Zitting van 24 oktober 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Jamin Desaever, Joris Heremans, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Nele De Preter, Kimberly Dockx: Raadsleden;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering 26 september 2019

 

Voorgeschiedenis

26 september 2019: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 26 september 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.3.Dossiernaam: Fluvius openbare verlichting.
Onderwerp: Inbreng verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen - goedkeuring aanbod openbare verlichting door de distributienetbeheerder Iverlek en kennisneming van het bijhorende reglement.

 

Voorgeschiedenis

          gemeenteraadsbeslissing van 30 november 2004 waarbij de gemeenteraad besliste om de bestaande openbare verlichtingsnetten die Tremelo in eigendom heeft of waarop zij zakelijke of andere rechten, over te dragen aan de distributienetbeheerder zijnde Iverlek;

          beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 10 juni 2014 inzake de ondertekening van het Burgemeestersconvenant;

          gemeenteraadsbeslissing van 26 juni 2014 inzake de bekrachtiging van de collegebeslissing van 10 juni 2014 inzake de ondertekening van het Burgemeestersconvenant;

          gemeenteraadsbeslissing van 26 november 2015 waarbij het gemeentelijk klimaatactieplan van 2015-2020 goed te keuren;

          infosessie van Fluvius op dinsdag 14 mei 2019 inzake aanbod Fluvius openbare verlichting;

          toelichting door de heer Walter Geerts aan het college van burgemeester en schepenen op 4 juni 2019.

 

Feiten en context

De gemeente Tremelo neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging IVERLEK.

Sinds 30 november 2004 behoren de openbare verlichtingsnetten en -aansluitingen tot de eigendom van de distributienetbeheerders. De exploitatie van de openbare verlichting maakt als openbaredienstverplichting deel uit van de activiteit ‘Netbeheer elektriciteit’. De exploitatiekosten, met uitzondering van de materiaalkosten hieraan verbonden, kunnen hierdoor worden opgenomen in het distributienettarief.

De deelnemers van IVERLEK hebben in 2004 naar aanleiding van de overname (aankoop) door de distributienetbeheerder van de openbare verlichtingsnetten via gemeenteraadsbesluit de beheersoverdracht rond de activiteit openbare verlichting herbevestigd/beslist. Statutair werd ingeschreven dat deze beheersoverdracht voor de exploitatie van de openbare verlichting geldt en voor de volledige duur van de aansluiting en dat de beheersoverdracht voor de nevenactiviteit openbare verlichting steeds herroepbaar is.

 

De steden en gemeenten staan voor grote uitdagingen op het vlak van de openbare verlichting, milieu, energiebesparing, kostenefficiëntie en Smart City. Er is de snelle technologische evolutie op het vlak van de verlichtingstoestellen en hun aansturing. Lokale besturen krijgen tal van mogelijkheden om gegevens te verzamelen waarmee ze hun beleid beter kunnen afstemmen op de behoeften en vragen van hun burgers, het lokale bestuur zelf, de overheid en ondernemingen. Daarnaast hebben de lokale besturen zich via de burgemeestersconvenanten geëngageerd tot doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie en CO2-besparing.

 

Juridische grond

          Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 met inzonderheid van artikel 40 en 41 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Advies

Het visum van de financieel directeur is vereist (conform gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2013).

 

Argumentatie

Als werkmaatschappij voor de netbeheerders in dienst van de lokale besturen wil Fluvius System Operator (hierna ‘Fluvius’) een actieve ondersteuning aanbieden bij de uitwerking van een beleid op maat op vlak van milieu, verlichting en Smart City-infrastructuur (de netten, steunen en erop geïnstalleerde applicaties).

De raad van bestuur van IVERLEK heeft in zitting van 13/05/2019 het reglement ‘Fluvius Openbare verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen’ goedgekeurd.  Dit reglement wordt toegevoegd als bijlage bij dit gemeenteraadsbesluit, waarvan de tekst primeert op onderstaande samenvatting.  Het reglement kan als volgt worden samengevat:

 

Scope: verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen van openbare verlichting.

Er wordt voorgesteld om per 1 januari 2020 de bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting in te brengen bij de distributienetbeheerder.

Het betreft in het bijzonder verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting die zich situeren op of langs de openbare weg of op terreinen die publiek toegankelijk zijn en die toebehoren aan de gemeente zelf, met name:

          functionele verlichting, waarbij de functie het verlichten is van wegen, oversteekplaatsen, fiets- en wandelpaden, tunnels, waterlopen en pleinen met uitzondering van de installaties in het beheer van het Agentschap voor Wegen en Verkeer.

          bakenverlichting, waarvoor het uitgestraalde licht van het verlichtingstoestel zelf dienst doet als ‘optical guidance’.

          monumentverlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …) en ondersteuning geeft aan taken van de functionele verlichting. Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein.

          straatmeubilairverlichting, zijn aparte verlichtingsinstallaties in/op straatmeubilair (fietsenstalling, zitbanken, vuilbakken, wegwijzers, …) en die eigendom zijn en in beheer van de gemeente.

De lokale besturen kunnen ook de openbare verlichting van semi-openbare ruimten en hun netten inbrengen. Dit na risicoanalyse en het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels en waarvan de inbreng op projectbasis gebeurt. Dit betreft:

          Openbare terreinverlichting, de verlichting van terreinen die (tijdens openingsuren) vrij toegankelijk zijn voor het publiek (containerpark, begraafplaats, sportterreinen zoals voetbalvelden, atletiekpiste, Finse piste, …) en die eigendom zijn van de gemeente.

          Architecturale verlichting, waarvan de functie het verhogen is van de esthetische waarde van monumenten (gebouw, standbeeld, kunstwerk, …). Het te verlichten monument moet gelegen zijn langs een openbare weg of plein. De verlichting vereist een aparte studieopdracht (specifieke lichtstudie en technisch ontwerp) door een lichtarchitect.

Er kan ook geopteerd worden om het energieverbruik mee deel te laten uitmaken van het aanbod. 

Worden buiten de scope van het reglement gehouden:

          de feestverlichting (toestellen en overspanningen en tijdelijke netten) en de binnenverlichting (verlichting binnen in de gemeentegebouwen waarvan de te verlichten ruimte in zijn algemeenheid uitgebaat wordt door de gemeente).

          de verkeersregelsystemen (het al dan niet branden van de verlichting beïnvloedt de wegcode), tenzij hier al een overeenkomst voor bestaat.

          de stand-alonesystemen (geen IVERLEK-netvoeding) en de ruimten van de gemeenten in concessie van andere partijen (de te verlichten ruimte wordt uitgebaat door een derde partij waarvoor de gemeente tijdens de looptijd van de concessie-overeenkomst niet instaat voor de verlichting).

Worden in beginsel ook buiten scope van het reglement gehouden:

          de applicaties die zich al op de steunen bevinden (bv. camera’s, sensoren en verkeersgeleidingsinstallaties voor Smart City-toepassingen). Hiervoor kunnen evenwel aparte afspraken worden gemaakt.

          ‘klassieke’ applicaties die zich vandaag op de steunen bevinden (bv. verkeers- en signalisatieborden, bloembakken en vaandels).

 

Inbreng; maximum 25% van de inbrengwaarde in cash en minimum 75% van de inbrengwaarde in OV-aandelen.

Voor de inbreng van de bestaande verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting naar de distributienetbeheerder, zal een waardering van deze installaties gebeuren.

De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris op datum van toetreding. 

De vergoeding van de inbrengwaarde gebeurt als volgt:

          een deel in cash (max. 25 percent van de inbrengwaarde);

          een deel in nieuw te creëren niet-stemgerechtigde en niet-dividendgerechtigde OV-aandelen (min. 75 percent van de inbrengwaarde).  Op de buitengewone algemene vergadering van december ek. zal hiervoor een voorstel van statutenwijziging ter goedkeuring worden voorgelegd.

De kerncijfers voor Tremelo zijn de volgende:

- aantal verlichtingstoestellen = 1 685

- aantal steunen = 869

- energieverbruik in 2018 = 654 770 kWh

- Co2 - uitstoot = 151 907

- totale assetwaarde OV = 329 465 euro

- 25% in cash = 82 366 euro

- 75% in aandelen OV = 247 099 euro

Jaarlijks zal de raad van bestuur van de distributienetbeheerder aan de betrokken gemeenten en steden de opbrengsten en kosten verrekenen via het resultaat.

Op vraag van het lokale bestuur kunnen hier diensten zoals lichtplannen, het energieverbruik als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’, e.d. aan toegevoegd worden.

Na inbreng komen alle nieuwe investeringen dus ten laste van de IVERLEK en in haar volle eigendom als activa.

De overgenomen installaties zullen over een periode van maximum twaalf jaar afgeschreven worden, gezien het plan om de verledding van Vlaanderen ten laatste tegen 2030 uit te voeren. De afschrijvingen van het gedeelte in cash zullen volgens dit ritme verrekend worden.

 

Dienstverlening na overdracht:

 

* Meerjarig investeringsplan/ -budget:

Deze investeringen voor de bestaande en voor de toekomstige verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen openbare verlichting zijn geënt op de vaststellingen en vooruitzichten zoals opgenomen in het (door de betrokken gemeente en de distributienetbeheerder overeengekomen) meerjarig investeringsplan openbare verlichting en dit op basis van een lichtplan of het masterplan openbare verlichting, en worden geconcretiseerd binnen het door de distributienetbeheerder opgemaakte reglement.

Indien gewenst, zullen er bij het investeringsmeerjarenplan ook doelen bepaald worden zoals onder meer met betrekking tot het effect van de investeringen op energieverbruik en CO2-uitstoot.

 

Als een gemeente of stad wenst om versneld de masterplannen te realiseren en hiervoor bijkomende investeringsmiddelen nodig zijn, kan de gemeente overwegen om middels een tussenkomst deze bijkomende investeringsmiddelen te voorzien en kan er samen onderzocht worden hoe dit kan gerealiseerd worden (bv. aannemerscapaciteit).

 

De bepaling van de prestatie-eisen en brandprogramma’s (dimmen, doven, enz.) blijft de bevoegdheid van de individuele steden/gemeenten. De steden/gemeenten bepalen dus het ritme en de locatie waar er een aanpassing/investering nodig is om aan deze eisen te voldoen.

 

De overeengekomen meerjarenplannen worden minstens eenmaal per jaar verfijnd en omgezet in een concreet jaaractieplan waarvoor de Raad van Bestuur van  IVERLEK jaarlijks een maximaal budget (jaar X) goedkeurt voor het geheel van haar toegetreden steden/gemeenten dat besteed wordt op basis van de door de steden/gemeenten goedgekeurde lichtplannen of masterplannen.

 

Als het budget op het niveau van IVERLEK ontoereikend is voor de realisatie van de goedgekeurde masterplannen van de toegetreden lokale besturen gebeurt een proratering van het budget, enerzijds in functie van het aantal lichtpunten van de betrokken deelnemers, zoals opgenomen in de asset databank van de distributienetbeheerder, en anderzijds in functie van de realisatietermijn zoals opgenomen in de masterplannen.

 

Het eventueel saldo van het budget worden overgedragen en bij voorrang besteed binnen het budget voor het daaropvolgende jaar.

 

De distributienetbeheerder biedt een ruime keuze van (standaard)materialen aan via de jaarlijks vastgelegde catalogus.

 

De door de raad van bestuur vastgelegde en goedgekeurde beleidsregels en principes zoals preventieve en curatieve vervangingen blijven van toepassing.

 

* Inzet van de door de Fluvius beheerder infrastructuur voor toepassingen Smart City:

Fluvius wil lokale besturen ondersteunen om hun Smart City-infrastructuur (netten, installaties, steunen, …) maximaal te valoriseren. De ondersteuning bestaat uit het beheer van de overeenkomsten met operatoren (bv. telecom) die gebruik willen maken van deze infrastructuur. Fluvius zal ervoor zorgen dat de installatie van applicaties (bv. camera’s, sensoren, verkeersgeleiding, telecom
installaties, …) en aansluiting op de netten veilig en correct uitgevoerd worden.

 

* Rapportering:

Het lokale bestuur krijgt periodiek diverse rapporteringen (stand van zaken van het overeengekomen actieplan, effecten ervan op het energieverbruik en de CO2-uitstoot, investeringen en onderhoud, nieuwe trends, specifieke Fluvius-projecten m.b.t. openbare verlichting en Smart City-infrastructuur,…).

 

Financiële gevolgen

Het ingeschatte bedrag aan investeringen, onderhoud en exploitatie voor de periode 2019-2030 bedraagt 887 332 euro. De detailweergave is opgenomen in het document in bijlage. 

Een wijziging in de indeling in deelruimtes en/of toekenning van technische fiches heeft impact op de in bijlage opgenomen simulatie aantal kWh en investeringskost. 

De kosten verbonden aan de akte zijn ten laste van IVERLEK.

 

Financiële weerslag

 

Wegvallen van de exploitatiekost door 'licht als dienst'

 

Exploitatiekost (daling):

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vermindering van de vastlegging

 

GEM/61035100/0670

 

1419/001/001/001/001

2020: 23.600 EUR

2021: 23.600 EUR

2020: 16.281 EUR

2021: 23.592 EUR

2022: 22.669 EUR

2023: 22.282 EUR

2024: 21.895 EUR

2025:-21.508 EUR

 

 

Verrekening met elektriciteitsdividend

 

Exploitatieontvangst (daling):

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vermindering van de vordering

 

GEM/7500000/0640

 

1419/001/001/001/001

2020: 275.000 EUR

2021: 275.000 EUR

2020: 21.822 EUR

2021: 21.822 EUR

2022: 39.007 EUR

2023: 39.007 EUR

2024: 39.007 EUR

2025: 49.136 EUR

 

 

Verkoop activa OV (25% cash - 75% aandelen)

 

Investeringsontvangst:

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vordering

 

GEM/22810500/0670

 

1419/001/001/001/001

2020: 0 EUR

2020: 329.465 EUR

 

Investeringsuitgave:

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

 

GEM/28110000/0670

 

1419/001/001/001/001

2020: 0 EUR

2020: 247.099 EUR

 

 

Bijkomende toekomstige effecten:

 

In de toekomst zal ook de kost van elektriciteit (AR 61100000-BV 0670) dalen (zuinigheid van led-verlichting en vermindering van het aantal armaturen), maar dit is afhankelijk van het tempo van de verledding vanaf heden tot 2030. (Exploitatiekost)

 

Het gemeentebestuur zal ook ontvangsten verwerven uit de inzet van de door de Fluvius beheerde infrastructuur voor toepassingen Smart City. (Exploitatieontvangst)

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het reglement 'Fluvius Openbare Verlichting en diensten door de distributienetbeheerders aan lokale besturen', zoals opgesteld en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van IVERLEK in zitting van 13 mei 2019.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist om goedkeuring te verlenen aan de beheersoverdracht inzake de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties, en aan de daaraan verbonden automatische overdracht van de eigendom van de in de toekomst nog op te richten verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen en desgevallend de semi-openbare verlichtingsinstallaties.

 

Art. 3:

De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan de uitbreiding van de huidige aansluiting van de gemeente bij de opdrachthoudende vereniging IVERLEK voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van 'licht als dienstverlening' en zo deel te nemen aan het aanbod Fluvius Openbare Verlichting en de opdrachthoudende vereniging te verzoeken om de 'aanvaarding van de uitbreiding van deze aansluiting' voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

 

Art. 4:

De inbreng die de gemeente heeft gedaan overeenkomstig artikel 9 van de statuten van IVERLEK zal uitgebreid worden wat betreft:

          de verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen;

          de semi-openbare verlichtingstoestellen die voldoen aan de vereisten die zijn weergegeven in het reglement.

 

Art. 5:

De verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen - op basis van inventariswaarde per 31 december 2018 - tegen een inbrengwaarde van 82 366 euro in cash (zijnde 25 procent van de inbrengwaarde) en 247 099 euro in OV-aandelen (zijnde 75 procent van de inbrengwaarde) in te brengen bij de opdrachthoudende vereniging IVERLEK.

De inbreng van de semi-openbare verlichting gebeurt op projectbasis na risicoanalyse en na het in overeenstemming brengen van de installaties aan de geldende wetgeving en regels.

De inbrengwaarde wordt bepaald aan de hand van de economische nieuwwaarde van de steunen en armaturen en is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris (voor inbrengen die gebeuren per 1 januari 2020 zal dit wat betreft de voorafgaande actuele raming de inventaris zijn op 31 december 2019, waarna deze zal geactualiseerd worden in functie van de effectieve datum van toetreding).

 

Art. 6:

De beslissingen genomen in artikel 2, 3, 4 en 5 gebeuren onder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een ruling wat de vennootschapsbelasting betreft.

Tevens zal de distributienetbeheerder het nodige doen om de vereiste vennootschappelijke formaliteiten te vervullen die een inbreng met zich meebrengt en om de statuten dienovereenkomstig aan te passen.

 

Art. 7:

De gemeenteraad duidt het college van burgemeester en schepenen aan om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen alsook de hypotheekbewaarder vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij het overschrijven van de inbrengakte.

 

Art. 8:

De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van de opdrachthoudende vereniging IVERLEK, en dit in pdf-versie naar het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Art. 9:

 

Het gemeentebestuur zal de ontvangsten verwerven uit de inzet van de door Fluvius beheerde infrastructuur voor onder meer toepassingen Smart City.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.7.Dossiernaam: Fluvius OV - Buitengewone AV 10.12.2019
Onderwerp: Goedkeuring van de agenda en vaststelling van het mandaat

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging;

 

Feiten en context

01.10.2019: de gemeente Tremelo werd per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 10 december 2019 plaatsheeft te Hasselt met als agenda:

1.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van het door de Raad van Bestuur opgestelde budget 2020.

2.Code goed bestuur.

3.Statutaire benoemingen.

4.Statutaire mededelingen.

 

Juridische grond

Decreet over het Lokaal Bestuur, art. 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

6 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier en Joris Heremans

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 10 december 2019 met als agendapunten:

1.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van het door de Raad van Bestuur opgestelde budget 2020.

2.Code goed bestuur.

3.Statutaire benoemingen.

4.Statutaire mededelingen.

 

Art. 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo zijnde Bert De Wit, of zijn plaatsvervanger Bertrand Eraly, die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 10 december 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.8.Dossiernaam: Iverlek - Buitengewone AV 17.12.2019
Onderwerp: Goedkeuring agenda, statutenwijzigingen, vaststelling van het mandaat

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Feiten en context

17 september 2019: de gemeente Tremelo werd per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op 17 december 2019 plaatsheeft in Technopolis, Technologielaan 1 te 2800 Mechelen;

Een dossier met documentatiestukken werd per brief van 17 september 2019 overgemaakt aan de gemeente Tremelo.

N.a.v. de recente ontwikkelingen inzake de decretale context en de daarmee gepaard gaande mogelijke evoluties binnen de organisatie van de netinfrastructuur-sector en gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 21 oktober 2019 om het agendapunt houdende ‘het voorstel van fusie door overneming van de opdrachthoudende verenigingen PBE en Riobra door de opdrachthoudende Iverlek’ te schrappen van de agenda;

Gelet op het feit dat de “niet-fusie gerelateerde wijzigingen” aan de statuten doorgang kunnen vinden;

Deze voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in meerdere domeinen:

-Creatie Aov-aandelen en aanverwante bepalingen overeenkomstig het aanbod 2.0. inzake openbare verlichting

-Aanbrengen van statutaire verfijningen inzake de overname van het personeel en de daarmee verband houdende kosten vermits er niet alleen contractuele maar ook statutaire werknemers worden ingezet

-Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling onder meer wat betreft:

Aanpassing van het deelnemersregister:

In het artikel 7 wordt verduidelijkt dat aanpassingen aan het deelnemersregister en de bijlage 1bis ter kennisneming aan de algemene vergadering worden gebracht, wat impliceert dat voor deze loutere uitvoeringsformaliteiten niet de procedure voor een statutenwijziging dient gevolgd te worden.

Verwijzing naar de toekomstig van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen (artikel 2).

Actualisering van een aantal definities: Fluvius System Operator cvba, Fluvius opdrachthoudende vereniging, openbare verlichting ingevolge het aanbod 2.0, onafhankelijke bestuurder [overeenkomstig het artikel 1.1.1. §2 74° van het Energiebesluit], warmte-/koudenetbeheerder [overeenkomstig het artikel 1.1.3., 133/3° van het Energiedecreet] (artikel 2bis).

Uniformisering bepaling winstverdeling voor de GIS-activiteit over alle DNB’s heen, met name het schrappen van de maximumbijdrage uit het artikel 30 punt 5 van de statuten aangezien Fluvius de GIS-dienstverlening tegen kostprijs levert. Een maximumbijdrage opnemen in de statuten kan tot gevolg hebben dat Fluvius eventuele prijsstijgingen niet zal kunnen doorrekenen aan de deelnemers, met risico op kruissubsidiëring. In de reglementen is voorzien dat eventuele prijsstijgingen doorgerekend kunnen worden aan de deelnemende gemeenten. Prijswijzigingen worden voorgelegd aan de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging ter goedkeuring.

De bijlage 3 werd aangevuld met de taken inzake databeheer uit het Energiedecreet en Energiebesluit.

 

Juridische grond

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

6 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier en Joris Heremans

 

Art. 1:

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 17 december 2019:

 

1.Statutenwijziging

a.Goedkeuring van de statutenwijzigingen

b.Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij authentieke akte te doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen.

2.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2020.

3.Code goed bestuur.

4.Statutaire benoemingen.

5.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6.Statutaire mededelingen.

 

Art. 2:

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iverlek

 

Art. 3:

De vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo, zijnde Bert De Wit, of de plaatsvervanger, zijnde Bertrand Eraly, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 17 december 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.9.Dossiernaam: Hofheide - Buitengewone AV 18.12.2019
Onderwerp: Goedkeuring agenda en aanduiding van een afgevaardigde voor de buitengewone algemene vergadering op woensdag 18 december 2019.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

25 september 2019: mail van de IGS Hofheide met bijlagen, waarbij een buitengewone algemene vergadering wordt samengeroepen op 18 december 2019 met volgende agenda:

1.Goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 26 juni 2019

2.Vaststelling van het budget 2020 en de meerjarenplanning

3.Werking van het crematorium

4.Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

22.12.2017: Decreet over het lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger.

Voorgedragen wordt schepen Nick De Rijck.

 

BESLUIT

Nick De Rijck

Na geheime stemming:

14 stemmen voor

4 stemmen tegen

2 onthoudingen

1 stem ongeldig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van het crematorium Hofheide van 18 december 2019, zoals hoger gesteld, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist Nick De Rijck, schepen, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide" op 18 december 2019 en hem te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 4:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.10.Dossiernaam: PBE - Buitengewone AV 20.12.2019
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en bepaling van het mandaat van de volmachtdrager

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE.

 

Feiten en context

18 september 2019: aangetekend schrijven waarbij de PBE de gemeente Tremelo oproept om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting op 20 december 2019 en die plaatsheeft in het "Fluvius gebouw te Lubbeek - Diestsesteenweg 126, 3210 Lubbeek.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente Tremelo per brief van 18 september 2019 overgemaakt;

N.a.v. de recente ontwikkelingen inzake de decretale context en de daarmee gepaard gaande mogelijke evoluties binnen de organisatie van de netinfrastructuur-sector en gelet op de beslissing van de raad van bestuur van 21 oktober 2019 om het agendapunt houdende 'het voorstel van fusie door overneming van de opdrachthoudende vereniging PBE en Riobra door de opdrachthoudende vereniging Iverlek' en het ermee verband houdende agendapunt omtrent de inlijving van de reserves in het kapitaal te schrappen van de agenda;

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet lokaal bestuur

Art. 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

6 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier en Joris Heremans

 

Art. 1:

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE d.d. 20 december 2019:

 

1.Terugbetaling en schrapping van de aandelen G.

2.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2020.

3.Code goed bestuur.

4.Statutaire benoemingen.

5.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6.Statutaire mededelingen.

 

Art. 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo, zijnde Bertrand Eraly of zijn plaatsvervanger, zijnde Bert De Wit die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging PBE op 20 december 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging PBE, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.12.Dossiernaam: Rechtspositieregeling (gemeente en OCMW)
Onderwerp: Aanpassingen Rechtspositieregeling

 

Voorgeschiedenis

21 december 2017: Laatst goedgekeurde versie van de rechtspositieregeling door de gemeenteraad. De gemeenteraad geeft een positief advies omtrent dit ontwerp van de nieuwe rechtspositieregeling van het OCMW-personeel.

30 januari 2018: Laatst goedgekeurde rechtspositieregeling door de raad van maatschappelijk welzijn.

18 juni 2019: : Het college van burgemeester en schepenen geeft positief advies omtrent de voorgestelde aanpassingen aan de rechtspositieregeling.

08 juli 2019: De samenkomst van het hoc-boc vindt plaats waarbij enkele aanpassingen worden doorgevoerd aan de rechtspositieregeling.

08 oktober 2019: Het college van burgemeester en schepenen hecht zijn goedkeuring aan de rechtspositieregeling voor het gemeente- en OCMW -personeel.

 

Feiten en context

Sinds februari 2018 is de nieuwe rechtspositieregeling in voege voor het personeel van zowel de gemeente als het OCMW. Naar aanleiding van o.a. de wetswijzigingen omtrent de thematische verloven en de inwerkingtreding van het decreet lokaal bestuur, dient de rechtspositieregeling op heden opnieuw gewijzigd te worden.

 

De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

 

1) Verhoging van de waarde van de maaltijdcheques tot 8 euro (art. 210)

De gemeenteraad heeft op 27 september 2018 besloten om vanaf 1 oktober 2018 de maaltijdcheques te verhogen naar 8 euro per maand. Ter compensatie van deze verhoging werden de ecocheques verlaagd.

 

2) Loonschalen algemeen directeur en financieel directeur (bijlage I)

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 27 maart 2018 kennisgenomen van de nieuwe loonschalen van de algemeen directeur en de financieel directeur, conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur.

 

3) Hospitalisatieverzekering (art. 211 §1)

Vanaf heden zal ook een hospitalisatieverzekering afgesloten worden voor personeelsleden met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van meer dan of gelijk aan één jaar. Voorheen werd er pas een hospitalisatieverzekering toegestaan indien het ging om een arbeidsovereenkomst van meer dan één jaar.

 

4) Aanwervingsprocedure (art. 9 §1)

Een 'jobwebsite' (gemeentelijke website, VVSG website,...) wordt eveneens beschouwd als een persorgaan.

 

5) Omstandigheidsverlof (art. 248)

1. Huwelijk van het personeelslid of het afleggen van een wettelijke samenwoning

Voor deze gebeurtenis wordt een omstandigheidsverlof van vier werkdagen toegekend. Vanaf heden wordt bepaald dat dit omstandigheidsverlof opgenomen moet worden in de week voor of tot één maand na het huwelijk of de verklaring van wettelijke samenwoning.

 

2. Bevalling van de echtgenote of samenwonende partner, of ter gelegenheid van de geboorte van een kind dat wettelijk afstamt van het personeelslid

Voor deze gebeurtenis wordt een omstandigheidsverlof van tien werkdagen toegekend. Vanaf heden wordt bepaald dat dit omstandigheidsverlof opgenomen moet worden binnen vier maanden na de bevalling.

 

3. Overlijden van de samenwonende of huwelijkspartner

Voor deze gebeurtenis wordt een omstandigheidsverlof van vier werkdagen toegekend. Vanaf heden wordt bepaald dat dit omstandigheidsverlof opgenomen moet worden binnen de twee weken na het overlijden.

 

4. Huwelijk van een kind van het personeelslid, van de samenwonende partner of huwelijkspartner

Voor deze gebeurtenis wordt een omstandigheidsverlof van twee werkdagen toegekend. Vanaf heden wordt bepaald dat dit omstandigheidsverlof opgenomen moet worden in de week voor of de week na het huwelijk.

 

5. Overlijden van een bloed- of aanverwant van het personeelslid

Voor deze gebeurtenis wordt een omstandigheidsverlof van twee werkdagen toegekend. Vanaf heden wordt bepaald dat dit omstandigheidsverlof opgenomen moet worden binnen de week na het overlijden. 

 

6. Overlijden van een bloed- of aanverwant van het personeelslid of de samenwonende partner in tweede graad.Voor deze gebeurtenis wordt een omstandigheidsverlof van één werkdag toegekend. Vanaf heden wordt bepaald dat dit omstandigheidsverlof opgenomen moet worden binnen de week na het overlijden.

 

10. Gehoord worden voor de vrederechter inzake de organisatie van de voogdij over een minderjarige

Voor deze gebeurtenis wordt de nodige tijd, met maximaal één dag toegekend als omstandigheidsverlof. Vanaf heden wordt bepaald dat dit omstandigheidsverlof opgenomen moet worden op de dag dat de verhoring plaatsvindt.

 

6) Loopbaanonderbreking: ouderschapsverlof (art. 267)

De RVA biedt vanaf 1 juni 2019 eveneens de mogelijkheid om de prestaties bij ouderschapsverlof te verminderen met 10%. Ouderschapsverlof is een recht voor de werknemer maar voor een vermindering van 10% dient de werkgever wel uitdrukkelijk zijn akkoord te geven. Voorheen was het enkel mogelijk ouderschapsverlof voltijds, deeltijds of in een tewerkstelling van 4/5 op te nemen.

 

7) Overzicht van de verloven en afwezigheden en het recht op schaalanciënniteit (bijlage II)

Het recht op schaalanciënniteit bij de opname van onbetaald verlof is afhankelijk van het feit of het onbetaald verlof aaneensluitend of niet aaneensluitend wordt opgenomen. Het aaneensluitend opnemen van onbetaald verlof biedt geen recht op schaalanciënniteit. Wanneer het onbetaald verlof echter niet aaneensluitend wordt opgenomen, is er wel een recht op schaalanciënniteit.

Indien het werkrooster van het personeelslid verminderd wordt tot 80% of 50% door deze opname van het onbetaald verlof, dan heeft het personeelslid recht op schaalanciënniteit. Indien een personeelslid echter twintig dagen onbetaald verlof na elkaar opneemt, dan is er geen recht op schaalanciënniteit.

 

8) Reiskosten (art. 206)

De reiskosten worden vanaf heden samen met de betaling van het maandloon vergoed, namelijk per maand.

 

9) Terminologische wijzigingen

De termen secretaris en financieel beheerder werden aangepast naar respectievelijk algemeen directeur en financieel directeur.

 

 

Op 8 juli 2019 is het Hoc-Boc samengekomen om de aanpassingen te overlopen van de rechtspositieregeling. Naast de reeds bestaande aanpassingen die positief waren geadviseerd door het college van burgemeester en schepenen op 18 juni 2019 zijn er een aantal extra bemerkingen naar boven gekomen die na onderling overleg als dusdanig zijn opgenomen in de rechtspositieregeling.

 

Drie algemene opmerkingen werden geformuleerd welke in het document integraal zijn aangepast namelijk :

1/ De correcte functie titel "algemeen directeur" en "financieel directeur" is nagegaan in het volledig document. Bij enkele onderwerpen zoals bij de werving en selectie procedure is de benaming "secretaris" blijven staan.

2/ Het vet lettertype is veranderd naar normaal lettertype. Dit vet lettertype refereerde nog naar een eerdere aangepaste versie en was in deze versie foutief overgenomen.

3/ De verwijzingen naar artikels van het OCMW-decreet of het gemeentedecreet zijn aangepast naar de desbetreffende artikels van het decreet lokaal bestuur.

 

De overige wijzigingen zijn de volgende:

A/ Selecties (art. 14,$1, punt 5)

Hier wordt bijgevoegd dat het niet gebruikelijk is dat mandatarissen alsnog aanwezig zijn, dit om een motie van wantrouwen te vermijden.

 

B/ Mutatie / overplaatsing personeelsleden (Titel 4 Bis)

Dit stuk werd toegevoegd.

C/ De terbeschikkingstelling van personeel aan een andere overheid (TITEL 5 TER)

In de titel wordt gespecifieerd dat de terbeschikkingstelling van personeel aan een andere overheid in onderling overleg gebeurt.

In artikel 163 sexies wordt gespecifieerd dat dit steeds in onderling overleg gebeurt.

 

D/ Jaarsalarisverhoging met 30% in de functie van algemeen directeur of financieel directeur (art. 179 bis)

 

E/ Artikel 179 bis wordt geschrapt wegens niet meer van toepassing.

 

F/ De vergoedingen voor reis- en verblijfskosten (Hoofdstuk V):

De vergoeding wordt aangepast naar de huidige bedragen die momenteel van toepassing zijn. Vanaf 1 juli 2019 namelijk 0,3653 euro per kilometer. (art. 207 $ 1)

 

De vergoeding worden voor het carpoolen aangepast naar het bedrag momenteel van toepassing. Vanaf 1 juli 2019 namelijk 0.1805 euro per kilometer. (art. 207 $ 3)

 

De vergoeding worden voor dienstreizen met de fiets aangepast naar het bedrag momenteel van toepassing. Vanaf 1 juli 2019 namelijk 0.1842 euro per kilometer. (art. 207 $ 4)

 

G/ Deeltijdse statutaire werkhervattingen na ziekte (artikel 235, $ 1)

Hier wordt bijgevoegd dat een eventuele weigering van aanvraag betreffende een eventuele deeltijdse werkhervatting gemotiveerd wordt aan het personeelslid.

 

H/ Omstandigheidsverloven (art. 248 $ 1)

Betreffende het overlijden van de samenwonende of huwelijkspartner, een bloed- of aanverwant in de eerste graad van het personeelslid, of van de samenwonende of huwelijkspartner dienen de 4 dagen omstandigheidsverlof te worden opgenomen tot 4 weken na het overlijden. (punt 3)

 

Betreffende het overlijden van een bloed- of aanverwant van het personeelslid, of van de samenwonende of huwelijkspartner in het om het even welke graad, die onder hetzelfde dak woont als het personeelslid dienen de 2 dagen omstandigheidsverlof te worden opgenomen tot 2 weken na het overlijden. (Punt 5)

 

Betreffende het overlijden van een bloed- of aanverwant van het personeelslid of van de samenwonende partner in de tweede graad, een overgrootouder of een achterkleinkind, niet onder hetzelfde dak wonend als het personeelslid of de samenwonende partner dient de 1 dag omstandigheidsverlof te worden opgenomen tot 1 week na het overlijden. (Punt 6)

 

Betreffende gehoord worden door de vrederechter in het kader van de organisatie van de voogdij over een minderjarige kan de nodige tijd genomen worden met maximaal één dag op de dag van verhoring, eveneens op te nemen in uren op de dagen van verhoring. (Punt 10)

 

I/ Het onbetaald verlof (art. 249 $ 5)

Hier wordt gespecifieerd dat personeelsleden die reeds een andere vorm van verminderde prestaties genieten en hierdoor gelijk of minder dan 19 uur per week presteren evenwel geen aanvraag kunnen indienen tot deeltijds onbetaald verlof.

 

J/ Flexibilisering van de volledige onderbreking (art. 268 en art. 273)

Hier werd extra informatie in verband met flexibilisering van de volledige onderbreking toegevoegd.

 

K/ Loonschalen

Bij bijlage I werd verduidelijkt dat de bedragen niet geïndexeerd zijn. En de laatst gekend index dd. 01/10/2018 gelijk is aan 1,7069. Daarnaast wordt gerefereerd dat voor de meest recente indexatie, contact kan opgenomen worden met de personeelsdienst.

 

De syndicale vertegenwoordigers ACOD en ACV hebben hun protocol akkoord gegeven betreffende de bovenstaande wijzigingen in de rechtspositieregeling. Het protocol akkoord maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

Argumentatie

Het nieuwe ontwerp van de rechtspositieregeling werd opgesteld met inachtneming van de nieuwe wetgeving, waardoor het administratief statuut voldoet aan de geldende bepalingen van de hogere wetgeving.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de rechtspositieregeling voor het gemeente- en OCMW-personeel, waarvan het ontwerp integraal deel uitmaakt van deze beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.13.Dossiernaam: Samenstelling Algemene Vergadering VZW VTT
Onderwerp: Samenstelling Algemene Vergadering VZW Vrije Tijd Tremelo - positief advies betreffende de voorgedragen kandidaat leden en benoeming van de vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo in de Algemene Vergadering

 

Voorgeschiedenis

          4 juli 2013: de gemeenteraad beslist tot deelname van de gemeente Tremelo in de werking van de VZW Vrije Tijd Tremelo.

          4 juli 2013: de gemeenteraad keurt de staturen van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd goed, waarbij de naam van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm gewijzigd werd naar Vrije Tijd Tremelo (afgekort VTT).

          19 december 2013: de gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd goed.

          19 december 2016: de gemeenteraad geeft positef advies betreffende de voorgedragen kandidaat-leden van de VZW Vrije Tijd Tremelo en de benoeming van de vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo in de algemene vergadering van de VZW Vrije Tijd Tremelo.

          10 september 2019: het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met het principe van de samenstelling van de algemene vergadering, de vraag tot opname van kandidaat-leden van de sportraad, de cultuurraad en de jeugdraad, en stelt de heer Bertrand Eraly voor als vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo die namens de gemeente het stemrecht zal uitoefenen.

          26 september 2019: de gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Tremelo en het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd goed.

          26 september 2019: de gemeenteraad keurt de aangepaste statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd Tremelo goed.

 

Feiten en context

De gemeenteraad dient 7 vertegenwoordigers aan te duiden volgens een systeem van integraal evenredige vertegenwoordiging dewelke elke fractie een vertegenwoordiger waarborgt, met dien verstande dat de CD&V 2 vertegenwoordigers afvaardigt, N-VA 1 vertegenwoordiger, Groen 1 vertegenwoordiger, Open VLD 1 vertegenwoordiger,  SPA 1 vertegenwoordiger en Vlaams Belang 1 vertegenwoordiger. Onvermiderd het hierboven vermelde dienen minstens 2 schepenen van de gemeente Tremelo in de Raad van Bestuur (en tevens de algemene vergadering) te zetelen. Eén van hen dient minstens de schepen van sport en jeugd te zijn.
Daarboven moet er bij deze aanduiding rekening gehouden worden met de statutaire genderbepaling die neerschrijft dat ten hoogste 2/3 van de lenden van de raad van bestuur van hetzelfde geslacht zijn.

De politieke fracties dienden de volgende kandidaturen in:

          Bertrand Eraly, schepen van sport en jeugd , CD&V

          Diane Willems, 2de schepen, CD&V

          Jolien Wittemans, N-VA

          Christoph Torfs, Groen

          Joris Heremans, Open VLD

          Katrien van Gilse, Sp.a

          Alain Verschaeren, Vlaams Belang

 

Juridische grond

          Artikel 7 van de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd dat stelt dat de gemeente Tremelo gerechtigd  is om effectief lid te zijn van de vereniging indien zij daartoe de wens uitdrukt, zonder dat zij daarvoor bijzondere voorwaarden dient te vervullen. De kandidatuur van de verschillende vertegenwoordigers wordt vervolgens voor advies voorgelegd aan de gemeente Tremelo; slechts indien deze een positief advies verleent, kan de kandidatuur verder in aanmerking worden genomen.

          Artikel 10 van de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd bepaalt dat:
met uitzondering van de gemeente Tremelo, hebben alle effectieve leden gelijk stemrecht; de gemeente beschikt over meervoudig stemrecht zodanig dat zij op de algemene vergadering steeds beschikt voor de meerderheid van de stemmen. Het voorgaande wordt als volgt concreet toegepast op de algemene vergadering (desgevallend afzonderlijk per stemming in functie van de aanwezigheden op het ogenblik van de stemmingen)

°          aan iedere van de aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden, inclusief de gemeente Tremelo, wordt één stem toegekend.

°          aan de gemeente Tremelo, worden bovenop de voormelde enen stem, bijkomend zoveel stemmen toegekend als er andere effectieve leden dan de gemeente Tremelo zijn die aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de algemene vergadering: dienvolgens beschikt de gemeente Tremelo op zichzelf steeds over één stem meer dan alle andere effectieve leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de algemene vergadering en heeft de gemeente Tremelo aldus de meerderheid van de stemmen.

De gemeente Tremelo wordt in de algemene vergadering vertegenwoordigd door maximum zeven (7) vertegenwoordigers waarvan slechts 1 het stemrecht namens de gemeente Tremelo zal uitoefenen. Voornoemde vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo worden door de gemeenteraad uit de leden gekozen volgens een systeem van integraal evenredige vertegenwoordiging dewelke iedere fractie een vertegenwoordiger waarborgt. De vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo die namens de gemeente Tremelo het stemrecht zal uitoefenen, wordt voorafgaandelijk door de gemeenteraad aangeduid. De vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo die in de algemene vergadering zetelen, handelen overeenkmstig de instructies van de gemeenteraad van de gemeente Tremelo.

          Artikel 18 van de statuten van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm VZW Vrije Tijd Tremelo bepaalt dat minsten 2 schepenen van de gemeente Tremelo in de Raad van Bestuur (en tevens in de Algemene Vergadering) van de vereniging dienen te zetelen, waaronder de schepen van sport en jeugd.

 

Advies

De voorzitter van de VZW Vrije Tijd Tremelo vraagt een positief advies aan de gemeenteraad tot opname van de volgende kandidaat leden, ieder lid van de sportraad, de jeugdraad, de cultuurraad.

          Emiel Heyligen (voorzitter sportraad)

          Ann Anthonis (voorzitter cultuurraad)

          Gitte Vertommen (vooorzitter jeugdraad)

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad verleent positief advies over de voordracht van volgende kandidaat-leden, ieder lid van de sportraad, de jeugdraad en de cultuurraad van de gemeente Tremelo, zodat hun kandidatuur verder in aanmerking kan worden genomen en dat over een eventuele aanvaarding als effectief lid kan worden gestemd door de raad van bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm Vrije Tijd Tremelo:
Emiel Heyligen (voorzitter sportraad), Ann Anthonis (voorzitter cultuurraad) en Gitte Vertommen (voorzitter jeugdraad

 

Art. 2:

Na geheime stemming met volgend resultaat:

- Diane Willems, CD&V, 20 ja stemmen tegen 1 neen stem

- Bertrand Eraly, CD&V, 21 ja stemmen

- Christoph Torfs, Groen, 21 ja stemmen

- Jolien Wittemans, N-VA, 21 ja stemmen

- Joris Heremans, Open VLD, 21 ja stemmen

- Katrien van Gilse, Sp.a, 21 ja stemmen

- Alain Verschaeren, Vlaams Belang, 21 ja stemmen

 

Art. 3:

De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo die namens de gemeente Tremelo (overeenkomstig artikel 10 van de statuten) het stemrecht zal uitoefenen in de algemene vergadering.

Hierover wordt geheim gestemd als volgt:

- Bertrand Eraly, bekomt 21 ja stemmen

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1.Dossiernaam: Bijkomend agendapunt 1 - GR-lid Van Uffel Elynn
Onderwerp: Huiswerkbegeleiding op school, ingediend door Elynn Van Uffel gemeenteraadslid Open VLD overeenkomstig art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Voorgeschiedenis

16 oktober 2019: mail van gemeenteraadslid Elynn Van Uffel. Zij wenst namens Open VLD een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 24 oktober 2019.

 

Juridische grond

art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

Scholen merken dagdagelijks dat het opleidingsniveau, de socio-economische positie en het tijdsgebrek van ouders de schoolresultaten van kinderen beïnvloedt. Deze toenemende zorgproblematiek, die vaak een oorzaak vindt, niet binnen de capaciteiten van het kind, maar binnen de mogelijkheden aan begeleiding zorgt ervoor dat scholen vragende partij zijn om binnen hun eigen muren begeleiding te voorzien voor hun eigen leerlingen.

Met het oog op gelijke onderwijskansen moeten kinderen die thuis niet dezelfde kansen krijgen, zelfstandig leren worden. Het “leren leren” is ook een opdracht van de school en kinderen hebben er baat bij om hierin extra ondersteund te worden.

Een huiswerkklas voorziet dat leerlingen die noodgedwongen even moeten nablijven op school reeds aan het huiswerk kunnen starten, in een rustige en vertrouwde omgeving. Zij kunnen dan terecht in een klas/refter/… waar een leerkracht toezicht houdt. De leerkracht kijkt toe op een rustig verloop in de klas. De huiswerkklas biedt de kinderen gratis de mogelijkheid om hun huistaken in de meest gunstige omstandigheden te maken. Vrijwilligers, bij voorkeur leerkrachten, begeleiden de kinderen en ondersteunen het leerproces.

Investeren in kinderen is investeren in de toekomst van onze gemeente. Het is fundamenteel om al van in de lagere school een basis te leggen in hoe je huiswerk moet maken, plannen en organiseren. Dat is de perfecte voorbereiding voor het verdere studieverloop en het professionele leven.  Het is daarom opportuun dat ook Tremelo, net zoals dat in andere gemeentes gebeurt, investeert in deze vorm van ondersteuning aan het onderwijs binnen eigen gemeente onder de vorm van het uitkeren van een vrijwilligersvergoeding aan de begeleiders van de huiswerkklasjes.

 

BESLUIT

9 stemmen voor: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans en Katrien van Gilse

12 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Jamin Desaever, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

 

De gemeenteraad beslist om niet in te gaan op het voorstel van Elynn Van Uffel namens Open Vld om een bijdrage voor huiswerkbegeleiding te voorzien aan alle basisscholen gelegen op het grondgebied van de gemeente.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.2.Dossiernaam: Bijkomend agendapunt 2 - GR-lid Van Uffel Elynn
Onderwerp: Participatietraject urban sports site, ingediend door Elynn Van Uffel gemeenteraadslid Open VLD overeenkomstig art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Voorgeschiedenis

16 oktober 2019: mail van gemeenteraadslid Elynn Van Uffel. Zij wenst namens Open VLD een extra agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 24 oktober 2019.

 

Juridische grond

art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

Urban sport is een verzamelnaam voor sport- en beweegactiviteiten waarbij je je vaardigheden laat zien in de bebouwde omgeving bv. het uitvoeren van trucs met een skateboard, fiets of step. Ook zijn er straatvarianten van volkssporten, zoals street football. Urban sports zijn “booming” en het stadium van hype al voorbij. We zien in onze omliggende gemeentes, die reeds een skatepark hebben, elke maand de populariteit toenemen.

Ook bij onze lokale skaters en andere urban sporters is de vraag naar een eigen site in eigen gemeente groot. Steden als Leuven, Mechelen en Diest investeren of investeerden al in kwaliteitsvolle skateparken, maar ook kleinere gemeentes als Rotselaar, Bonheiden, Begijnendijk, …  zorgen voor een goede “urban sports” omkadering.

Om daarvan werk te kunnen maken, is het belangrijk eerst de wensen van de lokale urbansporters te verzamelen. Omdat de groepen niet echt georganiseerd zijn is het wenselijk om de adviesprocedure te laten verlopen via een facebookgroep of andere vorm van laagdrempelige participatie (via website, sportdienst,…).

 

BESLUIT

eenparig

 

Art.1:

De gemeenteraad beslist een participatietraject op te starten voor de realisatie van een urban sports site als onderdeel van verder te ontwikkelen vrije tijds sites.

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 24 oktober 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 09/12/2019