De voorzitter van de gemeenteraad verzoekt, conform art.19 van het decreet lokaal bestuur, de

raadsleden voor de eerste maal in zitting te vergaderen op donderdag 26 oktober 2023, om 19 uur. Deze vergadering zal in de raadzaal van het gemeentehuis, plaatsvinden.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1. Dossiernaam: Gemeenteraadsvergadering d.d. 28 september 2023
Onderwerp: Goedkeuring notulen

 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2. Dossiernaam: Fluvius - B.A.V. 6 december 2023
Onderwerp: De buitengewone algemene vergadering van 6 december 2023 m.b.t. het goedkeuren van de agenda en de vaststelling van het mandaat.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3. Dossiernaam: Interleuven B.A.V. 13 december 2023
Onderwerp: De bijzondere algemene vergadering van 13 december 2023 m.b.t. het goedkeuren van de agenda en de vaststelling van het mandaat.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.4. Dossiernaam: Iverlek B.A.V. 15 december 2023
Onderwerp: De buitengewone algemene vergadering van 15 december 2023 m.b.t. het goedkeuren van de agenda en de vaststelling van het mandaat.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.5. Dossiernaam: Ecowerf - B.A.V. 20 december 2023
Onderwerp: Goedkeuring agenda buitengewone algemene vergadering Ecowerf 20 december 2023 en vaststelling mandaat gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.6. Dossiernaam: PBE B.A.V. 22 december 2023
Onderwerp: De buitengewone algemene vergadering van 22 december 2023 m.b.t. het goedkeuren van de agenda en de vaststelling van het mandaat.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.7. Dossiernaam: Omgevingsvergunning VV202316. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing van aanvraag omgevingsvergunning 202316_VV (OMV_2023093517) van Winston Schoeters BV, Gemeenteplein 22, 3140 Keerbergen namens Nancy Storms voor het verkavelen van gronden verkaveling (het slopen van een bestaande woning en bijgebouw en het creëren van 1 extra bouwlot met een gedeeltelijke ontbossing) op het perceel gelegen Vredelaan 6, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd. 1 Sectie A nr. 426N.

 

Argumentatie

Het behoort de Vredelaan 6, 3120 Tremelo, gekadastreerd Afd.1 Sectie A nr. 426N, gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.8. Dossiernaam: Concessieovereenkomst TM TaaS - reactie op klacht
Onderwerp: Reactie van de toezichthoudende overheid op de klacht die werd ingediend tegen het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 oktober 2022 houdende "Concessie van diensten - TaaS - goedkeuring concessieovereenkomst"

 

 

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.9. Dossiernaam: Concessieovereenkomst TM TaaS - trajectcontroles
Onderwerp: Concessie van diensten - Trajectcontrole as a Service - goedkeuring concessieovereenkomst tussen gemeente Tremelo en TM TaaS

 

Argumentatie

Snelheidsovertredingen in het verkeer vormen een groot veiligheidsprobleem. De lokale politie is niet altijd bij machte om op een structurele manier snelheidscontroles te organiseren.

 

Omdat Tremelo veiligheid ziet als een belangrijke basisvoorwaarde voor een leefbare en bruisende gemeenschap, werd onder actieplan AP000024 in het meerjarenplan 2020 -2025 de inzet van geavanceerde technologieën om de verkeersveiligheid te verhogen voorzien. De gemeente wenst om de verkeersveiligheid en -leefbaarheid te verhogen, trajectcontroles in te voeren op bepaalde locaties.

 

Sinds 1 februari 2021 kunnen lokale besturen beperkte snelheidsovertredingen sanctioneren met gemeentelijke administratieve sancties (GAS-5). Lokale besturen kunnen zelf bepalen hoe zij dit realiseren. Zo is het mogelijk om dit in eigen beheer te doen of om een concessieovereenkomst af te sluiten met een private partner. In dat geval zorgt het privaat bedrijf voor de software en de verwerking van de dossiers, tegen een vergoeding per vaststelling.

 

Om geen financieel risico te lopen, wil de gemeente voor de handhaving van beperkte snelheidsovertredingen een concessieovereenkomst af sluiten met een privaat bedrijf.

 

Aangezien de concessie van diensten een geraamde waarde heeft met betrekking tot de concessievergoeding die lager is dan 5.382.000 euro, is bijgevolg noch de overheidsopdrachtenwetgeving noch de algemene regelgeving inzake concessies van toepassing.

 

De gemeente heeft naar aanleiding van het collegebesluit van 11 oktober 2022 een grondig en zorgvuldig onderzoek gedaan naar een geschikte concessiehouder en is tot de vaststelling gekomen dat op dat ogenblik slechts één partij, nl. de TM TaaS beschikte over de expertise, middelen en technische bekwaamheid om te beantwoorden aan de vraag. De firma TM TaaS (Trajectcontrole-as-a-Service) heeft een systeem ontwikkeld om deze snelheidsovertredingen te controleren via automatische vaststellingen. TM TaaS is een consortium bestaande uit de firma's Trafiroad, Macq Mobility en Intouch.

 

De TM TaaS was op dat ogenblik de enige aanbieder op de markt die een gehomologeerd Trajectcontrolesysteem van A tot Z als een service aanlevert. De service omvat de studie, installatie, ijking en conformiteit, verwerkingssoftware en statistische gegevens om de impact van het systeem op te volgen. De verwerkingssoftware is niet enkel in staat om snelheidsovertredingen te registreren maar biedt ook ondersteuning bij het nazicht naar eventuele andere tegelijkertijd gedetecteerde overtredingen en de sanctioneerbaarheid van de snelheidsovertreding overeenkomstig artikel 29quater, §2 van de Wegverkeerswet.

 

TM TaaS biedt de volgende zaken cumulatief aan:

        gehomologeerd trajectcontrolesysteem dat in staat is om de Belgische gepersonaliseerde nummerplaten correct te verwerken;

        de nodige ervaring om op een veilige manier de nodige weginfrastructuur te plaatsen voor trajectcontroles, met daarbij de kennis en ervaring om wegafsluitingen te organiseren en de nodige vergunningen te verkrijgen voor de installatie zowel op lokaal als gewestelijk niveau;

        aanleveren van trajectcontrole-as-a-Service;

        het uitrollen van de service in een tijdspanne van 4 maanden met een maximum van 6 maanden na afsluiten van het energiecontract en indien van toepassing na vergunningen van AWV voor het plaatsen van de trajectcontrole;

        een 24/7 full omnium onderhoud en monitoring, inclusief herstel bij vandalisme of schade. De helpdesk in gevestigd in België en heeft het Nederlands als voertaal;

        de mogelijkheid om naast de vastgestelde lichte snelheidsovertreding ook andere overtredingen te detecteren op een visuele manier of automatisch op basis van blacklists;

        een gegarandeerde interoperabiliteit dankzij de geïntegreerde oplossing gaande van de registratie van nummerplaten tot het opsturen van GAS boetes;

        het Trajectcontrole-as-a-Service systeem is compatibel om de ANPR-gegevens door te sturen naar het AMS;

        beveiligde en geëncrypteerde data overdracht van de cameragegevens via 4G/5G;

        alle hardware en software wordt in eigen beheer ontwikkeld

 

In het kader van het afsluiten van de concessie van diensten, werd een concessieovereenkomst opgemaakt, welke door het college van burgemeester en schepenen werd goedgekeurd op 11 oktober 2022.

 

De concessie van diensten werd afgesloten tussen gemeente Tremelo (de Concessiegever) en het consortium TM TaaS (de Concessiehouder).

 

De concessiegever besteedt de handhaving van snelheidsovertredingen gedeeltelijk uit aan de concessiehouder.

 

De concessie wordt gegeven op basis van de voorwaarden van bijgevoegde concessieovereenkomst. Hierdoor geeft de concessiegever aan de concessiehouder de mogelijkheid om aangifte te doen van gedepenaliseerde snelheidsovertredingen, dewelke werden geregistreerd via onbemande automatisch werkende toestellen. De concessiehouder heeft in ruil daarvoor recht op een concessievergoeding en draagt daarbij het marktrisico betreffende het bestaan en het aantal van de voormelde snelheidsovertredingen. Door middel van de concessievergoeding financiert de concessiegever één of meer volledige trajectcontrolesystemen.

 

De concessieovereenkomst werd aangegaan voor een basistermijn van 6 jaar. De basistermijn is verlengbaar met een periode van 2 jaar en vervolgens met een periode van 1 jaar. In elk geval is de totale basistermijn van concessieovereenkomst beperkt tot een maximale duur van 9 jaar.

 

De concessieovereenkomst kan worden opgezegd 6 maanden voor de laatste dag van de al dan niet verlengde basistermijn en per aangetekend schrijven door de concessiehouder of concessiegever. Wanneer er geen opzegging is, zal de overeenkomst automatisch en stilzwijgend verlengd worden.

 

De aan de concessiehouder verschuldigde concessievergoeding betreft een vaste som van 24 euro exclusief btw per verwerking door de concessiegever en dit enkel voor de verwerkingen van overtredingen dewelke beboet worden door een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS 5 boete). Wanneer de inbreuk niet voldoet aan de voorwaarden van een GAS5-boete, blijft de vastgestelde overtreding onderworpen aan het strafrecht. Hiervoor is er dan ook geen concessievergoeding verschuldigd, aangezien de boete niet geïnd wordt door de gemeente.

 

Bij beslissing van de toezichthoudende overheid van 11 oktober 2023 werd het collegebesluit van 11 oktober 2022 vernietigd omwille van een technische onregelmatigheid in het bevoegde orgaan dat goedkeuring verleende voor de betreffende overeenkomst. De toezichthoudende overheid benadrukte in haar beslissing dat de vernietiging van het collegebesluit, waarbij de concessieovereenkomst werd goedgekeurd, niet leidt tot de vernietiging van de gesloten concessieovereenkomst. In haar begeleidend schrijven geeft de toezichthoudende overheid mee dat de concessieovereenkomst tussen de gemeente en TM TaaS wel in onderling overleg kan worden beëindigd. Vervolgens kan er een nieuwe overeenkomst worden afgesloten na goedkeuring door de gemeenteraad.

 

De beslissing tot vernietiging van de toezichthoudende overheid neemt niet weg dat gemeente Tremelo de verkeersveiligheid en leefbaarheid nog steeds hoog in het vaandel dragen. Zoals reeds eerder werd aangegeven werden hiervoor reeds de nodige beleidsdoelstellingen en actieplannen opgenomen in het meerjarenplan 2020 - 2025. In het meerjarenplan werd de inzet van geavanceerde technologieën om de verkeersveiligheid te verhogen reeds voorzien, meer in het bijzonder door het invoeren van trajectcontroles op bepaalde locaties.

 

Rekening houdend met de vernietigingsbeslissing is het aangewezen de oorspronkelijke concessieovereenkomst in onderling overleg te ontbinden. Omwille van de rechtszekerheid  verdient het de voorkeur aansluitend op deze ontbinding een nieuwe overeenkomst met TM TaaS af te sluiten onder dezelfde voorwaarden. Enkel de basistermijn van de nieuwe overeenkomst wordt ingekort met de reeds verstreken periode sedert 11 oktober 2022.

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.10. Dossiernaam: Ondersteuning scholen
Onderwerp: Ondersteuning scholen à rato van 15,00 euro per leerling

 

Argumentatie

Het gemeentebestuur wil een beleid voeren waarbij ze alle kinderen bereiken die op hun grondgebied naar school gaan met als doel het onderwijs te steunen in zijn maatschappelijke taak om gelijke kansen te creëren.

Sinds 2020 is het leven alleen maar duurder geworden. Daarom wil de gemeente het jaarlijks bedrag van 10,- euro per leerling verhogen naar 15,- euro per leerling om op die manier de scholen te ondersteunen.

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

OCMW

 

Sociale dienst

P.11. Dossiernaam: Reglement gemeentelijke mantelzorgtoelage
Onderwerp: Reglement gemeentelijke mantelzorgtoelage - nieuw reglement voor het verkrijgen van de gemeentelijke mantelzorgtoelage bij gemeente Tremelo ter ondersteuning van de zorgverstrekkers bij de zorg voor zorgbehoevende inwoners

 

Argumentatie

Het huidige reglement op de gemeentelijke mantelzorgtoelage bevat een verouderde interne werking en dient geactualiseerd te worden. In het nieuwe reglement wordt de procedure uitgebreider omschreven, zodat dit proces voor alle betrokkenen duidelijk is.

 

Uit het overleg van de sociale dienst met de financiële dienst begin 2023 bleek dat er op verschillende vlakken communicatieproblemen ontstonden en dat de huidige werking efficiënter kon. Tot begin 2023 werd er veel tijd gestoken in het maken, bijhouden en nakijken van lijsten en gegevens van zorgverstrekkers en zorgbehoevenden. Gegevens die we op dit moment op een efficiëntere manier uit het softwareprogramma van sociale dienst kunnen genereren. Bovendien moesten de medewerkers van de financiële dienst de betalingsgegevens elk half jaar manueel inbrengen. Dit werk was tijdsintensief en de kans op menselijke fouten groter. Het programma dat de financiële dienst gebruikte, zou ook in de nabije toekomst niet meer ondersteund worden. Door een verbeterd proces kunnen er nu lijsten uit het softwareprogramma gehaald worden, alsook betaalgegevens doorgestuurd worden naar de gemeente.

 

De mantelzorgtoelage betreft een gemeentelijke toelage. De uiteindelijke beslissing tot uitbetalen van de toelage ligt bij het college voor burgemeester en schepenen. Dit bleek niet duidelijk uit het vorige reglement, bovendien werd er verwezen naar het verkeerde beslissingsorgaan (raad voor maatschappelijk welzijn). De informatie rond de procedure werd dan ook verfijnd in het nieuwe reglement.

 

Het bijzonder comité voor sociale dienst (hierna genoemd "BCSD") is een administratieve betrokken partij. Het softwareprogramma heeft een beslissing van het BCSD nodig om beslissingsbrieven te kunnen genereren en betaalgegevens te kunnen doorsturen naar de financiële dienst. 

 

Tot slot werden er ook nog een aantal handelingen uitgevoerd die niet duidelijk in het reglement vermeld stonden, maar toch belangrijk zijn om te communiceren naar de zorgverstrekkers:

        De gegevens van de zorgverstrekker en de zorgbehoevende worden halfjaarlijks gecontroleerd in de kruispuntbank. Mensen zijn zich steeds bewuster van hun digitale kwetsbaarheid, het is dan ook beter om hierrond duidelijkheid te verschaffen. (art 17 in het nieuwe reglement)

        In het vorige reglement werd er als voorwaarde gesteld dat mensen een zorgbudget moesten ontvangen. Deze voorwaarde blijft ongewijzigd. In het huidige reglement werd echter geen melding gemaakt dat men pas recht heeft op een zorgbudget vanaf de eerste dag van de vierde maand na de datum van de aanvraag. Om verwarring bij de aanvragers te vermijden, werd dit nu toegevoegd in het reglement, zie art 11.

 

Het nieuwe reglement heft op en vervangt volledig het gemeentelijke toelagereglement inzake zorgenverstrekkers, zoals laatst aangepast op 24 juni 2021, vanaf 1 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 18/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 26 oktober 2023

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1. Dossiernaam: Extra agendapunt 1 - raadslid Elynn Van Uffel
Onderwerp: Deelname aan de koesterweek + oprichting sterrenweide/koesterplaats

 

Argumentatie

Tijdens de Koesterweek zal het Berrefonds met een intensieve campagne zoveel mogelijk hartjes proberen te laten verschijnen in het straatbeeld. Op vlaggen, affiches aan ramen, pins op kledij, in de media en op sociale media. Al die hartjes samen tonen dat wij als maatschappij aandacht hebben voor het verdriet van duizenden gezinnen. Als gemeente kunnen wij deel uit maken van deze sensibiliseringscampagne en ook de ouders in onze eigen gemeente die een kindje moeten missen een hart toe dragen.

 

Voorbeelden: De gemeente kan de koestervlag ( kostprijs €20 ) hijsen aan het gemeentehuis en/of aanbevolen literatuur door het Berrefonds in de bibliotheek in de kijker zetten.

 

Op de sterrenweide kan je na een zwangerschapsverlies van minder dan drie maanden je kindje herdenken. Voor kindjes die levenloos geboren worden tijdens de eerste 140 dagen van de zwangerschap kan geen geboorteakte opgemaakt worden en daar door kunnen ouders hen niet officieel begraven. Om ook deze ouders een plekje te geven om te rouwen zou deze koesterplaats een ongelooflijk meerwaarde voor onze gemeente zijn.

 

(Voorbeelden van symbolisch herdenken in de bijlagen)

 

Publicatiedatum: 18/10/2023