Zitting van 22 januari 2015

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Paula Aelbrecht: Waarnemend gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Bertrand Eraly, Kim Van Nuffelen: Raadsleden;

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

Vanaf punt P.11 verlaat Nick De Rijck, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.12 vervoegt Nick De Rijck, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Verslag vergadering van 18 december 2014

 

Gemeenteraadslid Alain Verschaeren deelt mee dat hij vorige gemeenteraad verontschuldigd was volgens het verslag van die vergadering zou hij "voor" gestemd hebben bij punt 14 "samenstelling Gecoro". Hij vraagt om deze notulen aan te passen.

Volgens gemeenteraadslid Luc Van Eesbeek ontbreekt in het vorige verslag nog zijn opmerking dat de diensten van het oud gemeentehuis naar hier zouden kunnen verhuizen en het oud gemeentehuis kan men dan voor iets anders gebruiken.

 

Voorgeschiedenis

18 december 2014: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 18 december 2014 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.4.Dossiernaam: Bekrachtiging schepencollegebesluit
Onderwerp: Besluit van 23 december 2014 houdende politieverordening Grote Prijs Sven Nys op donderdag 1 januari 2015 inzake bewakingswet.

 

Voorgeschiedenis

23 december 2014: schepencollegebeslissing houdende politieverordening met betrekking tot de Grote Prijs Sven Nys op 1 januari 2015 inzake het uitoefenen van taken in het kader van de bewakingswet van 10 april 1990.

 

Feiten en context

De gemeenteraad vergadert pas na het evenement.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient dit besluit van het schepencollege te bekrachtigen overeenkomstig het Gemeentedecreet.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de schepencollegebeslissing van 23 december 2014 omtrent een politieverordening van de Grote Prijs Sven Nys op 1 januari 2015 inzake het uitoefenen van taken in het kader van de bewakingswet van 10 april 1990.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.5.Dossiernaam: Brandweerzone Oost
Onderwerp: Kennisname diverse retributiereglementen brandweerzone Oost

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Afdeling Grondgebiedzaken

P.6.Dossiernaam: Aanpassing algemeen afkoppelingsreglement
Onderwerp: Aanpassing algemeen gemeentelijk reglement betreffende afkoppeling van regen- en afvalwater, berging en buffering bij bestaande woningen en het collectief plaatsen en beheren van individuele waterzuiveringsinstallaties

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 30 juni 2011 keurt een eerste versie goed van het algemeen gemeentelijk reglement betreffende afkoppeling van regen- en afvalwater, berging en buffering bij bestaande woningen en het collectief plaatsen en beheren van individuele waterzuiveringsinstallaties.

 

Het ministerieel besluit van 28 juni 2011 specifieert bijkomende regels inzake de verplichte keuring van privéwaterafvoer zoals opgenomen in het waterverkoopreglement.

 

Samen met de herwerkte versie van het algemeen gemeentelijk reglement betreffende afkoppeling van regen- en afvalwater, berging en buffering bij bestaande woningen en het collectief plaatsen en beheren van individuele waterzuiveringsinstallaties, keurt de gemeenteraad van 22 december 2011 de aanpassing van het handhavingsreglement en een nieuw subsidiereglement goed inzake private afkoppelingen.

Tevens wordt door de gemeenteraad van 22 december 2011 een retributiereglement goedgekeurd betreffende rioleringsaansluitingen.

 

Ondertussen blijkt de gemeentelijke financiële tussenkomst bij afkoppelingdossiers een erg dure kwestie.

Het reglement van 2011 wordt toegepast in de nog lopende afkoppelingdossiers in kader van de rioleringswerken Grote Bollostraat – Schrieksebaan en Nobelstraat, waar de gemeentelijke tussenkomst kan oplopen tot 3000 euro per perceel.

Het principe van afkoppeling is ondertussen doorgedrongen tot bij de burger en behoeft niet langer geruggesteund door een grote financiële tussenkomst.

Uit besparend oogpunt stelt het college voor om de gemeentelijke financiële last te reduceren tot maximaal 1000 euro per woning.

Bovendien wordt een type van overeenkomst toegevoegd aan het afkoppelingsreglement. Welk zal worden gespecifieerd en gepersonaliseerd tussen particulier en gemeente bij elk afkoppelingsdossier.

Een type van overeenkomst wordt tevens ter goedkeuring voorgelegd.

 

Feiten en context

Sinds 1 augustus 2008 is er volgens Vlarem II (zie wetgeving deel 2.3) een afkoppelingsplicht voor ingedeelde inrichtingen (Art.4.2.1.3) en voor niet-ingedeelde inrichtingen (Art. 6.2.2.1.2). Deze voorwaarden werden vertaald in het begrip ‘optimale afkoppeling’.

Bij de aanleg van riolering dient het niet-verontreinigd hemelwater van de gebouwen en verhardingen langsheen het tracé van de werken optimaal afgekoppeld (zie punt 2.1) te worden van het afvalwater.

Voor deze inrichtingen dient dus de optimale afkoppeling toegepast te worden, tenzij in de milieuvergunning hieromtrent een afwijking werd opgenomen.

Bij scheiding van het afvalwater en hemelwater van het privaat rioleringsstelsel dienen uit de regelgeving volgende regels te worden gevolgd:

Voor bestaande gebouwen in een gesloten bebouwing is, bij de aanleg van een gescheiden openbare riolering, de scheiding tussen het afvalwater en het hemelwater, afkomstig van dakvlakken en grondvlakken, enkel verplicht indien daarvoor geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.

Voor bestaande gebouwen in een (half)open bebouwing is, bij de aanleg van een gescheiden openbare riolering, een volledige scheiding van het afvalwater en het hemelwater verplicht.

Voor nieuwe gebouwen of bij herbouw is een volledige scheiding van het afvalwater en het hemelwater verplicht. Onder herbouw wordt volgens de gewestelijk stedenbouwkundige verordening verstaan: een grondige verbouwing waarbij minder dan 60% van de buitenmuren behouden wordt.

Bij werken rondom de woning is het toekomstgericht aan te raden het hemelwater en het afvalwater reeds volledig van elkaar te scheiden.

Ingevolge het onderscheid tussen eigenaars die verplicht worden af te koppelen ingevolge rioleringswerken in de straat en eigenaars die vanuit de voorwaardelijke maatregelen uit hun stedenbouwkundige vergunning (bij nieuwbouw en verbouwing) opgelegd worden om afvalwater van hemelwater te scheiden, wordt in het afkoppelingsreglement een duidelijk onderscheid gemaakt.

Alleen voor bestaande woningen die geen verplichting kennen om de private afvoer te scheiden, zal de gemeente financieel kunnen tussenkomen. Volgens het algemeen afkoppelingsreglement goedgekeurd door de gemeenteraad van 22 december 2011 was dit 3000 euro op voorwaarde dat de afkoppeling gebeurde via een door de gemeente aangestelde afkoppelingsaannemer. Er wordt voorgesteld dit voortaan tot maximaal 1000 euro per pand terug te brengen.

Ook kunnen voortaan eigenaars, die kiezen om een afkoppeling zelf uit te voeren of te laten uitvoeren door een eigen aannemer, kunnen van een maximale tussenkomst van 1000 euro genieten en dit onder administratieve en technische voorwaarden zoals gesteld in het bestaande subsidiereglement.

In kader van de opvolging en handhaving wordt in toepassing van het ministerieel besluit van 28 juni 2011, houdende bijkomende regels inzake de verplichte keuring van privéwaterafvoer zoals opgenomen in het waterverkoopreglement, de kosten van de keuring als onderdeel gezien van deze financiële tussenkomst. Bovendien zal de gemeente ook eenmalig tussenkomen in de keuring bij woningen die reeds vanuit hun vergunningstoestand voor het in voege gaan van het MB hun afvalwater dienden te scheiden van regenwater. Alsook voor een eerste keuring bij woningen waarvan de eigenaar kiest voor een eigen uitgevoerde afkoppeling.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, afdeling III: bevoegdheden van de gemeenteraad in bijzonder art.42 § 3 – gemeentelijke reglementen.

 

De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging en latere wijzigingen.

 

Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning (Vlarem I) en latere wijzigingen.

 

Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II) en latere wijzigingen.

 

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 maart 1999 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 1996 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder, alsook van de verhouding waarin het Vlaamse gewest bijdraagt in de kosten verbonden aan de aanleg en de verbetering door de gemeenten van openbare riolen, andere dan prioritaire rioleringen, evenals houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot de procedure tot vaststelling van de subsidiëringsprogramma’s.

 

De omzendbrief van de Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling van 31 juli 1996 met betrekking tot de vaststelling van de code van goede praktijk voor de aanleg van openbare riolen en individuele voorbehandelingsinstallaties.

 

De omzendbrief van de Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling van 19 december 1996 met betrekking tot de vaststelling van de code van goede praktijk voor de aanleg van kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties.

 

De omzendbrief van de Vlaamse minister van Leefmilieu en Tewerkstelling van 23 maart 1999 met betrekking tot de vaststelling van de code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen.

 

De nieuwe code van goede praktijk van 20 augustus 2012 voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen, die de vorige codes aanvult en verbeterd, is de nieuwe handleiding voor Aquafin, rioolbeheerders, gemeenten en studiebureaus bij het ontwerpen van rioleringsinfrastructuur.

 

Binnen Vlaanderen vormt het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 het juridisch en organisatorisch kader voor het waterbeleid. Het decreet bevat ook de omzetting van de zeer belangrijke Europese kaderrichtlijn Water en de Overstromingsrichtlijn naar Vlaamse regelgeving.

 

Eén van de belangrijkste milieurichtlijnen voor water is de Europese Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn is sinds 22 december 2000 van kracht en tekent een uniform waterbeleid uit in de hele Europese Unie.

Het doel van de kaderrichtlijn Water is de watervoorraden en de waterkwaliteit in Europa veilig stellen en de gevolgen van overstromingen en perioden van droogte afzwakken. De kaderrichtlijn Water verplicht de lidstaten duurzaam met water om te springen. Hiervoor moeten ze beheerplannen opstellen per stroomgebied.

 

Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 zet de kaderrichtlijn Water om naar Vlaamse wetgeving.

Dochterrichtlijnen vullen de kaderrichtlijn aan:

°          1.De dochterrichtlijn Grondwater zorgt voor een kader voor preventie- en controlemaatregelen om de verontreiniging van het grondwater tegen te gaan. Het gaat om maatregelen om de chemische toestand van het grondwater te beoordelen en om de aanwezigheid van verontreinigende stoffen te verminderen.

°          2.De dochterrichtlijn Prioritaire Stoffen bevat kwaliteitsnormen voor oppervlaktewater voor een aantal gevaarlijke stoffen.

 

De Overstromingsrichtlijn van 23 oktober 2007 moet ervoor zorgen dat de lidstaten het risico op overstromingen beter kunnen inschatten en dat ze maatregelen nemen om de schade te beperken. De richtlijn bouwt verder op de structuren en de plannen van de kaderrichtlijn Water.

 

De provinciale stedenbouwkundige verordening inzake afkoppeling van hemelwater afkomstig van verharde oppervlakten en de provinciale stedenbouwkundige verordening inzake de afkoppeling van hemelwater afkomstig van dakvlakken.

 

Het besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening “infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden riolering van afvalwater en hemelwater” die de bewoners van bepaalde gebouwen verplicht hun afval- en regenwater te scheiden.

 

Het aangepast en verstrengt Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, van toepassing op woningen vanaf 1 januari 2014.

 

De eerste versie van het zoneringsplan van de gemeente Tremelo werd na de definitieve vaststelling door de gemeenteraad door de minister goedgekeurd op 9 juni 2008 en verscheen op 28 augustus 2008 in het Belgisch staatsblad.

Dit zoneringsplan bepaalt enerzijds waar er riolering komt in de te optimaliseren buitengebieden en dus collectief de afvalwaters zal zuiveren en anderzijds waar men op individuele wijze de afvalwaters zal dienen te zuiveren.

Samen met de 2de generatie stroomgebiedbeheerplannen werd ook voor de herziening van het zoneringsplan en de 1ste versie van het GUP op 8 januari het openbaar onderzoek afgerond. Het college gaf in zitting van 9 december 2015 over beide plannen een gedetailleerd advies ter voorbereiding van een reactie op het openbaar onderzoek.

 

Het vernieuwde algemeen waterverkoopreglement door de Vlaamse regering van 8 april 2011.

 

Het ministerieel besluit van 28 juni 2011 houdende bijkomende regels inzake de verplichte keuring van privéwaterafvoer zoals opgenomen in het waterverkoopreglement.

 

Advies

Met de ervaring van de afkoppelingsdossier van Grote Bollostraat – Schrieksebaan en de Nobelstraat en de nakende uitvoeringen van andere dossiers is een bijsturing van het gemeentelijk reglement betreffende afkoppeling van regen- en afvalwater noodzakelijk.

 

Verwijzend naar de bepalingen uit de Vlarem II – zie feiten en context - is er een duidelijk onderscheid te maken tussen eigenaars die verplicht worden af te koppelen ingevolge rioleringswerken in de straat en eigenaars die vanuit de voorwaardelijke maatregelen uit hun stedenbouwkundige vergunning (bij nieuwbouw en verbouwing) opgelegd worden om afvalwater van hemelwater te scheiden.

 

Alleen voor bestaande woningen die geen verplichting kennen om de private afvoer te scheiden, zal de gemeente financieel kunnen tussenkomen. Er wordt voorgesteld dit voortaan tot maximaal 1000 euro per pand terug te brengen.

Ook kunnen voortaan eigenaars, die kiezen om een afkoppeling zelf uit te voeren of te laten uitvoeren door een eigen aannemer, kunnen van een maximale tussenkomst van 1000 euro genieten en dit onder administratieve en technische voorwaarden zoals gesteld in het bestaande subsidiereglement.

 

De tussenkomst geldt alleen op de afkoppelingskost tot en met infiltratie. Hemelwaterinstallaties komen hierbij niet in aanmerking.

 

In kader van de opvolging en handhaving wordt, in toepassing van het ministerieel besluit van 28 juni 2011 houdende bijkomende regels inzake de verplichte keuring van privéwaterafvoer zoals opgenomen in het waterverkoopreglement, de kost van de keuring als onderdeel gezien van deze financiële tussenkomst. Bovendien zal de gemeente ook éénmalig tussenkomen in de keuring bij woningen die reeds vanuit hun vergunningstoestand voor het in voege gaan van het MB hun  afvalwater dienden te scheiden van regenwater. Alsook voor een eerste keuring bij woningen waarvan de eigenaar kiest voor een eigen uitgevoerde afkoppeling.

Bij een negatieve keuring zal diegene die instond voor de uitvoering van de afkoppeling (gemeente of eigenaar) onverwijld zorgen voor de noodzakelijke aanpassing en op zijn kosten een nieuwe keuring laten uitvoeren.

Wanneer geen gevolg wordt gegeven zal een jaar na de eerste keuring het handhavingreglement worden toegepast. (waarbij debietbeperkende maatregelen op de aansluiting worden toegepast en een extra jaarlijkse belasting van 1500 euro wordt opgelegd – zie handhavingreglement GR 22 december 2011).

 

In het reglement dat werd goedgekeurd op 22 december 2011 werd ook een parallel getrokken met woningen die zelf dienen in te staan voor afvalwaterzuivering zoals opgenomen in de goedgekeurde zoneringsplannen. Wanneer in het kader van de uitvoering van de gebiedsdekkende uitvoeringspannen (de GUP’s als uitvoering en vervolg op de zoneringsplanen),  IBA- plichtige woningen op eigen initiatief of via de gemeente worden verzocht hun afvalwater te zuiveren geldt dit reglement ook in het kader van de tussenkomst omtrent afkoppeling. Hierbij wordt eveneens een verschil gemaakt volgens de stedenbouwkundige vergunningstoestand.

 

Deze gemeentelijke beslissing past in de actie handhaving onder actieplan 1419/005/002/004 ‘Handhaven van het principe van gescheiden rioleringen en aanpakken van de scheiding aan de bron in kader van integraal waterbeheer’ onder de doelstelling ‘Tremelo wil de riolering- en zuiveringsgraad van afvalwaters in de binnen- en buitengebieden verbeteren’.

 

Bijkomende Argumentatie

Zowel de functie van hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen als bufferopvang van hemelwater, als de afkoppeling van het hemelwater van de gewone of gescheiden riolering kan bij hevige regenval de druk op het gemeentelijk rioleringsstelsel en de kans op mogelijke overstromingen en overstortingen aanzienlijk verkleinen, omdat er minder water moet worden afgevoerd.

De afvoer vertraagt bovendien en de grondwaterreserves worden aangevuld.

 

De aanvoer van niet-vervuild hemelwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt zoveel mogelijk beperkt.

Met het gebruik van hemelwater wordt de mogelijkheid geschapen om minder drinkwater te verbruiken en op te pompen uit de grondwaterlagen; dat hiermee het aanwenden van een schaarse grondstof op een oordeelkundige en duurzame manier beperkt wordt en dat verdrogingverschijnselen tegengegaan worden en met gunstig effect op de versterking en het behoud van de diversiteit.

 

Preventieve acties en een aanmoedigingsbeleid ter voorkoming van milieuverontreiniging hebben meer nut dan repressieve acties.

 

De gemeente investeert sterk in de aanleg van gescheiden rioleringssystemen.

 

Omdat het wenselijk is, de rendabiliteit van deze investeringen te verhogen, is het opportuun en ook verplicht om de inwoners te overtuigen het hemelwater op privé-domein af te koppelen.

 

Om in aanmerking te komen voor de maximale subsidies voor de uitvoering van rioleringswerken vanwege de VMM is alleen de aanleg van 2 DWA-leidingen met een optimale afkoppeling op woningniveau mogelijk.

 

Bij nieuwbouw of verbouwing is een gescheiden aanleg van afval- en hemelwaterleiding tot aan de perceelsgrens opgelegd in de stedenbouwkundige vergunning.

 

Een aantal woningen kunnen volgens het zoneringsplan ook niet in de toekomst aangesloten worden op een openbare riolering. De gemeente zal bij vergunde of vergund geachte woningen individuele waterzuiveringsinstallaties (IBA’s) voorzien om het afvalwater van deze woningen te zuiveren.

 

De gemeente tracht al zijn bewoners op een gelijke manier te behandelen inzake sanering van afvalwater, ongeacht de woonplaats.

 

Het waterverkoopreglement specificeert dat de rioolbeheerder – in dit geval de gemeente Tremelo, verantwoordelijk is voor de keuring van de privé-waterafvoer.

 

De rioolbeheerder is verplicht tot een jaarlijkse rapportering ten aanzien van de Vlaamse Milieumaatschappij – dienst economisch toezicht.

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

3 stemmen tegen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

Definities:

- Afvalwater: water met afvalstoffen en/of verontreinigingen waarvan de houder zich ontdoet of moet ontdoen;

- Hemelwater: verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater;

- Huishoudelijk afvalwater: afvalwater afkomstig van:

° normale huishoudelijke activiteiten

° sanitaire installaties

° keukens

° het reinigen van gebouwen zoals woningen, kantoren, plaatsen waar groot- of kleinhandel
   wordt gedreven, zalen voor vertoningen, kazernen, kampeerterreinen, gevangenissen,
   onderwijsinrichtingen met of zonder internaat, klinieken, hospitalen en andere inrichtingen
   waar niet besmettelijke zieken opgenomen en verzorgd worden, zwembaden, hotels,
   restaurants, drankgelegenheden, kapsalons

° wassalons, waar de toestellen uitsluitend door het cliënteel zelf worden bediend;

- Gescheiden riolering: een dubbel stelsel van leidingen of openluchtgreppels waarvan het ene stelstel bestemd is voor het opvangen en transporteren van afvalwater en het andere stelsel bestemd voor hemelwater;

- Semi-gescheiden riolering: een dubbel stelsel van leidingen of openluchtgreppels waarvan het ene stelsel bestemd is voor het opvangen en transporteren van afvalwater en het andere stelsel bestemd is voor de afvoer van hemelwater waarvan deze laatste in hoofdzaak beperkt is tot het hemelwater van de wegverharding en de huisaansluitingen die reeds gescheiden kunnen aanvoeren. De overige bestaande huisaansluitingen voeren nog gemengd aan op de leiding van afvalwater.

- 2 DWA: leiding gedimensioneerd om 2 keer het verwachte afvalwaterdebiet per dag af te voeren (2 keer omdat het afvalwater niet evenredig over 24 uur verdeeld wordt in de praktijk. Er is niet in capaciteit voorzien voor bijkomend regenwater);

- DWA(-leiding): droogweerafvoer(leiding): leiding voor uitsluitend afvalwater zonder hemelwater;

- RWA(-leiding): regenwaterafvoer(leiding): leiding voor uitsluitend hemelwater;

- Afkoppelingsdeskundige: wordt door de gemeente aangesteld. Informeert de bewoners, maakt het afkoppelingsplan, de kostenraming, volgt de uitvoering van de afkoppelingswerken op en controleert de facturen;

- Dakoppervlak: horizontale projectie van de buitenafmetingen van het dak;

- Bestaande gebouwen: gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd zonder de verplichting van het afvalwater en het hemelwater gescheiden af te voeren;

- Woonentiteit : Lokaal of geheel van aansluitende lokalen hoofdzakelijk bestemd voor de huisvesting van een persoon of een groep van samenlevende personen.
Worden niet beschouwd als afzonderlijke woonentiteiten: entiteiten die deel uitmaken van toeristische accommodaties of van collectieve verblijfsaccommodaties (tehuizen voor bejaarden, verpleeginrichtingen, kazernes, internaten, verblijfsaccommodatie voor studenten opgericht door erkende onderwijsinstellingen, kloosters, opvangcentra,  gevangenissen …);

- Bedrijfsafvalwater: alle afvalwater dat niet voldoet aan de bepalingen van huishoudelijk afvalwater;

- Infiltratievoorziening: infiltratiebed, zink- of besterfput, drainagebuizen of een specifieke technische ingreep voor het doorsijpelen van hemelwater in de bodem op eigen terrein;

- Verharde oppervlakte: oppervlakte voorzien van ondoorlatend materiaal;

- Oppervlaktewater: alle oppervlaktewater met uitzondering van de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater en de openluchtgreppels, behorend tot de openbare riolering;

- Hemelwaterput: reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater;

- Individuele waterzuiveringsinstallatie (IBA): een 'mini' rioolwaterzuiveringsinstallatie die per perceel of per woning het vrijkomende huishoudelijk afvalwater zuivert;

- Optimale afkoppeling: bij open en halfopen bebouwing dient alle hemelwater gescheiden van afvalwater afgevoerd te worden. Bij gesloten bebouwing dient het hemelwater gescheiden van het afvalwater afgevoerd te worden, behalve indien hiervoor leidingen door of onder de woning dienen aangelegd te worden.

 

Art. 2: Verplichtingen:

§1. Afvalwater:

- Afvalwater wordt verplicht aangesloten op de openbare riolering indien een openbare riolering aanwezig is of op de individuele behandelingsinstallatie (voorzien door het gemeentebestuur of haar aangestelde).

 

§2. Hemelwater:

- Hemelwater wordt optimaal afgekoppeld;

- Indien er een hemelwaterinstallatie wordt aangelegd is het hergebruik van hemelwater verplicht door middel van een aangesloten pompinstallatie met een minimale aansluiting van een toilet én een buitenkraan respectievelijk van een wasmachine én een buitenkraan. Een pompinstallatie is niet verplicht indien de verschillende aftappunten gravitair gevoed kunnen worden;

- De overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening, met buffervolume in functie van de infiltratiecapaciteit van de bodem en de grootte van het verharde oppervlak;

- De overloop van de hemelwaterput mag ook, via buffer, worden afgeleid naar een openbare infiltratievoorziening, een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater of een oppervlaktewater (provinciale verordening);

- Wanneer een gescheiden stelsel aanwezig is, mag de overloop van de hemelwaterput eveneens, via een buffer, aangesloten worden op het gedeelte van de openbare riolering bestemd voor de afvoer van hemelwater;

-Slechts bij ontstentenis van een van deze mogelijkheden mag het hemelwater via een afzonderlijke aansluiting in de openbare riolering geloosd worden via een bufferinstallatie.

 

§3. Individuele waterzuiveringsinstallatie:

- Bij woningen die voorzien zijn van een individuele waterzuiveringsinstallatie dient deze installatie definitief buiten werking gesteld en weggehaald te worden zodra de woning aangesloten wordt op de openbare riolering.

 

Art. 3: Uitvoering door de gemeente of haar aangestelde.

§1. De gemeente bepaalt per begrotingsjaar waar afkoppelingsprojecten worden uitgevoerd en bij welke woningen individuele waterzuiveringsinstallaties worden geplaatst.

 

§2. Afkoppelingsprojecten worden door de gemeente of haar aangestelde uitgevoerd volgens prioriteit:

. Rioleringswerken voor de aanleg van gescheiden riolering (2 DWA) in uitvoering;

. Oplossen van wateroverlast in woongebieden en knelpuntgebieden;

. Straten met reeds aangelegd gescheiden rioleringsstelsel;

. Beperken van overstortingen in ecologisch waardevolle gebieden en later in alle oppervlaktewaters;

. Gebieden met goede infiltratiecapaciteit voor maximaal rendement van de investeringen.

. Sociale correcties – sociale wijken;

. Afkoppelingen die op initiatief van de inwoners kunnen gerealiseerd worden;

. Aansluiten van woningen in gerioleerd gebied, die momenteel nog afvalwater in de bodem lozen.

 

Art. 4:

Voorwaarden en werkwijze voor aansluiting op de openbare riolering bij bestaande woningen die een stedenbouwkundige vergunning verkregen zonder de verplichting het hemelwater en het afvalwater gescheiden af te voeren:

§1. De gemeente of haar aangestelde voorziet in de begeleiding van de diverse afkoppelingsprojecten door de aanstelling van een afkoppelingsdeskundige op kosten van de gemeente;

 

§2. Voor de aanvang van de werken stelt de afkoppelingsdeskundige een ontwerpplan en een kostenraming op;

 

§3. De afkoppelingswerken worden uitgevoerd volgens het door de gemeente goedgekeurd ontwerpplan – onder begeleiding van de afkoppelingsdeskundige;

 

§4. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een hemelwaterput omvatten op vraag van de eigenaar van de woning. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§5. De afkoppelingswerken kunnen eveneens het definitief buiten gebruik stellen en het weghalen van een eventuele IBA omvatten in opdracht van de gemeente, ten laste van de gemeente en in aanmerking komen bij het bedrag waarin de gemeente tussenkomt;

 

§6. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een infiltratievoorziening omvatten in opdracht van de gemeente, ten laste van de gemeente en in aanmerking komen bij het bedrag waarin de gemeente tussenkomt;

 

§7. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater inclusief de keuring worden in regel in opdracht en ten laste van de gemeente uitgevoerd.

De afkoppelingskosten vermeerderd met de keuringskost min de gemeentelijke tussenkomst van maximaal 1.000,00 euro, vermeerderd met 6% BTW zal via de waterfactuur aan de eigenaar worden aangerekend.

De afkoppelingswerken worden door een geregistreerde en erkende aannemer onder toezicht van en aangesteld door de gemeente Tremelo.

Na de werken worden de afkoppelingen uitvoerig gecontroleerd door de afkoppelingsdeskundige en wordt er een keuring van de private riolering uitgevoerd conform de regelgeving van kracht vanaf 1 juli 2011.

De werken uitgevoerd door de aannemer van de gemeente beperken zich echter alleen tot de afkoppelingen buiten de betreffende woning zelf.

Eventuele noodzakelijke muurdoorboringen worden door en voor rekening van de eigenaar van de woning zelf uitgevoerd.

De gemeente zal bij een negatieve keuring instaan voor de verbeteringen en de herkeuring;

 

§8. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater kunnen ook door de eigenaar van het betreffende pand zelf worden uitgevoerd maar alleen en slechts alleen volgens een door de afkoppelingsdeskundige of door de gemeente aangestelde deskundige goedgekeurd afkoppelingsplan.

De eigenaar uitvoerder kan hierbij een maximale gemeentelijke subsidie van 1000 euro bekomen en dit onder administratieve en technische voorwaarden zoals gesteld in het bestaande subsidiereglement.

 

De eigenaar kan pas heraansluiten op de openbare riolering na een inspectie en goedkeuring van de betreffende afkoppeling door de afkoppelingsdeskundige en een officiële keuring op private riolering door een gecertificeerde keurder zoals die van toepassing sinds 1 juli 2011.

De keuring wordt door een door de gemeente aangestelde deskundige uitgevoerd en zijn éénmalig ten laste van de gemeente.

Bij een negatief attest zal de particulier onverwijld de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren en wordt op zijn verzoek een herkeuring uitgevoerd door de door de gemeente aangestelde deskundige. De kosten van de herkeuring worden doorgerekend via de waterfactuur vermeerderd met 6% BTW;

 

§9. Indien de particulier geen gevolg geeft aan de oproep om af te koppelen zal de gemeente een jaar na de vaststelling een belasting heffen conform het gemeentelijk handhavingsreglement van 22-12-2011 of latere aanpassingen.

Bij gevaar op overbelasting van een 2DWA stelsel zullen tevens debietbeperkende maatregelen worden uitgevoerd ter hoogte van de huisaansluiting op de openbare riolering;

 

§10. Voor de realisatie van de nieuwe huisaansluitingen op het openbaar domein wordt door de gemeente Tremelo bij de eigenaar-aanvrager een éénmalige forfaitaire retributie/aansluitingskost geïnd in overeenstemming met het gemeentelijke retributiereglement.

De retributie is in overeenstemming met het door dit reglement bepaalde kost voor een DWA-aansluiting, onafgezien het een extra RWA- of een DWA-aansluiting betreft;

 

§11. Voor de aanvang van de werken worden afspraken gemaakt tussen de gemeente en de eigenaars/huurders van de gebouwen omtrent hun wederzijdse rechten en plichten. Deze afspraken worden vastgelegd in een ‘overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater’. Een voorbeeld van deze overeenkomst wordt samen met dit reglement goedgekeurd.

 

Art. 5:

Voorwaarden en werkwijze voor aansluiting op de openbare riolering bij bestaande woningen die een stedenbouwkundige vergunning verkregen met de verplichting het hemelwater en het afvalwater gescheiden af te voeren:

§1. De gemeente of haar aangestelde voorziet in de begeleiding van de diverse afkoppelingsprojecten door de aanstelling van een afkoppelingsdeskundige op kosten van de gemeente;

 

§2. Voor de aanvang van de werken stelt de afkoppelingsdeskundige een ontwerpplan en een kostenraming op;

 

§3. De afkoppelingswerken worden uitgevoerd volgens het door de gemeente goedgekeurd ontwerpplan – onder begeleiding van de afkoppelingsdeskundige;

 

§4. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een hemelwaterput omvatten op vraag van de eigenaar van de woning. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§5. De afkoppelingswerken kunnen eveneens het definitief buiten gebruik stellen en het weghalen van een eventuele IBA omvatten in opdracht van de gemeente. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§6. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een infiltratievoorziening omvatten in opdracht van de gemeente. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§7. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater inclusief de keuring worden in regel in opdracht en lastens de gemeente uitgevoerd. Doch de kosten van deze werken met uitzondering van de keuring zullen worden teruggevorderd via de waterfactuur. Het bedrag wordt vermeerderd met de BTW. Dit wil zeggen dat de eigenaar zelf instaat voor kosten van de afkoppeling indien deze niet gebeurde conform de vergunning.

Na de werken worden de afkoppelingen uitvoerig gecontroleerd door de afkoppelingsdeskundige en wordt er een keuring van de private riolering uitgevoerd conform de regelgeving van kracht vanaf 1 juli 2011.

De werken uitgevoerd door de aannemer van de gemeente beperken zich echter alleen tot de afkoppelingen buiten de betreffende woning zelf.

Eventuele noodzakelijke muurdoorboringen worden door en voor rekening van de eigenaar van de woning zelf uitgevoerd.

De gemeente zal bij een negatieve keuring instaan voor de verbeteringen en de herkeuring;

 

§8. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater kunnen ook door de eigenaar van het betreffende pand zelf worden uitgevoerd maar alleen en slechts alleen volgens een door de afkoppelingsdeskundige of door de gemeente aangestelde deskundige goedgekeurd afkoppelingsplan. De eigenaar uitvoerder kan hierbij terugvallen op het subsidiereglement inzake afkoppelingen.

De eigenaar kan pas heraansluiten op de openbare riolering na een inspectie en goedkeuring van de betreffende afkoppeling door de afkoppelingsdeskundige en een officiële keuring op private riolering door een gecertificeerde keurder zoals die van toepassing sinds 1 juli 2011.

De keuring wordt door een door de gemeente aangestelde deskundige uitgevoerd en zijn éénmalig ten laste van de gemeente.

Bij een negatief attest zal de particulier onverwijld de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren en wordt op zijn verzoek een herkeuring uitgevoerd door de door de gemeente aangestelde deskundige. De kosten van de herkeuring worden doorgerekend via de waterfactuur vermeerderd met 6% BTW;

 

§9. Indien de particulier geen gevolg geeft aan de oproep om af te koppelen zal de gemeente een jaar na de vaststelling een belasting heffen conform het gemeentelijk handhavingsreglement van 22-12-2011 of latere aanpassingen.

Bij gevaar op overbelasting van een 2DWA stelsel zullen tevens debietbeperkende maatregelen worden uitgevoerd ter hoogte van de huisaansluiting op de openbare riolering;

 

§10. Voor de realisatie van de nieuwe huisaansluitingen op het openbaar domein wordt door de gemeente Tremelo bij de eigenaar-aanvrager een éénmalige forfaitaire retributie/aansluitingskost geïnd in overeenstemming met het gemeentelijke retributiereglement.

De retributie is in overeenstemming met het door dit reglement bepaalde kost voor een DWA-aansluiting, onafgezien het een extra RWA- of een DWA-aansluiting betreft;

 

§11. Voor de aanvang van de werken worden afspraken gemaakt tussen de gemeente en de eigenaars/huurders van de gebouwen omtrent hun wederzijdse rechten en plichten. Deze afspraken worden vastgelegd in een ‘overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater’. Een voorbeeld van deze overeenkomst wordt samen met dit reglement goedgekeurd.

 

Art. 6:

Voorwaarden en werkwijze voor aansluiting op een openbare individuele waterzuiveringsinstallatie (IBA) bij bestaande woningen die een stedenbouwkundige vergunning verkregen zonder de verplichting het hemelwater en het afvalwater gescheiden af te voeren:

§1. De gemeente of haar aangestelde voorziet in de begeleiding van de diverse afkoppelingsprojecten door de aanstelling van een afkoppelingsdeskundige op kosten van de gemeente;

 

§2. Voor de aanvang van de werken stelt de afkoppelingsdeskundige een ontwerpplan en een kostenraming op;

 

§3. De afkoppelingswerken worden uitgevoerd volgens het door de gemeente goedgekeurd ontwerpplan – onder begeleiding van de afkoppelingsdeskundige;

 

§4. De afkoppelingswerken omvatten eveneens het plaatsen van een individuele waterzuiveringsinstallatie (IBA) op het terrein van de eigenaar van de woning. Deze IBA blijft eigendom van de gemeente en dient te allen tijde bereikbaar te zijn voor controle en onderhoud door de gemeentediensten of haar aangestelden. Dit is nodig om de installaties te beschermen en om na te gaan of de gebruiker van de installatie zijn wettelijke en reglementaire plichten naleeft. Deze interventie brengt voor de gemeente of haar aangestelden – behoudens aantoonbare fout - geen enkele verplichting of aansprakelijkheid mee.

 

De IBA wordt geplaatst, gewijzigd, hersteld en onderhouden door toedoen, op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en blijft haar eigendom. De gemeente stelt deze IBA voor onbepaalde duur ter beschikking aan de eigenaar van de woning, die deze conform alle wettelijke verplichtingen dient te gebruiken. De gemeente voert deze werken uit in het kader van openbaar nut.

 

De eigenaar is gehouden voor eigen rekening een bezink- of septische put te plaatsen of aan te bieden. Deze wordt in het private rioleringsysteem voorzien stroomopwaarts van de IBA.

Ruimingen van deze put zijn integraal voor rekening van de particulier.

 

De bewoner zorgt dat steeds alle nutsvoorzieningen beschikbaar zijn voor de werking van de IBA, inzonderheid elektriciteit en telecommunicatie. De kosten van het verbruik van deze nutsvoorzieningen worden door de bewoner gedragen.

 

De bewoner dient conform. alle wettelijke verplichtingen te lozen. Ten indicatieven titel wordt volgende niet limitatieve lijst van verboden te lozen producten overgemaakt :

- regenwater

- bleekwater

- agressieve ontstoppers

- verf en spoelwater van verf

- white spirit, thinner

- motorolie

- producten voor ontwikkeling van foto’s

- niet afbreekbare hygiënische doekjes

- desinfecterende middelen

- tampons, maandverband, condooms, luiers

- zuren

- geneesmiddelen

- bestrijdingsmiddelen

- karton, plastiek,… alle niet afbreekbare stoffen

- overvloedig veel haren van mens of dier

- etensresten

- plantaardige of dierlijke oliën of vetten van frituurpan

- inhoud van chemische wc

- giftige producten;

 

§5. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een hemelwaterput omvatten op vraag van de eigenaar van de woning. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§6. De afkoppelingswerken kunnen eveneens het definitief buiten gebruik stellen en het weghalen van een eventuele IBA omvatten in opdracht van de gemeente, ten laste van de gemeente en in aanmerking komen bij het bedrag waarin de gemeente tussenkomt;

 

§7. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een infiltratievoorziening omvatten in opdracht van de gemeente, ten laste van de gemeente en in aanmerking komen bij het bedrag waarin de gemeente tussenkomt;

 

§8. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater inclusief de keuring worden in regel in opdracht en ten laste van de gemeente uitgevoerd.

De afkoppelingskosten vermeerderd met de keuringskost min de gemeentelijke tussenkomst van maximaal 1.000,00 euro, vermeerderd met 6% BTW zal via de waterfactuur aan de eigenaar worden aangerekend.

De afkoppelingswerken worden door een geregistreerde en erkende aannemer onder toezicht van en  aangestelde door de gemeente Tremelo.

Na de werken worden de afkoppelingen uitvoerig gecontroleerd door de afkoppelingsdeskundige en wordt er een keuring van de private riolering uitgevoerd conform de regelgeving van kracht
vanaf 1 juli 2011.

De werken uitgevoerd door de aannemer van de gemeente beperken zich echter alleen tot de afkoppelingen buiten de betreffende woning zelf.

Eventuele noodzakelijke muurdoorboringen worden door en voor rekening de eigenaar van de woning zelf uitgevoerd.

De gemeente zal bij een negatieve keuring instaan voor de verbeteringen en de herkeuring;

 

§9. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater kunnen ook door de eigenaar van het betreffende pand zelf worden uitgevoerd maar alleen en slechts alleen volgens een door de afkoppelingsdeskundige of door de gemeente aangestelde deskundige goedgekeurd afkoppelingsplan.

De eigenaar uitvoerder kan hierbij een maximale gemeentelijke subsidie van 1000 euro bekomen en dit onder administratieve en technische voorwaarden zoals gesteld in het bestaande subsidiereglement.

 

De eigenaar kan pas heraansluiten op de openbare riolering na een inspectie en goedkeuring van de betreffende afkoppeling door de afkoppelingsdeskundige en een officiële keuring op private riolering door een gecertificeerde keurder zoals die van toepassing sinds 1 juli 2011.

De keuring wordt door een door de gemeente aangestelde deskundige uitgevoerd en zijn éénmalig ten laste van de gemeente.

Bij een negatief attest zal de particulier onverwijld de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren en wordt op zijn verzoek een herkeuring uitgevoerd door de door de gemeente aangestelde deskundige. De kosten van de herkeuring worden doorgerekend via de waterfactuur vermeerderd met 6% BTW;

 

§10. Indien de particulier geen gevolg geeft aan de oproep om af te koppelen zal de gemeente een jaar na de vaststelling een belasting heffen conform het gemeentelijk handhavingsreglement van 22-12-2011 of latere aanpassingen.

Bij gevaar op overbelasting van een 2DWA stelsel zullen tevens debietbeperkende maatregelen worden uitgevoerd ter hoogte van de huisaansluiting op de openbare riolering;

 

§11. Voor de realisatie van de nieuwe huisaansluitingen op het openbaar domein wordt door de gemeente Tremelo bij de eigenaar-aanvrager een éénmalige forfaitaire retributie/aansluitingskost geïnd in overeenstemming met het gemeentelijke retributiereglement.

De retributie is in overeenstemming met het door dit reglement bepaalde kost voor een DWA-aansluiting, onafgezien het een extra RWA- of een DWA-aansluiting betreft;

 

§12. Voor de aanvang van de werken worden afspraken gemaakt tussen de gemeente en de eigenaars/huurders van de gebouwen omtrent hun wederzijdse rechten en plichten. Deze afspraken worden vastgelegd in een ‘overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater’. Een voorbeeld van deze overeenkomst wordt samen met dit reglement goedgekeurd.

 

Art. 7:

Voorwaarden en werkwijze voor aansluiting op de openbare individuele waterzuiveringsinstallaties (IBA) bij bestaande woningen die een stedenbouwkundige vergunning verkregen met de verplichting het hemelwater en het afvalwater gescheiden af te voeren:

§1. De gemeente of haar aangestelde voorziet in de begeleiding van de diverse afkoppelingsprojecten door de aanstelling van een afkoppelingsdeskundige op kosten van de gemeente;

 

§2. Voor de aanvang van de werken stelt de afkoppelingsdeskundige een ontwerpplan en een kostenraming op;

 

§3. De afkoppelingswerken worden uitgevoerd volgens het door de gemeente goedgekeurd ontwerpplan – onder begeleiding van de afkoppelingsdeskundige;

 

§4. De afkoppelingswerken omvatten eveneens het plaatsen van een individuele waterzuiveringsinstallatie (IBA) op het terrein van de eigenaar van de woning. Deze IBA blijft eigendom van de gemeente en dient te allen tijde bereikbaar te zijn voor controle en onderhoud door de gemeentediensten of haar aangestelden. Dit is nodig om de installaties te beschermen en om na te gaan of de gebruiker van de installatie zijn wettelijke en reglementaire plichten naleeft. Deze interventie brengt voor de gemeente of haar aangestelden – behoudens aantoonbare fout - geen enkele verplichting of aansprakelijkheid mee.

 

De IBA wordt geplaatst, gewijzigd, hersteld en onderhouden door toedoen, op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en blijft haar eigendom. De gemeente stelt deze IBA voor onbepaalde duur ter beschikking aan de eigenaar van de woning, die deze conform alle wettelijke verplichtingen dient te gebruiken. De gemeente voert deze werken uit in het kader van openbaar nut.

 

De eigenaar is gehouden voor eigen rekening een bezink- of septische put te plaatsen of aan te bieden. Deze wordt in het private rioleringsysteem voorzien stroomopwaarts van de IBA.

Ruimingen van deze put zijn integraal voor rekening van de particulier.

 

De bewoner zorgt dat steeds alle nutsvoorzieningen beschikbaar zijn voor de werking van de IBA, inzonderheid elektriciteit en telecommunicatie. De kosten van het verbruik van deze nutsvoorzieningen worden door de bewoner gedragen.

 

De bewoner dient conform. alle wettelijke verplichtingen te lozen. Ten indicatieven titel wordt volgende niet limitatieve lijst van verboden te lozen producten overgemaakt :

- regenwater

- bleekwater

- agressieve ontstoppers

- verf en spoelwater van verf

- white spirit, thinner

- motorolie

- producten voor ontwikkeling van foto’s

- niet afbreekbare hygiënische doekjes

- desinfecterende middelen

- tampons, maandverband, condooms, luiers

- zuren

- geneesmiddelen

- bestrijdingsmiddelen

- karton, plastiek,… alle niet afbreekbare stoffen

- overvloedig veel haren van mens of dier

- etensresten

- plantaardige of dierlijke oliën of vetten van frituurpan

- inhoud van chemische wc

- giftige producten

 

§5. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een hemelwaterput omvatten op vraag van de eigenaar van de woning. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§6. De afkoppelingswerken kunnen eveneens het definitief buiten gebruik stellen en het weghalen van een eventuele IBA omvatten in opdracht van de gemeente. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§7. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een infiltratievoorziening omvatten in opdracht van de gemeente. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§8. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater inclusief de keuring worden in regel in opdracht en lastens de gemeente uitgevoerd. Doch de kosten met uitzondering van de keuring zullen worden teruggevorderd via de waterfactuur. Het bedrag wordt vermeerderd met de BTW.

Na de werken worden de afkoppelingen uitvoerig gecontroleerd door de afkoppelingsdeskundige en wordt er een keuring van de private riolering uitgevoerd conform de regelgeving van kracht vanaf 1 juli 2011.

De werken uitgevoerd door de aannemer van de gemeente beperken zich echter alleen tot de afkoppelingen buiten de betreffende woning zelf.

Eventuele noodzakelijke muurdoorboringen worden door en voor rekening de eigenaar van de woning zelf uitgevoerd.

De gemeente zal bij een negatieve keuring instaan voor de verbeteringen en de herkeuring;

 

§9. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater kunnen ook door de eigenaar van het betreffende pand zelf worden uitgevoerd maar alleen en slechts alleen volgens een door de afkoppelingsdeskundige of door de gemeente aangestelde deskundige goedgekeurd afkoppelingsplan. Omdat de private riolering van de woning vanuit de stedenbouwkundige verplichting reeds gescheiden diende aangelegd kan de eigenaar uitvoerder hierbij niet terugvallen op enige subsidie inzake afkoppelingen.

De eigenaar kan pas heraansluiten op de openbare riolering na een inspectie en goedkeuring van de betreffende afkoppeling door de afkoppelingsdeskundige en een officiële keuring op private riolering door een gecertificeerde keurder zoals die van toepassing sinds 1 juli 2011.

De keuring wordt door een door de gemeente aangestelde deskundige uitgevoerd en zijn éénmalig ten laste van de gemeente.

Bij een negatief attest zal de particulier onverwijld de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren en wordt op zijn verzoek een herkeuring uitgevoerd door de door de gemeente aangestelde deskundige. De kosten van de herkeuring worden doorgerekend via de waterfactuur vermeerderd met 6% BTW;

 

§10. Indien de particulier geen gevolg geeft aan de oproep om af te koppelen zal de gemeente een jaar na de vaststelling een belasting heffen conform het gemeentelijk handhavingsreglement van 22-12-2011 of latere aanpassingen.

Bij gevaar op overbelasting van een 2DWA stelsel zullen tevens debietbeperkende maatregelen worden uitgevoerd ter hoogte van de huisaansluiting op de openbare riolering;

 

§11. Voor de realisatie van de nieuwe huisaansluitingen op het openbaar domein wordt door de gemeente Tremelo bij de eigenaar-aanvrager een éénmalige forfaitaire retributie/aansluitingskost geïnd in overeenstemming met het gemeentelijke retributiereglement.

De retributie is in overeenstemming met het door dit reglement bepaalde kost voor een DWA-aansluiting, onafgezien het een extra RWA- of een DWA-aansluiting betreft;

 

§12. Voor de aanvang van de werken worden afspraken gemaakt tussen de gemeente en de eigenaars/huurders van de gebouwen omtrent hun wederzijdse rechten en plichten. Deze afspraken worden vastgelegd in een ‘overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater’. Een voorbeeld van deze overeenkomst wordt samen met dit reglement goedgekeurd.

 

Art. 8:

Inwerkingtreding.

Dit aangepaste reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2015 en voor alle dossier waarvoor nog overeenkomsten dienen ondertekend te worden, met uitzondering van de afkoppelingdossiers Grote Bollostraat – Schrieksebaan en Nobelstraat.

Voor deze dossiers blijft de gemeentelijke tussenkomst gelden van het vorige reglement goedgekeurd door de gemeenteraad van 22 december 2011.

 

Art. 9:

Bekendmaking:

Een afschrift van deze beslissingen zal overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Art. 10:

Bijlage I:

De standaardovereenkomst die zal worden voorgelegd aan de eigenaars wordt hierbij als bijlage goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Afdeling Financiën en Fiscaliteiten

P.7.Dossiernaam: Belasting op huis-aan-huis bedeling drukwerk
Onderwerp: Gemeentebelasting op huis-aan-huis bedeling van niet geadresseerd drukwerk met handelskarakter

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde op 18 december 2014 het gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019 goed.

 

Feiten en context

Het verspreiden van reclamebladen verhoogt de afvalberg van recyclagepapier fel. 

Het verwijderen van het oud papier brengt kosten met zich mee.

 

Juridische grond

          Artikel 170 § 4 van de grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeenten.

          Artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om belastingreglementen vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Argumentatie

Papierophalingen zijn kostelijk.  Door de heffing van een belasting op de huis aan huis verspreiding van niet geadresseerde drukwerken met een handelskarakter beoogt het gemeentebestuur enerzijds een daling van de papierberg en anderzijds een gedeeltelijke recuperatie van de ophalingskosten van het oud papier.

 

Financiële weerslag

In het door de gemeenteraad op 18 december 2014 goedgekeurde gewijzigde meerjarenplan 2014 - 2019 worden de jaarlijkse opbrengsten in de jaren 2015 tot 2019 op 20.000,00 euro geraamd.

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0020/73424000

1419/001/001/001/001

20.000,00 euro

-

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

3 stemmen tegen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Alain Verschaeren

4 onthoudingen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Petra Vreys en Christoph Torfs

 

Art. 1:

Voor een termijn beginnende op 01 februari 2015 en eindigend op 31 december 2019 wordt, ten behoeve van de gemeente Tremelo, een gemeentebelasting gevestigd op de voor de bestemmelingen kosteloze verspreiding aan huis van niet geadresseerde drukwerken met handelskarakter. De belasting is verschuldigd indien de verantwoordelijke uitgever of de eigenaar van de handelszaak waarvoor reclame gemaakt wordt geen vestigingseenheid heeft op het grondgebied van de gemeente.

 

Art. 2:

Onder verspreiding aan huis wordt verstaan het op het grondgebied van de gemeente (of een deel ervan) achterlaten van drukwerk zonder adressering in de brievenbussen en zonder initiatief van de bestemmeling.

 

Onder drukwerk met handelskarakter wordt verstaan elke publicatie die er toe strekt bekendheid te geven aan commerciële activiteiten, handelszaken en merknamen, en die erop gericht is de potentiële klant er toe te bewegen gebruik te maken van de diensten en/of producten van de adverteerder tegen betaling.

 

Art. 3:

De belasting is verschuldigd door de uitgever.

De drukker en de verdeler zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

Wanneer de uitgever, drukker en verdeler niet gekend zijn, is de belasting verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem de reclame wordt gevoerd.

 

Art. 4:

De belasting wordt vastgesteld op:

          0,02 euro per verspreid exemplaar voor alle drukwerken kleiner of gelijk aan A4 formaat met maximum 4 bladzijden, met een maximum van 25 euro per bedeling;

          0,04 euro per verspreid exemplaar voor alle drukwerken groter dan 4 bladzijden en/of groter dan A4 formaat, met een minimum van 100 euro per bedeling.

 

Art. 5:

Van de belasting is vrijgesteld de verspreiding van drukwerken waarvan de bedrukte oppervlakte voor 50 % of meer ingenomen wordt door tekst en/of afbeelding zonder handelskarakter.

 

Art. 6:

Van de belasting zijn eveneens vrijgesteld:

          verenigingen zonder winstoogmerk, voor zover ze sociale of culturele doeleinden hebben;

          plaatselijke sport- of culturele verenigingen, voor zover ze folders uitgeven voor eigen organisaties:

          De rechtspersonen die een handelszaak of vestigingseenheid hebben, gelegen op het grondgebied van de gemeente Tremelo.

          publiciteit gevoerd door vormingsinstellingen en plaatselijke onderwijsinstellingen.

 

Art. 7:

De belastingplichtige is gehouden ten minste 24 uren vóór de verspreiding van het drukwerk aangifte te doen aan het gemeentebestuur.

 

Hierbij dient de belastingplichtige alle noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen, meer bepaald een specimen van het te verspreiden drukwerk, een verklaring van het aantal exemplaren en een overzicht van de straten waar de folder zal bedeeld worden. Voor de periodieke verspreiding mag de aangifte bij voorbaat gedaan worden voor een periode van hoogstens 12 maanden.

 

Art .8:

§1. Bij gebreke van een aangifte of bij onvolledige aangifte wordt de belastingplichtige van ambtswege belast, volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

 

§2. Indien het aantal verspreide exemplaren niet binnen de in artikel 7 vastgestelde termijn wordt medegedeeld, wordt de belasting ambtshalve berekend volgens het netto aantal brievenbussen op 1 januari van het aanslagjaar, opgedeeld per deelgemeente, volgens opgave van de Belgische Post.

 

§3. Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepalingen van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

§4. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen volgend op de datum van de verzending van de betekening om zijn opmerkingen voor te dragen.

 

Art. 9:

De bij artikel 8 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag van 25 euro. Het bedrag van deze verhoging wordt ingekohierd.

 

Art. 10:

De belasting wordt ingevorderd bij wijze van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 11:

De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na de toezending van het aanslagbiljet.

 

Art. 12:

De belastingplichtige kan een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend binnen een termijn van zes maanden vanaf de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat.

 

Art. 13:

Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig het Gemeentedecreet.

 

Art. 14:

Afschrift van deze beslissing zal aan de toezichthoudende overheid worden gestuurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.8.Dossiernaam: Toelagen raden, scholen en musea
Onderwerp: nominatieve toekenning

 

Voorgeschiedenis

          14/11/1983: wet betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          27/12/1995: gemeentelijke toelagereglement

          31/08/2005: Gemeentedecreet

 

Argumentatie

Artikel 4 van de wet van 14/11/1983 bepaalt dat de gemeenteraad voor iedere toelage nog een toewijzingingsbeslissing moet nemen waarbij:

          de aard, de omvang en de aanwendingsvoorwaarden worden bepaald;

          eveneens de nodige verantwoordingsstukken worden opgelegd evenals de termijnen waarbinnen die verantwoording dient te worden voorgelegd.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

diversen/64910000

1419/001/001/001/001

1419/003/002/004/002

1419/004/008/001/001

1419/004/004/002/001

1419/003/001/001/001

1419/003/004/001/001

11.163,00

1.860,00

5.000,00

4.720,00

1.860,00

1.860,00

-

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

In uitvoering van artikel 3 van onze beslissing van 27/12/1995 volgende toelagen toe te kennen voor het dienstjaar 2015:

Naam

Budgetsleutel

Bedrag toelage

Roemeniëcomité

0160-64910000

1.000,00

GROS

0160-64910000

1.860,00

Scholen: Damiaanschool, St.Annaschool, Vrije basisschool Tremelo, De Cocon - milieuschoolproject

0309-64910000

2.600,00

Mina-raad

0390-64910000

1.240,00

Middenstandsraad

0500-64910000

1.983,00

Damiaanmuseum

0700-64910000

5.000,00

Cultuurraad

0709-64910000

4.720,00

Seniorenraad

0959-64910000

1.860,00

Gezondheidsraad

098002-69410000

1.860,00

Adviesraad voor personen met een beperking

098002-94910000

1.860,00

 

Aard: toelage voor werkingsuitgaven of investeringsuitgaven vrij te bepalen door de toelagetrekker.

Aanwendingsvoorwaarden: vrij

Verantwoording: facturen gedateerd in het jaar 2015 van minimaal het bedrag van de toelage, in te dienen uiterlijk op 30 april 2015. Niet-verantwoorde bedragen zullen teruggevorderd worden.

 

Art. 2:

De aanvragen voor de toelage 2015 dient voor 30/03/2015 binnengebracht te worden op de financiële dienst.

 

Art. 3:

De verenigingen 'Kunstkring Gesigneerd' en 'Fanfare De Bosgalm' werden door het schepencollege van 6 januari 2015 geschrapt uit deze beslissing.

 

Art. 4:

De controle van en op voornoemde rechtvaardiging zal worden uitgevoerd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Kennisname verslag
Onderwerp: Verslag commissie voor financiën en budget.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.10.Dossiernaam: Finilek Wind4Flanders
Onderwerp: Verzoek aan Finilek om te investeren in Wind4Flanders

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Finilek;

Finilek is op verzoek van en voor rekening van de gemeente aandeelhouder van EGPF (Electrabel Green Project Flanders);

 

Feiten en context

16.12.2014: aangetekende brief van Finilek;

Het reglement van de algemene vergadering van Finilek voor het beheer van de participaties in EGPF en Wind4Flanders.

 

Juridische grond

6 juli 2001: decreet op de intergemeentelijke samenwerking

15 juli 2005: Gemeentedecreet, art. 42

 

Advies

Akkoord tot aanvaarding van het voorgestelde aanbod om Finilek te verzoeken voor rekening van de gemeente een maximaal investeringsbedrag tot 31 december 2017 in Wind4Flanders te onderschrijven van 34.158,81 €.

 

Argumentatie

Een participatie in de opvolger van EGPF, Wind4Flanders, bevordert de productie van windenergie en de gemeente Tremelo draagt op deze wijze bij tot het opwekken van hernieuwbare energie.

 

Financiële weerslag

Het investeringsbedrag voor rekening van de gemeente Tremelo door Finilek wordt gefinancierd via vreemde middelen;

Er dienen dus in het budget geen uitgavekredieten voorzien te worden.

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Theo Smets, Diana Van Leemputten en Frederik Laeremans

4 stemmen tegen: Koen De Vadder, Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Tjorven Puype

5 onthoudingen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Petra Vreys, Alain Verschaeren en Christoph Torfs

 

Art. 1:

Finilek te verzoeken voor rekening van de gemeente Tremelo een maximaal investeringsbedrag tot 31 december 2017 in Wind4Flanders te onderschrijven van 34.158,81 €.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

BKO

P.11.Dossiernaam: Adviesraad lokaal overleg kinderopvang
Onderwerp: Adviesraad LOK, vaststelling nieuwe ledenlijst

 

Voorgeschiedenis

24 mei 2013 besluit van de Vlaamse Regering over het lokaal beleid kinderopvang

4 juli 2013 gemeenteraadsbeslissing over de oprichting van de adviesraad lokaal overleg kinderopvang Tremelo en de vaststelling van het huishoudelijk reglement - statuten en van de ledenlijst

26 november 2013 Ontslag bij de adviesraad lokaal overleg kinderopvang, ingediend door de heer Jo Discart, afgevaardigde van de ouderraad van de Damiaanschool Tremelo.

17 december 2014 Kandidatuurstelling van mevrouw Ingrid Van den Berg als afgevaardigde van de ouderraad van de Damiaanschool Tremelo.

17 december 2014 Kandidatuurstelling van mevrouw Anita Ooms als vertegenwoordigster van Kinderopvang Jip en Janneke.

23 december 2014 Kandidatuurstelling van mevrouw Justé Conny als vertegenwoordigster van de Gezinsbond Tremelo-Baal.

 

Feiten en context

Mevrouw Ingrid Van den Bergh werd door de vergadering van het Oudercomité van de Damiaanschool Tremelo aangesteld als vertegenwoordigster bij de adviesraad lokaal overleg kinderopvang ter opvolging van de heer Jo Discart.

Mevrouw Anita Ooms is de uitbaatster van kinderdagverblijf Jip en Janneke en stelt zich kandidaat om de adviesraad lokaal overleg kinderopvang te vervoegen.

Mevrouw Conny Justé stelt zich eveneens kandidaat om als vertegenwoordigster van de Gezinsbond vast lid te worden van de adviesraad lokaal overleg kinderopvang. Zij duidt de heer Remy Luyckx, lid van de Gezinsbond, aan als haar plaatsvervanger telkens zij zich niet kan vrijmaken voor vergaderingen van deze adviesraad.

 

Juridische grond

4 juli 2013 Huishoudelijk reglement - statuten van de adviesraad lokaal overleg kinderopvang.

 

Argumentatie

Mevrouw Ingrid Van den Bergh vertegenwoordigt een vereniging, de Ouderraad Damiaanschool, die gebruik maakt van kinderopvang in Tremelo.

Mevrouw Anita Ooms vervult een functie in de plaatselijke opvang van kinderen met haar kinderopvangvoorziening Jip en Janneke.

De Gezinsbond Tremelo-Baal die vertegenwoordigd wordt door mevrouw Conny Justé, biedt eveneens een vorm van kinderopvang aan, zij het aan huis.

Allen voldoen ze hiermee aan de voorwaarden om lid te worden van de adviesraad lokaal overleg kinderopvang Tremelo.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De ledenlijst van de adviesraad lokaal overleg kinderopvang als volgt vast te stellen

Temmerman Mieke, voorzitster

Dams Paul, burgemeester, Derewianka Nadja, directrice Vrije Basisschool Tremelo; De Wit Bert, schepen van buitenschoolse kinderopvang; Godefroid Laurence, ouderraad Sint-Anna Baal; Haesendonck Ilse, afgevaardigde Kind & Gezin, Heremans Sonja, coördinator BKO Pimpernel; Honée Mieke, verantwoordelijke dienst voor onthaalouders OCMW; Huysmans Wendy, voorzitster Jeugdraad; Justé Conny, Kenis Carina, deskundige Igo-Leuven, Laporte Geert, voorzitter ouderraad BS De Cocon; Ooms Anita, Kinderopvang Jip en Janneke; Op de Beeck Caroline, ouder; Smets Begga, directrice Damiaanschool; Van Daele Mike, ouder; Van den Bergh Ingrid, ouderraad Damiaanschool; Van Doorsselaer Cathy, ouder; Van Herck Jan, OCMW-voorzitter; Van Rompaey Bart, directeur Sint-Annaschool

 

Art. 2:

Een kopie van deze beslissing te verzenden aan de leden van de adviesraad lokaal overleg kinderopvang.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.12.Dossiernaam: Jobstudenten
Onderwerp: Contingent jobstudenten 2015

 

Voorgeschiedenis

          Gemeenteraadsbeslissing 23 januari 2014: vaststelling contingent jobstudenten en monitoren tijdens 2014

          3 november 2014: vraag van het afdelingshoofd Vrije Tijd tot aanwerving van jobstudenten tijdens de maanden juli en augustus voor een totaal van 1800 uren voor tewerkstelling in het zwembad ter vervanging van redders met verlof en het bemannen van de kassa en voor de aanwerving van monitoren tijdens de maanden juli en augustus voor een totaal van 2500 uren tijdens de gemeentelijke speelpleinwerking

          4 november 2014: vraag van de coördinator buitenschoolse kinderopvang tot aanwerving van jobstudenten ter vervanging van de begeleidsters van de buitenschoolse kinderopvang voor een totaal van 2000 uur, in de krokus-, paas- en zomervakantie

          19 december 2014: vraag van de technisch coördinator dienst Grondgebiedszaken tot aanwerving van jobstudenten tijdens de maanden juli en augustus voor een totaal van 1200 uren ter vervanging van personeelsleden in functie van de vakantie planning en als ondersteuning voor de grachten ploeg en de logistieke ploeg

 

Feiten en context

Tijdens de vakantieperiodes is het noodzakelijk om jobstudenten aan te werven teneinde de vaste personeelsleden in de mogelijkheid te stellen vakantie te nemen.

 

Juridische grond

          K.B. 23 mei 1972 betreffende de tewerkstelling van jeugdige werknemers op zon- en feestdagen, B.S. 7 juni 1972

          Wet 4 januari 1974 betreffende de feestdagen, B.S. 31 januari 1974

          Arbeidsovereenkomstenwet 3 juli 1978 houdende tewerkstelling van studenten, B.S. 22 augustus 1978

          K.B. 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, B.S. 31 maart 1998

          K.B. 3 mei 1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk, B.S. 3 juni 1999

          Wet 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector, B.S. 5 januari 2001

          K.B. 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op werknemers, B.S. 16 juni 2003

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikel 102-117, personeel

          K.B. 12 september 2011 tot wijziging van art. 17 bis van het K.B. 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, B.S. 30 september 2011

          Wet 28 juli 2011 houdende maatregelen met het oog op de invoering van een solidariteitsbijdrage op de tewerkstelling van studenten die niet onderworpen zijn aan het stelsel van de sociale zekerheid, B.S. 19 augustus 2011

          Rechtspositieregeling voor het personeel, goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2008.

 

Argumentatie

In 2014 werden volgende uren toegekend aan de verschillende diensten:

          zwembad: 1800 uren

          speelplein: 2500 uren

          buitenschoolse kinderopvang: 2000 uren

          technische uitvoeringsdienst: 1200 uren

Voor iedere dienst was dit aantal uren toereikend om een goede planning voor de jobstudenten op te stellen. Er wordt dan ook voorgesteld eenzelfde aantal uren toe te kennen voor het jaar 2015.

 

Financiële weerslag

In de begroting van 2015 werden de nodige kredieten voorzien onder volgende artikelnummers:

          GBB/0740/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (sportdienst)

          GBB/075002/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (monitoren)

          GBB/094301/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (buitenschoolse kinderopvang)

          GBB/0200/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (technische uitvoeringsdienst)

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het contingent jobstudenten en monitoren tijdens de vakantieperiodes 2015 als volgt vast te leggen:

          zwembad: 1800 uren

          speelplein: 2500 uren

          buitenschoolse kinderopvang: 2000 uren

          technische uitvoeringsdienst: 1200 uren

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd tot verdere invulling van de jobstudenten.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.13.Dossiernaam: Rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel
Onderwerp: Kennisname mededeling Agentschap Binnenlands Bestuur van 2.12.2014

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Personeel

P.14.Dossiernaam: Rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel
Onderwerp: Goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

18 december 2008: beslissing gemeenteraad: vaststelling van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.

26 maart 2009: kennisname gemeenteraad van het toezicht van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, op datum van 6 maart 2009 voor wat betreft de vaststelling van de rechtspositieregeling. Deze werd goedgekeurd.

 

Juridische grond

19 december 1974: wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, artikel 2: er wordt met de vakbonden onderhandeld over het administratief statuut.

5 juli 2005: gemeentedecreet, laatst gewijzigd 21 februari 2014, in het bijzonder volgende artikels:

          artikel 43§2 4°: het vaststellen van de rechtspositieregeling is een bevoegdheid van de gemeenteraad die niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd.

          artikel 81§4: de gemeentesecretaris zorgt in overleg met het managementteam voor het opstellen van het ontwerp van rechtspositieregeling.

          artikel 105: legt de minimale verplichtingen van de rechtspositiergeling vast

          artikel 252 ev.: deze artikelen regelen het bestuurlijk toezicht

7 december 2007: Besluit van de Vlaamse Regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, laatst gewijzigd op 6 september 2013.

 

Advies

18 augustus 2014: mededeling en bespreking van wijzigingen op het managementteam.

23 september 2014: positief advies van de OCMW-raad.

5 januari 2015: protocol van akkoord door het ACV-openbare diensten met een opmerking in verband met de wijzigingen in artikel 158.

6 januari 2015: Acod is akkoord met de wijzigingen behalve met die van art 158 (zelfde bemerking ACV-OD) maar wij blijven uiteraard bij ons eerdere niet akkoord voor de totaliteit van de RPR (BVR RPR).

 

Argumentatie

De gemeenteraad keurt de rechtspositieregeling goed waardoor het personeel rechtszekerheid verwerft.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De wijzigingen aan de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel, die integraal deel uitmaakt van deze beslissing, worden goedgekeurd.

 

Art. 2:

Deze beslissing en het bijbehorende dossier wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

OCMW

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: Budget 2015 en aanpassing meerjarenplan 2014 -2019
Onderwerp: Kennisname budget 2015 en aanpassing meerjarenplan 2014 - 2019 van het OCMW

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

OCMW

 

Secretariaat

P.16.Dossiernaam: Beheersovereenkomst gemeente Tremelo en ocmw
Onderwerp: Goedkeuring beheersovereenkomst tussen gemeente Tremelo en ocmw inzake gemeenschappelijke financieel beheerder en financiële dienst

 

Voorgeschiedenis

          Beslissing van 25 november 2014 van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn met betrekking tot het ontslag van de huidige financieel beheerder van het OCMW.

          Beslissing van 23 december 2014 van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn - algemeen beleid - goedkeuring van ontwerp van beheersovereenkomst tussen gemeente en OCMW betreffende de gemeenschappelijke financiële beheerder.

 

Feiten en context

          Door het vertrek van de huidige financieel beheerder van het OCMW en door het akkoord van de financieel beheerder van de gemeente om ook de taak van financieel beheerder van het OCMW op zich te nemen, wordt een eerste stap tot samenwerking gezet.

 

Juridische grond

          Vlaams regeerakkoord van 23 juli 2014 waarin onder meer sprake is van een verplichte en volledige integratie van OCMW en gemeentebestuur tegen de start van de volgende bestuursperiode.

          Modeltekst beheersovereenkomst van 24 mei 2013 van VVSG.

 

Argumentatie

          De gemeente Tremelo en het OCMW Tremelo wil werk maken van een resultaatgerichte samenwerking.   Deze samenwerking zou zuiniger of kostenefficiënter zijn en kan bijdragen tot de kwaliteitsverbetering van de dienstverlening onder meer door kruisbestuiving en het delen van expertise.

          De goedkeuring van een beheersovereenkomst betreffende de samenvoeging van de financiële diensten van gemeente en van het OCMW tot één geïntegreerde financiële dienst onder leiding van een gemeenschappelijk financieel beheerder is hiertoe noodzakelijk.

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

3 stemmen tegen: Koen De Vadder, Tjorven Puype en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het OCMW met betrekking tot het gemeenschappelijk gebruik van de financieel beheerder en de daarmee samenhangende integratie van de financiële dienst goed. De beheersovereenkomst waarvan sprake is als bijlage bij deze beslissing gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 2:

Het schepencollege wordt belast met de verdere afsluiting en ondertekening van de beheersovereenkomst.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.17.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 22 januari 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

T.1.Dossiernaam: Bijkomend punt ingediend door Nick De Rijck, N-VA
Onderwerp: Gemeentelijk meldpunt sluikstorten en zwerfvuil bekender maken bij de bevolking en aanleggen meldingsregister.

Binnen de week opruimen van sluikstort na melding aan meldpunt.

Actief identificeren van de vervuilers via onderzoek sluikstort.

Aankoop of huur mobiele camera om sluikstorters te identificeren.

Aanpassing gemeentelijke retributie voor zwerfvuil en sluikstorten.

Aanpassen GAS boete voor sluikstorten en zwerfvuil.

Het CBS belasten met de uitwerking van het geheel.

 

Gemeenteraadslid Nick De Rijck geeft verdere toelichting.

Hij is op 1 januari 2015 naar de cyclocross op de Balenberg gegaan en merkte zwerfvuil op.

Hij vraagt dat de reglementen herbekeken zouden worden.

In het GAS-reglement staat niets over zwerfvuil en sluikstorten. In het retributiereglement op het sluikstorten staan prijzen voor sluikstort van <1 m³ (250 euro) en >1m³ (750 euro). Dit zou volgens Nick De Rijck beter vervangen worden door een doorrekening van de effectieve kosten. Stel dat er een stort met chemisch afval opduikt, duur om op te ruimen, dan zouden de opruimkosten oplopen voor de gemeente en de inkomsten blijven maximum 750 euro. Als de effectieve opruimkosten zouden doorgerekend worden aan de sluikstorter, zou dat beter zijn voor de gemeentekas. Verder dient het meldpunt sluikstorten beter bekend gemaakt te worden, moet men harder proberen om de vervuilers op te sporen en zelfs nadenken over het inzetten van mobiele camera's.

Globaal in Vlaanderen wordt er veel geld uitgegeven aan het opruimen van sluikstorten. Gemeenteraadslid Nick  De Rijck vindt preventie belangrijk maar preventie alleen helpt niet. Als een sluikstort gemeld wordt, dient dat niet alleen genoteerd te worden, maar er moet ook voor gezorgd worden dat het sluikstort een week later opgeruimd is. Schepen Diane Willems wil toch benadrukken dat er al veel gedaan wordt. In het GAS-reglement staat wel dat je met een administratieve geldboete kan worden gestraft als je voorwerpen op de openbare weg werpt, plaatst of achterlaat. De zwerfvuilactie is telkenjare een succes. Meteen ook een uitnodiging aan het adres van de N-VA om mee te doen met de komende zwerfvuilactie op 28 maart 2015. Sluikstorten worden al binnen de week opgeruimd of toch in de mate van het mogelijke. Toegegeven af en toe lukt dat eens niet wegens omstandigheden. De vervuilers identificeren wordt ook steeds geprobeerd, maar dat is niet zo eenvoudig. Met camera's, mobiele of andere, moet men voorzichtig zijn: Ten eerste: Wet op de privacy is van toepassing en ten tweede: Wie wordt ermee op straat gestuurd?

Gemeenteraadslid Nick De Rijck wil niet zeggen dat men er niet mee bezig is. Hij vindt wel dat men er op één of andere manier zou moeten toe komen dat niemand nog zwerfvuil achterlaat en dat een zwerfvuilactie organiseren overbodig zou worden. In ieder geval zou het retributiereglement toch mogen aangepast worden. Schepen Marie-Louise Maes denkt dat de vervuilers er wel zullen op letten dat er geen identificatie mogelijk is. Burgemeester Paul Dams toont een foto met afval genomen in de omgeving van de woning van gemeenteraadslid Nick De Rijck op een braakliggend stuk grond. Hij vraagt of Nick dit gemeld heeft. Wat verder is er een kamp gebouwd. Gemeenteraadslid Nick De Rijck geeft toe dat hij dat nog niet gezien heeft en dus ook niet gemeld heeft.

Gemeenteraadslid Kris Torfs verwijst ook naar de campagne tegen zwerfvuil http://www.indevuilbak.be/. Volgens Kris zijn er subsidies te bekomen om de gemeente proper te houden als er aan een paar voorwaarden voldaan wordt. Bestraffen alleen haalt niet veel uit. Schepen Diane Willems vraagt dat de partijleden samen de straten zouden afgaan, tijdens de zwerfvuilactie. Dat zou meer opvallen, meer indruk maken. Gemeenteraadslid Kris Torfs vindt het goed dat dat vorige keer niet samen gebeurde omdat op die manier net meer straten aan bod zijn gekomen. Hij wijst erop dat iedere burger trouwens zwerfvuilzakken kan bekomen. In scholen hoort zwerfvuil opruimen ook bij de sensibilisering. Gemeenteraadslid Mark Wouters vindt dat al het werk dat al gepresteerd werd niet in vraag moet gesteld worden. De gebruikte tools kunnen altijd nog wel verbeterd worden, maar we mogen ook de besparingsmaatregelen niet uit het oog verliezen. Schepen Diane Willems benadrukt nogmaals dat er al heel wat gebeurt rond zwerfvuil. Gemeenteraadslid Kris Torfs vindt dat het toch nog meer gestructureerd zou kunnen.

Gemeenteraadsvoorzitter Marc Verlinden vraagt of er over het punt dient gestemd te worden. Gemeenteraadslid Nick De Rijck vindt dat niet nodig. Hij wou alleen de aanzet maar geven om de gemeente proper te houden.

 

Gemeenteraadslid Nick De Rijck licht het door hem ingediende agendapunt als volgt toe:

Iedere zwerfvuilactie is een groot succes. Nogmaals dank aan alle vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

We dienen echter vast te stellen dat het dweilen is met de kraan open. Jaarlijks is de totale factuur in Vlaanderen voor het opruimen van sluikstorten een 190 miljoen Euro. Ook Tremelo betaalt hiervan zijn deel.

We moeten dringend actie nemen om zwerfvuil en sluikstorten een halt toe te roepen.

We kunnen het gemeentelijk milieubeleidsplan 2011 – 2015 erop na slaan en de gemeentelijke belasting op sluikstorten, zie bijlage. Er zijn dan nog de GAS boetes maar daar wordt niet specifiek verwezen naar sluikstorten en zwerfvuil.

Het blijven opruimen van de troep is lovenswaardig maar veranderd niets structureel aan toenemende aanwezigheid van vuil langs de wegen.

Om dit probleem aan te pakken stellen we volgende voor:

1. Handhaving:

• Meldpunt sluikstorten

Actief verdelen van de coördinaten meldpunt zwerfvuil en sluikstort aan de mensen. Dit kan door het infoblaadje, plaatselijke pers, enz. Gesluikstorte goederen moeten zo snel mogelijk worden geruimd. Afval trekt immers afval aan. Hoe langer men wacht, hoe groter het probleem. Tevens de mensen bewust maken van de kosten dat dit afval met zich mee brengt ( preventie).

Binnen de week dienen de klachten ( opruimen ) uitgevoerd zijn. Hiermee geven we een signaal aan onze inwoners, dat het menens is. Opsporen sluikstorters via systematische aanpak

Tevens vragen we om van de meldingen een register aan te leggen met aanduiding op landkaart van de gemeente zodat we zicht krijgen op de probleemplaatsen.

• Identificeer de vervuilers

Bij het opruimen van het sluikstorten en zwerfvuil deze nauwgezet te onderzoeken op referenties van de eigenaar. Men kan men in vele gevallen de dader opsporen en beboeten.

• Mobiele camera’s

Gezien de hardnekkigheid van sluikstorten loont de aanschaf of huur van een mobiele camera de moeite. In te zetten bij probleemzone ’s en aan de glasbollen. Geplaatste camera’s hebben een afschrikkingseffect en kunnen effectief sluikstorters betrappen. Zoals het hoort volgens de wet moet men de burger ook steeds informeren dat hij gefilmd wordt.

De aankoop of huur van deze camera kan gezamenlijk met de buurgemeenten uit de politiezone besproken worden.

2. Retributie voor zwerfvuil en sluikstorten

In Tremelo hebben we een retributie op sluikstorten. Te weten 250 € voor minder dan 1 m³ vuil en 750 € voor meer dan 1 m³ vuil. Het voorstel is om deze retributie te vervangen door de werkelijke kosten van het opruimen. Deze kosten worden als volgt aangerekend:

- de loonkost per uur voor het inzetten van personeelsleden;

- de vrachtwagen 60,00 euro per uur;

- de tractor en aanhangwagen 60,00 euro per uur;

- werken uitgevoerd door derden, de factuurprijs;

- De stortkosten; factuurprijs

- Administratiekost: 10 % op totaal van voorgaande kosten.

Met deze aanrekening worden de exacte kosten doorgerekend naar de vervuiler. Een veel correcter systeem dan het huidige.

Het CBS belasten met de uitwerking van deze retributie.

3. GAS-reglement voor zwerfvuil en sluikstorten

Bovenop deze retributie stellen we voor om in ons GAS – reglement ook een sanctie op te nemen:

• Het is verboden zwerfvuil op het openbaar domein zoals (niet-limitatieve opsomming) reclameborden, sigarettenpeuken, kauwgum, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen enz. achter te laten.

• Het is verboden huishoudelijk afval achter te laten op het openbaar domein, op aanpalende terreinen of in andermans vuilnisbak of container.

Bij de GAS boete kan de overtreder kan kiezen voor gemeenschapsdienst (8 uur mee opruimen met gemeentelijke diensten van zwerfvuil) of een GAS boete van 250 € per overtreding. Deze GAS boete komt bovenop de opruimkosten.

Het CBS belasten met de uitwerking van deze GAS boete.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019