Zitting van 28 februari 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Werner Van Nuffelen, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

OCMW

 

Bestuur en Werking

P.1.Dossiernaam: Goedkeuring verslag open RMW
Onderwerp: Goedkeuring verslag open raad voor maatschappelijk welzijn

 

Voorgeschiedenis

31.01.2019 : raad voor maatschappelijk welzijn

 

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. De raad voor maatschappelijk welzijn keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de open raad voor maatschappelijk welzijn goed.

 

BESLUIT

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de open zitting van 31.01.2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.2.Dossiernaam: Huishoudelijk reglement raad
Onderwerp: Huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn: goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

Het voorgaande huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn dateert van 26/03/2013, en werd nadien nog aangepast door het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22/09/2015.

 

Op 12/02/2019 heeft het vast bureau een positief advies gegeven over het ontwerp van het huishoudelijk reglement, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt.

 

Feiten en context

De raad voor maatschappelijk welzijn is verplicht een huishoudelijk reglement aan te nemen, waarin de nadere regels omtrent haar werking worden vastgesteld. Het voorgaande huishoudelijk reglement was gebaseerd op het decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. Het decreet lokaal bestuur heeft intussen verschillende nieuwigheden ingevoerd die een impact hebben op de werking en de samenstelling van de raad. Deze wijzigingen dienen vertaald te worden in het huishoudelijk reglement.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 38 juncta artikel 74, waarin bepaald wordt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement moet vaststellen waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad, en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

1° de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van lid van de raad voor maatschappelijk welzijn of lid van het vast bureau;

2°  de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de raadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

3° de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar worden gemaakt;

4°de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor de raadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die het OCMW opricht en beheert;

5° de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter van het vast bureau en aan het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

6° de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden.

7° de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van het OCMW, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

8° de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

9° de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Argumentatie

Het ontwerp van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt, komt tegemoet aan de eisen van het nieuwe decreet lokaal bestuur, en zet hiernaast ook in op digitalisering en modernisering. Zo wordt komaf gemaakt met de oude praktijk van 'aanplakking' van de agenda, maar wordt alle nodige informatie wel duidelijk gecommuniceerd met de burger via de website. Daarnaast wordt, met het oog op efficiëntie en rekening houdend met het milieu, vooropgesteld dat alle oproepingen voortaan via e-mail gebeuren. Het is immers opportuun dat de software meeting.mobile optimaal benut wordt.

 

Ten gevolge van het decreet lokaal bestuur, is de samenstelling en de werking van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Daarom wordt ervoor geopteerd om te werken met één document, zij het met enkele terminologische en inhoudelijke verschillen, die steeds duidelijk worden aangegeven door een verschil in kleur. Zwarte tekst impliceert dat de bepaling zowel op de gemeenteraad als op de raad voor maatschappelijk welzijn van toepassing is, blauwe tekst geldt enkel voor de gemeenteraad en groene tekst geldt enkel voor de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

In het huishoudelijk reglement worden de regels vastgesteld omtrent de bijeenroeping, de openbaarheid of beslotenheid van de vergadering, de informatie voor raadsleden en publiek, het quorum, de wijze van vergaderen, de wijze van stemmen, de notulen en het zittingsverslag, de vergoedingen van raadsleden, de verzoekschriften en burgerparticipatie en de aanduiding van plaatsvervangers van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

 

BESLUIT

19 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Jan Van Herck, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Werner Van Nuffelen en Jolien Wittemans

4 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten en Marc Verlinden

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het ontwerp van het huishoudelijk reglement, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.3.Dossiernaam: Deontologische code voor lokale mandatarissen
Onderwerp: Deontologische code voor lokale mandatarissen: goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

De laatste versie van de deontologische code van de raad voor maatschappelijk welzijn werd goedgekeurd op 26/03/2013.

Het vast bureau heeft dd. 19/02/2019 een positief advies gegeven over het nieuwe ontwerp van de deontologische code.

 

Feiten en context

Het is inmiddels 6 jaar geleden dat de deontologische code werd goedgekeurd, waardoor het gepast is de code te herzien en aan te passen aan de realiteit van vandaag.

 

Er wordt een nieuw ontwerp van een deontologische code ter goedkeuring voorgelegd, dat gebaseerd is op een model dat ter beschikking wordt gesteld door de VVSG. Dit model werd aangepast aan de realiteit binnen lokaal bestuur Tremelo, waarbij nog verschillende bepalingen van de oude code werden geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

 

Juridische grond

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 39 juncta artikel 74 waarin bepaald wordt dat de raad voor maatschappelijk welzijn verplicht is een deontologische code aan te nemen.

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 55 juncta artikel 83 waarin bepaald wordt dat het vast bureau dezelfde deontologische code heeft als die welke is aangenomen door de raad voor maatschappelijk welzijn. Het vast bureau kan ook zelf een eigen deontologische code aannemen, doch deze dient minstens de deontologische code zoals aangenomen door de raad voor maatschappelijk welzijn te omvatten.

 

Argumentatie

De deontologische code creëert duidelijkheid en werkt verhelderend over wat als integer gedrag wordt aanzien binnen de organisatie. Het gaat om een houvast, die mandatarissen moet leiden bij hun beslissingen en oordeelsvermogen. Daarom wordt de deontologische code voorzien van verschillende voorbeelden, die de bepalingen moeten verduidelijken. De code expliceert de waarden die in acht genomen moeten worden en kan inzichten leveren die mandatarissen kunnen gebruiken bij de afwegingen die ze dienen te maken. Daarnaast verhoogt deze code ook de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag: mandatarissen kunnen makkelijker aangesproken worden op hun gedrag, aangezien zij ten gevolge van deze deontologische code zeer goed op de hoogte zijn van de normen en waarden die in acht genomen moeten worden bij de uitoefening van hun mandaat.

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het ontwerp van de deontologische code, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.4.Dossiernaam: Interleuven  A.V. 27.03.2019
Onderwerp: Aanduiding van vertegenwoordiger en van een plaatsvervangend -vertegenwoordiger en goedkeuring van de agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van het OCMW bij Interleuven.

 

24.01.2019: uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering van Interleuven op woensdag 27

maart 2019 om 19 uur met bijhorende agenda:

1)      Samenstelling van het bureau.

2)      Goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering d.d. 19.12.2018.

3)      Benoeming bestuurders cfr. artikel 18 van de statuten.

4)      Benoeming deelnemers met raadgevende stem cfr. artikel 21 van de statuten.

5)      Project Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) - Researchpark Haasrode en Ambachtenzone - oprichting bedrijventerreinvereniging vzw en goedkeuring ontwerpstatuten.

 

Juridische grond

22.12.2017 Decreet lokaal bestuur

Statuten van Interleuven, vastgesteld door de algemene vergadering op 23 juni 1972 en laatst

gewijzigd bij beslissing van 19 december 2018 van de bijzondere algemene vergadering van

Interleuven.

Art. 432 van het decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering

is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor de gemeente

rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden en dat het mandaat van de

vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

De raad voor maatschappelijk welzijn dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering, d.d. 27.03.2019 en eveneens een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden. Voorgedragen wordt gemeenteraadslid Werner Van Nuffelen als vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Jolien Wittemans als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de bijzondere algemene vergadering.

 

BESLUIT

Aanduiding vertenwoordiger Werner Van Nuffelen - algemene vergadering 27.03.2019

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

3 stemmen tegen

1 onthouding

Plaatsvervangend vertegenwoordiger: Jolien Wittemans - algemene vergadering 27.03.2019

Na geheime stemming:

19 stemmen voor

3 stemmen tegen

1 onthouding

 

Art.1:

De heer Werner Van Nuffelen aan te duiden als vertegenwoordiger op de bijzondere algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2019.

Art.2:

Mevrouw Jolien Wittemans aan te duiden als plaatsvervangend-vertegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2019

Art.3:

Het mandaat van de vertegenwoordiger, inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2019 van Interleuven als volgt vast te stellen:

- goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.6.Dossiernaam: OCMW - MJP 2018-2021, BW1/2018 en B2019
Onderwerp: OCMW - MJP 2018-2021, BW1/2018 en B2019 - gewijzigde schema's

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

OCMW

 

Sociale dienst

P.7.Dossiernaam: Aanstelling vertegenwoordiger(s) in de LAC
Onderwerp: Aanstelling vertegenwoordiger(s) in de Lokale Adviescommissie te verkiezen uit de leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst

 

Feiten en context

 

Met de start van het nieuwe jaar en de nieuwe legislatuur in ons lokaal bestuur, is het noodzakelijk dat ook in de Lokale Adviescommissie (LAC) één of meerdere vertegenwoordigers worden aangeduid door de OCMW-raad.

 

De Vlaamse Regering besliste op 21/12/2018 dat de mandataris die namens het lokaal bestuur in de LAC zal zetelen in de toekomst een lid dient te zijn van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

 

Er dient minstens 1 vertegenwoordiger aangeduid te worden.

Het is mogelijk meerdere vertegenwoordigers aan te duiden. Dit kan handig zijn voor het geval de vaste vertegenwoordiger verhinderd is en vervangen dient te worden.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van artikel 2 van het besluit van de Vlaamse regering van 16 september 1997 betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water

 

Advies

Wij stellen voor om 2 vertegenwoordigers aan te duiden, voor het geval de vaste vertegenwoordiger verhinderd is en vervangen dient te worden.

 

Omdat de mandataris die namens het lokaal bestuur in de LAC zal zetelen in de toekomst een lid dient te zijn van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst stellen wij voor om de voorzitter van  het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst  af te vaardigen als mandataris namens het lokaal bestuur.

 

Indien de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst  verhinderd is, wordt hij vervangen door  zijn plaatsvervanger binnen  het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

 

BESLUIT

Aanstelling vaste vertegenwoordiger LAC - Voorzitter BCSD

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

1 onthouding

Aanstelling plaatsvervangend vertegenwoordiger LAC - plaatsvervangend voorzitter BCSD

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

1 onthouding

 

Art. 1:

Aanstelling  van de voorzitter van het Bijzonder  Comité Sociale Dienst als  vaste vertegenwoordiger in de Lokale Adviescommissie.

 

Art. 2:

Aanstelling van de plaatsvervangend voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst als vertegenwoordiger in de Lokale Adviescommissie  bij verhindering van de vaste vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

OCMW

 

Sociale dienst

P.8.Dossiernaam: Uniek jaarverslag 2018
Onderwerp: Uniek jaarverslag 2018

 

Feiten en context

De federale Staat betoelaagt een  aantal verschillende maatregelen door toedoen van de OCMW's. 

Elke jaar moeten de OCMW's een verslag indienen over de toelagen die zij van de federale Staat ontvangen hebben.

 

Dit gebeurt aan de hand van de web-applicatie "Uniek Verslag"

 

Deze web-applicatie omvat volgende maatregelen:

          de huurwaarborgen

          het Fonds Gas en Elektriciteit

          de personeelskosten in het kader van artikel 40 van de wet van 26 mei 2002

          participatie en sociale activering (PSA)

          geïndividualiseerde projecten voor maatschappelijke integratie (GPMI's)

 

Uit het uniek jaarverslag kunnen aantal  cijfers gehaald worden met betrekking tot 2018.:

 

Uit het verslag blijkt dat er 13 huurwaarborgen werden gegeven.

 

Op het LAC werden  37 dossier besproken in het kader van energieschulden.

94 gezinnen deden in 2018 een beroep op onze diensten inzake budgethulpverlening en of schuldhulpverlening (eenmalige contacten  werden hierin opgenomen).

 

Via de PSA werden er 17 dossier gesteund voor een totaal bedrag van € 5000,28.

Daarnaast werd er groepswerking georganiseerd in samenwerking met open school rond gezonde voeding en beweging. Deze groepswerking liep over 5 dagen.  Er werden  23 dossiers geïnformeerd ronde deze opleiding en uiteindelijk werden er in samenspraak met open school 8 weerhouden.  Een cliënt heeft in de loop van de opleiding afgehaakt.

 

Juridische grond

          Wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.

          Wet van 21 juli 2016 houdende wijzigingen van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.

          Wet van 21 november 2016. tot bevordering van de integratie van erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden in het kader van de opvolging na de asielprocedure.

          KB van 19 april 2005 en het KB van 14 maart 2006 houdende toekenningen van een toelage voor het jaar 2005 respectievelijk 2006 aan de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor de kosten voor het samenstellen van huurwaarborgen ten gunste van personen die ze niet kunnen betalen.

          KB houdende toekenning van een financiële tegemoetkoming aan bepaalde openbare centra voor maatschappelijk welzijn als gevolg van de hervorming van de maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering voor 2018.

 

Argumentatie

Het indienen van het uniek verslag 2018 is een verplichting.

Daarnaast biedt het op lange termijn voordelen. Uit deze verslagen kunnen tendensen afgeleid worden, die kunnen worden doorgegeven aan het beleid.

 

BESLUIT

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan het uniek verslag van 2018.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

OCMW

 

Sociale dienst

P.9.Dossiernaam: Jaarverslag dienst schuldbemiddeling
Onderwerp: Jaarverslag dienst schuldbemiddeling: basisregistratie

 

Feiten en context

OCMW Tremelo is een erkende dienst voor schuldbemiddeling. In het kader van deze erkenning dient zij jaarlijks een jaarverslag in te dienen. Dit jaarverslag bestaat uit de cijfers van de basisregistratie en het doorgeven van de personen die effectief aan schuldbemiddeling doen. De identiteit, kwalificaties en het tewerkstellingsvolume van deze personen werd reeds eerder doorgegeven via de applicatie online.

 

Aan de hand van de basisregistratie registreren alle erkende instellingen voor schuldbemiddeling jaarlijks het aantal gezinnen in budgethulpverlening en/of schuldhulpverlening. De verwerking van deze gegevens leidt tot een rapport dat een globaal overzicht geeft van het aantal gezinnen, alsook cijfers per type organisatie, per provincie en per gebiedsindeling. Naast cijfers bevat het rapport ook tendensen voor het profiel van het cliënteel, de schuldenproblematiek en de daaruit af te leiden beleidssignalen.

 

Uit de basisregistratie van de dienst schuldbemiddeling van OCMW Tremelo blijkt dat er in totaal 84 gezinnen in begeleiding zijn inzake budgethulpverlening en/of schuldhulpverlening.  Vorig jaar waren er dit nog maar 67. Het valt op dat er nauwelijks uitstroom van cliënten is, maar dat de instroom wel steeds toeneemt. Daarnaast worden de problemen van cliënten complexer, en valt het op dat het zeer moeilijk wordt om nog betaalbare huisvesting te vinden. Betreffende het profiel van het cliënteel wordt vastgesteld dat het merendeel van de cliënten een werkloosheid- of ziekte-uitkering geniet, en dat vooral gezinnen die moeten rondkomen met één inkomen in de financiële problemen terecht komen.

 

Juridische grond

          Decreet van 24 juli 1996 houdende de regeling tot erkenning en subsidiëring van de instellingen voor schuldbemiddeling, laatst gewijzigd bij decreet van 17 februari 2017, inzonderheid artikel 7bis waarin bepaald wordt dat de erkende instelling voor schuldbemiddeling haar jaarverslag van het voorafgaande jaar dient te bezorgen aan de Vlaamse regering.

 

          Besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996, laatst gewijzigd bij besluit van 17 november 2017, inzonderheid artikel 9, §1, 5° waarin bepaald wordt dat elke erkende dienst voor schuldbemiddeling in de loop van de eerste trimester die volgt op het einde van elk boekjaar een jaarverslag moet overmaken aan de Vlaamse regering.

 

Argumentatie

Het indienen van een jaarverslag voor de dienst schuldbemiddeling is een decretale verplichting. Daarnaast biedt het op lange termijn voordelen indien elke dienst schuldbemiddeling dit nauwgezet opmaakt: uit de resultaten van deze jaarverslagen kunnen immers tendensen afgeleid worden, die kunnen doorgegeven worden aan het beleid.

 

BESLUIT

Art. 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht zijn goedkeuring aan het jaarverslag (basisregistratie) van 2018 van de erkende dienst schuldbemiddeling, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt.

 

 

 

Publicatiedatum: 18/04/2019