Zitting van 18 december 2014

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Alain Verschaeren: Raadslid;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

Vanaf punt P.7 verlaat Jan Van Herck, Schepen de zitting.

Vanaf punt P.8 vervoegt Jan Van Herck, Schepen de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Verslag vorige vergadering d.d. 27 november 2014

 

Voorgeschiedenis

27 november 2014: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 27 november 2014 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Kennisname verslaggeving adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Politieverordening adm. 01.01.2015
Onderwerp: Politieverordening inzake administratieve politie te Tremelo n.a.v. de veldritten 'Grote Prijs Sven Nys' op de Balenberg d.d. 1 januari 2015

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet

Nieuwe Gemeentewet.

 

Argumentatie

Naar aanleiding van de veldritten "Grote Prijs Sven Nys op de Balenberg" d.d. 01.01.2015, is het nodig om maatregelen te nemen om de inwoners te laten genieten van de voordelen van een goede politie, meer bepaald de openbare reinheid, orde, rust, veiligheid en gezondheid.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

In de hiernavolgende straten of delen van straten is het op 01 januari 2015 zonder voorafgaandelijk toelating van de Burgemeester verboden, op het openbaar domein en in openlucht op privé-terrein, een verkoopsstand op te stellen, welke ook de aard van de te verkopen zaken wezen: Moorsemsestraat, Bossepleinstraat, Bredevennestraat, Balenbergstraat, Balenbergstraatje, Kerkebosstraat, Beulkensstraat, Kapellestraat, en Hannekensstraat.

 

Art. 2:

In de vernoemde straten, onder art. nr.1, is het op 01/01/2015 verboden zonder voorafgaande vergunning van de burgemeester:

-  folders, gadgets, flyers, gratis publicaties uit te delen;

- enige bijkomende reclame of bijkomende publiciteit te maken in de vorm van panelen, affiches, voertuigen, spandoeken of welke vorm ook, op of langs de openbare weg, met uitzondering van de bestaande panden en de door de organisatie voorziene ruimte.

 

Art. 3:

Reclameborden, affiches en andere reclamemiddelen in strijd met deze verordening worden gebruikt, aangewend of geplaatst, kunnen worden verwijderd door de gemeentelijke diensten op kosten of risico van de overtreder die ze plaatste of gebruikte en onverminderd de voorziene strafsanctie.

 

Art. 4:

Onderhavige verordening treedt in werking, onmiddellijk na de bekendmaking ervan overeenkomstig art. 112 van de gemeentewet.

 

Art. 5:

De leden van de Lokale en van de Federale Politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. De inbreuken op de beschikkingen van deze verordening zullen gestraft worden met politiestraffen.

 

Art.6:

Afschrift van onderhavige verordening zal worden overgemaakt aan de bevoegde overheden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.4.Dossiernaam: Politiereglement feestvuurwerk
Onderwerp: Politiereglement voor het afsteken van feestvuurwerk

 

Juridische grond

15 juli 2005, zoals gewijzigd:

- Titel II, Hfst. Afd.III De bevoegdheden van de gemeenteraad (art.42-43),

- Titel II, Hfst. Afd. III De bevoegdheden van het College van Burgemeester en Schepenen (art.57-58),

- Titel VIII, Hfst. I, Bestuurlijk toezicht (art.248-264)

en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse regering.

 

29.07.1991: wet betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;

11.04.1994: wet betreffende de openbaarheid van bestuur;

26.03.2004: decreet betreffende de openbaarheid van bestuur in provincies en de gemeenten;

02.08.1990: KB houdende het NIeuw Algemeen Reglement op de Gemeentelijke Comptabiliteit.

 

Argumentatie

De noodzakelijkheid doet zich voor om het gebruik van feestvuurwerk te reglementeren om enerzijds het ontstaan van brand tegen te gaan en anderzijds brandwonden te voorkomen en de veiligheid van de toeschouwers te verzekeren.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het is verboden om in voor publiek toegankelijke plaatsen en privé-eigendommen feestvuurwerk af te steken, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester.

 

Art. 2:

Onder feestvuurwerk wordt verstaan:

vuurwerk dat beantwoordt aan de criteria bepaald in de artikelen 2 en 3 van het ministerieel besluit van 3 februari 2000 tot vaststelling van de bijzondere veiligheidsvoorschriften inzake feestvuurwerk bestemd voor particulieren, hoofdzakelijk op basis van de erin vervatte pyrotechnische samenstellingen (types en hoeveelheden).

 

Art. 3:

Het afsteken van feestvuurwerk in de nacht van 31 december op 1 januari mag, indein toegelaten, enkel plaatsvinden tussen 00u00 en 01u00.

 

Art. 4:

Feestvuurwerk afschieten gebeurt onder de verantwoordelijke van de personen die het afschieten. Zij kunnen op burgerlijk vlak aansprakelijk worden gesteld voor de schade die zij aanrichten door het afschieten van vuurwerk op basis van artikel 1382 en volgende van het Burgerlijk Wetboek, los van eventuele strafrechtelijke sancties.

 

Art. 5:

Enkel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik mag aangekocht worden. In België draagt dit vuurwerk de benaming "feestvuurwerk".

Enkel wettig en veilig vuurwerk waarop één van de twee volgende verplichte kwaliteits- en veiligheidsmarkeringen staat, mag gebruikt worden.

Feestvuurwerk BE gevolgd door 3 letters, 4 cijfers en eindigend met een D (bv. BE/OTU XXXX/D). Consumenten jonger dan 16 jaar mogen dit niet kopen.

Vuurwerk "categorie 1" of "categorie 2" met een CE-markering. Bovendien mag voor vuurpijlen de hoeveelheid aan actieve explosieve stof niet meer dan 40 gram bedragen. Consumenten jonger dan 12 en 16 jaar mogen respectievelijk de producten van categorie 1 en categorie 2 niet kopen.

 

Art.6.

Volgende veiligheidsregels moeten worden nageleefd:

-Vuurwerkartikelen die te klein zijn om een markering op aan te brengen, moeten in een gemeenschappelijke verpakking zitten en voorzien zijn van een aangepaste markering.

-Vuurwerk zonder gebruiksvoorschriften mag niet aangekocht worden. Bij twijfel moet aan de handelaar een afschrift van de handleiding gevraagd worden waarop vermeld staat hoe het gekochte product te gebruiken.

-Als particulier mag feestvuurwerk aangekocht worden met daarin niet meer dan 1 kilogram pyrotechnische sas. Dit komt min of meer overeen met 4 tot 5 kg brutogewicht vuurwerk. De verkoper mag u dus geen grotere hoeveelheid verkopen.

-Vuurwerk mag enkel aangekocht worden in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopsvergunning afgeleverd door de lokale overheid. De veiligheidsrichtlijnen van de vuurwerkproducent/leverancier dienen strikt in acht genomen te worden.

-De verkoop van vuurwerk door ambulante handelaars op beurzen, markten en rommelmarkten is verboden.

-Het verzenden van vuurwerk per post is eveneens niet toegestaan.

-Feestvuurwerk dient thuis bewaard te worden op een droge plaats in een afgesloten ruimte, buiten het bereik van kinderen.

-Alle gebruiksaanwijzingen voor het afsteken van het vuurwerk, moeten voldoende op voorhand gekend zijn.

-Voor het afschieten van vuurwerk moet een aangepaste schietplaats gekozen worden: een open zone, die vlak, horizontaal en hard is, verwijderd van woningen en geparkeerde voertuigen en ver van een dichte plantengroei, vooral bij droogte.

-Toeschouwers moeten steeds op een veilige afstand gehouden worden tot na het afvuren.

-Houd dieren op een veilige plaats! Vooral honden en paarden houden niet van vuurwerk en kunnen schrikken bij de eerste knallen.

-Er moet steeds een gekeurd brandblusapparaat (minstens 6 kg. ABC-poeder) binnen handbereik zijn.

-De verantwoordelijke voor het afschieten van vuurwerk mag niet onder invloed zijn van alcohol of verdovende middelen.

-Plaats voor het afsteken van vuurpijlen een buis stevig in de grond en steek er dan de stok van de vuurpijl in. Steek maar één pijl per keer aan. Wacht tot de eerste pijl de lucht ingaat alvorens een andere pijl in dezelfde buis te plaatsen.

-Stabiliseer de batterijen door er bijvoorbeeld zware blokken of grond rondom aan te brengen.

-Steek altijd de lonten aan met een aansteeklont die u bij uw leverancier kan krijgen. Rookwaar zoals een sigaar of een sigaret kunnen ook gebruikt worden. Gebruik zeker geen lucifers of aanstekers. Het risico bestaat dat u de lont op een verkeerde plaats aansteekt en u onvoldoende tijd heeft om uzelf in veiligheid te brengen.

-Verlaat zo snel mogelijk de plaats van afschieten en blijf op voldoende afstand zodra u een lont aansteekt.

-Richt nooit een aangestoken product naar een persoon.

-Houd voldoende afstand van het vuurwerk en steek de lonten aan met gestrekte arm.

-Steek nooit vuurwerk af op de grond (batterij, fontein, kaars,…) wanneer een deel van uw lichaam zich boven het vuurwerk bevindt.

-Benader nooit een artikel onmiddellijk nadat u het aanstak. Indien het niet werkt, wacht dan minstens 30 minuten.

-Steek nooit een vuurwerkartikel terug aan.

-Doof op de grond gevallen resten.

-Annuleer het afsteken van vuurpijlen bij hevige wind.

-Bij periode van langdurige droogte is het afsteken van feestvuurwerk verboden.

-De verantwoordelijke of een aangewezen persoon dient van bij het begin het vuurwerk tot 30 minuten na de beëindiging van het vuurwerk de vuurwerk- en neerslagzones grondig te inspecteren.

-Alle informatie omtrent feestvuurwerk is terug te vinden op volgende website:

http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/securite_produits_et_services/Springstoffen_feestvuurwerk / Feestvuurwerk/hoofdlijnen_reglementering

 

Art.7.

Inbreuken op dit reglement kunnen gestraft worden met een gemeentelijke administratieve geldboete van maximum 250 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.5.Dossiernaam: Politiereglement wensballonnen
Onderwerp: Politiereglement op het gebruik van wensballonnen

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet, zoals gewijzigd,

- Titel II, Hfst.1.Afd. III De bevoegdheden van de gemeenteraad (art. 42-43),

- Titel II, Hfst. Afd. III De bevoegdheden van het College van Burgemeester en Schepenen (art.57-58),

- Titel VIII, Hfst. I, Bestuurlijk toezicht (art.248-264)

en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse regering.

 

29.07.1991: wet betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen;

11.04.1994: wet betreffende de openbaarheid van bestuur;

26.03.2004: decreet betreffende de openbaarheid van bestuur in provincies en de gemeenten;

02.08.1990: KB houdende het NIeuw Algemeen Reglement op de Gemeentelijke Comptabiliteit.

 

Argumentatie

Het gebruik van wensballonnen is een van oorsprong Oosters gebruik dat steeds meer en meer voorkomt;

Het gebruik van wensballonnen kan het risico op brand voor woningen, bossen en gewassen sterk verhogen en kan tevens de aandacht van de weggebruiker afleiden;

Het is om voormelde redenen aangewezen om het gebruik van wensballonnen op het grondgebied van de gemeente Tremelo te verbieden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het is te allen tijde verboden op openbare plaatsen en op privéterreinen op het grondgebied van Tremelo wensballonnen op te laten.

 

Art. 2:

Onder wensballonnen wordt verstaan een vliegende lampion, meestal vervaardigd uit papier, gevuld met hete lucht die opgewarmd wordt door een vlam.

 

Art. 3:

Inbreuken op dit reglement kunnen gestraft worden met een gemeentelijke administratieve geldboete van maximum 250 euro.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.6.Dossiernaam: Verkaveling 201435. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201435 van verkavelingsaanvraag Evi De Mey voor het perceel gelegen Van Espenstraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie C nr. 365 P.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 9 september 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Van Espenstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 365 P.

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201435

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 3 oktober 2014 tot 2 november 2014. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Van Espenstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 365 P.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

 

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Van Espenstraat, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1.

Het wegtracé van de Van Espenstraat, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1 are 25 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201435 voor het perceel gelegen te Van Espenstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 365 P, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7.Dossiernaam: Toelagen verenigingen en musea
Onderwerp: nominatieve toekenning

 

Voorgeschiedenis

          14/11/1983: wet betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          27/12/1995: gemeentelijke toelagereglement

          15/07/2005: gemeentedecreet

          24/04/2014: gemeenteraadsbeslissing: toekenning van nominatieve toelagen aan adviesraden en scholen

 

Argumentatie

Artikel 4 van de wet van 14/11/1983 bepaalt dat de gemeenteraad voor iedere toelage nog een toewijzingingsbeslissing moet nemen waarbij:

          de aard, de omvang en de aanwendingsvoorwaarden worden bepaald;

          eveneens de nodige verantwoordingsstukken worden opgelegd evenals de termijnen waarbinnen die verantwoording dient te worden voorgelegd.

Doordat het schepencollege in april alleen de raden en scholen wou agenderen op de gemeenteraad van 24 april 2014 konden de verenigingen niet uitbetaald worden.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

diversen/64910000

1419/001/001/001/001

8.480,00

-

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

In uitvoering van artikel 3 van onze beslissing d.d. 27/12/1995 volgende toelagen toe te kennen voor het dienstjaar 2014:

 

Naam

Budgetsleutel

Bedrag toelage

Roemeniëcomité

0160-64910000

1.000,00

Damiaanmuseum

0700-64910000

5.000,00

Fanfare De Bosgalm

0790-64910000

1.240,00

Kunstkring Gesigneerd

0790-64910000

1.240,00

 

Aard: toelage voor werkingsuitgaven of investeringsuitgaven vrij te bepalen door de toelagetrekker.

Aanwendingsvoorwaarden: vrij

Verantwoording: facturen gedateerd in het jaar 2014 ten bedrage van minimaal het bedrag van de toelage, in te dienen uiterlijk op 30 april 2015.  Niet-verantwoorde bedragen zullen teruggevorderd worden.

 

Art. 2:

De aanvraag voor de toelage 2014 dient voor 24/12/2014 binnengebracht te worden op de financiële dienst.

 

Art. 3:

De controle van en op voornoemde rechtvaardiging zal worden uitgevoerd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.8.Dossiernaam: Kennisname toezicht
Onderwerp: jaarrekening 2013 gemeente Tremelo

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Meerjarenplan 2014 - 2019
Onderwerp: Goedkeuring wijziging meerjarenplan 2014 - 2019

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbeslissing 19 december 2013 tot goedkeuring meerjarenplan 2014 - 2019.

          Bespreking van de meerjarenplanwijziging, naar aanleiding van de opmaak van budgetwijziging 01/2014 en het budget 2015, in de gemeenteraadscommissie financiën op 26 november 2014.

 

Feiten en context

          Het meerjarenplan is samengesteld uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting.  De strategische nota geeft een beschrijving van de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties van het bestuur.  De financiële nota van het meerjarenplan heeft een dubbel doel : enerzijds bevat ze de weergaven van de financiële consequenties die verbonden zijn aan de gemaakte beleidskeuze, anderzijds geeft ze de concrete en financiële gevolgen weer van het geplande beleid ongeacht dit verband houdt met prioritaire doelstellingen (opgenomen in de strategische nota) of met het overige beleid (niet opgenomen in de strategische nota)

          De wijziging van het meerjarenplan kwam onder andere tot stand via werksessies van het managementteam, waarbij ieder diensthoofd, elk voor zijn domein, gevraagd werd om de excelgegevens vanuit het goedgekeurde meerjarenplan te controleren en de ramingen eventueel aan te passen.

 

Juridische grond

          Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2014, en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de  gemeenten, de provincie en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Artikel 148 § 1 van het gemeentedecreet bepaalt dat voor het begin van ieder financieel boekjaar de gemeenteraad het budget van de gemeente vaststelt op basis van het meerjarenplan.  Het meerjarenplan heeft in de eerste plaats een beleidsfunctie, gezien het na de goedkeuring de basis vormt voor het te voeren beleid en voor de opmaak van het jaarlijks budget.

          De ministeriële omzendbrief BB2014/4 van 09 september 2014 aangaande de aanpassing meerjarenplan 2014 - 2019 en de budgetten 2015 bepaalt dat : "Vooraleer het bestuur het budget 2015 kan vaststellen zal het eerst een aanpassing van het meerjarenplan moeten doorvoeren, al was het maar om het rekeningresultaat 2013 te verwerken en om het financieel evenwicht te kunnen aantonen.  Los daarvan is de opmaak van het budget 2015 het moment om de planning te herbekijken.  De besturen gaan na of de geraamde ontvangsten en uitgaven in de meerjarenplanning nog realistisch zijn."

 

Argumentatie

          Vooraleer het bestuur het budget 2015 kan vaststellen zal het eerst een aanpassing van het meerjarenplan moeten doorvoeren, al was het maar om het rekeningresultaat 2013 te verwerken en om het financieel evenwicht te kunnen aantonen.  Los daarvan is de opmaak van het budget 2015 het moment om de planning te herbekijken.  Het gemeentebestuur van Tremelo diende dus na te gaan of de geraamde ontvangsten en uitgaven in de meerjarenplanning nog realistisch zijn en aan te passen waar nodig.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

6 stemmen tegen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Nick De Rijck, Petra Vreys, Luc Van Eesbeek en Christoph Torfs

 

Art. 1:

Het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019 goed te keuren.

 

Art. 2:

Deze beslissing wordt binnen de twintig dagen overgemaakt aan de provinciegouverneur overeenkomstig art. 253 § 1, 2° van het gemeentedecreet.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.10.Dossiernaam: Budgetwijziging 2014
Onderwerp: Goedkeuring Budgetwijziging 1/2014

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbeslissing 19 december 2013 tot goedkeuring meerjarenplan 2014 - 2019.

          Gemeenteraadsbeslissing 19 december 2013 tot goedkeuring van het budget 2014.

          Bespreking van de meerjarenplanwijziging, naar aanleiding van de opmaak van budgetwijziging 01/2014 en het budget 2015, in de gemeenteraadscommissie financiën op 26 november 2014.

          Gemeenteraadsbeslissing van  heden houdende goedkeuring van de meerjarenplanwijziging 2014 -2019.

 

Feiten en context

De wijziging van het meerjarenplan kwam onder andere tot stand via werksessies van het managementteam, waarbij ieder diensthoofd, elk voor zijn domein, gevraagd werd om de excelgegevens vanuit het goedgekeurde meerjarenplan te controleren en de ramingen eventueel aan te passen.

De budgetwijziging 01/2014 werd opgemaakt op basis van het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019.

 

Juridische grond

          Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2014, en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de  gemeenten, de provincie en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Artikel 148 § 1 van het gemeentedecreet bepaalt dat voor het begin van ieder financieel boekjaar de gemeenteraad het budget van de gemeente vaststelt op basis van het meerjarenplan.  Het meerjarenplan heeft in de eerste plaats een beleidsfunctie, gezien het na de goedkeuring de basis vormt voor het te voeren beleid en voor de opmaak van het jaarlijks budget.

          De ministeriële omzendbrief BB2014/4 van 09 september 2014 aangaande de aanpassing meerjarenplan 2014 - 2019 en de budgetten 2015 bepaalt dat : "Vooraleer het bestuur het budget 2015 kan vaststellen zal het eerst een aanpassing van het meerjarenplan moeten doorvoeren, al was het maar om het rekeningresultaat 2013 te verwerken en om het financieel evenwicht te kunnen aantonen.  Los daarvan is de opmaak van het budget 2015 het moment om de planning te herbekijken.  De besturen gaan na of de geraamde ontvangsten en uitgaven in de meerjarenplanning nog realistisch zijn."

 

Argumentatie

•Vooraleer het bestuur het budget 2015 kan vaststellen zal het eerst een aanpassing van het meerjarenplan moeten doorvoeren, al was het maar om het rekeningresultaat 2013 te verwerken en om het financieel evenwicht te kunnen aantonen.  Los daarvan is de opmaak van het budget 2015 het moment om de planning te herbekijken.  Het gemeentebestuur van Tremelo diende dus na te gaan of de geraamde ontvangsten en uitgaven in de meerjarenplanning nog realistisch zijn en aan te passen waar nodig.  De budgetwijziging  01/2014 werd opgemaakt op basis van het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

6 stemmen tegen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Nick De Rijck, Petra Vreys, Luc Van Eesbeek en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De budgetwijziging 01/2014, opgemaakt op basis van de gewijzigde meerjarenplanning 2014 - 2019, wordt aangenomen en vastgesteld met de volgende voorzieningen:

 

Exploitatiebudget:

 

 

Beleidsdomein

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

00 Algemene financiering

1.010.914

10.948.983

9.938.068

01 Algemeen Bestuur

3.975.600

50.538

-3.925.062

02 Grondgebied

3.729.600

1.870.663

-1.858.937

03 Welzijn

2.578.558

370.014

-2.208.544

04 Vrije tijd

1.062.255

194.668

-867.587

Totalen

12.356.928

13.434.866

1.077.938

 

Investeringsbudget:

 

 

Beleidsdomein

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

00 Algemene financiering

63.000

0

-63.000

01 Algemeen Bestuur

342.890

0

-342.890

02 Grondgebied

7.398.576

104.930

-7.293.646

03 Welzijn

163.338

0

-163.338

04 Vrije tijd

1.498.733

25.457

-1.473.275

Totalen

9.466.537

130.388

-9.336.149

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.11.Dossiernaam: Budget 2015
Onderwerp: Goedkeuring Budget 2015

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 19 december 2013 tot goedkeuring meerjarenplan 2014 - 2019.

Bespreking van de meerjarenplanwijziging, naar aanleiding van de opmaak van budgetwijziging 01/2014 en het budget 2015, in de gemeenteraadscommissie financiën op 26 november 2014.

Gemeenteraadsbeslissing van heden betreffende de meerjarenplanwijziging 2014 - 2019.

 

Feiten en context

          De wijziging van het meerjarenplan kwam onder andere tot stand via werksessies van het managementteam, waarbij ieder diensthoofd, elk voor zijn domein, gevraagd werd om de excelgegevens vanuit het goedgekeurde meerjarenplan te controleren en de ramingen eventueel aan te passen.

          Het budget 2015 werd opgemaakt op basis van het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019

 

Juridische grond

          Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2014, en latere wijzigingen betreffende de beleids- en beheerscyclus van de  gemeenten, de provincie en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Artikel 148 § 1 van het gemeentedecreet bepaalt dat voor het begin van ieder financieel boekjaar de gemeenteraad het budget van de gemeente vaststelt op basis van het meerjarenplan.  Het meerjarenplan heeft in de eerste plaats een beleidsfunctie, gezien het na de goedkeuring de basis vormt voor het te voeren beleid en voor de opmaak van het jaarlijks budget.

          De ministeriële omzendbrief BB2014/4 van 09 september 2014 aangaande de aanpassing meerjarenplan 2014 - 2019 en de budgetten 2015 bepaalt dat : "Vooraleer het bestuur het budget 2015 kan vaststellen zal het eerst een aanpassing van het meerjarenplan moeten doorvoeren, al was het maar om het rekeningresultaat 2013 te verwerken en om het financieel evenwicht te kunnen aantonen.  Los daarvan is de opmaak van het budget 2015 het moment om de planning te herbekijken.  De besturen gaan na of de geraamde ontvangsten en uitgaven in de meerjarenplanning nog realistisch zijn."

 

Argumentatie

          Vooraleer het bestuur het budget 2015 kan vaststellen zal het eerst een aanpassing van het meerjarenplan moeten doorvoeren, al was het maar om het rekeningresultaat 2013 te verwerken en om het financieel evenwicht te kunnen aantonen.  Los daarvan is de opmaak van het budget 2015 het moment om de planning te herbekijken.  Het gemeentebestuur van Tremelo diende dus na te gaan of de geraamde ontvangsten en uitgaven in de meerjarenplanning nog realistisch zijn en aan te passen waar nodig.

          Het budget 2045 werd opgemaakt op basis van het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

6 stemmen tegen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Nick De Rijck, Petra Vreys, Luc Van Eesbeek en Christoph Torfs

 

Art. 1:

Het budget 2015, opgemaakt op basis van de gewijzigde meerjarenplanning 2014 - 2019, wordt aangenomen en vastgesteld met de volgende voorzieningen:

 

Exploitatiebudget:

 

Beleidsdomein

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

00 Algemene financiering

1.023.286

11.536.641

10.513.356

01 Algemeen bestuur

4.187.975

47.590

-4.140.385

02 Grondgebied

4.002.234

1.760.822

-2.241.412

03 Welzijn

2.619.107

412.580

-2.206.527

04 Vrije tijd

1.133.629

198.234

-935.394

Totalen

12.966.230

13.955.868

989.638

 

 

Investeringsbudget:

 

Beleidsdomein

Uitgaven

Ontvangsten

Saldo

00 Algemene financiering

1.119.960

0

-1.119.960

01 Algemeen bestuur

99.000

0

-99.000

02 Grondgebied

5.268.307

2.756.666

-2.511.641

03 Welzijn

21.200

0

-21.200

04 Vrije tijd

2.286.598

49.643

-2.236.955

Totalen

8.795.064

2.806.309

-5.988.756

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

OCMW

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: OCMW meerjarenplan en budgetwijziging 2014
Onderwerp: Goedkeuring van het aangepaste meerjarenplan 2014 - 2019 en kennisname van de budgetwijziging 1/2014

 

Voorgeschiedenis

23 januari 2014: gemeenteraadsbesluit houdende goedkeuring van het meerjarenplan 2014 - 2019 en kennisname van het budget 2014 van het OCMW.

 

Feiten en context

25 november 2014: houdende goedkeuring van het gewijzigde meerjarenplan 2014-2019 en van de budgetwijziging 1/2014 door de OCMW-raad.

 

Juridische grond

9 december 2008: OCMW decreet inzonderheid art.150.

 

Advies

Het schepencollege gaf in zitting van 18 november gunstig advies op het ontwerp van het gewijzigde meerjarenplan 2014-2019 en het ontwerp van budgetwijziging 1/2014.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

2 stemmen tegen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

4 onthoudingen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Petra Vreys en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van het OCMW goed.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 1/2014.

 

Art. 3:

Dit besluit over te maken aan de secretaris van het OCMW.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 18 december 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019