De voorzitter van de gemeenteraad verzoekt, conform art.19 van het decreet lokaal bestuur, de

raadsleden voor de eerste maal in zitting te vergaderen op donderdag 28 april 2022, om 19 uur. Deze vergadering zal in zaal Lindebloesem, plaatsvinden.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2022

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1. Dossiernaam: Gemeenteraadsvergadering d.d. 31.03.2022
Onderwerp: Goedkeuring notulen

 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2022

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2. Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden

 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2022

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.3. Dossiernaam: Reglement verkoop patrimoniumgoederen
Onderwerp: Reglement verkoop uit de hand aan de hoogste bieder van de gemeentelijke roerende goederen

 

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2022

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.4. Dossiernaam: Reglement onroerend erfgoed
Onderwerp: Reglement terugbetaling lidgeld Monumentenwacht, inspectiekosten en kleine herstellingen niet-beschermde, waardevolle gebouwen opgenomen op de gemeentelijk inventaris onroerend erfgoed.

 

Argumentatie

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie als onroerenderfgoedgemeente. Tevens is er de verplichting om een gemeentelijke inventaris van het onroerend erfgoed op te maken. Dit werd door WinAr opgemaakt in 2021.

Het is noodzakelijk om preventief onderhoud van waardevolle gebouwen te stimuleren. Het is dan ook wenselijk om werken en werkzaamheden tot voorkoming van verval en tot onderhoud van het onroerend erfgoed aan te moedigen en financieel te ondersteunen.

Niet-beschermde en waardevolle gebouwen zijn beeldbepalend voor de gemeente en dienen voor de toekomst gevrijwaard te worden.

Niet-beschermde, waardevolle gebouwen kunnen geen aanspraak maken op erfgoedpremies vanuit de Vlaamse Overheid.

Daarom is het wenselijk om een reglement op te maken waardoor eigenaars van niet-beschermde, waardevolle gebouwen financieel ondersteund worden om onderhouds- en instandhoudingswerken uit te voeren aan hun onroerend erfgoed.

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2022

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.5. Dossiernaam: Tweede pensioenpijler
Onderwerp: Toetreding OFP Prolocus voor de tweede pensioenpijler

 

Argumentatie

Om de pensioenkloof tussen haar statutair personeel en contractueel personeel te verkleinen, voorziet het bestuur in een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van haar contractueel personeel. In het verleden was het bestuur hiervoor aangesloten bij de groepsverzekering die na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Belfius Insurance en Ethias. Deze verzekeraars hebben echter in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst opgezegd tegen 1 januari 2022.

 

Om te voorzien in een tweede pensioenpijler heeft het bestuur de keuze tussen enerzijds een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioen-voorziening (pensioenfonds).

 

Na onderhandelingen met de VVSG, werd OFP Provant omgevormd tot OFP Prolocus (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening  met ondernemingsnummer 0809.537 155). OFP Prolocus is een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden.

 

Door de toetreding bij een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening(IBP) is men meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering. In tegenstelling tot een groepsverzekering vaardigt het bestuur bij een IBP een vertegenwoordiger af in de algemene vergadering van OFP Prolocus. Naast deze controlebevoegdheid heeft deze vertegenwoordiger ook de mogelijkheid om – indien nodig -  punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten.

 

In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na. Bovendien heeft een IBP ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt.

 

Het bestuur kan toetreden tot OFP Prolocus zonder overheidsopdracht vermits aan de  voorwaarden van een in house opdracht voldaan zijn. In de eerste plaats oefent het bestuur immers toezicht uit op OFP Prolocus via de algemene vergadering waar ze lid van wordt, zoals op haar eigen diensten. Daarnaast behelst meer dan 80% van de activiteiten van OFP Prolocus de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende  overheden, nl. het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen. Verder is er geen directe participatie van privékapitaal in de OFP Prolocus en ten slotte is OFP Prolocus zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.

 

OFP Prolocus zal, in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zwaar inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen. Net zoals de groepsverzekering die tot eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance, vereist het aanbod van OFP Prolocus geen werknemersbijdragen en voorziet het in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering.

 

Binnen de pensioentoezegging bij OFP Prolocus bestaat de mogelijkheid van een zogenaamde “steprate” bijdrage. Hierdoor is het mogelijk om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijke pensioen uitkomt, een hogere toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutair pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen.

 

Er bestaan drie soorten pensioenplannen: defined benefit of vaste prestaties, cash balance en defined contribution of vaste bijdragen. De voorgestelde formule van OFP Prolocus is een vastebijdragenplan. In dit plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement. De behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement. Het bestuur moet minimum de vastgestelde bijdrage  betalen. Wanneer het wettelijk minimumrendement niet behaald wordt, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen. In elk geval moet voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passieve aangeslotenen) behaald worden.

Het bestuur voorziet als bijkomende veiligheid de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, in een extra prefinanciering van 5 % om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.

 

Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (AGB’s, OCMW) een MIPS-Groep vormen. Binnen een MIPS-groep is er interne mobiliteit voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Binnen een MIPS-groep speelt daarnaast een onderlinge solidariteit.

 

De kosten voor de werking van OFP Prolocus worden voor 2022 forfaitair vastgelegd op 1000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien zal een meer stabiel systeem van kostenvergoeding worden uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds.

 

Bij de toetreding tot OFP Prolocus dient rekening te worden gehouden met de statuten, de beheersovereenkomst, het financieringsplan (algemeen luik en specifiek luik VVSG), de Verklaring inzake Beleggingsbeginselen (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het Kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement, de toetredingsakte, alsook het protocol van het onderhandelingscomité C1.

 

Op 29 maart 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen de intentie geuit om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP Prolocus en de eraan gekoppelde modaliteiten qua pensioentoezegging. Verder heeft het college van burgemeester en schepenen op voormelde datum de intentie geuit om met OCMW Tremelo een MIPS-groep te vormen om de interne mobiliteit van het personeel tussen beide entiteiten te bevorderen.

 

Op basis van het financieringsplan zullen verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP Prolocus worden ingehouden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP Prolocus.

 

Naar aanleiding van voormelde besluit van het college van burgemeester en schepenen werd de intentieverklaring en voormelde documenten besproken met de syndicale partners van het bijzonder onderhandelingscomité. Zowel ACV als ACOD bevestigden op 4 april 2022 hun akkoord met toetreding tot OFP Prolocus vanaf 01/01/2022 voor een toezegging van 3% van het pensioengevend loon, geen steprate en de vorming van een MIPS tussen de verschillende entiteiten van het lokaal bestuur.

 

Bij toetreding zal er een vertegenwoordiger aangeduid worden om het bestuur te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OFP Prolocus. Na de beslissing tot toetreding, zal dit aan OFP Prolocus meegedeeld worden en zal de algemene vergadering van OFP Prolocus de kandidatuur moet goedkeuren.

 

Publicatiedatum: 20/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2022

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1. Dossiernaam: Extra agendapunt - op vraag van A.V. en N.V.B.
Onderwerp: Vragen in verband met PFAS-verontreiniging rond site van Okay, ingediend door Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem, raadsleden, overeenkomstig art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

Op de website van de Vlaamse overheid wordt vermeld dat PFAS-houdend blusschuim nog tot 2023 gebruikt mag worden door de brandweerkorpsen in de 20 Vlaamse hulpverleningszones.

Hoewel men intussen weet dat dit type blusschuim tot ernstige bodem-, grondwater- en oppervlaktewaterverontreiniging kan leiden, rechtvaardigt de Vlaamse overheid dit nog toegestane gebruik op haar website als volgt: “De risico’s van branden met gevaarlijke stoffen en vloeistofbranden worden hoger ingeschat dan die van het gebruik van blusmiddelen met PFAS. Daarom worden die toegestaan als dat strikt noodzakelijk is. De Vlaamse hulpverleningszones schakelen voor de eersteresponsmiddelen zo snel mogelijk over naar fluorvrij schuim. Het blusschuim voor de bestrijding van grote branden wordt ook vervangen door fluorvrije varianten, zodra er voldoende bewijs is dat die even goed werken.

 

Wat betreft de site rond Okay in Tremelo heeft VB een aantal vragen.

 

Een zone van honderd meter rond de Grote Bollostraat 46, waar de huidige Okay gevestigd is, is door de Vlaamse overheid opgenomen als mogelijke risicolocatie voor PFAS. Er is op dit moment geen verontreiniging vastgesteld, het onderzoek is nog lopende. Het lokaal bestuur vraagt de omwonenden wel om in tussentijd een aantal voorzorgsmaatregelen na te leven. Deze mensen hebben recent een brief in de bus ontvangen met meer uitleg, en de maatregelen die ze best in acht nemen.

 

Aangezien de perimeter in Tremelo relatief beperkt is en de kosten hierdoor niet al te hoog zullen oplopen vraagt onze fractie of de gemeente Tremelo bereid is om een gratis PFAS bloedonderzoek aan te bieden aan de inwoners die binnen deze perimeter tussen het ogenblik van de grote industriële brand en heden wonen (of gewoond hebben)?

Op die manier krijgen deze mensen een duidelijk beeld over de mogelijke PFAS impact op hun gezondheid; wordt er geen PFAS aangetroffen, dan zijn zij gerustgesteld, worden er wel (ernstige) PFAS waarden aangetroffen dan weten zij dat een verhoogde medische opvolging noodzakelijk is en kan dergelijke belangrijke info aan het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) worden doorgegeven in het kader van het PFAS humaan biomonitoringprogramma.

Vlaams minister Beke heeft immers, begrijpe wie kan, in antwoord op de schriftelijke vraag van VB Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin immers reeds expliciet gesteld dat er vanuit AZG geen systematisch bloedonderzoek zal aangeboden worden, en ook geen vast kader voor PFAS-gezondheidsonderzoeken zal uitgewerkt worden voor alle PFAS-risicosites. 

 

Publicatiedatum: 21/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2022

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

In besloten vergadering

P.6. Dossiernaam: Klacht bij de toezichthoudende overheid
Onderwerp: Reactie van de toezichthoudende overheid op de klacht die werd ingediend tegen het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 september 2021 inzake de verkavelingsattesten Kleinzapstraat

 

 

Publicatiedatum: 20/04/2022