Zitting van 25 september 2014

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Petra Vreys, Luc Van Eesbeek: Raadsleden;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

Vanaf punt P.11 vervoegt Christoph Torfs, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering d.d. 12 augustus 2014

 

Voorgeschiedenis

12 augustus 2014: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 12 augustus 2014 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Kennisname verslaggeving adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Afdeling Grondgebiedzaken

P.3.Dossiernaam: Sociale woonwijk De Vadderlaan - SOV
Onderwerp: Aanleg wegen-, riolerings en omgevingswerken sociale wijk De Vadderlaan: Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst met meerdere publieke partners

 

Voorgeschiedenis

Eind 2010 worden er initiatieven opgestart tot realisatie van een sociaal woonproject op het perceel kadastraal gekend als 1ste afdeling sectie A, nr 60X.

Het is een perceel gelegen langs de Grote Bollostraat en grenzend aan de private verkaveling De Vadderlaan.

Sinds jaren is het voornoemde perceel eigendom van de sociale woonmaatschappij 'Sociaal Wonen arro Leuven cvba', kortweg SWaL. Voorheen was SWaL gekend onder de naam SBK die in het verleden al woonprojecten te Tremelo realiseerde zoals de woningen langsheen de Grootlosestraat en het woonproject Multifloralaan.

In opdracht van de subsidiërende overheid, de VMSW, wordt op 29 augustus 2011 het ontwerpbureau Groep Infrabo nv uit Westerlo aangesteld voor de studieopdracht wegenis-, riolerings- en omgevingswerken Wijk De Vadderlaan.

In een eerste startvergadering op 6 oktober 2011 wordt door de ontwerper Infrabo het voorontwerp voorgesteld op basis van het schetsontwerp van architectenbureau AEEN uit Tremelo. AEEN (Architectenburo Torfs) voert voor SWaL de studieopdracht uit van de wooneenheden en is rechtstreeks betrokken bij de besprekingen over de infrastructuuraanleg.

Na het doorvoeren van een aantal technische wijzigingen wordt het voorontwerp opnieuw besproken op 17 november 2011 in een overleg met vergunningverlenende instanties en de VMSW als subsidiërende overheid.

Op 13 november 2012 volgt een 3de ontwerpvergadering waarin de nodige afspraken worden gemaakt  in kader van een ontbossing.

Na het bekomen van de ontbossingsvergunning, afgeleverd door agentschap Natuur en Bos, wordt in opdracht van SWaL eind 2012 een groot deel van het bos gerooid.

Het terrein wordt vervolgens volledig topografisch opgemeten en het voorontwerp wordt herbekeken aan de hand van een juiste terreinmodel.

Op 28 augustus 2013 volgt een 4de ontwerpvergadering waarbij de verdere timing wordt besproken.

Het is de bedoeling dat het nu snel gaat, zodoende dat bouwaanvraag nog voor het jaareinde 2013 kan worden ingediend.

Op 26 oktober 2013 volgt een eerste coördinatievergadering met de nutsmaatschappijen en op 30 oktober 2013 volgt een algemene infovergadering voor omwonenden en geïnteresseerden, gegadigde toekomstige eigenaars.

Ondertussen wordt het technisch ontwerp met raming verder uitgewerkt en volgt de plenaire vergadering met alle actoren in dit sociaal woonproject. Hier wordt de gemeente pas duidelijk gemaakt dat de VMSW een klein deel van de infrastructuur niet kan financieren gezien een aantal particuliere bestaande woningen grenzen aan en gebruik zullen maken van de wegenis voor het woonproject.

Het college neemt op 21 januari 2014 een beslissing over het type verlichtingsarmatuur met paal dewelke in het woonproject zal worden toegepast.

Op 16 april 2014 volgt een schrijven van SWaL waarin zij officieel vragen tot een gemeentelijke tussenkomst in het project.

Op 30 april 2014 wordt door het college de stedenbouwkundige vergunning verleend voor het volledige woonproject met infrastructuur en oprichting van 28 sociale woningen.

Op de gemeenteraad van 22 mei 2014 wordt een eerste geraamde tussenkomst van 29.566,94 euro excl. btw goedgekeurd, zijnde 25.224,60 euro  voor wegenis en riolering op basis van een indicatieve raming, 1669,84 euro voor openbare verlichting en 2672,94 euro voor de aanleg van waterleiding in het gemeenschappelijk deel van het tracé.

Op 18 juni 2014 ontvangt de gemeente ter goedkeuring het volledig uitgewerkte definitieve ontwerp bestaande uit het lastenboek met  opname van de gunningswijze en -voorwaarden, plannen en detailraming.

 

Feiten en context

Op 13 augustus ontvangt de gemeente Tremelo, vanwege de VSMW, een ontwerptekst van de samenwerkingsovereenkomst met de meerdere publieke partners.

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd, waarna het college de overeenkomst kan sluiten.

De VMSW zal optreden als opdrachtgevend bestuur en regelt volgens de samenwerkingsovereenkomst  de gunning en leiding van de opdracht in kader van de uitvoering van de wegenis-, riolerings-,  en omgevingsaanleg van de wijk De Vadderlaan.

De samenwerkingsovereenkomst bepaalt verder de deelname in de kosten omtrent veiligheidscoördinatie, de bodemsanering, eventuele onteigeningen, kostenverdeling van de werken, verplaatsingen en aanleg van nutsleidingen.

Bovendien worden de regelingen rond borgstelling, geschillen, boetes en opleveringen ook opgenomen.

 

Juridische grond

Decreet houdende de Vlaamse Wooncode, meer bepaald Titel VI 'Instrumenten van het woonbeleid', Hoofdstuk II 'Subsidiering van overheidsinitiatieven',

°Afdeling 1 'Algemene bepalingen': Artikel 60 en volgende

°Afdeling 3 'Subsidie voor wooninfrastructuur', Artikel 64

Zie http://codex.vlaanderen.be/

Gemeenteraadsbeslissing van 22 mei 2014 over de goedkeuring van de gemeentelijke participatie en bijkomende uitgave in het project

 

Argumentatie

Gezien er over een lengte van 120 m nieuwe wegenis een gezamenlijk gebruik zal zijn, is er voor dit deel geen volledige tussenkomst zijn vanwege het Vlaamse Gewest.

De gemeente is genoodzaakt 20 % bij te dragen in de kosten van de infrastructuurkost betreffende dit deel van het project.

Via een samenwerkingsovereenkomst tussen de VMSW, SWaL en de gemeente Tremelo worden er duidelijke afspraken gemaakt.

 

Financiële weerslag

Voor de uitgave ingevolge de samenwerkingsovereenkomst, werd er geen uitgavekrediet in budget 2014, noch in de meerjarenplanning, voorzien.

De gemeenteraad besluit al op 22 mei 2014 om in de eerstvolgende budgetwijziging en aanpassing meerjarenplanning deze uitgaven te voorzien.

Berekend volgens de nieuwe detailraming van het defintieve ontwerp worden de uitgaven begroot op:

- uitvoering wegenis,- riolerings,- en omgevingswerken: 34.277,65 euro incl. BTW (voorlopig geen rekening houdend met btw recuperatie van posten riolering)

- ereloon ontwerper: 2094,36 euro incl. BTW (6,11% op uitvoeringsbedrag)

- veiligheidscoördinatie verwezenlijking: 411,33 euro incl. BTW (0,4% op ontwerp en 0,8% op uitvoering)

- proeven en andere kosten: 500,00 euro FF

Subtotaal: 37.283,34 euro

Deelname in de kosten nutsleidingen volgens schrijven SWaL d.d. 14-04-2014:

- openbare verlichting: 1669,84 euro incl. BTW

- heraanleg waterleiding: 2672,50 euro incl. BTW

Subtotaal: 4342,34 euro

Totale uitgave gemeente Tremelo: 41.625,68 euro

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De samenwerkingsovereenkomst met meerdere publieke partners, zoals voorgelegd in 3 exemplaren door de VMSW, tussen de VMSW, SWaL en Tremelo, wordt goedgekeurd.

 

Art. 2:

Het college wordt gelast met het afsluiten van deze overeenkomst.

 

Art. 3:

De gepaste kredieten die voortvloeien uit deze samenwerkingsovereenkomst worden opgenomen in de budgetwijzigingen en de aanpassing van de meerjarenplanning.

 

Art. 4:

De overeenkomsten inzake veiligheidscoördinatie en ontwerp die door de VMSW in kader van dit project werden gesloten zullen overgenomen worden voor het gemeentelijke aandeel en zullen onderwerp zijn van een aparte collegebeslissing teneinde de nodige kredieten vast te kunnen leggen in de gemeentelijke boekhouding.

 

Art. 5:

Van deze beslissing worden in kennis gesteld:

- de financiële dienst

- de dienst grondgebiedzaken

- de VMSW en SWal.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Afdeling Grondgebiedzaken

P.4.Dossiernaam: Definitief ontwerp Sociale woonwijk De Vadderlaan
Onderwerp: Wegen-, riolerings- en omgevingswerken wijk 'De Vadderlaan - fase E' : Goedkeuring definitief ontwerp, gunningswijze en -voorwaarden (open aanbesteding)

Gemeentelijk aandeel geraamd op 28.328,64 excl. btw (34.277,65 incl. btw)

 

Voorgeschiedenis

Eind 2010 worden er initiatieven opgestart tot realisatie van een sociaal woonproject op het perceel kadastraal gekend als 1ste afdeling Sectie A, nr 60X.

Het is een perceel gelegen langs de Grote Bollostraat en grenzend aan de private verkaveling De Vadderlaan.

Sinds jaren is het voornoemde perceel eigendom van de sociale woonmaatschappij 'Sociaal Wonen arro Leuven cvba', kortweg SWaL. Voorheen was SWaL gekend onder de naam SBK die in het verleden al woonprojecten te Tremelo realiseerde zoals de woningen langsheen de Grootlosestraat en het woonproject Multifloralaan.

In opdracht van de subsidiërende overheid, de VMSW, wordt op 29 augustus 2011 het ontwerpbureau Groep Infrabo nv uit Westerlo aangesteld voor de studieopdracht wegenis-, riolerings- en omgevingswerken Wijk De Vadderlaan.

In een eerste startvergadering op 6 oktober 2011 wordt door de ontwerper Infrabo het voorontwerp voorgesteld op basis van het schetsontwerp van architectenbureau AEEN uit Tremelo. AEEN (Architectenburo Torfs) voert voor SWaL de studieopdracht uit van de wooneenheden en is rechtstreeks betrokken bij de besprekingen over de infrastructuuraanleg.

Na het doorvoeren van een aantal technische wijzigingen wordt het voorontwerp opnieuw besproken op 17 november 2011 in een overleg met vergunningverlenende instanties en de VMSW als subsidiërende overheid.

Op 13 november 2012 volgt een 3de ontwerpvergadering waarin de nodige afspraken worden gemaakt in kader van een ontbossing.

Na het bekomen van de ontbossingsvergunning, afgeleverd door agentschap Natuur en Bos, wordt in opdracht van SWaL eind 2012 een groot deel van het bos gerooid.

Het terrein wordt vervolgens volledig topografisch opgemeten en het voorontwerp wordt herbekeken aan de hand van een juiste terreinmodel.

Op 28 augustus 2013 volgt een 4de ontwerpvergadering waarbij de verdere timing wordt besproken.

Het is de bedoeling dat het nu snel gaat, zodoende dat bouwaanvraag nog voor het jaareinde 2013 kan worden ingediend.

Op 26 oktober 2013 volgt een eerste coördinatievergadering met de nutsmaatschappijen en op 30 oktober 2013 volgt een algemene infovergadering voor omwonenden en geïnteresseerden, gegadigde toekomstige eigenaars.

Ondertussen wordt het technisch ontwerp met raming verder uitgewerkt en volgt de plenaire vergadering met alle actoren in dit sociaal woonproject. Hier wordt de gemeente pas duidelijk gemaakt dat de VMSW een klein deel van de infrastructuur niet kan financieren gezien een aantal particuliere bestaande woningen grenzen aan en gebruik zullen maken van de wegenis voor het woonproject.

Het college neemt op 21 januari 2014 een beslissing over het type verlichtingsarmatuur met paal dewelke in het woonproject zal worden toegepast.

Op 16 april 2014 volgt een schrijven van SWaL waarin zij officieel vragen tot een gemeentelijke tussenkomst in het project.

Op 30 april 2014 wordt door het college de stedenbouwkundige vergunning verleend voor het volledige woonproject met infrastructuur en oprichting van 28 sociale woningen.

Op de gemeenteraad van 22 mei 2014 wordt een eerste geraamde tussenkomst van 29.566,94 euro excl. btw goedgekeurd, zijnde 25.224,60 euro voor wegenis en riolering op basis van een indicatieve raming, 1669,84 euro voor openbare verlichting en 2672,94 euro voor de aanleg van waterleiding in het gemeenschappelijk deel van het tracé.

 

Feiten en context

Op 18 juni 2014 ontvangt de gemeente ter goedkeuring het volledig uitgewerkte definitieve ontwerp bestaande uit het lastenboek met opname van de gunningswijze en -voorwaarden, plannen en detailraming.

 

Juridische grond

Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 24;

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten;

Koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Advies

De gemeente is genoodzaakt 20 % bij te dragen in de kosten van de infrastructuurkost betreffende dit deel van het project.

De betrokkenheid en de kostenverdelingen tussen VMSW, SWaL en de gemeente Tremelo worden geregeld via een samenwerkingsovereenkomst.

De overeenkomst stelt dat iedere partij de inspraak heeft in de beslissing van het gunningsdossier van de infrastructuurwerken. Hiertoe zal de gemeente het definitief ontwerp met de gunningswijze en -voorwaarden dienen goed te keuren.

 

Financiële weerslag

Voor dit dossier werd er geen uitgavekrediet in budget 2014, noch in de meerjarenplanning, voorzien.

De gemeenteraad besluit al op 22 mei 2014 om in de eerstvolgende budgetwijziging en aanpassing meerjarenplanning deze uitgaven te voorzien.

Hiervoor zal een nieuwe actie en registratiesleutel worden gedefinieerd onder de beleidsdoelstelling 1419/005/002/003 Verbeteren en aanleggen riolering en wegenis in kleine straten zonder subsidiemogelijkheden op riolering.

De uitgave van het gemeentelijk aandeel van uitvoeringsdossier wegenis,- riolerings,- en omgevingswerken sociale wijk De Vadderlaan wordt geraamd op 34.277,65 euro incl. BTW.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het definitieve ontwerp voor Riolerings-, wegenis- en omgevingswerken wijk De Vadderlaan wordt goedgekeurd.

 

Art. 2:

De werken zullen worden gegund door de VMSW volgens de bepalingen van de samenwerkingsovereenkomst en ingevolge de in het bestek vastgelegde gunningswijze, (een open aanbesteding) en -voorwaarden.

 

Art. 3:

Van deze beslissing worden in kennis gesteld:

- de financiële dienst

- de dienst grondgebiedzaken

- de VMSW en SWal

- de ontwerper Groep Infrabo.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Afdeling Financiën en Fiscaliteiten

P.5.Dossiernaam: Goedkeuring wijziging meerjarenplan Sint-Anna Baal
Onderwerp: Goedkeuring wijziging 02 meerjarenplan 2014-2019 Sint-Anna Baal

 

Voorgeschiedenis

          26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

          27 maart 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

 

Feiten en context

 

          29 april 2014: Goedkeuring door de kerkraad van Sint-Anna Baal van de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019.

          8 juli 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019, bestaande uit de financiële nota en de strategische nota.

          9 juli 2014: Per mail werd aan de penningmeester van de kerkfabriek gevraagd de herbelegging van de opbrengst van de verkoop van een onroerend goed uit het privaat patrimonium te budgetteren als een investeringsbelegging en niet als een stichtingsbelegging. Tevens werd gevraagd een berekening van de beleggingsopbrengsten bij te voegen.

          4 augustus 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van een gewijzigd meerjarenplan 2014-2019.

 

Het meerjarenplan bevat de afspraken tussen het bestuur van de eredienst en de gemeente voor de duur van de legislatuur. Het meerjarenplan bestaat uit een financiële nota, een strategische nota en eventueel, een afsprakennota.

 

Kleine wijzigingen of verschuivingen in de planning kunnen op eenvoudige wijze via een budgetwijziging worden doorgevoerd. Voor belangrijke wijzigingen dient ook het meerjarenplan te worden aangepast.

Bij een wijziging van het meerjarenplan dient de volledige goedkeuringsprocedure opnieuw te worden doorlopen. De wijziging vervangt integraal de vorige versie van het meerjarenplan.

 

In de strategische nota kan worden vermeld wat er werd gewijzigd ten opzichte van de vorige meerjarenplan.

 

Voor wat betreft het voorafgaand verplicht overleg wordt in de strategische nota verwezen naar het overleg met het college op 9 april 2013 en 3 september 2013.

 

Het advies van het bisdom, d.d. 1 september 2014 is bijgevoegd.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 33 en 41 t/m 44.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 13 t/m 16.

 

Argumentatie

De wijzigingen aan het meerjarenplan 2014-2019 worden besproken in de strategische nota bij dit meerjarenplan.

In de vorige wijziging aan het meerjarenplan werden uitsluitend wijzigingen aan het dienstjaar 2014 aangebracht.

De huidige wijziging betreft ook het dienstjaar 2015 en resulteert in de inschrijving in het dienstjaar 2015 van een exploitatietoelage van 41.873 euro. De toelichting omtrent de wijzigingen 2015 zijn terug te vinden in de beleidsnota bij het budget 2015.

De gevraagde investeringstoelagen in het meerjarenplan werden al voordien door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2014

2015

2016

2017

2018

2019

0,00 euro

41.873,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2014

2015

2016

2017

2018

2019

155.150,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren en Frederik Laeremans

2 onthoudingen: Paul Vandyck en Mark Wouters

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal goed.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 43 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing overgemaakt aan de heer gouverneur, het bisdom en de kerkfabriek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Afdeling Financiën en Fiscaliteiten

P.6.Dossiernaam: Akteneming budgetwijziging Sint-Anna Baal
Onderwerp: Akteneming wijziging 02 budget 2014 Sint-Anna Baal

 

Voorgeschiedenis

          26 september 2013: Akteneming door gemeenteraad van het budget 2014 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal.

          27 maart 2014: Akteneming door gemeenteraad van de budgetwijziging 01-2014 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal.

 

Feiten en context

          29 april 2014: Goedkeuring door de kerkraad van Sint-Anna Baal van de wijziging 02 van het budget 2014.

          8 juli 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van de wijziging 02 van het budget 2014 bestaande uit de beleidsnota en financiële nota. Het gunstig advies van het bisdom werd eveneens toegevoegd.

          9 juli 2014: Per mail werd aan de penningmeester van de kerkfabriek gevraagd de herbelegging van de opbrengst van de verkoop van een onroerend goed uit het privaat patrimonium te budgetteren als een investeringsbelegging en niet als een stichtingsbelegging. Tevens werd gevraagd een berekening van de beleggingsopbrengsten toe te voegen.

          4 augustus 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van een aangepaste wijziging 02 van het budget 2014.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 48 t/m 50.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 22 t/m 25.

 

Argumentatie

Een budgetwijziging is noodzakelijk voor elke verhoging van een hoofdfunctie in het exploitatiebudget en voor elke aanpassing in het investeringsbudget.

De budgetwijziging bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota. In de beleidsnota wordt verwoord wat de wijzigingen juist inhouden.

De beleidsnota, goedgekeurd door de kerkraad op 29 april 2014, verwijst naar de aanpassingen van de exploitatieontvangsten omwille van onverwachtse ontvangsten en van de stijging van de beleggingsopbrengsten wegens de verkoop van een onroerend goed. In exploitatieuitgaven werden eveneens aanpassingen doorgevoerd. De ontvangsten in exploitatie stijgen met 11.620 euro en de uitgaven met 11.925 euro.

Het gewijzigde exploitatiebudget voorziet geen toelagen en sluit met een overschot van 3.111,10 euro.

 

In investeringen worden de ontvangsten verhoogd met 346.375 euro wegens de verkoop van onroerende goederen en wegens een overboeking uit exploitatie. In uitgaven worden een drietal nieuwe investeringen voorzien. De voordien reeds goedgekeurde investeringstoelage 2014 bedraagt 155.150 euro en onderging geen wijziging.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2014

0,00 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2014

155.150,00 euro

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van de wijziging 02 van het budget 2014 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 50 en 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Afdeling Financiën en Fiscaliteiten

P.7.Dossiernaam: Akteneming budget Sint-Anna Baal
Onderwerp: Akteneming budget 2015 Sint-Anna Baal

 

Voorgeschiedenis

          26 september 2013: Goedkeuring door de gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal.

          27 maart 2014: Goedkeuring door de gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal.

          25 september 2014: Goedkeuring door de gemeenteraad van de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019 Sint-Anna Baal.

 

Feiten en context

          29 april 2014: Goedkeuring door de kerkraad van Sint-Anna Baal van het budget 2015.

          11 juli 2014: Gunstig advies van het bisdom over het budget 2015 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal.

          4 augustus 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van het budget 2015.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 33 en 45 t/m 49.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 17 t/m 21/1.

 

Argumentatie

Naast een meerjarenplan maakt de kerkfabriek ook jaarlijks een budget op. Het budget bestaat uit een beleidsnota en een financiële nota en eventueel een geactualiseerd meerjarenplan. De eerste twee documenten werden toegevoegd aan het budget 2015.

De beleidsnota omschrijft voor het dienstjaar 2015 het financiële beleid dat de kerkfabriek gaat voeren. De cijfers wijken niet af van de wijziging 02 van de meerjarenplanning 2014-2019.

Het budget 2015 bekwam een gunstig advies van het bisdom.

Het exploitatiebudget sluit met een overschot 1.965,98 euro.

Het investeringsbudget sluit af met 0,00 euro.

Het budget 2015 past derhalve binnen de door de gemeenteraad goedgekeurde wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019 zodat de gemeenteraad enkel dient akte te nemen van het budget 2015.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2015

0,00 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2015

0,00 euro

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2015 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.8.Dossiernaam: Kennisname toezicht
Onderwerp: Rekening 2012 kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai te Ninde

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.9.Dossiernaam: Kennisname wijziging leden beheersorgaan bib.
Onderwerp: Kennisname overlijden lid beheersorgaan bibliotheek

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2013 van het organiek reglement van het beheersorgaan van de bibliotheek.

Gemeenteraadsbesluit van 25 april 2013 over de samenstelling van het beheersorgaan van de bibliotheek.

Overlijdensbericht mevrouw Winiefred Van Killegem

 

Feiten en context

Het beheersorgaan is volgens optie 9b van het Cultuurpact samengesteld, wat impliceert dat er zowel een vertegenwoordiging van de inrichtende overheid al een afvaardiging van de filosofische en ideologische strekkingen in zetelt.

          de vertegenwoordiging van de filosofische en ideologische strekkingen werd door Mevrouw Winiefred Van Killigem als neutraal ingevuld en goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

          Artikel 43, §2, 14° gemeentedecreet

De bevoegdheid tot het inrichten van adviesraden en overlegstructuren kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.

          Artikel 200 gemeentedecreet

Alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die tot opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.  De gemeenteraad stelt de nadere voorwaarden vast voor de representativiteit en regelt de samenstelling, de werkwijze en de procedures van de hier bedoelde raden en overlegstructuren. 

          Artikelen 3,6,7 en 9 van het decreet van 28 januari 1974 betreffende het Cultuurpact.

Vertegenwoordiging van het werkveld of de representatieve verenigingen.

          Titel 4 van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

Organisatie van het overleg en de advisering van het gemeentelijk cultuurbeleid.

          Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2013 van het vernieuwde organiek reglement van het beheersorgaan

°          artikel 7, §1, 4° De hoedanigheid van een lid van het beheersorgaan wordt verloren door overlijden of rechtsonbekwaamheid.

          Besluit van de Vlaamse regering van 28 oktober 2012 ter uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het overlijden van mevrouw Winiefred Van Killegem (ideologische  strekking neutraal).   De hoedanigheid van het lid (mevrouw Winiefred Van Killegem)  van het beheersorgaan wordt verloren door overlijden.

 

Art. 2:

Afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan:

Elynn Van Uffel, schepen van cultuur

Kris Iwens, afdelingshoofd vrije tijd

Mariëlla Vranckx, bibliothecaris

Jaak Camilleri, voorzitter beheersorgaan

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.10.Dossiernaam: Rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel
Onderwerp: Herneming van de beslissing over de goedkeuring van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel

 

Voorgeschiedenis

          18 december 2008: beslissing gemeenteraad: vaststelling van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

          26 maart 2009: kennisname gemeenteraad: van het toezicht van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, op datum van 6 maart 2009 voor wat betreft de vaststelling van de rechtspositieregeling. Deze werd goedgekeurd.

          27 maart 2014: beslissing gemeenteraad: goedkeuring rechtspositieregeling gemeentepersoneel.

          22 juli 2014: kennisname college burgemeester en schepenen van het toezicht van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, op datum van 9 juli 2014 waarbij deze beslissing geschorst werd en voorstel tot agendering op de gemeenteraad van 12 augustus 2014.

          12 augustus 2014: kennisname gemeenteraad van het toezicht van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, op datum van 9 juli 2014 waarbij deze beslissing geschorst werd. Deze schorsing werd bevestigd door de gemeenteraad.

          19 augustus 2014: kennisname college van burgemeester en schepenen van de aan de opmerkingen van het besluit van de gouverneur aangepaste rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel en het voorstel tot agendering op de gemeenteraad van 25 september 2014.

 

Feiten en context

          8 juli 2014: Besluit van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant tot schorsing van de beslissing van 27 maart 2014 van de gemeenteraad van Tremelo houdende goedkeuring van de rechtspositieregeling.

          9 juli 2014: aangetekende brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur aan de gemeente Tremelo met als inhoud dat de beslissing van de gemeenteraad van 27 maart 2014 met als onderwerp goedkeuring van de rechtspositieregling voor het gemeentepersoneel werd geschorst.

          12 augustus 2014: vraag aan de syndicale organisaties binnen het hoc-boc tot een schriftelijk overleg in het kader  van de gewijzigde rechtspositieregeling.

          18 augustus: mededeling en bespreking van de wijzigingen op het managementteam.

 

Juridische grond

          19 december 1974: wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbondenvan haar personeel, artikel 2: er wordt met de vakbonden onderhandeld over het adminstratief statuut.

          12 juni 2002: wijziging Nieuwe gemeentewet, artikel 144 bis: gemeentebesturen kunnen werknemers die met hen met arbeidsovereenkomst verbonden zijn ter beschikking stellen van het OCMW, een sociale huisvestingsmaatschappij of een vereniging zonder winstoogmerk.

          5 juli 2005: gemeentedecreet, laatst gewijzigd 21 februari 2014, meer bepaald volgende artikels:

°          artikel 43§2, 4° het vaststellen van de rechtspositieregeling is een bevoegdheid van de gemeenteraad die niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd.

°          artikel 81§4: de gemeentesecretaris zorgt in overleg met het managementteam voor het opstellen van het ontwerp van rechtspositieregeling.

°          artikel 104§4: de gemeenteraad kan personeel ter beschikking stellen van of overdragen aan het OCMW.

°          artikel 105 dat de minimale verplichte bepalingen van de rechtspositieregeling vastlegt.

°          artikel 230: de gemeenteraad kan aan haar gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen, middelen, infrastructuur of, mits de ter zake geldende rechtspositieregeling nageleefd wordt, personeel terbeschikking stellen.

°          artikel 249: de toezichthoudende overheid beperkt zich bij de uitoefening van het toezicht tot de toetsing aan het recht en aan het algemeen belang, namelijk elk belang dat ruimer is dan het gemeentelijke belang.

°          artikel 255: de provinciegouverneur beschikt over dertig dagen of vijfitg dagen (indien het om een besluit gaat waarbij een afschrift aan de provinciegouverneur moet gezonden worden) om de uitvoering van de besluiten te schorsen en om de gemeenteoverheid daarvan in kennis te stellen.

°          artikel 256: de gemeenteraad kan binnen een termijn van 60 dagen ingaand op de derde dag die volgt op de verzending van het schorsingsbesluit het besluit intrekken, op gemotiveerd rechtvaardigen en aanpassen.

°          artikel 271: In de beheersovereenkomst tussen gemeente en OCMW kan worden opgenomen dat zij voor bepaalde functies een beroep kunnen doen op elkaars personeelsleden.

          7 december 2007: Besluit van de Vlaamse Regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, laatst gewijzigd op  6 september 2013.

 

Advies

          13 augustus 2014: akkoord ACV openbare diensten met wijzigingen in rechtspositieregeling.

          18 augustus 2014: positief advies van het managementteam in verband met de wijzigingen in de rechtspositieregeling.

          25 augustus 2014: positief advies van VSO-LRB in verband met de wijzigingen in de rechtspositieregeling.

          23 september 2014: positief advies van de OCMW -raad.

 

Argumentatie

De schorsing van het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2014 door de gouverneur (Besluit van 8 juli 2014) en daaropvolgend de kennisname en intrekking van bovenvermeld besluit door de gemeenteraad van 12 augustus 2014 noopt tot een aanpassing van de geschorste rechtspositieregeling zodat het personeel de nodige rechtszekerheid verwerft.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de aan de opmerkingen in het besluit van de gouverneur van 8 juli 2014, aangepaste versie van de rechtspositieregeling goed. Concreet gaat het hier om wijzigingen aan:

•artikel 80: De raad hoort het personeelslid vooraf wordt toegevoegd.

•artikel 81: De raad hoort het personeelslid vooraf wordt toegevoegd.

•artikel 282 bis wordt gewijzigd als volgt:

Paragraaf 1: Het personeelslid kan, overeenkomstig artikel 104§4 en 230 GD, ter beschikking gesteld worden aan het OCMW van Tremelo of aan de gemeentelijke extern verzelfstandige agentschappen onder de voorwaarden die in dit hoofdstuk bepaald worden.

Paragraaf 2: De terbeschikkingstelling van het contractueel personeelslid is enkel mogelijk mits akkoord van het betrokken personeelslid wanneer deze een wijziging aan de arbeidsovereenkomst tot gevolg heeft.

Paragraaf 3: Het college van burgemeester en schepenen licht het personeelslid in over de op handen zijnde beslissing en voorziet in de begeleiding naar de nieuwe betrekking.

Paragraaf 4: Het personeelslid kan vragen om vooraf gehoord te worden.

•artikel 282 ter: overal wordt een verwijzing naar artikel 282 bis toegevoegd. Paragraaf 2 en 5 worden geschrapt.

•artikel 282 quater: overal wordt een verwijzing naar artikel 282 bis toegevoegd. Paragraaf 2 wordt geschrapt.

•hoofdstuk XVII: het uitlenen van personeel aan een organisatie wordt geschrapt.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: Extra punt 1: ingediend door raadslid Pol Vandyck
Onderwerp: Eventuele preventieve maatregelen naar aanleiding van een dreigende stroomschaarste in het komende najaar

 

Gemeenteraadslid Paul Vandyck licht het door hem ingediende agendapunt toe.

Voorgeschiedenis

12 september 2014: indienen van een extra punt door Pol Vandyck raadslid SP.a - Groen

 

Feiten en context

Eventuele preventie maatregelen naar aanleiding van een dreigende stroomschaarste in het komende najaar.

 

Burgemeester Paul Dams licht het afschakelplan toe zoals dit op 17 oktober e.k. met de provinciegouverneur in Liedekerke zal besproken worden. Blijkbaar valt Baal onder schijf 6 en Tremelo onder schijf 2 en zal max. 3 uur per dag en desgevallend tussen 17 uur en 20 uur worden afgeschakeld. Bij de dreiging van een black-out zal indien nodig een crisiscel worden opgericht met de hoofdzakelijke bedoeling van goede communicatie naar de bevolking toe.

Gemeenteraadslid Paul Vandyck vraagt of er aan preventie wordt gedaan in sommige besparingsmaatregelen bv. inzake de openbare verlichting voor openbare gebouwen enz.?

Intussen richt Paul Vandyck zich naar de genaamde Erick Verbeeck die aan de perstafel heeft plaatsgenomen met de vraag wie hij wel is en voor welk persorgaan hij werkt? Verbeeck antwoordt dat de burgemeester dat wel weet.

Gemeenteraadslid Alain Verschaeren bekritiseert het falend energiebeleid in het algemeen en stelt zich vragen bij de termijn van 7 dagen waarbinnen we officieel zouden weten of er een electriciteitstekort zou zijn of niet. Hij zelf stelde vast op de website dat Baal niet meer zou opgenomen zijn in het afschakelplan. Hij vraagt ook welke maatregelen er zullen worden genomen inzake het doven van reclamelichten, problemathiek van nierdialyse patiënten enz.

De burgemeester besluit dat alle verdere informatie zal bekomen worden na de vergadering van 17 oktober 2014.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: Extra punt 2: ingediend raadslid Alain Verschaeren
Onderwerp: Naar aanleiding van de verkeerssituatie voor de zwakke weggebruikers in de Betekomsestraat dient het Vlaams Belang een voorstel in om de verkeersveiligheid te verbeteren

 

Gemeenteraadslid Alain Verschaeren licht het door hem ingediende agendapunt toe.

Voorgeschiedenis

12 september 2014: punt ingediend door Alain Verschaeren raadslid Vlaams Belang

 

Feiten en context

De Betekomsestraat is de verbindingsbaan tussen Pastorijstraat en de Veldonkstraat in Baal ter hoogte van Drankencenter Tolhuis.

Hier geldt momenteel reeds een verbod op doorgang voor voertuigen met een gewicht van meer dan 3,5 ton met de uitzondering van laden en lossen.

Het is een straat waar sluikverkeer doorrijdt ter vermijding van de Zuidlaan.

Hoewel 50 km per uur zone is toegestaan, ligt de snelheid van de voertuigen regelmatig hoger.

Door de vele bochten, het slecht zicht en het ontbreken van een fietspad/-strook, is de Betekomsestraat niet aantrekkelijk voor fietsers en voetgangers.

De straat is trouwens heel smal voor voertuigen die mekaar in tegengestelde richting voorbijrijden waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.

Om deze gevaarlijke situatie weg te werken stelt het Vlaams Belang voor om van de Betekomsestraat een éénrichtingsstraat te maken met een fietspad/-strook.

Voor het Vlaams Belang is verkeersveiligheid zeer belangrijk.

De "zwakke weggebruiker" komt in de Betekomsestraat in gevaar.

Het is de taak van de gemeente Tremelo om werk te maken van een verkeersveilige gemeente.

Gevaarlijke verkeerssituaties kunnen aanleiding geven tot ongevallen al dan niet met gewonden en dat dit ten allen tijde moet vermeden worden.

Om alle bovenvermelde redenen stelt het Vlaams Belang voor om van de Betekomsestraat een éénrichtingsstraat te maken met een een fietspad/-strook.

De verkeerssituatie in de Betekomsestraat wijzigen naar een éénrichtingsbaan. Dit zal volgende voordelen opleveren:

- De bewoners van de panden met nummers 54, 57, 58, 60 en 62 kunnen zich eenvoudiger en veiliger invoegen in het verkeer. Dit wordt nu bemoeilijkt door de bocht van 90 graden ter hoogte van deze panden.

- Hierdoor ontstaat de ruimte en de mogelijkheid tot het aanleggen van een breed gemarkeerd fietspad/-strook om zo de veiligheid van de fietsers te kunnen garanderen.

- Gevaarlijke inhaalmanoevers tussen voertuigen onderling en voertuigen en fietsers zullen vermeden worden.

 

Schepen Diane Willems antwoordt dat zij voorstelt deze problematiek mee op te nemen in de agenda van de eerst komende vergadering van de verkeersadviesraad.

Gemeenteraadslid Nick De Rijck juicht dat voorstel toe maar vraagt wel om in de toekomst rekening te houden met de adviezen uitgebracht door de raden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: Extra punt 3: ingediend door raadslid Kris Torfs
Onderwerp: Vraag naar stand van zaken ivm het GNOP 2 dat in oktober 2013 reeds volledig werd afgewerkt

 

Gemeenteraadslid Kris Torfs licht het door hem ingediend agendapunt toe:

Voorgeschiedenis

15 september 2014: ingediend punt door Kris Torfs raadslid Sp.a-Groen

 

Feiten en context

Het GNOP2 werd in opdracht van gemeente Tremelo door IGO opgemaakt maar is nog niet van start gegaan.

Het Charter Biodiversiteit dat door de gemeente Tremelo werd ondertekend op 3 juni 2012 en waarin men zich ondermeer wil engageren:

* om GNOP's actiegericht, bondig en met duidelijke doelstellingen naar soorten en habitatten toe, te herwerken onder coördinatie van een deskundige begeleidingsgroep.

* de diverse voorgestelde acties met middelen en mensen door het bestuur te laten goedkeuren. Deze acties veronderstellen een versterkte samenwerking met de doelgroepen, waaronder de natuurbeweging en andere ruimtegebruikers.

Het nieuwe subsidiereglement van de Provincie Vlaams-Brabant waarin de deputatie een subsidie kan toekennen ter ondersteuning van de uitvoering van het gemeentelijk natuurbeleid, dat via concrete natuurprojecten, met een duidelijke aantoonbare meerwaarde voor de diversiteit, wordt gerealiseerd.

Het gemeentelijk NatuurOntwikkelingsPlan (GNOP) van Tremelo werd in 1995 door IGO opgesteld. Ondertussen zijn we tientallen jaren verder en zijn er dus een heel aantal van de toen voorgestelde natuuracties uitgevoerd, terwijl een aantal andere om allerlei redenen niet uitgevoerd zijn. Omdat de lijst met mogelijke acties daardoor min of meer uitgeput was besloot het gemeentebestuur om een nieuwe lijst met mogelijke natuuracties te laten opmaken. Het GNOP2 dat in oktober 2013 werd afgerond is echte nooit van start gegaan.

 

Gemeenteraadslid Kris Torfs vraagt uitdrukkelijk wanneer het GNOP dan wel op het schepencollege werd besproken aangezien hij hierover niets in de notulen heeft teruggevonden? Schepen Diane Willems repliceert dat in de dagelijkse administratie altijd wordt gewerkt met het GNOP en zijn uitvoeringsmaatregelen b.v.:

- 6.1: onderhoud natuurwandelpad, uit te voeren door natuurpunt Tremelo;

- 6.2: ecologisch bermbeheer

- 6.3: beheer van Bolloheide met 2900 werkuren van INL medewerkers;

- 6.4: beheer Grote Laak waaraan men bezig is;

- 6.6: kleine landschapselementen, reeds aangebracht;

- 6.7: inheems groen;

- 6.14: pesticidenvrij groenbeheer;

- 7.2 opvang boerenzwaluwen, amfibieën overzet met de scholen enz.

Om maar te zeggen, stelt schepen Diane Willems, er wordt dagelijks en altijd in en aan de uitvoering van het GNOP gewerkt.

Gemeenteraadslid Kris Torfs vraagt of de nieuwe actiepunten al mee zijn opgenomen en of het volledige GNOP al op het college als document al werd behandeld en of het schepencollege nog meer kan doen dan de loutere verderzettting van het GNOP?

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 september 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019