Zitting van 1 oktober 2020

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Jamin Desaever: Raadslid;

 

Vanaf punt P.6 verlaat Kimberly Dockx, Raadslid de zitting.

Vanaf punt P.7 vervoegt Kimberly Dockx, Raadslid de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag gemeenteraadsvergadering 27.08.2020
Onderwerp: Goedkeuring notulen

 

Voorgeschiedenis

27.08.2020: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

12 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

10 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx en Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 27 augustus 2020 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020
Punt bijlagen/links GR 27-08-2020 Notulen openbaar.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.2.Dossiernaam: Vervoerregioraad. Goedkeuring OV-plan.
Onderwerp: Goedkeuring van het Openbaar Vervoerplan (OV-plan) (kernnet en aanvullend net van De Lijn) en de visie Vervoer op Maat (VoM).

 

Feiten en context

OV-net

De voorbije maanden werd intensief gewerkt aan de moeilijke taak om een aangepast OV-net uit te werken dat voldoet aan de eisen van de budgetneutraliteit en het decreet basisbereikbaarheid. In de loop van de afgelopen maanden werd met De Lijn en de gemeenten van Vervoerregio Leuven een OV-net uitgewerkt dat aan deze eisen voldoet.

Er werd een financieel model opgemaakt aan de hand van een doorrekening in het rekenmodel Hastus van De Lijn. Op deze manier kregen de Vervoerregio Leuven en De Lijn inzicht in de budgettaire armslag om het OV-plan te optimaliseren.

 

Voor Tremelo betreft het de volgende lijnen, die door het college van burgemeester en schepenen tijdens de zitting van 24 maart 2020 principieel werden goedgekeurd:

          Kernnet lijn 3330 (530) Mechelen - Bonheiden - Keerbergen - Tremelo - Baal - Aarschot

          Aanvullend Net lijn 3333 Tremelo - Werchter - Rotselaar - Wijgmaal - Wilsele - Leuven

          Aanvullend Net lijn 525 Tremelo - Schriek - Heist o/d Berg (nieuwe lijn)

          Functioneel Net nachtlijn 3697 Tremelo - Wijgmaal - Wilsele - Leuven - Kessel-Lo - Linden - Lubbeek - Sint- Joris-Winge - Tielt

 

Visie VoM

Omdat de vervoerregio gekenmerkt wordt door gebieden met een laag aanbod openbaar vervoer binnen het OV-net, de blinde vlekken genoemd, is een voorstel uitgewerkt om 70% van de middelen van de regiopot in te zetten voor dit gebied. Het is noodzakelijk dat alle subregio’s op een passende manier ontsloten worden, hetzij door openbaar vervoer, hetzij door VoM.

Tremelo valt binnen een blinde vlek en maakt daarom aanspraak op een deel van de 70% in de regiopot.

 

Voor Tremelo houdt dit concreet in:

          Deelfietsen aan het op te richten mobipunt in het centrum van Tremelo

          Eén of meerdere deelwagens op een locatie te bepalen in overleg

          Damiaanshuttle: shuttlebediening met minibus voor 8 personen (vaste kostprijs 2 euro per rit) op een vast traject tussen de Damiaansite in Ninde, het centrum van Tremelo, Werchter, Wakkerzeel, Wespelaar station en Haacht centrum met een frequentie van 4 ritten heen en weer op weekdagen, zaterdagen en zondagen.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 1 september 2020 het OV-plan en de visie VoM in zijn totaliteit (voor de hele vervoerregio) goed en legt het ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Tijdens de plenaire vergadering van Vervoerregioraad Leuven op dinsdag 13 oktober 2020 zal deze goedkeuring gebruikt worden om de stem van Tremelo uit te brengen voor goedkeuring van de plannen.

 

Juridische grond

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

          Het decreet basisbereikbaarheid van 26 april 2019.

 

Argumentatie

Bij het ontwerp van het OV-plan basisbereikbaarheid wordt uitgegaan van een gelaagd vervoersmodel en bestaande uit 4 lagen: treinnet, kernnet, aanvullend net en vervoer op maat. Het algemene principe binnen basisbereikbaarheid is dat niet elke plaats dezelfde bereikbaarheid nodig heeft. Elk vervoersnetwerk wordt optimaal afgestemd op zijn specifieke functie: welke bestemmingen moeten ermee bereikt worden, welke afstanden worden via het netwerk afgelegd en welke eisen stelt dit aan snelheid en comfort.

 

Verhoogd kwaliteitsaanbod op primaire assen

Het nieuwe net ambieert een hogere kwaliteit op specifieke assen door het verhogen van de frequentie en betrouwbaarheid. Omrijroutes worden daarom maximaal vermeden op kernnetlijnen. Het garanderen van doorstroming op deze hoofdassen is prioritair.

 

Hiërarchiseren van het netwerk

Kernnetlijnen worden verhoogd in frequentie, waardoor het voor een reiziger interessanter wordt om zich met deze lijnen te verplaatsen. De overstap tussen kernnet en aanvullend net moet op elkaar afgestemd worden.

Voor Tremelo is er binnen het OV-plan een merkbare verbetering van de frequentie van Kernnet lijn 3330 (530) Mechelen - Aarschot die door de centra van Tremelo en Baal rijdt. Deze lijn wordt verdubbeld in frequentie waardoor niet alleen de twee kernen van Tremelo en Baal beter verbonden worden (in de spits om de 30 minuten, in het dal om het uur), maar er ook betere aansluitbaarheid is op overige voedende lijnen.

 

Eén hoofdlijn per traject, het aanvullend net werkt voedend

Verschillende buslijnen worden gecombineerd in één sterke lijn met een hoge frequentie en betrouwbaarheid. Het aanvullend net voedt deze hoofdas. Een aanvullende lijn kan wel een grotere omrijfactor hebben, om zo specifieke (deel)kernen te bedienen.

Tremelo krijgt een geheel nieuwe lijnverbinding op het aanvullende net die rijdt tussen centrum Tremelo en centrum Heist o/d Berg. Deze lijn krijgt een uurfrequentie in het dal en een halfuurfrequentie in de spits.

 

Geen concurrentie met de NMBS, de MIVB en de TEC

Het treinnet is de ruggengraat van het OV-net. Waar het aanbod van de NMBS voldoende hoog is om de vervoersvraag op de treinrelatie af te dekken, wordt geen aanbod voorzien met kernnet of aanvullend net. Waar het aanbod van de NMBS onvoldoende is, wordt een parallelle lijn ingetekend. Er wordt bovendien afgestemd met de TEC en de MIVB.

 

Functionele ritten als versterking tijdens de spits

Tijdens de spits worden functionele ritten voorzien die inspelen op specifieke verplaatsingsstromen van school en werk met hoog potentieel, voornamelijk voor het vervoer van scholieren en werknemers. Deze functionele lijnen behoren tot het aanvullend net, maar rijden slechts enkele ritten per dag, meestal tijdens de spitsperiode (met uitzondering van Haasrode bedrijventerrein, de FN lijn rijdt de ganse dag aan een hoge frequentie).

 

Visie VoM

Vervoer op maat is de vervoerslaag die bestaat uit collectief aangeboden vervoer en die inspeelt op specifieke individuele mobiliteitsvragen van personen die geen toegang hebben tot de andere vervoerslagen wegens doelgroep, locatie of tijdstip. Het vervoer op maat is volledig vraagvolgend. Het complementair VoM-aanbod varieert van shuttles en OV-taxi’s tot allerlei deelsystemen zoals deelauto’s en deelfietsen. Ook het aanbod voor personen met een ernstige fysieke beperking (zgn. doelgroepenvervoer) valt hieronder.

 

Het OV-plan en de visie VoM hebben een positieve invloed op het ontsluiten van Tremelo.

 

Het OV- plan en de visie VoM komen tegemoet aan de vereisten van het principe basisbereikbaarheid zoals gedefinieerd binnen het decreet basisbereikbaarheid van de Vlaamse Overheid en kan in zijn geheel worden goedgekeurd.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het Openbaar Vervoerplan (OV-plan) van Vervoerregio Leuven en de visie Vervoer op Maat (VoM) in zijn totaliteit goed.

 

Art. 2:

De voorzitter en covoorzitter van Vervoerregio Leuven dienen voor de plenaire vergadering van 13 oktober 2020 in kennis gesteld worden van deze beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Lokale economie

P.3.Dossiernaam: Spitsregio Leuven
Onderwerp: Regiopact en gezamenlijke agenda en actietabel van Spitsregio Leuven

 

Voorgeschiedenis

Het Burgemeestersoverleg werkt samen met ERSV Vlaams-Brabant aan het project 'Versterkt Streekbeleid'. Binnen het Burgemeestersoverleg werd hiervoor een nieuwe werkgroep opgestart, genaamd 'Taskforce Spitsregio Leuven'. Op 26 april 2016 heeft het college van burgemeester en schepenen besloten deel te nemen aan deze werkgroep 'Taskforce Spitsregio Leuven' binnen het project 'Versterkt Streekbeleid'. De opzet van dit project is geïntegreerd en actiegericht samenwerken aan de uitbouw van een kwaliteitsvol en versterkt sociaal-economisch streekbeleid in Leuven, waarvan de grote lijnen zijn: een duurzame economische ontwikkeling, een goedwerkende arbeidsmarkt en mobiliteit als conditio sine qua non.

 

Feiten en context

Op 14 september 2020 werd het definitieve ontwerp van het pact 'Spitsregio Leuven' ontvangen, alsook de daarbij horende gezamenlijke agenda en actietabel. Deze documenten dienen ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de gemeenteraad, zodat de officiële ondertekening ervan kan plaatsvinden tijdens het eerste 'Staten-regionaal' uitgebreide burgemeestersoverleg dat plaatsvindt op vrijdag 20 november 2020.

 

Juridische grond

          Decreet van 29 april 2004 betreffende het statuut, de werking, de taken en de bevoegdheden van erkende regionale samenwerkingsverbanden, de sociaaleconomische raden van de regio en de regionale sociaaleconomische overlegcomités.

          Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Vanuit een gezamenlijke visie en een gezamenlijk beleid willen de partners van Spitsregio Leuven ertoe bijdragen dat de verdere streekontwikkeling - en de impact hiervan op het economisch weefsel, de werkgelegenheid, de ruimtelijke ordening en mobiliteit - de verworvenheden van de voorbije jaren blijft schragen en uitbreiden over de hele regio en dit ten gunste van alle inwoners. Er werd een gezamenlijke agenda opgesteld, waarbij doelstellingen en acties bepaald werden binnen drie grote thema's: het thema uitrol van de kenniseconomie, het thema ruimte om te wonen, werken en recreëren, en het thema veilige, vlotte en duurzame verplaatsingen.

 

Het ontwerp van het pact bespreekt de ambities, doelstellingen en het actieplan van de Spitsregio, alsook de samenstelling en werkwijze van de vergaderingen en de aanduiding van een voorzitter. Daarnaast wordt ook de samenstelling, de bevoegdheden en de werkwijze van de stuurgroep besproken, alsook de themawerkgroepen en subregionale clustergroepen, de inzet van medewerkers en de inbreng van deelnemers. Elk jaar zal er overigens een inhoudelijke en vormelijke evaluatie gemaakt worden van de werking van het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant - Spitsregio Leuven, via een mondelinge bespreking of via een online bevraging.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag, in die zin dat de deelnemers van Spitsregio Leuven geen rechtstreekse inbreng van eigen middelen moeten doen. Alle deelnemers engageren zich wel tot een voluntaristisch actief engagement in de beoogde informatie- en ervaringsuitwisseling, belangenbehartiging en gezamenlijke planning. Zij stellen eventueel deskundige medewerkers ter beschikking om deel te nemen aan themawerkgroepen of andere vergaderingen. Bij de opstart van een gezamenlijk project wordt de financiële bijdrage van elke deelnemende partner bekeken.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan het regiopact 'Spitsregio Leuven', dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt.

 

Art. 2:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de gezamenlijke agenda en actietabel, die als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt en er integraal deel van uitmaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.4.Dossiernaam: Opvolgingsrapportering S1/2020
Onderwerp: Opvolgingsrapportering Semester 1 2020

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.6.Dossiernaam: Dagelijks bestuur
Onderwerp: Terminologische aanpassing van het begrip 'dagelijks bestuur'

 

Voorgeschiedenis

Op 29 oktober 2015 heeft de gemeenteraad het begrip 'dagelijks bestuur' als volgt vastgesteld:

          "alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het exploitatiebudget, al dan niet met een jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het exploitatiebudget van het budget en het meerjarenplan;

          alsook alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het financieringsbudget of op het liquiditeitenbudget, al dan niet met jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het investeringsbudget of op het liquiditeitenbudget van het budget en het meerjarenplan en voorzover de verbintenis geen betrekking heeft op een prioritaire doelstelling zoals werd opgenomen in het desbetreffende budget en meerjarenplan en uitgezonderd deze die gegund kunnen worden per aangenomen factuur".

 

Feiten en context

Ten gevolge van de beheers- en beleidscyclus 2020 is de terminologie gewijzigd.

 

Juridische grond

          Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 41, 8° waarin bepaald wordt dat het vaststellen van de definitie van het begrip 'dagelijks bestuur' een bevoegdheid van de gemeenteraad is die niet gedelegeerd kan worden aan het college van burgemeester en schepenen.

          Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 41, 10°, a) waarin bepaald wordt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van de overheidsopdrachten, indien de opdracht past binnen het begrip 'dagelijks bestuur'.

 

Argumentatie

Ingevolge de terminologische wijzigingen door de beheers- en beleidscyclus 2020, dient de huidige definitie aangepast te worden. Inhoudelijk blijft de definitie volledig hetzelfde; er worden enkel terminologische wijzigingen aangebracht. Zo verdwijnt de term 'liquiditeitenbudget' en wordt er niet meer gesproken van 'het budget en het meerjarenplan', maar kortweg van 'het meerjarenplan'.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het begrip 'dagelijks bestuur' te definiëren als volgt:

 

          alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het exploitatiebudget, al dan niet met een jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het exploitatiebudget in het meerjarenplan;

          alle daden van beheer die betrekking hebben op het aangaan van verbintenissen met financiële impact op het investeringsbudget of op het financieringsbudget, al dan niet met jaaroverschrijdend karakter voor zover de financiële impact voorzien is op het investeringsbudget of op het financieringsbudget in het meerjarenplan en voor zover de verbintenis geen betrekking heeft op een prioritaire doelstelling zoals werd opgenomen in het meerjarenplan en uitgezonderd deze die gegund kunnen worden per aangenomen factuur.

 

Het college van burgemeester en schepenen is hierbij ook bevoegd voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht, indien de opdracht past binnen het begrip dagelijks bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.7.Dossiernaam: Bekrachtiging burgemeestersbesluit
Onderwerp: Burgemeestersbesluit inzake de organisatie van de raden in 2020

 

Voorgeschiedenis

De COVID-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat de werking van lokaal bestuur Tremelo sterk aangepast moest worden. De raden van april en mei werden digitaal georganiseerd, en de raden van juni en augustus opnieuw fysiek.

 

Feiten en context

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft intussen meegedeeld dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vanaf september in regel terug fysiek georganiseerd moeten worden, en dat de vergadering toegankelijk moet zijn voor pers en publiek. De openbaarheid van de vergaderingen moet het publiek immers in staat stellen om kennis te krijgen van de noodzakelijke informatie.

 

Juridische grond

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid artikel 134 §1 waarin bepaald wordt dat de burgemeester politieverordeningen kan opmaken, onder de verplichting hiervan onverwijld kennis te geven aan de gemeenteraad. Deze beslissingen vervallen, indien ze niet bekrachtigd worden door de eerstvolgende gemeenteraad.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid artikel 135 §2 waarin bepaald wordt dat de gemeente de taak heeft om te voorzien in o.a. de gezondheid en veiligheid op de openbare wegen, openbare plaatsen en openbare gebouwen, alsook de bevoegdheid tot het nemen van passende maatregelen om epidemieën te voorkomen en te doen ophouden.

          Nieuwe gemeentewet, inzonderheid artikel 134 §1 en artikel 135 §2, op grond waarvan de burgemeester maatregelen kan uitvaardigen voor de organisatie van de vergaderingen van lokale bestuursorganen.

 

Argumentatie

De burgemeester heeft in zijn beslissing van 11 september 2020 besloten om de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 1 oktober 2020, 29 oktober 2020, 26 november 2020 en 17 december 2020 fysiek te organiseren, niet in de raadzaal doch wel in zaal De Lindebloesem. De zaal zal zodanig ingericht worden dat er voldoende afstand gehouden kan worden tussen de aanwezigen. Daarnaast heeft de burgemeester besloten om de pers en andere geïnteresseerden de toestemming te geven om fysiek aanwezig te zijn tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 1 oktober 2020, 29 oktober 2020, 26 november 2020 en 17 december 2020. Gezien de grootte van de zaal, kunnen er maximum elf andere geïnteresseerden fysiek aanwezig zijn. Hierbij zal voorrang gegeven worden aan de personen die zich als eerste geregistreerd hebben. Er wordt benadrukt dat de opnames van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zo snel mogelijk na de vergadering beschikbaar zullen zijn op de gemeentelijke website. Uit de afgelopen raden van juni en augustus blijkt overigens dat de elf beschikbare plaatsen voldoende waren; het was immers voor geen van beide raden nodig om een wachtlijst aan te leggen.

 

De situatie wordt zeer nauw opgevolgd. Indien bovenstaande maatregelen omwille van de veiligheid en/of bescherming van de volksgezondheid tijdens de komende weken of maanden toch niet opportuun blijken te zijn, dan zal hieromtrent tijdig een andere beslissing genomen worden.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de beslissing van de burgemeester van 11 september 2020, inzake de organisatie van de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 1 oktober 2020, 29 oktober 2020, 26 november 2020 en 17 december 2020. Deze beslissing wordt als bijlage bij dit besluit gevoegd en maakt er integraal deel van uit.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.8.Dossiernaam: RPR en AR  personeel (G en O) - update
Onderwerp: Aanpassing van rechtspositieregeling en arbeidsreglement voor personeel van gemeente en OCMW (i.f.v.  syndicaal overleg op 14 september 2020)

 

Voorgeschiedenis

          21 december 2017: de gemeenteraad keurt de wijzigingen aan de rechtspositieregeling goed en geeft een positief advies omtrent het ontwerp van de nieuwe rechtspositieregeling van het OCMW-personeel.

          30 januari 2018: de raad van maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen aan de rechtspositieregeling goed.

          24 oktober 2019: gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanpassingen goed in de rechtspositieregeling voor het personeel.

          25 augustus 2020: het college van burgemeester en schepenen geeft positief advies omtrent de wijzigingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van het personeel.

          14 september 2020: vergadering Hoc-Boc.

 

Feiten en context

Sinds november 2019 is de nieuwe rechtspositieregeling en het arbeidsreglement in voege voor het personeel van zowel de gemeente als het OCMW. Naar aanleiding van o.a. de indexwijziging, enkele  verduidelijkingen of aanpassingen dienen beide op heden gewijzigd te worden.

 

In de rechtspositieregeling handelt het over de volgende zaken:

 

1) Titel 6, Hoofdstuk IV. De betaling van het salaris, meer bepaald artikel 181, vermeldt dat het salaris maandelijks wordt betaald vanaf de indiensttreding. Betreffende het verschil tussen statutair aangestelde personeelsleden en contractuele personeelsleden wordt verduidelijkt dat statutaire personeelsleden een vooruitbetaling ontvangen op de maand die volgt. De contractuele personeelsleden ontvangen een salaris betreffende de reeds gedane prestaties. Voor specifieke uitbetalingsformaliteiten wordt gerefereerd naar het arbeidsreglement.

 

2) Hoofdstuk V. De vergoeding voor reiskosten, inzonderheid artikel 207, paragraaf 1, hier wordt een aanpassing gedaan kwestie vergoeding van kilometers voor dienstreizen met eigen motorvoertuig. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast en dient vanaf 1 juli 2020 0,3647 euro per kilometer te zijn.

 

Hoofdstuk V. De vergoeding voor reiskosten, inzonderheid artikel 207, paragraaf 3, hier wordt een aanpassing gedaan kwestie vergoeding van kilometers bij carpoolen. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast en dient vanaf 1 juli 2020 0,1824 euro per kilometer te zijn.

 

Hoofdstuk V. De vergoeding voor reiskosten, inzonderheid artikel 207, paragraaf 4, hier wordt een aanpassing gedaan kwestie vergoeding van kilometers met eigen fiets. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast en dient vanaf 1 juli 2020 0,1842 euro per kilometer te zijn.

 

3) Afdeling 3. De vergoeding van de kosten van het woon-werkverkeer, inzonderheid artikel 215, paragraaf 4 vermeldt dat binnen een periode van een maand geen aanspraak kan worden gemaakt op de fietsvergoeding en tegelijkertijd op een tussenkomst van de gemeente voor het gebruik van het openbaar vervoer voor zover dit hetzelfde traject betreft. Hier wordt verduidelijkt dat beide tussenkomsten mogelijk zijn voor zover de verplaatsing met de fiets het voor- of natraject betreft van het openbaar vervoer.

 

4) Bijlage I Uitgewerkte salarisschalen: de laatst gekende index dient gewijzigd te worden naar 1,7410 dit vanaf 1 april 2020. Momenteel staat de vorige index nog op 01 oktober 2018 met 1,7069.

 

5) Bijlage II, overzicht van de verloven en afwezigheden, de administratieve toestand en de geldelijke en administratieve gevolgen, wordt bij ziekteverlof van contractanten bepaald dat deze aanspraak maken op periodieke salarisverhoging en schaal anciënniteit zolang zij niet langer dan 4 maand aaneensluitend ziek zijn. Vanaf meer dan 4 maand ziekte hebben zij geen recht meer op periodieke salarisverhoging of schaal anciënniteit.

 

 

In het arbeidsreglement handelt het over de volgende zaken:

 

1) Jaarlijks verlof, inzonderheid artikel 18 waarin bepaald wordt hoeveel vakantieverlof maximum mag overgedragen worden naar het volgend jaar. Er wordt aangepast dat iedereen automatisch vijf vakantie verlofdagen mag overdragen naar het volgend jaar. Ter verduidelijking wordt meegegeven dat dit voor voltijdse werkroosters is en deze dagen worden geproratiseerd bij deeltijdse tewerkstellingen. Met name een voltijdse personeelslid mag automatisch 38 uur overdragen, een deeltijds personeelslid die bijvoorbeeld 15 uur per week werkt, mag bij deze maximum 15 uur overdragen.

 

2) De uitbetaling van het loon, inzonderheid artikel 26 wordt aangepast met name de praktische uitbetaling van het loon wordt geregeld in het arbeidsreglement. Met name alle personeelsleden worden bezoldigd per maand. Dit gebeurt zowel voor de contractueel personeelsleden als de vastbenoemde personeelsleden op de tweede laatste of laatste werkdag van de maand. De uitbetaling voor contractuele personeelsleden als vastbenoemden gebeurt uiterlijk de vijfde werkdag van de maand, tenzij dit onmogelijk is door oorzaken buiten de wil van de gemeente.

 

3) Bijlage 8, meer bepaald de verduidelijking rond de introductie van een nieuw begrip servicetijd. Er wordt verduidelijkt dat per dag minstens 3 uur moet gepresteerd worden (ook voor deeltijdse personeelsleden). Overige uren diezelfde dag kan en mag worden gegleden. Dit implicieert dat wie een ganse dag afwezig wil zijn, minstens 3 uur verlof of overuren dient op te nemen. Bij een tweede opeenvolgende afwezigheid dient steeds een volledige dag verlof of overuren te worden ingeschreven.

 

4) Bijlage 8, meer bepaald de periodieke automatische "afkap" van 15 uur wordt meegegeven dat deze regel niet van toepassing is voor categorie 3 werknemers. De opgebouwde glijtijd wordt bij categorie 3 werknemers afgekapt op 24 uur op 31 maart, 30 juni, 30 september en 31 december.

 

5) Bijlage 11, volledige aanpassing van policy rond telewerken.

 

 

Op datum 14 september zijn een aantal opmerkingen overlopen tijdens het Hoc-Boc langs de kant van het ACV, het ACOD en het bestuur. Volgende wijzigingen worden mee opgenomen:

 

1) In bijlage 2 van het arbeidsreglement, meer bepaald de samenstelling van het basisoverlegcomité,  werden de gegevens van de contactpersoon ACV geactualiseerd en gewijzigd naar Sven De Guise.

 

2) In bijlage 11 van het arbeidsreglement betreffende de policy rond telewerken wordt ter verduidelijking opgenomen dat de structurele telewerkers een vergoeding ontvangen van 40 euro per maand.

 

3) In artikel 214 van de rechtspositieregeling wordt een verruiming ingebouwd welke inhoudt dat elke verplaatsing van en naar het werk met het openbaar vervoer wordt vergoed voor de kosten van het sociale abonnement in overeenstemming met de geldende wettelijke bepalingen daarover. Dit houdt in dat naast de trein nu eveneens het bus/tram/metro abonnement zal worden vergoed.

 

Juridische grond

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 171 §4, 2° waarin bepaald wordt dat de algemeen directeur samen met het managementteam zorgt voor een voorontwerp van de rechtspositieregeling voor het personeel.

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 186 waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad de rechtspositieregeling van het personeel vaststelt.

          Wet van 19 december 1974 betreffende de regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel, inzonderheid artikel 2 dat bepaalt dat met de vakbonden onderhandeld moet worden over het administratief statuut.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het  mandaatstelsel van het gemeente- en provinciepersoneel, en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Argumentatie

Het nieuwe ontwerp van de rechtspositieregeling werd opgesteld met inachtneming van de nieuwe wetgeving, waardoor het administratief statuut voldoet aan de geldende bepalingen van de hogere wetgeving.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de wijzigingen aan de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement van het personeel goed te keuren. Het ontwerp van de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement maakt integraal deel uit van deze beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 1 oktober 2020

 

Afdeling Burgerzaken

 

BKO

P.10.Dossiernaam: Huishoudelijk reglement Kinderclub  Pimpernel
Onderwerp: Intrekking en herneming huishoudelijk reglement Kinderclub Pimpernel

 

Voorgeschiedenis

29 maart 1994: goedkeuring van het project 'Buitenschoolse kinderopvang

19 november 2018: start interne audit buitenschoolse kinderopvang

16 januari 2019: tussentijds verslag interne audit kinderopvang

31 januari 2019: goedkeuring klachtenprocedure Kinderclub Pimpernel

31 januari 2019: intrekking en herneming retributiereglement Kinderclub Pimpernel

31 januari 2019: goedkeuring huishoudelijk reglement Kinderclub Pimpernel

3 juni 2020: ontwerpverslag van de opvolgaudit buitenschoolse kinderopvang

1 september 2020: in werking treden aangepast reserveringssysteem

 

Feiten en context

Het tussentijds verslag d.d. 16 januari 2019 van de interne audit, uitgevoerd door Audio bij de buitenschoolse kinderopvang raadt voor een betere personeelsplanning, afgestemd op het aantal kinderen, aan om 'Het inschrijfsysteem minder flexibel te maken en m.a.w. de inschrijvingen vroeger te blokkeren, bijvoorbeeld wijzigingen aan het inschrijven mogelijk te maken tot en met woensdag voor komende week.' De ouders konden inderdaad tot de dag voor de opvangdag nog reserveren of een reservering verwijderen waardoor pas op de opvangmorgen zelf het aantal op die dag aanwezige kinderen bekend was. Daardoor kwam het voor dat er 's morgens, in de voorschoolse opvang, teveel begeleidsters aanwezig waren voor het aantal kinderen in de opvang en de begeleidsters pas diezelfde morgen wisten of ze op die dag in de naschoolse opvang moesten komen werken. Tegen het laattijdig ter beschikking zijn van de definitieve uurroosters kwam een representatieve vakbondsorganisatie op 25 november 2019 per e-mail  in actie. Een uurrooster moet uiterlijk een week voor datum van de werkdag in het bezit zijn van de kindbegeleiders.

 

Juridische grond

14 december 2000: Arbeidstijdwet

30 april 2004: Decreet tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin en de uitvoeringsbesluiten hiervan.

16 mei 2014: Besluit van de Vlaamse Regering over de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse opvang, meer bepaald artikel 30

23 mei 2014: Ministerieel Besluit tot uitvoering van het Kwaliteitsbesluit  Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014

25 mei 2018: Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming

 

Argumentatie

Sinds 1 september werd het reserveringssysteem aangepast aan de aanbevelingen uit het tussentijds verslag van Audio na de interne audit van Kinderclub Pimpernel en zoals opgenomen in het ontwerpverslag van de opvolgaudit, daarnaast rekening houdend met de arbeidstijdwet. Hierdoor moeten ook de gegevens in het huishoudelijk reglement worden aangepast.

 

BESLUIT

14 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys, Werner Van Nuffelen, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jolien Wittemans en Jan Van Herck

7 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

1 onthouding: Katrien van Gilse

 

Art. 1:

Het huishoudelijk reglement van Kinderclub Pimpernel, dat met deze beslissing, het retributiereglement en de klachtenprocedure een geheel uitmaakt, te hernemen en goed te keuren.

 

Art. 2:

Het huishoudelijk reglement te bezorgen aan de gebruikers van Kinderclub Pimpernel en via de communicatiedienst o.a. op de gemeentelijke website bekend te maken bij de bevolking.

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2020