Zitting van 25 juni 2015

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Petra Vreys, Kim Van Nuffelen: Raadsleden;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Eedaflegging
Onderwerp: Eedaflegging nieuwe secretaris

 

Voorgeschiedenis

21 mei 2015: Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Tremelo en ocmw met betrekking tot de functie van secretaris.

1 juni 2015: Indiensttreding van de nieuwe secretaris Wim Vandenbroeck.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet art. 76 §3,1 en art. 77.

 

Argumentatie

Het is wenselijk dat de OCMW-secretaris zijn eed als gemeentesecretaris ook aflegt.

 

BESLUIT

Art. 1:

De nieuwe gemeentesecretaris, Wim Vandenbroeck, legt in handen van de gemeenteraadsvoorzitter als volgt zijn eed af "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen".

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering 21 mei 2015

 

Voorgeschiedenis

21 mei 2015: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 21 mei 2015 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.4.Dossiernaam: Besluit burgemeester
Onderwerp: Kennisname besluit van 19 mei 2015

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.5.Dossiernaam: Verkaveling 20153. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 20153 van verkavelingsaanvraag Diederik Jacobs op het perceel gelegen Werchtersebaan, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie B nr. 842 F.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 27 januari 2015: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Werchtersebaan en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 842 F

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 20153.

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 13 februari 2015 tot 15 maart 2015. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Werchtersebaan en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 842 F.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Werchtersebaan, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1.

Het wegtracé van de Werchtersebaan, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 58 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 20153 voor het perceel gelegen te Werchtersebaan en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 842 F, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.6.Dossiernaam: Verkaveling 20158 Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 20158 van verkavelingsaanvraag aan Benny Feyaerts voor het perceel gelegen Domstraat/Blinkenbergstraat, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 2 sectie C nrs. 212 X en 212 Y/deel.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 23 februari 2015: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Domstraat / Blinkenbergstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 212 Y (deel) en (afd. 2) sectie C 212 X.

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 20158

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 13 maart 2015 tot 12 april 2015. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Domstraat / Blinkenbergstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 212 Y (deel) en (afd. 2) sectie C 212 X.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

 

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

 

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

 

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

 

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

 

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

 

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

 

Argumentatie

Het behoort de Blinkenbergstraat, 3128 Baal gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond, zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

Art. 1:

Het wegtracé van Blinkenbergstraat, 3128 Baal, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 86 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 20158 voor het perceel gelegen te Domstraat 23 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 212 Y (deel) en (afd. 2) sectie C 212 X, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor electriciteit, en kabeldistributie zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Infrax. Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.7.Dossiernaam: Verkaveling 20159. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 20159 van verkavelingsaanvraag BVBA Landmeter Geens François voor het perceel gelegen Blinkenbergstraat 4, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 2 sectie C .nr. 212 S.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 4 maart 2015: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Blinkenbergstraat 4 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 212 S

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 20159.

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 20 maart 2015 tot 19 april 2015. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Blinkenbergstraat 4 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 212 S.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009.

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4).

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en het kabeldistributienet werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

 

Argumentatie

Het behoort de Blinkenbergstraat 4, 3128 Baal gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond gelegen tussen de grens van de weg en 5 m uit de grens van de Blinkenbergstraat 4, 3128 Baal.

Zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

Art. 1.

Het wegtracé van de Blinkenbergstraat 4, 3128 Baal, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1 are 60 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 20159 voor het perceel gelegen te Blinkenbergstraat 4 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 212 S, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale P.B.E. Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.8.Dossiernaam: Verkaveling 201510. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201510 van verkavelingsaanvraag Pieter Goeron voor het perceel gelegen Barbarastraat 49A, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie B nr. 421 Z.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 10 maart 2015: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Barbarastraat 49A en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 421 Z

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201510

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 27 maart 2015 tot 26 april 2015. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Barbarastraat 49A en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 421 Z.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009.

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort het perceel gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

Art. 1.

Het wegtracé van de Barbarastraat 49A, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 02 a 91 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201510 voor het perceel gelegen te Barbarastraat 49A en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 421 Z, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.9.Dossiernaam: Verkaveling 201513. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201513 van verkavelingsaanvraag Jeroen Verhaegen voor Landmeterskantoor Winston Schoeters op het perceel gelegen Blaasberg, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie B nr. 30/n/deel.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 27 maart 2015: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsvergunning gelegen Blaasberg en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 30 N (deel)

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201513

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 17 april 2015 tot 17 mei 2015. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Blaasberg en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 30 N (deel).

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009.

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

●  Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Blaasberg, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

Art. 1.

Het wegtracé van de Blaasberg, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 6 a 50 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201513 voor het perceel gelegen te Blaasberg en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 30 N (deel), worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

1)      Een kavel kan pas verkocht worden na de voorlopige oplevering van de rioleringswerken op grondgebied van de gemeente Tremelo, onderhavig aan de vergunning.

             De pompput dient duidelijk voorzien te worden van elektriciteit ten laste van de verkavelaar. De

       abonnementslast zal gedragen worden door de gemeente vanaf de voorlopige oplevering.

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.10.Dossiernaam: Wijziging buurtweg. nr. 43 Voorlopig advies.
Onderwerp: Voorlopig advies over wijziging buurtweg nr. 43 ter hoogte van Barbarastraat 110 op aanvraag van Alphons & Joanna Verschoren-Goovaerts.

 

Voorgeschiedenis

          9 december 2014: ontvangst aanvraag

          29 januari 2015:datum aangetekende zending met vraag tot akkoord aanpalende

eigenaars nieuw tracé.

          17 februari 2015:ontvangst brief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant

          18 februari 2015:ontvangst brief Natuurpunt Beheer vzw

          26 februari 2015:punt voorlopig advies over wijziging buurtweg nr. 43 afgevoerd van de

agenda van de gemeenteraad

          7 april 2015:overleg tussen eigenaars (vertegenwoordigd door dochter Hilde

Verschoren), Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, de gemeente Tremelo en landmeter-expert Pieter Goeron + plaatsbezoek

 

Feiten en context

Een gedeelte van buurtweg nr. 43 ligt op de percelen kadastraal gekend als Afdeling 1 Sectie B nrs. 164H, 164K en 166A. De buurtweg loopt rechts van het perceel kadastraal gekend als Afdeling 1 Sectie B nr. 160A. Al deze percelen zijn eigendom van de aanvrager.

Het huidige tracé van de buurtweg loopt rakelings langs de rechter zijmuur van de woning van de aanvrager, Barbarastraat 110 en wordt regelmatig gebruikt door o.a. wandelaars die het achterliggende natuurgebied willen bereiken.

 

Juridische grond

          Wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, artikel 28, gewijzigd bij het decreet van 4 april 2014.

          Decreet van 4 april 2014 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid. BS 15 april 2014.

          Besluit van der Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen.

          Rondzendbrief van de provincie Vlaams Brabant van 23 oktober 2014 over buurt- en voetwegen en rooilijnplannen in het kader van de nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening.

          Het rooilijnendecreet van 8 mei 2009 werd ten gevolge van uitspraken van de RvS (RvS nr. 222.063, 15 januari 2013; e.a.) aangepast voor wat betreft artikel 6. Het decreet is niet van toepassing op buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen.

 

Argumentatie

          De aanvragers wensen een rationeler gebruik van hun grond. De buurtweg deelt hun eigendom in twee en loopt rakelings langs de woning. Het gevraagde nieuwe tracé bevindt zich langs de linker perceelsgrens van hun eigendom, op perceel met kadasternummer Afdeling 1 sectie B nr. 160A.

          De overlast en inbreuk op de privacy die de aanvragers nu ondervinden ten gevolge van het publiek gebruik van de buurtweg zal door het verleggen van het tracé verminderd worden tot een aanvaardbaar niveau.

          De private ruimte van de inwoners is in conflict met de publieke ruimte. Het verplaatsen van de buurtweg biedt een oplossing door de private leefruimte en de publieke ruimte van elkaar te scheiden.

          Op aansturen van de gemeenteraad (punt 4 van de openbare zitting van 26 februari 2015) vond er op dinsdag 7 april 2015 een overleg plaats tussen Hilde Verschoren en Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant (vertegenwoordigd door Jan Van Ormelingen), in het bijzijn van vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo (vertegenwoordigd door burgemeester Paul Dams, schepen Vital Van Dessel, stedenbouwkundige ambtenaar Andy De Roover en Peter Crabbé van de milieudienst) en landmeter-expert Pieter Goeron. Natuurpunt Beheer vzw was niet vertegenwoordigd op dit overleg.

Er gebeurde ook een plaatsbezoek op Barbarastraat 110, 3120 Tremelo waar het bestaande en nieuwe tracé van Buurtweg 43 uitgebreid werden besproken. Er werd een voorstel gedaan voor een mogelijke aanpassing aan het nieuwe tracé.

Voorafgaand aan dit overleg, en ook in de dagen en weken nadien, was er veelvuldig contact tussen de partijen. Daaruit bleek de bezorgdheid van Natuurpunt Beheer vzw over het voortbestaan van het recht van overgang over de eigendom dan de heer en mevrouw Verschoren-Goovaerts naar de Barbarastraat, voor het ontsluiten van hun achterliggende percelen in het Zegbroek. Over het bestaan van dit recht van overgang is er namelijk onzekerheid ontstaan, vermits mevrouw Hilde Verschoren, na intens onderzoek, geen enkele notariële akte heeft gevonden waarin deze erfdienstbaarheid is vastgelegd.

Tijdens de vele contacten tussen de partijen werd er uiteindelijk een mondeling akkoord bereikt voor het verleggen van Buurtweg 43. Zowel Natuurpunt Beheer vzw als Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant gaan akkoord met het oorspronkelijk voorgestelde tracé voor het verleggen van de buurtweg (en zullen dus tijdens het openbaar onderzoek geen bezwaren indienen), mits bevestiging van het recht van overgang of uitweg over de eigendom van de heer en mevrouw Verschoren-Goovaerts. Ook onderzoekt Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant de mogelijkheid voor het openmaken van Buurtweg 44 (momenteel deels omgeploegd en deels overwoekerd), die bijkomend kan gebruikt worden voor het ontsluiten van de achterliggende percelen van Natuurpunt in het Zegbroek.

Wandelaars en ruiters zullen over het verlegde tracé van Buurtweg 43 kunnen wandelen en Natuurpunt Beheer vzw zal (na de bevestiging van de erfdienstbaarheid) met gemotoriseerde voertuigen over de weg kunnen rijden langs het huis van de heer en mevrouw Verschoren-Goovaerts. De buurtweg en de erfdienstbaarheid zullen dus na het verleggen van de buurtweg niet meer over hetzelfde tracé lopen.

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

4 stemmen tegen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Alain Verschaeren en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist een voorlopig positief advies te geven voor het wijzigen van buurtweg nr. 43 volgens voorgesteld plan.

 

Art. 2:

De gemeenteraad geeft opdracht een schatter aan te stellen voor het opstellen van een proces verbaal van schatting.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.11.Dossiernaam: Rekening 2014
Onderwerp: Goedkeuring jaarrekening 2014 van de gemeente.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient jaarlijks de jaarrekening goed te keuren. De jaarrekening 2014 heeft een gecumuleerd budgettair resultaat van 6.635.927 EUR en de autofinancieringsmarge bedraagt 763.123 EUR.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype en Frederik Laeremans

6 stemmen tegen: Paul Vandyck, Mark Wouters, Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren en Christoph Torfs

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2014 van de gemeente Tremelo, waarvan pdf als bijlage en integraal deel uit makende van deze beslissing, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.12.Dossiernaam: Kennisname Verslag RvB AGBT
Onderwerp: Kennisname Verslag RvB AGBT

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.13.Dossiernaam: Goedkeuring rekening 2014 AGBT
Onderwerp: Goedkeuring rekening 2014 AGBT

 

Juridische grond

          De bepalingen uit het gemeentedecreet.

          De in zitting van de gemeenteraad van 26.09.2013 goedgekeurde statuten bepalen in artikel 31 § 5: "De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 31 mei de jaarrekening van het voorbije boekjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad."

          De raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf heeft in zitting van 19 mei 2015 het financieel verslag 2014 - het verslag van de commissaris - het activiteitenverslag 2014 en de jaarrekening 2014 definitief goedgekeurd, maar gelet op de termijnen was dit te laat voor agendering op de gemeenteraad van mei 2015.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 stemmen tegen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

Het financieel verslag 2014 - het verslag van de commissaris - het activiteitenverslag 2014 en de jaarrekening 2014 van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo wordt goedgekeurd.

 

Art. 2:

Deze beslissing is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht conform artikel 252 van het gemeentedecreet.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan dhr. Werner Van Rompuy - financieel beheerder.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: Kosten brandweer / Raad van State
Onderwerp: Bekrachtiging schepencollegebesluit van 2 juni 2015.

 

Voorgeschiedenis

2 juni 2015: schepencollegebeslissing houdende beslissing tot het mee in te stappen in de procedure voor de Raad van State over de dubbele jaarbijdrage voor 2015 van de brandweer.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient dit besluit van het schepencollege te bekrachtigen overeenkomstig het gemeentedecreet.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 onthoudingen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de schepencollegebeslissing van 2 juni 2015 inzake het mee in te stappen in de procedure voor de Raad van State over de dubbele jaarbijdrage voor 2015 van de brandweer.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.15.Dossiernaam: Subsidiereglement cultuur
Onderwerp: Goedkeuring subsidiereglement cultuur 2016 - 2019

 

Voorgeschiedenis

1 juni 2015: Positief advies op het subsidiereglement 2016 - 2019 door de cultuurraad.

9 juni 2015: Goedkeuring van het subsidiereglement 2016 - 2019 door het college van burgemeester en schepenen.

 

Feiten en context

De toelage bedraagt maximum 75% van de uitgaven van het project. Het maximum toelagebedrag wordt vastgesteld op € 1000. Indien het aantal goedgekeurde aanvragen de beschikbare middelen overstijgt, worden de voorziene toelagen evenredig verminderd zodat aan alle weerhouden aanvragen voldaan kan worden. De minimum toelage bedraagt € 125.

 

Juridische grond

Decreet van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuurbeleid.

 

Advies

4 juni 2015: Advies verleend vanuit de cultuurraad betreffende het subsidiereglement 2016 - 2019.

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo wil socio-culturele verenigingen stimuleren om culturele projecten te organiseren.

 

Financiële weerslag

Het subsidiebedrag zal opgenomen worden in de begroting 2016.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 onthoudingen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement cultuur 2016 - 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.16.Dossiernaam: JH Den Borduur dj. 2014
Onderwerp: Afrekening 2014 - JH Den Borduur

 

Voorgeschiedenis

29 september 1998: De gemeenteraad keurt de oprichting, de statuten en het huishoudelijk reglement van de vzw Jeugdhuis Den Borduur goed.

 

Juridische grond

Gemeenteraadsbeslissing: zitting 29 september 1998

Art. 25 van de statuten van het JH Den Borduur: de afrekening dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het JH Den Borduur op 29 september 1998 dient er jaarlijks een afrekening voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Afrekening in bijlage.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de afrekening 2014 van het JH Den Borduur goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.17.Dossiernaam: JH Den Borduur dj. 2015
Onderwerp: Begroting 2015 JH Den Borduur

 

Voorgeschiedenis

29 september 1998: De gemeenteraad keurt de oprichting, de statuten en het huishoudelijk reglement van de vzw Jeugdhuis Den Borduur goed.

 

Juridische grond

Gemeenteraadsbeslissing: zitting van 29 september 1998

Art. 25 van de statuten van het JH Den Borduur: de begroting dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het JH Den Borduur op 29 september 1998 dient er jaarlijks een begroting voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Begroting in bijlage.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de begroting 2015 van het JH Den Borduur goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.18.Dossiernaam: Aanwerving financieel beheerder
Onderwerp: Vaststelling functiebeschrijving

 

Voorgeschiedenis

          De heer Werner Van Rompuy, gemeenschappelijk financieel beheerder van de gemeente en het OCMW van Tremelo, heeft mondeling meegedeeld dat hij wenst op pensioen te gaan met ingang van 1 oktober 2015.

          25 juni 2015: beslissing van de gemeenteraad tot aanwerving van een financieel beheerder: vancantverklaring

 

Juridische grond

          15 juli 2005: gemeentedecreet, laatst gewijzigd 21 februari 2014

          7 december 2007: besluit van de Vlaamse regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

°          Afdeling V, artikel 23 bepaalt dat de gemeenteraad de functiebeschrijving dient vast te stellen voor de functie van financieel beheerder van de gemeente. Op basis van het functieprofiel met de competentievereisten wordt de selectieprocedure vastgesteld.

°          Afdeling V, artikel 24 bepaalt dat de functie van financieel beheerder kennis en expertise veronderstelt in overheidsfinanciën en economisch beleid. De toets over het financieel-economisch inzicht van de kandidaat moet toelaten vast te stellen of de kandidaat ter zake voldoende bagage heeft.

          18 december 2008, gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 22 januari 2015, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling van toepassing op het gemeentepersoneel.

°          Artikel 27: de raad stelt de functiebeschrijving vast voor de functies van gemeentesecretaris en financieel beheerder van de gemeente.

          23 juli 2014: Vlaams regeerakkoord waarin onder meer sprake is van een verplichte en volledige integratie van OCMW en gemeentebestuur tegen de start van de volgende bestuursperiode.

          22 januari 2015: beslissing gemeenteraad: goedkeuring van de overeenkomst tussen gemeente en OCMW in verband met een gemeenschappelijk financieel beheerder.

 

Argumentatie

Omwille van de hoogdringendheid en de reeds in het gemeentedecreet opgelegde decretale taken wordt de functieomschrijving gebaseerd op deze van vergelijkbare gemeenten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De functieomschrijving voor financieel beheerder wordt vastgesteld volgens de hierna vermelde tekst.

 

Doel van de functie

Leiden (plannen, organiseren, coördineren, evalueren, rapporteren en bijsturen) van de activiteiten van de financiële functie binnen de gemeente.

teneinde

 de doelstellingen van het bestuur te vrijwaren via een effectief, efficiënt en kostenbewust beheer.

 

Context

De financieel beheerder werkt binnen het strategisch beleid van de gemeente, de specifieke bovenlokale opdrachten en de wettelijke  verplichtingen.

In de beheersovereenkomst met het OCMW is voorzien dat de financieel beheerder van de gemeente ook de taak van financieel beheerder van het OCMW uitvoert.

Deze functie wordt uitgeoefend door 1 VTE.

 

Resultaatsgebieden

 

Wat

 

Resultaat

Voorbeeldactiviteiten

1. Lid van het managementteam

Als lid van het management-team, in samen-

werking met het bestuur input leveren aan de strategie en het beleid, en bijdragen aan de richtingbepa-ling en organisatie van de gemeente en het OCMW

teneinde

het strategisch beleid van de gemeente mee vorm te geven, de optimale werking, financiering en implementatie ervan mee te faciliteren en een optimaal partnerschap met het bestuur te creëren.

          Input voor strategie leveren

          Actief volgen van en anticiperen op maatschappelijke en wettelijke ontwikkelingen met betrekking tot lokale besturen

          Beleid voorbereiden

          Bijdrage leveren aan projecten en werkgroepen op gemeentelijk niveau

          Input, feedback, advies en ondersteuning geven aan collega managementteamleden

          Formeel overleg met bestuursleden opzetten

          Informele contracten met bestuursleden onderhouden

         

 

2. Financiële planning op lange termijn (MJP), middellange termijn (budget) en korte termijn (thesaurieplanning, liquiditeitsplanning, …)

Op basis van de prioriteiten van het college en in overleg met het management-team, opstellen van het voorontwerp van de financiële nota van het meerjarenplan, de jaarlijkse herziening ervan, het jaarlijks budget en de budgetwijzi-

gingen

teneinde

tot een optimale bedrijfs-

financiering te komen en voor het bestuur en de administratie het kader te creëren dat richting geeft bij het nemen van de dagelijkse operationele beslissingen.

          Vertalen van strategische doelstellingen en acties uit de beleidsnota in een financiële nota, zowel voor de meerjarenplanning als voor het budget, naar diverse actoren (managementteam, college van burgemeester en schepen, Raad, Bijzondere comités, financiële commissies, personeel, ...)

          Voorbereiden van de financiële nota van het meerjarenplan (de financiële consequenties van de beleidsopties met o.a. de planning van de exploitatiekosten en opbrengsten, de planning van de geldstromen, de planning van de uitgaven en ontvangsten, kosten en opbrengsten, een schema van het financieel evenwicht, de gebudgetteerde balansen, …)

          Opstellen in overleg met het managementteam van het voorontwerp van financiële nota van het meerjarenplan en de herzieningen ervan, het voorontwerp van de financiële nota van het jaarlijks budget en de budgetwijzigingen en het voorontwerp van interne kredietaanpassingen.

          Opmaken van het financiële luik van het jaarlijkse budget.

          Het proces van de opmaak van de financiële nota van het budget aansturen en de collega's afdelingshoofden ondersteunen bij de opmaak van hun financiële  nota en consolidatie.

          Centrale rol bij het samenbrengen en afstemmen van de financiële nota's van de sectorale beleidsplannen, het maken van simulaties.

          Bij optredende afwijkingen t.o.v. de vooropgestelde financiële nota van het budget, actief verzamelen van alle relevante informatie en bundelen in een financiële nota voor budgetwijziging.

          Opmaken van een breed spectrum van financiële planningen (thesaurie,/liquiditeitsplan-ning, beleggingsportefeuille) in functie van optimale organisatiefinanciering, afgestemd op het verloop van het budget.

         

3. De boekhouding en de jaarrekeningen

Instaan voor het voeren en afsluiten van de boekhouding en het opmaken van de jaarrekenin-

gen

teneinde

aan het bestuur en de leiding van de administratie steeds een correcte weergave van de financiële situatie te kunnen geven en te verzekeren dat aan alle wettelijke en decretale bepalingen is voldaan.

          Zorgen voor een correcte implementatie van de regels en procedures voor de boekhouding.

          Voeren van een analytische boekhouding om een beter inzicht te krijgen in de kostenstructuur van de organisatie, afgestemd op de analyse- en rapporteringsbehoefte van het bestuur.

          Uitvoeren van de eindcontroles van maand- en kwartaalafsluitingen en van de jaarrekeningen en de rapportering daarover naar de verschillende stakeholders van de organisatie.

          Complexe gevallen behandelen en opvolgen.

          Opstellen van de inventaris (vorderingen, schulden, verplichtingen, bezittingen, patrimoniumbeheer,…)

          De jaarrekening en de financiële toelichtingennota erbij opmaken.

          Naleven van de diverse fiscale verplichtingen (toepassing BTW-regelgeving, opmaak van fiscale fiches, aangifte en betaling van de bedrijfsvoorheffing, controle op de solvabiliteit van leveranciers en dienstverleners).

 

4. Fiscale en niet-fiscale debiteurenbeheer

Het in volle onafhankelijkheid coördineren, plannen, organiseren, opvolgen, evalueren en bijsturen  van de activiteiten m.b.t. het innen van fiscale en niet-fiscale inkomsten en subsidies (inclusief de gemeentelijke belastingen en retributies)

teneinde

te verzekeren dat alle inkomsten/belastingen rechtmatig, correct en tijdig geïnd worden.

          Met de nodige aandacht voor functiescheiding, organiseren van een adequaat (proactief) proces voor de inning van de fiscale en niet-fiscale vorderingen tot de complete afhandeling.

          Op niveau van het managementteam, actief mee bepalen van de meest effectieve, efficiënte en klantvriendelijke inningsmethoden (ook facturatie).

          In overleg met de beleidsorganen en het managementteam, de nieuwe reglementeringen betreffende de vorderingen (belastingen, retributies, …) opmaken.

          De moeilijke debiteurendossiers behandelen en opvolgen (bijv. bij gerechtelijke procedures, …)

          Opvolgen, adviseren en controleren van subsidiedossiers teneinde bijkomende werkingsmiddelen te verwerven.

          Uitschrijven van fiscale en niet-fiscale dwangbevelen.

          Opvolgen van betekeningen.

          Opvolgen van de dossiers waar de eigen organisatie optreedt als eiser.

          Verrichten van alle handelingen tot stuiting van verjaring en verval, overgaan tot beslaglegging, vorderen van de inschrijving, de herinschrijving, de vernieuwing, de doorhaling of de rangsafstand van elke titel die daarvoor vatbaar is op het hypotheekkantoor;

          Kennisgeving van de vervallen huurovereenkomsten, van de achterstallen en van elk feit dat de rechten van eigen organisatie schaadt.

          Aangiftes in kader van falingen en collectieve schuldenregelingen.

          Het geven van kwijting.

         

5. Rapportering en analyse

Maken van analyses van data, gegevens en informatie en opstellen van rapporten

teneinde

inzicht in de financiële processen te verwerven om deze te optimaliseren, beslissingsprocessen te ondersteunen en zodoende de operationele en strategische doelstellingen van de organisatie te behalen en te voldoen aan de interne en externe rapporte-

ringsvereisten

          Uitvoeren van de decretaal voorziene rapporteringstaken.

          Op de gepaste wijze en in volle onafhankelijkheid aan de beleidsorganen en de secretaris rapporteren over de thesaurietoestand, liquiditeitsprognose, evolutie van de budgetten, beheerscontrole, …

          Jaarlijks aan de beleidsorganen en het managementteam toelichting verschaffen bij de jaarrekening.

          Financiële analyses en ad hoc rapporteringen opmaken ter ondersteuning van belangrijke bestuursbeslissingen over dossiers als opstart van nieuwe dienstverleningen, reorganisaties van diensten, opstart van grote investeringsdossiers.

          Verzamelen van financiële benchmarkgegevens (sectoranalyses) in overleg met managementteam voor bestaande activiteiten.

          Als financiële "controller" in overleg met het managementteam de brug bouwen tussen de plancyclus en de evaluatiecyclus (monitoring) en rapporteren over de beheerscontrole om erover te waken dat er niet afgeweken wordt van de strategie en dat de vooropgestelde financiële doelstellingen gerealiseerd worden met respect voor de interne en externe regels.

          Te allen tijde waken over de koppeling tussen beleidsnota en n nota.

          Actief de bestuursorganen en het managementteam ondersteunen met adviezen rond beleidsbeslissingen met stevige financiële repercussies.

          Complexe financiële informatie vertalen en efficiënt communiceren naar diverse intern actoren (bestuursorganen, managementteam, medewerkers, afdelingshoofden,…)

          Het managementteam op een efficiënte wijze alle financiële informatie verschaffen die nodig of bruikbaar is voor het managen van hun entiteiten (rapportering op maat).

          Regelmatig rapporteren aan de raad over de uitvoering van de taak van voorafgaande controle van de wettigheid en regelmatigheid (Visum).

         

6. Financieel management

Binnen de decretale grenzen, aansturen van het financieel management van de organisatie en instaan voor een correcte implementatie ervan

teneinde

te ondersteunen en zodoende de operationele en strategische doelstellingen van de organisatie te behalen en te voldoen aan de interne en externe rapporte-

ringsvereisten

          Het college van burgemeester en schepenen en het bijzonder comité ondersteunen bij het definiëren van het financieel beleid (beleidsvoorbereiding) en, na goedkeuring zorgen voor een correcte implementatie ervan in overleg met het managementteam (beleidsuitvoering)

          De wetgeving opvolgen en zo nodig, de financiële procedures, na overleg met het managementteam hieraan aanpassen.

          Instaan voor het thesauriebeheer, het schuldbeheer, het debiteurenbeheer (in volle onafhankelijkheid) en het crediteurenbeheer.

          Maken van kostprijsberekeningen en -analyses.

          De uitgaven verrichten die door de secretaris betaalbaar gesteld zijn (tweede handtekening).

          De samenwerkingsakkoorden met de financiële instellingen negotiëren, regelmatige contacten met de banken onderhouden.

          Uitbouwen van een gebalanceerde belegging- en kredietportefeuille.

          De beleidsorganen en het managementteam op algemeen financieel vlak adviseren, hen de gevolgen van hun beslissingen op financieel vlak aantonen, zowel op korte als op lange termijn; eventueel (creatieve) alternatieven formuleren (o.a. investeringsdossiers, oprichten nieuwe dienst)

          Opvolgen van de investeringsdossiers (nazicht toepassing wet op de overheidsopdrachten, vorderingsstaten, wijze van financiering, registratie in de boekhouding, klassement investeringsfiches,…)

          Opvolging falingen, fiscale en sociale toestand van leveranciers en dienstverleners.

          Het voeren en afsluiten van de boekhouding en het opstellen van de inventaris, de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening.

          Opvolgen van de interne kredietaanpassingen.

          Verlenen van advies bij de geplande beslissing van de secretaris om bepaalde ambtenaren te belasten met het ter beschikking stellen van een provisie of/en de inning van de geringe dagontvangsten.

         

7. Interne financiële controle met inbegrip van visum

Onder de functionele leiding van de secretaris en in overleg met het management-team een strategische rol spelen bij het opzetten van systemen van interne financiële controle

teneinde

de beschikbaar-

heid van betrouwbare financiële en beheersin-

formatie te kunnen waarborgen, de wettigheid en regelmatig-

heid van de beslissingen te verzekeren en foute, misbruiken of fraude te vermijden.

          Samen met de secretaris en het managementteam de financiële intern controlemechanismen opzetten.

          Zelf, ook preventief, een aantal beheerscontroletaken uitoefenen (bijv. vastleggen subsidiedossiers, …)

          Samen met het managementteam instaan voor de bescherming van de activa van de organisatie door het opmaken van een jaarlijkse inventaris van bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van de organisatie,…

          Vanuit een helikopterview zowel strategische als operationele financiële risicoanalyses en risico inschattingen uitvoeren en communiceren.

          Jaarlijks de kas controleren van de personeelsleden aan wie een provisie ter beschikking gesteld en/of die belast zijn met de inning van geringe dagontvansten.

          Invoeren en ondersteunen, in overleg met managementteam, van veranderingstrajecten, die vaak getriggered worden vanuit financiële analyses en rapporteringen.

          Na de invoering van budgethouderschap de financiële uitvoering begeleiden, coördineren en ondersteunen van de budgethouders door coaching en kennisdeling.

          VISUM: In volle onafhankelijkheid instaan voor de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en OCMW teneinde conformiteit van de genomen beslissingen aan alle toepasselijke regelgeving (decreet overheidsopdrachten, sociaal recht, burgerlijk recht, rechtspositieregeling, personeelsformatie, …)3Begeleiding in financiële procedures en proactief anticiperen op oplossingen.

          Opvolging van alle mogelijke wetgeving, rechtspraak en rechtsleer (betreffende alle mogelijke lokale beleidsdomeinen) teneinde de wettelijkheid en regelmatigheid te kunnen beoordelen.

         

8. Human Resources Management

Met respect voor de regels van het van kracht zijnde personeelsbeleid, hiërarchisch leiding geven aan de medewerkers van de eigen financiële dienst

teneinde

te beschikken over een competent en gemotiveerd team dat de opdrachten en doelstellingen van de financiële dienst kan realiseren.

          Samen met het managementteam werken aan een geschikte organisatiecultuur; de organisatiewaarden promoten en hierbij zelf een voorbeeldfunctie vervullen.

          Zorgen voor een efficiënte en motiverende delegatie van bevoegdheden naar de directe medewerkers.

          Met de directe medewerkers afspraken maken, doelstellingen overeenkomen, functioneringsgesprekken houden, hen motiverend coachen, hun prestaties evalueren, …

          Staat in voor de opleiding, coaching en ontwikkeling van de directe medewerkers.

          Ondersteunt de medewerkers van de financiële dienst inhoudelijk bij de uitvoering van hun taken en reikt een oplossing aan voor de meer complexe problemen die zich aandienen.

          Staat in voor het voeren (op regelmatige basis) van functionerings- en evaluatiegesprekken met de medewerker van de dienst.

          Instaan voor een adequate interne communicatie binnen de financiële dienst.

          In overleg met de medewerkers de dagelijkse werkverdeling afspreken.

         

9. Externe contacten inclusief samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde organisaties

Onderhouden van goede externe contacten met relevante personen of instanties en de organisatie vertegenwoordigen op evenementen of fora

teneinde

De werking van het gemeentebestuur en/of het OCMW te faciliteren en/of haar belangen te verdedigen.

          Contacten onderhouden met de toezichthoudende overheid, voor het verlenen van informatie of het vragen van advies bij bepaalde dossiers.

          Burgers te woord staan en helpen bij het oplossen van problemen die niet door de medewerkers konden opgelost worden (unieke of moeilijke problemen)

          Contacten onderhouden met de financiële en verzekeringsinstellingen (onderhandelen i.v.m. leningen, schuldherschikking, beleggingen, etc.)

          Contacteren van de deurwaarder(s) i.v.m. dwanginvorderingen.

          Binnen de beroepsvereniging met de collega's ervaringen uitwisselen of zaken op elkaar afstemmen.

          In het algemeen, netwerken uitbouwen met actoren die bij de (financiële) werking van de organisatie kunnen betrokken zijn (huurders, informatica- en andere leveranciers, adviesbureaus, advocaten, notarissen, deurwaarders, schuldbemiddelaars, …)

          De bestuursorganen en de secretaris ondersteunen bij het aansturen van de paralokale organisaties teneinde een effectieve en efficiënte samenwerking met deze organisaties te helpen verzekeren

          Overleg met de college financieel beheerders en bijzonder rekenplichtigen bij politiezone/brandweerzone

          Synergieën opzetten en ontplooien in de samenwerking tussen gemeente en OCMW en tussen gemeente en politiezone/brandweerzone.

          Contacten onderhouden met de Intercommunales om de samenwerking te bevorderen en de belangen van de eigen organisatie te behartigen.

          Ondersteuning en overleg met de kerkfabrieken

         

 

Gedragscompetenties

 

Competenties op organisatieniveau

Competentie

Omschrijving

Inzet

          werkt met enthousiasme en gedrevenheid

          stelt zich positief op

          staat open voor vragen en taken die op zich afkomen

          gaat ervoor om de taken uit te voeren

          durft verantwoordelijkheid te nemen

Klantgerichtheid

          leeft zich in de situatie van klanten (burgers,kinderen, ouders, collegas...) in

          stelt zich dienstverlenend op voor iedereen

          speelt in op wensen van klanten (bugers, kinderen, ouders, collega's...)

          neemt verantwoordelijkheid op bij klachten

          streeft naar klanttevredenheid

Samenwerken

          overlegt en maakt afspraken om tot een gezamenlijk resultaat te komen

          leeft afspraken met leidinggevenden en collega's na

          blijft meedenken en bijdragen tot een groepsopdracht, ook al is dit niet van persoonlijk belang

          helpt anderen

          stelt het gezamenlijk belang boven het eigenbelang

          stelt zich positief op, brengt energie en dynamiek in de groep

          zoekt mee naar oplossingen bij conflicten

          gaat respectvol om met andere(n) en toont waardering voor ieders eigenheid

Betrokkenheid

          geeft een eerlijke en correcte weergave van de feiten

          handelt volgens de deontologie van de organisatie

          gaat zorgvuldig om met vertrouwelijke of delicate informatie

          vertegenwoordigt de organisatie op een positieve wijze bij anderen en externe contacten

          bouwt mee aan een positief imago van de organisatie

Functiespecifieke competenties

Leidinggeven

          zorgt voor een duidelijke formulering van de opdrachten, verwachtingen en rollen van de medewerkers

          volgt op door een gepast begeleidings- en controlesysteem en stuurt bij indien prestaties ondermaats zijn

          staat open voor de vragen van medewerkers en heeft voeling met wat er bij de medewerkers leeft

          komt op voor behoeften en verwachtingen van de medewerkers

          stimuleert medewerkers hun competenties in te zetten en te vergroten

          voorkomt conflicten of helpt ze indien nodig op te lossen

          versterkt de samenhorigheid en de goede sfeer in het team

          leidt het team naar een gezamenlijk resultaat

Ondernemen

          onderzoekt behoeften en neemt acties om de dienstverlening te optimaliseren

          weet bestaande diensten kenbaar te maken aan het brede publiek

          ziet nieuwe toepassingsmogelijkheden voor bestaande instrumenten

          kan veranderingen initiëren, ondersteunen en begeleiden

          toetst voorstellen aan de realiteit

Plannen en Organiseren

          plant acties en projecten

          zoekt naar de beste werkmethoden

          bepaalt prioriteiten

          stemt systemen, procedures, middelen, tijd en mensen op elkaar af

          plant op lange termijn

          past de planning aan indien veranderende omstandigheden dit eisen

          evalueert zijn/haar planning

          behoudt overzicht

          verzekert continuïteit

Besluitvaardigheid

          kan snel een doordacht standpunt innemen

          neemt beslissingen op tijd

          kan beslissingen nemen op basis van onvolledige informatie of met onzeker resultaat

          kan alleen beslissen binnen de eigen werksituatie

          informeert alle betrokkenen

          verdedigt een beslissing

Adviseren

          verwerkt informatie en vormt deze om in meerjarenplan, nota's

          vertaalt het beleid naar concrete doelstellingen

          houdt rekening met alle relevante aspecten van een dossier

          onderbouwt zijn/haar oordeel met beschikbare informatie en argumenten

          betrekt de juiste personen of instanties bij een dossier

Schriftelijk communiceren

          schrijft teksten in een duidelijke structuur

          past taalgebruik aan de doelgroep aan

          hanteert een correct taalgebruik

          schrijft helder, beknopt en foutloos

Nauwgezetheid

          komt gemaakte afspraken na

          controleert het eigen werk op fouten en stuurt bij

          volgt de afspraken qua detail en afwerking

          is aandachtig en werkt geconcentreerd

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.19.Dossiernaam: Aanwerving financieel beheerder
Onderwerp: Vacantverklaring en samenstelling selectiecommissie

 

Voorgeschiedenis

De heer Werner Van Rompuy, gemeenschappelijk financieel beheerder van de gemeente en het OCMW van Tremelo, heeft mondeling meegedeeld dat hij wenst op pensioen te gaan met ingang van 1 oktober 2015.

 

Juridische grond

          15 juli 2005: gemeentedecreet, laatst gewijzigd 21 februari 2014

°          Artikel 42 - 43 7°: de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheden voor wat betreft het aanstellen en ontslaan van de financieel beheerder.

°          Artikel 83: de gemeenteraad moet binnen zes maanden nadat het ambt vacant is geworden de financieel beheerder aanstellen. Deze termijn kan eenmaal verlengd worden, voor zover de wervingsprocedure is opgestart of indien deze geen geslaagde kandidaat heeft opgeleverd.

°          Artikel 84: de gemeenteraad kan een nieuwe financieel beheerder aanstellen voor de uittredende financieel beheerder zijn ambt beëindigt. De nieuwe financieel beheerder kan op zijn vroegst zes maanden voor de beëindiging van het ambt van de uittredende financieel beheerder in dienst treden. De nieuwe financieel beheerder staat de uittredende bij in de vervulling van zijn taken en de uitoefening van zijn bevoegdheden. Bij de beëindiging van het ambt van de uittredende financieel beheerder neemt de nieuw finaniceel beheerder het ambt op.

          7 december 2007: besluit van de Vlaamse regering houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositieregeling van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          18 december 2008, gewijzigd bij besluit van de gemeenteraad van 22 januari 2015, houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling van toepassing op het gemeentepersoneel.

°          Hoofdstuk I de loopbaan, Hoofdstuk II de aanwerving en Hoofdstuk III de selectieprocedure.

          22 januari 2015: beslissing gemeenteraad: goedkeuring van de overeenkomst tussen gemeente en OCMW in verband met een gemeenschappelijk financieel beheerder.

 

Advies

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om over te gaan tot de vacant verklaring van de functie van financieel beheerder.

Daarbij moet de gemeenteraad een beslissing nemen over volgende punten:

          de wijze waarop de vacante betrekking begeven wordt binnen de mogelijkheden van artikel 4 van de rechtspositieregeling.

          eventueel aanvullende aanwervingsvoorwaarden in verband met:

°          bepaalde vorming of training

°          een aantal jaren relevante beroepsopleiding al dan niet in een bepaalde functie

°          bepaalde diploma's getuigschriften, attesten of brevetten

°          bepaalde expertise

(artikel 7 van de rechtspositieregeling)

          de wijze van externe bekendmaking binnen de mogelijkheden van artikel 9 van de rechtspositieregeling.

°          nationaal verschijnende kranten of weekbladen

°          regionaal verschijnende kranten of weekbladen

°          gespecialiseerde tijdschriften van beroepsgroepen of beroepsorganisaties

°          de VDAB

°          de gemeentelijke website

          de bepaling of laatstejaarsscholieren en studenten toegang krijgen tot de selectieprocedure, welke binnen een termijn van 4 maanden een diploma dienen te halen. (artikel 12 van de rechtspositieregeling)

          de keuze en de weging van de selectietechnieken in functie van de selectiecriteria: minimum een test die de managements- en leiderscapaciteiten toetst (uitgevoerd door een extern studiebureau) en minimum een proef die het financieel-economisch inzicht van de kandidaten toetst. (artikel 18 van de rechtspositieregeling)

          het verloop van de selectie met inbegrip van de timing, rekening houdend met artikel 10 van de rechtspositieregeling dat bepaalt dat tussen de datum van de bekendmaking van een vacature en de uiterste datum van het indienen van de kandidaturen minimum 14 kalenderdagen verlopen en rekening houdend met artikel 21 van de rechtspositieregeling dat bepaalt dat de kandidaten ten minste 14 kalenderdagen op voorhand worden geïnformeerd over de plaats waar en dag en uur waarop de eerste selectieproef wordt afgenomen.

          desgevallend in afwijking van artikel 19 §2, het minimale resultaat om als geslaagd beschouwd te worden, dit is nu voorzien op 50% voor elke selectietechniek en 60% op het geheel.

          of een wervingsreserve wordt aangelegd (artikel 16 van de rechtspositieregeling)

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De voltijdse statutaire functie van financieel beheerder voor de gemeente wordt vacant verklaard. De nieuwe financieel beheerder staat de uittredende bij in de vervulling van zijn taken en de uitoefening van zijn bevoegdheden. Bij de beëindiging van het ambt van de uittredende financieel beheerder neemt de nieuw financieel beheerder het ambt op. Vanaf dat ogenblik zal de nieuw financieel beheerder ook werken voor het OCMW onder de modaliteiten bepaald in de beheersovereenkomst.

 

Art. 2.

De functie wordt begeven via aanwerving.

 

Art. 3:

De gemeenteraad legt volgende aanvullende aanwervingsvoorwaarden op:

          minimum 5 jaar relevantie beroepsopleiding

          bepaalde diploma's, getuigschriften, attesten of brevetten in een financieel-economische richting

De vacature voor financieel beheerder zal extern gepubliceerd worden in:

          nationaal verschijnende kranten of weekbladen

          gespecialiseerde tijdschriften van beroepsgroepen of beroepsorganisaties

          de VDAB

          website gemeente Tremelo

 

Art. 4:

De selectie voor de functie van financieel beheerder gebeurt op basis van de functie van de functiebeschrijving en wordt deels uitbesteed aan een erkend studiebureau, CC Consult dat volgens een gunning voor de selecties binnen de gemeente Tremelo werd aangeduid. De administratieve taken gebeuren door de personeelsdienst van de gemeente Tremelo.

Volgende onderdelen worden minstens voorzien:

          een proef (mogelijks in meerdere onderdelen) die de vereisten van het functieprofiel test waaronder het financieel-economisch inzicht van de kandidaat en zijn managementcapaciteiten.

          een competentieproef

          een gevalstudie

          psychotechnische onderzoeken (assessment)

In alle onderdelen dient de kandidaat minstens 50% te halen en in het totaal minstens 60%

Het verslag van het selectiebureau motiveert expliciet de verdiensten van de geslaagde of geschikt bevonden kandidaten en bevat een bindende rangschikking in volgorde van de behaalde punten of scores.

 

Art. 5:

Er wordt een werfreserve aangelegd van 2 jaar, verlengbaar met 2 jaar.

 

Art. 6:

De selectiecommissie wordt samengesteld als volgt:

          Katrien Weets (Financieel beheerder Haacht, voorzitter van de jury)

          Geert De Roover (Financieel beheerder Rotselaar)

          Jan Pletinckx (Financieel beheerder Grimbergen)

          Wim Vandenbroeck (Secretaris Tremelo)

          Consult van het selectiebureau CC Consult/CC Select

 

Art. 7:

De timing van de selectie wordt als volgt bepaald:

          publicatie: week 0

          samenkomst leden selectiecommissie (verder invullen programma en afspraken data, inhoud proeven en eventuele leerstof): week 2

          afsluiten kandidaturen: Minstens 14 dagen na publicatie: week 3

          ontvankelijkheidverklaring kandidaturen door college: week 4

          uitnodiging kandidaten: minimum 14 kalenderdagen voorafgaand aan 1ste selectietechniek

          schriftelijke gedeelte: week 7

          mondeling gedeelte: week 9

          assessment of psychotechnische proef: week 10

          gemeenteraad benoeming op proef en vastleggen werfreserve: week 12.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.20.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019