Zitting van 27 maart 2025

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys, Mario Mergaerts, Ludovic Geuens: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1. Dossiernaam: Gemeenteraad van 27 februari 2025
Onderwerp: Goedkeuring notulen van de gemeenteraad van 27 februari 2025

 

 

Voorgeschiedenis

27 februari 2025: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 27 februari 2025 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.2. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202424VV Zaak der wegen deel 1
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202424VV (OMV_2024135601) van Loosen Hawa, Loosen Marie-Rose, Loosen Anne-Marie, Djieynaba Sow, Loosen-Sow Jan, Loosen Marie voor het verkavelen van gronden (het creëren van 3 bouwloten) en ontbossing op het perceel gelegen Kalvennestraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd. 1 Sectie C nr. 317M.

Goedkeuring plaatselijke aanpassing van de rooilijn ter wijziging (verbreding) van gemeenteweg - 'chemin nr. 29'

 

 

Voorgeschiedenis

        09/10/2024 ontvangst aanvraag OMV_2024135601(202424VV).  Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling  (het creëren van 3 bouwloten) en  ontbossing, gekadastreerd Afd.1 Sectie C nr. 317M.

        Openbaar onderzoek van 16 januari t.e.m. 14 februari 2025.  Er werden twee bezwaren ontvangen.

        Er werden 6 adviezen ontvangen na de aanvraag.

        Een tracé met grondafstand op te nemen in een goed te keuren rooilijnplan

 

Feiten en context

        Het rooilijnplan volgt in dit dossier de mogelijkheid bij uitzondering van de geïntegreerde procedure zoals voorzien in het artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen.

        Hierbij doet de gemeenteraad, na het behandelen van relevante bezwaren en adviezen, in eerste

 instantie en via een apart punt, een uitspraak over het nieuwe rooilijnplan met inbegrip van de

 eventuele aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van bestaande voetwegen. En dit dus

 voorafgaand het punt over de zaak der wegen waarbij nog andere aspecten aan bod komen.

        Over de volledige aanvraag - inclusief rooilijnplan, werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 16 januari 2025 t.e.m. 14 februari 2025.

        Er werden tijdens het openbaar onderzoek 2 bezwaarschriften ontvangen.

        Via het omgevingsloket werden 6 adviezen bekomen.

 Meer bepaald van:

 -Agentschap voor Natuur en Bos dd 31/01/2025.

 -Fluvius dd 07/01/2025

 -Deputatie,Wateradvies dd 13/01/2025

 -Proximus dd 15/01/2025

 -De Watergroep dd 08/01/2025

 -Wyre dd 07/01/2025

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen. Met inzonderheid van:

Art. 31 voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen:

§2

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

Art. 31/1 voor wat betreft de beroepsmogelijkheden:

§1

Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad. Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

§4

De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde. De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

§5

Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen.

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen. Van kracht vanaf 1 september 2019.

Met inzonderheid van:

Art. 3

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Art. 4:

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend

perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Art. 12

§ 2. Eerste en tweede alinea:

In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden.

Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen - hier NIET het geval-, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Art. 28 :

§ 3. Laatste alinea:

Waardeverminderingen en waardevermeerderingen ingevolge wijzigingen of verplaatsingen van een gemeenteweg op een goed van dezelfde eigenaar door de toepassing van dit decreet worden geacht elkaar te neutraliseren.

§ 4.:

Dit artikel doet geen afbreuk aan de mogelijkheid voor vergunningverlenende overheden tot het opleggen van de last tot gratis overdracht van in een vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen en aanhorigheden en van de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd, vermeld in artikel 75, derde lid, van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Advies

Er wordt kennis genomen van de ingediende bezwaren en externe adviezen die specifiek verband houden met de voorliggende aanpassing van de rooilijn. Met name de plaatselijke verbreding van gemeenteweg - chemin nr 29.

 

Er wordt door de dienst omgeving advies gegeven over elementen van de tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren die al dan niet rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op de infrastructurele aanleg en inrichting bij de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen en nieuwe wegen in het projectgebied.

  

 Bezwaarschriften

Er werden 2 aparte maar identieke bezwaren ingediend.

De bezwaren hebben geen verband met de verbreding van de gemeenteweg nr 29 - nieuwe rooilijn.

Derhalve zijn deze bezwaren in kader van de aanpassing van de bestaande rooilijn niet relevant.

 

 Externe adviezen

Er werden 4 externe adviezen van de aanwezige netwerkbeheerders ingediend. Zijnde Fluvius, De Watergroep, Proxymus en Wyre.

De adviezen van Proxymus en Wyre zijn gunstig.
De twee andere adviezen zijn gunstig met voorwaarden, maar slaan niet terug op de plaatselijke aanpassing van de rooilijn ter verbreding van de gemeenteweg nr 29.

 

Er werd nog een advies van de Deputatie - afdeling water afgeleverd. Dit advies heeft geen verband met de aanpassing rooilijn.

En er werd nog advies van Agentschap Natuur en Bos afgeleverd. Ook dit advies heeft geen verband.

 

 Intern advies

Door de dienst omgeving wordt bevestigd dat de plaatselijke verbreding van de rooilijn in dit project noodzakelijk is omwille van de behoefte aan een berm die al dan niet geplande toekomstige netuitbreidingen en eventueel ruimte voor water en infiltratie moet mogelijk maken.

 

Algemeen besluit over de adviezen en behandeling van de bezwaren:

  

Gelet op de afdoende motivatie en de vormvereisten van de aangeleverde plannen en documenten die werden opgeladen op het omgevingsloket, wordt voorgesteld om het "rooilijnplan", zoals bijgevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2024135601 - 202424VV Projectinhoudversie V3 goed te keuren.

 

Argumentatie

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein.

Waarbij eerst de aanpassingen van de rooilijnen van bestaande aan te passen gemeentewegen, na toetsing aan de bepalingen van gemeentewegendecreet, dienen te worden goedgekeurd.

 

En keurt de weerlegging van de bezwaren, zoals opgenomen in het advies van dit besluit, goed.

 

Inzake de opmerkingen en bezwaren m.b.t de rooilijn benadrukt de gemeenteraad dat het artikel 3 van het gemeentewegendecreet correct werd toegepast. Immers artikel 3 van het gemeentewegendecreet schrijft voor dat het gemeentelijk beleid inzake de gemeentewegen dient gericht te zijn op een veilig wegennet op lokaal niveau met als doel de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in de eerste plaats om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Deze samenhang tussen het verkavelingsontwerp dat voorligt binnen het projectgebied enerzijds, en tussen de bepalingen van het decreet gemeentewegen anderzijds werd voldoende afgetoetst.

Bijgevolg keurt de gemeenteraad de nieuwe rooilijnplan, goed.

 

BESLUIT

24 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys, Mario Mergaerts en Ludovic Geuens

1 onthouding: Christoph Torfs

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het rooilijnplan goed.

Deze plannen behorende bij OMV_2024135601–intern nummer 202424-VV, projectinhoudversie V3, worden goedgekeurd via de geïntegreerde procedure bij de voornoemde omgevingsvergunningsaanvraag.

 

Art. 2:

In het kader van de zaak der wegen zal een gratis grondafstand als last bij de aanvraag worden opgelegd om opgenomen te worden in het openbaar domein.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt toegevoegd aan de aanvraag tot de omgevingsvergunning OMV_2024135601 – 202424VV.

 

Art. 4:

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.3. Dossiernaam: Omgevingsvergunning 202424VV Zaak der wegen deel 2
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202424VV (OMV_2024135601) van Loosen Hawa, Loosen Marie-Rose, Loosen Anne-Marie, Djieynaba Sow, Loosen-Sow Jan, Loosen Marie voor het verkavelen van gronden (het creëren van 3 bouwloten) en ontbossing op het perceel gelegen Kalvennestraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd. 1 Sectie C nr. 317M. Zaak der wegen deel 2 - gratis grondafstand

 

 

Voorgeschiedenis

        09/10/2024 ontvangst aanvraag OMV_2024135601(202424VV). Het betreft een aanvraag voor een nieuwe verkaveling (het creëren van 3 bouwloten) en ontbossing, gekadastreerd Afd.1 Sectie C nr. 317M.

        Openbaar onderzoek van 16 januari t.e.m. 14 februari 2025. Er werden twee bezwaren ontvangen.

        Er werden 6 adviezen ontvangen na de aanvraag.

        27/03/2025 GR beslissing houdende goedkeuring aangepaste rooilijn ter verbreding gemeenteweg - Chemin nr 29. als eerste onderdeel van de zaak der wegen conform het Art.12,§2. tweede alinea zoals het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en latere wijzigingen - en van kracht vanaf 1 september 2019- voorschrijft.

 

Feiten en context

Betreffende de zaak der wegen wordt, na het punt over de goedkeuring van de rooilijn, het dossier verder nagezien op vlak van infrastructuur en ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Hierbij kunnen voorwaarden en lasten worden opgelegd.

Het dossier wordt nagezien en geverifieerd met de adviezen, evenals de behandeling van de onderdelen van de bezwaren die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui).

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst)

 

Het gemeentewegendecreet bepaalt:

Artikel 8. (01/09/2019- ...)

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Artikel 12.

(…)

§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Volgens artikel 12, §2 van het Gemeentewegendecreet kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in afwijking van artikel 11 opgenomen worden in een omgevingsvergunning. Dit houdt in dat als de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg wordt opgenomen in een omgevingsvergunning, de procedureregels van de omgevingsvergunning worden gevolgd, niet de procedurebepalingen in afdeling 2 of 3 van het Gemeentewegendecreet.

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet d.d. 25/04/2014 betreffende de omgevingsvergunning stipuleert dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan:

- Fluvius System Operator, Fluvius,Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan:

- Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan:

- De Watergroep, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan:

 -Wyre, Omgevingsloket Wyre, omgevingsloket@wyre.be

 

Aan volgende instanties werd tevens advies gevraagd:

- Aan het Agentschap voor Natuur en Bos, Adviezen en Vergunningen Vlaams-Brabant en Limburg: Vlaams-Brabant, aves.vbr.anb@lne.vlaanderen.be

- Aan de Deputatie, Wateradvies, wateradvies@vlaamsbrabant.be

 

Bekomen adviezen:

        Fluvius System Operator cv

Voorwaardelijk gunstig. De netwerkbeheerder legt een uitbreiding aanpassing van het net op ten laste van de verkavelaar.
Pas als er een financieel akkoord is van de verkavelaar kan een verkavelingsattest worden afgeleverd en kunnen loten worden ontvreemd.

 De dienst omgeving neemt akte van deze voorwaarden en neemt ze op als voorwaarde in de latere vergunning.

        Proximus

Gunstig advies. Ze voorzien geen netuitbreidingen

        De Watergroep

Voorwaardelijk gunstig

Voor de uitrusting van de verkaveling met een drinkwaterleiding op het openbaar domein moet door de initiatiefnemer onderstaand betaald worden:

- een forfaitaire kost per bebouwbare kavel

- een studiekost per project

Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan zal De Watergroep de gemeente hiervan op de hoogte brengen. Vervolgens zal de gemeente, cfr. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, een verkoopbaarheidsattest afleveren.

Iedere wooneenheid dient over een afzonderlijke watermeter te beschikken.
De plaats van de watermeter dient te beantwoorden aan de voorschriften van De Watergroep.
De kosten van de nieuwe aftakkingen zijn ten laste van de individuele aanvragers.

        Wyre

Gunstig advies. Ze voorzien geen netuitbreidingen

 

Er wordt kennis genomen van de 2 ingediende bezwaren.

 

Beide identieke bezwaren omvatten geen rechtstreekse elementen die verband houden met deze zaak der wegen. Onrechtstreeks is er wel een verband voor wat betreft het waterprobleem - zie foto bij de 2 bezwaarschriften.

Doch het is net door de verbreding van de gemeenteweg dat er zich een berm vormt. Deze berm zal in in de verkavelingsvergunning en nadien in eventuele bouwvergunningen dienen opgevat als een infiltrerende berm. Deze berm is ook noodzakelijk voor mogelijke netuitbreidingen van de netwerkbeheerder.

 

Intern advies

 

Het toegankelijk maken van het perceel is een laste van de verkavelaar.  Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van een grachtoverwelving (hier niet van toepassing) en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan.  Dit betreft zowel bomen als planten.

In de strook die gratis wordt afgestaan en die wordt ingelijfd in het openbare domein, waarvan de akte te verlijden is op koste van de verkavelaar, staat een grote wilg.

Deze boom kan mogelijks blijven staan indien deze niet stoort voor de geplande netuitbreiding van Fluvius. Met dien verstande dat de boom grondig wordt bijgesnoeid ten laste van de verkavelaar en op aangeven van de dienst openbare werken van gemeente Tremelo.

 

Argumentatie

Het behoort de Kalvennestraat Z/N, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd. 1 Sectie C nr. 317M, gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar.  Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van een grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan en dit op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken.

 

BESLUIT

24 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys, Mario Mergaerts en Ludovic Geuens

1 onthouding: Christoph Torfs

 

Art. 1:

In kader van verkavelingsaanvraag OMV_2024135601 (202424VV) neemt de gemeenteraad uitdrukkelijk kennis van de elementen der bezwaren die geformuleerd werden tijdens het openbaar onderzoek en die alleen rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de zaak der wegen.

 

Art. 2.

De gemeenteraad geeft in kader van de zaak der wegen haar goedkeuring over de aanvraag omgevingsvergunning OMV_2024135601 (202424VV).

 

Art 3:

De zaak der wegen omvat een inlijving in het openbare domein conform het rooilijnplan zoals goedgekeurd door gemeenteraad van 27/03/2025.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1a 0ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aangaande de voorzieningen voor aardgas, elektriciteit en kabeldistributie, telefoonaansluiting en waterleiding dient te worden voldaan aan de adviezen van de nutsmaatschappijen:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius System Operator, Fluvius, Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

- Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

- Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, adviesverlening@de watergroep.be

- Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Wyre, Omgevingsloket Wyre, omgevingsloket@wyre.be

 

De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, op aangeven van de gemeentelijke dienst openbare werken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, en dit voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

De rooilijn die de eigendomsgrens van de bouwvelden definieert wordt door de aanvrager gemarkeerd met de nodige afpaling vergezeld van een afpalingsplan.

 

Art. 6:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing en zal deze opnemen in de beslissing tot het al dan niet afleveren van de omgevingsvergunning.

 

Art. 7:

Machtiging te geven aan de burgemeester en algemeen directeur om namens het gemeentebestuur van Tremelo de desgevallende latere akte van overdracht van gronden binnen het goedgekeurde rooilijnplan te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.5. Dossiernaam: Lokaal Energie- en Klimaatpact. Rapportering 2025
Onderwerp: Rapportering 2025 over de geleverde inspanningen betreffende het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) in 2024

 

 

Voorgeschiedenis

29 oktober 2020:  gemeenteraadsbesluit met ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030

14 september 2021:  collegebesluit positief advies ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0.

30 september 2021:  gemeenteraadsbesluit ondertekening Lokaal energie- en Klimaatpact 1.0.

18 oktober 2022:  collegebesluit positief advies ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

24 november 2022:  gemeenteraadsbesluit ondertekening Lokaal energie- en Klimaatpact 2.0.

2 februari 2023:  gemeenteraadsbesluit rapportering 2023 van het Lokaal energie- en Klimaatpact.

28 maart 2024:    gemeenteraadsbesluit rapportering 2024 van het Lokaal energie- en Klimaatpact.

 

Feiten en context

In 2021 werd het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 onderschreven door de gemeente. Dit pact ondersteunt de uitvoering van concrete klimaatacties om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Dit past in het burgemeestersconvenant en de klimaatdoelstellingen van de hogere overheden. In 2022 werd dit pact uitgebreid tot het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij het Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden;

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

Afhankelijk van de doelstelling wordt het rapport met een verschillende frequentie geüpdatet wanneer nieuwe data beschikbaar is. Het meest recente rapport kan je steeds terugvinden via:

https://lokaalklimaatpact.be/lekp-cijfers/rapporten.

OPMERKING:

De verleddingsgraad aangegeven in het rapport dateert van 31 december 2023. De verleddingsgraad bedroeg 66,49% op 31 december 2024.

 

Juridische grond

        Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 1948;

        Klimaatverdrag van Rio De Janeiro van 1992;

        Klimaatverdrag van Kyoto 1997;

        Brundtlandrapport 1987;

        Kyotoprotocol 2005;

        Vlaams-Brabants Klimaatengagement 2013-2018;

        Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020;

        Klimaatakkoord Parijs 2015;

        Besluit gemeenteraad van 26 november 2015 betreffende de goedkeuring van het klimaatplan van de gemeente Tremelo;

        Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024;

        Vlaams-Brabants Klimaatengagement 2019-2024;

        Burgemeesterconvenant 2030;

        Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030;

        Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030;

        Provinciaal klimaatbeleidsplan 2040;

        Provinciaal klimaatactieprogramma;

        Vlaams Klimaatbeleidsplan 2021-2030;

        Vlaams Energiebeleidsplan 2021-2030;

        Europese Green Deal;

        Decreet Lokaal Bestuur, in bijzonder artikel 2: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”;

        Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen;

        Gemeenteraadsbesluit van 30 september 2021 betreffende de goedkeuring van het klimaatpact 1.0;

        Gemeenteraadsbesluit van 18 oktober 2022 betreffende de goedkeuring van het klimaatpact 2.0;

        Gemeenteraadsbesluit van 28 maart 2024 betreffende de goedkeuring van het gemeentelijk Energie- en KlimaatActiePlan (SECAP).

 

Argumentatie

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondersteunt de uitvoering van concrete klimaatacties om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Dit past in het burgemeestersconvenant en de klimaatdoelstellingen van de hogere overheden.

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact wordt een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt.

 

Financiële weerslag

Dit betreft een rapportering. Deze bevat geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Mario Mergaerts en Ludovic Geuens

6 stemmen tegen: Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Jolien Wittemans, Sonja Van Espen en Kimberley Leys

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2025 in verband met de inspanningen van 2024 voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact en besluit dit in te dienen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.6. Dossiernaam: Retributiereglement asbest aan huis
Onderwerp: Retributiereglement op de huis-aan-huis-inzameling van asbest.

 

 

Voorgeschiedenis

5 maart 2025: Nieuwsbrief van EcoWerf

 

Feiten en context

De Vlaamse minister van Omgeving keurde op 3 december 2020 de projectaanvraag van EcoWerf, intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant; goed om via huis-aan-huis-inzameling de asbestafbouw in Vlaanderen te versnellen.

 

EcoWerf richtte zich initieel op asbesthoudende golfplaten en leien van particulieren met een maximum van acht platen- of kuubzakken (komt neer op ongeveer 240 m² dak). Om voor grotere oppervlakten te kunnen inzamelen wordt de inzameling per container ook mogelijk gemaakt. Het maximaal beschikbaar aantal containers per adres wordt vastgelegd op twee (komt neer op ongeveer 480 m² dak).

 

De werkwijze is als volgt:

  1. De inwoner vult op de website een formulier in.

 

  1. De asbestcoach contacteert de inwoner en gaat op huisbezoek, bekijkt de situatie ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak, verkoopt de plaatzakken of reserveert de containers, spreekt een plaats af waar de zakken of containers moeten gezet worden en plant de ophaaldatum in. De inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor de vergunning voor inname publiek terrein en de signalisatievergunning, indien de container niet op het eigendom van de burger kan staan. Indien de inwoner het bewijs van de vergunning niet kan voorleggen, wordt de container niet geplaatst.

 

  1. EcoWerf zorgt dat het asbest opgehaald wordt en naar een vergunde verwerker vervoerd wordt.

 

Particulieren, lokale besturen (eigen patrimonium en sociale huisvesting), verenigingen, landbouwbedrijven, scholen en kmo’s kunnen deelnemen aan het project.

 

Er wordt een tarief geheven voor natuurlijke personen, rechtspersonen en/of verenigingen die erom verzoeken:

 

        De ophaling aan huis van plaatzakken (1 m³) of kuubzakken (1 m³), welke door EcoWerf ter beschikking van de bevolking worden gesteld via de asbestcoach van EcoWerf.

        De ophaling aan huis via containers welke door EcoWerf ter beschikking van de bevolking worden gesteld via de asbestcoach van EcoWerf.

 

Bij de aankoop van minstens één asbestzak/container zijn twee veiligheidskits inbegrepen.

 

De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse gewest.

De organisatie van de aanvraag en de inzameling van de plaatzakken of kuubzakken en containers voor asbest gebeurt door EcoWerf waarbij de aanvraag- en aanbiedingsvoorwaarden zoals vastgelegd door EcoWerf dienen nageleefd te worden.

 

Juridische grond

        Grondwet, artikel 173

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel, 40 §3 en 41, lid 2, 14°

        Ministerieel besluit tot toekenning van een subsidie aan Ecowerf voor een project in het kader van het asbestafbouwbeleid (perceel bronophaling)

        Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM)

        Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

 

Argumentatie

De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse gewest. Dit draagt bij aan een versnelling van het creëren van een veilige leefomgeving voor de inwoners.

 

De organisatie van de aanvraag en de inzameling van de plaatzakken of kuubzakken voor asbest gebeurt door EcoWerf waarbij de aanvraag- en aanbiedingsvoorwaarden zoals vastgelegd door EcoWerf dienen nageleefd te worden.

 

Ecowerf faciliteert en ontzorgt de inwoners in het verwijderen van asbest, via een plaatsbezoek met een toelichting hoe ze te werk kunnen gaan, het aanleveren van persoonlijke beschermingsmiddelen en het afvoeren van het asbesthoudend materiaal.

 

Dit betreft een wijziging van het bestaand reglement: een uitbreiding met de inzameling in containers, naast de zakken.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

5 stemmen tegen: Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Sonja Van Espen en Kimberley Leys

4 onthoudingen: Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Jolien Wittemans en Ludovic Geuens

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het hiernavolgend retributiereglement voor de inzameling asbest aan huis goed te keuren:

        Artikel 1:

Er wordt een retributie geheven op de verkoop van kuubzakken en plaatzakken en inzameling via containers voor het inzamelen van  asbestleien en/of -platen.

 

        Artikel 2:

             §1. De retributie bedraagt:

             • voor een kuubzak (1 m³): 30 euro

             • voor een plaatzak (1 m³): 30 euro

             voor een container: 170 euro

            

§2. Er kunnen jaarlijks maximum acht kuubzakken of acht plaatzakken (of een combinatie van zakken beperkt tot acht stuks) per adres aangekocht worden of maximum twee containers per adres gereserveerd worden. Hierbij zijn twee veiligheidskits en het ophalen van de kuub- of plaatzakken/containers aan huis inbegrepen.

 

        Artikel 3:

            De procedure voor aankoop van de recipiënten voor de ophaling aan huis verloopt als volgt:

            1) Inwoner vult een webformulier in of belt naar de Groene Lijn van EcoWerf;

2) Asbestcoach neemt telefonisch contact op met de inwoner en maakt een afspraak voor een huisbezoek;

3) De asbestcoach geeft ter plaatse informatie over veilige afbraak, verkoopt de zakken of boekt de containers aan de inwoner en maakt een afspraak voor ophaling;

            4) De inwoner vult de zak(ken)/container(s) korte tijd voor de ophaaldag;

            5) EcoWerf komt de zak(ken)/container(s) ophalen op de vooraf afgesproken ophaaldag.

 

        Artikel 4:

EcoWerf wordt gemachtigd om de retributies, zoals vermeld in artikel 2, te innen. De wijze van betaling gebeurt uitsluitend op de door EcoWerf voorgeschreven wijze, met name via Bancontact bij aflevering van de zakken.

 

        Artikel 5:

            Dit reglement vervangt het bestaande vanaf 1 april 2025 en is geldig tot 31 maart 2026.

 

Artikel 2:

Op onderhavig besluit zijn de bepalingen van het algemeen bestuurlijk toezicht,

opgenomen in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, van toepassing.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.7. Dossiernaam: Aanstelling sanctionerend GAS 5-ambtenaar
Onderwerp: Aanstelling van sanctionerend ambtenaar van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de administratieve afhandeling van beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5 snelheid)

 

 

Gemeente Tremelo doet beroep op de provinciale dienstverlening voor de administratieve afhandeling inzake beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5 snelheid). In GR beslissing van 24/11/2022 werd Vanessa Smeulders aangeduid als sanctionerend ambtenaar vermits zij niet langer in dienst is bij de Provincie wordt voorgesteld om Eline Parys, Veerle Dedobbeleer, Christel Deroost en Naomi Cornelissen aan te stellen ter vervanging en als bijkomende sanctionerend ambtenaren.

 

Feiten en context

Voor de administratieve afhandeling inzake beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5 snelheid) doet de gemeente Tremelo beroep op de provinciale dienstverlening van een provinciaal sanctionerend ambtenaar.

 

Greet Van Eygen werd reeds eerder als provinciaal sanctionerende ambtenaar aangesteld.

 

Gemeente Tremelo wil verder beroep doen op de provinciale dienstverlening inzake beperkte snelheidsovertredingen (GAS 5), meer bepaald de administratieve afhandeling door een provinciaal sanctionerend ambtenaar. Ze dient daartoe de ambtenaren die in provincieraadszitting werden aangesteld ook aan te stellen als sanctionerend ambtenaar voor het grondgebied Tremelo.

 

De provincie heeft een dienstverlenende opdracht naar de gemeenten toe en zij kan ambtenaren ter beschikking stellen;

 

De procedure vereist enerzijds enige juridische kennis en anderzijds een afwikkeling op provinciaal niveau op een eenvormige wijze met een gewaarborgde neutrale beoordeling;

 

Het is wenselijk provinciaal ambtenaren te belasten met het opleggen van de gemeentelijke administratieve geldboetes omdat enerzijds er in de gemeente geen geschikte ambtenaar is en anderzijds dergelijk personeelslid meer expertise kan ontwikkelen.

 

Juridische grond

        Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, in het bijzonder artikel 6§3;

        Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, in het bijzonder artikel 29 quater;

        K.B. van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en meer in het bijzonder de artikelen 1 §2 en 2 §1;

        Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo, goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 november 2022.

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 13 augustus 2024 omtrent de aanstelling van Eline Parys als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 19 juli 2024 omtrent de aanstelling van Eline Parys als sanctionerend ambtenaar

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 24 september 2024 waarbij Eline Parys als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 10 februari 2025 omtrent de aanstelling van Veerle Dedobbeleer als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 28 januari 2025 omtrent de aanstelling van Veerle Dedobbeleer als sanctionerend ambtenaar;

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 18 februari 2025 waarbij Veerle Dedobbeleer als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 10 februari 2025 omtrent de aanstelling van Naomi Cornelissen als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 28 januari 2025 omtrent de aanstelling van Naomi Cornelissen als sanctionerend ambtenaar;

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 18 februari 2025 waarbij Naomi Cornelissen als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 10 februari 2025 omtrent de aanstelling van Christel Deroost als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 28 januari 2025 omtrent de aanstelling van Christel Deroost als sanctionerend ambtenaar;

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 18 februari 2025 waarbij Christel Deroost als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld;

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo beschikt niet over een eigen sanctionerend ambtenaar die de administratieve afhandeling van de dossiers inzake beperkte snelheidsovertredingen kan behartigen en dient in deze een beroep te doen op de provincie Vlaams-Brabant.

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Paul Dams, Leo Van Win, Chris Lievens, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Mario Mergaerts

3 stemmen tegen: Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren en Ludovic Geuens

 

Art. 1:

De gemeenteraad wijst Mevrouw Eline Parys, mevrouw Veerle Dedobbeleer, mevrouw Naomi Cornelissen en mevrouw Christel Deroost aan als bijkomende sanctionerend ambtenaren voor het lokaal bestuur Tremelo voor de administratieve afhandeling van de dossiers inzake beperkte snelheidsovertredingen, conform de gelijknamige bijzondere politieverordening : Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen Begijnendijk - Rotselaar - Tremelo, goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 november 2022.

 

Art. 2:

Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, aan de juridische dienst van de provincie Vlaams-Brabant, aan de voorzitter van het politiecollege en aan de procureur des Konings te Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.8. Dossiernaam: Aanstelling sanctionerend ambtenaar geldboetes
Onderwerp: Aanstelling van sanctionerend ambtenaar van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes.

 

 

Voor de administratieve afhandeling inzake het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes

wenst het gemeentebestuur van Tremelo verder beroep te doen op de provinciale dienstverlening van een provinciaal sanctionerend ambtenaar.

 

Op 19 november 2013 besliste de provincieraad van Vlaams-Brabant de aanstelling van Johan Guillemyn en Greet Van Eygen als provinciaal sanctionerende ambtenaren voor onbepaalde tijd te verlengen. Op 21 juni 2022 besliste de provincieraad om ook Vanesa Smeulders aan te stellen als provinciaal sanctionerend ambtenaar.

 

Vermits zij niet langer in dienst is bij de Provincie wordt voorgesteld om Eline Parys, Veerle Dedobbeleer, Christel Deroost en Naomi Cornelissen aan te stellen ter vervanging en als bijkomende sanctionerend ambtenaren voor gemeentelijke administratieve geldboetes.

 

Feiten en context

Op 19 november 2013 besliste de provincieraad van Vlaams-Brabant de aanstelling van Johan Guillemyn en Greet Van Eygen als provinciaal sanctionerende ambtenaren voor onbepaalde tijd te verlengen. Op 21 juni 2022 besliste de provincieraad om ook Vanesa Smeulders aan te stellen als provinciaal sanctionerend ambtenaar.

 

De provincie heeft een dienstverlenende opdracht naar de gemeenten toe en zij kan ambtenaren ter beschikking stellen;

Greet Van Eygen werd reeds als provinciaal sanctionerende ambtenaren aangesteld.

 

De procedure vereist enige juridische kennis enerzijds en anderzijds een afwikkeling op provinciaal niveau om een eenvormige en neutrale beoordeling te waarborgen;

 

Het is wenselijk een provinciaal ambtenaar te belasten met het opleggen van de gemeentelijke administratieve geldboetes omdat enerzijds er in de gemeente geen geschikte ambtenaar is en anderzijds dergelijk personeelslid meer expertise kan ontwikkelen.

 

Juridische grond

        Het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Tremelo van 27/09/2007 waarbij de heer Johan Guillemyn en mevrouw Greet Van Eygen werden aangewezen als ambtenaren voor het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes;

        Het uniform politiereglement Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo van de gemeente Tremelo van 21/12/2017, inclusief de wijzigingen tot op heden; 

        De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en het artikel 6, §§2 en 3 in het bijzonder.

        Het koninklijk besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties  en de artikelen 1, §2 en 2, §1 in het bijzonder.

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 13 augustus 2024 omtrent de aanstelling van Eline Parys als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 19 juli 2024 omtrent de aanstelling van Eline Parys als sanctionerend ambtenaar

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 24 september 2024 waarbij Eline Parys als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 10 februari 2025 omtrent de aanstelling van Veerle Dedobbeleer als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 28 januari 2025 omtrent de aanstelling van Veerle Dedobbeleer als sanctionerend ambtenaar;

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 18 februari 2025 waarbij Veerle Dedobbeleer als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 10 februari 2025 omtrent de aanstelling van Naomi Cornelissen als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 28 januari 2025 omtrent de aanstelling van Naomi Cornelissen als sanctionerend ambtenaar;

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 18 februari 2025 waarbij Naomi Cornelissen als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Leuven van 10 februari 2025 omtrent de aanstelling van Christel Deroost als sanctionerend ambtenaar;

        Het positief advies van de Procureur des Konings te Halle-Vilvoorde van 28 januari 2025 omtrent de aanstelling van Christel Deroost als sanctionerend ambtenaar;

        Het provincieraadsbesluit van Vlaams-Brabant van 18 februari 2025 waarbij Christel Deroost als provinciaal sanctionerend ambtenaar wordt aangesteld.

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo beschikt niet over een eigen sanctionerend ambtenaar die de administratieve afhandeling van de dossiers inzake gemeentelijke administratieve geldboetes kan behartigen en dient in deze een beroep te doen op de provincie Vlaams-Brabant.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad wijst mevrouw Eline Parys, mevrouw Veerle Dedobbeleer, mevrouw Naomi Cornelissen en mevrouw Christel Deroost aan als ambtenaren belast met het opleggen van administratieve geldboetes.

 

Art. 2:

Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, aan de juridische dienst van de provincie Vlaams-Brabant, aan de voorzitter van het politiecollege en aan de procureur des Konings te Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.9. Dossiernaam: Huishoudelijk reglement gemeenteraad - update
Onderwerp: Vaststelling van aangepast huishoudelijk reglement gemeenteraad

 

 Dit punt wordt, met unaniem akkoord, verdaagd naar een volgende vergadering.

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.10. Dossiernaam: Deontologische commissie - samenstelling
Onderwerp: Samenstelling van de deontologische commissie

 

 

Voorgeschiedenis

        28 februari 2019: de gemeenteraad besluit tot goedkeuring van de deontologische code voor lokale mandatarissen

        14 januari 2025: het college van burgemeester en schepenen besluit een positief advies te verlenen over de voorgestelde wijzigingen aan de artikelen 47 tot en met 57 van de deontologische code

        23 januari 2025: de gemeenteraad besluit tot oprichting van een deontologische commissie

 

Juridische grond

        Decreet Lokaal Bestuur, artikel 39 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad een deontologische code aanneemt en een deontologische commissie opricht welke bestaat uit minstens één vertegenwoordiger per fractie van de gemeenteraad

 

Argumentatie

Bij gemeenteraadsbeslissing van 23 januari 2025 werd besloten tot oprichting van een deontologische commissie. Met het oog hierop werden enkele wijzigingen aan de deontologische code goedgekeurd. 

 

Elke fractie binnen de raad krijgt één mandaat in de deontologische commissie. Daarnaast wordt de deontologische commissie aangevuld met de voorzitter van de gemeenteraad, welke de deontologische commissie voorzit.

 

Elke fractie werd uitgenodigd uiterlijk op 5 februari 2025 aan de voorzitter van de gemeenteraad een raadslid voor te dragen als lid van de deontologische commissie.

 

Volgende gemeenteraadsleden werden door de verschillende fracties voorgedragen aan de voorzitter van de gemeenteraad:

        voor CD&V:

        de heer Bert De Wit

        mevrouw Nele De Preter als eerste plaatsvervanger

        voor MGB

        mevrouw Elynn Van Uffel 

        mevrouw Diana Van Leemputten als eerste plaatsvervanger

        de heer Conan Mattheus  als tweede plaatsvervanger

        de heer Joris Heremans als derde plaatsvervanger

        de her Mario Mergaerts als vierde plaatsvervanger

        voor TremeloBaal.nU

        mevrouw Kimberley Leys

        mevrouw Sonja Van Espen als eerste plaatsvervanger

        voor Vlaams Belang

        de heer Alain Verschaeren

        mevrouw Nadia Van Beughem als eerste plaatsvervanger

        voor N-VA

        mevrouw Jolien Wittemans

        voor Vooruit

        mevrouw Katrien van Gilse

        voor Groen

        de heer Christoph Torfs

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit tot samenstelling van de deontologische commissie op basis van de voordrachtsakten.

 

De deontologische commissie bestaat uit de volgende leden:

        Jan Van Herck, voorzitter van de gemeenteraad

        Bert De Wit (CD&V), met als eerste plaatsvervanger Nele De Preter

        Elynn Van Uffel   (MGB) met als eerste plaatsvervanger Diana Van Leemputten, als tweede plaatsvervanger Conan Mattheus , als derde plaatsvervanger Joris Heremans en  als vierde plaatsvervanger Mario Mergaerts

        Kimberley Leys (TremeloBaal.nU) met als eerste plaatsvervanger Sonja Van Espen

        Alain Verschaeren (Vlaams Belang) met als eerste plaatsvervanger Nadia Van Beughem

        Jolien Wittemans (N-VA)

        Katrien van Gilse (Vooruit)

        Christoph Torfs (Groen)

        Wim Vandenbroeck, algemeen directeur

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.11. Dossiernaam: Creadiv nv - aanduiding vertegenwoordiger
Onderwerp: Aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van Creadiv nv.

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van Creadiv NV.

 

Feiten en context

27 februari 2025: mail van Creadiv nv om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergaderingen.

 

Juridische grond

Decreet over het Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

Deze nieuwe aanduiding geldt voor de hele legislatuur van 2025-2030, behoudens ontslag of intrekking van het mandaat.

Er is geen specifieke hoedanigheid vereist voor deze vertegenwoordigers en dus ook niet de hoedanigheid van gemeenteraadslid.

Voorgedragen worden Diane Willems als effectieve vertegenwoordiger en Elynn Van Uffel als plaatsvervangend vertegenwoordiger

 

BESLUIT

Effectieve vertegenwoordiger: Diane Willems

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Plaatsvervangend vertegenwoordiger: Elynn Van Uffel

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit om mevrouw Diane Willems aan te stellen als effectief vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Creadiv nv.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit om mevrouw Elynn Van Uffel aan te stellen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Creadiv nv.

 

Art. 3:

Kennis te geven van onderhavige beslissing aan Creadiv nv, via e-mail op secretariaat@efin.be

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.12. Dossiernaam: WinAr - raad van bestuur
Onderwerp: Vaststelling van de vertegenwoordigers voor de raad van bestuur en de vertegenwoordiger met raadgevende stem voor IOED WinAr.

 

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) WinAr.

 

Feiten en context

12 maart 2025: de gemeente Tremelo werd per mail gevraagd om de aanstelling van de mandatarissen in de raad van bestuur voor WinAr vast te stellen.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur;

De statuten van IOED WinAr.

 

Argumentatie

Volgens de statuten van WinAr worden de gemeenten in de raad van bestuur vertegenwoordigd door de burgemeester of een uit de gemeenteraad aangeduid lid en een door de gemeenteraad aangeduide vervanger voor het aangeduide lid of de burgemeester

Er dient ook een gemeenteraadslid dat deel uitmaakt van een oppositiepartij aangeduid te worden als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem.

 

BESLUIT

Vertegenwoordiger: burgemeester Bert De Wit

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Plaatsvervangend vertegenwoordiger: Elynn Van Uffel

Na geheime stemming:

25 stemmen voor

Raadgevende stem: Paul Dams

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

8 stemmen tegen

1 onthouding

 

Art. 1:

De gemeenteraad duidt burgemeester Bert De Wit aan als vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo in de raad van bestuur van IOED WinAr voor de legislatuur 2025-2030.

 

Art. 2:

De gemeenteraad duidt mevrouw Elynn Van Uffel aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo in de raad van bestuur van IOED WinAr voor de legislatuur 2025-2030.

 

Art. 3:

De gemeenteraad duidt Paul Dams aan als vertegenwoordiger met raadgevende stem van de gemeente Tremelo in de raad van bestuur van IOED WinAr voor de legislatuur 2025-2030.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1. Dossiernaam: Extra agendapunt 1 - Op vraag van TremeloBaal.nU
Onderwerp: Opstart van een participatietraject bij de opmaak van het meerjarenplan 2026 - 2032

 

 

Voorgeschiedenis

        20 maart 2025: mail van gemeenteraadslid Chris Lievens. Hij wenst namens TremeloBaal.nU een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 27 maart 2025.

 

        CBS 7 januari 2025 PUNT 9: Dossiernaam: Participatie - aanwerving participatiecoach

 Onderwerp: Participatie - aanwerving participatiecoach

 Politiek verantwoordelijke: Diana Van Leemputten

 Dossierverantwoordelijke: Isabel Vandael

 Voorgeschiedenis

 20 augustus 2024: besluit van het college van schepenen en burgemeester tot goedkeuring van het                charter adviesverlening Tremelo

 24 oktober 2024: De gemeenteraad keurt het Charter voor Adviesverlening in Tremelo goed.

 Feiten en context

 In het Charter Adviesverlening, zoals goedgekeurd op het college van schepen en burgemeester op                20 augustus 2024 en de gemeenteraad op 24 oktober 2024, is opgenomen dat er een                                                         participatiecoach aangeworven zal worden. Aangezien de nieuwe werking van de adviesraden vanaf                             2025 van toepassing is, is het aangewezen om zo snel mogelijk een aanwervingsprocedure te                                           starten.

 

        Agendapunt Burgerbegroting Gemeenteraad 23 januari 2025

        Agendapunt Burgerparticipatie Gemeenteraad 23 januari 2025

        CBS-Zitting van 28 januari 2025

 

        10. Dossiernaam: Begeleiding bij opmaak meerjarenplan 2026-2031
Onderwerp: Raamovereenkomst Vlaamse Overheid met betrekking tot opdrachten in kader van strategische vragen die betrekking hebben op beleidsthema's - goedkeuring offerte IDEA Consult & Mondea voor de begeleiding bij de opmaak van het meerjarenplan 2026-2031

 Het college van burgemeester en schepenen beslist om beroep te doen op de raamovereenkomst                              consultancy in strategisch en belanghebbendenmanagement van de Vlaamse Overheid en dit voor                             de begeleiding bij de opmaak van het meerjarenplan 2026 - 2031.

 

Juridische grond

Art. 304. ( 01/01/2019 - ... )

§ 3. Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.
§ 4. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen ook andere initiatieven nemen om de inspraak van de burgers te bevorderen.
§ 5. De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.
 

Huishoudelijk reglement goedgekeurd op 23 januari 2023:

Art. 41. - Conform artikel 304 van het decreet lokaal bestuur bepaalt de raad met een reglement de wijze waarop ze de betrokkenheid en inspraak van de burger vormgeeft. In dit participatiereglement wordt onder meer een regeling (procedure en voorwaarden) uitgewerkt over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de raad te zetten. 

Dit participatiereglement wordt op een later tijdstip aan de raad voorgelegd.

 

Argumentatie

2025 is het cruciale jaar waarin het meerjarenplan 2026 – 2032 vorm moet krijgen

Een participatietraject bij de opmaak van een gemeentelijk meerjarenplan is daarbij belangrijk om verschillende redenen:

  1. Draagvlak creëren – Door inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te betrekken, ontstaat er meer steun voor het beleid. Dit vergroot de kans dat beleidsmaatregelen effectief worden uitgevoerd.
  2. Betere besluitvorming – Inwoners kennen hun leefomgeving goed en kunnen waardevolle inzichten en ideeën aanreiken die beleidsmakers mogelijk over het hoofd zien. Dit leidt tot beter onderbouwde beslissingen.
  3. Democratische legitimiteit – Het gemeentebestuur werkt namens de inwoners. Door hen te betrekken bij het besluitvormingsproces, wordt het bestuur transparanter en democratischer.
  4. Verhogen van betrokkenheid – Participatie vergroot het gevoel van eigenaarschap en engagement bij burgers. Dit kan leiden tot meer vrijwillige initiatieven en een sterkere gemeenschap.
  5. Efficiënter beleid – Beleidskeuzes die zijn afgestemd op de behoeften van de bevolking hebben een grotere kans van slagen en kunnen onnodige kosten of weerstand verminderen.
  6. Innovatie en creativiteit – Burgers en organisaties kunnen met vernieuwende ideeën komen die de gemeente anders niet zou overwegen.

Door participatie serieus te nemen, kan een gemeente een meerjarenplan opstellen dat niet alleen realistisch en uitvoerbaar is, maar ook breed gedragen en effectief is.

 

Voorbeeld van een participatietraject in Rotselaar: 'Maak je buurt mee'

In 2024 voerde de gemeente Rotselaar het participatietraject 'Maak je buurt mee' uit, gericht op de toekomstvisie van de gemeente. In totaal namen 304 inwoners deel, wat resulteerde in 71 ideeën en 252 stemmers. De populairste ideeën richtten zich op thema's zoals:

        Winkels en leefbaarheid in Rotselaar-Centrum.

        Onderwijs.

        Beleving in zwemzone 'de Plas'.

        Buurtontmoeting.

        Natuurbeleving.

        Veilige mobiliteit.

 

BESLUIT

11 stemmen voor: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Christoph Torfs, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

14 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

 

Art.1:

Het CBS legt de volgende gemeenteraad van ………………..een participatiereglement verankert in het huishoudelijk reglement voor.

 

Art.2:

Het CBS werkt een participatietraject uit waarbij burgers inspraak krijgen bij de opmaak van de beleids- en beheercyclus of het meerjarenplan 2026 – 2032 en legt deze voor aan de gemeenteraad van ……………  

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.2. Dossiernaam: Extra agendapunt 2 - op vraag van TremeloBaal.nU
Onderwerp: Opheffing Verordening Woon- en Leefkwaliteit.

 

 

Voorgeschiedenis

        20 maart 2025: mail van gemeenteraadslid Chris Lievens. Kimberley Leys wenst namens TremeloBaal.nU een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 27 maart 2025.

 

        Gemeenteraad 31 maart 2022: goedkeuring van beleidsmatig gewenste ontwikkeling woon- en leefkwaliteit

        Gemeenteraad 23 juni 2022: goedkeuring van de voorlopige vaststelling  Algemene stedenbouwkundige verordening woonkwaliteit 

        Gemeenteraad 27 oktober 2022: goedkeuring van Verordening Woon- en leefkwaliteit

 

Feiten en context

Artikel 2.3.1, §1, derde lid, VCRO vermeldt uitdrukkelijk dat een stedenbouwkundige verordening het wijzigen van het aantal woongelegenheden in een gebouw kan regelen. Een verordening kan dus de opdeling van bestaande woningen (omschakeling van een eengezinswoning naar een meergezinswoning bijv.) regelen. Het type van een nieuwbouwwoning (eengezinswoning dan wel meergezinswoning) is echter geen in artikel 2.3.1 VCRO vermeld onderwerp, en kan dus gelet op het limitatief karakter van de opsommingen niet het voorwerp uitmaken van een stedenbouwkundige verordening. Dat wordt overigens ook expliciet vermeld in de parlementaire voorbereiding van het decreet. Het gaat over verordeningen die het bouwen van meergezinswoningen op bepaalde plaatsen zouden verbieden. Dergelijke verordeningen vinden geen rechtsgrond in artikel 2.3.1 VCRO.

Artikel 22 van de Verordening Woon- en Leefkwaliteit vermeldt echter dat binnen het woongebied type 2 is de inplanting van meergezinswoningen gecreëerd door (ver)nieuwbouw en/of opdeling van bestaande gebouwen niet toegelaten is.

Naar aanleiding van een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen d.d.16 januari 2018 wordt verduidelijkt dat een RUP voorrang heeft op stedenbouwkundige verordeningen van hetzelfde bestuursniveau. Een RUP is de lex specialis met een specifiek gebiedsgericht karakter, die voorrang heeft op de algemene regels van een verordening. Een verordening kan een RUP hoogstens ‘aanvullen’, maar mag er niet strijdig mee zijn.

Indien voor inwoners van een gebied waarvoor er een RUP aanwezig is, andere regels van toepassing zijn dan deze van een algemene stedenbouwkundige verordening, is er mogelijk sprake van een schending van artikel 11 van de Grondwet.

 

Juridische grond

- Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, artikels 40 en 41

- Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening en uitvoeringsbesluiten

- Beleidsplan Ruimte Vlaanderen van 20 juli 2018

- Het omgevingsvergunningsbesluit

- Collegebesluit van 11 maart 2020 inzake het opstellen van een ruimtelijk beleidsplan

- Artikel 2.3.1. VCRO

De Vlaamse Regering kan gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen vaststellen voor een deel van of voor het hele gewest. Die verordeningen bevatten de nodige stedenbouwkundige voorschriften om te zorgen voor :
1° de gezondheid, de instandhouding, de stevigheid, de fraaiheid en de esthetische waarde van de bouwwerken, de installaties en hun omgeving, en ook hun veiligheid, met name de beveiliging tegen brand en overstroming;
2° de thermische en akoestische kwaliteit van de bouwwerken, de energiebesparingen en de energieterugwinning, de uitbouw van collectieve energievoorzieningen waarop desgevallend verplicht moet worden aangesloten;
3° de instandhouding, de gezondheid, de veiligheid, de bruikbaarheid en de schoonheid van de wegen, de toegangen en de omgeving ervan, evenals het ruimtelijk waarborgen van een adequate mobiliteit;
4° de aanleg van voorzieningen, met name de water-, gas- en elektriciteitsvoorziening, de verwarming, de telecommunicatie, de opvang van afvalwater en regenwater, de afvalophaling en de windmolens;
5° de bewoonbaarheid van de woningen;
6° het verbieden van werken waarvoor een omgevingsvergunning vereist is op bepaalde uren en dagen met het oog op het behoud van de leefkwaliteit en de doorgang van het langzaam verkeer;
7° de toegang voor personen met een functiebeperking tot al dan niet bebouwde onroerende goederen of delen ervan toegankelijk voor het publiek, tot installaties en wegen;
8° de gebruiksveiligheid van een goed dat toegankelijk is voor het publiek;
9° de maatregelen inzake het ruimtelijk begrenzen van milieuhinder en het waarborgen van een adequate waterhuishouding;
10° de aanleg van groen en beplantingen;
11° de bewerkstelliging van een vermenging van kavels, woningen en woonvoorzieningen die tegemoetkomen aan de behoeften van diverse maatschappelijke groepen, met dien verstande dat voorschriften betreffende de creatie van een bescheiden woonaanbod opgenomen worden in bijzondere stedenbouwkundige verordeningen, onder de voorwaarden, vermeld in boek 5, deel 9, titel 1, hoofdstuk 1, van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;
12° de versterking van de leefbaarheid en de aantrekkingskracht van steden en dorpskernen;
13° ...
Die stedenbouwkundige verordeningen kunnen betrekking hebben op de bouwwerken en installaties boven en onder de grond, op de publiciteitsinrichtingen, de antennes, de leidingen, de afsluitingen, de opslagplaatsen, de onbebouwde terreinen, de wijziging van het reliëf van de bodem, en de inrichting van ruimten ten behoeve van het verkeer en het parkeren van voertuigen buiten de openbare weg.

 

Argumentatie

De huidige verordening Woon- en Leefkwaliteit vertoont enerzijds lacunes, bv. geen algemene bepalingen inzake eengezinswoningen. Anderzijds, zoals hierboven vermeld, bevat de verordening bepalingen die in strijd zijn met het VCRO en mogelijk de Belgische Grondwet.

Daarnaast verwijzen we naar de noodzaak aan burgerparticipatie bij het opstellen van een stedenbouwkundige verordening, gelet op de impact ervan op de burgers. We willen bovendien het wonen in eigen dorp aanmoedigen.

 

BESLUIT

9 stemmen voor: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Katrien van Gilse, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

15 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Christoph Torfs, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

1 onthouding: Jolien Wittemans

 

Art.1:

De gemeenteraad draagt het CBS op de Verordening Woon- en Leefkwaliteit op te heffen. Na een openbaar onderzoek en een traject van burgerparticipatie werkt het CBS een nieuwe stedenbouwkundige verordening uit die niet in strijd is met hogere rechtsnormen en die rekening houdt met de noden van de burgers.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 27 maart 2025

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.3. Dossiernaam: Extra agendapunt 3 - op vraag van TremeloBaal.nU
Onderwerp: Agendapunt centrale databank voor vrijwilligerswerk.

 

 

Voorgeschiedenis

20 maart 2025: mail van gemeenteraadslid Chris Lievens. Sonja Van Espen wenst namens TremeloBaal.nU een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 27 maart 2025.

 

Juridische grond

Decreet betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Art. 3.Voor de toepassing van deze wet wordt verstaan onder :
  1° vrijwilligerswerk : elke activiteit :
  a) die onbezoldigd en onverplicht wordt verricht;
  b) die verricht wordt ten behoeve van één of meer personen, andere dan degene die de activiteit verricht, van een groep of organisatie of van de samenleving als geheel;
  c) die ingericht wordt door een organisatie anders dan het familie- of privé-verband van degene die de activiteit verricht;
  d) en die niet door dezelfde persoon en voor dezelfde organisatie wordt verricht in het kader van een arbeidsovereenkomst, een dienstencontract [ of een aanstelling als statutair personeelslid];
  2° vrijwilliger : elke natuurlijke persoon die een in 1° bedoelde activiteit verricht [ met inbegrip van de personen belast met een mandaat of die lid zijn van een bestuursorgaan van een organisatie bedoeld in 3°];
  3° organisatie : elke feitelijke vereniging of private of publieke rechtspersoon zonder winstoogmerk die werkt met vrijwilligers (, waarbij onder feitelijke vereniging wordt verstaan elke vereniging zonder rechtspersoonlijkheid van twee of meer personen die in onderling overleg een activiteit organiseren met het oog op de verwezenlijking van een onbaatzuchtige doelstelling, met uitsluiting van enige winstverdeling onder haar leden en bestuurders, en die een rechtstreekse controle uitoefenen op de werking van de vereniging); <W 2006-07-19/39, art. 2, 1°, 004 ; Inwerkingtreding : 01-08-2006>
  4° (...) <W 2006-07-19/39, art. 2, 2° , 004 ; Inwerkingtreding : 01-08-2006>

 

Argumentatie

Door de vergrijzing van de bevolking is er veel eenzaamheid bij onze ouderen.

Vele mensen hebben het dan ook zeer moeilijk met de digitalisering en het hoe snel alles gaat in deze wereld. Velen hebben dan ook hulp nodig en omdat dit niet altijd direct mogelijk is, en of te kostelijk kunnen vrijwilligers voor bepaalde personen een wereld van verschil betekenen.

Dit gaat dan ook over het mentale welzijn van onze burgers waar de leef kwaliteit er één van is.

Op dit ogenblik moeten vrijwilligers via de personeelsdienst een webformulier invullen.

Een centrale databank die zowel de vrijwilligers als de hulpvragende inwoners kunnen raadplegen zou een grote hulp zijn om die hulpverlening te verbeteren en te versnellen.

Om de drempelvrees te verlagen het gemeentebestuur ook een contactformulier kunnen plaatsen in het magazine “Tremelo Troef” waarbij de verzamelde gegevens in de databank kunnen gezet worden.

Vrijwilligerswerk is een mooie manier om ervaring op te doen, of door nieuwe vaardigheden andere kennis op te doen om jezelf erin te verdiepen.

 

BESLUIT

11 stemmen voor: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Leo Van Win, Alain Verschaeren, Chris Lievens, Christoph Torfs, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans, Sonja Van Espen, Kimberley Leys en Ludovic Geuens

14 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Nico Scheers, Diana Van Leemputten, Diane Willems, Jan Van Herck, Luc Goffin, Nele De Preter, Joris Heremans, Steven De Haes, Hannah Desaever, Conan Mattheus en Mario Mergaerts

 

Art.1:

De gemeenteraad geeft het CBS de opdracht om de organisatie van het vrijwilligerswerk te verbeteren door middel van een centrale databank aan te leggen waar vrijwilligers en hulpbehoevenden zich kunnen registreren om de noden sneller te kunnen detecteren en op te lossen.

 

 

 

Publicatiedatum: 13/05/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.