Zitting van 18 mei 2017

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Diane Van Brussel, Liliane Van Muysen: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag gemeenteraadsvergadering d.d. 27 april 2017

 

Voorgeschiedenis

27.04.2017: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 27 april 2017 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Politieverordening bewakingswet Rock Werchter 2017
Onderwerp: Inzet vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen van 28.06.2017 tot en met 03.07.2017

 

Feiten en context

In het raam van de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid dringen onderstaande maatregelen zich op voor de interne bewakingsdienst van de festivals;

 

Juridische grond

- Gemeentedecreet, inzonderheid de artikels 2, 42§1;

- De nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis en 135§2;

- De wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid;

 

Het verzekeren van de veiligheid kan slechts gegarandeerd worden voor zover de organisator van het festival beroep kan doen op vrijwilligers bij de bewaking.

 

Argumentatie

Het is nodig om aangepaste politiemaatregelen te nemen om de veiligheid te verzekeren naar aanleiding van het festival Rock Werchter van woensdag 28 juni 2017 tot en met maandag 3 juli 2017. Voor de gemeente Tremelo is dat specifiek in de Hoevestraat tussen het kruispunt met de Veldonkstraat en de grens met Werchter.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Deze verordening is van toepassing op de inzet van vrijwillige bewakers en bewakingsondernemingen bij het muziekfestival Rock Werchter van woensdag 28/06 tot en met maandag 03/07/17.

 

Art. 2:

De organisator van het festival kan vrijwilligers aanstellen voor de interne bewakingsdienst van het festival op voorwaarde dat de vrijwilligers lid zijn van de organiserende vereniging en zij hun activiteiten slechts sporadisch en onbezoldigd uitoefenen.

 

Art. 3:

De vrijwilligers kunnen slechts deel uitmaken van de interne bewakingsdienst van het festival na toelating door de burgemeester die beslist na het advies te hebben ingewonnen van de korpschef van de lokale politie.

De organisator richt daartoe een aanvraag met een lijst van vrijwilligers voor de interne bewakingsdienst aan de burgemeester uiterlijk vier weken voor de datum van het evenement waarvoor de betrokken vrijwilligers zullen worden ingezet.

 

Art. 4:

Enkel de personen die beantwoorden aan de uitoefeningsvoorwaarden zoals opgenomen in artikel 5 sub 1° tot 4° en sub 6° tot 12° van de voornoemde wet van 10 april 1990 voor de postchefs leidinggevenden en in artikel 6 sub 1° tot 4° en sub 6° tot 11° van dezelfde wet voor de uitvoerders, worden toegelaten als vrijwilliger van de interne bewakingsdienst.

De vrijwilligers dienen onder meer te voldoen aan de volgende voorwaarden:

1°) tijdens de afgelopen vijf jaar, met uitzondering van aspirant-agenten en aspirant-inspecteurs die maximaal vier maanden opleiding genoten hebben, geen lid geweest zijn van een politiedienst of van een openbare inlichtingendienst, noch het beroep uitoefenen van privé-detective, wapen- of munitiehandelaar of fabrikant of penitentiair beambte;

2°) lid zijn van de organiserende vereniging of er een voldoende, omstandig omschreven, aanwijsbare band mee hebben;

3°) ten minste 18 jaar oud zijn (voor de uitvoerders) en 21 jaar oud zijn (voor de postchefs (leidinggevenden);

4°) onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie of in het andere geval gedurende ten minste drie jaar hun wettige hoofdverblijfplaats hebben in België;

5°) de taak van vrijwilliger slechts sporadisch (maximum 4 keer per jaar) en onbezoldigd uitoefenen en niet beschikken over een identificatiekaart als bewakingsagent of veiligheidsagent of deel uitmaken van een vergunde bewakingsonderneming, interne bewakingsdienst of veiligheidsdienst;

6°)beschikken over een uittreksel uit het strafregister waaruit blijkt:

a) voor de uitvoerders : dat zij niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot een gevangenisstraf van tenminste zes maanden wegens enig misdrijf of tot een gevangenisstraf of een andere straf wegens diefstal, heling, afpersing, misbruik van vertrouwen, oplichting, valsheid in geschriften, opzettelijke slagen en verwondingen, aanranding van de eerbaarheid, verkrachting, of enig ander misdrijf opgesomd in artikel 6 sub 1° van de voornoemde wet van 10 april 1990;

b) voor de postchefs: dat zij niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer, tot enige correctionele of criminele straf, bestaande uit een geldboete, een werkstraf of een gevangenisstraf.

Het bewijs van de voorwaarden vermeld onder sub 1, 2 en 5 kan worden geleverd door middel van een verklaring op eer.

 

Art. 5:

De kandidaat-vrijwilliger of de toegelaten vrijwilliger is er via de organiserende vereniging toe gehouden de burgemeester op de hoogte te brengen van elke omstandigheid die tot gevolg heeft dat hij niet of niet meer beantwoordt aan de voorwaarden voorzien in artikel 4 van deze verordening.

Van zodra hij niet meer voldoet aan deze voorwaarden kan hij van rechtswege niet ingezet worden als vrijwilliger en vervalt de door de burgemeester gegeven toelating.

 

Art. 6:

De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten zullen uitoefenen in het kader van de festivals dient vier weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester.

De volgende informatie dient te worden medegedeeld :

1° de naam en het adres van de betrokken bewakingsondernemingen;

2° de identiteitsgegevens van de bewakingsagenten die zullen ingezet worden en van de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten zullen uitoefenen;

3° de aard van de bewakingsactiviteiten;

4° de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten zullen uitgevoerd worden.

 

Art. 7:

a°) Iedereen die professioneel met een bewakingsactiviteit belast is, dient op een duidelijk leesbare wijze ofwel een herkenningsteken (badge) te dragen conform art. 8, paragraaf 3 van de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en de bijzondere veiligheid, waarop hun naam, de naam van de onderneming waarvoor ze werken en het adres van de exploitatiezetel van deze onderneming staan vermeld, ofwel de identificatiekaart zichtbaar te dragen.

Ze dienen alleszins steeds in het bezit zijn van de door de Minister van Binnenlandse zaken afgeleverde identificatiekaart en drager zijn van werkkledij conform het MB van 08 juni 2007 tot bepaling van het model van de werkkleding en het embleem van bewakingsagenten.

b°) De vrijwilligers die met een bewakingsactiviteit belast zijn dienen steeds één en dezelfde werkkledij te dragen waardoor ze, duidelijk onderscheiden van andere functies en van de professionele bewakingsagenten, door het publiek kunnen worden herkend als verantwoordelijk voor een bewakingsdienst.

 

Art. 8:

Voor de organisator van het festival Rock Werchter wordt het gebied met perimeter omschreven als volgt:

- Hoevestraat vanaf het  kruispunt met de Veldonkstraat tot de aansluiting met de grens Werchter (Laak)

ten vroegste op woensdag 28/06 vanaf 10u, doch met zekerheid op donderdag 29/06 vanaf 5u tot maandag 03/07/17 ten laatste om 16u ingesteld als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van art. 11§3 van de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en de bijzondere veiligheid.

Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn overeenkomstig de bepalingen van het ministerieel besluit van 19 oktober 2006 tot bepaling van de wijze van aanduiding van het begin en einde van de zone onder toezicht bedoeld in artikel 11§3 van de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

Derhalve kunnen personen belast met toezichtopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen binnen voormelde perimeters.

 

Art. 9:

Binnen de perimeter zoals bepaald in artikel 8 kunnen bewakingsactiviteiten uitgevoerd worden door de erkende bewakingsonderneming R & T Security

 

Art. 10:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de afgebakende zone zoals bepaald in artikel 10 van dit reglement is verboden.

 

Art. 11:

Al de personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

 

Art. 12:

Deze verordening wordt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet bekend gemaakt en treedt in werking op de dag van bekendmaking.

 

Art. 13:

a°) De leden van de lokale en van de federale politie en de door de Koning aangewezen ambtenaren en diensten zijn gelast met de uitvoering van deze verordening.

b°) Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met administratieve geldboetes opgelegd door de bevoegde administratieve overheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.4.Dossiernaam: Beheersoverdracht EcoWerf
Onderwerp: Inzamelen en verwerken herbruikbare goederen - textiel

 

Voorgeschiedenis

25 november 2003: gemeenteraadsbeslissing tot medeoprichting van en deelname aan de intergemeentelijke vereniging EcoWerf, opgericht op 15 december 2003.

2 september 2014: brief van EcoWerf over de beheersoverdracht herbruikbare goederen en textiel.

24 september 2015: gemeenteraadsbeslissing waarbij de beheersoverdracht aan EcoWerf werd uitgebreid met activiteit 35a: het inzamelen en verwerken van herbruikbare goederen (tabel met overzicht van activiteiten gevoegd bij de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2003).

 

Juridische grond

Gemeentedecreet.

6 juli 2001: Decreet over de intergemeentelijke samenwerking.

23 december 2011: Decreet over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.

17 februari 2012: Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement over het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Vlarema).

 

Argumentatie

De gemeenten moeten producthergebruik stimuleren in het kader van duurzaam materialenbeheer.

Herbruikbare goederen zijn alle door de normale werking van een particuliere huishouding ontstane afvalstoffen die geschikt gemaakt kunnen worden voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken en platen, speelgoed en dergelijke.

Producthergebruik is het opnieuw aanwenden van een product en/of onderdeel in het afvalstadium voor hetzelfde doel als waarvoor het oorspronkelijk bestemd was.

De gemeente stimuleert hergebruik door minstens een overeenkomst te sluiten met een door de OVAM erkend kringloopcentrum. Die overeenkomst omvat minstens bepalingen over de sensibilisering, de onderlinge doorverwijsfunctie, de inzamelwijzen, het restafval en de vergoeding voor herbruikbare goederen.

Een erkend kringloopcentrum is een door de OVAM erkende rechtspersoon die over een inzamelingsdienst, sortering en verkoopsruimte beschikt en die in een binnen zijn erkenning afgebakend verzorgingsgebied potentieel herbruikbare goederen inzamelt, opslaat, sorteert, herstelt en verkoopt met producthergebruik als doel.

De gemeenten hebben de mogelijkheid beheersoverdracht te doen ten aanzien van deze verplichting ten voordele van een opdrachthoudende vereniging.

Het intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf, als opdrachthoudende vereniging, voert het afval/materiaalbeleid uit van haar deelnemende gemeenten, inclusief het stimuleren van producthergebruik.

Het is de wens van de gemeente om lokale/regionale tewerkstelling te stimuleren, in het bijzonder van werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt.

Aan mensen die, om uiteenlopende redenen, weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt, bieden kringloopcentra een job, een opleiding en een toekomstperspectief.

Onder het inzamelen en verwerken van herbruikbare goederen wordt begrepen: de inzameling op afroep bij de inwoner aan huis, de inzameling vanop het containerpark, de inzameling in de inzamelcentra of in de winkelpunten van het kringloopcentrum.

 

Financiële weerslag

Werkingsbijdragen EcoWerf 2017

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist, in het kader van haar opdracht inzake duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen en van haar deelname aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, de uitbreiding van de beheersoverdracht aan EcoWerf, zoals beslist is door de gemeenteraad op 24 september 2015 met:

          activiteit 35a: het inzamelen en verwerken van herbruikbare goederen (tabel met overzicht van activiteiten gevoegd bij de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2003) te behouden

en uit te breiden met:

          activiteit 35b: het inzamelen en verwerken van textiel

 

Art. 2:

Deze beslissing is onderworpen aan het bestuurlijk toezicht, zoals geregeld door het gemeentedecreet, inzonder artikels 248 e.v.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5.Dossiernaam: RUP Kalvenne en onteigeningsplan
Onderwerp: Definitieve vaststelling RUP Kalvenne en onteigeningsplan

 

Voorgeschiedenis

● Op 9 maart 2010 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo om de opmaak van het RUP Kalvenne toe te wijzen aan lnterleuven.

● Op 22 januari 2013 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met lnterleuven aan te gaan inzake exclusieve dienstverlening voor de milieu- en bouwdienst.

● Op 14 maart 2013 vond een eerste stuurgroep vergadering plaats.

● Op 23 april 2013 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van het communicatievoorstel, opgemaakt door lnterleuven.

● Op 28 mei 2013 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo om lnterleuven opdracht te geven om in naam van de gemeente Tremelo over te gaan tot verwerving van onroerende goederen.

● Op 18 juni 2013 vond een tweede stuurgroep vergadering plaats voor de bespreking van het opdrachtencafé.

● Op 26 juni 2013 vond het opdrachtencafé plaats.

● Op 29 juni 2013 vond het projectcafé plaats.

● Op 13 augustus 2013 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo de gunning aan lnterleuven te verlenen om voor de gemeente Tremelo als aankoopcentrale dienst te doen voor de uitvoering van de noodzakelijke communicatie bij de ontwikkeling van het gebied Kalvenne.

● Op 3 september 2013 vergaderde de MINA raad omtrent de ontwikkeling van het gebied Kalvenne.

● Op 24 september 2013 vond een stuurgroepvergadering plaats voor de interne bespreking van de input van het projectcafé.

● Op 3 december 2013 werd de verkoopbelofte ondertekend voor enkele onroerende goederen gelegen in de Kalvenne.

● Op 18 december 2013 vond een lokaalwoonoverleg plaats waarin de ontwikkeling van het project werd besproken.

● Op 11 maart 2014 ging het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo akkoord met de afrekening omtrent de aankoop van de onroerende goederen gelegen te Tremelo, sectie C nrs 2534, 254C, 2538 en 254D, waarop de gemeentelijk ontvanger visum werd verleend.

● Op 13 maart 2014 vond een stuurgroepvergadering plaats m.b.t. de bespreking van de screeningsnota van de plan MER plicht.

● Op 31 maart 2014 werd de aankoopakte verleden voor de gronden gelegen te Tremelo sectie C nrs

253A, 254C, 2538 en 254D.

● Op 14 mei 2014 werden de adviezen gevraagd 'verzoek tot raadpleging' in het kader van een onderzoek tot milieueffectenrapportage van het plan MER'RUP Kalvenne'.

● Op 11 maart 2015 deelde het departement LNE mee dat het project vrijgesteld is van een plan-MER. Deze beslissing werd bekend gemaakt van maart 2015 tot eind augustus 2015.

● Op 30 november 2015 vond de plenaire vergadering plaats.

● Op 9 februari 2016 besprak het college het verslag van de plenaire vergadering.

● Op 16 februari 2016 nam het college een standpunt in omtrent het verslag van de plenaire vergadering en gaf de ontwerper opdracht om de nodige aanpassingen te doen om het voorontwerp voor te leggen voor de gemeenteraad in maart 2016 ter voorlopige vaststelling.

● Op 8 maart 2016 keurde het college het aangepaste voorontwerp van het RUP Kalvenne goed om aan de gemeenteraad op 24 maart 2016 voor te leggen ter voorlopige vaststelling.

● Op 24 maart 2016 stelde de gemeenteraad van de gemeente Tremelo het RUP Kalvenne voorlopig vast.

● Op 12 april 2016 besliste het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tremelo het openbaar onderzoek in te stellen van 21 april 2016 t.e.m. 20 juni 2016.

● Op 20 april 2016 vond een openbare informatie-avond plaats.

● Op 28 juni 2016 werd door het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tremelo het Proces Verbaal van Sluiting van het openbaar onderzoek opgesteld. Tijdens het openbaar onderzoek werden 23 bezwaren of opmerkingen ingediend.

● Tijdens het Openbaar Onderzoek kwam aan het licht dat er door de ontwerper, Interleuven, een foutieve versie van de MER-screeningsnota werd toegevoegd. Het College besliste daarom in zitting van 28 juni 2016 om terug over te gaan tot voorlopige vaststelling van het RUP Kalvenne door de gemeenteraad.

● Er werd op 25 oktober 2016 een nieuwe plenaire vergadering gehouden. De voorschriften en het plan werden aangepast naar de adviezen die gegeven werden op deze vergadering.

● Op 22 december 2016 stelde de gemeenteraad van het gemeente Tremelo het RUP Kalvenne voorlopig vast.

● Op 3 januari 2017 besliste het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tremelo het openbaar onderzoek in te stellen van 19 januari 2017 t.e.m. 20 maart 2017.

● Op 28 maart 2017 werd door het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tremelo het Proces Verbaal van Sluiting van het openbaar onderzoek opgesteld.  Tijdens het openbaar onderzoek werden 9 bezwaren of opmerkingen ingediend.

● De GECORO bundelde en coördineerde alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en bracht een gemotiveerd advies uit in zitting van 2 mei 2017.

● Het College nam kennis van het advies van de GECORO en gaf de ontwerper de opdracht het RUP Kalvenne en onteigeningsplan aan te passen volgens de voorwaarden van de GECORO. Ze deed dit in ziting van 9 mei 2017. In dezelfde zitting besliste het college over te gaan tot het voorleggen van het RUP Kalvenne en onteigeningsplan aan de gemeenteraad ter definitieve goedkeuring.

 

Feiten en context

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kalvenne met onteigeningsplan wordt opgemaakt ter uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) Tremelo, definitief goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 8 maart 2012. Het GRS Tremelo omvat verschillende richtinggevende en bindende bepalingen waaraan het RUP moet worden getoetst.

Het voorliggend voorontwerp is een resultaat van een multidisciplinair samenwerken.

De volgende stap in de procedure is de definitieve vaststellling van het RUP Kalvenne door de gemeenteraad.

 

Juridische grond

● Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen bepaald de planningscontext op gewestelijk niveau.

● Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant bepaald de planningscontext op provinciaal niveau.

● Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Tremelo goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant op 8 maart 2012. Het GRS bevat verschillende bepalingen waaraan het RUP moet worden getoetst.

● De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en de aanverwante regelgeving bepaald de richtlijnen en het procedureverloop voor de opmaak van een RUP.

● Het gemeentedecreet behandelt de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en van de gemeenteraad.

 

Argumentatie

De GECORO heeft alle adviezen, opmerkingen en bezwaren gebundeld en gecoördineerd.  Ze heeft haar advies uitgebracht binnen de negentig dagen na het einde van het openbaar onderzoek.

Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening art. 2.2.13 is het college van burgemeester en schepenen belast met het opmaken van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplannen.  Volgens art. 2.2.14 §6 stelt de gemeenteraad binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.

Er kunnen volgens de VCRO bij de definitieve vaststelling van het plan ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan slechts wijzigingen worden aangebracht, die gebaseerd zijn op  of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen of de adviezen, uitgebracht door de aangeduide diensten en overheden, of het advies van de GECORO. 

De beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 9 mei 2017 die stelt dat het advies van de GECORO van 2 mei 2017  enkele aanpassingen noodzaken, meer bepaald:

- Er dient meer verduidelijkt te worden waarom in de voorschriften verschillende termijnen van

voorkooprecht worden toegepast. Dit is niet duidelijk genoeg.

- Voor de woning die gelegen is in gemengd open ruimte gebied dienen duidelijk de zonevreemde rechten zoals bepaald in art. 4.4.10 e.v. te worden toegevoegd.

- In het onteigeningsplan dient op het perceel (nr.2) kadastraal gekend 1e afd. sectie C nr. 238B7 de te onteigenen strook verplaatst te worden naar de noordelijke perceelgrens gelegen tegen perceel nr. 238C7 en evenwijdig met het huidige tracé. De breedte blijft behouden. Op die manier kan het rechter (zuidelijk) aanpalende pand afgewerkt worden.

- In de voorschriften wordt menigmaal aangegeven bij modaliteiten van de vergunningsaanvraag dat enkel via een voorafgaande verkavelingsvergunning een project kan worden ontwikkeld. De GECORO stelt voor dit te wijzigen in “ … een voorafgaande vergunning een project…”. Dit om niet uit te sluiten dat een zone via een bouwproject (stedenbouwkundige vergunning) zou kunnen gerealiseerd worden.

- De GECORO adviseert eveneens dat de aanleg van alle wegenis buiten de fasering moet kunnen gebeuren. Dit om een vlotte doorstroming van verkeer en perceelafwikkeling te optimaliseren en te garanderen.

 

De voorwaarde omtrent het minimaal voorzien van 1/3 voor sociaal wonen in de desbetreffende zone voor doelgroepenbeleid kan alleen maar gefaseerd opgelegd worden omdat er geen woondichtheden voorzien zijn in de voorschriften van het RUP. 

De gemeenteraad is bijgevolg niet van mening dat hiervoor aanpassingen dienen gemaakt te worden zoals door Wonen Vlaanderen werd voorgesteld.

 

Omtrent het herzien van de aanwezige verkavelingen binnen de plan contour behoudt de gemeente het standpunt om deze kost niet te dragen en verder voor uniformiteit te kiezen binnen het RUP Kalvenne.  Gewenste ontwikkelingen worden niet in de weg gestaan met deze keuze. 

 

Omwille van bovenstaande motivering werden aanpassingen uitgevoerd.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Tjorven Puype, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

9 stemmen tegen: Koen De Vadder, Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen en Paul Vandyck

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de GECORO (2 mei 2017) en gaat akkoord met het voorgestelde advies en de voorgestelde aanpassingen.

 

Art. 2:

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kalvenne en het onteigeningsplan definitief vast te stellen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.6.Dossiernaam: Retributiereglement Omgevingsvergunning
Onderwerp: Retributiereglement Omgevingsvergunning

 

Voorgeschiedenis

Op 24 januari 2017 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo het voorontwerp van het retributiereglement omtrent de omgevingsvergunning voorlopig goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

Op  31 januari 2017 besliste het College van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo uitstel te vragen voor de inwerking treding van de omgevingsvergunning tot 1 juni 2017.

Op 13 februari 2017 werd een schrijven ontvangen van Ruimte Vlaanderen van de aktename van de minister omtrent het gevraagde uitstel.

 

Feiten en context

Op 1 juni 2017 2017 treedt in de gemeente Tremelo de omgevingsvergunning in werking.  Het vergunningenlandschap gaat hierbij grondig wijzigen.  De procedures zijn gewijzigd en het digitaal omgevingsloket werd ingevoerd.  Het huidig retributiereglement is hieromtrent nog niet aangepast.

 

Juridische grond

-artikel 170, § 4 van de Grondwet

-artikel 42, § 3 en 43, § 2, 15° van het Gemeentedecreet

-het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;

 

Argumentatie

Het behandelen van meldingen en aanvragen in het kader van het omgevingsvergunningsdecreet en daarmee vergelijkbare procedures inzake ioniserende stralingen en springstoffen vergen een aanzienlijke inzet van de gemeentelijke middelen en het is billijk om deze inzet door te rekenen aan degene op wiens initiatief en in wiens voordeel de meldings- en vergunningsprocedures worden doorlopen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Volgend retributiereglement goed te keuren:

 

1.Belastbaar feit

De gemeente Tremelo heft vanaf 1 juni 2017 en voor een termijn eindigend op 31 december 2018 een belasting op de meldingen en aanvragen bedoeld in het Decreet 25.04.2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

2.Belastingsplichtige

De belasting is verschuldigd door degene die de aanvraag of melding heeft ingediend en bij gebreke daarvan de vergunninghouder of exploitant.

 

3.Berekeningsgrondslag en tarief

De belasting bestaat uit een bedrag per dossiertype (3.1), verhoogd met een bedrag per procedurestap (3.2).

 

3.1Belasting per dossiertype

 

 

gemeente is vergunning-ver-lenende overheid

Vlaamse overheid of provincie is vergunning-verlenen-de overheid

melding van een ingedeelde inrichting of activiteit

50 EURO

 

melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

50 EURO

 

aanvraag voor het houden van een projectvergadering (art. 8 omgevingsvergunningsdecreet)

100 EURO

 

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen :

- gewone procedure

- vereenvoudigde procedure

 

 

100 EURO

60 EURO

 

 

75 EURO

75 EURO

aanvraag van een omgevingsvergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit :

- gewone procedure

- vereenvoudigde procedure (o.a. beperkte verandering of tijdelijke activiteit)

(omzetten van vergunning op proef naar definitieve vergunning: procedure start ambtshalve en wordt niet belast)

 

 

150 EURO

100 EURO

 

 

1800 EURO

75 EURO

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden :

150 EURO

 

vraag tot omzetting van een milieuvergunning verleend voor 20 jaar naar een permanente vergunning (art. 390 omgevingsvergunningsdecreet)

75 EURO

 

bekendmaking van het verstrijken van elke geldigheidsperiode van twintig jaar van een omgevingsvergunning van onbepaalde duur (art. 83, § 1, lid 3 omgevingsvergunningsdecreet)

(weliswaar ambtshalve maar komt in de plaats van hernieuwing, kan aanleiding geven tot bijstelling voorwerp/duur vergunning)

25 EURO

 

verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden

(alleen belast indien op vraag exploitant, kan ook ambtshalve of op vraag van derden; gerichte evaluaties starten ambtshalve, zie art. 1.4.2 Vlarem II)

100 EURO

 

verzoek tot bijstelling van een verkavelingsvergunning

200 EURO

 

Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (art. 104 omgevingsvergunningsdecreet)

200 EURO

 

melding van de overdracht van de vergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit

- volledige overdracht

- gedeeltelijke overdracht

 

 

50 EURO

50 EURO

 

aanvraag van een stedenbouwkundig attest (art. 5.3.1 VCRO)

150 EURO

 

aanvraag van een planologisch attest (art. 4.4.24 e.v. VCRO)

500 EURO

 

 

Zijn meerdere bedragen uit deze tabel van toepassing, dan geldt alleen het hoogste bedrag.

 

3.2Belasting per procedurestap

-voor het digitaliseren van een analoog ingediend dossier (art. 156 van het omgevingsvergunningsbesluit) :

25 EURO

-voor het publiceren van berichten in dag- of weekbladen (o.a. art. 22 en 61 omgevingsvergunningsbesluit): 300 EURO per bericht.

-voor het in kennis brengen van kadastrale eigenaars en omwonenden (o.a. art. 23 en 62 omgevingsvergunningsbesluit): 7,5 euro per brief.

-voor het organiseren van een informatievergadering: 750 EURO.

 

4.Verminderingen en verhogingen

- De belasting is slechts voor 10 % verschuldigd als de melding of aanvraag wordt afgewezen als onontvankelijk.

- Voor de projecten die slechts gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente gelegen zijn wordt de belasting niet verminderd.

- Voor regularisatievergunningen (art. 81 omgevingsvergunningsdecreet) wordt de verschuldigde belasting met 20% verhoogd.

 

5.Vrijstellingen

Er is vrijstelling van belasting voor:

-Aanvragen ingediend door de eigen gemeente, het eigen OCMW, de eigen autonome gemeentebedrijven, de politiezone, de hulpverleningszone en andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waar de eigen gemeente deel van uitmaakt.

-De bouw van sociale huurwoningen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en door de haar erkende huisvestingsmaatschappijen.

-Aanvragen van erkende natuurverenigingen.

-Aanvragen door nutsmaatschappijen.

 

Er is eveneens een vrijstelling van belasting voor:

-Dossiers die niet op vraag van de vergunninghouder werden opgestart (bijv. omzetting van een vergunning op proef), met uitzondering van de bekendmaking van het verstrijken van elke geldigheidsperiode van twintig jaar van een omgevingsvergunning van onbepaalde duur (art. 83, § 1, lid 3 omgevingsvergunningsdecreet)

-Dossiers waarin de gemeente niet tijdig een beslissing nam (stilzwijgende weigering, art. 32, § 4 en 46, § 2 omgevingsvergunningsdecreet)

-Procedurestappen die worden overgedaan als gevolg van een administratieve lus (art. 13 omgevingsvergunningsdecreet) door een gemeentelijke administratieve fout.

 

6.Invordering: contant

Alle aanvragen en meldingen zullen contant geïnd worden door facturatie.

 

7.Vestiging en invordering

Onverminderd het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel 7, hoofdstukken 1, 3, 4 en 6 tot en met 9bis van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en van artikel 126 tot en met 175 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen, van toepassing, voor zover ze niet specifiek de inkomstenbelastingen betreffen.

 

8.Geldingsduur

Dit reglement geldt voor meldingen en aanvragen ingediend vanaf de inwerkingtreding het omgevingsvergunningsdecreet.

 

9.Bekendmaking

Dit reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 gemeentedecreet en wordt verzonden aan de gouverneur overeenkomstig art. 253, § 1, 3° gemeentedecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7.Dossiernaam: Belasting op administratieve stukken
Onderwerp: Belasting op administratieve stukken : Goedkeuring belastingreglement.

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad 29 oktober 2015: Vaststelling belasting reglement op het afleveren van administratieve stukken voor de periode van 01 januari 2016 tot en met 31 december 2018.

 

Juridische grond

          Artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om belastingreglementen vast te stellen.

          Artikel 170 § 4 van de grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeenten.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen.

          Het ministerieel besluit van 15 maart 2013 stelt het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen vast.  Artikel 2 bepaalt dat het tarief van de vergoedingen jaarlijks op 01 januari automatisch herzien wordt op basis van de schommelingen van de gezondheidsindex.  De nieuwe gezondheidsindex bedraagt 125,56.

          De financiële toestand van de gemeente.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Belasting adm. stukken

Actienummer

Krediet 2017

Vorderingen

0020/73150000

1419/001/001/001/001

160.000,00

 

De ontvangsten aangaande bouwaanvragen, verkavelingsaanvragen, aanvragen tot verkavelingswijzigingen, milieuvergunningsaanvragen en planologische attesten worden uit dit reglement gehaald omwille van het in voege treden van de omgevingsvergunning.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 22 december 2016 wordt ingetrokken.  Er wordt vanaf 1 juni 2017 en voor een termijn eindigend op 31 december 2018 een contantbelasting geheven op het afleveren door het gemeentebestuur van administratieve stukken.

 

Art. 2:

De belasting en de eventuele verzendingskosten moeten bij de aanvraag van het stuk contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs.  De contantbelasting is verschuldigd door de persoon die de aanvraag doet.

 

Art. 3:

De belasting wordt als volgt vastgesteld:

 

Aanmaakkosten

(door te storten aan FOD BZ)

Gemeente-

belasting

Vast recht

Totaal

1)      EIK vreemdelingen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 15,70

€ 5,30

 

€ 21,00

          duplicaat

€ 15,70

€ 7,30

 

€ 23,00

          dringende procedure (48u) (01.01.2017-30.06.2017)

€ 100,00

€ 5,00

 

€ 105,00

          dringende procedure (48u) (01.07.2017-31.12.2017)

€ 79,00

€ 5,00

 

€ 84,00

          zeer dringende procedure (24u) (01.01.2017-30.06.2017)

€188,30

€ 5,00

 

€ 193,30

          zeer dringende procedure (24u) (01.07.2017-31.12.2017)

€120,00

€ 5,00

 

€ 125,00

          gewone procedure met biometrie

€ 18,40

€ 5,10

 

€ 23,50

2)      Immatriculatie attest vreemdeling

 

€ 1,00

 

€ 1,00

3)      Elektronische identiteitskaarten

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 15,70

€ 5,30

 

€ 21,00

          duplicaat

€ 15,70

€ 7,30

 

€ 23,00

          dringende procedure (48u) (01.01.2017-30.06.2017)

€ 100,00

€ 5,00

 

€ 105,00

          dringende procedure (48 u)

          (01.07.2017-31.12.2017)

€ 79,00

€ 5,00

 

€ 84,00

          zeer dringende procedure (24u) (01.01.2017-30.06.2017)

€188,30

€ 5,00

 

€ 193,30

          zeer dringende procedure (24u) (01.07.2017-31.12.2017)

€ 120,00

€ 5,00

 

€ 125,00

4)      kids-ID's

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 6,30

 

 

€ 6,30

          dringende procedure (48u) (01.01.2017-30.06.2017)

€ 100,00

 

 

€ 100,00

          dringende procedure (48 u) (01.07.2017-31.12.2017)

€ 79,00

 

 

€ 79,00

          zeer dringende procedure (24u) (01.01.2017-30.06.2017)

€ 188.30

 

 

€ 188,30

          zeer dringende procedure (24 u) (01.07.2016-31.12.2017)

€ 120.00

 

 

€ 120.00

          2de en volgende kids-ID voor kinderen van eenzelfde gezin en gelijktijdig aangevraagd en dringende of zeer dringende procedure

€ 52,30

 

 

€ 52,30

5)      reispassen volwassenen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 71,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 81,50

          dringende procedure

€ 240,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 250,50

6)      reispassen kinderen onder 18 jaar

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 41,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 51,50

          dringende procedure

€ 210,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 220,50

7)      elektronische rijbewijzen

€ 20,00

€ 5,00

 

€ 25,00

8)      internationale rijbewijzen

€16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

9)      kennisname persoonsgegevens

 

€ 1,00

 

€ 1,00

10)  trouwboekje (incl. huwelijksgetuigschrift)

 

€ 20,00

 

€ 20,00

11)  boekje voor wettelijk samenwonenden

 

€ 8,00

 

€ 8,00

12)  stedenbouwkundige inlichtingen onroerende goederen bij verkoop of eigendomsoverdracht (incl. stedenbouwkundig uittreksel)

 

€ 75,00

 

€ 75,00

13)  stedenbouwkundig uittreksel

 

€ 20,00

 

€ 20,00

14)  kopie A4

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,25

 

€ 0,25

          kleur per blad

 

€ 0,75

 

€ 0,75

15)  kopie A3

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,50

 

€ 0,50

          kleur per blad

 

€ 1,50

 

€ 1,50

16)  scannen plan > A3 en op USB drager klant plaatsen

 

€ 6,00

 

€ 6,00

17)  plotten/printen van een plan tot A0

 

€ 12,00

 

€ 12,00

18)  plotten/printen van een plan > A0, per begonnen halve meter extra

 

€ 6,00

 

€ 6,00

19)  jaarabonnement per post toegezonden dagorde gemeenteraad (incl. verzendingskosten)

 

€ 12,00

 

12,00

20)  jaarabonnement dagorde gemeenteraad per e-mail

 

gratis

 

gratis

 

Art. 4:

De kostprijs van per post verstuurde stukken is altijd ten laste van de aanvrager, ook als de afgifte zelf kosteloos is. Uitzondering: gratis voor openbare besturen, openbare instellingen en daarmee gelijkgestelde lichamen en indien bepaald in artikel 3 dat de prijs inclusief verzendingskosten is

 

Art. 5:

Zijn van belasting vrijgesteld:

21)  de stukken die krachtens een wet, een decreet, een K.B., een besluit van de Vlaamse regering of een andere overheidsverordening kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven.

22)  de stukken die aan behoeftige personen worden afgegeven:  de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.

23)  de machtigingen met betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties.

24)  de stukken die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente krachtens een wet, decreet of verordening.

25)  de mededeling door de politie, aan de verzekeringsmaatschappijen, van de inlichtingen, omtrent het gevolg dat gegeven werd ter zake van verkeersongevallen op de openbare weg.

26)  geldigverklaring van aanvraagformulieren voor reductiekaarten voor grote gezinnen.

27)  de toelating aan minderjarigen om alleen naar het buitenland te reizen.

28)  alle stukken die vereist zijn voor eenieder die verklaart dat voormelde stukken dienen te worden voorgelegd om een tewerkstelling te bekomen, te kunnen solliciteren of aan examens of proeven deel te nemen met het oog op een eventuele aanwerving.

29)  de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmede gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut, sociale verzekeringsfondsen en ziekenfondsen.

 

Art. 6:

Bij gebreke aan contante betaling wordt de belasting door het College van Burgemeester en Schepenen ingekohierd.

 

Art. 7:

De belastingplichtige kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen.  Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend, en worden gemotiveerd en ondertekend.  De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging.  Deze indiening, moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum van de inning van de belasting of wanneer de belasting een kohierbelasting wordt, binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.  Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.

 

Art. 8:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van belastingen, hoofdstukken I (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 7 tot 9 (rechtsmiddelen; invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratorium interesten; rechten en voorrechten van de schatkist; strafbepalingen) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft ondermeer de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover ze niet specifiek de belasting op de inkomsten betreffen.

 

Art. 9:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.8.Dossiernaam: Gemeente - Jaarrekening 2016
Onderwerp: Goedkeuring

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

Artikel 173

§ 1. De gemeenteraad spreekt zich in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft uit over de vaststelling van de jaarrekening.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient jaarlijks de jaarrekening goed te keuren. De jaarrekening 2016 heeft een gecumuleerd budgettair resultaat van 4.495.155 EUR en de autofinancieringsmarge bedraagt 1.312.552 EUR.

De Financieel Beheerder heeft de bundel van de jaarrekening 2016 toegelicht tijdens de zitting van de Gemeentelijke commissie algemene financiering, budget en algemeen bestuur van 4 mei 2017.

 

Financiële weerslag

Na de vaststelling van een jaarrekening door de raad worden de resultaten ervan verwerkt in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan en in de eerstvolgende budgetwijziging, of bij gebrek daaraan in het eerstvolgende meerjarenplan en het eerstvolgende budget.

(Artikel 47 van Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 25/06/2010).

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

8 stemmen tegen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen en Paul Vandyck

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2016 van de gemeente Tremelo, waarvan pdf als bijlage en integraal deel uit makende van deze beslissing, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Toetreding Audio
Onderwerp: Toetreding Audio

 

Voorgeschiedenis

4/04/2017: Positief advies door college van burgemeester en schepenen voor toetreding tot Audio.

 

Feiten en context

Audio is een professionele interne adviseur die enkel voor lokale besturen en ervan afhankelijke entiteiten werkt en die volledig in mede-eigendom is van deze organisaties op het lokaal niveau. In 2007 opgericht door de OCMW’s van de centrumsteden, levert Audio vandaag diensten aan meer dan vijftig steden, gemeenten, OCMW’s, lokale samen-werkingsverbanden, hulpverleningszones, lokale publieke ziekenhuizen…

 

Het zelf uitvoeren van professionele interne audits en evaluaties vereist een grote expertise, die zelfs voor middelgrote organisaties vaak moeilijk haalbaar is. Een gezamenlijke interne audit- en adviesdienst met collega-besturen of verenigingen, die garant staat voor kwaliteitsvolle evaluaties en advies aan een betaalbare prijs is het antwoord dat vanuit de sector gegroeid is op deze uitdagingen.

 

Door de meer dan 500 uitgevoerde audits heeft Audio een ruime en unieke ervaring opgebouwd van goede praktijken, kreeg zo een klaar zicht op mogelijke efficiëntie-verbeteringen en bouwde een sterke expertise op in de werking van publieke organisaties op het lokale niveau en in hun onderlinge samenwerking.

 

De objectieve en ervaren blik van Audio op de processen in uw organisatie vormt een sterke basis voor het optimaliseren van de werking en de dienstverlening. Zo biedt Audio het management en de leidinggevenden concrete handvaten voor verbetering. De resultaten voortvloeiend uit interne audits geven ook de nodige erkenning aan initiatieven die op vlak van het kwaliteitsbeleid en organisatiebeheersing reeds werden genomen. Dit werkt motiverend en versterkt de dynamiek.

 

Audio verricht enkel doorlichtingen mits akkoord van het betrokken lid. Audio rapporteert dan ook enkel intern aan gemeente en/of OCMW, in de praktijk aan het auditcomité. Confidentialiteit over specifieke gegevens is een belangrijke beroepsnorm die we naleven.

 

Een mogelijke samenwerking levert belangrijke meerwaarden op:

Gemeente/OCMW krijgt analyses en aanbevelingen met direct nut;

Audio kan ondersteunen bij de invoering van de verbeteracties;

Audio werkt aan een lage kost.  De hoge productiviteit o.a. door regelmatig gebruik van dezelfde analyseschema’s bij meerdere organisaties, samen met de afwezigheid van zware managementstructuren zorgen voor zeer competitieve prijzen;

Sterke sectorspecifieke kennis, een sterk team; Audio versterkt en bundelt bij elke audit de kennis en verspreidt deze verder bij de leden;

Audio werkt klantgericht, met hoge servicenormen.

 

Juridische grond

Auditcharter en statuten van Audio (zie bijlage).

Gemeentedecreet, inzonderheid artikel 43 § 2, 5° betreffende de beslissing tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Advies

1 december 2016: Het gemeentelijk en OCMW MAT adviseren positief om toe te treden tot Audio.

 

Argumentatie

Een voldoende sterke beheerscontrole is nodig in het kader van de vereisten van deugdelijk bestuur, alsook in kader van het doel van de gemeente om op een continue wijze de dienstverlening te versterken door het uitbouwen van een performante en efficiënte organisatie.

De gemeente dient in het kader van de kwaliteitszorg een systeem van interne controle uit te werken zoals voorzien in de artikelen 99 t.e.m. 101 van het gemeentedecreet.

Het belang van (interne) audits en evaluaties, met de eruit volgende aanbevelingen en verbetervoorstellen (tips & tricks, goede praktijken zoals bekend bij andere lokale organisaties), zijn een instrument om de werking en de beheerscontrole te verbeteren.

Audio beschikt over belangrijke ervaring en expertise voor het uitvoeren van professionele interne audits en adviesverlening met het oog op het ontwikkelen van een systeem van interne controle, speciaal bij lokale besturen (steden, gemeenten, O.C.M.W.’s en verwante publieke entiteiten zoals hulpverleningszones, lokale publieke ziekenhuizen…).

De toetreding tot de vereniging Audio, gelet op wat voorafgaat, draagt erbij toe dat het bestuur de bepalingen van het gemeentedecreet inzake het systeem van interne controle planmatig vorm geeft.

Audio is op 15 juni 2010 opgericht als een vereniging in het kader van titel 8 (hoofdstuk 1) van het O.C.M.W.-decreet.

Overeenkomstig artikel 219 van het O.C.M.W.-decreet, ‘rechtspersonen andere dan die welke winstoogmerk hebben’ kunnen toetreden tot een vereniging in het kader van titel 8 van het O.C.M.W.-decreet.

De vereniging Audio werkt uitsluitend voor vennoten-leden, waardoor de vennoten-leden zich rechtstreeks tot de vereniging kunnen wenden, wat een soepele besluitvorming toelaat, waardoor er een gunstige BTW-regeling van toepassing is en waardoor het uitschrijven van overheidsopdrachten niet vereist is.

Toetreding tot Audio biedt volgende meerwaarde: analyses en aanbevelingen met direct nut, mogelijkheid tot ondersteuning bij de uitwerking van de verbeteracties, sterke sectorspecifieke kennis, uitwisseling van goede praktijken, tips & trics, beschikken over benchmarkinformatie met gegevens van sectorgenoten, klantgerichte werking met hoge service-normen.

 

Financiële weerslag

1)Er is een toetredingsvergoeding verschuldigd ten bedrage van 1 473 euro (0,10 euro per inwoner). De gemeente en OCMW zullen een 50/50 verdeling van deze kostprijs voor zich nemen.

2)Er is geen jaarlijkse kost-lidgeld.

3)De kost voor elke opdracht wordt afgesproken met het bestuur. Deze wordt bepaald op basis van het aantal te presteren dagen en het dagtarief van de ingeschakelde medewerker. Audio mikt op een kostendekkende werking.

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

1 onthouding: Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om toe te treden tot de vereniging Audio, een vereniging opgericht conform titel 8 van het O.C.M.W.-decreet.

Er is geen vaste jaarlijkse kost. Elke auditopdracht wordt afzonderlijk gefactureerd.

De samenwerking betreft een lange termijnsamenwerking. Het bestuur streeft ernaar om jaarlijks één audit uit te laten voeren.

 

Art. 2:

De raad keurt het interne auditcharter goed dat is voorgelegd door Audio als bijlage bij onderhavige beslissing en dat bij alle leden van toepassing is. Het beschrijft de wederzijdse rechten en plichten met het oog op het uitvoeren van interne audits, zoals voorzien in artikel 99 t.e.m. 101 van het gemeentedecreet.

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist tot het oprichten van een plaatselijk auditcomité. Het auditcomité bestaat uit burgemeester, schepen van financiën, secretaris en financieel beheerder.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.10.Dossiernaam: Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo
Onderwerp: Kennisname verslag 30.03.2017 Raad van Bestuur

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: IGO DIV - AV 16 juni 2017
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en bepaling van zijn mandaat op de Algemene Vergadering van 16 juni 2017. Voorgesteld wordt Liliane Van Muysen

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven;

 

Feiten en context

28 april 2017: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV op 16 juni 2017 in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Goedkeuring verslag vergadering 16-12-2016

2.Goedkeuring jaarverslag 2016

3.Goedkeuring jaarrekening 2016

4.Varia

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013 m.b. art 39 dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigende gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de aan te duiden vertegenwoordiger vast te stellen. Voorgesteld wordt gemeenteraadslid Liliane Van Muysen als afgevaardigde.

 

BESLUIT

goedkeuring agendapunten

19 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte en Alain Verschaeren

aanduiding Liliane Van Muysen

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

1 stem tegen

2 onthoudingen

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist Liliane Van Muysen, gemeenteraadslid, voor te dragen als afgevaardigde voor de algemene vergadering van 16 juni 2017, rekening houdende met art. 59, 2de lid van het decreet van 6 juli 2001.

 

Art. 2:

Akkoord te gaan met het door de raad van bestuur voorgestelde jaarverslag 2016.

 

Art. 3:

Akkoord te gaan met de door de raad van bestuur voorgestelde jaarrekening 2016.

 

Art.4.

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de algemene vergadering van 16 juni 2017:

1.Goedkeuring verslag vergadering 16.12.2016

2.Goedkeuring jaarverslag 2016

3.Goedkeuring jaarrekening 2016

4.Varia.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: Interleuven - AV 14 juni 2017
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten en aanstelling afgevaardigde. Voorgesteld wordt Liliane Van Muysen

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente bij Interleuven.

28.02.2013: gemeenteraadsbesluit waarbij Vital Van Dessel werd aangeduid als volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van Interleuven tot het einde van de lopende legislatuur.

 

Feiten en context

21 januari 2017: overlijden schepen Vital Van Dessel

13 april 2017: uitnodiging voor de algemene vergadering van Interleuven op woensdag 14 juni 2017 met als agenda:

1.Samenstelling van het bureau.

2.Goedkeuring verslag algemene vergadering dd. 30.11.2016.

3.Verslag over de activiteiten 2016.

4.Jaarrekening per 31.12.2016 – verslag van de Commissaris-Revisor.

5.Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten.

6.Kwijting te verlenen aan bestuurders en Commissaris-Revisor.

7.Provinciale bijdrage voor werkingskosten 2017 cfr. art. 14.1. van de statuten.

8.Vervanging leden raad van bestuur.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

6 juli 2001: decreet houdende intergemeentelijke samenwerking;

Gecoördineerde statuten van Interleuven;

Het decreet van 6/7/2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeenten op de algemene vergadering waar deze gemeente bij aangesloten is, aangeduid wordt door de gemeenteraad voor de volledige duur van de legislatuur, met dien verstande dat de vaststelling van het mandaat wel voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad dient te worden genomen;

 

Advies

Overwegende dat de gemeenteraad deze agendapunten heeft besproken en om hiernavolgende redenen ter zake het volgende standpunt inneemt.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient volgens voornoemd decreet zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger te bekrachtigen.

Er dient tevens een nieuwe volmachtdrager te worden aangeduid voor de algemene vergadering. Voorgesteld wordt Liliane Van Muysen.

 

BESLUIT

goedkeuring agendapunten

19 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte en Alain Verschaeren

aanduiding Liliane Van Muysen

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

2 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Art. 1:

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 14.06.2017 van Interleuven als volgt vast te stellen:

-goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

Art. 2:

Mevrouw Liliane Van Muysen, gemeenteraadslid, aan te duiden als effectief afgevaardigde in de algemene vergadering van Interleuven en dit tot het einde van de lopende legislatuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: Hofheide - AV 20 juni 2017
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten en aanstelling afgevaardigde. Voorgesteld wordt Diane Van Brussel.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

18 april 2017: brief van de IGS Hofheide met bijlagen, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 20 juni 2017 met volgende agenda:

1.Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2016

2.Vaststelling van de jaarrekening en het jaarverslag 2016

3.Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris

4.Werking van het crematorium

5.Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

15 juli 2005: gemeentedecreet.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger.

Voorgesteld wordt Diane Van Brussel.

 

BESLUIT

goedkeuring agendapunten

19 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte en Alain Verschaeren

aanduiding Diane Van Brussel

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

1 onthouding

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de agendapunten van de algemene vergadering van het crematorium Hofheide van 20 juni 2017, zoals hoger gesteld, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Diane Van Brussel, gemeenteraadslid, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide" op 20 juni 2017 en haar te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 4:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: EcoWerf - AV 21 juni 2017
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten en bepaling van het mandaat van onze vertegenwoordiger.

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

 

Feiten en context

26 april 2017: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van EcoWerf die op 21 juni 2017 plaats heeft in de kantoren van IGO, De Vunt 17 te 3220 Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

De agenda van de algemene vergadering van EcoWerf bevat volgende punten:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergaderingen d.d. 23/11/2016

3.Jaarverslag 2016

*Verslag van de activiteiten

*Jaarrekening per 31/12/2016 – verslag van de commissarisrevisor

*Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4.Decharge bestuurders en commissaris

5.Voordracht nieuwe bestuurder Raad van Bestuur EcoWerf

6.Wederzijdse toetreding Intradura – EcoWerf

7.Nieuwe Raad van Bestuur Leuven 2030: voordracht bestuurder vanuit EcoWerf – categorie E

8.Opvraging provinciale bijdrage werkingskosten 2017 – cfr. artikel 15.2 van de statuten

9.Communicatie: Onze intercommunale – een voorbeeld van deugdelijk bestuur

10.Diversen

6 juli 2001: art.44 van het DIS dient de vertegenwoordiger nog wel gemandateerd te worden voor de agendapunten van deze vergadering.

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

akte van oprichting van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking;

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale;

 

Advies

De gemeenteraad heeft alle voormelde agendapunten besproken en neemt ter zake het volgende standpunt in: akkoord met alle agendapunten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de Algemene Vergadering van 21 juni 2017 en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen, Paul Vandyck, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Geert Laporte en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de Algemene Vergadering van 21 juni 2017 van EcoWerf als volgt vast te stellen:

Goedkeuring van alle agendapunten van de Algemene Vergadering.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift over te maken aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: Samenvoeging parochies Tremelo
Onderwerp: Advies over samenvoeging parochies in Tremelo

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo omvat 3 parochies:

Heilige Damiaan De Veuster van Molokai te Ninde

O.L.Vrouw van bijstand te Tremelo

Sint Anna te Baal.

De parochie te Ninde bestaat voor 50 % uit inwoners van Tremelo, voor 28,58 % uit inwoners van Keerbergen en voor 21,42 % uit inwoners van Werchter (Rotselaar).

 

Feiten en context

12 april 2017: mail vanwege Aartsbisdom Mechelen-Brussel aangaande vraag om advies over samenvoeging van parochies in de gemeente Tremelo.

 

Juridische grond

30.09.2005: Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de criteria voor de erkenning van de plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen van de erkende erediensten.

 

Advies

Het Aartsbisdom Mechelen - Brussel heeft de procedure opgestart om de parochies Sint-Anna Baal en de Heilige Damiaan van Molokaï Ninde op te heffen en samen te voegen bij de parochie O.L.Vrouw van Bijstand Tremelo, en de parochiegrenzen gelijk te trekken met de gemeentegrenzen van Tremelo.

 

Argumentatie

Deze procedure betreft de opheffing en samenvoeging van parochies. Het bevat geen vraag tot ontwijding van kerkgebouwen. Gevolg is dat er voor deze samengevoegde parochies na afloop van de procedure nog slechts 1 kerkfabriek zal overblijven. Deze vraag situeert zich in het kader van het traject 'nieuwe wegen banen', dat in heel het vicariaat Vlaams-Brabant - Mechelen loopt en dat zowel een realistische reorganisatie op maat als een vernieuwde pastorale bezieling beoogt.

 

BESLUIT

3 stemmen voor: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

15 stemmen tegen: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Theo Smets, Liliane Van Muysen, Koen De Vadder, Tjorven Puype, Diane Van Brussel, Kris Olemans, Diana Van Leemputten, Chris Lievens, Elynn Van Uffel, Paul Dams en Marc Verlinden

5 onthoudingen: Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Petra Vreys, Paul Vermeylen en Paul Vandyck

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist gelet op de uitslag van de stemming ongunstig advies te verlenen op het voorstel van het Aartsbisdom Mechelen - Brussel.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Jeugd

P.16.Dossiernaam: JH Den Borduur
Onderwerp: Afrekening 2016 JH Den Borduur

 

Voorgeschiedenis

29 september 1998: De gemeenteraad keurt de oprichting, de statuten en het huishoudelijk reglement van de vzw Jeugdhuis Den Borduur goed.

 

Juridische grond

29 september 1998: Gemeenteraadsbeslissing

Art. 25 van de statuten van het JH Den Borduur: de afrekening dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het JH Den Borduur op 29 september 1998 dient er jaarlijks een afrekening voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Afrekening in bijlage

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de afrekening 2016 van het JH Den Borduur goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Jeugd

P.17.Dossiernaam: JH Den Borduur
Onderwerp: Begroting 2017 JH Den Borduur

 

Voorgeschiedenis

29 september 1998: De gemeenteraad keurt de oprichting, de statuten en het huishoudelijk reglement van de vzw Jeugdhuis Den Borduur goed.

 

Juridische grond

29 september 1998: Gemeenteraadsbeslissing

Art. 25 van de statuten van het JH Den Borduur: de begroting dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het JH Den Borduur op 29 september 1998 dienst er jaarlijks een begroting voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Begroting in bijlage

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de begroting 2017 van het JH Den Borduur goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Toerisme

P.18.Dossiernaam: Samenwerkingsovereenkomst Damiaanmuseum
Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Tremelo en vzw Damiaanmuseum

 

Advies

Goedkeuring van de overeenkomst, mits duidelijke uitwerking van het takenpakket van de ambtenaar die ter beschikking wordt gesteld.

 

Argumentatie

Om ook in de toekomst een goede samenwerking tussen de stichtende partners van het Damiaanmuseum te garanderen, werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Deze overeenkomst verduidelijkt de rechten en plichten van vzw Damiaanmuseum en iedere partner.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst, die met deze beslissing een geheel uitmaakt, tussen vzw Damiaanmuseum en de stichtende partners goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.19.Dossiernaam: Bijkomend agendapunt - gemeenteraadslid Kris Torfs
Onderwerp: Inrichten stembureau woonzorgcentrum Damiaan ingediend door Torfs Kris, gemeenteraadslid Sp.a-Groen, overeenkomstig art. 22 van het gemeentedecreet.

 

Voorgeschiedenis

7 mei 2017: schrijven van gemeenteraadslid Kris Torfs. Hij wenst een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 18 mei 2017.

 

Juridische grond

art. 22 van het gemeentedecreet

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo staat in voor het inrichten van de stembureaus ter gelegenheid van de verkiezingen. Hiermee vervult zij een belangrijke en omvangrijke taak in ons democratisch bestel. Het is belangrijk dat iedere stemgerechtigde burger zijn stem effectief kan uitbrengen.

De ouderen, met name zij die in een woon- en zorgcentrum verblijven, vragen hierbij een bijzondere aandacht. De mogelijkheid om met volmacht te stemmen of gepast vervoer te zoeken naar het stembureau maakt de ouderen echter afhankelijk van derden. Dikwijls zouden zij voor zulke belangrijke kwesties autonoom willen zijn.

In verschillende steden en gemeenten werden de laatste verkiezingen stembureaus opgericht in woonzorgcentra en dienstencentra. Het stijgende aantal deelnemers toont aan dat hier wordt ingespeeld op een reële vraag. Deze stembureaus in woonzorgcentra en dienstencentra worden best ook opengesteld voor de omwonenden.

 

Tremelo wil deze weg ook inslaan. Daarom zal voor de komende verkiezingen in oktober 2018 een stembureau ingericht worden in woonzorgcentrum Damiaan (Senior Living Group), Pater Damiaanstraat 39, 3120 Tremelo.

Het toegankelijk maken van de verkiezingen voor iedereen beperkt zich niet tot de ouderen. Ook personen met een beperking dienen hier bijzondere aandacht te krijgen. De verschillende verenigingen actief in dit domein kunnen hier gepast advies in verstrekken.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1: Het gemeentebestuur zal onderzoeken of het voor de gemeente- en provinciale verkiezingen van 14 oktober 2018 een stembureau kan inrichten in Woonzorgcentrum Damiaan (Senior Living Group), Pater Damiaanstraat 39, 3120 Tremelo.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 mei 2017

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.20.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019