Zitting van 31 maart 2022

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Alain Verschaeren: Raadslid;

 

Vanaf punt P.2 vervoegt Elynn Van Uffel, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.3 verlaat Elynn Van Uffel, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.9 vervoegt Elynn Van Uffel, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2. Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.3. Dossiernaam: Beleidsmatig gewenste ontwikkeling
Onderwerp: Beleidsmatig gewenste ontwikkeling woon- en leefkwaliteit

 

 

Voorgeschiedenis

        De Vlaamse Regering keurde op 20 juli 2018 de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goed. De strategische visie omvat een toekomstbeeld en een overzicht van voorname beleidsopties op lange termijn, met name de strategische doelstellingen.

        In navolging van de beslissing van de Vlaamse Regering wenst de gemeente een nieuw gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan op te maken. Bepaalde inzichten en ontwikkelingsprincipes in het huidige gemeentelijk ruimtelijk structuurplan zijn achterhaald en dienen dan ook aangepast te worden aan de huidige maatschappelijke trends en beleidsmatige perspectieven. Op 20 april 2021 werd het studiebureau BUUR aangesteld voor een periode van 3 jaar voor de opmaak van een beleidsplan voor de gemeente. Een startvergadering van dit project vond plaats op 8 oktober 2021.

        Op 18 januari 2022 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met het principe van een “bouwpauze”

 

Feiten en context

        Tremelo is een gemeente met een groot grondoppervlak met een zeer verspreide bebouwing en bewoning. De gemeente groeit nog sterk, en het aantal vragen voor nieuwbouw en verkavelingen is groter dan gemiddeld.

 

        Sinds de aankondiging van de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte, zijn 'verdichting' en 'inbreiding' begrippen geworden. Daarmee wordt beoogd om bijkomend ruimtebeslag terug te dringen en open ruimten maximaal te vrijwaren. Ruimtelijk rendement staat echter niet gelijk aan economisch rendement. Toch worden de twee vaak gebruikt onder dezelfde noemer 'verdichting'. Deze 'verdichting' is vaak van die aard dat een verappartementisering van de kernen en buitenkernen van ons dorp ontstaat. Die heeft een impact op de identiteit van onze gemeente, verhoogt de verkeersdruk, versnippert de nog bestaande openruimte en hypothekeert een duurzame ontwikkeling van de ruimte in de gemeente.

 

        Het beleidsplan wordt opgemaakt om een duurzame ruimtelijke visie op te maken voor de gemeente die minstens 20 jaar mee kan. Tijdens de opmaak van dit beleidsplan wordt er nagedacht over de plekken voor verdichting, ontdichting en de optimale locatie van type bebouwing en bewoning.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, artikels 40 en 41

        Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening en uitvoeringsbesluiten

        Beleidsplan Ruimte Vlaanderen van 20 juli 2018

        Het omgevingsvergunningsbesluit

        Collegebesluit van 11 maart 2020 inzake het opstellen van een ruimtelijk beleidsplan

 

Advies

        Op 17 februari 2022 verleende de GECORO voorwaardelijk gunstig advies:

        Er is een voorkeur om de bouwpauze “beleidsmatig gewenste ontwikkeling woon- en leefkwaliteit” te noemen. De term bouwpauze wordt bijgevolg in de rest van het document vervangen door “BGO woon- en leefkwaliteit”.

        In vooroverleg van 4 februari 2022 verleende de provincie voorwaardelijk gunstig advies:

        Het principe van de BGO woon- en leefkwaliteit kan onderschreven worden indien er gelijktijdig werk gemaakt wordt van participatie of dat er concrete stappen worden gezet om de BGO om te zetten in een verordening.

 

Argumentatie

Gelet op het bijzonder grote belang van dit beleidsplan voor de toekomst van Tremelo, in het bijzonder op het vlak van de ruimtelijke ordening, omgeving, huisvesting en mobiliteit, is het belangrijk dat dit project op een degelijke manier wordt voorbereid, gecoördineerd en opgevolgd. Bij de hele aanpak moet ook de informatie-uitwisseling, de interne en externe communicatie, en de betrokkenheid van alle relevante actoren afdoende verzekerd worden. Dit is des te belangrijker gelet op de driejarige looptijd van het hele project.

 

Om de toekomstvisie die in het beleidsplan wordt ontwikkeld niet te hypothekeren door ontwikkeling toe te staan waar dit in de toekomst misschien niet meer wenselijk, of op een andere manier ingevuld zou moeten worden, dringt een tijdelijke BGO woon- en leefkwaliteit zich op. Dit principe werd reeds in tal van gemeenten toegepast als tijdelijke 'beleidsmatig gewenste ontwikkeling'. Het houdt in dat omgevingsaanvragen die binnen de periode van de bouwpauze binnenkomen, op geargumenteerde wijze geweigerd kunnen worden.

 

Volgens de planning van het studiebureau BUUR, zou er een voorontwerp voor het beleidsplan moeten zijn tegen midden-juni 2023. Dit voorontwerp zou op dat moment als tijdelijk beleidsmatige gewenste ontwikkeling aangenomen kunnen worden. Voorstel is dus om de BGO woon- en leefkwaliteit te laten gelden van 5 april 2022 tot en met 1 april 2023, een periode van een jaar.

Om - in afwachting van een gebiedsdekkende visie (het voorontwerp beleidsplan)- versnippering te voorkomen en te vermijden dat er ongewenste precedenten gecreëerd worden in bepaalde gebieden van de gemeente, zal de bouwpauze van toepassing zijn op:

        Het bouwen van meergezinswoningen en het bouwen van gekoppelde woningen.

        Het slopen of verbouwen van bestaande woongebouwen met het oog op het creëren van meer woongelegenheden dan er reeds vergund werden.

        Verkavelingen voor het (her-)verdelen van percelen in meerdere bebouwbare kavels.

        Groepswoningbouwprojecten met aanleg van nieuwe wegenis.

        Afwijkingsaanvragen met het oog op het creëren van meer woongelegenheden dan vermeld in de voorschriften van reeds vergunde verkavelingen.

        Functiewijzigingen met het oog op het creëren van meerdere woonentiteiten binnen één gebouw.

 

Uitzonderingen op dit principe zullen zijn:

        Indien er op de gevraagde locatie een geldig ruimtelijk uitvoeringsplan en/of verkaveling van toepassing is kan de aanvraag in overweging genomen worden.

        Projecten waarvoor reeds een gedocumenteerd voortraject werd opgestart.

 

Voor projecten binnen het toepassingsgebied van de BGO woon- en leefkwaliteit zullen vanaf 5 april 2022 tot en met 1 april 2023 alle aanvragen tot omgevingsvergunning voor ‘stedenbouwkundige handelingen’, ‘het verkavelen van gronden’ of ‘bijstellen van een verkaveling’ gemotiveerd geweigerd kunnen worden door het college van burgemeester en schepenen vanwege beleidsmatig niet wenselijk en niet inpasbaar binnen de goede ruimtelijke ordening.

 

Voor projecten buiten het toepassingsgebied van de bouwpauze wordt de vergunningsprocedure, zoals bepaald in het Decreet betreffende de omgevingsvergunning en het Omgevingsvergunningsbesluit, onverminderd gevolgd. Aangezien het beoordelingskader voor deze aanvragen vandaag voldoende duidelijk is, is er geen reden om ook voor deze projecten een bouwpauze in te roepen.

 

Indien een aanvrager niet akkoord gaat met de middels dit besluit ingeroepen BGO woon- en leefkwaliteit en in beroep gaat bij de deputatie tegen een weigering door de gemeente voor projecten binnen het toepassingsgebied van de BGO woon- en leefkwaliteit, zal de gemeente bij het verlenen van een omgevingsvergunning door de deputatie een verzoek tot schorsing en vernietiging indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, met het oog op een niet-realisatie van de bekomen omgevingsvergunning vanwege de deputatie. Op deze wijze zal duidelijk en daadkrachtig aangegeven worden dat het beleidsplan van Tremelo eerst op punt moet staan alvorens verdere ontwikkelingen toe te laten.

De aangestelde gemeentelijke omgevingsambtenaren zijn binnen hun rol steeds onafhankelijk in hun beoordeling. Aanvragen tot omgevingsvergunningen dienen beoordeeld te worden op basis van een wettelijk kader, waarbij ook de beleidsmatig gewenste ontwikkeling in acht genomen moet worden. De omgevingsambtenaren krijgen de opdracht deze bouwpauze als beleidsmatig gewenste ontwikkeling te hanteren.

 

Via een communicatiecampagne gericht op de verschillende doelgroepen (burgers, eigenaars, projectontwikkelaars, …) zal het waarom en wat van deze BGO woon- en leefkwaliteit zo ruim mogelijk verspreid worden.

 

Gedurende de looptijd van de BGO woon-en leefkwaliteit zal de bouwdienst werken aan het opstellen van verordeningen die de doelstellingen van de BGO vastlegt in afdwingbare normen. Dit zal gepaard gaan met participatie momenten en openbare onderzoeken.

 

Financiële weerslag

Geen financiële gevolgen.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

2 stemmen tegen: Paul Dams en Kimberly Dockx

5 onthoudingen: Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Katrien van Gilse

 

  Art. 1:

De gemeenteraad beslist de beleidsmatig gewenste ontwikkeling in werking te laten treden vanaf 5 april 2022 tot en met 1 april 2023

 

Art. 2:

Het toepassingsgebied van deze BGO woon- en leefkwaliteit is het volgende:

        Het bouwen van meergezinswoningen

        Het slopen of verbouwen van bestaande woongebouwen met het oog op het creëren van meer woongelegenheden dan er reeds vergund werden.

        Verkavelingen voor het (her-)verdelen van percelen in meerdere bebouwbare kavels.

        Groepswoningbouwprojecten met aanleg van nieuwe wegenis.

        Afwijkingsaanvragen met het oog op het creëren van meer woongelegenheden dan vermeld in de voorschriften van reeds vergunde verkavelingen.

        Functiewijzigingen met het oog op het creëren van meerdere woonentiteiten binnen één gebouw

 

Buiten het toepassingsgebied vallen:

        Indien er op de gevraagde locatie een geldig ruimtelijk uitvoeringsplan en/of verkaveling van toepassing is kan de aanvraag in overweging genomen worden

        Projecten waarvoor reeds een gedocumenteerd voortraject van werd opgestart.

 

Art. 3:

De gemeenteraad vraagt de bouwdienst om zo snel mogelijk de nodige trajecten voor gemeentelijke verordeningen op te starten.

 

Art. 4:

De gemeenteraad vraagt de dienst communicatie om zo snel mogelijk een persbericht op te stellen en uit te sturen.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.4. Dossiernaam: Nieuwe straatnaam. Voorlopige aanvaarding.
Onderwerp: Voorstel ter voorlopige aanvaarding van de nieuwe straatnaam voor de zijstraat van de IJzerstraat (verkavelingsvergunning 201612).

 

 

Voorgeschiedenis

2 augustus 2016:

CBS-beslissing verlening nieuwe verkavelingsvergunning 201612.

5 november 2018:

Advies cultuurraad Tremelo

9 maart 2022:

Advies Jan Van Dijck

22 maart 2022:

CBS beslist om Cruysveld voor te stellen aan de gemeenteraad ter voorlopige aanvaarding.

 

Feiten en context

        In de vergunning voor de verkaveling 201612 werd een nieuwe zijstraat gecreëerd van de IJzerstraat. Deze doodlopende straat, die aansluit op de IJzerstraat tussen de woningen met huisnummers 25 en 29, ontsluit de achterliggende percelen en bevat in deze nieuwe straat 15 bouwloten, waarvan 11 voor vrijstaande eengezinswoningen en 4 voor halfopen eengezinswoningen. De verkaveling draagt de naam Cruysveld, omdat het gebied op de historische Popp kaarten (1842-1879) zo aangeduid staat.

        De cultuurraad van Tremelo, plaatselijk historicus Jan Van Dijck en de mobiliteitsdienst werden gevraagd om advies uit te brengen over de keuze van de nieuwe naam.

        Het college van burgemeester en schepenen koos Cruysveld als nieuwe straatnaam en dient die ter voorlopige aanvaarding voor te stellen aan de gemeenteraad. Na een openbaar onderzoek, dat 30 dagen duurt, dient de gemeenteraad de nieuwe naam definitief te aanvaarden.

 

Juridische grond

  Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

  Decreet van 28 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

  De toepasselijke bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

  Omzendbrief van 4 november 2020 met betrekking tot Best-Address, richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer.

 

Advies

Cultuurraad

Op de bestuursvergaderingen van de cultuurraad op 5 november 2018 werd de vraag aangaande advies over bovengenoemde straatnaam besproken.

Het volgende voorstel werd weerhouden:

        Van Desselstraatje: als eerbetoon aan Mieke Van Dessel, die in Ninde woonde, alsook haar kinderen/dochters Jeanne van Mieke Van Dessel, Stanzie (van Dessel) van de Pie (Van de Notelaer) en Fien (Van Dessel) van Sja van Noukes (Rits). Mieke Van Dessel was een zus van de vader van de voormalige burgemeester Vital van Dessel.

 

Jan Van Dijck

Lokaal historicus en heemkundige Jan Van Dijck deed op 9 maart 2022 het volgende voorstel:

        Rik Woutersstraat: Lokaal heemkundige Rik Wouters woonde in Kruis en is er ook geboren. Zijn grote tuin lag aan de overzijde van de IJzerstraat in de Basdongenstraat. Niet te verwarren met Mechelse schilder Rik Wouters.

 

Mobiliteitsdienst

        Cato Woutersstraat: Joanna Catharina 'Cato' Wouters (1804-1886) was de moeder van Pater Damiaan. Zij had een grote invloed op Jozef De Veuster en zijn uiteindelijke keuze voor het priesterschap. Cato werd geboren in Haacht .Het gezin De Veuster woonde in Ninde.

        Moeder Mariannestraat: De heilige Marianne Cope (1839-1918) was de Duits-Ameriaanse kloosterzuster die, geïnspireerd door Pater Damiaan, samen met zes medezusters naar Molokai vertrok om melaatsen te verzorgen. Zij verpleegde de besmette en zieke Pater Damiaan en stond hem bij in zijn laatste weken, dagen en uren.

 

Argumentatie

Het college is afgeweken van de gegeven adviezen en geeft de voorkeur aan de historische binding met de locatie zoals vermeld op de Popp-kaarten i.p.v. gebruik te maken van de naam van een persoon.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om Cruysveld voorlopig te aanvaarden als nieuwe straatnaam voor de zijstraat van de IJzerstraat (verkavelingsnummer 201612).

 

Art. 2:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het voeren van het openbaar onderzoek.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.5. Dossiernaam: Gedeeltelijke afschaffing voetweg nr. 72
Onderwerp: Gedeeltelijke opheffing (afschaffing) voetweg nr. 72 - voorlopige vaststelling

 

 

Voorgeschiedenis

        12-02-2021  Durnez advocatenassociatie, Waversebaan 134a, 3050 Oud-Heverlee heeft in naam van 3C Consutling bv, Kortijkstraat 377, 3010 Kessel-lo en Boekhoudkantoor Hoydonck Danny bv, Plein 58, 3212 Pellenberg een verzoek ingediend, op 12 februari 2021, om gedeeltelijk de voetweg nr.72, zoals opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Vlaams Brabant, af te schaffen.  Meer specifiek de aftakking van de voetweg die over het perceel van de aanvragers loopt, kadastraal gekend als 2e afdeling sectie D nummers 460Y2.

        23-04-2021 aanvraag omgevingsvergunning voor het slopen van een bestaande woning en bijgebouwen en het bouwen van 8 appartementen met ondergrondse parkeergarages.

        15-06-2021 CBS beslissing tot aanstelling schatter voor de bepaling van de eventuele meerwaarde die zou ontstaan door de gedeeltelijke afschaffing.

        05-07-2021 herinnering aan de vraag van 12 februari.

        17-08-2021 CBS aanvullende beslissing op besluit van 15 juni waarbij wordt vastgesteld dat de schatting niet kan door gaan vanwege een niet conform dossier. Immers een opmetingsplan met bepaling van de juiste ligging van de voetweg ontbreekt in het dossier.

        31-08-2021 CBS weigeringsbeslissing omgevingsvergunning.

        18-10-2021 ontvangen van herwerkte aanvraag tot gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 72 te Tremelo (Baal).

        26-11-2021 Beroep bij de deputatie inzake weigeringsbeslissing in eerste aanleg. Uiterste datum voor het advies aan de deputatie is bepaald op 24-02-2022.

        01-02-2022 Advies vanwege het college aan de deputatie. Waarbij geformuleerd wordt dat het aanvraagdossier omgevingsvergunning in schaal en in omvang te groot is; dat de voetweg die over het perceel loopt de aanvraag onmogelijk maakt zonder deze te verleggen of op te heffen; en dat de verdichting niet wenselijk is buiten de kern van de landelijke deelgemeente Baal.

 

Feiten en context

          12-10-2021 Aangetekende zending vanwege Boekhoudkantoor Hoydonckx Danny, Plein 58, 3112 Pellenberg, ontvangen en ingeschreven op 18-10-21 aangaande de herwerkte aanvraag tot gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 72 te Tremelo.
De aanvraag is volledig en gemotiveerd.

          Thans, sinds het decreet gemeentewegen dat van toepassing is sinds 1 september 2019, spreken we niet meer van afschaffing maar van opheffing.
Ook buurtwegen ('chemins' en 'sentiers') zijn thans decretaal allemaal gemeentewegen.

          De procedure tot opheffing of wijziging kan integraal gebeuren in een omgevingsvergunningsaanvraag of kan gebeuren via een aparte procedure .
De opheffing waarvan sprake zal gebeuren via een aparte procedure. Dit gebeurt in 2 stappen.
Met een voorlopige vaststelling door de gemeenteraad, een openbaar onderzoek voorafgegaan door een adviesvraag aan departement Mobiliteit en Openbare Werken Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant, en een definitieve vaststelling gevolgd door een beroepstermijn van 30 dagen. Voorafgaand de opening van het openbaar onderzoek zal een schattingsverslag worden opgesteld dat deel uitmaakt van het dossier.

 

Juridische grond

- decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.  Inwerking vanaf 1 september 2019.

Dit decreet heft de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen op en voorziet in een harmonisatie van de regelgeving met betrekking tot alle gemeentewegen. De gemeenteraad heeft sindsdien de exclusieve bevoegdheid voor de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van alle gemeentewegen.

- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

De verzoekers vragen om gedeeltelijk de buurt- of voetweg nr 72 in de atlas der buurtwegen van Vlaams-Brabant te Baal af te schaffen (sinds het decreet gemeentewegen spreekt men niet langer van afschaffing maar wel van opheffing).

De verzoekers benadrukken dat deze aftakking geen zin meer heeft en bovendien geen bijkomende vergoeding dient betaald te worden.

Ze stellen dat in de omstandigheden dat de gemeente wel van oordeel is dat er een vergoeding dient betaald, er wel bereidheid is zolang hiervoor een gemotiveerde reden toe is.

De gemeente heeft in kader voor het beoogde deel tot ontheffing een schattingsverslag laten opstellen.

De schatting betreft het bepalen van de meerwaarde door de afschaffing van de sentier 72 te Baal, Moorsemsestraat (zoals aangeduid op het detailplan).

De op te heffen weg, genaamd sentier 72, is gelegen te Baal ter hoogte van Moorsemsestraat 21.

De Moorsemsestraat zelf is een volledig uitgeruste weg en wordt gebruikt voor plaatselijk verkeer.

De op te heffen buurtweg vertrekt vanaf de hoofdas van sentier 72 en loopt via een knik tot aan de Moorsemsestraat. De weg is 1,65 m breed en ca. 25 m lang en vertoont een knik. De weg is niet meer in gebruik en is op het terrein niet zichtbaar.
De te behouden ligging van de weg bevindt zich vanaf de Grote Loopstraat rechtdoor tot de Moorsemsestraat. Deze weg heeft een breedte van 1,65 m.

De gedeeltelijke opheffing is in het voordeel van de eigenaars van het perceel omdat een verkaveling of bebouwing mogelijk wordt.

De oppervlakte van het op te heffen wegdeel bedraagt 42 m² en is  gesitueerd op 1 kadastraal perceel 460 Y 2 in onverdeelde eigendom van onderstaande eigenaars:

Bruno Custers - 3C consulting, Kortrijksestraat 377, 3010 Kessel-Lo en BV Boekhoudkantoor Hoydonckx Danny, Plein 58, 3212 Pellenberg    .

Bij de waardebepaling wordt rekening gehouden met de welvoeglijkheidsvergoeding bij afschaffen of wijzigen van een buurt- en of sentier en een vaste waarde op basis van de zonering van het gewestplan.
In de meeste gemeenten werd deze vastgelegd door een commissie van experten en bedroeg deze
€ 100,00 / m² bij afschaffing in 2010. Deze wordt gekoppeld aan de ABEX-index en bedraagt momenteel afgerond € 130,00 / m².

Rekening houdend met alle voornoemde elementen, na raadpleging van de documentatie van het kantoor en rekening houdend met de evolutie in de onroerende markt wordt de waardevermeerdering voor het perceel waarover de sentier 72 loopt geschat op € 5.460,00.

Deze te betalen meerwaarde hoort toe aan de gemeente en hiervoor wordt een bindend akkoord gevraagd tijdens de verder procedure.

is voorwaardelijk op te nemen bij de beoogde opheffing.
Ook de kosten van het door de gemeente opgevraagde schattingsverslag als de administratieve kosten van het openbaar onderzoek worden doorgerekend.

 

Financiële weerslag

De uitgave van het schattingsverslag bedraagt 450 euro excl. BTW.

De ontvangsten worden opgenomen bij de gemeenteraadsbeslissing houdende definitieve vaststelling of weigering voor de gedeeltelijke opheffing van voetweg nr. 72.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

5 stemmen tegen: Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Katrien van Gilse

2 onthoudingen: Paul Dams en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

Er wordt voorlopig vastgesteld om een gedeelte van voetweg 72, gelegen te Baal ter hoogte van Moorsemsestraat 21, op te heffen (af te schaffen).

Het op te heffen deel van de buurtweg vertrekt vanaf de hoofdas van sentier 72 en loopt via een knik tot aan de Moorsemsestraat. De weg is 1,65 m breed en ca. 25 m lang en vertoont een knik. De weg is niet meer in gebruik en is op het terrein niet zichtbaar.
De ligging van de te behouden hoofdas van voetweg 72 bevindt zich vanaf de Grote Loopstraat rechtdoor tot de Moorsemsestraat. Deze weg heeft een breedte van 1,65 m en blijft dus wel behouden.

 

Art. 2:

De kosten van schattingsverslag vermeerderd met de administratieve kosten

van het openbaar onderzoek, conform het gemeentelijk retributiereglement worden na sluiting van het openbaar onderzoek aangerekend.

 

Art. 3:

De opheffing genereert een meerwaarde van het perceel 2de afdeling- sectie C - kad.nr. 460 Y2, onverdeelde eigendom van Bruno Custers - 3C consulting BV en Danny Hoydonckx - Boekhoudkantoor Hoydonckx Danny BV.
Deze meerwaarde komt bij de effectieve opheffing na definitieve vaststelling en na het verder doorlopen van de procedure, toe aan de gemeente. In regel is dit na de beroepstermijn op de beslissing.

 

Art. 4:

Het college wordt gelast met de opstart van de verdere procedure. In deze te starten met het aanvragen van de nodige adviezen en het openen van het openbaar onderzoek.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.6. Dossiernaam: Exclusieve dienstverlening Interleuven.
Onderwerp: Toekenning exclusiviteit voor bepaalde diensten aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten'.

 

 

Voorgeschiedenis

          statuten van Interleuven, gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad d.d. 09-10-2019 onder nummer 19134061;

          het besluit van 22 mei 2019 van de raad van bestuur van Interleuven houdende het voorstel tot aanpassing van de statuten van Interleuven en met betrekking tot de omschrijving van de diensten waarop de deelnemers beroep kunnen doen in het kader van wederzijdse exclusiviteit;

          het besluit van de gemeenteraad van 20 juni 2019 waarbij werd beslist akkoord te gaan met de voorgestelde aanpassingen in de statuten en in de bijlagen;

          het besluit van 11 september 2019 van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven waarbij de statutenwijziging werd goedgekeurd.

 

Feiten en context

De gemeente heeft, als deelnemer van Interleuven als dienstverlenende vereniging en als deelnemer van de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten', de mogelijkheid om beroep te doen op de diensten van haar intercommunale, alsook op deze diensten dewelke in exclusiviteit worden aangeboden.

Bij de uitvoering van deze diensten in opdracht van een deelnemer,  is de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' er zelf toe gehouden om de wetgeving op de overheidsopdrachten na te leven.

Op basis van de als bijlage toegevoegde lijst bij de statuten van Interleuven, blijkt dat de volgende exclusieve diensten kunnen gerealiseerd worden:

 

1. Gebouwen en infrastructuur

1.1. ontwerp en opvolging van infrastructuur

1.2. ontwerp en opvolging van gebouwen

1.3. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij infrastructuur

1.4. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij gebouwen

1.5. technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van projecten

 

Juridische grond

        het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 432 dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor de gemeente en het OCMW rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering;

        de statuten van Interleuven, zoals gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad d.d. 19-10-2019 onder nummer 19134061;

        het besluit van 22 mei 2019 van de raad van bestuur van Interleuven houdende het voorstel tot aanpassing van de statuten van Interleuven met betrekking tot de omschrijving van de diensten waarop de deelnemers beroep kunnen doen in het kader van wederzijdse exclusiviteit;

 de gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2019 waarbij werd beslist om akkoord te gaan met de

 voorgestelde  aanpassingen in de statuten en in de bijlagen;

        het besluit van 11 september 2019  van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven waarbij de statutenwiiziging werd goedgekeurd;

        de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 29 dat voorziet dat de wet niet van toepassing is op overheidsopdrachten voor diensten die worden gegund door een aanbestedende overheid aan een andere aanbestedende overheid of aan een vereniging van aanbestedende overheden op basis van een alleenrecht dat ze genieten krachtens bekendgemaakte, reglementaire of administratieve bepalingen die verenigbaar zijn met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

 

Argumentatie

De toekenning bij exclusiviteit van voornoemde opdrachten aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ heeft onder meer tot voordeel dat er op de door de eigen personeelsleden van de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ geleverde prestaties geen BTW zal worden doorgerekend naar de deelnemer toe. Op alle andere prestaties en kosten zal er uiteraard wel BTW verschuldigd zijn.

Daarenboven wordt in de statuten van Interleuven voorzien in een vergoedingssysteem waarbij op transparante basis de kosten kunnen worden toegewezen.

In geval van de exclusieve dienstverlening, zal er gewerkt worden op basis van een kosten- en expertisedelend principe waarbij in artikel 14.2 van de statuten uitdrukkelijk wordt bepaald: “De kosten verbonden aan de exclusieve dienstverlening, zoals omschreven in art. 3 worden verrekend aan de deelnemers op basis van het kosten- en expertisedelend principe. Voor de aanrekening van de prestaties verleend in het kader van de wederzijdse exclusiviteit, zal gewerkt worden met een open boekhouding”;

Het systeem van de open boekhouding laat toe om permanent de kosten van het project op te volgen.

 

De uurlonen voor de personeelsleden worden door de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ op basis van de reële kostprijs als volgt bepaald (toestand op 01-02-2022):

 

        Projectleider/specialist-expert    : 94,00 euro

        : (basis na de komma 93,68 euro)

 

        Projectmedewerker-expert    : 83,00 euro

        : (basis na de komma 83,13 euro)

 

        Projectmedewerker     : 77,00 euro

        : (basis na de komma 76,53 euro)

 

        Administratieve ondersteuning    : 69,00 euro

        : (basis na de komma 68,61 euro)

 

De hier opgegeven uurlonen zijn gekoppeld aan de indexaanpassing van de lonen zoals toepasselijk in de openbare sector. Alle andere kosten, zoals verplaatsingskosten, uitrustingskosten, ... zijn begrepen in deze uurprijs.

De uurlonen worden telkens berekend op een cijfer na de komma waarna overgegaan wordt tot afronding op het lagere of hogere eenheidscijfer. Bij een volgende indexering wordt terug uitgegaan van het vorige, na de komma bekomen cijfer, zodat telkens een correcte berekening van de uurtarieven plaatsvindt.

 

Het afsluiten van deze exclusiviteitsovereenkomst heeft tevens tot gevolg dat de gemeente zich ertoe verbindt om voor de diensten dewelke in deze overeenkomst worden omschreven, uitsluitend een beroep zal gedaan worden op de diensten van de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’, en dit voor een welomschreven periode dewelke echter de duur van zes jaar niet mag overschrijden.

 

De gemeente kan aldus kiezen om voor de betrokken diensten een beroep te doen op de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’, dan wel om deze diensten zelf uit te oefenen, doch ziet hierbij wel af van de mogelijkheid om de dienst, gedurende de looptijd van de exclusiviteit, te laten uitvoeren door derden.

 

De gemeenteraad beperkt de duurtijd van de betrokken diensten tot en met 31 december 2024 met dien verstande dat opdrachten dewelke werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening.

 

Voor de uitvoering van deze exclusieve taken wordt er gewerkt overeenkomstig de in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

De gemeenteraad vindt het dan ook aangewezen om voornoemde diensten aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' bij exclusiviteit toe te kennen.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

6131800/0200/MJP268

AC000001

86 599,19 euro

 

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

1 stem tegen: Katrien van Gilse

6 onthoudingen: Paul Dams, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de volgende diensten, zoals voorzien in de bijlagen van de statuten van Interleuven, in exclusiviteit toe te kennen aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten' met ingang van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2024, met dien verstande dat de opdrachten die werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode, zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening:

 

1. Gebouwen en infrastructuur

1.1. ontwerp en opvolging van infrastructuur - 2 jaar

1.2. ontwerp en opvolging van gebouwen - 2 jaar

1.3. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij infrastructuur - 2 jaar

1.4. veiligheidscoördinatie ontwerp en verwezenlijking bij gebouwen - 2 jaar

1.5. technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van projecten - 2 jaar

 

Art. 2:

De uitvoering van deze exclusieve dienstverlening gebeurt overeenkomstig de in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7. Dossiernaam: Aanpassing statuten AGB Tremelo
Onderwerp: Aanpassing van de statuten van het AGB Tremelo aan de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur: goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

De laatste versie van de gecoördineerde statuten van het AGB Tremelo werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 28 februari 2019.

 

Motivering - Feiten en context 

De statuten van het AGB Tremelo moeten in overeenstemming gebracht worden met de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur dat op 1 januari 2019 in werking trad.

 

Het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de statuten ten minste het volgende moeten bevatten:

1° de naam en eventueel de afkorting;

2° het maatschappelijke doel, inzonderheid een omschrijving van de beleidsuitvoerende taken van gemeentelijk belang waarmee het autonoom gemeentebedrijf belast is;

3° de maatschappelijke zetel, gevestigd in de oprichtende gemeente;

4° de samenstelling, de vergaderwijze, de werkingsvoorwaarden en de bevoegdheden van de organen;

5° de wijze van ontbinding en vereffening van het autonoom gemeentebedrijf.

 

De gemeenteraad beslist over een aanpassing van de statuten van het AGB Tremelo.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikelen 232 en 233.

 

Advies

De aanpassing van de statuten werd gunstig geadviseerd door het CBS van 22 maart 2022.

 

Motivering: samenvatting van de aanpassingen van de statuten van AGB Tremelo

Inhoudelijk bestaan de belangrijkste wijzigingen m.b.t. het Decreet Lokaal Bestuur enerzijds uit het inschrijven van de centrale rol van de gemeenteraad die op grond van het Decreet Lokaal Bestuur de rol van Algemene Vergadering heeft ten opzichte van een AGB en de principiële bevoegdheid heeft om de beheersovereenkomst goed te keuren (en deze bevoegdheid niet kan delegeren aan het College van Burgemeester en Schepenen). Anderzijds heeft de afstemming tussen de statuten en de beheersovereenkomst voor wijzigingen gezorgd.


Op het vlak van de btw werden de statuten aangepast aan de spelregels vervat in de Beslissing BTW nr. E.T. 129.288 van 19 januari 2016.
 

Artikelsgewijze aanpassingen:
- Artikel 2: hier wordt verwezen naar de toepasselijke bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur i.p.v. de Nieuwe Gemeentewet.
- Artikel 3: op de oprichting en statutenwijzigingen van een AGB is er niet langer een goedkeuringstoezicht. Dit is afgeschaft vanaf 1 januari 2019. Dit is dus ook geschrapt uit artikel 3.
- Artikel 5:
§2: volgens de beheersovereenkomst is het AGB specifiek bevoegd voor het beheer en de exploitatie van de sport- en ontspanningsinfrastructuur. Dit is overgenomen in de statuten.
§3: volgens de beheersovereenkomst kan het AGB na goedkeuring door de gemeente, optreden als bouwheer en/of financier van infrastructuur. Dit is overgenomen in de statuten.
§5: conform het Vlaams onteigeningsdecreet dient een onteigeningsmachtiging verleend te worden door de gemeenteraad. Deze machtiging wordt niet meer gevraagd bij de Vlaamse Regering.
- Artikel 6: participaties dienen volgens de beheersovereenkomst te worden goedgekeurd door de gemeente. Het goedkeuringstoezicht van de Vlaamse Regering is afgeschaft, dus deze bepaling is geschrapt uit de statuten.
- Artikel 8: het artikel is aangevuld en aangepast op basis van de bepalingen inzake de werking, de duur en de openbaarheid van de beheersovereenkomst van artikel 234 van het Decreet Lokaal Bestuur. In de laatste paragraaf wordt verduidelijkt dat het AGB kan onderhandelen met alle mogelijke partners, zowel van publiekrechtelijke als van privaatrechtelijke aard.
- Artikel 9: onder externe financiering is de regeling inzake de tariefbepaling opgenomen. Verder is artikel 35, §1 naar hier verplaatst aangezien deze bepaling tevens handelt over externe financiering/verhoudingen.
- Artikel 10: in het tweede lid wordt artikel 237 Decreet Lokaal Bestuur overgenomen inzake de publicatie van de lijst van besluiten van de Raad van Bestuur en het Directiecomité.
- Artikel 12, §1: in dit artikel hebben we ingeschreven dat indien een mandaat van een gemeenteraadslid een einde neemt, het mandaat als lid van de Raad van Bestuur tevens van rechtswege stopt. Dit om discrepanties tussen de gemeenteraad en de raad van bestuur te vermijden. Een gelijkaardige bepaling is opgenomen voor het Directiecomité.
- Artikel 13: conform artikel 235 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur is het mandaat onbezoldigd indien de Raad van Bestuur bestaat uit de volledige gemeenteraad.
- Artikel 14: conform artikel 237 van het Decreet Lokaal Bestuur zijn de vergaderingen van de raad van bestuur en het directiecomité niet openbaar.
- Artikel 18: in dit artikel hebben we ingeschreven dat de goedgekeurde notulen in een speciaal register worden opgenomen dat wordt bewaard op de zetel van het bedrijf en het secretariaat van de gemeente, zoals wordt voorgesteld in de modelstatuten van de Vlaamse Regering. Een dergelijke speciaal register is handig voor de leden van de Raad van Bestuur om eerdere besluiten te raadplegen en kan van pas komen in het kader van de verplichtingen omtrent de openbaarheid van bestuur (zoals bepaald onder artikel 10).
- Artikel 19:
§2: de regeling inzake het tariefreglement zoals opgenomen in de Beheersovereenkomst is hier overgenomen.
§3: conform artikel 235, §1 van het Decreet Lokaal Bestuur is de Raad van Bestuur binnen de grenzen, vastgesteld in de statuten, bevoegd voor alle personeelsaangelegenheden.
§5: de regeling inzake de interne controle zoals opgenomen in de Beheersovereenkomst wordt hier vermeld.
- Artikel 20: de bevoegdheidsdelegatie die vermeld werd in de bevoegdheden van het Directiecomité onder artikel 25 van de vorige statuten is geplaatst onder het deel over de Raad van Bestuur.
- Artikel 22, 23 en 24: deze bepalingen zijn aangepast naar een structuur analoog met de vergelijkbare bepalingen inzake de Raad van Bestuur.
- Artikel 29: ook voor het Directiecomité is de regeling inzake de notulen van de voorbeeldstatuten overgenomen (zie motivering inzake artikel 18).
- Artikel 32: conform artikel 235, §1, lid 3 van het Decreet Lokaal Bestuur vertegenwoordigt de Raad van Bestuur het autonoom gemeentebedrijf in rechte als eiser of als verweerder.
- Artikel 33: 
§1: de regeling inzake de aanwerving van het personeel met voorafgaande instemming zoals bepaald in de beheersovereenkomst is hier overgenomen in combinatie met de bepalingen van artikel 239 van het Decreet Lokaal Bestuur inzake het personeelsbeleid.
§2: de bepalingen van artikel 244 van het Decreet Lokaal Bestuur inzake overname van het personeel bij ontbinding is hier opgenomen.
Artikel 34: hoewel een AGB principieel geen aandelenkapitaal heeft, kan door de fiscus toch worden aanvaard dat een kapitaalinbreng niet tot belastbare winst in de vennootschapsbelasting leidt, in de mate dat de statuten van het AGB uitdrukkelijk voorzien in een bepaling "Kapitaal" die op dezelfde wijze wordt behandeld als het maatschappelijk kapitaal van een gewone handelsvennootschap. In dit verband dient de rubriek "Kapitaal" uitdrukkelijk te voorzien dat (i) het bedrag van het kapitaal overeenstemt met de netto-inbrengwaarde van de overgedragen bestanddelen (overeenkomstig de reeds bestaande paragrafen 1 en 2) en (ii) een gebeurlijke (reële dan wel formele) kapitaalvermindering / vermeerdering zowel door de Raad van Bestuur als door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd en onderworpen aan de controle van artikel 233 van het Decreet Lokaal Bestuur. Dit werd opgenomen in de toegevoegde paragraaf 4.
- Artikel 35:
§1: conform artikel 241 van het Decreet Lokaal Bestuur zijn de bepalingen van titel 4 van toepassing op de autonome gemeentebedrijven, met uitzondering van hoofdstuk 3 en artikel 249, § 3, artikel 256, 260, derde lid, artikel 262, § 1, tweede lid, en artikel 264, tweede lid. Deze bepalingen handelen over de beleidsrapporten. In artikel 35 wordt gewezen op deze verplichtingen.
§5: de bepaling van artikel 243, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur inzake het besluit van de toezichthoudende overheid over de goedkeuring van de jaarrekening is hier opgenomen.
§5: er is hier toegevoegd dat de netto-winsten jaarlijks aan de Gemeente worden gestort en dat de eventuele verliezen jaarlijks worden overgedragen naar het volgende boekjaar. Op die manier blijkt uit de statuten dat het Bedrijf een winstoogmerk heeft en dat zij zich tot doel stelt winst uit te keren. Dit maakt dat de statuten nu in lijn zijn met de principes van de Beslissing BTW nr. E.T. 129.288 van 19 januari 2016.
§6: de bepalingen van artikel 242 van het Decreet Lokaal Bestuur inzake het meerjarenplan zijn hier opgenomen.
- Artikelen 36, 37 en 38: het Decreet over het lokaal bestuur, dat van kracht is sinds 1 januari 2019, wijzigt artikel 243bis van het Gemeentedecreet omtrent de aanstelling van een commissaris bij de autonome gemeentebedrijven. De nieuwe bepalingen vereisen niet langer een controle door de commissaris van de Beleids- en Beheerscyclus (BBC)-jaarrekening van een AGB. Daarentegen blijft de controle door de commissaris van de NBB-jaarrekening bestaan indien de groottecriteria voorzien in het artikel 15 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 1:24 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen worden overschreden (wat niet het geval is voor AGB Tremelo). Vanaf 1 januari 2019 is een controle door een commissaris van de BBC-jaarrekening van het AGB Tremelo niet meer verplicht. Bijgevolg werden de artikelen 36 tot 38 geschrapt. Wij respecteren wel het nog lopende contract met de revisor tot 2022 (nazicht jaarrekening 2021) en behouden de jaarlijkse controle en het inhoudelijk nazicht van de boekhouding door een externe consultant bij de afsluiting van de jaarrekening.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

 

Enig artikel: De gemeenteraad keurt de gecoördineerde statuten van het AGB Tremelo goed als volgt:

 

HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN

 

Art. 1 Rechtsvorm en naam

Het "AGB Tremelo" is een autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Tremelo van 4 februari 2003. Het wordt hieronder "het Bedrijf' genoemd.

 

Art. 2 Wettelijk kader

Het Bedrijf is onderworpen aan Deel 2, Titel 3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald aan de artikelen 225 tot en met 247, en aan de andere toepasselijke wetten, decreten en besluiten, en aan deze statuten voor zover zij niet van voornoemde regelen afwijken.

 

Art. 3 Statutenwijzigingen

De wijzigingen in de statuten worden aangebracht bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel of na advies van de Raad van Bestuur van het Bedrijf.

 

De statutenwijzigingen worden op dezelfde wijze als de oprichtingsbeslissing en de statuten bekendgemaakt. Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt gepubliceerd via een webtoepassing van de gemeente.

 

Art. 4 Zetel

De zetel van het Bedrijf is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente, gelegen te Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo.

 

Art. 5 Maatschappelijk doel, activiteiten en bevoegdheden

§1. Het Bedrijf heeft als maatschappelijk doel het beheer, de exploitatie, de rendabilisering en de valorisering van het patrimonium behorend tot het openbaar en het privaat domein waarvan het eigenaar is of waarop het, ongeacht de rechtstechniek, door de gemeente een beheers- of gebruiksrecht wordt toegekend, evenals de exploitatie van infrastructuren bestemd voor culturele, sportieve of toeristische activiteiten of voor ontspanning, voor het onderwijs, voor sociale, wetenschappelijke of verzorgende activiteiten.

 

§2. Binnen haar maatschappelijke opdracht is het Bedrijf belast met een publiekrechtelijke opdracht tot het beheer en exploitatie van de sport- en ontspanningsinfrastructuur van de Gemeente, voor zover deze door de Gemeente in het Bedrijf ingebracht wordt of aan het Bedrijf ter beschikking gesteld wordt;

Het beheer en de exploitatie door het Bedrijf omhelst in het bijzonder de inrichting, vervanging, renovatie, plaatsing en onderhoud van de voormelde infrastructuur, evenals het verlenen in eigen naam en voor eigen rekening aan derden en de Gemeente van een recht op toegang en het recht om er gebruik van te maken, teneinde uitvoering te geven aan het gemeentelijke sport- en vrijetijdsbeleid en de visie van de Gemeente dienaangaande.

De bovenvermelde sport- en ontspanningsinfrastructuur wordt door het Bedrijf ter beschikking gesteld van de Gemeente, verenigingen, organisaties, ondernemingen of bevolkingsgroepen, ongeacht hun ideologische of filosofische strekking.

Het beheer en de exploitatie van andere gemeentelijke sport- of ontspanningsinfrastructuur kan via een convenant eveneens worden overgedragen aan het Bedrijf, binnen de uitvoering van het gemeentelijke sport- en vrijetijdsbeleid en de visie van de Gemeente dienaangaande.

De opdracht in hoofde van het Bedrijf inzake het beheer en exploitatie van de sport- en ontspanningsinfrastructuur van de Gemeente is verder geconcretiseerd in artikel 5 van de Beheersovereenkomst.

 

§3. Het Bedrijf kan op vraag van de Gemeente en/of andere openbare instellingen, na goedkeuring door de Gemeente, optreden als bouwheer en/of financier van infrastructuur. Deze infrastructuur wordt door het Bedrijf aan de Gemeente of andere openbare instellingen ter beschikking gesteld door middel van onroerende leasing of andere persoonlijke rechten of door middel van het verlenen van zakelijke rechten. Ter zake sluit het Bedrijf de vereiste overeenkomsten met de Gemeente en/of met derden.

Het Bedrijf kan op vraag van de Gemeente en/of andere openbare instellingen, na goedkeuring door de Gemeente, optreden als beheerder van infrastructuur, die niet tot het patrimonium van het Bedrijf behoort, maar waarop het Bedrijf persoonlijke of bepaalde zakelijke rechten geniet, bijvoorbeeld door middel van onroerende leasing. Het Bedrijf kan deze infrastructuur beheren en ze vervolgens ter beschikking stellen van de Gemeente of andere openbare instellingen. Onder het beheer van deze infrastructuur kan onder meer worden begrepen het onderhoud, de herstelling, de beveiliging, e.d. van de infrastructuur. Ter zake sluit het Bedrijf de vereiste overeenkomsten met de Gemeente en/of met derden.

Indien noodzakelijk, sluit het Bedrijf voor deze activiteiten met de Gemeente specifieke beheersovereenkomsten af waarin de opdracht van het Bedrijf, de afstemming op het gemeentelijk beleid, de terbeschikkingstelling van bestaande infrastructuur, de financiering, e.d. nader worden geregeld.

 

§4. Het Bedrijf kan alle handelingen en verrichtingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel of die van aard zijn dat ze de verwezenlijking of ontwikkeling ervan kunnen bevorderen of daartoe kunnen bijdragen, één en ander in de meest ruime zin van het woord te verstaan, binnen de grenzen van onderhavige statuten en de beheersovereenkomst afgesloten met de Gemeente in uitvoering van artikel 8, §1.

 

§5. Het Bedrijf mag, binnen de grenzen van haar doel, vrij beslissen over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van haar lichamelijke en onlichamelijke goederen, de vestiging of de opheffing van de zakelijke en/of persoonlijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissingen en over hun financiering, binnen de grenzen van onderhavige statuten en de beheersovereenkomst afgesloten met de Gemeente in uitvoering van artikel 8, §1.

 

Het Bedrijf mag gebruik maken van alle rechtstechnieken, waaronder de vestiging en de opheffing van zakelijke en persoonlijke rechten, de verlening en beëindiging van concessies, en het uitgeven en verhandelen van vastgoedcertificaten en andere effecten.

 

Het Bedrijf kan, na machtiging door de gemeenteraad conform artikel 8, lid 2 van het Vlaams Onteigeningsdecreet, in eigen naam en voor eigen rekening overgaan tot de onteigeningen die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van zijn doelstellingen.

 

Het Bedrijf kan op voorwaarde van bijzondere en omstandige motivering, zakelijke rechten vestigen op de onroerende goederen die behoren tot het openbaar domein, voor zover de gevestigde zakelijke rechten niet kennelijk onverenigbaar zijn met de bestemming van deze goederen.

 

Het Bedrijf is bevoegd voor de affectaties en de desaffectaties van alle goederen waarvan het eigenaar is. Binnen de grenzen van haar doel kan het Bedrijf met betrekking tot de eigen goederen en de goederen van de gemeente optreden als bemiddelaar met het oog op de verkoop, aankoop, ruil, verhuring of afstand van onroerende goederen, en roerende rechten of handelsfondsen, instaan voor het beheer van onroerende goederen of van onroerende rechten, en het "syndicusschap" van onroerende goederen in mede-eigendom uitoefenen.

 

Het Bedrijf, de leden van haar organen, haar personeel en haar andere vertegenwoordigers zijn daarbij niet onderworpen aan de regelgeving tot bescherming van de beroepstitel en de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar.

 

Art. 6 Participaties

§1 Het Bedrijf kan andere rechtspersonen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen na voorafgaande instemming van de gemeenteraad en voor zover dat past in zijn doel omschreven in artikel 5. De oprichting, deelname of vertegenwoordiging mag geen speculatieve oogmerken nastreven en gebeurt in overeenstemming met het gelijkheidsbeginsel, de regelgeving inzake mededinging en staatssteun zoals bepaald in artikel 38 van de Beheersovereenkomst. De beslissing tot oprichting, deelname of vertegenwoordiging toont aan dat aan de voormelde voorwaarden is voldaan.

 

Behoudens toepassing van andere wettelijke en decretale bepalingen, draagt het Bedrijf in geen geval zijn taken van gemeentelijk belang noch geheel, noch gedeeltelijk, over aan andere rechtspersonen.

 

§2 De deelname is onderworpen aan de voorwaarde dat aan het Bedrijf minstens een mandaat van bestuurder wordt toegekend.

 

Art. 7 Rechtspersoonlijkheid - Duur

§1. Het Bedrijf heeft conform artikel 231 van het Decreet Lokaal Bestuur rechtspersoonlijkheid sinds de dag van de oprichtingsbeslissing.

 

§2. Het Bedrijf is opgericht voor onbepaalde duur.

 

 

HOOFDSTUK II - EXTERNE VERHOUDINGEN

 

Art. 8 Beleids-, beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

§1. Na onderhandelingen sluit het Bedrijf met de gemeente een beheersovereenkomst, die onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding wordt gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd. Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na deze verlenging, of als een beheersovereenkomst werd ontbonden of geschorst, kan de gemeente na overleg met het Bedrijf voorlopige regels vaststellen inzake de in de beheersovereenkomst bedoelde aangelegenheden. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

 

§2. Het Bedrijf neemt de nodige initiatieven voor de openbaarheid van de beheersovereenkomst, inclusief alle wijzigingen eraan.

 

§3. De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Hiertoe zal door de Raad van Bestuur een verslag omtrent de beheersovereenkomst worden opgemaakt.

 

Het Bedrijf legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst, sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie maanden uitspreekt.

 

§4. Zolang het Bedrijf geen regels heeft vastgesteld voor het aangaan van verbintenissen, de kredietbewaking, de wetmatigheidscontrole of de ondertekening van de girale betalingsorders, zijn artikel 266, 267, 269 en 272, § 1, tweede en derde lid, van het Decreet Lokaal Bestuur van toepassing op het Bedrijf. In dat geval zijn bovendien artikel 265, 268 en 272, § 1, eerste lid, en § 2, eerste lid, van het Decreet Lokaal Bestuur van toepassing op het autonoom gemeentebedrijf, met dien verstande dat de volgende woorden worden gelezen als volgt:

1° "de gemeente" als "het autonoom gemeentebedrijf";

2° "de gemeenteraad" als "de Raad van Bestuur";

3° "de algemeen directeur" als "de gedelegeerd bestuurder" of, als het autonoom gemeentebedrijf geen gedelegeerd bestuurder heeft, als "de voorzitter van de Raad van Bestuur";

4° "het college van burgemeester en schepenen" als "de Raad van Bestuur".

 

§5. Naast de beheersovereenkomst, kunnen het Bedrijf en de gemeente één of meer concessie-, beleids-, samenwerkings- of andere overeenkomsten of convenanten sluiten met betrekking tot het onderling afstemmen van het beleid van de gemeente en dat van het Bedrijf in de relevante beleidsdomeinen en de ermee verbonden activiteiten, voor zover deze niet in strijd zijn met de toepasselijke wetgeving, onderhavige statuten of de beheersovereenkomst. Omtrent het beheer van onroerende goederen kunnen het Bedrijf en de gemeente één of meer lastgevingsovereenkomsten sluiten.

 

§6. De gemeenteraad kan aan het Bedrijf middelen, infrastructuur of, mits naleving van de terzake geldende rechtspositieregeling en onverminderd de bepalingen van deze statuten, personeel ter beschikking stellen of overdragen.

 

§7. Binnen het kader van haar maatschappelijk doel kan het Bedrijf onderhandelen met alle mogelijke partners, zowel van publiekrechtelijke als van privaatrechtelijke aard.

 

Het Bedrijf onderhandelt en contracteert met alle bevoegde instanties zowel op internationaal, Europees, federaal, gemeenschaps-, gewestelijk, provinciaal, gemeentelijk en districtsniveau over investeringen, financiële tussenkomsten en alle andere aangelegenheden die zijn doelstellingen raken.

 

Art. 9 Externe financiering

§1. Het Bedrijf hanteert voor wat betreft de dienstverlening naar derden en de Gemeente, de tarieven die in een tariefreglement zijn vastgesteld.

Dit tariefreglement zal rekening houden met de doelstellingen die het Bedrijf moet realiseren en de financiële middelen waarover het Bedrijf beschikt.

De Raad van Bestuur van het Bedrijf maakt hiertoe het door haar opgestelde tariefreglement over aan de gemeenteraad die zich uiterlijk binnen de drie (3) maanden na ontvangst ervan akkoord verklaart of aanpassingen formuleert.

 

In het geval het Bedrijf aanpassingen wenst, brengt de Raad van Bestuur van het Bedrijf de gemeenteraad van voorgestelde aanpassing(en) aan het tariefreglement op de hoogte. De gemeenteraad heeft drie (3) maanden de tijd vanaf mededeling van de aanpassingen door het Bedrijf om hierop opmerkingen te formuleren. In geval van opmerkingen door de gemeenteraad, zullen Partijen in onderling overleg het nieuwe tariefreglement vaststellen. Bij gebreke van opmerkingen namens de Gemeente bij het verstrijken van de termijn van drie (3) maanden, wordt de gemeenteraad geacht akkoord te gaan met de voorgestelde aanpassingen aan het tariefreglement.

 

§2. Het Bedrijf beslist vrij over de omvang, de technieken en de voorwaarden van zijn externe financiering. Het Bedrijf beslist zelf op welke vreemde middelen, waaronder leningen en subsidies, het beroep zal doen om de uitvoering van haar taken te financieren, onverminderd de bepalingen van deze Statuten en de Overeenkomst.

De Raad van Bestuur beoordeelt vooraf de opportuniteit en de risico’s verbonden aan deze vormen van externe financiering.

 

 

HOOFDSTUK III – BESTUURSORGANEN

 

Afdeling 1 – Inleidende bepaling

Art. 10 Structuur - Openbaarheid

Het Bedrijf wordt bestuurd door een Raad van Bestuur en een Directiecomité.

 

De vergaderingen van de Raad van Bestuur en het Directiecomité zijn niet openbaar. Een lijst met besluiten van de Raad van Bestuur wordt via een webtoepassing van de gemeente gepubliceerd overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur. Die webtoepassing vermeldt ook de wijze waarop het publiek inzage kan krijgen in de notulen van de Raad van Bestuur en van het Directiecomité en in de beslissingen van de gedelegeerd bestuurder.

 

Afdeling 2 – De Raad van Bestuur

 

Art. 11 Samenstelling

De Raad van Bestuur bestaat uit de voltallige gemeenteraad conform artikel 235, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

De Raad van Bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter en een ondervoorzitter die deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente en duidt een secretaris aan.

 

Art. 12 Duur en einde van de mandaten

§1. Alle mandaten vallen samen met de duur van een gemeentelijke legislatuur. Na iedere vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige herbenoeming van de Raad van Bestuur van het Bedrijf overgegaan. De leden van de Raad van Bestuur blijven in functie tot de nieuwe gemeenteraad in hun vervanging heeft voorzien.

 

§2. De gemeenteraadsleden waarvan het mandaat een einde neemt, worden geacht van rechtswege ontslagnemend te zijn uit het Bedrijf en haar filialen.

 

Art. 13 Bezoldiging

De leden van de Raad van Bestuur oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

 

Art. 14 Vergaderingen

De Raad van Bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter telkens als de belangen van het Bedrijf het vereisen en minstens tweemaal per jaar.

 

De vergaderingen zijn niet openbaar.

 

Op verzoek van minstens vier bestuurders is de voorzitter verplicht de Raad van Bestuur bijeen te roepen.

 

De oproepingen vermelden plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden tenminste vier werkdagen voor de vergadering per brief, fax, elektronisch of op een andere schriftelijke wijze verzonden. De uitnodiging is, zo mogelijk, vergezeld van alle nuttige documenten.

 

Art. 15 Beraadslagingen

§1. De Raad van Bestuur beraadslaagt op de zetel van het Bedrijf of, indien de omstandigheden dit vereisen, op een andere plaats die wordt bepaald door de voorzitter.

 

De Raad van Bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter. Indien de voorzitter verhinderd is, wordt de Raad van Bestuur voorgezeten door de ondervoorzitter of, bij diens afwezigheid, door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder die deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

 

§2. De Raad van Bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien tenminste de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien dit quorum niet wordt bereikt, kan een nieuwe Raad van Bestuur bijeengeroepen worden met dezelfde agenda. Die zal geldig beraadslagen en beslissen indien tenminste twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

 

De tweede oproeping moet geschieden overeenkomstig de oproeping omschreven onder artikel 14 en in de tweede oproeping moet vermeld worden dat de oproeping voor de tweede maal geschiedt. Bovendien moet het derde lid van huidig artikel in de tweede oproeping woordelijk worden overgenomen.

 

§3. De besluiten van de Raad van Bestuur worden bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen genomen. Onthoudingen en blanco en ongeldige stemmen worden niet bij de uitgebrachte stemmen geteld.

 

In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Bij ongeldige of geheime stemming wordt de beslissing verworpen.

 

Over punten die niet op de agenda werden vermeld, kan de Raad van Bestuur slechts geldig beraadslagen mits akkoord van twee derden van de aanwezige stemgerechtigde leden.

 

Ieder lid van de Raad van Bestuur heeft één stem.

 

De stemmingen gebeuren zoals het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad voorziet.

 

Art. 16 Verboden handelingen

Het is een bestuurder niet toegestaan om:

1° Aanwezig te zijn bij de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot en met de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, ontslagen, afzettingen en schorsingen. Voor de toepassing van deze bepaling worden personen die een verklaring van wettelijke samenwoning als vermeld in artikel 1475 van het Burgerlijk Wetboek, hebben afgelegd, met echtgenoten gelijkgesteld;

 

2° Rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst te sluiten, behoudens in geval van een schenking aan het Bedrijf of de gemeente, of deel te nemen aan een opdracht voor aanneming van werken, leveringen of diensten, verkoop of aankoop ten behoeve van het Bedrijf of de gemeente, behoudens in de gevallen waarbij de bestuurder een beroep doet op een door het Bedrijf of de gemeente aangeboden dienstverlening en ten gevolge daarvan een overeenkomst aangaat;

 

3° Rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris tegen betaling werkzaam te zijn in geschillen ten behoeve van het Bedrijf. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken;

 

4° Rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris werkzaam te zijn in geschillen ten behoeve van de tegenpartij van het Bedrijf of ten behoeve van een personeelslid van het Bedrijf aangaande beslissingen in verband met de tewerkstelling binnen het Bedrijf. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken.

 

Art. 17 Belangenconflicten

Onverminderd artikel 16 dient een bestuurder die een belang heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de Raad van Bestuur, dat mee te delen aan de andere bestuurders vooraleer de Raad van Bestuur hieromtrent een besluit neemt.

 

Zijn verklaring, alsook de rechtvaardigingsgronden betreffende voornoemd strijdig belang moeten worden opgenomen in de notulen van de Raad van Bestuur die de beslissing neemt. De betrokken bestuurder moet tevens en indien aangesteld, de commissaris(sen) van dit strijdig belang op de hoogte brengen.

 

De Raad van Bestuur omschrijft in de notulen de aard van de in het eerste lid bedoelde beslissing of verrichting en verantwoordt het genomen besluit. Ook de vermogensrechtelijke gevolgen ervan voor het Bedrijf moeten in de notulen worden vermeld.

 

Voornoemde regeling is niet van toepassing wanneer de beslissingen van de Raad van Bestuur betrekking hebben op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

 

Dit artikel doet geen afbreuk aan de gelding van andere bepalingen betreffende de belangenvermenging in hoofde van bestuurders en met openbare diensten belaste personen, zoals onder meer artikel 245 van het Strafwetboek.

 

Art. 18 Notulen

De beraadslagingen en beslissingen van de Raad van Bestuur worden vastgelegd in notulen die door de secretaris worden opgesteld en door de voorzitter en secretaris worden ondertekend.

 

De notulen van de vergaderingen van de Raad van Bestuur worden meegestuurd met de uitnodiging voor de volgende vergadering waar ze ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Deze goedgekeurde notulen worden in een speciaal register opgenomen dat wordt bewaard op de zetel van het Bedrijf en het secretariaat van de gemeente.

 

De volmachten worden aan de notulen gehecht.

 

De afschriften of uittreksels, in rechte of anderszins voor te leggen, worden ondertekend door de secretaris. Deze bevoegdheid kan worden opgedragen aan een lasthebber.

 

Art. 19 Bevoegdheden

§1. De Raad van Bestuur is gemachtigd om alle nuttige of noodzakelijke handelingen te verrichten om de doelstellingen van het Bedrijf te verwezenlijken.

 

De Raad van Bestuur is bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk bij decreet, in de statuten of in de beheersovereenkomst aan de gemeenteraad is voorbehouden. Telkens indien de gemeenteraad de Raad van Bestuur daartoe verzoekt, brengt de Raad van Bestuur verslag uit over alle of sommige activiteiten van het Bedrijf, conform de afgesloten beheersovereenkomst.

 

§2. De Raad van Bestuur maakt een tariefreglement op voor de diensten die het Bedrijf levert aan de Gemeente en aan derden.

 

De Raad van Bestuur van het Bedrijf maakt het door haar opgestelde tariefreglement over aan de gemeenteraad die zich uiterlijk binnen de drie (3) maanden na ontvangst ervan akkoord verklaart of aanpassingen formuleert.

 

§3. De Raad van Bestuur is binnen de grenzen, vastgesteld in de statuten, bevoegd voor alle personeelsaangelegenheden.

 

§4. De Raad van Bestuur is bevoegd om binnen de perken van de statuten zijn werking nader te regelen in een reglement van inwendige orde.

 

§5. De Raad van Bestuur staat in voor het organiseren van de interne controle conform artikel 20 van de Beheersovereenkomst. De Raad van Bestuur zorgt voor de uitbouw en de goede werking van het interne controlesysteem.

 

Art. 20 Bevoegdheidsdelegatie

De Raad van Bestuur vertrouwt volgende bevoegdheden toe aan het Directiecomité:

1° Het dagelijkse bestuur van het Bedrijf;

2° De vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur;

3° De voorbereiding en uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur.

 

De Raad van Bestuur kan daarenboven besluiten om de uitoefening van bepaalde bevoegdheden te delegeren aan het directiecomité. Volgende bevoegdheden kunnen evenwel in geen geval worden gedelegeerd aan het directiecomité:

1° Het vaststellen van tariefreglementen;

2° Het beslissen over (het al dan niet nemen van) participaties;

3° Het vaststellen van het reglement van inwendige orde van de Raad van Bestuur;

4° Het vaststellen van het statuut van het personeel;

5° Het afsluiten van beleids-, beheers- en samenwerkingsovereenkomsten;

6° Het vaststellen van de jaarrekening, (de aanpassing van) het meerjarenplan of andere beleidsrapporten;

7° Het onderhandelen en afsluiten van de beheersovereenkomst met de gemeente.

 

De Raad van Bestuur kan in voorkomend geval de inhoud en uitoefening van de bevoegdheden van het Directiecomité nader concretiseren.

 

De Raad van Bestuur houdt toezicht op het door het Directiecomité uitgestippelde dagelijkse beleid en behoudt zich te allen tijde het recht voor om de door haar gedelegeerde bevoegdheden te herroepen.

 

Art. 21 Aansprakelijkheid – Kwijting

De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het Bedrijf.

 

De bestuurders zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur. Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden de bestuurders van die aansprakelijkheid ontheven als hun geen schuld kan worden verweten en als zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.

 

Jaarlijks beslist de gemeenteraad over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het Bedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

 

De goedkeuring van de jaarrekening door de toezichthoudende overheid heeft van rechtswege de kwijting aan de bestuurders tot gevolg, zodat de gemeenteraad geen uitdrukkelijke beslissing over de kwijting dient te nemen.

 

Afdeling 3 – Het Directiecomité

 

Art. 22 Samenstelling

De Raad van Bestuur benoemt, schorst en ontslaat de leden van het Directiecomité.

 

Het Directiecomité duidt onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter aan. De voorzitter zit de vergaderingen van het directiecomité voor. In het geval van zijn verhindering wordt de vergadering voorgezeten door de ondervoorzitter. Indien de ondervoorzitter verhinderd is, wordt het directiecomité voorgezeten door een lid die door de voorzitter daartoe wordt aangeduid. Indien geen lid werd aangeduid zal het oudste aanwezige lid het directiecomité voorzitten.

 

Art. 23 Duur en einde mandaten

De Raad van Bestuur bepaalt de duur van hun benoeming en de voorwaarden van hun aanstelling.

 

In elk geval neemt het mandaat van lid van het Directiecomité een einde op de eerste vergadering van de Raad van Bestuur die volgt op de installatie van een nieuwe gemeenteraad. Het lid van het directiecomité waarvan het mandaat voortijdig een einde neemt, wordt geacht van rechtswege ontslagnemend te zijn. De Raad van Bestuur regelt zijn vervanging.

 

Art. 24 Bezoldiging

De leden van het Directiecomité oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.

 

Art. 25 Hoedanigheid

De leden van het Directiecomité zijn uit hoofde van hun mandaat niet automatisch als lid van de Raad van Bestuur aan te merken.

 

De leden van het Directiecomité hebben echter wel het recht om de vergaderingen van de Raad van Bestuur bij te wonen met raadgevende stem, maar zij hebben geen stemrecht binnen de Raad van Bestuur.

 

De voorzitter van de Raad van Bestuur kan de vergaderingen van het Directiecomité bijwonen met raadgevende stem.

 

Het voorgaande belet niet dat de persoon die door de Raad van Bestuur benoemd wordt als lid van het Directiecomité, daarnaast afzonderlijk benoemd wordt als lid van de Raad van Bestuur. In dat geval zal deze persoon in zijn hoedanigheid van lid van de Raad van Bestuur wel stemrecht hebben binnen de Raad van Bestuur.

 

Art. 26 Vergadering

Het Directiecomité vergadert telkens wanneer de aangelegenheden die onder haar bevoegdheden vallen dit vereisen. Het Directiecomité wordt door de voorzitter of op verzoek van twee leden bijeengeroepen.

 

De vergaderingen zijn niet openbaar.

 

Art. 27 Beraadslaging

Het Directiecomité beraadslaagt op de zetel van het Bedrijf of, indien de omstandigheden dit vereisen, op een andere plaats zoals wordt bepaald door de voorzitter.

 

De besluiten van het Directiecomité worden genomen bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen. In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Bij ongeldige of geheime stemming wordt de beslissing verworpen.

 

Art. 28 Verboden handelingen en belangenconflicten

De regels inzake verboden handelingen en belangenconflicten voor de leden van de Raad van Bestuur, vastgelegd in de artikelen 16 en 17, zijn mutatis mutandis van toepassing op de leden van het Directiecomité.

 

Art. 29 Notulen

De beraadslagingen van het directiecomité worden vastgelegd in notulen. Een afschrift ervan wordt ter informatie toegezonden aan de leden van de Raad van Bestuur.

 

De notulen worden tijdens de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd en ondertekend door de voorzitter van het directiecomité en één ander lid van het directiecomité.

 

Art. 30 - Bevoegdheden

Het Directiecomité is belast met volgende bevoegdheden:

1° Het dagelijks bestuur;

2° De vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur;

3° De uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur.

 

Het Directiecomité is daarenboven bevoegd voor alle materies die door de Raad van Bestuur worden gedelegeerd.

 

Het Directiecomité is gerechtigd om de haar toevertrouwde bevoegdheden verder te delegeren aan haar voorzitter en aan de personeelsleden van het Bedrijf of van de gemeente.

 

Het Directiecomité is bevoegd om binnen de perken van de statuten zijn werking nader te regelen in een reglement van inwendige orde.

 

Art. 31 Aansprakelijkheid – Kwijting

Het Directiecomité is verantwoording verschuldigd aan de Raad van Bestuur. Het verschaft de Raad van Bestuur informatie over zijn beslissingen en licht hem in over al zijn handelingen.

 

De leden van het Directiecomité zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het Bedrijf.

 

De leden van het Directiecomité zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur. Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden de leden van het Directiecomité van die aansprakelijkheid ontheven als hun geen schuld kan worden verweten en als zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de Raad van Bestuur binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.

 

Jaarlijks beslist de Gemeenteraad over de aan de leden van het Directiecomité te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het Bedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rapportering.

 

De goedkeuring van de jaarrekening door de toezichthoudende overheid heeft van rechtswege de kwijting aan de bestuurders tot gevolg, zodat de gemeenteraad geen uitdrukkelijke beslissing over de kwijting dient te nemen.

 

Afdeling 4 - Vertegenwoordiging

 

Art. 32 Vertegenwoordiging

De Raad van Bestuur vertegenwoordigt het autonoom gemeentebedrijf in rechte als eiser of als verweerder.

 

De Raad van Bestuur kan de bevoegdheid delegeren aan de Voorzitter van de Raad van Bestuur om het Bedrijf ten overstaan van derden geldig te vertegenwoordigen.

 

Binnen de grenzen van het dagelijks bestuur wordt het Bedrijf geldig vertegenwoordigd door de voorzitter van het Directiecomité, bij diens afwezigheid de ondervoorzitter.

 

Het Bedrijf kan eveneens geldig worden vertegenwoordigd door bijzondere lasthebbers, binnen de grenzen van hun mandaat.

 

 

HOOFDSTUK IV - PERSONEEL

 

Art. 33 Personeel

§1. De Raad van Bestuur is bevoegd voor het aanwerven van personeel, voor zover het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente er voorafgaand mee instemt conform artikel 10 van de Beheersovereenkomst. Het College zal haar instemming niet onredelijk weigeren.

 

De Raad van Bestuur stelt het personeelsstatuut vast.

 

De overeenstemmende rechtspositieregeling en deontologische code van het gemeentepersoneel is van toepassing op het personeel van het Bedrijf. Het Bedrijf stelt de afwijkingen op deze rechtspositieregeling vast, voor zover het specifieke karakter van het Bedrijf dat verantwoordt. Het Bedrijf bepaalt de rechtspositieregeling van de betrekkingen die niet bestaan binnen de gemeente.

 

Behalve in geval van gemotiveerde afwijking kan geen enkel personeelslid van het autonoom gemeentebedrijf een jaarsalaris worden toegekend dat gelijk is aan of hoger is dan het jaarsalaris van de algemeen directeur van de gemeente.

 

Wanneer de Raad van Bestuur beslist tot contractuele aanwervingen, stelt zij in dit geval het arbeidsreglement en de algemene voorwaarden van de arbeidsovereenkomsten vast.

 

De gemeente kan binnen wettelijke grenzen personeel ter beschikking stellen aan het Bedrijf.

 

§2. Het personeel in statutair dienstverband wordt overgenomen door de gemeente in geval van ontbinding van het Bedrijf door de gemeenteraad.

 

De gemeente waarborgt de rechten die het autonoom gemeentebedrijf op het ogenblik van ontbinding voor het overgenomen personeel had vastgesteld.

 

In afwijking van lid 1 en 2 van deze paragraaf kan de gemeenteraad in het ontbindingsbesluit de personeelsleden in statutair dienstverband, die daarmee moeten instemmen, en de rechten en verplichtingen aanwijzen die overgenomen worden door de overnemer of de overnemers van de activiteiten van het gemeentebedrijf.

 

 

HOOFDSTUK V - FINANCIEN EN FINANCIELE CONTROLE

 

Art. 34 Maatschappelijk en statutair kapitaal

Het geplaatste maatschappelijke en statutaire kapitaal van het Bedrijf bedraagt 44.076,87 euro. Het bedrag van het geplaatste maatschappelijke en statutaire kapitaal stemt overeen met de netto-inbrengwaarde van de in te brengen vermogensbestanddelen.

 

De inbreng van de onroerende goederen gebeurt bij middel van authentieke akte. Behoudens in het kader van een ontbinding van het Bedrijf, kan het kapitaal noch geheel noch gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, worden vervreemd, uitgekeerd of overgedragen. Een vermindering van het kapitaal is enkel mogelijk om exploitatieverliezen, minderwaarden of (duurzame) waardeverminderingen te compenseren.

 

Elke latere statutenwijziging (inclusief vermeerderingen of verminderingen van het geplaatste en maatschappelijk kapitaal) zal, in lijn met de wettelijke bepalingen terzake, dienen te worden goedgekeurd door enerzijds de Raad van Bestuur van het Bedrijf en anderzijds de gemeenteraad en is onderworpen is aan de controle zoals vermeld in artikel 233 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Art. 35 Beleidsrapport - Boekhouding - Jaarrekening

§1. Het Bedrijf stelt een bedrijfsrapport op zoals bepaald in artikel 241 van het Decreet Lokaal Bestuur, met inbegrip van het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

 

Onmiddellijk na de definitieve vaststelling van een beleidsrapport bezorgt het Bedrijf de gegevens over het vastgestelde beleidsrapport in digitale vorm aan de Vlaamse Regering.

 

Het vastgestelde beleidsrapport is pas uitvoerbaar als de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering is bezorgd.

 

§2. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 253, 260 en 275 van het Decreet Lokaal Bestuur worden gesteld voor de boekhouding en de jaarrekening van de gemeente.

 

§3. Het Bedrijf doet uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van het Bedrijf, van welke aard ook.

 

§4. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de Raad van Bestuur.

 

§5. De Raad van Bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 31 mei de jaarrekening van het voorbije boekjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. De netto-winst wordt jaarlijks aan de Gemeente gestort. De eventuele verliezen worden jaarlijks overgedragen naar het volgend boekjaar.

 

De jaarrekening omvat de balans, de exploitatierekening en de winst- en verliesrekening, op 31 december van ieder jaar afgesloten.

 

Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf, met toepassing van artikel 286, § 1 van het Decreet Lokaal Bestuur, en het autonoom gemeentebedrijf de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd.

 

§6.  De Raad van Bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor dat boekjaar.

 

 

HOOFDSTUK VI – ONTBINDING EN VEREFFENING

 

Art. 36 Ontbinding en vereffening

§1. De gemeenteraad kan steeds beslissen om tot ontbinding en vereffening van het Bedrijf over te gaan.

 

In de beslissing tot ontbinding wijst de gemeenteraad de vereffenaars aan. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.

 

§2. Het personeel in statutair dienstverband van het ontbonden bedrijf wordt overgenomen door de gemeente.

De gemeente waarborgt de rechten die het Bedrijf op het ogenblik van ontbinding voor het overgenomen personeel had vastgesteld.

 

§3. De rechten en verplichtingen van het ontbonden bedrijf worden overgenomen door de gemeente.

 

§4. In afwijking van §2 en §3 kan de gemeenteraad in het ontbindingsbesluit de personeelsleden, die daarmee moeten instemmen, en de rechten en verplichtingen aanwijzen die overgenomen worden door de overnemer of de overnemers van de activiteiten van het Bedrijf.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.8. Dossiernaam: Aanpassing beheersovereenkomst met AGB Tremelo
Onderwerp: Aanpassing van de beheersovereenkomst tussen gemeente Tremelo en AGB Tremelo: goedkeuring

 

 

Voorgeschiedenis

De laatste versie van de beheersovereenkomst tussen gemeente Tremelo en AGB Tremelo werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 april 2015 en de raad van bestuur van AGBT van 19 mei 2015.

De overeenkomst werd onderschreven en getekend op 8 juni 2015 door het directiecomité van AGBT en op 9 juni 2015 door het college van burgemeester en schepenen.

 

Feiten en context

Het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt in artikel 234 dat tussen de gemeente en het autonoom gemeentebedrijf een beheersovereenkomst afgesloten moet worden. Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de beheersovereenkomst, wordt die gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad. Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd. Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na de verlenging, kan de gemeenteraad na overleg met het autonoom gemeentebedrijf voorlopige regels vaststellen voor de aangelegenheden, vermeld in de beheersovereenkomst.

De huidige beheersovereenkomst is volgens voornoemde bepaling van rechtswege verlengd tot en met 30 juni 2020 en vervolgens stilzwijgend blijven doorlopen tussen partijen.

 

Een officiële vernieuwing van de beheersovereenkomst dringt zich op. De voorliggende nieuwe versie van de beheersovereenkomst is ook afgestemd op de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur m.b.t. de werking van een autonoom gemeentebedrijf.

 

Juridische grond

- De statuten van het AGB Tremelo, de gecoördineerd versie goedgekeurd door de gemeenteraad op 31 maart 2022

- Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 234.

 

Advies

De vernieuwing van de beheersovereenkomst werd gunstig geadviseerd door het CBS van 22 maart 2022.

 

Samenvatting van de aanpassingen van de beheersovereenkomst tussen gemeente Tremelo en AGB Tremelo

 

Krachtens artikel 234 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt de gemeente bij het onderhandelen over de beheersovereenkomst vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen maar krachtens artikel 41, 5° is de gemeenteraad bevoegd voor de goedkeuring van de beheersovereenkomst en kan deze bevoegdheid niet gedelegeerd worden.

Krachtens artikel 234 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt het AGB bij het onderhandelen over de beheersovereenkomst vertegenwoordigd door de raad van bestuur, maar krachtens artikel 32 van de statuten kan de Raad van Bestuur de bevoegdheid delegeren aan de Voorzitter van de Raad van Bestuur om het Bedrijf ten overstaan van derden, zowel in als buiten rechte (als eiser of als verweerder), geldig te vertegenwoordigen.

- Voorafgaande bepaling en artikel 1: Hier wordt verwezen naar het Decreet Lokaal Bestuur.
- Artikel 3: Hier wordt ingeschreven dat de Overeenkomst dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad conform haar bevoegdheid opgenomen in artikel 41, 5° van het Decreet Lokaal Bestuur.
- Artikel 4:
§2: Hier wordt conform haar bevoegdheden omschreven in artikel 41, 5° en artikel 244 van het Decreet Lokaal Bestuur dat de gemeenteraad een einde kan maken aan de Overeenkomst.
§3: De mogelijkheid om in onderling overleg een einde te maken aan de Overeenkomst wordt voorzien.
§4: Een opzeggingstermijn van 6 maanden wordt voorzien in functie van de rechtszekerheid.
- Artikel 7: aangepast rekening houdend met de principes van de Beslissing BTW nr. E.T. 129.288 van 19 januari 2016.

- Artikel 8: de praktische toepassing van artikel 234 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur voor het AGB Tremelo wordt uitgewerkt (bepalingen rond dagelijks bestuur, visum en ondertekening van girale betalingsorders).
- Artikel 9: In functie van de duidelijkheid wordt gespecifieerd dat de gemeenteraad dient te beslissen over het tariefreglement, ook de prijssubsidiepolitiek wordt mee opgenomen.
- Artikel 10: een dienstverleningsovereenkomst kan kosteloos zijn.
- Artikel 14, 16 en 17: aangepast rekening houdend met de principes van de Beslissing BTW nr. E.T. 129.288 van 19 januari 2016.
- Artikel 18: De bepaling van artikel 242, lid 2 van het Decreet Lokaal Bestuur inzake het meerjarenplan is hier opgenomen.
- Artikel 21: Conform artikel 241 van het Decreet Lokaal Bestuur zijn de artikelen 221 tot en met 223 inzake de controlebevoegdheid van Audit Vlaanderen van toepassing op het AGB. Deze regeling is hier opgenomen.
- Artikel 22 en 23: rekening gehouden met het feit dat het Bedrijf in de toekomst de nieuwe sportinfrastructuur 't Zand zal exploiteren.  De gemeentelijke visvijver Tremeland werd uit de beheersovereenkomst gehaald omdat deze niet langer actief geëxploiteerd wordt. De turnzaal van de Vrije Basisschool Tremelo wordt voortaan ook via het AGB aan derden ter beschikking gesteld.
- Artikel 27 en 28 werden geschrapt daar de tarifiëring en de prijssubsidiepolitiek reeds werden opgenomen in artikel 9.
- Artikel 31: Gelet op de goedkeuringsbevoegdheid van de gemeenteraad van de beheersovereenkomst, vallen bijkomende convenanten over deze materie ook onder deze bevoegdheid.
- Artikel 36: Het goedkeuringstoezicht van de Vlaamse Regering is afgeschaft.
- Artikel 42: Hier wordt nogmaals verwezen naar de bevoegdheid van de gemeenteraad om de beheersovereenkomst goed te keuren.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

 

Enig artikel: De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan het de beheersovereenkomst met het AGB Tremelo opgesteld als volgt:

 

 

Tussen:

De Gemeente Tremelo, met zetel te te Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo, in de onderhandelingen vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreedt de heer Bert De Wit, burgemeester, en de heer Wim Vandenbroeck, algemeen directeur;

 

Hierna genoemd “de Gemeente”;

Tot onderhavige beheersovereenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de Gemeenteraad dd. 31 maart 2022.

 

en

Het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo, autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid opgericht bij Gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2003 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken op 3 april 2003, met zetel te Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo, vertegenwoordigd door de Raad van Bestuur, voor wie optreedt de heer Bertrand Eraly, voorzitter van de Raad van Bestuur;

 

Hierna genoemd “het Bedrijf”;

Tot onderhavige beheersovereenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de Raad van Bestuur dd. 31 maart 2022.

 

Hierna samen genoemd “de Partijen”;

 

Wordt overeengekomen wat volgt:

 

Voorafgaande bepaling - Definities

In deze Overeenkomst wordt verstaan onder:

1° Gemeente: De gemeente Tremelo;

2° Het Bedrijf: Het autonoom gemeentebedrijf Tremelo, met zetel te Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo en gekend onder het ondernemingsnummer 0898.230.886;

3° Het Decreet Lokaal Bestuur: Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 februari 2018;

4° Besluit van de Gemeenteraad van 4 februari 2003: Het Gemeenteraadsbesluit tot oprichting van een autonoom gemeentebedrijf voor het beheer van de sport- en ontspanningsinfrastructuur;

5° Statuten: De gecoördineerde statuten van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo zoals goedgekeurd door de Gemeenteraad op 31 maart 2022;

6° Overeenkomst: Onderhavige beheersovereenkomst afgesloten tussen de Gemeente en het AGB.

 

Titel I - Algemene bepalingen

 

Artikel 1 - Voorwerp en grondslag

§1. Deze Overeenkomst wordt gesloten binnen het juridisch kader van het Decreet Lokaal Bestuur, Deel 2, Titel 3.

 

§2. Deze Overeenkomst steunt bovendien op het besluit van de Statuten van het Bedrijf. Ze wordt in het bijzonder afgesloten ter uitvoering van het artikel 8 van de Statuten van het Bedrijf.

 

§3. Deze Overeenkomst wordt gesloten met het oog op een duidelijke verhouding tussen de Partijen in het kader van de oprichting van het Bedrijf dat, overeenkomstig artikel 5 van de Statuten, als maatschappelijk doel heeft:

“het beheer, de exploitatie, de rendabilisering en de valorisering van het patrimonium behorend tot het openbaar en het privaat domein waarvan het eigenaar is of waarop het, ongeacht de rechtstechniek, door de gemeente een beheers- of gebruiksrecht wordt toegekend, evenals de exploitatie van infrastructuren bestemd voor culturele, sportieve of toeristische activiteiten of voor ontspanning, voor het onderwijs, voor sociale, wetenschappelijke of verzorgende activiteiten.”

 

§4. Deze beheersovereenkomst regelt de financiële verhoudingen tussen de Gemeente en het Bedrijf, de afstemming van het beleid van het Bedrijf op dat van de Gemeente en de nadere omschrijving en afbakening van de opdrachten en verantwoordelijkheden van het Bedrijf ten opzichte van deze van de Gemeente.

 

§5. Voor zover tussen de Gemeente en het Bedrijf specifieke beheersovereenkomsten afgesloten zouden worden, zijn de algemene bepalingen van onderhavige Overeenkomst hierop eveneens van toepassing.

 

Artikel 2 - Publiekrechtelijke opdracht van het Bedrijf

§1. Het Bedrijf wordt door de Gemeente belast met een publiekrechtelijke opdracht tot het beheer en exploitatie van de sport- en ontspanningsinfrastructuur van de Gemeente, voor zover deze door de Gemeente in het Bedrijf ingebracht wordt of aan het Bedrijf ter beschikking gesteld wordt.

Het beheer en de exploitatie door het Bedrijf omhelst in het bijzonder de inrichting, vervanging, renovatie, plaatsing en onderhoud van de voormelde infrastructuur, evenals het verlenen in eigen naam en voor eigen rekening aan derden en de Gemeente van een recht op toegang en het recht om er gebruik van te maken, teneinde uitvoering te geven aan het gemeentelijk sport- en vrijetijdsbeleid en de visie van de Gemeente dienaangaande.

De bovenvermelde sport- en ontspanningsinfrastructuur wordt door het Bedrijf ter beschikking gesteld van de Gemeente, verenigingen, organisaties, ondernemingen of bevolkingsgroepen, ongeacht hun ideologische of filosofische strekking.

Het beheer en de exploitatie van andere gemeentelijke sport- of ontspanningsinfrastructuur kan via een convenant eveneens worden overgedragen aan het Bedrijf, binnen de uitvoering van het gemeentelijk sport- en vrijetijdsbeleid en de visie van de Gemeente dienaangaande.

 

§2. Het Bedrijf kan op vraag van de Gemeente en/of andere openbare instellingen, na goedkeuring door de Gemeente, optreden als bouwheer en/of financier van infrastructuur. Deze infrastructuur wordt door het Bedrijf aan de Gemeente of andere openbare instellingen ter beschikking gesteld door middel van onroerende leasing of andere persoonlijke rechten of door middel van het verlenen van zakelijke rechten. Terzake sluit het Bedrijf de vereiste overeenkomsten met de Gemeente en/of met derden.

Het Bedrijf kan op vraag van de Gemeente en/of andere openbare instellingen, na goedkeuring door de Gemeente, optreden als beheerder van infrastructuur, die niet tot het patrimonium van het Bedrijf behoort, maar waarop het Bedrijf persoonlijke of bepaalde zakelijke rechten geniet, bijvoorbeeld door middel van onroerende leasing. Het Bedrijf kan deze infrastructuur beheren en ze vervolgens ter beschikking stellen van de Gemeente of andere openbare instellingen. Onder het beheer van deze infrastructuur kan onder meer worden begrepen het onderhoud, de herstelling, de beveiliging, e.d. van de infrastructuur. Terzake sluit het Bedrijf de vereiste overeenkomsten met de Gemeente en/of met derden.

Indien noodzakelijk, sluit het Bedrijf voor deze activiteiten met de Gemeente specifieke beheersovereenkomsten af waarin de opdracht van het Bedrijf, de afstemming op het gemeentelijk beleid, de terbeschikkingstelling van bestaande infrastructuur, de financiering, e.d. nader worden geregeld.

 

Artikel 3 - Inwerkingtreding en duur van de Overeenkomst

§1. Deze Overeenkomst treedt in werking op de datum van ondertekening van de Overeenkomst door beide Partijen en goedkeuring door de Gemeenteraad conform artikel 41, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur. Voor welbepaalde aspecten van deze Overeenkomst kan de inwerkingtreding evenwel bij convenant worden verlaat.

 

§2. Deze Overeenkomst heeft geen invloed op de geldigheid van de vóór de inwerkingtreding van deze Overeenkomst door de Gemeente en het Bedrijf gestelde handelingen. Deze handelingen worden hierbij uitdrukkelijk door de Gemeente en het Bedrijf bekrachtigd.

 

§3. Onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding van de Overeenkomst wordt deze afgesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes (6) maanden na de volledige vernieuwing van de Gemeenteraad.

Beide Partijen drukken de intentie uit om een nieuwe beheersovereenkomst te sluiten die uiterlijk zes (6) maanden na de volledige vernieuwing van de Gemeenteraad ingaat en geldt voor een periode van zes (6) jaar.

 

§4. Als bij het verstrijken van een beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande beheersovereenkomst van rechtswege verlengd.

Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen één (1) jaar na de verlenging of als een beheersovereenkomst werd ontbonden of geschorst, kan de Gemeenteraad na overleg met het Bedrijf voorlopige regels vaststellen inzake de in de beheersovereenkomst bedoelde aangelegenheden. Deze voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

 

Artikel 4 - Schorsing en voortijdige beëindiging van de Overeenkomst

§1. Deze Overeenkomst kan geschorst worden, doch slechts na overleg tussen de Gemeente en het Bedrijf. Indien deze schorsing meer dan één (1) jaar duurt, kunnen de partijen in gezamenlijk overleg beslissen tot beëindiging van de Overeenkomst.

 

§2. De Gemeenteraad kan te allen tijde bij aangetekend schrijven voortijdig een einde maken aan deze Overeenkomst en/of de vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten in volgende gevallen:

        Indien er sprake is van overmacht;

        In het kader van het algemeen belang;

        Indien het Bedrijf ernstig en op voortdurende wijze zou tekortkomen aan de verplichtingen die uit deze Overeenkomst en/of de vanaf heden specifiek gesloten beheersovereenkomsten voortvloeien en daardoor de realisatie van de doelstellingen van het gemeentelijk beleid in gedrang brengt.

 

§3. De partijen kunnen in onderling overleg een einde maken aan deze overeenkomst.

 

§4. Bij vroegtijdige beëindiging wordt met een opzeggingstermijn van zes (6) maanden rekening gehouden.

 

Artikel 5 - De exploitatie- en beheersopdracht betreffende de sport- en ontspanningsinfrastructuur

§1. De exploitatie- en beheersopdracht betreffende de sport- en ontspanningsinfrastructuur bedoeld in artikel 2, §1 kan betrekking hebben op alle aspecten van het beheer en de exploitatie, waaronder de inrichting, vervanging, renovatie, plaatsing en onderhoud van de infrastructuur, de vaststelling van de tarieven en de inning van gelden. Deze exploitatie- en beheersopdracht zal uitgevoerd worden met inachtneming van de doelstellingen zoals geformuleerd door de Gemeente.

 

§2. In het bijzonder kan de exploitatie- en beheersopdracht van het Bedrijf voor de sport- en ontspanningsinfrastructuur bestaan uit:

        Het projectmanagement van het structureel onderhoud van de infrastructuur;

        Het bepalen van de tarieven voor gebruik van de infrastructuur;

        Het vaststellen van het gebruiksreglement over de infrastructuur;

        Een optimale bezetting van de infrastructuur garanderen;

        Een laagdrempelige toegankelijkheid van de infrastructuur waarborgen;

        De infrastructurele en materiaalnoden van de sportclubs, verenigingen e.a. opvolgen en hieraan tegemoetkomen;

        Instaan voor het dagelijks beheer van de infrastructuur;

        Een goed onderhoud van de infrastructuur waarborgen;

        Contacten onderhouden met de adviesraden, sportclubs en verenigingen;

 

Artikel 6 - Doelstellingen binnen haar exploitatie- en beheersopdracht

Het Bedrijf streeft de volgende doelstellingen na binnen haar exploitatie- en beheersopdracht, zoals gedefinieerd in artikel 5:

        Open communicatie;

        Klantvriendelijkheid;

        Sportaccommodatie aanbieden aan sportclubs, verenigingen, scholen en individuele of occasionele sporterbeoefenaars en bezoekers;

        Ontspanningsaccommodatie aanbieden aan verenigingen, scholen en individuele of occasionele performers en bezoekers;

        Ontspanningsaccommodatie aanbieden, zowel voor jeugdverenigingen als occasionele activiteiten gericht op jeugd.

 

 

Titel II - Engagementen van het Bedrijf

 

Artikel 7 - Engagementen in verband met de algemene werkwijze van het Bedrijf

§1. Bij de verwezenlijking van haar doelstellingen worden de aan het Bedrijf terbeschikkinggestelde middelen uitsluitend aangewend voor het bereiken van de doelstellingen en de opdrachten van het Bedrijf. Dit geldt zowel voor de financiering van de Gemeente via een kapitaalverhoging of doorgeeflening voor investeringen alsook eventuele prijssubsidies bij de exploitatie, als voor middelen toegekend door andere overheden of private personen, middelen die door het Bedrijf zelf gegenereerd werden of enige andere middelen waarover het Bedrijf beschikt.

 

§2. Het Bedrijf moet alle goederen van de Gemeente en haar eigen goederen zorgvuldig en voorzichtig beheren als een goede huisvader.

 

§3. Het Bedrijf handelt steeds overeenkomstig de algemene gedragsregels zoals opgelegd binnen de gemeentelijke administratie. Het Bedrijf voorziet in het kader van haar opdracht omschreven onder artikel 5 onder meer een minimale dienstverlening en toegankelijkheid, verzorgt klachtenbehandeling en staat in voor een optimale klantentevredenheid.

 

Artikel  8 - Behoorlijk bestuur

Het Bedrijf zal zich bij de uitoefening van haar bevoegdheden houden aan de terzake toepasselijke wetgeving waaronder de reglementering overheidsopdrachten en - overeenkomstig artikel 228 van het Decreet Lokaal Bestuur - de regels inzake formele motivering en openbaarheid van bestuur, zoals die gelden voor de Gemeente.

 

Het Bedrijf verbindt zich ertoe eveneens de beginselen van behoorlijk bestuur te respecteren zoals onder meer: het gelijkheidsbeginsel, het zorgvuldigheidsbeginsel, het redelijkheidsbeginsel, het evenredigheidsbeginsel evenals het zuinigheidsbeginsel.

 

Het Bedrijf onderschrijft verder de interne afspraken en voorschriften binnen de Gemeente over de wijze van dienstverlening, in de mate dat deze afspraken en voorschriften openbaar zijn hetzij haar tijdig en afdoende meegedeeld door de Gemeente.

 

In uitvoering van artikel 234 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur, overgenomen in artikel 8 §4 van de statuten, zal de financieel directeur van de Gemeente verbintenissen van het AGB viseren conform de voorwaarden zoals van toepassing in de Gemeente.  Eveneens geldt de definitie van dagelijks bestuur zoals van toepassing in de Gemeente, teneinde te bepalen of de Raad van Bestuur, dan wel het Directiecomité bevoegd is. Tot slot delegeert de voorzitter van de raad van bestuur zijn handtekeningsbevoegdheid voor girale betalingen aan de secretaris van de raad van bestuur, in concreto de algemeen directeur van de Gemeente en diens gedelegeerden binnen de Gemeente.  Voor de tweede handtekening is de financieel directeur van de gemeente bevoegd evenals diens gedelegeerden binnen de Gemeente.

 

Artikel 9 - Tarifiëring

Het Bedrijf hanteert voor wat betreft de dienstverlening aan derden en de Gemeente, de tarieven die in een tariefreglement zijn vastgesteld.

 

Dit tariefreglement zal rekening houden met de doelstellingen van het Bedrijf en de financiële middelen waarover het Bedrijf beschikt.

 

De Raad van Bestuur van het Bedrijf maakt hiertoe het door haar opgestelde tariefreglement over aan de Gemeenteraad die zich uiterlijk binnen de drie (3) maanden na ontvangst ervan akkoord verklaart of aanpassingen formuleert.

 

In het geval het Bedrijf aanpassingen wenst, brengt de Raad van Bestuur van het Bedrijf de Gemeenteraad van voorgestelde aanpassing(en) aan het tariefreglement op de hoogte. De Gemeenteraad heeft drie (3) maanden de tijd vanaf mededeling van de aanpassingen door het Bedrijf om hierop opmerkingen te formuleren. In geval van opmerkingen door de Gemeenteraad, zullen Partijen in onderling overleg het nieuwe tariefreglement vaststellen. Bij gebreke van opmerkingen namens de Gemeente bij het verstrijken van de termijn van drie (3) maanden, wordt de Gemeenteraad geacht akkoord te gaan met de voorgestelde aanpassingen aan het tariefreglement.

 

In dat verband zal de Gemeente de toegangsprijzen tot de infrastructuren kunnen begrenzen opdat de infrastructuren toegankelijk zouden zijn voor iedereen en de aldus beperkte toegangsprijzen subsidiëren middels prijssubsidies. De modaliteiten en de berekeningswijze van de prijssubsidies worden vastgesteld in een apart prijssubsidiereglement.

 

Artikel 10 - Personeel

§1. Het Bedrijf kan zelf personeel aanstellen voor de uitoefening van haar opdrachten, voor zover het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente er voorafgaand mee instemt. Het College zal haar instemming niet onredelijk weigeren.

 

§2. Wanneer het Bedrijf niet over eigen personeel beschikt voor bepaalde activiteiten en die activiteiten worden uitgevoerd door de Gemeente, blijft het gemeentepersoneel tewerkgesteld door de Gemeente onder de voorwaarden die de Gemeente bepaalt. Het gezag over het betrokken gemeentepersoneel blijft bij het Gemeentebestuur en wordt niet overgedragen.

 

§3. Het Bedrijf kan met de Gemeente een dienstverleningsovereenkomst sluiten met betrekking tot de door het gemeentepersoneel uit te voeren diensten voor het Bedrijf, waarin de modaliteiten van deze dienstverlening kunnen worden opgenomen.

 

§4. Het Bedrijf staat, voor het personeel dat bij haar, op welke wijze ook, wordt tewerkgesteld in voor de toepassing van de wetgeving inzake de reglementering en de bescherming van de arbeid die gelden op de plaats van het werk, behoudens andersluidende afspraken tussen Partijen voor wat betreft het personeel dat wordt ter beschikking gesteld of wordt ingezet op basis van een dienstverleningsovereenkomst.

 

Titel III - Engagementen van de Gemeente

 

Artikel 11 - Engagementen met betrekking tot de ondersteuning van het Bedrijf

§1. De Gemeente kan kosteloos huisvesting ter beschikking stellen aan het Bedrijf om de in deze Overeenkomst overeengekomen doelstellingen te realiseren.

 

§2. Indien het Bedrijf wenst over te gaan tot aankoop van materiaal, staat de aankoopdienst van de Gemeente het Bedrijf op haar verzoek bij voor de materiële opvolging van de aankoopdossiers. De leveranciers en dienstverrichters factureren in voorkomend geval rechtstreeks aan het Bedrijf.

 

§3. De Gemeente kan het Bedrijf ook op andere vlakken ondersteunen. Deze ondersteuning kan in voorkomend geval via een afzonderlijke dienstverleningsovereenkomst worden geregeld. Deze zal onder andere administratieve, boekhoudkundige, sportieve, logistieke en technische ondersteuning kunnen omvatten.De vermelde diensten kunnen kosteloos worden verricht.

 

Artikel 12 - Overdracht van Overeenkomsten aan het Bedrijf

Het Bedrijf treedt in de rechten en plichten van de Gemeente die neergelegd zijn in en voortvloeien uit overeenkomsten die zijn afgesloten met betrekking tot de exploitatie en het beheer van de in artikel 2 bedoelde Infrastructuur.

 

Het Bedrijf verbindt zich tot een loyale samenwerking en zal haar medewerking verlenen bij het afwikkelen van de huidige beheersvorm van de infrastructuur en de Overeenkomsten die hieraan verbonden zijn.

 

 

Titel IV - Financiële betrekkingen tussen de ondertekenende Partijen

 

Artikel 13 - Autonomie

Het Bedrijf streeft ernaar op termijn haar werkingsmiddelen maximaal zelf te genereren en zelf in te staan voor het realiseren van haar doelstellingen.

 

Artikel 14 – Financiering door de gemeente

§1. Het maatschappelijk kapitaal van de Gemeente in het bedrijf bedraagt 44.076,87 euro.

De Gemeente kan in overleg met het Bedrijf beslissen om middels een statutenwijziging bijkomend maatschappelijk kapitaal in te brengen in speciën of middels de inbreng van (on)roerende goederen, wat de financiering van investeringen met eigen vermogen kan toelaten.

Teneinde de behoeften aan eigen vermogen te beperken zal de Gemeente, op verzoek van het Bedrijf, de mogelijkheid onderzoeken om een waarborg door de Gemeente te verstrekken.

 

§2. Behoudens in het kader van een ontbinding van het Bedrijf kan het kapitaal noch geheel noch gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, worden vervreemd, uitgekeerd of overgedragen dan aan de Gemeente. Een vermindering van het kapitaal is enkel mogelijk om exploitatieverliezen, minderwaarden of (duurzame) waardeverminderingen te compenseren.

Wanneer ingevolge een geleden verlies het netto actief is gedaald tot minder dan de helft van het door de Gemeente ingebrachte kapitaal, dan moet de Raad van Bestuur het College van Burgemeester en Schepenen verzoeken de Gemeenteraad uit te nodigen om binnen een termijn van ten hoogste twee maanden nadat het verlies is vastgesteld bijeen te komen teneinde in voorkomend geval te beraadslagen en te besluiten over de maatregelen die de Raad van Bestuur voorstelt in een plan opgesteld ter sanering van de financiële toestand.

 

§3. Tussen de partijen worden in voorkomend geval afspraken gemaakt over de financiering van de realisatie van bepaalde projecten en opdrachten, de betaling van de indirecte en directe belastingen, rechten en kosten van aansluiting en milieuheffingen.

Artikel 15 - Investeringen

§1. Het Bedrijf kan slechts investeringen vanaf 85.000 EUR excl. btw verrichten na goedkeuring door de Gemeente, ongeacht de financieringswijze van deze investeringen. Tot 85.000 EUR excl. btw is de goedkeuring van de Gemeente niet vereist.

 

§2. De goedkeuring van investeringsprojecten kan gebeuren door een individuele beslissing van het Bedrijf houdende beslissingen tot 85.000 EUR excl. btw, dan wel door de goedkeuring van het meerjarenplan van het Bedrijf en door de goedkeuring van het meerjarenplan van de Gemeente wanneer de investering daarin zou zijn opgenomen.

 

§3. De Raad van Bestuur van het Bedrijf kan zonder goedkeuring door de Gemeente en zonder voorafgaande meerjarenplanaanpassing, voorzien in uitgaven die door dwingende en onvoorziene omstandigheden worden vereist, op voorwaarde dat hij daartoe een met redenen omkleed besluit neemt.

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het Directiecomité van het Bedrijf op eigen verantwoordelijkheid in de uitgave voorzien. Het Directiecomité van het Bedrijf brengt de Raad van Bestuur van het Bedrijf en, indien van toepassing, de commissaris-revisor daarvan onverwijld op de hoogte.

 

§4. In de gevallen, bedoeld in paragraaf 3 hierboven, worden de nodige kredieten onverwijld voorzien eventueel via een aanpassing van het meerjarenplan. De betaling mag evenwel worden uitgevoerd zonder de meerjarenplanaanpassing af te wachten.

 

Artikel 16 - Financiering van investeringen

§1. Voor de financiering van investeringen kan het Bedrijf een beroep doen op één van de volgende financieringsbronnen of op een combinatie ervan:

        Financiering door middel van eigen vermogen;

        Financiering door middel van een kapitaalverhoging door de Gemeente;

        Financiering door middel van doorgeefleningen verstrekt door de Gemeente;

        Financiering door middel van kredieten met uitzondering van doorgeefleningen verstrekt door de Gemeente.

 

§2. De Gemeente kan doorgeefleningen verstrekken aan het Bedrijf voor de financiering van de investeringen van het Bedrijf in de projecten bedoeld in artikel 15.

 

§3. Het maximaal bedrag en de modaliteiten van deze doorgeefleningen worden per project vastgelegd in een overeenkomst. Die overeenkomst dient enerzijds te worden goedgekeurd door het Directiecomité van het Bedrijf en anderzijds door het College van Burgemeester en Schepenen van de Gemeente in geval de goedkeuring een daad van dagelijks bestuur is of bij nominatieve vermelding in het meerjarenplan van de Gemeente of door de Gemeenteraad in de andere gevallen.

 

§4. Indien onvoldoende eigen vermogen beschikbaar is en er geen kapitaalverhoging (meer) mogelijk is en de doorgeefleningen voor een bepaald project zijn uitgeput, kan het Bedrijf bij financiële instellingen kredieten aangaan ter financiering van goedgekeurde investeringen als bedoeld in artikel 15. Indien een borgstelling door de Gemeente leidt tot voordeligere voorwaarden, kan de Gemeente beslissen zich borg te stellen voor kredieten ter financiering van goedgekeurde investeringen.

 

 

Titel V - Opvolging, rapportering, evaluatie en controle

 

Artikel 17 - Boekhouding

Het Bedrijf dient haar boekhouding minimaal zo te structureren dat de Gemeente op eenvoudige wijze de financiële situatie van de diverse activiteiten kan nagaan en controle op de aanwending van de financiering mogelijk is.

 

Artikel 18 - Informatieverplichting

§1. Het Bedrijf zal de Gemeente op diens verzoek informatie verstrekken over de uitvoering van haar doelstellingen zoals omschreven in de oprichtingsbeslissing, de Statuten en onderhavige Overeenkomst en over de uitvoering van onderhavige Overeenkomst.

 

§2. De Raad van Bestuur van het Bedrijf stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de Gemeenteraad.

 

Artikel 19 - Toezicht en opvolging door de Gemeente

§1. Partijen komen overeen dat de Gemeenteraadsleden, alsmede betrokken personeelsleden van de Gemeente, volledig inzagerecht hebben in de werkings- en financiële documenten van het Bedrijf.

 

§2. De functioneel bevoegde gemeentelijke dienst oefent jaarlijks, minstens op eigen stukken, toezicht uit op de naleving van de onderhavige Overeenkomst en de aanwending van de door de Gemeente ter beschikking gestelde middelen.

 

§3. De functioneel bevoegde gemeentelijke dienst maakt ter gelegenheid van de evaluatie van onderhavige Overeenkomst zelf een beknopt opvolgingsverslag over de uitvoering van onderhavige Overeenkomst door het Bedrijf ten aanzien van de Gemeenteraad. Hierbij baseert de dienst zicht op de rapporteringsdocumenten van het Bedrijf, en op de door het Bedrijf en door toezichthouders eventueel verstrekte inlichtingen.

 

Het opvolgingsverslag heeft tot doel de Gemeente te informeren over de uitvoering van onderhavige Overeenkomst, eventuele gevolgen voor de nieuwe overeenkomst en de aanwending van de door de Gemeente aan het Bedrijf ter beschikking gestelde middelen.

 

De jaarrekening en bijhorende verslaggeving kan eveneens als opvolgingsverslag over de uitvoering van de beheersovereenkomst dienen.

 

§4. Het Bedrijf erkent het inlichtingenrecht van de Gemeente m.b.t. informatie en/of stukken die op onderhavige Overeenkomst betrekking hebben.

De Gemeente mag op ieder ogenblik bijkomende informatie en documenten vragen.

 

§5. Het Bedrijf en de Gemeente streven steeds naar een vlotte, snelle en eenvoudige informatie-uitwisseling. Er kunnen door partijen periodieke overlegmomenten voorzien worden.

 

Artikel 20 - Interne controle

§1. De Raad van Bestuur van het Bedrijf stelt het interne controlesysteem vast. Hieronder wordt een geheel van maatregelen verstaan dat vervat moet zitten in de verschillende processen van de organisatie en dat ontworpen is om redelijke zekerheid te verschaffen over:

        Het effectief nastreven van de opgelegde doelstellingen en de uitvoering en opvolging van beslissingen;

        De naleving van regelgeving en procedures;

        De nauwkeurigheid, juistheid, volledigheid, tijdigheid en bruikbaarheid van de financiële en beheersinformatie;

        De efficiëntie van de operaties en het efficiënt inzetten van de middelen;

        De bescherming van de activa en de voorkoming van fraude.

Het interne controlesysteem beschrijft op welke wijze de interne controle wordt georganiseerd en wijst de personeelsleden aan die hiervoor verantwoordelijk zijn en bij de rapporteringen worden betrokken. Het interne controlesysteem zoals van toepassing in de gemeente geldt ook voor het AGB in de mate dat de Raad van Bestuur geen eigen systeem heeft uitgewerkt.

 

§2. Het Bedrijf evalueert op systematische wijze het proces van beleidsuitvoering, de geleverde prestaties en de daartoe ingezette middelen en verzamelt indicaties over de bereikte effecten met het oog op de optimalisering van de interne processen en het leveren van input voor de beleidsevaluatie over de beleidsvelden waarin het actief is.

 

§3. Het organiseren van de interne controle behoort tot de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur.

 

§4. De Gemeente moet retroactief inzake alle aan het Bedrijf betaalde vergoedingen kunnen nagaan of de toegekende vergoedingen hun bestemming verkrijgen. Tevens moeten alle vergoedingen middels bewijskrachtige documenten zoals onder meer facturen, betaalbewijzen, overeenkomsten en andere documenten ten aanzien van de Gemeente worden verantwoord.

 

§5. De bepalingen inzake interne controle die voor de diensten van de Gemeente van toepassing zullen zijn, zijn eveneens van toepassing op het Bedrijf. Het interne controlesysteem van het Bedrijf voorziet minstens in dezelfde waarborgen als het interne controlesysteem van toepassing binnen de Gemeente.

 

Artikel 21 - Externe controle

§1. In het Bedrijf kan (periodiek) een audit uitgevoerd door Audit Vlaanderen, zoals vermeld in artikel III.115 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Audit Vlaanderen bezorgt de verslagen van de audits aan de voorzitter van de Gemeenteraad, die ze bezorgt aan de leden van de Gemeenteraad.

 

Audit Vlaanderen evalueert de organisatiebeheersing, gaat na of ze adequaat is en formuleert aanbevelingen tot verbetering daarvan. Audit Vlaanderen kan daarvoor organisatie- en procesaudits uitvoeren en is gemachtigd alle bedrijfsprocessen en activiteiten te onderzoeken.

 

Audit Vlaanderen is ook bevoegd voor het uitvoeren van forensische audits.

 

§2. Om zijn bevoegdheid te kunnen uitoefenen, heeft Audit Vlaanderen toegang tot alle informatie en documenten, ongeacht de drager ervan, en tot alle gebouwen, ruimtes en installaties waar taken worden uitgevoerd van de besturen. Audit Vlaanderen kan aan ieder personeelslid de inlichtingen vragen die het voor de uitvoering van zijn opdrachten nodig acht. Ieder personeelslid is ertoe gehouden zo snel mogelijk en zonder voorafgaande machtiging op een volledige wijze te antwoorden en alle relevante informatie en documenten te verstrekken.Elk personeelslid heeft het recht om Audit Vlaanderen rechtstreeks op de hoogte te brengen van onregelmatigheden die hij in de uitoefening van zijn functie vaststelt.

 

In het kader van de controle houdt Audit Vlaanderen rekening met de verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) zoals omschreven in artikel 223 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

§3. Op verzoek van de Gemeente kan op elk moment een aanvullende controle uitgeoefend worden, hetzij door de Gemeente zelf, hetzij door een derde in opdracht van de Gemeente, waarbij de activiteiten en de werking van het Bedrijf wordt geaudit. De modaliteiten van deze controle wordt vrij bepaald door de Gemeente. De kosten van deze controle worden ten laste genomen door de Gemeente.

 

§4. Ongeacht door wie de controle wordt uitgevoerd, gaat het Bedrijf het engagement aan om loyaal mee te werken aan deze externe controle.

 

 

Titel VI - Bijzondere bepalingen m.b.t. het beheer van de sportinfrastructuur zoals vermeld onder artikel 5, §1

 

Artikel 22 - Opdracht aan het Bedrijf

§1. Het Bedrijf wordt door de Gemeente belast met de exploitatie, het verbeteren en onderhouden en in voorkomend geval het oprichten van volgende de volgende sport- en ontspanningsinfrastructuur:

        Gemeentelijk zwembad met cafetaria gelegen te 3120 Tremelo aan de Veldonkstraat 3, kadastraal gekend als Tremelo, Afdeling 1 Sectie C nr. 202 T 2;

        Gemeentelijk Turnzaal gelegen gelegen te 3120 Tremelo aan de Kruisstraat 35, kadastraal gekend als Tremelo, Afdeling 1 Sectie B nr. 764 F 2;

        Tennisvelden Parkheide gelegen te 3128 Baal aan de Veldonkstraat 261 A, kadastraal gekend als Tremelo, Afdeling 2 Sectie C nrs. 181 A 2 en 186/2 A 2;

        Gemeentelijke turnzaal, gelegen te 3128 Baal aan de Baalsebaan 285, kadastraal gekend als Tremelo, Afdeling 2, sectie C nr. 258d3;

        De turnzaal die gehuurd wordt van de Vrije Basisschool Tremelo;

        Gemeentelijk sportterrein en kantine, gelegen te 3120 Tremelo aan de Vinneweg 15 A, kadastraal gekend als Tremelo, Afdeling 1 Sectie C nrs. 253 A, 253 B, 254 B, 254 C en 254 D;

Deze lijst kan in voorkomend geval worden aangevuld met een addendum bij deze Overeenkomst. In dat verband zal het Bedrijf in de toekomst alvast de nieuwe (nog op te richten) sportinfrastructuur ’t Zand van de Gemeente uitbaten.

 

§2. Om deze opdracht uit te voeren beschikt het Bedrijf over alle bevoegdheden die het zijn toegekend in de toepasselijke regelgeving, de Statuten en deze Overeenkomst.

 

Artikel 23 - Wijze van terbeschikkingstelling

De bestaande infrastructuur vermeld in artikel 22 hierboven wordt door de Gemeente aan het Bedrijf ter beschikking gesteld door middel van een gebruiksovereenkomst. De nieuwe sportinfrastructuur ’t Zand zal bij voltooiing van de werken het voorwerp uitmaken van een zakelijk recht tussen de Gemeente en het Bedrijf.

 

Artikel 24 - Nadere verduidelijking van de exploitatieopdracht betreffende de gemeentelijke sportinfrastructuur

§1. De exploitatieopdracht betreffende de in artikel 22 van deze Overeenkomst bedoelde sportinfrastructuur heeft betrekking op alle aspecten van de exploitatie, waaronder de plaatsing en het onderhoud van de infrastructuur, de vaststelling van de tarieven en tariefstructuur en de inning van de gelden.

De opdracht van het Bedrijf is evenwel beperkt tot deze exploitatie van de infrastructuur. De beleidsbepaling behoort tot de exclusieve bevoegdheden van de gemeente.

 

§2. Het Bedrijf kan de exploitatie van de drankgelegenheden in eigen beheer verrichten of in concessie geven aan derden.

 

§3. Het Bedrijf kan opdrachten toevertrouwen aan publieke of private instellingen en ondernemingen. Binnen de grenzen van de desgevallend toepasselijke regelgeving betreffende de gunning van overheidsopdrachten, kan het Bedrijf deze opdrachten toevertrouwen middels alle rechtstechnieken.

 

§4. De toewijzing van de door sportverenigingen gevraagde terreinen gebeurt door het Bedrijf na eensluidend advies van de sportdienst van de Gemeente. Dit advies kan desgevallend mondeling worden verleend. Het Directiecomité van het Bedrijf kan de toewijzing van de terreinen delegeren aan de sportdienst van de Gemeente.

Artikel 25 - Operationele verplichtingen van de Gemeente

§1. De administratie van de Gemeente stelt alle leveranciers en dienstverleners in kennis van de facturatiegegevens van het Bedrijf teneinde alle leveranciers en dienstverleners toe te laten op een correcte wijze te factureren aan het Bedrijf.

 

§2. De Gemeente verzorgt op vraag van het Bedrijf de administratieve afhandeling van overheidsopdrachten van het Bedrijf.

 

Artikel 26 - Opbrengsten en kosten

Het Bedrijf staat volledig in eigen naam en voor eigen rekening in voor de financiering van de uitvoering van haar opdrachten. Het Bedrijf draagt de exploitatiekosten met betrekking tot de in artikel 22 vermelde infrastructuur. Het Bedrijf ontvangt tevens alle opbrengsten met betrekking tot de in artikel 22 vermelde infrastructuur vanaf dezelfde datum.

 

Artikel 27 - Tarieven

§1. Het Bedrijf bepaalt de tarieven voor het verlenen van het recht op toegang tot de gemeentelijke sport- en ontspanningsinfrastructuur en het recht om er gebruik van te maken conform artikel 9 van deze Overeenkomst.

 

§2. Het Bedrijf bepaalt in de eerste plaats haar geraamde kostenstructuur op basis van de geldende boekhoudwetgeving en op basis van de beschikbare gegevens.

 

§3. De door het Bedrijf na te streven omzet wordt bekomen door de kostenstructuur te verhogen met een marge die de opbouw van reserves en/of de uitkering van een dividend aan de Gemeente moet mogelijk maken. De tarieven dienen te worden berekend in functie van deze na te streven omzet.

 

Artikel 28 - Derdebetalerssysteem

Het Bedrijf moet het College van burgemeester en schepenen van de Gemeente in kennis stellen van de tarieven en de tariefstructuren die het Bedrijf zal toepassen voor de exploitatie van de gemeentelijke sport- en ontspanningsinfrastructuur teneinde de Gemeente toe te laten om desgewenst maatregelen te nemen. Deze maatregelen kunnen de vorm aannemen van een derdebetalerssysteem, waarbij de Gemeente een gedeelte van het tarief ten laste neemt.

 

Het Bedrijf dient haar boekhouding minimaal zo te structureren dat de Gemeente op eenvoudige wijze kan nagaan of de ontvangsten de kosten overtreffen zoals bedoeld in artikel 26.

 

Artikel 29 - Inschakeling in de uitvoering van het beleid van de Gemeente

§1. Het Bedrijf verbindt zich ertoe om in het kader van de aan haar toevertrouwde exploitatieopdrachten het sport- en vrijetijdsbeleid van de Gemeente mede uit te voeren.

 

§2. De Gemeente kan te allen tijde en bij voorrang over de sport- en ontspanningsinfrastructuur beschikken met het oog op de sportpromotie.

 

Artikel 30 - Informatieverstrekking ten behoeve van rapportering aan subsidiërende overheden

Het Bedrijf verbindt zich ertoe aan de Gemeente de vereiste informatie ter beschikking te stellen teneinde de Gemeente toe te laten haar informatie- en rapporteringsverplichtingen ten aanzien van de hogere overheden te vervullen met het oog op erkenning en subsidiëring.

 

 

Titel VII - Aanpassingen aan onderhavige Overeenkomst

 

Artikel 31 - Uitvoeringsmodaliteiten

Met het oog op de uitvoering, vervollediging en verfijning van deze Overeenkomst kunnen de Partijen convenanten sluiten die aan deze Overeenkomst zullen worden gehecht.

Binnen de grenzen van de wettelijke bepalingen inzake publiekrechtelijke bevoegdheden, kunnen deze convenanten worden gesloten na goedkeuring door de Gemeenteraad van de Gemeente en door de Raad van Bestuur binnen het Bedrijf.

 

Op grond van een bijzondere motivering kan aan de convenanten terugwerkende kracht worden toegekend.

 

Artikel 32 - Wijzigingen

Partijen kunnen overgaan tot de wijziging van één of meerdere bepalingen van deze Overeenkomst mits inachtname van de hierna vermelde procedure:

        De aanvragende Partij informeert de andere Partij over de gemotiveerde aanleiding van haar vraag tot aanpassing en haar voorstel van de artikelen die voor aanpassing in aanmerking komen;

        De andere Partij betuigt haar akkoord met de ingediende aanvraag of amendeert de aanvraag binnen een termijn van 30 dagen;

De eventuele tekstaanpassingen worden doorgevoerd op grond van een bespreking, die gevoerd wordt met respect voor de vastgestelde principes en voor de wederzijdse belangen en die leidt tot consensus binnen de 60 dagen.

 

Artikel 33 - Aanpassing aan wijziging regelgeving

Partijen zullen deze Overeenkomst aanpassen aan elke wijziging in de toepasselijke regelgeving. Zij zullen er naar streven om het globale financiële evenwicht vervat in deze Overeenkomst maximaal te behouden.

 

 

Titel VIII - Toepasselijk recht en geschillenregeling

 

Artikel 34 - Toepasselijk recht

Deze Overeenkomst en de vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten zijn Overeenkomsten naar burgerlijk recht en worden beheerst door het Belgisch recht.

 

Artikel 35 - Geschillenbeslechting

Alle geschillen met betrekking tot de geldigheid, de interpretatie, de uitvoering en de beëindiging van deze Overeenkomst en de vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van Leuven.

Vooraleer een geschil aan de bevoegde rechtbank voor te leggen, verbinden Partijen zich ertoe te goeder trouw en met inachtname van de redelijke belangen van de andere Partij te onderhandelen met het oog op een minnelijke schikking.

Daartoe zal de eisende Partij de andere Partij bij aangetekend schrijven kennis geven van de aard van het geschil en de mogelijke oplossingen.

 

 

Titel IX - Aanvullende bepalingen

 

Artikel 36 - Presentiegelden en kosten

§1. De leden van de Raad van Bestuur en het Directiecomité zijn niet gerechtigd op presentiegeld en/of enige andere vergoeding voor hun werkzaamheden.

 

§2. Aan de leden van de Raad van Bestuur en het Directiecomité kunnen geen andere kosten worden terugbetaald dan deze die aan Gemeenteraadsleden worden terugbetaald.

 

Artikel 37 - Externe financiering van het Bedrijf

De Raad van Bestuur van het Bedrijf beslist vrij over de omvang, de technieken en de voorwaarden van zijn externe financiering. Het Bedrijf beslist zelf op welke vreemde middelen, waaronder leningen en subsidies, het beroep zal doen om de uitvoering van haar taken te financieren, onverminderd de bepalingen in de Statuten en deze Overeenkomst.

 

De Raad van Bestuur beoordeelt vooraf de opportuniteit en de risico’s verbonden aan deze vormen van externe financiering.

 

Artikel 38 - Oprichting filialen - Participatie in rechtspersonen

§1. Het Bedrijf kan slechts filialen oprichten of participeren in bestaande rechtspersonen na voorafgaande instemming van de Gemeenteraad.

 

§2. Onverminderd §1 van dit artikel kan het Bedrijf slechts filialen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen voor zover dat past in zijn opdrachten en mits is voldaan aan de voorwaarden zoals omschreven in deze paragraaf.

 

Het Bedrijf streeft met de oprichting, deelname of vertegenwoordiging geen speculatieve oogmerken na. De oprichting, deelname of vertegenwoordiging gebeurt in overeenstemming met het gelijkheidsbeginsel, de regelgeving inzake mededinging en staatssteun en de voorwaarden zoals bepaald in onderhavige Overeenkomst. De beslissing tot oprichting, deelname of vertegenwoordiging toont aan dat deze voorwaarden vervuld zijn.

 

Het Bedrijf beschikt over minstens één bestuurdersmandaat in het filiaal.

Behoudens toepassing van andere wettelijke en decretale bepalingen, draagt het Bedrijf in geen geval zijn taken van gemeentelijk belang noch geheel, noch gedeeltelijk, over aan andere rechtspersonen.

 

Artikel 39 - Verzekering

Het Bedrijf zal voor de werking van haar bestuursorgaan een verzekering BA (bestuurders-aansprakelijkheidsverzekering) afsluiten evenals een verzekering tegen administratieve fouten.

 

Artikel 40 - Overdracht

Het Bedrijf mag noch deze Overeenkomst en de vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten, noch enig recht of verbintenis uit deze Overeenkomst en de vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten geheel of gedeeltelijk overdragen zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de Gemeenteraad.

 

Artikel 41 - Verzaking – Cumulatieve rechten

§1. Verzuim of vertraging in de uitoefening door een van de partijen van enig recht uit deze Overeenkomst en de in voorkomend geval vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten houdt geen verzaking aan dat recht in, en evenmin zal enige gedeeltelijke uitoefening van zulk recht de verdere uitoefening van dit recht of de uitoefening van elk ander recht uitsluiten.

 

§2. De rechten die uitdrukkelijk voorzien zijn in deze Overeenkomst en de in voorkomend geval vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten zijn cumulatief en sluiten geen andere wettelijk voorziene rechten uit tenzij in deze Overeenkomst en de in voorkomend geval vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten anders bepaald.

 

Artikel 42 - Splitsbaarheid

Elke bepaling van deze Overeenkomst en de in voorkomend geval vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten die ongeldig, verboden of onafdwingbaar zou zijn in om het even welke rechtsorde zal geen rechtskracht en uitwerking hebben in die rechtsorde, zonder echter de overige bepalingen van deze overeenkomst en de vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten in deze of enige andere rechtsorde ongeldig te maken of hun geldigheid of afdwingbaarheid aan te tasten. Partijen zullen in dat geval die ongeldige, verboden of onafdwingbare bepaling te goeder trouw vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect heeft.

 

Artikel 43 - Interpretatie

De titels gebruikt in deze Overeenkomst en de in voorkomend geval vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten zijn enkel gemakshalve gebruikt en zullen niet dienen voor interpretatie van deze Overeenkomst.

 

Artikel 44 - Volledige Overeenkomst

Deze Overeenkomst en de in voorkomend geval gesloten specifieke beheersovereenkomsten vormen de volledige Overeenkomst tussen de Partijen met betrekking tot het in artikel 1 bepaalde voorwerp en komt in de plaats van alle vroegere mondelinge en schriftelijke Overeenkomsten en afspraken.

Elke wijziging, aanpassing of toevoeging aan de bepalingen en voorwaarden van deze Overeenkomst en de vanaf heden gesloten specifieke beheersovereenkomsten moeten, teneinde geldig te zijn, schriftelijk geschieden en ondertekend worden door de daartoe gemachtigde vertegenwoordigers van beide Partijen en te worden goedgekeurd door de Gemeenteraad.

 

 

 

Aldus opgemaakt te Tremelo op 31 maart 2022 in twee exemplaren waarvan elke Partij erkent er één te hebben ontvangen.

 

Voor de Gemeente:

 

 

 

Bert De Wit       Wim Vandenbroeck

Burgemeester       Algemeen directeur

 

 

 

Voor het Bedrijf:

 

 

 

Bertrand Eraly       

Voorzitter Raad van Bestuur     

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.9. Dossiernaam: Uitleenreglement evenementenmateriaal
Onderwerp: Uitleenreglement evenementenmateriaal

 

 

Voorgeschiedenis

        28 januari 2020: het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van het advies van de sport-, cultuur- en jeugdraad over de vernieuwing van het uitleenmateriaal

        14 december 2021: het college van burgemeester en schepenen verleent een positief advies over het ontwerp van uitleenreglement

        15 maart 2022: het college van burgemeester en schepenen verleent een positief advies over de aanpassingen aan het ontwerp van uitleenreglement naar aanleiding van het advies van de lokale economieraad

 

Feiten en context

Tot op heden kunnen alle inwoners of verenigingen van Tremelo gratis materialen van de gemeente ontlenen voor de activiteiten die zij organiseren op het grondgebied van Tremelo. Het huidige uitleenmateriaal van de gemeente is echter sterk verouderd. Op advies van de sport-, cultuur- en jeugdraad heeft de gemeente de nodige initiatieven genomen om te investeren in de aankoop van nieuwe evenementenmateriaal dat gebruikt kan worden bij de organisatie van activiteiten.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur, artikel 40 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft om de gemeentelijke reglementen vast te stellen

 

Advies

Het ontwerp van uitleenreglement werd voor advies overgemaakt aan de voorzitters van sport-, cultuur-, jeugd-, senioren- en lokale economieraad. Er werden geen opmerkingen ontvangen vanwege sport-, cultuur-, jeugd- en seniorenraad.

 

Op 10 maart 2022 bezorgde de voorzitter van de lokale economieraad een aantal opmerkingen met betrekking tot artikel 9 van het ontwerp van uitleenreglement. In dit artikel worden de regels uitgewerkt over de controle van het materiaal naar aanleiding van levering en ophaling. De voorzitter van de lokale economieraad formuleert opmerkingen bij het ingebouwde vermoeden dat schade die pas kan worden vastgesteld bij een volgende ontlening veroorzaakt werd door de voorgaande ontlener. Bovendien meent de voorzitter dat de ontlener de kans moet krijgen om het bewijs te leveren van het tegendeel.

 

Rekening houdend met de opmerkingen van de lokale economieraad werd artikel 9 van het ontwerp van uitleenreglement aangepast in die zin dat het ingebouwde vermoeden waarbij de schade die pas wordt vastgesteld bij een volgende ontlening wordt vermoed te zijn veroorzaakt door een vorige ontlener, wordt geschrapt. Wel blijft behouden dat de ontlener binnen de 24 uur na melding eventuele tekortkomingen en/of schade dient te melden. Indien er geen tijdige melding wordt gedaan, zijn de kosten van eventuele schade ten laste van de ontlener. Na ophaling dient het lokaal bestuur binnen de week eventuele schade en/of tekortkomingen in de verplichtingen van de ontlener te melden aan de ontlener. De schade en/of tekortkomingen dienen steeds te worden gestaafd met het nodige fotomateriaal. De vastgestelde schade en/of tekortkomingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de ontlener, tenzij de ontlener het tegendeel bewijst. Op deze manier wordt maximaal rekening gehouden met de bekommernissen van de lokale economieraad, maar blijft de werkwijze van levering en ophaling praktisch werkbaar voor de medewerkers van het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Op dit ogenblik beschikt de gemeente niet over een uitleenreglement voor haar evenementenmateriaal. Er wordt naar aanleiding van een aanvraag tot ontlening met de gebruikers enkel een beperkte gebruikersovereenkomst afgesloten. In de praktijk werd vastgesteld dat het ontbreken van een uitgewerkt uitleenreglement tot ongewenste situaties kan leiden. Zo is er tot op heden geen mogelijkheid om voorrang te verlenen aan de eigen evenementen van het lokaal bestuur Tremelo. Het gebeurde al dat bij de organisatie van een eigen evenement werd vastgesteld dat er niet meer voldoende evenementenmateriaal beschikbaar was. Hierdoor dienden de eigen diensten van het lokaal bestuur zich te wenden tot omliggende lokale besturen voor het ontlenen van evenementenmateriaal. Door het invoeren van een uitleenreglement kan een voorrangsregeling ingevoerd worden. Hierbij dient uiteraard rekening te worden gehouden met de vooropgestelde  aanvraagtermijn. Laattijdige aanvragen kunnen nog wel behandeld worden volgens beschikbaarheid en in functie van de planning, maar kunnen geen aanleiding meer geven tot de toepassing van een voorrangsregeling. Op die manier krijgen de ontleners van toegezegde aanvragen 30 dagen voor de aanvang van hun activiteit zekerheid dat zij effectief over de aangevraagde materialen kunnen beschikken.

 

Een beperking van het uitlenen van evenementenmateriaal tot erkende verenigingen, gemeentelijke adviesraden, onderwijsinstellingen, buurtcomités, braderijcomités, diensten van het lokaal bestuur Tremelo en omliggende lokale besturen zorgt ervoor dat het beschikbare evenementenmateriaal optimaal kan worden ingeschakeld als logistieke ondersteuning van het lokale verenigingsleven. In de huidige economische context zijn er op de private markt voldoende alternatieven voorhanden waarbij particulieren evenementenmateriaal kunnen huren.

 

De opmaak van een uitleenreglement biedt de mogelijkheid om duidelijke voorwaarden op te leggen met het oog op onder andere levering, gebruik, reiniging, ophaling en schade. Dankzij de investering van de gemeente krijgen de ontleners in de toekomst immers nieuwe materialen ter beschikking gesteld. Het opleggen van duidelijke voorwaarden zal ertoe bijdragen dat het lokale verenigingsleven gedurende langere tijd over degelijke materialen kan beschikken. Met de invoering van een uitleenreglement kan de gemeente concrete gevolgen verbinden aan de niet-naleving van de opgelegde voorwaarden. Zo kunnen er kosten doorgerekend worden indien de uitgeleende materialen niet correct geschikt en/of gereinigd werden bij ophaling. Materiaal dat op het ogenblik van ophaling niet correct verzameld, gestapeld of gereinigd werd, heeft immers een grote impact op de werkplanning van de medewerkers van de technische dienst. Met de invoering van een uitleenreglement wordt er een juridische grondslag gelegd om deze extra werkingskosten door te rekenen aan de ontlener.

 

Om hogervermelde redenen is het dan ook wenselijk een uitleenreglement voor het evenementenmateriaal in te voeren.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

6 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit tot goedkeuring van het uitleenreglement. Het uitleenreglement wordt als bijlage gevoegd bij dit besluit en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 2:

Het reglement treedt in werking vanaf 16 april 2022 en zal na één jaar geëvalueerd worden en aangepast waar nodig.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Punt bijlagen/links Uitleenreglement*.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.10. Dossiernaam: Chiro Tremelo
Onderwerp: Bouw Chiro Tremelo: erfpachtovereenkomst, kredietovereenkomst, subsidieovereenkomst

 

 

Voorgeschiedenis

        2015: het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo sluit een gebruiksovereenkomst voor onbepaalde duur af met Chiro Tremelo voor het gebruik van de voetbalkantine en aanpalend terrein, gelegen aan de Vinneweg

        6 december 2018: het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo besluit tot goedkeuring van de vaststelling van retributie op het gebruik van lokalen

        4 februari 2020: het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo beslist een einde te stellen aan de gebruiksovereenkomst met Chiro Tremelo en een nieuwe overeenkomst af te sluiten met Chiro Tremelo voor het gebruik van de voetbalkantine en aanpalend terrein voor de periode van 1 jaar aan een lagere vergoeding en zo een einde te stellen aan de ongelijke behandeling tussen de verschillende verenigingen in de gemeente.

        23 maart 2021: het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo sluit een nieuwe overeenkomst af met Chiro Tremelo voor het gebruik van de voetbalkantine en aanpalend terrein voor de periode van 1 jaar

        22 maart 2022: het college van burgemeester en schepenen besluit een positief advies te verlenen over het in erfpacht geven van een perceel grond gelegen aan de Vinneweg aan Chiro Tremelo voor de oprichting van een nieuw polyvalent gebouw, alsook over het ontwerp van erfpachtovereenkomst, subsidieovereenkomst en leningsovereenkomst

 

Feiten en context

Chiro Tremelo heeft reeds enkele jaren een gebruiksrecht op de voetbalkantine en het aanpalend terrein aan de Vinneweg. De huidige voetbalkantine is sterk verouderd waardoor het aangewezen is de bestaande constructies te slopen en te vervangen door een nieuwbouw. Chiro Tremelo wenst te investeren in een nieuw polyvalent gebouw op aan aangrenzend perceel. Met het oog hierop is Chiro Tremelo vragende partij om het aangrenzend perceel in erfpacht te nemen.

 

Juridische grond

        Decreet lokaal bestuur, artikel 41, 11° waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft om daden van beschikking te stellen over onroerende goederen

        Omzendbrief KB/ABB 2019/33 van 3 mei 2019 betreffende transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

        Titel 7 van Boek 3 van het nieuw Burgerlijk Wetboek waarin de bepalingen over het erfpachtrecht zijn opgenomen

 

Argumentatie

Chiro Tremelo wenst een perceel grond gelegen te Tremelo, eerste afdeling, gelegen in de Kalvenne, Vinneweg Z/N, kadastraal gekend sectie C, nummer 255H, met een oppervlakte van 67a 38ca in erfpacht te nemen voor de bouw van een nieuw polyvalent gebouw. Het perceel grond is gelegen in recreatiezone. In het op te richten  gebouw wordt een nieuw chirolokaal ondergebracht met polyvalente zaal, keuken, toiletten, twee kleedkamers met douches, bergruimte, technisch lokaal, vier aparte lokalen en een leidingslokaal.

 

Opdat een lokaal bestuur een erfpachtovereenkomst kan afsluiten dienen de principes van mededinging en transparantie te worden gerespecteerd. Hier kan echter gemotiveerd van afgeweken worden. De ondersteuning van het lokale verenigingsleven is een onderdeel van de gemeentelijke taken ten behoeve van het algemeen belang. Het verenigingsleven draagt bij tot het sociale weefsel en de vrijetijdsbeleving binnen de gemeente. Aangezien het perceel grond gelegen is in recreatiezone, waardoor het enkel gebruikt mag worden voor recreatiedoeleinden, en het perceel in dienst gesteld wordt van een lokale vereniging, is het gerechtvaardigd om zonder voorafgaandelijke openbare procedure een erfpachtovereenkomst af te sluiten met Chiro Tremelo.

 

De erfpachtovereenkomst wordt toegestaan voor een periode van 50 jaar. Deze periode is voldoende lang opdat de investering vanwege de jeugdbeweging een rendabele investering is. Tijdens de duur van de overeenkomst zal Chiro Tremelo geen vergoeding verschuldigd zijn voor het in erfpacht gekregen perceel grond. Het kosteloze karakter van deze overeenkomst is gerechtvaardigd doordat het een perceel grond betreft gelegen in recreatiezone dat ten dienste gesteld wordt van een lokale vereniging, die zich inzet ten voordele van de zinvolle vrijetijdsbesteding van de lokale jeugd.

 

De gebouwen die tijdens de duurtijd van de erfpachtovereenkomst worden opgericht door Chiro Tremelo worden aan het einde van de overeenkomst van rechtswege eigendom van de gemeente. Op dat ogenblik zal de gemeente een vergoeding verschuldigd zijn aan Chiro Tremelo overeenkomstig de resterende boekwaarde van het gebouw.

 

Met het oog op de financiering van het nieuwe gebouw, zal de gemeente een renteloze lening toestaan ten bedrage van 150.000 euro met een maximale looptijd van 20 jaar. Deze lening zal uitbetaald worden in schijven volgens de voortgang der werken en na voorlegging van de nodige verantwoordingsstukken. De terugbetaling van deze lening zal gebeuren in jaarlijkse schijven van minimaal 7.500 euro.

 

Daarnaast zal de gemeente een subsidie toestaan ten belope van 50.000 euro voor de bouw van kleedkamers, sanitair en een berging. Deze ruimtes zijn afzonderlijk toegankelijk. Voor de toekenning van deze subsidie wordt een subsidieovereenkomst afgesloten tussen Chiro Tremelo en de gemeente Tremelo, waarin een gebruiksrecht over deze ruimtes wordt toegekend aan de gemeente. De gemeente zal op haar beurt in staan voor het beheer en de terbeschikkingstelling van deze ruimtes in functie van de aanvragen van Chiro Tremelo en andere gebruikers van de aanpalende recreatieterreinen. Naar aanleiding van deze subsidieovereenkomst worden ook duidelijke afspraken gemaakt over het verbruik van de nutsvoorzieningen en verzekeringen. De overeengekomen investeringssubsidie wordt uitbetaald na voorlegging van de door de architect goedgekeurde facturen.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

Investeringsbudget 2022:

2022/6640300/4/0750

Toegestane investeringssubsidie voor kleedkamers in nieuwbouw Chiro Tremelo

 

Financieringsbudget 2022: 2022/2903010/4/0750/

Toegestane lening jeugdvereniging Chiro Tremelo

 

 

 

AC000001 - gelijkblijvend beleid

 

 

 

 

 

AC000001 - gelijkblijvend beleid

 

 

 

 

50.000

 

 

 

 

 

 

150.000

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

0

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

4 onthoudingen: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit om het perceel grond gelegen te Tremelo, eerste afdeling, gelegen in de Kalvenne, Vinneweg Z/N, kadastraal gekend sectie C, nummer 255H, met een oppervlakte van 67a 38ca in erfpacht te geven aan Chiro Tremelo met het oog op de oprichting van een nieuw polyvalent gebouw.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit tot goedkeuring van het ontwerp van erfpachtovereenkomst. Het ontwerp van erfpachtovereenkomst wordt als bijlage gevoegd bij dit besluit en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 3:

De gemeenteraad besluit tot goedkeuring van het ontwerp van leningsovereenkomst. Het ontwerp van leningsovereenkomst wordt als bijlage gevoegd bij dit besluit en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 4:

De gemeenteraad besluit tot goedkeuring van het ontwerp van subsidieovereenkomst. Het ontwerp van subsidieovereenkomst wordt als bijlage gevoegd bij dit besluit en maakt er integraal deel van uit.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1. Dossiernaam: Extra agendapunt 1 - op vraag van A.V. en N.V.B.
Onderwerp: Uitlenen van baby- en kinderspullen aan ouders die het moeilijk hebben, ingediend door Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem raadsleden overeenkomstig art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Voorstel van beslissing

De Vlaams-Belangfractie legt daartoe onderstaand voorstel van raadsbesluit ter stemming aan de gemeenteraad voor:

1.De gemeenteraad van Tremelo draagt het college van burgemeester en schepenen op te onderzoeken of er in Tremelo nood is aan een inzamelplek waar inwoners baby en kinderspullen kunnen komen afleveren en waar jonge of alleenstaande ouders die het financieel moeilijk hebben, deze spullen kunnen krijgen of lenen voor hun kindjes.

2.Het college van burgemeester en schepenen betrekt bij dit onderzoek alleszins het OCMW van Tremelo en elke organisatie actief in onze gemeente in het bestrijden van  armoede.

Het college van burgemeester en schepenen brengt verslag uit van dit onderzoek ten laatste op de vergadering van de gemeenteraad van 28 april 2022.

 

Voorgeschiedenis

22 maart 2022: mail van gemeenteraadsleden Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem. Zij wensen een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 31 maart 2022.

 

Juridische grond

art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Het leven wordt in een sneltreinvaart duurder. De inflatie kwam onlangs uit op 7,59 % wat betekent dat we voor onze aankopen gemiddeld 7,59 % meer betalen dan een jaar geleden. De energie en brandstofprijzen swingen de pan uit. Zo werd aardgas 154 % duurder, elektriciteit 71 % en stookolie 47 %. Benzine en diesel 25 % en dat zal daar niet stoppen. De aankoop van een huis is de laatste jaren veel duurder geworden. Ook de huurprijzen zijn omhoog gegaan. Daarnaast heeft de corona-crisis reeds heel wat mensen in financiële problemen gebracht. Vele jonge gezinnen en alleenstaande ouders hebben het vandaag ontzettend moeilijk. Ze knopen de eindjes nog aan elkaar, maar hun budget is te krap voor bijkomende kosten.

In steeds meer steden en gemeenten worden er 'weggeefgroepen' opgericht. Deze groepen geven gratis artikelen van allerlei aard weg en hebben enorm veel succes. Binnen die groepen valt de enorme vraag naar babyspullen (van kleren tot bedjes of kinderwagens) steeds meer op.

In onze gemeente bestaat niet specifiek een 'weggeefgroep voor babyspullen of spullen voor kleine kinderen. De Vlaams-Belangfractie vindt het dan ook de moeite waard dat wordt nagegaan of ook hier nood is aan een plek waar inwoners baby en kinderspullen kunnen komen afleveren die ze niet meer nodig hebben en waar daarna jonge of alleenstaande ouders die het financieel moeilijk hebben, spullen kunnen krijgen of lenen voor hun kindjes.

 

BESLUIT

8 stemmen voor: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

13 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Petra Vreys, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

1 onthouding: Katrien van Gilse

 

De gemeenteraad beslist dit, door gemeenteraadsleden Alain Verscheren en Nadia Van Beughem, ingediend bijkomend agendapunt niet goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 maart 2022

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.2. Dossiernaam: Extra agendapunt 2 - op vraag van A.V. en N.V.B.
Onderwerp: Voorstel het presentiegeld van deze raadszitting af te staan ten voordele van opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, ingediend door Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem raadsleden overeenkomstig art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

Voorstel van beslissing:

De gemeenteraadsleden van Tremelo zeggen hun steun toe aan de Oekraïense vluchtelingen en keuren volgend raadsbesluit goed:

1.De gemeenteraadsleden van Tremelo besluiten het presentiegeld van de zitting van de gemeenteraad/RMW van 31/03/2022 af te staan ten voordele van initiatieven en activiteiten voor de opvang van vluchtelingen in onze gemeente.

2.De gemeente zal het presentiegeld beheren op een aparte rekening.

3.Het college van burgemeester en schepenen rapporteert de gemeenteraad over de genomen initiatieven en daar bijhorende uitgaven.

 

Voorgeschiedenis

22 maart 2022: mail van gemeenteraadsleden Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem. Zij wensen een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 31 maart 2022.

 

Juridische grond

art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Op 24 februari jl. viel Rusland Oekraïne binnen. Dit gebeurde kort na de Russische erkenning van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk, in de Donbasregio. Russisch president Poetin startte daarmee een militaire invasie tegen een soeverein land.

We hoeven de gevolgen daarvan voor de inwoners van Oekraïne niet expliciet op te sommen. Krantenartikels, televisiebeelden en sociale media tonen ons die dagelijks.

Onze gemeente voorziet opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne maar dat gaat gepaard met de nodige kosten. Het blijft echter niet alleen bij opvang. Onderwijs, een leuke namiddag of een uitstapje brengen ook kosten met zich mee.

Een deel van die kosten neemt de overheid op zich maar dit zal zeker niet voldoende zijn. Om het verblijf van de vluchtelingen zo aangenaam mogelijk te maken kunnen ook de gemeenteraadsleden hun steentje bijdragen.

 

BESLUIT

2 stemmen voor: Paul Dams en Nadia Van Beughem

19 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Werner Van Nuffelen, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

1 onthouding: Kimberly Dockx

 

De gemeenteraad beslist dit, door gemeenteraadsleden Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem ingediend bijkomend agendapunt niet goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2022