Zitting van 29 november 2018

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Diane Van Brussel, Liliane Van Muysen, Diane Coekaerts: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

Vanaf punt P.36 vervoegt Elynn Van Uffel, Schepen de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering 25 oktober 2018

 

Voorgeschiedenis

25 oktober 2018: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 25 oktober 2018 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.3.Dossiernaam: Kennisname verslag commissie AF, budget en AB
Onderwerp: Kennisname verslag gemeentelijke commissie algemene financiering, budget en algemeen bestuur

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Nieuwe straatnaam. Voorlopige aanvaarding.
Onderwerp: Voorstel ter voorlopige aanvaarding van de nieuwe straatnaam zijstraat van de Kleine Bollostraat (verkavelingsvergunning 20169).

 

Voorgeschiedenis

27 oktober 2016:

CBS-besluit verlening nieuwe verkavelingsvergunning 20169 op naam van Louis Mols Algemene Aannemingen NV, Hoge Mauw 580, 2370 Arendonk.

augustus 2018:

Overdracht administratieve behandeling voor toekenning van nieuwe straatnamen van omgevingsambtenaar naar mobiliteitsambtenaar.

1 oktober 2018:

Voorlopig advies door cultuurraad Tremelo i.v.m. nieuwe straatnaam.

5 november 2018:

Definitief advies door cultuurraad Tremelo i.v.m. nieuwe straatnaam.

16 november 2018:

Bijkomend advies van lokaal historicus Jan Van Dijck

20 november 2018:

CBS beslist om Leemstraat voor te stellen aan de gemeenteraad ter voorlopige aanvaarding.

 

Feiten en context

          In de vergunning voor de nieuwe verkaveling 20169 werd een nieuwe zijstraat gecreëerd in de Kleine Bollostraat. Deze doodlopende straat, die aansluit op de Kleine Bollostraat ten westen van huisnummer 24, ontsluit de achterliggende percelen en bevat, in deze nieuwe straat, zes bouwloten, waarvan twee voor vrijstaande eengezinswoningen en vier voor halfopen eengezinswoningen.

          De cultuurraad van Tremelo werd gevraagd om advies uit te brengen over de keuze van de nieuwe naam.

          Het college van burgemeester en schepenen koos Leemstraat als nieuwe straatnaam en dient die ter voorlopige aanvaarding voor te stellen aan de gemeenteraad. Na een openbaar onderzoek, dat 30 dagen duurt, dient de gemeenteraad de nieuwe naam definitief te aanvaarden.

 

Juridische grond

          Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

          Decreet van 28 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

          De toepasselijke bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 (BS 31.08.2005)

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Tremelo van 27 oktober 2016 houdende verlening verkavelingsvergunning 20169.

 

Advies

1)      Op de bestuursvergaderingen van de cultuurraad op 1 oktober 2018 en 5 november 2018 werd de vraag aangaande advies over bovengenoemde straatnaam besproken.Volgende voorstellen zijn weerhouden:

          Haegemansstraat als eerbetoon aan voormalige burgemeester Louis Haegemans;

          Leemstraat: verwijzing naar het lemen huisje dat daar staat;

          Mollenstraat: verwijzing naar de mollenvanger die daar woonde.

2)      Advies van lokaal historicus Jan Van Dijck, uitgebracht op 16 november 2018:

Op een oude kaart van Tremelo (het gedeelte tussen Grootlo en de Kruisstraat en de Veldonksesteenweg), die dateert van het midden van de zestiende eeuw en wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief in Brussel en die waarschijnlijk gemaakt is om de grensscheiding vast te leggen tussen Schriek-Grootlo en Werchter (Tremelo bestond toen nog niet) kunnen een aantal dingen teruggevonden worden.

De huidige Grote Bollostraat bestond toen nog niet. Op een van de kaarten heeft de heer Van Dijck de huidige Grote Bollostraat ter illustratie met de hand bijgetekend. Wat nu de Kleine Bollostraat is, heette op deze kaart de Grote Bollostraat. Deze oude Grote Bollostraat liep door naar de Lange Rechten.

Op de bijhorende lijst van plaatsnamen zijn voor de locatie van de nieuwe straat 2 namen terug te vinden nl. nr. 21 Den roetaert en nr. 22 't hoeseken.

Betekenis van Den roetaert: een roetaert is de plaatselijke naam in Tremelo en Baal voor een Vlaamse gaai. Een aert betekende in de 16e eeuw ook gemeenschappelijke grond, weide of gemeentelijke heide waarop de inwoners van Tremelo-Werchter hun beesten mochten laten grazen.

 

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen heeft, gebaseerd op het advies van de cultuurraad, gekozen om Leemstraat voor te stellen aan de gemeenteraad ter voorlopige aanvaarding als naam voor de nieuwe zijstraat van de Kleine Bollostraat. Leemstraat is een verwijzing naar een link op het terrein zelf, namelijk de aanwezigheid van een lemen huisje. De historische lokale plaatsnaam 't hoeseken, die vermeld staat in het advies van Jan Van Dijck, verwijst mogelijk ook naar de historische aanwezigheid van dit lemen huisje.

De naam Leemstraat verschilt voldoende van de naam Leemkuilenstraat om niet voor verwarring te zorgen. Bovendien is de Leemkuilenstraat in Ninde gelegen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om Leemstraat voorlopig vast te stellen als nieuwe straatnaam.

 

Art. 2:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met het voeren van het openbaar onderzoek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Punt bijlagen/links PLAN - Nieuwe straatnaam - Zijstraat Kleine Bollostraat.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.5.Dossiernaam: Goedk. def. dossier Bonten Osstraat- Meiboomlaan
Onderwerp: Aquafinproject 20.679B VBR Bonte Osstraat + noordelijk deel van project 22.142B gecombineerd met GIP project B213057: goedkeuring definitief ontwerp en aanbestedingsdossier.

 

Voorgeschiedenis

          24 juni 2010: gemeenteraadsbeslissing: goedkeuring van de dienstverleningsovereenkomst met Aquafin.

          24 augustus 2010: collegebeslissing tot het afsluiten van de dienstverleningsovereenkomst met Aquafin.

          04 mei 2010: college neemt kennis van de tracés en deeltracés van bovengemeentelijke projecten 20.679B: Verbindingsriolering Meiboomlaan –Bonte Osstraat; 20.883 Verbindingriolering Schrieksebaan, Vondelpark en 21.142B Optimalisatie Grote Bollostraat fase 2, in combinatie met gemeentelijke delen;

          24 juni 2010: gemeenteraadsbeslissing: goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin en de gemeente Tremelo inzake het Aquafinproject 20.679B – VBR Meiboomlaan – Bonte Osstraat + Noordelijk deel van project 22.142B zijnde OP Grote Bollostraat fase II, gecombineerd met gemeentelijke delen langsheen het tracé.

          28 oktober 2010: gemeenteraadsbeslissing: goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin en Tremelo om een deel van de verbindingsriolering samen met de Nobelstraat uit te voeren.

          26 april 2012: gemeenteraadsbeslissing: goedkeuring wijziging samenwerkingsovereenkomst (tracé van de werken zonder deel in de Nobelstraat) en goedkeuring van het addendum van de overeenkomstvoorwaarden tussen de nv Grontmij (als ontwerper voor Aquafin), Aquafin en de gemeente Tremelo voor het ontwerp BVR Meiboomlaan - Bonte Osstraat + noordelijk deel van het project 22.142B zijnde OP Grote Bollostraat fase II, gecombineerd met gemeentelijke delen langsheen het tracé.

          28 februari 2013: gemeenteraadsbeslissing tot wijziging (deelse schrapping) van de bestaande studieovereenkomst met Stabo cvba (opgenomen door Stabo en overgenomen door Mebumar, thans Evolta).

          24 augustus 2012: goedkeuring vanwege het Vlaams gewest van de 1ste kwartaalprogramma's 2013 (gewestbijdrage) met daarbij het dossier B213057 Riolerings- en wegeniswerken in de Meiboomlaan – Bonten Osstraat (subsidies op de gemeentelijke inzamelrioleringen).

          21 mei 2013: insturen van een schetsmatig voorontwerp ter vrijwaring van de gewestbijdrage.

          07 augustus 2013: evaluatie voorontwerp door de ambtelijke commissie met de vraag tot een verbetering en detaillering van het voorontwerp.

          21 januari 2014: collegebeslissing tot afsluiten van de overeenkomst tussen Tremelo, Aquafin en Grontmij nv en het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst.

          29 oktober 2015: de gemeenteraad keurt de aanstelling van de nv Aquafin goed (binnen de raamovereenkomst) voor het totale projectmanagement van het gemeentelijke aandeel.

          16 februari 2016: het college sluit de overeenkomst van projectmanagement voor het vollledige project met de nv Aquafin.

 

Feiten en context

          21 maart 2018: een eerste infovergadering wordt gehouden met de betrokken bewoners en eigenaars

          17 mei 2018: de VMM informeert ons over de gunstige beoordeling van het GIP dossier B213057.

De ambtelijke commissie keurde op 8 mei 2018 het voorontwerp goed conform de overgangsprocedure van het subsidiebesluit van 5 mei 2017 en dit met aanvaarding van afwijking artikel 19. Dit wil zeggen dat het dossier kan worden aanbesteed samen met het grotere Aquafin-dossier zonder eerst nog een definitief dossier over te maken. Echter dit definitief dossier dient voor de uitbetaling van de afrekening wel worden ingestuurd.

          17 mei 2018: agentschap onroerend erfgoed van de Vlaamse overheid bekrachtigt de archeologienota.

          14 juni 2018: in een eerste coördinatievergadering met de nutsmaatschappijen worden de knelpunten besproken. De ontwerper zal een aantal details van de riolering hierop afstemmen en tevens zullen de netwerkbeheerders rekening houden met de uit te voeren werken.

          De geplande uitbreiding van de gasleiding door Eandis wordt voorlopig uitgesteld tot na de rioleringswerken vanwege te grote interactie.

          20 juni 2018: de vzw Grondbank geeft de conformverklaring van het Technisch Verslag bodem, ingevolge de bepalingen van art. 186 van het Vlarebo.

          29 augustus 2018: departement omgeving van de Vlaamse overheid levert de omgevingsvergunning af.

          13 september 2018: de VMM informeert ons over de vastlegging van de gewestbijdrage op de begroting van het Minafonds en dit ten bedrage van 170.994,00 euro

          De vastlegging is ingeschreven op het Minafonds onder artikel QBX 3QC054 6321.

          Studiebureau Sweco nv werkt het definitief dossier verder uit rekening houdend met de gegevens uit de coördinatie vergadering met de nutsmaatschappijen, de bepalingen van de omgevingsvergunning en de resultaten van het conformverklaarde Tecnisch Verslag bodem.

          Teneinde de werken te kunnen uitvoeren worden een aantal tijdelijke innames voor grondstabilisatie en dergelijke vooropgesteld dewelke door Aquafin worden onderhandeld met de betrokken eigenaars. Na het openbaar onderzoek lopende van 10-08-18 tot 8-09-18 worden geen bezwaarschriften ontvangen. Aquafin zal bijgevolg voor deze zones een ministerieel besluit aanvragen tot verklaring van openbaar nut.

          Aquafin wil vervolgens eind 2018 - begin 2019 de aanbesteding van het gecombineerd rioleringsdossier opstarten en vraagt het bestuur van Tremelo de goedkeuring van aanbestedingsbundel.

 

Juridische grond

          Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 57, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de wijze van gunning en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur.

          De beslissing van de gemeenteraad van 26 september 2013 houdende de vaststelling van het begrip dagelijks bestuur en de opdrachten die vallen onder dagelijks bestuur, met name:

°          Alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het exploitatiebudget, al dan niet met jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het exploitatiebudget van het budget en het meerjarenplan.

°          Alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het investeringsbudget of op het liquiditeitenbudget, al dan niet met jaaroverschrijdend karakter voor zover de  financiële impact voorzien is op het investeringsbudget of op het liquiditeitenbudget van het budget en het meerjarenplan en voor zover de verbintenis geen betrekking heeft op een prioritaire doelstelling zoals werd opgenomen in het desbetreffende budget en meerjarenplan.

°          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

          Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

          Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

          De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Advies

De gemeentelijke dienst openbare werken geeft gunstig advies over het gemeentelijk en boven gemeentelijke deel van dit dossier.

Er dient benadrukt dat dit een rioleringsdossier betreft. De ingrepen aan de bovenbouw beperken zich tot herstel of indien het niet anders kan, tot een degelijke reconstructie van de bestaande wegenis.

 

Argumentatie

Het gecombineerde dossier is volledig klaar om aan te besteden.

Aquafin vraagt de goedkeuring van ons bestuur.

Overwegende dat volgens het gemeentelijk BBC dit dossier werd opgenomen in een actie die valt onder een prioritaire doelstelling, wordt dit dossier voorgelegd aan de gemeenteraad.

1) Wat het (kleinere) gemeentelijk aandeel betreft bestaat dit deels uit:

- Een beperkte tracé-lengte van inzamelriolering, zijnde het deel Meiboomlaan tussen Grote Bollostraat en Bollobos, en het doodlopende zijstraatje van de Bonten Osstraat. Volgens het definitief ontwerp geraamd  op 185.804,63 euro waarvan 170.994,00 euro wordt gesubsidieerd via de gewestbijdrage;

- Over het zelfde tracé wordt de wegenis volledig vernieuwd voor rekening van de gemeente. Dit wordt geraamd op 117.483,05 euro.

- In het bovengemeentelijke deel (Aquafin) wordt een deel van de rijweg vernieuwd voor rekening van het Vlaams Gewest. Doch een deel van de rijweg, in het bijzonder de 2de rijweghelft in de Grote Bollostraat en de ontworpen kantstroken van de Meiboomlaan en de Bonten Osstraat (die momenteel niet bestaan) zijn voor rekening van de gemeente Tremelo. Dit is geraamd op 533.648,10 euro.

2) Het bovengemeentelijk dossier bestaat uit:

- Een verbindingsriolering die start in de Grote Bollostraat thv het reeds gebouwde pompstation aan de Raambeek (Vrouwvliet), via Bollobos, via de Meiboomlaan en de Bonten Osstraat tot aan de Nobelstraat.

- Ter optimalisering van het principe van gescheiden afvoer wordt er ook nog een ingreep gedaan in de Pandhoevestraat-Stijn Streuvelslaan.

- In de Nobelstraat ter hoogte van de Raambeek wordt er een pompstation gebouwd, alsook in de  Meiboomlaan ter hoogte van het kruispunt met de Rozenlaan.

- Het electromechanisch gedeelte (pompen + sturingen) zit vervat in een ander, apart aan te besteden dossier.

 

De uitvoering van dit project is omwille van zuiveringsgraad enorm belangrijk. Immers de verzamelde afvalwaters ingevolge het project Nobelstraat lozen momenteel nog allemaal in de Raambeek (Vrouwvliet).

Door de verwezenlijking van de pompstations in de Nobelstraat en Meiboomlaan en de verbindingsriolering (delen van Aquafin) en de bijkomende inzamelriolering (Tremelo) zullen de afvalwaterlozingen ter hoogte van de Nobelstraat, thv Siddartha en ter hoogte van de Rechtestraat, verdwijnen.

 

Voor de verdere opvolging van dit dossier werd gekozen voor een doorgedreven samenwerking met Aquafin. Zij nemen het volledige projectmanagement op. De gemeente zal haar deel van de kosten dan ook betalen via Aquafin zoals werd vooropgesteld in de beslissing van 26 februari 2016.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

22800007/0200

1419/005/001/001/002

IE16

a. uitgave infrastructuurwerken excl. gerelateerde kosten en kosten projectopvolging:

 

1 012 688,66

euro incl. BTW 

(39 018,34 recupeerbare btw)

 

 

b. ontvangst: 170.994 euro (gewestbijdrage)

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het definitief ontwerpdossier van het Aqfuafinproject 20.679B VBR Bonte Osstraat + noordelijk deel van project 22.142B gecombineerd met GIP project B213057, wordt goedgekeurd.

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepen wordt verder gelast met de uitvoering van dit project.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan:

- de gemeentelijke dienst openbare werken;

- de nv Aquafin;

- ontwerpbureau nv Sweco t.a.v. Tine Thonnon.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.6.Dossiernaam: GIP B213044 Honsdonkstraat + OP 22.533 (Aquafin)
Onderwerp: GIP B213044 Riolering - en wegeniswerken Honsdonkstraat + OP 22.533 (Aquafin) Verbindingsriolering met pompstation Honsdonkstraat: goedkeuring projectmanagement door Aquafin

 

Voorgeschiedenis

          2005: Tremelo sluit een ontwerp overeenkomst met Stabo voor wat betreft de riolering en wegeniswerken in de Honsdonkstraat.

          2007: de gemeente dient een herwerkte technische fiche in bij de VMM teneinde dit op te nemen in het gemeentelijk investeringsprogramma (GIP -- subsidiëring voor riolering d.m.v. gewestbijdragen).
Het project krijgt het nummer 'id 3230 Wegenis- en rioleringswerken Honsdonkstraat'

          2009: Ingevolge de structurele aanpak door de VMM ikv de 'Europese kaderrichtlijn Water' wordt er voor onze gemeente een overnamepunt bepaald van 100 IE. Samen met dit gegeven worden de zoneringsplannen uitgewerkt.

          Op het investeringsprogramma van de prioritaire riolering (bovengemeentelijke rioleringen zoals collectoren en verbindingsrioleringen) volgt in 2010 het Aquafindossier OP22.533. Een kort deel van de Honsdonkstraat zal uit het GIP worden geschrapt en wordt toegevoegd aan de bovengemeentelijke projecten. Tevens zal het tracé van de verbindingsriolering Honsdonkstraat doorlopen in een deel van de Pater Damiaanstraat. Dit tot aan de bestaande collector die momenteel eindigt ter hoogte van de Klein Zapstraat.

          09 november 2010: het college gaat akkoord met overname van de bestaande riolering in de Pater Damiaanstraat en keurt het tracé van OP22.533 goed.

          2012: Het dossier id 3230 Honsdonkstraat komt bij de VMM op het eerste kwartaalprogramma van 2013 en krijgt dossiernummer GIP B213044. Het voorontwerp dient ten laatste 9 maanden na deze beslissing te worden ingediend, respectievelijk tegen 13-06-2013.

          11 juni 2013: Het voorontwerp dat naadloos zal aansluiten op OP22.533 wordt ingediend bij de VMM.

          16 oktober 2013: De VMM informeert de gemeente dat het voorontwerp niet werd weerhouden door de ambtelijke commissie. Aan tal van opmerkingen zal eerst gevolg moeten worden gegeven.

          21 maart 2013: de gemeenteraad keurt het principe goed van een samenwerkingsovereenkomst met Aquafin.

          10 december 2013: het college sluit de samenwerkingsovereenkomst voor het gemeentelijke deel (kantstroken en afwerking wegenis) begrepen in het bovengemeentelijke project OP22.533.
Evenals het addendum van studieovereenkomst met TV Grontmij-Libost en Stockmans, thans de nv Sweco.

          2011 De infrastructuurafdeling van  Stabo, Stabo Infra bvba, wordt overgenomen door Mebumar, thans de nv Evolta.

          In 2013 bij de opmaak van de meerjarenplanning 2014-2019 wordt het uitvoeringsdossier Honsdonkstraat voorlopig niet meer weerhouden in de financiële planning. Er wordt wel krediet voorzien om verder te werken aan het ontwerp.

          Eind 2016 vraagt de VMM naar de stand van zaken in dit dossier. Met de wijziging in het subsidiebesluit krijgt de gemeente in de overgangsperiode de mogelijkheid om alsnog te gaan voor 100% subsidie voor de aanleg van de riolering.

          In 2017 wordt het ontwerpdossier door Evolta herwerkt, rekening houdend met de nieuwe lozingsvoorwaarden en de herwerkte code van goede praktijk EN met de reeds eerder geformuleerde opmerkingen door de ambtelijke commissie.

          Begin 2018 wordt dit herwerkte dossier opgeladen op het extranet van de VMM (nieuwe werkwijze).

          8 juni 2018: de VMM informeert ons dat de ambetlijke commissie van 29 mei 2018 het voorontwerp heeft goedgekeurd. De kennisgeving van de vastlegging van de gewestbijdrage zal nog gebeuren. Na deze kennisgeving dient het definitief ontwerp te worden ingediend en de uitvoering van het project dient uiterlijk 3 jaar na de vastlegging voltooid te worden.

          26 oktober 2018: de gemeenteraad keurt de aanpassing in de meerjarenplanning goed. Dit met inbegrip van de ingeschreven kredieten voor de Honsdonkstraat op basis van de raming voorontwerp.

 

Feiten en context

          Zoals vermeld in de voorgeschiedenis ontstonden er in de loop der jaren 2 dossiers die naadloos zouden moeten aansluiten nml  GIP B213044 en OP 22.533.

          Op moment dat Tremelo bij de opmaak van de meerjarenplanning 14-19, het dossier on-hold plaatste, heeft ook Aquafin haar project bevroren. Immers de bouw van een verbindingsriolering met een pomgemaal dat geen ingezameld afvalwater te verwerken krijgt is onzinnig.

          Gezien de complexiteit om twee dossiers gelijktijdig uit te voeren is het zeer interessant om (in analogie met andere gecombineerde dossiers) ook deze beide dossier in projectmanagement bij Aquafin te plaatsen.

          Administratief kan dit door gebruik te maken van vorige beslissingen:

°          24 juni 2010: gemeenteraadsbeslissing: goedkeuring van de dienstverleningsovereenkomst met Aquafin.

°          24 augustus 2010: collegebeslissing tot het afsluiten van de dienstverleningsovereenkomst met Aquafin.

°          14 april 2015: collegebeslissing houdende verlenging van de dienstverleningsovereenkomst tot 2020

 

Advies

Gezien de complexiteit van integratie van dossiers OP22.533 en B213044, heeft de dienst openbare werken het advies om over te stappen op een totaal projectmanagement door Aquafin.

Daartoe zal de samenwerkingsovereenkomst met addendum van studieopdracht met Sweco komen te vervallen en zal Aquafin onze ontwerpovereenkomst van Evolta moeten overnemen.

 

Argumentatie

Om het gemeentelijke riolering- en wegenisdossier van de Honsdonkstraat gekend als GIP  B213044, samen en gecombineerd uit te voeren met het bovengemeentelijke (Aquafin) dossiers OP22.533, wordt er best beroep gedaan op de bestaande dienstenovereenkomst tussen Tremelo en de nv Aquafin.
Hierdoor zal Aquafin instaan voor het volledige projectmanagement.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

22800007 /0200

1419/005/001/001/004

 

2017:

27.230,09

2018:

24.769,91 euro

2020:

1.692.722 euro

 

 

Som van het openstaand krediet in de gewijzigde meerjarenplanning bedraagt dus : 1 692 722 euro.

 

Volgens een eerste berekening en bespreking met Aquafin zou de uitgaven via projectmanagement (incl. kosten infrastructuur, erelonen (resterende) , veiligheidscoördinatie, verleggingen van nutsleidingen, ABR-polis, dagelijks toezicht en projectopvolging komen op volgende verdeling:

2019: € 35.726

2020: € 86.968

2021: € 1.575.016

2022: € 1.207

2023: € 3.552

Totaal: 1 702 469 euro

 

Een aanpassing van de verdeling zal dus dienen te gebeuren bij een volgende wijziging in de begroting en meerjarenplanning met het nieuwe bestuur, in 2019.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De aanstelling van nv Aquafin voor de uitvoering en het volledige projectmanagement voor het gecombineerd Aquafinproject 22.533 – VBR Honsdonkstraat EN het gemeentelijk dossier B213044 Riolering- en wegeniswerken Honsdonkstraat, wordt goedgekeurd voor een totaal geraamd bedrag van 1 702 469 euro.

Deze uitgave omvat zowel de studie, de opvolging van de werken als de uitvoering.

 

Art. 2:

Het college wordt gelast met de verdere sluiting van deze overeenkomst.

De sluiting van de opdracht houdende het volledige projectmanagement uitgevoerd door de nv Aquafin voor het voornoemde dossier gebeurd pas na visum van de financieel beheerder.

 

Art. 3:

De betaling van voormelde uitgave wordt gefinancierd door de investeringskredieten, ingeschreven onder de investeringsenveloppe IE18GG - 1419/005/001/001/004 22800007 /0200 onder de prioritaire doelstelling 'Tremelo wil de riolerings- en zuiveringsgraad van afvalwaters in de binnen- en buitengebieden verbeteren.'

 

Art. 4

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan:

dienst overheidsopdrachten

de dienst grondgebiedszaken

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.7.Dossiernaam: Verkaveling 201824.  Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201824 van omgevingsvergunning verkavelingsaanvraag van Jan Foqué, Landmeters en Schattingsbureel Bvba, Bezelaerstraat 128, 2830 Willebroek voor het terrein gelegen Veldonkstraat 122, 3120 Tremelo en gekadastreerd afd. 1 sectie C nr. 479 L.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 25 juli 2018 aanvraag van de omgevingsvergunning - verkavelingsaanvraag van Jan Foqué, Landmeteters en Schattingsbureel voor het project gelegen Veldonkstraat 122, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd.1) sectie .C nr. 479 L.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201824 en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2018089838)

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 5 oktober 2018 tot 3 november 2018.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Veldonkstraat 122, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1 ) sectie C nr.479 L

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis System Operator, Eandis - Bouwadvies, Eandis-Bouwadvies-Digitaal@Eandis.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

 

Argumentatie

Het behoort de Veldonkstraat 122, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Veldonkstraat 122, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 49 m², waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de Aan de verkavelingsaanvraag met referte nummer 201824 (OMV_2018089838)voor het perceel gelegen te 3120 Tremelo, Veldonkstraat 122, gekadastreerd (afd. 1) sectie C nr. 479 L worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis System Operator, Eandis - Bouwadvies, Eandis-Bouwadvies-Digitaal@Eandis.be

- Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergoep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.8.Dossiernaam: Verkaveling 201826. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201826 van omgevingsvergunning verkavelingsaanvraag van Landmetingen Goeron Bvba, Pater Damiaanstraat 7, 3120 Tremelo voor het terrein gelegen, Pater Damiaanstraat ZN, 3120 Tremelo en gekadastreerd afd. 1 sectie B nrs. 401 L2, 401 H2, 401 K2.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 5 augustus 2018 aanvraag van de omgevingsvergunning - verkavelingsaanvraag voor het project gelegen Pater Damiaanstraat ZN, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd.1) sectie .B nrs. 401 L2, 401 H2, 401 K2 (afd.1)).

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: (201826) en nummer van het omgevingsloket: (OMV_2018089413.)

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 26 oktober 2018 tot 24 november 2018.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Pater Damiaanstraat ZN, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1 ) sectie B nrs. 401 L2, 401 H2, 401 K2.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243)).

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui).

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.).

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.).

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.).

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.).

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst).

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis System Operator, Eandis - Bouwadvies, Eandis-Bouwadvies-Digitaal@Eandis.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal, Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be.

 

Argumentatie

Het behoort de Pater Damiaanstraat ZN, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Pater Damiaanstraat, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 00a 38 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte nummer 201826 (OMV_2018089413) voor het perceel gelegen te 3120 Tremelo, Pater Damiaanstraat, gekadastreerd (afd.1) sectie B nrs. 401 L2, 401 H2, 401 K2 worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis System Operator, Eandis - Bouwadvies, Eandis-Bouwadvies-Digitaal@Eandis.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergoep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal, Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.9.Dossiernaam: Belastingreglement Omgevingsvergunning
Onderwerp: Belastingreglement van de Omgevingsvergunning vanaf 01.01.2019

 

Voorgeschiedenis

Op 24 januari 2017 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo het voorontwerp van het belastingreglement omtrent de omgevingsvergunning voorlopig goed te keuren en voor te leggen aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

Op 31 januari 2017 besliste het College van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo uitstel te vragen voor de inwerking treding van de omgevingsvergunning tot 1 juni 2017.

Op 13 februari 2017 werd een schrijven ontvangen van Ruimte Vlaanderen van de aktename van de minister omtrent het gevraagde uitstel.

● Op 24 mei 2017 werd volgens decreet van het Vlaams Parlement beslist om de streefdatum van 1 juni 2017 op te schuiven naar 1 januari 2018.

● De gemeenteraad besliste op 29 juni 2017 een belastingreglement goed te keuren vanaf 01.01.2018 t.e.m. 31.12.2018.

 

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing van 29 juni 2017 dient hernomen te worden om continuïteit van de heffing te verzekeren.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Omzendbrief BB2008/07 betreffende financiën en personeel.

 

Argumentatie

Het behandelen van meldingen en aanvragen in het kader van het omgevingsvergunningsdecreet en daarmee vergelijkbare procedures inzake ioniserende stralingen en springstoffen vergen een aanzienlijke inzet van de gemeentelijke middelen en het is billijk om deze inzet door te rekenen aan degene op wiens initiatief en in wiens voordeel de meldings- en vergunningsprocedures worden doorlopen.

Het voorliggende belastingreglement voorziet een vrijstelling voor erkende sociale huisvestingmaatschappijen omdat de gemeente deze instanties wil motiveren om in te zetten op het gemeentelijk grondgebied ter verwezenlijken van het sociaal objectief.

Het voorliggende belastingreglement voorziet eveneens een vrijstelling voor erkende natuurverenigingen omdat de ontwikkeling van natuur het algemeen belang aangaat en bijgevolg moet extra gemotiveerd worden.

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Christoph Torfs, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 stemmen tegen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

3 onthoudingen: Paul Vandyck, Alain Verschaeren en Paul Vermeylen

 

Art. 1:

Volgend belastingreglement goed te keuren:

 

1.Belastbaar feit

De gemeente Tremelo heft vanaf 1 januari 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een belasting op de meldingen en aanvragen bedoeld in het Decreet 25.04.2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

2.Belastingsplichtige

De belasting is verschuldigd door degene die de aanvraag of melding heeft ingediend en bij gebreke daarvan de vergunninghouder of exploitant.

 

3.Berekeningsgrondslag en tarief

De belasting bestaat uit een bedrag per dossiertype (3.1), verhoogd met een bedrag per procedurestap (3.2).

 

3.1Belasting per dossiertype

 

 

gemeente is vergunning-ver-lenende overheid

Vlaamse overheid of provincie is vergunning-verlenen-de overheid

melding van een ingedeelde inrichting of activiteit

50 EURO

 

melding voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen

50 EURO

 

aanvraag voor het houden van een projectvergadering (art. 8 omgevingsvergunningsdecreet)

100 EURO

 

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van stedenbouwkundige handelingen :

- gewone procedure

- vereenvoudigde procedure

 

 

100 EURO

60 EURO

 

 

75 EURO

75 EURO

aanvraag van een omgevingsvergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit :

- gewone procedure

- vereenvoudigde procedure (o.a. beperkte verandering of tijdelijke activiteit)

(omzetten van vergunning op proef naar definitieve vergunning: procedure start ambtshalve en wordt niet belast)

 

 

150 EURO

100 EURO

 

 

1800 EURO

75 EURO

aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden :

150 EURO

 

vraag tot omzetting van een milieuvergunning verleend voor 20 jaar naar een permanente vergunning (art. 390 omgevingsvergunningsdecreet)

75 EURO

 

bekendmaking van het verstrijken van elke geldigheidsperiode van twintig jaar van een omgevingsvergunning van onbepaalde duur (art. 83, § 1, lid 3 omgevingsvergunningsdecreet)

(weliswaar ambtshalve maar komt in de plaats van hernieuwing, kan aanleiding geven tot bijstelling voorwerp/duur vergunning)

25 EURO

 

verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden

(alleen belast indien op vraag exploitant, kan ook ambtshalve of op vraag van derden; gerichte evaluaties starten ambtshalve, zie art. 1.4.2 Vlarem II)

100 EURO

 

verzoek tot bijstelling van een verkavelingsvergunning

200 EURO

 

Afstand van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (art. 104 omgevingsvergunningsdecreet)

200 EURO

 

melding van de overdracht van de vergunning voor een ingedeelde inrichting of activiteit

- volledige overdracht

- gedeeltelijke overdracht

 

 

50 EURO

50 EURO

 

aanvraag van een stedenbouwkundig attest (art. 5.3.1 VCRO)

150 EURO

 

aanvraag van een planologisch attest (art. 4.4.24 e.v. VCRO)

500 EURO

 

 

Zijn meerdere bedragen uit deze tabel van toepassing, dan geldt alleen het hoogste bedrag.

 

3.2Belasting per procedurestap

-voor het digitaliseren van een analoog ingediend dossier (art. 156 van het omgevingsvergunningsbesluit) : 75 EURO

-voor het publiceren van berichten in dag- of weekbladen (o.a. art. 22 en 61 omgevingsvergunningsbesluit): 300 EURO per bericht.

-voor het in kennis brengen van kadastrale eigenaars en omwonenden (o.a. art. 23 en 62 omgevingsvergunningsbesluit): 7,5 euro per brief.

-voor het organiseren van een informatievergadering: 750 EURO.

 

4.Verminderingen en verhogingen

- De belasting is slechts voor 10 % verschuldigd als de melding of aanvraag wordt afgewezen als onontvankelijk.

- Voor de projecten die slechts gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente gelegen zijn wordt de belasting niet verminderd.

- Voor regularisatievergunningen (art. 81 omgevingsvergunningsdecreet) wordt de verschuldigde belasting met 20% verhoogd.

 

5.Vrijstellingen

Er is vrijstelling van belasting voor:

-Aanvragen ingediend door de eigen gemeente, het eigen OCMW, de eigen autonome gemeentebedrijven, de politiezone, de hulpverleningszone en andere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waar de eigen gemeente deel van uitmaakt.

-De bouw van sociale huurwoningen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en door de haar erkende huisvestingsmaatschappijen.

-Aanvragen van erkende natuurverenigingen.

-Aanvragen door nutsmaatschappijen.

 

Er is eveneens een vrijstelling van belasting voor:

-Dossiers die niet op vraag van de vergunninghouder werden opgestart (bijv. omzetting van een vergunning op proef), met uitzondering van de bekendmaking van het verstrijken van elke geldigheidsperiode van twintig jaar van een omgevingsvergunning van onbepaalde duur (art. 83, § 1, lid 3 omgevingsvergunningsdecreet)

-Dossiers waarin de gemeente niet tijdig een beslissing nam (stilzwijgende weigering, art. 32, § 4 en 46, § 2 omgevingsvergunningsdecreet)

-Procedurestappen die worden overgedaan als gevolg van een administratieve lus (art. 13 omgevingsvergunningsdecreet) door een gemeentelijke administratieve fout.

 

6.Invordering: contant

Alle aanvragen en meldingen zullen contant geïnd worden door facturatie.

 

7.Vestiging en invordering

Onverminderd het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel 7, hoofdstukken 1, 3, 4 en 6 tot en met 9bis van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en van artikel 126 tot en met 175 van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen, van toepassing, voor zover ze niet specifiek de inkomstenbelastingen betreffen.

 

8. Bezwaarprocedure

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo tegen ontvangstbewijs.

 

9.Geldingsduur

Dit reglement geldt voor meldingen en aanvragen ingediend vanaf de inwerkingtreding van het omgevingsvergunningsdecreet.

 

10.Bekendmaking

Dit reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet en wordt verzonden aan de gouverneur overeenkomstig art. 253, § 1, 3° gemeentedecreet.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.10.Dossiernaam: Retributiereglement kermissen en markten
Onderwerp: Gemeentelijk retributiereglement  voor kermissen en markten (2019-2025)

 

Voorgeschiedenis

29 november 2012:

Vaststelling van het gemeentelijk retributiereglement voor kermissen en markten (2013-2018) door de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 dient hernomen te worden om continuïteit van de retributie te verzekeren.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

Het is gewenst een gemeentelijke retributie te heffen op diverse inrichtingen op het grondgebied van de gemeente, meer bepaald foorinrichtingen, jaarmarkten en de wekelijkse openbare markt.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

Vanaf 1 januari 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 zal ten voordele van de gemeente een retributie worden opgelegd voor volgende inrichtingen:

1)      kermissen: de retributie wordt berekend in evenredigheid met de oppervlakte van de inname door de foorinrichting of andere ingerichte vermakelijkheden, tegen 0,30 euro/m²/dag;

2)      jaarmarkten: de retributie wordt als volgt berekend: forfaitair 10,00 euro/deelnemer/dag + in evenredigheid met de oppervlakte van de inneming 0,25 euro/m²/dag;

3)      wekelijkse dinsdagmarkt: de retributie wordt berekend in evenredigheid met de oppervlakte van de inneming tegen 0,25 euro/m²/dag.

 

Art. 2:

Het gebruik van de stroomverdeelkasten zal worden aangerekend a rato van:

          gewoon elektriciteitsgebruik: 1,00 euro/marktdag;

          zwaarder gebruik (koelinstallaties, wafelijzers): 3,70 euro per marktdag of kermisdag.

 

Art. 3:

Wat betreft de invordering van de inrichtingen vermeld onder Art. 1 worden de retributies van de inrichtingen onder 1) en 2) tijdens de inrichtingen ter plaatse geïnd tegen ontvangstbewijs.

De retributie van de inrichtingen vermeld onder 3) en Art. 2 is verschuldigd per abonnementsperiode van 3 maanden en de betaling geschiedt door overschrijving of storting op een rekening van de gemeente Tremelo en dient in haar bezit te zijn 1 maand na het toesturen van het verzoek tot betaling.

 

Art. 4:

Eventuele inrichters zullen minstens 14 dagen voor de aanvang van de uitbating van de inrichting aan het college van burgemeester en schepenen een verklaring zenden waarin ze het opstellen van de inrichting kenbaar maken alsook aard, oppervlakte en duur van de opstelling. De aangifte blijft gelden tot de herroeping ervan.

 

Art. 5:

Het opmeten van de ingenomen oppervlakte gebeurt door de aangestelde gemeentelijke ambtenaar.

 

Art. 6:

De retributie is verschuldigd door de exploitant van de inrichting en is eisbaar vanaf het ogenblik dat de standplaats wordt ingenomen.

 

Art. 7:

De retributie is verschuldigd voor de duur van de inrichting. Ingeval de inrichting verlengd wordt bij collegebesluit zal er een bijkomende retributie geheven worden op dezelfde basis als voorzien in Art. 1.

 

Art. 8:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.11.Dossiernaam: Belasting op begraving, bijzetting, uitstrooiing.
Onderwerp: Vaststelling van het gemeentelijk belastingreglement op de begraving, bijzetting of uitstrooiing van al dan niet veraste stoffelijke overblijfselen (2019 - 2025).

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 inzake vaststelling van het gemeentelijk belastingreglement op de begraving, bijzetting of uitstrooiing van al dan niet veraste stoffelijke overblijfselen (2013 - 2018).

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Omzendbrief BB2008/07 betreffende financiën en personeel.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/73311000/0020

1419/001/001/001/001

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art.1:

Er wordt vanaf 01.01.2019 en voor een termijn eindigend op 31.12.2025 een gemeentebelasting, van 500,00 euro gevestigd op:

- de  begraving van al dan niet veraste stoffelijke overschotten;

- de uitstrooiing van veraste stoffelijke overschotten op een perceel van de begraafplaats;

- de bijzetting van veraste stoffelijke overschotten in een columbarium of grondcolumbarium.

De belasting is niet van toepassing op de begraving, de uitstrooiing en de bijzetting in een columbarium of grondcolumbarium van de stoffelijke overschotten van personen:

- overleden of dood aangetroffen op het grondgebied van de gemeente en/of ingeschreven in de bevolkingsregisters van deze gemeente;

- overleden of dood aangetroffen buiten het grondgebied van de gemeente en ingeschreven in de bevolkingsregisters van deze gemeente.

Voor wat de toepassing van vorige alinea betreft, worden personen die krachtens hun statuut vrijstelling genieten van inschrijving in het bevolkingsregister, gelijkgesteld met personen ingeschreven in het register.

 

Art.2:

De belasting is verschuldigd door de persoon die de begraving, de uitstrooiing of de bijzetting in een columbarium of grondcolumbarium aanvraagt.

 

Art.3:

De belasting moet contant worden betaald, op het ogenblik van de aanvraag tot begraving, uitstrooiing of bijzetting in een columbarium of grondcolumbarium. Bij gebrek aan contante betaling, wordt de belasting van ambtswege ingekohierd en is ze onmiddellijk eisbaar.

 

Art.4:

Zijn van de  belasting vrijgesteld:

De begraving in een in concessie gegeven grafkelder of grondcolumbarium of de bijzetting in een in concessie gegeven nis;

De begraving op een gemeentelijke begraafplaats van een overledene die een bijzondere relatie gehad heeft met de gemeente, mits toestemming van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Art.5:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 6 tot en met 9 bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriuminterest, rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft o.m. de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Art.6:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo tegen ontvangstbewijs.

 

Art.7:

Verwijl- en moratoriuminteresten zijn op deze belasting toepasselijk zoals inzake rijksbelastingen op de inkomsten.

 

Art.8:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.12.Dossiernaam: Retributie graf/columbarium/asurnenveldconc.
Onderwerp: Vaststelling van het gemeentelijk retributiereglement op graf-, columbarium- en asurnenveldconcessies op de gemeentelijke begraafplaatsen (2019 - 2025).

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 inzake vaststelling van het gemeentelijk retributiereglement op graf-, columbarium- en asurnenveldconcessies op de gemeentelijke begraafplaatsen (2013 - 2018).

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

Het huidige retributiereglement wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/70610000/0990

1419/001/001/001/001

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art.1:

Er wordt vanaf 01.01.2019 en voor een termijn eindigend op 31.12.2025 een retributie gevestigd op de graf-, columbarium- en asurnenveldconcessies op de gemeentelijke begraafplaatsen Tremelo-Centrum, Tremelo-Ninde en Baal.

 

Art.2:

De retributie wordt vastgesteld als volgt:

-een concessie bestaande uit een grafkelder voor 2 personen (inwoners) voor een periode 25 jaar: 2.500,00 €

-een concessie bestaande uit een grafkelder voor 2 personen (niet-inwoners) voor een periode van 25 jaar: 3.000,00 €

-een concessie bestaande uit een columbariumnis of een grondcolumbarium voor 2 personen (inwoners) voor een periode van 25 jaar: 1.250,00 €

-een concessie bestaande uit een columbariumnis of een grondcolumbarium voor 2 personen (niet-inwoners) voor een periode van 25 jaar: 1.500,00 €

-personen die krachtens hun statuut, vrijgesteld zijn van inschrijving in het bevolkings- of vreemdelingenregister van de gemeente, worden gelijkgeschakeld met personen die ingeschreven zijn in deze registers.

-de retributie voor de hernieuwingen, wordt proportioneel berekend op het aantal jaren dat de vervaldatum van de vorige concessie overschrijdt.

-de concessie gaat in op de datum dat zij door het college van burgemeester en schepenen werd goedgekeurd.

 

Art.3:

De kosten voor het graveren van de grafschriften op de granieten plaat van de columbariums en grondcolumbariums zijn ten laste van de families.

 

Art.4:

De retributie is verschuldigd door de aanvrager(s) en dient bij de aanvraag of hernieuwing in de gemeentekas te worden gestort.

 

Art.5:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.13.Dossiernaam: Belasting op ontgravingen/wegnemingen.
Onderwerp: Vaststelling van het gemeentelijke belastingreglement op ontgravingen van stoffelijke overschotten of de wegneming van asurnen (2019 - 2025).

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 inzake de vaststelling van het gemeentelijk belastingreglement op ontgravingen van stoffelijke overschotten of wegneming van asurnen (2013 - 2018).

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Omzendbrief BB2008/07 betreffende financiën en personeel.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/70010000/0990

1419/001/001/001/001

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art.1:

Er wordt vanaf 01.01.2019 en voor een termijn eindigend op 31.12.2025 een gemeentebelasting gevestigd op de ontgravingen van stoffelijke overschotten of de wegneming van asurnen.

 

Art.2:

De belasting is verschuldigd door degene die de machtiging tot ontgraven of tot wegneming aanvraagt.

 

Art.3:

De belasting wordt vastgesteld op 400,00 € per ontgraving of wegneming van een doodskist of lijkwade en 50,00 € voor een verplaatsing of ontgraving van asurnen.

 

Art.4:

Geven geen aanleiding tot de toepassing van de belasting:

-de ontgravingen bevolen door de gerechtelijke overheid;

-de ontgravingen ambtshalve door de gemeente verricht

 

Art.5:

Het verlenen tot toestemming tot ontgraving door de burgemeester kan enkel om ernstige redenen. Behoudens gerechtelijk bevel is een ontgraving verboden tijdens de periode van grafrust die loopt tot 10 jaar na de begraving.

 

Art.6:

De belasting moet contant worden betaald, op het ogenblik van de aanvraag tot ontgraving. Bij gebreke van contante betaling, wordt de belasting van ambtswege ingekohierd en is ze onmiddellijk eisbaar.

 

Art.7:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 6 tot en met 9 bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriuminterest, rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft o.m. de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Art.8:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo tegen ontvangstbewijs.

 

Art.9:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.14.Dossiernaam: Retributie uniforme graftekens
Onderwerp: Vaststelling van een gemeentelijke retributie inzake de tarieven voor de levering en plaatsing van uniforme graftekens op de gemeentelijke begraafplaatsen (2019 - 2025).

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 inzake de vaststelling van een gemeentelijke retributie inzake de tarieven voor de levering en plaatsing van uniforme graftekens op de gemeentelijke begraafplaatsen (2013 - 2018).

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/70010000/0990

1419/001/001/001/001

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art.1:

Vanaf 01.01.2019 tot en met 31.12.2025 wordt door de gemeente Tremelo een retributie vastgesteld voor het plaatsen van een uniform grafteken op de kerkhoven van Baal, Tremelo of Ninde, bestaande uit een betonnen funderingsbalk, een sokkel in graniet en een grafteken met opschrift. Het bedrag van de retributie wordt vastgesteld overeenkomstig de gunning van 23.11.2010 die de volgende prijzen omvat:

-betonnen funderingsbalk enkel: € 52,20 (excl. btw) / € 63,16 (incl. btw) per lopende meter;

-betonnen funderingsbalk dubbel: € 58,10 (excl. btw) / € 70,30 (incl. btw) per lopende meter;

-sokkel in graniet: € 134,00 (excl. btw) / € 162,14 (incl. btw) per stuk;

-grafteken met opschrift: € 475,00 (excl. btw) / € 574,75 (incl. btw) per stuk;

 

Art.2:

De retributie, aldus vastgesteld op € 785,00 euro zal geïnd worden via een factuur gericht aan de nabestaande aanvrager.

 

Art.3:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.15.Dossiernaam: Retributie naamplaatjes gedenkzuilen strooiweide
Onderwerp: Vaststelling van een gemeentelijke retributie voor de plaatsing van naamplaatjes op de gedenkzuilen van de strooiweide op de begraafplaatsen van Tremelo, Baal en Ninde (2019 - 2025).

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 inzake de vaststelling van een gemeentelijke retributie voor de plaatsing van naamplaatjes op de gedenkzuilen van de strooiweide op de begraafplaatsen van Tremelo, Baal en Ninde (2013 - 2018).

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/70010000/0990

1419/001/001/001/001

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art.1:

Vanaf 01.01.2019 en voor een termijn eindigend op 31.12.2025 een retributie te innen voor het plaatsen van naamplaatjes op de gedenkzuilen aan de strooiweide op de kerkhoven van Baal, Tremelo of Ninde. De retributie wordt vastgesteld op 14,52 euro (m.a.w. de effectieve prijs/geplaatst gegraveerd naamplaatje in aluminium geanodiseerd goudkleurig en met een afmeting van 100 x 50 x 1,5 mm. incl. BTW).

 

Art.2:

De retributie zal geïnd worden via een factuur gericht aan de nabestaande aanvrager.

 

Art.3:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.16.Dossiernaam: Belasting op inname openbaar domein.
Onderwerp: Vaststelling van een gemeentelijk belastingreglement inzake de inname van het openbaar domein bij bouwwerken (2019 - 2025).

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 inzake vaststelling van een gemeentelijke belastingreglement inzake de inname van het openbaar domein bij bouwwerken (2013 - 2018).

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Omzendbrief BB2008/07 betreffende financiën en personeel.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/73610000/0020

1419/001/001/001/001

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art.1:

Er wordt vanaf 01.01.2019 tot en met 31.12.2025 een belasting geheven op alle ingebruiknemingen van het openbaar domein bij bouw- of verbouwingswerken

-door een afsluiting,

-door materieel of materiaal,

-of door voertuigen in werkende toestand breder dan 3 meter en niet geparkeerd conform de verkeerswetgeving, nodig voor de uitvoering van de geplande werken.

 

Art.2:

De belasting is verschuldigd door de uitvoerder van de bouwwerken.

 

Art.3:

De belastingvoet wordt als volgt vastgesteld:

-3,00 euro per m² voor werken van korte duur (maximaal 5 kalenderdagen)

-6,00 euro per m²/maand voor de eerste 6 maanden

-12,00 euro per m²/maand voor de volgende 6 maanden

-19,00 euro per m²/maand vanaf de 13de maand.

Elk gedeelte van een maand geldt voor een volle maand.

 

Art.4:

De belasting wordt vastgesteld volgens de ingenomen oppervlakte van het openbaar domein, incl. de veiligheids- en signalisatie inrichting.  Voor het berekenen van deze oppervlakte, wordt elk deel van een vierkante meter voor een vierkante meter gerekend.

 

Art.5:

Op het eerste verzoek van het gemeentebestuur moet, binnen de 24 uren, de ingenomen oppervlakte worden vrijgemaakt, zoniet zullen deze werken uitgevoerd worden door of in opdracht van het gemeentebestuur en worden de kosten verhaald op de uitvoerder van de bouwwerken.

 

Art.6:

Van de belasting zijn vrijgesteld:

-werken die uitgevoerd worden door of in opdracht van openbare besturen, en daarmee gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut.

-de restauratie van als monument geklasseerde gebouwen, van gebouwen gelegen in een als stadsgezicht beschermde zone en van niet-geklasseerde historische panden, als dusdanig door het college van burgemeester en schepenen erkend.

 

Art.7:

De inname van het openbaar domein is afhankelijk van een toelating vanwege het college van burgemeester en schepenen, op basis van een aanvraag van betrokkene. 

Minstens 14 kalenderdagen voor de aanvang van de inname van het openbaar domein zal de bouwheer een aanvraag om toelating tot inname van het openbaar domein indienen bij het college van burgemeester en schepen, waarbij hij tevens de aard, de oppervlakte en de duur van de opstelling vermeldt.

De belasting is ondeelbaar en voor de ganse aangevraagde periode verschuldigd.

De toelating houders worden geacht de hun toegewezen plaats effectief te hebben ingenomen of te zullen innemen.

De toelating wordt afgeleverd na ontvangst van de ermee gepaard gaande belasting.

Verlenging is mogelijk na indiening van een nieuwe aanvraag die duidelijk vermeldt dat het om een verlenging gaat en voor de tarieven wordt hierbij rekening gehouden met de eerder toegestane periode(n).

 

Art.8:

De technische dienst zal, na inname van het openbaar domein, ter plaatse controleren of de ingenomen oppervlakte overeenkomt met de verkregen toelating.  Indien het ingenomen aantal m² niet overeenkomt met de verkregen toelating, zal de uitvoerder van de bouwwerken onmiddellijk de belasting voor de overige, bijkomende m² dienen te vereffenen voor de duur van de aangevraagde periode, zoniet wordt de toelating ingetrokken.

 

Art.9:

De belasting wordt contant geïnd tegen afgifte van een betalingsbewijs.  Wanneer de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting ingekohierd en is ze onmiddellijk eisbaar.

 

Art.10:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo tegen ontvangstbewijs.

 

Art.11:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.17.Dossiernaam: Retributiereglement gebruik hakselaar.
Onderwerp: Vaststelling van een gemeentelijk retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke hakselaar (2019 - 2025).

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 inzake vaststelling van een gemeentelijk retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke hakselaar (2013 - 2018).

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

GEM/70200000/0329

1419/001/001/001/001

 

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art.1:

Er wordt voor een periode van 01.01.2019 tot en met 31.12.2025 de mogelijkheid om particulier hout te hakselen opgenomen in het dienstenpakket van de gemeente Tremelo. Dit met inachtneming van volgende regels:

 

1.Retributietarieven en hoeveelheden:

-Het minimumtarief bedraagt 50,00 euro en omvat 1 uur werk met 2 gemeentearbeiders, hakselaar en tractor;

-Het tweede uur komt er, bovenop het basisbedrag, 35,00 euro per uur bij;

-Vanaf het derde uur komt er, bovenop het basisbedrag + het bedrag van het tweede uur, 30,00 euro per uur bij;

-De minimum hoeveelheid bedraagt 4 m³ los opeen gestapeld (dit is een stapel van 2m x 2m x ca 1m hoog);

-De maximum hoeveelheid bedraagt ca 24 m³ los opeen gestapeld (dit is ca 3m bij 4m en 2m hoog);

-De aanvrager behoudt het gehakselde hout;

-De gemeente neemt geen gehakseld of resterend onhakselbaar hout mee;

Op basis van een door de werkleider of ploegverantwoordelijke opgestelde en ondertekende fiche, wordt het verschuldigde bedrag aangerekend en ingevorderd. Hierbij wordt elk begonnen uur aanzien als een volledig uur.

De betalingstermijn bedraagt 30 dagen na ontvangst factuur.

 

2.Soort hakselhout dat in aanmerking komt:

-Alle snoeihout van 0,5 cm tot en met diameter 10 cm kan worden gehakseld, met dien verstande dat de diameter van dit hout bij de vertakking niet meer bedraagt dan 18 cm (doorvoeropening hakselaar is beperkt tot 18 cm);

-Snoeiafval van bloemen (stengels allerlei) wordt niet gehakseld en hoort trouwens thuis in de groene GFT bak;

-Het te verhakselen hout dient los opgestapeld in dezelfde richting en ordentelijk neergelegd langsheen de openbare weg of langsheen een toegankelijke verharde weg;

-Tussen het te verhakselen hout mag absoluut geen ander materiaal liggen.

Bij vaststelling hiervan wordt het hakselen niet verder afgewerkt. De minimumkostprijs of de kostprijs op dat ogenblik wordt wel doorgerekend.

(metalen en inerte materialen zoals stenen en glas zijn gevaarlijk en ongeschikt voor de hakselmessen).

Bij een ongeval of schade aan de hakselmachine ten gevolge van niet tijdig opgemerkte verboden materialen zal een PV worden opgesteld door de politionele diensten voor verder gevolg.

 

3.Kennisgeving / Aanvraag / Uitvoering:

Het te gebruiken aanvraagformulier houthakselen ligt ter beschikking van de bevolking o.a. aan het loket bevolking of men kan via de gemeentelijke website het formulier afdrukken.

Het volledig ingevulde en gedagtekende aanvraagformulier houthakselen dient aan het gemeentebestuur bezorgd te worden.

De gemeentelijke uitvoeringsdienst plaatst de uitvoering ervan op het werkschema en zal zo snel mogelijk overgaan tot het afwerken van de aanvragen.

 

Art.2:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Overheidsopdrachten

P.18.Dossiernaam: Retributiereglement werken voor derden
Onderwerp: Goedkeuring retributie- en gebruiksreglement gemeentelijke werken ten laste van derden.

 

Voorgeschiedenis

- gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2016 inzake goedkeuring retributie- en gebruikersreglement gemeentelijke werken ten laste van derden.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

 

Argumentatie

De gemeentediensten worden ingezet voor werken ten laste van derden ondermeer bij beschadiging van het openbaar domein, veiligstellen van gevaarlijke toestanden ontstaan door derden of nalatigheid van derden, opruiming van verloren lading, plaatsen en wegnemen signalisatie, verwijderen overhangende takken op het openbaar domein, opruimen sluikstorten, enzovoort.

De kosten die de gemeente moet maken om dit soort problemen, soms als gevolg van fouten, in gebreke blijven of nalatigheid van de veroorzaker, op te lossen, kunnen op dit ogenblik niet worden verhaald.

Eveneens kunnen de gemeentediensten worden ingezet voor gevraagde taken die buiten het normale takenpakket ten algemeen nut vallen, maar wel hierbij aanleunen.

Ten einde de kosten te kunnen doorrekenen dient er een retributiereglement op werken voor derden te worden goedgekeurd.

Voor een correcte berekening van de retributie bij dat soort werken moeten de vooropgestelde eenheidsprijzen worden goedgekeurd voor manuren, draaiuren met machines, courant materiaal en stortkosten.

Ten einde het verenigingsleven ten volle te blijven ondersteunen, zal er de mogelijkheid blijven bestaan om erkende verenigingen via collegebeslissing vrij te stellen van deze retributie. In elk geval zal er voorrang gegeven worden aan werken en taken die behoren tot het normale takenpakket van de gemeente in het voor deel van het openbaar nut.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

 

Geraamde inkomsten

0200/70200000

1419/001/001/001/001

 

2000 euro per jaar van 2019-2024

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

Er wordt vanaf 1 januari 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een retributie geheven op werken voor derden.

 

Art. 2:

De retributie is verschuldigd door de aanvrager die het aanvraagformulier invult en ondertekent.

 

Art. 3:

De retributie wordt vastgesteld als volgt:

- Hoogwerker: 150 euro/uur incl. 2 arbeiders waarbij minstens 1 uur wordt aangerekend, vervolgens wordt de prestatie per extra begonnen half uur gerekend.

- Ontstoppingen met machine: 130 euro/uur incl. 1 arbeider waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Graafmachine, graaflaad-combinatie: 60 euro/ uur incl. machinist waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Veegwagen: 80 euro/uur incl. chauffeur waarbij de prestatie  per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Vervoer met vrachtwagen of tractor met grondkar: 60 euro/uur  incl. chauffeur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Hakselaar: volgens geldend bestaand retributiereglement maar dit is voorzien voor slechts 2 arbeiders.

- Arbeider of extra inzet arbeider bij vorige: 40 euro per uur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Beton: 100 euro/m³ met een minimum van 1/2 m³.

- Mager beton, zandcement, split: 60 euro/m³ met een minimum van 1/4 m³.

- Metselstenen en mortel: 100 euro/m² met een minimum van 1/2 m².

- Buizen pvc SN4 diameter 125mm of 160mm: 12 euro/ m waarbij hulpstukken worden gerekend aan 1 meter buis.

- Storten van steen, beton, grond: 20 euro/ ton met een minimum van 1 ton.

- Storten van veeg- en ander afval: 60 euro/ ton met een minimum van 1/2 ton.

 

Art. 4:

Er wordt een factuur opgemaakt na het beëindigen van de dienstverlening. De factuur moet voldaan zijn binnen de 30 dagen.

 

Art. 5:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

Art. 6:

De gemeenteraad beslist om het hiernavolgende reglement werken voor derden goed te keuren.

 

Art. 7:

Op basis van onderhavig reglement wordt een type aanvraagformulier opgesteld dat door het college dient te worden goedgekeurd.

 

 

REGLEMENT WERKEN VOOR DERDEN

Toepassingsgebied

§ 1. Dienstverlening

De gemeente Tremelo kan aansluitend op haar taken in kader van openbaar nut ook taken uitvoeren voor derden. Voor deze taken zal een vergoeding worden aangerekend zoals bepaald in het 'retributiereglement werken voor derden'.

Deze dienstverlening is dus alleen als een verlenging van andere taken zoals (niet limitatief):

- ontstoppingen van aflopen op de openbare riolering;

- zaag- en opruimwerken langsheen het openbare domein;

- poetsen van uitgeleend materiaal;

- extra vervoer;

- veegwerken;

- opruimen van sluikstorten op particulier domein;

- maaiwerken van particuliere percelen langsheen het openbare domein;

- verbreden of wijzigen van bestaande inritstroken tussen fietspad en rijweg;

- verlagen boordstenen bij nieuwe inritten (bv bij verkavelingen);

- plaatsen na aanvraag signalisatie ingevolge inname openbaar domein;

- plaatsen van DWA, RWA- buizen bij een lange huisaansluiting, meer dan 6m (aansluiting zelf behoort tot het retributiereglement voor rioolaansluitingen),

en worden voortaan ook doorgerekend aan de tarieven zoals bepaald in het retributiereglement' werken voor derden'.

De gemeentediensten kunnen ook worden ingezet voor werken voor rekening derden bij o.m. beschadiging van het openbaar domein, veiligstellen van gevaarlijke toestanden ontstaan door derden of nalatigheid van derden, opruiming van verloren lading, plaatsen en wegnemen signalisatie, verwijderen overhangende takken op het openbaar domein, opruimen sluikstortingen, enz.

 

§ 2. Derden

Onder derden worden de inwoners, de verenigingen, en de scholen van Tremelo bedoeld. Doch in kader van verkavelingen, schadeherstel en dergelijke op grondgebied Tremelo kan een dienstverlening uitgevoerd worden voor derden buiten Tremelo.

 

De aanvraag

§ 3. Aanvraag of akkoord

De bedoelde dienstverlening wordt alleen uitgevoerd na een schriftelijk akkoord van de betreffende derden. Tevens wordt het college vooraf van de uitvoering in kennis gesteld.

 

§.4. Veiligheid

Er worden geen taken uitgevoerd in een onveilige omgeving. De leidinggevenden vergewissen zich van de toestand ter plaatse vooraleer werknemers de taken te laten aanvatten.

 

§.5. Afwijzing van taken

Het college en de leidinggevenden hebben het recht om gevraagde werken van derden te weigeren of te staken wanneer deze niet zouden aansluiten op normale taken, wanneer ze onveilig zouden zijn, of als deze overduidelijk behoren tot de particulier markt.

 

Retributie

§ 6. Tarieven

Per dienstverlening worden volgende tarieven bij de berekening van de retributie toegepast:

 

a. Prestaties:

- Hoogwerker: 150 euro/uur incl. 2 arbeiders waarbij minstens 1 uur wordt aangerekend, vervolgens wordt de prestatie per extra begonnen half uur gerekend.

- Ontstoppingen met machine: 130 euro/uur incl. 1 arbeider waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Graafmachine, graaflaad-combinatie: 60 euro/ uur incl. machinist waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Veegwagen: 80 euro/uur incl. chauffeur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend;

- Vervoer met vrachtwagen of tractor met grondkar: 60 euro/uur incl. chauffeur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

- Hakselaar: volgens geldend bestaand retributiereglement maar dit is voorzien voor slechts 2 arbeiders.

- Arbeider of extra inzet arbeider bij vorige: 40 euro per uur waarbij de prestatie per begonnen half uur wordt aangerekend.

 

b. Materialen:

- Beton: 100 euro/m³ met een minimum van 1/2 m³.

- Mager beton, zandcement, split: 60 euro/m³ met een minimum van 1/4 m³.

- Metselstenen en mortel: 100 euro/m² met een minimum van 1/2 m².

- Buizen pvc SN4 diameter 125mm of 160mm: 12 euro/ m waarbij hulpstukken worden gerekend aan 1 meter buis.

- Storten van steen, beton, grond: 20 euro/ ton met een minimum van 1 ton.

- Storten van veegafval: 50 euro/ ton met een minimum van 1/2 ton.

 

§ 7. Afwijkingen

Het college kan gemotiveerd afwijken van de retributie indien:

          het een noodsituatie betreft

          de openbare veiligheid in het gedrang komt.

          Een aanvraag gebeurt door een erkende vereniging, scholen en residentiële- en zorginstellingen, mits een gemotiveerde collegebeslissing en voor zover de normale werkzaamheden dit toelaten.

Politieke partijen, en evenementen georganiseerd door mandatarissen of vertegenwoordigers van een politieke partij kunnen in geen geval onder deze afwijking vallen.

 

Aansprakelijkheid en procedure

§ 8. Aansprakelijkheid

De gemeente Tremelo is niet aansprakelijk voor ondergrondse beschadigingen of defecten die voortvloeien uit verkeerde of gebrekkige informatie van de derde. Ook onafwendbare bovengrondse beschadigingen die voortvloeien uit het betreden van het particulier eigendom met de nodige machines, kunnen niet worden verhaald op de gemeente.

 

§.9. Procedure

Alvorens de taken aan te vatten, zal de derde zich schriftelijk akkoord verklaren met onderhavig reglement en het toepasselijk retributiereglement. Na de uitvoering van de werken ondertekent hij een prestatiedocument waarop duidelijk de uitgevoerde taken zijn omschreven en het aantal manuren en/of eenheden, en krijgt hiervan een afschrift.

 

Betaling

§ 10.

Er wordt een factuur opgemaakt volgens het geldende retributiereglement.

De retributie is verschuldigd door de aanvrager die het aanvraagformulier invult en ondertekent.

De factuur moet voldaan zijn binnen de 30 dagen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.19.Dossiernaam: Belasting op administratieve stukken
Onderwerp: Goedkeuring belastingreglement op administratieve stukken

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad 29 maart 2018: Vaststelling belasting reglement op het afleveren van administratieve stukken.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Omzendbrief BB2008/07 betreffende financiën en personeel.

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Belasting adm. stukken

Actienummer

Krediet 2018

Vorderingen

0020/73150000

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

1 stem tegen: Alain Verschaeren

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

Er wordt vanaf 01 januari 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een contantbelasting geheven op het afleveren door het gemeentebestuur van administratieve stukken.

 

Art. 2:

De belasting en de eventuele verzendingskosten moeten bij de aanvraag van het stuk contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. De contantbelasting is verschuldigd door de persoon die de aanvraag doet.

 

Art. 3:

De belasting wordt als volgt vastgesteld:

 

Aanmaakkosten

(door te storten aan FOD BZ)

Gemeente-

belasting

Vast recht

Totaal

1)      EIK vreemdelingen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

          duplicaat

€ 16,00

€ 7,00

 

€ 23,00

          dringende procedure (48u)

€ 84,00

€ 5,00

 

€ 89,00

          zeer dringende procedure (24u)

€127,60

€ 5,40

 

€ 133,00

          gewone procedure met biometrie

€ 19,20

€ 5,30

 

€ 24,50

2)      Immatriculatie attest vreemdeling

 

€ 1,00

 

€ 1,00

3)      Elektronische identiteitskaarten

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

          duplicaat

€ 16,00

€ 7,00

 

€ 23,00

          dringende procedure (48 u)

€ 84,00

€ 5,00

 

€ 89,00

          zeer dringende procedure (24u)

€ 127,60

€ 5,40

 

€ 133,00

4)      kids-ID's

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 6,40

 

 

€ 6,40

          dringende procedure (48 u)

€ 84,00

 

 

€ 84,00

          zeer dringende procedure (24 u)

€ 127,60

 

 

€ 127,60

          2de en volgende kids-ID voor kinderen van eenzelfde gezin en gelijktijdig aangevraagd en dringende of zeer dringende procedure

€ 55,60

 

 

€ 55,60

5)      reispassen volwassenen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 71,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 81,50

          dringende procedure

€ 240,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 250,50

          superdringende procedure

€ 300,00

€ 10,00

 

€ 310,00

6)      reispassen kinderen onder 18 jaar

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 41,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 51,50

          dringende procedure

€ 210,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 220,50

          superdringende procedure

€ 270,00

€ 10,00

 

€ 280,00

7)      elektronische rijbewijzen

€ 20,00

€ 5,00

 

€ 25,00

8)      internationale rijbewijzen

€16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

9)      kennisname persoonsgegevens

 

€ 1,00

 

€ 1,00

10)  trouwboekje (incl. huwelijksgetuigschrift)

 

€ 20,00

 

€ 20,00

11)  boekje voor wettelijk samenwonenden

 

€ 8,00

 

€ 8,00

12)  stedenbouwkundige inlichtingen onroerende goederen bij verkoop of eigendomsoverdracht (incl. stedenbouwkundig uittreksel)

 

€ 75,00

 

€ 75,00

13)  stedenbouwkundig uittreksel

 

€ 20,00

 

€ 20,00

14)  kopie A4

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,25

 

€ 0,25

          kleur per blad

 

€ 0,75

 

€ 0,75

15)  kopie A3

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,50

 

€ 0,50

          kleur per blad

 

€ 1,50

 

€ 1,50

16)  scannen plan > A3 en op USB drager klant plaatsen

 

€ 6,00

 

€ 6,00

17)  plotten/printen van een plan tot A0

 

€ 12,00

 

€ 12,00

18)  plotten/printen van een plan > A0, per begonnen halve meter extra

 

€ 6,00

 

€ 6,00

19)  jaarabonnement per post toegezonden dagorde gemeenteraad (incl. verzendingskosten)

 

€ 12,00

 

12,00

20)  jaarabonnement dagorde gemeenteraad per e-mail

 

gratis

 

gratis

 

Art. 4:

De kostprijs van per post verstuurde stukken is altijd ten laste van de aanvrager, ook als de afgifte zelf kosteloos is. Uitzondering: gratis voor openbare besturen, openbare instellingen en daarmee gelijkgestelde lichamen en indien bepaald in artikel 3 dat de prijs inclusief verzendingskosten is

 

Art. 5:

Zijn van belasting vrijgesteld:

21)  de stukken die krachtens een wet, een decreet, een K.B., een besluit van de Vlaamse regering of een andere overheidsverordening kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven.

22)  de stukken die aan behoeftige personen worden afgegeven: de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.

23)  de machtigingen met betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties.

24)  de stukken die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente krachtens een wet, decreet of verordening.

25)  de mededeling door de politie, aan de verzekeringsmaatschappijen, van de inlichtingen, omtrent het gevolg dat gegeven werd ter zake van verkeersongevallen op de openbare weg.

26)  geldigverklaring van aanvraagformulieren voor reductiekaarten voor grote gezinnen.

27)  de toelating aan minderjarigen om alleen naar het buitenland te reizen.

28)  alle stukken die vereist zijn voor eenieder die verklaart dat voormelde stukken dienen te worden voorgelegd om een tewerkstelling te bekomen, te kunnen solliciteren of aan examens of proeven deel te nemen met het oog op een eventuele aanwerving.

29)  de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmede gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut, sociale verzekeringsfondsen en ziekenfondsen.

 

Art. 6:

Bij gebreke aan contante betaling wordt de belasting door het College van Burgemeester en Schepenen ingekohierd.

 

Art. 7:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

 

Art. 8:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van belastingen, hoofdstukken I (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 7 tot 9bis (rechtsmiddelen; invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratorium interesten; rechten en voorrechten van de schatkist; strafbepalingen) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft ondermeer de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover ze niet specifiek de belasting op de inkomsten betreffen.

 

Art. 9:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.20.Dossiernaam: Belasting op tweede verblijven
Onderwerp: Belasting op tweede verblijven 2019 - 2025

 

Voorgeschiedenis

22 december 2016: Vaststelling van de gemeentelijke belasting op tweede verblijven (2017-2018) door de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De belasting is momenteel vastgesteld op 500,00 EUR per tweede verblijf.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Omzendbrief BB2008/07 betreffende financiën en personeel.

 

 

Argumentatie

Iedereen die op het grondgebied van de gemeente woont of verblijft, maar geen bijdrage levert in de financiering van de gemeentelijke uitgaven via de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting (AGPB), zou toch enigszins geldelijk moet bijdragen in de gemeentelijke uitgaven.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Krediet

 

 

0020/73770000

 

 

1419/001/001/001/001

 

 

zie MJP

 

 

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

1 stem tegen: Alain Verschaeren

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

Er wordt vanaf 1 januari 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een jaarlijkse belasting op tweede verblijven gevestigd.

 

Art. 2.

a) Als tweede verblijf wordt beschouwd:

-elke woongelegenheid waarvan degene die er kan verblijven, voor deze woongelegenheid niet ingeschreven is in de bevolkingsregisters of het vreemdelingenregister voor het hoofdverblijf, ongeacht het feit of het gaat om landhuizen, bungalows, appartementen, grote of kleine weekendhuizen of buitengoederen, optrekjes, chalets en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans.

b) Als tweede verblijf worden niet beschouwd:

-de lokalen uitsluitend bestemd voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit:

-de verplaatsbare caravans en woonaanhangwagens, tenzij ze ten minste zes maanden van het belastingjaar opgesteld blijven om als woongelegenheid aangewend te worden;

-de leegstaande woongelegenheden waarvan het bewijs wordt voorgelegd dat zij in de loop van het aan het belastingjaar voorafgaande kalenderjaar niet als tweede verblijf werden aangewend;

-de tweede verblijven opgesteld op een reglementair erkend kampeerterrein of kampeerverblijfpark;

 

Art. 3.

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die eigenaar is van het tweede verblijf.

 

Art. 4.

De belasting wordt vastgesteld op 500,00 € per tweede verblijf.

 

Art. 5.

De belasting is ondeelbaar en voor het gehele belastingjaar verschuldigd door de eigenaar op 1 januari van het belastingjaar.

 

Art. 6.

De belastingschuldigen moeten uiterlijk op 31 januari van het belastingjaar bij het gemeentebestuur - Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo aangifte doen van elk tweede verblijf dat zij in de gemeente bezitten door middel van het formulier waarvan het model door het College van Burgemeester en Schepenen werd vastgesteld.

 

Art. 7.

Bij gebreke van een aangifte binnen de in artikel 6 vastgestelde termijn of  bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingschuldige ambtshalve ingekohierd volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het College aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen, te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

Art. 8.

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Art. 9.

De overeenkomstig artikel 7 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan de belasting. Het bedrag van deze verhoging wordt gelijktijdig en samen met de ambtshalve belasting ingekohierd.

 

Art. 10.

De belasting moet betaald worden binnen de 2 maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Art. 11.

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 6 tot en met 9 bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriuminterest, rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft o.m. de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Art.12.

De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo tegen ontvangstbewijs.

 

Art.13.

Deze beslissing wordt binnen de twintig dagen overgemaakt aan de provinciegouverneur overeenkomstig art. 253 § 1, 3° van het gemeentedecreet.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.21.Dossiernaam: Retributie gebruik gemeentelokalen
Onderwerp: Retributie op het gebruik van gemeentelokalen

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing 27 september 2018: Vaststelling van de retributie op het gebruik van gemeentelokalen.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

Het bestaande reglement loopt tot 31.12.2018 en dient hernomen te worden om de continuïteit te verzekeren naar onze gebruikers/verenigingen toe.

De polyvalente zaal Lindebloesem zal verhuurd worden aan particulieren en verenigingen. De prijzen uit het huidige reglement, geldig tot 31.12.2018, blijven behouden.

Voor de verhuurde gemeentelokalen blijft de prijs eveneens behouden.

De verhuur van de sportzaal VBS Tremelo door de gemeente Tremelo, zal gebeuren aan dezelfde uurtarieven als de tarieven (die door het AGBT vastgesteld zullen worden) voor de huur van turnzaal Baal en Tremelo.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0050/70130000

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

1 stem tegen: Alain Verschaeren

7 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

Vanaf 01 januari 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie op het gebruik van gemeentelokalen en sportzaal VBS Tremelo geheven als volgt:

 

Voor de gemeentelokalen:

1) per gehuurd lokaal: 6,00 €/uur met een maximum van 250,00 € per lokaal en per half jaar.

2) permanent in gebruik genomen lokalen waarvan het gebruik aan een bepaalde vereniging is toegewezen: een forfaitair bedrag van 250,00 € per lokaal en per half jaar.

 

Voor de sportzaal VBS Tremelo:

- huur tarief per uur inwoners Tremelo  6 euro

- huur tarief per uur niet inwoner Tremelo12 euro

- huur tarief per uur scholen  3 euro

- huur tarief per uur verenigingen Tremelo  3 euro

- huur tarief per uur verenigingen buiten Tremelo  6 euro

 

Voor de polyvalente zaal Lindebloesem:

1) Prijzen per dagdeel tijdens weekdagen

DagdeelInwoners/vereniging TremeloInwoners/vereniging buiten Tremelo

08.00 u - 13.00 u€ 50€ 70

13.00 u - 18.00 u€ 50€ 70

18.00 u - 02.00 u€ 50€ 70

 

2) Prijzen per dag in het weekend (maximum 1 verhuring in het weekend)

DagInwoners/vereniging TremeloInwoners/vereniging buiten Tremelo

08.00 u - 02.00 u€ 150€ 210

 

3) Zijn de lokalen onvoldoende opgeruimd of gereinigd dan wordt er een forfait aangerekend aan de gebruiker van € 150,00.

 

Art. 2:

De retributie is verschuldigd door de persoon die de aanvraag heeft ingediend en dient onmiddellijk betaald te worden op het ogenblik van de goedkeuring van de aanvraag door het Schepencollege.  Zij is ondeelbaar en voor de aangevraagde gebruiksperiode verschuldigd, ongeacht of het gebruik al dan niet plaatsvond.

 

Art. 3:

Voor artikel 1 - gemeentelokalen - punt 1 en 2

1) Zijn vrijgesteld van het betalen van de retributie:

          Zittingen ingericht door het bloedtransfusie centrum van het Rode Kruis

          Zittingen gehouden door Kind en Gezin

          Cursussen ingericht door de civiele bescherming en het Rode Kruis

          Activiteiten ingericht door de VZW Sport en Jeugd Tremelo, de Buitenschoolse Kinderopvang Pimpernel en de P.W.A.

2) Occasioneel in gebruik genomen lokalen betalen slechts voor de duur tijdens dewelke het publiek is toegelaten o.a. tentoonstellingen, inrichtingen van mossel verkoop e.a.

 

Art. 4:

Voor het gebruik van de sportzaal VBS Tremelo dient een schriftelijke aanvraag te worden gericht aan het schepencollege via het bestaande aanvraagformulier. De naam van de aanvrager, de zaal die men wenst te gebruiken, datum en tijdstip waarop het gebruik zal plaatsvinden en het feit dat men lid is van een adviesraad van Tremelo, dient zeker vermeld te worden. De door het schepencollege goedgekeurde aanvragen kunnen niet meer gewijzigd worden.

 

Art. 5:

Bij niet-betaling, vervalt het toegestane recht op het gebruik van gemeentelokalen of sportzaal VBS Tremelo.

 

Art. 6:

De aanvragende vereniging verbindt zich ertoe eventuele beschadiging aan lokalen, materieel en installaties te vergoeden.

 

Art.7:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.22.Dossiernaam: Belasting op huis-aan-huis bedeling drukwerk
Onderwerp: Gemeentebelasting op huis-aan-huis bedeling van niet geadresseerd drukwerk met handelskarakter

 

Voorgeschiedenis

26 februari 2015: Goedkeuring gemeentebelasting op huis-aan-huis bedeling van niet geadresseerd drukwerk met handelskarakter.

 

Feiten en context

Het verspreiden van reclamebladen verhoogt de afvalberg van recyclagepapier fel.

Het verwijderen van het oud papier brengt kosten met zich mee.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

          Omzendbrief BB2008/07 betreffende financiën en personeel.

 

Argumentatie

Papierophalingen zijn kostelijk.  Door de heffing van een belasting op de huis aan huis verspreiding van niet geadresseerde drukwerken met een handelskarakter beoogt het gemeentebestuur enerzijds een daling van de papierberg en anderzijds een gedeeltelijke recuperatie van de ophalingskosten van het oud papier.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0020/73424000

1419/001/001/001/001

Zie MJP

-

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Theo Smets, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

1 stem tegen: Alain Verschaeren

9 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Petra Vreys, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Christoph Torfs, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

Van 01 januari 2019 tot en met 31 december 2025 wordt, ten behoeve van de gemeente Tremelo een gemeentebelasting gevestigd op de voor de bestemmelingen kosteloze verspreiding aan huis van niet geadresseerde drukwerken met handelskarakter.

 

Art. 2:

Onder verspreiding aan huis wordt verstaan het op het grondgebied van de gemeente (of een deel ervan) achterlaten van drukwerk zonder adressering in de brievenbussen en zonder initiatief van de bestemmeling.

 

Onder drukwerk met handelskarakter wordt verstaan elke publicatie die er toe strekt bekendheid te geven aan commerciële activiteiten, handelszaken en merknamen, en die erop gericht is de potentiële klant er toe te bewegen gebruik te maken van de diensten en/of producten van de adverteerder tegen betaling.

 

Art. 3:

De belasting is verschuldigd door de uitgever.

 

De drukker en de verdeler zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Wanneer de uitgever, drukker en verdeler niet gekend zijn, is de belasting verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem de reclame wordt gevoerd.

 

Art. 4:

De belasting wordt vastgesteld op 0,02 euro per verspreid exemplaar voor alle drukwerken van 10 gram of meer.

 

Art. 5:

Van de belasting is vrijgesteld de verspreiding van drukwerken waarvan de bedrukte oppervlakte voor 50 % of meer ingenomen wordt door tekst en/of afbeelding zonder handelskarakter.

 

Art. 6:

Van de belasting zijn eveneens vrijgesteld:

          verenigingen zonder winstoogmerk, voor zover ze sociale of culturele doeleinden hebben;

          plaatselijke sport- of culturele verenigingen, voor zover ze folders uitgeven voor eigen organisaties:

          publiciteit gevoerd door vormingsinstellingen en plaatselijke onderwijsinstellingen.

 

Art. 7:

De belastingplichtige is gehouden binnen de 14 dagen na de verspreiding van het drukwerk aangifte te doen aan het gemeentebestuur.

 

Hierbij dient de belastingplichtige alle noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen, meer bepaald een specimen van het te verspreiden drukwerk, een verklaring van het aantal exemplaren, het gewicht per exemplaar en een overzicht van de straten waar de folder zal bedeeld worden. Voor de periodieke verspreiding mag de aangifte bij voorbaat gedaan worden voor een periode van hoogstens 12 maanden.

 

Art .8:

§1. Bij gebreke van een aangifte of bij onvolledige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast, volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

 

§2. Indien het aantal verspreide exemplaren niet binnen de in artikel 7 vastgestelde termijn wordt medegedeeld, wordt de belasting ambtshalve berekend volgens het netto aantal brievenbussen op 1 januari van het aanslagjaar, opgedeeld per deelgemeente, volgens opgave van de Belgische Post en volgens het gewicht bepaald door het gemeentebestuur.

 

§3. Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepalingen van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

§4. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen, te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

Art. 9:

De bij artikel 8 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag van 25 euro, onder de voorwaarde dat deze verhoging van 25€ niet meer bedraagt dan het dubbel van de ambtshalve ingekohierde belasting. Het bedrag van deze verhoging wordt gelijktijdig en samen met de ambtshalve belasting ingehokierd.

 

Art. 10:

De belasting wordt ingevorderd bij wijze van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 11:

De belasting moet betaald worden binnen de twee maanden na de toezending van het aanslagbiljet.

 

Art. 12:

De belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger kan tegen een aanslag of een belastingverhoging een bezwaarschrift indienen bij de bevoegde overheid. De bezwaarschriften moeten schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd zijn en worden op straffe van verval ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning. Het bezwaarschrift moet ingediend worden bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo. Binnen de 15 kalenderdagen na de indiening van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding verstuurd naar de belastingplichtige.

Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo tegen ontvangstbewijs.

 

Art. 13:

Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig het Gemeentedecreet.

 

Art. 14:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet, wordt een afschrift van deze beslissing aan de toezichthoudende overheid gestuurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.23.Dossiernaam: Personenbelasting
Onderwerp: Vaststelling van de gemeentelijke aanvullende belasting op de personenbelasting, 7 % voor de jaren 2019-2025

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad 17 december 2015: Vaststelling van de gemeentelijke aanvullende belasting op de personenbelasting, 7,00 %, voor de jaren 2016 - 2018.

 

Juridische grond

          Het Wetboek van de Inkomstenbelastingen, inzonderheid de artikelen 465 tot en met 470bis.

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om het belastingreglement vast te stellen.

 

Argumentatie

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming wijzigde de belastbare basis van de aanvullende personenbelasting (APB). In voorkomend geval is het aangewezen om de bepalingen in het beschikkend gedeelte in het gemeentelijk belastingreglement dat het APB-tarief vaststelt aan te passen. Men dient te verwijzen naar de totale personenbelasting (is gelijk aan de som van de federale en de gewestelijke personenbelasting) en niet enkel naar het gedeelte van de personenbelasting dat aan het Rijk verschuldigd is.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0020/73010000

1419/001/001/001/001

zie MJP

 

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 stemmen tegen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

1 onthouding: Alain Verschaeren

 

Art. 1:

Voor de aanslagjaren 2019 tot en met 2025 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 01 januari van het aanslagjaar.

 

Art. 2:

De belasting wordt vastgesteld op 7 % van de, overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van inkomstenbelastingen 1992, berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

 

Art. 3:

De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.

 

Art. 4:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.24.Dossiernaam: Vaststelling OOV Aj 2019 - 2024
Onderwerp: Vaststelling opcentiemen op de onroerende voorheffing - Aanslagjaren 2019 - 2024

 

Voorgeschiedenis

21 december 2017: Vaststelling door de gemeenteraad van de gemeentelijke opcentiemen (567) op de onroerende voorheffing voor aanslagjaar 2018. Het was tevens een omrekening van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing naar aanleiding van het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en de gewijzigde financiering van de provincies (B.S. van 13 december 2016).  Dit decreet wijzigt, door een inkrimping van het takenpakket van de provincies, ook de financiering van het Gewest, de provincies en de gemeenten.

 

Juridische grond

Artikel 170, §4, van de Grondwet;

Artikel 464, 1°, van het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992;

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

De artikelen 42, §3, 186, 187 en 253, §1, 3°, van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005;

Het decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit;

Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van de provincies;

De financiële toestand van de gemeente;

 

Argumentatie

Het is nodig om het gemeentelijk reglement tot vaststelling van de opcentiemen op de onroerende voorheffing voor de periode 2019 tot 2024 vast te stellen.

 

Financiële weerslag

Aangezien het tarief behouden blijft en dus geen belastingverhoging inhoudt, zal dit geen impact hebben op de gemeentelijke ontvangsten.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

7 stemmen tegen: Paul Dams, Marc Verlinden, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

1 onthouding: Alain Verschaeren

 

Art. 1:

Voor de aanslagjaren 2019 tot en met 2024 worden ten bate van de gemeente 567 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Art. 2:

De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

Art. 3:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.25.Dossiernaam: AGBT - MJP 2014-2022 (BW2/2018)
Onderwerp: AGBT - Wijziging MJP 2014-2022 (BW2/2018)

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.26.Dossiernaam: AGBT - BW 2/2018
Onderwerp: AGBT - BW 2/2018

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.27.Dossiernaam: AGBT - Budget 2019
Onderwerp: AGBT - Budget 2019

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.28.Dossiernaam: Kerkfabriek Tremelo - BW 2/2018
Onderwerp: Kerkfabriek Tremelo - Budgetwijziging 2/2018 kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo

 

Voorgeschiedenis

26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

27 november 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

29 oktober 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

30 juni 2016: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

28 september 2017: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

26 april 2018: Goedkeuring door gemeenteraad van het gewijzigd meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

 

Feiten en context

3 september 2018: Goedkeuring door de kerkraad van de tweede wijziging van het budget 2018 van kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

28 september 2018: Ontvangst door het gemeentebestuur van de tweede wijziging van het budget 2018.

16 oktober 2018: Ontvangst door het gemeentebestuur van het advies van het erkend representatief orgaan over de budgetwijziging 2018.

 

Juridische grond

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 48 t/m 50.

Besluit van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 22 t/m 25.

 

Argumentatie

Een budgetwijziging is noodzakelijk voor elke verhoging van een hoofdfunctie in het exploitatiebudget en door elke aanpassing in het investeringsbudget.

De budgetwijziging bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota. In de beleidsnota wordt verwoord wat de wijzigingen juist inhouden.

 

Financiële weerslag

Deze budgetwijziging heeft geen invloed op de gemeentelijke toelage.

 

BESLUIT

13 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

9 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Paul Vandyck, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans, Paul Vermeylen en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van de tweede wijziging van het budget 2018 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 50 en 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.29.Dossiernaam: Kerkfabrieken - Budget 2019
Onderwerp: Kerkfabrieken - Budget 2019

 

Voorgeschiedenis

26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

27 november 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

29 oktober 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

30 juni 2016: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 03 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

28 september 2017: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging van het meerjarenplan 2014-2019 O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

26 april 2018: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging van het meerjarenplan 2014-2019 O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo.

 

26 september 2013: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

27 maart 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 01 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

25 september 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 02 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

24 september 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 03 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

29 oktober 2015: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 04 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

19 januari 2017: Goedkeuring door gemeenteraad van de wijziging 05 van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Sint-Anna te Baal.

 

29 maart 2014: Goedkeuring door de kerkraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï.

27 november 2014: Goedkeuring door gemeenteraad van het meerjarenplan 2014-2019 van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï.

 

Feiten en context

3 september 2018: Goedkeuring door de kerkraad van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand Tremelo van het Budget 2019.

17 juli 2018: Goedkeuring door de kerkraad van de kerkfabriek Sint-Anna Baal van het Budget 2019.

Goedkeuring door de kerkraad van de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokai Ninde van het Budget 2019.

15 oktober 2018: Goedkeuring door het centraal kerkbestuur

26 oktober 2018: Ontvangst door het gemeentebestuur van de budgetten 2019 bestaande uit de beleidsnota en financiële nota. De coördinatie budget 2019 door het centraal kerkbestuur werd eveneens

toegevoegd.

 

Juridische grond

DECREET van 7 mei 2004 betreffende de materiële en organisatie en werking van de erkende erediensten, artikelen 46 t/m 49.

BESLUIT van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten, artikelen 17 t/m 21/1.

 

Argumentatie

Hert budget 2019 voor de kerkfabriek O.-L.-V. van Bijstand past in het goedgekeurde meerjarenplan.

Het exploitatiebudget sluit met een overschot van € 4.794,55. Er is bijgevolg geen exploitatietoelage nodig.

Het investeringsbudget sluit af met € 0,00

 

Het budget 2019 voor de kerkfabriek Sint-Anna Baal past in het goedgekeurde meerjarenplan.

Het budget bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota.

Het exploitatiebudget sluit met een overschot van € 24.241,69. Er is bijgevolg geen exploitatietoelage nodig.

Het investeringsbudget sluit af met € 0,00

 

Het budget 2019 voor de kerkfabriek Heilige Damiaan van Molokaï past in het goedgekeurde meerjarenplan.

Het budget bestaat uit een financiële nota en een beleidsnota.

Het exploitatiebudget sluit met een tekort van € 7.837,99. Aangezien dit lager is dan voorzien in het meerjarenplan is bijgevolg geen bijkomende exploitatietoelage nodig.

Het investeringsbudget sluit af met € 0,00.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

64940000-0790

1419/001/001/001/001

16.812,00 EUR

7.837,99 EUR

 

BESLUIT

13 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

9 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Paul Vandyck, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans, Paul Vermeylen en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2019 van de kerkfabrieken O.-L.-Vrouw van Bijstand Tremelo, Sint-Anna Baal en Heilige Damiaan van Molokai Ninde.

 

Art. 2:

In uitvoering van artikel 48 van het decreet van 7 mei 2004 wordt deze beslissing ter kennis gebracht van de het centraal kerkbestuur, de kerkfabriek en het bisdom.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.30.Dossiernaam: Audio: goedkeuring MJP 2015-2022 en Budget 2019
Onderwerp: Audio: goedkeuring meerjarenplan 2015-2022 en kennisname budget 2019

 

Voorgeschiedenis

4/04/2017: Positief advies door college van burgemeester en schepenen voor toetreding tot Audio.

 

18/05/2017: Goedkeuring door gemeenteraad van toetreding Audio

 

Juridische grond

Conform artikel 148 van het OCMW decreet en omzendbrief BB 2013/6 legt Audio het meerjarenplan en budget voor aan de gemeenteraad van al de leden.

De gemeenteraad dient een beslissing te nemen binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag nadat de gemeente de beslissing van de raad van beheer ontving.

Als binnen die termijn geen beslissing is bezorgd, wordt de gemeenteraad geacht aan het meerjarenplan of de aanpassingen ervan zijn goedkeuring te hebben verleend.

 

Argumentatie

De raad van beheer van de vereniging Audio heeft het voorgestelde meerjarenplan 2015-2022 en het budget 2019 goedgekeurd.

De premisses die aan de basis liggen van het meerjarenplan zijn herzien op basis van de actuele visie over de activiteiten, en de eraan verbonden geraamde kosten en opbrengsten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het gewijzigd meerjarenplan 2015-2022 goed.

 

Art. 2:

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.31.Dossiernaam: PBE  BAV 14.12.2018
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de de opdrachthoudende vereniging PBE.

De volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van de PBE werd reeds aangeduid tot het einde van de lopende legislatuur.

 

Feiten en context

25 oktober 2018: brief waarbij de PBE de gemeente Tremelo uitnodigt op de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2018. De documentatie inzake de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering werd bijgevoegd.

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal bestuur.

 

Argumentatie

PBE vraagt om over de agendapunten te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook om het mandaat te willen bepalen van de volmachtdrager op de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2018.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2018 inhoudelijk goed te keuren:

1.Voorstel van fusie door overneming van Intergas door PBE

a.Vaststelling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de fusieoperatie

b.Kennisneming van het voorstel tot fusie door overneming van Intergas door PBE

c.Kennisneming van het bijzonder verslag van de raad van bestuur en van het verslag van de commissaris

d.Goedkeuring van de fusie door overneming van Intergas door PBE en goedkeuring van de overeenkomstige kapitaalverhoging

e.Overeenkomstige aanpassing van het register van de deelnemers

f.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging

g.Verlenen van de machtiging om de beslissingen bij authentieke akte te doen vaststellen

2.Statutaire benoemingen

3.Statutaire mededelingen

 

Art. 2:

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde fusie door overneming van de opdrachthoudende vereniging Intergas door de opdrachthoudende vereniging PBE met ingang van 1 april 2019 onder opschortende voorwaarde dat de buitengewone algemene vergadering van Intergas van 14 december 2018 deze fusie ook goedkeurt.

 

Art. 3:

De volmachtdrager mandaat te verlenen om op genoemde buitengewone algemene vergadering te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 4:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en hiervan kennis te geven aan de PBE, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, ter attentie van de heer Stefan Vandevenne.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.32.Dossiernaam: Interleuven B. A.V. 19.12.2018
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente bij Interleuven.

18.05.2017: Aanduiding van gemeenteraadslid Liliane Van Muysen als vaste vertegenwoordiger van de gemeente tot einde van deze legislatuur.

 

19 september 2018: uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van Interleuven op woensdag 19 december 2018 met als agenda:

1.Samenstelling van het bureau.

2.Statutenwijziging

- Nieuwe vennoten

- Aanpassingen conform decreet lokaal bestuur 22 december 2017.

3.Goedkeuring verslagen Buitengewone Algemene en Algemene Vergadering d.d. 23.05.2018.

4.Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2019.

5.Begroting 2019.

6.Diversen.

19 september 2018: schrijven van Interleuven houdende beslissing van de raad van bestuur van 12 september 2018, waarbij het voorstel van statutenwijziging werd goedgekeurd waarin aan de gemeente tevens wordt gevraagd om het voorstel van wijziging in de statuten te agenderen ter goedkeuring op de gemeenteraad;

25 oktober 2018: nazending documenten i.v.m. de dagorde van 19.12.2018.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van de Vlaamse raad van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale;

6 juli 2001: decreet houdende intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd;

22 december 2017: Decreet lokaal bestuur

Gecoördineerde statuten van Interleuven;

Luidens art. 431 van het decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur beschikt de dienstverlenende vereniging ten minste over een algemene vergadering en een raad van bestuur. Er wordt verder niet langer voorzien in een directiecomité. Wel bestaat de mogelijkheid om onder de voorwaarden van artikel 442 decreet lokaal bestuur een algemeen comité op te richten om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen, alsook adviescomités. De mogelijkheid tot het oprichten van adviescomités is reeds eerder opgenomen in de statuten van Interleuven.;

De raad van bestuur waaraan beslissingsrecht is toegekend, is bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk overeenkomstig het decreet lokaal bestuur of krachtens de statuten voorbehouden is aan een ander orgaan.

Luidens artikel 434, §1 decreet lokaal bestuur bedraagt het aantal leden van de raad van bestuur maximaal vijftien. De samenstelling en voordrachtregeling van de raad van bestuur dient in de statuten te worden geregeld, met precieze aanduiding van het aantal leden, benoemd overeenkomstig artikel 434 decreet lokaal bestuur.

De provincies kunnen ingevolge het decreet lokaal bestuur geen vennoot meer zijn van een intergemeentelijke vereniging na 31 december 2018.

 

Advies

Overwegende dat de gemeenteraad deze agendapunten heeft besproken en om hiernavolgende redenen ter zake het volgende standpunt inneemt.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten, inclusief de statutenwijziging, van de buitengewone algemene vergadering d.d. 19 december 2018 en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger te bekrachtigen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art.1:

De voorgestelde wijzigingen in de statuten en in de bijlagen, artikelsgewijs aangebracht, goed te keuren.

 

Art. 2:

Het mandaat van de vertegenwoordiger, inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 van Interleuven als volgt vast te stellen:

-goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

Art.3: Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Interleuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.33.Dossiernaam: IGO DIV - alg. en statutaire A.V. 21.12.2018
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager.

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven;

30.11.2017: Aanduiding van gemeenteraadslid Liliane Van Muysen als vaste vertegenwoordiger van de gemeente tot einde van deze legislatuur.

 

Feiten en context

11 september 2018 en 16 oktober 2018: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene en statutaire algemene vergadering van IGO DIV op 21 december 2018 in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Goedkeuring verslag vergadering 22-06-2018

2.Goedkeuring begroting 2019

3.Goedkeuring programma 2019

4.Varia

De agenda van de statutaire algemene vergadering van IGO DIV bevat volgend punt:

1.Goedkeuring statutenwijziging.

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013 m.b. art 39 dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigende gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten, met inbegrip van de statutenwijziging, van de algemene en statutaire algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de vaste vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo voor te dragen als afgevaardigde voor de algemene en statutaire algemene vergadering van IGO op 21 december 2018.

 

Art. 2:

Statutaire algemene vergadering: goedkeuring statutenwijziging

 

Art. 3:

Reguliere algemene vergadering:

Goedkeuring verslag AV 22.06.2018

Goedkeuring begroting 2019

Goedkeuring programma 2019

Varia

 

Art. 4:

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de algemene en statutaire vergadering van 21 december 2018, zijnde goedkeuring van alle agendapunten.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.34.Dossiernaam: Personeel brugdagen in 2019
Onderwerp: Feestdagen die vallen op een zaterdag of zondag in 2019 worden vast geplaatst op weekdagen als sluitingsdag en recuperatie feestdag voor het personeel.

 

Voorgeschiedenis

24/07/2018 : CBS beslissing rond verplichte brugdagen in 2019 wordt verdaagd.

07/08/2018 : het college van burgemeester en schepenen geeft zijn goedkeuring voor het jaar 2019 - voor alle vestigingen en diensten: vrijdag 31 mei 2019 als brugdag (=sluitingsdag) op te nemen ter vervanging van zondag 21 juli 2019 en vrijdag 16 augustus 2019 als brugdag (=sluitingsdag) op te nemen ter vervanging van zaterdag 2 november 2019.

25/09/2018 : OCMW raad geeft zijn goedkeuring voor het jaar 2019 - voor alle diensten : vrijdag 31 mei 2019 als brugdag (=sluitingsdag) op te nemen ter vervanging van zondag 21 juli 2019 en vrijdag 16 augustus 2019 (=sluitingsdag) als brugdag op te nemen ter vervanging van zaterdag 2 november 2019.

 

 

Feiten en context

De wettelijke feestdagen voor 2019 zijn:

1 januari

2 januari

Paasmaandag (22 april 2019)

1 mei

Hemelvaartsdag (30 mei 2019)

Pinkstermaandag (10 juni 2019)

11 juli

21 juli

15 augustus

1 november

2 november

11 november

25 december

26 december

 

In 2019 vallen 2 feestdagen in het weekend namelijk: zondag 21 juli 2019 en zaterdag 2 november 2019

 

Juridische grond

Er bestaan 3 mogelijke verwerkingsmethodes voor de feestdagen:

 

1. het bestuur geeft voor de feestdagen die vallen in het weekend (voor het jaar 2019 zijn dit 2 feestdagen) aan elke werknemer een uren aantal erbij van 7u36 per feestdag die valt in het weekend ongeacht of de werknemer voltijds of deeltijds werkt. (voor 2019 zijn dit 2 feestdagen dus houdt dit 15u12minuten in per werknemer)

2 het bestuur legt vaste verplichte brugdagen vast ter vervanging van de feestdagen die vallen in het weekend (voor 2019 zijn dit 2 feestdagen). Dit houdt in dat alle diensten gesloten zijn op deze dag.

3 het bestuur beslist om de 14 feestdagen (cfr. feiten en contexten) te proratiseren naar het werkrooster van de medewerker in kwestie.

 

De vakorganisaties dienen voor alle bovenstaande opties op de hoogte te worden gesteld en hun akkoord te bezorgen voor het eind van het voorgaande jaar.

Daarnaast dient de beslissing van de de verplichte brugdagen in het voorgaande jaar aan het personeel gecommuniceerd te worden.

 

Advies

Advies personeelsdienst: het is aangeraden en éénduidig voor alle werknemers om de feestdagen die vallen in het weekend vast te leggen voor de werknemers op een andere brugdag die valt in de week.

 

Argumentatie

Indien een feestdag op een zaterdag of een zondag valt, dan kan de werknemer deze niet meer op een andere dag naar keuze opnemen. Maar legt het bestuur de vervanging van deze feestdag vast op een weekdag.

 

Dit houdt in dat de werknemers de feestdagen op zaterdagen of zondagen niet meer toegevoegd krijgen als verlof in hun feestdagensaldo.  Namelijk geen toevoeging meer van 15u12 minuten aan hun feestdagensaldo.

 

De vervanging van zaterdag/zondag feestdagen door het bestuur op een weekdag zorgt dus voor een eenduidig beleid naar zowel deeltijdse als voltijdse werknemers.

 

Deeltijdse werknemers die op deze brugdagen in 2019, namelijk 2 vrijdagen, hun inactiviteitsdag hebben, krijgen in hun feestdagensaldo alsnog 15u12minuten bij. Deeltijdse werknemers die die bepaalde brugdag normaal maar een gedeelte van de dag werken krijgen het resterende gedeelte van 7u36min per dag ook bij. Dit in de overweging dat deze deeltijdse werknemers reeds feestdagen die vallen in de week laten vallen en niet kunnen recupereren. Deze bedenking is samen met de vakbondsafgevaardigden besproken en als dusdanig akkoord bevonden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist voor het jaar 2019 - voor alle vestigingen en diensten:

vrijdag 31 mei 2019 als brugdag op te nemen ter vervanging van zondag 21 juli 2019

en

vrijdag 16 augustus 2019 als brugdag op te nemen ter vervanging van zaterdag 2 november 2019

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist voor het jaar 2019 om vrijdag 31 mei 2019 en vrijdag 16 augustus als sluitingsdag te beschouwen voor gemeente en OCMW.

 

Art. 3:

De gemeenteraad gaat akkoord dat deeltijdse werknemers die een inactiviteitsdag hebben op één van deze vrijdagen een feestdagensaldo ontvangen van 7u36min per inactiviteitsdag die valt op deze brugdagen. Deeltijdse werknemers die een bepaalde brugdag normaal maar een gedeelte van de dag werken krijgen het resterende gedeelte van 7u36min per dag bij. De opname van dit feestdagensaldo kan de werknemer naar keuze, vrij recupereren, op andere activiteitsdagen.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling P&O

 

Communicatie

P.35.Dossiernaam: Retributiereglement drankenverkoop evenementen
Onderwerp: Retributiereglement drankenverkoop tijdens evenementen en feestelijkheden 2019 - 2025

 

Voorgeschiedenis

CBS 13/11/2018: Organisatie Nieuwjaarsdrink op zaterdag 12 januari 2019.

 

Feiten en context

De Nieuwjaarsdrink is een jaarlijkse traditie. Alle inwoners worden uitgenodigd om samen met het gemeentebestuur te toasten op het nieuwe jaar. In 2019 vindt de Nieuwjaarsdrink plaats op zaterdag 12 januari van 17 tot 20 uur. Elke aanwezige inwoner ontvangt een gratis drank- en eetbon voor een drankje of hap (frietje/smoutebollen) naar keuze. Daarnaast worden er ook dranken te koop aangeboden.

Ook tijdens andere gemeentelijke evenementen en feestelijkheden worden dranken te koop aangeboden.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

 

Financiële weerslag

De ontvangsten uit de verkoop van dranken worden geboekt op registratiesleutel 0710/70200000.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om tijdens de Nieuwjaarsdrink en andere gemeentelijke evenementen in de periode 2019 - 2025 alle dranken te koop aan te bieden aan 1,50 euro per consumptie met uitzondering van cava en streekbier aan 3,00 euro per consumptie. Dranken zijn contant betaalbaar tegen afgifte van consumptiebonnen.

 

Art.2:

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Burgerzaken

 

Bevolking/Burgerlijke stand

P.36.Dossiernaam: CLB Mechelen gebruik CB Tremelo
Onderwerp: CLB Mechelen wil gebruik maken van consultatiebureau

 

Feiten en context

Het CLB Mechelen wenst gebruik te maken van de locatie van Kind & Gezin, gelegen in de Hilstraat nr. 7, 3120 Tremelo. Vanaf januari 2019 zou het CLB graag volgende maandagen organiseren om de ouders van de kleuters te kunnen ontvangen:

- 21/01/2019

- 18/02/2019

- 25/02/2019

- 25/03/2019

- 20/05/2019

- 27/05/2019

- 17/06/2019

Door het schepencollege werd een fiat gegeven.

 

Argumentatie

Vanaf januari 2019 zou het CLB graag enkele maandagen organiseren om de ouders van de kleuters te kunnen ontvangen. De gevraagde locatie is beschikbaar voor de gevraagde periode. Voor het CLB biedt dit de kans om nauwer samen te werken voor een optimale begeleiding van de kinderen die eerst door het team van Kind en Gezin opgevolgd worden en nadien door hen.

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art.1:

Bijgaande overeenkomstvoorwaarden voor het gebruik van de locatie van K&G, Hilstraat 7 goed te keuren inclusief het vastgelegd tarief, zijnde 6 euro per uur met een maximum van 250 euro per 6 maanden.

 

Art.2:

Aan de verantwoordelijke van het CLB een sleutel van de locatie ter beschikking te stellen en de nodige uitleg te geven zodoende dat de werking van CLB als K&G optimaal kan verlopen.

 

Art.3:

Het college van burgemeester zal de verdere afhandeling doen van dit besluit.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Burgerzaken

 

BKO

P.37.Dossiernaam: Retributiereglement Kinderclub Pimpernel
Onderwerp: Goedkeuring retributiereglement Kinderclub Pimpernel

 

Voorgeschiedenis

29 maart 1994: goedkeuring door de gemeenteraad van het project 'Buitenschoolse kinderopvang'

22 mei 2014: intrekking en herneming gemeenteraadsbeslissing over de vaststelling van het retributiereglement voor de ouderbijdragen voor buitenschoolse kinderopvang bij Pimpernel.

1 september 2016: invoering reserveringssysteem voor - en naschoolse kinderopvang bij Pimpernel.

28 september 2017: intrekking en herneming retributiereglement Kinderclub Pimpernel aanpassing bedrag boete voor- en naschoolse kinderopvang.

 

Feiten en context

De retributie is van kracht vanaf 1 januari 2019 tot en met 31 december 2024.

Kinderclub Pimpernel organiseert lezingen en vormingen ten behoeve van haar medewerkers om de kwaliteit van de kinderopvang steeds te verbeteren en actueel te houden. Vaak is de kostprijs hiervoor aanzienlijk. Omdat bepaalde lezingen ook interessant kunnen zijn voor een breder publiek, bv. ouders, leerkrachten, ... kunnen deze, indien gepast, door externen bijgewoond worden. Zij betalen dan een bijdrage in de organisatiekosten.

 

Juridische grond

          21 oktober 2016: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vergunningsbesluit van 22 november 2013, het Subsidiebesluit van 22 november 2013, het Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014, het Subsidiebesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en het Procedurebesluit Buitenschoolse Opvang van 19 december 2014.

          18 oktober 2018: nieuwsbrief Kind en Gezin, meer bepaald over de vaststelling van de minima en maxima voor de prijzen 2019 in groepsopvang met een IBO subsidie.

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

Het huidige retributiereglement is van kracht tot en met 31 december 2018.

Opdat de continuïteit van de dienstverlening niet in het gedrang komt, moet het voor de volgende legislatuur worden vastgesteld.

Alle bepalingen in het huidige huishoudelijk reglement blijven van toepassing maar worden aangepast of aangevuld met de bepalingen uit dit retributiereglement d.d. 29 november 2018.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen en Diane Coekaerts

8 onthoudingen: Paul Dams, Marc Verlinden, Elynn Van Uffel, Chris Lievens, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans en Diane Van Brussel

 

Art. 1:

De retributie is verschuldigd door de persoon wiens kind(-eren) wordt/worden begeleid in de locaties van Kinderclub Pimpernel

De kinderopvang wordt aangerekend:

- 's morgens vanaf het ogenblik dat het kind toekomt in de opvang tot 08:30 uur. Pimpernel houdt toezicht over de kinderen tot ze van de autobus stappen aan de school.

- 's avonds voor alle kinderen vanaf 16:30 uur. De kinderen staan onder toezicht van PImpernel vanaf het ogenblik dat ze op de autobus naar de bko-locaties stappen. Ingeval de autobus voor 16:30 uur bij de bko-locatie toekomt, en de ouders halen hun kind op voor 16:30 uur, wordt 1 euro aangerekend.

- op de vrijdagmiddag start de aanrekening van de kinderopvang om 15:30 uur. Is de autobus voor 15:30 uur bij de bko-locatie en de ouders halen hun kind op voor 15:30 uur, wordt 1 euro aangerekend.

- op woensdagmiddag start de aanrekening van de kinderopvang om 12:30 uur. Ingeval de autobus voor 12:30 uur bij de bko-locatie toekomt en de ouders halen hun kind op voor 12:30 uur, wordt 1 euro aangerekend.

 

Art. 2:

De retributie bedraagt vanaf 1 januari 2019 en eindigend op 31 december 2025 :

- tijdens de voor - en naschoolse opvang:

          1 euro per begonnen half uur per kind

- tijdens de schoolvrije dagen en vakantiedagen:

          12 euro voor de ganse dag (meer dan 6 uur)

          7 euro voor een halve dag (tussen 3 en 6 uur)

          4 euro voor een verblijf van minder dan 3 uur

- op woensdagnamiddag:

          1 euro per begonnen half uur per kind met een maximum van 12 euro per dag.

Art. 3:

Bij gelijktijdige opvang van kinderen uit hetzelfde gezin wordt er een korting van 25% op de ouderbijdrage toegestaan. Indien bij de tussenberekeningen hierdoor decimale getallen ontstaan, zullen deze decimalen (max. 2 cijfers na de komma) meegedragen worden tot aan het eindtotaal. Op het eindtotaal zullen de normale afrondingsregels toegepast worden, zijnde: indien kleiner dan 0,5 naar de lagere eenheid, indien 0,5 of hoger naar de hogere eenheid.

 

Art. 4:

Na uitputting van de zes jokers die de ouders per kind per schooljaar in het reserveringssysteem voor- en naschoolse opvang ter beschikking krijgen, wordt vanaf de zevende keer dat een kind ondanks een reservering niet naar de opvang komt of dat een kind zonder reservering naar Pimpernel komt, een boete van 2 euro aangerekend.

 

Art. 5:

Na uitputting van de drie jokers die de ouders per kind per schooljaar in het reserveringssysteem voor de schoolvrije en vakantiedagen ter beschikking krijgen, wordt vanaf de vierde keer dat een kind ondanks reservering niet naar Pimpernel komt, een boete van 5 euro aangerekend bij de kostprijs van de gereserveerde opvangdag. Voor een kind dat aanwezig is tijdens de schoolvrije of vakantiedag zonder reservering wordt onmiddellijk een boete van 5 euro aangerekend bovenop de ouderbijdrage.

 

Art. 6

Ouders krijgen per kind per schooljaar drie jokers ter beschikking die kunnen worden ingezet wanneer ze hun kind na 19 uur ophalen. Vanaf de vierde keer dat het kind laattijdig wordt opgehaald, wordt een boete van 8 euro aangerekend.

 

Art. 7

Het sociaal tarief kan toegekend worden door het organiserend bestuur als de financiële situatie van de ouders daartoe aanleiding geeft; meer specifiek zal het sociaal tarief toegekend worden aan:

1. eenoudergezinnen met een vervangingsinkomen of met een leefloon;

 

2. eenoudergezinnen in functie van het aantal kinderen ten laste en het maximaal netto belastbaar inkomen volgens de criteria uit onderstaande tabel:

 

Aantal kinderen ten laste

Max. netto belastbaar inkomen

1

21.499 EUR

2

25.464 EUR

3

29.424 EUR

meer dan 3

33.384 EUR

 

3. Eenoudergezinnen met een beroepsinkomen, aanvullend met een vervangingsinkomen in functie van het aantal kinderen ten laste en het maximaal netto belastbaar inkomen volgens de criteria uit onderstaande tabel:

Aantal kinderen ten laste

Max. netto belastbaar inkomen

1

21.499 EUR

2

25.464 EUR

3

29.424 EUR

meer dan 3

33.384 EUR

 

4. Tweeoudergezinnen in functie van het aantal kinderen ten laste en het maximaal gezamenlijk netto belastbaar inkomen volgens de criteria uit onderstaande tabel:

Aantal kinderen ten laste

Max. netto belastbaar inkomen

1

22.232 EUR

2

26.196 EUR

3

30.156 EUR

meer dan 3

34.116 EUR

 

Onder kinderen ten laste wordt verstaan: het aantal kinderen waarvoor de aanvrager kinderbijslag ontvangt. Het sociale tarief dient via een geargumenteerd verzoek van de ouder(s) aangevraagd te worden. Elke aanvraag dient vergezeld te zijn van een recente gezinssamenstelling en een kopie van het recentste aanslagbiljet personenbelasting. Elke aanvraag leidt tot de samenstelling van een administratief dossier. De dossiers moeten kunnen worden ingekeken en beoordeeld door Kind en Gezin. Het toegekende sociaal tarief zal per 1 januari worden geëvalueerd.

De aangerekende tarieven voor ouders die een sociaal tarief toegekend krijgen zijn:

- tijdens voor- en naschoolse opvang: 0.50 € per begonnen halfuur per kind.

- tijdens de schoolvrije dagen en vakantiedagen:

* 6,00 € voor de ganse dag (meer dan 6 uur),

* 3,50  € voor een halve dag (tussen 3 en 6 uur),

* 2,00 € voor een verblijf van minder dan 3 uur.

De 25 % korting bij gelijktijdige opvang van kinderen uit hetzelfde gezin is cumuleerbaar met het sociaal tarief

 

Art. 8

De ouderbijdragen kunnen jaarlijks op 1 januari verhoogd worden met de procentuele stijging van het gezondheidsindexcijfer van zodra de gecumuleerde stijging resulteert in een verhoging van minstens 0,12 euro op het minimale basisbedrag voor een hele dag.

 

Art. 9

In uitzonderlijke gevallen kan Kinderclub Pimpernel een koek aanbieden aan een kind dat bv. op woensdagmiddag geen boterhammetjes bij heeft. Hiervoor wordt dan 0,50 euro/stuk aangerekend.

 

Art. 10

Per kledingstuk, eigendom van Kinderclub Pimpernel, dat niet binnen de week na de dag van de uitlening wordt terug bezorgd, wordt een boete van 5 euro aangerekend.

 

Art. 11

Tijdens de eerste volledige werkweek van de lopende maand ontvangen de ouders de factuur van de voorbije maand. Deze factuur zal alleszins duidelijk de afrekening van de opvang en van de eventuele extra's zoals uitstappen, zwemmen, koek,... vermelden.

Eventuele onenigheden in verband met het vermelde bedrag zijn te bespreken met de verantwoordelijke.

 

Art. 12

De facturen worden betaald door middel van een Europees betalingsmandaat. Bij uitzondering en na overleg met de verantwoordelijke kan toegestaan worden te betalen door middel van overschrijving.

 

Art. 13

Voor het bijwonen van lezingen, vormingen of workshops, georganiseerd door Kinderclub Pimpernel betalen externen een bijdrage in de organisatiekosten van:

- 3 euro in de kostprijs van de organisatie van 0 tot 250 euro

- 5 euro in de kostprijs van de organisatie vanaf 251 euro

 

Dit retributiereglement wordt bezorgd

- aan de gebruikers van Kinderclub Pimpernel

- de financiële dienst

- de toezichthoudende overheid

 

Art.14

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 november 2018

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.38.Dossiernaam: VZW VTT: begroting 2019
Onderwerp: VZW VTT: goedkeuring begroting 2019

 

Voorgeschiedenis

19 december 2013: de gemeenteraad keurt de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije tijd Tremelo goed.

 

Feiten en context

Er is een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW vrije tijd Tremelo

 

Juridische grond

19 december 2013: de gemeenteraad keurt de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije tijd Tremelo goed.

Artikel 31 van de statuten van EVA VZW vrije tijd Tremelo: de begroting dient jaarlijks voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

7 november 2018: de algemene vergadering van het EVA VZW vrije tijd Tremelo keurt de begroting 2019 goed.

 

Argumentatie

Sinds de oprichting van het EVA VZW vrije tijd Tremelo op 19 december 2013 dient er jaarlijks een begroting goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0740/64910000

1419/004/001/004/001

22500

22500

075099/64910000

1419/004/007/006/001

22500

22500

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de begroting 2019 van het EVA VZW vrije tijd Tremelo goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/02/2019