Zitting van 21 mei 2015

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Paula Aelbrecht: Waarnemend gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering 30 april 2015

 

Voorgeschiedenis

30 april 2015: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 30 april 2015 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

Burgemeester Paul Dams vraagt of er een bijkomend punt ter zitting kan behandeld worden aangezien dit dringend is. Er is een schrijven toegekomen van de intercommunale EcoWerf nadat de gemeenteraad bedeeld werd. Het gaat over de Vennootschapsbelasting. Op 19 december 2014 werd door de Kamer de programmawet goedgekeurd (B.S. 29/12/2014), waarin is opgenomen dat de intercommunales zullen onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting, met uitzondering van deze die kunnen aantonen dat ze geen onderneming exploiteren of zich niet bezighouden met verrichtingen van winstgevende aard. Tot nu toe worden intergemeentelijke samenwerkingsverbanden onderworpen aan de rechtspersonenbelasting. Vennootschapsbelasting invoeren zal fundamenteel impact hebben op de werking van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Het is duidelijk dat deze vennootschapsbelasting een kostenverhogend effect zal veroorzaken. In de federale begroting gaat men niet voor niets uit van een recurrente inkomst van meer dan 200 miljoen per jaar. Dit kostenverhogend effect zal onvermijdelijk doorgerekend worden aan de gemeenten.

Diverse intercommunales hebben binnen de schoot van de VVSG vzw het engagement opgenomen deze programmawet op het luik van de vennootschapsbelasting te toetsen voor het grondwettelijk hof. Hiertoe werd het advocatenkantoor Tiberghien aangesteld die de procedure voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en gemeenten zal ondersteunen en begeleiden bij aanvechting van de programmawet voor het grondwettelijk hof. Als bijlage bij het schrijven is het ontwerp van verzoekschrift tot nietigverklaring gevoegd waarin onder andere de argumenten van de gemeentelijke autonomie en van discriminatie uitvoerig worden uitgewerkt. Aangezien de gemeenten eveneens belang hebben in de nietigverklaring kunnen individuele gemeenten zich aansluiten bij het VVSG vzw en de intercommunales. De eis zou zo nog kracht bijgezet krijgen. Na bevraging gaan de meeste gemeenten dat ook doen. Voor de gemeente is hieraan geen kost verbonden. Bovendien vernam EcoWerf dat de Vlaamse regering de milieuheffingen op restafval zou willen verhogen met 50 % vanaf 1 juli 2015 met als motivering "de vervuiler betaalt" en dit niettegenstaande dat Vlaanderen de regio in Europa is met de beste afvalsorteercijfers / minste restafval.

Op verbranding van huisvuil zou dit kunnen betekenen 4 euro per ton meer. De gemeente heeft hiermee geen rekening kunnen houden bij het opstellen van de begroting. Bovendien zijn de heffingen een niet-aftrekbare post voor de belastingen, hetgeen betekent dat daar voor EcoWerf ook nog eens vennootschapsbelasting bovenop zou komen hetgeen indirect een bijkomende kost voor de gemeente zou betekenen. EcoWerf hoopt dat de gemeente Tremelo de beslissing zal nemen zich te voegen bij de verzoekende partijen in de procedure voor het Grondwettelijk Hof. Deze beslissing is dringend aangezien het verzoekschrift eind juni 2015 ten laatste moet neergelegd worden.

Gelet op het feit dat de volgende gemeenteraad pas op 25 juni 2015 zal plaatsvinden wordt er dus gevraagd om dit punt te mogen toevoegen aan de agenda als laatste punt voor de besloten vergadering.

Gemeenteraadslid Mark Wouters vraagt zich af: "Wat met de andere intercommunales? Want die hebben dan toch hetzelfde probleem? Gaan die dat dan ook doen ? Kan de gemeenteraad dan niet ineens de toelating geven voor alle intercommunales?

De voorzitter Mark Verlinden vraagt toestemming om dit punt te behandelen tijdens de zitting.

Dit wordt met algemene stemmen aangenomen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.3.Dossiernaam: Korte Veldweg
Onderwerp: Rooilijn- en onteigeningsplannen Korte Veldweg.

 

Voorgeschiedenis

          Ingevolge een aanvraag tot verkavelingsvergunning is een rooilijnplan van de volledige Korte Veldweg noodzakelijk.

          Er wordt gesteld dat er eerst een rooilijnplan dient goedgekeurd te worden.

          Langsheen de verkaveling dient de grondinneming geregulariseerd en gerealiseerd vooraleer een vergunning kan worden afgeleverd.

 

Feiten en context

Bij de verkavelingsaanvraag voor gronden gelegen te Tremelo, Korte Veldweg 1ste afdeling, Sectie C, nr 483E vanwege consoorten Michiels en Haegemans, blijkt dat er voor de wegzate van de Korte Veldweg nooit een rooilijnplan werd opgemaakt.

Alleen voor perceel Sectie C, nr 485 P2 werd ingevolge de voorwaarden van de verkavelingsvergunning met dossiernummer 198736 - ref 309.V.209, een grondafstand uitgevoerd die werd ingelijfd op kadastrale legger van de gemeente Tremelo.

De uitrusting van de weg is niet beperkt tot alleen de verharding. Ook naast het verharde gedeelte werden in het verleden tot algemeen nut en voor rekening van de gemeente nutsvoorzieningen geplaatst.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet, inzonderheid artikel 2 betreffende de gemeentelijke bevoegdheid om aangelegenheden van gemeentelijk belang;

          Het decreet van 8-05-2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Advies

De bepalingen van het rooilijndecreet van 8 mei 2009, hoofdstuk II, afdeling 2, zijn van toepassing over de te volgen procedure van gemeentelijke rooilijn- en onteigeningsplannen, met inzonderheid artikel 9§1 waarbij de gemeenteraad een voorlopige vastlegging dient te doen van deze rooilijnplannen.

Na de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan zal de procedure openbaar worden gemaakt door het college en na doorstromen van de administratieve bepalingen conform het decreet wordt dit rooilijnplan dan opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad tot definitieve vastlegging;

Samen met het rooilijnplan, wordt voor de realisatie ervan, ook de procedure van onteigeningsplannen gevoerd en dit conform hoofdstuk III, artikel 12, van het decreet op rooilijnplannen.

 

Argumentatie

Bij de verkavelingsaanvraag voor gronden gelegen te Tremelo, Korte Veldweg 1ste afdeling, Sectie C, nr 483E vanwege konsoorten Michiels en Haegemans, blijkt dat er voor de wegzate van de Korte Veldweg nooit een rooilijnplan werd opgemaakt.

Bij het openbaar onderzoek voor deze verkaveling worden hierover 3 bezwaren geformuleerd.

Uit deze bezwaren volgt een weigering van vergunning in afwachting van een goedgekeurd rooilijn- en onteigeningsplan.

Ook in beroep bij de deputatie wordt deze voorwaarden vooropgesteld en wordt de vergunningsaanvraag geweigerd.

De Korte Veldweg is een volledig uitgeruste weg die al sinds meer dan 30 jaar door de gemeente Tremelo wordt uitgerust en onderhouden.

De uitrusting van de weg is niet beperkt tot alleen de verharding. Ook naast het verharde gedeelte werden in het verleden, tot algemeen nut en voor rekening van de gemeente, nutsvoorzieningen geplaatst.

Deze situatie kan worden geregulariseerd door de vaststelling van een rooilijnplan dat gebaseerd is op deze zate inclusief de nutsvoorzieningen en door grondafstanden ter verwezenlijking van de rooilijn.

De gemeente stelde hiervoor al landmeter Goeron Pieter aan tot opmaak van het rooilijn- en onteigeningsplan. Dit rooilijnplan vormt samen met deze beslissing tot voorlopige vaststelling één geheel.

De gemeente gaat bij de realisatie  uit van een gratis grondafstand. Althans daar waar het duidelijk is dat de zate openbaar nut betreft. Doch uit het rooilijnplan met aanduiding van de huidige toestand van de perceelsgrenzen, blijkt dat er plaatselijk ter hoogte van uitgestrektheid van de verkaveling mogelijk sprake is van een noodzakelijke billijke vergoeding om de weg volledig te kunnen inlijven in het openbare domein.

Om discussies en speculatieve waardetoekenningen tegen te gaan laat de gemeente inmiddels een schattingsverslag opstellen.

De eventuele billijke vergoedingen  ter verwezenlijking van de rooilijn langsheen het verkavelingstracé  zal een last zijn van de verkavelaar. Bovendien zal de verkavelaar ook instaan voor de kosten van de notariële aktes langsheen dit deel.

De gratis grondafstanden door de verkavelaar zelf zullen eveneens meegenomen worden in de lasten en voorwaarden bij een herneming van een aanvraag.

Eventuele notariële aktes van grondafstanden buiten de grens en uitgestrektheid van de verkaveling zijn een last van de gemeente.

 

Financiële weerslag

De betaling van bovenvermelde uitgaven worden gefinancierd door de kredieten voor exploitatie in het budget van de meerjarenplanning, ingeschreven onder

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

61390000/ 0600

1419/001/001/001/001

2014: saldo (bij rekening) € 981 van € 5.173 budget

2015:€ 4.250 saldo na vastlegging 1193

Nr 1742: € 3.448,50 voor opmaak rooilijnplan Korte Veldweg

Nr 1193: € 968,00 voor het schattingsverslag

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het rooilijn- en onteigeningsplan van de Korte Veldweg, opgemaakt door Pieter Goeron, landmeter-expert ingeschreven bij het BIL onder LAN 061275 wordt voorlopig vastgesteld.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere uitvoering van deze beslissing, conform het decreet van 8 mei 2009 tot vaststelling en realisatie van de rooilijnen.

 

Art. 3:

De grondinnemingen van het huidige wegzate, bestaande uit een verhard gedeelte en bermen met ondergrondse of bovengrondse nutsleidingen, worden gerealiseerd in overeenstemming met het onteigeningsplan na de definitieve vaststelling en na het verkrijgen van een onderhandelde belofte van gratis grondafstand. Wanneer er geen gratis grondafstand wordt bedongen kan ook onderhandeld worden over een billijke vergoeding die quasi overeenstemt met het schattingsverslag van deze inneming.

Een grondinneming tot realisatie van de goedgekeurde rooilijn die op deze wijze niet kon worden gerealiseerd zal in de toekomst als voorwaarden aan de betrokkene worden opgelegd bij elke stedenbouwkundige aanvraag op diens perceel.

 

Art. 4:

Indien er geen overeenkomst van grondafstand kan worden bereikt en indien dit de geplande aanleg of verbetering van de weg belet, kan de gemeente gemotiveerd een aanvraag richten tot onteigeningsmachtiging bij het Vlaams Gewest.

Na het bekomen van deze machtiging kunnen vergunningen worden afgeleverd, wegverbeteringen worden uitgevoerd en zal de feitelijke onteigening gerechtelijk worden afgerond.

 

Art. 5:

Van deze beslissing in kennis te stellen:

- de bouwdienst;

- de dienst openbare werken.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 20151. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 20151 van verkavelingsaanvraag Van Nerum - Bonnast  voor het perceel gelegen Schrieksebaan 105-107, 3120 Tremelo gekadastreerd afd. 1 sectie A nrs. 504/v/3, t/3, c/4.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 22 december 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkaveling gelegen Schrieksebaan 105 en Schrieksebaan 107 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 504 T3, (afd. 1) sectie A 504 V3 en (afd. 1) sectie A 504 C4

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 20151

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 16 januari 2015 tot 15 februari 2015. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Schrieksebaan 105 en Schrieksebaan 107 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 504 T3, (afd. 1) sectie A 504 V3 en (afd. 1) sectie A 504 C4.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Schrieksebaan 105, 3120 Tremelo en Schrieksebaan 107, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond, zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Schrieksebaan 105, 3120 Tremelo en Schrieksebaan 107, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 59 ca waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 20151 voor het perceel gelegen te Schrieksebaan 105 en Schrieksebaan 107 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 504 T3, (afd. 1) sectie A 504 V3 en (afd. 1) sectie A 504 C4, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.5.Dossiernaam: Verkaveling 20152. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 20152 van verkavelingsaanvraag Benny Feyaerts voor het perceel gelegen Nobelstraat 120, 3128 Baal, gekadastreerd afd. 2 sectie B nr. 235/r/2.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 24 december 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Nobelstraat 120 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie B 235 R2

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 20152

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 23 januari 2015  tot 22 februari 2015. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Nobelstraat 120 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie B 235 R2.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Nobelstraat 120, 3128 Baal gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren.  Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen. 

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar.   Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Nobelstraat 120, 3128 Baal, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 13 ca waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 20152 voor het perceel gelegen te Nobelstraat 120 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie B 235 R2, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen , vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor electriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.6.Dossiernaam: Verkaveling 20155. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 20155 van verkavelingsaanvraag Karel Verwimp en Maria Schepers voor het perceel gelegen Monnikstraat 1, 3128 Baal, gekadastreerd afd. 2 sectie C nrs. 53 H en 54 L.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 11 februari 2015: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkaveling gelegen Monnikstraat 1 en Monnikstraat 3 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 53 H en (afd. 2) sectie C 54 L

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 20155

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 6 maart 2015 tot 5 april 2015. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Monnikstraat 1 en Monnikstraat 3 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 53 H en (afd. 2) sectie C 54 L.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

●  Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

 

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

 

Argumentatie

Het behoort de Monnikstraat 1, 3128 Baal en Monnikstraat 3, 3128 Baal gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Monnikstraat 1, 3128 Baal en Monnikstraat 3, 3128 Baal, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 87 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 20155 voor het perceel gelegen te Monnikstraat 1 en Monnikstraat 3 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 53 H en (afd. 2) sectie C 54 L, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale P.B.E. Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.7.Dossiernaam: Planologisch attest ANWI bvba
Onderwerp: Planologisch attest ANWI bvba

 

Voorgeschiedenis

Op 15 oktober werd een aanvraag ontvangen van ANWI bvba, Tremelosesteenweg 200, 3130 Begijnendijk voor het bekomen van een planologisch attest voor de site gelegen te Veldonkstraat 341, 3128 Baal.

Deze aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 13 november 2014.

De advies vragen aan de advies verlenende instanties werden verstuurd op 26 november 2014.

Het College van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo organiseerde een openbaar onderzoek van 2 januari 2015 tot 1 februari 2015.

De GECORO bracht in zitting van 24 maart 2015 zijn advies uit inzake het planologisch attest.

 

Feiten en context

ANWI bvba is een metaalverwerkend bedrijf dat momenteel gelegen is aan de zijde Tremelosesteenweg 200 te 3130 Begijnendijk. De aanvraag heeft betrekking op een bestaande, in 1984 vergunde landbouwloods op grondgebied Tremelo die bereikbaar is via de voetweg nr. 38. De loods bevindt zich achter twee woningen.

Het gebouw is momenteel in gebruik als landbouwloods en het voorste deel ervan ook in functie van metaalverwerking. Aan de overzijde van de straat bevindt zich het bedrijfsgebouw van ANWI bvba met de geïntegreerde bedrijfswoning.

Het klantenbestand van het bedrijf bestaat uit hoofdzakelijk landbouwbedrijven uit eigen of omliggende gemeenten.

Het aantal leveringen per vrachtwagen is beperkt en bedraagt momenteel gemiddeld 1 vrachtwagen/week. Idem voor wat betreft leveringen met bestelwagens. Er worden geen extra transporten verwacht.

De overschakeling van het landbouwbedrijf naar akkerbouw en de ontwikkelingen in de metaalverwerking leiden ertoe dat er nood is aan de vestiging van metaalverwerkingsactiviteiten in de bestaande loods en de uitbreiding van de loods in functie van de landbouwactiviteiten.

 

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

De ruimtelijke ordening van het Vlaamse Gewest, de provincies en de gemeenten wordt vastgelegd in ruimtelijke structuurplannen, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verordeningen.

De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit

 

Artikel 4.4.24. t.e.m. art. 4.4.29 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening.

Een planologisch attest vermeldt of een bestaand, hoofdzakelijk vergund en niet-verkrot bedrijf al dan niet behouden kan worden op de plaats waar het gevestigd is. Bij behoud vermeldt het planologisch attest welke ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden er op korte en op lange termijn mogelijk zijn. Zowel aan het behoud als aan de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden kunnen voorwaarden worden verbonden.

Het planologisch attest vermeldt, rekening gehouden met de uitspraak over het behoud en de ontwikkelingsmogelijkheden, of een procedure tot opmaak of tot wijziging van een ruimtelijk uitvoeringsplan of een plan van aanleg zal worden opgestart.

In het planologisch attest worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Daarenboven houdt het planologisch attest rekening met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu, en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 29 maart 2013 tot bepaling van de nadere regels inzake het planologisch attest.

 

Advies

● Er werd op 26 november 2014 advies gevraagd aan de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, dit advies werd niet ontvangen.

 

● Er werd op 26 november 2014 advies gevraagd aan het departement Landbouw en visserij. Dit advies werd ontvangen op 8 januari 2015. De conclusie luidt als volgt:

Gelet op de ligging in agrarisch gebied en het feit dat een landbouwloods, die nu dienstig is voor opslag van landbouwalaam in functie van een niet volwaardige akkerbouwactiviteit in bijberoep, moet uitgebreid worden om het zonevreemd hoofdberoep van de aanvrager te huisvesten, die bovendien eveneens over twee andere sites beschikt waarvan 1 zone-eigen site, kan de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling geen gunstig advies geven voor een planologisch attest op deze site.

Een planologisch attest heeft tot doel om te overwegen of zonevreemde activiteiten die historisch gegroeid zijn de mogelijkheid hebben om uit te breiden.  Het feit dat het hier eerder om een herlocalisatie gaat van de activiteiten van de Tremelosesteenweg naar een voormalige landbouwloods in agrarisch gebied, (waarbij de activiteiten op de Tremelosesteenweg worden beperkt tot louter administratie en personeelsaangelegenheden in plaats van de werkelijke bedrijvigheid waarvoor de loods aan de Tremelosesteenweg oorspronkelijk werd opgericht betekent dat een planologisch attest niet aan de orde is.  Het feit dat de eerste basis van deze activiteiten destijds gelegd werd in deze landbouwloods maar later herlocaliseerde, mag nu geen reden zijn om terug te keren naar deze zonevreemde situatie en de zonevreemde activiteiten hier verder uit te bouwen.

 

● Er werd op 26 november 2014 advies gevraagd aan het agentschap ondernemen. Dit advies werd ontvangen op 12 december 2014.

Het bedrijf heeft enkel een lokale betekenis met een beperkte weerslag op de omgeving. Om dit laatste te verbeteren zal er gebufferd worden t.o.v. de omliggende woningen.

Vermits het bedrijf verder zijn activiteiten kan uitoefenen, verleent het Agentschap ondernemen een gunstig advies m.b.t. de aanvraag van het planologisch attest.

 

● Er werd op 26 november 2014 advies gevraagd aan de Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. Dit advies werd ontvangen op 2 februari 2015.

De aanvraag betreft een functiewijziging van de bestaande landbouwloods en landbouwactiviteiten naar metaalverwerkende activiteiten. Deze nieuwe functie zou de helft van de bestaande en vergunde landbouwloods innemen. De overige helft blijft in functie staan van landbouwactiviteiten en opslag. Ter compensatie van het verlies aan ruimte binnen de bestaande landbouwloods wordt een aanbouwuitbreiding van de loods voorzien.

 

Argumentatie

Het bedrijf ANWI bvba is een bedrijf met lokale betekenis dat groeide vanuit de voorgestelde site. De gemeenteraad is van oordeel dat omwille van die reden ze niet hoeven gedwongen te worden om te verhuizen naar een naburige industriezone. Het dossier omvat eveneens geen flagrante uitbreiding maar bestaat grotendeels uit een bevestiging van een bestaande activiteit.

De aanwezigheid van het bedrijf heeft zich functioneel ingepast in de ruimte. De bewoners uit de omgeving zullen geen hinder ondervinden door de inpandige bedrijvigheid. Dat het openbaar onderzoek geen bezwaren opleverde bevestigt bijkomend dit standpunt. De mobiliteitsimpact blijft ongewijzigd en de verfraaiing van de buitenaanleg en het gebouw zullen een positieve invloed hebben op de omgeving.

De gemeenteraad volgt hiermee de motivering en het advies van de GECORO en kan bijgevolg een positief planologisch attest afleveren.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren en Frederik Laeremans

4 onthoudingen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Petra Vreys en Christoph Torfs

 

Art. 1:

Een positief planologisch attest af te leveren aan het bedrijf ANWI bvba, Tremelosesteenweg 200, 3130 Begijnendijk voor de site gelegen langs de Veldonkstraat 341 te 3128 Baal.

 

Art. 2:

Van deze beslissing wordt op de hoogte gesteld: het bedrijf ANWI bvba, de bouwdienst, de ontwerper, de advies verlenende instanties en de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.8.Dossiernaam: Kerkfabriek Sint Anna - Baal
Onderwerp: Advies rekening 2014

 

Voorgeschiedenis

          10 februari 2015: goedkeuring jaarrekening 2014 door kerkraad Sint Anna Baal.

          30 maart 2015: voorlegging aan en coördinatie door het centraal kerkbestuur van de jaarrekeningen 2014 van de kerkfabrieken Sint Anna Baal, O.L.V. -Bijstand Tremelo en Heilige Damiaan Ninde.

          10 april 2015: ontvangst door gemeentebestuur Tremelo van het door het centraal kerkbestuur ingediende jaarrekeningbundel van de kerkfabrieken Baal, Tremelo en Ninde, aangevuld met de gecoördineerde tabel jaarrekening 2014.

 

Feiten en context

De kerkfabrieken zijn overeenkomstig de geldende regelgeving verplicht tot opmaak van een jaarrekening.

De jaarrekening wordt opgesteld door de penningmeester en, na goedkeuring door het bestuur van de eredienst, ingediend bij het centraal kerkbestuur voor 1 maart 2015.

Het centraal bestuur stuurt de documenten, aangevuld met een globale overzichtstabel met de overschotten, tekorten en uitbetaalde toelagen, voor 1 mei 2015 door naar het gemeentebestuur en de provinciegouverneur.

Het gemeentebestuur beschikt over een termijn van vijftig dagen vanaf de ontvangst van de jaarrekening om advies uit te brengen en verstuurt dit advies naar de provinciegouverneur.

De gouverneur beschikt over een termijn van 200 dagen vanaf de ontvangst van de jaarrekening om de rekening vast te stellen. Deze beslissing wordt meegedeeld aan alle betrokken partijen.

Het bestuur van de eredienst verleent in de eerste vergadering na ontvangst van het besluit van de gouverneur kwijting aan de penningmeester.

 

Juridische grond

          Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, inzonderheid de artikelen 54 en 55;

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale kerkbesturen van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 39 tot en met artikel 44;

          De omzendbrief BB 2013/01van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.

 

Advies

Gunstig advies.

 

Argumentatie

Alle verplichte documenten werden aan de jaarrekening 2014 toegevoegd.

Uit de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2014 blijkt dat het boekjaar 2014 wordt afgesloten met een batig saldo van 85 513,82 euro.

Het saldo van de rekening over het boekjaar 2014 is in overeenstemming met de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2014.

De jaarrekening over het boekjaar 2014 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal werd goedgekeurd met een exploitatieoverschot van 85 513,82 euro en een investeringsoverschot van 0,00 euro.

Het totale patrimonium aan roerende beleggingen bedraagt 905 000,00 euro.

Voor exploitatie werden geen toelagen door de gemeente uitbetaald.

Voor investeringen werd een bedrag van 60 762,30 euro aan toelagen uitbetaald.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

 

 

 

NIHIL

 

BESLUIT

Art. 1:

De jaarrekening 2014 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal wordt gunstig geadviseerd.

 

Art. 2:

Deze beslissing wordt verzonden aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek Sint-Anna Baal en het centraal kerkbestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Kerkfabriek OLV-Bijstand - Tremelo
Onderwerp: Advies rekening 2014

 

Voorgeschiedenis

          23 februari 2015: goedkeuring jaarrekening 2014 door kerkraad O.L.V.-Bijstand Tremelo.

          30 maart 2015: voorlegging aan en coördinatie door het centraal kerkbestuur van de jaarrekeningen 2014 van de kerkfabrieken Sint Anna Baal, O.L.V. -Bijstand Tremelo en Heilige Damiaan Ninde.

          10 april 2015: ontvangst door gemeentebestuur Tremelo van het door het centraal kerkbestuur ingediende jaarrekeningbundel van de kerkfabrieken Baal, Tremelo en Ninde, aangevuld met de gecoördineerde tabel jaarrekening 2014.

 

Feiten en context

De kerkfabrieken zijn overeenkomstig de geldende regelgeving verplicht tot opmaak van een jaarrekening.

De jaarrekening wordt opgesteld door de penningmeester en, na goedkeuring door het bestuur van de eredienst, ingediend bij het centraal kerkbestuur voor 1 maart 2015.

Het centraal bestuur stuurt de documenten, aangevuld met een globale overzichtstabel met de overschotten, tekorten en uitbetaalde toelagen, voor 1 mei 2015 door naar het gemeentebestuur en de provinciegouverneur.

Het gemeentebestuur beschikt over een termijn van vijftig dagen vanaf de ontvangst van de jaarrekening om advies uit te brengen en verstuurt dit advies naar de provinciegouverneur.

De gouverneur beschikt over een termijn van 200 dagen vanaf de ontvangst van de jaarrekening om de rekening vast te stellen. Deze beslissing wordt meegedeeld aan alle betrokken partijen.

Het bestuur van de eredienst verleent in de eerste vergadering na ontvangst van het besluit van de gouverneur kwijting aan de penningmeester.

 

Juridische grond

          Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, inzonderheid de artikelen 54 en 55;

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale kerkbesturen van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 39 tot en met artikel 44;

          De omzendbrief BB 2013/01van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.

 

Advies

Gunstig advies.

 

Argumentatie

Alle verplichte documenten werden aan de jaarrekening 2014 toegevoegd.

Uit de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2014 blijkt dat het boekjaar 2014 wordt afgesloten met een batig saldo van 5 170,31 euro.

Het saldo van de rekening over het boekjaar 2014 is in overeenstemming met de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2014.

De jaarrekening over het boekjaar 2014 van de kerkfabriek Sint-Anna Baal werd goedgekeurd met een exploitatieoverschot van 5 170,31 euro en een investeringsoverschot van 0,00 euro.

Het totale patrimonium aan roerende beleggingen bedraagt 83 460,70 euro.

Voor exploitatie werden geen toelagen door de gemeente uitbetaald.

Voor investeringen werden geen toelagen door de gemeente uitbetaald.

 

BESLUIT

Art. 1:

De jaarrekening 2014 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo wordt gunstig geadviseerd.

 

Art. 2:

Deze beslissing wordt verzonden aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo en het centraal kerkbestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.10.Dossiernaam: Kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai - Ninde
Onderwerp: Advies rekening 2014

 

Voorgeschiedenis

          2 maart 2015: goedkeuring jaarrekening 2014 door kerkraad Heilige Damiaan Ninde.

          30 maart 2015: voorlegging aan en coördinatie door het centraal kerkbestuur van de jaarrekeningen 2014 van de kerkfabrieken Sint Anna Baal, O.L.V. -Bijstand Tremelo en Heilige Damiaan Ninde.

          10 april 2015: ontvangst door gemeentebestuur Tremelo van het door het centraal kerkbestuur ingediende jaarrekeningbundel van de kerkfabrieken Baal, Tremelo en Ninde, aangevuld met de gecoördineerde tabel jaarrekening 2014.

 

Feiten en context

De kerkfabrieken zijn overeenkomstig de geldende regelgeving verplicht tot opmaak van een jaarrekening.

De jaarrekening wordt opgesteld door de penningmeester en, na goedkeuring door het bestuur van de eredienst, ingediend bij het centraal kerkbestuur voor 1 maart 2015.

Het centraal bestuur stuurt de documenten, aangevuld met een globale overzichtstabel met de overschotten, tekorten en uitbetaalde toelagen, voor 1 mei 2015 door naar het gemeentebestuur en de provinciegouverneur.

Het gemeentebestuur beschikt over een termijn van vijftig dagen vanaf de ontvangst van de jaarrekening om advies uit te brengen en verstuurt dit advies naar de provinciegouverneur.

De gouverneur beschikt over een termijn van 200 dagen vanaf de ontvangst van de jaarrekening om de rekening vast te stellen. Deze beslissing wordt meegedeeld aan alle betrokken partijen.

Het bestuur van de eredienst verleent in de eerste vergadering na ontvangst van het besluit van de gouverneur kwijting aan de penningmeester.

 

Juridische grond

          Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, inzonderheid de artikelen 54 en 55;

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006, houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale kerkbesturen van de erkende erediensten, inzonderheid artikel 39 tot en met artikel 44;

          De omzendbrief BB 2013/01van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.

 

Advies

Gunstig advies.

 

Argumentatie

Alle verplichte documenten werden aan de jaarrekening 2014 toegevoegd.

Uit de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2014 blijkt dat het boekjaar 2014 wordt afgesloten met een batig saldo van 5 349,48 euro.

Het saldo van de rekening over het boekjaar 2014 vertoont een verschil van 4,84 euro met de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2014. Het betreft de intrestafrekening en kosten voor de periode 2014. Dit bedrag werd door de kerkfabriek in het boekjaar 2015 opgenomen.

De jaarrekening over het boekjaar 2014 van de kerkfabriek Heilige Damiaan Ninde werd goedgekeurd met een exploitatieoverschot van  5349,48 euro en een investeringsoverschot van 0,00 euro.

Het totale patrimonium aan roerende beleggingen bedraagt 0,00 euro.

Voor exploitatie werd geen toelage door de gemeente uitbetaald.

Voor investeringen werd geen toelage door de gemeente uitbetaald.

 

BESLUIT

Art. 1:

De jaarrekening 2014 van de kerkfabriek Heilige Damiaan Ninde wordt gunstig geadviseerd.

 

Art. 2:

Deze beslissing wordt verzonden aan de provinciegouverneur, de kerkfabriek Sint-Anna Baal en het centraal kerkbestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: Hofheide - algemene vergadering 23 juni 2015
Onderwerp: Aanstelling afgevaardigde. Voorgesteld wordt Marie-Louise Maes.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

22 april 2015: brief van de IGS Hofheide met bijlagen, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 23 juni 2015 met de volgende agenda:

1.Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 09 december 2014

2.Vaststelling van de jaarrekening en het jaarverslag 2014

3.Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris

4.Werking van het crematorium

5.Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

15 juli 2005: gemeentedecreet.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

5 stemmen tegen

 

Art. 1:

Marie-Louise Maes, schepen, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide" op 23 juni 2015 en haar te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 3:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: IGO DIV - algemene vergadering 19 juni 2015
Onderwerp: Aanstelling vertegenwoordiger en bepaling van zijn mandaat. Voorgesteld wordt Theo Smets.

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven;

 

Feiten en context

4 mei 2015: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV die op vrijdag 19 juni 2015 zal doorgaan in Holsbeek.

 

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Goedkeuring verslag vergadering 19 december 2014

2.Goedkeuring jaarverslag 2014

3.Goedkeuring jaarrekening 2014

4.Vervanging vertegenwoordiger provincie Vlaams-Brabant, Annita Vandebroeck in de raad van bestuur door An Hermans

5.Varia

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013 m.b. art 39 dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigende gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

Art. 41.3 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de algemene vergadering in de loop van het eerste semester van het volgende boekjaar aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor. Samen met de uitnodiging worden deze documenten ter beschikking gesteld aan de deelnemende gemeenten, die het mandaat van hun afgevaardigden terzake bepalen.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de aan te duiden vertegenwoordiger vast te stellen. Voorgesteld wordt Theo Smets als afgevaardigde.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de heer Theo Smets, gemeenteraadslid, voor te dragen als afgevaardigde voor de algemene vergadering van 19 juni 2015, rekening houdende met art. 59, 2de lid van het decreet van 6 juli 2001.

 

Art. 2:

Akkoord te gaan met het door de raad van bestuur voorgestelde jaarverslag 2014.

 

Art. 3:

Akkoord te gaan met de door de raad van bestuur voorgestelde jaarrekening 2014.

 

Art. 4:

Akkoord te gaan met de vervanging van de vertegenwoordiger van de provincie Vlaams-Brabant, Annita Vandebroeck in de raad van bestuur door An Hermans.

 

Art. 5:

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de algemene vergadering van 19 juni 2015:

1.Goedkeuring verslag vergadering 19 december 2014

2.Goedkeuring jaarverslag 2014

3.Goedkeuring jaarrekening 2014

4.Vervanging vertegenwoordiger provincie Vlaams-Brabant, Annita Vandebroeck in de raad van

bestuur door An Hermans

5.Varia

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: AGB Tremelo
Onderwerp: Benoeming van een nieuw lid

 

Voorgeschiedenis

31 oktober 2013: benoeming van 11 bestuurders van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo.

 

Feiten en context

11 april 2015: Ontslagbrief van Diane Van Brussel

 

Juridische grond

Gemeentedecreet art. 43, 199 en 200.

 

Advies

Voordracht van mevrouw Diana Van Leemputten, door Open VLD, als kandidaat lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo als vervangster van mevrouw Diane Van Brussel.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient een nieuw lid te benoemen ter vervanging van een ontslagnemend lid.

 

BESLUIT

Art. 1:

Diana Van Leemputten, gemeenteraadslid, wordt benoemd tot bestuurder van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt verzonden aan de betrokkene en aan de voorzitter van het AGB Tremelo.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: vzw PWA
Onderwerp: Aanduiding van een nieuw lid in de algemene vergaderingen

 

Voorgeschiedenis

28 februari 2013: aanduiding van 6 vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen van de vzw Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA) Tremelo.

 

Feiten en context

11 april 2015: Ontslagbrief van Diane Van Brussel

 

Juridische grond

Gemeentedecreet art. 43, 199 en 200.

 

Advies

Voordracht van de heer Mickael Van Vaerenbergh door Open VLD als kandidaat lid in de algemene vergadering van het Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap Tremelo ter vervanging van mevrouw Diane Van Brussel.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient een nieuw lid aan te duiden ter vervanging van een ontslagnemend lid.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

De heer Mickael Van Vaerenbergh, aan te duiden om in de algemene vergadering van de vzw PWA Tremelo te zetelen.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt verzonden aan de betrokkene en aan de vzw PWA Tremelo.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling P&O

 

Communicatie

P.15.Dossiernaam: Toekenning ereburgerschap
Onderwerp: Toekenning ereburgerschap aan de Heilige Pater Damiaan

 

Voorgeschiedenis

Met het invoeren van een ereburgerschap wil het gemeentebestuur de mogelijkheid creëren om haar erkentelijkheid en die van haar inwoners uit te drukken naar personen die de gemeente een bijzondere uitstraling hebben gegeven of op een bijzonder manier hebben bijgedragen tot de welvaart van de gemeente.

 

Feiten en context

GR 23 december 2014: Goedkeuring reglement tot toekenning ereburgerschap

 

Argumentatie

Het college is ervan overtuigd dat de Heilige Pater Damiaan, geboren in Tremelo als Jozef De Veuster postuum de erkenning verdient om de eerste ereburger van Tremelo te worden. De toekenning van het ereburgerschap zal gebeuren tijdens een viering in de kerk van de H. Pater Damiaan in Ninde. Deze feestelijkheid zal aansluiten bij de eerstesteenlegging van het nieuwe Damiaanmuseum.

Enkele feiten:

- 1840: Jozef De Veuster wordt geboren in Ninde, een gehucht van Tremelo

- 1859: Hij wordt broeder in de congregatie van de Heilige Harten in Leuven en aanvaardt de naam Damiaan

- 1863: Damiaan vertrekt naar Hawaï waar hij zich inzet voor de melaatsen.

- 1889: Pater Damiaan wordt zelf getroffen door lepra en sterft op 49-jarige leeftijd

- 1995: Pater Damiaan wordt zalig verklaard door de paus in de basiliek van Koekelberg

- 2005: Pater Damiaan wordt via Canvas verkozen tot Grootste Belg

- 2009: Pater Damiaan wordt in Rome op 11 oktober 2009 door Paus Benedictus XVI heilig verklaard.

 

Financiële weerslag

De receptiekosten en de kosten voor een gedenkplaat zijn begroot onder Feesten en Plechtigheden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om postuum het ereburgerschap aan de Heilige Pater Damiaan toe te kennen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.16.Dossiernaam: Beheersovereenkomst gemeente Tremelo en ocmw
Onderwerp: Goedkeuring samenwerking tussen gemeente Tremelo en ocmw met betrekking tot de functie van secretaris

 

Voorgeschiedenis

          27 april 2015 brief vanwege de huidige gemeentesecretaris van Tremelo wegens oppensioenstelling met ingang van 1 juni 2015.

 

Feiten en context

          Door het vertrek van de huidige gemeentesecretaris, wegens pensionering en door het akkoord van de secretaris van het OCMW van Tremelo om ook de taak van gemeentesecretaris op zich te nemen, worden verdere stappen tot samenwerking gezet.

 

Juridische grond

          Vlaams regeerakkoord van 23 juli 2014 waarin onder meer sprake is van een verplichte en volledige integratie van OCMW en gemeentebestuur tegen de start van de volgende bestuursperiode.

          Modeltekst beheersovereenkomst samenwerking gemeente & OCMW m.b.t. de functie van secretaris van CC consult van april 2015.

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo en het OCMW Tremelo wil werk maken van een resultaatgerichte samenwerking. Deze samenwerking zou zuiniger of kostenefficiënter zijn en kan bijdragen tot de kwaliteitsverbetering van de dienstverlening onder meer door kruisbestuiving en het delen van expertise.

De goedkeuring van een beheersovereenkomst betreffende een gemeenschappelijke secretaris is hiertoe noodzakelijk.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

3 stemmen tegen: Koen De Vadder, Kim Van Nuffelen en Tjorven Puype

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de beheersovereenkomst samenwerking tussen de gemeente en het OCMW met betrekking tot de functie van secretaris goed. De beheersovereenkomst waarvan sprake is als bijlage bij deze beslissing gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 2:

Het schepencollege wordt belast met de verdere afsluiting en ondertekening van de beheersovereenkomst.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Secretariaat

H.1.Dossiernaam: EcoWerf: Vennootschapsbelasting: milieuheffing
Onderwerp: Verzoekschrift nietigverklaring vennootschapsbelasting

 

Voorgeschiedenis

Op 19 december 2014 werd door de federale Kamer de programmawet goedgekeurd (B.S. 29.12.2014), waarin is opgenomen dat de intercommunales voortaan zullen onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting, met uitzondering van deze die kunnen aantonen dat ze geen onderneming exploiteren of zich niet bezig houden met verrichtingen van winstgevende aard.

Tot nu toe worden intergemeentelijke samenwerkingsverbanden onderworpen aan de rechtspersonenbelasting. Vennootschapsbelasting invoeren zal fundamenteel impact hebben op de werking van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Het zal fiscaal interessanter worden om meer met vreemd vermogen te gaan financieren (rentelasten zullen fiscaal aftrekbaar worden, eigen vermogen opbouwen afgestraft). Gevolg hiervan is dat solvabiliteit van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden dreigt te dalen en dat finaal ook de Belgische overheidsschuld zal toenemen aangezien intercommunales tot de consolidatiekring van de overheid behoren.

Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden vormen het verlengstuk van de lokale besturen. Vanuit die optiek volg(d)en ze hetzelfde fiscale regime van de gemeenten. Er zal door het invoeren van de vennootschapsbelasting op de intercommunales een belangrijk verschil ontstaan in de fiscale behandeling tussen de situatie waarin een gemeente iets alleen doet en die waarin twee of meer gemeenten dit samen doen. Het is onwenselijk dat de besluitvorming van lokale besturen om zaken omwille van efficiëntieredenen al dan niet intergemeentelijk te organiseren, zou benadeeld worden door puur fiscale maatregelen. Door intergemeentelijke samenwerkingsverbanden aan de vennootschapsbelasting te onderwerpen dreigt een discriminatie te ontstaan met de fiscale behandeling van de gemeenten zelf, die op basis van art. 220 WIB aan de rechtspersonenbelasting zijn onderworpen.

De vennootschapsbelasting op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden maakt het hen moeilijk reserves te vormen. Bijkomend worden alle in het verleden opgebouwde reserves, vaak noodzakelijk zijn om de door de centrale overheden en Europa opgelegde opdrachten van de lokale besturen mee te realiseren, gevat door de vennootschapsbelasting. Hierdoor kunnen lokale besturen die zich intergemeentelijk hebben georganiseerd mogelijk hun verplichtingen niet meer na komen.

Het geheel van deze federale maatregel zal een ongunstig financieel effect hebben voor de gemeenten. Een verhoogde financiering met vreemd vermogen door intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zal wellicht leiden tot leningen aan slechtere voorwaarden dan deze die vandaag gelden. Als door de vennootschapsbelasting op intercommunales extra kosten ontstaan op het intergemeentelijke niveau, dan zullen deze in fine onvermijdelijk doorgerekend worden aan de gemeenten. Belangrijk daarbij is dat het niet volstaat dat een intergemeentelijk samenwerkingsverband geen winst heeft, om de effecten van de vennootschapsbelasting te vermijden. Zelfs als een intercommunale geen winst maakt of geen dividend uitkeert, loopt ze toch het risico om toch belast te worden op een fictieve fiscale winst omdat men sommige vormen van hun dienstverlening aan de gemeenten zou kunnen beschouwen als een ‘goedgunstig of abnormaal voordeel’. Er is dus zonder enige twijfel een financiële impact op de gemeenten te verwachten omwille van deze vennootschapsbelasting op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Een brede groep van intercommunales hebben, binnen de schoot van VVSG vzw, het engagement opgenomen deze programmawet op het luik vennootschapsbelasting te laten toetsen voor het grondwettelijk hof. Hiertoe werd, na marktverkenning, het kantoor Tiberghien aangesteld die deze procedure voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zal ondersteunen en begeleiden bij aanvechting van de programmawet voor het grondwettelijk hof. Gelet op de impact op de individuele gemeenten is het verdedigbaar deze zaak te ondersteunen. De wettelijke termijnen voor het indienen van een verzoekschrift in het kader van deze zaak maken een beslissing hierover noodzakelijk voor 28 juni 2015.

 

BESLUIT

23 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De Gemeenteraad van de gemeente Tremelo beslist omwille van bovenvermelde om in rechte op te treden en de wijziging van de wetgeving die intercommunales voortaan onderwerpt aan de vennootschapsbelasting aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof in het kader van deze gemeenschappelijke aanpak binnen de schoot van VVSG vzw. Hiervoor wordt een raadsman, zijnde kantoor Tiberghien aangesteld. De kosten van deze zaak zijn gefinancierd binnen de schoot van de VVSG vzw door de deelnemende intercommunales. Deze beslissing heeft daarom geen verdere financiële impact op de gemeente.

 

Art. 2:

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de VVSG vzw.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 21 mei 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.18.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019