Zitting van 27 november 2014

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige gemeenteraad
Onderwerp: Goedkeuring verslag vorige gemeenteraadsvergadering d.d. 23 oktober 2014

 

Voorgeschiedenis

23 oktober 2014: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 23 oktober 2014 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Kennisname verslaggeving adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.3.Dossiernaam: Verkaveling 201428
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing verkaveling 201428 van François Geens voor Remerstraat, 3128 Tremelo, sectie C nrs. 432 E, 508 E, 508 G.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 8 juli 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning gelegen Remerstraat, 3128 Baal, gekadastreerd (afd. 2) sectie C nr. 432 E, (afd. 2) sectie D nr. 508 G, (afd. 2) sectie D nr. 508 E

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201428

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 15 augustus 2014 tot 14 september 2014. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Remerstraat, 3128 Baal, gekadastreerd (afd. 2) sectie C nr. 432 E, (afd. 2) sectie D nr. 508 G, (afd. 2) sectie D nr. 508 E.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1).

 

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

 

Argumentatie

Het behoort de Remerstraat gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond gelegen tussen de grens van de weg en 7 m uit de grens van de Remerstraat.

Zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Remerstraat, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1 are 30 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201428 voor het perceel gelegen te Remerstraat ZN, 3128 Baal, gekadastreerd (afd. 2) sectie C nr. 432 E, (afd. 2) sectie D nr. 508 G, (afd. 2) sectie D nr. 508 E, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 201429.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201429 van verkavelingsaanvraag François Geens op het perceel gelegen Heidebergstraat 21, 3120 Tremelo gekadastreerd afd. 1 sectie B nr. 247 K en 247 L.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 23 juli 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Heidebergstraat 21 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 247 K en (afd. 1) sectie B 247 L

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201429

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 5 september 2014  tot 5 oktober 2014. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Heidebergstraat 21 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 247 K en (afd. 1) sectie B 247 L.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

 

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Heidebergstraat 21, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond gelegen tussen de grens van de weg en 5 m uit de grens van de Heidebergstraat 21, 3120 Tremelo

Zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1.

Het wegtracé van de Heidebergstraat 21, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 45 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201429 voor het perceel gelegen te Heidebergstraat 21 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 247 K en (afd. 1) sectie B 247 L, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.5.Dossiernaam: Verkaveling 201421 Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201421 van verkavelingsaanvraag Pieter Goeron voor het perceel gelegen Boerenkrijglaan 36, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie A nr. 346 K.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 16 juni 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Boerenkrijglaan 36 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 346 K.

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201421.

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 27 juni 2014 tot 27 juli 2014. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Boerenkrijglaan 36 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 346 K.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962. De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

 

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Boerenkrijglaan 36, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond gelegen tussen de grens van de weg en 4,01 m uit de grens van de Boerenkrijglaan 36, 3120 Tremelo.

Zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1.

Het wegtracé van de Boerenkrijglaan 36, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1a 39 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201421 voor het perceel gelegen te Boerenkrijglaan 36 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 346 K, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom

Area Hasselt , Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.6.Dossiernaam: Contantbelasting op de verkoop van afvalzakken
Onderwerp: Intrekking en herneming van de gemeenteraadsbeslissing van 23 januari 2014 betreffende de vaststelling van het gemeentelijk belastingreglement op de verkoop van afvalzakken en boodschappentassen 2013 - 2018

 

Voorgeschiedenis

23 januari 2014: gemeenteraadsbeslissing houdende herneming van de vaststelling van het gemeentelijk belastingreglement op de verkoop van diverse afvalzakken, labels en boodschappentassen (2013 - 2018)

 

Feiten en context

17 september 2014: beslissing van de raad van bestuur van EcoWerf om met ingang van 1 januari 2015 het tarief van de pmd-zakken te verlagen tot 0,15 euro.

Als aanbestedende overheid zorgt EcoWerf zorgt voor de levering van pmd-zakken aan de gemeenten uit haar werkingsgebied.

Fost Plus vergoedt het saldo van de reële kostprijs aan EcoWerf via zogenaamde opvolgingskosten;

 

Juridische grond

Gemeentewet en Gemeentedecreet.

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking;

25 november 2003: gemeenteraadsbeslissing tot goedkeuring van de oprichting van en deelname aan het intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf, opgericht op 15 december 2003;

30 mei 2008: decreet betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

23 december 2011: decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringen en afvalstoffen;

17 februari 2012: Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen;

 

Argumentatie

De prijsverlaging van de pmd-zakken komt de burger ten goede zonder dat dit inkomstenverlies voor de gemeente betekent.

Het contract tussen EcoWerf en Fost Plus verplicht eenzelfde prijs van de pmd-zakken in alle gemeenten.

 

Financiële weerslag

De prijsverlaging van de pmd-zakken en de aanpassing van het contantbelastingreglement heeft geen financiële weerslag, vermits de prijs voor aankoop dezelfde is als de prijs van verkoop, nl. 0,15 euro/zak.

De uitgaven voor de aankoop van pmd-zakken worden geregistreerd onder registratiesleutel 0300/60400000 en actienummer 1419/001/001/001/001.

De ontvangsten van de verkoop van pmd-zakken worden geregistreerd onder registratiesleutel 0020/73323000 en actienummer 1419/001/001/001/001.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 23 januari 2014 houdende herneming van de vaststelling van het gemeentelijk belastingreglement op de verkoop van diverse afvalzakken en boodschappentassen 2014 - 2018 in te trekken en te hernemen als volgt:

 

Art. 2:

Met ingang van 1 januari 2015 bedraagt het tarief voor een zak (Fost Plus) bestemd voor het inzamelen van pmd 0,15 euro/zak, contant te betalen bij aankoop.

 

Art. 3:

De prijs voor de luchtdoorlatende en composteerbare zakjes van 10 liter, voor keukenafval bestemd voor de geventileerde afvalbakjes wordt vastgesteld op 0,04 euro/zakje of 2,00 euro voor een rolletje van 50 zakjes, contant te betalen bij aankoop.

 

Art. 4:

De prijs voor de luchtdoorlatende en composteerbare zakken voor keukenafval bestemd voor de gft-containers wordt als volgt vastgelegd:

          40-liter container: 0,25 euro/zak

          120-liter container: 0,50 euro/zak

          240-liter container: 0,75 euro/zak

en is contant te betalen bij aankoop.

 

Art. 5:

De prijs voor hondepoepzakjes wordt vastgelegd op 1,75 euro/rol, contant te betalen bij aankoop.

 

Art. 6:

De prijs voor een boodschappentas 'afvalarm winkelen' wordt vastgelegd op 1,25 euro, contant te betalen bij aankoop.

 

Art.7:

De scholen zullen max 100 pmd-zakken per schooljaar en per vestigingsplaats (hoofd- en wijkschool) gratis ontvangen. OCMW en politiediensten genieten vrijstelling van betaling.

 

Art.8:

De scholen zullen één rolletje composteerbare zakjes van 10 liter per klaslokaal en per schooljaar ontvangen.

 

Art. 9:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7.Dossiernaam: Belasting op administratieve stukken
Onderwerp: Belasting op administratieve stukken : Goedkeuring belastingreglement.

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad 26 juni 2014: Vaststelling belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken voor de periode van 01 juni 2014 tot en met 31 december 2018.

 

Juridische grond

          Artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om belastingreglementen vast te stellen.

          Artikel 170 § 4 van de grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeenten.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen.

          Het ministerieel besluit van 15 maart 2013 stelt het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen vast.  Artikel 2 bepaalt dat het tarief van de vergoedingen jaarlijks op 01 januari automatisch herzien wordt op basis van de schommelingen van de gezondheidsindex.  De nieuwe gezondheidsindex bedraagt 120,91.

          De financiële toestand van de gemeente.

 

Argumentatie

De tarieven van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten, de elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar en de kaarten en verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, worden jaarlijks op 01 januari geïndexeerd op basis van de schommelingen van de gezondheidsindex, zoals bepaald bij ministerieel besluit van 15 maart 2013.  De prijs voor de uitreiking van elektronische identiteitskaarten vreemdelingen met biometrie wordt vastgesteld op: de prijs van de  aanmaakkosten (door te storten aan FOD BZ)

17,70 euro + 5,00 euro gemeentebelasting, zijnde 22,70 euro in totaal.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Belasting adm. stukken

Actienummer

Krediet 2014

Vorderingen

0020/73150000

1419/001/001/001/001

140.000,00

vanaf 01/01/2015 indexaanpassing

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

1 onthouding: Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2014 wordt ingetrokken op 01 januari 2015.  Er wordt vanaf 01 januari 2015 en voor een termijn eindigend op 31 december 2018 een contantbelasting geheven op het afleveren door het gemeentebestuur van administratieve stukken.

 

Art. 2:

De belasting en de eventuele verzendingskosten moeten bij de aanvraag van het stuk contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. De contantbelasting is verschuldigd door de persoon die de aanvraag doet.

 

Art. 3:

De belasting wordt als volgt vastgesteld:

 

Aanmaakkosten

(door te storten aan FOD BZ)

Gemeente-

belasting

Vast recht

Totaal

1)      EIK vreemdelingen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 15,20

€ 5,00

 

€ 20,20

          duplicaat

€ 15,20

€ 7,00

 

€ 22,20

          dringende procedure (48u)

€ 116,90

€ 5,00

 

€ 121,90

          zeer dringende procedure (24u)

€181,30

€ 5,00

 

€ 186,30

          gewone procedure met biometrie

€ 17,70

€ 5,00

 

€ 22,70

2)      Immatriculatie attest vreemdeling

 

€ 1,00

 

€ 1,00

3)      Elektronische identiteitskaarten

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 15,20

€ 5,00

 

€ 20,20

          duplicaat

€ 15,20

€ 7,00

 

€ 22,20

          dringende procedure (48u)

€ 116,90

€ 5,00

 

€ 121,90

          zeer dringende procedure (24u)

€181,30

€ 5,00

 

€ 186,30

4)      kids-ID's

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 6,10

 

 

€ 6,10

          dringende procedure (48u)

€ 109,80

 

 

€ 109,80

          zeer dringende procedure (24u)

€ 174,30

 

 

€ 174,30

5)      reispassen volwassenen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 71,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 81,50

          dringende procedure

€ 240,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 250,50

6)      reispassen kinderen onder 18 jaar

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 41,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 51,50

          dringende procedure

€ 210,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 220,50

7)      elektronische rijbewijzen

€ 20,00

€ 5,00

 

€ 25,00

8)      internationale rijbewijzen

€16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

9)      kennisname persoonsgegevens

 

€ 1,00

 

€ 1,00

10)  bouwaanvragen, verkavelingsaanvragen, aanvragen tot verkavelingswijzigingen, milieuvergunningsaanvragen

 

€ 50,00

 

€ 50,00

11)  trouwboekje (incl. huwelijksgetuigschrift)

 

€ 20,00

 

€ 20,00

12)  boekje voor wettelijk samenwonenden

 

€ 8,00

 

€ 8,00

13)  stedenbouwkundige inlichtingen onroerende goederen bij verkoop of eigendomsoverdracht (incl. stedenbouwkundig uittreksel

 

€ 75,00

 

€ 75,00

14)  stedenbouwkundig uittreksel

 

€ 20,00

 

€ 20,00

15)  planologisch attest

 

€ 50,00

 

€ 50,00

16)  kopie A4

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,25

 

€ 0,25

          kleur per blad

 

€ 0,75

 

€ 0,75

17)  kopie A3

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,50

 

€ 0,50

          kleur per blad

 

€ 1,50

 

€ 1,50

18)  scannen plan > A3 en op USB drager klant plaatsen

 

€ 6,00

 

€ 6,00

19)  plotten/printen van een plan tot A0

 

€ 12,00

 

€ 12,00

20)  plotten/printen van een plan > A0, per begonnen halve meter extra

 

€ 6,00

 

€ 6,00

21)  jaarabonnement per post toegezonden dagorde gemeenteraad (incl. verzendingskosten)

 

€ 12,00

 

12,00

22)  jaarabonnement dagorde gemeenteraad per e-mail

 

gratis

 

gratis

 

Art. 4:

De kostprijs van per post verstuurde stukken is altijd ten laste van de aanvrager, ook als de afgifte zelf kosteloos is. Uitzondering: gratis voor openbare besturen, openbare instellingen en daarmee gelijkgestelde lichamen en indien bepaald in artikel 3 dat de prijs inclusief verzendingskosten is

 

Art. 5:

Zijn van belasting vrijgesteld:

23)  de stukken die krachtens een wet, een decreet, een K.B., een besluit van de Vlaamse regering of een andere overheidsverordening kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven.

24)  de stukken die aan behoeftige personen worden afgegeven:  de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.

25)  de machtigingen met betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties.

26)  de stukken die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente krachtens een wet, decreet of verordening.

27)  de mededeling door de politie, aan de verzekeringsmaatschappijen, van de inlichtingen, omtrent het gevolg dat gegeven werd ter zake van verkeersongevallen op de openbare weg.

28)  geldigverklaring van aanvraagformulieren voor reductiekaarten voor grote gezinnen.

29)  de toelating aan minderjarigen om alleen naar het buitenland te reizen.

30)  alle stukken die vereist zijn voor eenieder die verklaart dat voormelde stukken dienen te worden voorgelegd om een tewerkstelling te bekomen, te kunnen solliciteren of aan examens of proeven deel te nemen met het oog op een eventuele aanwerving.

31)  de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmede gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut, sociale verzekeringsfondsen en ziekenfondsen.

 

Art. 6:

Bij gebreke aan contante betaling wordt de belasting door het College van Burgemeester en Schepenen ingekohierd.

 

Art. 7:

De belastingplichtige kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend, en worden gemotiveerd en ondertekend. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging.  Deze indiening, moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum van de inning van de belasting of wanneer de belasting een kohierbelasting wordt, binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.

 

Art. 8:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van belastingen, hoofdstukken I (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 7 tot 9 (rechtsmiddelen; invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriuminteresten; rechten en voorrechten van de schatkist; strafbepalingen) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft ondermeer de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover ze niet specifiek de belasting op de inkomsten betreffen.

 

Art. 9:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.8.Dossiernaam: Zorgenverstrekkers
Onderwerp: Aanpassing gemeentelijk reglement

 

Voorgeschiedenis

          26 juni 2014: gemeenteraadsbeslissing zorgenverstrekkers gemeentelijk toelagereglement

 

Argumentatie

Sommige zorgbehoevende personen (chronisch zieken, bejaarden, kinderen en andere personen met een beperking ) worden in gezins- of familieverband verzorgd;

Zorgbehoevende personen wensen om zo lang mogelijk in hun  vertrouwde thuisomgeving te verblijven;

Mantelzorg is noodzakelijk om deze wens te realiseren en ondersteuning en aanmoediging van de mantelzorger is aangewezen;

De gemeente kan, door het aanmoedigen van thuiszorg, op residentiële verblijfskosten besparen;

De thuiszorg brengt meer kosten met zich mee voor de inwonende mantelzorger, zoals aanpassing woning en professionele thuisdiensten;

De toekenning van een gemeentelijke mantelzorgtoelage betekent een waardering en aanmoediging voor de  inspanningen van de mantelzorger;

Teneinde de thuiszorg aan te moedigen kan de gemeente, binnen de perken van de goedgekeurde gemeentebegroting, een toelage verlenen aan gezinnen of personen die zorg verstrekken aan een zwaar zorgbehoevende;

 

BESLUIT

eenparig

 

De beslissing d.d. 26 juni 2014 houdende reglement tot gemeentelijke ondersteuning aan gezinnen of personen die een zorgbehoevende verzorgen, in te trekken en te hernemen als volgt:

Art.1. Met ingang van 1 juli 2014 wordt aan de inwoners van de gemeente die de zorg waarnemen voor een zwaar zorgbehoevende persoon of kind, een toelage verleend ter ondersteuning en aanmoediging van de mantelzorg.

Art.2. Om in aanmerking te komen voor deze toelage moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:

1)      De bejaarde, chronisch zieke, kind of persoon met een beperking,

2)      moet zwaar zorgbehoevend zijn en verblijvend in een thuiszorgsituatie,

3)      niet voltijds residentieel verblijvend.

Onder zwaar zorgbehoevend wordt verstaan: niet meer in staat zijn om zijn elementaire huishoudelijke taken te verrichten en/of zichzelf te verzorgen of zelfredzaam te zijn, waardoor blijvende hulp van derden noodzakelijk is. 

De evaluatie van deze zware zorgbehoevendheid gebeurt enerzijds door de categorisering FOD Sociale Zekerheid en anderzijds door de toekenning van een zorgverzekering. Voor de kinderen is de kinderbijslag de parameter. Ook volwassenen met een kinderbijslag voor het leven komen in aanmerking.  De zwaar zorgbehoevende moet dus in het genot zijn van:

°          Of een tegemoetkoming van FOD Sociale Zekerheid cat.3, 4 of 5 (attest 80%) én een uitkering zorgverzekering (€130/m) van de zorgkas (uitgezonderd begunstigden persoonlijk assistentie budget (PAB)).

°          Of een verhoogde kinderbijslag met invaliditeitspercentage van 66% of meer.

°          Of een verhoogde kinderbijslag volwassenen voor het leven.

Hiertoe dient een attest 80% of beslissing cat.3,4 of 5 én een betalingsbewijs vanwege de FOD Sociale Zekerheid én een betalingsbewijs van de zorgverzekering Van de kinderbijslag dient een beslissing verhoogde of levenslange kinderbijslag én een betalingsbewijs van de Compensatiekas voor Kinderbijslag voorgelegd worden.

4)      De mantelzorger moet zich daadwerkelijk met de verzorging inlaten, hiertoe verbindt hij zich door het ondertekenen van een engagementsverklaring op eer met een opsomming van zijn zorgtaken op het aanvraagformulier.
De mantelzorger moet zich daadwerkelijk engageren om zorgtaken op te nemen als ondersteuning van de zelfredzaamheid van de zorgbehoevende in samenwerking met eventuele professionele thuisdiensten Gebrek aan engagement van de mantelzorger kan leiden tot schorsing of intrekking van de gemeentelijke toelage. In dit verband moet occasionele ambtshalve controle d.m.v. een huisbezoek door een maatschappelijk werker van het OCMW worden toegestaan door de mantelzorger.

5)      Er dient ook een meldingsplicht bij gewijzigde toekenningsvoorwaarden ondertekend te worden door de mantelzorger.
Wijzigingen aangaande overlijden, adreswijziging en tegemoetkoming FOD zullen ambtshalve via de kruispuntenbank gecontroleerd worden. De mantelzorger geeft hiervoor zijn ondertekend akkoord.
Andere wijzigingen zoals periodes van hospitalisatie, plaatsing in rusthuis of recht op zorgverzekering, verhoogde kinderbijslag en bewijs van minimum 104 dagen thuiszorg voor niet volledig residentieel verblijvende kinderen, dient onmiddellijk (binnen de 30 dagen) door de mantelzorger gemeld of aangetoond worden.
Indien men zijn meldingsplicht niet of foutief(frauduleus) nakomt, kan de mantelzorgtoelage voor desbetreffende zorgbehoevende, na beslissing schepencollege voor 1 jaar geschorst worden bij wijze van sanctie.   

6)      De zorgbehoevende en de mantelzorger moeten beiden hun woonplaats hebben in de gemeente Tremelo.

7)      Eén persoon kan niet tegelijk zorgbehoevende en mantelzorger zijn.

8)      Per zorgbehoevende kan er maar 1 mantelzorgtoelage toegekend worden.

9)      Er kan maar 1 mantelzorgtoelage toegekend worden voor een thuiszorgsituatie met meerdere zorgbehoevenden op hetzelfde adres woonachtig in Tremelo.

10)  Een mantelzorger kan meer dan 1 mantelzorgtoelage toegekend krijgen op voorwaarde dat de rechtgevende zorgbehoevenden waarvoor de mantelzorger zich engageert, op een verschillend adres in Tremelo woonachtig zijn.

Art.3.

1)      De mantelzorgtoelage vermeld in dit besluit bedraagt 50 EUR/maand (= 600 euro per jaar).

2)      De uitbetaling van de gemeentelijke mantelzorgtoelage gaat in vanaf de 1e van de maand volgend op de maand van aanvraag, na beslissing van het schepencollege o.b.v. het aanvraagformulier met de gevraagde beslissingen en betalingsbewijzen in bijlage.

3)      De toelage zal op semestriële basis worden uitbetaald. D.w.z. in juli en december worden resp. alle toelagen van het eerste en van het tweede semester uitbetaald.

4)      Voor de uitbetaling van het tweede semester in december moeten alle mantelzorgers jaarlijks verplicht een ingevuld en ondertekend jaarlijks controledocument aan de betrokken administratie overmaken voor 1 december. In de loop van het 2de semester zal dit document toegestuurd worden aan de zorgenverstrekker door het OCMW Tremelo.  Bij onvolledigheid van het dossier zal de betaling geschorst worden conform Art.2c..

5)      Voor residentieel verblijvend kinderen met verhoogde kinderbijslag, zal 1/3de van de jaarlijkse toelage (200 euro) betaald worden in december op voorwaarde dat zij kunnen aantonen dat hun kind minimum 104 dagen doorheen het jaar thuis heeft verbleven.

6)      De toelage wordt niet uitbetaald voor de cumulatieve periodes van hospitalisatie zorgbehoevende per volledige maand(en).

De aanvrager is gehouden het OCMW Tremelo hiervan in kennis te stellen door middel van het meldingsformulier op risico van sanctie zoals vermeld in Art.2c.

Art.4. De aanvragen tot het bekomen van de bij dit besluit bedoelde toelage dienen bij het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente schriftelijk te worden ingediend via de administratie OCMW op een formulier dat bij het infoloket Sociaal huis-OCMW Tremelo te bekomen is. Bij de aanvragen moeten de stukken gevoegd worden zoals vermeld in Art. 1 a, b en c.

Art.5. Het schepencollege en het OCMW worden ertoe gemachtigd, wanneer zij het nodig achten, nazicht te laten uitoefenen nopens het vervullen van de in dit besluit gestelde criteria zoals vermeld in Art.1b. 

Alle beslissingen (toekenning, schorsing, stopzetting, terugvordering) worden getroffen door het schepencollege. Het OCMW wordt hierover geïnformeerd door het College.

Art.6. De aanvrager verbindt er zich toe elke wijziging die een invloed zou hebben op de toekenning van de gemeentelijke toelage onmiddellijk te melden door middel van het meldingsformulier bij het OCMW Tremelo.

Art.7. Alle onterecht ontvangen maandelijkse mantelzorgtoelagen (ook diegene die tijdig werden gemeld) zullen onverwijld en volledig retroactief vanaf de eerste van de maand volgend op de maand waarin de wijziging zich voordeed, worden teruggevorderd met al de daartoe beschikbare rechtsmiddelen die de gemeente ter beschikking heeft.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Akteneming budgetwijziging 01-2014 OLVB Tremelo
Onderwerp: Akteneming budgetwijziging 01-2014 O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo

 

Voorgeschiedenis

          26 september 2013: Akteneming door gemeenteraad van het budget 2014 van de kerkfabriek OLVB te Tremelo.

 

Feiten en context

          4 september 2014: Goedkeuring door de kerkraad van OLVB Tremelo van de wijziging 01-2014 van het budget 2014.

          22 september 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van de wijziging 01-2014 van het budget 2014 bestaande uit de beleidsnota en financiële nota.

          1 oktober 2014: Gunstig advies van het bisdom.

 

Juridische grond

          DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 48 t/m 50.

          BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 22 t/m 25.

 

Argumentatie

Een budgetwijziging is noodzakelijk voor elke verhoging van een hoofdfunctie in het exploitatiebudget en voor elke aanpassing in het investeringsbudget.

De budgetwijziging bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota. In de beleidsnota wordt verwoord wat de wijzigingen juist inhouden.

De beleidsnota, goedgekeurd door de kerkraad op 4 september 2014, geeft een toelichting van de wijzigingen in de exploitatieontvangsten en -uitgaven. De exploitatieontvangsten dalen met 2.720,00 euro en de uitgaven stijgen met 16.800,00 euro.

Het gewijzigde exploitatiebudget voorziet een toelage van 3.920,74 euro en sluit met een overschot van 0,00 euro.

 

In investeringen werd onder privaat patrimonium een bijkomende uitgave ingeschreven van 40.000,00 euro voor de herbelegging van een vervallen beleggingskapitaal in 2013.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2014

3.920,74 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2014

0,00 euro

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van de wijziging 01 van het budget 2014 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand te Tremelo.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 50 en 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.10.Dossiernaam: Goedkeuring MJPW 01/2014-2019 OLVB Tremelo
Onderwerp: Goedkeuring wijziging meerjarenplan

 

Voorgeschiedenis

          26 september 2014: Goedkeuring door de gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek OLVB Tremelo.

 

Feiten en context

          4 september 2014: Goedkeuring door de kerkraad van OLVB Tremelo van de wijziging 01/2014 van het meerjarenplan 2014-2019.

          22 september 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van de wijziging 01/2014 van het meerjarenplan 2014-2019, bestaande uit de financiële nota en de strategische nota.

 

Het meerjarenplan bevat de afspraken tussen het bestuur van de eredienst en de gemeente voor de duur van de legislatuur. Het meerjarenplan bestaat uit een financiële nota, een strategische nota en eventueel, een afsprakennota.

 

Kleine wijzigingen of verschuivingen in de planning kunnen op eenvoudige wijze via een budgetwijziging worden doorgevoerd. Voor belangrijke wijzigingen dient ook het meerjarenplan te worden aangepast.

Bij een wijziging van het meerjarenplan dient de volledige goedkeuringsprocedure opnieuw te worden doorlopen. De wijziging vervangt integraal de vorige versie van het meerjarenplan.

 

In de strategische nota kan worden vermeld wat er werd gewijzigd ten opzichte van het vorige meerjarenplan.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 33 en 41 t/m 44.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 13 t/m 16.

 

Argumentatie

De wijzigingen aan het meerjarenplan 2014-2019 worden besproken in de strategische nota bij dit meerjarenplan.

Het meerjarenplan 2014-2019 sluit na wijziging het budgetjaar 2014 af met een negatief saldo van 3.920,74 euro op exploitatie en met een negatief saldo op investeringen van 40.000 euro. Dit negatief investeringssaldo wordt opgeheven door het positieve rekeningresultaat van 40.000 euro in 2013.

Vanaf 2015 liggen de exploitatietekorten in dezelfde lijn. In het meerjarenplan mag evenwel geen rekening worden gehouden met overschotten op de jaarrekeningen.  De in het meerjarenplan opgenomen tekorten worden dus niet noodzakelijk overgenomen in het desbetreffende budget.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2014

2015

2016

2017

2018

2019

3.920,00 euro

4.970,00 euro

4.985,00 euro

4.995,00 euro

5.195,00 euro

5.195,00 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2014

2015

2016

2017

2018

2019

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

5 onthoudingen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Petra Vreys, Alain Verschaeren en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de wijziging 01/2014 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand te Tremelo goed.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 43 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing overgemaakt aan de heer gouverneur, het bisdom en de kerkfabriek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.11.Dossiernaam: Budget 2015 kerkfabriek OLVB Tremelo
Onderwerp: Akteneming Budget 2015 kerkfabriek OLVB Tremelo

 

Voorgeschiedenis

          26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek OLVB Tremelo.

          27 november 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 01/2014 van de kerkfabriek OLVB Tremelo.

 

Feiten en context

          4 september 2014: Goedkeuring door de kerkraad van OLVB Tremelo van het budget 2015

          22 september 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van het budget 2015 bestaande uit de beleidsnota en financiële nota.

          1 oktober 2014: Gunstig advies van het bisdom.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 46 t/m 49.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 17 t/m 21/1.

 

Argumentatie

Het budget bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota.

De financiële nota biedt een cijferoverzicht van de activiteiten die voor het financiële boekjaar worden gepland. Naast de eigenlijke budgetcijfers worden ook de cijfers van de laatst vastgestelde jaarrekening, de cijfers van het laatst vastgesteld budget en de cijfers uit het meerjarenplan voor dat financieel boekjaar opgenomen.

De beleidsnota licht het beleid toe dat het bestuur tijdens dat financieel boekjaar zal voeren. Het vormt dus eigenlijk een motivering of toelichting bij de cijfers van de financiële nota.

Het werkelijke tekort in exploitatie, zonder rekening te houden met het gecorrigeerd overschot, bedraagt 4.970 euro. Oorzaak hiervan zijn de minderontvangsten uit het in 2014 heronderhandelde contract met BASE betreffende de antennemast, de gedaalde renteopbrengsten van herbeleggingen, de verminderde inkomsten uit misvieringen en de toenemende kosten van o.a. verzekeringen, onderhoud en verwarming.

Rekening houdend met het exploitatieresultaat van de rekening 2013 en het gecorrigeerd overschot van de budgetwijziging 2014 sluit het exploitatiebudget 2015 af met een overschot van 980,92 euro.

Het budget 2015 bevat geen exploitatietoelage.

Rekening houdend met de investeringsresultaten uit de rekening 2013 en de budgetwijzing 2014, sluit het budget 2015 af met een investeringsresultaat van 0,00 euro.

Het budget 2015 bevat geen investeringstoelage.

Het budget past in het gewijzigde meerjarenplan 2014-2019.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2015

0,00 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2015

0,00 euro

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2015 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand te Tremelo.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.12.Dossiernaam: Goedkeuring  meerjarenplan Kerkfabriek Ninde
Onderwerp: Goedkeuring meerjarenplan 2014-2019 kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï

 

Voorgeschiedenis

          26 juni 2014: De goedkeuring door de gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï te Ninde werd verplaatst naar een latere gemeenteraadszitting.

 

Feiten en context

          29 maart 2014: Goedkeuring door de kerkraad van het meerjarenplan 2014-2019.

          11 april 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van het meerjarenplan 2014-2019, bestaande uit de financiële nota en een budgetnota.

          10 juni 2014:Brief van de gemeente Tremelo aan de gemeentebesturen Rotselaar en Keerbergen in uitvoering van artikel 43 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004.

          23 juni 2014: Beslissing vanwege het college van burgemeester en schepenen van Rotselaar waarbij niet akkoord wordt gegaan met het ingediende meerjarenplan en met voorstel de jaarlijkse werkingstoelage ten laste van Rotselaar te beperken tot maximaal 3.000 euro.

          26 juni 2014: De goedkeuring van het meerjarenplan wordt door de gemeenteraad van Tremelo verdaagd naar een latere zitting.

          28 juni 2014: Overleg tussen de afgevaardigden van de kerkfabriek Ninde, de gemeenten Rotselaar en Tremelo.  De gemeente Keerbergen werd uitgenodigd maar was niet aanwezig.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 41 t/m 44 en artikelen 33 en 33/1.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 6 t/m 11.

 

Argumentatie

In toepassing van artikel 41 van het decreet op de erediensten stelt de kerkraad binnen de zes maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad een meerjarenplan vast voor de periode 2014-2019

Het meerjarenplan werd derhalve laattijdig ingediend.

De strategische nota, de afsprakennota en het advies van het bisdom werden niet toegevoegd.

Het meerjarenplan 2014-2019 werd besproken in het overleg van dinsdag 28 juni 2014.

De gemeente Rotselaar, vertegenwoordigd door de schepen van financiën, verklaarde zich akkoord met de werkingstoelagen zoals opgenomen in het oorspronkelijk ingediende meerjarenplan.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2014

2015

2016

2017

2018

2019

7.838,17 euro

7.590,00 euro

7.597,00 euro

5.768,50 euro

5.813,50 euro

5.808,50 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2014

2015

2016

2017

2018

2019

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

0,00 euro

 

BESLUIT

18 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

5 onthoudingen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Petra Vreys, Alain Verschaeren en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï te Ninde goed.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 43 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing overgemaakt aan de heer gouverneur, het bisdom, de kerkfabriek en de gemeentebesturen van Keerbergen en Rotselaar.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.13.Dossiernaam: Akteneming budget 2014 kerkfabriek Ninde
Onderwerp: Akteneming budget 2014 kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï

 

Voorgeschiedenis

          26 juni 2014: De gemeenteraad verdaagt de akteneming van het budget 2014 van de kerkfabriek Ninde naar een latere zitting.

 

Feiten en context

          29 maart 2014: Goedkeuring door de kerkraad van Ninde van het budget 2014.

          11 april 2014: Ontvangst door het gemeentebestuur van het budget 2014 bestaande uit de beleidsnota en de financiële nota.

          10 juni 2014: Brief van de gemeente Tremelo aan de gemeentebesturen Rotselaar en Keerbergen in uitvoering van artikel 43 van het eredienstendecreet van 7 mei 2004.

          23 juni 2014: Beslissing vanwege het college van burgemeester en schepenen van Rotselaar waarbij niet akkoord werd gegaan met het ingediende meerjarenplan en met voorstel de jaarlijkse werkingstoelage ten laste van Rotselaar te beperken tot maximaal 3.000 euro.

          26 juni 2014: de goedkeuring van het budget 2014 wordt door de gemeenteraad van Tremelo verdaagd naar een latere zitting.

          28 juni 2014: Overleg tussen de afgevaardigden van de kerkfabriek Ninde, de gemeenten Rotselaar en Tremelo. De gemeente Keerbergen werd uitgenodigd maar was niet aanwezig.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 46 t/m 49.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 17 t/m 21/1.

 

Argumentatie

Het budget bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota.

Het verplicht advies van het bisdom werd niet toegevoegd.

Het budget 2014 werd besproken in het overleg van dinsdag 28 juni 2014.

De financiële nota biedt een cijferoverzicht van de activiteiten die voor het financiële boekjaar worden gepland. Naast de eigenlijke budgetcijfers worden ook de cijfers van de laatst vastgestelde jaarrekening, de cijfers van het laatst vastgesteld budget en de cijfers uit het meerjarenplan voor dat financieel boekjaar opgenomen.

De beleidsnota licht het beleid toe dat het bestuur tijdens dat financieel boekjaar zal voeren. Het vormt dus eigenlijk een motivering of toelichting bij de cijfers van de financiële nota.

De ontvangsten in exploitatie bedragen 7.685,00 euro en de uitgaven 26.705,00 euro.

Het exploitatiebudget voorziet 15.676,34 euro aan werkingstoelagen, waarvan 10.250,01 euro aan gewone exploitatietoelagen en 5.426,33 euro aan achterstallige exploitatietoelagen.

De gewone exploitatietoelage valt voor 50% ten laste van Tremelo, voor 28,58% van Keerbergen en voor 21,42% van Rotselaar.  De achterstallige exploitatietoelage valt ten laste van Rotselaar.

In investeringen worden geen ontvangsten en uitgaven opgenomen.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

2014

5.125,01 euro

 

Registratiesleutel

Actienummer

Dienstjaar

Raming

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/002

2014

0,00 euro

 

BESLUIT

Art. 1:

Vermits het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan 2014-2019 neemt de gemeenteraad akte van het budget 2014 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï te Ninde.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek, het bisdom en de gemeentebesturen Keerbergen en Rotselaar.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: Kennisname toezicht ABB
Onderwerp: Rekening 2013 kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai te Tremelo (Ninde)

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: PBE
Onderwerp: Buitengewone Algemene vergadering d.d. 16 december 2014, goedkeuring enig agendapunt houdende verzoek aan Vlaamse regering tot uitstel reductie provinciaal aandeel PBE.

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de intercommunale PBE.

De gemeenteraad heeft de effectieve en plaatsvervangende volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van de PBE aangeduid tot het einde van de legislatuur.

 

Feiten en context

6 november 2014: uitnodiging van de PBE tot de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2014.

Motiveringsnota bij de uitnodiging waarin aangegeven wordt waarom uitstel gevraagd wordt aan de Vlaamse regering om tot de reductie van het provinciaal aandeel in de PBE over te gaan.

 

Juridische grond

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales.

 

Argumentatie

De PBE verzoekt de gemeenteraad dit agendapunt te willen goedkeuren.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist het enig agendapunt van de buitengewone algemene vergadering van de PBE van 16 december 2014 goed te keuren houdende het verzoek aan de Vlaamse regering tot uitstel van de reductie van het provinciaal aandeel in de PBE.

 

Art. 2:

De effectieve volmachtdrager en in voorkomend geval de plaatsvervangende volmachtdrager mandaat te verlenen om op de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2014 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan de PBE, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, ter attentie van de heer Paul Bouwens.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.16.Dossiernaam: IGO DIV
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en bepaling van zijn mandaat op de Algemene Vergadering van 19 december 2014.

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven;

 

Feiten en context

4 november 2014: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV die op 19 december 2014 plaatsheeft in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Goedkeuring verslag vergadering d.d. 20 juni 2014

2.Goedkeuring programma 2015

3.Goedkeruring begroting 2015

4.Varia

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013 m.b. art 39 dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigende gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

Art. 41.3 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de algemene vergadering in de loop van het eerste semester van het volgende boekjaar aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor. Samen met de uitnodiging worden deze documenten ter beschikking gesteld aan de deelnemende gemeenten, die het mandaat van hun afgevaardigden terzake bepalen.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de aan te duiden vertegenwoordiger vast te stellen. Voorgesteld wordt Vital Van Dessel als afgevaardigde.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

1 stem ongeldig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de heer Vital Van Dessel, schepen, voor te dragen als afgevaardigde voor de algemene vergadering van 19 december 2014, rekening houdende met art. 59, 2de lid van het decreet van 6 juli 2001.

 

Art. 2:

Akkoord te gaan met het door de raad van bestuur voorgestelde programma 2015.

 

Art. 3:

Akkoord te gaan met de door de raad van bestuur voorgestelde begroting 2015.

 

Art.4.

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de algemene vergadering van 19 december 2014:

1.Goedkeuring verslag vergadering d.d. 20 juni 2014

2.Goedkeuring programma 2015

3.Goedkeruring begroting 2015

4.Varia.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Afdeling Vrije Tijd

P.17.Dossiernaam: EVA VZW Vrije tijd Tremelo
Onderwerp: Goedkeuring begroting 2015 EVA VZW Vrije tijd Tremelo

 

Voorgeschiedenis

19 december 2013: de gemeenteraad keurt de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW vrije tijd Tremelo goed.

 

Feiten en context

Er is een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW vrije tijd Tremelo.

 

Juridische grond

19 december 2013: de gemeenteraad keurt de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW vrije tijd Tremelo goed.

Artikel 31 van de statuten van EVA VZW vrije tijd Tremelo: de begroting dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

3 november 2014: de algemene Vergadering van het EVA VZW vrije tijd Tremelo keurt de begroting 2015 goed.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW vrije tijd Tremelo op 19 december 2013 dient er jaarlijks een begroting goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Zie bijlage.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art.1:

De gemeenteraad beslist de begroting 2015 van het EVA VZW vrije tijd Tremelo goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Afdeling Vrije Tijd

P.18.Dossiernaam: Erkenningsbesluit adviesraden cultuurbeleid
Onderwerp: Erkenningsbesluit adviesraden sport-, jeugd- en cultuurraad.

 

Voorgeschiedenis

16 juli 1973, gewijzigd in 12 mei 2009: cultuurpactwetgeving waarbij de gemeentebesturen een beroep moeten doen op bestaande of op te richten organen en structuren met het oog op inspraak en advies van de gebruikersgroeperingen en de ideologische en filosofische strekkingen bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid;

 

Juridische grond

6 juli 2012: decreet houdende het lokaal cultuurbeleid.

6 juli 2012: decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van het lokaal sportbeleid.

6 juli 2012: decreet houdende de ondersteuning en de stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid.

 

Argumentatie

De Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Schepenen zullen de hogergenoemde raden voor cultuurbeleid betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk cultuurbeleid. Dit houdt in dat de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Schepenen voor de besluitvorming in deze organen, op grond van hiernavolgende bevoegdheidsverdeling, de erkende raden om advies zullen vragen.

1.De cultuurraad zal om advies worden gevraagd over volgende culturele materies :

a.taal en letteren

b.wetenschapsbeleid

c.kunstenbeleid

d.cultuurbewaring en cultuurspreiding

e.lokale media

f.vormings- en educatiebeleid

g.vrijetijdsbeleid en toerisme

Vooraleer de gemeentebegroting ter goedkeuring wordt voorgelegd zal de cultuurraad worden geraadpleegd over de beleidsintenties en de begrotingsposten voor het volgende jaar op de voor  hen van toepassing zijnde domeinen.

Daarnaast heeft de cultuurraad de mogelijkheid om over alle andere beleidsdossiers, waarvan zij vindt dat er culturele belangen in het geding zijn, op eigen initiatief een advies uit te brengen aan de Gemeenteraad of het College van Burgemeester en Schepenen.

2.De gemeentelijke jeugdraad zal om advies worden gevraagd over alle aangelegenheden die te maken hebben met het jeugdbeleid. Met jeugdbeleid is zowel bedoeld het jeugdwerkbeleid als culturele materie, namelijk de beleidsmaatregelen naar kinderen en jongeren in hun vrije tijd als het jeugdwelzijnsbeleid als welzijnsmaterie, namelijk alle beleidsmaatregelen naar kinderen en jongeren in alle levenssituaties.

Vooraleer de gemeentebegroting ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Gemeenteraad zal de jeugdraad worden geraadpleegd over de beleidsintenties en de begrotingsposten voor het volgende jaar op de voor hen van toepassing zijnde domeinen.

Daarnaast kan de jeugdraad over alle andere beleidsdossiers, waarvan zij vindt dat er jeugdbelangen in het geding zijn, op eigen initiatief een advies uitbrengen aan de Gemeenteraad of het College van Burgemeester en Schepenen.

3.De gemeentelijke sportraad zal om advies worden gevraagd voor alle aangelegenheden die te maken hebben met het sportbeleid, de lichamelijke opvoeding, het openluchtleven, de recreatie en alle gemeentelijke infrastructuur bestemd voor deze opdrachten.

Vooraleer de gemeentebegroting ter goedkeuring wordt voorgelegd zal de sportraad worden geraadpleegd over de beleidsintenties en de begrotingsposten voor het volgende jaar op de voor hen van toepassing zijnde domeinen.

Daarnaast heeft de sportraad de mogelijkheid om over alle andere beleidsdossiers waarvan zij vindt dat er sportbelangen in het geding zijn, op eigen initiatief een advies uit te brengen aan de Gemeenteraad of het College van Burgemeester en Schepenen.

Art.3. De erkende raden voor cultuurbeleid hebben daarnaast als opdracht om respectievelijk het plaatselijke culturele werk, jeugdwerk, sport- en recreatieleven te stimuleren door het tot stand brengen van overleg, coördinatie en samenwerking tussen enerzijds respectievelijk de culturele, jeugd, sport- en recreatieverenigingen en anderzijds belangstellende inwoners.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad erkent de jeugdraad, de sportraad en de cultuurraad als gemeentelijk adviesorgaan.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.19.Dossiernaam: Vervanging van feestdagen
Onderwerp: Vervanging van feestdagen, tijdens het jaar 2015, welke met een zondag of een gewone inactiviteitsdag samenvallen.

 

Voorgeschiedenis

Mail van 29 oktober 2014 aan de syndicale organisaties om via een schriftelijke procedure een akkoord te krijgen over de vervanging van de feestdagen die vallen op een zondag of een inactiviteitsdag.

28 oktober 2014: beslissing van het college van burgemeester en schepenen om aan de gemeenteraadsleden voor te stellen om de feestdagen die samen vallen met een zondag of een inactiviteitsdag op te nemen conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantie.

 

Feiten en context

In 2015 vallen volgende feestdagen op een zondag of inactiviteitsdag.

          11 juli, Feest van de Vlaamse Gemeenschap (zaterdag)

          15 augustus, Onze Lieve vrouw Hemelvaart (zaterdag)

          1 november, Allerheiligen (zondag)

          26 december: Tweede Kerstdag (zaterdag)

 

Juridische grond

          4 januari 1974: wet betreffende de feestdagen en het koninklijk besluit van 18 april 1974 dat de uitvoering van deze wet regelt.

          5 juli 2005: gemeentedecreet, laatst gewijzigd 21 februari 2014, meer bepaald

°          artikel 105 §1 en §2 8°: de gemeenteraad stelt de rechtspositieregeling van het personeel vast en regelt minstens de arbeidsduur, het verlof en de afwezigheden.

°          artikel 249: de toezichthoudende overheid beperkt zich bij de uitoefening van het toezicht tot de toetsing aan het recht en aan het algemeen belang, namelijk elk belang dat ruimer is dan het gemeentelijk belang.

°          artikel 255: de provinciegouverneur beschikt over dertig dagen of vijftig dagen (indien het om een besluit gaat waarbij een afschrift aan de provinciegouverneur moet gezonden worden) om de uitvoering van de besluiten te schorsen en om de gemeenteoverheid daarvan in kennis te stellen.

          9 december 1974: wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, artikel 2: er wordt met de vakbonden onderhandeld voer het administratief statuut met inbegrip van de vakantie- en verlofregeling.

          Rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel goedgekeurd bij gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2008 en laatst gewijzigd op 25 september 2014, meer bepaald artikel 225 dat stelt dat de raad jaarlijks bepaalt op welke wijze feestdagen die samenvallen met een inactiviteitsdag of zondag gecompenseerd worden.

 

Advies

Mail van 29 oktober 2014: goedkeuring van het voorstel door VSOA-LRB Vlaams Brabant.

Mail van 29 oktober 2014: goedkeuring van het voorstel door ACV Openbare diensten.

 

Argumentatie

Jaarlijks dient er voor 15 december van het voorgaande jaar een regeling uitgewerkt te worden voor feestdagen op zondag of een inactiviteitsdag om te vermijden dat de vervangingsdagen automatisch op de volgende activiteitsdag vallen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad verleent aan de personeelsleden het recht om de dagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantie op te nemen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 27 november 2014

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.21.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019