Zitting van 28 maart 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Werner Van Nuffelen, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vergadering d.d. 28.02.2019
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering

 

Voorgeschiedenis

28.02.2019: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuurt artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 28 februari 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Punt bijlagen/links GR_van_28-02-2019 Notulen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Kennisname installatie politieraad
Onderwerp: PV van installatie van de politieraad d.d. 27.02.2019

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Punt bijlagen/links PV installatie politieraad.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Bestuur en Werking

P.3.Dossiernaam: Reglement ter verkoop van onroerende goederen
Onderwerp: Algemeen reglement ter verkoop van onroerende goederen

 

Voorgeschiedenis

          18 december 2018: de raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan het algemeen reglement ter verkoop van onroerende goederen.

          28 februari 2019: het college van burgemeester en schepenen besluit een positief advies te geven omtrent het algemeen reglement ter verkoop van onroerende goederen.

 

Feiten en context

In tegenstelling tot het OCMW beschikt de gemeente op heden niet over een algemeen reglement ter verkoop van onroerende goederen. Er wordt voorgesteld om hetzelfde reglement als het OCMW aan te nemen, zodat alle verkopen van onroerende goederen binnen lokaal bestuur Tremelo voortaan volgens dezelfde procedure zullen verlopen.

 

De intentie tot verkoop van een onroerend goed zal bekend gemaakt worden door publicatie op de website van gemeente Tremelo, in een weekblad of krant, op een platform voor verkoop van onroerende goederen, alsook op een groot bord dat aan het onroerend goed zelf geplaatst wordt.

 

Bij de verkoop van een onroerend goed door een lokaal bestuur, is de openbare verkoop de algemene regel. Een onderhandse verkoop is een uitzondering die enkel toegepast kan worden om redenen van algemeen belang. De notie 'openbare verkoop' wordt in dit reglement op een moderne manier ingevuld: de verkoop zal niet gerealiseerd worden door de klassieke bijeenkomst waarbij elke geïnteresseerde de mogelijkheid krijgt om een bod uit te brengen, maar wel door middel van twee fases waarin door iedereen een bod uitgebracht kan worden per e-mail of per brief. Er wordt gewerkt met een eerste fase van open biedingen en een tweede fase van gesloten biedingen. Enkel biedingen die hoger zijn dan de instelprijs, zijn geldig. Deze instelprijs wordt bepaald door de raad en houdt minstens rekening met de geschatte waarde, de gemaakte kosten en een opportuniteitsmarge.

 

In de eerste fase van open biedingen wordt elke geboden prijs, die hoger is dan een eerder geboden prijs, bekend gemaakt door publicatie op de website. Na afloop van de eerste fase start een tweede fase waarin iedereen een gesloten bod kan uitbrengen. Dit gesloten bod moet verplicht een bepaald percentage (afhankelijk van de instelprijs) hoger zijn dan het hoogste open bod. Ook personen die in de eerste fase geen bod ingediend hebben, mogen in de tweede fase nog een gesloten bod uitbrengen. Elk gesloten bod moet ingediend worden onder gesloten omslag, en zal geopend worden op een publieke zitting. Na de start van deze publieke zitting kan geen enkel bod meer ingediend worden. Het onroerend goed zal verkocht worden aan de persoon met het hoogste, gesloten bod.

 

Juridische grond

          Omzendbrief BB 2010/02 betreffende de vervreemding van onroerende goederen door provincies, gemeenten, OCMW's en besturen van erkende erediensten.

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 40 waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van reglementen, onder andere betreffende het gemeentelijk beleid en het inwendige bestuur van de gemeente.

 

Argumentatie

Het OCMW beschikt op heden over een algemeen reglement ter verkoop van onroerende goederen. Gelet op de integratie tussen gemeente en OCMW, zou het opportuun zijn indien er voor de verkoop van gemeentelijke eigendommen gebruik gemaakt wordt van diezelfde procedure. Voor mogelijke kopers is het immers zeer omslachtig indien er verschillende procedures gevolgd zouden moeten worden, afhankelijk of het gaat om een eigendom van de gemeente, dan wel van het OCMW. In de praktijk zijn het ook dezelfde personeelsleden die de verkoop zullen opvolgen, ongeacht of het gaat om een eigendom van de gemeente of het OCMW, waardoor het ook voor hen eenvoudiger zou zijn indien gebruik gemaakt wordt van dezelfde procedure.

 

Aangezien er op heden geen vaste procedure bestaat binnen de gemeente, wordt voorgesteld om de procedure van het OCMW te volgen. Deze procedure werd reeds eerder goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn, en werd ook bevestigd door het Agentschap Binnenlands Bestuur. De procedure beantwoordt aan de vereiste van een openbare verkoop, aangezien iedereen de kans krijgt om een bod te doen en individuele begunstiging onmogelijk gemaakt wordt. Daarnaast wordt er op verschillende manieren publiciteit gemaakt voor een verkoop, zodat ook zij die nog niet beschikken over internet en PC, op de hoogte kunnen zijn van de geplande verkopen en het verloop van de procedure. Hiermee wordt voldaan aan de vereiste van voldoende publiciteit.

 

Middels deze procedure wordt gehoopt meer geïnteresseerden te kunnen aantrekken dan door de klassieke, openbare verkoop. Er is immers een lange periode waarin geïnteresseerden een bod kunnen doen, en door de publicatie van elk hoger bod, worden geïnteresseerden gemotiveerd om telkens een hoger bod te doen. Daarnaast worden ook de kosten van een notaris uitgespaard.

 

Er wordt geopteerd voor een centralisatie van alle procedures tot verkoop op het OCMW: formulieren afhalen, biedingen indienen, de publieke zitting,... zou allemaal doorgaan op het OCMW. Het OCMW beschikt immers over één vaste onthaalmedewerker, terwijl er op de gemeente verschillende personen afwisselend het onthaal verzorgen, waardoor er veel meer personen op de hoogte gebracht zouden moeten worden van de te volgen procedure. Daarnaast is het naar de burger toe duidelijk dat hij voor alles omtrent de verkoop van onroerende goederen op het OCMW moet zijn.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het reglement ter verkoop van onroerende goederen, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.4.Dossiernaam: Camerareglement
Onderwerp: Operationeel cameranetwerk - advies en goedkeuring reglement.

 

Feiten en context

          De gemeente beschikt sinds september 2018 over een operationeel cameranetwerk bestaande uit 21 overzichtscamera's

          Voor dit netwerk werd een positief advies afgeleverd door de korpschef op 11 februari 2019 en door de Gegevensbeschermingsautoriteit een vergunning verleend.

          In 2018 besliste de gemeente om 21 vaste camera's aan te kopen.

          Alvorens deze camera's effectief gebruikt kunnen worden, is het noodzakelijk dat een aangepast reglement voor het gebruik van vaste camera's wordt goedgekeurd.

 

Juridische grond

          Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden

          Wet op het politieambt ( 5/08/1992)

          Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

          Wet tot regeling van de plaatsing en gebruik van bewakingscamera's (21/03/2007)

          Ministeriële omzendbrief over de wet van 21/03/2017 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s (10/12/2009)

          Ministeriële omzendbrief over de wijziging van de omzendbrief van 10/12/2009 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s (13/05/2011).

          Koninklijk besluit tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt (10/02/2008)

          Koninklijk besluit betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s ( 02/07/2008)

          Decreet lokaal bestuur, artikel 40, §3.

 

Advies

De korpschef van de politiezone gaf op 11/02/2019 een gunstig advies op de adviesvraag van de verwerkingsverantwoordelijke.

 

Argumentatie

De vaste en tijdelijke vaste camera's zijn een middel om:

osluikstorters te betrappen

ohet veiligheidsgevoel van de bevolking te verhogen

ode verstoringen van de openbare orde en veiligheid op te volgen

ode strijd tegen vandalisme en inbraken aan te gaan

ode reeds bestaande camera-infrastructuur te optimaliseren

ocameratoezicht werkt ontradend en afschrikkend

 

Cameratoezicht verhoogt de efficiëntie en leidt tot een meer gerichte inzet van middelen (vb. mankracht).

 

Opgeslagen beelden kunnen verwerkt / opgeslagen worden voor de opsporing en vervolging van criminaliteit.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/24100000/011901

1419/001/001/001/002

2019:

140 805,30 euro

9 539,64 euro

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad geeft een positief advies bij de aanvraag van de verwerkingsverantwoordelijke en keurt het reglement goed.

 

Art. 2:

Dit reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 van het decreet Lokaal Bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5.Dossiernaam: Verkaveling 201835 (OMV_2018095597) Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201835 (OMV_2018095597) voor het verkavelen van gronden van Henri Liekens voor de percelen gelegen Jagerslaan/Maria-ter-Heidelaan, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie A nrs. 405 M en 405 N.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 30 november 2018: aanvraag van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden voor het project gelegen Jagerslaan/Maria-ter-Heidelaan, 3120 Tremelo,gekadastreerd (afd.1) sectie .A nrs. 405 M, N.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: (201835) en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2018095597.)

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 18 januari 2019 tot 17 februari 2019.  Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Jagerslaan / Maria-ter Heidelaan, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1 ) sectie A nrs. 405 N, 405 M.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal, Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

 

Argumentatie

Het behoort om het wegtracé en de openbare, publieke ruimte in te lijven in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

De aanvrager zal eveneens dienen in te staan voor de aanleg van de wegenis en voor de aanleg van de publieke en groene ruimte.

De gemeente zal de eigendom van de aangelegde infrastructuur pas aanvaarden na de goedkeuring van de voorlopige oplevering.  Eerder kan geen kavel te koop worden aangeboden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé met bijhorende infrastructuur van de zij-aftakking van de Maria-ter-Heidelaan, 3120 Tremelo en gekadastreerd sectie A nrs. 405 M, N (afd.1), zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van  14a70ca (lot 7) en 35 ca (lot 9), waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de gemeenteraadsvoorzitter bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte kan pas verleden worden na de voorlopige oplevering van de wegenis en bijhorende infrastructuur.

 

Art. 4:

Aan de Aan de omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden met referte nummer 201835 (OMV_2018095597) voor de percelen gelegen Jagerslaan / Maria-ter Heidelaan, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd. 1 ) sectie A nrs. 405 M, N worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van Fluvius (Fluvius-Bouwadvies-Digitaal@fluvius.be), vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, advies@proximus.com

De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet (Telenet digitaal, Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.6.Dossiernaam: Sociaal Wonen Arrondissement Leuven (SWAL)
Onderwerp: Clusterverdeling en vertegenwoordiging in raad van bestuur m.b.t. SWAL

 

Voorgeschiedenis

17 mei 2014

Afslanking van raden van bestuur van sociale huisvestingsmaatschappijen, regeling van zitpenningen, aanwerving en verloning van de directeur

21 april 2015

Aanpassing van de statuten ifv BVR beheersaspecten.

Uitstel van de inwerkingtreding van nieuwe statuten tot algemene vergadering 2019

De afslanking van 17 bestuursmandaten (10 publieke mandaten / 7 private mandaten) naar 9 bestuursmandaten (6 publieke mandaten / 3 private mandaten)

15 juni 2016

minimale schaalgrootte (1000 huurwoningen) van sociale huisvestingsmaatschappijen

met ingang vanaf 1/1/2019 met mogelijkheid tot uitstel van 5 jaar

3 februari 2017

de schrapping van subsidies met uitzondering infrastructuursubsidies in gemengde  projecten met verhouding 20% koop en 80%huur

Het vaststellen van een prijsplafond voor sociale leningen

30 maart 2017

de uitdaging om tegen 2024 eigenstandig de minimumschaalgrootte van 1000 huurwoningen te behalen door zelf sociale huurwoningen te bouwen en/of in beheer te nemen (in aanvraag uitstel 379 huurwoningen in verhuur/beheer).

in nieuwe projecten zoveel mogelijk verhouding 20% koop/80% huur te respecteren zodat infrastructuursubsidie gegarandeerd is (± 30.000 euro per woning).

Bij het bouwen van sociale koopwoningen zoveel mogelijk rekening houden met de prijsplafonds voor sociale leningen.

Mail 25.02.2019

Uiterlijk tegen 18/3/2019 dient Swal nog input van de gemeente Tremelo te krijgen over de indeling van de clusters en de beurtrol van bestuurders zodat dit kan opgenomen in het definitieve ontwerp van het reglement teneinde het nieuwe bestuur van SWaL opnieuw samen te stellen.

 

Feiten en context

De samenstelling van de raad van bestuur door stemming zoals opgenomen in de statuten is een weinig haalbare kaart.  Op basis van afspraken tussen aandeelhouders is  eerder realistisch.

Hiervoor dient een reglement te worden opgesteld dat afspraken vastlegt.  Het invullen van private bestuursmandaten blijft echter door stemming.  Het reglement zal voorgelegd worden in bijzondere algemene vergadering voorafgaand aan de algemene vergadering van 16 april 2019.

 

Er wordt voorgesteld om publieke vennoten te clusteren.  Als basis voor de indeling werden IGS projecten gebruikt.  Zo wordt de gemeente Tremelo voorgesteld in cluster vier, samen met Keerbergen, Boortmeerbeek, Begijnendijk en de stad Diest.

 

Een bestuursmandaat is mogelijk indien huurwoningen in patrimonium of in voorbereiding.  Er wordt een beurtrol voorgesteld in termijnen van minstens één jaar, in samenspraak met betrokken clustergemeenten.  In concreto betekent dit voor Tremelo dat in 2024 een invulling gedaan wordt in de raad, samen met de provincie, de stad Leuven, stad Tienen, Haacht en Glabbeek.

Dit bestuursmandaat is zonder enige vorm van vergoeding of bezoldiging.

 

Er wordt van de gemeente Tremelo verwacht dat een dubbele kandidaatstelling wordt gedaan in het kader van genderdiversiteit.  Indien de beoogde genderdiversiteit niet wordt bereikt zal een loting gebeuren.

 

Aan de gemeente Tremelo wordt uiterlijk tegen 18 maart een akkoord gevraagd m.b.t. de opdeling van de clusters en feedback over het ontwerp van reglement.  Er wordt eveneens een dubbele kandidaatstelling gevraagd, met vermelding van de voorkeurskandidaat, voor de volledige legislatuur tot 2025.

 

Juridische grond

BVR beheersaspecten d.d. 17/5/2014

 

Krachtens artikel 6 van de statuten bestaat de raad van bestuur uit 9 leden, 3 mandaten van bestuurder worden toegekend aan de private vennoten en 6 mandaten van bestuurder worden toegekend aan de publieke vennoten.

Eén mandaat van bestuurder wordt voorbehouden aan de cluster van de gemeenten Keerbergen, Boortmeerbeek, Tremelo, Begijnendijk en stad Diest (CLUSTER 4)

 

De invulling van de publieke bestuursmandaten verloopt volgens beurtrol, waarbij rekening wordt gehouden of er in de betrokken gemeenten sociale huurwoningen in beheer zijn of in de planning staan, telkens als volgt:

- CLUSTER 1: provincie Vlaams-Brabant

- CLUSTER 2: stad Leuven

- CLUSTER 3: Hoegaarden – stad Tienen

- CLUSTER 4: Keerbergen – Boortmeerbeek – Tremelo – Begijnendijk

- CLUSTER 5: Rotselaar – Oud-Heverlee – Haacht – Tervuren

- CLUSTER 6: Tielt-Winge – Lubbeek – Glabbeek

 

Het reglement bepaalt de invulling van de publieke bestuursmandaten in concreto als volgt:

- 2019: provincie Vlaams-Brabant – stad Leuven – Hoegaarden – Keerbergen – Rotselaar – Tielt-Winge

- 2020: provincie Vlaams-Brabant – stad Leuven – Hoegaarden – Keerbergen – Rotselaar – Tielt-Winge

- 2021: provincie Vlaams-Brabant – stad Leuven – stad Tienen – Boortmeerbeek – Oud-Heverlee – Lubbeek

- 2022: provincie Vlaams-Brabant – stad Leuven – stad Tienen – Boortmeerbeek – Oud-Heverlee – Lubbeek

- 2023: provincie Vlaams-Brabant – stad Leuven – stad Tienen – Begijnendijk – Tervuren – Glabbeek

- 2024: provincie Vlaams-Brabant – stad Leuven – stad Tienen – Tremelo – Haacht – Glabbeek

 

Het is in de aanloop naar de gewone algemene vergadering aan de volgende gemeente/publieke vennoot in de beurtrol om een voordracht te doen. Bij gebreke aan kandidaat van die volgende gemeente, kan de er opvolgende gemeente in de beurtrol een voordracht doen.

 

Krachtens artikel 6 van de statuten wordt de duur van een mandaat vastgesteld op zes jaar. Elk jaar treden er één of twee bestuurders af tijdens de gewone algemene vergadering. De eerste maal wordt de volgorde van uittreding bepaald door loting onder de bestuurders.

In het jaar 2021 zijn twee andere bestuurders uittredend en herkiesbaar: mandaat van CLUSTER 3 en 4;

 

Krachtens artikel 6 van de statuten dient er gewaakt te worden over de genderdiversiteit van de raad van bestuur.  Elke publieke vennoot die een voordracht doet voor een toegewezen mandaat dient minstens twee 0kandidaat-bestuurders van een verschillend geslacht voor te stellen, waarbij zij tegelijk een voorkeur opgeven voor één van de voorgedragen kandidaten, zodat die gewone algemene vergadering aan de hand van een eerste samenstelling van de raad van bestuur kan creëren. Indien de  voordracht niet voldoet aan deze vereisten, is deze niet ontvankelijk.

 

Argumentatie

De clusterverdeling op basis van het IGS is een logische en werkbare keuze.

 

Ingevolge de vernieuwing van de gemeenteraad is het noodzakelijk is om de aanduiding van de afgevaardigden in de sociale huisvestingsmaatschappijen te vernieuwen.  Hierbij wordt rekening gehouden met de vereiste genderdiversiteit.

 

BESLUIT

B.A.V. Jan Van Herck

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

4 onthoudingen

RvB Jan Van Herck

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

3 stemmen tegen

3 onthoudingen

1 stemmen blanco

RvB Nele De Preter

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

1 stem tegen

3 onthoudingen

1 stemmen blanco

 

Art. 1

In te stemmen met de clusterverdeling zoals wordt voorgesteld en deel uit te maken van cluster 4, bestaande uit de gemeenten Keerbergen, Boortmeerbeek, Tremelo en Begijnendijk.

 

Art. 2

De heer Jan Van Herck aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen op de bijzondere algemene vergadering van SWaL d.d. 16/4/2019 en de algemene vergadering van SWaL tijdens de volledige legislatuur.

 

Art. 3

De heer Jan Van Herck als voorkeurskandidaat en mevrouw Nele De Preter als kandidaat aan te duiden om de gemeente te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van SWaL tijdens de volledige legislatuur volgens de beurtrol opgenomen in het reglement tot samenstelling van de raad van bestuur d.d. 16/4/2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7.Dossiernaam: Vernieuwing Raad van Bestuur AGB
Onderwerp: Vernieuwing Raad van Bestuur AGB

 

Voorgeschiedenis

4/02/2003: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom

gemeentebedrijf Tremelo, afgekort AGB Tremelo, werden goedgekeurd.

3/04/2003: Goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 4 februari 2003 door de Vlaamse

minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken.

19/05/2003: Publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad.

22/12/2016: Gemeenteraadsbeslissing - AGBT - statutenwijziging - incorporatie verlies JR 2015.

07/01/2019: Gemeenteraadsbeslissing tot installatie van de gemeenteraadsleden.

12/02/2019: Advies College van Burgemeester en Schepenen  - AGBT Samenstelling raad van bestuur.

28/02/2019: Gemeenteraadsbeslissing AGBT - Statutenwijziging - Samenstelling raad van bestuur.

 

Feiten en context

De goedgekeurde statuten AGBT bepalen in : Afdeling 2 - Raad van bestuur - Art. 10 Samenstelling:

"§1. - De raad van bestuur bestaat uit de voltallige gemeenteraad.".

Art. 11 bepaalt de duur en einde van de mandaten: "§1. Na iedere vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige herbenoeming van de raad van bestuur van het bedrijf overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad in hun vervanging heeft voorzien.  Binnen de maand na de benoeming van de respectieve nieuwe leden wordt de raad van bestuur van het bedrijf samengeroepen".

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Er dient te worden overgegaan tot de volledige vernieuwing van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo.  Alle leden van de huidige gemeenteraad worden benoemd als lid van de raad van bestuur, conform de statuten.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Werner Van Nuffelen, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

9 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem

 

Art. 1:

De gemeenteraad gaat over de volledige vernieuwing van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo.

Alle leden van de huidige gemeenteraad worden benoemd als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo, conform de goedgekeurde statuten.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.9.Dossiernaam: ILV De sportregio
Onderwerp: ILV De sportregio: huishoudelijk reglement-overeenkomst.

 

Voorgeschiedenis

24 oktober 2018: het college keurt het huishoudelijk reglement en de overeenkomst van "De Sportregio" goed.

De provincie Vlaams-Brabant start in 1998 een regio werking op om sportzwakkere gemeenten te helpen bij de uitbouw van een lokaal sportaanbod.

De gemeenten Boortmeerbeek, Kampenhout, Machelen, Steenokkerzeel, Haacht, Keerbergen, Tremelo en Zemst hebben de voorbije jaren een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam "Sportregio Noord" om zo diverse sportinitiatieven aan de bevolking van de participerende gemeenten aan te bieden.

De gemeenten Boortmeertbeek, Kampenhout, Steenokkerzeel, Haacht, Keerbergen, Zemst en Tremelo hebben gedurende 2018 een gans jaar succesvolle organisaties uitgewerkt binnen het ILV De sportregio.

 

Feiten en context

De provincie Vlaams-Brabant wordt genoodzaakt om eind 2017 te stoppen met de sportregio's. Ze zullen geen financiële bijdrage voorzien in de begroting 2018 en bijgevolg ook geen regiocoördinator ter beschikking stellen van de gemeenten.

De betrokken gemeenten willen deze sportregio verder uitbouwen zonder de ondersteuning van de provincie Vlaams Brabant door een interlokale vereniging op te richten om zo de bovenlokale sportactiviteiten kostendelend te organiseren.

In 2018 hebben de participerende gemeenten van de sportregio succesvol samengewerkt en verschillende sportorganisaties uitgewerkt.

 

Juridische grond

De gemeenten Haacht, Boortmeerbeek, Tremelo, Keerbergen, Steenokkerzeel, Kampenhout, Zemst (de vroegere regio Noord) richten een interlokale vereniging "De Sportregio" op.

Een interlokale vereniging is een samenwerkingsovereenkomst zonder rechtspersoonlijkheid en haar werking wordt volledig bepaald door de overeenkomst tussen de leden die als statuten gelden.

De interlokale vereniging dient vooral voor de realisatie van beperkte projecten tussen de verschillende gemeenten van De Sportregio.

Het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017  (artikel 392, 393, 394, 395) met betrekking tot de intergemeentelijke samenwerking dat twee of meer gemeenten een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid kunnen vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te kunnen verwezenlijken.

 

Advies

De dienst vrije tijd is van mening dat de oprichting van een interlokale vereniging belangrijk is om de doelstellingen van een gemeentelijke sportdienst te verwezenlijken.

 

Argumentatie

Het doel van een interlokale vereniging.

- samenwerken om te komen tot grotere grensoverschrijdende projecten

- realiseren van bovenlokale initiatieven.

- stimuleren van intergemeentelijke samenwerking.

- promotie van het regionaal aanbod.

- sportzwakkere gemeenten helpen bij de uitbouw van een lokaal sportaanbod.

Om deze doelstellingen te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente Tremelo blijft participeren in een regiowerking en is het belangrijk dat er een intergemeentelijke vereniging wordt opgericht.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0740 61490000

1419/004/002/002/001

3500

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De Gemeenteraad keurt de overeenkomst over de oprichting van de interlokale vereniging "De Sportregio" goed.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging "De Sportregio" goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: EcoWerf: bekrachtiging schepencollegebesluit
Onderwerp: Schepencollegebesluit, d.d. 19.03.2019, inzake wijziging gemeentelijke afvaardiging in het algemeen comité bij EcoWerf

 

Voorgeschiedenis

28.02.2019: gemeenteraadsbesluit houdende aanduiding van gemeentelijke afvaardiging in het algemeen comité bij EcoWerf;

14 maart 2019: mail van EcoWerf inzake onze afvaardiging in het algemeen comité.

 

Feiten en context

EcoWerf had deze beslissing nodig ten laatste op 19 maart as.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient besluit van het schepencollege, d.d. 19.03.2019, te bekrachtigen overeenkomstig het Decreet Lokaal Bestuur.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de schepencollegebeslissing van 19 maart 2019 inzake de aanduiding van Petra Vreys als effectief afgevaardigde en Nick De Rijck als plaatsvervangend afgevaardigde voor de gemeente Tremelo in het Algemeen Comité van EcoWerf.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Punt bijlagen/links CBS_van_19-03-2019 Besluit_Ecowerf_-_afgedrukt_op_20-03-2019_1339.pdf Download
Besluit EcoWerf algemeen comité.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: Bekkenbestuur Dijle-Zennebekken en Netebekken
Onderwerp: Akkoord met deelname en aanduiding gemeentelijke mandataris en plaatsvervangend mandataris

 

Feiten en context

18.02.2019 schrijven van de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Dijle-Zennebekken, m.b.t. de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan gemeente Tremelo deel uitmaakt.

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur;

18.07.2003: decreet houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek).

 

Argumentatie

Het bekkenbestuur heeft tot taak:

1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6° advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen wordt schepen Nick De Rijck. voorgedragen als effectief lid en schepen Bertrand Eraly als plaatsvervanger:

 

BESLUIT

Nick De Rijck

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

6 stemmen tegen

Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

6 stemmen tegen

 

Art. 1:

Zich akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente in het Dijle-Zennebekken en Netebekken onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Hiertoe worden volgende gemeentelijke mandatarissen aangeduid.

Effectief lid: Nick De Rijck

Plaatsvervanger: Bertrand Eraly

 

Art. 2:

Het antwoordformulier wordt ingevuld gezonden naar het bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken (secretariaat_dijlezenne@vmm.be of Diestsepoort 6, bus 73, 3000 Leuven) of bekkensecretariaat Netebekken (secretariaat_nete@vmm.be of Anna Bijns-gebouw, Lange Kievitstraat 111-113, bus 64, 2018 Antwerpen).

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Punt bijlagen/links brief Dijle-Zennebekken.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: Creadiv vertegenwoordiging alg. verg.
Onderwerp: Aanduiding van een volmachtdrager.

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van Creadiv nv.

Het afgelopen mandaat van de huidige effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de NV CREADIV dat toegekend was voor de volledige legislatuur 2013-2018;

 

Feiten en context

22 februari 2019: mail van Creadiv nv.

Het is noodzakelijk om een beslissing tot aanduiding van de vertegenwoordigers (één effectieve en één plaatsvervanger) in de algemene vergadering van CREADIV NV, te nemen;

 

Juridische grond

Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking is hier niet van toepassing;

Het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

Deze nieuwe aanduiding zal gelding hebben tot het einde van de lopende legislatuur op 31.12.2024, behoudens ontslag of intrekking van het mandaat;

Er is geen specifieke hoedanigheid vereist voor deze vertegenwoordigers en dus ook niet de hoedanigheid van gemeenteraadslid;

Voorgedragen worden schepen Diane Willems als effectieve vertegenwoordiger en schepen Petra Vreys als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

BESLUIT

Diane Willems

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

6 stemmen tegen

Petra Vreys

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

Art. 1:

Over te gaan tot een geheime stemming voor de verkiezing van een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger tussen de geldig voorgedragen kandidaten.

Er zijn 23 leden aanwezig die allen stemgerechtigd zijn.

De uitslag luidt als volgt:

-voor het mandaat van effectieve vertegenwoordiger:

mevrouw Diane Willems bekomt 17 ja-stemmen en 6 neen-stemmen

-voor het mandaat van plaatsvervangend vertegenwoordiger:

mevrouw Petra Vreys bekomt 16 ja-stemmen en 7 neen-stemmen

 

Bijgevolg worden de twee voornoemde personen aangeduid om de gemeente te vertegenwoordigen, respectievelijk als effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger, op de algemene vergaderingen van CREADIV NV.

Deze aanduiding heeft gelding tot het einde van de lopende legislatuur op 31.12.2024 behoudens ontslag of intrekking van het mandaat.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormeld besluit.

 

Art. 3:

Kennis te geven van onderhavige beslissing aan CREADIV NV,  Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek ter attentie van de heer Stephan Claerhout, gevolmachtigde CREADIV.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Punt bijlagen/links mail Creadiv.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: VVSG
Onderwerp: Vertegenwoordiging in de VVSG-bestuursorganen vanuit een vernieuwd bestuursmodel

 

Voorgeschiedenis

31.01.2019: mail van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw i.v.m. oproep voor kandidaten voor de samenstelling van de bestuursorganen van de VVSG.

 

Feiten en context

Teneinde een de bestuursorganen van de VVSG opnieuw samen te stellen dienen er kandidaten uit de raad en het schepencollege gekozen te worden.  Het gaat concreet om een kandidatenoproep voor de raad van bestuur, zes nieuwe bestuurlijke commissies en de algemene vergadering.  De kandidaten dienen te worden bezorgd uiterlijk donderdag 28 maart 2019.

Bijgevoegde nota geeft verdere duiding bij de taakstelling van deze organen, welke wijzigingen recent werden doorgevoerd, vanuit welke visie dit gebeurde, en hoe de procedure voor kandidaatstelling concreet verloopt.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

Voorgesteld worden:

schepen Jan Van Herck als effectief lid algemene vergadering

gemeenteraadslid Werner Van Nuffelen als plaatsvervangend lid algemene vergadering

burgemeester Bert De Wit als kandidaat-lid Raad van bestuur

burgemeester Bert De Wit als kandidaat-lid Bestuurlijke Commissies

 

BESLUIT

Jan Van Herck

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

6 stemmen tegen

Werner Van Nuffelen

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

7 stemmen tegen

RvB Bert De Wit

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

1 stemmen blanco

BC Bert De Wit

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

4 stemmen tegen

1 onthouding

1 stemmen blanco

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist volgende personen als vertegenwoordigers af te vaardigen in de VVSG-bestuursorganen:

- als effectief lid algemene vergadering Jan Van Herck

- als plaatsvervangend lid algemene vergadering Werner Van Nuffelen

- als kandidaat-lid Raad van bestuur Bert De Wit

- als kandidaat-lid Bestuurlijke Commissies Bert De Wit

 

Art. 2:

Dit besluit zal worden overgemaakt aan de VVSG.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Punt bijlagen/links 20190130 - Nota oproep kandidaten Bestuursorganen VVSG.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: Bijkomend punt - Vlaams Belang Tremelo-Baal
Onderwerp: Voorstel tot het invoeren van de rechtstreekse uitzending van de zitting van de gemeenteraad via internet (livestreaming) ingediend door Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem, gemeenteraadsleden Vlaams Belang Tremelo-Baal, overeenkomstig art. 21 van het Decreet lokaal bestuur

 

Voorgeschiedenis

15 maart 2019: mail van gemeenteraadsleden Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem. Zij wensen een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 28 maart 2019.

 

Juridische grond

art. 21 van het Decreet over lokaal bestuur.

 

Argumentatie

De zittingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar en zijn dat in de praktijk ook overwegend. Dit betekent dat het publiek de zitting kan bijwonen. Een heel beperkt deel van onze inwoners doet dat. Het ligt voor de meesten nu eenmaal niet voor de hand maandelijks daarvoor een vaste avond vrij te maken. Dit betekent niet dat de andere inwoners geen interesse zouden hebben in de lokale besluitvorming. Ook burgers die minder mobiel of ziek zijn hebben zo de kans om de gemeenteraad te volgen van thuis via de webstek van de gemeente. Het participatieve programma ‘ De Vragende Partij’ dat de VRT maakte naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 toonde die interesse aan en bracht de vraag naar voor om de gemeenteraden voortaan ‘live’ uit te zenden. Die vraag kreeg veel bijval vanuit heel wat gemeenten. Het is alleszins een manier om het gemeentelijke politieke gebeuren dichter bij de inwoners te brengen.

 

BESLUIT

9 stemmen voor: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem

13 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Werner Van Nuffelen, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

1 onthouding: Katrien van Gilse

 

Besluit

Art.1:

De gemeenteraad beslist het door Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem, namens Vlaams-Belang Tremelo-Baal, ingediende agendapunt niet goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019
Punt bijlagen/links Bijkomend agendapunt van gemeenteraadsleden Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem.pdf Download
Mail Vlaams Belang Tremelo-Baal.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 maart 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.16.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 03/05/2019