Zitting van 24 april 2025

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys, Mario Mergaerts, Ludovic Geuens: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

Vanaf punt P.2 verlaat Steven De Haes, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.4 vervoegt Steven De Haes, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1. Dossiernaam: Gemeenteraadsvergadering 27 maart 2025
Onderwerp: Goedkeuring notulen

 

 

Voorgeschiedenis

27 maart 2025: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 27 maart 2025 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.4. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202429VV Zaak der wegen deel 1
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202429VV (OMV_2024156922) van Verbruggen Julio voor het verkavelen van gronden  (het creëren van 1 extra bouwlot) op het perceel gelegen hoek Veldonkstraat 367 - Betekomsestraat, 3128 Baal, gekadastreerd Afd. 2 Sectie D nrs. 261H, 262C, 262D.  Goedkeuring rooilijn en wijziging voor een deel van  'chemin nr. 5' - deel 1.

 

 

Voorgeschiedenis

        03/12/2024 ontvangst aanvraag OMV_2024156922 (202429VV. Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling  (het creëren van 1 extra bouwlot), gekadastreerd Afd.2 Sectie D nrs. 261H, 262C, 262D.

        Openbaar onderzoek van 16 februari 2025 t.e.m. 17 maart 2025. Er werden geen bezwaren ontvangen.

        Er werden 4 adviezen ontvangen na de aanvraag.

        Een tracé met grondafstand op te nemen in een goed te keuren rooilijnplan.

 

Feiten en context

        Het rooilijnplan volgt in dit dossier de mogelijkheid bij uitzondering van de geïntegreerde procedure zoals voorzien in het artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen.

        Hierbij doet de gemeenteraad, na het behandelen van relevante bezwaren en adviezen, in eerste

  instantie en via een apart punt, een uitspraak over het nieuwe rooilijnplan met inbegrip van de

   eventuele aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van bestaande voetwegen. En dit dus

   voorafgaand het punt over de zaak der wegen waarbij nog andere aspecten aan bod komen.

        Over de volledige aanvraag - inclusief rooilijnplan, werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 16 februari 2025 t.e.m. 17 maart 2025.

        Er werden tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften ontvangen.

        Via het omgevingsloket werden 4 adviezen bekomen.

 Meer bepaald van:

 -Fluvius dd 11/02/2025

 -Proximus dd 18/02/2025

 -De Watergroep 11/02/2025

 -Wyre dd 07/02/2025

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen. Met inzonderheid van:

Art. 31 voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen:

§2

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Art. 31/1 voor wat betreft de beroepsmogelijkheden:

§1

Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad. Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

§4

De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde. De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

§5

Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen. Van kracht vanaf 1 september 2019.

Met inzonderheid van:

Art. 3

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Art. 4:

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend

perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Art. 12

§ 2. Eerste en tweede alinea:

In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden.

Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen - hier NIET het geval-, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Art. 28 :

§ 3. Laatste alinea:

Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.

§ 4.:

Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid voor vergunningverlenende overheden tot het opleggen van de last tot gratis overdracht van in een vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen en aanhorigheden en van de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, vermeld in artikel 75, derde lid, van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Advies

Er wordt kennis genomen van de ingediende bezwaren en externe adviezen die specifiek verband houden met de voorliggende aanpassing van de rooilijn. Met name de plaatselijke verbreding van gemeenteweg - chemin nr 5.

 

Er wordt door de dienst omgeving advies gegeven over elementen van de tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren die al dan niet rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op de infrastructurele aanleg en inrichting bij de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen en nieuwe wegen in het projectgebied.

 

 Bezwaarschriften

Er werden geen bezwaren ingediend.

Niet van toepassing.

 

 Externe adviezen

Er werden 4 externe adviezen van de aanwezige netwerkbeheerders ingediend. Zijnde Fluvius, De Watergroep, Proximus en Wyre.

De adviezen van Proximus en Wyre zijn gunstig.

De twee andere adviezen zijn voorwaardelijk gunstig, maar slaan niet terug op de plaatselijke aanpassing van de rooilijn ter verbreding van de gemeenteweg nr. 5.

 

 Intern advies

Door de dienst omgeving wordt bevestigd dat de plaatselijke verbreding van de rooilijn in dit project noodzakelijk is omwille van de behoefte aan een berm die al dan niet geplande toekomstige netuitbreidingen en eventueel ruimte voor water en infiltratie moet mogelijk maken.

 

 Algemeen besluit:

Gelet op de afdoende motivatie en de vormvereisten van de aangeleverde plannen en documenten die werden opgeladen op het omgevingsloket, wordt voorgesteld om het "rooilijnplan", zoals bijgevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2024156922 - 202429VV Projectinhoudversie V2 goed te keuren.

 

Argumentatie

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg - in dit geval chemin nr. 5 volgens de oude atlas der buurtwegen - en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Waarbij eerst de aanpassingen van de rooilijnen van bestaande aan te passen gemeentewegen, na toetsing aan de bepalingen van gemeentewegendecreet, dienen te worden goedgekeurd.

 

En de gemeenteraad keurt de weerlegging van de eventuele bezwaren goed.

 

Inzake de opmerkingen en bezwaren m.b.t de rooilijn benadrukt de gemeenteraad dat het artikel 3 van het gemeentewegendecreet correct werd toegepast. Immers artikel 3 van het gemeentewegendecreet schrijft voor dat het gemeentelijk beleid inzake de gemeentewegen dient gericht te zijn op een veilig wegennet op lokaal niveau met als doel de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in de eerste plaats om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Deze samenhang tussen het verkavelingsontwerp dat voorligt binnen het projectgebied enerzijds, en tussen de bepalingen van het decreet gemeentewegen anderzijds werd voldoende afgetoetst.

Bijgevolg keurt de gemeenteraad de nieuwe rooilijnplan, goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het rooilijnplan van de plaatselijke wijziging  tot verbreding van de gemeenteweg Betekomsestraat - chemin nr. 5 volgens de oude atlas der buurtwegen - goed.

Deze plannen behorende bij OMV_2024156922–intern nummer 202429-VV, projectinhoudversie V2, worden goedgekeurd via de geïntegreerde procedure bij de voornoemde omgevingsvergunningsaanvraag.

 

Art. 2:

In het kader van de zaak der wegen zal een gratis grondafstand als last bij de aanvraag worden opgelegd om opgenomen te worden in het openbaar domein.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan de aanvraag tot de omgevingsvergunning  OMV_2024156922 202429VV.

 

Art. 4:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202429VV Zaak der wegen deel 2
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202429VV (OMV_2024156922) van Verbruggen Julio voor het verkavelen van gronden  (het creëren van 1 extra bouwlot) op het perceel gelegen hoek Veldonkstraat 367 - Betekomsestraat, 3128 Baal, gekadastreerd Afd. 2 Sectie D nrs. 261H, 262C, 262D. Zaak der wegen deel 2 - gratis grondafstand

 

 

Voorgeschiedenis

        03/12/2024 ontvangst aanvraag OMV_2024156922 (202429VV. Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling  (het creëren van 1 extra bouwlot), gekadastreerd Afd.2 Sectie D nrs. 261H, 262C, 262D.

        Openbaar onderzoek van 16 februari 2025 t.e.m. 17 maart 2025. Er werden geen bezwaren ontvangen.

        Er werden 4 adviezen ontvangen na de aanvraag.

        24/04/2025 GR beslissing houdende goedkeuring aangepaste rooilijn ter verbreding gemeenteweg - Chemin nr 5 als eerste onderdeel van de zaak der wegen conform het Art.12,§2. tweede alinea zoals het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen - en van kracht vanaf 1 september 2019- voorschrijft.

 

Feiten en context

Betreffende de zaak der wegen wordt, na het punt over de goedkeuring van de rooilijn, het dossier verder nagezien op vlak van infrastructuur en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Hierbij kunnen voorwaarden en lasten worden opgelegd.

Het dossier wordt nagezien en geverifieerd met de adviezen, evenals de behandeling van de onderdelen van de bezwaren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst)

 

Het gemeentewegendecreet bepaalt:

Artikel 8. (01/09/2019- ...)

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Artikel 12.

(…)

§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Volgens artikel 12, §2 van het Gemeentewegendecreet kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in afwijking van artikel 11 opgenomen worden in een omgevingsvergunning. Dit houdt in dat als de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg wordt opgenomen in een omgevingsvergunning, de procedureregels van de omgevingsvergunning worden gevolgd, niet de procedurebepalingen in afdeling 2 of 3 van het Gemeentewegendecreet.

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet d.d. 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning stipuleert dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan:

- Fluvius System Operator, Fluvius,Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan:

- Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan:

- De Watergroep, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan:

 -Wyre, Omgevingsloket Wyre, omgevingsloket@wyre.be

 

 Bekomen adviezen:

Fluvius System Operator, Fluvius

Voorwaardelijk gunstig

 

Proximus

Gunstig

 

De Watergroep

Voorwaardelijk gunstig

 

Wyre

Gunstig

 

 Intern advies 

Het toegankelijk maken van het perceel is een laste van de verkavelaar.  Zo zal hij desgevallend moeten instaan voor het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken en voor het desgevallend verwijderen van de opstallen op deze strook. 

 

Argumentatie

Het behoort de Betekomsestraat, 3128 Baal, gekadastreerd Afd.2 Sectie D nrs. 261H, 262C, 262D? gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij desgevallend moeten instaan voor het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken en voor het desgevallend verwijderen van de opstallen op deze strook. 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

In kader van verkavelingsaanvraag OMV_2024156922 (202429VV) neemt de gemeenteraad uitdrukkelijk kennis van de elementen der bezwaren die geformuleerd werden tijdens het openbaar onderzoek en die alleen rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

Er werden geen bezwaren ontvangen.

 

Art. 2.

De gemeenteraad geeft in kader van de zaak der wegen haar goedkeuring over de aanvraag omgevingsvergunning OMV_2024156922 (202429VV).

 

Art 3:

De zaak der wegen omvat een inlijving in het openbare domein conform het rooilijnplan zoals goedgekeurd door gemeenteraad van 24/04/2025.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 60 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aangaande de voorzieningen voor aardgas, elektriciteit en kabeldistributie, telefoonaansluiting en waterleiding dient te worden voldaan aan de adviezen van de nutsmaatschappijen:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius, Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

- Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

- Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, adviesverlening@de watergroep.be

- Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Wyre, Omgevingsloket Wyre, omgevingsloket@wyre.be

 

De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen alsook de opstallen zoals afsluitingen, verhardingen, enz. En dit voor de verkoop of benutting van de kavels.

 

Art. 5:

De rooilijn die de eigendomsgrens van de bouwvelden definieert wordt door de aanvrager gemarkeerd met de nodige afpaling vergezeld van een afpalingsplan.

 

Art. 6:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing en zal deze opnemen in de beslissing tot het al dan niet afleveren van de omgevingsvergunning.

 

Art. 7:

Machtiging te geven aan de burgemeester en algemeen directeur om namens het gemeentebestuur van Tremelo de desgevallende latere akte van overdracht van gronden binnen het goedgekeurde rooilijnplan te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.6. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202421VV Zaak der wegen deel 1
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202421_VV (OMV_2024117948) van Factum Finance Bvba voor het verkavelen van gronden (het verkavelen van een grond in 5 bebouwbare loten) en ontbossing op het perceel gelegen Rechtestraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd. 1 Sectie A nrs. 390/W3, 390/X3, 390/Z4, 390/Z5.

Zaak van de wegen deel 1:

-Goedkeuring rooilijnplan over te dragen delen naar het openbare domein na realisatie van de verkavelingsinfrastructuur.

 

 

Voorgeschiedenis

        06/09/2024 ontvangst aanvraag OMV_2024117948 (202421VV). Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling van Factum Finance Bvba voor het verkavelen van gronden (het verkavelen van een grond in 5 bebouwbare loten) en ontbossing op het perceel gelegen Rechtestraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd.1 Sectie A nrs. 390/W3, 390/X3, 390/Z4, 390/Z5.

        Eerste openbaar onderzoek van 01/12/2024 t.e.m. 30/12/2024. Tijdens het eerste openbaar onderzoek werden 3 bezwaren ontvangen.

        Tweede openbaar onderzoek van 19/01/2025 t.e.m. 17/02/2025. Tijdens het tweede openbaar onderzoek werden 3 bezwaren ontvangen.

        Er werden na aanvraag 7 adviezen ontvangen en 1 aangeschreven adviesinstantie verleende geen advies.

        De aanleg van een nieuwe wegenis binnen een tracé met grondafstand op te nemen in een goed te keuren rooilijnplan.

 

Feiten en context

        Het rooilijnplan volgt in dit dossier de mogelijkheid bij uitzondering van de geïntegreerde procedure zoals voorzien in het artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen.

        Hierbij doet de gemeenteraad, na het behandelen van relevante bezwaren en adviezen, in eerste instantie en via een apart punt, een uitspraak over het nieuwe rooilijnplan met inbegrip van de eventuele aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van bestaande voetwegen. En dit dus voorafgaand het punt over de zaak der wegen waarbij nog andere aspecten aan bod komen.

        Over de volledige aanvraag - inclusief rooilijnplan, werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 1 december 2024 t.e.m. 30 december 2024 en een tweede openbaar onderzoek van 19 januari 2025 t.e.m. 17 februari 2025.

        Er werden tijdens het eerste openbaar onderzoek 3 bezwaarschriften ontvangen en tijdens het tweede openbaar onderzoek 3 bezwaarschriften ontvangen.

        Via het omgevingsloket werden 6 adviezen bekomen.

 Meer bepaald van:

 - De Watergroep dd 25/11/2025

 - Wyre dd 25/11/2024

 - Agentschap voor Natuur en Bos dd 11/12/2024

 - Agentschap voor Natuur en Bos dd 23/01/2025

 - Fluvius dd 02/12/2024

 -Deputatie,wateradvies dd 09/01/2025

 Van volgende adviesinstantie werd geen advies bekomen: Proximus

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen. Met inzonderheid van:

Art. 31 voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen:

§2

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Art. 31/1 voor wat betreft de beroepsmogelijkheden:

§1

Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad. Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

§4

De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde. De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

§5

Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen. Van kracht vanaf 1 september 2019.

Met inzonderheid van:

Art. 3

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Art. 4:

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend

perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Art. 12

§ 2. Eerste en tweede alinea:

In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden.

Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen (hier het geval), neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Art. 28 :

§ 3. Laatste alinea:

Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.

§ 4.:

Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid voor vergunningverlenende overheden tot het opleggen van de last tot gratis overdracht van in een vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen en aanhorigheden en van de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, vermeld in artikel 75, derde lid, van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Advies

Er wordt kennis genomen van de ingediende bezwaren.

 

Er wordt door de dienst omgeving advies gegeven over elementen van de tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren die al dan niet rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op de infrastructurele aanleg en inrichting bij de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen en nieuwe wegen in het projectgebied.

 

Er werden 2 openbare onderzoeken gehouden en bij elke openbaar onderzoek werden er 3 bezwaarschriften ingediend (dus 6 in totaal). Hoewel 2 bezwaarindieners een bezwaarschrift hebben ingediend bij elk openbaar onderzoek, hebben beide een aangepast bezwaarschrift ingediend in het 2de openbaar onderzoek, waardoor er toch 6 unieke bezwaarschriften zijn. Volgende bezwaren inzake wegenis en mobiliteit worden opgeworpen:

  1. De doortrekking van de Gezonde Luchtstraat naar de Rechtestraat zal er een merkelijke verhoging van de doorstroom van het verkeer veroorzaken
  2. Het extra kruispunt dat wordt gecreëerd door het aanleggen van de nieuwe wegenis zal een negatieve impact hebben op de verkeersveiligheid en de doorstroom via de Gezonde Luchtstraat.
  3. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet brengt kosten met zich mee dat gedragen wordt door de gemeenschap.
  4. Het mobiliteitsplan is niet voorzien op dit soort uitbreidingen.
  5. Bij overvloedige regenval zal het water minder goed kunnen infiltreren door de ontbossing en de aanleg van de wegenis.

 

De bezwaren worden als volgt beoordeeld:

  1. De plannen in de aanvraag laten duidelijk zien dat er geen doortrekking van de Gezonde Luchtstraat naar de Rechtestraat zal zijn. Zowel de Gezonde luchtstraat als de nieuw aan te leggen wegenis zijn voorzien als doodlopende straten. De verkaveling voorziet enkel een doortrekking van de riolering. Het bezwaar is ongegrond.
  2. Door de aanleg van de nieuwe wegenis zal er een nieuw kruispunt gecreëerd worden waarbij de nieuwe weg aansluit op de Rechtestraat op 10 à 15 m van het kruispunt met de Vrije Jachtlaan. Er zullen dus 2 kruispunten zijn op amper 15 m. Dit creëert een onoverzichtelijke verkeerssituatie wat een negatieve impact kan hebben op de verkeersveiligheid. Het bezwaar is gegrond.
  3. De uitbreiding van het elektriciteitsnet gebeurt op kosten van de verkavelaar. Het bezwaar is ongegrond.
  4. Het mobiliteitsplan van de gemeente Tremelo is een beleidsplan dat zich richt op het verbeteren van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid in de gemeente. Het plan zet beleidslijnen uit om Tremelo ook in de toekomst een veilige en vlotte gemeente te laten zijn voor alle weggebruikers, of het nu te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of de auto is

Het mobiliteitsplan zegt niets over de mogelijkheid tot het al dan niet verkavelen of bebouwen van gronden op perceelsniveau. Het is een beleidsplan dat zich richt op de bredere mobiliteitsbehoeften en strategische doelstellingen van de gemeente. In het richtinggevend gedeelte van het plan wordt gesproken over toekomstige mobiliteitsbehoeften, die worden opgenomen in de strategische doelstellingen van het mobiliteitsplan
 

Enkele van deze strategische doelstellingen zijn:

        Het stimuleren van verplaatsingen te voet of met de fiets.

        Het verbeteren van de verkeersleefbaarheid en -veiligheid.

        Het verbeteren van het openbaar vervoer.

        Het sturen en ontmoedigen van de automobiliteit

Het mobiliteitsplan kan derhalve niet gebruikt worden als middel om deze aanvraag af te wijzen. Het aspect mobiliteit wordt wel mee beoordeeld in het kader van de toetsing op de goede ruimtelijke ordening. Dit betekent dat de mobiliteitsimpact van een project wordt geëvalueerd om te zorgen dat het in lijn is met de bredere doelstellingen van het mobiliteitsplan en de ruimtelijke ordening.

Het bezwaar luidde als volgt: "Het mobiliteitsplan is niet voorzien op dit soort uitbreidingen." Echter, het mobiliteitsplan is niet bedoeld om specifieke uitbreidingen op perceelsniveau te beoordelen. Het richt zich op de algemene mobiliteitsstrategie en -doelstellingen van de gemeente. Daarom kan het mobiliteitsplan niet als argument worden gebruikt om deze aanvraag af te wijzen.

  1. Door de ontbossing en de aanleg van de wegenis zal het hemelwater inderdaad minder goed infiltreren. De wegenis wordt in de aanvraag echter gecompenseerd door een gemeenschappelijke wadi die voldoende groot gedimensioneerd is. Het bezwaar is ongegrond.

 

Gelet op het gegronde bezwaar (nr. 2) wordt bijkomend aandacht gegeven om het "rooilijnplan", zoals bijgevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2024117948 - 202421VV Projectinhoudeversie 3, te evalueren en eventueel goed te keuren:

 

Gezien er in tegenstelling tot een vroegere versie van een in beroep geweigerde omgevingsvergunningsaanvraag, buiten de erfdienstbaarheid voor riolering, geen verbinding meer wordt gemaakt tussen de Gezonde Luchtstraat - Jan Boedtsstraat en de Rechtestraat, noch voor gemotorisseerd verkeer noch als trage verbinding, weegt het bezwaar nr.2 niet door. Temeer omdat de verkaveling slechts 5 bebouwbare loten omvat.

 

Er wordt dan ook voorgesteld om het rooilijnplan goed te keuren.

 

Argumentatie

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Waarbij eerst de aanpassingen of realisaties van rooilijnen van de gemeentewegen, na toetsing aan de bepalingen van gemeentewegendecreet, dienen te worden goedgekeurd.

 

Dit rooilijnplan staat in het teken van de aanleg van een nieuwe weg (met bijhorende wadi) die zal dienen om een nieuwe verkaveling met 5 eengezinswoningen te ontsluiten.

 

De bepalingen om tot een correcte beoordeling te komen staan in artikel 3 van het gemeentewegendecreet:

Artikel 3.

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

 

Het voorstel tot een realisatie van een nieuwe rooilijn en creatie van een nieuw openbaar domeingoed houdt enerzijds onvoldoende rekening met paragraaf 2 van voornoemd artikel 3 van het gemeentewegendecreet.

In die zin dat er geen trage verbindingsweg tussen de Gezonde Luchtstraat en de Rechtestraat tot stand komt. Uitgezonderd de ondergrondse erfdienstbaarheid voor de aansluiting van een DWA-riolering.

Anderzijds zou een trage verbinding, om in afstand een zeer kleine hoek af te snijden, een extra veiligheidsrisico inhouden op het kruispuntje met de Rechtestraat en aansluitend kruispuntje Rechtestraat-Vrije Jachtlaan.

Het doel van de nieuwe weg is om een nieuwe verkaveling met slechts 5 woningen te ontsluiten.

Er wordt dan ook voorgesteld om het nieuwe rooilijnplan goed te keuren.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

10 stemmen tegen: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Christoph Torfs, Katrien van Gilse, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

1 onthouding: Jolien Wittemans

 

Art. 1:

In kader van verkavelingsaanvraag  OMV_2024117948 (202421VV) neemt de gemeenteraad uitdrukkelijk kennis van de elementen der bezwaren die geformuleerd werden tijdens het openbaar onderzoek en die alleen rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

 

Art. 2:

Het rooilijnplan ter hoogte van de Rechtetraat (tussen nr. 1 en 5), 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd. 1, sectie A, nrs. 390 D4, 390 W3, 390 Z5, 390 X3, 390 Z4 zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren in dit deel 1 van de zaak der wegen.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing en zal deze opnemen in de beslissing tot het al dan niet afleveren van de omgevingsvergunning. 

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.7. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202421VV Zaak der wegen deel 2
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202421_VV (OMV_2024117948) van Factum Finance Bvba voor het verkavelen van gronden (het verkavelen van een grond in 5 bebouwbare loten) en ontbossing op het perceel gelegen Rechtestraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd. 1 Sectie A nrs. 390/W3, 390/X3, 390/Z4, 390/Z5. Zaak der wegen deel 2.

- Goedkeuring tot aanleg verkavelingsinfrastructuur met gratis grondafstand volgens goedgekeurd rooilijnplan.

 

 

Voorgeschiedenis

        06/09/2024 ontvangst aanvraag OMV_2024117948 (202421VV). Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling van Factum Finance Bvba voor het verkavelen van gronden (het verkavelen van een grond in 5 bebouwbare loten) en ontbossing op het perceel gelegen Rechtestraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd.1 Sectie A nrs. 390/W3, 390/X3, 390/Z4, 390/Z5.

        Eerste openbaar onderzoek van 01/12/2024 t.e.m. 30/12/2024.  Tijdens het eerste openbaar onderzoek werden 3 bezwaren ontvangen.

        Tweede openbaar onderzoek van 19/01/2025 t.e.m. 17/02/2025. Tijdens het tweede openbaar onderzoek werden 3 bezwaren ontvangen.

        Er werden na aanvraag 7 adviezen ontvangen en 1 aangeschreven adviesinstantie verleende geen advies.

        27/03/2025 GR beslissing houdende niet goedkeuring rooilijn en grondinnemingsplan ter overdracht naar het openbaar domein als eerste onderdeel van de zaak der wegen conform het Art.12,§2. tweede alinea zoals het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen - en van kracht vanaf 1 september 2019- voorschrijft.

 

Feiten en context

Betreffende de zaak der wegen wordt, na het punt m.b.t. niet goedkeuren van het rooilijnplan, het dossier verder nagezien op vlak van infrastructuur en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Hierbij kunnen voorwaarden en lasten worden opgelegd.

Het dossier wordt nagezien en geverifieerd met de adviezen, evenals de behandeling van de onderdelen van de bezwaren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst)

 

Het gemeentewegendecreet bepaalt:

Artikel 8. (01/09/2019- ...)

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Artikel 12.

(…)

§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Volgens artikel 12, §2 van het Gemeentewegendecreet kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in afwijking van artikel 11 opgenomen worden in een omgevingsvergunning. Dit houdt in dat als de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg wordt opgenomen in een omgevingsvergunning, de procedureregels van de omgevingsvergunning worden gevolgd, niet de procedurebepalingen in afdeling 2 of 3 van het Gemeentewegendecreet.

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet d.d. 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning stipuleert dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius,Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Wyre, Omgevingsloket Wyre, omgevingsloket@wyre.be

 

Aan volgende instanties werd tevens advies gevraagd:

        Aan het Agentschap voor Natuur en Bos, Adviezen en Vergunningen Vlaams-Brabant en Limburg: Vlaams-Brabant, aves.vbr.anb@lne.vlaanderen.be

        Aan de Deputatie, Wateradvies, wateradvies@vlaamsbrabant.be

 

Er wordt kennis genomen van de ingediende bezwaren.

 

Er wordt door de afdeling ruimte adviezen en standpunten gegeven over elementen van de tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren die al dan niet rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op de infrastructurele aanleg en inrichting bij de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen en nieuwe wegen in het projectgebied.

 

Er werden 2 openbare onderzoeken gehouden en bij elke openbaar onderzoek werden er 3 bezwaarschriften ingediend (dus 6 in totaal). Hoewel 2 bezwaarindieners een bezwaarschrift hebben ingediend bij elk openbaar onderzoek, hebben beide een aangepast bezwaarschrift ingediend in het 2de openbaar onderzoek, waardoor er toch 6 unieke bezwaarschriften zijn. Volgende bezwaren inzake wegenis en mobiliteit worden opgeworpen:

  1. De doortrekking van de Gezonde Luchtstraat naar de Rechtestraat zal er een merkelijke verhoging van de doorstroom van het verkeer veroorzaken
  2. Het extra kruispunt dat wordt gecreëerd door het aanleggen van de nieuwe wegenis zal een negatieve impact hebben op de verkeersveiligheid en de doorstroom via de Gezonde Luchtstraat.
  3. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet brengt kosten met zich mee dat gedragen wordt door de gemeenschap.
  4. Het mobiliteitsplan is niet voorzien op dit soort uitbreidingen.
  5. Bij overvloedige regenval zal het water minder goed kunnen infiltreren door de ontbossing en de aanleg van de wegenis.

 

De bezwaren worden als volgt beoordeeld:

  1. De plannen in de aanvraag laten duidelijk zien dat er geen doortrekking van de Gezonde Luchtstraat naar de Rechtestraat zal zijn. Zowel de Gezonde luchtstraat als de nieuw aan te leggen wegenis zijn voorzien als doodlopende straten. De verkaveling voorziet enkel een doortrekking van de riolering. Het bezwaar is ongegrond.
  2. Door de aanleg van de nieuwe wegenis zal er een nieuw kruispunt gecreëerd worden waarbij de nieuwe weg aansluit op de Rechtestraat op 10 à 15 m van het kruispunt met de Vrije Jachtlaan. Er zullen dus 2 kruispunten zijn op amper 15 m. Dit creëert een onoverzichtelijke verkeerssituatie wat een negatieve impact kan hebben op de verkeersveiligheid. Het bezwaar is gegrond, doch is relatief belastend.
  3. De uitbreiding van het elektriciteitsnet gebeurt op kosten van de verkavelaar. Het bezwaar is ongegrond.
  4. Het mobiliteitsplan van de gemeente Tremelo is een beleidsplan dat zich richt op het verbeteren van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid in de gemeente. Het plan zet beleidslijnen uit om Tremelo ook in de toekomst een veilige en vlotte gemeente te laten zijn voor alle weggebruikers, of het nu te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of de auto is

Het mobiliteitsplan zegt niets over de mogelijkheid tot het al dan niet verkavelen of bebouwen van gronden op perceelsniveau. Het is een beleidsplan dat zich richt op de bredere mobiliteitsbehoeften en strategische doelstellingen van de gemeente. In het richtinggevend gedeelte van het plan wordt gesproken over toekomstige mobiliteitsbehoeften, die worden opgenomen in de strategische doelstellingen van het mobiliteitsplan
 

Enkele van deze strategische doelstellingen zijn:

        Het stimuleren van verplaatsingen te voet of met de fiets.

        Het verbeteren van de verkeersleefbaarheid en -veiligheid.

        Het verbeteren van het openbaar vervoer.

        Het sturen en ontmoedigen van de automobiliteit

Het mobiliteitsplan kan derhalve niet gebruikt worden als middel om deze aanvraag af te wijzen. Het aspect mobiliteit wordt wel mee beoordeeld in het kader van de toetsing op de goede ruimtelijke ordening. Dit betekent dat de mobiliteitsimpact van een project wordt geëvalueerd om te zorgen dat het in lijn is met de bredere doelstellingen van het mobiliteitsplan en de ruimtelijke ordening.

Het bezwaar luidde als volgt: "Het mobiliteitsplan is niet voorzien op dit soort uitbreidingen." Echter, het mobiliteitsplan is niet bedoeld om specifieke uitbreidingen op perceelsniveau te beoordelen. Het richt zich op de algemene mobiliteitsstrategie en -doelstellingen van de gemeente. Daarom kan het mobiliteitsplan niet als argument worden gebruikt om deze aanvraag af te wijzen.

  1. Door de ontbossing en de aanleg van de wegenis zal het hemelwater inderdaad minder goed infiltreren. De wegenis wordt in de aanvraag echter gecompenseerd door een gemeenschappelijke wadi die voldoende groot gedimensioneerd is. Het bezwaar is ongegrond.

 

Intern advies door de gemeentelijke dienst openbare werken

Wat betreft het ontwerp van de riolering geeft de dienst openbare werken voorwaardelijk gunstig advies.
In de zin dat:

- de DWA riolering omwille van de geringe diepte, met inzonderheid de kruisende huisaansluitingen over de RWA-riolering wordt uitgevoerd in Benor-gekeurde gladde PP (PolyPropyleen) buizen met sterktereeks SN 16;

- de DWA-riolering dient doorgetrokken tot de achtergevel van woning met hn.5 in de Rechtestraat en voorzien van wachtaansluitingen om zowel hnr 3 als hn 5 aansluitbaar te maken op de DWA-riolering.
Het is belangrijk dat in kader van de reductiedoelstellingen zoals opgelegd door VMM, zoveel mogelijk woningen kunnen aansluiten op een riolering die naar een RWZI gaan.
De ontworpen riolering DWA sluit immers via de Jan Boedtsstraat aan op de gescheiden riolering van de Lange Rechtestraat. Die op haar beurt via de Boerenkrijglaan afvoert naar de collector in de Grote Bollostraat, vervolgens Schrieksebaan, Werchtersebaan en Werchter naar RWZI te Rotselaar Beversluis.

- de RWA riolering (waarom alleen de straatkolken mogen worden aangesloten) wordt uitgevoerd in Benor-gekeurde   waterdoorlatende poreuze betonbuizen ipv dichte buizen. Deze dient aangelegd op een fundering van zand en omhuld met rolgrind ingepakt in een filterend geotextiel ipv de voorgeschreven omhulling met zand. Dit om de infiltratie niet alleen af te wentelen op de wadi maar ook de infiltratie zoveel mogelijk te spreiden in de ondergrond. De aansluiting op de voorziene wadi dient te gebeuren met een knijpopening en een overstort. De knijp en overstortdrempel die nog bepaald te worden door Aquafin. - zie verder.

- de huisaansluitputjes DWA dienen voor de rooilijn te worden aangelegd (het latere openbaar domein) en niet zoals in bestek omschreven achter de rooilijn;

- de huisaansluitputjes RWA dienen NIET geplaatst te worden. Evenwel wordt wel op strategische plaatsen (lage punten in het lengteprofiel) op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken wel een wachtbuis met stop geplaatst ingeval later er een probleem van afwatering zou ontstaan. De ingemeten wachtbuizen moeten ook op het asbuiltplan worden weergegeven. In regel mag een toekomstige bouwheer niet aansluiten op het RWA stelsel, maar dient alle regenwater op eigen terrein  te worden gehouden (zie recentste gewestelijke en provinciale stedenbouwkundige verordening hemelwater).

Wat de wegenisaanleg betrfet dient de boordsteen met fundering en stut verplicht aangelegd in monoliet beton (ter plaatsen vervaardigd) en niet vrij te kiezen zoals in de meetstaat aangegeven.

 

Intern advies als gemeentelijke rioolbeheerder:

De gemeente is zelf nog eigen rioolbeheerder. Maar heeft een dienstverleningsopdracht met Aquafin.

Aquafin staat in voor het nazien en dimensioneren van de stelsels in het algemeen. Zo ook voor verkavelingen.

Er werd door de ontwerper een Sirio berekening van de rioleringen toegevoegd. Dit werd echter niet afgetoetst met Aquafin.

Doch omwille van de zeer beperkte complexiteit, het feit de DWA riolering wordt aangelegd met een zelfreinigende helling van 4 promille en de gevraagde aanpassing van de RWA-riolering kan de gemeente mits bij uitvoering een aantal zaken te verifiëren via Aquafin, een voorwaardelijk positief advies geven voor het technische deel van dit dossier.

 

Eveneens zal Aquafin de uitvoering van de werken opvolgen en de nodige proeven en technische gegevens verzamelen. De kosten hieraan verbonden zullen verhaald worden op de verkavelaar.

 

Er dient ook opgemerkt dat er in het dossier geen ontbossing is gevraagd voor de aanleg van de wadi. Wellicht ontstaat dit uit het gegeven dat er geen vergunningsplicht nodig is voor het openbare domein. Doch op moment van uitvoering is de overdracht nog niet gebeurd.

Dit gegeven wordt verder in het procesverloop van het dossier behandeld en we doen in de zaak der wegen hierover geen uitspraak.

En omwille van de publieke veiligheid en ter bestrijding van sluikstorten wordt rond de wadi best een afsluiting geplaatst.

 

We opperen de suggestie om langs de 61m breder bermzijde ook nieuwe bomen aan te laten planten ter compensatie van de administratieve ontbossingen en de uitvoering er van.

Ook dit wordt meegenomen in de verdere behandeling van het dossier.

 

Argumentatie

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Waarbij eerst de aanpassingen van de rooilijnen van bestaande aan te passen gemeentewegen, na toetsing aan de bepalingen van gemeentewegendecreet, dienen te worden goedgekeurd.
Dit gebeurde reeds in deel 1 van de zaak der wegen.

 

Wat de infrastructuur en dus de uitrusting van deze nieuwe gemeenteweg betreft komen we in deel 2 van de zaak der wegen tot het voorstel om deze voorwaardelijk goed te keuren.
 

Meer bepaald dienen volgende zaken in acht genomen:

- de DWA riolering dient te worden uitgevoerd in Benor-gekeurde gladde PP (PolyPropyleen) buizen met sterktereeks SN 16;

- de DWA-riolering dient doorgetrokken tot de achtergevel van woning met hn.5 in de Rechtestraat en voorzien van wachtaansluitingen om zowel hnr 3 als hn 5 aansluitbaar te maken op de DWA-riolering.
- de RWA riolering (waarom alleen de straatkolken mogen worden aangesloten) wordt uitgevoerd in Benor-gekeurde   waterdoorlatende poreuze betonbuizen ipv dichte buizen. Deze dient aangelegd op een fundering van zand en omhuld met rolgrind ingepakt in een filterend geotextiel ipv de voorgeschreven omhulling met zand.

- de aansluiting op de voorziene wadi dient te gebeuren met een knijpopening en een overstort. De knijp en overstortdrempel die nog bepaald te worden door Aquafin. - zie verder.

- de huisaansluitputjes DWA dienen voor de rooilijn te worden aangelegd (het latere openbaar domein) en niet zoals in bestek omschreven achter de rooilijn;

- de huisaansluitputjes RWA dienen NIET geplaatst te worden. Evenwel wordt wel op strategische plaatsen (lage punten in het lengteprofiel) op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken wel een wachtbuis met stop geplaatst ingeval later er een probleem van afwatering zou ontstaan.

- de verkavelaar stemt vooraleer tot uitvoering te gaan de nota met de sirio-berekening en de resultaten van de infiltratieproef verder af met de dienst openbare werken en Aquafin . Alle noodzakelijke aanpassingen en berekende peilen, zoals de knijpopening en het overstort dienen bij uitvoering te worden doorgevoerd.

- de projectopvolging bij uitvoering gebeurt door Aquafin en deze kosten worden verhaald aan de verkavelaar.

- de ontbossing voor de aanleg van de Wadi evenals de door de dienst openbare werken gesuggereerde aanplant van bomen op de brede 61m lange berm zal verder worden bekeken in het procesverloop van de omgevingsvergunning. Sowieso zal dit dienen afgestemd op de coördinatievergadering met de nutsmaatschappijen voorafgaand de werken. En dient een eventuele aanplant te gebeuren met wortelgeleiding en ondergrondse verankering van de kluit.
- de verkavelaar zal een gemeenschappelijke sleuf dienen aan te bieden aan de verschillende nutsmaatschappijen voor de uitbreiding van hun netten.

- de verkavelaar voorziet, omwille van de publieke veiligheid en ter bestrijding van sluikstorten, rond de wadi net voor de perceelsgrenzen en net achter de rooilijn een 2m hoog hekwerk met gaas en een dubbele poort met hoogte 2m en breedte 3m.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

9 stemmen tegen: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Katrien van Gilse, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

1 onthouding: Jolien Wittemans

 

Art. 1:

In kader van verkavelingsaanvraag  OMV_2024117948 (202421VV) neemt de gemeenteraad uitdrukkelijk kennis van de elementen der bezwaren die geformuleerd werden tijdens het openbaar onderzoek en die alleen rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

 

Art. 2:

Het wegtracé met bijhorende infrastructuur ter hoogte van de Rechtestraat (tussen nr. 1 en 5), 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd. 1) sectie A nrs. 390 D6, 390 W3, 390 Z5, 390 X3, 390 Z4 zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, voorwaardelijk goed te keuren.

 

Meer bepaald worden volgende zaken ivoorwaarden gesteld:

- de DWA riolering dient te worden uitgevoerd in Benor-gekeurde gladde PP (Polypropyleen) buizen met sterktereeks SN 16, in maximum segmentlengten van 3m;

- de DWA-riolering dient doorgetrokken tot de achtergevel van woning met hn.5 in de Rechtestraat en voorzien van wachtaansluitingen om zowel hnr 3 als hn 5 aansluitbaar te maken op de DWA-riolering;
- de RWA riolering (waarom alleen de straatkolken mogen worden aangesloten) wordt uitgevoerd in Benor-gekeurde   waterdoorlatende poreuze betonbuizen ipv dichte buizen. Deze dient aangelegd op een fundering van zand en omhuld met rolgrind, ingepakt in een filterend geotextiel ipv de voorgeschreven omhulling met zand;

- de aansluiting op de voorziene wadi dient te gebeuren met een knijpopening en een overstort. De knijp en overstortdrempel die nog bepaald te worden door Aquafin;

- de huisaansluitputjes DWA dienen voor de rooilijn te worden aangelegd (het latere openbaar domein.;

- de huisaansluitputjes RWA dienen NIET geplaatst te worden. Evenwel wordt wel op strategische plaatsen (lage punten in het lengteprofiel) op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken wel een wachtbuis met stop geplaatst ingeval later er een probleem van afwatering zou ontstaan;

- de verkavelaar stemt de resultaten van de Sirio-berekening en infiltratieproeven verder af met de dienst openbare werken en Aquafin. Alle noodzakelijke aanpassingen en berekende peilen, zoals de knijpopening en het overstort dienen bij uitvoering te worden doorgevoerd.

- de projectopvolging bij uitvoering gebeurt door Aquafin. Deze kosten worden verhaald aan de verkavelaar.

- de verkavelaar voorziet, omwille van de publieke veiligheid, rond de wadi net voor de perceelsgrenzen en net achter de rooilijn een 2m hoog hekwerk met gaas en een dubbele poort met hoogte 2m en breedte 3m.

- de ontbossing voor de aanleg van de Wadi evenals de door de dienst openbare werken gesuggereerde aanplant van bomen op de brede 61m lange berm zal verder worden bekeken in het procesverloop van de omgevingsvergunning. Sowieso zal dit dienen afgestemd op de coördinatievergadering met de nutsmaatschappijen voorafgaand de werken. En dient een eventuele aanplant te gebeuren met wortelgeleiding en ondergrondse verankering van de kluit.
- de verkavelaar zal een gemeenschappelijke sleuf dienen aan te bieden aan de verschillende nutsmaatschappijen voor de uitbreiding van hun netten.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing en zal deze opnemen in de beslissing tot het al dan niet afleveren van de omgevingsvergunning.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Burgerzaken

 

BKO

P.10. Dossiernaam: Gemeentelijk statuut: LOK
Onderwerp: Goedkeuring gemeentelijk statuut: Lokaal Overleg Kinderopvang

 

 

Voorgeschiedenis

25 mei 2013: Besluit van de Vlaamse regering over het lokaal beleid kinderopvang

22 december 2017: Decreet lokaal bestuur: titel 6, hoofdstuk 2, artikel 304§3

 

Het LOK is een gemeentelijke adviesraad die, naast de wettelijke bepalingen, zo nauw mogelijk tegemoet wil komen aan de richtlijnen van het Charter voor adviesverlening (goedgekeurd op de gemeenteraad van 24 oktober 2024) van gemeente Tremelo.

 

Feiten en context

Na de installatie van het nieuwe gemeentebestuur moet binnen de zes maanden de adviesraad lokaal overleg kinderopvang worden heropstart. De lokale actoren ontvingen reeds begin deze maand een uitnodiging om zich te engageren voor deze adviesraad. Ook werd er een oproep gelanceerd naar kandidaat leden via gemeente kanalen (website en sociale media)

Het is de gemeenteraad die de goedkeuring geeft dat secretariaat uitgeoefend wordt door een ambtenaar. De voorzitter wordt verkozen tijden de eerste bijeenkomst van de LOK.

 

Juridische grond

De adviesraad is overeenkomstig met het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 (in werking gegaan op 1 januari 2014), aanhoudende het lokaal beleid kinderopvang en het decreet lokaal bestuur: titel 6, hoofdstuk 2, artikel 304§3

 

Naar aanleiding van het besluit van de Vlaamse regering van 9 juli 2021  (in werking gegaan op 1 september 2021) omtrent het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) zal het lokaal samenwerkingsverband mee opgenomen worden binnen de bestaande adviesraad van het lokaal overleg kinderopvang (LOK).

 

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke statuten van het LOK vast.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het bij deze beslissing gevoegde "Gemeentelijk statuut: Lokaal Overleg Kinderopvang" goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.11. Dossiernaam: Samenstelling AV vzw Vrije Tijd Tremelo (VTT)
Onderwerp: Samenstelling van Algemene Vergadering vzw Vrije Tijd Tremelo (VTT)

 

 

Voorgeschiedenis

        4 juli 2013: de gemeenteraad beslist tot deelname van de gemeente Tremelo in de werking van de VZW Vrije Tijd

        4 juli 2013: de gemeenteraad keurt de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd goed, waarbij de naam van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm gewijzigd werd naar Vrije Tijd Tremelo (afgekort VTT).

        26 september 2019: de gemeenteraad keurt de aangepaste samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd Tremelo goed.

        23 januari 2025: de gemeenteraad keurt de aangepaste statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd Tremelo goed.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient 7 vertegenwoordigers aan te duiden volgens een systeem van integraal evenredige vertegenwoordiging die elke fractie een vertegenwoordiger waarborgt. Onverminderd het hierboven vermelde dienen minstens 2 schepenen van de gemeente Tremelo in de raad van bestuur (en tevens de algemene vergadering) te zetelen, met name de schepen van sport (CD&V) en de schepen van jeugd (MGB).
Daarnaast moet er bij de aanduiding rekening gehouden worden met de statutaire genderbepaling die neerschrijft dat ten hoogste 2/3 van de leden van de raad van bestuur van hetzelfde geslacht zijn.

De politieke fracties dienen volgende kandidaturen in:

        Bertrand Eraly, schepen van sport, CD&V

        Elynn Van Uffel, schepen van jeugd, MGB

        Jolien Wittemans, N-VA

        Chris Lievens, TremeloBaal.nU

        Christoph Torfs, Groen

        Katrien Van Gilse, Sp.a

        Alain Verschaeren, Vlaams Belang

 

Juridische grond

        Artikel 7 van de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd stelt dat de gemeente Tremelo gerechtigd is om effectief lid te zijn van de vereniging indien zij daartoe de wens uitdrukt, zonder dat zij daarvoor bijzondere voorwaarden dient te vervullen. De kandidatuur van de andere kandidaat-leden wordt voor advies voorgelegd aan de gemeente Tremelo, slechts indien deze een positief advies verleent, kan de kandidatuur verder in aanmerking genomen worden.

        Artikel 10 van de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd bepaalt dat met uitzondering van de gemeente Tremelo, alle effectieve leden gelijk stemrecht hebben; de gemeente beschikt over een meervoudig stemrecht zodanig dat zij op de algemene vergadering steeds beschikt over de meerderheid van de stemmen. Het voorgaande wordt als volgt concreet toegepast op de algemene vergadering (desgevallend afzonderlijk per stemming in functie van de aanwezigheden op het ogenblik van de stemmingen)

        aan iedere van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden, inclusief de gemeente wordt één stem toegekend.

        aan de gemeente Tremelo worden bovenop de vermelde ene stem, bijkomend zoveel stemmen toegekend als er andere effectieve leden dan de gemeente Tremelo zijn die aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de algemene vergadering: de gemeente Tremelo beschikt op zichzelf steeds over één stem meer dan alle andere effectieve leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de algemene vergadering en heeft dus de meerderheid van de stemmen.

De gemeente Tremelo wordt in de algemene vergadering vertegenwoordigd door maximum zeven vertegenwoordigers waarvan slechts 1 het stemrecht namens de gemeente Tremelo zal uitoefenen. Voornoemde vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo worden door de gemeenteraad uit de leden gekozen volgens een systeem van integraal evenredige vertegenwoordiging dewelke iedere fractie een vertegenwoordiger waarborgt. De vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo die namens de gemeente Tremelo het stemrecht zal uitoefenen wordt voorafgaandelijk door de gemeenteraad aangeduid. De vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo die in de algemene vergadering zetelen, handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad van de gemeente Tremelo.

        Artikel 18 van de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd bepaalt dat minstens 2 schepenen van de gemeente in de raad van bestuur (en tevens in de algemene vergadering) van de vereniging dienen te zetelen, waaronder de schepen van sport en de schepen van jeugd.

 

Advies

De voorzitter van de VZW Vrije Tijd Tremelo vraagt een positief advies aan de gemeenteraad tot opname van het volgende kandidaat-lid, Jarne Zefferin, lid van de jeugdraad.

 

Samenstelling Algemene Vergadering VZW Vrije Tijd Tremelo.

 

BESLUIT

Vertegenwoordiger: Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Vertegenwoordiger: Elynn Van Uffel

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Vertegenwoordiger: Christophe Torfs

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Vertegenwoordiger: Jolien Wittemans

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Vertegenwoordiger: Katrien van Gilse

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Vertegenwoordiger: Chris Lievens

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

2 stemmen tegen

1 onthouding

Vertegenwoordiger: Alain Verschaeren

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

vertegenwoordiger met stemrecht: Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

3 stemmen tegen

Voordracht kandidaat lid Jarne Zefferin

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

 

Art. 1:

De gemeenteraad verleent positief advies over de voordracht van volgend kandidaat-lid, Jarne Zefferin, lid van de jeugdraad, zodat zijn kandidatuur verder in aanmerking kan genomen worden en dat over een eventuele aanvaarding als effectief lid kan worden gestemd door de raad van bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.

 

Art. 2:

Na geheime stemming met volgend resultaat

- Bertrand Eraly, CD&V

- Elynn Van Uffel, MGB

- Christoph Torfs, Groen

- Jolien Wittemans, N-VA

- Katrien van Gilse, Sp.a

- Chris Lievens, TremeloBaal.nU

- Alain Verschaeren, Vlaams Belang

 

Art. 3:

De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo die namens de gemeente Tremelo (overeenkomstig artikel 10 van de statuten) het stemrecht zal uitoefenen in de algemene vergadering.
Hierover wordt geheim gestemd als volgt:

- Bertrand Eraly bekomt 22 stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.12. Dossiernaam: Gemeentelijke retributies
Onderwerp: Retributie op gebruik gemeentelokalen - terrein en kantine Basdongenstraat

 

 

Voorgeschiedenis

29 november 2018: de gemeenteraad stelt de retributie op het gebruik van de gemeentelokalen vast.

11 maart 2025: het college van burgemeester en schepenen bespreekt het voorstel van de retributie op het gebruik van de gemeentelokalen, als voorbereiding voor bespreking en goedkeuring op de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De gemeente verhuurt volgende gemeentelijke locaties:

polyvalente zaal De Lindebloesem (verhuur aan individuen/verenigingen en gemeentelijke diensten via het vrijetijdsloket.)

Gemeentelokalen bibliotheek (verhuur van 1 lokaal aan WTC Damiaan, gratis gebruik door de Fietsbib conform de afgesloten overeenkomst, gratis voor de tekenacademie)

Gildezaal (verhuur aan VBS Tremelo, Scratch, Sonora,...)

 

Juridische grond

Artikel 170, §4 va, de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

Het bestaande reglement loopt tot en met 2025, maar de prijzen zijn niet meer marktconform.
Vooral de huur van de gemeentelokalen is door de stijgende kosten voor verwarming en elektriciteit te laag.

Een aantal lokalen en locaties (Kantine en terreinen Basdongenstraat, lokalen Wijnbergstraat, Sportzaal Vrije Basisschool Astridstraat, doucheaccommodatie Chiro) waren op het ogenblik van het opstellen van het huidige retributiereglement nog geen eigendom van de gemeente en moeten dus bijkomend opgenomen worden.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0050/7020400

AC000001

zie MJP

 

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Mario Mergaerts en Ludovic Geuens

6 stemmen tegen: Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Katrien van Gilse, Sonja Van Espen en Kimberley Leys

1 onthouding: Jolien Wittemans

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt op voorstel van het college van burgemeester en schepenen onderstaande retributies en modaliteiten goed.

 

Art. 2:

Vanaf 01 januari 2026 en voor een termijn eindigend op 31 december 2031 wordt een retributie op het gebruik van gemeentelokalen, het gebruik van het terrein en de kantine Basdongenstraat, de sportzaal van  de vrije Basisschool Astridstraat en de doucheaccommodatie van de Vinneweg geheven op basis van onderstaande artikels. Het bestaande retributiereglement, goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 november 2018 wordt dan van rechtswege opgeheven.

 

Art.3:

Voor de gemeentelokalen: Gemeentelokalen bibliotheek, Pastorie en lokalen Wijnbergstraat

1) per gehuurd lokaal: 10,00 euro/uur

2) permanent in gebruik genomen lokalen waarvan het gebruik op jaarbasis aan een vereniging(en) wordt toegewezen: een forfaitair bedrag van 1.500,- euro per lokaal.

 

Voor de Gildezaal.
Indien deze gebruikt wordt als zaal voor verenigingen, worden dezelfde tarieven gehanteerd als voor de andere gemeentelokalen.
1) per gehuurd lokaal: 10,00 euro/uur

2) permanent in gebruik genomen lokalen waarvan het gebruik op jaarbasis aan een vereniging(en) wordt toegewezen: een forfaitair bedrag van 1.500,- euro per lokaal.

 

Voor de polyvalente zaal Lindebloesem

1) Prijzen per dagdeel tijdens weekdagen

Dagdeel    Inwoners/vereniging  Inwoners/vereniging buiten Tremelo

08.00 - 13.00 uur   € 50       € 70

13.00 - 18.00 uur   € 50       € 70

18.00 - 22.00 uur   € 50                            € 70

2) Prijzen per dagdeel tijdens het weekend

08.00 - 22.00 uur   € 150      € 210

 

Voor erkende verenigingen wordt op jaarbasis éénmalig een korting van 50% toegestaan. Hiervoor kan een kortingscode worden aangevraagd bij de dienst Vrije Tijd.

 

Voor het voetbalterrein en kantine Basdongenstraat, het terrein Basdongenstraat buiten het voetbalterrein en de omheining en de Gildezaal indien gebruikt als sportinfrastructuur geldt hetzelfde tarief als voor de sportinfrastructuur van 't Vrijetijdscentrum 'T Zand.

 

Art. 4:

De aanvraag voor het huren van de Lindebloesem gebeurt via het vrijetijdsloket en wordt onmiddellijk geïnd.

Voor het gebruik van de zalen dient een schriftelijke aanvraag gericht te worden aan het schepencollege via het bestaande aanvraagformulier. Dit formulier dient volledig ingevuld te worden.

De retributie voor de zalen is verschuldigd door de persoon die de aanvraag heeft ingediend en dient binnen de 30 dagen, na factuurdatum betaald te worden.
De facturatie voor lokalen die permanent in gebruik zijn gebeurt op jaarbasis.

De facturatie voor sportinfrastructuur gebeurt op maandbasis

De facturatie voor occasioneel gebruik gebeurt op maandbasis.

De facturen zijn ondeelbaar en voor de aangevraagde gebruiksperiode verschuldigd, ongeacht of het gebruik al dan niet plaats vond. Na verloop van de betalingsperiode (30 dagen na factuurdatum) zal de aanvrager aangemaand worden om te betalen. De kosten van de aanmaning vallen ten laste van de persoon die de aanvraag heeft ingediend. Bij vervallen facturen kan de toegang tot de infrastructuur stopgezet worden en vervalt het recht op het gebruik van de gemeentelokalen/infrastuctuur.

 

Art. 5:

Voor artikel 3 en 4 gelden volgende vrijstellingen voor het betalen van retributie

zittingen ingericht door het bloedtransfusiecentrum van het Rode Kruis

zittingen gehouden door Kind en Gezin

cursussen ingericht door de civiele bescherming en het Rode Kruis

activiteiten ingericht door de gemeentelijke diensten en het OCMW

activiteiten ingericht door de politiezone BRT

de Fietsbib conform de overeenkomst afgesloten met de gemeente Tremelo

KV Tremelo conform de bepalingen in de verkoopakte.

de Tekenacademie conform de overeenkomst afgesloten met de gemeente Tremelo

Voor erkende verenigingen van Tremelo wordt één maal per jaar een korting van 50% toegestaan voor de huur van de zaal Lindebloesem. Hiervoor dient bij reservatie een speciale code gebruikt te worden.

 

Art. 6:

Voor de lokalen die permanent door 1 vereniging in gebruik zijn, gebeurt het onderhoud door de vereniging zelf.

Voor de lokalen die door meerdere verenigingen gebruikt worden, zorgt de gemeente Tremelo voor het onderhoud. (Gildezaal)

Voor de Lindebloesem gebeurt het basisonderhoud door de huurder conform het gebruiksreglement en het algemeen onderhoud door het poetspersoneel van de gemeente Tremelo.

Voor het terrein en kantine Basdongenstraat gebeurt het onderhoud door de gebruiker.
Onderverhuring is niet toegelaten.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.13. Dossiernaam: Uitbating gelegenheidsparkings festivals 2025
Onderwerp: Uitbating gelegenheidsparkeerterreinen tijdens de festivals in Werchter (TW Classic, Rock Werchter & Werchter Boutique) tijdens zomer 2025 - aanvraagprocedure en voorwaarden

 

 

Voorgeschiedenis

        Organisatie TW Classic, zaterdag 28 juni 2025, in het Festivalpark Werchter, gelegen langs de Haachtsesteenweg in Werchter;

        Organisatie Rock Werchter, van donderdag 3 juli 2025 tot en met zondag 6 juli 2025, in het Festivalpark Werchter, gelegen langs de Haachtsesteenweg in Werchter;

        Organisatie Werchter Boutique, zaterdag 12 juli 2025, in het Festivalpark Werchter, gelegen langs de Haachtsesteenweg in Werchter.

 

Feiten en context

Om het goede verloop van de festivals TW Classic, Rock Werchter en Werchter Boutique enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren, is het nodig specifieke politiemaatregelen te nemen.

De gemeente Tremelo streeft in het kader van deze festivals naar kwaliteitsvolle gelegenheidsparkeerterreinen op haar grondgebied.

 

Juridische grond

        Nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter en 135§2;

        Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties;

        Besluit van de gemeenteraad van 18 december 2017 over het uniform politiereglement van de politiezone BRT;

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 6;

        Zonaal Evenementenreglement Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, goedgekeurd door de gemeenteraad van Tremelo op 19 mei 2022.

 

Argumentatie

Tijdens de periode van de festivals TW Classic, Rock Werchter en Werchter Boutique wordt de omgeving van de festivalweide en het overige deel van de gemeente geconfronteerd met een grote stroom bezoekers. Gezien de omvang van deze festivals en het grote aantal verwachte bezoekers, zal de impact hiervan ook voelbaar en zichtbaar zijn in de gemeente Tremelo, wat een potentieel risico oplevert voor de openbare veiligheid.

 

Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard.

Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast voor de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1: Toelating

De gemeenteraad verleent toelating tot het inrichten van gelegenheidsparkeerterreinen op grondgebied Tremelo tijdens de festivals in Werchter:

        TW Classic: zaterdag 28 juni 2025 (met uitstroom parkings na middernacht, dus op zondag 29 juni 2025);

        Rock Werchter: donderdag 3 juli 2025 tot en met zondag 6 juli 2025 (met uitstroom parkings op maandag 7 juli 2025);

        Werchter Boutique: zaterdag 12 juli 2025 (met uitstroom parkings na middernacht, dus op zondag 13 juli 2025).

1.1. Er kan enkel een parking worden ingericht na toelating van het gemeentebestuur.

1.2. De aanvraag voor het uitbaten van een parking moet uiterlijk op 31 mei 2025 worden gericht aan het gemeentebestuur.

1.3. De aanvraag moet verplicht volgende documenten bevatten:

        Toelichting van de aanvraag waarin wordt geduid wie de parking zal uitbaten en tijdens welke evenementen;

        Ondertekende toelating van de eigenaar(s) van de percelen die de parking omvat;

        Inplantingsplan op schaal met duidelijke aanduiding van volgende voorzieningen:

        Perceel van de gelegenheidsparking

        Toegangsweg(en)

        Brandwegen in zones

        Minimaal 5 meter breedte en een vrije hoogte van 4 meter.

        Deze wegen moeten te allen tijde vrij blijven zodat hulpdiensten niet dienen te keren en ook moeten deze zichtbaar zijn zodat ze herkenbaar zijn vanuit de lucht.

        Geparkeerde voertuigen op de brandwegen worden uit veiligheidsoverweging getakeld. De door het gemeentebestuur gedragen takelkosten worden integraal teruggevorderd van de parkinguitbater.

        Sanitaire inrichting (toiletten)

        Coördinatiepost – secretariaat – bluspost

1.4. Tussen de gemeente en de parkinguitbater wordt een protocol afgesloten m.b.t. de uitbating van de parking. De inhoud van dit protocol moet te allen tijde strikt worden nageleefd en uitgevoerd.

 

Art. 2: Inrichting - Uitrusting

2.1. Elke parking moet worden aangeduid d.m.v. een duidelijk opgesteld bord ter hoogte van elke ingang met bijkomende vermelding van zone en nummer van betreffend parkeerterrein. Deze vermelding moet tevens worden aangebracht zodat deze ook zichtbaar is vanuit de lucht.

2.2. De parkinghouder moet de toelating in originele vorm op de parking bewaren en voorleggen op vraag van bevoegde personen.

2.3. Elke parking moet beschikken over voldoende toiletten: 3 toiletten per 500 wagens.

2.4. Elke parking moet beschikken over voldoende urinoirs: 1 urinoir per 500 wagens. De urinoirs moeten per 4 worden opgesteld.

2.5. Elke parking moet beschikken over minimaal 2 goedgekeurde poederblussers type ABC. Alle voorschriften inzake brandpreventie van de brandweer, alsook de bepalingen uit het Zonaal Evenementenreglement van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, moeten strikt worden nageleefd.

2.6. Elke parking is verplicht volgende infrastructuur te allen tijde te verlichten: coördinatiepost, toiletten, brandwegen en nood- en toegangswegen.

2.7. Het is verboden om op de parkings commerciële verkoopstanden alsook publicitaire spandoeken en gadgets aan te brengen. Een uitzondering wordt gemaakt voor vaste drankstanden (kantine) op de parking. Deze gelegenheid moet worden uitgebaat door de vereniging die de parking uitbaat.

2.8. Voor de bouw van tijdelijke constructies en installaties moet een attest kunnen worden voorgelegd.

De constructiematerialen van een tent (inclusief tentdoek, vaste zijpanelen, …) moeten inzake reactie bij brand voldoen aan de Belgische klasse A2, beschreven in de norm NBN S21-203.

Tot de Belgische klasse A2 behoren:

- alle materialen die volgens de Franse methode NF P 92-501-7 tot de klasse M2 behoren;

- alle materialen die volgens de Britse methode BS 476 part 7 tot de klasse Class 2 behoren.

Treden, vloeren en trappen moeten kunnen weerstaan aan een minimale gebruiksbelasting van 4kN/m2 (NBN B03-103). Hun stabiliteit in alle richtingen moet verzekerd worden door een voldoende aantal dragende elementen. In geen geval mag het bezwijken van een der dragende elementen aanleiding geven tot kettingreactie met als uiteindelijk gevolg de instorting van een deel of van gans de constructie.

Ruimten onder constructies mogen niet toegankelijk zijn voor parkeerders en moeten op elk moment worden gevrijwaard van iedere vorm van brandbelasting.

2.9. Vanaf de opening tot het definitief sluiten van de gelegenheidsparking moet er een tractor ter beschikking zijn, dit om auto’s te slepen indien noodzakelijk.

Indien een parkinghouder een wagen sleept, is hij verplicht aan de bestuurder een brief mee te geven met volgende tekst: “Het takelen van een voertuig is op risico van de bestuurder of eigenaar van het voertuig.”

 

Art. 3: Bereikbaarheid - Permanentie

3.1. Elke parking moet op volgende momenten permanent worden uitgebaat door de verantwoordelijke of zijn aangestelde:

        Dagfestivals (TW Classic op zaterdag 28 juni 2025 en Werchter Boutique op zaterdag 12 juli 2025)

        Vanaf 4 uur voor opening deuren

        1 parkingteam (6 personen)

        Ten laatste 2 uur voor opening deuren

        Volledig operationeel – inzet te berekenen volgens oppervlakte

        Vanaf 80% volzet, afbouwen naar 1 parkingteam 

        1 parkingteam tot einde uitstroom

        Rock Werchter

        Donderdag

        Vanaf 6u ‘s ochtends: stand-by met 1 parkingteam - opening binnen de 30 min. mogelijk

        Vanaf 7u: volledig operationeel – inzet te berekenen volgens oppervlakte

        Vanaf 80% volzet, afbouwen naar 1 parkingteam

        1 parkingteam tot einde uitstroom

        Na uitstroom (2u na einde festivaldag): 2 personen per uitrit

        Vrijdag, zaterdag & zondag

        Stand-by vanaf 8u met 1 parkingteam

        Volledig operationeel vanaf 10u of vanaf 80% volzet afbouwen naar 1 parkingteam

        1 parkingteam tot einde uitstroom

        Na uitstroom (2u na einde festivaldag): 2 personen per uitrit

        Maandag

        7u – einde uitstroom: 1 parkingteam

Hier kan enkel van worden afgeweken (vroeger openen) na afspraak met en akkoord van de burgemeester.

3.2. Een basis parkingteam bestaat uit 6 parkingmedewerkers en dient te worden ingezet per 2 ha of 700 auto's. Parkingteams worden opgeschaald naargelang de oppervlakte van de parking vanaf 2 uur voor event. Dit is steeds de minimale bezetting, de parkinguitbater kan opschalen indien nodig om de parking steeds zo optimaal mogelijk te laten werken.

3.3. De parking moet permanent telefonisch bereikbaar zijn via een mobiel telefoonnummer. Dit nummer moet uiterlijk op 31 mei 2025, samen met de aanvraag tot uitbating van het gelegenheidsparkeerterrein, worden overgemaakt aan de lokale politiezone BRT en de gemeente Tremelo. Het toestel waarop dit mobiele nummer permanent bereikbaar is, moet steeds bij de verantwoordelijke op het parkeerterrein aanwezig zijn.

3.4. Alle medewerkers dienen herkenbare kledij te dragen in afspraak met de organisatoren en het gemeentebestuur. Er mag geen verwarring mogelijk zijn met de kledij van de bewakingsagenten (professioneel of vrijwilligers).

 

Art. 4: Uitbating - Openingstijden

4.1. Elke parkinghouder moet voorafgaand aan het evenement een door de brandweer goedgekeurd plan hebben dat bij controle ter plaatse door hen wordt gehanteerd.

Alle opgelegde veiligheidsvoorzieningen dienen uiterlijk bij de brandweercontrole aanwezig en uitgevoerd te zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan, wordt de vergunning op beslissing van de burgemeester ingetrokken.

4.2. Parkeren wordt toegelaten op volgende momenten:

        TW Classic: van zaterdag 28 juni 2025 om 08.00 uur tot en met zondag 29 juni 2025 om 04.00 uur;

        Rock Werchter: van donderdag 3 juli 2025 om 06.00 uur tot en met maandag 7 juli 2025 om 16.00 uur;

        Werchter Boutique: van zaterdag 12 juli 2025 om 08.00 uur tot en met zondag 13 juli 2025 om 04.00 uur.

Hier kan enkel worden van afgeweken (vroeger openen) na akkoord van de burgemeester.

De parkinghouder moet alle maatregelen nemen om te voorkomen dat er buiten genoemde uren wordt geparkeerd.

4.3. Werkwijze uitbating

De parkinguitbater volgt strikt alle richtlijnen zoals bepaald binnen de parkingovereenkomst van organisator Live Nation Festivals NV.

        Parkingtickets zijn enkel online te koop via de officiële verkoopkanalen van Live Nation Festivals NV. Het is niet mogelijk noch toegelaten om op een andere manier parkingtickets aan te kopen of te verkopen.

        Enkel aan voertuigen met een geldig gescand parkingticket mag toegang worden verleend tot de parking. De parkinguitbater dient elk aangeboden ticket te scannen.

        Het aantal tickets per parking in voorverkoop aangeboden, is afhankelijk van de maximumcapaciteit van de invalswegen richting de parkings. ln het geval van Rock Werchter wordt per parking een verdeling gemaakt tussen combi- en dag-parkingtickets op basis van de aantallen van de voorbije edities. Nieuw vanaf editie 2025 zijn de heen/weer combitickets, waarmee bezoekers die meerdere dagen naar het festival komen, iedere dag de parking op en af kunnen rijden. Om te vermijden dat de heen/weer combitickets voor extra druk op de wegen zouden zorgen, blijft dit aantal beperkt en wordt het contingent dagtickets evenredig verminderd. ln functie van vraag en aanbod kan Live Nation Festivals NV tijdens het verkoopproces de verdeling tussen combi-, dag- en heen/weer parkingtickets per parking aanpassen.

        lndien de parkingtickets niet zijn uitverkocht - en de maximumcapaciteit die vooraf werd vastgesteld voor de betreffende parking dus niet bereikt is - op het moment van opening van de parking kunnen online parkingtickets aangekocht worden tot de vooraf bepaalde maximumcapaciteit bereikt is.

        Live Nation Festivals NV voorziet een informatiedoek ter grootte van een herashek met hierop de naam van de parking en enkele huisregels. De parkinguitbater zorgt ervoor dat deze informatiedoek zichtbaar ophangt aan de ingang van de parking.

        De parkinguitbater zorgt ervoor dat het toekomen op de parking, het scannen van het parkingticket en het parkeren zo vlot mogelijk verloopt om files te voorkomen.

        De parkinguitbater voorziet een wachtzone (dubbele rij bij inrit van de parking) op de parking voor parkeerders zonder geldig toegangsticket.

        De parkinguitbater dient het ticket te scannen van éénieder die zich met een parkingticket aanbiedt. Per parking is er een specifiek ticket. Enkel dit ticket kan gescand worden (vb. tickets voor parking Blauw 1 kunnen niet gescand worden op parking Groen 3).

        Een parkingticket is slechts eenmalig geldig en kan slechts één keer gescand worden, hetgeen betekent dat wanneer een voertuig een tweede maal (of meer) de parking weer wil oprijden een nieuw parkeerticket moet worden voorgelegd.

        Enige uitzondering hierop zijn voertuigen met een heen/weer combiticket. Dit ticket wordt één keer gescand, wanneer de wagen voor de eerste keer de parking oprijdt, waarna deze een sticker op de voorruit krijgt. Deze wagens kunnen enkel tijdens bepaalde uren op en tijdens bepaalde uren van de parking rijden. De festivalbezoekers en parkinguitbaters zullen deze info op voorhand meegedeeld krijgen (uren nog te bevestigen).

        Bij fraude zal slechts 1 ticket toegang verlenen tot de parking, nl. het eerst aangeboden ticket. lndien eenzelfde barcode later aangeboden wordt, zal de scanner een foutmelding geven. Vervolgens dient aan de houder van dit ticket de toegang tot de parking te worden geweigerd.

        Het is de parkinguitbater niet toegestaan om - om welke reden dan ook - een borg (vb. rijbewijs, autosleutels, ...) te vragen aan de parkeerder.

        De parkinguitbater begeleidt de wagen/motor naar zijn parkeerplaats.

        Voertuigen kunnen alleen weer vertrekken langs de weg waarlangs ze gekomen zijn. Het is de parkinguitbater verboden extra poorten open te zetten of bijkomende uitgangen te creëren.

        ln geval van slecht weer en/of een modderige ondergrond stelt de parkinguitbater een sleepdienst gratis ter beschikking van de parkeerder zodat voertuigen de parking kunnen verlaten.

        De parkinguitbater krijgt van de gemeente een aantal parkingpassen (afhankelijk van de capaciteit van de parking) voor eigen medewerkers. De voertuigen van de medewerkers moeten bij mekaar op een afgebakende plaats geparkeerd worden.

4.4. Controle

Live Nation Festivals NV is gerechtigd om aan de hand van een controleteam de werking op de parking in de gaten te houden. Het controleteam komt onaangekondigd langs om te controleren of het aantal geparkeerde voertuigen overeenkomt met het aantal scans op datzelfde moment. De parkinguitbater houdt een medewerker ter beschikking om mee de controleronde over de parking te doen.

 

Art. 5: Opruiming - Huisvuilophaling

5.1. Het gemeentelijk politiereglement inzake huisvuilophaling is van toepassing op de parkings.

5.2. Elke parkinguitbater is verplicht om de verschillende fracties (restafval / etensresten (GFT) / PMD / papier en karton) gescheiden in te zamelen en zelf af te voeren.

5.3. Indien gelegenheidsparkings de parking niet achterlaten als voorheen en bij het opruimen afval plaatsen op de rijbaan, fiets- of voetpad wordt een administratieve kost van 150 euro exclusief BTW aangerekend.

5.4. Indien gelegenheidsparkings zich niet houden aan de afvalreglementering, kan een bijkomende afvalophaling worden georganiseerd. Per bijkomende ophaling wordt een kost van 750 euro exclusief BTW verrekend aan de gelegenheidsparkings die zich niet houden aan de afvalreglementering en ook aan hen die zich niet houden aan de door de gemeenteraad opgelegde voorwaarden.

 

Art. 6: Extra verboden

6.1. Voor parkinghouders, hun aangestelde(n) en concertgangers is er tijdens de festivals TW Classic, Rock Werchter en Werchter Boutique op het openbaar domein en in open lucht op privéterrein een verbod op:

        het aanleggen van open vuren, het gebruiken van kaarsen en fakkels en vuurwerk;

        gebruik van generatoren, uitgezonderd voor parkinghouders en hun aangestelde(n);

        elektronisch versterkte muziekbronnen in welke vorm dan ook. De parkinghouder is tevens verplicht op te treden tegen geluidsoverlast op zijn parking veroorzaakt door festivalgangers;

        het maken van publiciteit zoals het uitdelen van folders als ook enige andere vorm van reclame of bijkomende publiciteit (voertuigen, gadgets, flyers, spandoeken en panelen in welke vorm ook). Hier kan enkel worden van afgeweken na een schriftelijke toelating van de burgemeester.

 

Art. 7: Materiaal

7.1. Elke parkinghouder dient in te staan voor eigen materiaal met inbegrip van:

        minimaal 2 goedgekeurde brandblusapparaten: poederblussers type ABC;

        voldoende afvalbakken (met bijhorende afvalzakken voor restafval en PMD+) voor het gescheiden inzamelen van de verschillende afvalfracties (restafval / etensresten (GFT) / PMD / papier en karton).

Deze lijst is niet-limitatief.

7.2 In het kader van de openbare veiligheid, kunnen bijkomende maatregelen opgelegd worden ten laste van de aanvrager, zoals bijkomende nadars ter bescherming van de omwonenden in de nabijheid van de parking. Deze lijst is niet-limitatief.

 

Art. 8:

8.1. Deze verordening wordt overeenkomstig art. 286 en art. 287 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt en treedt in werking overeenkomstig art. 288 van het decreet lokaal bestuur.

 

Art. 9:

9.1. De leden van de lokale en federale politie zijn belast met de uitvoering van deze verordening. Na vaststelling van de overtreding door de lokale of federale politie of op beslissing van de burgemeester kunnen volgende maatregelen worden genomen:

        verwijdering op kosten van de overtreder;

        inbeslagname;

        intrekking van vergunning.

9.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met een administratieve geldboete van minimaal 100 euro en maximaal 350 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Toerisme

P.14. Dossiernaam: Damiaanmuseum: Museumraad
Onderwerp: Museumraad - verslag startvergadering, stemgerechtigde leden, samenstelling algemene vergadering en dagelijks bestuur, keuze voorzitter en secretaris, huishoudelijk reglement

 

 

Voorgeschiedenis

Op 23 maart 2023 besluit de gemeenteraad tot de oprichting en erkenning van een gemeentelijke museumraad als adviesorgaan in uitvoering van het Cultuurpact en het Decreet betreffende het Lokaal Cultuurbeleid en tot de goedkeuring van de statuten van de gemeentelijke museumraad.

De statuten traden in werking op 1 april 2023.

 

Feiten en context

Conform artikel 6 van de statuten van de museumraad werd bij het begin de legislatuur een open oproep gelanceerd waarmee de inwoners en verenigingen zich kandidaat kunnen stellen om deel uit te maken van de museumraad. De aangemelde kandidaten werden uitgenodigd voor een eerste vergadering.

 

De startvergadering (installatievergadering) vond plaats op dinsdag 25 februari 2025 om 19 uur in het Damiaanmuseum. Op de agenda van deze startvergadering:

        Opstart en kennismaking

        Charter Adviesverlening en Statuten Museumraad

        Kandidaturen Dagelijks Bestuur - Keuze Voorzitter en Secretaris

        Huishoudelijk Reglement

        Overzicht museale werking + vooruitblik

        Vergaderkalender

        Varia


Het verslag van deze installatievergadering van de museumraad (met bijlagen) maakt als bijlage integraal deel uit van dit besluit.


In totaal stelden dertien personen zich kandidaat (als reactie op de open oproep), waarvan twaalf personen als stemgerechtigd lid en één persoon als niet-stemgerechtigd lid toetreden. Tien van de twaalf stemgerechtigde leden waren ook effectief aanwezig op de startvergadering op dinsdag 25 februari 2025.

 

Juridische grond

        Gemeenteraadsbesluit Oprichting en goedkeuring van de statuten van de gemeentelijke  museumraad 23 maart 2023

        Statuten gemeentelijke museumraad goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 maart 2023 en in werking getreden op 1 april 2023.

 

Argumentatie

De museumraad valt onder de richtlijnen en werkwijze geformuleerd in het Charter voor Adviesverlening Tremelo voor zover de hogere regelgeving en de eigen statuten van de museumraad dit toelaten.

 

Om de opstart en installatie van de museumraad te voltooien dient het volgende nog te gebeuren door de gemeenteraad overeenkomstig de statuten van de museumraad:

 

        Kennisname van de samenstelling algemene vergadering museumraad conform statuten museumraad artikel 6, § 3:
in totaal stelden dertien personen zich via de open oproep kandidaat om lid te worden van de museumraad. Twaalf van de dertien personen treden toe als stemgerechtigde leden. Eén van de dertien personen treedt toe als niet-stemgerechtigd lid. De algemene vergadering van de museumraad bestaat momenteel uit twaalf stemgerechtigde leden.

        Vaststelling samenstelling dagelijks bestuur conform statuten museumraad artikel 10, § 4:
5 van de 12 stemgerechtigde leden stelden zich kandidaat voor het dagelijks bestuur. De algemene vergadering van de museumraad keurde tijdens de opstartvergadering op 25 februari 2025  hun kandidaturen goed. Het dagelijks  bestuur van de museumraad bestaat uit vijf stemgerechtigde leden. 2/5 stemgerechtigde leden zijn vrouwen, 3/5 stemgerechtigde leden zijn mannen. De samenstelling van het dagelijks bestuur voldoet dus aan de voorwaarden van artikel 304, § 3, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur.

        Kennisname keuze voorzitter en secretaris:
Uit de vijf stemgerechtigde leden van het dagelijks bestuur werd tijdens de opstartvergadering op 25 februari 2025 een voorzitter en een secretaris gekozen die deze functie ook opnemen in de algemene vergadering. De algemene vergadering en het dagelijks bestuur van de museumraad hebben een Voorzitter (Bart Massart) en een Secretaris (Sonia Crabbé)

        Goedkeuring Huishoudelijk reglement (zie bijlage) conform statuten museumraad artikel 18,  § 3:
de algemene vergadering van de museumraad stelde tijdens de opstartvergadering op 25 februari 2025 het huishoudelijk reglement vast.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Mario Mergaerts en Ludovic Geuens

1 stem tegen: Katrien van Gilse

5 onthoudingen: Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Sonja Van Espen en Kimberley Leys

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag (met bijlagen) van de opstartvergadering van de museumraad op dinsdag 25 februari 2025. Dit verslag met bijlagen maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de samenstelling van de algemene vergadering van de museumraad.

 

Art. 3:

De gemeenteraad stelt de samenstelling van het dagelijks bestuur van de museumraad vast en stelt tevens vast dat die samenstelling voldoet aan de voorwaarden van artikel 304, § 3, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art 4.:

De gemeenteraad neemt kennis van de keuze van een voorzitter en een secretaris van de museumraad

 

Art 5.:

De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement (zie bijlage) van de museumraad goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.15. Dossiernaam: Start project "Met de Bib naar buiten"
Onderwerp: Samenwerking bibliotheken Oost-Brabant door project "Met de Bib naar buiten"

 

 

Voorgeschiedenis

        1 januari 2018: de provincies zijn niet langer bevoegd voor de persoonsgebonden bevoegdheden.  Het Streekgericht Bibliotheekbeleid verdwijnt hiermee.

        30 april 2024: besluit van het college van burgemeester en schepenen inzake deelname aan het bovenlokaal cultuurproject "Met de bib naar buiten"

 

Feiten en context

In november 2024 liet de stad Landen, penhouder in dit dossier, weten dat de bevoegde minister deze aanvraag principieel goedkeurde voor een subsidiebedrag van 266.250 €. Aan de deelnemende gemeenten werd een eigen inbreng gevraagd naar draagkracht.

Concreet betekent dit 0,05 € per inwoner per jaar voor de volledige looptijd van het project. Naar aanleiding van de toekenning van de subsidie werd het principiële akkoord waarvan eerder sprake, inclusief deze eigen inbreng, bekrachtigd middels een intentieverklaring tot deelname. In januari 2025 volgde de definitieve goedkeuring van bovenvermelde subsidiebedrag.

 

Het project ‘Met de Bib naar buiten’:

 • zet in op inclusie en geletterdheid, en op drempelverlaging naar cultuur, literatuur en informatie;

 • heeft daarbij oog voor specifieke en/of kwetsbare doelgroepen;

 • streeft naar groei qua samenwerking en afstemming binnen de bibliotheeksector in Oost-Brabant,  en zodoende naar efficiëntiewinst;

 • vertrekt vanuit vertrouwen in elkaar en vanuit durf om elkaar positief te versterken;

 • biedt de deelnemende bibliotheken de kans om hun toegankelijkheid nog te verruimen, hun lokale   zichtbaarheid te verhogen en de inclusiviteit van hun dienstverlening te versterken.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur

        Collegebesluit van 30 april 2024 betreffende het akkoord tot de deelname aan het project "met de bib naar buiten"

        collegebesluit van 8 april 2025 betreffende de start van het project "met de bib naar buiten"

 

Advies

De dienst Vrije Tijd geeft een positief advies en vindt dit project een absolute meerwaarde voor de bibliotheekwerking.

 

Argumentatie

Door kennis en informatie te verenigen in een samenwerkingsverband boeken de deelnemende bibliotheken en gemeenten gevoelige efficiëntiewinst bij de voorbereiding en uitbouw van de activiteiten binnen dit project. Elke gemeente zal deze activiteiten kunnen uitrollen volgens eigen draagkracht en met ruimte voor lokale accenten.

 

Daarnaast stappen ook partners als Avansa Oost-Brabant en Linc vzw mee in dit traject. Hun expertise rond participatie, lokale optimalisatie van projectwerking en (digitale) inclusie levert een duurzame meerwaarde op waaraan alle toetredende gemeenten deelgenoot zullen zijn.

Om deze samenwerking op een goede, constructieve manier te laten verlopen, stelde een stuurgroep met vertegenwoordiging uit de regio een afsprakennota op die als kader zal fungeren voor het project ‘Met de Bib naar buiten’. (Zie bijlage.) Deze stuurgroep volgt de algemene regie op en houdt toezicht op een aan te werven projectcoördinator, die de concrete uitwerking

verzorgt en de implementatie zal faciliteren. Elke gemeente blijft evenwel zelf verantwoordelijk voor de specifieke uitrol in de eigen context, in samenspraak met deze projectcoördinator.

 

Financiële weerslag

De totale uitgaven voor dit project worden geraamd op 531.000,00 euro waarvan 40% of 212.400,00

euro eigen inbreng (o.a. de gemeentelijke bijdrage van 0.05 euro/inwoner per jaar) voor de periode

2025-2026-2027, en een gevraagd subsidiebedrag bij Vlaanderen van 60% of 318.600,00 euro. De

uitgaven zijn verspreid over de aanwerving van een voltijds projectcoördinator en halftijdse

projectmedewerker gedurende de driejarige looptijd van het project, de realisatie via aankoop en

uitbouw van de mobiele eenheden, ontwikkeling van de materialen voor de verschillende modules,

digitale middelen en promotie en communicatie.

De deelnemende gemeenten voorzien een bijdrage in de vorm van 0,05 euro/inwoner/jaar. Daarnaast is er

het ter beschikking stellen van locaties, de inzet van eigen personeel voor het aanspreken van en samenwerken met lokale partners in functie van de geselecteerde doelgroep en het aanwenden van

eigen promotiekanalen en -middelen.

Voor de gemeente Tremelo betekent dit een bijdrage van 0.05 eurocent/jaar/inwoner voor de periode

2025-2026-2027. Voor de hele periode wordt het inwonersaantal op 31/12/2024 vastgelegd.

Uitgaande van een geraamd inwoneraantal van 15.400, zou dit voor Tremelo neerkomen op 770,-

euro/jaar.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art.1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de instap in het bovenlokaal project ‘Met de Bib naar buiten’, een regionale samenwerking tussen de bibliotheken van Oost-Brabant met de steun van de Vlaamse Overheid.

 

Art.2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de afsprakennota in bijlage voor de uitvoering van het project ‘Met de Bib naar buiten’.

 

Art.3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de geraamde bijdrage van 770 € per jaar i.h.k.v. deze samenwerking, voor de jaren 2025, 2026 en 2027.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Communicatie

P.16. Dossiernaam: Oprichting adviesraden 2025-2030
Onderwerp: Oprichting adviesraden 2025-2030

 

 

Voorgeschiedenis

GR 24/10/2024: Goedkeuring Charter voor Adviesverlening in Tremelo

 

Feiten en context

Op het einde van de vorige bestuursperiode werden de bestaande adviesraden spontaan ontbonden. De financiële werking (op basis van toelagen) werd afgesloten onder toezicht van de financiële dienst. Bij aanvang van de nieuwe legislatuur wordt de nieuwe adviesradenwerking opgestart volgens de principes van het Charter voor Adviesverlening in Tremelo.

 

Juridische grond

De gemeenteraad is bevoegd om adviesraden op te richten. De oprichting van adviesraden is facultatief. Dat is anders wanneer een wet of decreet de oprichting van een adviesraad oplegt, zoals onder meer voor de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) en de jeugdraad.

 

Argumentatie

De nieuwe adviesraden zijn gestart en de goesting is groot. Samen met de nieuw opgerichte adviesraden willen we werken aan een betere samenwerking en sterkere adviesverlening. De adviesraden staan open voor een engagement op korte of lange termijn. Elke geïnteresseerde burger kan dus op elk moment in- en uitstappen. In reactie op specifieke behoeften van een adviesraad of op verzoek van de gemeente kunnen tijdelijk thematische werkgroepen gevormd worden.
 

Volgende adviesraden worden opgericht:
 

        Adviesraad Welzijn
Installatievergadering 11 maart 2025
Voorzitter: Bart Verstraeten
Secretaris: Patricia Gorrebeeck

        Adviesraad Vrije tijd

 Installatievergadering 18 maart 2025
 Voorzitter: Patrick Van de Velde
 Secretaris: Diane Van Brussel

        Adviesraad Omgeving

 Installatievergadering 24 maart 2025
 Voorzitter: Peter Basstanie

 Secretaris: Miranda Geusens

        Gemeentelijke raad voor internationale samenwerking

 Installatievergadering 17 maart 2025
 Voorzitter: Sonia Crabbé
 Secretaris: Paul Rosseel

        Jeugdraad
Installatievergadering 28 maart 2025
Voorzitter: Jarne Zephirin
Secretaris: Mel Discart

        Museumraad
Installatievergadering 25 februari 2025
Voorzitter: Bart Massart
Secretaris: Sonia Crabbé

Voor de jeugdraad en museumraad geldt specifieke hogere regelgeving. Zij ondertekenen ook de principes van het charter.


De verslagen van de adviesraden zijn te raadplegen op www.tremelotroef.be/adviesraden.

 

BESLUIT

24 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys, Mario Mergaerts en Ludovic Geuens

1 onthouding: Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de afsprakennota tussen het lokaal bestuur en de gemeentelijke adviesraden (zie bijlagen: adviesraad welzijn, adviesraad vrije tijd, adviesraad omgeving, gemeentelijke raad voor internationale samenwerking, jeugdraad en museumraad) goed en bekrachtigt hiermee ook de oprichting van de nieuwe (facultatieve) adviesraden (adviesraad welzijn, adviesraad vrije tijd, adviesraad omgeving en gemeentelijke raad voor internationale samenwerking) en de erkenning van de bestaande (verplichte) jeugdraad voor de bestuursperiode 2025-2030 conform de afspraken in het Charter voor Adviesverlening in Tremelo.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.17. Dossiernaam: Huishoudelijk reglement gemeenteraad - update
Onderwerp: Vaststelling van aangepast huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

 

Voorgeschiedenis

        28 februari 2019: de gemeenteraad besluit tot goedkeuring van een nieuw huishoudelijk reglement omtrent zijn werking

        28 november 2019: de gemeenteraad besluit tot goedkeuring van aanpassingen van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, inzake de verplichtingen aangaande informatieveiligheid en inzake de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad

        23 juni 2022: de gemeenteraad besluit tot goedkeuring van de wijzigingen aan het huishoudelijk reglement met het oog op de verankering van de mogelijkheid tot digitaal vergaderen, elektronisch stemmen en het verwijderen van een fractielid

        23 januari 2025: de gemeenteraad besluit tot goedkeuring van de aanpassingen aan het huishoudelijk reglement, inzake bepaalde voorwaarden voor de toekenning van presentiegelden en inzake de taakstelling van de fractievoorzitter.

 

Feiten en context

Bij aanvang van een nieuwe legislatuur stelt de gemeenteraad een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad.

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, artikel 38 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vaststelt. De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Het huishoudelijk reglement, zoals goedgekeurd in 2019 en de laatste keer gewijzigd in januari 2025, wordt hernomen met een wijziging aan:

        artikel 10: voortaan wordt het bezoekrecht door de gemeenteraadsleden praktisch georganiseerd door de algemeen directeur en niet langer door de algemeen directeur en het college van burgemeester en schepenen.

        artikel 18: de procedure aangaande het indienen van amendementen wordt nader omschreven.

 

Financiële weerslag

Er is geen directe financiële weerslag.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

5 stemmen tegen: Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Sonja Van Espen en Kimberley Leys

6 onthoudingen: Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Ludovic Geuens

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit tot goedkeuring van de wijziging van de achtste paragraaf van artikel 10 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad als volgt:

 

"§8. - De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, alsook het autonoom gemeentebedrijf.

 

De OCMW-raadsleden hebben het recht de instellingen van het OCMW en diensten die het OCMW opricht en beheert te bezoeken.

 

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens tien werkdagen vooraf aan de algemeen directeur per e-mail mee welke instelling of dienst zij wensen te bezoeken en welk tijdstip hun voorkeur heeft.

 

Tijdens het bezoek van een inrichting of dienst van de gemeente / het OCMW mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker."

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit tot goedkeuring van de wijziging van artikel 18 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad als volgt:

 

"Art. 18. Nadat het agendapunt werd toegelicht, meldt de voorzitter desgevallend of er amendementen op het voorstel van beslissing werden ingediend en vraagt hij of de indiener aan het woord wenst te komen over het voorstel. Ze worden vervolgens mondeling toegelicht door de indiener wanneer die het woord krijgt.

 

Een amendement is een schriftelijk voorstel tot wijziging van de voorgestelde beslissing bij een agendapunt, zonder dat de voorgestelde beslissing daardoor fundamenteel verandert. Een amendement wordt ten laatste twee dagen (48 uur) voor de aanvang van de raad per e-mail bezorgd aan de voorzitter, de algemeen directeur en het secretariaat.

 

Wordt er twijfel geuit of het wel gaat om een amendement of een nieuw agendapunt, dan beslist de raad of het om een amendement gaat. Meent de raad dat dit niet het geval is, dan wordt het ingediende amendement als onbestaande beschouwd.

 

De schriftelijke amendementen worden vóór de hoofdvraag ter stemming gelegd; eventuele bijkomende (mondelinge) sub-amendementen worden vóór de oorspronkelijke (schriftelijke) amendementen ter stemming gelegd.

 

Als verschillende amendementen worden ingediend, wordt eerst gestemd over het meest verstrekkende voorstel."

 

Art. 3:

De gemeenteraad besluit tot vaststelling van het aangepaste huishoudelijk reglement van de gemeenteraad met een inwerkingtreding vanaf 25 april 2025. Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de amendementen worden als bijlage gevoegd bij dit besluit en maken er integraal deel van uit.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.18. Dossiernaam: Raadscommissie: algemeen bestuur en financiën
Onderwerp: Samenstelling van de raadscommissie ABF: vaststelling aantal leden en verkiezing voorzitter en ondervoorzitter.

 

 

Voorgeschiedenis

25 april 2019: gemeenteraadsbesluit inzake oprichting van de raadscommissie algemeen bestuur en financiën (ABF) n.a.v. de nieuwe legislatuur

27 maart 2025: GR aanpassing huishoudelijk reglement gemeenteraad

1 april 2025: CBS over de raadscommissie ABF

 

Feiten en context

De raadscommissie algemeen bestuur en financiën (ABF) dient n.a.v. de nieuwe legislatuur opnieuw samengesteld te worden.

 

Juridische grond

Decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur

Art. 36 over de raadscommissies van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, moet nog goedgekeurd worden op de gemeenteraad van 24 april 2025.

 

Argumentatie

Op voorstel van het schepencollege zullen alle gemeenteraadsleden lid zijn van de raadscommissie algemeen bestuur en financiën.

Door het schepencollege wordt Elynn Van Uffel voorgesteld als voorzitter.

Diane Willems wordt voorgesteld als ondervoorzitter van de raadscommissie.

 

BESLUIT

eenparig

Voorzitter: Elynn Van Uffel

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Ondervoorzitter: Diane Willems

Na geheime stemming:

24 stemmen voor

1 stem tegen

 

Art. 1:

De raadscommissie 'Algemeen bestuur en financiën' wordt samengesteld uit de volledige gemeenteraad.

 

Art. 2:

De voorzitter en ondervoorzitter van de raadscommissie 'Algemeen Bestuur en financiën' worden verkozen door de gemeenteraad met volgend resultaat:

- Elynn Van Uffel wordt verkozen tot voorzitter

- Diane Willems wordt verkozen tot ondervoorzitter

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.19. Dossiernaam: Creadiv nv - AV 9 mei 2025
Onderwerp: Goedkeuring agenda en vaststelling mandaat voor de algemene vergadering

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van Creadiv NV;

 

Feiten en context

27 maart 2025: uitnodigingsmail met documentatie van Creadiv nv voor de algemene vergadering van 9 mei 2025 met volgende agenda:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024

2. Verslag van de commissaris over zijn werkzaamheden in het boekjaar 2024

3. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024

    Goedkeuring van de winstverdeling

5. Kwijting aan bestuurders en commissaris

6. Ontslag en benoeming bestuurders

7. Rondvraag

 

De gemeente heeft haar volmachtdrager reeds aangeduid voor de volledige legislatuur.

 

Juridische grond

Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agenda en tevens het mandaat van de volmachtdrager vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de voormelde agenda van de algemene vergadering van CREADIV NV van 9 mei 2025 goed te keuren.

 

Art. 2:

Aan de effectieve volmachtdrager, zijnde Diane Willems en in voorkomend geval de plaatsvervangende volmachtdrager, zijnde Elynn Van Uffel, wordt mandaat verleend om op de algemene vergadering van CREADIV NV van 9 mei 2025, te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Creadiv NV, ter attentie van Isabel Debuck en dit via e-mail naar secretariaat@efin.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.20. Dossiernaam: Fluvius - AV tevens jaarvergadering 04 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring agenda en vaststelling van het mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius.

 

Feiten en context

03 april 2025: De gemeente Tremelo werd via mail opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius die digitaal zal plaatsvinden op 4 juni 2025

03 april 2025: De documentatiestukken werden per aangetekend schrijven overgemaakt aan de gemeente Tremelo.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur;

Overeenkomstig art. 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius van 4 juni 2025 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 4 juni 2025 met als agendapunten:

 

1. Kennisneming van het jaarverslag, het verslag van de Raad van Bestuur en het verslag van de Commissaris over het boekjaar 2024.

2. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024.

3. Verlenen van afzonderlijke kwijting aan de bestuurders en aan de Commissaris.

4. Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging

tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2025-2030.

5. Statutaire benoemingen.

6. Statutaire mededelingen.

 

Art. 2:

Devertegenwoordigervandegemeente Tremelo, de heer Conan Mattheus, diezaldeelnemenaande digitaleAlgemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 4 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.21. Dossiernaam: Zefier - AV 12 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring agenda en afzonderlijke punten

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad, in openbare zitting vergaderd, op geldige wijze samengesteld om te kunnen beslissen;

De gemeente Tremelo is vennoot van de cvba Zefier;

GR 23.01.2025: Aanduiding van gemeenteraadslid Mario Mergaerts, als vaste vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Conan Mattheus als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente tot einde van deze legislatuur.

 

Feiten en context

04 april 2025: uitnodiging per mail tot de gewone algemene vergadering van de cv Zefier op 12 juni 2025;

De ter beschikking gestelde documenten.

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, en in het bijzonder op artikel 41.

Wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180.

Statuten van de cv Zefier inzonderheid de artikelen 25, 26 en 27.

 

Argumentatie

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad hecht, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, zijn goedkeuring aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cv Zefier van 12 juni 2025, zijnde

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024;
  2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2024;
  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2024 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
  4. Terugbetaling van ‘andere beschikbare inbreng buiten kapitaal’;
  5. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;
  6. Statutaire benoemingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.22. Dossiernaam: Creat Services dv - AV 17 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger en van de plaatsvervanger

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij Creat Services dv.

 

Feiten en context

21 maart 2025: uitnodigingsbrief met bijlagen voor de algemene vergadering op 17 juni 2025 met volgende agenda:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024
  4. Verslag van de commissaris
  5. a) Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024 afgesloten per 31 december 2024

  b) Goedkeuring van de voorgestelde resultaatsverdeling over het boekjaar 2024

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Aanstelling commissaris
  3. Actualisering presentievergoeding
  4. Statutaire benoemingen

      Varia

 

Juridische grond

Decreet over het Lokaal Bestuur

De statuten van Creat Services dv.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vaste vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering Creat Services dv van 17 juni 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024
  4. Verslag van de commissaris
  5. a) Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024 afgesloten per 31 december 2024

 b) Goedkeuring van de voorgestelde resultaatsverdeling over het boekjaar 2024

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Aanstelling commissaris
  3. Actualisering presentievergoeding
  4. Statutaire benoemingen

      Varia

 

Art. 2:

De gemeenteraad draagt de aangeduide vertegenwoordiger, burgemeester Bert De Wit, of plaatsvervangend vertegenwoordiger schepen Diane Willems, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van Creat Services dv vastgesteld op  17 juni 2025, te onderschrijven en hun stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Art. 3:

Een afschrift van dit besluit zal verzonden worden:

        bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres: 20250617AV@creat.be

        per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.23. Dossiernaam: EcoWerf -  BAV 18 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger en van de plaatsvervanger

 

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf.

23 januari 2025: gemeenteraadsbesluit tot aanstelling van de heren Joris Heremans en Conan Mattheus als respectievelijk vaste vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van EcoWerf, en dat tot het einde van de bestuursperiode.

 

Feiten en context

20 maart 2025: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf die op 18 juni 2025 plaatsheeft in de kantoren van EcoWerf, (vergaderzaal De Vunt), Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven, met bijhorende agenda en bijlagen.

1. Samenstelling van het bureau

2. Goedkeuring voorstel statutenwijziging

3. Diversen

 

Juridische grond

        Art. 14 van het decreet lokaal bestuur: de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

        Art. 427 van het decreet lokaal bestuur: uiterlijk negentig kalenderdagen voor de algemene vergadering die de statutenwijziging moet beoordelen, moet een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers worden voorgelegd. De beslissingen ter zake van hun raden die de oorspronkelijke statuten hebben goedgekeurd, bepalen het mandaat van de respectieve vertegenwoordigers op de algemene vergadering en zij worden bij het verslag gevoegd.

        Art. 432 van het decreet lokaal bestuur: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

        Statuten van Ecowerf, laatste wijziging op 20 december 2023, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 29 januari 2024.

 

Argumentatie

        Ecowerf is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De lijst met de nieuwe aandelenverhouding is als bijlage toegevoegd en is gebaseerd op het voorstel van de raad van bestuur van 12 maart 2025.

        De statutenwijziging is als bijlage toegevoegd.

        De beslissing van de raad van bestuur van Ecowerf van 12 maart 2025 tot de goedkeuring van de goedkeuring van de buitengewone algemene vergadering van Ecowerf van woensdag 18 juni 2025 met volgende agendapunten:

        Samenstelling van het bureau;

        Goedkeuren voorstel statutenwijziging;

        Diversen 

 

Omtrent agendapunt 2 dient een inhoudelijke beslissing genomen te worden:

De volgende aanpassingen aan de statuten betreffen:

        Bevoegdheid aan raad van bestuur tot aanpassing bijlagen ingeval van gewijzigde aansluiting van een deelnemer voor statutaire activiteiten.

        aanvulling laatste alinea art. 3.2 van de statuten

        Mogelijkheid van substitutie

        toevoegen art. 3.3 aan de statuten

        Herziening van de samenstelling van de diverse clusters

        aanpassing art. 19.1 van de statuten

        Overstap naar digitaal notuleringssysteem

        aanpassing art. 25 van de statuten

        Aanpassing bijlagen

        vervangen bijlage bijdrageplafonds en aanstiplijst

        wijziging benaming 2.1 en 2.2

        toevoeging 2.5

        schrappen 99 - 99.1 en 99.2

        toevoegen aparte bijlage beheersoverdrachten per gemeentelijke vennoot

        toepassing art. 8 van de statuten

        aanpassing register van de deelnemers 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 18 juni 2025 van de opdrachthoudende vereniging Ecowerf goed te keuren.

 

Art. 2:

De statutenwijziging wordt in zijn geheel goedgekeurd (zie punt 2 van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Ecowerf op 18 juni 2025).

 

Art. 3:

De heer Joris Heremans, raadslid, met als plaatsvervanger de heer Conan Mattheus, raadslid, wordt gemandateerd om de buitengewone algemene vergadering  van Ecowerf van 18 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en de beslissing conform dit besluit.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van een afschrift aan Ecowerf.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.24. Dossiernaam: Fluvius ZD-AV tevens jaarvergadering 19 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring agenda en vaststelling van het mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle.

 

Feiten en context

7 april 2025: de gemeente Tremelo werd per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Zenne-Dijle die op 19 juni 2025 plaatsheeft in "Feestzalen Het Posthof, Posthofstraat 20 te 3300 Tienen".

8 april 2025: de documentatiestukken, opgesteld door de Raad van Bestuur in zitting van 24 maart 2025, werden op digitale wijze op 8 april 2025 ter beschikking gesteld.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur;

Overeenkomstig art. 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de gewone algemene vergadering tevens jaarvergadering van 19 juni 2025 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle d.d. 19 juni 2025:

  1. a) Kennisneming verslagen van Fluvius Zenne-Dijle (voorheen Iverlek) van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2024.  

     b) Kennisneming verslagen van het voormalige PBE van de Raad van Bestuur en van de

            commissaris over het boekjaar 2024.

  1. a) Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Zenne-Dijle (voorheen Iverlek) afgesloten op   31 december 2024 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

  b) Goedkeuring van de jaarrekening van het voormalige PBE afgesloten op 31 december 2024                    (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).                            3.              Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV.

 4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de Regionale Bestuurscomités                          en de commissaris van Fluvius Zenne-Dijle (voorheen Iverlek) en het voormalige PBE met betrekking            tot het boekjaar 2024.

5. Aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven) activiteiten.

 6. Evaluatierapport met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende verenigingen Iverlek en                             het voormalige PBE tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan Fluvius Zenne-Dijle2025-2030.

 7. Statutaire benoemingen.

 8. Statutaire mededelingen.

 

Art. 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo, burgemeester Bert De Wit, die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle op 19 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Zenne-Dijle, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.25. Dossiernaam: VVSG - vertegenwoordiger algemene vergadering
Onderwerp: Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van VVSG.

 

 Dit punt wordt, met unaniem akkoord, verdaagd naar een volgende vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1. Dossiernaam: Extra agendapunt 1 - op vraag van Vlaams Belang
Onderwerp: Voorstel van beslissing houdende het toegankelijk maken van alle gemeentelijke websites voor slechtzienden en blinden

 

 Dit punt wordt, met unaniem akkoord, verdaagd naar een volgende vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.2. Dossiernaam: Extra agendapunt 2 - op vraag van TremeloBaal.nU
Onderwerp: Verbeteren verkeersveiligheid ter hoogte van Bakkerij Steelandt, Grote Bollostraat 99 door de creatie van 6 parkeerplaatsen.

 

 

Voorgeschiedenis

18 april 2025: e-mail van gemeenteraadsleden Kimberley Leys, Paul Dams en Leo Van Win. Zij wensen namens TremeloBaal.nU een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 24 april 2025.

 

Juridische grond

Artikels 23, 24 en 25 van Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement

op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

 

Artikel 23. Stilstaan en parkeren

23.1. Elk stilstaand of geparkeerd voertuig moet worden opgesteld:

 Rechts ten opzichte van zijn rijrichting

Indien het een rijbaan is met éénrichtingsverkeer, mag het evenwel langs de ene of langs de andere kant opgesteld worden.

 Buiten de rijbaan op de gelijkgrondse berm of, buiten de bebouwde kommen, op eender welke berm.

Indien het een berm betreft die de voetgangers moeten volgen, moet langs de buitenkant van de openbare weg een begaanbare strook van ten minste 1,50 meter breed vrijgelaten worden.

Indien de berm niet breed genoeg is, moet het geparkeerd voertuig gedeeltelijk op de berm en gedeeltelijk op de rijbaan opgesteld worden.

Indien er geen bruikbare berm is, moet het geparkeerd voertuig op de rijbaan opgesteld worden.

Indien de berm niet breed genoeg is, moet het stilstaand voertuig opgesteld worden gedeeltelijk op de berm en gedeeltelijk op:

        de zijdelingse strook,

        de rijbaan indien er geen zijdelingse strook is.

Indien er geen bruikbare berm is, moet het stilstaand voertuig opgesteld worden op:

        de zijdelingse strook of;

        de rijbaan indien er geen zijdelingse strook is.

23.2. Elk voertuig dat volledig of ten dele op de rijbaan opgesteld is, moet geplaatst worden :

 zover mogelijk van de aslijn van de rijbaan;

 evenwijdig met de rand van de rijbaan, behoudens bijzondere plaatsaanleg;

 in één enkele file.

Motorfietsen zonder zijspan of aanhangwagen mogen evenwel haaks op de rand van de rijbaan parkeren voor zover zij daarbij de aangeduide parkeermarkering niet overschrijden.

 

Artikel 24. Stilstaan- en parkeerverbod

Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te laten parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

 onverminderd artikel 23.4, op de trottoirs en, binnen de bebouwde kommen, op de verhoogde bermen, behoudens plaatselijke reglementering;

 op de fietspaden en op minder dan 5 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;

 op de overwegen;

 op de oversteekplaatsen voor voetgangers, op de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen en op de rijbaan op minder dan 5 meter voor deze oversteekplaatsen;

 op de rijbaan in de onderbruggingen, in de tunnels en behoudens plaatselijke reglementering onder de bruggen;

 op de rijbaan nabij de top van een helling en in een bocht wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is;

 in de nabijheid van de kruispunten, op minder dan 5 meter van de verlenging van de naastbijgelegen rand van de dwarsrijbaan, behoudens plaatselijke reglementering;

 op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten op de kruispunten, behoudens plaatselijke reglementering;

 op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten buiten de kruispunten;

10° op minder dan 20 meter voor de verkeersborden;

11° op de verhoogde inrichtingen, behoudens plaatselijke reglementering.

De bepalingen van 9° en 10° gelden niet voor voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeersborden of lichten zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt.

 

Artikel 25. Parkeerverbod

25.1. Het is verboden een voertuig te parkeren:

 op minder dan 1 meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig en op elke plaats waar het voertuig het instappen in of het wegrijden van een ander voertuig zou verhinderen;

 op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst;

 voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht;

 op de plaatsen waar de voetgangers en de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen op de rijbaan moeten komen om omheen een hindernis te gaan of te rijden;

 op elke plaats waar het voertuig de toegang tot buiten de rijbaan aangelegde parkeerplaatsen zou verhinderen;

 op de plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen zou belemmerd worden;

 wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden;

 buiten de bebouwde kommen op de rijbaan van een openbare weg waarop het verkeersbord B9 is aangebracht;

B9

 

 op de rijbaan wanneer deze verdeeld is in rijstroken, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a of E9b is aangebracht;

 E9a  E9b

10° op de rijbaan langs de gele onderbroken streep, bedoeld in artikel 75.1.2.°;

11° op rijbanen met tweerichtingsverkeer tegenover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig, wanneer twee andere voertuigen daardoor elkaar moeilijk zouden kunnen kruisen;

12° op de middelste rijbaan van een openbare weg met drie rijbanen;

13° buiten de bebouwde kommen, langs de linkerkant van een rijbaan van een openbare weg met twee rijbanen of op de middenberm die deze rijbanen scheidt;

14° op de parkeerplaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3° c, behalve voor de voertuigen gebruikt door personen met een handicap die in het bezit zijn van een speciale kaart zoals bedoeld in artikel 27.4.1 of 27.4.3;

15° op de zijdelingse stroken bedoeld in artikel 75.3.

 

Algemene omzendbrief Agentschap Wegen & Verkeer nopens de wegsignalisatie Deel III Wegmarkeringen van 3-09/2022 Dienstorder MOW/AWV/2022/08

 

Argumentatie

Er verdwijnen meer en meer bakkers in Vlaanderen en dus ook in Tremelo. Op korte termijn hebben vier bakkers in Tremelo hun deuren gesloten. De oorzaken hiervan zijn legio: moeilijke werkuren, concurrentie van supermarkten, hoge energiekosten, strenge regelgeving, veranderde eetgewoonten maar vooral een gebrek aan opvolging.

 

Gelukkig zijn er nog enkele warme of koude bakkers actief in onze gemeente.  Zij worden steeds drukker en drukker beklant. De éne zijn dood is hier letterlijk de andere zijn brood.

Dat is uiteraard heel goed nieuws voor deze hardwerkende zelfstandige bakkers maar brengt soms onvoorziene omstandigheden teweeg.

 

Zo stellen wij al enige tijd vast dat er aan bakkerij Steelandt, Grote Bollostraat 99, vooral op zondagmorgen heel wat parkeerproblemen zijn die een gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid van de bezoekers en van het omliggende wegverkeer.

De weg en de omgeving zijn immers niet uitgerust om een groot aantal bezoekers van de bakkerij op te vangen. Op dit ogenblik is er op deze locatie in de Grote Bollostraat geen duidelijk gereglementeerd parkeerbeleid aanwezig. Met als gevolg dat er vaak inwoners fout geparkeerd staan en de politie al enkele keren een boete heeft uitgeschreven voor fout parkeren.

 

TremeloBaal.nU stelt voor om in de Grote Bollostraat ter hoogte van de huisnummers 86 tem 90 minstens een zestal parkeerplaatsen te creëren met een reglementaire oppervlakte van 4m50 x 2m30 per parkeerplaats. De totale lengte van de plaats voor deze parkeerplaatsen is ongeveer 60 meter. 

De foto in bijlage toont een simulatie van deze nieuwe parkeerplaatsen.

 

BESLUIT

8 stemmen voor: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

14 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

3 onthoudingen: Christoph Torfs, Katrien van Gilse en Jolien Wittemans

 

Art.1:

De gemeenteraad beslist om de verkeersveiligheid aan Bakkerij Steelandt te verbeteren door de creatie van minstens 6 parkeerplaatsen ter hoogte van huisnummers Grote Bollostraat 86 – 90.

 

Art.2:

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht om een politieverordening op te stellen waarbij de creatie van deze parkeerplaatsen mogelijk gemaakt wordt.

 

Art.3:

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht voor het aanbrengen van de nodige parkeerborden en aangepaste wegsignalisatie.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 24 april 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.3. Dossiernaam: Extra agendapunt 3 - op vraag van TremeloBaal.nU
Onderwerp: Invoering van een vrijstelling van onroerende voorheffing voor startende ondernemingen.

 

 

Voorgeschiedenis

18 april 2025: e-mail van gemeenteraadslid Kimberley Leys. Zij wenst namens TremeloBaal.nU een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 24 april 2025.

 

Feiten en context

We stellen vast dat in onze gemeente heel wat handelspanden leeg staan of leeg komen te staan. Dit is niet bevorderlijk om mensen te motiveren om naar onze gemeente te komen en hierdoor onze lokale economie te ondersteunen.

 

In het kader van een lokaal economisch beleid dat ondernemerschap en levendige kernen ondersteunt, wordt voorgesteld om startende ondernemingen tijdelijk te ontlasten van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing en dit gedurende de eerste 2 jaren na de opstart van deze startende ondernemingen. Dit verlaagt effectief de opstartkosten voor kleine ondernemers en stimuleert de invulling van leegstaande handelspanden.

 

Juridische grond

        artikel170,§4,vande Grondwet;

        artikel464/1,1°,vanhetWetboekvanInkomstenbelastingen1992;

        artikel2.1.4.0.2enartikel3.1.0.0.4vanhetdecreetvan13december2013houdendedeVlaamseCodex Fiscaliteit;

        artikel40,§3vanhetDecreetoverhetLokaalBestuurvan22december 2017;

        artikel41,derdeenvierdelidvanhetDecreetoverhetLokaalBestuurvan22december2017;

        artikel3.1.0.0.6.vanhetbesluitvandeVlaamseRegeringvan20december2013houdendedeuitvoering van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

 

Argumentatie

HetdecreetLokaalBestuur voorziet demogelijkheiddatdegemeente differentieert in de tarieven van gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing.

 

Bovendien is het belangrijk dat het gemeentebestuur ondernemerschap in het algemeen ondersteunt en dan meer specifiek startendeondernemersenerzijdseenfinanciëleduwinderugwilgevenenanderzijdsookwilmotiverenomzich fysiek in Tremelo te komen vestigen, dit om een positieve invulling te geven aan de handelspanden dan vandaag reeds leeg staan of die binnenkort leeg komen te staan. We zorgen hiermee voor een dynamisch straatbeeld door de aanwezigheid van startende ondernemers.

 

Om deze redenen wenst het gemeentebestuur een nultarief in te voeren van gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing en dit voor startende ondernemers.

 

Om dit ook in Tremelo praktisch te implementeren zal het gemeentebestuur het nodige advies inwinnen bij de Vlaamse Belastingdienst betreffende de technische uitvoerbaarheid van de gewenste differentiëring van opcentiemen onroerende voorheffing, zoals uiteengezet op de website: https://www.vlaanderen.be/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/onroerende-voorheffing/differentiering-van-gemeentelijke-opcentiemen-op-de-onroerende-voorheffing

 

Wij vragen wij aan de gemeenteraad van de gemeente Tremelo om te beslissen aan het bestuur de opdracht te geven te zorgen voor de invoering van een nultarief van gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor startende ondernemingen en dit voor de eerste 2 jaren na opstart.

 

BESLUIT

8 stemmen voor: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

14 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

3 onthoudingen: Christoph Torfs, Katrien van Gilse en Jolien Wittemans

 

Art.1:

Het gemeentebestuur wint advies in bij de Vlaamse Belastingdienst betreffende de technische uitvoerbaarheid van de differentiëring van opcentiemen onroerende voorheffing zoals verder uiteengezet in dit voorstel van beslissing en vervult de nodige formaliteiten na het verkrijgen van positief advies.

 

Art.2:

Voor startende ondernemers worden de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor de twee aanslagjaren volgend op het jaar waarin ze hun nieuwe onderneming starten op het grondgebied van de gemeenteTremelo,gevestigdaaneennultariefm.b.t.degrondenengebouwendiezijophetgrondgebiedvan de gemeente in het kader van hun nieuwe onderneming op dat grondgebied betrekken.

 

In dit kader:

        Onder'ondernemer'wordtverstaan:elkeondernemingdierechtstreekscontactheeftofzoektmethetpublieken een activiteit uitoefent van kleinhandel of ambacht of een dienstverlenende activiteit uitoefent, gelijkwaardig aan kleinhandel, waarin men rechtstreeks met het publiek in contact komt.

        Onder'startende'ondernemerwordtverstaan:deondernemerdieeennieuwevestigingophetgrondgebiedvande gemeente Tremelo opent met het oog op de uitoefening van zijn bedrijf.

        Onder'publiek'wordtverstaan:personendieinhoofdzaakgoederenofdienstenafnemenvoorprivégebruik.

 

Art. 3:

Indien de startende ondernemer, in die hoedanigheid, een pand huurt en de onroerende voorheffing door de verhuurderniettenlastewerdgelegdvandestartendeondernemer/huurder,magdezelaatstehetvoordeelvanhet nultarief elk jaar dat hij er recht op heeft, verrekenen met de voor dit pand verschuldigde huur.

 

Degemeentezalopeenvoudigverzoekvandehuurder,hetbedragvanhetvoordeelwegenshetgenietenvanhet nultarief, meedelen.

 

Degemeentezaleengemotiveerdeberekeningvanhetvoordeelbezorgen.Dezeistegenstelbaaraande verhuurder.

 

Art. 4:

DevestigingeninningvandegemeentelijkebelastingengebeurendoortoedoenvandeVlaamseBelastingdienst.

 

 

 

Publicatiedatum: 19/06/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.