Zitting van 29 maart 2018

 

Aanwezig de dames en heren:

Paul Dams: Burgemeester;

Diane Willems, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck: Schepenen;

Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Nick De Rijck, Petra Vreys, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Luc Van Eesbeek, Tjorven Puype, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Kris Olemans, Paul Vermeylen, Geert Laporte, Liliane Van Muysen: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Diane Van Brussel: Raadslid;

Het proces-verbaal van vorige zitting wordt goedgekeurd.

 

Vanaf punt P.4 verlaat Kris Olemans, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.5 vervoegt Kris Olemans, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag gemeenteraadsvergadering 22 februari 2018

 

Voorgeschiedenis

22 februari 2018: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

15 juli 2005: Gemeentedecreet artikel 33. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 22 februari 2018 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden conform artikel 200 §3 Gemeentedecreet

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.3.Dossiernaam: RUP zonevreemde bedrijven
Onderwerp: Voorlopige vaststelling RUP zonevreemde bedrijven

 

Voorgeschiedenis

● Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 23 september 1997. Het werd gewijzigd en herzien bij besluit van 12 december 2003 en bij besluit van 17 december 2010. Voor wat betreft de bindende bepalingen werd het bekrachtigd bij decreten van 17 december 1997, 19 maart 2004 en 25 februari 2011.

Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen is een wetenschappelijk onderbouwde visie over hoe we in Vlaanderen met onze schaarse ruimte moeten omgaan om een zo groot mogelijke ruimtelijke kwaliteit te krijgen.  Het vormt sinds 1997 het kader voor het ruimtelijk beleid in Vlaanderen.

● Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams Brabant werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 6 november 2012.

Het ruimtelijk structuurplan Vlaams-Brabant schept een kader voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen van de provincie.

● Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van de gemeente Tremelo werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 januari 2012.

Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van de Gemeente Tremelo schept een kader voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen van de gemeente.  Het voorziet in z’n bindende bepalingen de opmaak van een gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor zonevreemde bedrijven.

● Het exclusiviteitscontract met Interleuven werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 februari 2008, waaronder punt 2.2: begeleiden van gemeentelijke RUP’s.

● Op 15 januari 2013 besliste het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo opdracht te geven aan Interleuven om te starten met de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemde recreatie onder de afgesloten overeenkomst van 11 maart 2008 'Exclusieve Dienstverlening'.

● Op 13 mei 2013 werd een specifieke informatieverzameling lokaal economisch onderzoek-behoefteonderzoek verstuurd naar bedrijven.  Er werd gevraagd een gedetailleerde bedrijfsfiche in te vullen en terug te sturen.

● Op 2 november 2013 werd de vraag herhaald.

● Het college nam vervolgens kennis van de ontvangen bedrijfsfiches.

● Op 24 maart 2015 gaf Interleuven een toelichting tijdens de collegezitting betreft het voorontwerp van het RUP.

● Op 10 oktober 2016 gaf Interleuven een toelichting tijdens de collegezitting betreft het voorontwerp van het RUP.

● Op 20 januari 2017 werd een email ontvangen van Interleuven met de melding dat op 19 januari 2017 de screeningsnota voor het RUP zonevreemde bedrijven overgemaakt werd aan de dienst MER met het oog op het bekomen van de lijst van de aan te schrijven adviesinstanties.

● Op 9 februari worden de adviesinstanties om advies gevraagd.

● Op 16 februari 2017 werd het advies ontvangen van landbouw en visserij omtrent de plan-MER screening.

● Op 9 maart 2017 werd het advies ontvangen van het Agentschap voor Natuur en Bos omtrent de plan-MER screening.

Het agentschap gaat akkoord met de inhoud en stelt vast dat er geen aanzienlijke milieueffecten op aanwezige natuurwaarden zullen veroorzaakt worden.

● Op 9 maart 2017 werd het advies ontvangen van de Provincie Vlaams Brabant omtrent de plan-MER screening.

Het agentschap gaat akkoord met de inhoud en stelt vast dat er geen aanzienlijke milieueffecten op aanwezige natuurwaarden zullen veroorzaakt worden.

● Aangezien op 30 maart 2017 nog geen advies was ontvangen van Ruimte Vlaanderen werd hen een herinneringsmail gestuurd.

● Op 31 maart 2017 werd een email ontvangen van Ruimte Vlaanderen dienst APL dat er geen advies zal uitgebracht worden tijdens de MER screening.

● Op 6 april 2017 werd een beslissing gevraagd aan de dienst MER omtrent de plan MER plicht.

● Op 17 mei 2017 werd een email ontvangen van de dienst MER met de beslissing omtrent de plan MER plicht.

Het besluit is dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

● Op 4 juli 2017 nam het college kennis van het ontheffingsbesluit van de dienst MER en besliste de noodzakelijke bekendmaking hieromtrent uit te voeren.

● Op 25 juli verklaarde het college zich akkoord met het voorontwerp van het RUP zonevreemde bedrijven en beslist na het raadplegen van de adviesinstanties de documenten voor te leggen op een plenaire vergadering die zal georganiseerd wordt op 17 oktober 2017 om 14u in de raadzaal van het gemeentehuis van Tremelo.

● Op 17 oktober 2017 vond de plenaire vergadering plaats.  Er werden adviezen ontvangen van de GECORO, het Agentschap voor Natuur en Bos, Toerisme Vlaanderen en Sport Vlaanderen alsook van de provincie.

● Op 21 november 2017 nam het college kennis van het verslag van de plenaire vergadering dat werd opgemaakt door d e ontwerper, Interleuven.

● Op 27 november 2017 werd het verslag van de plenaire vergadering doorgestuurd naar de adviesinstanties.

● Op 9 januari 2018 vindt in het gemeentehuis van Tremelo een vergadering plaats tussen Interleuven, de gemeente en de heer Leo Peeters.  De heer Peeters geeft in deze vergadering te kunnen niet meer geïnteresseerd te zijn en opname in het RUP.

● Op 6 februari 2018 beslist het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo het deelplan Leo Peeters niet verder op te nemen in het planproces.

●  Het College besliste in zitting van 13 maart 2018 het voorontwerp voor te leggen aan de gemeenteraad ter voorlopige vaststelling.

 

Feiten en context

In uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) is de gemeente Tremelo gestart met de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'zonevreemde bedrijven'.

 

Juridische grond

● Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht.  Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO  bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Er wordt vertrokken vanuit een ruimtelijk structuurplan op 3 niveaus: Vlaanderen, provincie en gemeente, rekening houdend met het principe van subsidiariteit. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.

● Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

● Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

● De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

● Het gemeentedecreet behandelt de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen en van de gemeenteraad.

● Sinds 1 mei 2017 is het "decreet van 1 juli 2016 tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het

planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten" in werking. Artikel 25 van het bijhorende "besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen" stelt dat ruimtelijke uitvoeringsplannen de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid zoals van kracht tot en met 30 april 2017 kunnen blijven volgen als cumulatief:

1 uiterlijk op 30 april 2017 het verzoek tot raadpleging bezorgd is aan de adviesinstanties;

2 uiterlijk op 31 december 2018 een plenaire vergadering, overeenkomstig de bepalingen van de voormelde codex, zoals deze van toepassing was op 30 april 2017, wordt gehouden.

Aan de eerste voorwaarde is voldaan. Ook aan de tweede voorwaarde moet voldaan worden. Indien uiterlijk op 31 december 2018 geen plenaire vergadering wordt gehouden, moeten de m.e.r.- en RUP-procedure opnieuw gestart worden volgens de geïntegreerde procedure zoals beschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zoals deze van toepassing is sinds 1 mei 2017.

 

Argumentatie

Het voorliggende RUP is besproken tijdens de plenaire vergadering.  Het kan voorlopig vastgesteld worden om vervolgens aan een openbaar onderzoek onderworpen te worden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het voorontwerp RUP zonevreemde bedrijven wordt voorlopige vastgesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 201747. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201747 van verkavelingsaanvraag van De Rijck Joseph Henri voor het perceel gelegen Veldonkstraat 188, 190, 192, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie C nrs. 521/l, m, h, f, e, n (afd.1).

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs 13 december 2017: aanvraag van de verkavelingsvergunning voor een nieuwe verkavelingsaanvraag gelegen Veldonkstraat 188, Veldonkstraat 190 en Veldonkstraat 192 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 521 L, (afd. 1) sectie C 521 M, (afd. 1) sectie C 521 H, (afd. 1) sectie C 521 F, (afd. 1) sectie C 521 E en (afd. 1) sectie C 521 N

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201747

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 19 januari 2018 tot 18 februari 2018.  Er werden 0 bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe percelen bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen Veldonkstraat 188, Veldonkstraat 190 en Veldonkstraat 192 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 521 L, (afd. 1) sectie C 521 M, (afd. 1) sectie C 521 H, (afd. 1) sectie C 521 F, (afd. 1) sectie C 521 E en (afd. 1) sectie C 521 N.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen.  Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

IInzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis, Elektrciteitsstraat 70, 2800 Mechelen.

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet, Liersesteenweg 2, 2800 Mechelen.

 

Argumentatie

Het behoort de Veldonkstraat 188, 3120 Tremelo, Veldonkstraat 190, 3120 Tremelo en Veldonkstraat 192, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren.  Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de af te stane strook, dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1.

Het wegtracé van Veldonkstraat 188, 3120 Tremelo, Veldonkstraat 190, 3120 Tremelo en Veldonkstraat 192, 3120 Tremelo, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2.

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 92 ca, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3.

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4.

Aan de verkavelingsaanvraag met referte 201747 voor het perceel Veldonkstraat 188, Veldonkstraat 190 en Veldonkstraat 192 en met kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie C 521 L, (afd. 1) sectie C 521 M, (afd. 1) sectie C 521 H, (afd. 1) sectie C 521 F, (afd. 1) sectie C 521 E en (afd. 1) sectie C 521 N, worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

- Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit, zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de door het beheerscomité van de intercommunale Eandis, Elektriciteitsstraat 70 te 2800 Mechelen, vastgesteld en toepasselijk verklaarde reglementering.

- De uitbreiding van het telefoonnet en de mogelijke voorzieningen voor telecommunicatie op kosten van de verkavelaar, volgens de opmeting en raming van de beherende maatschappij, Proximus, Area Hasselt, Hendrik Vanveldekenssingel 39 te 3500 Hasselt.

- De uitbreiding van het waterleidingsnet, op kosten van de verkavelaar, volgens opmeting, plan en raming van de Watergroep, H. Hooverplein 23 te 3000 Leuven.

- Voor de uitbreiding van het kabeldistributienetwerk zal de verkavelaar zich dienen te houden aan de voorwaarden gesteld door Telenet.

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5.

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5.Dossiernaam: SV 2017158. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 2017158 van stedenbouwkundige vergunning van Vandenbosch Glenda voor Dennenlaan 39, 3120 Tremelo, gekadastreerd afd. 1 sectie A nrs. 350 R, 350 H en 350 S.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning voor het project gelegen Dennenlaan 39, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1) sectie A nrs.  350 R, 350 H en 350 S.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 2017158.

          Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 19 januari 2018 tot 18 februari 2018. Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning.  De aanvraag is gelegen: Dennenlaan 39, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd.2 ) sectie A nrs. 350 R, 350 H en 350 S.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien

 

Argumentatie

Het behoort de Dennenlaan, 3120 Tremelo gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de aanvrager, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de aanvrager. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Dennenlaan, 3120 Tremelo zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 77ca 55, waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de aanvrager zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

- De aanvrager zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

Art. 4:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.6.Dossiernaam: Stedenbouwkundige verg.  2017168. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 2017168 van stedenbouwkundige aanvraag van L & R Projects bvba voor het slopen van 2 gebouwen en het bouwen van een handelsruimte met 6 appartementen op het perceel gelegen Betekomsestraat 2-Baalsebaan 334, 3128 Baal, gekadastreerd afd. 2 sectie C nrs. 308 M, N, 309 R.  Goedkeuring grondafstand.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning voor het project gelegen Betekomsestraat 2 - Baalsebaan 334, 3128 Baal, gekadastreerd (afd.) 2 sectie C nrs. 308 N, 309 R en 308 M (afd.).

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 2017168. Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 19 januari 2018 tot 18 februari 2018. Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het slopen van 2 gebouwen en het bouwen van een handelsruimte met 6 appartementen. De aanvraag is gelegen: Baalsebaan 334 en Betekomsestraat 2, 3128 Baal gekadastreerd (afd. 2) sectie C nrs. 308 M, N. 309 R.

In het dossier wordt een grondafstand voorzien van een perceel dat zal worden ingericht als publieke parkeerplaats en als trage verbinding richting de kerk en parochiezaal.  De gemeenteraad dient hierover een beslissing te nemen.

 

Juridische grond

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005

Het gemeentedecreet regelt de werking van de lokale besturen. Artikel 42 bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de zaak der wegen.  Dit betreft zowel de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging als de verbreding of de opheffing van bestaande gemeentelijke wegen.

          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 8 mei 2009

De VCRO vormt de basis van het ruimtelijk ordeningsrecht. Het is een grondige aanpassing van het decreet van 18 mei 1999 met integratie van de wet van 29 maart 1962.

De basisbeginselen van de VCRO bestaan uit de stelling dat de ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden.

Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.

Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit (art 4)

De bouwvergunning wordt stedenbouwkundige vergunning genoemd, met onderscheid in procedure van een ontvoogde gemeente (1999) en niet ontvoogde gemeente (1962).

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening stelt dat de gemeenteraad een beslissing neemt in de zaak der wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de verkavelingsaanvraag.

          Koninklijk besluit van 28 december 1972

Dit besluit bepaalt voor het Vlaamse gewest de algemene regelen voor de opmaak en tenuitvoerlegging van de door de minister voorlopig vastgestelde ontwerpgewestplannen en van de door de Koning vastgestelde gewestplannen.

          Koninklijk besluit van 7 april 1977 - Gewestplan Leuven

          De omzendbrief van 8 juli 1997 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en gewestplannen.

Deze omzendbrief bevat nadere richtlijnen over de bestemmingen in de gewestplannen.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwijzing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen.

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2005 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsaanvragen en aanvragen tot verkavelingswijziging (verv. BVR 9 september 2011, art. 1)

          Het grond- en pandendecreet van 27 maart 2009

De doelstelling van dit decreet bestaat erin om in elke gemeente voldoende sociale woningen te voorzien.

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd digitaal advies gevraagd aan de intercommunale Eandis: Eandis-Mech-Bouwadvies@Eandis.be

Inzake voorzieningen voor elektriciteit werd digitaal advies gevraagd aan de intercommunale Infrax: stedenbouwkundig.advies@infrax.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd digitaal advies gevraagd aan Proximus: advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd digitaal advies gevraagd aan de Watergroep: adviesverlening@dewatergroep.be

 

Argumentatie

Het behoort een toegang te voorzien voor traag verkeer vanaf het achtergelegen gebied.  Het behoort eveneens enkele parkings te voorzien ten behoeve van het publiek.  Dit door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de uitvoering zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

De aanvrager, die eveneens de vruchten plukt van de ontwikkeling, zal dienen in staan voor de uitvoering van de inrichting van het toekomstige openbaar domein.  Om het perceel bebouwbaar te maken zal de aanvrager de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.  Hij zal de nodige garanties dienen te geven dat het toekomstige openbaar domein wordt ingericht volgens de vergunning vooraleer hij uitvoering geeft aan het project.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De strook zoals aangeduid op bijgaand ontwerp (ca.606 m² over te dragen aan gemeente openbaar domein) gelegen Betekomsestraat 2 - Baalsebaan 334, 3128 Baal en gekadastreerd sectie C nrs. 308 N, M, 309 R (afd.2), dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van ca.606 m², waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de aanvrager, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de gemeentesecretaris.

§1. Deze akte dient verleden te worden vooraleer een woonentiteit te koop wordt aangeboden of het perceel aangewend wordt als bouwgrond.

§2. Een akte van grondafstand kan eveneens pas verleden worden wanneer er voor de infrastructuurwerken van wegenis, parking en aanhorigheden een bankwaarborg ten gunste van de gemeente Tremelo wordt gesteld ten bedrage van de raming van de werken, aangevuld met de nodige afschriften van de bindende akkoorden of betalingen voor de aanleg van nutsvoorzieningen en wegenis, indien van toepassing.  Deze borg wordt pas vrij gegeven na de voorlopige oplevering van de werken.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.7.Dossiernaam: Belasting op administratieve stukken
Onderwerp: Goedkeuring belastingreglement.

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraad 30 november 2017: Vaststelling belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken.

 

Juridische grond

          Artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet bepaalt dat het de bevoegdheid van de gemeenteraad is om belastingreglementen vast te stellen.

          Artikel 170 § 4 van de grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeenten.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie en gemeentebelastingen.

          De financiële toestand van de gemeente.

 

Argumentatie

Instructies van FOD Buitenlandse Zaken met betrekking tot een nieuwe superdringende leveringsprocedure voor paspoorten.  Naar aanleiding van een door de inwoners vaak gestelde vraag, werd met een nieuwe procedure voor paspoorten gestart.  Inwoners kunnen op werkdagen tot 15u30 op het gemeentehuis een paspoort aanvragen en ze kunnen het paspoort 4,5 uur later afhalen aan het loket in de Koloniënstraat 11, 1000 Brussel (vlakbij het Centraal station).  Het  is ook mogelijk om rechtstreeks bij dat loket de aanvraag in te dienen. De prijzen liggen in dat geval hoger met name 350,00 euro voor een volwassene en 320,00 euro voor minderjarige.  Een paspoort aangevraagd in de gemeente wordt aan de gemeente betaald (zie prijzen vastgesteld in dit belastingreglement) en een paspoort aangevraagd aan het loket in de Koloniënstraat wordt aan Buitenlandse Zaken betaald volgens de door hen vastgestelde prijzen, hierboven aangehaald.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Belasting adm. stukken

Actienummer

Krediet 2018

Vorderingen

0020/73150000

1419/001/001/001/001

165.000,00

bijkomend 310,00 euro / superdringend paspoort (volwassene)

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraadsbeslissing van 30 november 2017 wordt ingetrokken en hernomen als volgt. Er wordt vanaf heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2018 een contantbelasting geheven op het afleveren door het gemeentebestuur van administratieve stukken.

 

Art. 2:

De belasting en de eventuele verzendingskosten moeten bij de aanvraag van het stuk contant worden betaald, tegen afgifte van een betalingsbewijs. De contantbelasting is verschuldigd door de persoon die de aanvraag doet.

 

Art. 3:

De belasting wordt als volgt vastgesteld:

 

Aanmaakkosten

(door te storten aan FOD BZ)

Gemeente-

belasting

Vast recht

Totaal

1)      EIK vreemdelingen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

          duplicaat

€ 16,00

€ 7,00

 

€ 23,00

          dringende procedure (48u)

€ 84,00

€ 5,00

 

€ 89,00

          zeer dringende procedure (24u)

€127,60

€ 5,40

 

€ 133,00

          gewone procedure met biometrie

€ 19,20

€ 5,30

 

€ 24,50

2)      Immatriculatie attest vreemdeling

 

€ 1,00

 

€ 1,00

3)      Elektronische identiteitskaarten

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

          duplicaat

€ 16,00

€ 7,00

 

€ 23,00

          dringende procedure (48 u)

€ 84,00

€ 5,00

 

€ 89,00

          zeer dringende procedure (24u)

€ 127,60

€ 5,40

 

€ 133,00

4)      kids-ID's

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 6,40

 

 

€ 6,40

          dringende procedure (48 u)

€ 84,00

 

 

€ 84,00

          zeer dringende procedure (24 u)

€ 127,60

 

 

€ 127,60

          2de en volgende kids-ID voor kinderen van eenzelfde gezin en gelijktijdig aangevraagd en dringende of zeer dringende procedure

€ 55,60

 

 

€ 55,60

5)      reispassen volwassenen

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 71,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 81,50

          dringende procedure

€ 240,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 250,50

          superdringende procedure

€ 300,00

€ 10,00

 

€ 310,00

6)      reispassen kinderen onder 18 jaar

 

 

 

 

          gewone procedure

€ 41,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 51,50

          dringende procedure

€ 210,00

€ 10,00

€ 0,50

€ 220,50

          superdringende procedure

€ 270,00

€ 10,00

 

€ 280,00

7)      elektronische rijbewijzen

€ 20,00

€ 5,00

 

€ 25,00

8)      internationale rijbewijzen

€16,00

€ 5,00

 

€ 21,00

9)      kennisname persoonsgegevens

 

€ 1,00

 

€ 1,00

10)  trouwboekje (incl. huwelijksgetuigschrift)

 

€ 20,00

 

€ 20,00

11)  boekje voor wettelijk samenwonenden

 

€ 8,00

 

€ 8,00

12)  stedenbouwkundige inlichtingen onroerende goederen bij verkoop of eigendomsoverdracht (incl. stedenbouwkundig uittreksel)

 

€ 75,00

 

€ 75,00

13)  stedenbouwkundig uittreksel

 

€ 20,00

 

€ 20,00

14)  kopie A4

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,25

 

€ 0,25

          kleur per blad

 

€ 0,75

 

€ 0,75

15)  kopie A3

 

 

 

 

          zwart-wit per blad

 

€ 0,50

 

€ 0,50

          kleur per blad

 

€ 1,50

 

€ 1,50

16)  scannen plan > A3 en op USB drager klant plaatsen

 

€ 6,00

 

€ 6,00

17)  plotten/printen van een plan tot A0

 

€ 12,00

 

€ 12,00

18)  plotten/printen van een plan > A0, per begonnen halve meter extra

 

€ 6,00

 

€ 6,00

19)  jaarabonnement per post toegezonden dagorde gemeenteraad (incl. verzendingskosten)

 

€ 12,00

 

12,00

20)  jaarabonnement dagorde gemeenteraad per e-mail

 

gratis

 

gratis

 

Art. 4:

De kostprijs van per post verstuurde stukken is altijd ten laste van de aanvrager, ook als de afgifte zelf kosteloos is. Uitzondering: gratis voor openbare besturen, openbare instellingen en daarmee gelijkgestelde lichamen en indien bepaald in artikel 3 dat de prijs inclusief verzendingskosten is

 

Art. 5:

Zijn van belasting vrijgesteld:

21)  de stukken die krachtens een wet, een decreet, een K.B., een besluit van de Vlaamse regering of een andere overheidsverordening kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven.

22)  de stukken die aan behoeftige personen worden afgegeven: de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.

23)  de machtigingen met betrekking tot godsdienstige of politieke demonstraties.

24)  de stukken die als dusdanig reeds het voorwerp zijn van de heffing van een belasting of retributie ten behoeve van de gemeente krachtens een wet, decreet of verordening.

25)  de mededeling door de politie, aan de verzekeringsmaatschappijen, van de inlichtingen, omtrent het gevolg dat gegeven werd ter zake van verkeersongevallen op de openbare weg.

26)  geldigverklaring van aanvraagformulieren voor reductiekaarten voor grote gezinnen.

27)  de toelating aan minderjarigen om alleen naar het buitenland te reizen.

28)  alle stukken die vereist zijn voor eenieder die verklaart dat voormelde stukken dienen te worden voorgelegd om een tewerkstelling te bekomen, te kunnen solliciteren of aan examens of proeven deel te nemen met het oog op een eventuele aanwerving.

29)  de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmede gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut, sociale verzekeringsfondsen en ziekenfondsen.

 

Art. 6:

Bij gebreke aan contante betaling wordt de belasting door het College van Burgemeester en Schepenen ingekohierd.

 

Art. 7:

De belastingplichtige kan een bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend, en worden gemotiveerd en ondertekend. De indiening kan gebeuren door verzending of door overhandiging.  Deze indiening, moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden vanaf de datum van de inning van de belasting of wanneer de belasting een kohierbelasting wordt, binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien kalenderdagen na de indiening ervan.

 

Art. 8:

Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008, zijn de bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van belastingen, hoofdstukken I (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 7 tot 9 (rechtsmiddelen; invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratorium interesten; rechten en voorrechten van de schatkist; strafbepalingen) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft ondermeer de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover ze niet specifiek de belasting op de inkomsten betreffen.

 

Art. 9:

Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.8.Dossiernaam: Afrekening VZW VTT 2017
Onderwerp: Afrekening VZW Vrije Tijd Tremelo 2017

 

Juridische grond

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van een EVA VZW

Vrije Tijd Tremelo werd goedgekeurd.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de samenwerkingsovereenkomst tussen de

gemeente Tremelo en de EVA VZW VTT werd goedgekeurd.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de algemene vergadering van de VZW VTT

werd samengesteld.

27 februari 2014: gemeenteraadsbeslissing waarin de aanstelling van de raad van bestuur van de

VZW VTT werd goedgekeurd.

28 februari 2018: goedkeuring van de afrekening 2017 in de algemene vergadering van de VZW VTT.

 

Advies

De Algemene vergadering VZW VTT geeft een positief advies over de de afrekening 2017 van de

VZW VTT.

 

Argumentatie

In het begin van elk kalenderjaar dient er een afrekening voorgelegd te worden van het afgelopen jaar.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de rekening 2017 van de VZW VTT goed met als resultaat:

Beginsaldo 1/01/2017: € 18.724,81

Eindsaldo op 31/12/2017: € 13.875,52

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist dat de VZW VTT € 13.875,52 terug stort aan de gemeente.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.9.Dossiernaam: Oprichting interlokale vereniging "Fietseling"
Onderwerp: Oprichting interlokale vereniging "Fietseling"

 

Voorgeschiedenis

De participerende gemeenten (Begijnendijk, Herselt, Aarschot, Scherpenheuvel, Diest) die de vorige edities van de fietseling organiseerden hebben onderling beslist om met dit evenement te stoppen.

De gemeente Begijnendijk en de gemeente Herselt hebben de vraag gesteld aan de gemeente Tremelo om mee een nieuwe editie van de fietseling op te starten.

19 december 2017: het college beslist om in 2018 deel te nemen aan de organisatie van de fietseling samen met de gemeente Begijnendijk en de gemeente Herselt op zondag 12 augustus 2018.

13 maart 2018: het college keurt de oprichting van een interlokale vereniging "Fietseling" goed.

 

Juridische grond

De gemeenten Tremelo, Herselt en Begijnendijk richten een interlokale vereniging "Fietseling" op.

Een interlokale vereniging is een samenwerkingsovereenkomst zonder rechtspersoonlijkheid en haar werking wordt volledig bepaald door de overeenkomst tussen de leden die als statuten gelden.

De interlokale vereniging dient voor de realisatie van de fietseling.

Artikel 6 van het decreet van 6/07/2001 met betrekking tot de intergemeentelijke samenwerking stelt dat twee of meer gemeenten een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid kunnen vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te kunnen verwezenlijken.

 

Advies

De dienst vrije tijd is van mening dat de oprichting van een interlokale vereniging "Fietseling" noodzakelijk is om dit evenement te organiseren samen met de gemeente Begijnendijk en de gemeente Herselt.

 

Argumentatie

Het doel van een interlokale vereniging.

- samenwerken om te komen tot grotere grensoverschrijdende projecten

- realiseren van bovenlokale initiatieven.

- stimuleren van intergemeentelijke samenwerking.

- promotie van het regionaal aanbod.

Om de fietseling succesvol te kunnen organiseren is het noodzakelijk dat de gemeente Tremelo participeert in de interlokale vereniging "Fietseling".

 

Financiële weerslag

Elke deelnemende gemeente in de interlokale vereniging "Fietseling" dient een éénmalige bijdrage te storten van € 2500 er zal ook € 1 per inschrijving in de gemeente Tremelo overgemaakt worden aan de interlokale vereniging.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst over de oprichting van de interlokale vereniging "Fietseling" goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.10.Dossiernaam: Bijkomend agendapunt -  GR-lid Alain Verschaeren
Onderwerp: Openbare werken in het centrum van Baal, ingediend door Alain Verschaeren gemeenteraadslid Vlaams Belang Tremelo-Baal overeenkomstig art. 22 van het gemeentedecreet.

 

Voorgeschiedenis

18 maart 2018: mail van gemeenteraadslid Alain Verscharen. Hij wenst een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 29 maart 2018.

 

Feiten

- Gelet op de grote impact van de werken in het centrum van Baal.

- Gelet op de grote impact op de bereikbaarheid van de handelaars in Baal.

- Gelet op het inkomensverlies dat de handelaars zullen hebben.

- Gelet op de verantwoordelijkheid die de gemeente heeft ten overstaan van de handelaars in de getroffen straten in het centrum van Baal.

- Gelet op de leegstand in het centrum van Tremelo moet de gemeente alles in het werk stellen om dit te vermijden in Baal!

 

Juridische grond

art. 22 van het gemeentedecreet

 

Argumentatie

Zelfstandige ondernemers krijgen bij openbare werken heel wat ellende te verduren. Naarmate hun handelszaak tijdens de werken niet of nauwelijks bereikbaar is, blijven klanten weg en daalt de omzet navenant. Klanten na de werken terugwinnen, blijkt niet altijd zo gemakkelijk. Het is dan ook niet zo uitzonderlijk dat zelfstandige ondernemers ten gevolge van openbare werken in de problemen komen. Dit laatste moeten we ten stelligste vermijden. De Vlaamse en federale overheid voorzien weliswaar in een aantal maatregelen om het inkomensverlies enigszins te compenseren, maar de meeste van die maatregelen staan bol van de papierlast.

Vlaams Belang wil een voorstel doen in het belang van de zelfstandige ondernemers die de dupe zijn van de werken in het centrum van Baal. Wij stellen voor dat de gemeente één of meerdere pagina’s adverteerruimte huurt in bv De Streekkrant of Rondom. Handelaars kunnen dan vrijblijvend een advertentie plaatsen en eventuele promoties kenbaar maken. Op deze manier geeft de handelaar aan dat hij nog steeds bereikbaar is voor zijn klanten en doen de klanten misschien ook de moeite om de zaak te blijven bezoeken voor de eventuele promotie. De gemeente kan deze actie één of meerdere malen doen tijdens de duur van de werken. Op deze manier weten ook mensen van buiten onze gemeente dat de handelaars in het centrum van Baal nog open en bereikbaar zijn. De kostprijs van dergelijke advertentie is miniem vergeleken met wat sommige handelaars zullen verliezen aan inkomsten.

We zijn eveneens van mening dat de gemeente de plicht heeft de handelaars zo goed als mogelijk te helpen gedurende de werken.

 

Daarom stelt hij het volgende voor:

Op vraag van Vlaams Belang de handelaars te steunen door adverteerruimte (één of meerdere pagina’s afhankelijk van het aantal handelaars die willen ingaan op deze actie) te huren in lokale kranten zoals bijvoorbeeld De Streekkrant of Rondom zodat deze reclame kunnen maken voor hun zaak en in de mogelijkheid verkeren om promotieacties aan te kondigen. Ook kunnen de handelaars hiermee aangeven dat ze nog bereikbaar zijn. De gemeente kan in de adverteerruimte ook aangeven welke parkeermogelijkheden er zijn. Aangezien de werken ongeveer anderhalf jaar duren vragen we de gemeente om deze actie een aantal maal te herhalen. Vlaams Belang vraagt de gemeente om de kosten die hiermee gepaard gaan op zich te nemen.

 

BESLUIT

6 stemmen voor: Nick De Rijck, Petra Vreys, Luc Van Eesbeek, Alain Verschaeren, Christoph Torfs en Geert Laporte

16 stemmen tegen: Paul Dams, Diane Willems, Marc Verlinden, Bert De Wit, Bertrand Eraly, Elynn Van Uffel, Jan Van Herck, Koen De Vadder, Paul Vandyck, Chris Lievens, Theo Smets, Diana Van Leemputten, Tjorven Puype, Kris Olemans, Paul Vermeylen en Liliane Van Muysen

 

De gemeenteraad beslist, gelet op het resultaat van de stemming, niet in te gaan op dit voor stel van gemeenteraadslid Alain Verschaeren.

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 29 maart 2018

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.11.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 21/01/2019