Zitting van 26 mei 2016

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Geert Laporte: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag gemeenteraadsvergadering 28 april 2016

 

Raadslid Alain Verschaeren komt nog even terug op punt 9, in verband met de dotatie voor de politiezone.  Hij wou vooral de klemtoon leggen op de extra kosten die gepaard gaan met het verhoogde veiligheidsniveau.  Ook herhaalt hij zijn vraag naar toelichting bij de betekenis van Creadiv. Deze zou schriftelijk worden bezorgd.

Raadslid Luc Van Eesbeek herhaalt zijn eerdere vraag omtrent het ontbreken van de verslagen van de cultuurraad.  Schepen Elynn Van Uffel erkent het probleem en zegt voor een adequaat vervolg te zullen zorgen.

Schepen Bert De Wit merkt op dat, inzake het reglement omtrent prestaties voor derden, nog dient toegevoegd te worden, met name in artikel 7, paragraaf 3, dat het college vooraf zou in kennis gesteld worden.

 

Voorgeschiedenis

28.04.2016: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 28 april 2016 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Politieverordening bewakingswet
Onderwerp: Baloise Belgium Tour 29 mei 2016

 

Juridische grond

- Gemeentedecreet, inzonderheid de artikels 2, 42§1, 43§1, 57§1 en 64;

- De nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikels 119, 119bis, 119ter, 134 en 135§2;

- Wet van 13 mei 1999 tot invoering van gemeentelijke administratieve sancties;

- Koninklijk Besluit van 7 januari 2001, tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999, betreffende de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties;

- Wet van 7 mei 2004 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming en de nieuwe gemeentewet;

- Wet van 17 juni 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet;

- Wet van 20 juli 2005 houdende  diverse bepalingen, inzonderheid de artikelen 21 en 22;

- Koninklijk Besluit van 17 maart 2005 tot vaststelling van de inwerkingtreding van de wet van 17 juni 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet;

- Koninklijk Besluit van 5 december 2004 houdende vaststelling van de minimumvoorwaarden waaraan de gemeenteambtenaren moeten voldoen, zoals bepaald in artikel 119bis, §6, tweede lid, 1° van de nieuwe gemeentewet;

- Gemeenteraadsbesluit van 19 december 2005 houdende aanpassing van het politiereglement op administratieve sancties;

- Gemeenteraadsbesluit van 28 augustus 2005 houdende aanwijzing provinciale ambtenaren voor het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes;

- Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen;

- De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen biedt de gemeente de mogelijkheid sneller te reageren op problemen van lokale aard;

- Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast inzake de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld;

- Er is noodzaak tot het instellen van een definitief politiereglement op de administratieve sancties;

- Er dient rekening gehouden te worden met de wet van 10 april 1990 op de bewakingsondernemingen, de beveiligingsondernemingen en de interne bewakingsdiensten gewijzigd door de wetten van 18 juli 1997, 9 juni 1999, 10 juni 2001, 25 april 2004, 7 mei 2004, 27 december 2004, 2 september 2005, 8 juni 2006, 27 december 2006 en 1 maart 2007;

 

Argumentatie

Het is nodig deze politiemaatregelen te nemen om het goede verloop van de Baloise Belgium Tour op 29 mei 2016 enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De organisator kan vrijwilligers aanstellen in het kader van de bewakingswet mits te voldoen aan art. 2, §1 bis van de wet van 10 april 1990, te kunnen aantonen dat deze vrijwilligers lid zijn van de organiserende vereniging, en deze hun bewakingsactiviteiten sporadisch en onbezoldigd uitoefenen. De aanvraag hiertoe dient uiterlijk 3 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de burgemeester.

 

Art. 2:

De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten zullen uitoefenen in het kader van de Baloise Belgium Tour dient 3 weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester. De informatie die dient meegedeeld te worden betreft de naam en het adres van de betrokken bewakingsondernemingen, de personalia van de bewakingsagenten die zullen ingezet worden en de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten zullen uitoefenen, de aard van de bewakingsactiviteiten en de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten zullen uitgevoerd worden.

 

Art. 3:

De fouilles van personen in het kader van de toegangscontrole, zullen enkel mogen worden uitgevoerd ter hoogte van de ingang van het festivalterrein en mogen slechts uitgeoefend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de burgemeester onder de omstandigheden van art. 8 paragraaf 6 bis van dezelfde wet. De aanvraag hiertoe dient 3 weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester en dient vergezeld te zijn van de volgende gegevens:

- de personalia van de vrijwilligers die de fouilles zullen uitvoeren;

- de lijst van de bewakingsondernemingen en de personalia van de bewakingsagenten die de fouilles zullen uitvoeren;

- de vermelding op welke tijdstippen en in welke omstandigheden de fouilles zullen gebeuren.

Fouilles bij uitgangscontrole zijn niet toegestaan.

 

Art. 4:

Iedereen die professioneel met een bewakingsactiviteit belast is, dient op een duidelijk leesbare wijze, ofwel een herkenningsteken (badge) te dragen conform art. 8, paragraaf 3 van de bewakingswet, waarop duidelijk hun naam, de naam van de onderneming waarvoor ze werken en het adres van de exploitatiezetel staan vermeld, ofwel de identificatiekaart. Ze moeten tevens in het bezit zijn van de door de Minister van Binnenlandse zaken afgeleverde identificatiekaart en drager zijn van werkkledij conform het MB van 8 juni 2007 tot bepaling van het model van de werkkleding en het embleem van bewakingsagenten.

Wat de vrijwilligers betreft die met een bewakingsactiviteit belast zijn dienen deze één en dezelfde werkkledij te dragen waardoor ze, duidelijk onderscheiden van andere functies en van de professionele bewakingsagenten, door het publiek kunnen worden herkend als verantwoordelijk voor een securitydienst. Ze dienen tevens een badge te dragen met vermelding van hun naam, functie en de dienst waarvoor ze werken.

 

Art. 5:

Het gebied omschreven met perimeter als volgt :

- Schrieksebaan deel begrepen tussen de rotonde en het kruispunt met de Grote Bollostraat

- Astridstraat

- Vinneweg

De perimeter zal ingesteld worden op 29.05.2016 vanaf 06 uur tot ten laatste 24 uur als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van art. 11§3 lid van de wet van 10/04/90.

Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn volgens de bepalingen van het MB van 19 oktober 2006 tot bepaling van de wijze van aanduiding van het begin en einde van de zone onder toezicht, bedoeld in artikel 11§3 van de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

Derhalve kunnen personen belast met toezichtsopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen binnen voormelde perimeters.

 

Art. 6:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de afgebakende zone zoals bepaald in art. 5 is verboden.

 

Art. 7:

Al de personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

 

Art. 8:

Deze verordening wordt overeenkomstig het gemeentedecreet bekend gemaakt.

 

Art. 9:

9.1. De leden van de lokale en van de federale politie en de door de Koning aangewezen ambtenaren en diensten zijn gelast met de uitvoering van deze verordening.

9.2. Overtredingen op de beschikkingen worden gestraft met administratieve geldboetes opgelegd door de bevoegde administratieve overheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.4.Dossiernaam: Vervangen pompen
Onderwerp: Aanwenden van investeringsbudget onder prioritaire doelstellingen. Gunning via onderhandelingsprocedure voor de opdrachten die worden gesloten met aanvaarde factuur en het bedrag van 8500 euro exclusief btw niet bereiken.

 

Feiten en context

De gemeentelijke pompinstallaties worden structureel tweejaarlijks grondig nagezien en onderhouden.

Alle stations zijn uitgerust met een alarmbewaking op afstand.

Een aantal pompstations worden zwaar belast met gemengd afvalwater en zijn cruciaal in de beheersing van wateroverlast.

Opsomming van deze gemeentelijke pompstations voor gemengd afvalwater:

          Grote Bollostraat aan Raambeek - 3 pompen met slechts 2 functioneel

°          Functie: back-up bij uitval Aquafins pompstation en functioneel bij wateroverlast.

°          Situatie/knelpunt: verpompt voorlopig nog een deel van gemengd afvalwater Grote Bollostraat van het noordelijk deel;

          Park Tremeland aan Raambeek - 4 pompen (3x Flyght en 1x ABS)

°          Functie: gemengd afvalwater en drooghouden heel Park Tremeland

°          Situatie/knelpunt: ontvangt ook alle RW van Boerenkrijglaan en Louisastraat; Alle pompen zijn nodig in natte perioden. Momenteel is 1 oude Flyght-pomp onherstelbaar defect.

          Grootlosestraat rechtover garage Sels - 1 pomp

°          Functie: verpompt gemengd afvalwater van een deel van de Grootlosestraat naar hoger gelegen riolering.

°          Situatie/knelpunt: ontvangt te veel hemelwater en de pomp kan soms niet volgen. Dit werd opgelost met het verlagen van het overstortniveau naar een gracht richting Raambeek.

          Nobelstraat aan Raambeek - oud pompstation met 1 pomp + een tijdelijke verplaatsbare pomp

°          Functie: in afwachting van de bouw van een bovengemeentelijk pompstation (Aquafin), zoals opgenomen in het dossier VBR Bonte Osstraat - Meiboomlaan- Bollobos - Grote Bollostraat, moet dit pompstation nog in dienst blijven. Het verpompt het gemengd afvalwater van de Pandhoevestraat en Stijn Streuvelslaan + het DWA van de vernieuwde Nobelstraat.

°          Situatie/knelpunt: dimensionering is niet optimaal. Vandaar dat er een verplaatsbare extra pomp werd geïnstalleerd. Momenteel is de vaste oude pomp onherstelbaar defect (versleten) en dient vervangen te worden.

          KWZI Rozendal - oude kleinschalige waterzuivering - 2 opvoerpompen  1 beluchtingspomp +1 pomp nabezinkingsbekken

°          Functie: naast het voorbehandelen van het afwalwater van de wijk Rozendal en van de wijk Van Regenmortelstraat zorgt de installatie ook voor het gravitair aflopen van het voorbehandelde effluent naar de Grote Loop. Deze site is al heel oud maar moet nog in dienst blijven totdat het bovengemeentelijke project VBR Monnikstraat is gerealiseerd.

°          Situatie/knelpunt: de opvoerpompen zijn oud en versleten. Eén van de twee pompen is onherstelbaar defect en dient vervangen te worden.

          Rozendal overstortbekken - 2 pompen gemengd afvalwater

°          Functie: door de terugstoot bij hoge waterstand in de Grote Loop trad wateroverlast op in het oude stelsel van Rozendal. Een overstortconstructie en berging van gemengd afvalwater met verpomping naar de Baalsebaan via de Turfweg voorkomt dit.

°          Situatie/knelpunt: Bij regenval werkt dit systeem te vaak vermits 1 opvoerpomp in het KWZI niet functioneert.

          Van Regenmortelstraat - oud DWA pompstation

          Safraanstraat - oud DWA pompstation

          Beulkensstraat - Grote Loopstraat - relatief nieuw DWA pompstation

          Molenbergstraat - relatief nieuw DWA pompstation + apart RWA pompstation (slechts 8 woningen)

          Nobelstraat - 4 nieuwe pompstations met telkens 2 pompen - nieuw type van GSM transmissie van de alarmen

          Kleine Remerstraat - nieuw pompstation met 2 pompen - nieuw type van GSM transmissie van de alarmen

          Franse Liniestraat (woonproject SWaL) - nieuw pompstation met 1 pomp - nieuw type van GSM transmissie van de alarmen

De beoogde vernieuwing van de defecte versleten pompen werd voorafgegaan door een grondige inspectie bij Sulzer Pumps (vroegere ABS).

De aankoop van deze pomp resulteert onder actie 1419/005/003/002/007 van de prioritaire doelstelling 003 'Tremelo zet in op het bestrijden van de wateroverlast'.

De gemeenteraad is bevoegd voor de vaststelling van de gunningwijze en -voorwaarden van opdrachten die niet vallen onder het dagelijks bestuur, zijnde investeringen in opdrachten die vallen binnen de prioritaire doelstellingen.

Het sluiten van opdrachten in kader van prioritaire doelstellingen horen onder de bevoegdheid van college.

De opdrachten die de waarde van 8500 euro exclusief btw niet bereiken kunnen worden gesloten met aanvaarde factuur, waarbij het factuur geldt als bewijs van de sluiting.

De kosten voor de noodzakelijke vervanging van de pompen Nobelstraat (2.125,00 euro), Park Tremeland (3.008,00 euro) en Rozendal (2.336,00 euro) bedragen 7.469,00 euro excl. BTW.

 

Juridische grond

          Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 - en latere wijzigingen - inzonderheid artikel 57, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

          Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 - en latere wijzigingen - inzonderheid artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

          De wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten - en latere wijzigingen - inzonderheid artikel 26, § 1, 1°, a (limiet van € 8.500,00 excl. btw niet bereikt).

          Het Koninklijk Besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren - en latere wijzigingen - inzonderheid artikel 105, §1, 4° (mag de limiet van 8500 euro niet bereiken voor de opdrachten gesloten met aanvaarde factuur) en artikel 110, 2de lid (de factuur van deze opdracht geldt als bewijs van de sluiting).

          Het Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 5, § 4 (dit besluit is niet toepasselijk op de opdrachten waarvan het geraamde bedrag kleiner is dan 8500 euro, uitgezonderd wanneer artikelen van dit besluit van toepassing worden gemaakt in de opdrachtdocumenten).

          De gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2013 houdende de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur en de opdrachten die vallen onder dagelijks bestuur, met name:

°          alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het exploitatiebudget, al dan niet met jaaroverschrijdend karakter, voor zover de financiële impact voorzien is op het exploitatiebudget van het budget en het meerjarenplan;

°          alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het investeringsbudget of op het liquiditeitenbudget, al dan niet met  jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het investeringsbudget of op het liquiditeitenbudget van het budget en het meerjarenplan en voor zover de verbintenis geen betrekking heeft op een prioritaire doelstelling zoals werd opgenomen in het desbetreffende budget en meerjarenplan.

          De gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2013, houdende de vrijstelling  van visum door de financieel beheerder:

1)      De hiernavolgende voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn wettelijk niet vrijgesteld van het voorafgaand visum van de financieel beheerder voordat enige verbintenis kan worden aangegaan:
1° de aanstelling van statutaire personeelsleden
2° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur
3° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer, waarbij bij opeenvolgende contracten van minder dan één jaar voor dezelfde functie de totale duur moet worden in aanmerking genomen
4° de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan vijftigduizend euro, exclusief btw
5° de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan vijfentwintigduizend euro, exclusief btw
6° de investeringssubsidies

2)      Alle andere voorgenomen financiële verbintenissen dan opgenomen onder artikel 1 van huidig besluit en die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn vrijgesteld van het voorafgaand visum van de financieel beheerder.

3)      Een voorlopig visum of visum onder voorbehoud van aanpassing van het budget is niet toegestaan.

4)      In het kader van overheidsopdrachten moet het visum worden toegekend voor de toewijzing aan de gunninghouder wordt betekend. Dit geldt ook voor overheidsopdrachten voor het aangaan van leningen en andere externe financieringen.

 

Advies

Op deze opdracht(en) is geen visum vereist (conform gemeenteraadsbeslissing 26 september 2013).

 

Argumentatie

De kosten voor de noodzakelijke vervanging van de enkele gemengde afvalwater pompen bedraagt 7.469,00 euro excl. BTW (Nobelstraat (2.125,00 euro), Park Tremeland (3.008,00 euro)
en Rozendal ( 2.336,00 euro).

Voor deze leveringsopdracht werd een raadpleging gevoerd om te komen tot het gewenste en meest voordelige aanbod te komen.

Deze uitgave past in de prioritaire beleidsdoelstelling 1419/005/003: Tremelo zet in op het bestrijden van wateroverlast. Bijgevolg is het de gemeenteraad die moet toestemming moet geven om onderstaande opdracht te kunnen sluiten met aanvaarde factuur via de hieruit voortvloeiende bestelbon vanwege het college.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De volgende leveringsopdracht kan worden gegund aan leverancier Sulzer Pumps Wastewater Belgium n.v.:

- 1x Pomp voor pompstation Nobelstraat: type XFP 80C CB1.2 PE 13/6 Inclusief - 10 meter voedingskabel

Nettoprijs 2.125,00 euro;

- 1x Pomp voor pompstation Park Tremeland: type XFP80C-CB1.2-PE29/4-D01*20

Inclusief - 20 meter voedingskabel en aanpassingsflens

Nettoprijs 3.008,00 euro;

- 1x Pomp voor pompstation KWZI Rozendal: type XFP100C CB1.4 PE22/4 Inclusief - 10 meter voedingskabel.

Nettoprijs 2.336,00 euro.

 

Art. 2:

Hiertoe bijgaande bestelbon die nog zal opgemaakt worden, kan door het college worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.5.Dossiernaam: IGO DIV - A.V. 17.06.2016
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en bepaling van zijn mandaat op de Algemene Vergadering van 17 juni 2016. Voorgesteld wordt Vital van Dessel.

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven;

 

Feiten en context

26 april 2016: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV die op 17 juni 2016 plaatsheeft in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Goedkeuring verslag vergadering 18-12-2015

2.Goedkeuring jaarverslag 2015

3.Goedkeuring jaarrekening 2015

4.Aanvaarding nieuwe leden raad van bestuur

5.Varia

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013 m.b. art 39 dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigende gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

Art. 41.3 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de algemene vergadering in de loop van het eerste semester van het volgende boekjaar aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor. Samen met de uitnodiging worden deze documenten ter beschikking gesteld aan de deelnemende gemeenten, die het mandaat van hun afgevaardigden terzake bepalen.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de aan te duiden vertegenwoordiger vast te stellen. Voorgesteld wordt Vital Van Dessel als afgevaardigde.

 

BESLUIT

goedkeuring agenda

20 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

aanduiding Vital Van Dessel

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de heer Vital Van Dessel, schepen, voor te dragen als afgevaardigde voor de algemene vergadering van 17 juni 2016, rekening houdende met art. 59, 2de lid van het decreet van 6 juli 2001.

 

Art. 2:

Akkoord te gaan met het door de raad van bestuur voorgestelde jaarverslag 2015.

 

Art. 3:

Akkoord te gaan met de door de raad van bestuur voorgestelde jaarrekening 2015.

 

Art.4.

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de algemene vergadering van 17 juni 2016:

1.Goedkeuring verslag vergadering 18-12-2015

2.Goedkeuring jaarverslag 2015

3.Goedkeuring jaarrekening 2015

4.Aanvaarding nieuwe leden raad van bestuur

5.Varia.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.6.Dossiernaam: EcoWerf - A.V. 22.06.2016
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en bepaling van haar mandaat op de Algemene Vergadering van 22 juni 2016. Voorgesteld wordt Diane Willems.

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

 

Feiten en context

21 april 2015: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van EcoWerf die op 22 juni 2015 plaatsheeft in de kantoren van IGO, De Vunt 17 te 3220 Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van EcoWerf bevat volgende punten:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergadering d.d. 16/12/2015

3.Jaarverslag 2015

* Verslag van de activiteiten

* Jaarrekening per 31/12/2015 - verslag van de commissarisrevisor

* Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4.Decharge bestuurders en commissaris

5.Voordracht bestuurders Raad van Bestuur Kortenaken en Rotselaar

6.Aanduiding bedrijfsrevisor: 07/2016-07/2019

7.Opvraging provinciale bijdrage werkingskosten 2016 - cfr. artikel 15.1 van de statuten

8.Diversen

 

6 juli 2001: art. 44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeente op de Bijzondere Algemene Vergadering waar de gemeente Tremelo bij aangesloten is, aangeduid wordt door de gemeenteraad en dat deze aanstellingsprocedure herhaald wordt voor elke Bijzondere Algemene Vergadering.

 

6 juli 2001: art. 44 van het decreet voorziet eveneens dat tegelijkertijd het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld;

 

Derhalve dient er voor de algemene vergadering van 22 juni 2016 een vertegenwoordiger aangeduid te worden en dat het mandaat van deze vertegenwoordiger dient te worden vastgelegd;

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

Akte van oprichting van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013;

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale;

 

Advies

De gemeenteraad heeft alle voormelde agendapunten besproken en neemt ter zake het volgende standpunt in: akkoord met alle agendapunten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient volgens voornoemd decreet zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

Voorgesteld wordt schepen Diane Willems.

 

BESLUIT

goedkeuring agenda

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

1 stem tegen: Koen De Vadder

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

aanduiding Diane Willems

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Diane Willems, schepen, na geheime stemming, aan te duiden als vertegenwoordiger op de Algemene Vergadering van EcoWerf van 22 juni 2016.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de Algemene Vergadering van 22 juni 2016 van EcoWerf als volgt vast te stellen:

Goedkeuring van alle agendapunten van de Algemene Vergadering zijnde:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergadering d.d. 16/12/2015

3.Jaarverslag 2015

*Verslag van de activiteiten

*Jaarrekening per 31/12/2015 – verslag van de commissarisrevisor

*Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4.Decharge bestuurders en commissaris

5.Voordracht bestuurders Raad van Bestuur Kortenaken en Rotselaar

6.Aanduiding bedrijfsrevisor: 07/2016-07/2019

7.Opvraging provinciale bijdrage werkingskosten 2016 – cfr. artikel 15.1 van de statuten

8.Diversen

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift over te maken aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.7.Dossiernaam: EcoWerf - B.A.V. 22.06.2016
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger en bepaling van haar / zijn mandaat op de Buitengewone Algemene Vergadering van 22 juni 2016. Voorgesteld wordt Diane Willems als afgevaardigde en Bertrand Eraly als plaatsvervanger.

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

 

Feiten en context

29 april 2016: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van EcoWerf die op 22 juni 2016 plaatsheeft in Holsbeek; met bijhorende agenda.

 

De raad van bestuur van EcoWerf maakte aan de gemeente Tremelo het ontwerp over van statutenwijziging; gelet op het feit dat de gemeente tijdig kennis heeft genomen van dit ontwerp, in overeenstemming met artikel 39 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking;

 

Met de voorliggende statutenwijzigingen wordt beoogd om het maatschappelijk doel van de Vereniging te wijzigen om de omschrijving ervan verder in lijn te brengen met de huidige en toekomstige activiteiten van de Vereniging, een en ander in overeenstemming met de toepasselijke voorschriften van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

De gemeente Tremelo werd in kennis gesteld van het feit dat dit ontwerp van statutenwijziging inmiddels reeds werd goedgekeurd door het Agentschap Binnenlands Bestuur als toezichthoudende overheid van EcoWerf;

 

De gemeente Tremelo erkent tijdig te zijn ingelicht over de bijeenroeping van de buitengewone algemene vergadering en van haar agenda, zoals hierboven vermeld, evenals over de aard en de inhoud van de verslagen, in het bijzonder het bijzonder verslag van de raad van bestuur alsook het bijzonder verslag van de commissaris overeenkomstig artikel 413 van het Wetboek van vennootschappen; dat de gemeente dienvolgens ook geen bezwaar zal doen gelden gesteund op de afwijking van de regel vervat in artikel 36.1 van de statuten van EcoWerf, welke voorschrijft dat de raad van bestuur de algemene vergadering bijeenroept ten minste 60 dagen voor de datum van deze algemene vergadering; dat de oproeping in ieder geval is geschied in overeenstemming met artikel 44 van het Decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking; dat de gemeente, voor zoveel als nodig, verzaakt aan het inroepen van enig bezwaar gesteund op de afwijking van de bijeenroepingsformaliteiten en –termijnen en verzaakt aan de mogelijkheid om in voorkomend geval de nietigheid te vorderen wegens een vormgebrek.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf bevat volgende punten:

1.Samenstelling van het bureau

2.Statutenwijziging

 

6 juli 2001: art. 44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeente op de Buitengewone Algemene Vergadering waar de gemeente Tremelo bij aangesloten is, aangeduid wordt door de gemeenteraad en dat deze aanstellingsprocedure herhaald wordt voor elke Buitengewone Algemene Vergadering.

 

6 juli 2001: art. 44 van het decreet voorziet eveneens dat tegelijkertijd het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld;

 

Derhalve dient er voor de buitengewone algemene vergadering van 22 juni 2016 een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aangeduid te worden en dat het mandaat van deze vertegenwoordiger of plaatsvervanger dient te worden vastgelegd;

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

akte van oprichting van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013;

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale;

 

Advies

De gemeenteraad heeft alle voormelde agendapunten besproken en neemt ter zake het volgende standpunt in: akkoord met alle agendapunten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient voorafgaand aan elke buitengewone algemene vergadering een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden met vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger/plaatsvervanger. Voorgesteld wordt schepen Diane Willems als afgevaardigde en gemeenteraadslid Bertrand Eraly als plaatsvervanger.

 

BESLUIT

goedkeuring agenda

20 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans en Paul Vermeylen

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

aanduiding Diane Willems

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

1 stemmen blanco

aanduiding Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

1 stem tegen

3 stemmen blanco

 

Art. 1:

Bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping van 29 april 2016 voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van EcoWerf op 22 juni 2016 met bijhorende agenda en stukken.

 

Art. 2:

De mevrouw Diane Willems, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger op de Buitengewone Algemene Vergadering van EcoWerf van 22 juni 2016.

 

De heer Bertrand Eraly, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de Buitengewone Algemene Vergadering van EcoWerf van 22 juni 2016.

 

Art. 3:

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van 22 juni 2016 van EcoWerf wordt als volgt vastgesteld:

 

Goedkeuring van alle agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering zijnde:

1.Samenstelling van het bureau

2.Statutenwijziging

 

Art. 4:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente wordt opgedragen zijn stemgedrag op de buitengewone algemene vergadering van 22 juni 2016 af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art. 5:

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan EcoWerf, Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.8.Dossiernaam: Interlokale vereniging PAD BRT
Onderwerp: Aanduiding effectief afgevaardigde en plaatsvervanger voor Interlokale vereniging preventiedienst voor alcohol- en druggebruik. Voorgedragen worden respectievelijk Elynn Van Uffel en Diana Van Leemputten

 

Voorgeschiedenis

31 januari 2013: gemeenteraadsbesluit houdende aanduiding van schepen Marie-Louise Maes als effectief beheerder en schepen Elynn Van Uffel als plaatsvervangend beheerder in het beheerscomité van de interlokale vereniging preventiedienst alcohol- en druggebruik BRT.

 

Feiten en context

De gemeente Tremelo dient een vervanger aan te duiden voor mevr. Maes Marie-Louise, schepen in de interlokale vereniging voor alcohol- en druggebruik naar aanleiding van de wijziging in de bevoegdheden.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet;

De gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2008: principebeslissing tot deelname aan een interlokale vereniging ter oprichting van een intergemeentelijke preventiedienst alcohol- en druggebruik BRT (PAD BRT), onder de juridische vorm van een interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid conform het decreet van 6 juli 2001, gesubsidieerd door de provincie Vlaams-Brabant, met de gemeentebesturen Rotselaar en Begijnendijk;

De deelnemende gemeenten hebben recht op elk één bestuursmandaat in het beheerscomité dat uitsluitend vertegenwoordigd kan worden door gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen;

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om mevrouw Elynn Van Uffel voor te dragen als effectief beheerder bij de Interlokale vereniging PAD-BRT en raadslid Diana Van Leemputten als plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden in bovenvermeld beheerscomité.

 

BESLUIT

aanduiding Elynn Van Uffel

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

3 stemmen tegen

1 onthouding

aanduiding  Diana Van Leemputten

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

3 stemmen tegen

2 stemmen blanco

 

Art. 1:

Elynn Van Uffel, schepen, aan te duiden als effectief beheerder en Diana Van Leemputten, gemeenteraadslid, als plaatsvervangend beheerder, om deel te nemen aan de vergaderingen van het beheerscomité Interlokale vereniging Preventiedienst voor alcohol- en druggebruik (BRT) tot 31 december 2018.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en er kennis van te geven aan de Intergemeentelijke preventiedienst alcohol- en druggebruik t.a.v. Wim Augustijns, p.a. Provinciebaan 20 - 3110 Rotselaar.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.9.Dossiernaam: De Watergroep aanduiding afgevaardigde
Onderwerp: Aanduiding van een afgevaardigde voor De Watergroep. Voorgedragen wordt Chris Lievens.

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad van 31 januari 2013 houdende aanduiding van een afgevaardigde en een plaatsvervanger.

De afgevaardigde en plaatsvervanger dienen vervangen te worden door een nieuwe effectief afgevaardigde.

 

Feiten en context

De gemeente Tremelo werd per aangetekend schrijven van 10 mei 2016 opgeroepen om deel te nemen aan de statutaire algemene vergadering van de cvba Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep) die plaatsvindt op vrijdag 10 juni 2016 in het Elewijt Center, Tervuursesteenweg 564 te 1982 Elewijt.

 

Juridische grond

Overeenkomstig art. 17§3 van de statuten mag elke vennoot zich laten vertegenwoordigen door één afgevaardigde.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de heer Chris Lievens, gemeenteraadslid, voor te dragen als effectief afgevaardigde bij de cvba Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep).

 

BESLUIT

aanduiding Chris Lievens

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

Art. 1:

De heer Chris Lievens, gemeenteraadslid, aan te duiden als effectief afgevaardigde van de gemeente Tremelo om deel te nemen aan de statutaire algemene vergadering van de cvba Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep) op 10 juni 2016; alsook aan alle algemene vergaderingen van De Watergroep die daarna georganiseerd worden tot en met 31 december 2018.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de cvba Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (De Watergroep).

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1.Dossiernaam: Toegevoegd agendapunt - huishoudelijk reglement
Onderwerp: Wijziging art. 39 huishoudelijk reglement gemeenteraad. Ingediend door Chris Lievens, gemeenteraadslid Open VLD, overeenkomstig art. 22 van het gemeentedecreet.

 

Voorgeschiedenis

19 mei 2016: schrijven van gemeenteraadslid Chris Lievens. Hij wenst namens de Open VLD een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 26 mei 2016.

 

Feiten

Vervanging onderstaande artikel 39 Huishoudelijk Reglement Gemeenteraad (zitting van 4 juli 2013)

De gemeenteraad richt volgende commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.

- Algemene financiering en budget

- Algemeen bestuur: gemeenteraadscommissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen van de gemeente. (art.39§1 gewijzigd bij BVR 07.09.2012)

- Gemeentelijke Begeleidingscommissie

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. Deze commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

Aangepast artikel 39

De gemeenteraad richt volgende commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.

- Algemene financiering, budget en algemeen bestuur

- Gemeentelijke Begeleidingscommissie

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. Deze commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

Juridische grond

art. 22 van het gemeentedecreet

 

Argumentatie

Gezien beslissingen genomen betreffende de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen een puur financiële weerslag hebben op het beleid van de gemeente zou onze fractie art. 39 van het huishoudelijk reglement willen aanpassen en de commissie Algemeen bestuur willen integreren in de bestaande commissie Algemene financiering en Budget.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren en Kris Olemans

3 stemmen tegen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Geert Laporte

4 onthoudingen: Paul Vandyck, Petra Vreys, Christoph Torfs en Paul Vermeylen

 

Art.1.

De gemeenteraad beslist om art. 39 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad als volgt aan te passen:

Aangepast artikel 39

De gemeenteraad richt volgende commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.

- Algemene financiering, budget en algemeen bestuur

- Gemeentelijke Begeleidingscommissie

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. Deze commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

Art.2.

Het gemeenteraadsbesluit, d.d. 24 september 2015, inzake het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad op te heffen en het nieuw huishoudelijk reglement vast te stellen als volgt:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD

BIJEENROEPING GEMEENTERAAD

Art. 1. - § 1. - De gemeenteraad vergadert ten minste tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen. (art. 19 gemeentedecreet)

De gemeenteraad komt normaal de laatste donderdag van de maand samen, behoudens in de periode van de schoolvakanties.

§ 2. - De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen en stelt de agenda op.

Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren ter beschikking gehouden van de raadsleden. Deze kunnen er voor de vergadering kennis van nemen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Nieuw: vanaf 1 januari 2014 worden, indien een raadslid hierom verzoekt, de dossiers elektronisch ter beschikking gesteld. (art. 20 en 21 gemeentedecreet)

§3. - De voorzitter moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1° een derde van de zittinghebbende leden;

2° een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus. Nieuw vanaf 01.01.2013. (art. 20 gemeentedecreet)

3° het college van burgemeester en schepenen;

4° de burgemeester voorzover het verzoek betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester. (art. 68 gemeentedecreet)

In hun schriftelijke aanvraag aan de gemeentesecretaris moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De secretaris bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijn van acht dagen bepaald in artikel 2 van dit reglement, kan nakomen.

De voorzitter roept vervolgens de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

Art. 2. - § 1. - De oproeping wordt ten minste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan het raadslid bezorgd. Dit gebeurt schriftelijk en aan huis. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken. (art. 21 gemeentedecreet)

§ 2. - De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt waarover een beslissing moet worden genomen. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de gemeenteraadsleden gesteld vanaf de verzending van de agenda. (art. 21 gemeentedecreet)

Art. 3. - § 1. - Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing, met een gemotiveerd overwegend en beslissend gedeelte, aan de gemeentesecretaris persoonlijk of per e-mail wim.vandenbroeck@tremelo.be of secretaris@tremelo.be en dit ten laatste op de vrijdag 12.00 uur 's middags, voorafgaand aan de week van de gemeenteraadsvergadering. De secretaris bezorgt de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken. (art. 22 gemeentedecreet)

§ 2. - De gemeentesecretaris deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen onverwijld mee aan de gemeenteraadsleden. (art. 22 gemeentedecreet)

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Art. 4. - § 1. - De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar. (art. 28§1 gemeentedecreet)

§ 2. - De vergadering is niet openbaar:

1° Als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering.

2° Wanneer tweederde van de aanwezige leden van de gemeenteraad in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. De gemeenteraad moet deze beslissing motiveren. (art. 28§1 gemeentedecreet)

Art. 5. - De gemeenteraad is in ieder geval openbaar op het tijdstip dat gemeenteraadsleden en schepenen de eed afleggen. De vergaderingen over het organogram, de personeelsformatie, de rechtspositieregeling, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, het budget, een budgetwijziging of de jaarrekening zijn in elk geval openbaar. Ingeval de gemeenteraad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, worden de hoorzitting en het verhoor van getuigen in het openbaar gehouden, indien de betrokkene hierom verzoekt.

Een getuige kan echter steeds vragen om het getuigenverhoor achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

(art. 28§1 en art. 127§3 gemeentedecreet)

Art. 6. - De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken. (art. 28§2 gemeentedecreet)

Art. 6bis - De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht. (art. 30 §4 gemeentedecreet)

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

Art. 7. - § 1. - Plaats, dag en uur van de raadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt op het gemeentehuis, uiterlijk acht dagen voor de vergadering. Dit gebeurt door aanplakking aan het gemeentehuis en in de hoofdzetel van de plaatselijke openbare bibliotheek. Daarnaast wordt dit ook op de website van de gemeente gepubliceerd.

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid. (art. 23§1 gemeentedecreet)

§ 2. - Indien raadsleden punten aan agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze bekend gemaakt. (art. 23§1 gemeentedecreet)

§ 3. - De agenda met toelichtende nota wordt tevens bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten alsook aan de voorzitter van de door de gemeenteraad erkende adviesraden.

§ 4. - Elke belangstellende inwoner kan een (jaar)abonnement bekomen op de agenda van de raadsvergaderingen met toelichting of kan via e-mail secretariaat@tremelo.be of inge.bosmans@tremelo.be of lutgarde.schoovaerts@tremelo.be inschrijven om de stukken via elektronische weg te ontvangen. Gratis indien per e-mail, tegen betaling per kopie bij toezending over de post aan het tarief van de vigerende retributieregeling.

Art. 8. - § 1. - De gemeente maakt, aan ieder natuurlijk persoon en iedere rechtspersoon of groepering die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad en de stukken die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur. (art. 23§2 gemeentedecreet)

§ 2. - Aan de beslissingen van de gemeenteraad zal verder de nodige bekendheid gegeven worden door ze beknopt, zo nodig met toelichting, te publiceren in het gemeentelijk informatieblad en op de website van de gemeente.

Art. 9. - § 1. - Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren ter beschikking gehouden van de raadsleden. Deze kunnen er ook 1 uur voor de gemeenteraadsvergadering kennis van nemen in de raadszaal van het gemeentehuis. (art. 20 gemeentedecreet)

§ 2. - Het ontwerp van budget, de budgetwijzigingen en de jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop ze worden besproken aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd. (artikel 148§4, 154§2, 174§2 gemeentedecreet)

§ 3. - Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de gemeentesecretaris of de door hem aangewezen ambtenaren technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de gemeenteraad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure. De raadsleden richten hun verzoek schriftelijk of mondeling minstens 3 dagen voor de vergadering aan de gemeentesecretaris. Op een schriftelijke vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst die op de gemeenteraadszitting wordt beantwoord. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen. (art. 21 gemeentedecreet)

Art. 10. - § 1. - De raadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten die het bestuur van de gemeente en het autonoom gemeentebedrijf betreffen. (art. 30§1,§3 en §5 gemeentedecreet)

§2. - De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Dit gebeurt  via e-mail of per post.

Vanaf 1 januari 2014, worden indien een raadslid hierom verzoekt, de notulen elektronisch ter beschikking gesteld. Dit zal dan ook gelden voor de notulen van de raad van bestuur en het directiecomité van het autonoom gemeentebedrijf. (art. 51 gemeentedecreet)

§ 3. - Zonder voorafgaande aanvraag kunnen worden ingezien tijdens de kantooruren van het gemeentesecretariaat:

1° de budgetten van vorige dienstjaren van de gemeente en de gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen;

2°de rekeningen van vorige dienstjaren van de gemeente, de gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen, de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;

3° de jaarverslagen van vorige dienstjaren van de gemeente en van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;

4° de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad;

5° de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen, wat de delen betreft die aan het inzagerecht onderworpen zijn;

6° de adviezen uitgebracht door gemeentelijke adviesraden;

7° de gemeentelijke toelagereglementen, algemene politieverordeningen, belasting- en retributiereglementen;

8° het register van de inkomende en uitgaande stukken.

§ 4. - Buiten de documenten en dossiers bedoeld in art. 9 en art. 10, § 3 hebben de raadsleden het recht alle andere documenten te raadplegen, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.

Deze andere documenten kunnen door de raadsleden geraadpleegd worden tijdens de kantooruren van het gemeentesecretariaat. De openingsuren zijn de volgende: maandag en woensdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur; dinsdag en donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 17.00 uur tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.

Om het college in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden aan het college schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen 10 werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

Het raadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

Bij al het voorgaande dient gewezen te worden op artikel 30 § 4 van het gemeentedecreet: “Dit artikel (over inzagerecht) doet geen afbreuk aan de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging van de gemeenteraadsleden wegens schending van het beroepsgeheim, overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek”.

Vrij vertaald betekent dit dat alle gemeenteraadsleden het geheim van onder andere de collegenotulen (aangezien het college in besloten zitting vergadert) te eerbiedigen en uiteraard binnen de gemeenteraad en naar het college toe hierover kunnen dialogeren maar niet naar derden toe.  Het verder verspreiden van bv. stukken uit deze notulen kan ingeval van klacht door een betrokkene tot gerechtelijke vervolgingen leiden.

Vanzelfsprekend geldt discretieplicht bij de ganse uitoefening van het inzagerecht.

§ 5. - De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente.

De raadsleden doen daartoe een schriftelijke aanvraag bij de gemeentesecretaris per brief of per e-mail secretaris@tremelo.be of wim.vandenbroeck@tremelo.be.

De gemotiveerde beslissing van het college tot weigering van de aflevering van een afschrift moet uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld. (art. 30§ 1 en 3 gemeentedecreet)

§ 6 - De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke inrichtingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden aan de gemeentesecretaris via e-mailadres secretaris@tremelo.be of wim.vandenbroeck@tremelo.be, minstens tien werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en uur.

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek. (art. 30§2, §3 en §5 gemeentedecreet)

§ 7. De raadsleden worden geïnformeerd over alle gemeentelijk gerelateerde activiteiten, zodat zij als ze dit wensen hieraan kunnen deelnemen.

Art. 11. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Deze vragen kunnen ook per e-mail aan de gemeentesecretaris (secretaris@tremelo.be) verzonden worden.

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord. Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.

Deze vragen mogen niet bedoeld zijn om de persoonlijke intenties van de leden van het college te kennen, noch mogen ze verplichten tot het doorvoeren van kostelijke studies, opzoekingen, het opmaken van dure statistische gegevensbestanden of het houden van enquêtes. De procedure van de mondelinge vragen is beperkt tot de vraagstelling en het eventuele onmiddellijke antwoord van een lid van een college van burgemeester en schepenen.

In geen geval wordt een uitvoerig debat over de gestelde vraag gevoerd in de gemeenteraad. Hiertoe is vereist dat het onderwerp als agendapunt is vermeld. (art. 32 gemeentedecreet)

QUORUM

Art. 12. - Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden, die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.

Art. 13. - § 1. - De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan. (art. 26 gemeentedecreet)

§ 2. - De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede  maal op de agenda voorkomen.

In deze oproeping wordt vermeld dat het om een tweede  oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het gemeentedecreet overgenomen. (art. 26 gemeentedecreet)

WIJZE VAN VERGADEREN

Art. 14. - De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend. (art. 24 gemeentedecreet)

Art. 15. - § 1. - De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daarvoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

§ 2. - Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen wanneer het geringste uitstel gevaar zou kunnen opleveren.

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld. (art. 29 gemeentedecreet)

§ 3.- Het is de gemeenteraadsleden verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarbij zij belang hebben waarvan zij niet met voldoende zekerheid kunnen geacht worden afstand te kunnen nemen, zoals bepaald in art. 27 van het gemeentedecreet.

Art. 16. - § 1. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

§ 2. - Indien de raad deskundigen wenst te horen of als de voorzitter van het OCMW toelichting moet geven, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.

De voorzitter kan aan de gemeentesecretaris vragen om toelichtingen te geven.

Art. 17. - Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

Art. 18. - De amendementen die schriftelijk worden ingediend worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.

Art. 19. - Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

Art. 20. - De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt. (art. 25 gemeentedecreet)

Art. 21. - De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en hem verwijzen naar de politierechtbank, die hem kan veroordelen tot een geldboete van één tot vijftien euro of tot een gevangenisstraf van één dag tot drie dagen, behoudens andere vervolgingen, als het feit daartoe grond oplevert. (art. 25 gemeentedecreet)

Art. 22. - Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

Art. 23. - Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

De vergadering kan eveneens geschorst worden op vraag van een raadslid of van een fractie. De voorzitter bepaalt de duur van de schorsing.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

Art. 24. - Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in art. 19 en 22.

Art. 25. - Alle teksten die de werkzaamheden van de gemeenteraad betreffen worden, op straffe van nietigheid en onontvankelijkheid, uitsluitend in het Nederlands ingediend.

Art. 26. - Alle beraadslagingen, toelichtingen, meningen worden, op straffe van nietigheid, uitsluitend in het Nederlands gehouden. Gebruik van een andere taal wordt beschouwd als een verstoring van de orde en geeft aanleiding tot de sancties die daarvoor in dit reglement zijn voorgeschreven.

WIJZE VAN STEMMEN

Art. 27. - § 1. - Voor elke stemming omschrijft de voorzitter of de bevoegde schepen of de indiener van het agendapunt het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§ 2. - De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Ingeval de stemmen staken, is het voorstel verworpen. (art. 34 gemeentedecreet)

Art. 28. - De gemeenteraad stemt over het budget, de budgetwijzigingen en de jaarrekening in hun geheel. Elk lid kan echter de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen van het budget, de budgetwijzigingen en de jaarrekening die hij aanwijst. In dat geval mag over het geheel pas gestemd worden na de stemming over de onderdelen die aldus zijn aangewezen. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel gemeenteraadslid afzonderlijk wil stemmen, en op de onderdelen die al bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen. (art. 148§3, 154§2 en 174§1 gemeentedecreet)

Art. 29. - § 1. - De leden van de gemeenteraad stemmen in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in § 3. (art. 35§1 gemeentedecreet)

§ 2. - Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

1° de stemming bij handopsteking

2° de mondelinge stemming;

3° de geheime stemming.

(art. 35§3 gemeentedecreet)

Er wordt in principe mondeling gestemd. De mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid 'ja', neen, of 'onthouding' te laten uitspreken, beginnend aan de linkerzijde van de voorzitter.

§ 3. - Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2° het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3° individuele personeelszaken. (art. 35 §2 gemeentedecreet)

Art. 30. - Na bespreking van elk ontwerp van besluit verzoekt de voorzitter de raadsleden hun stem uit te brengen en hij kondigt de aanvang van de stemming aan.

Als de stemming eenmaal is begonnen, kan de voorzitter het woord niet meer verlenen, aan niemand.

De mondelinge stemming geschiedt door, in de volgorde vanaf de linkerzijde van de voorzitter, elk raadslid ja, neen of onthouding te laten uitspreken.

Om de opname van de stemmen per raadslid mogelijk te maken wordt de stemming door de volgende fractie pas aangevat na verzoek van de voorzitter.

Voordat de stemming wordt afgesloten, vraagt de voorzitter of iedereen gestemd heeft en sluit daarna de stemverrichtingen af.

De in de raadzaal aanwezige leden moeten aan de stemming deelnemen.

De voorzitter stemt het laatst, behalve bij geheime stemming, en kondigt nadien de uitslag van de stemming af.  (art. 35§4 gemeentedecreet)

Art. 31. - Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt een rood potlood gebruikt, dat ter beschikking ligt in de stemhokjes.

De raadsleden stemmen ja, neen of onthouden zich.

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de twee jongste raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

Art. 32. - Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

Art. 33. - Als bij de benoeming of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald. De voorzitter stelt daartoe een lijst op met tweemaal zoveel namen als er benoemingen of voordrachten moeten gebeuren.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur. (art. 36 gemeentedecreet)

NOTULEN

Art. 34. - De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. Een raadslid kan vragen om in de notulen de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen. (art. 181§1 gemeentedecreet)

Art. 35. - § 1. - De notulen van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de gemeentesecretaris opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het gemeentedecreet. (art. 33, 180, 181 gemeentedecreet)

De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering op het gemeentesecretariaat ter beschikking van de raadsleden die er kennis willen van nemen. (art. 33 gemeentedecreet)

§ 2. - Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris ondertekend.

In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

De notulen vermelden niet in extenso de diverse tussenkomsten van de gemeenteraadsleden. Een gemeenteraadslid kan evenwel vragen om een voorgelezen tekst of zelf opgestelde samenvatting van zijn / haar interventie aan de notulen toe te voegen. Bij toestemming overhandigt hij deze tekst of samenvatting aan de gemeentesecretaris.

§ 3. - Zo dikwijls de raad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de aanwezige leden ondertekend. (art. 33 gemeentedecreet, gewijzigd bij decreet 23.01.2009)

FRACTIES

Art. 36. - Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in art. 38 van het Gemeentedecreet.

Art. 37 - Ter ondersteuning van de werking van de politieke fracties kunnen deze, bij bezoek aan het gemeentehuis, ten behoeve van de uitoefening van het mandaat als gemeenteraadslid, gebruik maken van het vergaderzaaltje in Baal na afspraak met de dienst secretariaat.

Ter ondersteuning van de werking van de leden van het college van burgemeester en schepenen en van de voorzitter van de gemeenteraad kunnen deze bij bezoek aan het gemeentehuis, ten behoeve van de uitoefening van het mandaat als burgemeester en schepenen en gemeenteraadsvoorzitter, gebruik maken van een bureel op de gemeentelijke administratie, inclusief telefoon, PC en internet. Zij kunnen gebruik maken van de fax en het kopieerapparaat van het gemeentesecretariaat.

Art. 38 - Van de afschriften van een beslissing van de burgemeester, de raad, het college of de gemeentesecretaris en van de overige bestuursdocumenten kan via het gemeentesecretariaat een kopie worden bekomen door de gemeenteraadsleden.

RAADSCOMMISSIES

Art. 39. - De gemeenteraad richt volgende commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.

- Algemene financiering, budget en algemeen bestuur

- Gemeentelijke Begeleidingscommissie

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. Deze commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

Art. 40. - De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden.

Art. 41. - §1. - De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies. De berekeningswijze gebeurt volgens het proportioneel stelsel.

§2. - De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.

Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht. (art. 39§3 gemeentedecreet)

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie. (art. 39§3 gemeentedecreet)

§3. - Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie. (art. 39§3 gemeentedecreet)

§4. - Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging overeenkomstig het eerste lid een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt. (art. 39§3 gemeentedecreet)

Art. 42. - Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie.

De voorzitters van de commissies worden aangewezen door de gemeenteraad. (art. 39§4 gemeentedecreet)

Art. 43. - De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kunnen de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen.

De commissies vinden plaats op afzonderlijke dagen en vangen aan op plaats, dag en uur die de oproeping vermeld. Er wordt naar gestreefd om de dagordes zodanig samen te stellen dat een normale bespreking zonder tijdsdruk kan worden gegarandeerd.

De oproeping wordt ten minste zes dagen vóór de dag van de vergadering aan alle raadsleden bezorgd. Dit gebeurt schriftelijk en aan huis. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek. Dit gebeurt door aanplakking aan het gemeentehuis en in de hoofdzetel van de plaatselijke openbare bibliotheek. Daarnaast wordt dit ook op de website van de gemeente gepubliceerd.

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

De effectieve leden van de commissies kunnen zich geldig laten vervangen door een lid van de fractie waartoe zij behoren, mits de voorzitter hiervan schriftelijk in kennis te stellen voor de aanvang van de zitting.

De vergaderingen van de commissies  zijn in principe openbaar.  Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad, zie art. 4 t.e.m. 6, zijn de vergaderingen van de commissies niet openbaar.

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, in het openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad, zie art. 27 §3, is de stemming geheim. 

De raadsleden kunnen, zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen en zij worden hiertoe ook uitgenodigd.

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de gemeentesecretaris wordt bezorgd.

De agendapunten worden door het bevoegde lid van het college van burgemeester of schepenen of door het raadslid, indien deze laatste gevraagd heeft om een punt toe te voegen aan de agenda, op de vergadering toegelicht.

Het ambt van secretaris van elke gewone raadscommissie wordt waargenomen door een of meer personeelsleden  van de gemeente, op voorstel van de gemeentesecretaris, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. (art. 39§2 en §5 gemeentedecreet)

Het is de gemeenteraadscommissieleden verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarbij zij belang hebben waarvan zij niet met voldoende zekerheid kunnen geacht worden afstand te kunnen nemen, zoals bepaald in artikel 27 van het gemeentedecreet.

Het verslag vermeldt in chronologische volgorde het verloop van de vergadering, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten.

VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

Art. 44. - Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1° de gemeenteraadsvergaderingen;

2° de gemeenteraadsvergaderingen waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt, maar waarvoor de raadsleden, als het bereikt was, wel presentiegeld zouden genieten;

3° de gemeenteraadsvergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;

4° de gemeenteraadsvergaderingen die hervat worden;

Het presentiegeld wordt bepaald volgens de aanwezigheid, die vastgelegd wordt in de met dat doel gehouden registers.

Aan de voorzitter van de gemeenteraad, indien hij/zij geen lid is van het college, wordt het dubbel van het presentiegeld toegekend voor de gemeenteraadszittingen.

Art. 45. - Het presentiegeld bedraagt 124,98 EUR (spilindex 138,01) per gemeenteraadszitting.

Het presentiegeld wordt per semester uitbetaald, in de maand volgend op het einde van elk semester.

KOSTENVERGOEDING

Desgevallend:

Art. 46. - §1. - De gemeenteraadsleden, de voorzitter en de uitvoerende mandatarissen kunnen via de gemeentesecretaris een aanvraag indienen voor vorming, opleiding, informatiesessies en het bekomen van vormingsmateriaal (bv boek, naslagwerk) die verband houden met de uitoefening van het mandaat en noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het mandaat. De gemeentesecretaris oordeelt of aan beide voorwaarden (verband houden met en noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het mandaat) voldaan is en motiveert dit kort bij weigering. De inschrijving (bestelling) gebeurt via het gemeentesecretariaat en de facturering gebeurt rechtstreeks aan de gemeente.

Halfjaarlijks worden alle toegestane en niet-toegestane vormingen, opleidingen, informatiesessies en vormingsmateriaal ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.

§2. - Het gemeentebestuur sluit een gemeenschappelijke ongevallenverzekering en een verzekering ’burgerlijke aansprakelijkheid’ af voor gemeenteraadsleden, ten laste van het gemeentebudget.

VERZOEKSCHRIFTEN

Art. 47. – §1. - Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn. De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de gemeentesecretaris en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

Het verzoek wordt schriftelijk ingediend en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan de gemeente. Het moet de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats vermelden van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft. (art. 201 gemeentedecreet)

Het college van burgemeester en schepenen gaat na of aan die voorwaarden voldaan is.

§2. - De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

§3. - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1° de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2° het een loutere mening is en geen concreet verzoek;

3° als de vraag anoniem, zonder vermelding van naam en voornaam en adres, werd ingediend;

4° het taalgebruik beledigend is.

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet. (art. 201 gemeentedecreet)

Art. 48. - §1. – Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad, indien het minstens 20 dagen voor de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

§2. – De gemeenteraad doet vooraf uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het verzoekschrift opgenomen voorstellen en vragen. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de gemeenteraad ook welk gevolg daaraan wordt gegeven en hoe dat wordt bekendgemaakt.

De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken. (art. 202 gemeentedecreet)

§3. - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze. (art. 202 gemeentedecreet)

§4. - Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift. (art. 203 gemeentedecreet).

PERSTAFEL

Art. 49.

De perstafel in de raadszaal is voorbehouden aan correspondenten en journalisten van mediaorganen die de eigen deontologische code hebben onderschreven en naleven.

De regels van de journalistieke beroepsethiek zijn neergeschreven in de Code van de Raad voor de Journalistiek, die op 20 september 2010 is goedgekeurd (en op 23 april 2012 en 16 december 2013 is aangevuld) door de raad van bestuur van de vzw Vereniging van de Raad voor de Journalistiek, waarin de journalistenverenigingen en de uitgeversfederaties, mediahuizen en persagentschappen vertegenwoordigd zijn.

Inbreuken op deze deontologische code kunnen aanleiding zijn om de toegang tot de perstafel te weigeren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2016

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019