Zitting van 26 november 2020

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.1.Dossiernaam: Burgemeestersbesluiten
Onderwerp: Beslissingen van de burgemeester in het kader van de COVID-19 pandemie

 

Feiten en context

Naar aanleiding van de COVID-19 pandemie, heeft de burgemeester enkele dringende beslissingen genomen waarbij de continuïteit van de dienstverlening en het samenleven in de gemeente gewaarborgd blijft, doch waarbij de verdere verspreiding van het COVID-19 virus vermeden wordt. 

 

 

Juridische grond

Nieuwe gemeentewet, inzonderheid artikel 134 §1 en 135 §2, op grond waarvan de burgemeester politieverordeningen kan opmaken inzake de organisatie van lokale bestuursorganen, alsook in geval van een onvoorziene gebeurtenis, onder de voorwaarde dat hiervan onverwijld kennisgegeven wordt aan de gemeenteraad. Deze beslissingen vervallen, indien ze niet bekrachtigd worden door de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Argumentatie

Beslissing van de burgemeester van 27 oktober 2020 inzake de sluiting van afdelingen voor bezoek binnen WZC Damiaan bij de vaststelling van een coronabesmetting

 

De burgemeester heeft besloten om afdelingen in WZC Damiaan, waar een besmetting met het coronavirus wordt vastgesteld, meteen te sluiten voor bezoek. Deze sluiting geldt slechts tijdelijk: zodra het opnieuw veilig en haalbaar is om bezoek te organiseren, dient het WZC meteen het nodige te doen om dit te realiseren. Deze maatregel gaat in op 27 oktober 2020 en geldt voor onbepaalde duur. Zodoende moet deze beslissing bekrachtigd worden door de gemeenteraad.

 

 

Beslissing van de burgemeester van 28 oktober 2020 inzake de organisatie van de gemeenteraad van 29 oktober 2020

De burgemeester heeft besloten om, in afwijking van zijn eerdere beslissing van 20 oktober 2020, de vergadering van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 digitaal te organiseren via de toepassing Microsoft Teams. Enkel de voorzitter van de raad, de burgemeester en de algemeen directeur zouden fysiek aanwezig zijn om de digitale vergadering in goede banen te leiden. De vergadering van de gemeenteraad is openbaar en kan gevolgd worden via een audiovisuele livestream.

 

 

Beslissing van de burgemeester van 12 november 2020 inzake de organisatie van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 november 2020

De burgemeester heeft besloten om de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 november 2020 digitaal te organiseren via de toepassing Microsoft Teams. Enkel de voorzitter van de raad, de burgemeester en de algemeen directeur zouden fysiek aanwezig zijn om de digitale vergadering in goede banen te leiden. De vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn openbaar en kunnen gevolgd worden via een audiovisuele livestream.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de beslissing van de burgemeester van 27 oktober 2020 inzake de sluiting van afdelingen voor bezoek in WZC Damiaan bij de vaststelling van een coronabesmetting. Deze beslissing wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd, en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de beslissing van de burgemeester van 28 oktober 2020 inzake de organisatie van de gemeenteraad van 29 oktober 2020. Deze beslissing wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd, en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 3:

De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de beslissing van de burgemeester van 12 november 2020 inzake de organisatie van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 november 2020. Deze beslissing wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd, en maakt er integraal deel van uit.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Gemeenteraadsvergadering d.d. 29.10.2020
Onderwerp: Goedkeuring notulen

 

Voorgeschiedenis

29.10.2020: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 29 oktober 2020 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.4.Dossiernaam: Welzijnsvereniging Audio
Onderwerp: Kennisname verslag A.V. d.d. 29.09.2020

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.5.Dossiernaam: IGO DIV - statutaire A.V. en Alg. Verg. 11.12.2020
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten en vaststelling mandaat van gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven;

28.02.2019: Aanduiding van gemeenteraadslid Kris Torfs als vaste vertegenwoordiger van de gemeente tot einde van deze legislatuur.

 

Feiten en context

26 augustus 2020: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de statutaire algemene vergadering van IGO DIV op 11 december 2020 in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

De agenda van de statutaire algemene vergadering bevat volgend punt:

1. Goedkeuring statutenwijziging

 

20 oktober 2020: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV op 11 december 2020 in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1. Goedkeuring verslag 26.06.2020

2. Goedkeuring begroting 2021 (documenten '1 + 2)

3. Goedkeuring jaarplan 2021 (document 3)

4. Benoeming revisor boekjaren 2020 - 2021 - 2022: Yivey & Co.

5. Voordracht algemeen comité:

° Gemeente en OCMW Kortenaken: Michel Vander Velpen (vervanging Annita Vandebroeck)

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013 m.b. art 39 dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigende gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene en statutaire vergadering en eveneens het mandaat van de vaste vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de vaste vertegenwoordiger, zijnde Kris Torfs, gemeenteraadslid, te laten deelnemen aan de statutaire algemene vergadering en de algemene vergadering van IGO op 11 december 2020.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de statutenwijziging van IGO DIV op 11 december 2020.

 

Art. 3:

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de statutaire algemene vergadering en de algemene vergadering van 11 december 2020, zijnde goedkeuring van alle agendapunten.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.6.Dossiernaam: Interleuven: ZG IL OA
Onderwerp: Zelfstandige Groepering Interleuven Ondersteunende Activiteiten - samenwerkingsovereenkomst tussen Interleuven en gemeente en OCMW Tremelo - aanduiding vertegenwoordiger stuurgroep.

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 inzake toekenning exclusiviteit voor bepaalde diensten aan de zelfstandige groepering 'Interleuven ondersteunende activiteiten'.

 

Feiten en context

De zelfstandige groepering 'Interleuven Ondersteunende Activiteiten' werkt als een zelfstandige groepering van personen zonder rechtspersoonlijkheid overeenkomstig artikel 44, § 2bis, tweede lid, 2° van het BTW wetboek.

De zelfstandige groepering handelt tegenover haar leden en tegenover derden als afzonderlijke vereniging, onder haar eigen benaming "Zelfstandige Groepering Interleuven ondersteunende activiteiten", hierna genoemd ZG IL OA.

De leden gaan hiervoor een duurzame samenwerking aan.

 

Juridische grond

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

          De statuten van Interleuven, gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op 9 oktober 2019 onder nummer 19134061;

          Het besluit van 22 mei 2019 van de raad van bestuur van Interleuven houdende het voorstel tot aanpassing van de statuten van Interleuven en met betrekking tot de omschrijving van de diensten waarop de deelnemers beroep kunnen doen in het kader van wederzijdse exclusiviteit;

          Het besluit van de gemeenteraad van 20 juni 2019 waarbij akkoord werd gegaan met de aanpassingen van de statuten;

          Het besluit van 11 september 2019 van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven waarbij de statutenwijziging werd goedgekeurd.

 

Argumentatie

De ZG IL OA heeft tot doel haar leden te ondersteunen bij hun activiteiten die niet aan de btw onderworpen zijn of hun activiteiten die van de btw vrijgesteld zijn. ZG IL OA zal hiertoe het nodige gekwalificeerde personeel inzetten.

Deze ondersteunende diensten zijn steeds gerelateerd aan, gericht op en bijgevolg direct nodig voor de niet aan de btw onderworpen en voor de van de btw vrijgestelde activiteiten van de leden.

De leden mandateren Interleuven, als lid van de zelfstandige groepering tot

- hetzij de aanwerving van gemeenschappelijk gespecialiseerd personeel

- hetzij het ter beschikking stellen van eigen gekwalificeerd personeel als gemeenschappelijk personeel van de ZG IL OA.

Het gemeenschappelijk personeel van ZG IG OA zal aangenomen/tewerkgesteld worden overeenkomstig het Interleuven - personeelsstatuut.

Minstens éénmaal per jaar zal Interleuven als beheerder van ZG IL OA een document overmaken aan de leden met een detail van de voor de zelfstandige groepering gemaakte kosten inclusief de tewerkstelling van het gemeenschappelijk personeel.

 

De werking van ZG IL OA wordt opgevolgd door één stuurgroep. Indien wenselijk kan er per soort van gezamenlijke dienstverlening een stuurgroep worden opgericht.

De stuurgroep bestaat uit een afgevaardigde van elk lid, welke een exclusiviteitsovereenkomst heeft afgesloten.

De afgevaardigde is bij voorkeur:

          voor de gemeente: een lid van het college van burgemeester en schepenen of de afgevaardigde van de gemeente in de raad van bestuur van Interleuven;

          voor het OCMW: een lid van het Vast Bureau;

          voor de politie: een lid van het politiecollege;

          voor de intergemeentelijke vereniging: een lid van de raad van bestuur.

De leden van de stuurgroep kunnen een plaatsvervanger aanduiden.

De stuurgroep volgt de gemeenschappelijke dienstverlening en gewenste diensten binnen de specifieke doelstellingen van ZG IL OA op, evalueert de dienstverlening en bespreekt uitbreiding ervan, doet suggesties omtrent uitvoering van de dienstverlening.

De stuurgroep neemt kennis van de verdeling van de verstrekte diensten onder de leden.

De stuurgroep wordt geïnformeerd over de personeelssamenstelling van het gemeenschappelijk personeel en het gevolgde personeelsbeleid.

De stuurgroep komt minimaal één keer per jaar samen. Interleuven roept de vergaderingen bijeen. De stuurgroep duidt een voorzitter en ondervoorzitter aan onder de leden.

In het vooruitzicht van deze vergaderingen wordt een verslag opgemaakt betreffende de werkzaamheden. Dit verslag bevat minimaal een overzicht van de verstrekte diensten per lid.

 

De gemeenteraad dient een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden om deel uit te maken van de stuurgroep.

Voorgedragen wordt schepen Nick De Rijck als vertegenwoordiger en Werner Van Nuffelen als plaatsvervanger.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

1 onthouding

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de heer Nick De Rijck aan te duiden om de gemeente Tremelo te vertegenwoordigen in de stuurgroep in het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Zelfstandige Groepering Interleuven Ondersteunende Activiteiten en gemeente en OCMW Tremelo.

De heer Werner Van Nuffelen wordt aangeduid als plaatsvervanger.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de Zelfstandige Groepering Interleuven Ondersteunende Activiteiten en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger en plaatsvervanger.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.7.Dossiernaam: Aanbod OV 2.0: verlijden notariële akte
Onderwerp: Aanbod Openbare Verlichting 2.0 - Kennisneming beslissing Iverlek en overige te verrichten formaliteiten met betrekking tot de inbreng in natura naar aanleiding van de toetreding voor de activiteit openbare verlichting.

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraadsbeslissing van 24 oktober 2019 inzake goedkeuring aanbod 'Fluvius Openbare Verlichting' en de toetreding tot Iverlek voor de activiteit openbare verlichting.

 

Feiten en context

De notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging, werd overgemaakt op 17 september 2020.

Iverlek stelt voor om deze notariële akte te verlijden op 26 november 2020 om 17h00 in het regiogebouw te Mechelen, Elektriciteitstraat 68.

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur dienen hierbij aanwezig te zijn en de akte te ondertekenen.

 

Juridische grond

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 inzonderheid de artikelen 41, 279, 281, 283 en Deel III, Titel III betreffende de Intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

Op 17 december 2019 besliste de raad van bestuur van Iverlek tot kapitaalverhoging per 1 juli 2019 van het variabel kapitaal ten bedrage van 5.372.325 euro door middel van 214.893 Aov-aandelen en de kapitaalverhoging per 17 december 2019 van het variabel kapitaal ten bedrage van 17.368.100 euro door middel van 694.724 Aov-aandelen.

De buitengewone algemene vergadering van Iverlek op datum van 17 december 2019 besliste om de gemeente Tremelo als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting te aanvaarden met ingang van 17 december 2019.

Volgens het inbrengverslag van de raad van bestuur van Iverlek, het inbrengverslag van de commissaris en notulen (onderhands en notarieel) van de buitengewone algemene vergadering bestaat de inbreng van de gemeente uit een definitieve inbrengwaarden van 329.464,82 euro, vertegenwoordigd door hetzij 9.883 aantal aandelen Aov en 82.389,92 euro in cash.

Het cashgedeelte werd door Iverlek gestort op 14 februari 2020 op de bankrekening van gemeente Tremelo.

De notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging, werd overgemaakt op 17 september 2020.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/2280100/0670

AC000055

329 465 euro

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 17 december 2019 inzake de aanvaarding van de toetreding per 17 december 2019 van de gemeente voor de activiteit openbare verlichting tot Iverlek en van de ermee gepaard gaande kapitaalverhoging ingevolge de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2019.

 

Art. 2:

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het ontwerp van notariële akte houdende de formalisering van de hogervermelde inbreng van natura.

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist om de heer Jan Van Herck, voorzitter gemeenteraad, en de heer Wim Vandenbroeck, algemeen directeur, aan te duiden om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen.

Bij verhindering van één van bovengenoemde personen kan elkeen van hen - overeenkomstig de artikelen 281 en 283 van het Decreet Lokaal Bestuur - schriftelijk op een informatiedrager naar keuze een bevoegde persoon aanduiden om in zijn opdracht als gevolmachtigde de voormelde ondertekening te volbrengen.

Dergelijke aanduiding zal aan de eerstvolgende gemeenteraad ter kennis worden gebracht.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen alsook kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.8.Dossiernaam: Gedeeltelijke wijziging van voetweg n°65
Onderwerp: Gedeeltelijke afschaffing en verlegging van voetweg n°65 op de percelen kadastraal gekend 1e afdeling sectie A nrs. 532F, 532A2, 532B2, 532M2.

 

Voorgeschiedenis

Op 5 augustus 2020 werd een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen m.b.t. de aanleg van een weg en het gedeeltelijke afschaffen en verleggen van een gemeenteweg.

 

Er werd een openbaar onderzoek ingesteld dat liep van 13 september 2020 t.e.m. 12 oktober 2020.  Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

De openbare weg die voor fietsers, publiekelijk, sinds jaar en dag werd gebruikt bevindt zich op de "bestaande uitweg" dit uitgeeft op weg nr. 15 en op voetweg n° 65.  Het was een veelgebruikt tracé dat vanuit de Wijnbergstraat aansluiting gaf op voetweg n°65.  Bij recente verkoop van de eigendom ging de nieuwe eigenaar zonder voorafgaandelijke vergunningen over tot het afschaffen van de weg.  Er kwamen bij de gemeente Tremelo diverse meldingen en klachten binnen.  Om dit nieuw tracé te realiseren werden zelfs diverse bomen gehakt.  Dit is zelfs zichtbaar op de foto's die bij dit dossier werden gevoegd.

 

Het voorliggende dossier wil deze inbreuk regulariseren en bevat een gedeeltelijke afschaffing en verlegging van voetweg nr. 65. De in deze aanvraag betrokken eigendommen zijn kadastraal gekend als Tremelo 1°afd. sectie A nrs. 532/F, 532/A2, 532/B2 en 532/M2.

Deze voetweg heeft geen uitdrukkelijke benaming en verbindt momenteel de Guldensporenlaan met de Paalstraat (Provincie Antwerpen / gemeente Heist-op-den-Berg).

De voetweg loopt vanaf de Guldensporenlaan tussen twee reeds bebouwde kavels richting het achterliggende natuurgebied, om via een overwelving van de Kruislandbeek naar de aanpalende gemeente Heist-op-den-Berg te gaan.

 

Het eerste deel van de voetweg, te bekijken vanaf de Guldensporenlaan, is te paard gelegen op de gemeenschappelijke grens tussen de percelen 532/A2 en 532/B2, tussen twee bestaande woningen. Dit deel van de voetweg is volledig in onbruik.

 

Juridische grond

Het gemeentewegendecreet bepaalt:

Artikel 8. (01/09/2019- ...)

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

Artikel 12.

(…)

§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Volgens de vaste rechtspraak van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen wordt onder de zaak der wegen het bepalen van het tracé van de wegen, alsook de uitrusting verstaan. De Raad voor Vergunningsbetwistingen preciseerde ter zake nog als volgt: “Wat de wegenis betreft, is de bevoegdheid van de gemeenteraad volledig, met inbegrip van de keuze van de wegverharding en bestrating, de weguitrusting en de nutsleidingen, de aanleg van stoepen en wegboorden, de inrichting van de (eventuele) parkeerplaatsen, gratis grondafstand, en de weerslag op de mobiliteit, afwatering, waterzuivering, afvalophaling, noodzakelijke uitbreiding van maatschappelijke infrastructuur.

 

De decreetgever heeft middels het Decreet Gemeentewegen artikel 31, § 1, tweede lid Omgevingsvergunningsdecreet gewijzigd en daarbij nader bepaald waarover de gemeenteraad zich in het kader van de zaak der wegen moet uitspreken. Het betreft met name “de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein”.

 

Volgens artikel 12, § 2 Decreet Gemeentewegen is het mogelijk om de vaststellingsprocedure te integreren in de omgevingsvergunningsprocedure voor stedenbouwkundige handelingen of voor het verkavelen van gronden. Daarbij is wel vereist dat de wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden.

 

Voorts bepaalt artikel 31/1 Omgevingsvergunningsdecreet thans uitdrukkelijk dat de gemeenteraad zich in het kader van de zaak der wegen uitsluitend over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname in het openbaar domein kan uitspreken (cf. supra). Dit impliceert logischerwijs dat de gemeenteraad zich niet kan uitspreken over de vergunningsaanvraag zelf. De gemeenteraad mag derhalve bv. niet in de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening treden

 

De aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan thans aanleiding geven tot een waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gelegen is.  De vergoeding voor waardevermindering is volgens artikel 28 van het decreet verschuldigd door de gemeente aan de eigenaar van de grond in kwestie.  De vergoeding voor waardevermeerdering is verschuldigd door de eigenaar van de betrokken grond en komt ten goede aan de gemeente.

 

Argumentatie

Het eerste deel van de voetweg, te bekijken vanaf de Guldensporenlaan, is te paard gelegen op de gemeenschappelijke grens tussen de percelen 532/A2 en 532/B2, tussen twee bestaande woningen. Dit deel van de voetweg is volledig in onbruik gedurende meer dan dertig jaar. Een afschaffing van dit deel, gelegen, volgens het gewestplan LEUVEN KB 7-4-1977 in woongebied zou na het betalen van een meerwaarde kunnen toegestaan worden.

 

De aanvrager verplaatste op eigen initiatief een weg die langer dan 30 jaar ondubbelzinnig openbaar gebruikt wordt door fietsers en wandelaars en wenst dit nu te regulariseren.

 

Er ontstond door gebruik een verharde ondergrond die meer dan 30 jaar in stand werd gehouden.  De gebruiksdruk situeerde zich gedurende gehele dagen en er was aanzienlijk passage.  Het gaat i.c. over de bestaande uitweg, zoals op het plan aangeduid staat in de aanvraag, heeft een reeds bestaand historisch publiek gebruik van meer dan dertig jaar.  Doordat hij reeds bestaand was, belaste hij daardoor minder de draagkracht van het natuurgebied.

Het nieuwe voorgestelde tracé bevindt zich naast een bedding van een beek waardoor het oeverleven in het natuurgebied kwestbaar wordt.

Er is evenmin een andere noodzaak vanuit het algemeen belang om tot een wijziging en gedeeltelijke afschaffing over te gaan.

 

Het tracé werd destijds opgenomen in topografische kaarten en de trage wegenkaart van de gemeente Tremelo.

 

Hieronder de topografische kaart die het bestaan van de trage weg verder bewijst.

 

Bron: Topoviewer, geraadpleegd op 18 november 2020

 

Omwille van deze redenen kan geen goedkeuring gegeven worden aan het dossier.

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Niet akkoord te gaan met de voorgestelde gedeeltelijke afschaffing en wijziging van voetweg nr. 65.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.9.Dossiernaam: Corona subsidies sport - jeugd -cultuur: saldo
Onderwerp: Corona subsidies sport - jeugd -cultuur: saldo - vastleggen criteria verdeling saldo

 

Voorgeschiedenis

          Door de corona crisis hebben lokale organisaties en verenigingen hun activiteiten noodgedwongen moeten staken. Dit geldt ook voor de sport-, jeugd-, en cultuur verenigingen.

          De Vlaamse Regering besliste over de invulling van een nood fonds van 300 miljoen euro. 30 procent hiervan wordt verdeeld onder de lokale besturen voor de ondersteuning van de sport-, jeugd- en cultuur sector.

          8 september 2020: het college van burgemeester en schepenen keurt het voorstel van de dienst Vrije Tijd tot verdeling van de corona subsidies goed.

          1 oktober 2020: de gemeenteraad beslist het punt corona subsidies sport - jeugd - cultuur te verdagen.

          20 oktober 2020: het college van burgemeester en schepenen keurt het aangepast voorstel tot verdeling van de subsidies goed.

          29 oktober 2020: de gemeenteraad keurt het aangepaste voorstel tot verdeling van de corona subsidies goed.

          3 november 2020: het college van burgemeester en schepen keurt het voorstel met daarin de criteria voor de verdeling van het saldo van de corona-subsidies goed.

 

Feiten en context

De dienst Vrije Tijd stuurde een mailing uit naar de sport-, jeugd- en cultuur verenigingen om te polsen hoe zij de corona crisis ervaren en waar de pijnpunten zijn. Hieruit bleek dat door corona de activiteiten van de verenigingen gedurende meerdere maanden stil lagen. Vooral de annulatie van activiteiten om de clubkas te spijzen, kan de toekomstige werking hypothekeren. Extra financiële ondersteuning in deze periode is voor veel verenigingen dan ook welkom.

De criteria die werden opgenomen in de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 oktober 2020 en de beslissing van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 hadden tot gevolg dat een aantal verenigingen niet in aanmerking kwamen. Hiervoor diende een oplossing gezocht te worden.

 

Juridische grond

Decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de nood fondsen voor cultuur, jeugd, sport , media en de lokale besturen en met betrekking tot de armoede bestrijding naar aanleiding van de Covid-19 pandemie.

 

Advies

Na de uitvoering van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 oktober 2020 en de beslissing van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 blijft een rest saldo over van 9.259,39 euro.

Dit rest saldo zal verdeeld worden onder de verenigingen die op basis van de eerste beslissing geen subsidies hebben ontvangen.

Vanuit de dienst Vrije Tijd wordt voorgesteld om de volgende criteria op te leggen aan de verenigingen die hiervoor in aanmerking willen komen:

          De subsidies (rest saldo) worden verdeeld onder de sport-, jeugd- en cultuur verenigingen, die in de eerste ronde nog geen subsidies ontvangen hebben.

          De verenigingen moeten aantonen dat zij een actieve werking hadden voor 1 januari 2020 door het verplicht indienen van een jaarverslag, een activiteiten kalender en een ledenlijst.

          De verenigingen dienen een aanvraag in om zich te laten erkennen als vereniging van de gemeente Tremelo en/of lid te worden van de jeugdraad, sportraad of cultuurraad.

De verenigingen zullen via de gemeentelijke kanalen geïnformeerd worden en zullen gevraagd worden om hun aanvraag in te dienen via een webformulier.

 

Argumentatie

Verenigingen hebben een grote meerwaarde voor het sociale leven binnen de gemeente Tremelo. Om hun werking in de toekomst te kunnen verder zetten, is het belangrijk dat zij ondersteund worden. Dit werd door Vlaanderen erkend door de oprichting van een corona nood fonds dat de gemeente kan gebruiken om het verenigingsleven te ondersteunen.

 

Financiële weerslag

De ontvangen subsidie wordt geregistreerd op AC000001/740100/BV0010: Andere algemene werkingssubsidies (Nood fonds cultuur, jeugd, sport + Armoedebestrijding) - COVID -19.

De uitgaven zullen geregistreerd worden op AC000001/6490100/BV0985: Toegestane werkingssubsidies aan verenigingen (COVID-19)

De gemeenteraad zal op de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan de nodige kredieten voorzien.

 

BESLUIT

22 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

1 stem tegen: Katrien van Gilse

 

Art. 1:

Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de verdeling van het rest saldo van 9.259,39 euro uit het corona noodfonds dat door Vlaanderen werd opgericht, onder de verenigingen die op basis van de eerste beslissing geen subsidies hebben ontvangen.

Om hiervoor in aanmerking te komen dienen de verenigingen een aanvraag in te dienen op basis van volgende criteria.

          De subsidies (rest saldo) worden verdeeld onder de sport-, jeugd- en cultuur verenigingen, die in de eerste ronde nog geen subsidies ontvangen hebben.

          De verenigingen moeten aantonen dat zij een actieve werking hadden voor 1 januari 2020 door het verplicht indienen van een jaarverslag, een activiteiten kalender en een ledenlijst.

          De verenigingen dienen een aanvraag in om zich te laten erkennen als vereniging van de gemeente Tremelo en/of lid te worden van de jeugdraad, sportraad of cultuurraad. Het is niet nodig om eer erkend te worden als vereniging van Tremelo en lid te worden van een adviesraad. Eén van beiden volstaat, maar allebei mag natuurlijk wel.

 

Art. 2:

De communicatie naar de verenigingen toe zal gebeuren via de geëigende gemeentelijke kanalen.

          informatie via het gemeentelijk informatieblad dat begin december verschijnt

          informatie via de sociale media

 

Art. 3:

De verenigingen die aanspraak willen maken op een gedeelte van het rest saldo, dienen hiervoor een webformulier in te vullen waarin de elementen van de hierover vermelde criteria zullen worden opgenomen. Dit webformulier dient ingestuurd te worden voor 31.12.2020. Naast dit webformulier dienen zij simultaan een aanvraag in te dienen om zich te laten erkennen als vereniging van de gemeente Tremelo en/of lid te worden van de jeugdraad, sportraad of cultuurraad. De werkwijze voor het indienen van een aanvraag is eveneens te vinden op de website onder de dienst Vrije Tijd, bij de documenten voor het aanvragen van de jaarlijkse reguliere subsidies.

 

Art. 4:

De dienst Vrije Tijd zal op basis van de ingediende webformulieren en de aanvragen tot erkenning als vereniging en/of lidmaatschap van een raad nakijken of de verenigingen aan de criteria beantwoorden en een voorstel van uitbetaling aan het college van burgemeester en schepenen voorleggen.

De verdeling van het restsaldo zal gebeuren volgens de  criteria vastgelegd door de gemeenteraad op 29 oktober 2020 zijnde:

•Aan iedere vereniging, die beantwoordt aan ten minste één van de criteria, namelijk lid zijn van de gemeentelijke sportraad, jeugdraad of cultuurraad of erkend zijn als vereniging van de gemeente Tremelo wordt een basisbedrag van 400,- euro toegekend.

•Daarnaast wordt aan de verenigingen die aan de bovenvermelde criteria voldoen bijkomend een bedrag toegekend

°indien de vereniging door de gemeente erkend is: 250,- euro

°indien de vereniging lid is van een gemeentelijke adviesraad: 250,- euro

°indien de vereniging over eigen infrastructuur beschikt : 2000,- euro

          Aan deze verenigingen werden in 2019 geen werkingssubsidies toegekend.

Indien dit bedrag het restsaldo overschrijdt zal volgende verdeelsleutel worden toegepast volgens het principe van de regel van 3 namelijk:

          restsaldo                                        * subsidiebedrag voor de vereniging

totaal bedrag aangevraagde subsidies  

Indien het bedrag lager is dan het restsaldo zal dit niet verder worden uitegekeerd.

Het college van burgemeester en schepenen legt rekening houdende met het bovenstaande de uiteindelijke lijst vast van de verdeling van het rest saldo aan de daarvoor in aanmerking komende sport-, jeugd- en cultuur verengingen.

 

Art. 5:

De gemeenteraad zal bij de eerstvolgende wijziging van het meerjarenplan de nodige budgetten voorzien.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.10.Dossiernaam: Regiovorming in Vlaanderen
Onderwerp: Afbakening van de referentieregio's in Vlaanderen

 

Voorgeschiedenis

Op 26 oktober 2020 werd een schrijven ontvangen vanwege gouverneur Jan Spooren inzake de vaststelling van dertien referentieregio's in Vlaanderen. De gouverneur vraagt lokaal bestuur Tremelo om haar standpunt over te maken inzake een toewijzing aan de referentieregio Oost-Brabant. Het college van burgemeester en schepenen heeft op 10 november 2020 haar goedkeuring gehecht aan de toewijzing van gemeente Tremelo aan de referentieregio Oost-Brabant.

 

Feiten en context

De afgelopen jaren werd vastgesteld dat heel wat ontwikkelingen zich niet laten vangen binnen de bestuurlijke grenzen van één lokaal bestuur, en zich evenmin laten vatten binnen een uniforme aanpak vanuit de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering heeft in haar regeerakkoord 2019 - 2024 bepaald dat ze wenst in te zetten op regiovorming. Deze regiovorming moet van onderuit worden opgebouwd en worden gedragen door de lokale besturen, waarbij de betrokken burgemeesters de spil vormen. Om tot een grotere coherentie te komen en deze regiovorming te stimuleren, zal de Vlaamse regering vaste regio’s afbakenen waarbinnen alle vormen van intergemeentelijke samenwerking, zowel de bestaande als nieuwe, moeten plaatsvinden (behoudens zij die op een hogere schaal georganiseerd zijn). De Vlaamse overheid zal de eigen regionale afbakeningen eveneens afstemmen op deze regio’s.

 

In samenspraak met de lokale besturen wil de Vlaamse regering toewerken naar 13 referentieregio’s waarbinnen alle vormen van intergemeentelijke en bovenlokale samenwerking kunnen plaatsvinden. Hierbij wordt het matroesjkamodel gehanteerd: het is de bedoeling om werkingsgebieden van samenwerkingsverbanden af te stemmen op de referentieregio's, maar het is niet de bedoeling om alle kleinere samenwerkingsverbanden, waar nabijheid vaak een belangrijke troef is, op te schalen tot op een groter regionaal niveau. Zowel kleinere samenwerkingsverbanden met het oog op bestuurskrachtversterking (bv. niveau politiezone) als samenwerking op een grotere schaal voor het strategisch beleid van de regio zijn nuttig, nodig en belangrijk. De burgemeesters zullen de spil vormen, waarbij het burgemeestersoverleg moet uitgroeien tot een strategisch forum voor de regio. De referentieregio's vormen geen nieuwe bestuurslaag, maar wel een niveau voor afstemming en overleg.

 

Juridische grond

Vlaams regeerakkoord 2019 - 2024

 

Argumentatie

De Vlaamse regering heeft een eerste ontwerp van afbakening van dertien referentieregio’s opgemaakt, als aanzet en aangegeven richting voor een discussie. Voor wat betreft Vlaams-Brabant heeft men de twee bestaande arrondissementen als uitgangspunt genomen. Gemeente Tremelo wordt in het ontwerp toegewezen aan de referentieregio Oost-Brabant, tezamen met Boortmeerbeek, Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw.

 

Eind oktober werd een schrijven ontvangen vanwege de gouverneur met de vraag het standpunt van lokaal bestuur Tremelo inzake het voorstel van toewijzing aan de referentieregio Oost-Brabant over te maken. De voorgestelde toewijzing aan de referentieregio Oost-Brabant is logisch, waardoor hiermee akkoord gegaan kan worden. Als aandachtspunt moet wel meegegeven worden aan de gouverneur dat de huisartsen in gemeente Tremelo (behorende tot de eerstelijnszone Leuven-Noord) samenwerken met medisch centrum Somedi in Heist-op-den-Berg. Tot slot moet nog opgemerkt worden dat gemeente Tremelo intussen aangesloten is bij de IOED WinAr. De voorgestelde informatie is op dat vlak zodoende achterhaald.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen inzake de toewijzing van gemeente Tremelo aan de referentieregio Oost-Brabant. Er moet wel opgemerkt worden dat de huisartsen in gemeente Tremelo (behorende tot de eerstelijnszone Leuven-Noord) samenwerken met medisch centrum Somedi dat gelegen is in Heist-op-den-Berg.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven vanwege gouverneur Spooren, van de kadernota regiovorming, van de presentatie van de infosessie, van het analyserapport van regioscreening 2012 en van het overzicht van de regio-afbakeningen in Vlaanderen. Betreffende dit laatste document moet opgemerkt worden dat gemeente Tremelo intussen een samenwerking aangegaan is met de IOED WinAr, waardoor de voorgestelde informatie hieromtrent achterhaald is. Alle bovengenoemde documenten worden als bijlage bij deze beslissing gevoegd.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 26 november 2020

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.11.Dossiernaam: Feestdagen 2021
Onderwerp: Feestdagen 2021

 

Voorgeschiedenis

1 oktober 2019: Het college van burgemeester en schepenen keurt de vervangende feestdagen goed voor het jaar 2020.

28 november 2019: De gemeenteraad besluit voor het jaar 2020 de vervangende feestdagen vast te leggen.

 

Feiten en context

Voor het jaar 2021 dienen de feestdagen te worden bevestigd voor het personeel.

Het betreft de volgende feestdagen voor 2021 :

 Vrijdag 1 januari

 Zaterdag 2 januari

 Paasmaandag (5 april 2021)

 Zaterdag 1 mei

 Hemelvaartsdag (donderdag 13 mei 2021)

 Pinkstermaandag (24 mei 2021)

 Zondag 11 juli

 Woensdag 21 juli

 Zondag 15 augustus

 Maandag 1 november

 Dinsdag 2 november (=dienstvrijstelling voor categorie 3)

 Donderdag 11 november

 Zaterdag 25 december

 Zondag 26 december

 

De bovenstaande feestdagen die aangeduid zijn in het geel zijn niet van toepassing voor categorie 3 personeelsleden.

 

De volgende feestdagen vallen op een zaterdag of zondag:

 Zaterdag 2 januari

 Zaterdag 1 mei

 Zondag 11 juli

 Zondag 15 augustus

 Zaterdag 25 december

 Zondag 26 december

 

Er dient beslist te worden wat er met de zes feestdagen die vallen op een zaterdag of zondag dient te gebeuren. Het voorstel is om alle feestdagen die op een zaterdag en zondag vallen te verwerken als vrij te kiezen feestdagen voor alle werknemers.  Dit houdt in dat er zes feestdagen vrij kunnen opgenomen worden in 2021.  Er worden geen vervangende feestdagen vastgelegd.

 

De werknemers die in hun normale uurrooster op zaterdag tewerkgesteld zijn en waar op een feestdag die op zaterdag valt de vestiging wordt gesloten (bibliotheek, zwembad) kunnen deze feestdag niet meer vrij opnemen.  Door de sluiting van de vestiging nemen zij immers deze feestdag reeds op, vermits zij die dag niet moeten werken.

 

Anderzijds zullen de werknemers die moeten werken op een feestdag die op een weekdag valt (bijvoorbeeld dinsdag 2 november 2021 - indien AGB beslist om het zwembad op die dag te open, zullen de redders moeten werken) deze feestdag eveneens op een ander ogenblik vrij kunnen opnemen.  Deze dagen worden toegevoegd aan de vrij op te nemen feestdagen voor deze categorie van medewerkers.

 

Juridische grond

De rechtspositieregeling, inzonderheid artikel 225 paragraaf 3 waarin bepaald wordt dat de raad jaarlijks bepaald op welke wijze feestdagen die samenvallen met een zaterdag of een zondag gecompenseerd worden.

De raad heeft hierbij de volgende mogelijkheden:

- Het vaststellen van vervangende feestdagen;

- Het verlenen van het recht aan personeelsleden om deze dagen conform de modaliteiten van de jaarlijkse vakantiedagen op te nemen.

De raad neemt deze beslissing uiterlijk op 15 december van het voorafgaande jaar.

 

Argumentatie

Indien een feestdag op een zaterdag of een zondag valt, bestaat de mogelijkheid om de vervanging van deze feestdag vast te leggen op een andere weekdag. Gezien dit bij wisselende roosters met zaterdagwerk veel problemen geeft met betrekking tot de administratieve opvolging wordt er beslist om voor alle feestdagen die op een zaterdag en zondag vallen de keuze te laten aan de werknemer. De werknemer kan deze feestdag dan opnemen als een vrij te kiezen verlofdag.

 

Indien er een vestiging dient te sluiten op een zaterdag waarop een feestdag staat ingepland, wordt deze feestdag voor de medewerkers die op dat ogenblik ingepland staan om te werken beschouwd als opgenomen en niet meer toegevoegd aan de vrij op te nemen feestdagen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit om alle feestdagen die vallen op een zaterdag en zondag in 2021 te verwerken als vrij te kiezen feestdagen voor alle werknemers van lokaal bestuur Tremelo. Dit houdt zes feestdagen in die vrij opgenomen kunnen worden in 2021.

 

Art. 2:

De gemeenteraad besluit dat personeelsleden die werken op zaterdag en waar de vestiging wordt gesloten (bibliotheek, zwembad) hun feestdag dienen op te nemen. Deze zal dus niet meer aan de vrij op te nemen feestdagen wordt toegevoegd voor deze categorie van medewerkers.

 

 

 

Publicatiedatum: 08/01/2021