Zitting van 26 april 2018

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Diane Van Brussel, Liliane Van Muysen: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Ontslag:

Luc Van Eesbeek: Raadslid;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

Vanaf punt P.3 verlaat Bertrand Eraly, Schepen de zitting.

Vanaf punt P.4 vervoegt Bertrand Eraly, Schepen de zitting.

Vanaf punt P.7 verlaat Kris Olemans, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.9 vervoegt Kris Olemans, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag gemeenteraadsvergadering 29 maart 2018

 

Voorgeschiedenis

29 maart 2018: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 29 maart 2018 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.3.Dossiernaam: Buurtweg 69 - gedeeltelijke afschaffing
Onderwerp: Buurtweg 69 - gedeeltelijke afschaffing - voorlopig advies

 

Voorgeschiedenis

19 maart 2018: Er wordt aan het loket van de bouwdienst een dossier ingediend door landmeter Geens Fr. m.b.t. de gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 69 op de betrokken percelen 1e afdeling sectie A nrs. 405/M en 405/N.

5 april 2018: Er werd via mail een vooradvies gevraagd aan de dienst mobiliteit van de provincie Vlaams Brabant.

17 april 2018: Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo beslist het dossier voor te leggen aan de gemeenteraad voor een voorlopig advies.

 

Feiten en context

De in de aanvraag betrokken eigendommen zijn kadastraal gekend Tremelo 1afd. sectie A nrs. 405M en 405N. Deze voetweg heeft ter plaatse de benaming Maria-ter-Heidelaan en verbindt de Baalsebaan met de Jan Boedtsstraat, lopende in rechte lijn doorheen het binnengebied ten noorden van de Baalsebaan.

 

Juridische grond

• Wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, artikel 28, gewijzigd bij het decreet van 4 april 2014.

• Decreet van 4 april 2014 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid. BS 15 April 201.

• Besluit van der Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen.

• Rondzendbrief van de provincie Vlaams Brabant van 23 oktober 2014 over buurt- en voetwegen en rooilijnplannen in het kader van de nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening.

• Het rooilijnendecreet van 8 mei 2009 werd ten gevolge van uitspraken van de RvS (RvS nr. 222.063, 15 januari 2013; e.a.) aangepast voor wat betreft artikel 6.  Het decreet is niet van toepassing op buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen.

 

Argumentatie

De voetweg doorkruist perceel 405M en snijdt een hoek uit perceel405N. Gezien de ligging in woonparkgebied staat het huidige traçé en confîguratie van de voetweg een optimale stedenbouwkundige invulling van deze gronden in de weg.

Binnen beide percelen is de voetweg onverhard en bezaaid met wortelgestellen van dennen.

De voetweg kent heden twee oversteekplaatsen met verharde binnenwegen voor gemotoriseerd verkeer. Eén haakse met de Jagerslaan en één schuine ter hoogte van de Maria-ter-Heidelaan.

Gevraagd wordt om de bedding van de voetweg op deze percelen sectie A nrs. 405M en 405N af te schaffen. De stedenbouwkundige mogelijkheden van beide gronden worden op deze wijze niet meer gehypothekeerd. Ook de verkeerssituatie voor zwakke weggebruikers wordt verbeterd omdat kruispunten worden vervangen door overzichtelijke T-aansluitingen.

 

De verzoekers verklaren zich bereid volgende kosten ten laste te nemen:

- de kosten voor het opstellen van de nodige plannen dienstig tot gedeeltelijke afschaffing van gezegde buurtweg nr.69

- erelonen en onkosten voor het opstellen van het nodige schattingsverslag.

- betaling van de meerwaarde van zijn gronden ingevolge deze wijziging, volgens de waarde bepaald in genoemd schattingsverslag, d.m.v. storting in de gemeentekas

- de administratieve belasting .....

- andere kosten en lasten die door de gemeenteraad in bepaalde omstandigheden kunnen worden opgelegd.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist een voorlopig positief advies te geven voor het gedeeltelijk afschaffen van het tracé van buurtweg nr. 69 volgens voorgesteld plan.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 201741. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201741 van verkavelingsaanvraag van Pieter Goeron voor het terrein gelegen Vredelaan 9, 11 en Vredelaan, gekadastreerd afd. 1 sectie A nrs. 426 B2, 459 C3, 459 H (afd.1).

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs 3 november 2017: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsaanvraag gelegen Vredelaan 9, Vredelaan 11 en Vredelaan en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 426 B2, (afd. 1) sectie A 459 C3 en (afd. 1) sectie A 459 H

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201741

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 1 december 2017 tot 31 december 2017.  Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Vredelaan 9, Vredelaan 11 en Vredelaan en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 426 B2, (afd. 1) sectie A 459 C3 en (afd. 1) sectie A 459 H.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Vredelaan 9, 3120 Tremelo, Vredelaan 11, 3120 Tremelo en Vredelaan, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren.  Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen. 

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar.  Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Vredelaan 9, 3120 Tremelo, Vredelaan 11, 3120 Tremelo en Vredelaan, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 3 a 29 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201741 voor het perceel gelegen te Vredelaan 9, Vredelaan 11 en Vredelaan en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie A 426 B2, (afd. 1) sectie A 459 C3 en (afd. 1) sectie A 459 H, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5.Dossiernaam: Verkaveling 201748. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201748 van verkavelingsaanvraag van Landmetingen Goeron voor het perceel gelegen Veldonkstraat 209, 3128 Baal, gekadastreerd afd. 2 sectie C nrs. 148 N, 148 E, 148 F, 148 M.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs 22 december 2017: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsaanvraag gelegen VELDONKSTR 209 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 148 N, (afd. 2) sectie C 148 F, (afd. 2) sectie C 148 E en (afd. 2) sectie C 148 M

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201748

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 2 februari 2018 tot 4 maart 2018.  Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen VELDONKSTR 209 en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie C 148 N, (afd. 2) sectie C 148 F, (afd. 2) sectie C 148 E en (afd. 2) sectie C 148 M.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.  Er dient volgens dit advies een aanpassing van de moerleiding te gebeuren.

 

Argumentatie

Het voorliggend plan voorziet een grondafstand van slechts 6 meter waarvan 284,9 cm als rijweg kan gebruikt worden.  De linker perceelgrens van deze strook, met een oppervlakte van 657 m² (lot 6), is gelegen in het midden van een gracht.

De toekomstige rooilijnbreedte van 6 meter is te smal om onder meer de nutsleidingen en aanhorigheden degelijk in te kunnen planten naast te rijweg.

 

Eveneens wordt het dossier niet voorzien van wegenis.  Verhardingen en aanhorigheden (riolering,...) worden niet voorzien.  Rekening gehouden met de huidige toestand van de weg, is dit absoluut noodzakelijk als men verder wenst te ontwikkelen.  Het dossier voorziet niet in een degelijk verharde aansluiting (asfalt met boordstenen) tot aan de geasfalteerde Veldonkstraat, wat wenselijk is.

 

Verder blijkt uit het advies van de Watergroep dat er een aanpassing van de moerleiding noodzakelijk is.  Deze aanpassing gebeurt deels op gronden die geen eigendom zijn van de gemeente noch van de verkavelaar.  Toestemming van de eigenaars inzake zijn niet bij het dossier gevoegd.

Deze voorwaarde die gesteld werd is niet uitvoerbaar door louter toedoen van de aanvrager en bijgevolg niet te stellen in een vergunning.  Dit zou betekenen dat de nieuwe woningen mogelijk niet kunnen aangesloten worden op het net van de waterleiding.

 

Omwille van al het bovenstaande beaamt het de gemeenteraad een negatief advies te geven in de zaak der wegen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de VELDONKSTR 209, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt NIET goed te keuren.

 

Art. 2:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.6.Dossiernaam: Verkaveling 201749.  Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201749 van verkavelingsaanvraag van Henri Liekens voor het perceel gelegen Diestsebaan 22- Hollandsvin, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie C nrs. 385 F4 en 385 G4.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs 21 december 2017: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsaanvraag gelegen Diestsebaan 22 - Hollandsvin en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 385 F4 en (afd. 1) sectie C 385 G4.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201749.

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 2 februari 2018 tot 4 maart 2018. Er werden 4 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Diestsebaan 22 - Hollandsvin en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 385 F4 en (afd. 1) sectie C 385 G4.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort Hollandsvin, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren.  Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen. 

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar.  Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van Hollandsvin, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1a 70 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201749 voor het perceel gelegen te Diestsebaan 22 - Hollandsvin en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 385 F4 en (afd. 1) sectie C 385 G4, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting , plan en raming van De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.7.Dossiernaam: Verkaveling 201756. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201756 van verkavelingsaanvraag van Van Essche Maurice voor het perceel gelegen Bredevennestraat, 3128 Tremelo, gekadastreerd afd. 2 sectie D nr. 297/k.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs 28 december 2017: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsaanvraag gelegen Bredevennestraat, 3128 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 297 K.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201756.

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 16 februari 2018 tot 18 maart 2018. Er werd 1 bezwaarschrift ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat een nieuw perceel bouwgrond kan worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Bredevennestraat en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 297 K.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

 

Argumentatie

Het behoort de Bredevennestraat, 3128 Baal gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren.  Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar.  Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Bredevennestraat, 3128 Baal, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 66 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201756 voor het perceel gelegen te Bredevennestraat en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 297 K, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar , volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.8.Dossiernaam: Verkaveling 201757.  Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201757 van verkavelingsaanvraag van Van Rompaey Frans voor het terrein gelegen Bossepleinstraat, 3128 Tremelo, gekadastreerd afd. 2 sectie D nr. 396/f/dl.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs 28 december 2017: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsaanvraag gelegen Bossepleinstraat, 3128 Tremelo en met kadastrale omschrijving

          (afd. 2) sectie D 396 F (dl).

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201757

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 16 februari 2018 tot 18 maart 2018.  Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Bossepleinstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 396 F(dl).

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan de intercommunale Infrax, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

 

Argumentatie

Het behoort de Bossepleinstraat, 3128 Baal gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren.  Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar.  Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Bossepleinstraat, 3128 Baal, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 1 a 57 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201757 voor het perceel gelegen te Bossepleinstraat en met kadastrale omschrijving (afd. 2) sectie D 396 F (dl), worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Infrax,. Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van De Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Gemeente - Jaarrekening 2017
Onderwerp: Gemeente - Jaarrekening 2017

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

Artikel 173

§ 1. De gemeenteraad spreekt zich in de loop van het eerste semester van het financiële boekjaar dat volgt op het financiële boekjaar waarop de rekening betrekking heeft uit over de vaststelling van de jaarrekening.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient jaarlijks de jaarrekening goed te keuren. De jaarrekening 2017 heeft een gecumuleerd budgettair resultaat van 4.030.886 EUR en de autofinancieringsmarge bedraagt 878.414 EUR.

De financieel directeur heeft de bundel van de jaarrekening 2017 toegelicht tijdens de zitting van de Gemeentelijke commissie algemene financiering, budget en algemeen bestuur van 18 april 2018.

 

Financiële weerslag

Na de vaststelling van een jaarrekening door de raad worden de resultaten ervan verwerkt in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan en in de eerstvolgende budgetwijziging, of bij gebrek daaraan in het eerstvolgende meerjarenplan en het eerstvolgende budget.

(Artikel 47 van Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 25/06/2010).

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Paul Dams, Diane Willems, Marc Verlinden, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans, Diane Van Brussel en Liliane Van Muysen

7 stemmen tegen: Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2017 van de gemeente Tremelo, waarvan pdf als bijlage en integraal deel uit makende van deze beslissing, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.10.Dossiernaam: Kerkfabrieken - Budget 2018
Onderwerp: Kerkfabrieken - Budget 2018

 

Voorgeschiedenis

26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

27 november 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

29 oktober 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

30 juni 2016: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 03 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

29 september 2017: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging van het meerjarenplan 2014-2019 O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo

 

26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

27 maart 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

25 september 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

24 september 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 03 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

29 oktober 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 04 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

19 januari 2017: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 05 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

 

29 maart 2014: Goedkeuring door de kerkraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï.

27 november 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï.

 

Feiten en context

7 september 2017: Goedkeuring door de kerkraad van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand Tremelo van het Budget 2018.

18 juli 2017: Goedkeuring door de kerkraad van de kerkfabriek Sint-Anna Baal van het Budget 2018.

13 juli 2017: Goedkeuring door de kerkraad van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai Ninde van het Budget 2017.

21 september 2017: Goedkeuring door het centraal kerkbestuur

25 september 2017: Ontvangst door het gemeentebestuur van de budgetten 2018 bestaande uit de beleidsnota en financiële nota. De coördinatie budget 2018 door het centraal kerkbestuur werd eveneens toegevoegd.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 46 t/m 49.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 17 t/m 21/1.

 

Argumentatie

Hert budget 2018 voor de kerkfabriek O.-L.-V. van Bijstand past in het goedgekeurde meerjarenplan.

Het exploitatiebudget sluit met een tekort van € 3.674,73. Aangezien dit lager is dan voorzien in het meerjarnplan is bijgevolg geen bijkomende exploitatietoelage nodig.

Het investeringsbudget sluit af met € 0,00

 

Het budget 201 voor de kerkfabriek Sint-Anna Baal past in het goedgekeurde meerjarenplan.

Het budget bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota.

Het exploitatiebudget sluit met een overschot van € 13.851,35. Er is bijgevolg geen exploitatietoelage nodig.

Het investeringsbudget sluit af met € 0,00

 

Het budget 2018 voor de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï past in het goedgekeurde meerjarenplan.

Het budget bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota.

Het exploitatiebudget sluit met een tekort van € 8.342,71. Aangezien dit lager is dan voorzien in het meerjarnplan is bijgevolg geen bijkomende exploitatietoelage nodig.

Het investeringsbudget sluit af met € 0,00.

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2018 van de kerkfabrieken O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo, Sint-Anna Baal en Heilige Damiaan van Molokai Ninde.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.11.Dossiernaam: Kerkfabrieken - Jaarrekeningen 2017
Onderwerp: Kennisname jaarrekening 2017 - kerkfabriek Baal, kerkfabriek Ninde, kerkfabriek Tremelo

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.12.Dossiernaam: Kerkfabriek Tremelo - BW 1/2018 en wijziging MJP
Onderwerp: Kerkfabriek Tremelo - Budgetwijziging 1/2018 en wijziging MJP kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo en budgetwijzging 01/2018 kerkfabriek Sint-Anna Baal

 

Voorgeschiedenis

26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

27 november 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

29 oktober 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

30 juni 2016: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

28 september 2017: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

 

26 april 2018: Akteneming door gemeenteraad van het budget 2018 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo, Sint-Anna Baal en Heilige Damiaan van Molokaï Ninde

 

Feiten en context

8 maart 2018: Goedkeuring door de kerkraad van de wijziging van het budget 2018 en meerjarenplanning 2014-2019 van kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

20 maart 2018: Goedkeuring door de kerkraad van de wijziging van het budget 2018 van kerkfabriek Sint-Anna Baal.

23 maart 2018: Ontvangst door het gemeentebestuur van de wijziging van het budget 2018 en de gewijzigde meerjarenplanning bestaande uit de beleidsnota en financiële nota.

 

Juridische grond

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten,

artikelen 48 t/m 50.

Besluit van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 22 t/m 25.

 

Argumentatie

Een budgetwijziging is noodzakelijk voor elke verhoging van een hoofdfunctie in het exploitatiebudget en door elke aanpassing in het investeringsbudget.

De budgetwijziging en wijzging van het meerjarenplan bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota. In de beleidsnota wordt verwoord wat de wijzigingen juist inhouden.

 

De wijziging van het meerjarenplan geeft geen ongunstige wijziging tot gevolg in de goedgekeurde gemeentelijke meerjarenplanning.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0790/66402000

Investeringstoelage

1419/001/001/001/001

113.195,77

113.195,77

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0790/64940000

Exploitatietoelage

1419/001/001/001/001

16.822,00

7.846,09

 

BESLUIT

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van de wijziging van het budget 2018 van de kerkfabrieken O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo en Sint-Anna Baal.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 50 en 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.13.Dossiernaam: Interleuven  B.A.V. en A.V. 23 mei 2018
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente bij Interleuven.

 

22 februari 2018: uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van Interleuven op woensdag 23 mei 2018 met als agenda:

1.Samenstelling van het bureau.

2.Statutenwijziging

 

22 maart 2018: uitnodiging voor de algemene vergadering van Interleuven op woensdag 23 mei 2018 met als agenda:

1.Samenstelling van het bureau.

2.Goedkeuring verslag algemene vergadering d.d. 29.11.2017

3.Aansluiting politiezones - hulpverleningszones.

4.Verslag over de activiteiten 2017.

5.Jaarrekening per 31.12.2017 - verslag van de Commissaris-Revisor.

6.Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten.

7.Kwijting te verlenen aan bestuurders en Commissaris-Revisor.

8.Provinciale bijdrage voor werkingskosten 2018 cfr. art. 14.1. van de statuten.

9.Vervanging leden raad van bestuur

10.Diversen.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

6 juli 2001: decreet houdende intergemeentelijke samenwerking;

Gecoördineerde statuten van Interleuven;

 

Advies

Overwegende dat de gemeenteraad deze agendapunten heeft besproken en om hiernavolgende redenen ter zake het volgende standpunt inneemt.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering, d.d. 23.05.2018 en van de algemene vergadering, d.d. 23.05.2018 en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger te bekrachtigen.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Diane Willems, Marc Verlinden, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Diane Van Brussel en Liliane Van Muysen

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Alain Verschaeren en Geert Laporte

 

Art. 1:

Het mandaat van de vertegenwoordiger, zijnde Liliane Van Muysen, inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering en algemene vergadering van 23.05.2018 van Interleuven als volgt vast te stellen:

-goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en algemene vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: Creadiv nv - alg. verg. 8 juni 2018
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager.

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van Creadiv nv.

De volmachtdrager werd reeds aangeduid tot het einde van de legislatuur.

 

Feiten en context

12 april 2018: brief met documentatie waarbij Creadiv nv de gemeente Tremelo uitnodigt op de jaarvergadering van 8 juni 2018. Met volgende agenda:

1. Jaarrekening 2017;

- Bespreking van het verslag van de raad van bestuur

- Bespreking van het verslag van de commissaris

- Goedkeuring van de jaarrekening en de bestemming van het resultaat

2. Kwijting aan de bestuurders

3. Kwijting aan de commissaris-revisor

4. Ontslag bestuurders

5. Benoemingen commissaris

6. Vaststellen zitpenningen bestuurders

7. Rondvraag

 

Juridische grond

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales.

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

Creadiv nv vraagt om over de agendapunten te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook om het mandaat te willen bepalen van de volmachtdrager op de jaarvergadering van 8 juni 2018.

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Paul Dams, Diane Willems, Marc Verlinden, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Chris Lievens, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans, Diane Van Brussel en Liliane Van Muysen

1 stem tegen: Alain Verschaeren

4 onthoudingen: Paul Vandyck, Nick De Rijck, Paul Vermeylen en Geert Laporte

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de agendapunten van de algemene vergadering van Creadiv nv van 8 juni 2018, zoals opgenomen in de uitnodiging van 12 april 2018 en op basis van de bekomen documenten goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad verleent mandaat aan de effectieve volmachtdrager zijnde Bertrand Eraly, en in voorkomend geval de plaatsvervangende volmachtdrager om op de algemene vergadering van Creadiv nv van 8 juni 2018 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Creadiv nv, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, ter attentie van de heer Stephan Claerhout.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: Hofheide AV 27 juni 2018
Onderwerp: Algemene vergadering 27 juni 2018, aanstelling afgevaardigde. Voorgesteld wordt Diane Van Brussel.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

27 maart 2018: brief van de IGS Hofheide met bijlagen, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 27 juni 2018 met volgende agenda:

1.Goedkeuring van het verslag van de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2017

2.Vaststelling van de jaarrekening en het jaarverslag 2017

3.Verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris

4.Statutenwijziging ten gevolge van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

5.Werking van het crematorium

6.Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

15 juli 2005: gemeentedecreet.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger.

Voorgesteld wordt Diane Van Brussel.

 

BESLUIT

goedkeuring agendapunten

20 stemmen voor: Paul Dams, Diane Willems, Marc Verlinden, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Diane Van Brussel en Liliane Van Muysen

2 onthoudingen: Nick De Rijck en Geert Laporte

aanduiding Diane Van Brussel

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

3 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de agendapunten van de algemene vergadering van het crematorium Hofheide van 27 juni 2018, zoals hoger gesteld, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist mevrouw Diane Van Brussel, gemeenteraadslid, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide" op 27 juni 2018 en haar te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 4:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.16.Dossiernaam: Retributiereglement bibliotheek 2018
Onderwerp: Goedkeuring retributiereglement bibliotheek Tremelo

 

Voorgeschiedenis

Goedgekeurd retributiereglement van 26 oktober 2017.

 

Feiten en context

Het retributiereglement (art. 16 Voor de auteurslezingen met een kostprijs van 150 euro of meer wordt 2 euro inkomgeld per toehoorder gevraagd.) wordt aangepast.

Aanpassing artikel 16:

Voor lezingen - workshops - cursussen waarbij men een vraagprijs hanteert van:

0-149 euro zal de inkom 1 euro zijn.

150-249 euro zal de inkom 2 euro zijn.

250 euro - 399 euro zal de inkom 3 euro zijn.

400 euro - 999 euro zal de inkom 5 euro zijn.

1000 euro - …..euro zal de inkom 8 euro zijn.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet van 15 juli 2005: de bevoegdheden van de gemeenteraad.

          art 42 § 3: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Onverminderd de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad tot het vaststellen van politieverordeningen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebbend op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

          Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2017 waarbij het retributiereglement van de bibliotheek werd vastgesteld.

 

Advies

Gunstig advies van het beheersorgaan van de bibliotheek op 13 maart 2018.

 

Argumentatie

Momenteel is de inkom voor een lezing gratis, indien de spreker minder dan 149 euro vraagt. Als de vraagprijs van de spreker 150 euro is, mag er een inkom van 2 euro gevraagd worden.

Aangezien onze infrastructuur fel verbeterd wordt en de kostprijs van een goede spreker soms oploopt, willen we afhankelijk van het gevraagde bedrag een andere inkomprijs hanteren.

De nieuwe inkomprijs vragen we bij de ingebruikname van zaal Lindebloesem.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2017 waarbij het retributiereglement werd vastgelegd, wordt ingetrokken.

 

Art. 2:

Het retributiereglement wordt goedgekeurd en als volgt vastgesteld:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT BIBLIOTHEEK

 

Art. 1 Vanaf heden en voor een periode eindigend op 31.12.2018 zal voor de volwassenen een retributie op de lidkaart geheven worden van 3 euro per jaar (gaat in vanaf de datum van betaling) en per lid. Er is vrijstelling voor de jeugdafdeling (minder dan 18-jaar) en voor de begunstigden van een Onderwijs- en Leesbevorderingskaart en klaskaart. De nieuwe inwoners van de gemeente Tremelo krijgen op vertoon van de brief voor inschrijving in de bibliotheek, overhandigd bij inschrijving in het bevolkingsregister, vrijstelling van betaling van het inschrijvingsgeld indien zij binnen de periode vermeld op het document zich aanmelden in de bibliotheek. Minder mobiele mensen, langdurig zieken of gehandicapten kunnen een beroep doen op "Bibliotheek aan huis". Zij krijgen vrijstelling van betaling van het inschrijvingsgeld.

 

Art. 2 Bij verlies van de lidkaart wordt een nieuwe kaart afgegeven tegen betaling van 3 euro.

 

Art. 3 Aan personen die in het buitenland wonen, zal bij de inschrijving een waarborgsom van 25 euro worden gevraagd. Deze waarborgsom wordt onmiddellijk terugbetaald na het beëindigen van het lidmaatschap.

 

Art. 4 Wie de geleende werken te laat terugbrengt, ongeacht of het gaat over volwassenen of minder dan 18-jarigen, betaalt 0,10 euro per materiaal per dag achterstand. De kosten voor het verzenden van de aanmaningsbrief vallen ten laste van de gebruiker.

 

Art. 5 Bij verlies of beschadiging zal elke lener bovenop de kostprijs van het (de) verloren materiaal (materialen) 1,5 euro per materiaal betalen. Voor werken die niet meer verkrijgbaar zijn, wordt bovendien een toeslag aangerekend. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk bepaalt de bibliothecaris het bedrag van de schadevergoeding. Bij verlies en/of beschadiging van een fundelsmateriaal betaal je: de rugzak 5 euro, de reader 25 euro, de oranje fundelssticker 1 euro, de chip 2 euro, het boek met de sticker 18 euro.

 

Art. 6 Voor het reserveren van materialen wordt 0,50 euro per werk aangerekend, ongeacht of het gaat over volwassenen of minder dan 18-jarigen. De kosten 0,50 euro voor het verwittigen dat het werk ter beschikking is, vallen ten laste van de gebruiker. Werken die niet voorhanden zijn, kunnen in het raam van het interbibliothecair leenverkeer worden aangevraagd. De hieraan verbonden kosten, zijn 3 euro, voor een aanvraag bij een andere openbare bibliotheek en vallen ten laste van de aanvrager. De prijs voor de aanvraag van materialen bij een andere instelling is 8 euro en vallen eveneens ten laste van de aanvrager.

 

Art. 7 Het nemen van kopies of het printen van bladzijden bedraagt 0,10 euro per A4-blad en 0,20 euro per A3-blad.

 

Art. 8 Voor het ontlenen van dvd's dient een leengeld van 1 euro per dvd-doos te worden betaald. Voor elke beschadigde dvd-doos of een beschadigde of verloren handleiding dient 1 euro te worden betaald.

 

Art. 9 Voor het ontlenen van luisterboeken dient een leengeld van 1 euro per luisterboek te worden betaald. Voor elke beschadigde luisterboek-doos of een beschadigde of verloren handleiding dient 1 euro te worden betaald.

 

Art. 10 Voor het ontlenen van een taalcursus met audiocd dient een waarborg van 25 euro te worden betaald. Bij inlevering van de taalcursus wordt de waarborg terugbetaald. Bij het overschrijden van de uitleentermijn bedragen de maningskosten 2,5 euro per week.

 

Art. 12 Tijdens de jaarlijkse landelijke verwendag in de bibliotheekweek zullen de audiovisuele materialen gratis aan de gebruiker aangeboden worden. De buitenschoolse kinderopvang, de sport- en jeugddienst en de milieudienst mogen de audiovisuele materialen gratis ontlenen. Luisterboeken mogen gratis ontleend worden door blinden, slechtziende bejaarden, bedlegerige personen, mensen met spierziekten, dyslectische kinderen en alle andere mensen die in de gewone bibliotheek niet (meer) terechtkunnen.

 

Art. 13 Voor de verkoop van de afgevoerde verouderde materialen zal 1 euro per stuk minimum tot 5 euro per stuk maximum aangerekend worden.

 

Art. 14 De bibliothecaris kan de prijs per boek vaststellen binnen deze miniumum- en maximumprijs rekeninghoudend met de dikte van het boek en de staat waarin het boek zich bevindt. De mogelijke prijzen zullen steeds tot op de euro afgerond worden, wat mogelijke prijzen van 1 euro, 2 euro, 3 euro, 4 euro en 5 euro toelaat.

 

Art. 15 Bij niet inlevering van ontleende materialen en na de aanmaningsperiode, voorzien in de ontleenmodaliteiten, zullen de gebruikers na 6 maanden na inleverdatum via het gemeentelijk facturatiepakket aangetekend aangemaand worden tot betaling van de openstaande schulden. De kosten voor het verzenden van de aangetekende aanmaningsbrief vallen ten laste van de gebruiker.  De retributie zal in voorkomend geval ingevorderd worden via dwangbevel, zoals bepaald in artikel 94 van het gemeentedecreet.

 

Art. 16 Voor lezingen - workshops - cursussen waarbij men een vraagprijs hanteert van:

0-149 euro zal de inkom 1 euro zijn.

150-249 euro zal de inkom 2 euro zijn.

250 euro - 399 euro zal de inkom 3 euro zijn.

400 euro - 999 euro zal de inkom 5 euro zijn.

1000 euro - …..euro zal de inkom 8 euro zijn.

 

Art. 17 Een Fairtrade koffiepad/theezakje kan aan de balie gekocht worden voor de prijs van 0,50 euro.

 

Art. 18 Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.17.Dossiernaam: Dienstreglement bibliotheek
Onderwerp: Goedkeuring dienstreglement bibliotheek Tremelo

 

Voorgeschiedenis

GR 26.10.2017: Het dienstreglement werd goedgekeurd.

 

Feiten en context

Het dienstreglement wordt geactualiseerd. Bij de te ontlenen fundels werd het maximaal aantal te ontlenen stuks verhoogd waarbij de volgende aanpassingen worden voorgesteld:

Art. 4 Uitlenen

Het ontlenen van boeken, strips, tijdschriften, e-reader met e-boeken is gratis. Voor dvd's en luisterboeken moet 1 euro worden betaald.

Per lidkaart kunnen 5 boeken, 5 e-boeken, 5 strips, 5 tijdschriften, 5 dvd's, 3 fundels + 7 digitale fundels en 1 luisterboek ontleend worden.

 

E-boeken kunnen voortaan ook uitgeleend worden op de e-reader van de klant.

Art.15 E-reader en e-boeken

Een e-reader is een toestel waarop je digitaal boeken kan lezen.  Per gebruiker kan slechts 1 e-reader ontleend worden.

Algemene voorwaarden:

          Wie lid is van de bibliotheek van Tremelo en 18 jaar of ouder is, kan een e-reader met daarop een aantal e-boeken ontlenen of e-boeken ontlenen op de eigen e-reader.  Een e-reader en e-boeken kunnen niet op een onderwijskaart ontleend worden.

Uitleenprocedure:

          De e-reader kan gereserveerd worden aan de infobalie van de bibliotheek of via de catalogus en Mijn Bibliotheek.  Het reserveren van een e-reader kost 1 euro.  Het lenen van e-boeken is gratis.  Zodra er een toestel klaar is, zal een bibliotheekmedewerker contact opnemen met de klant. De uitleenperiode start op de dag dat de e-boeken ontleend worden op de e-reader. We vragen deze e-reader af te halen binnen de 3 dagen.

          Je kan je gewenste e-boeken aanvragen.  De bibliotheekmedewerker zet de gewenste e-boeken, indien ze beschikbaar zijn, op de e-reader van de bibliotheek of op de e-reader van de klant.

          De uitleentermijn van een e-reader en e-boeken bedraagt 3 weken en is niet verlengbaar.

          Er kunnen maximum 5 e-boeken per e-reader ontleend worden.

          Het afhalen en terugbrengen van de e-reader kan enkel aan de infobalie van de bibliotheek. De e-reader mag nooit in de inleverbus van de bibliotheek gestoken worden!

          E-boeken die ontleend werden met een persoonlijke e-reader worden, zoals fysieke boeken, teruggebracht binnen de termijn en op de e-reader ,waarop ze ontleend werden.  Ze zullen dan verwijderd worden door het bibliotheekpersoneel.  Enkel dan kunnen ze van de kaart van de klant afgeboekt worden. Bij niet naleving van deze procedure zullen de maningen blijven doorlopen en zal de lener de volledige aankoopprijs van de e-boeken worden aangerekend.

Gebruikersvoorwaarden

          De lener ontvangt de e-reader volledig opgeladen en in goede staat. De e-reader wordt steeds uitgeleend met een handleiding en in een beschermhoes en blijft tijdens de hele leenperiode in deze hoes, om schade te voorkomen.

          De lener behandelt de e-reader met zorg.  Het is niet toegestaan om de e-reader door te geven aan derden. De lener blijft verantwoordelijk voor de e-reader.

          De geleende e-reader mag enkel worden gebruikt voor het lezen van e-boeken die door de bibliotheek op het toestel werden geplaatst.  Het kopiëren, verwijderen en/of toevoegen van e-boeken door de lener is niet toegestaan.

          De lener dient de e-reader in goede staat en volledig in te leveren.  De bibliotheekmedewerker zal de e-reader controleren op schade en ongeoorloofd gebruik.

          Bij verlies en/of beschadiging van de e-reader, beschermhoes, oplader wordt het volledige aankoopbedrag van deze materialen en de hierop uitgeleende e-boeken (aankoopprijs) aan de lener aangerekend.

          Voor het niet tijdig inleveren van de materialen wordt 0,30 euro per dag voor de e-reader aangerekend, te vermeerderen met 0,20 euro per dag voor elk e-boek dat er op staat.

 

De lener neemt bij de eerste ontlening van een e-reader kennis van de algemene voorwaarden, de uitleenprocedure en de gebruikersvoorwaarden i.v.m. het ontlenen van een e-reader en e-boeken of ontlenen van e-boeken op een persoonlijke e-reader,  die in een apart uitleenreglement (e-reader met e-boeken) opgenomen zijn en die de lener ondertekent. Op vraag kan de lener een kopie krijgen van dit ondertekende reglement.

 

Juridische grond

          Gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

          De wet van 29.7.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het decreet van 26.3.2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

          Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2017 waarbij het dienstreglement van de bibliotheek werd vastgelegd.

 

Advies

Gunstig advies van het beheersorgaan van de bibliotheek op 13 maart 2018.

 

Argumentatie

          Het dienstreglement wordt aangepast omdat de bibliotheek nu ook digitale fundels aanbiedt en er 3 fundels (rugzakje) en 7 digitale fundels kunnen ontleend worden.

          Voortaan kunnen er ook e-boeken ontleend worden op de e-reader van de klant.

          Voor een klantvriendelijke dienstverlening dient het dienstreglement aangepast te worden aan de gewijzigde noden en situaties wat de werking van de bibliotheek betreft.

          De Vlaamse beleidsprioriteit waarbij de openbare bibliotheek inzet op de bevordering van e-inclusie bij moeilijk bereikbare doelgroepen en op de verhoging van informatiegeletterdheid en mediawijsheid.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2017 waarbij het dienstreglement werd vastgesteld wordt ingetrokken.

 

Art. 2:

Het dienstreglement wordt goedgekeurd en als volgt vastgesteld:

 

Art.1. Algemene bepaling:

De bibliotheek van Tremelo is vrij toegankelijk voor iedereen; zij is een democratische instelling. Haar collecties boeken, tijdschriften en audiovisuele materialen, haar dienstverlening en haar uitbreidingsactiviteiten, worden in een geest van objectiviteit aangepast aan al de behoeften van ontwikkeling, opvoeding, informatie en ontspanning van de gehele bevolking.

 

Art.2. Contactgegevens en openingsuren:

Bibliotheek, Kruisstraat 12, 3120 Tremelo

Website : http://www.tremelo.be

Mail : bibliotheek@tremelo.be

Facebook : https://www.facebook.com/debib.tremelo

catalogus : zoeken.tremelo.bibliotheek.be

reserveringen en verlengingen : mijn.bibliotheek.be

pinterest: http://www.pinterest.com/tremelobib

 

Dinsdag9 uur - 12 uur en 18 uur - 20 uur

Woensdag13.30 uur - 16.30 uur

Donderdag18 uur - 20 uur

Vrijdag18 uur - 20 uur

Zaterdag9 uur - 12 uur

 

Wie minder dan een kwartier voor sluitingstijd in de bibliotheek is, kan alleen nog aanspraak maken op zelfinlevering.

 

Art.3. Lidmaatschap:

Je wordt ingeschreven op voorlegging van het identiteitsbewijs.

Voor inschrijvingen van jongeren tot 12 jaar is de toestemming van de ouders vereist.

Personen zonder domicilie in België betalen bij de inschrijving een waarborgsom van 25 euro. Als               het lidmaatschap wordt beëindigd, betalen we de waarborgsom terug.

Iedereen die wordt ingeschreven ontvangt een lidkaart.

  Het inschrijvingsgeld bedraagt 3 euro per jaar en gaat in vanaf de datum van betaling. Jongeren                             onder de 18 jaar moeten geen inschrijvingsgeld betalen.

De eigenaar van de lidkaart is aansprakelijk voor de met de kaart ontleende werken.

Bij verlies of diefstal van de lidkaart moet dit onmiddellijk aan de bibliotheek gemeld worden.

Een nieuwe kaart wordt afgeleverd tegen betaling van 3 euro.

Elke adreswijziging moet door de leden zelf onmiddellijk worden meegedeeld.

 

De gegevens van de leners worden in het ledenbestand van de bibliotheek opgenomen, in overeenstemming met de wetten met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

 

Art.4. Uitlenen

Het ontlenen van boeken, strips, tijdschriften, e-reader met e-boeken is gratis.  Voor dvd's en luisterboeken moet 1 euro worden betaald.  Daisyboeken mogen gratis ontleend worden door blinden, slechtzienden, bedlegerige personen, mensen met spierziekten, dyslectische kinderen en alle andere mensen die in de bibliotheek niet meer terecht kunnen. De materialen van het archief krijg je op aanvraag.  De materialen worden afgehaald op het afgesproken tijdstip. Ontlenen kan aan de twee  zelfuitleenbalies. Zonder lidkaart kunnen er geen materialen ontleend worden. De lidkaart wordt steeds bijgehouden door de lener. Per lidkaart kunnen 5 boeken, 5 e-boeken, 5 strips, 5 tijdschriften, 5 dvd's, 3 fundels + 7 digitale fundels en 1 luisterboek ontleend worden. De uitleentermijn bedraagt 3 weken. De referentiewerken, kranten en het meest recente nummer van tijdschriften kunnen enkel ter plaatse worden geraadpleegd.

De uitleningen zijn persoonlijk, het geleende mag niet verder worden uitgeleend.

 

Art.5. Verlengen

De uitleentermijn van de materialen (behalve e-boeken) kan éénmaal verlengd worden met 3 weken indien ze niet door een andere lener zijn gereserveerd en op voorwaarde dat u opnieuw leengeld betaalt voor audiovisuele materialen. Bij het overschrijden van de uitleentermijn kunnen de materialen niet meer verlengd worden.

De verlenging kan ook: 016/52 54 73, bibliotheek@tremelo.be of mijn.bibliotheek.be gebeuren.

Onder meer het tijdelijk onbeschikbaar zijn van de website om materialen te verlengen, kan niet als excuus ingeroepen worden om geen boetes te moeten betalen. De lener heeft voldoende alternatieven in dat geval. (persoonlijk langskomen in de bib, een mail sturen, telefonisch verlengen).

 

Art.6. Boete

Gebruikers met een mailadres krijgen ongeveer 3 dagen voor de inleverdatum een attenderingsmail. Indien geleende materialen niet op tijd worden ingeleverd, betaal je automatisch een boete en  wordt een aanmaning per mail en/of per brief verstuurd. De eerste dag na het verstrijken van de uitleentermijn bedragen de maningskosten 0,10 euro per dag en per materiaal. Voor de e-reader is dit 0.30 euro per dag en te vermeerderen met 0,20 euro per dag voor elk e-boek dat er op staat.

De kosten voor het verzenden van de maningsbrief vallen ten laste van de gebruiker. De openstaande kosten kunnen via de betaalautomaat betaald worden. Bij niet-inlevering van ontleende materialen en na de aanmaningsperiode zullen de gebruikers 6 maanden na inleverdatum via het gemeentelijke facturatiepakket aangetekend aangemaand worden om te betalen. De kosten om de aangetekende brief te verzenden vallen ten laste van de gebruiker. De retributie zal in voorkomend geval ingevorderd worden via dwangbevel, zoals bepaald in artikel 94 van het gemeentedecreet.

Het lidmaatschap wordt automatisch geblokkeerd als je meer dan 5 euro openstaande onkosten hebt. Als de openstaande onkosten vereffend zijn, wordt de blokkering automatisch opgeheven.

 

Art.7. Betwistingen

Betwistingen kunnen enkel op vertoon van het uitprintticket.

 

Art.8. Inleverbus

Wanneer de bibliotheek gesloten is, kan men de inleverbus gebruiken. De materialen die worden ingeleverd via de inleverbus zullen de eerste werkdag na inlevering verwerkt worden. Materialen van eenzelfde kaart die niet ingeleverd worden, worden niet automatisch verlengd.

Eventuele kosten voor boetes, maningen of beschadigingen worden bij een volgend bezoek aan de bibliotheek vereffend. Het gebruik van de inleverbus is op eigen risico.

 

Art.9. Reserveren

Als gebruiker kan je materialen reserveren die uitgeleend zijn. Reservatie kan in de bibliotheek, via de webcatalogus of per mail aangevraagd worden.

Hiervoor wordt 0.50 euro per materiaal aangerekend. De aanvrager ontvangt een bericht per mail, per telefoon of schriftelijk en het gereserveerde materiaal wordt gedurende 2 weken ter beschikking gehouden. De kosten om te verwittigen dat het werk ter beschikking is bedragen eveneens 0.50 euro.

 

Art.10. Interbibliothecair leenverkeer

Werken die niet voorhanden zijn, kunnen in een andere bibliotheek worden aangevraagd. De hieraan verbonden kosten, 3 euro, zijn ten laste van de gebruiker. De prijs voor de aanvraag van materialen bij een andere instelling is 8 euro.

 

Art.11. Beschadiging/verlies

Voor elke beschadigde dvd-box of beschadigde/verloren handleiding betaal je 1 euro. Na iedere uitlening controleren wij elke dvd-box. De lener is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende werken. Bij het ontvangen van een beschadigd werk dient hij het personeel te verwittigen, zo niet kan hij aansprakelijk gesteld worden. Bij verlies of beschadiging moet hij de kostprijs van het materiaal betalen plus een boete van 1,50 euro. Voor werken die niet meer verkrijgbaar zijn, wordt bovendien een toeslag aangerekend. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk bepaalt de bibliothecaris het bedrag van de schadevergoeding.

Bij verlies en/of beschadiging van een fundelsmateriaal betaal je: de rugzak 5 euro, de reader 25 euro, de oranje fundelssticker 1 euro, de chip 2 euro, het boek met de sticker: 18 euro

 

Art.12. Internet

De gebruiker van internet onderwerpt zich aan de bepalingen van het internetreglement.

 

Art.13. Bibliotheek aan huis

Minder mobiele mensen, langdurig zieken of gehandicapten kunnen een beroep doen op 'Bibliotheek aan huis'. Het lidmaatschap, het uitlenen en het thuisbezorgen zijn volledig gratis.

 

Art.14. Kamishibai

Dit Japans verteltheater en de bijhorende verhalen kunnen gratis uitgeleend worden met de onderwijs- en leesbevorderingskaart.

 

Art.15 E-reader en e-boeken

Een e-reader is een toestel waarop je digitaal boeken kan lezen.  Per gebruiker kan slechts 1 e-reader ontleend worden.

Algemene voorwaarden:

•Wie lid is van de bibliotheek van Tremelo en 18 jaar of ouder is, kan een e-reader met daarop een aantal e-boeken ontlenen of e-boeken ontlenen op de eigen e-reader.  Een e-reader en e-boeken kunnen niet op een onderwijskaart ontleend worden.

Uitleenprocedure:

•De e-reader kan gereserveerd worden aan de infobalie van de bibliotheek of via de catalogus en Mijn Bibliotheek.  Het reserveren van een e-reader kost 1 euro.  Het lenen van e-boeken is gratis.  Zodra er een toestel klaar is, zal een bibliotheekmedewerker contact opnemen met de klant. De uitleenperiode start op de dag dat de e-boeken ontleend worden op de e-reader. We vragen deze e-reader af te halen binnen de 3 dagen.

•Je kan je gewenste e-boeken aanvragen.  De bibliotheekmedewerker zet de gewenste e-boeken, indien ze beschikbaar zijn, op de e-reader van de bibliotheek of op de e-reader van de klant.

•De uitleentermijn van een e-reader en e-boeken bedraagt 3 weken en is niet verlengbaar.

•Er kunnen maximum 5 e-boeken per e-reader ontleend worden.

•Het afhalen en terugbrengen van de e-reader kan enkel aan de infobalie van de bibliotheek. De e-reader mag nooit in de inleverbus van de bibliotheek gestoken worden!

•E-boeken die ontleend werden met een persoonlijke e-reader worden, zoals fysieke boeken, teruggebracht binnen de termijn en op de e-reader ,waarop ze ontleend werden.  Ze zullen dan verwijderd worden door het bibliotheekpersoneel.  Enkel dan kunnen ze van de kaart van de klant afgeboekt worden. Bij niet naleving van deze procedure zullen de maningen blijven doorlopen en zal de lener de volledige aankoopprijs van de e-boeken worden aangerekend.

Gebruikersvoorwaarden :

•De lener ontvangt de e-reader volledig opgeladen en in goede staat. De e-reader wordt steeds uitgeleend met een handleiding en in een beschermhoes en blijft tijdens de hele leenperiode in deze hoes, om schade te voorkomen.

•De lener behandelt de e-reader met zorg.  Het is niet toegestaan om de e-reader door te geven aan derden. De lener blijft verantwoordelijk voor de e-reader.

•De geleende e-reader mag enkel worden gebruikt voor het lezen van e-boeken die door de bibliotheek op het toestel werden geplaatst.  Het kopiëren, verwijderen en/of toevoegen van e-boeken door de lener is niet toegestaan.

•De lener dient de e-reader in goede staat en volledig in te leveren.  De bibliotheekmedewerker zal de e-reader controleren op schade en ongeoorloofd gebruik.

•Bij verlies en/of beschadiging van de e-reader, beschermhoes, oplader wordt het volledige aankoopbedrag van deze materialen en de hierop uitgeleende e-boeken (aankoopprijs) aan de lener aangerekend.

•Voor het niet tijdig inleveren van de materialen wordt 0,30 euro per dag voor de e-reader aangerekend, te vermeerderen met 0,20 euro per dag voor elk e-boek dat er op staat.

 

De lener neemt bij de eerste ontlening van een e-reader kennis van de algemene voorwaarden, de uitleenprocedure en de gebruikersvoorwaarden i.v.m. het ontlenen van een e-reader en e-boeken of ontlenen van e-boeken op een persoonlijke e-reader,  die in een apart uitleenreglement (e-reader met e-boeken) opgenomen zijn en die de lener ondertekent. Op vraag kan de lener een kopie krijgen van dit ondertekende reglement.

 

Art.16. Varia

De gebruiker kan voor informatie, begeleiding en andere hulp steeds een beroep doen op het personeel.

Je kan je eigen aankoopsuggestie doorgeven aan het bibliotheekpersoneel of je kan een e-mail sturen naar de bibliotheek. De bibliothecaris is door deze voorstellen niet gebonden, maar houdt er rekening mee voor zover deze in het aankoopbeleid van de bibliotheek passen.

De niet-uitleenbare materialen kunnen uitsluitend in de bibliotheek gefotokopieerd worden. De kostprijs bedraagt 0.10 euro per A4 blad en 0.20 euro per A3 blad.

Voor het ontlenen van een taalcursus dient een waarborg van 25 euro te worden betaald. Bij inlevering van de taalcursus wordt de waarborg terugbetaald.

          De gebruiker kan in de bibliotheek een kop koffie/thee drinken voor de prijs van 0,50 euro.

 

De bibliotheekgebruiker verklaart zich akkoord met dit reglement dat hij ontvangt bij inschrijving. Alle onvoorziene gevallen worden door de bibliothecaris geregeld.

Het behoort tot de bevoegdheid van het College van Burgemeester en Schepenen om, indien nodig, een lener uit te sluiten, na uitdrukkelijk advies van de beheersraad van de bibliotheek.

Dit uitleenreglement werd geactualiseerd en positief geadviseerd door het beheersorgaan van de bibliotheek van Tremelo op 13 maart 2018 en goedgekeurd door de Gemeenteraad op 26 april 2018. Dit reglement is van toepassing vanaf 1 mei 2018.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.18.Dossiernaam: Circusreglement
Onderwerp: Goedkeuring van het circusreglement

 

Voorgeschiedenis

CBS 27.11.2012: Ondertekening beginselverklaring diervriendelijke gemeente

 

Advies

De cultuurraad gaf een positief advies betreffende het ontwerp circusreglement op de Raad van Bestuur d.d. 05 maart 2018. De minaraad gaf haar positief advies in zitting van 03 april 2018.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient een circusreglement goed te keuren om de organisatie van circussen in Tremelo in goede banen te leiden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het circusreglement, dat met de gebruiksovereenkomst één geheel uitmaakt, als volgt goed te keuren:

 

ARTIKEL 1: TOEPASSINGSGEBIED

1.1. Dit reglement is van toepassing op circussen of andere niet permanente amusementsbedrijven die plaatsvinden op het grondgebied van de gemeente Tremelo en meer bepaald op het terrein naast het Sociaal Huis - OCMW Tremelo gelegen te 3128 Baal, Baalsebaan, kadastraal gesitueerd op afdeling 2, sectie C, nummer 296M 2. Indien men van dit terrein gebruik wenst te maken, zal een gebruiksovereenkomst ondertekend moeten worden. Ook de organisatie van een circus of andere niet permanente amusementsbedrijven op privaat domein op het grondgebied van de gemeente Tremelo, valt onder het toepassingsgebied van dit reglement. Conform artikel 38 van het geldende politiereglement moet immers voor gelijk welke bijeenkomst die voor het publiek toegankelijk is, een voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming verkregen worden van het college van burgemeester en schepenen. Deze toestemming zal slechts verleend worden indien onderhavig circusreglement in acht genomen wordt.

 

Het reglement is niet van toepassing op kermissen.

 

ARTIKEL 2: AANVRAAG

2.1. De aanvraag om een standplaats moet schriftelijk en minstens 3 maanden vooraf gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen met verplichte opgave van volgende informatie:

Naam van het circus of bedrijf + ondernemingsnummer

Gegevens contactpersoon: naam, adres, telefoon/gsm, e-mail

Gebruiksovereenkomst tussen Sociaal Huis - OCMW Tremelo en het circus of bedrijf (indien men gebruik wenst te maken van het terrein beschreven in artikel 1)

Een afschrift van de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen

Datum en uur van aankomst en vertrek

Data + uren voorstellingen

Benodigde oppervlakte (m2) + inplantingsplan en technische beschrijving van de installaties (afmetingen tent,  woonwagens, …)

Bewijs van afsluiten van een geldige brandverzekering, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en objectieve aansprakelijkheid

Keuringsattest van de elektriciteit

 

2.2. Het houden en het gebruik van dieren is in toepassing van de wet van 7 februari 2014 houdende diverse bepalingen inzake dierenwelzijn, internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten en dierengezondheid, verboden, met uitzondering van de gedomesticeerde dieren opgesomd in een bij Koninklijk Besluit van 11 februari 2014 bijgevoegde lijst.

De bepalingen van voormeld Koninklijk Besluit ter vrijwaring van het welzijn van de dieren die door het circus of bij rondreizende tentoonstellingen worden gehouden en gebruikt, dienen strikt nageleefd te worden. In geval van meereizende dieren moeten bij de aanvraag ook nog volgende documenten worden gevoegd:

Een kopie van het contract met een erkende dierenarts

Een lijst met alle dieren die meereizen met het circus (enkel dieren die voorkomen op lijst A)

Een technische beschrijving van de dierenverblijven

 

ARTIKEL 3: WEIGERING EN MODALITEITEN VAN DE TOELATING

3.1. Bij de toezegging wordt rekening gehouden met een tussenperiode van minstens 4 maanden tussen 2 opeenvolgende voorstellingsreeksen. Er worden maximaal 2 toelatingen per jaar verleend.

 

3.2. Er wordt enkel toelating verleend aan circussen zonder dieren of met dieren voorkomend op de lijst A (KB van 2 september 2005).

 

3.3. Het college van burgemeester en schepenen kan de toelating gemotiveerd weigeren, bijvoorbeeld om redenen van openbare veiligheid, overlapping met andere evenementen, negatieve ervaringen met de exploitant, …

 

3.4. Bij gelijktijdige aanvraag wordt de voorkeur gegeven aan een circus erkend door de Vlaamse Regering in het kader van de Vlaamse nomadische circussen. Wanneer dit niet van toepassing is, zal de eerst ontvangen aanvraag de voorkeur genieten.

 

3.5. Het college van burgemeester en schepenen kan voorwaarden opleggen aan de toelating, bijvoorbeeld met betrekking tot de data van de voorstellingen, het aantal voorstellingen of de datum van aankomst en vertrek. Indien mogelijk wordt hierbij rekening gehouden met de voorstellen van de aanvrager.

 

3.6. Een toezegging gebeurt slechts als de aanvraag beantwoordt aan alle gestelde punten en is slechts definitief na het schriftelijk akkoord van het college van burgemeester en schepenen en na ondertekening van de gebruiksovereenkomst (indien gebruik gemaakt wordt van het terrein beschreven in artikel 1).

 

ARTIKEL 4: ELEKTRICITEITS- EN WATERAANSLUITING

4.1. Bij aankomst dient men contact op te nemen met de gemeentelijke technische uitvoeringsdienst om verdere afspraken te maken betreffende het gebruik van water en elektriciteit: 016/52 54 90.

 

4.2. Voor de watertoevoer dient het circus of bedrijf een standpijp aan te vragen bij 'De Watergroep', Grijpenlaan 1, 3300 Tienen - 016/80 49 10 of Tweeleeuwenweg 21, 1800 Vilvoorde - 02/254 71 60.

 

4.3. Er zal een toeslag aangerekend worden van € 100 per dag voor het verbruik van elektriciteit. De betaling hiervan moet minstens 14 dagen vooraf gebeuren op het gemeentehuis of door overschrijving op het rekeningnummer BE 70 0971 2615 1025 en met vermelding van de reden van betaling. Bij niet-betaling of onvolledige betaling vervalt van ambtswege de toelating en wordt elke toegang tot het terrein ontzegd.

 

4.4. Per dag dat het circus of bedrijf langer op de locatie verblijft dan aangevraagd, zal er een extra kost van € 100 euro aangerekend worden. 

 

4.5. De aansluitingen op de elektriciteitskasten mogen enkel onder spanning indien de installaties conform de AREI reglementering zijn. De tarieven voor het gebruik van de elektriciteitskasten en het verbruik van de elektriciteit worden vastgelegd in het retributiereglement. Er moet een geldige en positieve kopie van een keuringsattest van een bevoegd keuringsorganisme worden overhandigd aan het gemeentelijk secretariaat.

 

4.6. Voor aansluitingen op nutsvoorzieningen moeten alle richtlijnen van het gemeentebestuur worden nageleefd.

 

4.7. In geval van onderbreking van elektrische stroom wegens beperking van stroomverbruik of defect aan de leiding is het gemeentebestuur niet aansprakelijk.

 

ARTIKEL 5: PUBLICITEITSVOERING

5.1. Het college van burgemeester en schepenen dient voorafgaandelijk en schriftelijk toestemming te geven voor het voeren van publiciteit op openbare plaatsen. In de toelating kunnen bijzondere voorwaarden opgenomen worden.

 

5.2. Het college van burgemeester en schepenen dient voorafgaandelijk en schriftelijk toelating te geven voor het gebruik van geluidsvoortbrengende middelen om reclame te maken of om de aandacht te trekken. In deze toelating kunnen bijzondere voorwaarden worden opgelegd. Overtredingen op deze bepaling worden gesanctioneerd in het kader van het reglement Gemeentelijke Administratieve Sancties zoals opgenomen in het politiereglement.

 

ARTIKEL 6: SANITAIRE VOORZIENINGEN

6.1. Het circus of bedrijf moet voldoende toiletten permanent beschikbaar stellen van het publiek en de eigen werknemers. De toiletten moeten goed onderhouden zijn.

 

6.2. Op het terrein worden geen woonwagens en/of slaapwagens toegelaten die niet voorzien zijn van chemische toiletten of andere voorzieningen die niet als volstrekt hygiënisch door het gemeentebestuur aanvaard kunnen worden.

 

6.3. Indien de sanitaire voorzieningen zullen aangesloten worden op het openbaar rioleringsstelsel, moet hiervoor vooraf contact worden opgenomen met de technische uitvoeringsdienst:

016/52 54 90.

 

ARTIKEL 7: VEILIGHEID

7.1. Het circus moet voor de veiligheidskeuring vooraf contact opnemen met de brandweer op het nummer 016/ 56 66 57.

 

7.2. Iedere verantwoordelijke moet onmiddellijk gevolg geven aan de bevelen en zich schikken naar de richtlijnen van de burgemeester, de verantwoordelijke van de lokale politie, de brandweer en de gemeentelijke diensten.

 

ARTIKEL 8: DIERENWELZIJN

8.1. Wanneer dieren meereizen, bevestigt het circus of bedrijf met zijn aanvraag dat de geldende wet- en regelgeving op het vlak van dierenwelzijn wordt nageleefd. In het bijzonder wordt hierbij verwezen naar het Koninklijk Besluit van 2 september 2005 gewijzigd bij het Koninklijk Besluit van

11 februari 2014 betreffende het welzijn van dieren gebruikt in circussen en rondreizende tentoonstellingen en de wet van 7 februari 2014 houdende diverse bepalingen inzake dierenwelzijn en internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten.

 

8.2. De dieren die optreden in het programma zijn verzorgd en de omgang met de dieren gebeurt op een correcte manier. Er is een harmonieuze band tussen mens en dier.

De dierenwagens en de andere huisvesting van de dieren zijn allen gericht op het maximale dierenwelzijn. Deze huisvesting kan geïnspecteerd worden door de bevoegde instanties. Het circus verbindt zich ertoe dierenwelzijnsorganisaties toe te laten op hun terreinen om de dierenverblijven te onderzoeken.

 

ARTIKEL 9: TOEGANGSPRIJZEN

9.1. Het circus of bedrijf zorgt voor een duidelijke affichering van de toegangsprijzen aan de ingang en aan de kassa.

 

ARTIKEL 10: VERZEKERING

10.1 Het circus of bedrijf moet voor de burgerlijke aansprakelijkheid de nodige verzekeringscontracten ter beschikking houden van de verantwoordelijke van de brandweer, de lokale politie of de gemeentelijke diensten.

 

10.2. Het gebruik van de machtiging houdt automatisch de erkenning in van de algehele verantwoordelijkheid van het circus of bedrijf voor alle schade die naar aanleiding van dit gebruik wordt aangebracht aan de gemeentelijke eigendommen of privé eigendommen, en brengt de verplichting mee deze schade onmiddellijk en volledig te vergoeden aan het gemeentebestuur of de eigenaar. Eveneens zal het circus/bedrijf en haar verzekeraars moeten opkomen ter algehele vrijwaring van het gemeentebestuur ingeval de verantwoordelijkheid van de gemeente wordt ingeroepen.

 

ARTIKEL 11: GELUIDSHINDER

11.1. Inzake geluidshinder gelden de wettelijke voorschriften zoals opgenomen in het politiereglement.

 

ARTIKEL 12: VERANTWOORDELIJKHEDEN

12.1. De aanvrager bevestigt door zijn aanvraag in het bezit te zijn van alle wettelijk en reglementair voorgeschreven documenten, getuigschriften en vergunningen in verband met de bedrijfsvoering, de voorstelling, de infrastructuur, het rollend materiaal, de artiesten en het personeel.

 

12.2. Het circus of bedrijf is verantwoordelijk voor alle schade aan het domein. Behalve tentharingen mag geen enkel voorwerp in de grond verankerd worden.

 

12.3. Het is verboden putten te graven of materiaal aan te brengen waardoor het terrein kan worden beschadigd.

 

ARTIKEL 13: VUILVERWIJDERING

13.1. Bij het wegtrekken moet het circus of bedrijf door eigen zorgen en op eigen kosten alle vuilnis (inclusief huisvuil) verwijderen alsook het terrein reinigen en in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Hiervoor kan er eventueel een evenementencontainer aangevraagd worden bij  de gemeente tegen de geldende voorwaarden: https://www.tremelo.be/product/343/evenementencontainers.  Controle op de opkuis gebeurt door de technische uitvoeringsdienst.

Bij het in gebreke blijven wordt dit uitgevoerd door de technische uitvoeringsdienst voor rekening  van het circus of bedrijf, waarbij  de tarieven gelden zoals deze opgenomen zijn in het retributiereglement bij werken voor derden. Ook het reglement inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties zoals opgenomen in het politiereglement wordt bij het in gebreke blijven van deze verplichting toegepast. (Dit wil zeggen: kosten om het terrein in orde te stellen + boete.)

 

13.2. Het afvalwater en eventueel afval van de chemische toiletten dient afgevoerd te worden in de aangeduide afvoerput voor huishoudelijk afvalwater. Lozen in grachten, ondergrond, op het plein en/of straat is verboden. Vetten, oliën, vaste huishoudelijke of industriële afvalstoffen horen niet thuis in de riolering en dienen selectief afgevoerd te worden buiten het openbare domein.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.19.Dossiernaam: Functiebeschrijving algemeen directeur
Onderwerp: Goedkeuring functiebeschrijving algemeen directeur

 

Voorgeschiedenis

Er bestaat op heden enkel een functiebeschrijving voor de functie van OCMW-secretaris, die werd goedgekeurd op de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 april 2010.  De laatste functiebeschrijving van gemeentesecretaris dateert van 1984, waardoor deze beschrijving niet meer beantwoordt aan de huidige realiteit.

 

Sinds 25 februari 2018 zijn enkele bepalingen van het nieuwe decreet lokaal bestuur in werking getreden, waardoor vanaf heden gesproken wordt van 'algemeen directeur' in plaats van OCMW- en gemeentesecretaris. Er moet aldus voorzien worden in een functiebeschrijving voor de functie van algemeen directeur.

 

Feiten en context

De voormalige OCMW- en gemeentesecretaris is van rechtswege algemeen directeur geworden op 25 februari 2018, hetgeen eerder al bevestigd werd door de gemeenteraad op 25/01/2018 en door de raad voor maatschappelijk welzijn op 30/01/2018.

 

Er bestaat op heden geen functieomschrijving voor de functie van algemeen directeur.

 

Juridische grond

Rechtspositieregeling, inzonderheid artikel 27 waarin bepaald wordt dat het tot de bevoegdheid van de raad behoort om de functiebeschrijving van de secretaris (nu: algemeen directeur) vast te stellen.

Het decreet lokaal bestuur, gepubliceerd op 15 februari 2018 en reeds deels in werking getreden op 25 februari 2018, inzonderheid de artikels 170 tot en met 174, die de decretale bevoegdheden en taken van de algemeen directeur bepalen. Deze artikels zijn echter nog niet in werking getreden, waarvoor de taken en bevoegdheden van de algemeen directeur voorlopig nog bepaald worden door de artikels 86 tot en met 92 van het gemeentedecreet (gemeentesecretaris) en de artikels 85 tot en met 90 van het decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW-secretaris).

 

Argumentatie

Sinds 25 februari 2018 beschikt gemeente en OCMW Tremelo over een algemeen directeur.

Het is aldus noodzakelijk om een functiebeschrijving op te stellen die beantwoordt aan de huidige realiteit, zodat de resultaatsgebieden en de competenties van de algemeen directeur op overzichtelijke wijze worden vastgelegd.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de functiebeschrijving van de algemeen directeur. De functiebeschrijving wordt als bijlage bij deze beslissing gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling P&O

 

Algemeen directeur

P.20.Dossiernaam: Dagelijks bestuur en dagelijks personeelsbeheer
Onderwerp: Dagelijks bestuur en dagelijks personeelsbeheer: bevoegdheden van de algemeen directeur

 

Voorgeschiedenis

Op de gemeenteraad van 26/09/2013 werd het begrip 'dagelijks bestuur' gedefinieerd. Hierbij werd gesteld dat onder dit begrip dient te worden verstaan: "alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het exploitatiebudget, al dan niet met jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het exploitatiebudget van het budget en het meerjarenplan, alsook alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het investeringsbudget of op het liquiditeitenbudget, al dan niet met jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het investeringsbudget of op het liquiditeitenbudget van het budget en het meerjarenplan en voor zover de verbintenis geen betrekking heeft op een prioritaire doelstelling zoals werd opgenomen in het desbetreffende budget en meerjarenplan.

 

Het begrip 'dagelijks personeelsbeheer' werd echter nog niet gedefinieerd door de gemeenteraad. Er bestaat ook geen enkel budgethouderschap ten aanzien van de algemeen directeur.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 17/04/2018 zijn goedkeuring gehecht aan de toekenning van een budgethouderschap aan de algemeen directeur voor bedragen die 1.500 euro niet overschrijden, en heeft een positief advies gegeven omtrent de definitie van het begrip 'dagelijks personeelsbeheer' en de bevoegdheden van de algemeen directeur die daaruit voortvloeien.

 

Feiten en context

De algemeen directeur staat aan het hoofd van het personeel en is daardoor bevoegd voor het dagelijks personeelsbeheer. In de toelichting bij artikel 86 van het gemeentedecreet staat dat onder het begrip dagelijks personeelsbeheer kan worden verstaan: "allerlei vormen van individueel personeelsbeheer, zoals aanvragen voor verlof of loopbaanonderbreking, de individuele toepassing van de bepalingen m.b.t. vorming en evaluatie, de bepalingen die rechtstreeks voortvloeien uit en de toepassing zijn van het personeelsstatuut dat elke gemeente heeft, alsook allerlei vormen van collectief personeelsbeheer."

 

Juridische grond

          Gemeentedecreet, inzonderheid artikel 43, §2, 9° waarin bepaald wordt dat het begrip 'dagelijks bestuur' vastgesteld moet worden door de gemeenteraad.

          Gemeentedecreet, inzonderheid artikel 158 waarin de term 'budgethouderschap' gedefinieerd wordt als de toegekende bevoegdheid tot het beheer van een budget dat taakstellend is in die zin dat het een norm inhoudt waarvan de budgethouder de realisatie nastreeft;

          Gemeentedecreet, inzonderheid artikel 159 waarin bepaald wordt dat het college van burgemeester en schepenen het budgethouderschap voor aangelegenheden van dagelijks bestuur kan toekennen aan de gemeentesecretaris (nu: algemeen directeur);

          Gemeentedecreet, inzonderheid artikel 167, waarin bepaald wordt dat de gemeentesecretaris (nu: algemeen directeur) minstens eenmaal per jaar aan het college van burgemeester en schepenen rapporteert over de uitvoering van het budgethouderschap;

          Rechtspositieregeling, inzonderheid de artikels 13, 39, 52, 53, 60, 61, 65, 74, 75, 92, 93 ,97 ,98, 100, 144, 147, 162, 172, 205, 216bis, 221, 222, 229, 247quater, 248, 249, 257, 264, 265, 270, 271, 278, 279, 280ter, 281, 282, 284 die de bevoegdheden van de algemeen directeur inzake personeelsbeheer bepalen.

          Gemeentedecreet, inzonderheid artikel 86 waarin bepaald wordt dat het begrip 'dagelijks personeelsbeheer' vastgesteld moet worden door de gemeenteraad.

 

Argumentatie

Met het oog op een vlotte werking van de diensten en het bestuur, verdient het de voorkeur dat naast het begrip 'dagelijks bestuur' ook het begrip 'dagelijks personeelsbeheer' gedefinieerd wordt. Middels de definiëring van dit begrip, wordt het duidelijker welke de bevoegdheden van de algemeen directeur zijn met betrekking tot het dagelijks personeelsbeheer. Het is belangrijk op te merken dat het niet om nieuwe bevoegdheden gaat: middels dit besluit wordt slechts samengevat en verduidelijkt wat reeds ingeschreven staat in de rechtspositieregeling.

 

Voor zaken die in een gemeente behoren tot het dagelijks bestuur, is het college van burgemeester en schepenen budgethouder. Het college kan deze bevoegdheid wel delegeren aan de algemeen directeur. Het voorstel om voor de algemeen directeur een budgethouderschap te voorzien voor verrichtingen die het bedrag van 1.500 euro niet overschrijden, kadert in een efficiënter en effectiever beleid. Het is immers alles behalve efficiënt dat voor elke minieme uitgave de toestemming van het college vereist is. Deze werkwijze zou ook tegemoet komen aan het subsidiariteitsbeginsel, dat een organisatiewijze vooropstelt waarin een hogere instantie niet iets moet doen wat door een lagere instantie afgehandeld kan worden.  Bovendien vertraagt het huidige systeem de werking van de diensten, aangezien het college slechts éénmaal per week vergadert, daar waar de algemeen directeur dagelijks geconsulteerd kan worden. Daarnaast beschikt de algemeen directeur binnen het OCMW reeds over een budgethouderschap ten aanzien van verrichtingen die het bedrag van 1.500 euro niet overschrijden, waardoor het opportuun is dat hij dezelfde bevoegdheden geniet binnen de gemeente. Ten slotte is het belangrijk op te merken dat een budgethouderschap van de algemeen directeur gepaard gaat met verantwoordelijkheid en periodieke rapportage. Het is de bedoeling dat de algemeen directeur periodiek rapporteert over de uitvoering van zijn budgethouderschap, en minstens jaarlijks een rapport opmaakt, waarin hij een overzicht geeft van onder andere de goedgekeurde bestelbonnen, goedgekeurde facturen, investeringen in het kader van dagelijks beheer,.... Het resultaat van een budgethouderschap is dus zeker niet minder transparantie, doch wel een efficiëntere werking.

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het budgethouderschap van de algemeen directeur inzake verrichtingen die het bedrag van het 1.500 euro (excl. BTW) niet overschrijden, dat op 17/04/2018 door het college van burgemeester en schepenen werd toegekend.

 

Art. 2:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de definiëring van het begrip dagelijks bestuur en aan de vastlegging van de bevoegdheden van de algemeen directeur inzake dagelijks personeelsbeheer, onder de voorwaarden en binnen de modaliteiten zoals bepaald door de relevante artikels van de rechtspositieregeling. Het gaat om volgende bevoegdheden omtrent individueel personeelsbeheer:

 

I.Verloven – Rechtspositieregeling art. 221, 222, 229, 247quater, 248, 249, 257, 264, 265, 270, 271, 278, 279, 280ter, 281, 282 en 284

°Beslissen over allerlei verlofaanvragen, aanvragen van loopbaanonderbreking en andere tijdelijke loopbaanmaatregelen, dienstvrijstellingen, onbetaald verlof, verlof voor opdracht, omstandigheidsverloven,…

 

II.Salaris – Rechtspositieregeling art. 167 en 172

°Het vaststellen van het individueel jaarsalaris van de personeelsleden met inbegrip van de overname van anciënniteit.

°Het beslissen over de relevantie beroepservaring die wordt meegerekend.

 

III.Vorming – Rechtspositieregeling art. 92, 93, 97, 98 en 100

°In samenspraak met de vormingsverantwoordelijke zorgen voor de concrete invulling van het vormingsrecht en de vormingsplicht op basis van de vastgestelde vormingsbehoeften.

°Gemotiveerd beslissen over de toestemming of weigering van een vormingsaanvraag, na advies van het diensthoofd en de vormingsverantwoordelijke.

°Het verlenen van voorrang aan een personeelslid voor het volgen van een bepaalde vormingsactiviteit, als het dienstbelang een gelijktijdige deelname door verschillende personeelsleden niet toelaat.

°Het verplichten van een personeelslid om deel te nemen aan een vormingsactiviteit.

°Het geven van dienstvrijstelling voor het volgen van een vorming.

°Het geven van compensatie voor toegestane vormingsactiviteiten die buiten de werkuren doorgaan.

 

IV.Evaluatie – Rechtspositieregeling art. 52, 53, 60, 61, 65, 67, 74, en 75

°Zorgen voor de interne organisatie van de evaluaties.

°Het aanwijzen van de evaluatoren voor de verschillende diensten, zorgen voor de opleiding van deze evaluatoren en het verzekeren van een eenduidige toepassing van het evaluatiestelsel binnen de diensten.

°Ingeval een evaluator zelf negatief geëvalueerd wordt betreffende zijn wijze van evalueren, een andere evaluator aanduiden.

°Naar aanleiding van een evaluatie en in voorkomend geval passende maatregelen nemen met het oog op het verbeteren van de wijze van functioneren van het personeelslid.

°Het beslissen over het gevolg van de evaluatie op basis van het voorstel van de evaluatoren, met uitzondering van een ontslag wegens beroepsongeschiktheid.

°Het formuleren van een gemotiveerd voorstel tot ontslag wegens beroepsongeschiktheid wanneer ondanks passende maatregelen uit een volgende evaluatie blijkt dat het personeelslid nog steeds niet voldoet.

°Beslissen over de bevestiging of aanpassing van de evaluatie en van het evaluatieresultaat na het gemotiveerd advies van de beroepsinstantie.

 

V.Andere – Rechtspositieregeling art. 13, 39, 144, 147, 205 en 216bis

°De eindverantwoordelijkheid voor het vaststellen van de functiebeschrijvingen van het personeel.

°De eindverantwoordelijkheid voor de actieve inwerking en de integratie in de diensten van een nieuw personeelslid of van personeelsleden in hun nieuwe functie.

°Het bepalen van de termijn voor de indiening van de kandidaturen bij bevorderingen en interne personeelsmobiliteit.

°Het op de hoogte brengen van de personeelsleden van een opdrachthouderschap, het toetsen van de ingediende kandidaturen aan de opdracht en de daarvoor geldende competentievereisten, alsook het toewijzen van de opdracht.

°Aan de aanstellende overheid voorstellen wie voor de waarneming van een hogere functie in aanmerking komt.

°Het geven van toestemming voor dienstreizen en het bepalen van het meest geschikte vervoermiddel.

°Het vastleggen van de lijst van personeelsleden die het recht hebben om structureel of occasioneel thuis te werken.

 

Art. 3:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de vastlegging van de bevoegdheden van de algemeen directeur inzake dagelijks personeelsbeheer. Het gaat om volgende bevoegdheden inzake algemeen personeelsbeheer:

 

°Het aanwijzen van de personeelsleden die zich buiten de normale diensturen moeten beschikbaar houden (bijvoorbeeld voor permanentie).

°De goedkeuring van prestaties buiten uurrooster.

°Het verzoek tot presteren van overuren.

°Het uitlenen van personeel aan een gebruiker, zonder dat een overdracht van werkgeversgezag plaatsvindt;

°Het opleggen van tijdelijke andere arbeid aan een personeelslid.

°Het goedkeuren van het uurrooster van personeelsleden.

°De organisatie van de ziektecontrole, die uitgeoefend wordt door het geneeskundig controleorgaan dat is aangeduid door het bestuur.

°De beslissingen over de niet-erkenning van een afwezigheid als ziekteverlof.

°Het verlenen van toestemming om het werk te hervatten na een periode van ongerechtvaardigde afwezigheid.

°Het vaststellen van overmacht bij het niet kunnen opnemen van compenserende inhaalrust.

°Het beslissen over aanvragen van toelagen en vergoedingen door personeelsleden en de vaststelling ervan.

°De beslissingen over het doorschuiven in een functionele loopbaan.

°De beslissingen betreffende het deeltijds opnieuw opnemen van een functie door een personeelslid na afwezigheid tijdens ziekte.

°Controle op de naleving van de deontologische code, de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement voor het personeel.

°Het vastleggen van eventuele collectieve vakantieperiodes.

°De eindverantwoordelijkheid voor de interne communicatie over personeelsaangelegenheden.

°De eindverantwoordelijkheid voor het opstellen van dienstnota's over personeelsaangelegenheden.

°Het toestaan van uitzonderingen op de organisatie van de dienstverlening.

°De individuele toewijzing van de bevoegdheid van een personeelslid om elektrische toestellen te bedienen.

°Goedkeuren van onkostenvergoedingen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 april 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.21.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019