Zitting van 25 juni 2020

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2020

 

OCMW

 

Bestuur en Werking

P.1.Dossiernaam: Verslag open RMW 28.05.2020
Onderwerp: Goedkeuring notulen open raad voor maatschappelijk welzijn 28 mei 2020

 

Voorgeschiedenis

28 mei 2020: raad voor maatschappelijk welzijn

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de open raad voor maatschappelijk welzijn goed.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de open zitting van 28 mei 2020 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2020

 

OCMW

 

Dienst onthaalouders

P.2.Dossiernaam: Goedkeuring huishoudelijk reglement
Onderwerp: Goedkeuring huishoudelijk reglement

 

Voorgeschiedenis

2 juli 2019 - Het vast bureau hecht zijn goedkeuring aan de opdracht inzake software (DEONA) ten behoeven van  de kinderopvang (door onthaalouders), aan Cipal Schaubroeck, conform de bij dit besluit gevoegde offerte.

26 september 2019 - De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de actualisatie van het huishoudelijk reglement van de dienst onthaalouders

 

Feiten en context

Naar aanleiding van een aantal wijzigingen in de werking en een beperking in de software Deona, dient het huishoudelijk reglement van de dienst onthaalouders aangepast worden.

Daarnaast werden een aantal bepalingen beter afgestemd op de praktijk.

 

overzicht van de wijzigingen

          Vanaf september wenst de dienst onthaalouders te starten met een ouderportaal. Om de kost hiervan te financieren wordt er nu bepaald dat de ouders per maand 1 Euro administratieve kost moet betalen.

          Vanaf september zullen de facturen per mail verstuurd worden.

          In de software Deona is niet mogelijk om een specifieke kost voor de afvalverwerking van een derde dag aan te rekenen. Deze kan echter wel gelijk gesteld worden met de afvalverwerking van een halve dag. Daarom werd in het huishoudelijk reglement werd de afvalverwerking van een derde dag gelijkgesteld met de afvalverwerking van een halve dag.

          Aangezien de prijzen voor de afvalverwerking reeds enkele jaren niet meer aangepast werden aan de levensduurte, worden deze nu verhoogd. De afvalverwerking werd als volgt aangepast:

°          volle dag: van 0,2 Euro naar 0,3 Euro

°          halve dag: van 0,10 Euro naar 0,15 Euro

°          derde dag: van 0,06 Euro naar 0,15 Euro

          De procedure bij wanbetaling, die in het huidige reglement beschreven staat, komt niet overeen met de procedure die door de financiële dienst gebruikt wordt. Deze moest dus correct in het huishoudelijk reglement beschreven worden.

          In het reglement werd opgenomen dat het maximumtarief gehanteerd wordt, als ouders nalaten het attest inkomenstarief aan te vragen.

          De waarborg, die nu gevraagd wordt bij de reservatie van het opvangplaats, wordt afgeschaft. In de plaats hiervan wordt een vergoeding, conform het afgesproken opvangplan, gevraagd bij annulatie of vermindering van de opvangdagen, als een opzegtermijn van 1 maand niet gerespecteerd wordt.

          Het aantal dagen dat een ziekteperiode, gestaafd door een doktersattest, beschouwd wordt als gerechtvaardigde afwezigheid, werd teruggebracht naar drie dagen.

          De sanctie van 7 Euro bij laattijdige verwittiging wordt niet meer per afwezigheidsdag aangerekend, maar per laattijdige verwittiging.

 

Het ontwerp huishoudelijk reglement is toegevoegd in de bijlage.

 

Juridische grond

22 november 2013 - Besluit vlaamse regering houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters.

22 november 2013 - Besluit vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters.

25 november 2016 - MB tot uitvoering vergunningsbesluit

23 april 2014 - MB tot uitvoering subsidiebesluit

 

Argumentatie

Het huishoudelijk reglement werd aangepast met het oog op duurzaamheid, efficiëntie en redelijkheid.

De duurzaamheid komt tot uiting door papieren facturen zo veel mogelijk te vermijden door deze te mailen naar de ouders en ze ter beschikking te stellen via het ouderportaal.

Daarnaast wordt de werking van de dienst efficiënter. De facturen moeten niet allemaal afgeprint worden om vervolgens in enveloppen gestoken te worden. De kostprijs van papier, enveloppe en verzending vallen weg. De waarborg voor de reservatie van een opvangplaatsje was arbeidsintensief en bracht weinig op. Door deze te vervangen door een vergoeding, moet de procedure enkel gevolgd worden bij de ouders die de opzegtermijn niet respecteren.

Voor de onthaalouders wordt de afvalverwerking verhoogd. Deze werd al meer dan 5 jaar niet aangepast, terwijl de kosten inzake afvalverwerking voor de onthaalouders wel gestegen zijn.

Door afwezigheidsdagen omwille van ziekte sneller te aanvaarden als gerechtvaardigde afwezigheden, waardoor deze dagen niet afgetrokken worden van het korfje respijtdagen (20 dagen per jaar voor een voltijdse opvang) moeten ouders minder respijtdagen opofferen aan ziektedagen. Dit heeft als voordeel voor de ouders dat zij minder ongerechtvaardigde afwezigheidsdagen zullen hebben. Aangezien deze aangerekend worden, krijgen de ouders hier een financieel voordeel. De sanctionering van 7 Euro per afwezigheidsdag, als een ouder een vakantie langer dan één week niet tijdig verwittigde, stond niet in verhouding met de last die de onthaalouder hierdoor ondervond. Daarom werd de boete beperkt tot een éénmalige boete per laattijdige verwittiging.

 

Omdat sommige aanpassingen in het huishoudelijk reglement beschouwd kunnen worden, als zijnde in het nadeel van het gezin, dient het huishoudelijk reglement twee maanden voor de aanpassing bekendgemaakt te worden bij de ouders. Daarom zal het huishoudelijk reglement pas in voege kunnen gaan vanaf 1 september 2020. Het gezin heeft in deze gevallen het recht om de schriftelijke overeenkomst op te zeggen binnen de twee maanden nadat ze door ons op de hoogte gebracht werd van de aanpassing. Ze is dan geen schade- of opzeggingsvergoeding verschuldigd.

 

 

 

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de actualisatie van het huishoudelijk reglement van de dienst onthaalouders, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt. Het huishoudelijk reglement treedt in voege vanaf 1 september 2020.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2020

 

Afdeling P&O

 

Organisatiebeheersing

P.3.Dossiernaam: Rapportering organisatiebeheersing 2017-2019
Onderwerp: Rapportering organisatiebeheersing 2017-2019

 

 

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2020

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Bestuur en Werking

P.4.Dossiernaam: Reglement ter verkoop van onroerende goederen
Onderwerp: Aanpassing van het reglement ter verkoop van onroerende goederen

 

Voorgeschiedenis

          18 december 2018: de raad voor maatschappelijk welzijn keurt het algemeen reglement ter verkoop van onroerende goederen goed.

          28 maart 2019: de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn keuren de aanpassingen aan het bestaande reglement inzake de verkoop van onroerende goederen goed.

          9 juni 2020: het college van burgemeester en schepenen geeft een positief advies omtrent de nieuwe aanpassingen aan het reglement ter verkoop van onroerende goederen.

 

Feiten en context

Het reglement inzake de verkoop van onroerende goederen zou intussen voor de tweede keer aangepast moeten worden, in het licht van een nieuwe omzendbrief inzake de verkoop van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen, alsook in het licht van een recente procedure tot verkoop waarbij enkele hiaten opgemerkt werden.

 

Juridische grond

          Omzendbrief KB/ABB 2019/33 van 3 mei 2019 betreffende transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 77 waarin bepaald wordt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is voor het vaststellen van reglementen betreffende het beleid en het inwendige bestuur van het OCMW.

 

Argumentatie

Bij de opmaak van de vorige versie van het reglement, werd niet specifiek bepaald binnen welke termijn de hoogste bieder de onderhandse verkoopovereenkomst zou moeten ondertekenen. Bij de laatste procedure tot verkoop heeft het meer dan twee maanden geduurd vooraleer de koper bereid was de overeenkomst te ondertekenen, hetgeen tot problemen geleid heeft. Om een dergelijke situatie in de toekomst te vermijden, wordt ingeschreven in het reglement dat de koper de onderhandse overeenkomst ondertekend moet hebben uiterlijk veertien dagen nadat hij deze ontvangen heeft. Indien de koper nalaat dit tijdig in orde te brengen, zonder geldige reden, dan wordt aangenomen dat hij afziet van de verkoop, en zal een schadevergoeding van 15 procent van het uitgebrachte bod aangerekend worden.

 

Daarnaast worden de bepalingen omtrent de duur van de twee fases aangepast. In de vorige versie van het reglement werd bepaald dat de eerste fase steeds 60 kalenderdagen duurt, en de tweede fase veertien kalenderdagen. Op heden wordt in het reglement ingeschreven dat de bevoegde raad steeds kan afwijken van deze termijnen; sommige onroerende goederen zullen immers baat hebben bij een langere termijn. Op deze manier kan de duur van de fases aangepast worden aan het goed dat verkocht wordt.

 

Tot slot wordt bepaald dat de tweede fase van gesloten biedingen niet noodzakelijk moet plaatsvinden. Bij de laatste procedure tot verkoop werd opgemerkt dat personen wachten met een bod te doen tot de tweede fase van gesloten biedingen. Een bod doen tijdens de eerste fase was eigenlijk nadelig, omdat dit de prijs enkel zou opdrijven. Aangezien iedereen, ook personen die geen open bod gedaan hadden, een gesloten bod mocht uitbrengen, was er geen incentive om een open bod uit te brengen. Daarom wordt nu ingeschreven dat lokaal bestuur Tremelo een open bod als definitief kan aanvaarden, waardoor er geen tweede fase van gesloten biedingen meer georganiseerd zal worden. Op deze manier worden geïnteresseerden aangespoord om meteen een bod uit te brengen, zodat de markt kan spelen.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het aangepaste reglement ter verkoop van onroerende goederen goed te keuren. Dit reglement wordt als bijlage bij deze beslissing gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/09/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 25 juni 2020

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.5.Dossiernaam: Gronden Schrieksesteenweg
Onderwerp: Beslissing tot verkoop van lot 4, lot 5 en lot 6 en vaststelling van de instelprijzen

 

Voorgeschiedenis

          24 oktober 2019: de raad voor maatschappelijk welzijn besluit lot 1, lot 2 en lot 3 van de gronden aan de Schrieksesteenweg te koop te stellen volgens het reglement betreffende de verkoop van onroerende goederen. De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt de instelprijs voor lot 1 op 133 000 euro, voor lot 2 op 136 000 euro en voor lot 3 op 133 000  euro.

          30 april 2020: de raad voor maatschappelijk welzijn besluit lot 1, lot 2 en lot 3 van de gronden gelegen aan de Schrieksesteenweg te verkopen voor respectievelijk 141 000 euro, 138 000 euro en 138 000 euro.

          9 juni 2020: het vast bureau geeft een positief advies om lot 4, lot 5 en lot 6 van de gronden aan de Schrieksesteenweg te koop te stellen en geeft een positief advies omtrent de instelprijzen van respectievelijk 138 000 euro, 138 000 euro en 142 500 euro.

 

Feiten en context

Voor de verkoop van deze percelen, wordt het reglement betreffende de verkoop van onroerende goederen gevolgd, waardoor de instelprijs bepaald moet worden op basis van een recent schattingsverslag. Uit het schattingsverslag dat werd opgemaakt in oktober 2019 blijkt dat:

- lot 1 geschat werd op 122.500 euro;

- lot 2 geschat werd op 125.000 euro;

- lot 3 geschat werd op 122.500 euro;

- lot 4 geschat werd op 125.000 euro;

- lot 5 geschat werd op 125.000 euro;

- lot 6 geschat werd op 130.000 euro.

 

Juridische grond

          Omzendbrief KB/ABB 2019/33 inzake de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

          Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 78, lid 2, 11° waarin bepaald wordt dat het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen een bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn is.

 

Argumentatie

Er wordt voorgesteld om lot 4, lot 5 en lot 6 tezamen te koop te stellen. De instelprijzen worden bepaald op basis van de geschatte waarde, de gemaakte kosten en een opportuniteitsmarge. Ook de verkoopprijzen van loten 1, 2 en 3 worden mee in acht genomen, omdat zij de marktprijs van de gronden weergeven. Gelet op deze factoren, adviseert de financieel directeur om de instelprijs voor lot 4 te bepalen op 138 000 euro, voor lot 5 op 138 000 euro en voor lot 6 op 142 500 euro.

 

Het behoort ook tot de mogelijkheden om de laatste drie gronden lot per lot te verkopen, in plaats van alle drie tezamen. Het is echter zo dat de organisatie van de procedure tot verkoop arbeidsintensief is, en ook de nodige kosten (zimmo, publicatie weekblad) met zich meebrengt. Daarom verdient het de voorkeur de drie gronden tezamen in verkoop te stellen.

 

De eerste fase van verkoop duurt in principe 60 kalenderdagen, de tweede fase 14 kalenderdagen. De raad kan hier echter van afwijken, indien het betreffende onroerende goed baat zou hebben bij een langere termijn. Er wordt geoordeeld dat de verkoop van de betreffende gronden gebaat zou zijn bij een langere termijn, waardoor voorgesteld wordt om de duur van fase één te bepalen op 90 kalenderdagen, en de duur van fase twee, indien deze georganiseerd wordt, op 21 kalenderdagen.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0050/6141200

MJP 001077

AC00001

5000 €

5000 €

 

Om publiciteit te geven aan de verkoop van de betreffende gronden, zal er een publicatie in streekkrant 'Deze week' geplaatst worden, alsook op zimmo.be.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om lot 4, lot 5 en lot 6 van de gronden aan de Schrieksesteenweg te koop te stellen volgens het reglement betreffende de verkoop van onroerende goederen.

 

Art. 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om de instelprijs voor lot 4 te bepalen op 138 000 euro, voor lot 5 op 138 000 euro en voor lot 6 op 142 500  euro.

 

Art. 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de duur van fase één vast te stellen op 90 kalenderdagen, en de duur van fase twee, indien deze georganiseerd wordt, op 21 kalenderdagen.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/09/2020