Zitting van 28 april 2016

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Geert Laporte: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering 24 maart 2016

 

Raadslid Geert Laporte vraagt om een correctie wat betreft de vermelding van het stemresultaat bij punt 9; hij stemde zelf tegen.

Raadslid Kris Torfs vraagt om in deze notulen bij punt 5 nog een viertal aandachtspunten te vermelden:

-Zijn fractie ijvert ervoor om de twee woonuitbreidingsgebieden (Kalvennestraat / Emiel Vandeveldelaan en Emiel Vandeveldelaan / Diestsebaan) naast de Kalvenne voorgoed te vrijwaren en om te zetten naar natuurgebied.

-Het gedeelte natuur / recreatie in RUP Kalvenne zou nog eens herbekeken moeten worden in die zin of het natuurgebied niet kan vergroot worden tegenover de recreatiezone.

-Qua mobiliteit stelt zijn fractie voor om wagens slechts beperkt toe te laten in de hele verkaveling en daarnaast een parking te voorzien naast de wijk waar de inwoners hun auto's kunnen achterlaten (Center Parcs-principe).

-Om de autodruk te verminderen pleit zijn fractie ervoor om een project van autodelen te voorzien per wijk.

Raadslid Luc Van Eesbeek merkt tenslotte op dat bij punt 6 een verwisseling is gebeurd; de respectievelijke maximumsnelheden waarvan sprake betreffen 70/50 in plaats van 50/30.

 

Voorgeschiedenis

24 maart 2016: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 24 maart 2016 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Kennisname verslagen adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Politieverordening adm. 29.05.2016
Onderwerp: Politieverordening inzake administratieve politie te Tremelo n.a.v. de Baloise Belgium Tour op 29 mei 2016

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet

Nieuwe Gemeentewet.

 

Argumentatie

Naar aanleiding van de Baloise Belgium Tour van 29.06.2016, is het nodig om maatregelen te nemen om de inwoners te laten genieten van de voordelen van een goede politie, meer bepaald de openbare reinheid, orde, rust, veiligheid en gezondheid.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

In de hiernavolgende straten of delen van straten is het op 29/05/2016 zonder voorafgaandelijk toelating van de Burgemeester verboden, op het openbaar domein en in openlucht op privé-terrein, een verkoopsstand op te stellen, welke ook de aard van de te verkopen zaken wezen.

Schrieksebaan,, Damiaanplein, Astridstraat, Vinneweg, Baalsebaan, Diestsebaan, Veldonkstraat, Bossepleinstraat, Moorsemsestraat, Pastoriestraat, Remerstraat, Booischotsestraat, Pandhoevestraat, Stijn Streuvelslaan, Grootlosestraat, Grote Bollostraat.

 

Art. 2:

In de vernoemde straten, onder art. nr.1, is het op 29/05/2016 verboden zonder voorafgaande vergunning van de burgemeester:

-  folders, gadgets, flyers, gratis publicaties uit te delen;

- enige bijkomende reclame of bijkomende publiciteit te maken in de vorm van panelen, affiches, voertuigen, spandoeken of welke vorm ook, op of langs de openbare weg, met uitzondering van de bestaande panden en de door de organisatie voorziene ruimte.

 

Art. 3:

Reclameborden, affiches en andere reclamemiddelen in strijd met deze verordening worden gebruikt, aangewend of geplaatst, kunnen worden verwijderd door de gemeentelijke diensten op kosten of risico van de overtreder die ze plaatste of gebruikte en onverminderd de voorziene strafsanctie.

 

Art. 4:

Onderhavige verordening treedt in werking, onmiddellijk na de bekendmaking ervan overeenkomstig art. 112 van de gemeentewet.

 

Art. 5:

De leden van de Lokale en van de Federale Politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. De inbreuken op de beschikkingen van deze verordening zullen gestraft worden met politiestraffen.

 

Art.6:

Afschrift van onderhavige verordening zal worden overgemaakt aan de bevoegde overheden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 201537. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201537 van verkavelingsaanvraag IPON NV voor het perceel gelegen Ketelbergstraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie C nrs. 383 H2, 384 G, 384 S, 385 T2.

 

Voorgeschiedenis

Ontvangstbewijs 27 november 2015: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Ketelbergstraat en met kadastrale omschrijving

(afd. 1) sectie C 383 H2, (afd. 1) sectie C 384 G, (afd. 1) sectie C 384 S en (afd. 1) sectie C 385 T2

Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201537

Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 11 december 2015 tot 10 januari 2016.  Er werden 48 bezwaarschriften ontvangen.

Een tweede openbaar onderzoek werd ingesteld van 11 maart 2016 tot 10 april 2016. Er 26 bezwaarschriften en 1 petitie getekend door 46 eigenaars ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Ketelbergstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 383 H2, (afd. 1) sectie C 384 G, (afd. 1) sectie C 384 S en (afd. 1) sectie C 385 T2.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

 

Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet - netaanleg Oost, Liersesteenweg 4, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort om het wegtrracé en de openbare, publieke ruimte in te lijven in het openbaar domein. Deze zone wordt duidelijk aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

De aanvrager zal eveneens dienen in te staan voor de aanleg van de wegenis en voor de aanleg van de publieke en groene openbare ruimte.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype en Kris Olemans

9 stemmen tegen: Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen en Geert Laporte

 

Art. 1.

Het wegtracé van de Ketelbergstraat, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1349 m², waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

De akte van gratis grondafstand kan slechts verleend worden na goedkeuren van het proces verbaal van voorlopige oplevering van de wegenis.

 

Art. 5.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201537 voor het perceel gelegen te Ketelbergstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 383 H2, (afd. 1) sectie C 384 G, (afd. 1) sectie C 384 S en (afd. 1) sectie C 385 T2, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vandeveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 6.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.5.Dossiernaam: Definitieve aanvaarding nieuwe straatnaam
Onderwerp: Definitieve aanvaarding van de nieuwe straatnaam "Franse Liniestraat", een zijstraat van de Grote Bollostraat en verbinding met de De Vadderlaan

 

Voorgeschiedenis

● Er werd op 29-04-2014 door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo een stedenbouwkundige vergunning verleend aan SWAL, Wijgmaalsesteenweg 18, 3020 Herent, voor het bouwen van 28 sociale woningen en aanleg van nodige infrastructuur.

● Er werd op 7-7-2015 door het college van burgemeester en schepen van de gemeente Tremelo beslist om voor de nieuwe straatnaam advies te vragen aan de cultuurraad en aan de heer Jan Van Dijck.

● Er werd op 27-7-2015 door de heer Jan Van Dijck een advies uitgebracht om drie straatnamen te weerhouden: de Koestraat, de Liniestraat (of Franse Liniestraat) en de Schaddestraat.

● Er werden door de cultuurraad, in vergadering van 7 september, 3 namen geadviseerd. De Moorstraat, de Achterbollostraat en de Kastanjelaan.

● Het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tremelo besliste in zitting van 22 september 2015 om de Franse Liniestraat voor te stellen aan de gemeenteraad ter voorlopige aanvaarding.

● De gemeenteraad van de gemeente Tremelo keurde in zitting van 29 oktober 2015 de naam Franse Liniestraat voorlopig goed.

● Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 13 november 2015 tot 13 december 2015. Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaren of opmerkingen ontvangen.

 

Feiten en context

Voor de bouw van de sociale woningen is een uitbreiding van het wegennet met aanhorigheden noodzakelijk. Er wordt met de nieuwe wegenis aangesloten langs de Grote Bollostraat in het westen en in het noorden met de De Vadderlaan.

 

Juridische grond

● Het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 29-11-2002.

● De toepasselijke bepalingen van het gemeentedecreet.

 

Advies

● Op 7 september 2015 bracht de cultuurraad advies uit. De cultuurraad stelt als eerste naam De Moorstraat voor. Dit is een verwijzing naar de vijver in de buurt, die in de volksmond gekend is als 'De Moor'. De tweede naam is Kastanjelaan. Op de plaats van het huidige bouwproject zouden twee grote kastanjebomen gestaan hebben. Als laatste stelt de cultuurraad Achterbollostraat voor. Het gebied werd op deze manier aangeduid door de mensen van Tremelo, wijzend op de velden gelegen.

● Op 27 juli 2015 bracht de heer Jan Van Dijck zijn advies uit. Zijn advies weerhoudt eveneens drie namen. De eerst motiveert hij als volgt:

De naam van de huidige Meiboomlaan was in de zeventiende eeuw de Coe straet in modern Nederlands de Koestraat. Waarschijnlijk is dit de weg die de boeren met hun koeien volgden om hun beesten te laten grazen op de grote Bollo heide langs de Raambeek. Heel het gebied van de Bollo werd al in de zestiende eeuw de Werchterse heide genoemd. (Tremelo behoorde destijds tot Werchter).

Op het kadasterplan van Popp, in bijlage, staat in blauwe kleur de oude Franse of Spaanse Linie ingekleurd. Deze linie liep van Merksem (’t Schijn) naar Werchter en passeert het projectgebied.

Deze linie die bestond uit pallisaden en een gracht van minstens 5 meter breed heeft het landschap gestructureerd. Ze werd door de Fransen gebouwd tussen 1702 en 1705.

In de overblijfselen van de Franse Linie, op de grens van Baal en Pijpelheide, hield zich einde achttiende eeuw een roversbende genaamd de bende van Cartouche, schuil. Hier volgt een korte geschiedenis. Deze beruchte bende die haar hoofdkwartier had in de resten van de linie en de omliggende moerassen van de Meren, de moor en de Bollo. De moerasachtige bodem van het gebied gaven hen nog extra bescherming. Via het gangenstelsel van de linie konden zij zich gemakkelijk verplaatsen van Ninde-Tremelo via Grootlo en Baal naar Booischot.

Het tweede voorstel is dan de Franse Liniestraat.

Een andere mogelijkheid is Schaddestraat. Op de kaart van Popp kan je die verdwenen straatnaam terugvinden juist onder de Raambeek. Schadde zijn gedroogde zoden van hei of veen en werd gebruikt als brandstof. Later werd dat turf genoemd. Heel het gebied van de Bollo bestond uit vennen en heide. De heer Jan Van Dijck heeft tientallen akten in zijn bezit uit de zeventiende en achttiende eeuw van openbare verkopen van schadde of turf langs de ganse Raambeek.

 

Argumentatie

De Moorstraat: De naam ontleent zich aan de vijver die de vorm heeft van een moor. Hij stond met een kleine sluis in verbinding met de Raambeek. De vorm van de vijver is door de mens gemaakt. Tot in de helft van de 19e eeuw was dit een gebied van vennen en moerassen. Bij de verwerving van het gebied door Van Meerstraeten in 1845, liet die een plan uitwerken. De moerassen werden door het werkvolk uitgegraven tot ze deze vijver verkregen. Het is een bekende naam in de volksmond van de Tremelonaar, toch is de landschappelijk structurerende waarde minder.

De Koestraat is een verwijzing van de naam naar een oudere straat die in de omgeving lag. Er is geen landschappelijke structurende waarde noch is deze naam in de volksmond gekend. De cultuurhistorische waarde beperkt zich tot een verwijzing naar een oud gebruik.

Een groot deel van het noordelijk deel van de gemeente was in de zeventiende en achttiende eeuw in gebruik om turf te steken. Dit betreft een grote oppervlakte van de gemeente waarin ook het project is gelegen. We kunnen daarom stellen dat het een onvoldoende gebiedspecifiek voorstel betreft.

● Kastanjelaan wijst op de aanwezigheid van twee kastanjebomen. Deze bomen hebben mogelijk enige dendrologische waarde gekend en kennen eveneens een waarde in de heraldiek. De cultuurhistorische waarde van deze verdwenen kleine landschapselementen is vrij beperkt of niet gemotiveerd terug te vinden in het dossier. Op welke manier ze structuurbepalend waren voor de omgeving is niet onderzocht en mogelijk beperkt.

● Achterbollostraat is een volksgebruik tot aanduiding van een gebied. De waarde vindt zich dan ook louter in de naamgeving. Er is verder geen enkele ander waarde aan te koppelen.

● De Franse Liniestraat wordt voorgesteld. Deze Linie passeerde plaatselijk het project.

De cultuurhistorische waarde uit zich in de aanwezigheid ervan in onze hedendaagse percellering. De geschiedkundige achtergrond van de successieoorlog, het latere belang voor de roversbende van Cartouche en de landschappelijk structuurbepalende elementen die tot de dag van vandaag leesbaar zijn in het weefsel, tot zelfs in de onmiddellijke omgeving van het project, maken, dat dit voorstel de voorkeur verkiest om als nieuwe straatnaam voorgesteld te worden.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen en Geert Laporte

2 stemmen tegen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om de Franse Liniestraat definitief vast te stellen als nieuwe straatnaam.

 

Art. 2:

Het College van burgemeester en schepenen wordt belast met het informeren van de bevoegde diensten zoals minstens; de Post, het kadaster, de brandweer, politie, rijksregister en de nutsmaatschappijen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.6.Dossiernaam: Retributiereglement op werken voor derden.
Onderwerp: Goedkeuring retributie- en gebruiksreglement gemeentelijke werken ten laste van derden.

 

Voorgeschiedenis

Bestaande retributiereglementen op rioleringsaansluitingen en hakselen van snoeihout.

Nog geen retributiereglement voor dienstverlening of werken die ten lasten van derden te beschouwen zijn.

 

Juridische grond

Artikel 170, §4 van de grondwet

Geen last of belasting kan door de agglomeratie, de federatie van gemeenten en de gemeente worden ingevoerd alvorens een beslissing van hun raad.

Artikel 42, §3 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen, waaronder het retributiereglement, vast.

Artikel 43, §2, 15° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005

De bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan.

 

Argumentatie

De gemeentediensten worden ingezet voor werken ten laste van derden ondermeer bij beschadiging van het openbaar domein, veiligstellen van gevaarlijke toestanden ontstaan door derden of nalatigheid van derden, opruiming van verloren lading, plaatsen en wegnemen signalisatie, verwijderen overhangende takken op het openbaar domein, opruimen sluikstorten, enzovoort.

De kosten die de gemeente moet maken om dit soort problemen, soms als gevolg van fouten, in gebreke blijven of nalatigheid van de veroorzaker, op te lossen, kunnen op dit ogenblik niet worden verhaald.

Eveneens kunnen de gemeentediensten worden ingezet voor gevraagde taken die buiten het normale takenpakket ten algemeen nut vallen, maar wel hierbij aanleunen.

Ten einde de kosten te kunnen doorrekenen dient er een retributiereglement op werken voor derden te worden goedgekeurd.

Voor een correcte berekening van de retributie bij dat soort werken moeten de vooropgestelde eenheidsprijzen worden goedgekeurd voor manuren, draaiuren met machines, courant materiaal en stortkosten.

Ten einde het verenigingsleven ten volle te blijven ondersteunen, zal er de mogelijkheid blijven bestaan om erkende verenigingen via collegebeslissing vrij te stellen van deze retributie. In elk geval zal er voorrang gegeven worden aan werken en taken die behoren tot het normale takenpakket van de gemeente in het voor deel van het openbaar nut.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

 

Geraamde inkomsten

0200/70200000

1419/001/001/001/001

 

2000 euro per jaar van 2016-2018

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Er wordt vanaf 01 mei 2016 en voor een termijn eindigend op 31 december 2018 een retributie geheven op werken voor derden.

 

Art. 2:

De retributie is verschuldigd door de aanvrager die het aanvraagformulier invult en ondertekent.

 

Art. 3:

De retributie wordt vastgesteld als volgt:

- Hoogwerker: 150 euro/uur incl. 2 arbeiders waarbij minstens 1 uur wordt aangerekend, vervolgens wordt de prestatie per extra begonnen half uur gerekend.

- Ontstoppingen met machine: 130 euro/uur incl. 1 arbeider waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Graafmachine, graaflaad-combinatie: 60 euro/ uur incl. machinist waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Veegwagen: 80 euro/uur incl. chauffeur waarbij de prestatie  per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Vervoer met vrachtwagen of tractor met grondkar: 60 euro/uur  incl. chauffeur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Hakselaar: volgens geldend bestaand retributiereglement maar dit is voorzien voor slechts 2 arbeiders.

- Arbeider of extra inzet arbeider bij vorige: 40 euro per uur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Beton: 100 euro/m³ met een minimum van 1/2 m³.

- Mager beton, zandcement, split: 60 euro/m³ met een minimum van 1/4 m³.

- Metselstenen en mortel: 100 euro/m² met een minimum van 1/2 m².

- Buizen pvc SN4 diameter 125mm of 160mm: 12 euro/ m waarbij hulpstukken worden gerekend aan 1 meter buis.

- Storten van steen, beton, grond: 20 euro/ ton met een minimum van 1 ton.

- Storten van veeg- en ander afval: 60 euro/ ton met een minimum van 1/2 ton.

 

Art. 4:

Er wordt een factuur opgemaakt na het beëindigen van de dienstverlening. De factuur moet voldaan zijn binnen de 30 dagen.

 

Art. 5:

Het besluit wordt ter goedkeuring gezonden aan de hogere overheid.

 

Art. 6:

De gemeenteraad beslist om het hiernavolgende reglement werken voor derden goed te keuren.

 

Art. 7:

Op basis van onderhavig reglement wordt een type aanvraagformulier opgesteld dat door het college dient te worden goedgekeurd.

 

 

REGLEMENT WERKEN VOOR DERDEN

Toepassingsgebied

§ 1. Dienstverlening

De gemeente Tremelo kan aansluitend op haar taken in kader van openbaar nut ook taken uitvoeren voor derden. Voor deze taken zal een vergoeding worden aangerekend zoals bepaald in het 'retributiereglement werken voor derden'.

Deze dienstverlening is dus alleen als een verlenging van andere taken zoals (niet limitatief):

- ontstoppingen van aflopen op de openbare riolering;

- zaag- en opruimwerken langsheen het openbare domein;

- poetsen van uitgeleend materiaal;

- extra vervoer;

- veegwerken;

- opruimen van sluikstorten op particulier domein;

- maaiwerken van particuliere percelen langsheen het openbare domein;

- verbreden of wijzigen van bestaande inritstroken tussen fietspad en rijweg;

- verlagen boordstenen bij nieuwe inritten (bv bij verkavelingen);

- plaatsen na aanvraag signalisatie ingevolge inname openbaar domein;

- plaatsen van DWA, RWA- buizen bij een lange huisaansluiting, meer dan 6m (aansluiting zelf behoort tot het retributiereglement voor rioolaansluitingen),

en worden voortaan ook doorgerekend aan de tarieven zoals bepaald in het retributiereglement' werken voor derden'.

De gemeentediensten kunnen ook worden ingezet voor werken voor rekening derden bij o.m. beschadiging van het openbaar domein, veiligstellen van gevaarlijke toestanden ontstaan door derden of nalatigheid van derden, opruiming van verloren lading, plaatsen en wegnemen signalisatie, verwijderen overhangende takken op het openbaar domein, opruimen sluikstortingen, enz.

 

§ 2. Derden

Onder derden worden de inwoners, de verenigingen, en de scholen van Tremelo bedoeld. Doch in kader van verkavelingen, schadeherstel en dergelijke op grondgebied Tremelo kan een dienstverlening uitgevoerd worden voor derden buiten Tremelo.

 

De aanvraag

§ 3. Aanvraag of akkoord

De bedoelde dienstverlening wordt alleen uitgevoerd na een schriftelijk akkoord van de betreffende derden. Tevens wordt het college vooraf van de uitvoering in kennis gesteld.

 

§.4. Veiligheid

Er worden geen taken uitgevoerd in een onveilige omgeving. De leidinggevenden vergewissen zich van de toestand ter plaatse vooraleer werknemers de taken te laten aanvatten.

 

§.5. Afwijzing van taken

Het college en de leidinggevenden hebben het recht om gevraagde werken van derden te weigeren of te staken wanneer deze niet zouden aansluiten op normale taken, wanneer ze onveilig zouden zijn, of als deze overduidelijk behoren tot de particulier markt.

 

Retributie

§ 6. Tarieven

Per dienstverlening worden volgende tarieven bij de berekening van de retributie toegepast:

 

a. Prestaties:

- Hoogwerker: 150 euro/uur incl. 2 arbeiders waarbij minstens 1 uur wordt aangerekend, vervolgens wordt de prestatie per extra begonnen half uur gerekend.

- Ontstoppingen met machine: 130 euro/uur incl. 1 arbeider waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Graafmachine, graaflaad-combinatie: 60 euro/ uur incl. machinist waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Veegwagen: 80 euro/uur incl. chauffeur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend;

- Vervoer met vrachtwagen of tractor met grondkar: 60 euro/uur incl. chauffeur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Hakselaar: volgens geldend bestaand retributiereglement maar dit is voorzien voor slechts 2 arbeiders.

- Arbeider of extra inzet arbeider bij vorige: 40 euro per uur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

 

b. Materialen:

- Beton: 100 euro/m³ met een minimum van 1/2 m³.

- Mager beton, zandcement, split: 60 euro/m³ met een minimum van 1/4 m³.

- Metselstenen en mortel: 100 euro/m² met een minimum van 1/2 m².

- Buizen pvc SN4 diameter 125mm of 160mm: 12 euro/ m waarbij hulpstukken worden gerekend aan 1 meter buis.

- Storten van steen, beton, grond: 20 euro/ ton met een minimum van 1 ton.

- Storten van veegafval: 50 euro/ ton met een minimum van 1/2 ton.

 

§ 7. Afwijkingen

Het college kan gemotiveerd afwijken van de retributie indien:

          het een noodsituatie betreft

          de openbare veiligheid in het gedrang komt.

          Een aanvraag gebeurt door een erkende vereniging, scholen en residentiële- en zorginstellingen, mits een gemotiveerde collegebeslissing en voor zover de normale werkzaamheden dit toelaten.

Politieke partijen, en evenementen georganiseerd door mandatarissen of vertegenwoordigers van een politieke partij kunnen in geen geval onder deze afwijking vallen.

 

Aansprakelijkheid en procedure

§ 8. Aansprakelijkheid

De gemeente Tremelo is niet aansprakelijk voor ondergrondse beschadigingen of defecten die voortvloeien uit verkeerde of gebrekkige informatie van de derde. Ook onafwendbare bovengrondse beschadigingen die voortvloeien uit het betreden van het particulier eigendom met de nodige machines, kunnen niet worden verhaald op de gemeente.

 

§.9. Procedure

Alvorens de taken aan te vatten, zal de derde zich schriftelijk akkoord verklaren met onderhavig reglement en het toepasselijk retributiereglement. Na de uitvoering van de werken ondertekent hij een prestatiedocument waarop duidelijk de uitgevoerde taken zijn omschreven en het aantal manuren en/of eenheden, en krijgt hiervan een afschrift.

 

Betaling

§ 10.

Er wordt een factuur opgemaakt volgens het geldende retributiereglement.

De retributie is verschuldigd door de aanvrager die het aanvraagformulier invult en ondertekent.

De factuur moet voldaan zijn binnen de 30 dagen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling P&O

 

Communicatie

P.7.Dossiernaam: Retributiereglement Baloise Belgium Tour
Onderwerp: Retributiereglement op de drankverkoop en de verkoop van sponsoring en hospitalitypakketten voor de Baloise Belgium Tour op zondag 29 mei 2016

 

Voorgeschiedenis

CBS 15/09/2015: Organisatie Baloise Belgium Tour 29 mei 2016

CBS 05/04/2016: Genodigden Baloise Belgium Tour 29 mei 2016

 

Feiten en context

Op zondag 29 mei start de slotetappe van de Baloise Belgium Tour in Tremelo. De gemeente heeft ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid om extra initiatieven toe te voegen aan het bestaande programma van de Baloise Belgium Tour. Er werd een sportief en feestelijk dagprogramma uitgewerkt op en rond het Damiaanplein. Bovendien kan de gemeente lokale sponsors aantrekken en gebruik maken van een aantal communicatieve mogelijkheden die door de organisatie worden voorzien. Hiervoor werd een sponsor- en hospitalitydossier opgesteld. Sponsors kunnen ter plaatse genieten van een speciale vip-ontvangst.

 

Argumentatie

Een aantal sponsor- en hospitalitypakketten geven ondernemers de kans om hun zaak tijdens dit uniek, sportief mediagebeuren in de kijker te zetten en samen met genodigden dit wielerfeest als vips te beleven. Gemeente- en OCMW-raadsleden en hun partners kunnen aan het vip-gebeuren deelnemen onder speciale voorwaarden. In de vip-tent en op het Damiaanplein worden ook dranken te koop aangeboden.

 

Financiële weerslag

De ontvangsten uit de verkoop van sponsoring en drank worden geboekt op

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0520 702 099 00

1419-001/001/001/001

 

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad stelt de prijzen voor sponsoring- en hospitalitypakketten (gedetailleerde inhoud beschreven in het sponsordossier) als volgt vast:

Hospitalitypakket 1 - vip-ontbijt: 60 euro

Hospitalitypakket 2 -  vip-tourcafé: 30 euro

Sponsorpakket 1 - hoofdsponsor: 3.500 euro

Sponsorpakket 2 - medesponsor: 2.000 euro

Sponsorpakket 3 - lokale sponsor: 100 euro

Betaalbaar via overschrijving op rekeningnummer van Gemeente Tremelo.

 

Art. 2:

Gemeente- en OCMW-raadsleden en hun partner kunnen inschrijven voor de vip-lunch aan 20 euro per persoon. Betaalbaar via overschrijving op rekeningnummer van Gemeente Tremelo.

 

Art. 3:

Dranken worden aangeboden aan 2 euro per consumptie (frisdranken/bieren) en 3 euro per consumptie (zware bieren/wijnen) via de verkoop van drankbonnetjes. Ze zijn contact betaalbaar bij afgifte van de drankbonnetjes.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Bevolking/Burgerlijke stand

P.8.Dossiernaam: Retributiereglement kaartlezers
Onderwerp: Retributiereglement verkoop digitale kaartlezers

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo streeft naar een efficiënte en professionele dienstverlening, waarbij ze de digitale communicatie wil versterken en dit door middel van de uitbouw van het e-loket.

 

Feiten en context

Aangezien voor het gebruik van het e-loket, in het kader van de beveiliging en privacy, nu ook gebruik kan gemaakt worden van aanmelding met een elektronische identiteitskaart via een digitale kaartlezer, lijkt het ons opportuun om deze kaartlezers aan te bieden.

De gemeente betaalt voor de kaartlezers € 9,90.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet, artikel 42.

 

Advies

De prijs voor de kaartlezers af te ronden op 10 euro per kaartlezer.

 

Argumentatie

Om het gebruik van de nieuwe website en het e-loket zoveel mogelijk te stimuleren, lijkt het ons nuttig om deze kaartlezers, als extra service naar te burger toe, aan te bieden.

De kaartlezers worden aangekocht bij een lokale handelaar.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

70010000/011902

1419/002/001/001/002

0

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Vanaf heden wordt een retributie geheven voor de doorverkoop aan de inwoners van Tremelo van digitale kaartlezers.

Deze retributie wordt als volgt vastgesteld: 10 euro voor een kaartlezer.

 

Art. 2:

De retributie moet bij aankoop van de kaartlezer contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.9.Dossiernaam: Dotatie aan politiezone BRT 2016
Onderwerp: Vaststelling gemeentelijke bijdrage 2016 politiezone BRT

 

Voorgeschiedenis

Goedkeuring van het budget 2016 door de politieraad van de politiezone BRT op 16/12/2015.

Gemeenteraad 4 februari 2016 vaststelling bijdrage aan politiezone, dit punt werd uitgesteld naar een volgende gemeenteraad.

 

Feiten en context

In een meergemeentezone wordt de begroting van het lokale politiekorps goedgekeurd door de politieraad, overeenkomstig de door de Koning vastgestelde minimale begrotingsnormen.

De begroting van deze politiezone komt ten laste van de federale staat en van de verschillende gemeenten van de zone, in dit geval de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo.

Elke gemeenteraad die deel uitmaakt van de zone stemt de dotatie die aan de politiezone moet worden toegekend.

 

Juridische grond

De wet van 07.12.1998 op de geïntegreerde politie inzonderheid artikel 40.

 

Argumentatie

Op voorstel van de politiezone BRT bedraagt de dotatie voor de gemeente Tremelo 1.238.834,35 euro voor het dienstjaar 2016. De voorgestelde dotatie werd ingeschreven in het budget 2016 van de gemeente Tremelo.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0400/64940000

1419/001/001/001/001

1.238.834,35 euro

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De dotatie aan de politiezone Begijnendijk / Rotselaar / Tremelo wordt vastgesteld op 1.238.834,35 euro voor het dienstjaar 2016 en dit bedrag werd ingeschreven in het budget 2016 van de gemeente.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan de politiezone Begijnendijk / Rotselaar / Tremelo, aan de bijzondere rekenplichtige van de politiezone, aan de financieel beheerder van de gemeente en aan de financiële dienst van de gemeente.

 

Art. 3:

Deze beslissing is onderworpen aan het administratieve toezicht zoals bepaald in het decreet van 28 april 1993 en wijzigingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.10.Dossiernaam: EANDIS ASSETS / kapitaalverhoging
Onderwerp: Verzoek aan Finilek om de kapitaalverhoging van Eandis Assets te onderschrijven

 

Voorgeschiedenis

          De gemeente Tremelo is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

Feiten en context

22 maart 2016 aangetekende brief van Finilek.

 

Juridische grond

          Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Het gemeentedecreet en in het bijzonder artikel 42.

          Statuten van Finilek.

 

Advies

Toelichting in de motiveringsnota voor de kapitaalverhoging.

 

Argumentatie

Finilek kan op verzoek en voor rekening van de gemeente Tremelo rechtstreeks aandeelhouder worden van Eandis Assets door intekening op de kapitaalverhoging.

 

Financiële weerslag

De kapitaalverhoging voor rekening van de gemeente Tremelo door Finilek wordt gefinancierd via vreemde middelen (bankfinanciering).

Er moeten geen uitgavekredieten in het budget worden voorzien.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist Finilek te verzoeken voor rekening van de gemeente Tremelo de kapitaalverhoging van Eandis Assets te onderschrijven voor een bedrag van 154.791,33 €.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: Interleuven - alg. verg. 25 mei 2016
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente bij Interleuven.

 

Feiten en context

25 maart 2016: uitnodiging voor de algemene vergadering van Interleuven op woensdag 25 mei 2016 met als agenda:

1.Samenstelling van het bureau.

2.Goedkeuring verslag algemene vergadering en buitengewone algemene vergadering dd. 23.12.2015.

3.Verslag over de activiteiten 2015.

4.Jaarrekening per 31.12.2015 – verslag van de Commissaris-Revisor.

5.Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten.

6.Kwijting te verlenen aan bestuurders en Commissaris-Revisor.

7.Provinciale bijdrage voor werkingskosten 2016 cfr. art. 14.1. van de statuten.

8.Vervanging leden raad van bestuur:

          De gemeente Rotselaar draagt de heer Dirk Claes voor als vervanging van de heer Jan Vanborren in de raad van bestuur.

          De gemeente Tervuren draagt mevr. Kelly Merckx voor als vervanging van de heer Werner Aerts in de raad van bestuur.

          De Provincie Vlaams-Brabant draagt de heer Jo De Clercq voor als vervanging van mevr. Marie-Claire Loozen in de raad van bestuur.

9.Diversen.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

6 juli 2001: decreet houdende intergemeentelijke samenwerking;

Gecoördineerde statuten van Interleuven;

 

Advies

Overwegende dat de gemeenteraad deze agendapunten heeft besproken en om hiernavolgende redenen ter zake het volgende standpunt inneemt.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger te bekrachtigen;

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren en Geert Laporte

 

Art. 1:

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 25.05.2016 van Interleuven als volgt vast te stellen :

-goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: PBE jaarvergadering 27 mei 2016
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van de PBE.

De volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van de PBE werd reeds aangeduid tot het einde van de lopende legislatuur.

 

Feiten en context

22 maart 2016: brief waarbij de PBE de gemeente Tremelo uitnodigt op de jaarvergadering van 27 mei 2016. Met de als bijlage gevoegde stukken: de agenda, toelichting en documentatie.

 

Juridische grond

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales.

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

PBE vraagt om over de agendapunten te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook om het mandaat te willen bepalen van de volmachtdrager op de jaarvergadering.

De agendapunten zijn:

1.Jaarrekening 2015

Bespreking van het verslag van de raad van bestuur

Bespreking van het verslag van de commissaris

Goedkeuring van de jaarrekening

Bestemming van het resultaat

2.Kwijting aan bestuurders en de commissaris

3.Statutenwijziging

4.Kapitaalverhoging

5.Aanpassing van Addendum I van de statuten

6.Akteneming decretale verplichting

7.Ontslag en benoeming van bestuurders

8.Kennisgeving: toetredingen Infra-X-net en InfraGIS

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de agendapunten van de agenda van de jaarvergadering van de PBE van 27 mei 2016, zoals hoger gesteld, met inbegrip van de statutenwijziging, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist onder voorbehoud van de goedkeuring van de statutenwijziging door de algemene vergadering van de PBE, in te tekenen op 105 aandelen G, zijnde het aan de gemeente voorbehouden deel van de 4.377 te creëren aandelen G, volledig te volstorten aan 12,4 € per aandeel G met de middelen beschikbaar gesteld door de PBE.

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist niet in te tekenen op het voorstel voor het geval één of meer deelnemende gemeenten niet zouden intekenen op hun voorbehouden deel van de 4.377 te creëren aandelen G, en tevens onder het voormeld voorbehoud, met de middelen beschikbaar gesteld door de PBE, op een aantal aandelen G waarop niet wordt ingetekend door die andere gemeente(n) en dit eveneens in dezelfde verhouding als de verdeling van de winstbewijzen WE en waarvan het exacte aantal zal vastgesteld worden door de algemene vergadering na akteneming van alle gemeenteraadsbeslissingen tot intekening van aandelen G.

 

Art. 4:

De gemeenteraad verleent mandaat aan de effectieve volmachtdrager en in voorkomend geval de plaatsvervangende volmachtdrager wordt  mandaat verleend om op de jaarvergadering van 27 mei 2016 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 5:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan de PBE, ter attentie van de heer Paul Bouwens, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: Creadiv nv - alg. verg. 10 juni 2016
Onderwerp: goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van Creadiv nv.

De volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van de Creadiv nv werd reeds aangeduid tot het einde van de lopende legislatuur.

 

Feiten en context

31 maart 2016: brief waarbij Creadiv nv de gemeente Tremelo uitnodigt op de jaarvergadering van 10 juni 2016. Met de als bijlage gevoegde stukken: de agenda, toelichting en documentatie.

 

Juridische grond

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales.

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

Creadiv nv vraagt om over de agendapunten te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook om het mandaat te willen bepalen van de volmachtdrager op de jaarvergadering.

De agendapunten zijn:

1. Jaarrekening 2015;

- Bespreking van het verslag van de raad van bestuur

- Bespreking van het verslag van de commissaris

- Goedkeuring van de jaarrekening en de bestemming van het resultaat

2. Kwijting aan de bestuurders

3. Kwijting aan de commissaris-revisor

4. Ontslag en benoeming van een bestuurder

- Akteneming van het ontslag van Michel Doomst als bestuurder

- Benoeming van kandidaat-bestuurder Guy Dumst

5. Rondvraag

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

1 stem tegen: Alain Verschaeren

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de agendapunten van de algemene vergadering van Creadiv nv van 10 juni 2016, zoals opgenomen in de uitnodiging van 31 maart 2016 en op basis van de bekomen documenten goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager en in voorkomend geval de plaatsvervangende volmachtdrager om op de algemene vergadering van Creadiv nv van 10 juni 2016 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Creadiv nv, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, ter attentie van de heer Paul Bouwens.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: Finilek / jaarvergadering 17 juni 2016
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

Feiten en context

22 maart 2016: aangetekende brief van Finilek tot uitnodiging tot de jaarvergadering op 17 juni 2016 met als agenda:

1.Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2015;

2.Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2015;

3.Goedkeuring van de jaarrekening 2015 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

5.Statutaire benoemingen;

6.Statutaire mededelingen.

 

De inhoud van de documentatie die met de uitnodiging werd meegestuurd.

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

 

Juridische grond

15 juli 2005: gemeentedecreet art. 42;

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking;

Statuten van Finilek.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te geven over de agendapunten van de jaarvergadering van 17 juni 2016.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

4 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de jaarvergadering van 17 juni 2016 van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: Hofheide AV 21 juni 2016
Onderwerp: Algemene vergadering 21 juni 2016, aanstelling afgevaardigde. Voorgesteld wordt Marie-Louise Maes.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

17 maart 2016: brief van de IGS Hofheide met bijlagen, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 21 juni 2016 met volgende agenda:

1.Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 22 december 2015

2.Vaststelling van de jaarrekening en het jaarverslag 2015

3.Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris

4.Ruling met het oog op het behoud van het ressorteren onder de rechtspersonenbelasting

5.Wijziging van de statuten

6.Werking van het crematorium

7.Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

15 juli 2005: gemeentedecreet.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger.

Voorgesteld wordt Marie-Louise Maes.

 

BESLUIT

Goedkeuring agenda

20 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

Afgevaardigde Marie-Louise Maes

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

4 stemmen tegen

2 onthoudingen

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Marie-Louise Maes, schepen, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide" op 21 juni 2016 en haar te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 3:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.16.Dossiernaam: Bibliotheek afgevoerde materialen
Onderwerp: Schenking afgevoerde materialen Huize de Veuster en/of Siddartha

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 27 september 2007 schenking afgevoerde boeken van de bibliotheek aan Siddartha.

Mail van 24 maart 2016 van Huize de Veuster met de vraag om afgevoerde materialen te verkrijgen van de bibliotheek om te verkopen op hun rommelmarkt.

 

Feiten en context

De gemeente voorziet jaarlijks kredieten voor de aankoop van materialen voor de bibliotheek.

Er worden steeds nieuwe materialen aangeschaft in het kader van een optimale dienstverlening.

Door onvoldoende bergruimte worden er jaarlijks in de bibliotheek een groot aantal materialen afgevoerd.

De bibliotheek heeft nog steeds veel verouderde materialen in haar bezit.

Deze materialen worden eerst aan de bibliotheekgebruikers aangeboden voor 1 euro per stuk.

In het verleden werden deze materialen geschonken aan Siddartha.

Huize de Veuster vraagt om ook afgevoerde materialen te verkrijgen zodat zij deze kunnen verkopen op hun rommelmarkt.

 

Juridische grond

          Gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2015 betreffende de goedkeuring van het retributie reglement voor de verkoop van afgevoerde bibmaterialen en de vaststelling van de verkoopprijs.

          Gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2007 betreffende de schenking van afgevoerde boeken aan Siddartha.

 

Argumentatie

De bibliotheek heeft veel afgevoerde materialen in haar bezit.

De afgevoerde materialen die na zes maanden in de bibliotheek niet verkocht zijn, te schenken aan Siddartha en/of Huize de Veuster. Het probleem van onvoldoende bergruimte in de bibliotheek kan zo worden opgelost.

Op deze manier draagt de gemeente haar steentje bij in sociale projecten binnen haar gemeente.

De materialen worden ingepakt en afgehaald door Siddartha en/of Huize De Veuster na afspraak met de bibliothecaris.

 

Financiële weerslag

Geen financiële gevolgen

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De afgevoerde materialen die niet verkocht zijn in de bibliotheek worden geschonken aan Siddartha en/of Huize de Veuster.

 

Art. 2:

De materialen worden ingepakt en afgehaald door Siddartha en/of Huize de Veuster na telefonisch contact met de bibliothecaris, Mariella Vranckx.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.17.Dossiernaam: Samenwerkingsovereenkomst Sven Nys Cycling Center
Onderwerp: Goedkeuring samenwerkingsovereenkomstvoorwaarden Sven Nys Cycling Center

 

Voorgeschiedenis

25 oktober 2012: gemeenteraadsbeslissing betreffende de goedkeuring van de financiële bijdrage voor het Sven Nys Cycling Center.

29 september 2015: collegebeslissing betreffende de juridische overeenkomst van het Sven Nys Cycling center zoals deze is voorgelegd aan de raad van bestuur van toerisme Vlaams-Brabant VZW.

19 april: collegebeslissing betreffende de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst Sven Nys Cycling Center.

 

Argumentatie

De verschillende partners streven er gezamenlijk naar om op het domein Balenberg een sportief natuur- en fietspark te realiseren waar verschillende sportief-recreatieve activiteiten worden georganiseerd voor een breed publiek.

Met het oog op het realiseren van de gezamenlijke doelstelling verbinden de individuele partners er zich toe om activiteiten uit te voeren zoals beschreven in de samenwerkingsovereenkomst.

Er dient een samenwerkingsovereenkomst ondertekend te worden door de verschillende partners namelijk:

NV Balenberg

Toerisme Vlaams-Brabant VZW

Gemeente Tremelo

Wielerbond Vlaanderen VZW afdeling Vlaams-Brabant

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de samenwerkingsovereenkomst betreffende de uitbating van het Sven Nys Cycling Center goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 april 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.18.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019