Zitting van 22 mei 2025

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys, Mario Mergaerts, Ludovic Geuens: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Bertrand Eraly: Schepen;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1. Dossiernaam: Gemeenteraadsvergadering 24 april 2025
Onderwerp: Goedkeuring notulen

 

 

Voorgeschiedenis

24 april 2025: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Mario Mergaerts

3 onthoudingen: Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren en Ludovic Geuens

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 24 april 2025 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.2. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202431VV Zaak der wegen deel 1
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202431VV (OMV_2024166534) van Goris Cédric voor het verkavelen van gronden (het slopen van een tweewoonst en herverdelen van de percelen met grondafstand) op het perceel gelegen Veldonkstraat 309-311, 3128 Baal, gekadastreerd Afd. 2 Sectie C nrs. 336L, 336P - deel 1.

Goedkeuring plaatselijke aanpassing van de rooilijn ter wijziging (verbreding) van gemeenteweg 'chemin nr. 2'.

 

 

Voorgeschiedenis

        23/12/2024: ontvangst aanvraag OMV_2024166534 (202431VV). Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling (het slopen van een tweewoonst en herverdelen van de percelen met grondafstand), gekadastreerd Afd.1 Sectie C nrs. 336L, 336P.

        Openbaar onderzoek van 6 maart 2025 t.e.m. 4 april 2025.  Er werden geen bezwaren ontvangen.

        Er werden 4 adviezen ontvangen na de aanvraag.

        Een tracé met grondafstand op te nemen in een goed te keuren rooilijnplan

 

Feiten en context

        Het rooilijnplan volgt in dit dossier de mogelijkheid bij uitzondering van de geïntegreerde procedure zoals voorzien in het artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen.

        Hierbij doet de gemeenteraad, na het behandelen van relevante bezwaren en adviezen, in eerste

  instantie en via een apart punt, een uitspraak over het nieuwe rooilijnplan met inbegrip van de

 eventuele aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van bestaande voetwegen. En dit dus

  voorafgaand het punt over de zaak der wegen waarbij nog andere aspecten aan bod komen.

        Over de volledige aanvraag - inclusief rooilijnplan, werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 6 maart 2025 t.e.m. 4 april 2025.

        Er werden tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaarschriften ontvangen.

        Via het omgevingsloket werden 3 adviezen bekomen.

  Meer bepaald van:

  -Fluvius dd 09/05/2025

 -Proximus dd 10/04/2025

  -De Watergroep dd 04/04/2025

 -Wyre dd 08/04/2025

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen. Met inzonderheid van:

Art. 31 voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen:

§2

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Art. 31/1 voor wat betreft de beroepsmogelijkheden:

§1

Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad. Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

§4

De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde. De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

§5

Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen. Van kracht vanaf 1 september 2019.

Met inzonderheid van:

Art. 3

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Art. 4:

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend

perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Art. 12

§ 2. Eerste en tweede alinea:

In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden.

Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen - hier NIET het geval-, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Art. 28 :

§ 3. Laatste alinea:

Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.

§ 4.:

Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid voor vergunningverlenende overheden tot het opleggen van de last tot gratis overdracht van in een vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen en aanhorigheden en van de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, vermeld in artikel 75, derde lid, van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Advies

Er wordt kennis genomen van de externe adviezen die specifiek verband houden met de voorliggende aanpassing van de rooilijn. Met name de plaatselijke verbreding van gemeenteweg - chemin nr 2.

 

 Externe adviezen

Er werden 4 externe adviezen van de aanwezige netwerkbeheerders ingediend. Zijnde Fluvius, De Watergroep, Proximus en Wyre.

De adviezen van Proxymus en Wyre zijn gunstig.
De andere adviezen zijn gunstig met voorwaarden, maar slaan niet terug op de plaatselijke aanpassing van de rooilijn ter verbreding van de gemeenteweg nr 2.

 

 Intern advies

Door de dienst omgeving wordt bevestigd dat de plaatselijke verbreding van de rooilijn in dit project noodzakelijk is omwille van de behoefte aan een berm die al dan niet geplande toekomstige netuitbreidingen en eventueel ruimte voor water en infiltratie moet mogelijk maken.

 

Algemeen besluit over de adviezen:

  

Gelet op de afdoende motivatie en de vormvereisten van de aangeleverde plannen en documenten die werden opgeladen op het omgevingsloket, wordt voorgesteld om het "rooilijnplan", zoals bijgevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2024166534 - 202431VV Projectinhoudversie V3 goed te keuren.

 

Argumentatie

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Waarbij eerst de aanpassingen van de rooilijnen van bestaande aan te passen gemeentewegen, na toetsing aan de bepalingen van gemeentewegendecreet, dienen te worden goedgekeurd.

  

Inzake de opmerkingen en bezwaren m.b.t de rooilijn benadrukt de gemeenteraad dat het artikel 3 van het gemeentewegendecreet correct werd toegepast. Immers artikel 3 van het gemeentewegendecreet schrijft voor dat het gemeentelijk beleid inzake de gemeentewegen dient gericht te zijn op een veilig wegennet op lokaal niveau met als doel de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in de eerste plaats om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Deze samenhang tussen het verkavelingsontwerp dat voorligt binnen het projectgebied enerzijds, en tussen de bepalingen van het decreet gemeentewegen anderzijds werd voldoende afgetoetst.

Bijgevolg keurt de gemeenteraad de nieuwe rooilijnplan, goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het rooilijnplan goed.

Deze plannen behorende bij OMV_2024166534–intern nummer 202431-VV, projectinhoudversie V3, worden goedgekeurd via de geïntegreerde procedure bij de voornoemde omgevingsvergunningsaanvraag.

 

Art. 2:

In het kader van de zaak der wegen zal een gratis grondafstand als last bij de aanvraag worden opgelegd om opgenomen te worden in het openbaar domein.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan de aanvraag tot de omgevingsvergunning OMV_2024166534 – 202431VV.

 

Art. 4:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.3. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202431VV Zaak der wegen deel 2
Onderwerp: Omgevingsvergunning 202431VV Zaak der wegen deel 2

 

 

Voorgeschiedenis

        23/12/2024: ontvangst aanvraag OMV_2024166534 (202431VV). Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling (het slopen van een tweewoonst en herverdelen van de percelen met grondafstand), gekadastreerd Afd.1 Sectie C nrs. 336L, 336P.

        Openbaar onderzoek van 6 maart 2025 t.e.m. 4 april 2025. Er werden geen bezwaren ontvangen.

        Er werden 4 adviezen ontvangen na de aanvraag.

        22/05/2025 GR beslissing houdende goedkeuring aangepaste rooilijn ter verbreding gemeenteweg - Chemin nr 2 als eerste onderdeel van de zaak der wegen conform het Art.12,§2. tweede alinea zoals het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen - en van kracht vanaf 1 september 2019- voorschrijft.

 

Feiten en context

Betreffende de zaak der wegen wordt, na het punt over de goedkeuring van de rooilijn, het dossier verder nagezien op vlak van infrastructuur en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Hierbij kunnen voorwaarden en lasten worden opgelegd.

Het dossier wordt nagezien en geverifieerd met de adviezen, evenals de behandeling van de onderdelen van de bezwaren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst)

 

Het gemeentewegendecreet bepaalt:

Artikel 8. (01/09/2019- ...)

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Artikel 12.

(…)

§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Volgens artikel 12, §2 van het Gemeentewegendecreet kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in afwijking van artikel 11 opgenomen worden in een omgevingsvergunning. Dit houdt in dat als de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg wordt opgenomen in een omgevingsvergunning, de procedureregels van de omgevingsvergunning worden gevolgd, niet de procedurebepalingen in afdeling 2 of 3 van het Gemeentewegendecreet.

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet d.d. 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning stipuleert dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan:

- Fluvius System Operator, Fluvius,Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan:

- Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan:

- De Watergroep, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan:

 -Wyre, Omgevingsloket Wyre, omgevingsloket@wyre.be

 

Bekomen adviezen:

Proximus

Gunstig

 

De Watergroep

Voorwaardelijk gunstig

 

Wyre

Gunstig

 

Fluvius

Voorwaardelijk gunstig

 

Intern advies 

Het toegankelijk maken van het perceel is een laste van de verkavelaar.  Zo zal hij moeten instaan desgevallend verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken.

 

Argumentatie

Het behoort de Veldonkstraat 309-311, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd.1 Sectie C nrs. 336L, 336P, gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij desgevallend moeten instaan voor het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan en dit op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

In kader van verkavelingsaanvraag OMV_2024166534 (202431VV) neemt de gemeenteraad uitdrukkelijk kennis van de elementen der bezwaren die geformuleerd werden tijdens het openbaar onderzoek en die alleen rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

Er werden echter geen bezwaren ontvangen.

 

Art. 2:

De gemeenteraad geeft in kader van de zaak der wegen haar goedkeuring over de aanvraag omgevingsvergunning OMV_2024166534 (202431VV)

 

Art. 3:

De zaak der wegen omvat een inlijving in het openbare domein conform het rooilijnplan zoals goedgekeurd door gemeenteraad van 22/05/2025.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 31 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aangaande de voorzieningen voor aardgas, elektriciteit en kabeldistributie, telefoonaansluiting en waterleiding dient te worden voldaan aan de adviezen van de nutsmaatschappijen:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius, Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

 - Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

- Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, adviesverlening@de watergroep.be

- Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Wyre, Omgevingsloket Wyre, omgevingsloket@wyre.be

 

De verkavelaar zal de beplanting en/of opstallen binnen de af te stane strook grond, op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken, desgevallend volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, en dit voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

De rooilijn die de eigendomsgrens van de bouwvelden definieert wordt door de aanvrager gemarkeerd met de nodige afpaling vergezeld van een afpalingsplan.

 

Art. 6:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing en zal deze opnemen in de beslissing tot het al dan niet afleveren van de omgevingsvergunning.

 

Art. 7:

Machtiging te geven aan de burgemeester en algemeen directeur om namens het gemeentebestuur van Tremelo de desgevallende latere akte van overdracht van gronden binnen het goedgekeurde rooilijnplan te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.6. Dossiernaam: Afval. Wijziging verrekening afval schooltoelage
Onderwerp: Schrappen scholen uit gemeentelijke afrekening EcoWerf en wijziging naar een algemene toelage per leerling

 

 

Voorgeschiedenis

 

12 juni 2024:

Controle omgevingsinspectie ophaalronde bedrijfsrestafval

17 juni 2024:

Aanmaning ontvangen gericht aan gemeente Tremelo

3 september 2024:

Hernieuwing contracten inzameling bedrijfsrestafval

28 november 2024:

Gemeenteraadsbesluit hernieuwing contracten inzameling bedrijfsrestafval

13 mei 2025:

Collegebesluit positief advies wijziging verrekening afval scholen

 

Feiten en context

De omgevingsinspectie voerde op 12 juni 2024 controle uit op de inzameling van bedrijfsrestafval via EcoWerf. Onder andere de gemeentelijke loods, de hoofdzetel van de Sint-Annaschool, Huize De Veuster en Zorgcentrum Siddartha werden gecontroleerd.

 

Naar aanleiding van de controle werden de contracten betreffende inzameling van het bedrijfsrestafval opgevraagd. Deze bleken niet voor alle zetels te bestaan, en waren onvolledig. Deze werden integraal opnieuw opgemaakt.

 

Bij nakijken van de aansluitingen werd ook vastgesteld dat de gemeente Tremelo het afval betaalt van verscheidene scholen en verenigingen:

        De Damiaanschool

        Basisschool De Cocon

        VBS De Klimboom, dorps- en wijkschool

        Sint-Anna School Baal, dorps- en wijkschool

        Zorgcentrum Siddartha

        Huize de Veuster vzw

        Politiezone BRT

 

Het betalen van deze kosten voor deze instellingen heeft enkele nadelen:

        Dit is niet in overeenstemming met het principe "de vervuiler betaalt"

        Met de gemeente als afvalstoffenproducent zijn wij mede aansprakelijk voor niet correct sorteergedrag.

 

Een beter principe is om de scholen een toelage hiervoor te geven maar wel zelf verantwoordelijk te stellen voor hun aansluitingen. Gezien de termijnen in de aanmaning uit juni 2024 niet toelieten om binnen deze termijn een structuur uit te werken voor deze toelage, werden de afvalcontracten voor deze locaties destijds hernieuwd.  Met dit besluit willen we de scholen via een alternatieve weg ondersteunen in hun afvalbeleid.

 

Om een inschatting te maken van de jaarlijkse kost werd de historiek per locatie nagegaan, zowel huis-aan-huis ophaling als de kost van het recyclagepark. Hieruit bleek dat de totale kostprijs voor de 4 scholen samen in 2024 12.620,36€ bedroeg. Deze kost kan als goede indicatie voor de jaarlijkse kostprijs gezien worden.

 


 

De kostprijs per leerling werd berekend voor alle locaties. Hierbij kan een gemiddelde kostprijs per leerling worden berekend van 10,44€. SAS Baal trekt het gemiddelde naar omlaag, omdat zij hun GFT laten composteren. Het is onzeker hoe lang zij nog gebruik kunnen maken van deze diensten.

 

 


 

Er wordt een toelage aan de scholen voorgesteld van 10,50€ / leerling / schooljaar. Op deze manier blijft de financiële impact beperkt, zowel voor de gemeente als voor de scholen.

 

De scholen zullen ondersteund en begeleid worden in de overgang vanuit de milieudienst. Bij het opstellen van bovenstaande oefeningen werden reeds opportuniteiten waargenomen. Gezien de scholen zelf hun afval betalen, zullen zij gemotiveerd zijn om hun kostprijs nog te doen dalen.

 

De toelage zal onderworpen worden aan dezelfde index als deze opgenomen in het contantbelastingreglement huishoudelijk afval. Zo zal de financiële impact dezelfde blijven doorheen de tijd.

 

Het bedrag van de toelage wordt jaarlijks ingaande per 1 januari geïndexeerd waarbij het geïndexeerde bedrag afgerond wordt op twee decimalen volgens de rekenkundige afronding (kleiner dan 5 afronding naar beneden, groter of gelijk aan 5, afronding naar boven)via onderstaande formule:

k = 0,4*(p/P) + 0,45*(c/C) + 0,15

waarbij:

P = PC121 Cat. 3.A (Ophaling afval, ledigen en reinigen van riolen, septische putten en reservoirs) op 1

januari 2023

p = PC121 Cat. 3.A (Ophaling afval, ledigen en reinigen van riolen, septische putten en reservoirs) op 1 juli

van jaar x-1

C = consumptieprijsindex basisjaar 2013 op 1 januari 2023

c = consumptieprijsindex basisjaar 2013 op 1 juli van jaar x-1

x = aanslagjaar

 

Herziene toelage = (herzieningscoëfficiënt (k) -1) * toelage 2023 *.

De herziene toelage kan echter nooit de toegepaste herziening in het contantbelastingreglement huishoudelijk afval overschrijden, bijvoorbeeld wanneer Ecowerf wettelijk vastgelegde maximumtarieven dient te hanteren. De herziening van de toelage wordt dan afgeroomd op de reële toegepaste coëfficiënt.

 

* toelage 2023 = 10,18€ /leerling /schooljaar, komt overeen met toelage 2025 = 10,50€ /leerling /schooljaar

 

Juridische grond

        Gemeenteraadsbesluit van 27 december 1995: aanpassing van het algemeen toelagereglement;

        Decreet over Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, §3;

        Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen;

        Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA);

        Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2023-2030 (Lokaal MaterialenPlan; LMP) van 26 mei 2023;

        Gemeenteraadsbesluit van 23 januari 2025: contantbelastingreglement huishoudelijk afval.

 

Argumentatie

Tijdens het scholenoverleg in september 2024 en april 2025 werd de huidige situatie betreffende de afvalafrekening met de scholen besproken, alsook het feit dat de gemeente wil werken aan een andere oplossing, waarbij de verantwoordelijkheid voor het afval verschuift naar de scholen.

 

Na goedkeuring zullen de scholen benaderd worden om de overdracht te begeleiden alsook hun persoonlijke situatie onder de loep te nemen. Het doel is de overdracht ten laatste bij de start van het nieuwe schooljaar te voltooien.

 

Door een verrekening zoals voorgesteld in bijlage, kan er zonder grote financiële consequenties (zowel voor de scholen als voor de gemeente) voldaan worden aan de volgende principes:

        "de vervuiler betaalt"

        Met de school als afvalstoffenproducent zijn zij aansprakelijk voor niet correct sorteergedrag.

 

Financiële weerslag

De vastlegging is een raming. Het exacte bedrag zal afhangen van het totaal aantal leerlingen en de geïndexeerde toelage.  Dit geld zal verschoven worden van MJP00336.

Op deze rekening zal een bedrag van gelijke grootte-orde minder gefactureerd worden: de facturatie komende van EcoWerf zal lager worden, daar de afvalkost van de scholen niet meer zal meegerekend worden in de totale cijfers.

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0889/6496000

MJP001665

AC00001

-

13.400,00€

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Mario Mergaerts

4 onthoudingen: Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Jolien Wittemans en Ludovic Geuens

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de afvalcontracten met de scholen stop te zetten. De scholen zullen zelf afvalcontracten dienen op te stellen met de inzamelaar (EcoWerf).

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist om de scholen een toelage toe te staan van 10,18 euro per leerling per jaar (toelage 2023), ter ondersteuning van de kosten van hun afvalbeleid.

 

Art. 3:

De toelage vermeld in artikel 2 wordt onderworpen aan dezelfde index vastgelegd in het contantbelastingreglement huishoudelijk afval.

 

Art. 4:

De gemeenteraad gelast de milieudienst met de praktische uitvoering van de overdracht en begeleiding van de scholen.

 

Art. 5:

Dit besluit gaat in vanaf 01 september 2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.7. Dossiernaam: Stopzetting afvalcontracten instellingen
Onderwerp: Schrappen instellingen uit gemeentelijke afrekening Ecowerf

 

 

Voorgeschiedenis

 

12 juni 2024:

Controle omgevingsinspectie ophaalronde bedrijfsrestafval

17 juni 2024:

Aanmaning ontvangen gericht aan gemeente Tremelo

3 september 2024:

hernieuwing contracten inzameling bedrijfsrestafval

28 november 2024:

Gemeenteraadsbesluit hernieuwing contracten inzameling bedrijfsrestafval

13 mei 2025:

Collegebesluit positief advies stopzetting afvalcontracten instellingen

 

Feiten en context

De omgevingsinspectie voerde op 12 juni 2024 controle uit op de inzameling van bedrijfsrestafval via Ecowerf. Onder andere de gemeentelijke loods, de hoofdzetel van de Sint-Annaschool, Huize De Veuster en Zorgcentrum Siddartha werden gecontroleerd.

 

Naar aanleiding van de controle werden de contracten betreffende inzameling van het bedrijfsrestafval opgevraagd. Deze bleken niet voor alle zetels te bestaan, en waren onvolledig. Deze werden integraal opnieuw opgemaakt.

 

Bij nakijken van de aansluitingen werd ook vastgesteld dat de gemeente Tremelo het afval betaalt van verscheidene scholen en verenigingen:

        De Damiaanschool

        Basisschool De Cocon

        VBS De Klimboom, dorps- en wijkschool

        Sint-Anna School Baal, dorps- en wijkschool

        Zorgcentrum Siddartha

        Huize de Veuster vzw

        Politiezone BRT

 

Het betalen van deze kosten voor deze instellingen heeft enkele nadelen:

        Dit is niet in overeenstemming met het principe "de vervuiler betaalt"

        Met de gemeente als afvalstoffenproducent zijn wij mede aansprakelijk voor niet correct sorteergedrag.

 

Een beter principe is om de instanties zelf verantwoordelijk te stellen voor hun aansluitingen.

 

Om een inschatting te maken van de jaarlijkse kost werd de historiek per locatie nagegaan, zowel huis-aan-huis ophaling als de kost van het recyclagepark. Hieruit bleek dat de totale kostprijs voor Huize De Veuster, Siddartha en PZ BRT samen in 2024 6.780,64€ bedroeg. Deze kost kan als goede indicatie voor de jaarlijkse kostprijs gezien worden.

 


 

Juridische grond

        Decreet over Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40, §3;

        Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen;

        Besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA);

        Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2023-2030 (Lokaal MaterialenPlan; LMP) van 26 mei 2023.

 

Argumentatie

Wanneer de instellingen Siddartha, Huize De Veuster en politiezone BRT zelf afvalcontracten opstellen met de inzamelaar Ecowerf kan beter voldaan worden aan het principe "de vervuiler betaalt".

De gemeente is dan niet langer aansprakelijk voor niet correct sorteergedrag.

 

Na goedkeuring zullen de instanties benaderd worden om de overdracht te begeleiden alsook hun persoonlijke situatie onder de loep te nemen. Bij het opstellen van bovenstaande oefeningen werden reeds opportuniteiten waargenomen. Gezien de instellingen zelf hun afval betalen, zullen zij gemotiveerd zijn om hun kostprijs nog te doen dalen.

 

Het doel is de overdracht ten laatste bij de start van het nieuwe schooljaar te voltooien.

 

Financiële weerslag

De uitgaven van de gemeente zullen dalen, daar de afvalkost van deze instellingen niet meer zal worden meegerekend in de facturatie komende van Ecowerf.

Het jaarlijks uitgespaard bedrag kan geraamd worden op 7.000€.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Mario Mergaerts

4 onthoudingen: Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Jolien Wittemans en Ludovic Geuens

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de afvalcontracten met de instellingen Siddartha, Huize De Veuster en politiezone BRT stop te zetten. Deze zullen zelf afvalcontracten dienen op te stellen met de Inzamelaar; Ecowerf.

 

Art. 2:

De gemeenteraad gelast de milieudienst met de praktische uitvoering van de overdracht en begeleiding van deze instellingen.

 

Art. 3:

Dit besluit gaat in vanaf 01 september 2025.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.8. Dossiernaam: Gebiedsdekkende maatregelen - aanvullend reglement
Onderwerp: Aanvullend reglement betreffende de politie over het wegverkeer voor de bebouwde kommen Tremelo en Baal, de woonerven, de zones met een snelheidsbeperking tot 30 km per uur, de schoolomgevingen, de fietszones, de zones met een snelheidsbeperking tot 50 km per uur en de zones voor bestuurders van voertuigen met een massa in beladen toestand van meer dan 3.5t, uitgezonderd plaatselijk verkeer.

 

 

Voorgeschiedenis

        De gemeenteraad van 27/10/2022 "Aanvullend reglement. gebiedsdekkende maatregelen." zoals gewijzigd tot op heden o.a. in zittingen van 23/3/2023, 27/4/2023, 23/11/2023, 25/1/2024, 22/2/2024 en 28/11/2024

 

Feiten en context

Alle hierna genoemde wegen betreffen gemeentewegen.

Dit reglement betreft de bebouwde kommen Tremelo en Baal, de woonerven, de zones met een snelheidsbeperking tot 30 km per uur, de schoolomgevingen, de fietszones, de zones met een snelheidsbeperking tot 50 km per uur en de zones voor bestuurders van voertuigen met een massa in beladen toestand van meer dan 3.5t, uitgezonderd plaatselijk verkeer.

 

Juridische grond

        de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;

        het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

        de wet betreffende de politie over het wegverkeer van 16 maart 1968;

        het Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg van 1 december 1975;

        het ministerieel besluit waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald van 11 oktober 1976;

        het decreet betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 16 mei 2008;

        het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens van 23 januari 2009;

        de omzendbrief betreffende de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer van 4 april 2009.

 

Argumentatie

Het reglement betreft:

        gemeentewegen

De meeste gebiedsdekkende maatregelen blijven ongewijzigd. De verandering worden in het vet weergegeven.

De wijzigingen in dit reglement ten opzichte van de vorige versie betreffen:

        Aanpassen van de zone 30 Baal ten gevolge van het invoeren van een Dynamische zone 30 Schoolomgeving Sint-Annaschool Baal (SAS) - Baalsebaan

De maatregelen zijn noodzakelijk om het vlot verkeer en de veiligheid van de weggebruikers te verzekeren.

 

Financiële weerslag

Dit reglement heeft geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

8 stemmen tegen: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

1 onthouding: Jolien Wittemans

 

Art.1:

Opheffing

De gemeenteraad heft alle voorgaande aanvullende reglementen betreffende de gebiedsdekkende maatregelen op.

 

Art. 2:

Vaststelling

De gemeenteraad stelt het aanvullend reglement betreffende de politie over het wegverkeer vast voor de bebouwde kommen Tremelo en Baal, de fietszones, de zones met een snelheidsbeperking tot 50 km per uur, de zones met een snelheidsbeperking tot 30 km per uur en de zones voor bestuurders van voertuigen met een massa in beladen toestand van meer dan 3.5t, uitgezonderd plaatselijk verkeer.

 

Art. 3: bebouwde kommen

De bebouwde kommen worden afgebakend met de verkeersborden F1a of b en F3a of b.

 

Art. 3.1: bebouwde kom Tremelo

De bebouwde kom wordt afgebakend:

        in Kruisstraat, ter hoogte van HNR 122;

        in Guldensporenlaan, ter hoogte van het kruispunt met Rwandadreef;

        in Villastraat, ter hoogte van de gemeentegrens;

        in Schrieksebaan, ter hoogte van HNR 133;

        in Kleine Bollostraat, ter hoogte van HNR 7;

        in Grote Bollostraat, ter hoogte van HNR 31;

        in Baalsebaan, ter hoogte van HNR 73;

        in Kalvennestraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Veldonkstraat, ter hoogte van HNR 100 / 102;

        in Bruggelandenstraat, ter hoogte van de Britspoelbeek;

        in Werchtersebaan, ter hoogte van HNR 46 / 48;

        in Hilstraat (apendix), ter hoogte van het kruispunt met Hilstraat;

 

Art. 3.2: bebouwde kom Baal

De bebouwde kom wordt afgebakend:

        in Baalsebaan, ter hoogte van HNR 260 / 262;

        in Turfhoeveweg, voor HNR 5;

        in Camille Huysmansstraat, ter hoogte van HNR 48;

        in Nobelstraat, na HNR 80;

        in Remerstraat, ter hoogte van HNR 7 / 9;

        in Vijfvijversweg, ter hoogte van het kruispunt met Vijfvijversweg;

        in Moorsemsestraat, ter hoogte van HNR 60;

        in Betekomsestraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Zuidlaan, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Parkheidestraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Familie De Cockstraat, ter hoogte van HNR 17;

 

Art. 4: woonerven en erven

De woonerven en erven worden afgebakend met de verkeersborden F12a en F12b.

 

Art. 4.1: woonerf Lindenlaan

Het woonerf Lindenlaan wordt afgebakend:

        in Lindenlaan, ter hoogte van het kruispunt met Parkheidestraat;

        in Lindenlaan, ter hoogte van het kruispunt met Betekomsestraat.

 

Art. 4.2: woonerf Grote Loopstraat

Het woonerf Grote Loopstraat wordt afgebakend:

        in Grote Loopstraat, ter hoogte van het kruispunt met Beulkensstraat;

        in Grote Loopstraat, ter hoogte van het kruispunt met Moorsemsestraat.

 

Art. 5: zones met een snelheidsbeperking van 30 km per uur

De zones met een snelheidsbeperking van 30 km per uur worden afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b.

 

Art. 5.1: zone 30 Tremelo

De zone 30 Tremelo wordt afgebakend:

        in Kerkstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Berkenboslaan, ter hoogte van Baalsebaan, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie gezien aansluitend aan de schoolomgeving Baalsebaan;

        in Schrieksebaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan, zijde centrum;

        in Grote Bollostraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan, zijde centrum;

        in Processieweg, ter hoogte van het kruispunt met Kalvennestraat;

        in Astridstraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Pastoor Van Winkelstraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Schrieksebaan, ter hoogte van het kruispunt met de rotonde Veldonkstraat / Kruisstraat.

 

Art. 5.2: zone 30 Baal

De zone 30 Baal wordt afgebakend:

        in Betekomsestraat, ter hoogte van het kruispunt met Zuidlaan;

        in Baalsebaan, ter hoogte van HNR 323;

        in Fasbinderstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pastoriestraat;

        in Pastoriestraat, ter hoogte van het kruispunt met Camille Huysmansstraat / Beulkensstraat;

        in Beulkensstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pastoriestraat / Nobelstraat;

        in Moorsemsestraat, ter hoogte van HNR 60.

        In Grote Loopstraat, ter hoogte van het kruispunt met Beulkensstraat;

        In Grote Loopstraat, ter hoogte van het kruispunt met Moorsemsestraat.

 

Art. 6:

Schoolomgevingen

De schoolomgevingen worden afgebakend met de verkeersborden A23 en F4a, en F4b. De schoolomgevingen die gelegen zijn binnen een grotere zone 30 worden enkel afgebakend met het verkeersbord A23.

 

Art. 6.1: schoolomgeving Astridstraat

De schoolomgeving Astridstraat wordt afgebakend:

        In Astridstraat, ter hoogte van het kruispunt met Schrieksebaan;

        In Astridstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pastoor Van Winkelstraat.

 

Art. 6.2: schoolomgeving Baalsebaan Tremelo

De schoolomgeving Baalsebaan wordt afgebakend:

        In Baalsebaan, ter hoogte van het kruispunt met Wijnbergstraat, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie;

        In Baalsebaan, ter hoogte van HNR 31, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie;

        In Berkenboslaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie.

 

Art. 6.3: schoolomgeving Veldonkstraat

De schoolomgeving Veldonkstraat wordt afgebakend:

        In Veldonkstraat, ter hoogte van de rotonde met Schieksebaan / Werchtersebaan, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie;

        In Veldonkstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pastoor Van Winkelstraat, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie.

 

Art. 6.4: schoolomgeving Werchtersebaan

De schoolomgeving Werchtersebaan wordt afgebakend:

        In Werchtersebaan ter hoogte van HNR 8, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie;

        Ter hoogte van het kruispunt met Hilstraat, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie.

 

Art. 6.5: schoolomgeving Barbarastraat

De schoolomgeving Barbarastraat wordt afgebakend:

        In Barbarastraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie;

        In Barbarastraat, ter hoogte van HNR 8, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie.

 

Art. 6.6: schoolomgeving Baalsebaan Baal

De schoolomgeving Baalsebaan (Baal) wordt afgebakend:

        In Baalsebaan, ter hoogte van het kruispunt met Betekomsestraat, door middel van signalisatie met veranderlijke informatie;

        In Baalsebaan, op de grens van het perceel Baalsebaan 323 en Parkheidestraat 2 , door middel van signalisatie met veranderlijke informatie;

        In Parkheidestraat voor het kruispunt met de Parkheidestraat ter hoogte van de parking.

 

Art. 6.7: schoolomgeving Nobelstraat

De schoolomgeving Nobelstraat wordt afgebakend:

        In Nobelstraat, na het kruispunt met Bonten Osstraat;

        In Nobelstraat, na het kruispunt met Lange Venstraat;

        In Nobelstraat, voor het kruispunt met Nobelstraat (zijweg HNRS 175 – 183).

Deze schoolomgeving wordt afgebakend met veranderlijke signalisatie.

 

Art. 7:

Fietszones

De fietszones worden afgebakend door de verkeersborden F111 met zonale draagwijdte (begin en einde).

 

Art. 7.1: fietszone Tremelo

De fietszone Tremelo wordt afgebakend:

        in Kerkstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Berkenboslaan, ter hoogte van Baalsebaan;

        in Schrieksebaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan, zijde centrum;

        in Grote Bollostraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan, zijde centrum;

        in Processieweg, ter hoogte van het kruispunt met Kalvennestraat;

        in Astridstraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Pastoor Van Winkelstraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Schrieksebaan, ter hoogte van het kruispunt met de rotonde Veldonkstraat / Kruisstraat.

 

Art. 7.2: fietszone Tremelo west

De fietszone Tremelo west wordt afgebakend:

        in Hilstraat, ter hoogte van het kruispunt met de rotonde Kruisstraat / Werchtersebaan;

        in Hilstraat, ter hoogte van het kruispunt met Hilstraat;

        in Hilstraat, ter hoogte van het kruispunt met weg ZN naar Basdongenstraat;

        in Helskensstraat, ter hoogte van het kruispunt met Basdongenstraat;

        in Basdongenstraat, tussen HNRS 19A en 35;

        in Boterstraat, ter hoogte van het kruispunt met Baskongenstraat;

        in Pater Damiaanstraat, ter hoogte van HNR 23 / 25;

        in Pater Damiaanstraat, ter hoogte van de aansluiting met het jaagpad langs de Dijle;

        in Pater Damiaanstraat, ter hoogte van HNRS 32 / 34;

        in Duivenbergstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pater Damiaanstraat;

        in Boterstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pater Damiaanstraat;

        in Basdongenstraat (appendix), ter hoogte van het kruispunt met Basdongenstraat;

        in Ijzerstraat, ter hoogte van het kruispunt met Basdongenstraat;

        in Basdongenstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat.

 

Art. 7.3: fietszone Guldensporenlaan

De fietszone Guldensporenlaan wordt afgebakend:

        in Guldensporenlaan / Rwandadreef (Keerbergen), ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Rwandadreef (Keerbergen) / Ruandadreef, ter hoogte van het kruispunt met Guldensporenlaan;

        in Villastraat, aan beide zijden van het kruispunt met Guldensporenlaan;

        in Guldensporenlaan (HNRS 52A en B), ter hoogte van het kruispunt met Guldensporenlaan;

        in Guldensporenlaan (HNRS 28 tot 48), ter hoogte van het kruispunt met Guldensporenlaan;

        in Guldensporenlaan (HNRS 8 tot 22), ter hoogte van het kruispunt met Guldensporenlaan;

        in Guldensporenlaan, ter hoogte van het kruispunt met Schrieksebaan;

        in Wijnbergstraat, ter hoogte van het kruispunt met Guldensporenlaan.

 

Art. 7.4: fietszone Kleine Bollostraat

De fietszone Kleine Bollostraat wordt afgebakend:

        in Kleine Bollostraat, ter hoogte van het kruispunt met Schrieksebaan;

        in Steestraat, ter hoogte van het kruispunt met Kleine Bollostraat;

        in Kleine Bollostraat, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Leemstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kleine Bollostraat;

        in Eikenboslaan (HNRS 2E tot 10), ter hoogte van het kruispunt met Eikenboslaan;

        in Eikenboslaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Schrieksebaan (HNRS 86 tot 92), ter  hoogte van het kruispunt met Schrieksebaan.

 

Art. 7.5: fietszone Tremelo-Baal

De fietszone Tremelo-Baal wordt afgebakend:

        in Boerenkrijglaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Louisastraat, ter hoogte van het kruispunt met Boerenkrijglaan;

        in Boerenkrijglaan (HNRS 19A tot 25), ter hoogte van het kruispunt met Boerenkrijglaan;

        in Louisastraat, ter hoogte van het kruispunt met Boerenkrijglaan / Louisastraat;

        in Louisastraat (HNRS 17 tot 26A), ter hoogte van het kruispunt met Louisastraat;

        in Lange Rechtstraat (HNRS 42 tot 52), ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Tuinwijkstraat, ter hoogte van het kruispunt met Schaluinstraat;

        in Schaluinstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kleine Schaluinstraat;

        in Kleine Schaluinstraat, ter hoogte van het kruispunt met Turfhoeveweg;

        in Camille Huysmansstraat, ter hoogte van het kruispunt met Monnikstraat;

        in Pastoor Caytanstraat, ter hoogte van het kruispunt met Camille Huysmansstraat;

        in Camille Huysmansstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pastoriestraat / Nobelstraat;

        in Saffraanstraat, ter hoogte van het kruispunt met Camille Huysmansstraat;

        in Monnikstraat, ter hoogte van het kruispunt met Turfhoeveweg;

        in Schaluinstraat, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Stappaertblokstraat, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Denstraat, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Jef Van Horicklaan, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Weekeindstraat, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Boswachterlaan, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Rechtestraat / Jan Boedtsstraat, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat / Louisastraat;

        in Louisastraat, ter hoogte van het kruispunt met Louisastraat;

        in Onze Lieve Vrouwelaan, ter hoogte van het kruispunt met Boerenkrijglaan.

 

Art. 7.6: fietszone Baal

De fietszone Baal wordt afgebakend:

        in Betekomsestraat, ter hoogte van het kruispunt met Zuidlaan;

        in Baalsebaan, ter hoogte van het kruispunt met Betekomsestraat / Pastoriestraat;

        in Fasbinderstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pastoriestraat;

        in Pastoriestraat, ter hoogte van het kruispunt met Camille Huysmansstraat / Beulkensstraat;

        in Beulkensstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pastoriestraat / Nobelstraat;

        in Moorsemsestraat, ter hoogte van HNR 60.

        In Grote Loopstraat, ter hoogte van het kruispunt met Beulkensstraat;

        In Grote Loopstraat, ter hoogte van het kruispunt met Moorsemsestraat.

 

Art. 7.7: fietszone Baal zuid

De fietszone Baal zuid wordt afgebakend:

        in Parkheidestraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Lindenlaan, ter hoogte van het kruispunt met Parkheidestraat;

        in Bakelstraat, ter hoogte van het kruispunt met Zuidlaan;

        in Berkendreef, ter hoogte van het kruispunt met Zuidlaan;

        in Parkheidestraat, ter hoogte van het kruispunt met Montystraat.

 

Art. 8:

Zones met een snelheidsbeperking van 50 km per uur

De zones met een snelheidsbeperking van 50 km per uur worden afgebakend door de verkeersborden C43 met opschrift “50” met zonale draagwijdte (begin en einde).

 

Art. 8.1: zone 50 Tremelo west

De zone 50 Tremelo west wordt afgebakend:

        in Pater Damiaanstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Kleinzapstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Heidebergstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Leuvensebaan, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Barbarastraat, ter hoogte van HNR 8;

        in Boterstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Breugelstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Ijzerstraat, ter hoogte van het kruispunt met Basdongenstraat;

        in Boterstraat, ter hoogte van het kruispunt met Pater Damiaanstraat;

        in Pater Damiaanstraat (HNR 32 / 34), ter hoogte van het kruispunt met Pater Damiaanstraat;

        in Pater Damiaanstraat ter hoogte van het kruispunt met het jaagpad langs de Dijle

        in Honsdonkstraat, ter hoogte van de gemeentegrens;

 

Art. 8.2: zone 50 Boterstraat

De zone 50 Boterstraat wordt afgebakend:

        in Boterstraat, ter hoogte van het kruispunt met Basdongenstraat;

        in Basdongenstraat (HNRS 19A tot 35), ter hoogte van het kruispunt met Basdongenstraat;

        in Helskensstraat, ter hoogte van het kruispunt met Basdongenstraat;

        in Pater Damiaanstraat, ter hoogte van HNRS 23 / 25.

 

Art. 8.3: zone 50 Tremelo noord

De zone 50 Tremelo noord wordt afgebakend:

        in Nieuwstraat, ter hoogte van het kruispunt met Schrieksebaan;

        in Vondelpark, ter hoogte van het kruispunt met Schrieksebaan;

        in Van Maelelaan, ter hoogte van het kruispunt met Zandstraat;

        in Van Arckellaan, ter hoogte van het kruispunt met Grootlosestraat;

        in Multifloralaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Multifloralaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Emiel Dupontlaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Van Maelelaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Van Arckellaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Steestraat, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Steestraat, ter hoogte van het kruispunt met Kleine Bollostraat.

 

Art. 8.4: zone 50 Baalsebaan noord

De zone 50 Baalsebaan noord wordt afgebakend:

        in Jagerslaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Onze-Lieve-Vrouwelaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Dennenlaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Onze-Lieve-Vrouwelaan, ter hoogte van het kruispunt met Boerenkrijglaan;

        in Louisastraat, ter hoogte van het kruispunt met Louisastraat;

        in Jan Boedtsstraat / Rechtestraat, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat / Louisastraat;

        in Boswachterlaan, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Boswachterlaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Rechtestraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Heidelaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Heidelaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Jan Boedtsstraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Dennenlaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Van Roostlaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Jagerslaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan.

 

Art. 8.5: zone 50 Baalsebaan zuid

De zone 50 Baalsebaan zuid wordt afgebakend:

        in E Van der Veldestraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Van Espenstraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Diestsebaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Ketelbergstraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Veldonkstraat, ter hoogte van HNR 191;

        in Veldonkstraat, ter hoogte van HNR 102.

 

Art. 8.6: zone 50 Hoevestraat

De zone 50 Hoevestraat wordt afgebakend:

        in Hoevestraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Hoevestraat, ter hoogte van de gemeentegrens.

 

Art. 8.7: zone 50 Domstraat

De zone 50 Domstraat wordt afgebakend:

        in Domstraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan;

        in Familie De Cockstraat, ter hoogte van HNR 17;

        in Domstraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Villadreef, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan.

 

Art. 8.8: zone 50 Veldonkbos

De zone 50 Veldonkbos wordt afgebakend:

        in Veldonkbos, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat.

 

Art. 8.9: zone 50 Tremelo – Baal

De zone 50 Tremelo-Baal wordt afgebakend:

        in Louisastraat, ter hoogte van het kruispunt met Boerenkrijglaan;

        in Louisastraat, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Vinkendreef, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Park Tremeland, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Bollobos, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Meiboomlaan, ter hoogte van het kruispunt met Grote Bollostraat;

        in Nobelstraat, na het kruispunt met Grootlosestraat;

        in Nobelstraat, na HNR 80;

        in Camille Huysmansstraat, ter hoogte van HNR 50;

        in Kleine Schaluinstraat, ter hoogte van het kruispunt met Turfhoeveweg;

        in Schaluinstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kleine Schaluinstraat;

        in Rechtestraat, ter hoogte van het kruispunt met Lange Rechtestraat;

        in Louisastraat, ter hoogte van het kruispunt met Boerenkrijglaan / Louisastraat.

        in Booischotstraat, na het kruispunt met Felix Aertgeertsstraat;

        in Lange Venstraat, ter hoogte van HNR 2A;

        in Pandhoevestraat, ter hoogte van het kruispunt met Nobelstraat;

        in Merelstraat, ter hoogte van de gemeentegrens;

        in Langehoevestraat, ter hoogte van HNR 117 / 117A;

        in Langehoevestraat, ter  hoogte van het kruispunt met Baalsesteenweg;

        in straat ZN tussen Booischotstraat en Felix Aertgeertsstraat, na het kruispunt met Felix Aertgeertsstraat.

 

Art. 8.10: zone 50 Baal zuid

De zone 50 Baal zuid wordt afgebakend:

        in Balenbergstraatje, ter hoogte van het kruispunt met Balenbergstraat;

        in Balenbergstraat, ter hoogte van het kruispunt met Moorsemsestraat;

        in Moorsemsestraat, ter hoogte van het kruispunt met Balenbergstraat;

        in Bossepleinstraat, ter hoogte van het kruispunt met Balenbergstraat;

        in Moorsemsestraat, ter hoogte van HNR 60;

        in Kerkebosstraat, na het kruispunt met Remerstraat.

 

Art. 8.11: zone 50 Kleine Remerstraat

De zone 50 Kleine Remerstraat wordt afgebakend:

        in Kleine Remerstraat, na het kruispunt met Remerstraat.

 

Art. 8.12: zone 50 Duivenbergstraat

De zone 50 Duivenbergstraat wordt afgebakend:

        in Duivenbergstraat, na het kruispunt met Pater Damiaanstraat.

 

Art. 9:

zones verboden toegang voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3.5 t

 

Art. 9.1: zone C21 Tremelo

Een zone verboden toegang voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3.5t wordt afgebakend in:

        in Kerkstraat, ter hoogte van het kruispunt met Kruisstraat;

        in Schrieksebaan, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan, zijde centrum;

        in Grote Bollostraat, ter hoogte van het kruispunt met Baalsebaan, zijde centrum;

        in Processieweg, ter hoogte van het kruispunt met Kalvennestraat;

        in Astridstraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Pastoor Van Winkelstraat, ter hoogte van het kruispunt met Veldonkstraat;

        in Schrieksebaan, ter hoogte van het kruispunt met de rotonde Veldonkstraat / Kruisstraat.

Deze regel is niet van toepassing voor het laden en lossen tussen 9u en 11u en tussen 17u en 19u. Deze regel geldt evenmin voor bussen.

 

Deze zone wordt afgebakend door de verkeersborden C21 met opschrift “3.5t” en met opschrift “uitgezonderd laden en lossen tussen 9u en 11u en tussen 17u en 19u en bussen” met zonale draagwijdte (begin en einde).

 

Art. 9.2: zone C21 Baal – Begijnendijk zuid

Een zone verboden toegang voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3.5t wordt afgebakend in:

        Moorsemsestraat, na het kruispunt met Betekomsestraat;

        Louis Van Holestraat, na het kruispunt met Pastoriestraat;

        Beulkensstraat, na het kruispunt met Pastoriestraat;

Kerkebosstraat, na het kruispunt met Remerstraat;

        Remerstraat, na het kruispunt met Felix Aertgeertsstraat;

        Bossepleinstraat, na het kruispunt met Tremelosesteenweg;

        Kapellestraatje, na het kruispunt met Betekomsestraat.

Deze regel geldt niet voor het plaatselijk verkeer.

 

Deze zone wordt afgebakend door de verkeersborden C21 met opschrift “3.5t” en met opschrift “uitgezonderd plaatselijk verkeer” met zonale draagwijdte (begin en einde).

 

Art. 9.3: zone C21 Baal – Begijnendijk noord

Een zone verboden toegang voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3.5t wordt afgebakend in:

        Langehoevestraat, na het kruispunt met Baalsesteenweg;

        weg ZN tussen Felix Aertgeertsstraat en Booischotsestraat, na het kruispunt met Felix Aertgeertsstraat;

        Booischotsestraat, na het kruispunt met Felix Aertgeertsstraat;

        Lange Venstraat, na het kruispunt met Nobelstraat;

        Pandhoevestraat, na het kruispunt met Nobelstraat;

        Stijn Streuvelsstraat, na het kruispunt met Nobelstraat.

Deze regel geldt niet voor het plaatselijk verkeer.

 

Deze zone wordt afgebakend door de verkeersborden C21 met opschrift “3.5t” en met opschrift “uitgezonderd plaatselijk verkeer” met zonale draagwijdte (begin en einde).

 

Art. 10:

Kennisgeving aan de Vlaamse Overheid

Dit besluit en haar bijlage(n) worden digitaal ter kennisgeving overgemaakt aan de Vlaamse Overheid, Afdeling Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken via het loket lokale besturen.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9. Dossiernaam: Gemeente en OCMW - jaarrekening 2024
Onderwerp: Gemeente en OCMW - jaarrekening 2024

 

 

Nadat de boekhouding werd afgesloten en de nodige controles werden uitgevoerd, heeft de financiële dienst het ontwerp van de jaarrekening opgemaakt.

 

De jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

 

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen eerst elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

 

Juridische grond

Bevoegdheidsgrond:

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40, 41 en 249;

 

Toepasselijke regelgeving:

- Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 260 en 261;

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen;

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 september 2018, met ingang van 1 januari 2020, tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen;

- Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen.

-De gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2024 aangaande de financiering van het OCMW deficit door de gemeente.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient de gezamenlijke jaarrekening (gemeente en OCMW) vast te stellen.

De jaarrekening 2024/deel gemeente heeft een gecumuleerd budgettair resultaat van 9.945.338 EUR en een autofinancieringsmarge van 4.533.302 EUR.

De jaarrekening 2024/deel OCMW heeft een gecumuleerd budgettair resultaat van - 5.339.167 EUR en een autofinancieringsmarge van - 1.822.525 EUR.

Gegeven de gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2024, heeft de gemeente het OCMW gecumuleerd budgettair resultaat volledig gefinancierd.

De geconsolideerde jaarrekening 2023 (gemeente + OCMW) heeft een gecumuleerd budgettair resultaat van 4.606.171 EUR en de autofinancieringsmarge bedraagt 2.710.778. EUR.

 

Financiële weerslag

Na de vaststelling van een jaarrekening door de raad worden de resultaten ervan verwerkt in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

8 stemmen tegen: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

2 onthoudingen: Katrien van Gilse en Jolien Wittemans

 

Art. 1:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2024 vast van het lokaal bestuur Tremelo- deel gemeente, waarvan de pdf: 'Jaarrekening 2024' en de pdf: 'Jaarrekening 2024-documentatie' als bijlage bij dit besluit en integraal deel uitmakend van het besluit.

 

Art. 2.

De gemeenteraad keurt het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad van maatschappelijk welzijn op 22 mei 2025 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Burgerzaken

 

Huis van het Kind

P.11. Dossiernaam: Procedures kinderopvang baby's en peuters
Onderwerp: Procedures kinderopvang baby's en peuters; opportuniteitsadvies en advies uitbreidingsronde

 

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen hechtte op 17 september 2024 zijn goedkeuring aan het reglement opportuniteitsadvies kinderopvang baby's en peuters.

 

Feiten en context

Vanaf 1 januari 2022 is het voor organisatoren van groepsopvang voor baby’s en peuters verplicht om een opportuniteitsadvies van het lokaal bestuur toe te voegen aan hun aanvraag voor Agentschap Opgroeien.

 

Je hebt een advies nodig als je:

        een nieuwe vergunning locatie groepsopvang wil aanvragen;

        een nieuwe vergunning locatie groepsopvang wil aanvragen na een weigering of opheffing vergunning;

        de opvanglocatie wil verhuizen binnen of buiten de gemeente;

        het aantal vergunde plaatsen wil verhogen met minstens 9 plaatsen;

        een uitbreiding van gezinsopvang naar groepsopvang wil realiseren.

 

Omaandevraagnaarkinderopvangtevoldoen,wildeVlaamseRegeringverderin bijkomendeopvangplaatseninvesteren. Hiervoor is een procedure advies uitbreidingsronde noodzakelijk. De Vlaamse Regering kan, om die doelstellingen te realiseren, beslissen om voor kinderopvang van baby’s enpeutersbijkomendemiddelenvrijtemaken.Hetkangaanover:

        eenuitbreiding vanhetaantalplaatsen metdebasissubsidie;

        desubsidievoorinkomenstarief en/of deplussubsidie;

        eenomschakelingnaareenandersubsidieniveau;

        anderevormenvanuitbreidingssubsidies(bv.extraopeningsuren).

 

Aan de criteria van de beide adviezen werden scores gehangen om de zwaarte van de criteria aan te geven. Deze scores moeten doorgegeven worden aan Agentschap Opgroeien indien  er een advies verstrekt wordt.

 

Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten binnen het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de gemeente voldoende, betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is. Het hebben van voldoende aanbod van kinderopvang in Tremelo is belangrijk. Het zorgt ervoor dat jonge ouders gezin en werk kunnen combineren en het draagt bij tot de ontwikkeling van jonge kinderen. Het is daarbij belangrijk dat dit aanbod toegankelijk is voor de gezinnen en voldoende verspreid is binnen de gemeente.

 

Met dit opportuniteitsadvies en het advies uitbreidingsronde geven we de organisator van kinderopvang raad. Het advies is een vorm van ondersteuning. Een kwaliteitsvol advies verhoogt de duurzaamheid als (startende) organisator kinderopvang. Hiermee weet de organisator waaraan te beginnen en krijgt deze in een notendop een juist inzicht op de lokale context.

 

Juridische grond

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang.

        Het besluit van de Vlaamse regering van 29 januari 2021 tot wijziging van de regelgeving over de voorwaarden en procedure in het kader van de toekenning van een vergunning of subsidie aan een organisator van kinderopvang en buitenschoolse opvang en over voorwaarden voor het lokaal bestuur in het kader van het lokaal beleid kinderopvang.

 

Advies

De adviescriteria en scores van beide procedures werden positief geëvalueerd door het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) op 13 mei 2025.

 

Argumentatie

Het Lokaal Overleg Kinderopvang stelde op 11 maart 2024 de volgende 4 adviescriteria op en zorgde voor een score op het Lokaal Loket Kinderopvang van 13 mei 2025.

 

Criterium 1: Kennismakingsgesprek                  / 10  punten

De organisator neemt op eigen initiatief contact op met het Lokaal Loket Kinderopvang om een kennismakinggesprek te plannen via huisvanhetkind@tremelo.be.

De aanvraag bevat minimum de volgende gegevens:

   de contactgegevens bestaande uit naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres;

   het ondernemingsnummer;

   de adresgegevens van de locatie;

   of het een opstart, verhuis of uitbreiding betreft;

   de visie;

   reactie op bovenstaande criteria;

   andere relevante gegevens.
 

Volgende punten komen tijdens een kennismaking steeds aan bod:

   beleidsvoerend vermogen, ervaring, visie en plan van aanpak van de organisator;

   werken of engageren tot werken met Opvang Vlaanderen;

   medewerking aan het Lokaal Loket Kinderopvang;

   medewerking aan het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK);

   pedagogische visie;

   toegankelijkheid;

   openingsuren.
 

Motivering:

Kennismaking is de basis voor een goede samenwerking. Door in dialoog te gaan krijgt de organisator zicht op de noden binnen de gemeente en kan het lokaal bestuur eventuele problemen en kansen die ze ziet bespreken met de organisator, rekening houdend met de lokale context.

 

Beoordeling

De organisator neemt op eigen initiatief contact op met het Lokaal Loket Kinderopvang voor een kennismakingsgesprek én zorgt daarbij voor alle gegevens en documenten.             

               / 10 punten

 

Criterium 2: Betrokkenheid bij het lokaal bestuur              / 32 punten De organisator verklaart zijn betrokkenheid bij het lokaal bestuur te voldoen door volgende zaken:

   Het opvanginitiatief is voor het verwerken van aanvragen verplicht te werken met Opvang Vlaanderen en het Lokaal Loket Kinderopvang.

   Het opvanginitiatief stelt zich voor, is aanwezig en heeft inbreng op de verschillende LOKs die georganiseerd worden door gemeente Tremelo.

   Indien dit gevraagd wordt, wil het opvanginitiatief samenwerken met Huis van het Kind, bijv bij deelname aan een event of engagement voor een voorbereidende werkgroep.

 

Motivering

Om de regierol te kunnen uitoefenen en de lokale beleidsdoelstellingen te kunnen realiseren is een goede samenwerking, informatie-uitwisseling en overleg tussen het opvanginitiatief en het lokaal bestuur noodzakelijk. Het Lokaal Loket Kinderopvang verzamelt informatie rond de noden aan opvang bij ouders. Deze informatie dient ertoe gericht extra plaatsen te creëren.

 

Beoordeling 

Het opvanginitiatief werkt actief met Opvang Vlaanderen of engageert zich hiervoor. Dit houdt in dat het initiatief ouders actief doorverwijst naar het digitale platform en alle aanvragen hierin verwerkt.

            / 20 punten

Het opvanginitiatief stelt zich voor, is aanwezig en heeft inbreng op alle vergaderingen van het Lokaal Overleg Kinderopvang of engageert zich hiervoor.

            / 7 punten

Het opvanginitiatief is geëngageerd om occasioneel samen te werken met Huis van het Kind Tremelo.

           /  5 punten

 

Criterium 3:  Ruime openingsuren               / 25  punten

Het is voor heel veel ouders een positieve zaken indien de opvang élke weekdag geopend is, indien de openingsuren die de opvang voorziet ruimer zijn dan de standaarduren van 7u tot 18u en als er flexibiliteit kan voorzien worden in de openingsuren -en dagen, bijvoorbeeld occasioneel nachtopvang of weekendopvang.

 

Motivering
Er zijn ouders die in ploegensystemen werken, alleenstaande zijn of weinig netwerk hebben en daarom gebaat zijn bij flexibiliteit van het opvanginitiatief.

 

Beoordeling

De opvang is elke werkdag geopend.

             / 15 punten

De dagelijkse openingsuren zijn ruimer dan 7u tot 18u.

             / 5 punten

Er is occasionele flexibiliteit in de opvang.

            / 5 punten

 

Criterium 4: Toegankelijkheid                            / 21 punten

Een beraad rond de toegankelijkheid van de opvang is belangrijk. We bekijken toegankelijkheid in zijn totaliteit via de 7 B’s: bruikbaar, beschikbaar, betaalbaar, begrijpbaarheid, betrouwbaar, bekend en bereikbaar. Toegankelijkheid behelst in dit kader vooral de bereikbaarheid en betrouwbaarheid van het initiatief. De andere B’s worden door te werken met Opvang Vlaanderen en het Lokaal Loket kinderopvang grotendeels ontsloten.

 

Motivering
Toegankelijkheid in zijn totaliteit is een belangrijke schakel binnen het opvanglandschap wat maakt dat gemeente Tremelo hier zeker wil op inzetten.

 

Beoordeling

Er is voldoende parking voor auto’s en fietsen aanwezig.

             / 3 punten

De opvang is bereikbaar met het openbaar vervoer.

             / 2 punten

De pedagogische visie wordt met de ouder/zorgfiguur gedeeld tijdens een kennismakingsgesprek.

             / 5 punten

Er is steeds een begeleidster/onthaalouder aanwezig die de ouders/zorgfiguur te woord kan staan.

             / 3 punten

Er is een aantoonbaar systeem dat zorgt voor een vlotte communicatie met ouder/zorgfiguur.

             / 3 punten

Het opvanginitiatief staat open voor aanvragen van kinderen met een extra zorgnood.

                                                                                                                                                                         / 5 punten

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Mario Mergaerts en Ludovic Geuens

5 onthoudingen: Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Sonja Van Espen en Kimberley Leys

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het reglement opportuniteitsadvies en advies uitbreidingsronde kinderopvang baby's en peuters opgenomen in de bijlage, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.12. Dossiernaam: Retributie activiteiten senioren
Onderwerp: Retributie activiteiten senioren

 

 

Voorgeschiedenis

In het verleden werden een aantal activiteiten voor senioren georganiseerd door de seniorenraad. Deze werking is door de incorporatie van de seniorenraad in de vrijetijdsraad opgenomen door de dienst vrije tijd van de gemeente

 

Feiten en context

De gemeente Tremelo organiseert op regelmatige tijdstippen activiteiten voor senioren. Deze variëren in functie van de noden en het aanbod. Hierdoor zijn ze variabel qua prijszetting afhankelijk van de activiteit.
In sommige gevallen zal de kostprijs aangerekend worden, soms zal een bijdrage gevraagd worden die niet de volledige kostprijs dekt. Een voorbeeld van dit laatste is de jaarlijkse organisatie van het seniorenfeest.
Naast het seniorenfeest is het de bedoeling om op occasionele basis ook andere ontspanningsactiviteiten te organiseren. Om een vlotte werking mogelijk te maken en de verschillende activiteiten flexibel te kunnen beheren wordt de retributie versoepeld. Het vaststellen van de tarieven kan aan het college gedelegeerd worden.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017, artikel 41

 

Argumentatie

De delegatie van de vaststelling van de tarieven past binnen de uitgangspunten van het decreet lokaal bestuur, maar sluit ook aan bij de wijze waarop retributies door de federale en gewestelijke overheden worden vastgesteld. Ook daar beperkt het wetgevend orgaan zich tot het verlenen van de machtiging en het uittekenen van het kader terwijl het uitvoerend orgaan zorgt voor de bepaling van de concrete bijzonderheden.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

700400/0959

AC00001

zie MJP 001931

 

 

BESLUIT

13 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

11 stemmen tegen: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Christoph Torfs, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om vanaf 1 juni 2025 voor het seniorenfeest een retributie te vragen van 20,- euro voor inwoners van de gemeente Tremelo vanaf de leeftijd van 60 jaar en een retributie van 50,- euro voor inwoners van buiten de gemeente Tremelo, die een link hebben met de gemeente of inwoners van Tremelo die jonger zijn dan 60 jaar.

 

Art. 2:

Het vaststellen van het tarief en de bepaling van de wijze van inning voor activiteiten voor senioren wordt voortaan gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen. Door de aanvulling van artikel 41,14° wordt de voorbehouden bevoegdheid van de gemeenteraad inzake het vaststellen van retributies versoepeld, zodanig dat de raad nog enkel moet beslissen over het kader van de bijzonderste voorwaarden.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.13. Dossiernaam: Protocolakkoord bestuurlijke handhaving
Onderwerp: Goedkeuring van het protocolakkoord bestuurlijke handhaving inzake criminaliteit en onveiligheid

 

 

Feiten en context

"Bestuurlijke aanpak" is het geheel van preventieve en repressieve bestuurlijke maatregelen die kunnen verhinderen dat de (georganiseerde) criminaliteit zich, verdoken onder legale activiteiten, in onze maatschappij kan vestigen of, met respect voor de basisbeginselen van een goede rechtspleging, ontdekte (georganiseerde) criminaliteit een halt kan toeroepen of kan sanctioneren.

Enkele voorbeelden van bestuurlijke aanpak:

● gemeentelijke administratieve sancties

● het intrekken of weigeren van vergunningen

● het sluiten van etablissementen

● moraliteitsonderzoek

 

Bovendien is er de vraag vanuit de lokale politiezone BRT tot het afsluiten van een protocolakkoord bestuurlijke handhaving criminaliteit en onveiligheid. Op 13 december 2024 werd tijdens het politiecollege dit ontwerp protocolakkoord besproken. Elke gemeente dient dit individueel te bekijken en aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Juridische grond

● Goedgekeurd 16 november 2023 - Wetsontwerp betreffende de gemeentelijke bestuurlijke

handhaving, de instelling van een gemeentelijk integriteitsonderzoek en houdende oprichting van

een Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen 18 juli 2023

● Kaderdecreet handhaving Vlaamse regelgeving 14.07.2023

 

Argumentatie

Goedkeuring van het protocolakkoord bestuurlijke handhaving.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het protocolakkoord bestuurlijke handhaving goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om dit namens de gemeenteraad te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.14. Dossiernaam: VVSG - vertegenwoordiger algemene vergadering
Onderwerp: Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van VVSG.

 

 

Voorgeschiedenis

4 februari 2025: mail van VVSG over de vernieuwing van de bestuursorganen.

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur moet er voor VVSG een nieuwe vertegenwoordiger worden gekozen voor de algemene vergaderingen.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet over het lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger te kiezen voor de algemene vergaderingen van VVSG.

 

BESLUIT

Vertegenwoordiger: Bert De Wit

Na geheime stemming:

24 stemmen voor

Plaatsvervangend vertegenwoordiger: Nico Scheers

Na geheime stemming:

24 stemmen voor

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit burgemeester Bert De Wit aan te stellen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van VVSG.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit schepen Nico Scheers aan te stellen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van VVSG.

 

Art. 3:

Dit besluit zal worden overgemaakt aan de VVSG.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.15. Dossiernaam: Kanvaz - AV 4 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring agenda en aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en aanduiding van 2 vertegenwoordigers voor de raad van bestuur van Kanvaz.

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aandeelhouder van Kanvaz.

CBS 6 mei 2025: aanduiding 2 kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van Kanvaz

 

Feiten en context

28 april 2025: e-mail van Kanvaz om een vertegenwoordiger te kiezen voor de raad van bestuur en een uitnodiging voor de algemene vergadering van 4 juni 2025 met volgende agenda:

1. Verslag van de raad van bestuur boekjaar 31/12/2024

2. Verslag van de commissaris boekjaar 31/12/2024

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2024

4. Bestemming van het resultaat 2024

5. Kwijting te verlenen aan bestuurders raad van bestuur en commissaris

6. Uittredende aandeelhouders

7. Goedkeuring ontwerp intern reglement algemene vergadering

8. Samenstelling raad van bestuur

9. Goedkeuring van de notulen van de vergadering

 

Juridische grond

Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient één vertegenwoordiger in de raad van bestuur voor te dragen bij Kanvaz. Zij vragen 2 kandidaat-bestuurders van een verschillend geslacht voor te dragen.

Elke aandeelhouder zal een voorkeur opgeven voor 1 van zijn voorgedragen kandidaten.

De gemeenteraad dient ook zijn goedkeuring te hechten aan de agenda en een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering te kiezen.

 

BESLUIT

Vertegenwoordiger AV: Jan Van Herck

Na geheime stemming:

24 stemmen voor

Vertegenwoordiger RVB (voorkeur): Diane Willems

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

1 stem tegen

Vertegenwoordiger RVB: Steven De Haes

Na geheime stemming:

24 stemmen voor

Goedkeuring agenda

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de voormelde agenda van de algemene vergadering van Kanvaz van 4 juni 2025 goed en duidt de heer Jan Van Herck, voorzitter van de gemeenteraad, aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Kanvaz.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit mevrouw Diane Willlems, schepen, die het meest onze voorkeur draagt, aan te duiden als vrouwelijke gemeentelijk vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Kanvaz.

 

Art. 3:

De gemeenteraad besluit de heer Steven De Haes, gemeenteraadslid, aan te duiden als mannelijke gemeentelijk vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Kanvaz.

 

Art. 4:

Deze aanduiding heeft gelding tot het einde van de lopende legislatuur behoudens ontslag of intrekking van het mandaat.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.16. Dossiernaam: De Watergroep  - AV 13 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring agenda en vaststelling van het mandaat

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van De Watergroep.

 

Feiten en context

12 mei 2025: de gemeente Tremelo kreeg een uitnodiging per e-mail (met bijlagen) om deel te nemen aan de algemene vergadering die op 13 juni 2025 plaatsheeft in De Montil (Moortelstraat 8, 1790 Affligem).

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van 13 juni 2025 en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De heer Nico Scheers, effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering of de heer Bertrand Eraly, plaatsvervanger, worden gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering van 13 juni 2025 goed te keuren:

1. Jaarverslag van de raad van bestuur aan de vennoten over de geconsolideerde en statutaire jaarrekening  2024

2. Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering over de geconsolideerde en statutaire jaarrekening 2024

3. Goedkeuring van de geconsolideerde en statutaire jaarrekening 2024

4. Kwijting aan de bestuurders

5. Kwijting aan de commissaris

6. Benoeming van 4 bestuurders op voordracht van de provinciale vennotenvergaderingen

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.17. Dossiernaam: EcoWerf -  AV 18 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger en van de plaatsvervanger

 

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

23.01.2025: gemeenteraadsbesluit tot aanstelling van de heren Joris Heremans en Conan Mattheus als respectievelijk vaste vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de algemene vergaderingen van EcoWerf, en dat tot het einde van de bestuursperiode.

 

Feiten en context

18 april 2025: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van EcoWerf die op 18 juni 2025 plaatsheeft in de kantoren van EcoWerf, (vergaderzaal De Vunt), Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van EcoWerf bevat volgende punten:

1. Samenstelling bureau

2. Goedkeuring verslag van de bijzondere algemene vergadering van 26/03/2025

3. Samenstelling raad van bestuur

3. Jaarverslag 2024

4.1. Verslag van de activiteiten

4.2. Jaarrekening per 31/12/2024 - verslag van de commissaris-revisor

4.3. Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

5. Evaluatie ondernemingsplan 2019-2024

6. Ondernemingsplan 2025-2030 en meerjarenbegroting

7. Decharge bestuurders

8. Samenwerkingsovereenkomst IVAREM

9. Herbenoeming van de commissaris-revisor

10. Diversen

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet.

Decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur.

Statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 18 juni 2025 (ovb).

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering van 18 juni 2025 en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De heer Joris Heremans, effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de heer Conan Mattheus, plaatsvervanger in de algemene vergadering, worden gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering van 18 juni 2025 van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant, goed te keuren.

 

Art. 2:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden aan:

- de gemeentelijke afgevaardigde

- EcoWerf, t.a.v. Ann Verloo, management assistent.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.18. Dossiernaam: Interleuven - AV 18 juni 2025
Onderwerp: De algemene vergadering van 18 juni 2025 m.b.t. het goedkeuren van de agenda en de vaststelling van het mandaat.

 

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo bij Interleuven.

 

Feiten en context

15 april 2025: uitnodiging van Interleuven voor de algemene vergadering wordt samengeroepen van 18 juni 2025 om 19u met volgende agenda:

  1.  Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 19 maart 2025
  3. Verslag over de activiteiten 2024
  4. Jaarrekening per 31-12-2024 en verslag van de commissaris-revisor
  5. Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten
  6. Kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor
  7. Diversen

 

Juridische grond

De gecoördineerde statuten van Interleuven;

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

Het artikel 432 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor de gemeente/ OCMW/ politiezones rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden/ OCMW-raden/ politieraden uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

De gemeenteraad beslist over te gaan tot goedkeuring van de agenda en vaststelling van het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 18 juni 2025 Interleuven als volgt vast te stellen:

- Goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering door de afgevaardigde Bert De Wit

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit de lijst van bestuurders goed te keuren, die werd aangesteld door de algemene vergadering van 19 maart 2025:

        Carl Devlies – voor de termijn 2025-2030

        Stef Van Calster– voor de termijn 2025-2027

        Sandra Schoovaerts– voor de termijn 2028-2030

        Tom Wouters– voor de termijn 2025-2027

        Bert De Wit– voor de termijn 2025-2030

        Willy Stroobants– voor de termijn 2025-2030

        Katelijne Suetens– voor de termijn 2025-2027

        Stijn Dekelver– voor de termijn 2028-2030

        Thomas Geyns– voor de termijn 2025-2030

        Joël Vander Elst– voor de termijn 2025-2030

        Tinne Allaerts– voor de termijn 2025-2030

        An Wouters– voor de termijn 2025-2030

        Elien Smeesters– voor de termijn 2025

        Eddy Vandenbosch– voor de termijn 2026-2030

        Peter Reekmans– voor de termijn 2025-2026

        Kristof Mollu– voor de termijn 2027-2028

        Kris Swinnen– voor de termijn 2029-2030

        Johan Everaerts– voor de termijn 2025-2030

        Geert Cluckers– voor de termijn 2025-2030

        Evelien Janssens– voor de termijn 2025-2027

        Nele Daemen– voor de termijn 2028-2030

 

Art. 3:

Deze beslissing over te maken aan directiesecretariaat@interleuven.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.19. Dossiernaam: Hofheide - AV 25 juni 2025
Onderwerp: Goedkeuring agenda en aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergadering op 25 juni 2025.

 

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

24 april 2025: e-mail van de IGS Hofheide met bijlagen, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 25 juni 2025 met volgende agenda:

1. Goedkeuring van het verslag van de bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025

2. Vaststelling van de jaarrekening en het jaarverslag 2024

3. Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris

4. Werking van het crematorium

5.  Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

22.12.2017: Decreet over het lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger.

Voorgedragen wordt schepen Elynn Van Uffel.

 

BESLUIT

eenparig

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de agendapunten van de algemene vergadering van het crematorium Hofheide van 25 juni 2025, zoals hoger gesteld, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist Elynn Van Uffel, schepen, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide" op 25 juni 2025 en haar te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 4:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.20. Dossiernaam: IGO Div -  AV 27 juni 2025
Onderwerp: IGO Div - Goedkeuring agendapunten en vaststelling mandaat van gemeentelijke vertegenwoordiger voor algemene vergadering van 27 juni 2025.

 

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven.

23 januari 2025: Aanduiding van schepen Elynn Van Uffel als vaste vertegenwoordiger van de gemeente tot einde van deze legislatuur.

 

Feiten en context

28 april 2025: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV op 27 juni 2025 om 17u30 in Holsbeek (De Vunt 17), met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1. Goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering van 21/03/2025

2. Aanstelling van de commissaris-revisor Vyvey&Co

3. Goedkeuring jaarverslag en jaarrekening 2024, inclusief kwijting aan bestuurders en commissaris-revisor) (document 1 en bijlagen)

4. Goedkeuring rapportage kostendelende vereniging IGO div jaar 2024 (document 2)

5. Aanstelling leden van het algemeen comité (document 3)

        Voor gemeente Begijnendijk:

 - Effectief lid: David Janssens

 - Plaatsvervanger: Bob Michiels

        Voor OCMW Begijnendijk:

 - Effectief lid: Dirk Goossens

 - Plaatsvervanger: Ann Danckers

        Voor gemeente Hoegaarden:

 - Effectief lid: Loes Ginckels

6. Varia

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vaste vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de vaste vertegenwoordiger, zijnde Elynn Van Uffel, schepen, te laten deelnemen aan de algemene vergadering van IGO op 27 juni 2025.

 

Art. 2:

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de algemene vergadering van 27 juni 2025, zijnde goedkeuring van alle agendapunten.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1. Dossiernaam: Extra agendapunt 1 - op vraag van Groen
Onderwerp: Organiseren jaarlijks herdenkingsmoment op 8 mei naar aanleiding van het einde van WO II.

 

 

Voorgeschiedenis

8 mei 2025: mail van gemeenteraadslid Kris Torfs. Hij wenst namens Groen een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 22 mei 2025.

 

Op 8 mei 1945 tekende de Duitse veldmaarschalk ­Wilhelm Keitel in Berlijn de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland. Overal ter wereld kwamen mensen op straat om de overwinning op nazi-Duitsland te vieren, van Piccadilly Circus in London tot Times Square in New York

 

Feiten en context

In België werd 8 mei een officiële feestdag, tot de regering-Martens 8 mei als feestdag in 1983 afschafte. Sindsdien gaf 8 mei geen aanleiding meer tot grote vieringen om het einde van WO II te vieren. De herdenking van de Tweede Wereldoorlog viel vanaf dan volledig samen met die van de WO I op 11 november.

 

In de 21e eeuw hebben onder andere historici Pieter Lagrou, Koen Aerts en Herman Van Goethem het belang van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog benadrukt. Sinds de jaren 2020 vinden er opnieuw meer herdenkingen plaats op 8 mei die op die manier ook het belang van herinneringseducatie benadrukken.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

In landen rondom ons, onder andere in Nederland en Frankrijk, wordt 8 mei elk jaar gevierd. Ook in tal van Vlaamse gemeenten zoals onder meer Begijnendijk en Keerbergen werden de voorbije jaren herdenkingsactiviteiten op 8 mei georganiseerd. Groen Tremelo-Baal vindt het tijd om deze dag ook in onze gemeente opnieuw de plaats en de aandacht te geven die hij verdient.

We mogen immers nooit vergeten welke verschrikkelijke gebeurtenissen plaatsvonden onder het fascisme. Voor haat is er geen plaats in onze samenleving. En 8 mei is daar dé dag voor om dat te herinneren.

Op deze manier willen we ook een beleid voeren rond herinneringen. Gebeurtenissen in de geschiedenis rond oorlog en vrede die ook voor de gemeente belangrijk zijn willen we gepast herdenken.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Mario Mergaerts

3 onthoudingen: Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren en Ludovic Geuens

 

Art.1:

De gemeenteraad beslist om naast de plechtigheid op 11 november ter herinnering van het einde van WO I, ook op 8 mei jaarlijks een moment te organiseren om op die manier het einde van WO II op een waardige manier te herdenken.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.2. Dossiernaam: Extra agendapunt 2 - op vraag van Vlaams Belang
Onderwerp: Vragen in verband met toegankelijke openbare toiletten in Tremelo en Baal.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.3. Dossiernaam: Extra agendapunt 3 - op vraag van TremeloBaal.nU
Onderwerp: Vermindering APB met 0,5% naar 6.5% APB

 

 

Voorgeschiedenis

15 mei 2025: mail van gemeenteraadslid Chris Lievens. Hij wenst namens TremeloBaal.nU een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 22 mei 2025.

 

Feiten en context

De jaarrekening van 2024 geeft 25.538.847 euro aan exploitatieontvangsten aan waar tegenover 22.019.489 euro uitgaven staan.  Dit resulteert  in een positief geconsolideerd exploitatiesaldo van 3.519.357 euro. 

De jaarrekening toont tevens een zeer positief autofinancieringsmarge van 2.710.778 euro.

Uit deze cijfers blijkt dat de gemeente over meer dan voldoende financiële middelen beschikt om haar werking te financieren.

Op dit ogenblik bedraagt de aanvullende personenbelasting 7% en is er volgens de  jaarrekening 2024 voor 6.572.032 euro aan ontvangsten op de aanvullende personenbelasting geboekt en wordt er voor 2025 7.752.880 euro gebudgetteerd.

Uitgaande van de rekening 2024 is de waarde van 0.5% aanvullende personenbelasting ongeveer 470.000 euro.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur Afdeling  3. De bevoegdheden van de gemeenteraad (... - ...)

Artikel 40. ( 08/04/2023 - ... )

§ 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

Gezien het hoge exploitatiesaldo en autofinancieringsmarge waaruit blijkt dat de gemeente over te veel financiële middelen beschikt voor haar werking, stelt TremeloBaal.nU voor om de aanvullende personenbelasting met 0.5% te verminderen bij de opmaak van het  meerjarenplan 2026 - 2031.

 

BESLUIT

10 stemmen voor: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

14 stemmen tegen: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

 

Art.1:

De gemeenteraad van de gemeente Tremelo beslist het college van burgemeester en schepenen te belasten met het aanpassen van de aanvullende personenbelasting naar 6.5% voor het meerjarenplan 2026 – 2031.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 22 mei 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.4. Dossiernaam: Extra agendapunt 4 - op vraag van N-VA
Onderwerp: Huis van het Kind – opstart samenwerking met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket

 

 

Voorgeschiedenis

16 mei 2025: mail van gemeenteraadslid Jolien Wittemans. Zij wenst namens N-VA een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 22 mei 2025.

 

Feiten en context

        Lokale besturen streven er naar gezinnen optimaal te ondersteunen door middel van diverse voordelen en tegemoetkomingen. In de praktijk ondervinden zij hierbij echter vaak moeilijkheden door administratieve drempels en het ontbreken van essentiële persoonsgegevens. Bovendien zijn gezinnen niet altijd op de hoogte van hun rechten, waardoor potentiële ondersteuning onbenut blijft. De complexiteit van aanvraagprocedures kan eveneens een significante drempel vormen.

        In het kader van een efficiënter lokaal gezinsbeleid zet ook het lokaal bestuur van Tremelo maximaal in op de ondersteuning van haar gezinnen. Het Huis van het Kind speelt hierbij een centrale rol door inwoners op een toegankelijke manier wegwijs te maken in de verschillende bijslagen en sociale tegemoetkomingen, waaronder het Groeipakket.

        Om deze dienstverlening te versterken en de toegang tot het Groeipakket te optimaliseren, wordt een officiële samenwerking opgestart met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket en het Huis van het Kind van de gemeente Tremelo. Deze samenwerking wordt geformaliseerd in een samenwerkingsovereenkomst met de verschillende uitbetalingsactoren. Hiertoe wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld.

        Deze samenwerking maakt een automatische toekenning van het Groeipakket mogelijk, wat cruciaal is om de beoogde doelgroepen effectief te bereiken. Voor lokale besturen resulteert dit in een aanzienlijke vermindering van de administratieve last, een gerichtere bereiking van de doelgroep en een nauwkeurigere inschatting van de uitgaven. 

 

Juridische grond

Artikel 40, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Argumentatie

        Om gezinnen in Tremelo optimaal te ondersteunen bij hun rechten op het Groeipakket, beogen we een structurele samenwerking met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket.

        Dit Agentschap vertegenwoordigt alle erkende uitbetalingsactoren (VUTG - afdeling FONS, Infino Vlaanderen vzw, Kidslife vzw, My Family vzw en Parentia Vlaanderen vzw), waardoor we een breed en gecoördineerd informatie- en ondersteuningsaanbod kunnen garanderen.

        Door deze samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap te formaliseren, kan het Huis van het Kind in Tremelo een laagdrempelig aanspreekpunt worden waar gezinnen terechtkunnen voor al hun vragen over het Groeipakket.

        De expertise van de uitbetalingsactoren zal niet alleen ten goede komen aan de gezinnen via rechtstreekse ondersteuning (telefonisch, per mail en fysieke zitdagen), maar ook de medewerkers van het Huis van het Kind versterken in hun kennis van gezinstoeslagen.

        Dit initiatief is geïnspireerd door het succesvolle 'Family ProEf'-proefproject, waaraan de voorbije twee jaar reeds 51 Vlaamse gemeenten deelnamen, waaronder onze naburige gemeenten Rotselaar, Herent, Leuven en Holsbeek. Nu de proeffase succesvol is afgerond, wordt deze efficiënte dienstverlening beschikbaar gesteld aan alle steden en gemeenten in Vlaanderen, wat de potentie en de meerwaarde van deze aanpak breed onderstreept.

        De mogelijkheid tot automatische toekenning, gebaseerd op de data van het Groeipakket, vermindert de administratieve rompslomp voor gezinnen aanzienlijk en garandeert dat de financiële steun terechtkomt bij wie ze nodig heeft, zonder dat een actieve aanvraag vereist is.

        Deze modernisering van onze dienstverlening zal tevens de administratieve last voor de gemeentelijke diensten verlichten en ons in staat stellen de beschikbare middelen gerichter in te zetten voor het welzijn van de Tremelose gezinnen.

        Kortom, deze samenwerking is een cruciale stap naar een toegankelijker, efficiënter en meer proactief lokaal gezinsbeleid dat de ondersteuning van onze gezinnen op een duurzame wijze versterkt.

 

BESLUIT

11 stemmen voor: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Christoph Torfs, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

13 stemmen tegen: Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

 

Art. 1:

De gemeenteraad en het CBS geeft de administratie opdracht  tot het opstarten van een officiële samenwerking met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket en het Huis van het Kind van de gemeente Tremelo.

 

Art. 2:

Deze samenwerking wordt geformaliseerd in een samenwerkingsovereenkomst met de verschillende uitbetalingsactoren. De gemeenteraad en het CBS geeft de administratie de opdracht om een samenwerkingsovereenkomst op te maken, en ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

Art. 3:

De realisatie van artikel 1 en 2 dient te gebeuren voor het begin van het schooljaar 2025-2026.  

 

 

 

Publicatiedatum: 10/07/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.