Zitting van 28 november 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

Vanaf punt P.19 verlaat Nele De Preter, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.20 vervoegt Nele De Preter, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.3.Dossiernaam: Aanpassing huishoudelijk reglement gemeenteraad
Onderwerp: Wijziging van het tijdstip van inzage door raadsleden, verduidelijking van de verplichtingen inzake ICT- en informatieveiligheid en toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter

 

Voorgeschiedenis

          28 februari 2019: de gemeenteraad keurt een nieuw huishoudelijk reglement omtrent zijn werking goed.

          12 november 2019: het college van burgemeester en schepenen geeft een positief advies omtrent de aanpassing van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad inzake het tijdstip van inzage van dossiers door raadsleden, inzake de verplichtingen aangaande informatieveiligheid en inzake de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad.

 

Feiten en context

Er wordt voorgesteld om volgende aanpassingen aan te brengen aan het huishoudelijk reglement:

 

1) Momenten waarop dossiers geraadpleegd kunnen worden (aanpassing artikel 9 §1)

Het huishoudelijk reglement bepaalt op heden dat de raadsleden de dossiers van de raad kunnen raadplegen op het secretariaat op maandag van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur, op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur, op woensdag van 09.00 tot 12.00 uur, op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur), alsook één uur voor de vergadering van de raad. Het voorstel is dat dit vanaf heden mogelijk zal zijn op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 12.00 uur. De overige momenten blijven ongewijzigd.

 

2) Dubbel presentiegeld voorzitter (nieuw artikel 37/1)

Het huishoudelijk reglement bepaalt momenteel niet dat de voorzitter een dubbel presentiegeld krijgt. Er wordt een nieuw artikel 37/1 ingevoegd waarin bepaald wordt dat aan de voorzitter van de raad, indien hij geen lid is van het college van burgemeester en schepenen, een dubbel presentiegeld wordt toegekend voor de vergaderingen van de raad.

 

3) Verplichtingen inzake ICT- en informatieveiligheid (nieuw artikel 43/1)

Op vraag van Sarah Smolders, de Data Protection Officer van lokaal bestuur Tremelo, zou een extra artikel omtrent informatieveiligheid opgenomen worden in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Concreet wordt er een nieuwe titel XIII /I. Informatieveiligheid opgenomen in het huishoudelijk reglement, waarbij een nieuw artikel 43/1 wordt ingevoegd:

 

Art. 43/1. - §1. - Voor de organisatie van de raad voorziet het lokaal bestuur in het gebruik van beveiligde webplatformen voor het beheer van dossiers en voor de verwerking van e-mails.

 

§2. - Voor alle raadsleden voorziet het lokaal bestuur in een persoonlijk e-mailadres volgens de vorm "voornaam.achternaam@tremelo.be". De e-mails die op dit e-mailadres toekomen, worden automatisch doorgestuurd naar een privé e-mailadres van het betreffende raadslid.

 

§3. - Logingegevens en wachtwoorden voor het digitaal vergaderplatform meeting.mobile zijn strikt persoonlijk en mogen nooit gedeeld worden. Alle behandelingen en/of acties aangaande dossiers gebeuren binnen dit beveiligd platform.

 

Juridische grond

          Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 38, waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement moet vaststellen waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad. De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

          Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, inzonderheid artikel 17 waarin bepaald wordt dat aan de voorzitter van de gemeenteraad maximaal een dubbel presentiegeld kan worden toegekend voor de raadszitting.

 

Argumentatie

In het huishoudelijk reglement werd initieel bepaald dat raadsleden o.a. elke donderdagavond van 17u00 tot 19u00 dossiers van de raad kunnen inkijken op het secretariaat. Sinds september 2019 is het gemeentehuis echter niet meer open op donderdagavond, maar enkel nog op dinsdagavond. De personeelsleden van het secretariaat hebben dan ook geen servicetijd meer op donderdagavond. Daarom wordt voorgesteld dat raadsleden vanaf heden dossiers kunnen inkijken op dinsdagavond in plaats van op donderdagavond. De overige momenten waarop raadsleden dossiers kunnen inkijken op het secretariaat, blijven ongewijzigd.

 

De tweede wijziging betreft de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad. Het besluit van de Vlaamse regering betreffende het statuut van de lokale mandataris biedt de mogelijkheid om aan de voorzitter van de raad maximaal een dubbel presentiegeld toe te kennen. Tot op heden werd deze mogelijkheid niet ingeschreven, omdat de voorzitter van de raad bij de start van de huidige bestuursperiode eveneens lid was van het college van burgemeester en schepenen, en zodoende geen presentiegeld kreeg voor het bijwonen van de raad. Overigens werd tijdens de vorige bestuursperiodes ook een dubbel presentiegeld toegekend aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

De wijziging met betrekking tot informatieveiligheid wordt ingevoerd op vraag van Sarah Smolders, de Data Protection Officer van lokaal bestuur Tremelo. Raadsleden zijn persoonlijk verantwoordelijk voor hun handelingen in het kader van informatieveiligheid. Dit staat in contrast met de leden van het college van burgemeester en schepenen, voor wiens acties in het kader van informatieveiligheid het lokaal bestuur zelf verantwoordelijk is als 'verwerkingsverantwoordelijke'. Middels het nieuwe artikel 43/1, wordt de nadruk gelegd op het feit dat er een beveiligd vergaderplatform voorhanden is (meeting.mobile) en dat logingegevens en wachtwoorden voor dit platform strikt persoonlijk zijn.

 

Financiële weerslag

Er zal een dubbel presentiegeld voorzien worden voor de voorzitter van de raad, zijnde 426,64 euro per zitting.

 

BESLUIT

13 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

2 stemmen tegen: Nadia Van Beughem en Alain Verschaeren

8 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de aanpassing van artikel 9§1 van het huishoudelijk reglement omtrent de werking van de gemeenteraad goed te keuren, in die zin dat de avond waarop raadsleden dossiers van de raad op het secretariaat kunnen inkijken gewijzigd wordt van donderdagavond naar dinsdagavond.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit de invoeging van een nieuw artikel 37/1 in het huishoudelijk reglement omtrent de werking van de gemeenteraad goed te keuren, waarin het volgende bepaald wordt: "Aan de voorzitter van de raad wordt een dubbel presentiegeld toegekend, indien hij geen lid is van het college van burgemeester en schepenen / vast bureau. Alle bepalingen uit artikel 37 van dit huishoudelijk reglement zijn onverwijld van toepassing op de toekenning van dit dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad."

 

Art. 3:

De gemeenteraad besluit de invoeging van een nieuwe titel XIII/ I Informatieveiligheid en een nieuw artikel 43/1 in het huishoudelijk reglement omtrent de werking van de gemeenteraad goed te keuren, waarin het volgende bepaald wordt: " §1. - Voor de organisatie van de raad voorziet het lokaal bestuur in het gebruik van beveiligde webplatformen voor het beheer van dossiers en voor de verwerking van e-mails.

§2. - Voor alle raadsleden voorziet het lokaal bestuur in een persoonlijk e-mailadres volgens de vorm "voornaam.achternaam@tremelo.be". De e-mails die op dit e-mailadres toekomen, worden automatisch doorgestuurd naar een privé e-mailadres van het betreffende raadslid.

§3. - Logingegevens en wachtwoorden voor het digitaal vergaderplatform meeting.mobile zijn strikt persoonlijk en mogen nooit gedeeld worden. Alle behandelingen en/of acties aangaande dossiers gebeuren binnen dit beveiligd platform."

 

Art. 4:

De geconsolideerde versie van het huishoudelijk reglement wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd, en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 5:

Dit reglement treedt retroactief in voege met ingang van 1 september 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.4.Dossiernaam: Omgevingsvergunning 201914. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 201914 (OMV_2019092024) van Landmetingen Goeron voor het verkavelen van gronden op het perceel gelegen Veldonkstraat 222, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie C nr. 529 F3.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 12 juli 2019 aanvraag van de omgevingsvergunning van Landmetingen Goeron Bvba voor het verkavelen van gronden (het slopen van een bestaande woning en het creëren van 2 bouwloten voor open bebouwing) op het perceel gelegen Veldonkstraat 222, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd.1) sectie C nr. 529 F3.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: (201914) en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2019092024).

          Het openbaar onderzoek wordt ingesteld van 19 augustus 2019 tot 17 september 2019.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Veldonkstraat 222, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1) sectie C nr.529 F3.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron: RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius - Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

 

Argumentatie

Het behoort de Veldonkstraat 222, 3120 Tremelo, gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Veldonkstraat 222, 3120 Tremelo zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 00a 31ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius - Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

- Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

- Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

- Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5.Dossiernaam: Omgevingsvergunning 201915.  Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 201915 (OMV_ 2019099150) van François Geens, Schrieksebaan 284, 3140 Keerbergen voor het verkavelen van gronden op het perceel gelegen Gezonde Luchtstraat Z/N en Rechtestraat 5, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie A nrs. 390 V4, 390 W3, 390 Z5, 390 X3, 390 Z4.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 8 augustus 2019 - aanvraag van de omgevingsvergunning van Francois Geens voor het verkavelen van gronden op het perceel gelegen Gezonde Luchtstraat Z/N en Rechtestraat 5, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd.1) sectie A nrs. 390 V4, 390 W3, 390 Z5, 390 X3, 390 Z4 (afd.1)).

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201915 en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2019099150).

          Het openbaar onderzoek wordt ingesteld van 16 september 2019 tot 15 oktober 2019.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Gezonde Luchtstraat Z/N en Rechtestraat 5, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1) sectie A nrs. 390 V4, 390 W3, 390 Z5, 390 X3, 390 Z4.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron: RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius, Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

IInzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

 

Argumentatie

Het voorliggend wegtracé maakt aansluiting op een bestaande doodlopende openbare weg, de Gezonde Luchtstraat.  Via het project zal deze rustige doodlopende straat verbonden worden met de Rechtestraat zodat ze niet meer doodlopend is.  Bijgevolg zal er circulatieverkeer mogelijk zijn en zal het karakter van de weg veranderen.

De wegverbreding die wordt ontworpen in het noordelijk deel van het project en in aansluiting van de bestaande straat is overmatig breed en zorgt voor te veel verharde oppervlakte.  Ook ontbreekt een publiek bruikbare groenzone in de verkaveling als rustplaats, speelgelegenheid of sociaal ontmoetingspunt.

Bij het inrijden van de Rechtestraat worden enkele openbare parkeerplaatsen voorzien.  Het gebruiksgenot hiervan is dubieus.  Ze zijn op redelijke afstand gelegen van de individuele woningen en zijn eerder te ervaren als overdreven verharding van het project.  In beschouwing genomen dat een bos verdwijnt en hiermee heel wat groene ruimte is te oordelen dat er onvoldoende openbaar groen wordt verzien in de aanleg van de openbare ruimte.

Omwille van deze redenen kan geen gunstig besluit gemaakt worden m.b.t. de zaak der wegen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé met bijhorende infrastructuur ter hoogte Gezonde Luchtstraat Z/N en Rechtestraat 5, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd.1) sectie A nrs. 390 V4, 390 W3, 390 Z5, 390 X3, 390 Z4 zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, niet goed te keuren.

 

Art. 2:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.6.Dossiernaam: Omgevingsvergunning 201918. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 201918 (OMV_2019104016) van Pieter Goeron namens Landmetingen Goeron Bvba, Pater Damiaanstraat 7, 3120 Tremelo voor het bijstellen van de verkaveling 10FL67 op het perceel gelegen Pandhoevestraat Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd afd. 2 sectie B nr. 317L.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 20 augustus 2019 aanvraag van de omgevingsvergunning van Pieter Goeron namens Landmetingen Goeron Bvba voor het bijstellen van de verkaveling 10FL67 op het perceel gelegen Pandhoevestraat Z/N, 3128Tremelo,gekadastreerd (afd.2) sectie B nr. 317L.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201918 en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2019104016).

          Het openbaar onderzoek wordt ingesteld van 16 september 2019 tot 15 oktober 2019.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het bijstellen van de verkaveling 10FL67 voor het opsplitsen van lot 2 in bouwloten.

De aanvraag is gelegen: Pandhoevestraat Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd (afd.2 ) sectie B nr. 317L (afd.2).

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron: RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius - Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

 

Argumentatie

Het behoort de Pandhoevestraat Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd sectie B nr. 317 L (afd.2) gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Pandhoevestraat Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd sectie B nr.317 L (afd.2), zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van  00a 50 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius - Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.7.Dossiernaam: Omgevingsvergunning 201919. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 201919 (OMV2019106096) van Pieter Goeron namens Landmetingen Goeron Bvba, Pater Damiaanstraat 7, 3120 Tremelo voor het verkavelen van gronden op het perceel gelegen Pater Damiaanstraat Z/N, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie B nrs. 416 K, 418 S, 418 R.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 26 augustus 2019 aanvraag van de omgevingsvergunning van Pieter Goeron namens Landmetingen Goeron Bvba, Pater Damiaanstraat 7, 3120 Tremelo voor het verkavelen van gronden (het creëren van 4 bouwloten voor halfopen bebouwing, met ontbossing) op het perceel gelegen Pater Damiaanstraat Z/N, 3120 Tremelo,gekadastreerd (afd.1) sectie B nrs. 416 K, 418 S en 418 R (afd.1).

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer 201919 en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2019106096).

          Het openbaar onderzoek wordt ingesteld van 27 september 2019 tot 26 oktober 2019.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Pater Damiaanstraat Z/N, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1) sectie B nrs. 416 K, 418 S, 418 R (afd.1).

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron: RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius - Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

 

Argumentatie

Het behoort de Pater Damiaanstraat Z/N, 3120 Tremelo en gekadastreerd sectie B nrs. 416 K, 418 S en 418 R (afd.1) gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Pater Damiaanstraat Z/N, 3120 Tremelo, gekadastreerd sectie B nrs. 416 K, 418 S en 418 R (afd.1), zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 01a 41 ca waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius - Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

- Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

I- Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

- Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.8.Dossiernaam: Omgevingsvergunning 201920. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 201920 (OMV_2019040863) van Benny Feyaerts voor het verkavelen van gronden op het perceel gelegen Moorsemsestraat 47, Z/N en Vijfvijversweg Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd afd. 2 sectie D nrs. 470 D, 471 D, 473 K, 473 L, 474 D.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 5 september 2019 aanvraag van de omgevingsvergunning van Benny Feyaerts  voor het verkavelen van gronden (het slopen van een bestaande woning met bijgebouwen en het creëren van 12 loten voor bebouwing, met aanleg van wegenis) op het perceel gelegen Moorsemsestraat 47, Z/N en Vijfvijversweg Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd (afd.2) sectie D nrs. 470 D, 471 D, 473 K, 473 L en 474 D.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer 201920 en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2019040863).

          Het openbaar onderzoek wordt ingesteld van 19 oktober 2019 tot 17 november 2019.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen  zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Moorsemsestraat 47, Z/N, Vijfvijversweg Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd (afd.2) sectie D nrs. 470 D, 471 D, 473 K, 473 L en 474 D.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron: RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius - Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo streeft optimaal naar het openhouden van baangrachten.  Hierdoor worden heel wat mogelijkheden gecreëerd voor de natuur (fauna- en flora-elementen).  Het aantal habitats voor planten en dieren kan hierdoor sterk uitbreiden.  Grachten kunnen functioneren als schuil- of paaiplaatsen voor een aantal diersoorten.  Door de aanwezigheid van bufferstroken langs de grachten en door de zichtbaarheid van het watersysteem kan de belevingswaarde voor de bewoner en de voorbijganger opmerkelijk stijgen.  Een opwaardering van het grachtenstelsel is een meerwaarde voor het algemeen belang.

Verder dienen de baangrachten voor de opvang en buffering van het hemelwater.  Ze zorgen voor een vertraagde afvoer en infiltratie van het water.

Een gracht en haar oevers kan een ecologisch verbindingselement zijn.

Het voorliggend project voorziet aanzienlijke inbuizingen die gelet op bovenstaande een negatieve invloed hebben op het algemeen belang en op het rioleringsstelsel.

Er dient eveneens op gewezen te worden dat voor de loten 3 en 4 zelfs geen toegang over de beek werd voorzien waarbij deze loten niet rechtstreeks toegankelijk zijn vanaf de openbare weg.

Omwille van de bovenstaande motivatie betaamt het de gemeenteraad te besluiten in een negatief standpunt inzake de zaak der wegen.  Het gemeentelijk rioleringsstelsel wordt negatief beïnvloed en het algemeen belang wordt geschaad.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé met bijhorende infrastructuur ter hoogte van Moorsemsetraat 47, Z/N en Vijfvijversweg Z/N, 3128 Baal, gekadastreerd sectie D nrs. 470 D, 471 D, 473 K, 473 L, 474 D (afd.2), zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, niet goed te keuren.

 

Art. 2:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.10.Dossiernaam: Reglement IBA's.
Onderwerp: Individuele behandelingsinstallaties van afvalwater (IBA's) in het individueel te optimaliseren buitengebied: collectieve plaatsing en onderhoud via Aquafin - goedkeuring reglement.

 

Voorgeschiedenis

          beslissing van de gemeenteraad in zitting van 22 december 2011 inzake goedkeuring reglement betreffende afkoppeling van regen- en afvalwater, berging en buffering bij bestaande woningen en het collectief plaatsen en beheren van individuele waterzuiveringsinstallaties.

          beslissing van de gemeenteraad in zitting van 22 januari 2015 inzake aanpassing van het algemene reglement betreffende afkoppeling van regen- en afvalwater van 22 december 2011.

          beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 21 mei 2019 inzake het afsluiten van een dienstenopdracht met Aquafin nv voor de bouw en het beheer van IBA's.

 

Feiten en context

De milieuwetgeving legt de burger op om afvalwater te zuiveren. In de gebieden waar geen riolering ligt of zal voorzien worden, is de burger verplicht een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater of IBA te plaatsen om het afvalwater op hun eigen terrein te zuiveren.

Deze gebieden zijn op het zoneringsplan aangeduid als individueel te optimaliseren buitengebieden, de zogenaamde rode clusters. In deze gebieden wordt er geen riolering voorzien.

De gemeente zal overgaan tot een collectieve aanpak van het individueel te optimaliseren buitengebied. Daardoor komt de plaatsing van IBA's in aanmerking voor een subsidie van het Vlaams gewest.

De bouw en het beheer van de te plaatsen IBA's zullen uitgevoerd worden ten laste van de gemeente. Ook zal de gemeente instaan voor de monitoring en het onderhoud van de installaties.

 

Juridische grond

          Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 40, §3 waarbij de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt;

          het Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 inzake het juridisch en organisatorisch kader voor het waterbeleid. Het decreet bevat ook de omzetting van de kaderrichtlijn Water en de Overstromingsrichtlijn naar Vlaamse regelgeving;

          de Europese Kaderrichtlijn Water van 22 december 2000 betreffende een uniform waterbeleid in de hele Europese Unie;

          de nieuwe code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van rioleringssystemen van 20 augustus 2012, dit is de handleiding voor Aquafin, rioolbeheerders, gemeenten en studiebureaus bij het ontwerpen van rioleringsinfrastructuur;

          Vlarem II, artikel 2.3.6.4 inzake de verplichting tot aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

 

Argumentatie

Het zoneringsplan van de gemeente Tremelo bepaalt enerzijds waar er riolering komt in de te optimaliseren buitengebieden, waar dus collectief de afvalwaters worden gezuiverd, en anderzijds waar men op individuele wijze de afvalwaters zal dienen te zuiveren.

In het kader van de individueel te optimaliseren buitengebieden zal de gemeente instaan voor de plaatsing en het beheer van de IBA's.

De gemeente heeft hiervoor een dienstenopdracht afgesloten met Aquafin nv. De opdracht bestaat uit de coördinatie van de bouw en het beheer van individuele afvalwaterbehandelingsinstallaties.

 

Voor de aankoop en de plaatsing wordt volgende werkwijze gevolgd:

          Aquafin organiseert in samenspraak met de gemeente Tremelo een informatievergadering voor de betrokken inwoners. Aquafin geeft een technische toelichting in verband met de IBA's en de noodzakelijke scheiding van afvalwater en hemelwater op privaat domein;

          De afkoppelingsdeskundige van Aquafin voert een plaatsbezoek uit en inventariseert de bestaande afwateringssituatie. Op basis daarvan wordt een voorstel opgemaakt voor de scheiding van afval- en hemelwater en voor de meest aangewezen locatie voor de IBA;

          Aquafin voert daarna de onderhandelingen met de burger en maakt de nodige contractuele afspraken;

          Aquafin organiseert de aanbesteding voor het leveren en plaatsen van de IBA;

          Aquafin volgt de uitvoering der werken op, zowel wat betreft de levering en de plaatsing van de IBA als de scheiding van afval- en hemelwater.

 

Het onderhavige reglement inzake de indivduele behandelingsinstallaties van huishoudelijk afvalwater, bepaalt welke taken worden uitgevoerd door de gemeente en welke door de eigenaar en wie welke kosten draagt en onder welke voorwaarden.

 

Op basis van dit reglement wordt een overeenkomst opgemaakt tussen de gemeente en de eigenaar van de woning tijdens het plaatsbezoek van een door de gemeente aangestelde afkoppelingsdeskundige.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art.1:

Voor de lozing van huishoudelijk afvalwater van een woning, in het individueel te optimaliseren buitengebied, dient er gezuiverd te worden door middel van een IBA, waarvan de capaciteit is afgestemd op het aangesloten IE, standaard 6IE. Wanneer de capaciteit groter moet zijn, omwille van beroepsactiviteiten, vallen de kosten voor de plaatsing van een IBA ten laste van de eigenaar.

 

Art. 2:

In geval van nieuwbouw of grondige verbouwing, dewelke een impact heeft op de lozing van het afvalwater, dient onmiddellijk een IBA geïnstalleerd te worden die beantwoordt aan de bepalingen in de "code van goede praktijk".

 

Art. 3:

Voorwaarden en werkwijze voor de plaatsing van een individuele waterzuiveringsinstallatie (IBA) bij bestaande woningen die een stedenbouwkundige vergunning verkregen zonder de verplichting het hemelwater en het afvalwater gescheiden af te voeren:

          §1. De gemeente of haar aangestelde voorziet in de begeleiding van de plaatsing van de IBA op het terrein van de eigenaar van de woning door de aanstelling van een afkoppelingsdeskundige op kosten van de gemeente;

 

          §2. Voor de aanvang van de werken stelt de afkoppelingsdeskundige een ontwerpplan en een kostenraming op;

 

          §3. De nodige afkoppelingswerken - voor de scheiding van hemel- en afvalwater - worden uitgevoerd volgens het door de gemeente goedgekeurd ontwerpplan – onder begeleiding van de afkoppelingsdeskundige;

 

          §4. De IBA blijft eigendom van de gemeente en dient te allen tijde bereikbaar te zijn voor controle en onderhoud door de gemeentediensten of haar aangestelden. Dit is nodig om de installaties te beschermen en om na te gaan of de gebruiker van de installatie zijn wettelijke en reglementaire plichten naleeft. Deze interventie brengt voor de gemeente of haar aangestelden – behoudens aantoonbare fout - geen enkele verplichting of aansprakelijkheid mee.

 

De IBA wordt geplaatst, gewijzigd, hersteld en onderhouden door toedoen, op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en blijft haar eigendom. De gemeente stelt deze IBA voor onbepaalde duur ter beschikking aan de eigenaar van de woning, die deze conform alle wettelijke verplichtingen dient te gebruiken. De gemeente voert deze werken uit in het kader van openbaar nut.

Indien er herstellingen dienen uitgevoerd te worden dewelke te wijten zijn aan het ongeoorloofd gebruik van de IBA door de gebruiker, vallen deze kosten ten laste van de eigenaar/huurder/gebruiker van het pand.

 

De eigenaar van de woning is gehouden voor eigen rekening een bezink- of septische put te plaatsen of aan te bieden. Deze wordt in het private rioleringsysteem voorzien stroomopwaarts van de IBA.

Ruimingen van deze put zijn integraal voor rekening van de particulier.

 

De eigenaar van de woning zorgt dat steeds alle nutsvoorzieningen beschikbaar zijn voor de werking van de IBA, inzonderheid elektriciteit. De kosten van het verbruik van deze nutsvoorzieningen worden door de eigenaar van de woning gedragen.

 

Bij verkoop of vervreemding van het gebouw zal de eigenaar in de notariële akte laten vermelden dat het gebruik van de IBA en de daaraan verbonden verplichtingen worden overgenomen door de nieuwe eigenaar.

 

De bewoner dient conform. alle wettelijke verplichtingen te lozen op de IBA. Ten indicatieven titel wordt volgende niet limitatieve lijst van verboden te lozen producten overgemaakt:

- regenwater

- bleekwater

- agressieve ontstoppers

- verf en spoelwater van verf

- white spirit, thinner

- motorolie

- producten voor ontwikkeling van foto’s

- niet afbreekbare hygiënische doekjes

- desinfecterende middelen

- tampons, maandverband, condooms, luiers

- zuren

- geneesmiddelen

- bestrijdingsmiddelen

- karton, plastiek,… alle niet afbreekbare stoffen

- overvloedig veel haren van mens of dier

- etensresten

- plantaardige of dierlijke oliën of vetten van frituurpan

- inhoud van chemische wc

- giftige producten;

 

§5. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een hemelwaterput omvatten op vraag van de eigenaar van de woning. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

§6. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een infiltratievoorziening omvatten in opdracht van de gemeente, ten laste van de gemeente en in aanmerking komen bij het bedrag waarin de gemeente tussenkomt;

 

§7. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater inclusief de keuring worden in regel in opdracht en ten laste van de gemeente uitgevoerd.

De afkoppelingskosten vermeerderd met de keuringskost min de gemeentelijke tussenkomst van maximaal 1.000,00 euro, vermeerderd met 6% BTW zal via de drinkwatermaatschappij aan de eigenaar worden aangerekend.

De afkoppelingswerken worden door een geregistreerde en erkende aannemer uitgevoerd, onder toezicht van een  aangestelde door de gemeente Tremelo.

De werken uitgevoerd door de aannemer van de gemeente beperken zich echter alleen tot de afkoppelingen buiten de betreffende woning zelf.

Eventuele noodzakelijke muurdoorboringen worden door en voor rekening de eigenaar van de woning zelf uitgevoerd.

De gemeente zal bij een negatieve keuring instaan voor de verbeteringen en de herkeuring;

 

§8. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater kunnen ook door de eigenaar van het betreffende pand zelf worden uitgevoerd maar alleen en slechts alleen volgens een door de afkoppelingsdeskundige of door de gemeente aangestelde deskundige goedgekeurd afkoppelingsplan.

De eigenaar uitvoerder kan hierbij een maximale gemeentelijke subsidie van 1000 euro bekomen en dit onder administratieve en technische voorwaarden zoals gesteld in het bestaande subsidiereglement.

 

Na de werken worden de afkoppelingen uitvoerig gecontroleerd door de afkoppelingsdeskundige en wordt er een keuring van de private riolering uitgevoerd conform de regelgeving van kracht vanaf 1 juli 2011.

 

De keuring wordt door een door de gemeente aangestelde deskundige uitgevoerd en zijn éénmalig ten laste van de gemeente.

Bij een negatief attest zal de eigenaar onverwijld de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren en wordt op zijn verzoek een herkeuring uitgevoerd door de door de gemeente aangestelde deskundige. De kosten van de herkeuring worden doorgerekend aan de eigenaar via de drinkwatermaatschappij vermeerderd met 6% BTW;

 

§ 9. De afkoppeling moet volledig gerealiseerd zijn vooraleer de IBA in dienst zal gesteld worden.

Indien de eigenaar geen gevolg geeft aan de oproep om af te koppelen zal de gemeente een jaar na de vaststelling een belasting heffen conform het gemeentelijk handhavingsreglement van 22-12-2011.

 

§10. Voor het ter beschikking stellen van een IBA, wordt door de gemeente Tremelo bij de eigenaar-aanvrager een éénmalige forfaitaire retributie geïnd in overeenstemming met het gemeentelijke retributiereglement van 22 december 2011, inzonderheid artikel 18 inzake de vergoeding voor de aansluiting op een IBA, zijnde 1 250 euro exclusief btw, de vergoeding stemt overeen met het retributiebedrag van een rioleringsaansluiting RWA + DWA.

 

§11. Voor de aanvang van de werken worden afspraken gemaakt tussen de gemeente en de eigenaars/huurders van de gebouwen omtrent hun wederzijdse rechten en plichten. Deze afspraken worden vastgelegd in een ‘overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater’. Een voorbeeld van deze overeenkomst wordt samen met dit reglement goedgekeurd.

 

Art. 4:

Voorwaarden en werkwijze voor aansluiting op de openbare individuele waterzuiveringsinstallaties (IBA) bij bestaande woningen die een stedenbouwkundige vergunning verkregen met de verplichting het hemelwater en het afvalwater gescheiden af te voeren:

 

          §1. De gemeente of haar aangestelde voorziet in de begeleiding van de plaatsing van de IBA op het terrein van de eigenaar van de woning door de aanstelling van een afkoppelingsdeskundige op kosten van de gemeente;

 

          §2. Voor de aanvang van de werken stelt de afkoppelingsdeskundige een ontwerpplan en een kostenraming op;

 

          §3. De nodige afdkoppelingswerken - voor de scheiding van hemel- en afvalwater - worden uitgevoerd volgens het door de gemeente goedgekeurd ontwerpplan – onder begeleiding van de afkoppelingsdeskundige;

 

          §4. De IBA blijft eigendom van de gemeente en dient te allen tijde bereikbaar te zijn voor controle en onderhoud door de gemeentediensten of haar aangestelden. Dit is nodig om de installaties te beschermen en om na te gaan of de gebruiker van de installatie zijn wettelijke en reglementaire plichten naleeft. Deze interventie brengt voor de gemeente of haar aangestelden – behoudens aantoonbare fout - geen enkele verplichting of aansprakelijkheid mee.

 

De IBA wordt geplaatst, gewijzigd, hersteld en onderhouden door toedoen, op kosten en onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en blijft haar eigendom. De gemeente stelt deze IBA voor onbepaalde duur ter beschikking aan de eigenaar van de woning, die deze conform alle wettelijke verplichtingen dient te gebruiken. De gemeente voert deze werken uit in het kader van openbaar nut.

Indien er herstellingen dienen uitgevoerd te worden dewelke te wijten zijn aan het ongeoorloofd gebruik van de IBA door de gebruiker, vallen deze kosten ten laste van de eigenaar/huurder/gebruiker van het pand.

 

De eigenaar van de woning is gehouden voor eigen rekening een bezink- of septische put te plaatsen of aan te bieden. Deze wordt in het private rioleringsysteem voorzien stroomopwaarts van de IBA.

Ruimingen van deze put zijn integraal voor rekening van de particulier.

 

De bewoner zorgt dat steeds alle nutsvoorzieningen beschikbaar zijn voor de werking van de IBA, inzonderheid elektriciteit. De kosten van het verbruik van deze nutsvoorzieningen worden door de bewoner gedragen.

 

Bij verkoop of vervreemding van het gebouw zal de eigenaar in de notariële akte laten vermelden dat het gebruik van de IBA en de daaraan verbonden verplichtingen worden overgenomen door de nieuwe eigenaar.

 

De bewoner dient conform. alle wettelijke verplichtingen te lozen op de IBA. Ten indicatieven titel wordt volgende niet limitatieve lijst van verboden te lozen producten overgemaakt:

- regenwater

- bleekwater

- agressieve ontstoppers

- verf en spoelwater van verf

- white spirit, thinner

- motorolie

- producten voor ontwikkeling van foto’s

- niet afbreekbare hygiënische doekjes

- desinfecterende middelen

- tampons, maandverband, condooms, luiers

- zuren

- geneesmiddelen

- bestrijdingsmiddelen

- karton, plastiek,… alle niet afbreekbare stoffen

- overvloedig veel haren van mens of dier

- etensresten

- plantaardige of dierlijke oliën of vetten van frituurpan

- inhoud van chemische wc

- giftige producten

 

          §5. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een hemelwaterput omvatten op vraag van de eigenaar van de woning. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

          §6. De afkoppelingswerken kunnen de plaatsing van een infiltratievoorziening omvatten in opdracht van de gemeente. De kosten voor het materiaal en voor het uitvoeren van de extra werken vallen ten laste van de eigenaar van de woning;

 

          §7. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater inclusief de keuring worden in regel in opdracht en lastens de gemeente uitgevoerd. Doch de kosten met uitzondering van de keuring zullen worden teruggevorderd via de drinkwatermaatschappij. Het bedrag wordt vermeerderd met de BTW.

De werken uitgevoerd door de aannemer van de gemeente beperken zich echter alleen tot de afkoppelingen buiten de betreffende woning zelf.

Eventuele noodzakelijke muurdoorboringen worden door en voor rekening de eigenaar van de woning zelf uitgevoerd.

De gemeente zal bij een negatieve keuring instaan voor de verbeteringen en de herkeuring;

 

          §8. De werken voor de afkoppeling van afvalwater en hemelwater kunnen ook door de eigenaar van het betreffende pand zelf worden uitgevoerd maar alleen en slechts alleen volgens een door de afkoppelingsdeskundige of door de gemeente aangestelde deskundige goedgekeurd afkoppelingsplan. Omdat de private riolering van de woning vanuit de stedenbouwkundige verplichting reeds gescheiden diende aangelegd kan de eigenaar uitvoerder hierbij niet terugvallen op enige subsidie inzake afkoppelingen.

Na de werken worden de afkoppelingen uitvoerig gecontroleerd door de afkoppelingsdeskundige en wordt er een keuring van de private riolering uitgevoerd conform de regelgeving van kracht vanaf 1 juli 2011.

De keuring wordt door een door de gemeente aangestelde deskundige uitgevoerd en zijn éénmalig ten laste van de gemeente.

Bij een negatief attest zal de eigenaar onverwijld de noodzakelijke aanpassingen uitvoeren en wordt op zijn verzoek een herkeuring uitgevoerd door de door de gemeente aangestelde deskundige. De kosten van de herkeuring worden doorgerekend via de drinkwatermaatschappij, vermeerderd met 6% BTW;

 

          §9. De afkoppeling moet volledig gerealiseerd zijn vooraleer de IBA in dienst zal gesteld worden.

Indien de eigenaar geen gevolg geeft aan de oproep om af te koppelen zal de gemeente een jaar na de vaststelling een belasting heffen conform het gemeentelijk handhavingsreglement van 22-12-2011.

 

          §10. Voor het ter beschikking stellen van de IBA, wordt door de gemeente Tremelo bij de eigenaar een éénmalige forfaitaire retributie geïnd in overeenstemming met het gemeentelijke retributiereglement van 22 december 2011, inzonderheid artikel 18 inzake de vergoeding voor de aansluiting op een IBA, zijnde 1 250 euro exclusief btw, de vergoeding stemt overeen met het retributiebedrag van een rioleringsaansluiting RWA + DWA.

 

          §11. Voor de aanvang van de werken worden afspraken gemaakt tussen de gemeente en de eigenaars/huurders van de gebouwen omtrent hun wederzijdse rechten en plichten. Deze afspraken worden vastgelegd in een ‘overeenkomst inzake afkoppeling van regen- en afvalwater’. Een voorbeeld van deze overeenkomst wordt samen met dit reglement goedgekeurd.

 

Art. 5 - Inwerkingtreding

Het onderhavige reglement treedt in werking op 1 januari 2020.

Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

Art. 6:

De standaardovereenkomst inzake de levering, plaatsing en het beheer van een individuele behandelingsinstallatie van afvalwater, zal worden voorgelegd aan de eigenaars en wordt als bijlage aan dit reglement goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.11.Dossiernaam: Fluvius - Retributiereglement 2020-2021-2022.
Onderwerp: Fluvius - Gemeentelijk retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein - forfaitaire bedragen voor de periode 2020 - 2021 -2022.

 

Voorgeschiedenis

          beslissing van de gemeenteraad in zitting van 26 februari 2002 inzake de goedkeuring van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs de gemeentewegen die tot doel heeft een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden;

          beslissing van de gemeenteraad in zitting van 22 december 2016 waarbij het gemeentelijk retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein (2017-2018-2019) werd vastgesteld.

          beslissing van de gemeenteraad in zitting van 23 februari 2017 inzake goedkeuring van de Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen.

 

Feiten en context

De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied.

Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden langs de gemeentelijke wegen en aldus een impact hebben op het openbaar domein.

De Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten, de Vlaamse Administratie van Wegen en Verkeer en van Binnenlandse Aangelegenheden.

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en daarnaast hebben een aantal werken zijn zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact op het openbaar domein.

Ondertussen is de code geactualiseerd en dit naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik  van nieuwe e-instrumenten, zoals GIPOD, KLIP, e.d.

 

Juridische grond

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

          Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen 2017.

 

Argumentatie

Het huidige retributiereglement, dat op 22 december 2016 door de gemeenteraad werd goedgekeurd, loopt tot en met 31 december 2019.

Fluvius heeft schriftelijk de retributieheffing voor de jaren 2020, 2021 en 2022 overgemaakt, alsmede de forfaitere jaarlijksde bedragen die jaarlijks aangerekend kunnen worden aan de distributienetbeheerders voor de hinder op het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan de nutsvoorzieningen.

Het nieuwe retributiereglement voor de volgende drie dienstjaren dient te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Ontvangst:

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/7003000/640

GEM/7003000/650

GEM/7003000/660

AC000001

AC000001

AC000001

 

2020-2021-2022: 24 302,59 euro

2020-2021-2022: 5 834,88 euro

2020-2021-2022: 5 819,84 euro

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1 - Algemeen:

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

Permanente nutsvoorzieningen zijn:

          alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen, ...), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, ver-deel-, aansluit-, e.a. kasten, palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof;

          telecommunicatie;

          radiodistributie en kabeltelevisie;

          de transmissie van enigerlei data, ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden;

          alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nutsvoorzieningen.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.

 

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2020 en loopt af op 31 december 2022.

 

Art. 2 - Retributie naar aanleiding van sleufwerken:

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter openliggende sleuflengte voor alle sleufwerken. Zij bedraagt voor werken in rijwegen 0,78 euro, voor werken in voetpaden 0,60 euro en voor werken in aardewegen 0,36 euro.

Op deze basisbedragen wordt, in analogie met de niet-periodieke tarieven, een indexatie toegepast.

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledig lopende meter in rekening gebracht.

 

Art. 3 - Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen.

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,00 euro per op het grondgebied van de gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,50 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de gemeente.

Op deze basisbedragen wordt, in analogie met de niet-periodieke tarieven, een indexatie toegepast.

 

Deze retributies zijn verschuldigd voor het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij voor 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de gemeente.

 

Art. 4 - Inning:

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen.

 

Art. 5 - Definitief karakter:

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikel 286, §1, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.12.Dossiernaam: Project INL-ploegen 2020-2025
Onderwerp: Deelname aan het project 'Intergemeentelijke Natuur- & Landschapsploegen' in de periode 2020 - 2025.

 

Voorgeschiedenis

1 april 2013: gemeenteraadsbeslissing over de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst 2014-2015 tussen de provincie Vlaams-Brabant, de gemeenten en IGO div. in het kader van de verduurzaming van het project 'Intergemeentelijke Natuur- & Landschapsploegen';

Deze samenwerkingsovereenkomst werd verlengd voor respectievelijk 2016, 2017 en 2018-2019 en loopt nog tot 31 december 2019.

 

Feiten en context

De provincie Vlaams-Brabant voorziet een opvolging voor deze samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2020-2025.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

De beslissing tot verderzetting van de deelname aan het project 'Intergemeentelijke Natuur- & Landschapsploegen' voor de periode 2020-2025 te ondertekenen.

 

Argumentatie

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst heeft algemeen tot doel, door middel van sociale tewerkstelling, uitvoering te geven aan gemeentelijke natuurprojecten.

In deze samenwerkingsovereenkomst worden de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen beschouwd als sterk instrument voor het realiseren van een klimaatbestendig en biodivers landschap via versterking van rubuuste goren-blauwe netwerken in open ruimte en een groen-blauwe dooradering tot in de bebouwde ruimte.

Via deze samenwerkingsovereenkomst wordt jaarlijks een vooraf afgesproken actieprogramma uitgevoerd op basis van een gegarandeerd urenpakket.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0390/6394000

1419/5/5/1/1

 

99.000 euro voor 2 VTE in 2020

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist deel te nemen aan het project 'intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen 2020-2025'.

 

Art. 2:

De gemeente neemt deel aan de 'intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen' met 2900 uren, waarbij 1450 uren = 1 VTE, met als kostprijs een maximale bijdrage (vrijstelling BTW mits exclusiviteit) van:

          49.500 euro per VTE voor 2020

          51.480 euro per VTE voor 2021

          51.995 euro per VTE voor 2022

          52.515 euro per VTE voor 2023

          53.040 euro per VTE voor 2024

          53.570 euro per VTE voor 2025

 

Art. 3:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, via inl@vlaamsbrabant.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Cultuur

P.13.Dossiernaam: Toetreding WinAr
Onderwerp: Toetreding WinAr

 

Voorgeschiedenis

          Het ministerieel besluit van 28 april 2015 waarbij WinAr erkend werd als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED)

          De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 juli 2019 waarmee de vraag aan de raad van bestuur van WinAr tot mogelijke toetreding door Tremelo gesteld wordt.

          Het besluit van de raad van bestuur van WinAr van 25 juli 2019 waarbij de vraag tot toetreding van de gemeenten Keerbergen en Tremelo bij de IOED WinAr en aansluiting bij de projectvereniging positief werd beantwoord.

          Het besluit van de raad van bestuur van WinAr van 17 oktober 2019 waarbij de nieuwe financiële bijdragen per bij de projectvereniging aangesloten gemeente voor de jaren 2020 tot 2026 werden vastgelegd.

          Het besluit van de raad van bestuur van WinAr van 29 oktober 2019 waarbij de aangepaste statuten van de projectvereniging WinAr werden goedgekeurd.

 

Feiten en context

WinAr is sinds 1 januari 2016 erkend als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED). De IOED is momenteel een samenwerkingsverband tussen vier gemeenten: Bekkevoort, Haacht, Holsbeek en Rotselaar. Het Onroerenderfgoeddecreet maakt het mogelijk een bestaande erkenning uit te breiden met nieuwe gemeenten, mits een aanvullende erkenningsaanvraag geschreven wordt, die uiterlijk 15 januari 2020 ingediend wordt bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

Om erkend te worden als IOED moet een intergemeentelijk samenwerkingsverband:

          uit minstens drie Vlaamse gemeenten bestaan

          opgericht zijn volgens het decreet van 6 juli 2001 over intergemeentelijke samenwerkingen of het decreet van 22 december 2017 over lokale besturen

          op basis van een omgevingsanalyse aantonen dat het werkingsgebied over een gemeenschappelijk erfgoedpakket beschikt

          een integraal en geïntegreerd onroerenderfgoedbeleidsplan indienen, met een gezamenlijke visie en plan van aanpak

          de vrijwilligerswerking ondersteunen

          een lokaal draagvlak creëren

          over voldoende expertise beschikken

          een consultatienetwerk uitbouwen

Een erkende IOED kan een subsidie van de Vlaamse overheid aanvragen. Hiervoor moet eerst een samenwerkingsovereenkomst afgesloten worden met het agentschap Onroerend Erfgoed.

Een dergelijke overeenkomst loopt volgens de beleids- en beheerscyclus (BBC) voor drie of voor zes jaar. Op 15 januari 2020 kan er opnieuw een subsidie aangevraagd worden en een samenwerkingsovereenkomst afgesloten worden voor de periode 2021-2026.

Een erkende IOED maakt aanspraak op een jaarlijkse subsidie van € 85.000/jaar + een variabel bedrag (afhankelijk van schaalgrootte en werklast) van het agentschap onroerend erfgoed. Daarnaast dient er door de aangesloten gemeenten een financiële bijdrage voorzien te worden teneinde een kwaliteitsvolle werking aan te kunnen bieden. De verdeelsleutel die gehanteerd wordt is gebaseerd op een vast bedrag vermeerderd met en bedrag afhankelijk van het aantal inwoners en het aantal oppervlakte van de gemeente. Dit bedrag kan pas exact berekend worden wanneer alle parameters door WinAr gekend zijn (in casu het feitelijke aantal aangesloten gemeenten). Voor Tremelo zal de jaarlijkse bijdrage zich situeren tussen de 15.900 euro en 20.200 euro.

WinAr vraagt ook een eenmalige instappremie van 2.500 euro per gemeente om de werklast voor de opmaak van de nieuwe erkenningsaanvraag te vergoeden.

Tenslotte vraagt WinAr ook dat de nieuw aangesloten gemeenten, net als dit in het verleden gebeurd is voor de bestaande leden, de IOED de aanvraag tot onroerenderfgoedgemeente laten indienen bij het agentschap Onroerend Erfgoed via de nieuwe cyclus van de lokale beleids- en beheerscyclus (2020-2026).  Met deze ontvoogding op gebied van het onroerend erfgoedbeleid neemt de erkende gemeente een aantal taken over en voert bepaalde acties uit zoals omschreven in het Onroerenderfgoeddecreet en het Onroerenderfgoedbesluit.

Het gaat onder meer om de volgende overgedragen taken:

°          Toelatingen geven voor handelingen aan beschermd erfgoed waarvoor geen omgevingsvergunning vereist is. En opvolging van deze toelatingen.

°          Akte nemen van of voorwaarden koppelen aan archeologienota’s en nota’s. Ook wanneer de gemeente zelf een vergunningsaanvraag voorbereidt.

°          Begeleiden van de erkende archeologen bij de uitvoering van hun taak. Controleren van een correcte toepassing van de Code van Goede Praktijk en de regelgeving over archeologie. Opvolgen van de archeologische opgravingen.

°          Toelatingen geven voor archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem.

°          Ontvangen van de meldingen van de aanvang van een archeologisch vooronderzoek en archeologische opgraving.

 

          WinAr is als intergemeentelijke samenwerkingsvorm een projectvereniging. Volgens de statuten loopt de duurtijd van deze projectvereniging af 31 december 2019 en kan deze voor zes jaar verlengd worden.

          IOED WinAr heeft voor de beleidsperiode 2015-2020 een jaarlijkse subsidie van 96.833 euro toegekend gekregen.

          IOED WinAr dient voor de uitbreiding van de erkenning als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst met de gemeenten Keerbergen en Tremelo een aangepaste omgevingsanalyse en beschrijving van het gemeenschappelijk erfgoedpakket in te dienen bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

          IOED WinAr dient voor de beleidsperiode 2021-2026 een nieuw beleidsplan en een nieuwe subsidieaanvraag in te dienen bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

 

Juridische grond

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013

          Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 en wijzigingen

 

Advies

Financieel directeur verleent zijn visum.

 

Argumentatie

Op velerlei manieren kan de IOED taken opnemen die de betrokkenheid met het werkingsgebied verhogen, bij voorbeeld:

          Acties rond inventarisatie opzetten (lokaal erfgoed, landschappen, houtige elementen of bomen met erfgoedwaarde, …)

          Behandelen van lokale infovragen

          Adviezen geven over beschermd en niet beschermd erfgoed waarin dit onroerend erfgoed mee wordt afgewogen

          Uitbouwen van een lokaal consultatienetwerk

          Sensibiliseringsacties organiseren

 

Wat zijn de voordelen van een deelname aan WinAr:

          Toetreding tot een dienst die reeds een 10tal jaar ervaring heeft

          Verminderde werklast voor het feitelijke gemeentepersoneel

          Subsidies

          Deskundige die gemeente, haar erfgoed en de erfgoedwereld kent

          Schaalvergroting en kenniswinst; meer verschillende dossiers

          Meerwaarde voor diensten ruimtelijke ordening, cultuur en toerisme

          Vlottere samenwerking met professionelen en erfgoedpartners

 

Het voorliggende subsidiedossier bevat volgende financiële middelen voor 2VTE personeelsinzet;

          subsidie basispakket Vlaanderen: 85.000€

          subsidie bijkomend Vlaanderen: 13.119€

          bijdrage gemeente 2020: 5 euro/km² + 0.75 euro/inwoner.

WinAr communiceert na goedkeuring van haar subsidieaanvraag en begroting een eventuele kostenverhoging voor het volgende kalenderjaar. Deze bedraagt 1.5% van de basisprijs en wordt gecumuleerd met eventuele kostenverhogingen.

 

Financiële weerslag

Uitgave

Geraamd bedrag: 18.639€

Het krediet wordt voorzien bij het bepalen van de budgetten van het meerjarenplan 2020-2025.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Aan WinAr mee te delen dat de gemeente Tremelo akkoord is mee te stappen in de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst waar Bekkevoort, Haacht, Holsbeek en Rotselaar al deel van uitmaken.

 

Art. 2:

Het voorgelegd beleidsplan van de IOED WinAr wordt goedgekeurd en de gemeente engageert zich tot het naleven en uitvoeren van de daarin gestipuleerde acties.

 

Art. 3:

Het financieel voorstel wordt goedgekeurd waarbij de jaarlijkse bijdrage per gemeente wordt vastgelegd op de som van 5 euro/km² en 0.75 euro/inwoner jaarlijks indexeerbaar met 1.5%.

 

Art. 4:

De verlenging van de projectvereniging WinAr wordt goedgekeurd voor 6 jaar.

 

Art. 5:

De gewijzigde statuten van de projectvereniging WinAr worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.14.Dossiernaam: Overeenkomst Cultuurconnect BIEBLO
Onderwerp: Overeenkomst tussen Cultuurconnect vzw en de gemeente Tremelo betreffende BIEBLO

 

Voorgeschiedenis

Cultuurconnect biedt de mogelijkheid om in te tekenen op diensten die voornamelijk gericht zijn op publiekswerking.  Voor de bibliotheek van Tremelo is BIEBLO interessant.

BIEBLO is een webapplicatie die leesinspiratie biedt aan kinderen tussen 6 en 11 jaar. Kinderen kiezen thema's die aansluiten bij hun interesses en leeftijd en krijgen leestips voor boeken die op dat moment effectief aanwezig zijn in de bibliotheek.

 

Feiten en context

Brief van Bart Beuten, algemeen directeur van Cultuurconnect, van 25 september 2019 betreffende de ondertekening overeenkomst BIEBLO voor door Cultuurconnect en het gemeentebestuur van Tremelo. De overeenkomst bestaat uit een basisovereenkomst en twee bijlagen:

          Bijlage A: Tarieven

          Bijlage B: Voorkeuren.

Cultuurconnect vraagt het bestuur om formeel in te tekenen op BIEBLO, door ondertekening van de overeenkomst. De overeenkomst van Cultuurconnect werd doorgestuurd naar VERA. Erika Van Essche, DPO bij VERA die zaken van Cultuurconnect opvolgt, overliep de overeenkomst van BIEBLO en had geen opmerkingen.

 

Juridische grond

De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid:

          Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, 1° en artikel 56, § 2

          Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

De beslissing wordt genomen op grond van:

          Het Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid, artikel 20 en 21, 3°.

 

Advies

Gunstig advies van de bibraad op 5 november 2019.

 

Argumentatie

          Cultuurconnect ontwikkelt diensten die voornamelijk gericht zijn op publiekswerking. Voor de bibliotheek van Tremelo is BIEBLO interessant.

          We merken dat kinderen dikwijls niet altijd weten welke boeken ze willen lezen. In BIEBLO kiezen kinderen thema's die aansluiten bij hun interesses en leeftijd en krijgen leestips voor boeken die op dat moment effectief aanwezig zijn in de bibliotheek.

          Dit is dus een meerwaarde op de huidige catalogus.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0703/61429000

1419/004/005/002/006

14.047,70 euro

397,35 euro

De gemeente betaalt een vaste kost van 217,8 euro BTW incl. en een kost per inwoner (0,0121 euro). De berekening van de tarieven gebeurt op basis van de inwonersaantal op 1 januari van het voorgaande jaar, volgens de meest recente officiële publicatie.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het voorstel om in te tekenen op het project BIEBLO, ontwikkeld door Cultuurconnect, wordt goedgekeurd.

 

Art. 2:

De ondertekende overeenkomst over te maken aan Cultuurconnect vzw, Priemstraat 51 in 1000 Brussel.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.15.Dossiernaam: Tentoonstellingsreglement 'Kunst in de bib'
Onderwerp: Tentoonstellingsreglement 'Kunst in de bib'

 

Voorgeschiedenis

Het gemeentebestuur wenst de bibliotheek ter beschikking te stellen als tentoonstellingsruimte voor kunstenaars. Sinds de herinrichting van de bibliotheek is die mogelijkheid er.

 

Feiten en context

De bibliotheek beschikt over tentoonstellingsruimte. De nodige ophangsystemen werden hiervoor aangebracht.  Het is noodzakelijk om hiervoor voorwaarden en regels te bepalen.

In de bibraad van 5 november 2019 werd dit tentoonstellingsreglement 'Kunst in de Bib' overlopen.

 

Juridische grond

Art.40 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om de gemeentelijke reglementen vast te stellen.

 

Advies

Gunstig advies van de bibraad tijdens de vergadering van 5 november 2019.

 

Argumentatie

          De gemeente Tremelo wil de creativiteit van kunstenaars blijven stimuleren.

          Beeldende kunstenaars krijgen de mogelijkheid om hun werk in de bibliotheek te ontsluiten.

          Het is noodzakelijk om hiervoor regels te bepalen om eventuele discussies of onduidelijkheden te vermijden.

          De gebruikers van de bibliotheek worden onverwacht geconfronteerd met kunst.

 

Financiële weerslag

Dit tentoonstellingsreglement 'Kunst in de bib' heeft geen enkel financieel gevolg.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het tentoonstellingsreglement 'Kunst in de bib' wordt goedgekeurd en als volgt vastgesteld:

          Art.1

Belangstellende (amateur)kunstenaars kunnen zich kandidaat stellen voor een tentoonstelling van eigen creatief werk in de bibliotheek. De organiserende kunstenaar krijgt tentoonstellingsruimte ter beschikking. Het opstellen en afbreken van de tentoonstelling gebeurt door de organiserende kunstenaar.

          Art. 2:

De bibliotheek wil met deze exposities actief cultuur uitdragen. Het is in geen geval de bedoeling om de bibliotheek te gebruiken als verkooppunt of voor andere commerciële doeleinden.

          Art. 3:

De bibliotheek stelt de tentoonstellingsruimte gratis ter beschikking.

          Art. 4:

De start- en einddatum van de expositie wordt in samenspraak met de bibliothecaris bepaald.

          Art. 5:

Kunstwerken kunnen enkel aangebracht worden aan de voorziene ophangsystemen. In geen geval mogen er in de muren nagels of andere bevestigingsmaterialen aangebracht worden. Het is verboden ramen, deuren, muren, vloeren en dergelijke te benagelen, beplakken, beschrijven, beschilderen en dergelijke. Aangebrachte schade aan de bibliotheek door de exposant kan in rekening gebracht worden naar de exposant toe.

          Art.6:

De exposant dient een inventaris van de kunstwerken aan de bibliotheek te bezorgen voor de start van de tentoonstelling.

          Art. 7:

De exposant staat zelf in voor het afsluiten van alle noodzakelijke verzekeringen. Het gemeentebestuur van Tremelo kan op geen enkel ogenblik aansprakelijk gesteld worden voor beschadigde en/of gestolen werken. In het geval er geen verzekering wordt afgesloten, wordt een ondertekende verklaring opgemaakt waarin vermeld wordt dat de exposant afziet van een verzekering.  Bij eventuele schade of diefstal kan het gemeentebestuur niet verantwoordelijk gesteld worden.

          Art.8:

Voor uitnodigingen, affiches, informatiefolders of mediareclame zorgt de organiserende exposant zelf.

Indien mogelijk publiceert de bibliotheek een korte tekst over de tentoonstelling in de nieuwsbrief, UIT-databank of andere platforms.

          Art.9:

De expositie is enkel te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Dinsdag 09.00 - 12.00 uur en 18.00 - 20.00 uur

Woensdag 13.30 - 16.30 uur

Donderdag 18.00 -  20.00 uur

Vrijdag 18.00 - 20.00 uur

Zaterdag 09.00u - 12.00 uur

          Art.10:

De bibliothecaris heeft het recht om, bij onvoorziene omstandigheden of moeilijkheden, de tentoonstelling te annuleren of vroegtijdig af te breken.

Art. 2:

Deze beslissing wordt bekend gemaakt op de wijze bepaald in het Decreet lokaal Bestuur.

Art. 3:

Dit tentoonstellingsreglement gaat in vanaf heden.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.16.Dossiernaam: Retributie toeristische artikelen
Onderwerp: Retributie toeristische artikelen

 

Voorgeschiedenis

29 november 2012: Gemeenteraadsbeslissing met betrekking tot de verkoop van wandel- en fietsbrochures en boeken.

 

Feiten en context

De dienst toerisme wil bepaalde toeristische/culturele brochures en artikelen te koop aanbieden via het onthaal van het gemeentehuis, aangezien hier vaak vraag naar komt aan het onthaal. Bedoeling is slechts een beperkt en relevant aanbod aan te bieden en bepaalde artikelen die nog op stock zijn op te gebruiken.

 

Juridische grond

• Artikel 170, 54 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

• Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden is belasting ten behoeve van de gemeente.

• Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Vanaf 1 december 2019 wordt een retributie geheven op de verkoop van:

          Fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant: 7 euro

          Wandelnetwerk Hagelandse heuvels + infogids: 9 euro

          Wandelnetwerk Demer en Dijle + infogids: 9 euro

          Brochure: Icoon van ons dorp: 5 euro

          Mastvlag Damiaan Inspireert: 50 euro

          Gevelvlag Damiaan Inspireert: 25 euro

          Strip "getekend, Damiaan": 7,50 euro

          Boekje "Damiaan De Veuster" Paul Macken: 2 euro

          Boek "Proef Vlaams-Brabant Straffe Streek": 6 euro

          Fotoboek "Het Hageland": 10 euro

          Boek "Op sjok door een Straffe Streek" Jeroen De Pauw: 20 euro

          Kaart Mountainbikeroute Balenberg: 3 euro

          Miniatuurrennertjes SNCC: 15 euro

          Damiaanbutton: 1 euro

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling P&O

 

Communicatie

P.17.Dossiernaam: Retributiereglement verkoop geschenkbonnen
Onderwerp: Retributiereglement verkoop gemeentelijke geschenkbonnen

 

Voorgeschiedenis

CBS 11/06/2019: Invoering gemeentelijke geschenkbon

GR 20/06/2019: Vaststelling premies en geschenken jubilarissen

GR 20/06/2019: Vaststelling premies geboorte en adoptie

 

Feiten en context

De invoering van de gemeentelijke geschenkbon is vanzelfsprekend een goede zaak voor de lokale ondernemers:
- Bindende factor: de ontvanger van de bon zal dit budget lokaal besteden

- Wervend karakter: de ontvanger kan op deze manier kennismaken met de ondernemer

- Extra omzet: de aankoop beperkt zich vaak niet alleen tot het geschonken bedrag.

De gemeentelijke geschenkbon wordt ondertussen al bij een 40-tal ondernemers aanvaard.

 

Juridische grond

          Artikel 170, 54 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies?

 

Argumentatie

Voor wie op zoek is naar een leuk cadeau of fan is van lokaal winkelen is de gemeentelijke geschenkbon het ideale geschenk om te geven en te krijgen. De gelukkige ontvanger vindt vast en zeker een passend cadeau bij de deelnemende handelszaken. Op deze manier werken we aan de korte keten en ondersteunen we de lokale ondernemers. Bovendien is de gemeentelijke geschenkbon een belangrijk onderdeel van het instrumentarium Bedrijvige Kern.

 

Financiële weerslag

De ontvangsten uit de verkoop van gemeentelijke geschenkbonnen worden geboekt op registratiesleutel 0500/70010000.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de gemeentelijke geschenkbonnen te koop aan te bieden in coupures van 5, 10 en 20 euro. De geschenkbonnen worden verkocht aan het onthaal in het gemeentehuis.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.19.Dossiernaam: IGO DIV - alg. verg. 20 december 2019
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten en vaststelling mandaat gemeentelijk afgevaardigde

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo;

 

Feiten en context

5 november 2019: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV op 20 december 2019 in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen:

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Goedkeuring verslag 28-06-2019

2.Goedkeuring strategisch plan 2019-2024

3.Goedkeuring begroting 2020

4.Goedkeuring jaarplan 2020

5.Goedkeuring voordrachten algemeen comité nieuwe leden:

a. Politiezone Voer en Dijle: Danny Vangoidtsenhoven

b. Ecowerf: Rudi Beeken

c. Interleuven: Maggy Steeno

6.Varia.

 

Juridische grond

22 december 2017: het Decreet Lokaal Bestuur;

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

Artikel 447 van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur dat bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van één van de andere organen;

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering van 20.12.2019 en eveneens het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De agenda van de algemene vergadering van 20 december 2019 van de intergemeentelijke vereniging IGO goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeentelijk afgevaardigde zijnde de heer Kris Torfs, gemeenteraadslid, krijgt het mandaat de agendapunten van de algemene vergadering, d.d. 20.12.2019, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

OCMW

 

Sociale dienst

P.20.Dossiernaam: Geïntegreerd breed onthaal
Onderwerp: Oprichting van een samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal met kernactoren actief binnen de eerstelijnszone Leuven Noord

 

Voorgeschiedenis

          29 augustus 2019: het departement welzijn, volksgezondheid en gezin, afdeling welzijn en samenleving lanceert een oproep. In 2020 start de nieuwe beleids- en beheerscyclus (BBC) voor de periode 2020-2025, waarbij lokale besturen een subsidie kunnen aanvragen voor de realisatie van de Vlaamse beleidsprioriteit inzake het realiseren van de functies en werkingsprincipes van een samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal (GBO).

          3 september, 10 september en 2 oktober 2019: er vinden vergaderingen plaats met vertegenwoordigers van de kernactoren die actief zijn binnen de eerstelijnszone Leuven Noord (Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo). Deze intensieve besprekingen hebben geleid tot het bepalen van een doelgroep, zijnde jonge gezinnen in een kwetsbare positie, tot het uitwerken van een actieplan GBO en tot het vastleggen van een stappenplan voor de indiening van de subsidieaanvraag.

          8 oktober 2019: lokaal bestuur Rotselaar bevestigt voorlopig niet in te stappen in het  samenwerkingsverband GBO.

 

Feiten en context

De lokale besturen zijn verplicht om de Vlaamse beleidsprioriteit geïntegreerd breed onthaal vorm te geven. Het GBO betreft een samenwerkingsverband onder regie van de lokale besturen tussen minimaal drie kernactoren: het CAW, de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten en de lokale besturen zelf. Lokale besturen kunnen een subsidie aanvragen voor de uitbouw van het GBO, door via het meerjarenplan van elk van de betrokken lokale besturen een subsidieaanvraag in te dienen uiterlijk 15 januari 2020. Deze subsidieaanvraag bestaat uit twee delen: een engagementsverklaring die ondertekend moet zijn door elke deelnemende partner en de opname van een gezamenlijke actie aangaande de uitwerking van het GBO in de strategische meerjarenplanning van elk deelnemend lokaal bestuur.

 

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan krijgt het samenwerkingsverband tijdens de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 een jaarlijkse subsidie van 25.000 euro. Deze subsidie wordt gestort op de rekening van het bestuur dat het GBO trekt (huidige voorstel: lokaal bestuur Holsbeek), maar zal via een verdeelsleutel worden verdeeld onder alle deelnemende besturen (Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Tremelo en Holsbeek).

Elke deelnemende partner moet een vertegenwoordiger afvaardigen naar de stuurgroep GBO die drie keer per jaar zal samenkomen en die de aansturing, coördinatie en evaluatie van de werking van het GBO op zich zal nemen. Voor lokaal bestuur Tremelo zou Lucia Huysmans, hoofdmaatschappelijk werkster, worden afgevaardigd. Daarnaast zal er nog afvaardiging (maximum 2 personen per deelnemende partner) voorzien worden voor de werkgroep van 'basiswerkers'. Deze werkgroep levert input aan voor de stuurgroep en zorgt voor de verdere uitwerking van documenten, projecten, methodieken,...

 

Juridische grond

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 betreffende de strategische meerjarenplanning 2020–2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids -en beheerscyclus.

Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2018 betreffende de Vlaamse beleidsprioriteiten in het kader van lokaal sociaal beleid en de subsidiëring van samenwerkingsverbanden geïntegreerd breed onthaal.

Het besluit van de Vlaamse regering van 30 november 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid.

De omzendbrief WVG 2018/01 van 26 oktober 2018 betreffende lokaal sociaal beleid.

Het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid, inzonderheid artikel 9 tot en met artikel 11, §1.

Het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd.

 

Advies

Positief advies College Burgemeester en Schepen van 12 november 2019.

Positief advies Vast Bureau van 12 november 2019.

 

Argumentatie

De uitbouw van een GBO is een Vlaamse beleidsprioriteit, waarbij de regierol voorbehouden wordt aan lokale besturen omdat zij per definitie lokaal verankerd zijn, terwijl het CAW en de mutualiteiten op een hoger niveau georganiseerd zijn. Het doel van het GBO is onderbescherming tegengaan, inzetten op de maximalisatie van rechten en het verhogen van de toegang tot dienst- en hulpverlening, onder andere door de creatie van een centraal aanspreekpunt.

Een samenwerking in het kader van het GBO biedt de kans om een levend en lerend netwerk uit te bouwen waarin de verschillende actoren elkaar en elkaars aanbod, expertise en werkmethodieken leren kennen, om gerichter naar elkaar door te verwijzen, om hiaten en overlap in het aanbod op te sporen, om gezamenlijke opleidingen, infomomenten, projecten,... te organiseren zodat de schaarse middelen doelmatiger worden ingezet, om ervaring en knowhow uit te wisselen zodat medewerkers hun eigen competenties kunnen versterken, en om kennis en tools uit te wisselen om kwetsbaarheid te detecteren en mogelijke riscogroepen in kaart te brengen.

Het GBO streeft naar een goede samenwerking met de eerstelijnszone: de eerstelijnszone is immers en ideaal forum om input te verkrijgen vanuit de verschillende zorg -en welzijnsvoorzieningen om kwetsbare groepen en hun noden op grotere schaal te identificeren. Door het GBO op te richten met lokale besturen die eveneens deel uitmaken van de eerstelijnszone Leuven Noord, zal het geografische werkgebied vrijwel identiek zijn.

Om te vermijden dat al deze initiatieven los van elkaar werken, hetgeen zou leiden tot meer versplintering, streeft het GBO eveneens naar een goede samenwerking met het Huis van het Kind.

Het Huis van het Kind heeft immers een grote expertise aangaande de gekozen doelgroep, en heeft veel ervaring inzake het detecteren van kwetsbaarheid binnen gezinnen.

 

Financiële weerslag

De nodige financiële middelen worden voorzien in de meerjarenplanning.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

2 onthoudingen: Nadia Van Beughem en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De gemeenteraad  besluit dat lokaal bestuur Tremelo de uitbouw van het geïntegreerd breed onthaal zal realiseren via een samenwerkingsverband met lokale besturen Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek en Keerbergen, en met het CAW en de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten.

 

Art. 2.

De gemeenteraad neemt kennis van de engagementsverklaring, die als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt, en besluit dat deze verklaring namens lokaal bestuur Tremelo ondertekend zal worden door de algemeen directeur en de voorzitter van de raad.

 

Art. 3:

Deze engagementsverklaring moet uiterlijk 15 januari 2020 ingediend zijn bij het departement welzijn, volksgezondheid en gezin, afdeling welzijn en samenleving. De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat elke kernactor, beschreven in artikel 1 van dit besluit, deze engagementsverklaring rechtsgeldig moet ondertekenen opdat een geldige subsidieaanvraag ingediend kan worden.

 

Art. 4:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het voorstel dat lokaal bestuur Holsbeek wordt aangeduid als 'trekkend lokaal bestuur' voor de subsidieaanvraag. Dit betekent dat, indien de subsidieaanvraag goedgekeurd wordt, er in de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 jaarlijks 25.000 euro gestort zal worden op de rekening van lokaal bestuur Holsbeek. Lokaal bestuur Holsbeek zal deze subsidie jaarlijks verdelen onder de vijf deelnemende lokale besturen, volgens volgende verdeelsleutel: Holsbeek ontvangt 2/6 van de jaarlijkse subsidie als trekkend lokaal bestuur, en de overige vier lokale besturen ontvangen elk 1/6e van de jaarlijkse subsidie.

 

Art. 5:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de oprichting van een stuurgroep

geïntegreerd breed onthaal, en besluit hiervoor Lucia Huysmans, hoofdmaatschappelijk werkster, af te vaardigen.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1.Dossiernaam: Bijkomend agendapunt - GR-lid Paul Dams
Onderwerp: Opmaken rooilijnplannen voor het grondgebied van de gemeente Tremelo, ingediend door Paul Dams gemeenteraadslid Open VLD overeenkomstig art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Voorgeschiedenis

21 november 2019: mail van gemeenteraadslid Elynn Van Uffel namens Paul Dams. Hij wenst voor Open VLD een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 28 november 2019.

 

Juridische grond

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het Decreet Gemeentewegen;

Overwegende dat het Decreet Gemeentewegen in Hoofdstuk 3 de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen beschrijft;

Overwegende dat de Memorie van toelichting, horende bij het Decreet Gemeentewegen, verdere verduidelijking van, onder andere, dit hoofdstuk geeft;

Overwegende dat het Decreet Gemeenteweg duidelijk stelt dat de gemeenten de ligging en de breedte van de gemeentewegen vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen;

 

Argumentatie

Overwegende dat alvorens een rooilijnplan kan bepaald worden, er rooilijnplannen moeten opgesteld worden;

Overwegende dat Gemeentelijke rooilijnplannen voor de aanleg, wijziging of verplaatsing van een gemeenteweg tot stand komen volgens de procedure, bepaald in het Decreet Gemeentewegen.

Overwegende dat op het grondgebied van onze gemeente niet alle straten over een rooilijnplan beschikken;

Overwegende dat er in onze gemeente meerdere wegen zijn waarvan het eigendomsstatuut onduidelijk is.

Overwegende dat het niet beschikbaar zijn van een rooilijnplan tot onduidelijkheid kan leiden aangezien men niet duidelijk weet waar de grens tussen het openbaar domein en het privédomein ligt;

Overwegende dat ten gevolge van deze onduidelijkheid er rechtsonzekerheid bestaat , bij meerdere eigenaars.

Overwegende dat deze onduidelijkheid het ook voor de gemeentelijke diensten niet altijd duidelijk maakt binnen welke grenzen zij dienen/kunnen werken.

Overwegende dat de lokale wegen bij uitstek horen tot de gemeentelijke bevoegdheid. Dat kwam duidelijk naar voren in het Rooilijndecreet van 2009. De Buurtwegenwet legde ook voor buurtwegen heel wat verantwoordelijkheid bij het gemeentelijk niveau.

Overwegende dat de autonomie en bevoegdheid van de gemeenten met dit decreet wordt bevestigd en uitgebreid door de gemeenteraad exclusieve bevoegdheid te geven tot het aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen van gemeentewegen;

 

BESLUIT

10 stemmen voor: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

13 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

 

Art.1:

De gemeenteraad beslist het door Paul Dams, namens Open VLD, ingediende bijkomende agendapunt zijnde opmaken van rooilijnplannen voor het grondgebied van de gemeente Tremelo niet goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019
Punt bijlagen/links extra agendapunt rooilijnplannen.pdf Download
mail Elynn Van Uffel namens Paul Dams.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.22.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 27/12/2019