Zitting van 30 april 2015

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Marc Verlinden: Voorzitter;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Nick De Rijck, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans, Christoph Torfs: Raadsleden;

Paula Aelbrecht: Waarnemend gemeentesecretaris;

Verontschuldigd:

Theo Ceulemans: Gemeentesecretaris;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

Vanaf punt P.16 verlaat Paul Vandyck, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.17 vervoegt Paul Vandyck, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering 26 maart 2015

 

Voorgeschiedenis

26 maart 2015: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 26 maart 2015 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening/Mobiliteit

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 201438. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201438 van verkavelingsaanvraag Pieter Goeron voor het perceel gelegen hoek Leuvensebaan met Kruisstraat 237, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie B nr. 260 D.

 

Voorgeschiedenis

● Ontvangstbewijs 30 oktober 2014: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkaveling gelegen hoek Kruisstraat 237 met Leuvensebaan, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 260 D

● Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201438

● Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 28 november 2014 tot 28 december 2014. Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen hoek Leuvensebaan/Kruisstraat 237, 3120 Tremelo en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 260 D.

 

Juridische grond

● Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen. Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

● Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Belgacom, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Leuvensebaan ter hoogte van de Kruisstraat 237, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond. Zoals duidelijk staat aangeduid als zone A op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1.

Het wegtracé van de Leuvensebaan/Kruisstraat 237, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 00 a 83 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201438 voor het perceel gelegen, hoek Leuvensebaan met Kruisstraat 237 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 260 D, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Belgacom, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.5.Dossiernaam: Principeakkoord ruil eigendom ikv nieuwbouw BRT
Onderwerp: Principeakkoord over de ruil van eigendommen ikv de bouw van een nieuw zonecommissariaat voor de politiezone BRT

 

Voorgeschiedenis

De voorbije jaren werd werk gemaakt van een ontwerpopdracht voor de bouw van een nieuw zonecommissariaat van de politiezone BRT (5399).

Initieel zou dit nieuw zonecommissariaat gebouwd worden op de huidige locatie op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kruisstraat te Tremelo.

Logistiek is het moeilijk om het bestaand commissariaat tijdelijk te verhuizen.

Bovendien blijkt uit de voorstudie dat de kosten voor een deelse verbouwing en geïntegreerde en gefaseerde vernieuwbouw erg hoog zullen oplopen.

Er wordt uitgekeken naar een andere oplossing.

Eén van de denkpistes omvat het ruilen van de gronden van de site gemeentelijke turnzaal met de huidige site van het commissariaat in de Kruisstraat.

 

Feiten en context

          Via een uitgeschreven procedure voor het aanstellen van een ontwerper voor de bouw van een nieuw zonecommissariaat te Tremelo wordt de opdracht toegewezen aan de Tijdelijke Handelsvennootschap Politiezone BRT, Regentiestraat 74  9100 Sint-Niklaas.

          De bestaande gemeentelijke turnzaal in de Kruisstraat te Tremelo verkeert in zeer slechte staat.

          Het gemeentebestuur wenst deze turnzaal niet te vernieuwen in het vooruitzicht van de geplande nieuwe sportinfrastructuur aan de Vinneweg gelegen binnen de contouren van het ontwerp RUP Kalvenne.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet betreffende de gemeentelijke bevoegdheid om aangelegenheden van gemeentelijk belang

 

Advies

Het politiecollege van de politiezone BRT, geeft een gunstig advies om het nieuw commissariaat in te planten op de plaats van de huidige turnzaal met bijhorende parking in de Kruisstraat nr. 35.

Bij akkoord zou er tussen de gemeente Tremelo en de politiezone een eigendomsoverdracht via ruil kunnen plaatsvinden van enerzijds de turnzaal met bijhorende parking (of een deel van de parking) en anderzijds het huidige zonecommissariaat met logementswoningen.

 

Argumentatie

De kosten voor de bouw van een nieuw zonecommissariaat van poltitiezone BRT, op de huidige locatie in de Kruisstraat 24 te Tremelo, zouden hoog oplopen.

Bij het bouwproces van een deelse verbouwing en/of geïntegreerde vernieuwbouw zijn verschillende fases nodig evenals tijdelijke verblijven in containers.

De inplanting van het nieuw gebouw op de plaats van de huidige gemeentelijke turnzaal in de Kruisstraat nr 35 met bijhorende parking of een deel van de parking, kan deze kosten drukken. De politiediensten kunnen tijdens de nieuwbouw dan in het bestaande gebouw blijven.

De turnzaal is momenteel in zeer slechte staat.

Met in het vooruitzicht de bouw van een nieuwe sportinfrastructuur in de omgeving van de Vinneweg zou de bestaande gemeentelijke turnzaal niet worden herbouwd.

Een nieuw zonecommissariaat op de voornoemde locatie sluit ook aan bij het politiegebouw in de Kruisstraat 31 waar de staf van de politiezone al is gehuisvest.

De gemeente heeft nood aan lokalen voor verenigingen en aan opvangmogelijkheden.

Het gebouw van het huidige zonecommissariaat met logementswoningen lenen zich hiertoe mits wat aanpassingen.

De eigendomsoverdracht kan via ruil worden geregeld.

Voordat de ontwerper de studie met het gegeven van herlocalisatie verder uitwerkt wordt aan de gemeenteraad een principeakkoord gevraagd.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

3 stemmen tegen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De principiële goedkeuring wordt verleend voor een eigendomsoverdracht via ruil van enerzijds de turnzaal met bijhorende parking (of een deel van de parking) op de Kruisstraat 35 en anderzijds het huidige zonecommissariaat met logementswoningen in de Kruisstraat 24.

 

Art. 2:

Er zal overgegaan worden tot ruil indien de schattingsverslagen positief uitvallen voor de gemeente.

 

Art. 3:

Van deze beslissing in kennis te stellen:

- de dienst grondgebiedzaken Tremelo;

- de korpschef van politiezone BRT, de heer Patrick Truyens.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.6.Dossiernaam: FINILEK - Kapitaalverhoging Publi-T
Onderwerp: FINILEK / Kapitaalverhoging Publi-T

 

Voorgeschiedenis

24 maart 2015: brief van Finilek met verzoek tot onderschrijving van een geplande kapitaalverhoging Publi-T voor een bedrag van 73.030,77 euro.

 

Feiten en context

Publi-T cvba werd in 2001 opgericht en heeft als opdracht het beheer van het aandeel van de Belgische lokale overheden in Elia, de nationale beheerder van het transportnet voor elektriciteit, alsook de regionale beheerder van sommige distributienetten. Publi-T waakt als strategische aandeelhouder permanent over de belangen van de gemeentelijke sector in dit marktsegment.

Naast beheerder van zijn netinfrastructuur treedt Elia op als systeembeheerder. In die rol moet Elia onder meer toezien op het evenwicht tussen de productie en het verbruik van elektriciteit. Elia ontwikkelt ook initiatieven om de werking van de elektriciteitsmarkt te verbeteren.

De gevraagde kapitaalverhoging heeft een dubbele aanleiding: enerzijds de terugbetaling van verschillende bankleningen in september 2015 en anderzijds de verwachte kapitaalverhoging van Elia rond 2016-2017 voor de financiering van verschillende grote infrastructuurprojecten die moeten bijdragen tot de bevoorradingszekerheid van elektriciteit in België.

De raad van bestuur van Publi-T heeft beslist om deze operatie proportioneel te volgen zodat Publi-T blijvend kan instaan voor de Belgische publieke verankering van het transportnet voor elektriciteit.

Hiertoe dient nu op het niveau van Publi-T een kapitaalverhoging van 150 miljoen euro te worden doorgevoerd.

De gemeenten van Publi-T kunnen proportioneel intekenen op de kapitaalverhoging volgens de bestaande verhoudingen. Er wordt tevens een optie tot overintekening voorzien.

 

Juridische grond

Het gemeentedecreet, en in het bijzonder artikel 42;

Het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking;

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Finilek.

Finilek is op verzoek en voor rekening van de gemeente Tremelo aandeelhouder van Publi-T;

In de aangetekende brief van 24 maart 2015 van Finilek wordt de gemeenteraad gevraagd te beraadslagen over de onderschrijving door Finilek van de kapitaalverhoging van Publi-T;

De motiveringsnota van Publi-T die integraal deel uitmaakt van deze beslissing is bijgevoegd en bevat een uitgebreide toelichting over de aanleiding, context en belangrijkste kenmerken van de gevraagde kapitaalverhoging.

De kapitaalverhoging voor rekening van de gemeente Tremelo wordt door Finilek gefinancierd via vreemde middelen (bankfinanciering);

In het gemeentelijk budget dienen derhalve geen uitgavekredieten te worden voorzien;

Rekening houdend met het voor het boekjaar 2015 vooropgestelde dividend van 23,59 euro per aandeel bedraagt het verwachte bruto rendement op de nieuwe aandelen 5,30%. De raad van bestuur heeft tevens de betrachting het dividend per aandeel elk jaar met 2% te verhogen zodat dit rendement geleidelijk toeneemt.

 

Financiële weerslag

Er zijn geen budgettaire en boekhoudkundige verrichtingen verbonden aan de onderschrijving van het bedrag van de kapitaalverhoging.

 

BESLUIT

20 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

3 onthoudingen: Nick De Rijck, Luc Van Eesbeek en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

Finilek te verzoeken voor rekening van de gemeente Tremelo de kapitaalverhoging van Publi-T te onderschrijven voor een bedrag van 73.030,77 €.

 

Art.2.:

De gemeenteraad beslist, met algemene stemmen, voor zover sommige gemeenten-deelnemers Finilik niet verzoeken het voor hen voorziene bedrag van de kapitaalverhoging van Publi-T te onderschrijven, Finilek te verzoeken voor rekening van de gemeente Tremelo geen bijkomend bedrag te onderschrijven.

 

Art. 3:

In voorkomend geval, op eenvoudig verzoek van Finilek, een bijkomende waarborg te stellen voor het voor rekening van de gemeente Tremelo onderschreven bedrag.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.7.Dossiernaam: FINILEK - jaarvergadering 19 juni 2015
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

Feiten en context

24 maart 2015: aangetekende brief van Finilek tot uitnodiging tot de jaarvergadering op 19 juni 2015 met als agenda:

1.Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2014;

2.Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2014;

3.Goedkeuring van de jaarrekening 2014 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

5.Statutaire benoemingen;

De inhoud van de documentatie die met de uitnodiging werd meegestuurd.

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.

 

Juridische grond

15 juli 2005: gemeentedecreet art. 42;

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking;

Statuten van Finilek.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te geven over de agendapunten van de jaarvergadering van 19 juni 2015.

 

BESLUIT

eenparig

 

Enig artikel:

De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de jaarvergadering van 19 juni 2015 van de dienstverlenende vereniging Finilek.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.8.Dossiernaam: FINILEK - jaarvergadering 19 juni 2015 - volmacht
Onderwerp: Aanduiding van een volmachtdrager en plaatsvervanger, voorgesteld worden respectievelijk Elynn Van Uffel en Marc Verlinden

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Finilek;

 

Juridische grond

15 juli 2005: gemeentedecreet inzonderheid art. 42.

6 juli 2001: Vlaams decreet inzonderheid art. 44 1ste alinea, houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-deelnemers hun vertegenwoordiger(s) voor een (buitengewone) algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij gemeenteraadsbesluit moeten aanduiden uit de leden van de gemeenteraad.

Art. 24 van de statuten van Finilek.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient voor elke jaarvergadering de volmachtdrager van de gemeente aan te duiden om deel te nemen aan de vergadering van Finilek.

Voorgesteld wordt Elynn Van Uffel als volmachtdrager en Marc Verlinden als plaatsvervangend volmachtdrager.

 

BESLUIT

Elynn Van Uffel

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

4 stemmen tegen

Marc Verlinden

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad duidt Elynn Van Uffel aan als volmachtdrager van de gemeente Tremelo om deel te nemen aan de jaarvergadering van Finilek op 19 juni 2015.

 

Art. 2:

De gemeenteraad duidt Marc Verlinden aan als plaatsvervangend volmachtdrager van de gemeente Tremelo om deel te nemen aan de jaarvergadering van Finilek op 19 juni 2015.

 

Art. 3:

De gemeenteraad draagt de volmachtdrager van de gemeente Tremelo die zal deelnemen aan de vergadering van Finilek op haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.9.Dossiernaam: IVERLEK - alg. verg. / jaarverg. 19 juni 2015
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en vaststelling van het mandaat

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Feiten en context

9 april 2015: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iverlek die op 19 juni 2015 zal doorgaan in Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen;

Het dossier met documentatiestukken werd overgemaakt aan de gemeente Tremelo;

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013;

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient volgens voornoemd decreet zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering tevens jaarvergadering en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger dient vast te stellen;

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 19 juni 2015:

1.Verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2014

2.Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2014 (balans, resultatenrekening,

winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités

en de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2014

4.Hernieuwing aanwijzing aardgasdistributienetbeheerder door VREG

5.Statutaire benoemingen

6.Statutaire mededelingen.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist de vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 19 juni 2015 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake de agendapunten, cf. art.1;

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres (pdf) intercommunales@eandis.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.10.Dossiernaam: PBE - jaarvergadering 29 mei 2015
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij de PBE.

De volmachtdrager voor de algemene vergaderingen van de PBE werd reeds aangeduid tot het einde van de lopende legislatuur.

 

Feiten en context

26 maart 2015: brief met documentatie waarbij de PBE de gemeente Tremelo uitnodigt op de jaarvergadering van 29 mei 2015.

 

Juridische grond

6 juli 2001: decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Argumentatie

PBE vraagt om over de agendapunten te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook om het mandaat te willen bepalen van de volmachtdrager op de jaarvergadering.

De agendapunten zijn:

1. Jaarrekening 2014;

Bespreking van het verslag van de raad van bestuur;

Bespreking van het verslag van de commissaris en het college van commissarissen;

Goedkeuring van de jaarrekening; en

Bestemming van het resultaat.

2. Beslissing tot uitkering en betaalbaarstelling van een eerste dividend;

3. Beslissing tot uitkering en betaalbaarstelling van een tweede dividend;

4. Kwijting aan bestuurders, de commissaris-revisor en de leden van het college van commissarissen;

5. Statutaire benoemingen;

6. Vaststelling van het presentiegeld en de verplaatsingskosten;

7. Kennisgeving: toetredingen Infra-X-net en InfraGIS.

8. Rondvraag

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist de agendapunten van de jaarvergadering van de PBE van 29 mei 2015, zoals opgenomen in de uitnodiging van 26 maart 2015, worden op basis van de bekomen documenten en toelichtingsnota goedgekeurd, met dien verstande dat het agendapunt “Beslissing tot uitkering en betaalbaarstelling van een tweede dividend” voorwaardelijk wordt goedgekeurd onder de modaliteiten zoals hierna uiteengezet.

 

Het agendapunt “Beslissing tot uitkering en betaalbaarstelling van een tweede dividend” heeft betrekking op de uitkering en betaalbaarstelling van een dividend ten belope van een bedrag van EUR 21.719.082,90 alsook de aanvaarding van bepaalde betalingsmodaliteiten inzake de schuld die ontstaat ten gevolge van de uitkering en betaalbaarstelling van genoemd dividend, een en ander zoals opgenomen in de uitnodiging van 26 maart 2015 (het Tweede Dividend).

 

Voor dit agendapunt “Beslissing tot uitkering en betaalbaarstelling van een tweede dividend” geldt de goedkeuring onder de opschortende voorwaarde dat de secretaris van de jaarvergadering van de PBE voorafgaand aan de beslissing van de jaarvergadering met betrekking tot dit agendapunt heeft vastgesteld dat geen enkele van de aandeelhouders van de PBE (inclusief de aandeelhouders die niet op de jaarvergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn) een negatieve beslissing heeft voorgelegd waaruit blijkt dat de betrokken aandeelhouder niet instemt met het Tweede Dividend, met dien verstande dat het loutere niet nemen van een beslissing niet beschouwd kan worden als een negatieve beslissing en dat een voorwaardelijke goedkeuring overeenkomstig de bepalingen hierboven evenmin als een negatieve beslissing kan worden beschouwd.

 

Indien de secretaris van de jaarvergadering van de PBE voorafgaand aan de jaarvergadering heeft vastgesteld dat bovenstaande voorwaarde niet is vervuld, wordt het agendapunt “Beslissing tot uitkering en betaalbaarstelling van een tweede dividend” geacht niet door de gemeente te zijn goedgekeurd en dient de volmachtdrager dienovereenkomstig een negatieve stem uit te brengen met betrekking tot dit agendapunt op de jaarvergadering.

 

Art. 2:

Aan de effectieve volmachtdrager en in voorkomend geval de plaatsvervangende volmachtdrager wordt mandaat verleend om op de jaarvergadering van 29 mei 2015 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en hiervan kennis van te geven aan de PBE, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek, ter attentie van de heer Paul Bouwens.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: INTERLEUVEN - algemene vergadering 27 mei 2015
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente bij Interleuven.

 

Feiten en context

26 maart 2015: uitnodiging voor de algemene vergadering van Interleuven op woensdag 27 mei 2015 met als agenda:

1.Samenstelling van het bureau.

2.Goedkeuring verslag algemene vergadering dd. 25.06.2014.

3.Verslag over de activiteiten 2014.

4.Jaarrekening per 31.12.2014 – verslag van de Commissaris-Revisor.

5.Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten.

6.Kwijting te verlenen aan bestuurders en Commissaris-Revisor.

7.Provinciale bijdrage voor werkingskosten 2015 cfr. art. 14.1. van de statuten.

8.Ontslag Renate Hufkens – bestuurder met raadgevende stem.

Aanduiding bestuurder met raadgevende stem binnen de groep van gemeentevennoten met meer dan 30.000 inwoners.

9.Aansluiting OCMW Scherpenheuvel-Zichem.

10.Diversen.

 

Juridische grond

Gemeentedecreet

6 juli 2001: decreet houdende intergemeentelijke samenwerking;

Gecoördineerde statuten van Interleuven;

Het decreet van 6/7/2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeenten op de algemene vergadering waar deze gemeente bij aangesloten is, aangeduid wordt door de gemeenteraad voor de volledige duur van de legislatuur, met dien verstande dat de vaststelling van het mandaat wel voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad dient te worden genomen;

 

Advies

Overwegende dat de gemeenteraad deze agendapunten heeft besproken en om hiernavolgende redenen ter zake het volgende standpunt inneemt.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient volgens voornoemd decreet zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen;

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de agenda van de algemene vergadering van 27.05.2015 van Interleuven als volgt vast te stellen :

-goedkeuring van alle agendapunten van de algemene vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Financiële zaken

 

Secretariaat

P.12.Dossiernaam: EcoWerf - algemene vergadering 17 juni 2015
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en bepaling van haar mandaat, voorgesteld wordt Diane Willems.

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

 

Feiten en context

16 april 2015: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van EcoWerf die op 17 juni 2015 plaatsheeft in de kantoren van EcoWerf; met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van EcoWerf bevat volgende punten:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergadering van 19 november 2014

3.Jaarverslag 2014

*Verslag van de activiteiten

*Jaarrekening per 31/12/2014 – verslag van de commissarisrevisor

*Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4.Verwerking van de resultaten

5.Decharge bestuurders

6.Opvraging provinciale bijdrage werkingskosten 2014 – cfr. artikel 15.1 van de statuten

7.Diversen

 

6 juli 2001: art.44 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeente op de Bijzondere Algemene Vergadering waar de gemeente Tremelo bij aangesloten is, aangeduid wordt door de gemeenteraad en dat deze aanstellingsprocedure herhaald wordt voor elke Bijzondere Algemene Vergadering.

 

6 juli 2001: art.44 van het decreet voorziet eveneens dat tegelijkertijd het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden vastgesteld;

 

Derhalve dient er voor de algemene vergadering van 17 juni 2015 een vertegenwoordiger aangeduid te worden en dient het mandaat van deze vertegenwoordiger te worden vastgelegd;

 

Juridische grond

15 juli 2005: het Gemeentedecreet;

akte van oprichting van de opdrachthoudende vereniging EcoWerf;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013;

22 december 1986: wet betreffende de intercommunales en de bepalingen van het decreet van 1 juli 1987 betreffende de werkwijze van, de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van de intercommunale;

 

Advies

De gemeenteraad heeft alle voormelde agendapunten besproken en neemt ter zake het volgende standpunt in: akkoord met alle agendapunten.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient volgens voornoemd decreet zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vertegenwoordiger vaststellen;

 

BESLUIT

Diane Willems

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

5 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist mevrouw Diane Willems, na geheime stemming, aan te duiden als vertegenwoordiger op de Algemene Vergadering van EcoWerf van 17 juni 2015.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist het mandaat van de vertegenwoordiger inzake de Algemene Vergadering van 17 juni 2015 van EcoWerf als volgt vast te stellen:

Goedkeuring van alle agendapunten van de Algemene Vergadering zijnde:

1.Samenstelling van het bureau

2.Goedkeuring verslag van de vorige vergadering van 19/11/2014

3.Jaarverslag 2014

*Verslag van de activiteiten

*Jaarrekening per 31/12/2014 – verslag van de commissarisrevisor

*Balans, resultaten, winstverdeling en waarderingsregels

4.Verwerking van de resultaten

5.Decharge bestuurders

6.Opvraging provinciale bijdrage werkingskosten 2014 – cfr. artikel 15.1 van de statuten

7.Diversen

 

Art. 3:

De gemeenteraad beslist deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift over te maken aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.13.Dossiernaam: Rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel
Onderwerp: Kennisname mededeling Agentschap Binnenlands Bestuur van 11 maart 2015.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.14.Dossiernaam: Fuifreglement
Onderwerp: Goedkeuring nieuw fuifreglement.

 

Voorgeschiedenis

20 maart 2008: gemeenteraadsbeslissing goedkeuring fuifreglement.

 

Feiten en context

Het fuifreglement is noodzakelijk om de georganiseerde fuiven veilig te laten verlopen en de overlast te beperken.

 

Juridische grond

1 januari 2013: regelgeving met betrekking tot geluidsnormen bij muziekactiviteiten.

 

Advies

01.04.2015: advies van de gemeentelijke jeugdraad (zie bijlage)

 

Argumentatie

Er zal één intergemeentelijk fuifreglement worden gehandhaafd binnen de BRT-zone.

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 stemmen tegen: Tjorven Puype en Alain Verschaeren

2 onthoudingen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist het nieuwe fuifreglement, dat met deze beslissing een geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

Het fuifreglement treedt in werking op 1/05/2015.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Financiën

P.15.Dossiernaam: Beheersovereenkomst Gemeente Tremelo - AGBT
Onderwerp: Beheersovereenkomst Gemeente Tremelo - AGBT

 

Voorgeschiedenis

          De gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2013 betreffende de definitieve goedkeuring van de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo.

          Ministerieel besluit van 15 januari 2014 houdende goedkeuring van de wijzigingen in de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo aangebracht op de Raad van Bestuur van 04 juli 2013 en op de gemeenteraad van 26 september 2013.  Middels deze statutenwijziging  conformeert het autonoom gemeentebedrijf Tremelo haar werking en haar statuten aan de bepalingen van het gemeentedecreet.

 

Juridische grond

          De bepalingen van het gemeentedecreet.

 

Argumentatie

De gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2013 betreffende de definitieve goedkeuring van de gewijzigde statuten van het autonoom gemeentebedrijf Tremelo bepaalt in artikel 8 dat, na onderhandelingen, het autonoom gemeentebedrijf met de gemeente een beheersovereenkomst dient af te sluiten.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Paul Dams, Vital Van Dessel, Marie-Louise Maes, Diane Willems, Bert De Wit, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Mark Wouters, Marc Verlinden, Bertrand Eraly, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Kim Van Nuffelen, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Frederik Laeremans en Christoph Torfs

2 stemmen tegen: Nick De Rijck en Luc Van Eesbeek

 

Art. 1:

De beheersovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en het Autonoom Gemeentebedrijf Tremelo - die met deze beslissing één geheel uitmaakt - goed te keuren.

 

Art. 2:

Het College van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing, namelijk het afsluiten en ondertekenen van voornoemde goedgekeurde overeenkomst.

 

Art. 3:

De provinciegouverneur  in kennis te stellen van  dit besluit op de wijze zoals bepaald in artikel 252, §1 vanhet gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Secretariaat

P.16.Dossiernaam: Bijkomend agendapunt - gemeenteraadslid Kris Torfs
Onderwerp: Ingediend overeenkomstig art. 22 van het gemeentedecreet:

Voorstel om het concept van speelstraten, te promoten, te herlanceren en te herbenoemen naar Tremelose "Zomerstraten". In 2010 werden in onze gemeente de eerste "speelstraten" gelanceerd. Deze zijn daarna blijkbaar aan een stille dood gestorven. Om het concept nieuw leven in te blazen willen wij vanuit SP.A-Groen een nieuw idee lanceren: De Tremelose "Zomerstraten".

 

Voorgeschiedenis

21 april 2015: schrijven van gemeenteraadslid Kris Torfs. Hij wenst een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 30 april 2015.

 

Juridische grond

art. 22 van het gemeentedecreet

 

Argumentatie

Omdat speelstraten zich voornamelijk richt tot alleen spelende kinderen willen wij met het lanceren van de “zomerstraten” ruimer en breder gaan. Naar analogie van “speelstraten en leefstraten” willen wij graag op deze trend meegaan en er een mix van maken. Tientalle steden en gemeente geven de inwoners de ruimte om hun straat voor bepaalde tijd af te sluiten. Niet alleen om kinderen te laten spelen, maar ook om nieuwe bureninitiatieven op te zetten. Met sp.a-groen willen we daarom de inwoners van onze gemeente de kans geven om tijdens de zomermaanden hun straat autovrij te maken. Op deze manier werken we aan een betere verstandhouding tussen buren en laten we deze ook verbinden met elkaar. Mensen buiten krijgen door de straat aan hun te geven en meer sociale contacten laten leggen zijn mogelijke oplossingen in een steeds verzurende maatschappij.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 30 april 2015

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Secretariaat

P.17.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019