Zitting van 28 november 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

OCMW

 

Bestuur en Werking

P.1.Dossiernaam: Goedkeuring verslag open RMW
Onderwerp: Goedkeuring verslag open raad voor maatschappelijk welzijn

 

Voorgeschiedenis

24 oktober 2019 : raad voor maatschappelijk welzijn

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de open raad voor maatschappelijk welzijn goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de open zitting van 24 oktober 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/01/2020
Punt bijlagen/links RMW_van_24-10-2019 Notulen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

OCMW

 

Sociale dienst

P.2.Dossiernaam: Geïntegreerd breed onthaal
Onderwerp: Oprichting van een samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal met kernactoren actief binnen de eerstelijnszone Leuven Noord

 

Voorgeschiedenis

          29 augustus 2019: het departement welzijn, volksgezondheid en gezin, afdeling welzijn en samenleving lanceert een oproep. In 2020 start de nieuwe beleids- en beheerscyclus (BBC) voor de periode 2020-2025, waarbij lokale besturen een subsidie kunnen aanvragen voor de realisatie van de Vlaamse beleidsprioriteit inzake het realiseren van de functies en werkingsprincipes van een samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal (GBO).

          3 september, 10 september en 2 oktober 2019: er vinden vergaderingen plaats met vertegenwoordigers van de kernactoren die actief zijn binnen de eerstelijnszone Leuven Noord (Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Rotselaar en Tremelo). Deze intensieve besprekingen hebben geleid tot het bepalen van een doelgroep, zijnde jonge gezinnen in een kwetsbare positie, tot het uitwerken van een actieplan GBO en tot het vastleggen van een stappenplan voor de indiening van de subsidieaanvraag.

          8 oktober 2019: lokaal bestuur Rotselaar bevestigt voorlopig niet in te stappen in het samenwerkingsverband GBO.

 

Feiten en context

De lokale besturen zijn verplicht om de Vlaamse beleidsprioriteit geïntegreerd breed onthaal vorm te geven. Het GBO betreft een samenwerkingsverband onder regie van de lokale besturen tussen minimaal drie kernactoren: het CAW, de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten en de lokale besturen zelf. Lokale besturen kunnen een subsidie aanvragen voor de uitbouw van het GBO, door via het meerjarenplan van elk van de betrokken lokale besturen een subsidieaanvraag in te dienen uiterlijk 15 januari 2020. Deze subsidieaanvraag bestaat uit twee delen: een engagementsverklaring die ondertekend moet zijn door elke deelnemende partner en de opname van een gezamenlijke actie aangaande de uitwerking van het GBO in de strategische meerjarenplanning van elk deelnemend lokaal bestuur.

 

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan  krijgt het samenwerkingsverband tijdens de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 een jaarlijkse subsidie van 25.000 euro. Deze subsidie wordt gestort op de rekening van het bestuur dat het GBO trekt (huidige voorstel: lokaal bestuur Holsbeek), maar zal via een verdeelsleutel worden verdeeld onder alle deelnemende besturen (Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, Tremelo en Holsbeek).

 

Elke deelnemende partner moet een vertegenwoordiger afvaardigen naar de stuurgroep GBO die drie keer per jaar zal samenkomen en die de aansturing, coördinatie en evaluatie van de werking van het GBO op zich zal nemen. Voor lokaal bestuur Tremelo zou Lucia Huysmans, hoofdmaatschappelijk werkster, worden afgevaardigd. Daarnaast zal er nog afvaardiging (maximum 2 personen per deelnemende partner) voorzien worden voor de werkgroep van 'basiswerkers'. Deze werkgroep levert input aan voor de stuurgroep en zorgt voor de verdere uitwerking van documenten, projecten, methodieken,...

 

Juridische grond

          Omzendbrief KB/ABB 2019/4 betreffende de strategische meerjarenplanning 2020–2025 van de lokale en provinciale  besturen volgens de beleids -en beheerscyclus.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2018 betreffende de Vlaamse beleidsprioriteiten in het kader van lokaal sociaal beleid en de subsidiëring van samenwerkingsverbanden geïntegreerd breed onthaal.

          Het besluit van de Vlaamse regering van 30 november 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid.

          De omzendbrief WVG 2018/01 van 26 oktober 2018 betreffende lokaal sociaal beleid.

          Het decreet lokaal sociaal beleid van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid, inzonderheid artikel 9 tot en met artikel 11, §1.

          Het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap  en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd. 

 

Advies

Positief advies College Burgemeester en Schepen van 12 november 2019.

Positief advies Vast Bureau van 12 november 2019.

 

Argumentatie

De uitbouw van een GBO is een Vlaamse beleidsprioriteit, waarbij de regierol voorbehouden wordt aan lokale besturen omdat zij per definitie lokaal verankerd zijn, terwijl het CAW en de mutualiteiten op een hoger niveau georganiseerd zijn. Het doel van het GBO is onderbescherming tegengaan, inzetten op de maximalisatie van rechten en het verhogen van de toegang tot dienst- en hulpverlening, onder andere door de creatie van een centraal aanspreekpunt.

 

Een samenwerking in het kader van het GBO biedt de kans om een levend en lerend netwerk uit te bouwen waarin de verschillende actoren elkaar en elkaars aanbod, expertise en werkmethodieken leren kennen, om gerichter naar elkaar door te verwijzen, om hiaten en overlap in het aanbod op te sporen, om gezamenlijke opleidingen, infomomenten, projecten,... te organiseren zodat de schaarse middelen doelmatiger worden ingezet, om ervaring en knowhow uit te wisselen zodat medewerkers hun eigen competenties kunnen versterken, en om kennis en tools uit te wisselen om kwetsbaarheid te detecteren en mogelijke riscogroepen in kaart te brengen.

 

Het GBO streeft naar een goede samenwerking met de eerstelijnszone: de eerstelijnszone is immers een ideaal forum om input te verkrijgen vanuit de verschillende zorg -en welzijnsvoorzieningen om kwetsbare groepen en hun noden op grotere schaal te identificeren. Door het GBO op te richten met lokale besturen die eveneens deel uitmaken van de eerstelijnszone Leuven Noord, zal het geografische werkgebied vrijwel identiek zijn.

 

Om te vermijden dat al deze initiatieven los van elkaar werken, hetgeen zou leiden tot meer versplintering, streeft het GBO eveneens naar een goede samenwerking met het Huis van het Kind. Het Huis van het Kind heeft immers een grote expertise aangaande de gekozen doelgroep, en heeft veel ervaring inzake het detecteren van kwetsbaarheid binnen gezinnen.

 

Financiële weerslag

De nodige financiële middelen worden voorzien in de meerjarenplanning.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

2 onthoudingen: Nadia Van Beughem en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit dat lokaal bestuur Tremelo de uitbouw van het geïntegreerd breed onthaal zal realiseren via een samenwerkingsverband met lokale besturen Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek en Keerbergen, en met het CAW en de diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten.

 

Art. 2.

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de engagementsverklaring, die als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt, en besluit dat deze verklaring namens lokaal bestuur Tremelo ondertekend zal worden door de algemeen directeur en de voorzitter van de raad.

 

Art. 3:

Deze engagementsverklaring moet uiterlijk 15 januari 2020 ingediend zijn bij het departement welzijn, volksgezondheid en gezin, afdeling welzijn en samenleving. De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het feit dat elke kernactor, beschreven in artikel 1 van dit besluit, deze engagementsverklaring rechtsgeldig moet ondertekenen opdat een geldige subsidieaanvraag ingediend kan worden.

 

Art. 4:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan het voorstel dat lokaal bestuur Holsbeek wordt aangeduid als 'trekkend lokaal bestuur' voor de subsidieaanvraag. Dit betekent dat, indien de subsidieaanvraag goedgekeurd wordt, er in de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 jaarlijks 25.000 euro gestort zal worden op de rekening van lokaal bestuur Holsbeek. Lokaal bestuur Holsbeek zal deze subsidie jaarlijks verdelen onder de vijf deelnemende lokale besturen, volgens volgende verdeelsleutel: Holsbeek ontvangt 2/6 van de jaarlijkse subsidie als trekkend lokaal bestuur, en de overige vier lokale besturen ontvangen elk 1/6e van de jaarlijkse subsidie.

 

Art. 5:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan de oprichting van een stuurgroep geïntegreerd breed onthaal, en besluit hiervoor Lucia Huysmans, hoofdmaatschappelijk werkster, af te vaardigen.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/01/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

OCMW

 

Sociale dienst

P.3.Dossiernaam: Eerstelijnszone Leuven Noord - oprichting zorgraad
Onderwerp: Eerstelijnszone Leuven Noord - oprichting zorgraad

 

Voorgeschiedenis

Werner Van Nuffelen werd door het vast bureau in de vergadering van 4 juni 2019 gemandateerd als kandidaat-lid voor de zorgraad voor lokaal bestuur Tremelo. Ondertussen werd hij ook effectief verkozen door de leden van het veranderforum. Ondertussen werd duidelijk dat er een vzw-structuur achter deze zorgraad zit. Voor de eerstelijnszones en de vzw die opgericht wordt, zijn er geen specifieke decretale bepalingen. Vanuit het decreet lokaal bestuur is er geen formele verplichting om de statuten van de vzw (of andere beslissingen die de vzw neemt) te laten goedkeuren door de gemeenteraad. De statuten zullen waarschijnlijk klaar zijn in december 2019.

 

Feiten en context

De Vlaamse overheid werkt aan de reorganisatie van de eerstelijnszorg. Via deze reorganisatie brengt men de welzijnssector en de gezondheidssector dichter bij elkaar. De lokale besturen krijgen een belangrijke rol binnen dit kader via het geïntegreerd breed onthaal en het integraal lokaal sociaal beleid. De eerste stap in de reorganisatie van de eerstelijnszorg was de oprichting van de eerstelijnszones. Dit is een afgebakende zone van minimum 75.000 inwoners waarin de welzijns- en gezondheidssector gestimuleerd worden om meer samen te werken. Tremelo behoort tot de eerstelijnszone Leuven Noord, samen met de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek, Keerbergen en Rotselaar. Tijdens de opstartfase stuurde het veranderteam (kernteam) de eerstelijnszone aan. Zij werkten o.a. een missie en visie uit omtrent de eerstelijnszone. Het veranderteam hield op te bestaan zodra de voorlopige zorgraad geïnstalleerd was. Tegen uiterlijk 31 oktober 2019 diende een voorlopige zorgraad samengesteld te zijn conform de richtlijnen. Later zal de zorgraad vzw het definitieve bestuursorgaan van de eerstelijnszone zijn. Tot eind juni 2020 krijgt elke eerstelijnszone een financiële ondersteuning van 12.000,00 euro. Op 1 juli 2020 staat de definitieve erkenning van de zorgraad gepland en zal de subsidie afhangen van verschillende indicatoren.

 

De zorgraad krijgt enkele prioritaire opdrachten:

          afstemming van de organisatie en het aanbod op de zorg- en ondersteuningsvragen;

          het lokaal sociaal beleid ondersteunen;

          het stimuleren van kringwerking;

          het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking, waaronder gegevensdeling;

          de invulling van de sociale kaart mee ondersteunen.

           

De zorgraad bestaat uit een vertegenwoordiging vanuit verschillende clusters:

          cluster lokale besturen (maximum zes zetels): gemeenten, OCMW’s en Huis van het Kind;

          cluster welzijn (maximum zes zetels): de woonzorgcentra, de diensten gezinszorg, de lokale dienstencentra, de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen en de centra voor algemeen welzijnswerk;

          cluster eerstelijnszorgactoren (maximum zes zetels): bijvoorbeeld de huisartsen, de thuisverpleegkundigen, de kinesitherapeuten, de tandartsen, de apothekers, de vroedvrouwen.

          anderen (maximum vier zetels): bijvoorbeeld personen met een handicap, ziekenhuis, …

 

De lokale besturen zetelen in de cluster lokale besturen vanuit hun regierol binnen het lokaal sociaal beleid. Zowel een medewerker van het lokaal bestuur als een mandataris kan zetelen in de zorgraad. De VVSG beveelt aan om in de vertegenwoordiging rekening te houden met een breed perspectief op lokaal sociaal beleid zodat men linken kan leggen naar andere levensdomeinen naast welzijn en gezondheid zoals wonen, werken, onderwijs en vrije tijd. De lokale besturen kunnen ook zetelen in de cluster welzijn vanuit hun actorrol (woonzorgcentrum, lokaal dienstencentrum, dienst voor gezinszorg). Voor de invulling van deze cluster zijn afspraken nodig met de andere welzijnsactoren. Hoewel de sociale diensten van het OCMW niet expliciet zijn opgenomen bij de samenstelling van de cluster welzijn, is het toch belangrijk om de link binnen de cluster welzijn te behouden. Personen die worden afgevaardigd worden geacht de nodige tijd te investeren in de zorgraad. In beide clusters is het belangrijk om het eigen bestuur te overstijgen en te spreken namens de cluster of sector waarvoor men vertegenwoordiger is.

 

Juridische grond

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van de zorgraden.

          Het besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders dat op 17 mei 2019 definitief werd goedgekeurd door de Vlaamse regering.

 

Argumentatie

Het ziet er naar uit dat de zorgraad in de toekomst een belangrijk orgaan zal worden. De zorgraad zal het lokaal bestuur ondersteunen bij de ontwikkeling van het lokaal sociaal beleid, o. a. via de brede samenwerking tussen welzijn en gezondheid. Een goede samenwerking tussen de verschillende betrokkenen zorgt niet alleen voor een uitbreiding van de zorgmogelijkheden, maar eveneens voor een beter zorgcontinuüm rond de cliënt. Via de deelname aan de zorgraad leren de andere aanwezigen de gemeente en het OCMW kennen waardoor de drempels dalen. Door het netwerk via de zorgraad is het vanuit het lokaal bestuur gemakkelijker om het lokaal sociaal beleid op gemeentelijk niveau uit te bouwen. Vlaamse gesubsidieerde projecten krijgen steeds meer de eerstelijnszone als uitvalsbasis. Naar programmatie toe is het niet ondenkbeeldig dat de eerstelijnszone voor bepaalde voorzieningen als vertrekbasis zal worden gebruikt. De deelname van een lokaal bestuur aan een privaatrechtelijke vereniging moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. De eerstelijnszones spelen een belangrijke rol in de organisatie van zorg en welzijn, en hebben een ondersteunende opdracht binnen het kader van lokaal sociaal beleid. Het lokaal bestuur Tremelo kan een mandataris of een medewerker afvaardigen binnen de cluster lokale besturen. Het vast bureau van 4 juni 2019 mandateerde Werner Van Nuffelen, voorzitter van het BCSD als kandidaat-lid om te zetelen in de voorlopige zorgraad in naam van lokaal bestuur Tremelo. Tijdens het veranderforum van 26 september 2019 werd Werner Van Nuffelen verkozen tot zetelend lid van de voorlopige zorgraad van de eerstelijnszone Leuven Noord. Aangezien de voorlopige zorgraad verder zal evolueren naar een zorgraad in de hoedanigheid van een vzw, dient dit voorgelegd te worden aan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. De administratie adviseert, in lijn met de beslissing van het vast bureau van 4 juni 2019, om te participeren in de (voorlopige) zorgraad, ook in zijn toekomstige vorm van vzw en om Werner Van Nuffelen aan te duiden als vertegenwoordiger van lokaal bestuur Tremelo.

 

BESLUIT

Oprichting zorgraad

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

2 onthoudingen: Nadia Van Beughem en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit dat lokaal bestuur Tremelo zal participeren in de vzw zorgraad Leuven Noord.

 

Art. 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn  besluit, na geheime stemming, om Werner Van Nuffelen af te vaardigen als vertegenwoordiger van lokaal bestuur Tremelo binnen de cluster lokale besturen in de vzw zorgraad Leuven Noord.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/01/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.4.Dossiernaam: Opheffing interlokale vereniging
Onderwerp: Opheffing interlokale vereniging 'Wonen aan de oevers van de Dijle'

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo en het OCMW Tremelo maken sinds 1 januari 2018 deel uit van het intergemeentelijk samenwerkingsverband 'Wonen aan de oevers van de Dijle', wiens werking een geïntegreerd woonbeleid omvat in de gemeenten Boortmeerbeek, Keerbergen en Tremelo. De voorbije jaren genoot ‘Wonen aan de oevers van de Dijle’ subsidies voor het lokaal woonbeleid verstrekt door Wonen-Vlaanderen en Provincie Vlaams-Brabant. De restfinanciering gebeurt door de deelnemende gemeenten.

 

Feiten en context

De huidige subsidieperiode eindigt op 31 december 2019. Alle intergemeentelijke samenwerkingsprojecten die tot eind 2019 gesubsidieerd worden op basis van het BVR van 21 september 2007 of het BVR van 8 juli 2016 kunnen een doorstart maken op basis van het BVR van 16 november 2018. IGO div voldoet als dienstverlenende vereniging aan de bepalingen vermeld in deel 3, titel 3, van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. IGO div trad bijgevolg op als initiatiefnemer voor het nieuwe project dat start op 1 januari 2020. De nieuwe subsidieaanvraag werd inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad.

De huidige intergemeentelijke vereniging ‘Wonen aan de oevers van de Dijle’ wordt bijgevolg in de eerste jaarhelft van 2020 ontbonden. Er zal vereffend worden volgens de bepalingen van de statuten van de interlokale vereniging na afrekening van de in het laatste projectjaar gemaakte kosten.

Het OCMW zal geen lid meer zijn in het nieuwe project maar door de inbedding van het OCMW in de gemeente, de gemeente die lid zal zijn van het nieuwe project en de opdrachten die dienen vervuld te worden in het subsidiedossier zal er nog steeds een actieve werking zijn met het OCMW.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Decreet houdende de Vlaamse wooncode van 15 juli 1997.

Besluit van de Vlaamse regering houdende de subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid voor de periode 2020-2025 van 16 november 2018.

Gemeenteraad van 26 september 2019: goedkeuring opheffing interlokale vereniging en subsidieaanvraag lokaal woonbeleid.

 

Argumentatie

De Vlaamse regering wil de gemeente met een Vlaamse subsidie ondersteunen in hun regisseursrol en hen stimuleren om intergemeentelijk samen te werken. Dit met het oog op de realisatie van de drie Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal woonbeleid:

          De gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod afhankelijk van de woonnoden.

          De gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving.

          De gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met de ontbinding van de intergemeentelijke vereniging ‘Wonen aan de oevers van de Dijle’ in de eerste jaarhelft van 2020. De ontbinding is een feit van zodra de volledige afrekening voor het werkingsjaar 2019 werd afgerond.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/01/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.5.Dossiernaam: IGO DIV - algemene vergadering 20.12.2019
Onderwerp: Goedkeuring agendapunten en vaststelling mandaat van gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Voorgeschiedenis

19 februari 2004: Besluit van het OCMW van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo Leuven;

25 april 2019: Aanduiding van raadslid Werner Van Nuffelen als vaste vertegenwoordiger van het OCMW tot einde van deze legislatuur.

 

Feiten en context

5 november 2019: het OCMW van Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van IGO DIV op 20 december 2019 in Holsbeek, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

De agenda van de algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Goedkeuring verslag vergadering 28.06.2019

2.Goedkeuring strategisch plan 2019-2024

3.Goedkeuring begroting 2020

4.Goedkeuring jaarplan 2020

5.Goedkeuring voordrachten algemeen comité nieuwe leden:

a. Politiezone Voer en Dijle: Danny Vangoidtsenhoven

b. Ewowerf: Rudi Beeken

c. Interleuven: Maggy Steeno

6. Varia

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO Leuven, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

6 juli 2001: het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013 m.b. art 39 dat bepaalt dat wijzigingen in de statuten artikelsgewijs worden aangebracht met een drievierde meerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigende gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt.

Art. 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, die rechtstreeks worden aangeduid door de gemeenteraden en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming te beslissen.

 

Argumentatie

De OCMW dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vaste vertegenwoordiger vast te stellen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De OCMW raad beslist de vaste vertegenwoordiger, zijnde Werner Van Nuffelen, raadslid, te laten deelnemen aan de algemene vergadering van IGO op 20 december 2019.

Art. 2:

Het mandaat van de afgevaardigde te hebben bepaald voor de algemene vergadering van 20 december 2019, zijnde goedkeuring van alle agendapunten.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/01/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 28 november 2019

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.6.Dossiernaam: Aanpassing huishoudelijk reglement OCMW-raad
Onderwerp: Wijziging tijdstip van inzage door raadsleden, verduidelijking van de verplichtingen inzake ICT- en informatieveiligheid en toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter

 

Voorgeschiedenis

          28 februari 2019: de raad voor maatschappelijk welzijn keurt een nieuw huishoudelijk reglement omtrent haar werking goed.

          12 november 2019: het vast bureau geeft een positief advies omtrent de aanpassing van het huishoudelijk reglement van de raad inzake het tijdstip van inzage van dossiers door raadsleden, inzake de verplichtingen aangaande informatieveiligheid en inzake de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad.

 

Feiten en context

Er wordt voorgesteld om volgende aanpassingen aan te brengen aan het huishoudelijk reglement:

 

1) Momenten waarop dossiers geraadpleegd kunnen worden (aanpassing artikel 9 §1)

Het huishoudelijk reglement bepaalt op heden dat de raadsleden de dossiers van de raad kunnen raadplegen op het secretariaat op maandag van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur, op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur, op woensdag van 09.00 tot 12.00 uur, op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur), alsook één uur voor de vergadering van de raad. Het voorstel is dat dit vanaf heden mogelijk zal zijn op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 12.00. De overige momenten blijven ongewijzigd.

 

2) Dubbel presentiegeld voorzitter (nieuw artikel 37/1)

Het huishoudelijk reglement bepaalt momenteel niet dat de voorzitter een dubbel presentiegeld krijgt. Er wordt een nieuw artikel 37/1 ingevoegd waarin bepaald wordt dat aan de voorzitter van de raad, indien hij geen lid is van het vast bureau, een dubbel presentiegeld wordt toegekend voor de vergaderingen van de raad.

 

3) Verplichtingen inzake ICT- en informatieveiligheid (nieuw artikel 43/1)

Op vraag van Sarah Smolders, de Data Protection Officer van lokaal bestuur Tremelo, zou een extra artikel omtrent informatieveiligheid opgenomen worden in het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn. Concreet wordt er een nieuwe titel XIII /I. Informatieveiligheid opgenomen in het huishoudelijk reglement, waarbij een nieuw artikel 43/1 wordt ingevoegd:

 

Art. 43/1. - §1. - Voor de organisatie van de raad voorziet het lokaal bestuur in het gebruik van beveiligde webplatformen voor het beheer van dossiers en voor de verwerking van e-mails.

 

§2. - Voor alle raadsleden voorziet het lokaal bestuur in een persoonlijk e-mailadres volgens de vorm "voornaam.achternaam@tremelo.be". De e-mails die op dit e-mailadres toekomen, worden automatisch doorgestuurd naar een privé e-mailadres van het betreffende raadslid.

 

§3. - Logingegevens en wachtwoorden voor het digitaal vergaderplatform meeting.mobile zijn strikt persoonlijk en mogen nooit gedeeld worden. Alle behandelingen en/of acties aangaande dossiers gebeuren binnen dit beveiligd platform.

 

Juridische grond

          Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 38 juncta artikel 74, waarin bepaald wordt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement moet vaststellen waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad. De raad voor maatschappelijk welzijn kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

          Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, inzonderheid artikel 17 waarin bepaald wordt dat aan de voorzitter van de gemeenteraad maximaal een dubbel presentiegeld kan worden toegekend voor de raadszitting.

 

Argumentatie

In het huishoudelijk reglement werd initieel bepaald dat raadsleden o.a. elke donderdagavond van 17u00 tot 19u00 dossiers van de raad kunnen inkijken op het secretariaat. Sinds september 2019 is het gemeentehuis echter niet meer open op donderdagavond, maar enkel nog op dinsdagavond. De personeelsleden van het secretariaat hebben dan ook geen servicetijd meer op donderdagavond. Daarom wordt voorgesteld dat raadsleden vanaf heden dossiers kunnen inkijken op dinsdagavond in plaats van op donderdagavond. De overige momenten waarop raadsleden dossiers kunnen inkijken op het secretariaat, blijven ongewijzigd.

 

De tweede wijziging betreft de toekenning van een dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad. Het besluit van de Vlaamse regering betreffende het statuut van de lokale mandataris biedt de mogelijkheid om aan de voorzitter van de raad maximaal een dubbel presentiegeld toe te kennen. Tot op heden werd deze mogelijkheid niet ingeschreven, omdat de voorzitter van de raad bij de start van de huidige bestuursperiode eveneens lid was van het vast bureau, en zodoende geen presentiegeld kreeg voor het bijwonen van de raad. Overigens werd tijdens de vorige bestuursperiodes ook een dubbel presentiegeld toegekend aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

De wijziging met betrekking tot informatieveiligheid wordt ingevoerd op vraag van Sarah Smolders, de Data Protection Officer van lokaal bestuur Tremelo. Raadsleden zijn persoonlijk verantwoordelijk voor hun handelingen in het kader van informatieveiligheid. Dit staat in contrast met de leden van het vast bureau, voor wiens acties in het kader van informatieveiligheid het lokaal bestuur zelf verantwoordelijk is als 'verwerkingsverantwoordelijke'. Middels het nieuwe artikel 43/1, wordt de nadruk gelegd op het feit dat er een beveiligd vergaderplatform voorhanden is (meeting.mobile) en dat logingegevens en wachtwoorden voor dit platform strikt persoonlijk zijn.

 

Financiële weerslag

Er zal een dubbel presentiegeld voorzien worden voor de voorzitter van de raad, zijnde 426,64 euro per zitting.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

2 stemmen tegen: Nadia Van Beughem en Alain Verschaeren

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de aanpassing van artikel 9§1 van het huishoudelijk reglement omtrent de werking van de raad voor maatschappelijk welzijn goed te keuren, in die zin dat de avond waarop raadsleden dossiers van de raad op het secretariaat kunnen inkijken gewijzigd wordt van donderdagavond naar dinsdagavond.

 

Art. 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de invoeging van een nieuw artikel 37/1 in het huishoudelijk reglement omtrent de werking van de raad voor maatschappelijk welzijn goed te keuren, waarin het volgende bepaald wordt: "Aan de voorzitter van de raad wordt een dubbel presentiegeld toegekend, indien hij geen lid is van het college van burgemeester en schepenen / vast bureau. Alle bepalingen uit artikel 37 van dit huishoudelijk reglement zijn onverwijld van toepassing op de toekenning van dit dubbel presentiegeld aan de voorzitter van de raad."

 

Art. 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit de invoeging van een nieuwe titel XIII/ I Informatieveiligheid en een nieuw artikel 43/1 in het huishoudelijk reglement omtrent de werking van de raad voor maatschappelijk welzijn goed te keuren, waarin het volgende bepaald wordt: " §1. - Voor de organisatie van de raad voorziet het lokaal bestuur in het gebruik van beveiligde webplatformen voor het beheer van dossiers en voor de verwerking van e-mails.

§2. - Voor alle raadsleden voorziet het lokaal bestuur in een persoonlijk e-mailadres volgens de vorm "voornaam.achternaam@tremelo.be". De e-mails die op dit e-mailadres toekomen, worden automatisch doorgestuurd naar een privé e-mailadres van het betreffende raadslid.

§3. - Logingegevens en wachtwoorden voor het digitaal vergaderplatform meeting.mobile zijn strikt persoonlijk en mogen nooit gedeeld worden. Alle behandelingen en/of acties aangaande dossiers gebeuren binnen dit beveiligd platform."

 

Art. 4:

De geconsolideerde versie van het huishoudelijk reglement wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd, en maakt er integraal deel van uit.

 

Art. 5:

Het huishoudelijk reglement treedt retroactief in voege met ingang van 1 september 2019.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 07/01/2020