Zitting van 2 februari 2023

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs: Schepenen;

Joachim De Buyser: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Nele De Preter, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Jolien Wittemans, Geert Laporte, Marc Willems: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Jan Van Herck: Schepen;

Katrien van Gilse: Raadslid;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1. Dossiernaam: Gemeenteraadsvergadering d.d. 22 december 2022
Onderwerp: Goedkeuring notulen

 

 

Voorgeschiedenis

22.12.2022: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 22 december 2022 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2. Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3. Dossiernaam: Welzijnsvereniging Audio
Onderwerp: Kennisname verslag A.V. d.d. 16.12.2022

 

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.4. Dossiernaam: Deelname handhavingsproject OVAM. Aangepaste lijst
Onderwerp: Deelname aan handhavingsproject zwerfvuil OVAM waarbij de gemeente gratis beroep kan doen op GAS-vaststellers van OVAM voor prikacties tegen zwerfvuil: aanpassing lijst gemachtigde GAS-vaststellers.

 

 

Voorgeschiedenis

7 april 2022: Voorstelling project Handhaving Zwerfvuil OVAM

19 juli 2022: Collegebesluit deelname handhavingsproject zwerfvuil OVAM

1 september 2022: Gemeenteraadsbesluit deelname handhavingsproject zwerfvuil OVAM

 

Feiten en context

30 handhavers bij OVAM zullen zich bezighouden met het handhaving van zwerfvuil via de GASreglementering.

 

De handhavers zwerfvuil zullen werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de lokale politiereglementen. De lokale besturen kunnen gratis een beroep doen op een deel of geheel van het team handhavers zwerfvuil ter ondersteuning van een handhavingsactie inzake zwerfvuil. Dit steeds in samenspraak met het team terreincontrole van de OVAM en naargelang de beschikbaarheid van de handhavers. Omdat het niet haalbaar is om overal even intensief te handhaven werken we met prikacties.

 

● De looptijd van het project is van midden 2021 tot midden 2024.

● De handhavers zwerfvuil van de OVAM zullen enkel handhaven op zwerfvuil, niet op sluikstorten. De bedoeling is om het veroorzaken van zwerfvuil te betrappen op heterdaad. Door het inzetten van de handhavers zwerfvuil kan de pakkans verhogen. De bedoeling is om handhavend op te treden via GAS. Er wordt niet sensibiliserend opgetreden. Dit houdt in dat er steeds wordt gehandhaafd op bijvoorbeeld sigarettenpeuken en dat hiervoor geen uitzondering wordt gemaakt. Bij vaststelling van een overtreding wordt een bestuurlijk verslag opgemaakt, er wordt niet gewerkt met waarschuwingen. Dit in combinatie met integrale aanpak door de gemeente: communicatie,

infrastructuur, omgeving, meting…

● De handhavers zwerfvuil worden niet ingezet voor controles op sluikstorten of andere afvalovertredingen.

● De gemeente Tremelo heeft het afgelopen jaar al informerend en sensibiliserend gewerkt met verschillende artikels in het infoblad, op sociale media, graffiti aan open rioolroosters...

Er zal bijkomend sensibiliserend en informerend worden gewerkt voorafgaand aan het inzetten van deze handhavers.

● Handhaving kan gebeuren via de GAS-wetgeving en het uniform politiereglement, o.a. op volgende artikel

 

Artikel 60

De begeleiders van honden zijn verplicht:

 

i. te beletten dat hun hond parken, plantsoenen, speelpleinen (indien toegelaten), recreatiecentra, trottoirs, fietspaden, rijwegen, wandelpaden, trage wegen, bermen en voor het publiek toegankelijke plaatsen bevuilt;

ii. in het bezit te zijn van een niet gebruikt papieren of plastic zakje voor het opruimen van de hondenpoep;

iii. op de hiervoor vermelde plaatsen, de uitwerpselen van hun hond onmiddellijk te verwijderen;

iv. de hond gebruik te laten maken van hondenzones, indien deze aanwezig zijn.

v. Indien de overtreder de uitwerpselen niet verwijdert, worden de kosten voor het opruimen en reinigen door de gemeente aan de overtreder aangerekend.

 

Artikel 68

Het is verboden de openbare plaats of ieder voorwerp dat deel uitmaakt van deze plaats op enigerlei wijze te bevuilen of te beschadigen en het zonder vergunning te gebruiken als stort- en stapelplaats van materialen, van welke aard dan ook.

 

Artikel 72

vi. Verkopers van producten die onmiddellijk verbruikt of gebruikt kunnen worden, dienen de voorzorgsmaatregelen te nemen opdat hun klanten de openbare plaats rond hun verkooppunt niet vervuilen.

 

vii. Verkopers en houders van kramen op foren en markten moeten ervoor instaan dat in de onmiddellijke omgeving van hun voertuig, kraam of inrichting, alle papier of om het even welk voorwerp dat door hun klanten op de grond wordt gegooid, wordt weggenomen.

Bovendien moeten zij degelijke en goed bereikbare vuilbakken voorzien. Zij moeten ervoor zorgen dat hun toestellen geen overdreven reuk noch rook verspreiden die de voorbijgangers of bewoners van de buurt kunnen hinderen.

viii. Indien bovenvermelde personen nalaten de openbare plaats rond hun voertuig, kraam of inrichting reinigen, wordt ambtshalve overgegaan tot de reiniging op hun kosten.

 

Artikel 86

Het gebruik van containers die door de gemeente of met vergunning van de gemeente, op openbare plaatsen, of op een voor het publiek toegankelijke plaats worden gezet, is strikt voorbehouden aan degene die de container heeft aangevraagd. Het is verboden er andere voorwerpen of afval in te deponeren, dan waarvoor de container bestemd is.

 

Artikel 90

Het is verboden afval te storten of te verbranden in open lucht.

 

Artikel 92

ix. Het is verboden elke vorm van afval achter te laten op de openbare plaats en op een voor het publiek toegankelijke plaats.

x. Afvalzakken of afvalcontainers die door inwoners voor ophaling worden buitengezet dienen zodanig opgesteld te zijn zodat er geen afval op een openbare plaats, een voor het publiek toegankelijke plaats of een groene ruimte, kan terechtkomen.

xi. Het is verboden afvalbakken geplaatst op openbare plaatsen te gebruiken voor het verwijderen van huishoudelijk afval, of voor afval dat door zijn aard of omvang kan leiden tot beschadiging of vernieling van de afvalbakken.

 

Artikel 127

Het is verboden op welke manier dan ook, door eigen toedoen of door toedoen van personen, dieren of zaken waarover men de hoede of toezicht heeft, de groene ruimtes, en hun roerende goederen en monumenten, te bevuilen.

● Bekende hotspots van zwerfvuil krijgen prioriteit:

- Winkelstraten

- Stopplaatsen openbaar vervoer

- Snoeproutes: het traject dat leerlingen afleggen op weg naar school

- Openbare parkings (bij winkels, sporthallen, jeugdverenigingen, …

- Locaties waar 'out of home' wordt geconsumeerd in buurt van take away-zaken (zoals fast food):

  pleintjes, parken,….

- Afvalinzamelplaatsen

- Hotspots aangegeven door de gemeente.

● Prioritair worden volgende focus-afvalstoffen aangepakt:

- Peuken

- Eet- en drankverpakkingen

- Kauwgom

- Papier / karton

- Hondenpoep / zakjes hondenpoep

● Aanstelling van de GAS-vaststellers dient op naam te gebeuren op de gemeenteraad.

 

Juridische grond

● Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), artikel 4.6.2.:

Het is verboden om zwerfvuil te creëren.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (Milieuhandhavingsbesluit)

Bevoegdheid OVAM handhavers zwerfvuil

 

Artikel 26.

De toezichthouders, vermeld in artikel 12, 6°, oefenen het toezicht uit op de toepassing van de milieuvoorschriften, vermeld in of vastgesteld krachtens de volgende regelgeving:

(…) i) de toepassing van artikel 12, §1 van het Materialendecreet wat betreft het achterlaten van afval, inzake het verbod op sluikstort en zwerfvuil zoals vermeld in artikel 4.6.1 en 4.6.2 van het VLAREMA

Overtredingen zwerfvuil via politiereglemen

Overtredingen op artikels zwerfvuil en sluikstort worden beschouwd als een milieumisdrijf (PV).

Artikel 16.6.3 §2 DABM voorziet in een uitzondering hierop wanneer de gemeenten ervoor kiezen om sluikstorten en zwerfvuil te handhaven via hun politiereglement. Indien de gemeente hiervoor kiest, dan zal dit systeem voorrang krijgen.

● DABM (Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid):

Artikel 16.6.3. § 2.

 

In afwijking van de straffen vermeld in § 1 kunnen gemeenten voor kleine vormen van openbare overlast gemeentelijke sancties bepalen overeenkomstig artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet.

● Besluit gemeenteraad van 20 december 2005 tot vaststelling van het gemeentelijk reglement betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

● GAS - Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Volgens artikel 21§1 kunnen gewestelijke ambtenaren door de gemeenteraad worden aangewezen om inbreuken vast te stellen.

De handhavers zwerfvuil van de OVAM volgen de opleiding GAS-vaststeller en worden benoemd als GASvaststeller.

● KB van 21 december 2013: vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie

● Uniform politiereglement Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo, in werking getreden op 01 januari 2018

● volgende gewestelijke personeelsleden hebben de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties

gevolgd:

- Stefan Bonhomme (georganiseerd door PIVO Provincie Vlaams-Brabant)

- Jelle Cambré (georganiseerd door Campus Vesta)

- Marc Dejaegere (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Mark Deneyer (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Bram Jordens (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Jan Lefevre (georganiseerd door de West-Vlaamse Politieschool)

- Ronny Moors (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Kilian Van Herbruggen (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Remco Van Ransbeeck (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Sonja Wygers (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Robie Peeters (georganiseerd door Limburg School for eXcellence)

- Carmen Dirks (georganiseerd door Limburg School for eXcellence)

- Emmanuel Gheldof (georganiseerd door West-Vlaamse politieschool)

- David Jordens (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Wim Cox (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Nemo Brailly (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Frederick Walumona (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Dideke Devos (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Selene Bens (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Chris Dokens (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Gert Holderbeke (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Yolande Hauwaert (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Christophe Roberti (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Bahram Maaruf (georganiseerd door politieopleiding PAULO)

- Dirk Verrees (georganiseerd door de West-Vlaamse politieschool)

- Michael Sobkowiak (georganiseerd door de West-Vlaamse politieschool)

 

Argumentatie

● Deze actie sluit ook aan bij het project "Mooimakers", waarbij we de afvalproblematiek aanpakken.

● De lokale besturen kunnen gratis een beroep doen op deze handhavers.

● Een geringe inzet van deze handhavers kan reeds een groot effect hebben.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om onderstaande handhavers aan te stellen als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Tremelo voor de vaststelling van overtredingen op artikels 60, 68, 72, 86, 90, 92 en 127 uit het uniform politiereglement Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo:

● Stefan Bonhomme

● Jelle Cambré

● Marc Dejaegere

● Mark Deneyer

● Bram Jordens

● Jan Lefevre

● Ronny Moors

● Kilian Van Herbruggen

● Remco Van Ransbeeck

● Sonja Wygers

● Robie Peeters

● Carmen Dirks

● Emmanuel Gheldof

● David Jordens

● Nemo Brailly

● Frederick Walumona

● Dideke Devos

● Selene Bens

● Chris Dokens

● Gert Holderbeke

● Yolande Hauwaert

● Wim Cox

● Christophe Roberti

● Bahram Maaruf

● Dirk Verrees

● Michael Sobkowiak

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.5. Dossiernaam: Lokaal Energie- en Klimaatpact. Rapportering
Onderwerp: Rapportering over de geleverde inspanningen betreffende het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

 

Voorgeschiedenis

29 oktober 2020:  gemeenteraadsbesluit met ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030

14 september 2021: collegebesluit positief advies ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0.

30 september 2021: gemeenteraadsbesluit ondertekening Lokaal energie- en Klimaatpact 1.0.

18 oktober 2022: collegebesluit positief advies ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

24 november 2022: gemeenteraadsbesluit ondertekening Lokaal energie- en Klimaatpact 2.0.

 

Feiten en context

In 2021 werd het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 onderschreven door de gemeente. Dit pact ondersteunt de uitvoering van concrete klimaatacties om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Dit past in het burgemeestersconvenant en de klimaatdoelstellingen van de hogere overheden. In 2022 werd dit pact uitgebreid tot het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0.

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij het Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden;

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

 

De rapportage is nog onvolledig. Dit is om verschillende redenen :

        Er is nog geen monitoring voor de doelstelling rond fietspaden.

        Er is nog geen afbakening van het begrip ‘lokaal sloopbeleidsplan’ en dus ook geen monitoring. Dat is nog in overleg maar hoeft dus niet in rekening gebracht worden voor 2022.

        De monitoring rond collectieve renovaties is nog onvolledig. Ten eerste wordt momenteel enkel de burenpremie van Fluvius als databron genomen (dit wordt in de toekomst nog uitgebreid). Ten tweede is er slechts een jaarlijkse update, en die gebeurt in mei. De cijfers opgenomen in de rapportage zullen dus maar heel partieel zijn voor 2022.

        Het cijfer bij de doelstelling rond coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten houdt nog geen rekening met de grootte van het project. 1 groot project is uiteraard evenwaardig aan vele kleintjes. Daarnaast worden momenteel nog alle projecten die in de energiekaart van VEKA (kaartlaag 'Energiecoöperaties in Vlaanderen') opgenomen zijn meegeteld in plaats van de projecten sinds 2021 (start LEKP). Dit cijfer is dus nog niet betrouwbaar. 

        de cijfers rond de verledding volgen momenteel nog niet de publicatiekalender. De cijfers dateren van 31/08/2022, terwijl de meest recente update volgens de publicatiekalender 31/12/2022 zou moeten zijn. Er wordt momenteel gekeken hoe dat zo snel mogelijk actueel te krijgen. 

        Alle ingeladen data is nog niet verwerkt in de rapportage. Afhankelijk van de doelstelling gebeurt dit met verschillende frequentie. Het meest recente rapport kan je steeds terugvinden via : https://www.lokaalklimaatpact.be/rapporten.html

 

Juridische grond

        Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 1948.

        Klimaatverdrag van Rio De Janeiro van 1992.

        Klimaatverdrag van Kyoto 1997.

        Brundtlandrapport 1987.

        Kyotoprotocol 2005.

        Vlaams-Brabants Klimaatengagement 2013-2018.

        Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020

        Klimaatakkoord Parijs 2015.

        Besluit gemeenteraad van 26 november 2015 betreffende de goedkeuring van het klimaatplan van de gemeente Tremelo;

        Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

        Vlaams-Brabants Klimaatenagement 2019-2024.

        Burgemeesterconvenant 2030.

        Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

        Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

        Vlaams Klimaatbeleidsplan 2021-2030.

        Vlaams Energiebeleidsplan 2021-2030.

        Decreet Lokaal Bestuur, in bijzonder artikel 2: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

        Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen.

        Gemeenteraadsbesluit van 30 september 2021 betreffende de goedkeuring van het klimaatpact 1.0.

        Gemeenteraadsbesluit van 18 oktober 2022 betreffende de goedkeuring van het klimaatpact 2.0.

 

Financiële weerslag

Dit betreft een rapportering. Deze bevat geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.6. Dossiernaam: Politieverordening inzake bewakingswet chirofuif
Onderwerp: Politieverordening inzake bewakingswet naar aanleiding van de chirofuif Tremelo op zaterdag 4 maart 2023

 

 

Voorgeschiedenis

        chirofuif Tremelo op zaterdag 26 maart 2022.

 

Feiten en context

        coördinatievergadering op 18 januari 2023 naar aanleiding van de aanvraag door Chiro Tremelo voor de organisatie van de chirofuif Tremelo op zaterdag 4 maart 2023.

 

Juridische grond

          Het decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid op artikels 2, 40§1, 41§1, 56§1 en 63;

          De nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op artikels 119, 119bis, 134 en 135§2;

          De wet van 13 mei 1999 tot invoering van gemeentelijke administratieve sancties;

          Het Koninklijk Besluit van 7 januari 2001, tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999, betreffende de invoering van de gemeentelijke administratieve sancties;

          De wet van 7 mei 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet;

          De wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen, inzonderheid de artikelen 21 en 22;

          Het Koninklijk Besluit van 17 maart 2005 tot vaststelling van de inwerkingtreding van de wet van 17 juni 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet;

          Het Koninklijk Besluit van 5 december 2004 houdende vaststelling van de minimumvoorwaarden waaraan de gemeenteambtenaren moeten voldoen, zoals bepaald in artikel 119bis, §6, tweede lid, 1° van de nieuwe gemeentewet;

          Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2005 houdende aanpassing van het politiereglement op administratieve sancties;

          Het besluit van de gemeenteraad van 28 augustus 2005 houdende aanwijzing provinciale ambtenaren voor het opleggen van gemeentelijke administratieve geldboetes;

          De wet van 2 oktober 2017 over de regeling van de private en bijzondere veiligheid;

          Het decreet lokaal bestuur, inzonderheid op artikels 287 en 288 met betrekking tot de bekendmaking van de reglementen en verordeningen.

 

Argumentatie

De gemeentelijke overheid staat in voor de nodige veiligheid, meer bepaald de veiligheid op straten, kaden, pleinen en openbare wegen.

Een daadwerkelijk gemeentelijk handhavingsbeleid kan de gemeente meer armslag bieden bij het afdwingbaar maken van plaatselijke politiereglementen en verordeningen.

De handhaving van administratief strafbaar gestelde overtredingen kan de gemeente de mogelijkheid bieden sneller te reageren op problemen van lokale aard.

Dit reglement legt de wettelijke verplichtingen en administratieve straffen vast inzake de overtredingen die in de gemeentelijke reglementen administratief strafbaar werden gesteld.

Het is nodig politiemaatregelen te nemen om het goede verloop van de chirofuif op 4 maart 2023 enerzijds en de openbare orde, rust en veiligheid van de bevolking anderzijds te verzekeren.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De organisator kan vrijwilligers aanstellen in het kader van art. 24 van de wet van 2 oktober 2017 op voorwaarde dat:

1.1.de burgemeester hiertoe, na advies van de korpschef van de PZ BRT, op een door de minister bepaalde wijze, de toestemming hiervoor heeft verleend aan de vereniging.

1. 2. De personen effectief lid zijn van de vereniging, of de personen een effectieve of aanwijsbare band hebben met de vereniging en dat de personen hun activiteit slechts sporadisch en onbezoldigd uitoefenen.

De aanvraag hiertoe dient uiterlijk 2 weken voor de datum van het evenement toe te komen bij de burgemeester.

1.3. De vrijwilligers dienen onder meer te voldoen aan volgende voorwaarden:

- Niet veroordeeld geweest zijn, zelfs niet met uitstel, tot enige correctionele of criminele straf, zoals bedoeld in artikel 7 van het Strafwetboek of tot een gelijkaardige straf in het buitenland, behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer;

- Niet tegelijkertijd lid zijn van een politiedienst of een inlichtingendienst, noch een functie hebben in een penitentiaire instelling, noch activiteiten uitoefenen van privédetective, van wapen- of munitiefabrikant of -handelaar of enige andere werkzaamheid uitoefenen die, doordat ze wordt uitgeoefend door dezelfde persoon die ook een functie uitoefent inde sector van de private of bijzondere veiligheid, een gevaar kan opleveren voor de in- of uitwendige veiligheid van de Staat of voor de openbare orde;

- Minstens achttien jaar oud zijn;

- Niet geschrapt zijn uit het Rijksregister van natuurlijke personen zonder nieuw adres achter te laten;

- In de afgelopen drie jaar geen lid geweest zijn van de inlichtingendiensten of van die politiediensten waarbij het onmiddellijk erna uitoefenen van een functie in de private veiligheid een gevaar oplevert voor de Staat of voor de openbare orde.

 

Art.2.

De lijst van bewakingsondernemingen die activiteiten zullen uitoefenen in het kader van de chirofuif dient 2 weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester. De informatie die dient meegedeeld te worden betreft de naam en het adres van de betrokken bewakingsondernemingen, de personalia van de bewakingsagenten die zullen ingezet worden en de personeelsleden van de betrokken bewakingsfirma’s die de leiding over deze bewakingsagenten zullen uitoefenen, de aard van de bewakingsactiviteiten en de data en plaatsen waarop de bewakingsactiviteiten zullen uitgevoerd worden.

 

Art.3.

De fouilles van personen in het kader van de toegangscontrole, zullen enkel mogen worden uitgevoerd ter hoogte van de ingang van de tent van de chirofuif, locatie parking Vinneweg en mogen slechts uitgeoefend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de burgemeester en in overeenstemming met hetgeen is bepaald in de artikels 102 t.e.m. 104 v.d. wet van 2 oktober 2017.

 De aanvraag hiertoe dient 2 weken voorafgaandelijk aan het evenement toe te komen bij de burgemeester en dient vergezeld te zijn van de volgende gegevens:

- de lijst van de bewakingsondernemingen en de personalia van de bewakingsagenten die de fouilles zullen uitvoeren;

- de vermelding op welke tijdstippen en in welke omstandigheden de fouilles zullen gebeuren.

Fouilles bij uitgangscontrole zijn niet toegestaan.

 

Art.4.

Iedereen die professioneel met een bewakingsactiviteit belast is, dient op een duidelijk leesbare wijze, ofwel een herkenningsteken (badge) te dragen conform artikels 79, 80 en 95 van de wet van 2 oktober 2017, waarop duidelijk hun naam, de naam van de onderneming waarvoor ze werken en het adres van de exploitatiezetel staan vermeld, ofwel de identificatiekaart. Ze moeten tevens in het bezit zijn van de door de Minister van Binnenlandse zaken afgeleverde identificatiekaart en drager zijn van werkkledij conform het MB van 8 juni 2007 tot bepaling van het model van de werkkleding en het embleem van bewakingsagenten.

Wat de vrijwilligers betreft die met een bewakingsactiviteit belast zijn dienen deze één en dezelfde werkkledij te dragen waardoor ze, duidelijk onderscheiden van andere functies en van de professionele bewakingsagenten, door het publiek kunnen worden herkend als verantwoordelijk voor een securitydienst. Ze dienen tevens een badge te dragen met vermelding van hun naam, functie en de dienst waarvoor ze werken.

 

Art.5.

Het gebied omschreven met perimeter als volgt:

        Vinneweg - vanaf kruispunt met Astridstraat tot aan het kruispunt met de Schrieksebaan.

 

De perimeter zal ingesteld worden op zaterdag 4 maart 2023 vanaf 18.00 uur tot ten laatste zondag 5 maart 2023 om 05.00 uur als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van art. 3 lid van de wet van 02 oktober 2017.

Voornoemde perimeter dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn volgens de bepalingen van het MB van 10 november 2017.  Derhalve kunnen personen belast met toezichtsopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen binnen voormelde perimeters.

 

Art. 6:

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de afgebakende zone zoals bepaald in art. 5 is verboden.

 

Art. 7:

Al de personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

 

Art. 8:

De onderhavige verordening treedt in werking, onmiddellijk na de bekendmaking ervan, overeenkomstig artikel 287 en 288 van het Decreet Lokaal Bestuur en volgens artikel 12 van het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie over het wegverkeer.

 

Art. 9:

De leden van de Lokale en Federale Politie zijn gelast met de uitvoering van deze verordening. De inbreuken op de beschikkingen van deze verordening zullen bestraft worden met politiestraffen.

 

Art. 10:

Een afschrift van onderhavige verordening zal worden overgemaakt aan de bevoegde overheden.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7. Dossiernaam: Goedkeuring correcte schema M3 - AMJP 2020-2025
Onderwerp: Goedkeuring correcte schema M3 - AMJP 2020-2025, kredieten 2022 en 2023 Lokaal Bestuur Tremelo met afdruk dienstjaren 2022 én 2023.

 

 

Voorgeschiedenis

19/12/2019: De gemeenteraad keurt het MJP 2020-2025 goed.

22/12/2022: De gemeenteraad keurt de aanpassing MJP 2020 - 2025, aanpassing kredieten 2022 - kredieten 2023 goed.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur

Artikel 249. (01/01/2020- ...)

§ 1. De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening.

De beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.

§ 3. De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. ln dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

Advies

Gunstig advies van het MAT op 05 december 2022.

 

Argumentatie

De lokale besturen die de beleids- en beheerscyclus toepassen, hebben in 2019 een meerjarenplan opgemaakt voor de periode van 2020 tot 2025. Dat meerjarenplan vormt de basis voor het beleid tot 2025.

Het bevat de te bereiken resultaten of effecten en de acties en actieplannen die het bestuur daarvoor zal uitvoeren. Op financieel vlak bevat het de ramingen van de verwachte ontvangsten en uitgaven voor de periode van 2020 tot 2025.

Omdat het vroegere jaarlijkse budget geïntegreerd is in het meerjarenplan moet het meerjarenplan jaarlijks worden aangepast om de kredieten voor het volgende boekjaar vast te stellen. Dat betekent dat de besturen hun meerjarenplan zullen aanpassen om de ramingen uit hun initiële meerjarenplan te herzien en de kredieten voor het volgende boekjaar (2023) vast te stellen. ln dezelfde aanpassing kunnen ze ook nog de kredieten voor het huidige boekjaar (2022) wijzigen.

Na contact met het Agentschap Binnenlands Bestuur is gebleken dat het schema M3, in het door de RMW en GR op 22/12/2022 goedgekeurde bundel aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - aanpassing kredieten 2022 - kredieten 2023, enkel het overzicht van de kredieten voor het jaar 2022 bevat.  Dit schema M3 had voor zowel 2022 als 2023 een overzicht van de kredieten moeten bevatten om correct te zijn.

Er werd geen enkele wijziging aan de op 22/12/2022 goedgekeurde documenten doorgevoerd, enkel werd dit schema M3 opnieuw afgedrukt, beide dienstjaren 2022 én 2023 bevattend.

Dit correcte schema M3 dient in opdracht van Agentschap Binnenlands Bestuur voor het verstrijken van de toezichtstermijn, opnieuw ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de RMW (voor het deel OCMW) en de GR (voor het deel gemeente).

Nadat de raden zo het schema M3 elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport schema M3, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport schema M3 in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Petra Vreys, Theo Smets, Nele De Preter, Jolien Wittemans, Geert Laporte, Marc Willems en Joachim De Buyser

9 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad stelt het aangepaste schema M3, overzicht van de kredieten 2022 en 2023 voor het aandeel van de gemeente vast.

 

Art. 2:

De gemeenteraad keurt het gedeelte OCMW van het aangepaste schema M3, overzicht van de kredieten 2022 en 2023, goed.

 

Art. 3:

De gemeenteraad keurt het aangepaste schema M3, overzicht van de kredieten 2022 en 2023, in zijn geheel goed.

 

Art. 4:

Dit correcte schema M3 (als bijlage) vervangt het schema M3 in de op 22/12/2022 goedgekeurde bundel: Aanpassing meerjarenplan 2020-2025, kredieten 2022-2023 Lokaal Bestuur Tremelo pagina 27/61 (als bijlage), wat alleen dienstjaar 2022 bevatte.

 

Art. 5:

Deze beslissing zal toegezonden worden aan het toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.8. Dossiernaam: Dotatie aan politiezone BRT 2023
Onderwerp: Vaststelling gemeentelijke bijdrage 2023 politiezone BRT

 

 

Voorgeschiedenis

14 december 2022: Goedkeuring van het ontwerp van begroting 2023 door de politieraad

22 december 2022: Goedkeuring AMJP 2020-2025 door de gemeenteraad

 

Feiten en context

In een meergemeentezone wordt de begroting van het lokale politiekorps goedgekeurd door de politieraad, overeenkomstig de door de koning vastgestelde minimale begrotingsnormen.

Het ontwerp van de begroting 2023 werd reeds goedgekeurd door de politieraad van de politiezone BRT op 14 december 2022.

De begroting van deze politiezone komt ten laste van de federale staat en van de verschillende gemeenten van de zone, in dit geval de gemeenten Begijnendijk, Rotselaar en Tremelo.

Elke gemeenteraad die deel uitmaakt van de zone stemt de dotatie die aan de politiezone moet worden toegekend.

 

Juridische grond

De wet van 7 december 1998 op de geïntegreerde politie inzonderheid artikel 40.

 

Argumentatie

Op voorstel van de politieraad bedraagt de exploitatietoelage voor de gemeente Tremelo 1.451.632,45 euro en de investeringstoelage voor de gemeente Tremelo 63.258,15 euro voor het dienstjaar 2023.

 

De huidige ingeschreven dotatie exploitatie in het aangepast meerjarenplan bedraagt voor 2023: 1.326.000,00 euro en investering: 63.258,15 euro.  Deze bedragen waren de laatst gekende en zijn ingeschreven in overleg met de bijzondere rekenplichtige van de politiezone, bij de opmaak van het gemeentelijk AMJP.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

6494000/0400

AC000001

1.326.000 EUR

1.451.632,45 EUR

6640000/0400

AC000001

63.258,15 EUR

63.258,15 EUR

 

Het verschil zal worden ingeschreven bij eerstvolgende wijziging van het MJP of door middel van aanpassingen van ramingen.

Uit het verleden leren we dat de effectief uitbetaalde dotatie, na inbreng van de rekeningcijfers, lager blijkt dan oorspronkelijk gebudgetteerd.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De dotatie aan de politiezone Begijnendijk / Rotselaar / Tremelo wordt vastgesteld op 1.451.632,45 euro voor het dienstjaar 2023 in exploitatie en het tekort zal bijkomend worden ingeschreven bij de eerstvolgende AMJP van de gemeente of door middel van aanpassing van de ramingen.

De dotatie aan de politiezone Begijnendijk / Rotselaar / Tremelo wordt vastgesteld op 63.258,15 euro voor het dienstjaar 2023 in investeringen en komt overeen met het ingeschreven krediet.

 

Art. 2:

Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan de politiezone Begijnendijk / Rotselaar / Tremelo, aan de bijzondere rekenplichtige van de politiezone, aan de financieel directeur van de gemeente en aan de financiële dienst van de gemeente.

 

Art. 3:

Deze beslissing is onderworpen aan het administratieve toezicht zoals bepaald in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9. Dossiernaam: Toelagen raden en scholen
Onderwerp: Nominatieve toekenning

 

 

Voorgeschiedenis

          14/11/1983: wet betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          27/12/1995: gemeentelijk toelagereglement

          01/01/2019: decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Artikel 4 van de wet van 14/11/1983 bepaalt dat de gemeenteraad voor iedere toelage nog een toewijzingingsbeslissing moet nemen waarbij:

          de aard, de omvang en de aanwendingsvoorwaarden worden bepaald;

          eveneens de nodige verantwoordingsstukken worden opgelegd evenals de termijnen waarbinnen die verantwoording dient te worden voorgelegd.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

diversen/6490000

098002/6490100

AC000001

24.243,00

1.000,00

-

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

In uitvoering van artikel 3 van onze beslissing d.d. 27/12/1995 volgende toelagen toe te kennen voor het dienstjaar 2023:

Naam                          Budgetsleutel           Bedrag toelage

Roemeniëcomité    0160-6490000   1.000,00

GROS      0160-6490000   1.860,00

Verkeersadviesraad    0200-6490000   1.860,00

Damiaanschool, St.Annaschool, Vrije basisschool

Tremelo, De Cocon - milieuschoolproject  0309-6490000   2.600,00

Mina-raad     039000-6490000   1.860,00

Middenstandsraad    0500-6490000   1.983,00

Sonora      0709-6490000   7.500,00

Seniorenraad     0959-6490000   1.860,00

Gezondheidsraad    098002-6490000   1.860,00

Adviesraad voor personen met een beperking 098002-6490000   1.860,00

Rood Kruis     098002-6490100   1.000,00

 

Aard: toelage voor werkingsuitgaven of investeringsuitgaven vrij te bepalen door de toelagetrekker.

Aanwendingsvoorwaarden: vrij

Verantwoording: facturen gedateerd in het jaar 2023 van minimaal het bedrag van de toelage, in te dienen uiterlijk op 31 maart 2024. Niet-verantwoorde bedragen zullen teruggevorderd worden.

 

Art. 2:

De aanvragen voor de toelage 2023 dienen voor 31/03/2023 via het webformulier aangevraagd te worden. Na deze datum kan er geen toelage meer aangevraagd worden.  Een afschrift van het saldo van de bankrekeningen op 31/12/2022 dient door de aanvrager toegevoegd te worden.

 

Art. 3:

De verantwoording van de toelage 2022 dient voor 31/03/2023 te gebeuren. Na deze datum zal het niet-verantwoorde gedeelte teruggevorderd worden. Regularisaties zijn niet mogelijk.

 

Art. 4:

De controle van en op voornoemde rechtvaardiging zal worden uitgevoerd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.11. Dossiernaam: Aankoop perceel grond Kalvenne
Onderwerp: Aankoop perceel grond gelegen Tremelo, 1ste afdeling, sectie C, nr 255 E

 

 

Voorgeschiedenis

        18 mei 2017: de gemeenteraad besluit tot definitieve goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kalvenne (hierna genaamd "RUP Kalvenne) en legt het onteigeningsplan definitief vast

        21 mei 2021: schattingsverslag opgemaakt door landmeterskantoor Peeters-Torfs

        6 september 2022: het college van burgemeester en schepenen besluit om (tijdelijk) een stille troostplek in te richten in de Kalvenne op een perceel grond gelegen Tremelo, 1ste afdeling, sectie C, nr 255 E

 

Feiten en context

Het perceel grond gestaan en gelegen te Tremelo, 1ste afdeling, gelegen Heideveld, kadastraal gekend sectie C, nummer 255 E met een oppervlakte van 35a is gelegen in het RUP Kalvenne, zoals definitief goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 mei 2017. Het perceel grond is gelegen in een zone voor recreatie en gemeenschapsvoorzieningen.

 

Op 21 mei 2021 werd er een schattingsverslag opgemaakt door landmeterskantoor Peeters-Torfs waarbij de waarde van hogervermeld perceel grond werd geschat op 105.000,00 euro.

 

Juridische grond

        Omzendbrief KB/ABB 2019/33 van 3 mei 2019 betreffende transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

        Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, lid 2, 11° waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor daden van beschikking over onroerende goederen.

 

Argumentatie

Het perceel grond gestaan en gelegen te Tremelo, 1ste afdeling, kadastraal gekend sectie C, nr 255 E met een oppervlakte van 35a is gelegen in het RUP Kalvenne, in een zone voor recreatie en gemeenschapsvoorzieningen en maakt deel uit van het vastgestelde onteigeningsplan.

 

De aankoop van het perceel kadert in de uitvoering van het RUP Kalvenne. Een van de uitgangsprincipes van dit RUP is de versterking van de recreatieve voorzieningen. Gemeente Tremelo is reeds eigenaar van de overige percelen gelegen in dezelfde zone. Op de overige percelen bevinden zich onder andere een voetbalterrein en worden nieuwe lokalen gebouwd door Chiro Tremelo.

 

Sedert enkele maanden wordt op hogervermeld perceel een stille troostplek ingericht waar mensen naartoe kunnen gaan om even stil te staan, troost te zoeken of tot rust te komen. De huidige eigenaars kunnen akkoord gaan met een verkoop aan gemeente Tremelo tegen de geschatte waarde van 105.000 euro. Met de aankoop van hogervermeld perceel worden sport-, recreatie- en jeugdactiviteiten verder gebundeld binnen de kern.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

MJP000570

AC000201

/

108.000 euro

 

Naast de aankoopprijs van 105.000 euro voor het perceel grond, gestaan en gelegen te Tremelo, 1ste afdeling, kadastraal gekend sectie C, nummer 255 E, met een oppervlakte van 35a, moeten ook nog de kosten van erelonen, aktekosten, overschrijving in het hypotheekkantoor en BTW betaald worden. Deze kosten zijn ten laste van de koper en worden geschat op 3.000 euro.

De nodige budgetten werden voorzien in 2022 en zullen worden overgedragen naar 2023.

De verkoopprijs dient betaald te worden uiterlijk bij het verlijden van de akte.

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Petra Vreys, Theo Smets, Nele De Preter, Jolien Wittemans, Geert Laporte, Marc Willems en Joachim De Buyser

4 stemmen tegen: Paul Dams, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren en Kimberly Dockx

5 onthoudingen: Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier en Joris Heremans

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit tot aankoop van het perceel grond gestaan en gelegen te Tremelo, 1ste afdeling, kadastraal gekend sectie C, nummer 255 E met een oppervlakte van 35a en eigendom van Vermeylen Lucas, wonende te Haachtsebaan 154, 3140 Keerbergen. De aankoop gebeurt onderhands tegen de prijs van 105.000,00 euro, exclusief kosten.

 

Art. 2:

De gemeenteraad verklaart hogervermeld onroerend goed aan te kopen voor algemeen nut.

 

Art. 3:

De gemeenteraad besluit tot goedkeuring van de onderhandse verkoopovereenkomst van hogervermeld onroerend goed. De onderhandse verkoopovereenkomst wordt als bijlage gevoegd bij deze beslissing en maakt er integraal deel van uit.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.12. Dossiernaam: Begroting VZW Vrije tijd Tremelo 2023
Onderwerp: Begroting VZW VTT 2023

 

 

Voorgeschiedenis

26 september 2019: de gemeenteraad keurt de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije tijd Tremelo goed.

26 september 2019: de gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en de VZW Vrije tijd goed.

 

Feiten en context

Er is een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije tijd Tremelo.

 

Juridische grond

26 september 2019: de gemeenteraad keurt de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije tijd Tremelo goed.

Artikel 31 van de statuten VZW Vrije tijd Tremelo: de begroting dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

12 december 2022: de algemene vergadering van het EVA VZW VTT keurt de begroting 2023 goed.

24 januari 2023: het college keurt de begroting 2023 van de VZW VTT goed.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het EVA VZW VTT dient er jaarlijks een begroting goedgekeurd te worden.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

07406490000

AC000001

23000

23000

07596490000

AC000001

22500

22500

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Christoph Torfs, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Petra Vreys, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Nele De Preter, Joris Heremans, Jolien Wittemans, Geert Laporte, Marc Willems en Joachim De Buyser

2 stemmen tegen: Paul Dams en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de begroting 2023 van het EVA VZW VTT goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 2 februari 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1. Dossiernaam: Bijkomend punt  -  Paul Dams en Kimberly Dockx
Onderwerp: Cyber Audit: Ingediend door Paul Dams en Kimberly Dockx, gemeenteraadsleden, overeenkomstig art. 21 van het Decreet lokaal bestuur

 

 

Voorgeschiedenis

26.01.2023: mail van gemeenteraadslid Paul Dams. Hij wenst een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 2 februari 2023.

 

Juridische grond

art. 21 van het Decreet over lokaal bestuur.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

BESLUIT

Art.1.:

Op basis van toelichting door burgemeester inzake geplande IT-maatregelen werd dit punt ingetrokken door indieners en dus niet ter stemming voorgelegd.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023