Zitting van 26 februari 2015

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige gemeenteraad
Onderwerp: Verslag vergadering van 22 januari 2015

 

Voorgeschiedenis

22 januari 2015: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 22 januari 2015 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.3.Dossiernaam: Verkaveling 201437. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201437 van verkavelingsaanvraag Landmeterskantoor Winston Schoeters voor het perceel gelegen Bosstraat 5, 3128 Baal, gekadastreerd afd. 2 sectie C nr. 162/d, 163/f.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs: 28 oktober 2014 aanvraag van de verkavelingsvergunning voor het project gelegen, Bosstraat 5, 3128 Baal, gekadastreerd (afd.2) sectie C nr. 162/d, 163/f.

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201437.

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 21 november 2014 tot 21 december 2014. Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Bosstraat 5, 3128 Baal, gekadastreerd (afd.2 ) sectie C nrs. 162/d, 163/f.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

 

Argumentatie

Het behoort de Bosstraat gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond gelegen tussen de grens van de weg en 5 m uit de grens van de weg.

Zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Bosstraat, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1 a 40 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris. Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met refertenummer 201437 voor het perceel gelegen te 3128 Baal, Bosstraat 5, gekadastreerd (afd. 2) sectie C nrs. 162/d, 163/f worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributienetwerk, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Wijziging buurtweg. nr. 43 Voorlopig advies.
Onderwerp: Voorlopig advies over wijziging buurtweg nr. 43 ter hoogte van Barbarastraat 110 op aanvraag van A. & J. Verschoren - Goovaerts.

 

Zie aanvang van de zitting.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.5.Dossiernaam: elektrische laadpaal - ontwerpovereenkomst
Onderwerp: elektrische laadpaal - goedkeuring ontwerpovereenkomst

 

Voorgeschiedenis

          25.11.2014 - kennisname CBS elektrische laadpaal (EV-Point) - milieuvriendelijke voertuigen (elektrisch, CNG: aardgas, hybride)

          10.02.2015 - addendum CBS 25.11.2014 punt 14: rechtzetting van kennisname in besluit elektische laadpaal (EV-point)

 

Feiten en context

De gemeente heeft het burgemeestersconvenant ondertekend en engageert zich om tegen 2020 20% minder CO2 uit te stoten op haar grondgebied.

In het college van 25 november 2014 nam het college kennis van het voorstel van EV-point voor het plaatsen van een oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Het college wenst een besluit te nemen om een elektrische laadpaal te plaatsen op het Damiaanplein te Tremelo.

 

EV-point heeft in oktober 2014 een voorstel gedaan aan de milieudienst van de gemeente voor het plaatsen van één of meerdere oplaadpunten voor elektrische voertuigen op openbaar domein. EV-point bekostigt de oplaadinstallatie.

 

Kostprijs voor de gemeente:

voor het oplaadstation zelf: geen

realisatie van de noodzakelijke bekabeling-, veiligheids- en verbindingswerken van het oplaadstation: 3 mogelijkheden

°ofwel bekostigt de gemeente dit zelf (zie voorstel van Eandis hieronder)

°ofwel forfaitaire som van 800 euro + BTW, indien de plaatsing door EV-point gebeurt.

°ofwel gratis indien de gemeente PV-panelen van Group Solar bvba plaatst voor minimum 5000 Wattpiek met een opbrengst van ongeveer 4250 kWh.

onderhoud en herstelling van oplaadstation: door EV Point (geen kosten doorgerekend)

onderhoud en herstelling van parkeerplaats en leveringscontract met elektriciteitsleverancier: door de gemeente.

 

Voorwaarden contract EV-point:

Gemeente voorziet 2 parkeerplaatsen voor oplaadpunt.

EV-point exploiteert het oplaadpunt en betaalt een jaarlijkse verbruiksvergoeding aan de gemeente op basis van een factuur (van de gemeente) met driemaandelijks een voorschot.

 

Duur contract EV-point: 15 jaar. Omdat het over een overeenkomst van 15 jaar moet de gemeenteraad dit goedkeuren.

 

Advies

De gemeente gaat in op het voorstel van EV-point voor het plaatsen van één oplaadpunt voor elektrische voertuigen op het Damiaanplein te Tremelo waarbij EV-point de oplaadinstallatie bekostigt.

 

De gemeente kiest voor de realisatie van de noodzakelijke bekabeling-, veiligheids- en verbindingswerken van het oplaadstation door EV-point voor de forfaitaire som van 800 euro + BTW.

 

Het onderhoud en herstelling van het oplaadstation gebeurt door EV Point (geen kosten doorgerekend). Voor het onderhoud en de herstelling van de parkeerplaats en het leveringscontract met elektriciteitsleverancier zorgt de gemeente.

 

De duur van het contract met EV-point bedraagt 15 jaar. Omdat het een overeenkomst van 15 jaar betreft, zal het college de ontwerpovereenkomst voorleggen aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Door het gebruik van elektrische wagens door haar inwoners te stimuleren, zal de CO2-uitstoot door wagens verminderen.

Door een oplaadpunt te plaatsen voor elektrische voertuigen zal het mogelijk zijn om relatief snel een elektrische wagen op te laden (minstens 45 minuten tot 2u15 afhankelijk van het vermogen van de wagen bij een 3-fasige laadpaal). Door het plaatsen van een oplaadpunt zal dit niet de mensen weerhouden om een elektrische wagen aan te schaffen. Het Damiaanplein is een centrale plaats voor een oplaadpunt met in de buurt een bibliotheek en handelszaken zodat tijdens het opladen van de wagen ergens kan 'gewacht' worden.

 

EV-point heeft in oktober 2014 een voorstel gedaan aan de milieudienst van de gemeente voor het plaatsen van één of meerdere oplaadpunten voor elektrische voertuigen op openbaar domein. EV-point bekostigt de oplaadinstallatie.

 

Kostprijs voor de gemeente:

voor het oplaadstation zelf: geen

realisatie van de noodzakelijke bekabeling-, veiligheids- en verbindingswerken van het oplaadstation: 3 mogelijkheden

°ofwel bekostigt de gemeente dit zelf (zie voorstel van Eandis hieronder)

°ofwel forfaitaire som van 800 euro + BTW, indien de plaatsing door EV-point gebeurt.

°ofwel gratis indien de gemeente PV-panelen van Group Solar bvba plaatst voor minimum 5000 Wattpiek met een opbrengst van ongeveer 4250 kWh.

onderhoud en herstelling van oplaadstation: door EV Point (geen kosten doorgerekend)

onderhoud en herstelling van parkeerplaats en leveringscontract met elektriciteitsleverancier: door de gemeente.

 

Duur contract: 15 jaar. Omdat het over een overeenkomst van 15 jaar moet de gemeenteraad dit goedkeuren.

 

Voorwaarden contract:

Gemeente voorziet 2 parkeerplaatsen voor oplaadpunt.

EV-point exploiteert het oplaadpunt en betaalt een jaarlijkse verbruiksvergoeding aan de gemeente op basis van een factuur (van de gemeente) met driemaandelijks een voorschot.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0200/60105000

1419/001/001/001/001

69.502,55 euro

968,00 euro

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist volgende punten goed te keuren:

          een oplaadpunt voor het opladen van 2 elektrische voertuigen te plaatsen op het Damiaanplein, aan de marktkast naast de kerk te Tremelo of op de parking Vinneweg.

          de ontwerpovereenkomst met EV-point om een elektrische laadpaal te plaatsen.

          de overeenkomst betreft de afbakening van de parking, en niet het grondgebied.

 

Art. 2:

Het college te gelasten met de verdere uitwerking hiervan.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.6.Dossiernaam: Zwerfkattenproject.
Onderwerp: Goedkeuring gemeentelijk reglement voor de aanpak van het zwerfkattenprobleem en overeenkomst dierenartsen.

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbeslissing van 25 januari 2000: Goedkeuring van het project sterilisatie/castratie van zwerfkatten.

          Collegebeslissing van 25 januari 2000: Project castratie/sterilisatie van zwerfkatten: afsluiten overeenkomst met de dierenartsen.

          Gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2000: Project zwerfkatten: goedkeuring van de heropstarting van het project sterilisatie/castratie van zwerfkatten: goedkeuring van de gewijzigde overeenkomstvoorwaarden m.b. de wijziging van de tarieven.

          Collegebeslissing van 23 februari 2010: Overeenkomst met bijkomende dierenarts inzake het kattenproject.

          Collegebeslissing van 14 oktober 2014: Budget erelonen dierenartsen: Kattensterilisatie- en castratieproject.

 

Feiten en context

Sinds 2000 wil de gemeente Tremelo de zwerfkattenpopulatie inperken door de gerichte castratie en sterilisatie van zwerfkatten.

Voorheen werd de prijs die aan de dierenartsen wordt betaald, jaarlijks geïndexeerd volgens de gezondheidsindex (basis 1988).

In 2014 is gebleken dat de prijzen die betaald worden aan de dierenartsen, niet meer conform de markt zijn.

Daarom is er op 10 februari 2015 een vergadering belegd door schepen Jan Van Herck met de technische uitvoeringsdienst en de 3 dierenartsen van Tremelo waarin de prijzen en praktische zaken besproken zijn.

 

Juridische grond

          Wet van 14 augustus 1986: bescherming en welzijn van dieren.

          Gemeentedecreet 15 juli 2005 en latere wijzigingen

 

Argumentatie

In september 2014 bleek dat het budget voor het steriliseren en castreren van zwerfkatten op was.

Het college heeft toen in zitting van 14 oktober beslist om het budget van 2014 op te trekken van 8.000 euro naar 16.000 euro en het budget van 2015 van 8.000 euro naar 14.000 euro.

Na rondvraag bij verschillend dierenartsen in de buurt, bleek dat de prijzen die betaald werden aan de dierenartsen voor de castratie/sterilisatie, hoger lagen dan de prijzen voor een particuliere huiskat.

Daarom heeft schepen Jan Van Herck een vergadering belegd met de technische dienst en de 3 dierenartsen om nieuwe tarieven en afspraken te maken. Vanaf heden zal er jaarlijks een samenkomst zijn voor overleg tussen de bevoegde schepen voor dierenwelzijn, de technische uitvoeringsdienst en de dierenartsen.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0390/61311000

1419/001/001/001/001

14.000 euro

nvt

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeente Tremelo betaalt de erelonen van de dierenartsen met de kredieten die voorzien zijn in het budget van 2015 en volgende jaren op registratiesleutel 0390/61311000 met als actie 1419/001/001/001/001.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist om het gemeentelijk reglement voor de aanpak van het zwerkattenproject, zoals hieronder beschreven, goed te keuren:

1. Definitie van een zwerfkat: een zwerfkat is een verwilderde kat die al geruime tijd buiten leeft en geen menselijk contact gewoon is. Ze is mensenschuw en nauwelijks te socialiseren.

2. Bewoners van de gemeente Tremelo melden de aanwezigheid van zwerfkatten op de technische dienst.

2. Een arbeider van de technische dienst gaat ter plaatse na telefonische afspraak met de melder om de plaats van de kooi te bepalen en de buurt in te lichten via strooibriefjes met alle nuttige informatie over het project.

3. De arbeider van de technische dienst plaatst de kooien tot de zwerfkatten gevangen zijn. Als er na verschillende pogingen geen katten gevangen worden op die plaats, worden de kooien tijdelijk weggehaald.

4. De zwerfkatten die gevangen worden in de kooien, worden onmiddellijk naar een dierenarts gebracht, waar de kat dezelfde dag nog behandeld wordt. De dag volgend op de operatie, wordt de zwerfkat teruggebracht naar de plaats waar ze gevangen werd.

5. De arbeider die de zwerfkat naar de dierenarts brengt, voegt hierbij een fiche die moet ingevuld worden. Een deel wordt ingevuld door de kattenvanger, een deel door de dierenarts. Hieruit blijkt dan duidelijk waar de kat gevangen is, welk geslacht ze heeft en welke ingreep er gebeurd is. Deel B wordt met de kattenvanger terug mee gegeven wanneer de kat terug wordt opgehaald. Deel A

blijft bij de dierenarts tot deze het factuur opmaakt. Hij stuurt dit deel terug samen met het factuur naar de financiële dienst van de gemeente.

6. De technische dienst controleert, na ontvangst van het factuur en Deel A van de fiche, of deze overeenstemt met Deel B van de fiche. Na deze controle wordt het factuur betaald.

7. Het gemeentebestuur werkt voor deze campagne samen met alle dierenartsen die in onze gemeente een zelfstandige praktijk uitoefenen, zijnde:

          Mevr. Pascale Gastmans, Hilstraat 6, 3120 Tremelo

          Mevr. Ria Nicolaï, Pastoriestraat 7, 3128 Baal

          Dhr. David Naegels, Grote Bollostraat 77, 3120 Tremelo.

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist om de "doorgangsfiche van de zwerfkat" goed te keuren, die als bijlage is toegevoegd.

 

Art. 4:

De gemeenteraad beslist om de overeenkomst met de dierenartsen goed te keuren, die als bijlage is toegevoegd. De gemeenteraad gelast het college met het afsluiten van deze overeenkomst en het uitwerken van andere ondersteunende maatregelen ter bestrijding zwerfkatten binnen bovenvermeld budget.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7.Dossiernaam: Belasting op huis-aan-huis bedeling druk
Onderwerp: Gemeentebelasting op huis-aan-huis bedeling van niet geadresseerd drukwerk met handelskarakter

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde op 18 december 2014 het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019 goed.

Mail van 03 februari 2015 van het Agentschap Binnenlands Bestuur met opmerkingen over de goedgekeurde gemeenteraadsbeslissing van 22.01.2015.

 

Feiten en context

Het verspreiden van reclamebladen verhoogt de afvalberg van recyclagepapier fel. 

Het verwijderen van het oud papier brengt kosten met zich mee.

 

Juridische grond

          Artikel 170 § 4 van de grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeenten.

          Artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om belastingreglementen vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Argumentatie

Papierophalingen zijn kostelijk.  Door de heffing van een belasting op de huis aan huis verspreiding van niet geadresseerde drukwerken met een handelskarakter beoogt het gemeentebestuur enerzijds een daling van de papierberg en anderzijds een gedeeltelijke recuperatie van de ophalingskosten van het oud papier.

 

Financiële weerslag

 

In het door de gemeenteraad op 18 december 2014 goedgekeurde gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019 worden de jaarlijkse opbrengsten in de jaren 2015 tot 2019 op 20.000,00 euro geraamd.

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0020/73424000

1419/001/001/001/001

20.000,00 euro

-

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

1 stem tegen: Alain Verschaeren

4 onthoudingen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Petra Vreys en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 22 januari 2015 in te trekken en te hernemen als volgt:

Van 01 maart 2015 tot en met 31 december 2019 wordt, ten behoeve van de gemeente Tremelo, een gemeentebelasting gevestigd op de voor de bestemmelingen kosteloze verspreiding aan huis van niet geadresseerde drukwerken met handelskarakter. Voor het verspreiden van drukwerken tijdens de maand februari 2015 zullen geen belastingen geïnd worden op basis van het op 22 januari 2015 goedgekeurde reglement.

 

Art. 2:

Onder verspreiding aan huis wordt verstaan het op het grondgebied van de gemeente (of een deel ervan) achterlaten van drukwerk zonder adressering in de brievenbussen en zonder initiatief van de bestemmeling.

 

Onder drukwerk met handelskarakter wordt verstaan elke publicatie die er toe strekt bekendheid te geven aan commerciële activiteiten, handelszaken en merknamen, en die erop gericht is de potentiële klant er toe te bewegen gebruik te maken van de diensten en/of producten van de adverteerder tegen betaling.

 

Art. 3:

De belasting is verschuldigd door de uitgever.

 

De drukker en de verdeler zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Wanneer de uitgever, drukker en verdeler niet gekend zijn, is de belasting verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem de reclame wordt gevoerd.

 

Art. 4:

De belasting wordt vastgesteld op 0,02 euro per verspreid exemplaar voor alle drukwerken van 10 gram of meer.

 

Art. 5:

Van de belasting is vrijgesteld de verspreiding van drukwerken waarvan de bedrukte oppervlakte voor 50 % of meer ingenomen wordt door tekst en/of afbeelding zonder handelskarakter.

 

Art. 6:

Van de belasting zijn eveneens vrijgesteld:

          verenigingen zonder winstoogmerk, voor zover ze sociale of culturele doeleinden hebben;

          plaatselijke sport- of culturele verenigingen, voor zover ze folders uitgeven voor eigen organisaties:

          publiciteit gevoerd door vormingsinstellingen en plaatselijke onderwijsinstellingen.

 

Art. 7:

De belastingplichtige is gehouden binnen de 14 dagen na de verspreiding van het drukwerk aangifte te doen aan het gemeentebestuur.

 

Hierbij dient de belastingplichtige alle noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen, meer bepaald een specimen van het te verspreiden drukwerk, een verklaring van het aantal exemplaren, het gewicht per exemplaar en een overzicht van de straten waar de folder zal bedeeld worden. Voor de periodieke verspreiding mag de aangifte bij voorbaat gedaan worden voor een periode van hoogstens 12 maanden.

 

Art .8:

§1. Bij gebreke van een aangifte of bij onvolledige aangifte wordt de belastingplichtige van ambtswege belast, volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

 

§2. Indien het aantal verspreide exemplaren niet binnen de in artikel 7 vastgestelde termijn wordt medegedeeld, wordt de belasting ambtshalve berekend volgens het netto aantal brievenbussen op 1 januari van het aanslagjaar, opgedeeld per deelgemeente, volgens opgave van de Belgische Post en volgens het gewicht bepaald door het gemeentebestuur.

 

§3. Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepalingen van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

§4. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen volgend op de datum van de verzending van de betekening om zijn opmerkingen voor te dragen.

 

Art. 9:

De bij artikel 8 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag van 25 euro. Het bedrag van deze verhoging wordt ingekohierd.

 

Art. 10:

De belasting wordt ingevorderd bij wijze van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 11:

De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na de toezending van het aanslagbiljet.

 

Art. 12:

De belastingplichtige kan een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend binnen een termijn van zes maanden vanaf de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat.

 

Art. 13:

Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig het Gemeentedecreet.

 

Art. 14:

Afschrift van deze beslissing zal aan de toezichthoudende overheid worden gestuurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.8.Dossiernaam: Kennisname besluit AGBT
Onderwerp: Goedkeuring tarieven van de hengelverloven visvijver "Park Tremeland" en van het visreglement.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo
Onderwerp: Goedkeuring MJP 2014 - 2019, BW 01/2014 en Budget 2015

 

Voorgeschiedenis

          Raad van Bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo van 17 december 2014 betreffende de goedkeuring van het gewijzigd meerjarenplan 2014 - 2019 van het AGBT.

          Raad van Bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo van 17 december 2014 betreffende de goedkeuring budget wijziging 01/2014 van het AGBT.

          Raad van Bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo van 17 december 2014 betreffende de goedkeuring van het budget 2015 van het AGBT.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet meer bepaald artikel 243 bepaalt dat de beslissingen van de Raad van Bestuur van het AGB inzake de vaststelling van het budget van het AGB ter goedkeuring aan de gemeenteraad moeten voorgelegd worden.

 

Argumentatie

Op 17 december 2014 heeft de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo het gewijzigde meerjarenplan van het AGBT 2014 - 2019, de budget wijziging 01/2014 en het budget 2015 goedgekeurd. Er wordt van 2015 tot en met 2019 een jaarlijkse exploitatiebijdrage aan het AGBT begroot van 11.850 euro. In het jaar 2015 werd een éénmalige investeringstoelage aan het AGBT ingeschreven ten bedrage van 1.119.960 euro. Dit bedrag werd hoofdzakelijk voorzien voor de renovatie van de turnzaal in Baal. Verder wordt er onder andere geld voorzien voor de aanleg van een omnisportveld.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0010/64940000

exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

11.850 euro/jaar

 

0010/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

1.119.960 euro in 2015

 

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 stemmen tegen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

Het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019 van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo wordt goedgekeurd.

 

Art. 2:

De budget wijziging 01/2014 van het autonoom gemeentebedrijf en het budget 2015 van het autonoom gemeentebedrijf, beide passend in het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019 van het autonoom gemeentebedrijf, worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.10.Dossiernaam: Afrekening VZW VTT
Onderwerp: Goedkeuring afrekening 2014 van de  VZW VTT.

 

Juridische grond

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van een EVA VZW Vrije Tijd Tremelo werd goedgekeurd.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en de EVA VZW VTT werd goedgekeurd.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de algemene vergadering van de VZW VTT werd samengesteld.

27 februari 2014: gemeenteraadsbeslissing waarin de aanstelling van de raad van bestuur van de VZW VTT werd goedgekeurd.

16 februari 2015: goedkeuring van de afrekening 2014  in de algemene vergadering van de VZW VTT.

 

Argumentatie

In het begin van elk kalenderjaar dient er een afrekening voorgelegd te worden van het afgelopen jaar.

 

De VZW VTT heeft beslist om een busje voor personenvervoer aan te kopen ter waarde van € 21 045,77. Deze opdracht werd in 2014 gegund maar levering en betaling zal in 2015 gebeuren. Om deze reden zal dit bedrag niet terugbetaald worden aan de gemeente.

 

De VZW VTT heeft in 2014 € 7.730 ontvangen van de skistage die zal doorgaan in 2015 en die aldus ook in 2015 zal betaald worden. Om deze reden zal ook dit bedrag niet teruggestort worden aan de gemeente.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 onthoudingen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de rekening 2014 van de VZW VTT goed met als resultaat:

Beginsaldo 1/01/2014:€ 21.744,28

Inkomsten:€ 146.134,61

Uitgaven: € 120.801,37

Saldo per 31/12/2014:€ 25.333,37

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist dat de VZW VTT geen bedrag dient terug te storten aan de gemeente om betalingen in 2015 te kunnen verrichten van opdrachten die in 2014 gegund zijn.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling P&O

 

Communicatie

P.11.Dossiernaam: Reglement Ereburgerschap
Onderwerp: Goedkeuring reglement voor het toekennen van een ereburgerschap

 

Feiten en context

Er werd een reglement voor het toekennen van een ereburgerschap opgemaakt.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet: artikel 43

 

Argumentatie

Met het invoeren van een ereburgerschap wil het gemeentebestuur de mogelijkheid creëren om haar erkentelijkheid en die van haar inwoners uit te drukken aan bepaalde personen die onze gemeente een bijzondere uitstraling hebben gegeven of op een bijzondere manier hebben bijgedragen tot de welvaart van onze gemeente.

Wegens het exclusieve karakter van de titel 'Ereburger' en het belang van een correcte en objectieve toewijzing kan een ereburgerschap alleen maar worden toegekend door de gemeenteraad op basis van een gemotiveerd voorstel van het college. De voorwaarden worden vervat in een reglement voor het toekennen van een ereburgerschap.

 

Financiële weerslag

De kosten worden begroot onder de beleidscode 'Feesten en plechtigheden' en bedragen 150 euro voor het geschenk voor de ereburger vermeerderd met de uitgaven voor de receptie.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist volgend reglement voor de toekenning van een ereburgerschap goed te keuren:

 

REGLEMENT VOOR DE TOEKENNING VAN EEN EREBURGERSCHAP

 

Artikel 1

Het ereburgerschap kan uitsluitend toegekend worden aan natuurlijke personen die wonen in de gemeente, er gewoond hebben of er geboren zijn en die voldoen aan een of meer van de volgende criteria:

- Hij/zij heeft de gemeente een Vlaamse, nationale of internationale uitstraling gegeven.

- Hij/zij heeft een grote faam en aanzien verworven met een Vlaamse, nationale of internationale uitstraling.

- Hij/zij op een bijzondere manier heeft bijgedragen tot het welzijn of de welvaart van de gemeente Tremelo.

 

Artikel 2

Het ereburgerschap kan ten allen tijde worden toegekend, aan een of meerdere personen.

 

Artikel 3

Een voordracht van een kandidaat kan door iedereen (burger, gemeentebestuur, verenigingen, adviesraden, …) worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. Een kandidatuur kan nooit door de kandidaat zelf worden ingediend.

 

Artikel 4

De kandidaat moet akkoord gaan met zijn/haar nominatie en aanvaardt hierdoor de blijvende verbondenheid met en engagement naar de gemeente Tremelo. Uitzondering hierop is het geval dat de titel postuum toegekend wordt.

 

Artikel 5

Iedere kandidatuur moet gestaafd zijn met nuttige bewijsstukken, in om het even welke vorm.

 

Artikel 6

Het ereburgerschap wordt toegekend door de gemeenteraad op basis van een gemotiveerd voorstel, geformuleerd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 7

De kandidaat moet worden aangenomen door de gemeenteraad in een geheime stemming. De kandidaat is aangenomen indien er een volstrekte meerderheid is van de (geldig) uitgebrachte stemmen.

 

Artikel 8

De titel heeft enkel een ceremoniële waarde waaruit de erkentelijkheid van de gemeente Tremelo en haar bevolking blijkt ten aanzien van de verdiensten van de Ereburger.

 

Artikel 9

Aan de toekenning van de titel van Ereburger is geen geldelijke vergoeding of bezoldiging verbonden. Als uiterlijk teken van deze titel ontvangt de begunstigde een oorkonde aangevuld met een door het College van Burgemeester en Schepenen te bepalen geschenk met een waarde van maximum 150 euro.

 

Artikel 10

In geval van oneervol gedrag kan de titel van ereburger ontnomen worden via bovengenoemde procedure.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

OCMW

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: IGO- lokale entiteit
Onderwerp: Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen Igo, de gemeente Tremelo en het OCMW betreffende project Vlaamse Energielening

 

Voorgeschiedenis

4 juni 2012: overleg gemeente Tremelo / Ocmw

 

Feiten en context

Art. 13 van de overeenkomst tussen FRGE en IGO van 6 oktober 2010 bepaalt dat IGO enkel een lening of een tussenkomst aan een particulier behorend tot de doelgroep kan toestaan na positief advies van het OCMW, van de gemeente op wiens grondgebied de particulier zijn woonplaats heeft.

IGO treedt reeds op als Lokale Entiteit voor de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Huldenberg, Kortenaken, Kortenberg, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Termvuren, Tielt-Winge en Tienen;

Het werkingsgebied van IGO als lokale entiteit kan worden uitgebreid met andere gemeenten en dat daartoe een bijakte bij de samenwerkingsovereenkomst tussen IGO en het Fonds ter Reductie van de Glbale Energiekost zal worden gevoegd;

Een Lokale Entiteit moet hebben een rechtspersoonlijkheid en een erkenning als kredietverstrekker;

IGO voldoet aan de andere vereisten gesteld door het Vlaamse gewest aan de lokale entiteiten van de energielening.

 

Juridische grond

15 juli 1997: Vlaamse wooncode;

6 juli 2001: intergemeentelijke samenwerking;

15 juli 2005: gemeentedecreet;

27 december 2005: Federale programmawet, Titel III, hoofdstuk VIII, artikels 28 - 39 waarin de Federale Investeringsmaatschappij de opdracht kreeg tot oprichting van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE). Het FRGE is een federaal initiatief ter bevordering van structurele maatregelen die een vermindering van de globale energiekost in particuliere woningen tot doel hebben.

10 maart 2006: oprichting Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE)/. Het is een NV van publiek recht en een dochtermaatschappij van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. Het Fonds werkt hiertoe samen met "Lokale Entiteiten" die van hen middelen krijgen om:

° goedkope leningen te verstrekken

° te voorzien in begeleiding van een specifieke doelgroep van meest behoeftigen;

6 oktober 2010: beslissing raad van bestuur van het FRGE omtrent de goedkeuring van de overeenkomst tussen FRGE en Igo.

1 januari 2015: de activiteiten van het FGRE werden overgenomen door het Vlaamse gewest onder de vorm van de Vlaamse Energielening.

 

Advies

10 februari 2015: kennisname door het college van burgemeester en schepenen van de e-mail van ocmw-voorzitter Jan Van Herck tot mogelijke aansluiting van de gemeente bij Igo als lokale entiteit van de Vaamse energielening.

 

Argumentatie

Het is de bedoeling dat de energielening in elke Vlaamse gemeente beschikbaar is. Daartoe dient de gemeente aan te sluiten bij een lokale entiteit. Igo is de lokale entiteit voor Tremelo in het Arrondissement Leuven.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de overeenkomst goed te keuren tussen IGO, de gemeente Tremelo en het OCMW van Tremelo waarin IGO wordt voorgedragen om als Lokale Entiteit voor de energielening voor hen op te treden en de samenwerkingsmodaliteiten worden vastgelegd.

 

Art. 2:

De gemeenteraad duidt aan als gemeentelijk afgevaardigde, na geheime stemming met 20 stemmen voor en 3 stemmen tegen, Elynn Van Uffel, schepen als effectief lid en met 21 stemmen voor en 2 stemmen tegen, Diane Willems schepen als plaatsvervangend lid in de beleidsgroep van de Lokale Entiteit.

 

Art. 3:

Deze beslissing over te maken aan IGO, De Vunt 17 in 3220 Holsbeek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 februari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019