in het infoblad;

een tentoonstelling;

een infovergadering;

via de adviesraden.

De gemeenteraad keurt het participatietraject goed. Enkel als er geen ander traject gekozen is, wordt het ontwerp van gemeentelijk mobiliteitsplan aan een openbaar onderzoek onderworpen.

Letterlijk wordt dit als volgt verwoord in het Mobiliteitsdecreet in Artikel 19 § 2: "De gemeenteraad keurt het voorstel van participatietraject goed. Als geen regels worden vastgesteld voor de participatie van de bevolking en de informatievoorziening, vermeld in het eerste lid, onderwerpt het college van burgemeester en schepenen het voorlopige ontwerp van gemeentelijk mobiliteitsplan minstens aan een openbaar onderzoek."

 

Advies

De ontwerper van het gemeentelijk mobliliteitsplan, Interleuven, stelt een tweedelig participatietraject voor:

1. De verkeersadviesraad (VAR) wordt in het mobiliteitsplanningsproces geïntegreerd en geraadpleegd over de oriëntatienota, de synthesenota en het beleidsplan:

- Ten vroegste de dertigste dag na het versturen van de documenten door het college van burgemeester en schepenen aan de VAR, organiseert dat college een vergadering met de GBC.

- Op straffe van verval brengt de voorzitter het advies van de VAR voor of ten laatste tijdens de GBC uit.

2. Toelichting na elke GBC in het gemeentelijk info blad en op de website. Interleuven bezorgt hiervoor de nodige informatie aan de communicatieverantwoordelijke van de gemeente Tremelo.

 

De mobiliteitsbegeleider voor de gemeente Tremelo, mevr. Smet, stelt dat in het verleden reeds een uitgebreide bevraging is gebeurd van de verschillende actoren en dat de gemeente beschikt over een verkeersadviesraad.  Mevr. Smet stelt voor hierop verder te gaan, eerder dan een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Argumentatie

In het verleden is reeds een uitgebreide bevraging gebeurd van de verschillende actoren en de gemeente beschikt over een verkeersadviesraad. Aangezien er reeds inspanningen geleverd zijn in de richting van het participatietraject is het aangewezen hierop verder te gaan, eerder dan een openbaar onderzoek te organiseren.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren en Frederik Laeremans

6 stemmen tegen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Nick De Rijck, Petra Vreys, Luc Van Eesbeek en Christoph Torfs

 

Art. 1:

Het volgende tweedelige participatietraject goed te keuren:

1. De verkeersadviesraad (VAR) wordt in het mobiliteitsplanningsproces geïntegreerd en geraadpleegd over de oriëntatienota, de synthesenota en het beleidsplan:

- Ten vroegste de dertigste dag na het versturen van de documenten door het college van burgemeester en schepenen aan de VAR, organiseert dat college een vergadering met de GBC.

- Op straffe van verval brengt de voorzitter het advies van de VAR voor of ten laatste tijdens de GBC uit.

2. Toelichting na elke GBC in het gemeentelijk infoblad en op de website. Interleuven bezorgt hiervoor de nodige informatie aan de communicatieverantwoordelijke van de gemeente Tremelo.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.6.Dossiernaam: kennisname wijziging leden beheersorgaan bib
Onderwerp: kennisname overlijden lid beheersorgaan bibliotheek

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2013 van het organiek reglement van het beheersorgaan van de bibliotheek.

Gemeenteraadsbesluit van 25 april over de samenstelling van het beheersorgaan van de bibliotheek.

Overlijdensbericht van mevrouw Margriet Van de Velde.

 

Feiten en context

Het beheersorgaan is volgens optie 9b van het Cultuurpact samengesteld, wat impliceert dat er zowel een vertegenwoordiging van de inrichtende overheid al een afvaardiging van de filosofische en ideologische strekkingen zetelt.

          de vertegenwoordiging van de filosofische en ideologische strekkingen werd door mevrouw Margriet Van de Velde als neutraal ingevuld en goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

          Artikel43, §2,14° gemeentedecreet

De bevoegdheid tot het inrichten van adviesraden en overlegstructuren kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

          Artikel 200 gemeentedecreet

Alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.  De gemeenteraad stelt de nadere voorwaarden vast voor de representativiteit en regelt de samenstelling, de werkwijze en de procedures van de hier bedoelde raden en overlegstructuren.

          Artikelen3,6,7 en 9 van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact.

Vertegenwoordiging van het werkveld of de representatieve verenigingen.

          Titel 4 van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

Organisatie van het overleg en de advisering van het gemeentelijk cultuurbeleid.

          Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2013 van het vernieuwde organiek reglement van het beheersorgaan.

°          artikel 7, §1, 4° De hoedanigheid van een lid van het beheersorgaan wordt verloren door overlijden of rechtsonbekwaamheid.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2012 ter uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient kennis te nemen van de gewijzigde samenstelling van het beheersorgaan van de bibliotheek n.a.v. het overlijden van een lid.

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het overlijden van mevrouw Margriet Van de Velde (ideologische strekking neutraal) ,als lid van het beheersorgaan van de bibliotheek.

Art. 2:

Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan:

Mariëlla Vranckx, bibliothecaris

Jaak Camilleri, voorzitter beheersorgaan

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Afdeling Vrije Tijd

P.7.Dossiernaam: JH Den Borduur dj. 2013
Onderwerp: Afrekening 2013

 

Voorgeschiedenis

29 september 1998: De gemeenteraad keurt de oprichting, de statuten en het huishoudelijk reglement van de v.z.w. Jeugdhuis Den  Borduur goed.

 

Juridische grond

Gemeenteraadsbeslissing: zitting 29 september 1998

Art. 25 van de statuten van het JH Den Borduur: de afrekening dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het JH Den Borduur op 29 september 1998 dient er jaarlijks een afrekening voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Afrekening in bijlage.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de afrekening 2013 van het JH Den Borduur goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Afdeling Vrije Tijd

P.8.Dossiernaam: JH Den Borduur dj. 2014
Onderwerp: Begroting 2014

 

Voorgeschiedenis

29 september 1998: De gemeenteraad keurt de oprichting, de statuten en het huishoudelijk reglement van de vzw Jeugdhuis Den Borduur goed.

 

Juridische grond

Gemeenteraadsbeslissing: zitting 29 september 1998

Art. 25 van de statuten van het JH Den Borduur: de begroting dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het JH Den Borduur op 29 september 1998 dient er jaarlijks een begroting voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Zie bijlage

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de begroting 2014 van het JH Den Borduur goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Afdeling Vrije Tijd

P.9.Dossiernaam: JH Den Borduur
Onderwerp: Kennisname gewijzigd huishoudelijk reglement i.v.m. openingsuren

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Afdeling Financiën en Fiscaliteiten

P.10.Dossiernaam: IVERLEK / aandelen
Onderwerp: Overname aandelen n.a.v. exit Electrabel NV

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

Het door de raad van bestuur in zitting van 8 september 2014 uitgewerkte dossier met documentatiestukken werd op 22 september 2014 aan de gemeente Tremelo overgemaakt.

 

Feiten en context

          Tussen de openbare sector en Electrabel nv werd een principe-overeenkomst bereikt aangaande de verkoop van de participatie van Electrabel nv in het kapitaal van de Vlaamse distributienetbeheerders Gaselwest, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas enerzijds en de verkoop van de participatie van de financieringsverenigingen Figga, Finea, Fingem, Finilek, Finiwo, IKA, van IBE en van IBG in Electrabel Customers Solutions (ECS) anderzijds.  Deze overeenkomst vormt een ondeelbaar geheel.

          Het statutair principe bepaalt dat de aandelen van de distributienetbeheerders slechts overgedragen kunnen worden aan de deelnemers mits akkoord van de raad van bestuur.

          Deze (verkoop)transactie met betrekking tot het distributienetbeheer omvat verschillende stappen, waarvan enerzijds een gedeelte reeds beslist werd door de raad van bestuur van de distributienetbeheerders (in casu Iverlek) en anderzijds een ander gedeelte te beslissen is door de deelnemende gemeenten zelf.

          De raad van bestuur van Iverlek heeft in zitting van 8 september 2014 akte genomen van de overnameprijs van de Electrabel-aandelen per activiteit en heeft het aandeel van elke individuele deelnemende gemeente (op basis van zijn aandelen A, F en E” in bezit op 31 december 2013) in de overnameprijs bepaald. De raad van bestuur heeft haar goedkeuring gehecht aan het aan de deelnemende gemeenten te formuleren aanbod tot overname van de aandelen Electrabel nv (aandelen A2) in Iverlek.

          De raad van bestuur van Iverlek heeft beslist om deze aandelenovername te financieren door een kapitaalvermindering door terugstorting op de kapitaalaandelen A, voorafgegaan door de incorporatie van de bestaande onbeschikbare reserves op 31 december 2013.

          De raad van bestuur heeft zijn goedkeuring verleend aan het aanbod tot overname, aan de incorporatie van onbeschikbare reserves en aan de kapitaalvermindering onder de opschortende voorwaarde van de effectieve overname van de aandelen A2 van Electrabel nv.

          Voormelde terugstorting op aandelen via Eandis wordt aangewend voor de betaling van de overnameprijs van de overgenomen aandelen en houdt aldus geen cashbeweging voor de deelnemende gemeenten in.

          De betaling aan Electrabel nv in verband met deze transactie wordt voorzien op 29 december 2014 met ingenottreding voor de deelnemende gemeenten met betrekking tot de overgenomen aandelen vanaf 30 december 2014.

          De deelnemende gemeenten aan Eandis cvba dienen opdracht te geven om de uit de kapitaalvermindering binnen Iverlek aan hen toekomende bedragen ter betaling van de overnameprijs van de aandelen A2 van de deelnemende maatschappij Electrabel nv over te maken aan Electrabel nv en Eandis zal deze betalingstransactie kosteloos verrichten in het kader van haar exploitatieopdracht binnen Iverlek, waaronder het beheer van de financiële middelen.

          In het kader van voornoemde aandelentransactie en de exit van Electrabel nv dienen tevens statutenwijzigingen te worden doorgevoerd die zullen behandeld worden op de algemene vergadering van Iverlek die op 12 december 2014 in buitengewone zitting plaatsheeft in Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen. Aan de gemeente werd per aangetekend schrijven van 9 september 2014 een afzonderlijk dossier overgemaakt.

 

Juridische grond

          Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Het gemeentedecreet.

 

Advies

Akkoord tot aanvaarding van het voorgestelde aanbod tot overname aandelen naar aanleiding van exit Electrabel nv.

 

Argumentatie

Aanvaarding van het door de raad van bestuur van Iverlek voorgestelde aanbod tot overname van de aandelen A2 van de deelnemende maatschappij Electrabel nv in de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

 

Financiële weerslag

Geen budgettaire weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Goedkeuring te hechten aan de aanvaarding van het door de raad van bestuur van Iverlek per brief

d.d. 22 september 2014 voorgestelde aanbod tot overname van de aandelen A2 van de deelnemende maatschappij Electrabel nv in de opdrachthoudende vereniging Iverlek die toekomen aan de gemeente, dit ten bedrage van:

          834 372,93 euro voor de activiteit elektriciteit (23 779 aandelen Ae2) en van

          202 170,77 euro voor de activiteit gas (5571 aandelen Ag2),

gefinancierd door een kapitaalvermindering ten belope van de overnameprijs door terugstorting op de kapitaalaandelen A, die voorafgegaan wordt door de incorporatie van de bestaande onbeschikbare reserves op 31 december 2013, dit onder de opschortende voorwaarde van de effectieve overname van de aandelen A2 van Electrabel nv, die gerealiseerd dient te zijn op 29 december 2014.

 

Art. 2:

Opdracht te geven aan de werkmaatschappij Eandis cvba om op 29 december 2014 de in artikel 1 vermelde bedragen over te maken aan  Electrabel nv.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Afdeling Financiën en Fiscaliteiten

P.11.Dossiernaam: IVERLEK / kapitaalverhoging
Onderwerp: Bijkomende kapitaalverhoging in het kader van optimalisatie aandelenbezit  n.a.v. exit Electrabel nv

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente Tremelo neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

          Het door de raad van bestuur in zitting van 8 september 2014 uitgewerkte dossier met documentatiestukken werd op 22 september 2014 aan de gemeente Tremelo overgemaakt.

 

Feiten en context

          Tussen de openbare sector en Electrabel nv werd een principe-overeenkomst bereikt aangaande de verkoop van de participatie van Electrabel nv in het kapitaal van de Vlaamse distributienetbeheerders Gaselwest, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas enerzijds en de verkoop van de participatie van de financieringsverenigingen Figga, Finea, Fingem, Finilek, Finiwo, IKA, van IBE en van IBG in Electrabel Customers Solutions (ECS) anderzijds.  Deze overeenkomst vormt een ondeelbaar geheel.

          De raad van bestuur heeft naar aanleiding van de exit van Electrabel nv beslist om het aandelenbezit in functie van de huidige regulatoire doelverhouding te optimaliseren door middel van een kapitaalverhoging met in een eerste stap de omzetting van aandelen F en E” naar aandelen A en in een tweede stap de omzetting van aandelen E naar aandelen A en een creatie van nieuwe aandelen A ten belope van de cash-inbreng door de deelnemende gemeenten binnen deze tweede stap.

          Voormelde tweede stap is in functie van de gekende regulatoire doelverhouding of S-factor die bekomen wordt door het eigen vermogen te situeren versus de geïnvesteerde kapitalen (GIK), waarbij voor de toekenning van de billijke vergoeding aan de distributienetbeheerders wordt uitgegaan van een optimale financieringsverhouding naargelang het eigen vermogen al dan niet boven de drempel van één derde ten opzichte van de Geïnvesteerde Kapitalen (GIK) (hoofdzakelijk bestaande uit de RAB: Regulated Asset Base) uitkomt, wat aldus resulteert in twee mogelijke ‘regulatoire schijven’ voor de vergoeding van het kapitaal.

          De bij lverlek voormelde S-factor is momenteel uitsluitend voor de activiteit elektriciteit lager dan 33% en de raad van bestuur heeft bijgevolg beslist enkel voor deze activiteit aandelen E om te zetten naar aandelen A en er een eventuele bijkomende (cash) kapitaalinbreng is.

          De raad van bestuur heeft vastgelegd dat de omvang van de kapitaal-verhoging per deelnemer bepaald wordt door toepassing van de hoogste verhouding van de door een deelnemer onderschreven en volgestorte aandelen E per 31 december 2013 ten opzichte van het aantal aandelen A dat hij bezat op 31 december 2013, toe te passen op de waarde van de aandelen A van elke deelnemer.

          Indien de gemeente zou beslissen om geen of slechts gedeeltelijk bijkomende aandelen A in geld te onderschrijven, worden haar rechten tot onderschrijving preferentieel voorbehouden voor eventuele latere kapitaalverhogingen, waardoor de rechten van de aandeelhouders van aandelen A en E op gelijkwaardige wijze worden gerespecteerd.

          De optimalisatie van het aandelenbezit is in functie van de huidige regulatoire doelverhouding onder de opschortende voorwaarden van de realisatie van de exit Electrabel (overname aandelen A2), die gerealiseerd dient te zijn op 29 december 2014 en van de voorafgaande goedkeuring van de statutenwijziging (schrapping van de verwijzing in artikel 8 lid E. naar de bijlage 4 en schrapping van de bijlage 4) die geagendeerd is op de algemene vergadering in buitengewone zitting van 12 december 2014.

 

Juridische grond

          Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Het gemeentedecreet.

 

Advies

Akkoord tot aanvaarding van het voorgestelde aanbod tot bijkomende kapitaalverhoging in het kader van optimalisatie aandelenbezit naar aanleiding van exit Electrabel nv.

 

De raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Iverlek stelt een bijkomende  kapitaalverhoging voor. Het voorstel werd geformuleerd per brief waarbij door de gemeente Tremelo als volgt ingeschreven wordt: 104 724,22 euro, activiteit elektriciteit (vertegenwoordigd door 5520 aandelen Ae) en dit onder de opschortende voorwaarde van de realisatie van de exit Electrabel nv (overname aandelen A2), die gerealiseerd dient te zijn op 29 december 2014.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

op te nemen budget 2015

Te betalen

0640/28410000

1419/001/001/001/001

104 724,22 euro

periode 2 januari 2015 tot uiterlijk 09 januari 2015

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

1 onthouding: Alain Verschaeren

 

Art. 1:

Goedkeuring te hechten aan de door de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Iverlek bijkomende voorgestelde kapitaalverhoging, geformuleerd per brief aan de gemeente op 22 september 2014 en vertegenwoordigd door aandelen A, waarbij door de gemeente als volgt ingeschreven wordt, namelijk:

          104 724,22 euro, activiteit elektriciteit (vertegenwoordigd door 5520 aandelen Ae)

dit onder de opschortende voorwaarde van de realisatie van de exit Electrabel nv (overname aandelen A2), die gerealiseerd dient te zijn op 29 december 2014.

 

Art. 2:

Een som ten bedrage van 104 724,22 te storten in de periode 2 januari tot uiterlijk 9 januari 2015 op het rekeningnummer BE17 091 1699 3621 van de opdrachthoudende vereniging Iverlek.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereiging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: IVERLEK buitengewone alg. verg. 12 december 2014
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten, statutenwijziging en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Feiten en context

9 september 2014: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven van 9 september 2014 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek die op 12 december 2014 plaatsheeft in Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen;

Het dossier met documentatiestukken uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 8 september 2014 dat aan de gemeente Tremelo overgemaakt werd;

 

De algemene vergadering zal tijdens de bespreking van het eerste agendapunt akte nemen van de raadsbeslissingen van de deelnemende gemeenten met betrekking tot de voorgestelde overname van de aandelen van de deelnemende maatschappij (Electrabel nv) door de deelnemende gemeenten, waarover de gemeenteraad in een afzonderlijke raadsbeslissing zal besluiten;

 

Het tweede agendapunt omvat een aantal statutenwijzigingen die hun oorsprong vinden in meerdere domeinen:

-ten eerste heeft de overdracht van de aandelen door de deelnemende maatschappij Electrabel nv aan de deelnemende gemeenten de facto een uittreding van de deelnemende maatschappij uit de distributienetbeheerder Iverlek als gevolg vόόr het einde van 2014 en wordt voorgesteld om alle statutaire bepalingen te schrappen omtrent de participatie van de deelnemende maatschappij alsook de bepalingen in verband met de kapitaalaandelen F en E”, omdat door de raad van bestuur in zitting van 8 september 2014 werd beslist deze om te zetten in aandelen A en zij in het verleden louter gecreëerd werden in verband met de participatie van Electrabel nv;

 

Deze statutenwijzigingen zijn onder opschortende voorwaarde van het aanvaarden door de deelnemende gemeenten van de overdracht van de aandelen aangeboden door de deelnemende maatschappij en de effectieve realisatie van de overname van deze aandelen en de daarmee verbonden optimalisatie van het aandelenbezit en dat de raad van bestuur van Iverlek op 9 december 2014 over de genomen raadsbeslissingen zal rapporteren aan de algemene vergadering.

 

-ten tweede wordt voorgesteld het statutair doel van de vereniging uit te breiden met de activiteit inzake warmtenetten; recent zijn in Vlaanderen een aantal projecten rond warmtenetten tot stand gekomen, waaraan de distributienetbeheerders die optreden via hun werkmaatschappij Eandis, deelnemen of waarin zij kunnen betrokken worden om in te staan als netbeheerder voor de aanleg, de exploitatie en de ontwikkeling van een warmtenet en het transport en levering naar de gebruikers van warm water vanuit een warmtebron of op basis van restwarmte afkomstig van industriële processen of afvalverbranding naar de gebruikers;

 

Iverlek wenst ook in dit verband ‘partner’ te zijn van de gemeenten en hen wil helpen een bijdrage te leveren op het vlak van de energie-efficiëntie en het behalen van de klimaatdoelstellingen;

 

-ten derde wordt voorgesteld om nog een aantal bijkomende statutenwijzigingen door te voeren (zoals vermeld in de toelichtingsnota), waaronder in artikel 8 de vervanging van de verwijzing naar bijlage 4 van de statuten inzake verdeling van de plaatsing van het kapitaal onder de deelnemers door de verwijzing naar een reglement alsook schrapping van bijlage 4, en eveneens de vervanging van de bijlage 2 m.b.t. de winstverdeling uit de captieve periode met het oog op een vereenvoudigde voorstelling;

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013;

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient volgens voornoemd decreet zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en op expliciete wijze aan de statutenwijzigingen eveneens dient het mandaat van de vertegenwoordiger vastgesteld te worden;

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 12 december 2014:

1.Akteneming van de overname van de aandelen van de deelnemende maatschappij (Electrabel nv) door de deelnemende gemeenten – stand van zaken

2.Statutenwijzigingen:

a.Kennisneming bijzondere verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris – in het kader van artikel 413 wetboek van vennootschappen – ter verantwoording van de wijziging aan het doel

b.Goedkeuring van de statutenwijzigingen

c.Actualisering van het register van aandelen en winstbewijzen

3.Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2015 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2015.

4.Uitkering interim-dividend 2014 – Bekrachtiging

5.Volmachtverlening inzake bestellingen van Iverlek aan Eandis – Bekrachtiging

6.Statutaire benoemingen

7.Statutaire mededelingen.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iverlek onder de opschortende voorwaarde, wat het gedeelte m.b.t. de exit Electrabel betreft, van het aanvaarden door de deelnemende gemeenten van de overdracht van de aandelen aangeboden door de deelnemende maatschappij en de effectieve realisatie van de overname van deze aandelen en de daarmee verbonden optimalisatie van het aandelenbezit;

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo die zullen deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 12 december 2014, op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 en 2 van onderhavige raadsbeslissing;

 

Art. 4:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: FINILEK / B.A.V. d.d. 12 december 2014
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

Feiten en context

7 oktober 2014: aangetekende brief van Finilek tot uitnodiging tot de buitengewone algemene vergadering op 12 december 2014 met als agenda:

1Bespreking in het kader van het artikel 44 van het decreet op de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2015 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2015

2ECS: verkoop van de participatie

3Wind4Flanders: opvolger van EGPF (WWE)

4Statutaire benoemingen.

 

De inhoud van de documentatie die met de uitnodiging werd meegestuurd.

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

 

Juridische grond

15 juli 2005: gemeentedecreet art. 42;

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking;

Statuten van Finilek.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te geven over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2014 van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: FINILEK / B.A.V. d.d. 12 december 2014 (2)
Onderwerp: Aanduiding van een volmachtdrager(s) voor de (buitengewone)algemene vergaderingen van Finilek

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Finilek;

 

Juridische grond

15 juli 2005: gemeentedecreet inzonderheid art. 42.

6 juli 2001: Vlaams decreet inzonderheid art. 44 1ste alinea, houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-deelnemers hun vertegenwoordiger(s) voor een (buitengewone) algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit moeten aanduiden uit de leden van de gemeenteraad.

Art. 24 van de statuten van Finilek.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient voor elke (buitengewone) algemene vergadering de volmachtdrager van de gemeente aan te duiden om deel te nemen aan de vergadering van Finilek.

Voorgesteld wordt Elynn Van Uffel als volmachtdrager en Marc Verlinden als plaatsvervangend volmachtdrager.

 

BESLUIT

Van Uffel Elynn

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

3 stemmen tegen

Verlinden Marc

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

1 stem tegen

1 stem ongeldig

 

Art. 1:

Elynn Van Uffel, schepen, aan te duiden als volmachtdrager van de gemeente Tremelo om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Finilek d.d. 12.12.2014.

 

Art. 2:

Marc Verlinden, raadslid, aan te duiden als plaatsvervangend volmachtdrager van de gemeente Tremelo om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Finilek d.d. 12.12.2014;

 

Art. 3:

De volmachtdrager(s) van de gemeente Tremelo die zal/zullen deelnemen aan de vergadering van Finilek op te dragen zijn/hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: EcoWerf A.V. 19 november 2014
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en bepaling van zijn mandaat op de Algemene Vergadering van 19 november 2014. Voorgesteld wordt Diane Willems.

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

 

Feiten en context

18 september 2014: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van EcoWerf die doorgaat op 19 november 2014 met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van EcoWerf bevat volgende punten:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergadering d.d. 18/06/2014

3.Budget 2015

4.Werkingsbijdragen 2015

5.Afgevaardigde in LKN2030

6.Voordracht bestuurder Raad van Bestuur Huldenberg: Vanweddingen Nicole

7.Diversen.

 

6 juli 2001: art.44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeente op de Bijzondere Algemene Vergadering waar de gemeente Tremelo bij aangesloten is, aangeduid wordt door de gemeenteraad en dat deze aanstellingsprocedure herhaald wordt voor elke Bijzondere Algemene Vergadering.

 

6 juli 2001: art.44 van het decreet voorziet eveneens dat tegelijkertijd het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld;

 

Derhalve dient er voor de algemene vergadering van 19 november 2014 een vertegenwoordiger aangeduid te worden en dat het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd;

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

akte van oprichting van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013;

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale.

 

Advies

De gemeenteraad heeft alle voormelde agendapunten besproken en neemt ter zake het volgende standpunt in: akkoord met alle agendapunten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient volgens voornoemd decreet zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen; Voorgesteld wordt Diane Willems.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

1 stem tegen

1 onthouding

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Diane Willems, aan te duiden als vertegenwoordiger op de Algemene Vergadering van EcoWerf van 19 november 2014.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de Algemene Vergadering van 19 november 2014 van EcoWerf als volgt vast te stellen:

Goedkeuring van alle agendapunten van de Algemene Vergadering zijnde:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergadering d.d. 18/06/2014

3.Budget 2015

4.Werkingsbijdragen 2015

5.Afgevaardigde in LKN2030

6.Voordracht bestuurder Raad van Bestuur Huldenberg: Vanweddingen Nicole

7.Diversen

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift over te maken aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.16.Dossiernaam: HOFHEIDE B.A.V. d.d. 9 december 2014
Onderwerp: Buitengewone algemene vergadering 9 december 2014, aanstelling afgevaardigde. Voorgesteld wordt Marie-Louise Maes.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

5 september 2014: brief van de IGS Hofheide met bijlagen, waarbij een buitengewone algemene vergadering wordt samengeroepen op 9 december 2014 met de volgende agenda:

1.Goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 17 juni 2014

2.Vaststelling van het budget 2015

3.Activiteiten 2015 en te volgen strategie

4.Wijziging van de statuten

5.Werking van het crematorium

6.Varia

Toegevoegd agendapunt: 'Goedkeuring van de toetreding van IGS Hofheide tot het 'Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria vzw', afgekort VNOK vzw.

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

15 juli 2005: gemeentedecreet.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger.

Voorgesteld wordt schepen Marie-Louise Maes.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

 

Art. 1:

Marie-Louise Maes, schepen, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide" op 9 december 2014 en hem te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 3:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

OCMW

 

Secretariaat

P.17.Dossiernaam: Kennisname toezicht door gouverneur
Onderwerp: Ocmw-rekening 2013 - definitieve vaststelling

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

OCMW

 

Financiën

P.18.Dossiernaam: Renteloze lening
Onderwerp: Princiepsbeslissing over toestaan renteloze lening aan OCMW

 

Voorgeschiedenis

          30 september 2014: schepencollegebeslissing kennisname van de 2 werknota's liquiditeiten OCMW Tremelo.

 

Feiten en context

Het OCMW kampt in 2014 met zware liquiditeitstekorten. Dit tekort volgt uit de prefinanciering van het het sociaal woonproject aan de Van Regenmortelstraat en het niet doorgaan van de verkoop van gronden, zoals voorzien in het meerjarenplan 2014-2019. Voorgesteld wordt dat de gemeente tijdelijk in een overbruggingskrediet voorziet tot de in het meerjarenplan voorziene verkoop van gronden kan doorgaan (2015).

 

Advies

Er wordt geadviseerd de renteloze lening toe te staan aan het OCMW Tremelo volgens onderstaande ontwerpovereenkomst.

 

OVEREENKOMST RENTELOZE LENING

Tussen de gemeente Tremelo, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, gemeentehuis, Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo, voor wie optreden de heer Paul Dams, burgemeester en de heer Theo Ceulemans, gemeentesecretaris, hierna genoemd de gemeente,

en

Het OCMW Tremelo, vertegenwoordigd door, Baalsebaan 289, 3128 Tremelo, voor wie optreden de heer Jan Van Herck, voorzitter, en de heer Wim Vandenbroeck, ocmw-secretaris, hierna genoemd het ocmw,

wordt volgende overeenkomst gesloten:

Art. 1

Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van  verleent de gemeente een renteloze lening aan het ocmw voor een bedrag van 400.000,00 (vierhonderdduizend) euro.

Art. 2

Het bedrag van 400.000,00 euro wordt door de gemeente uitbetaald na goedkeuring van het vereiste begrotingskrediet. Indien de liquiditeitspositie van het ocmw dit noodzakelijk maakt  kan het bedrag al worden uitbetaald in afwachting van de goedkeuring van krediet en met toepassing van artikel 157 van het gemeentedecreet.

Art. 3

Het ocmw verbindt er zich toe de lening met enige vervaldag  terug te betalen door storting van 400.000,00 euro op rekening nummer BE56 0910 0019 0288 van het gemeentebestuur Tremelo met vermelding van “Aflossing lening ocmw Tremelo”.

De lening wordt terugbetaald binnen het jaar te rekenen vanaf de terbeschikkingstelling van het leningsbedrag aan het ocmw.

Art. 4

Het ocmw stemt er mee in dat gebeurlijke gemeentelijke toelagen en/of subsidies die bij toepassing van wettelijke bepalingen of bij toepassing van een gemeentelijk  subsidiereglement, door de gemeente verschuldigd zijn aan het ocmw, kunnen verrekend worden tot beloop van de in dat jaar aan de gemeente verschuldigde en niet betaalde bedragen.

Art. 5

Er worden geen waarborgen vereist tot zekerheid van het geleende bedrag.

 

Opgemaakt  in 3 exemplaren te Tremelo op                            , waarvan elke partij erkent één exemplaar te hebben ontvangen.

 

Voor de gemeente Tremelo,Voor het ocmw Tremelo,

 

Theo CeulemansPaul DamsJan Van HerckWim Vandenbroeck

SecretarisBurgemeesterVoorzitterSecretaris

 

Argumentatie

Om de liquiditeitstekorten van het OCMW op te vangen, lijkt een lening/overbruggingskrediet door de gemeente vanuit economisch oogpunt de beste oplossing.  Het OCMW zou op voorwaarde dat het 400.000 euro van de gemeente kan lenen, in staat moeten zijn om het jaareinde liquiditeitsmatig te overbruggen.  Wat de BBC-evenwichten betreft, komt naar voren dat een dergelijke lening geen invloed heeft op de autofinancieringsmarge van beide besturen.  Ze heeft in 2014 wel een positief effect op het resultaat op kasbasis van het OCMW en een negatief effect op dat van de gemeente. Het omgekeerde doet zich voor in 2015, bij de terugbetaling van de lening door het OCMW aan de gemeente.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0900/29030100

1419/001/001/001/001

400.000,00

400.000

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

1 stem tegen: Alain Verschaeren

2 onthoudingen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

Beslist om op principieel akkoord te gaan met het toestaan van een renteloze lening aan het OCMW.

Art. 2:

Beslist om het ontwerp van de renteloze leningsovereenkomst goed te keuren. Het bedrag van 400.000,00 euro wordt door de gemeente uitbetaald na goedkeuring van het vereiste begrotingskrediet. Op vraag van het OCMW en indien haar liquiditeitspositie dit noodzakelijk maakt wordt dit bedrag,  in afwachting van het goedgekeurd krediet uitbetaald  met toepassing van artikel 157 van het gemeentedecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 23 oktober 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.19.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019