Zitting van 31 januari 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Werner Van Nuffelen: Raadslid;

 

Vanaf punt P.5 verlaat Bertrand Eraly, Schepen de zitting.

Vanaf punt P.6 vervoegt Bertrand Eraly, Schepen de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslagen vergaderingen 29.11.2018 en 07.01.2019
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering d.d. 29 november 2018 en 7 januari 2019

 

Voorgeschiedenis

29.11.2018: gemeenteraadsvergadering

07.01.2019: installatievergadering van de gemeenteraad

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

verslag 29.11.2018

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Alain Verschaeren, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

1 onthouding: Nadia Van Beughem

verslag 07.01.2019

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 29 november 2018 en van 7 januari 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links GR 07-01-2019 Notulen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Adviesraden
Onderwerp: Mededeling verslagen gemeentelijke adviesraden.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links verslag 30 mei 2018.docx Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Openbare werken

P.3.Dossiernaam: Ruil eigendom tussen gemeente en BRT
Onderwerp: Ruil eigendom tussen gemeente en BRT: bouw van een nieuw zonecommissariaat

 

Voorgeschiedenis

          30/04/2015: de gemeenteraad geeft zijn principiële goedkeuring voor een eigendomsoverdracht via ruil van enerzijds de turnzaal met bijhorende parking op de Kruisstraat 35 en anderzijds het huidige zonecommissariaat met logementswoningen in de Kruisstraat 24, onder de voorwaarde dat de schattingsverslagen positief uitvallen voor de gemeente.

          29/06/2017: de gemeenteraad neemt kennis van het schattingsverslag dd. 15/04/2017 dat opgesteld werd door landmeter Feyaerts.

          28/09/2017: de gemeenteraad beslist over te gaan tot de ruil van de eigendommen tussen politiezone BRT en gemeente Tremelo, in het kader van de bouw van een nieuw zonecommissariaat. De ruil van de bouwwerken zou gebeuren na uitvoering van de werken, waarbij de gemeenteraad beslist een recht van opstal te geven aan politiezone BRT tijdens de duur van de werken.

          16/01/2019: vergadering tussen politiezone BRT en gemeente Tremelo, omtrent het verdere verloop van dit dossier. Politiezone BRT geeft aan niet akkoord te gaan met een recht van opstal.

 

Feiten en context

Gemeente Tremelo en politiezone BRT zijn bereid hun respectievelijke gebouwen te ruilen met elkaar, in het kader van de bouw van een nieuw zonecommissariaat. Tijdens de werken zal politiezone BRT in de gebouwen (die na de ruil eigendom worden van gemeente Tremelo) blijven, aangezien het logistiek zeer moeilijk is om het bestaande commissariaat tijdelijk te verhuizen en de kosten van een geïntegreerde, gefaseerde vernieuwbouw zeer hoog zouden oplopen.

 

In de gemeenteraad van 28/09/2017 werd beslist dat gemeente Tremelo een recht van opstal zou geven aan politiezone BRT tijdens de duur van de werken, waarbij de eigenlijke ruil pas zou plaatsvinden na beëindiging van de werken.  Intussen heeft politiezone BRT laten weten hiermee niet akkoord te gaan: de opmaak van een overeenkomst tot recht van opstal brengt immers kosten met zich mee.

 

Juridische grond

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 41, tweede lid, 11° waarin bepaald wordt dat het stellen van daden van beschikking over onroerende goeden een bevoegdheid van de gemeenteraad is die niet gedelegeerd kan worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

Afhankelijk van wanneer de akte tot ruil bij de notaris verleden kan worden, zullen zich gedurende een bepaalde periode een paar situaties voordoen, waarbij enkele concrete afspraken gemaakt moeten worden.

 

1) Politiezone BRT blijft gehuisvest in de gebouwen die eigendom geworden zijn van gemeente Tremelo ten gevolge van het verlijden van de akte tot ruil:

Vanaf het moment dat de akte tot ruil bij de notaris verleden wordt, zal gemeente Tremelo eigenaar zijn van de gebouwen gelegen te Kruisstraat 24. Tijdens de bouw van het nieuwe zonecommissariaat blijft het huidige commissariaat echter gehuisvest op deze locatie, waardoor politiezone BRT gebruik zal maken van de eigendom van gemeente Tremelo. De modaliteiten dit gebruiksrecht dienen nog bepaald te worden. Na overleg met de notaris is gebleken dat deze modaliteiten bepaald kunnen worden in de akte tot ruil zelf.

 

2) Politiezone BRT start aan de werken van het nieuwe zonecommissariaat vòòr de akte tot ruil ondertekend wordt:

Wanneer politiezone BRT reeds wil starten aan de werken van het nieuwe zonecommissariaat vooraleer de eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden, dan zullen hieromtrent concrete afspraken gemaakt moeten worden, aangezien politiezone BRT geen recht van opstal wenst. Deze afspraken zullen opgenomen worden in een aparte overeenkomst.

 

Met betrekking tot de eigenlijke ruil heeft gemeente Tremelo nog enkele andere bezorgdheden waarover afspraken gemaakt moeten worden. Hierbij gaat het onder andere over het gebruik van de parking en de zendmast van Proximus. De afspraken hieromtrent worden opgenomen in de akte tot ruil zelf. Notaris Stalpaert heeft bevestigd dat het mogelijk is hieromtrent bijkomende voorwaarden op te nemen in de akte tot ruil.

 

BESLUIT

21 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Alain Verschaeren, Nadia Van Beughem, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

1 stem tegen: Katrien van Gilse

 

Art. 1:

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de eigendomsoverdracht via ruil van enerzijds de turnzaal met bijhorende parking (Kruisstraat 35) en anderzijds het huidige zonecommissariaat, inclusief logements- en bureelgebouwen (Kruisstraat 24 en 31).

 

Art. 2:

In afwijking van de gemeenteraadsbeslissing van 28/09/2017, beslist de gemeenteraad om geen gebruik te maken van een recht van opstal voor de bouw van het nieuwe zonecommissariaat. Indien politiezone BRT wenst te starten met de werken vooraleer de eigendomsoverdracht via ruil heeft plaatsgevonden, dan worden hieromtrent eerst schriftelijke afspraken gemaakt en ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Art. 3:

Tijdens de werken aan het nieuwe zonecommissariaat blijft het huidige commissariaat gevestigd in de lokalen gelegen te Kruisstraat 24, die vanaf de akte tot ruil eigendom zijn van gemeente Tremelo. Aangezien politiezone BRT vanaf de eigendomsoverdracht gebruik zal maken van de eigendom van gemeente Tremelo, worden de exacte modaliteiten van dit gebruiksrecht opgenomen in de notariële akte tot ruil. Deze modaliteiten worden in onderling overleg met politiezone BRT opgemaakt en zullen worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Er wordt alvast uitdrukkelijk bepaald dat er geen maandelijkse vergoeding betaald dient te worden voor het gebruik van de lokalen.

 

Art. 4:

De gemeenteraad beslist dat nog verdere afspraken gemaakt dienen te worden, onder andere omtrent het gebruik van de parking en de zendmast van Proximus. Alle verdere modaliteiten betreffende de ruil worden opgenomen in de notariële akte tot ruil die ter goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.4.Dossiernaam: Verkaveling 201828. Grondafstand.
Onderwerp: Gemeenteraadsbeslissing 201828 van verkavelingsaanvraag van landmeter François Geens, Schrieksebaan 284 te 3140 Keerbergen, op het terrein gelegen Hazenbergstraat 6, 3120 Tremelo, en gekadastreerd Afd. 1 Sectie A nr. 48 S3.

 

Voorgeschiedenis

          Ontvangstbewijs: 13 september 2018 aanvraag van de omgevingsvergunning - verkavelingsaanvraag voor het project gelegen Hazenbergstraat 6, 3120 Tremelo, gekadastreerd (afd.1) sectie A nr. 48 S03.

          Het dossier kreeg het gemeentelijk refertenummer: 201828 en nummer van het omgevingsloket: OMV_2018110671.

          Het openbaar onderzoek wordt ingesteld van 9 november 2018 tot 8 december 2018.  Er werden geen bezwaarschriften ontvangen.

 

Feiten en context

Het dossier betreft het verkavelen zodat nieuwe kavels bouwgrond kunnen worden gerealiseerd.

De aanvraag is gelegen: Hazenbergstraat 6, 3120 Tremelo gekadastreerd (afd.1 ) sectie A nr.48 S03.

 

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt in artikel 47 het volgende:

Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad strekt zich enkel uit tot de aanleg en de uitrusting van de wegen. Onder meer de nutsvoorzieningen, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) keuze van bestrating of wegverharding, (bron: RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.456, Bakelants; RvS (10e k.) 23 februari 2011, nr. 211.457, Van de Vel en Vercammen.) berm, voet- en fietspaden, aanleg van wegboorden, (bron: RvS (13e k.) 24 januari 2008, nr. 178.932, Deconinck) beplanting tussen de weg en de voet- en fietspaden, aansluitingen op de riolering, en rooilijnen vallen daaronder. (bron: X, “De gemeenteraad en de ‘zaak van de wegen’: bevoegd all the way”, TOO 2013, 2, 244 (243).)

 

Niet enkel bij de aanleg van een nieuwe weg dient de gemeenteraad tussen te komen, ook bij de wijziging van een bestaande weg moet hij dit doen.(bron: RvS (13e k.) 4 december 2008, nr. 188.523, Helleputte; RvS (13e k.) 1 juni 2010, 204.578, Delloue en Helleputte.) net als de doortrekking van reeds bestaande water-, elektriciteits-, telefoon- en teledistributieleidingen. (bron: RvS (13e k.) 27 april 2010, nr. 203.317, Hully en Jaoui)

 

De beoordeling door de gemeenteraad is beperkt tot de zaak van de wegen zelf en derhalve tot het tracé en de uitrusting van de wegen. Het bevat geen beoordeling over de verkavelingsaanvraag en de verenigbaarheid met de goede ruimtelijke ordening, deze bevoegdheid komt toe aan het college van burgemeester en schepenen. (bron: RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0190, Cauwenberghs en Bibot; RvVb (4e k.) 18 maart 2014, nr. A/2014/0191, Truyts; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Indien de gemeenteraad evenwel tijdens het openbaar onderzoek ingediende bezwaren, welke geen betrekking hebben op de zaak van de wegen, weerlegt, dienen deze louter als een overtollig motief te worden gekwalificeerd. De onwettigheid daarvan kan in geen geval tot de vernietiging van het gemeenteraadsbesluit leiden.(bron: RvS (10e k.) 16 september 2011, nr. 215.175, Van Schoubroeck e.a.; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

Het college van burgemeester en schepenen kan wel slechts een verkavelingsvergunning verlenen indien de gemeenteraad een positieve beslissing heeft genomen aangaande de wegenis.(bron: RvVb (3e k.) 16 januari 2013, nr. S/2013/0012; RvVb (3e k.) 25 maart 2014, nr. A/2014/0215, stad Antwerpen.)

Daarbij dient het college van burgemeester en schepenen te handelen in overeenstemming met de beslissing van de gemeenteraad, inclusief een overname van de eventuele voorwaarden en lasten die de gemeenteraad heeft opgelegd.

Enige uitzondering op deze strikte chronologie is dat de gemeenteraad niet hoeft tussen te komen, indien het college van burgemeester en schepenen van oordeel is dat de vergunningsaanvraag sowieso moet geweigerd worden. (bron: RvS (13e k.) 17 juli 2002, nr. 109.458, Loosen en Lounis; RvS (10e k.) 30 oktober 2012, nr. 221.236, Van De Woestyne en Verbiest.)

 

Bepalend voor de bevoegdheid van de gemeenteraad is of de wegenis openbaar gebruikt gaat worden: het is de bestemming van de weg die ertoe doet, niet de vraag of het eigendomsrecht op die weg al dan niet privaat blijft. Een weg kan immers private eigendom zijn, maar toch openstaan voor openbaar gebruik (bron: RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi; R. VEKEMAN, “Stedenbouwkundige vergunning en aanleg van wegen in op te richten huizengroep”, TROS 2009, 56, 329 (328), noot onder RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.

 

De voorafgaande beslissing van de gemeenteraad is slechts vereist, in zoverre het om de aanleg van wegen gaat die openbaar of nagenoeg openbaar zijn. Indien een private weg wordt aangelegd, moet de gemeenteraad geen beslissing nemen. (bron: RvS (10e k.) 26 juni 2007, nr. 172.771, Jacobs e.a.)

Of de weg bestemd wordt tot openbaar of privaat gebruik is een feitenkwestie die moet beoordeeld worden aan de hand van de concrete gegevens van de zaak. (bron:

RvS (10e k.) 1 juli 2003, nr. 121.145, Bruyneel, Bracke en Keymeulen; RvS (10e k.) 9 september 2008, nr. 186.140, nv Matexi.)

 

Het gemeenteraadsbesluit omtrent de aanleg van nieuwe wegen, de tracéwijziging en de verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke wegen is bindend, niet alleen voor het college van burgemeester en schepenen dat uitspraak doet over een aanvraag tot verkavelingsvergunning, maar ook voor de administratieve overheden die in beroep over deze aanvraag beschikken. Deze kan geen verkavelingsvergunning verlenen in strijd met de beslissing of zonder beslissing van de gemeenteraad daaromtrent (bron: RvS (10e k.) 28 januari 1998, nr. 71.278, gemeente Zemst)

 

Advies

Inzake voorzieningen voor aardgas werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis System Operator, Eandis - Bouwadvies, Eandis-Bouwadvies-Digitaal@Eandis.be

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergroep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

 

Argumentatie

Het behoort de Hazenbergstraat 6 gedeeltelijk en plaatselijk te verbreden door inlijving in het openbaar domein der wegenis van een strook grond zoals duidelijk staat aangeduid op de bijgevoegde plannen die werden onderworpen aan een openbaar onderzoek.  De gronden die noodzakelijk zijn voor de verbreding van deze weg zullen kosteloos door de gemeente verkregen worden zodat er geen schatting van de waarde nodig is.

Om de percelen bebouwbaar te maken zal de verkavelaar, die de vruchten plukt van de ontwikkeling, de nodige inspanningen moeten leveren. Hij zal de lasten inzake de voorziening van nutsvoorzieningen voorafgaandelijk op zich dienen te nemen.

Het toegankelijk maken van het perceel is eveneens ten laste van de verkavelaar. Zo zal hij moeten instaan desgevallend voor het plaatsen van grachtoverwelving en of het verwijderen van aanwezige beplanting op de strook die wordt afgestaan. Dit betreft zowel bomen als planten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het wegtracé van de Hazenbergstraat 6, zoals aangeduid op bijgaand opmetingsplan, dat met deze beslissing één geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

De grond voor een gecumuleerde oppervlakte van 220 m², waarvan de inneming nodig is voor de uitvoering van het ontwerp zal gratis aangeschaft worden bij wijze van onteigening in der minne en om reden van openbaar nut.

 

Art. 3:

De akte van gratis grondafstand, ten laste van de verkavelaar, zal opgemaakt worden door een notaris en namens de gemeente rechtsgeldig ondertekend worden door de burgemeester bijgestaan door de algemeen directeur.

Deze akte dient verleden te worden vooraleer een kavel te koop wordt aangeboden of aangewend wordt als bouwgrond.

 

Art. 4:

Aan de verkavelingsaanvraag met referte nummer 201828 (OMV_2018110671) voor het perceel gelegen te Hazenbergstraat 6, gekadastreerd (afd. 1) sectie A nr. 48 S03 worden volgende lasten en voorwaarden verbonden vooraleer een kavel mag verkocht of aangewend worden als bouwgrond:

Inzake voorzieningen voor aardgas en elektriciteit werd het advies gevraagd aan de Intercommunale Eandis System Operator, Eandis - Bouwadvies, Eandis-Bouwadvies-Digitaal@Eandis.be

Inzake voorzieningen voor elektriciteit en kabeldistributie werd het advies gevraagd aan Infrax, digitaal, stedenbouwkundig.advies@infrax

Inzake voorzieningen voor telefoonaansluiting en telecommunicatie werd advies gevraagd aan Proximus, advies@proximus.com

Inzake voorzieningen voor waterleiding werd advies gevraagd aan De Watergoep Vlaams-Brabant, adviesverlening@de watergroep.be

Inzake voorzieningen voor kabeldistributie werd advies gevraagd aan Telenet digitaal,

Netaanleg.Intake.Omgevingsloket@telenet.be

- De verkavelaar zal de beplanting binnen de af te stane strook grond, zowel bomen als struiken, volledig en op zijn kosten dienen te verwijderen, voor de verkoop of benuttiging van de kavels.

 

Art. 5:

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van onderhavige beslissing.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links VA_VP_N_201868_AANGEPAST.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.5.Dossiernaam: Gedeeltelijke afschaffing voetweg 69
Onderwerp: Gedeeltelijke afschaffing voetweg 69 - voorlopig advies

 

Voorgeschiedenis

De voetweg 69 wordt opgenomen in de atlas der buurtwegen in 1841.

23 november 1972

Het college van burgemeester en schepenen levert een verkavelingsvergunning af met referte 309FL225 op het tracé van buurtweg 69.

29 november 1976

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo levert een wijziging van verkavelingsvergunning af op het tracé van buurtweg 69.

21 januari 2003

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo levert, na advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, een wijziging van verkavelingsvergunning af op het tracé van buurtweg 69.

De verkaveling met referte 309FL225 is gelegen op de percelen met adres Jan Boedtsstraat 25, Jan Boedtsstraat 25A en Jan Boedtsstraat 27.

9 december 2014

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo levert een verkavelingsvergunning af voor het reeds bebouwd lot met adres Boerenkrijglaan 36 om dit na afbraak te splitsen in twee bouwpercelen.

15 oktober 1996

Het college van burgemeester van de gemeente Tremelo levert een bouwvergunning af voor de bouw van een ééngezinswoning op het perceel kadastraal gekend 1e afdeling sectie A 346B2 met adres Jan Boedtsstraat 25, 3120 Tremelo.

25 maart 1997

Het college van burgemeester van de gemeente Tremelo levert een bouwvergunning af voor de bouw van een ééngezinswoning op het perceel kadastraal gekend 1e afdeling sectie A 346C2 met adres Jan Boedtsstraat 25A, 3120 Tremelo.

21 januari 2003

Het college van burgemeester van de gemeente Tremelo levert een bouwvergunning af voor de regularisatie van de bouw van een zwembad op het perceel kadastraal gekend 1e afdeling sectie A 346C2 met adres Jan Boedtsstraat 25A, 3120 Tremelo.

15 september 1998

Het college van burgemeester van de gemeente Tremelo een bouwvergunning af voor de bouw van een ééngezinswoning op het perceel kadastraal gekend 1e afdeling sectie A 346D2 met adres Jan Boedtsstraat 27, 3120 Tremelo.

13 oktober 1998

Het college van burgemeester van de gemeente Tremelo een bouwvergunning af voor het vellen van bomen op het perceel kadastraal gekend 1e afdeling sectie A 346D2 met adres Jan Boedtsstraat 27, 3120 Tremelo.

12 februari 1970

Het college van burgemeester van de gemeente Tremelo levert een bouwvergunning af voor de bouw van een ééngezinswoning op het perceel kadastraal gekend 1e afdeling sectie A 346K met adres Boerenkrijglaan 36, 3120 Tremelo.

28 juli 2015

Het college van burgemeester van de gemeente Tremelo levert een bouwvergunning af voor de bouw van een ééngezinswoning op het perceel kadastraal gekend 1e afdeling sectie A 346K (deel).

6 oktober  2015

Het college besluit het dossier op de gemeenteraad voor te leggen.

29 oktober 2015

De gemeenteraad beslist een voorlopig positief advies te geven voor de gedeeltelijke afschaffing van voetweg nr. 69, volgens voorgesteld plan.

24 november 2015

Het college besluit een openbaar onderzoek in te stellen.

5 januari 2016

Het college sluit het openbaar onderzoek.  Er werden geen bezwaren ontvangen.

4 februari 2016

De gemeenteraad keurt het dossier goed om voor te leggen aan de Deputatie ter goedkeuring.

23 maart 2016

Er wordt een reactie ontvangen van de Deputatie met onder meer volgende opmerking:

"Het akkoord van de aangelanden (= eigenaars percelen) tot het gedeeltelijk afschaffen van

de voetweg en hun akkoord tot het betalen van de meerwaarde (art. 29 van de wet op de

buurtwegen 10 april 1842 en latere wijzigingen) dat de percelen bekomen ingevolge de

gedeeltelijke afschaffing ontbreken."

Het dossier wordt daarom niet goedgekeurd.

23 mei 2018

Er werd via email een offerte ontvangen van Landmeetkantoor Willems bvba m.b.t. het gedeeltelijk afschaffen van voetweg 69.  De offerte betreft het samenstellen van een dossier op basis van de bestaande plannen van landmeter Goeron.  De aangelande eigenaars dienen gecontacteerd te worden door de gemeente Tremelo aangaande de ondertekening van het dossier.

29 mei 2018

Het college beslist landmeetkantoor Willems bvba aan te stellen voor de opmaak van het dossier.

4 oktober 2018

Het aanvraagdossier opgemaakt door het aangestelde landmeetkantoor wordt ontvangen.

11 december 2018

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo beslist het dossier gunstig voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De atlas der buurtwegen geeft voetweg 69 weer op de bebouwde percelen kadastraal gekend: 1e afdeling sectie A nrs. 346K, 346B2, 346C2, 346D2 en 346P.

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo leverde in het verleden verscheidene stedenbouwkundige vergunningen af in strijd met deze voetweg.

Bij controle van het administratieve dossier blijkt dat de verlegging of afschaffing van dit deel van de voetweg nooit is uitgevoerd.

Er werd via email een offerte ontvangen van Landmeetkantoor Willems bvba m.b.t. het gedeeltelijk afschaffen van voetweg 69.  De offerte betreft het samenstellen van een dossier op basis van de bestaande plannen van landmeter Goeron.  De aangelande eigenaars dienen gecontacteerd te worden door de gemeente Tremelo aangaande de ondertekening van het dossier.

 

Juridische grond

Wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, artikel 28, gewijzigd bij het decreet van 4 april 2014.

Decreet van 4 april 2014 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid. BS 15 april 2014.

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen.

Rondzendbrief van de provincie Vlaams Brabant van 23 oktober 2014 over buurt- en voetwegen en rooilijnplannen in het kader van de nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening.

Het rooilijnendecreet van 8 mei 2009 werd ten gevolge van uitspraken van de RvS (RvS nr. 222.063, 15 januari 2013; e.a.) aangepast voor wat betreft artikel 6. Het decreet is niet van toepassing op buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen.

 

Argumentatie

Het is juridisch niet correct dat een voetweg bebouwing doorkruist. Om deze situatie recht te zetten is voor te stellen om de voetweg nr.69 te verleggen naar een bestaand tracé.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besliste een voorlopig positief advies te geven voor het gedeeltelijk afschaffen van het tracé van buurtweg nr.69 volgens voorgesteld plan.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.6.Dossiernaam: Nieuwe straatnaam. Definitieve aanvaarding.
Onderwerp: Definitieve aanvaarding van de nieuwe straatnaam Leemstraat voor de zijstraat van de Kleine Bollostraat (verkavelingsvergunning 20169).

 

Voorgeschiedenis

27 oktober 2016:

CBS-besluit verlening nieuwe verkavelingsvergunning 20169 op naam van Louis Mols Algemene Aannemingen NV, Hoge Mauw 580, 2370 Arendonk.

augustus 2018:

Overdracht administratieve behandeling voor toekenning van nieuwe straatnamen van omgevingsambtenaar naar mobiliteitsambtenaar.

1 oktober 2018:

Voorlopig advies door cultuurraad Tremelo i.v.m. nieuwe straatnaam.

5 november 2018:

Definitief advies door cultuurraad Tremelo i.v.m. nieuwe straatnaam.

16 november 2018:

Bijkomend advies van lokaal historicus Jan Van Dijck.

20 november 2018:

CBS beslist om Leemstraat voor te stellen aan de gemeenteraad ter voorlopige aanvaarding.

29 november 2018:

De gemeenteraad beslist om de naam Leemstraat voorlopig vast te stellen als straatnaam voor de nieuwe zijstraat van de Kleine Bollostraat.

4 december 2018:

Opening openbaar onderzoek over de voorlopige vaststelling en aanvaarding van Leemstraat als straatnaam voor de nieuwe zijstraat van de Kleine Bollostraat (verkavelingsvergunning 20169).

15 januari 2019:

Sluiting openbaar onderzoek.

 

Feiten en context

In de vergunning voor de nieuwe verkaveling 20169 werd een nieuwe zijstraat gecreëerd in de Kleine Bollostraat. Deze doodlopende straat, die aansluit op de Kleine Bollostraat ten westen van huisnummer 24, ontsluit de achterliggende percelen en bevat, in deze nieuwe straat, zes bouwloten, waarvan twee voor vrijstaande eengezinswoningen en vier voor halfopen eengezinswoningen.

De cultuurraad van Tremelo werd gevraagd om advies uit te brengen over de keuze van de nieuwe naam.

De gemeenteraad stelde op 29 november 2018 Leemstraat voorlopig vast als nieuwe straatnaam.

De gemeenteraad gaf opdracht omtrent de voorlopige vaststelling van de nieuwe straatnaam Leemstraat een openbaar onderzoek te voeren. Dit geschiedde. Er werden geen bezwaren ingediend.

Nu dient de gemeenteraad de nieuwe straatnaam definitief te vast te stellen.

 

Juridische grond

          Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

          Decreet van 28 november 2002 houdende wijziging van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

          De toepasselijke bepalingen van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 (BS 31.08.2005)

          Besluit van het college van burgemeester en schepenen van Tremelo van 27 oktober 2016 houdende verlening verkavelingsvergunning 20169.

          Gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2018 i.v.m. voorlopige aanvaarding Leemstraat als naam voor de nieuwe zijstraat Kleine Bollostraat.

 

Argumentatie

Omdat de gemeenteraad op 29 november 2018 besliste om de naam Leemstraat voorlopig vast te stellen als straatnaam voor de nieuwe zijstraat van de Kleine Bollostraat, en er tijdens het gevoerde openbaar onderzoek geen bezwaren werden ingediend, kan de gemeenteraad de naam Leemstraat definitief vaststellen en aanvaarden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om Leemstraat definitief vast te stellen als nieuwe straatnaam voor de zijstraat van de Kleine Bollostraat.

 

Art. 2:

Deze nieuwe straatnaam moet onmiddellijk door de bevoegde interne dienst worden toegevoegd aan het CRAB-bestand en alle nodige instanties (kadaster, bpost, politie, brandweer, rijksregister en nutsmaatschappijen) worden van deze beslissing in kennis gesteld.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links Plan nieuwe straatnaam - Leemstraat.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Mobiliteit

P.7.Dossiernaam: Nieuwe verkeersinrichting Baal dorp.
Onderwerp: Goedkeuring van de nieuwe verkeersinrichting voor Baal dorp.

 

Voorgeschiedenis

Maart 2018-heden: riolerings- en wegeniswerken Baal dorp.

22 januari 2019: Goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van de nieuwe verkeersinrichting voor Baal dorp.

 

Feiten en context

In 2018 werden gestart met de riolerings- en wegeniswerken in Baal dorp. Naar aanleiding van deze werken en de herinrichitng van de Pastoriestraat, is een duidelijke verkeersinrichting noodzakelijk in het hele centrum van deelgemeente Baal wat betreft de volgende vier domeinen:

          bebouwde kom;

          snelheidsregimes;

          voorrangsregeling;

          zebrapaden;

          parkeerregeling.

De nieuwe verkeersinrichting werd grafisch uitgewerkt in de voorliggende plannen die ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Juridische grond

          Verdrag van Wenen inzake verkeerstekens

          Wet op de politie over het wegverkeer (verkeerswet)

          K.B. houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg (wegcode)

          M.B. minimumafmetingen en bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens (reglement van de wegbeheerder)

 

Argumentatie

Met de nieuwe verkeersinrichting beoogt het bestuur de volgende doelstellingen:

          de bereikbaarheid garanderen en verbeteren;

          het centrum van Baal veilig maken voor elke weggebruiker;

          de verkeersstroom beheersen en de aanwezigheid van zachte weggebruikers aanmoedigen;

          de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de dorpskern vergroten.

 

Uitbreiden bebouwde kom

Door de grote aangroei van de bebouwing door de jaren heen is het wenselijk om de bebouwde kom uit te breiden. Op die manier hoopt het bestuur de veiligheid op haar wegen te verhogen omdat o.a. de maximale snelheid 50 km/uur is, fietsers met twee naast elkaar op de rijbaan mogen rijden (behalve wanneer het kruisen niet mogelijk is), en stilstaan en parkeren op verhoogde bermen verboden is, tenzij plaatselijk anders aangeduid.

 

Invoeren zone 30

Zones 30 beperken het aantal ongevallen en hun ernst aanzienlijk. Zones met een matige snelheid zijn ook beter geschikt voor zwakke weggebruikers. Door de lagere snelheid is oogcontact met de bestuurders mogelijk en hebben de automobilisten ook een breder overzicht van de straat. Anticiperen op gevaar is dus gemakkelijker.

 

Invoeren woonerf Lindenlaan

Met het oog op de toekomstige achteruitgang voor leerlingen van de Sint-Annaschool heeft het zin om van het hele tracé van de Lindenlaan een woonerf te maken. Binnen een woonerf is er nl. sprake van een zone met gemengd verkeer, maar met absolute voorrang voor voetgangers. Er is een continue beweging van voetgangers en een vlotte, maar trage beweging van voertuigen omdat de snelheid beperkt is tot 20km/u.

 

Pastoriestraat voorrangsweg

Het bestuur kiest ervoor de Pastoriestraat als voorrangsweg te behouden, ook op het tracé dat binnen de zone 30 komt te liggen. Er zal een stop worden ingericht met verkeersbord B5 (stoppen en voorrang verlenen) op de volgende kruipunten: Remerstraat, Pastoor Caytanstraat, Beulkensstraat, Camille Huysmansstraat, Moorsemsestraat en Baalsebaan. De kruispunten met de Fasbinderstraat, Louis Van Holestraat en Eén-Meistraat zullen ingericht worden met een verkeersbord B1 (voorrang verlenen). Om de zichtbaarheid te verbeteren vanuit de zijstraten zoals Louis Van Holestraat, Eén-Meistraat en aan de toegangsweg van de begraafplaats, worden spiegels geplaatst.

 

Zone parkeerverbod

De gemeente is verantwoordelijk voor het regelen van het parkeren van fietsen en auto's op de openbare ruimte. Parkeren neemt openbare ruimte in en daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden in hoe de open ruimtes worden ingevuld. Het voorliggend plan meent deze balans gevonden te hebben door het instellen van een zone parkeerverbod over de volledige lengte van de Pastoriestraat, een deel van de Baalsebaan en een deel van de Betekomsestraat. Op een aantal strategische plaatsen wordt parkeren toegestaan in de daartoe aangebrachte parkeervakken en aangeduid a.d.h.v. borden E9 (parkeren toegelaten), E9e (parkeren op een verhoogde berm - bv de parkeerstroken in Pastoriestraat) en E9f (verplicht parkeren deels op de berm of op het trottoir en deels op de straat - bv de nog aan te brengen vakken in de Eén-Meistraat en de Betekomsestraat).

 

Aanleg zebrapaden

Zebrapaden geven aan voetgangers voorrang bij het oversteken, ook al verkleinen ze niet altijd de kans op een aanrijding. Het blijft dus altijd opletten. Bovendien is een voetganger die wil oversteken op minder dan 30 m van een zebrapad ook verplicht om dit te gebruiken. In principe is het niet noodzakelijk om binnen een zone 30 zebrapaden aan te leggen omdat voetgangers er op veilige manier gebruik moeten kunnen maken van de hele publieke ruimte, ook al hebben ze zonder zebrapad geen voorrang bij het oversteken.

De gemeente Tremelo kiest ervoor om de zebrapaden in de schoolomgeving van de Sint-Annaschool te behouden/aan te leggen omdat de behoefte om over te steken hier groot en sterk geconcentreerd is. Het bestaand zebrapad in de Baalsebaan blijft behouden en op het kruispunt aan de kerk worden op de vier armen van het kruispunt nieuwe zebrapaden aangelegd. Tevens wordt er in de Betekomsestraat ter hoogte van de Zuidlaan een bijkomende oversteekplaats voorzien. Aan deze zebrapaden hebben voetgangers voorrang en moeten bestuurders (ook fietsers!) stoppen.

 

Goede communicatie en handhaving

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe verkeersregeling in Baal dorp een goede en veilige transitie kent, zal er goed gecommuniceerd worden. Overtreders moeten worden bestraft zodat het plaatselijke karakter van Baal dorp behouden blijft en iedere weggebruiker veilig is.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad van Tremelo beslist het voorstel en de voorliggende plannen voor de nieuwe verkeersinrichting in Baal dorp goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links Baal dorp - ALLE SIGNALISATIE.pdf Download
Baal dorp - VOORRANGSREGEL.pdf Download
Baal dorp - ZEBRAPADEN.pdf Download
Baal dorp - BEBOUWDE KOM.pdf Download
Baal dorp - ZONE30.pdf Download
Baal dorp - PARKEERZONE-PARKEERVERBODZONES-WOONERF.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.8.Dossiernaam: Retributiereglement sluikstorten.
Onderwerp: Gemeentelijk retributiereglement op het ambtelijk opruimen of verwijderen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente Tremelo.

 

Voorgeschiedenis

29 november 2012: Vaststelling van de gemeentelijke belasting op het sluikstorten (2013-2018) door de gemeenteraad.

3 december 2018: Brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur (dienst Fiscaliteit locale besturen) i.v.m. nodige aanpassingen aan het belastingreglement op het sluikstorten van 29 november 2012.

 

Feiten en context

Op 29 november 2012 keurde de gemeenteraad het belastingreglement goed op het sluikstorten, waarin een belasting werd vastgelegd voor het weghalen door de gemeente Tremelo van allerhande afvalstoffen, gestort op plaatsen waar dit storten door een wettelijke of reglementaire bepaling verboden is.

Dit belastingreglement werd goedgekeurd voor de periode van 1 januari 2013 t.e.m. 31 december 2018.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur, dienst Fiscaliteit lokale besturen, maakte op 3 december hierover volgende twee bemerkingen over aan de gemeente Tremelo:

1)      In hogervermeld belastingreglement hanteert de gemeente in artikel 3 volgende forfaitaire tarieven:

          Sluikstort minder dan 1 m³: forfaitair 250 euro

          Sluikstort groter dan 1 m³: forfaitair 750 euro.

Hierbij bestaat het vermoeden dat de vergoeding die de gemeente hanteert voor het opruimen van het sluikstort niet louter kostendekkend is.

Zoals aangegeven is een vergoeding voor het opruimen van sluikstort die niet louter kostendekkend niet aanvaardbaar. Wij vragen u dan ook het huidig belastingreglement aan te passen of te vervangen door een ander reglement.

2)      De wettelijke mogelijkheden om via een bestuurlijke of strafrechtelijke maatregel of via een GAS-boete op te treden zijn aanwezig. De gemeente moet hiervan dus gebruik maken als zij dat wenst. Daarnaast staat het de gemeente vrij een reglement goed te keuren op basis waarvan zij haar werkelijke kosten voor de opruiming kan verhalen. Een laatste aandachtspunt hierbij volgt uit het non bis in idem beginsel in strafzaken. Als de gemeente haar opruimingskosten definieert moet zij ermee rekening houden dat het uitgesloten is dat hierin een forfaitaire administratieve kost inbegrepen is. Het non bis in idem beginsel verzet zich niet tegen het bestaan van verschillende sanctioneringsmogelijkheden naast elkaar, maar wel tegen de cumulatieve toepassing van deze sancties voor dezelfde feiten ten aanzien van eenzelfde persoon.

Het is daarom noodzakelijk om het bestaande belastingreglement op sluikstorten te vervangen door een gemeentelijk retributiereglement op het ambtelijk opruimen of verwijderen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente Tremelo.

 

Juridische grond

          Gemeentedecreet van 15.07.2005, zoals gewijzigd,

°          Titel II, Hfst. I, Afd. III De bevoegdheden van de gemeenteraad (art. 42-43),

°          Titel II, Hfst. II, Afd. III De bevoegdheden van het College van Burgemeester en Schepenen (art. 57-58),

°          Titel VIII, Hfst. I, Bestuurlijk toezicht (art. 248-264)

en de bijhorende besluiten en omzendbrieven van de Vlaamse regering;

°          de wet van 29.07.1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen

°          de wet van 11.04.1994 betreffende de openbaarheid van bestuur;

°          het decreet van 26.03.2004 betreffende de openbaarheid van bestuur in de provincies en de gemeenten;

          Besluit van de Vlaamse Regering d.d. 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

          Decreet van 30.05.2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreet van 28.05.2010 en 17.02.2012;

          Artikel 16.6.3 §2 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;

          Artikel 12 van het ‘Materialendecreet’ (decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) dat het achterlaten verbiedt van afvalstoffen in strijd met de voorschriften van het decreet of zijn uitvoeringsbesluiten. Sluikstorten wordt uitdrukkelijk aanzien als een milieumisdrijf (cfr. artikel 16, 1.2., 2° Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid).

          Gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2017 houdende goedkeuring van het uniform politiereglement van de politiezone BRT (inwerkingtreding 1 januari 2018).

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist om vanaf 1 januari 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 een retributie te heffen op het ambtshalve opruimen van sluikstorten door of in opdracht van de gemeente.

 

Art. 2:

De retributie is verschuldigd:

          door iedere persoon, die afvalstoffen achterlaat, opslaat, verbrandt of stort op openbare en private wegen, plaatsen en terreinen op een wijze die niet overeenstemt met het decreet van 23 februari 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (met latere wijzigingen), met het uniform politiereglement van de politiezone BRT en de bepalingen van het veldwetboek

          of in geval geen verantwoordelijke sluikstorter kan worden aangeduid, iedere eigenaar van een perceel waarop afvalstoffen werden achtergelaten, opgeslagen, verbrand of gestort op een wijze die niet overeenstemt met het decreet van 23 februari 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (met latere wijzigingen), met het uniform politiereglement betreffende het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen of met andere wettelijke bepalingen betreffende het aanbieden, opslaan en storten, e.d. van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.

 

Art. 3:

Bij het ambtshalve opruimen van sluikstorten door de gemeente wordt het bedrag van de retributie als volgt vastgesteld:

          1,00 euro per kilometer transport voor het ophalen en afvoeren van de afvalstoffen;

          40,00 euro per arbeidsuur en per arbeider die door de gemeente bij het opruimen van het sluikstort wordt ingezet;

          45,00 euro per uur en per ingezet voertuig (vrachtwagen, kraan, …), inclusief chauffeur;

          0,40 euro per kg opgeruimde afvalstoffen, in zoverre het geen afval betreft waarvoor een bijkomende verwerking noodzakelijk is. In desbetreffend geval worden ook de werkelijke kosten van deze verwerking doorgerekend aan de sluikstorter of eigenaar van het perceel.

De voormelde bedragen zijn verschuldigd per aangevangen uur en/of ingezamelde kilogram en/of begonnen kilometer.

Bij het ambtshalve opruimen van sluikstorten door derden in opdracht van de gemeente of de burgemeester wordt het factuurbedrag van deze derde doorgerekend aan de sluikstorter of eigenaar van het perceel.

 

Art. 4:

De retributie moet betaald worden na ontvangst van de factuur en binnen de termijn die daarop vermeld is. Bij gebreke van betaling wordt de retributie ingekohierd.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Milieu

P.9.Dossiernaam: Sociale correcties DifTar.
Onderwerp: Tarieven voor sociale correcties DifTar.

 

Voorgeschiedenis

29 november 2012: Vaststelling van de tarieven voor sociale correcties DifTar (2013 - 2018) door de gemeenteraad.

 

Feiten en context

De gemeenteraadsbeslissing van 29 november 2012 dient hernomen te worden om continuïteit van de retributie te verzekeren.

 

Juridische grond

          Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          Artikel 40, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

          Gemeenteraadsbeslissing van 6 november 2008 betreffende de opstart van DifTar huis-aan-huis.

          Gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2017 betreffende het uniform politiereglement voor de politiezone BRT (inwerkingtreding op 1 januari 2018) met daarin artikels 86-89.

          Gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2017 betreffende het contant belastingreglement huishoudelijk afval.

 

Argumentatie

De gemeente wenst een sociale maatregel te treffen voor:

          gezinnen met kinderen die de leeftijd van 3 jaar nog niet bereikt hebben;

          gezinnen met een incontinentiepatiënt;

          gezinnen met een patiënt die gebruik maakt van peritoneale dialyse;

          gezinnen met een stomapatiënt;

          wie het financieel moeilijk heeft en voorgedragen wordt door het OCMW.

Deze sociale maatregel bestaat erin dat rechthebbenden in de loop van het dienstjaar hun DifTarrekening aangevuld zien met een bepaald bedrag nl.:

          gezinnen met kinderen die de leeftijd van 3 jaar nog niet hebben bereikt ontvangen per jaar en per kind tot 3 jaar een bedrag van 25,00 euro/jaar;

          incontinentie-, nierdialyse- en stomapatiënten ontvangen een bedrag 50,00 euro/jaar;

          mensen die door OCMW worden voorgedragen ontvangen een bedrag van 50,00 euro/jaar.

 

Financiële weerslag

 

 

Registratiesleutel

 

 

Actienummer

 

 

Kredietstand

 

 

Vastlegging

 

 

0300/6491000

 

 

1419/001/001/001/001

 

 

15 000,00 euro

 

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist vanaf 1 januari 2019 en eindigend op 31 december 2025 een sociale correctie toe te kennen aan personen die op 1 januari van het dienstjaar behoren tot de volgende groep(en):

          gezinnen met kinderen die de leeftijd van 3 jaar nog niet bereikt hebben: hiertoe worden de gegevens uit het bevolkingsbestand van de gemeente gebruikt op 1 januari van het dienstjaar;

          gezinnen met een incontinentiepatiënt: mist voorlegging van een doktersattest, jaarlijks vóór 31 januari van het dienstjaar te bezorgen aan de gemeentelijke milieudienst;

          gezinnen met een patiënt die gebruik maakt van peritoneale dialyse of een stomapatiënt, mits voorlegging van een doktersattest of een attest van het ziekenhuis, jaarlijks vóór 31 januari van het dienstjaar te bezorgen aan de gemeentelijke milieudienst;

          wie het financieel moeilijk heeft en die wordt voorgedragen door het OCMW.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist de bedragen voor deze sociale correcties als volgt vast te stallen:

          gezinnen met kinderen die de leeftijd van 3 jaar nog niet hebben bereikt ontvangen per jaar en per kind tot 3 jaar een bedrag van 25,00 euro/jaar;

          incontinentie-, nierdialyse- en stomapatiënten ontvangen een bedrag 50,00 euro/jaar;

          mensen die door OCMW worden voorgedragen ontvangen een bedrag van 50,00 euro/jaar.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing moet worden overgemaakt aan:

          Ecowerf, Aarschotsesteenweg 210, 3012 Leuven;

          de hogere overheid voor toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.10.Dossiernaam: Belasting op de op OD gevestigde verkooppunten
Onderwerp: Belasting op de op OD gevestigde verkooppunten

 

Voorgeschiedenis

29 november 2012 : De gemeenteraad stelt de gemeentelijke belasting op de op openbaar domein, al dan niet bestendig, gevestigde verkooppunten (2013-2018) vast.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikel 40 en 41.

 

Argumentatie

Voor de ingebruikname van het openbaar domein door, al dan niet bestendig geplaatste, frituren, fruit- en groentekramen of -tenten, hotdogkramen en alle dergelijke standplaatsen, wordt een belasting opgelegd van 600,00 euro/jaar.  Dezelfde prijs als in de vorige legislatuurperiode blijft behouden.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0020/73610000

1419/001/001/001/001

Zie MJP

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Vanaf 01.01.2019 en voor een termijn eindigend op 31.12.2025 zal ten voordele van de gemeente een belasting worden opgelegd voor alle ingebruiknemingen van het openbaar domein. Al dan niet bestendige geplaatste: frituren, fruit- en groentekramen of -tenten, hotdogkramen en alle dergelijke standplaatsen betalen een belasting van 600,00 € /jaar.

 

Art. 2:

De inname van dergelijke standplaatsen is afhankelijk van een vergunning vanwege het College van Burgemeester en Schepenen, op basis van een aanvraag van betrokkenen.

Eventuele inrichters zullen minstens 14 dagen voor de aanvang van de uitbating der inrichting aan het College van Burgemeester en Schepenen, een verklaring zenden waarin ze het opstellen van de inrichting kenbaar maken alsook aard, oppervlakte en duur van de opstelling. De belasting is verschuldigd per jaar en dient contant te worden betaald binnen de maand na de toezending van het verzoek tot betaling. Voor deze al dan niet bestendig geplaatste inrichtingen zal de inname van de standplaats op 01 januari van elk jaar, de refertedatum zijn op basis waarvan de belasting verschuldigd is.  De belasting is ondeelbaar en voor het ganse jaar verschuldigd.  De vergunninghouders worden geacht de hun toegewezen standplaats effectief te hebben ingenomen of te zullen innemen.

 

Art. 3:

De belasting wordt contant geïnd tegen afgifte van een betalingsbewijs. Wanneer de contante inning niet kan worden uitgevoerd, wordt de belasting ingekohierd en is ze onmiddellijk eisbaar.

 

Art. 4:

De bezwaarschriften moeten worden gemotiveerd en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgende op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat. Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 – 3120 Tremelo.  Het wordt gedagtekend en ondertekend door de eiser of zijn vertegenwoordiger en vermeldt:

1.De naam, de hoedanigheid, het adres of de zetel van de belastingplichtige ten laste van wie de belasting gevestigd wordt;

2.het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en middelen.

Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het college van burgemeester en schepenen tegen ontvangstbewijs.

 

Art. 5:

Deze verordening wordt bekendgemaakt volgens de regels van het decreet lokaal bestuur;

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.11.Dossiernaam: Retributie deelname van niet-inwoners aan lessen
Onderwerp: Retributie deelname van niet-inwoners aan lessen

 

Voorgeschiedenis

27 februari 2014: Gemeenteraadsbeslissing aangaande de vaststelling van het retributie reglement inzake de prijs voor deelname van niet-inwoners aan lessen georganiseerd door CBE Hageland.

 

Feiten en context

Er worden lessen georganiseerd door het Centrum voor basiseducatie Hageland VZW - openschool - Campus Aarschot - Schoolstraat 1 bus 2 - 3200 Aarschot, in samenwerking met het gemeentebestuur van Tremelo, voor de inwoners van de gemeente Tremelo onder andere gratis computerlessen, Engelse les,...

Er zijn soms niet genoeg inwoners van de gemeente Tremelo om aan het maximum deelnemers aantal te geraken.  Er is vraag van niet-inwoners van Tremelo om deel te nemen aan de lessen.

Het gemeentebestuur stelt onder andere een klaslokaal, computers, koffie, ... enz ter beschikking.  Voor deze logistieke ondersteuning dient gemeentepersoneel arbeidsuren te presteren.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikel 40 en 41.

 

Argumentatie

De lessen zijn gratis voor inwoners.  Voor de niet-inwoners wordt een kleine bijdrage van 10,00 euro gevraagd per deelname. Het retributie reglement blijft onveranderd ten opzichte van het vorige en wordt verlengd.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0709/70200000

1419/001/001/001/001

Zie MJP

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Vanaf 01.01.2019 en voor een termijn eindigend op 31.12.2025 zal ten voordele van de gemeente Tremelo een retributie worden opgelegd aan niet-inwoners van de gemeente Tremelo, die wensen deel te nemen aan een lessen reeks, georganiseerd door CBE Hageland (of andere instanties) in samenwerking met het gemeentebestuur van Tremelo en doorgaand in een lokaal behorende tot het patrimonium van de gemeente.

 

Art. 2:

De retributie wordt forfaitair vastgesteld op 10,00 euro per deelname, door een niet-inwoner van de gemeente aan een lessen reeks.  Ze is ondeelbaar en blijft verschuldigd indien de deelnemer de lessen reeks zou stopzetten.

 

Art. 3:

De retributie is verschuldigd door de deelnemer die niet ingeschreven is in het bevolkingsregister van de gemeente Tremelo en dient bij de inschrijving onmiddellijk contant betaald te worden.  Indien de deelnemer telefonisch of via e-mail inschrijft, zal het bedrag bij aanvang van de eerste les contant geïnd worden.

 

Art. 4:

Deze beslissing wordt volgens de regels van het Decreet Lokaal Bestuur bekend gemaakt.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.12.Dossiernaam: Belasting op kampeerterreinen
Onderwerp: Belasting op kampeerterreinen

 

Voorgeschiedenis

GR-beslissing van 29 november 2012 tot vaststelling van een gemeentelijke belasting op de kampeerterreinen en de kampeerverblijfparken (2013-2018).

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur artikel 41 - 14° bepaalt dat het vaststellen van de gemeentebelastingen tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort.

 

Argumentatie

Het bestaande belastingreglement (2013 - 2018) wordt hernomen voor de legislatuurperiode (2019 - 2025).  De prijzen blijven behouden.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

0020/73421000

1419/001/001/001/001

Zie MJP

 

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Er wordt vanaf 01.01.2019 en voor een periode eindigend op 31.12.2025 een jaarlijkse belasting geheven op de kampeerterreinen en de kampeerverblijfparken.

Voor de toepassing van dit reglement wordt aan de termen “kampeerterrein” en “kampeerverblijfpark” dezelfde betekenis gegeven als voorzien bij de wet op het kamperen en haar uitvoeringsbesluiten.

De terreinen waarop slechts gedurende maximum zestig dagen per jaar gekampeerd wordt door georganiseerde groepen kampeerders die onder het toezicht van één of meer monitors staan en alleen tenten als kampeerverblijf gebruiken, vallen niet onder de toepassing van huidig reglement.

 

Art.2.

De belasting wordt vastgesteld op: 150,00 € per jaar, per benutte plaats bestemd voor het verblijf van toeristen op kampeerterreinen en 150,00 € per ingenomen perceel begrepen in een kampeerverblijfpark.

 

Art.3.

De belasting is verschuldigd door de exploitant van het kampeerterrein of het kampeerverblijfpark.  Indien de toeristen echter eigenaar zijn van percelen in een kampeerverblijfpark valt de belasting hun ten laste.  In zijn aangifte dient de belastingplichtige exploitant eveneens opgave te doen van de vervreemdingen van percelen die zouden hebben plaatsgevonden.

 

Art.4.

De belastingplichtige ontvangt vanwege het gemeentebestuur een aangifteformulier dat door hem behoorlijk ingevuld en ondertekend, voor de erin vermelde vervaldatum en uiterlijk op 30.09 van het belastingjaar moet worden teruggestuurd..

 

Art.5.

De belasting wordt ingevorderd bij wijze van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Art.6.

bepalingen van titel VII (Vestiging en invordering van de belastingen), hoofdstukken 1 (algemene bepalingen), 3 (onderzoek en controle), 4 (bewijsmiddelen van de administratie), 6 tot en met 9 bis (aanslagtermijn, rechtsmiddelen, invordering van de belasting waaronder de nalatigheids- en moratoriuminterest, rechten en voorrechten van de schatkist) van het Wetboek van de inkomstenbelastingen en de artikelen 126 tot 175 van het uitvoeringsbesluit van dit Wetboek (betreft o.m. de verjaring en de vervolgingen) van toepassing voor zover zij met name niet de belastingen op de inkomsten betreffen.

 

Art.7.

De belasting dient betaald te worden binnen de twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Art.8.

De bezwaarschriften moeten worden gemotiveerd en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgende op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat.  Het bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo, Veldonkstraat 1 - 3120 Tremelo.  Het wordt gedagtekend en ondertekend door de eiser of zijn vertegenwoordiger en vermeldt:

1. de naam, de hoedanigheid, het adres of de zetel van de belastingplichtige ten laste van wie de belasting gevestigd wordt;

2. het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en middelen.

Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.  Het bezwaarschrift mag eveneens worden overhandigd aan het College van Burgemeester en Schepenen van Tremelo tegen ontvangstbewijs.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.13.Dossiernaam: Toelagen raden en scholen
Onderwerp: Nominatieve toekenning

 

Voorgeschiedenis

          14/11/1983: wet betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          27/12/1995: gemeentelijk toelagereglement

          01/01/2019: decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

Artikel 4 van de wet van 14/11/1983 bepaalt dat de gemeenteraad voor iedere toelage nog een toewijzingingsbeslissing moet nemen waarbij:

          de aard, de omvang en de aanwendingsvoorwaarden worden bepaald;

          eveneens de nodige verantwoordingsstukken worden opgelegd evenals de termijnen waarbinnen die verantwoording dient te worden voorgelegd.

 

Financiële weerslag

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

diversen/64910000

1419/001/001/001/001

27.643,00

-

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Alain Verschaeren, Nadia Van Beughem, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

7 onthoudingen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

In uitvoering van artikel 3 van onze beslissing d.d. 27/12/1995 volgende toelagen toe te kennen voor het dienstjaar 2019:

Naam                          Budgetsleutel           Bedrag toelage

Roemeniëcomité0160-649100001.000,00

GROS0160-649100001.860,00

Verkeersadviesraad0200-649100001.860,00

Damiaanschool, St.Annaschool, Vrije basisschool

Tremelo, De Cocon - milieuschoolproject0309-649100001.900,00

Mina-raad0390-649100001.860,00

Middenstandsraad0500-649100001.983,00

Cultuurraad0709-649100004.720,00

Sonora0709-649100007.500,00

Seniorenraad0959-649100001.860,00

Gezondheidsraad098002-694100001.860,00

Adviesraad voor personen met een beperking098002-949100001.860,00

 

Aard: toelage voor werkingsuitgaven of investeringsuitgaven vrij te bepalen door de toelagetrekker.

Aanwendingsvoorwaarden: vrij

Verantwoording: facturen gedateerd in het jaar 2019 van minimaal het bedrag van de toelage, in te dienen uiterlijk op 30 maart 2020. Niet-verantwoorde bedragen zullen teruggevorderd worden.

 

Art. 2:

De aanvragen voor de toelage 2019 dienen voor 31/05/2019 via het webformulier aangevraagd te worden. Na deze datum kan er geen toelage meer aangevraagd worden.

 

Art. 3:

De verantwoording van de toelage 2018 dient voor 30/03/2019 te gebeuren. Na deze datum zal het niet-verantwoorde gedeelte teruggevorderd worden. Regularisaties zijn niet mogelijk.

 

Art. 4:

De controle van en op voornoemde rechtvaardiging zal worden uitgevoerd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.14.Dossiernaam: Samenstelling Audit Comité met afgevaardigde AV
Onderwerp: Samenstelling intern Audit Comité en het aanstellen van een afgevaardigde van het Audit Comité voor de Algemene Vergadering van Audio

 

Voorgeschiedenis

18/05/2017: de gemeenteraad heeft de goedkeuring gegeven aan aansluiting bij Audio.

27/09/2018: de gemeenteraad stelt een afgevaardigde van het Audit Comité aan voor de Algemene Vergadering van Audio met name de burgemeester en de schepen van financiën als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

Juridische grond

Artikel 484 van het decreet lokaal bestuur.

Artikel 10 van de statuten van de welzijnsvereniging Audio, waarin wordt voorzien dat elke deelgenoot één vertegenwoordiger heeft in de Algemene Vergadering.

De toetreding tot de welzijnsvereniging Audio ( vereniging van het publiek recht onderworpen aan deel 3, titel 4, hoofdstuk 2, van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Argumentatie

Naar aanleiding van de recente gemeenteraadsverkiezingen is er op 01 januari 2019 een nieuwe bewindsploeg aangetreden. Omwille van deze reden dient er door de gemeente (als lid van Audio) een nieuwe vertegenwoordiger aangesteld te worden voor de algemene vergadering van Audio alsook een goedkeuring te geven over de samenstelling van het interne Audit Comité.

 

In artikel 3 van het interne auditcharter van 07 december 2018, goedgekeurd door de Raad van Beheer wordt aanbevolen aan om minstens de helft van de leden te laten bestaan uit afgevaardigden van het beleidsniveau . Het voorstel is om het Audit Comité samen te stellen uit de burgemeester, de schepen van financiën, de algemeen directeur, de financieel directeur en een stafmedewerker.

 

Vervolgens heeft de gemeente als deelgenoot van de vereniging Audio recht op één vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering. Het voorstel is om de burgemeester aan te stellen als afgevaardigde en de schepen van financiën aan te stellen als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

BESLUIT

Bert De Wit, burgemeester

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

6 stemmen tegen

1 onthouding

Diane Willems, schepen van financiën

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit om het Audit Comité samen te stellen bestaande uit de burgemeester, de schepen van financiën, de algemeen directeur, de financieel directeur en Isabel Vandael (stafmedewerker).

 

Art. 2:

De gemeenteraad stelt de burgemeester aan als afgevaardigde in de Algemene Vergadering.

 

Art. 3:

De gemeenteraad stelt de schepen van financiën aan als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.15.Dossiernaam: Retributiereglement bibliotheek 2019-2025
Onderwerp: Goedkeuring retributiereglement bibliotheek Tremelo

 

Voorgeschiedenis

Goedgekeurd retributiereglement van 26 april 2018.

 

Juridische grond

          artikel 170 § 4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente, en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

          Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

          art 40 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Advies

Gunstig advies van de bibraad op 15 januari 2019

 

Argumentatie

De huidige beslissing wordt hernomen voor de volgende legislatuurperiode.

 

Financiële weerslag

Aangezien de tarieven behouden blijven en dus geen belastingverhogingen inhouden, zal dit geen impact hebben op de gemeentelijke ontvangsten.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het retributiereglement blijft behouden voor de aanslagjaren 2019 tot en met 2025.

 

Art. 2:

Het retributiereglement wordt goedgekeurd en als volgt vastgesteld:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT BIBLIOTHEEK

 

Art. 1 Vanaf heden en voor een periode eindigend op 31.12.2024 zal voor de volwassenen een retributie op de lidkaart geheven worden van 3 euro per jaar (gaat in vanaf de datum van betaling) en per lid. Er is vrijstelling voor de jeugdafdeling (minder dan 18-jaar) en voor de begunstigden van een Onderwijs- en Leesbevorderingskaart en klaskaart. De nieuwe inwoners van de gemeente Tremelo krijgen op vertoon van de brief voor inschrijving in de bibliotheek, overhandigd bij inschrijving in het bevolkingsregister, vrijstelling van betaling van het inschrijvingsgeld indien zij binnen de periode vermeld op het document zich aanmelden in de bibliotheek. Minder mobiele mensen, langdurig zieken of gehandicapten kunnen een beroep doen op "Bibliotheek aan huis". Zij krijgen vrijstelling van betaling van het inschrijvingsgeld.

 

Art. 2 Bij verlies van de lidkaart wordt een nieuwe kaart afgegeven tegen betaling van 3 euro.

 

Art. 3 Aan personen die in het buitenland wonen, zal bij de inschrijving een waarborgsom van 25 euro worden gevraagd. Deze waarborgsom wordt onmiddellijk terugbetaald na het beëindigen van het lidmaatschap.

 

Art. 4 Wie de geleende werken te laat terugbrengt, ongeacht of het gaat over volwassenen of minder dan 18-jarigen, betaalt 0,10 euro per materiaal per dag achterstand. De kosten voor het verzenden van de aanmaningsbrief vallen ten laste van de gebruiker.

 

Art. 5 Bij verlies of beschadiging zal elke lener bovenop de kostprijs van het (de) verloren materiaal (materialen) 1,5 euro per materiaal betalen. Voor werken die niet meer verkrijgbaar zijn, wordt bovendien een toeslag aangerekend. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk bepaalt de bibliothecaris het bedrag van de schadevergoeding. Bij verlies en/of beschadiging van een fundelsmateriaal betaal je: de rugzak 5 euro, de reader 25 euro, de oranje fundelssticker 1 euro, de chip 2 euro, het boek met de sticker 18 euro.

 

Art. 6 Voor het reserveren van materialen wordt 0,50 euro per werk aangerekend, ongeacht of het gaat over volwassenen of minder dan 18-jarigen. De kosten 0,50 euro voor het verwittigen dat het werk ter beschikking is, vallen ten laste van de gebruiker. Werken die niet voorhanden zijn, kunnen in het raam van het interbibliothecair leenverkeer worden aangevraagd. De hieraan verbonden kosten, zijn 3 euro, voor een aanvraag bij een andere openbare bibliotheek en vallen ten laste van de aanvrager. De prijs voor de aanvraag van materialen bij een andere instelling is 8 euro en vallen eveneens ten laste van de aanvrager.

 

Art. 7 Het nemen van kopies of het printen van bladzijden bedraagt 0,10 euro per A4-blad en 0,20 euro per A3-blad.

 

Art. 8 Voor het ontlenen van dvd's dient een leengeld van 1 euro per dvd-doos te worden betaald. Voor elke beschadigde dvd-doos of een beschadigde of verloren handleiding dient 1 euro te worden betaald.

 

Art. 9 Voor het ontlenen van luisterboeken dient een leengeld van 1 euro per luisterboek te worden betaald. Voor elke beschadigde luisterboek-doos of een beschadigde of verloren handleiding dient 1 euro te worden betaald.

 

Art. 10 Voor het ontlenen van een taalcursus met audiocd dient een waarborg van 25 euro te worden betaald. Bij inlevering van de taalcursus wordt de waarborg terugbetaald. Bij het overschrijden van de uitleentermijn bedragen de maningskosten 2,5 euro per week.

 

Art. 12 Tijdens de jaarlijkse landelijke verwendag in de bibliotheekweek zullen de audiovisuele materialen gratis aan de gebruiker aangeboden worden. De buitenschoolse kinderopvang, de sport- en jeugddienst en de milieudienst mogen de audiovisuele materialen gratis ontlenen. Luisterboeken mogen gratis ontleend worden door blinden, slechtziende bejaarden, bedlegerige personen, mensen met spierziekten, dyslectische kinderen en alle andere mensen die in de gewone bibliotheek niet (meer) terechtkunnen.

 

Art. 13 Voor de verkoop van de afgevoerde verouderde materialen zal 1 euro per stuk minimum tot 5 euro per stuk maximum aangerekend worden.

 

Art. 14 De bibliothecaris kan de prijs per boek vaststellen binnen deze miniumum- en maximumprijs rekeninghoudend met de dikte van het boek en de staat waarin het boek zich bevindt. De mogelijke prijzen zullen steeds tot op de euro afgerond worden, wat mogelijke prijzen van 1 euro, 2 euro, 3 euro, 4 euro en 5 euro toelaat.

 

Art. 15 Bij niet inlevering van ontleende materialen en na de aanmaningsperiode, voorzien in de ontleenmodaliteiten, zullen de gebruikers na 6 maanden na inleverdatum via het gemeentelijk facturatiepakket aangetekend aangemaand worden tot betaling van de openstaande schulden. De kosten voor het verzenden van de aangetekende aanmaningsbrief vallen ten laste van de gebruiker.  De retributie zal in voorkomend geval ingevorderd worden via dwangbevel, zoals bepaald in artikel 94 van het gemeentedecreet.

 

Art. 16 Voor lezingen - workshops - cursussen waarbij men een vraagprijs hanteert van:

0-149 euro zal de inkom 1 euro zijn.

150-249 euro zal de inkom 2 euro zijn.

250 euro - 399 euro zal de inkom 3 euro zijn.

400 euro - 999 euro zal de inkom 5 euro zijn.

1000 euro - …..euro zal de inkom 8 euro zijn.

 

Art. 17 Een Fairtrade koffiepad/theezakje kan aan de balie gekocht worden voor de prijs van 0,50 euro.

 

Art. 3: Deze beslissing wordt aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Bibliotheek

P.16.Dossiernaam: Dienstreglement bibliotheek 2019
Onderwerp: Goedkeuring dienstreglement bibliotheek Tremelo

 

Voorgeschiedenis

Goedgekeurd dienstreglement van 26 april 2018.

 

Feiten en context

Het dienstreglement wordt geactualiseerd.

Art.15 E-reader en e-boeken

Uitleenprocedure:

          De uitleentermijn van een e-reader en e-boeken bedraagt 3 weken en is éénmaal verlengbaar.

Art.16. Varia

          Je kan een aankoopsuggestie doorgeven aan de infobalie in de bib, via het e-loket van de gemeente, of je kan een e-mail sturen naar de bibliotheek. De bibliothecaris is door deze voorstellen niet gebonden, maar houdt er rekening mee voor zover deze in het aankoopbeleid van de bibliotheek passen.

 

Juridische grond

          art 40 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om de gemeentelijke reglementen vast te stellen.

 

Advies

Gunstig advies van de bibraad op 15 januari 2019.

 

Argumentatie

          De klant kan e-boeken ontlenen op de e-reader van de bibliotheek of op de persoonlijke e-reader.

          Voor een klantvriendelijke dienstverlening dient het dienstreglement aangepast te worden aan de gewijzigde noden en situaties wat de werking van de bibliotheek betreft.

          De collectie e-boeken is fel uitgebreid. Momenteel bezit de bib 300 e-boeken waardoor we de mogelijkheid kunnen aanbieden om e-boeken te verlengen.

          De mogelijkheid om e-boeken te verlengen zal ongetwijfeld een gunstige invloed hebben op de uitleen ervan. Het is een vraag van de klanten die regelmatig terugkwam.

 

Financiële weerslag

Deze aanpassing heeft geen enkel financieel gevolg.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het gemeenteraadsbesluit van 26 april 2018 waarbij het dienstreglement werd vastgesteld wordt ingetrokken.

 

Art. 2:

Het dienstreglement wordt goedgekeurd en als volgt vastgesteld:

 

Art.1. Algemene bepaling:

De bibliotheek van Tremelo is vrij toegankelijk voor iedereen; zij is een democratische instelling. Haar collecties boeken, tijdschriften en audiovisuele materialen, haar dienstverlening en haar uitbreidingsactiviteiten, worden in een geest van objectiviteit aangepast aan al de behoeften van ontwikkeling, opvoeding, informatie en ontspanning van de gehele bevolking.

 

Art.2. Contactgegevens en openingsuren:

Bibliotheek, Kruisstraat 12, 3120 Tremelo

Website : http://www.tremelo.be

Mail : bibliotheek@tremelo.be

Facebook : https://www.facebook.com/debib.tremelo

catalogus : zoeken.tremelo.bibliotheek.be

reserveringen en verlengingen : mijn.bibliotheek.be

pinterest: http://www.pinterest.com/tremelobib

instagram: https://www.instagram.com/bib_tremelo/

 

Dinsdag9 uur - 12 uur en 18 uur - 20 uur

Woensdag13.30 uur - 16.30 uur

Donderdag18 uur - 20 uur

Vrijdag18 uur - 20 uur

Zaterdag9 uur - 12 uur

 

Wie minder dan een kwartier voor sluitingstijd in de bibliotheek is, kan alleen nog aanspraak maken op zelfinlevering.

 

Art.3. Lidmaatschap:

Je wordt ingeschreven op voorlegging van het identiteitsbewijs.

Voor inschrijvingen van jongeren tot 12 jaar is de toestemming van de ouders vereist.

Personen zonder domicilie in België betalen bij de inschrijving een waarborgsom van 25 euro. Als               het lidmaatschap wordt beëindigd, betalen we de waarborgsom terug.

Iedereen die wordt ingeschreven ontvangt een lidkaart.

Het  inschrijvingsgeld bedraagt 3 euro per jaar en gaat in vanaf de datum van betaling. Jongeren                             onder de 18 jaar moeten geen inschrijvingsgeld betalen.

De eigenaar van de lidkaart is aansprakelijk voor de met de kaart ontleende werken.

Bij verlies of diefstal van de lidkaart moet dit onmiddellijk aan de bibliotheek gemeld worden.

Een nieuwe kaart wordt afgeleverd tegen betaling van 3 euro.

Elke adreswijziging moet door de leden zelf onmiddellijk worden meegedeeld.

 

De gegevens van de leners worden in het ledenbestand van de bibliotheek opgenomen, in overeenstemming met de wetten met betrekking tot de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

 

Art.4. Uitlenen

Het ontlenen van boeken, strips, tijdschriften, e-reader met e-boeken is gratis.  Voor dvd's en luisterboeken moet 1 euro worden betaald.  Daisyboeken mogen gratis ontleend worden door blinden, slechtzienden, bedlegerige personen, mensen met spierziekten, dyslectische kinderen en alle andere mensen die in de bibliotheek niet meer terecht kunnen. De materialen van het archief krijg je op aanvraag.  De materialen worden afgehaald op het afgesproken tijdstip. Ontlenen kan aan de twee  zelfuitleenbalies. Zonder lidkaart kunnen er geen materialen ontleend worden. De lidkaart wordt steeds bijgehouden door de lener. Per lidkaart kunnen 5 boeken, 5 e-boeken, 5 strips, 5 tijdschriften, 5 dvd's, 3 fundels + 7 digitale fundels en 1 luisterboek ontleend worden. De uitleentermijn bedraagt 3 weken. De referentiewerken, kranten en het meest recente nummer van tijdschriften kunnen enkel ter plaatse worden geraadpleegd.

De uitleningen zijn persoonlijk, het geleende mag niet verder worden uitgeleend.

 

Art.5. Verlengen

De uitleentermijn van de materialen kan éénmaal verlengd worden met 3 weken indien ze niet door een andere lener zijn gereserveerd en op voorwaarde dat u opnieuw leengeld betaalt voor audiovisuele materialen. Bij het overschrijden van de uitleentermijn kunnen de materialen niet meer verlengd worden.

De verlenging kan ook: 016/52 54 73, bibliotheek@tremelo.be of mijn.bibliotheek.be gebeuren.

Onder meer het tijdelijk onbeschikbaar zijn van de website om materialen te verlengen, kan niet als excuus ingeroepen worden om geen boetes te moeten betalen. De lener heeft voldoende alternatieven in dat geval. (persoonlijk langskomen in de bib, een mail sturen, telefonisch verlengen).

 

Art.6. Boete

Gebruikers met een mailadres krijgen ongeveer 3 dagen voor de inleverdatum een attenderingsmail. Indien geleende materialen niet op tijd worden ingeleverd, betaal je automatisch een boete en  wordt een aanmaning per mail en/of per brief verstuurd. De eerste dag na het verstrijken van de uitleentermijn bedragen de maningskosten 0,10 euro per dag en per materiaal. Voor de e-reader is dit 0.30 euro per dag en te vermeerderen met 0,20 euro per dag voor elk e-boek dat er op staat.

De kosten voor het verzenden van de maningsbrief vallen ten laste van de gebruiker. De openstaande kosten kunnen via de betaalautomaat betaald worden. Bij niet-inlevering van ontleende materialen en na de aanmaningsperiode zullen de gebruikers 6 maanden na inleverdatum via het gemeentelijke facturatiepakket aangetekend aangemaand worden om te betalen. De kosten om de aangetekende brief te verzenden vallen ten laste van de gebruiker. De retributie zal in voorkomend geval ingevorderd worden via dwangbevel, zoals bepaald in artikel 94 van het gemeentedecreet.

Het lidmaatschap wordt automatisch geblokkeerd als je meer dan 5 euro openstaande onkosten hebt. Als de openstaande onkosten vereffend zijn, wordt de blokkering automatisch opgeheven.

 

Art.7. Betwistingen

Betwistingen kunnen enkel op vertoon van het uitprintticket.

 

Art.8. Inleverbus

Wanneer de bibliotheek gesloten is, kan men de inleverbus gebruiken. De materialen die worden ingeleverd via de inleverbus zullen de eerste werkdag na inlevering verwerkt worden. Materialen van eenzelfde kaart die niet ingeleverd worden, worden niet automatisch verlengd.

Eventuele kosten voor boetes, maningen of beschadigingen worden bij een volgend bezoek aan de bibliotheek vereffend. Het gebruik van de inleverbus is op eigen risico.

 

Art.9. Reserveren

Als gebruiker kan je materialen reserveren die uitgeleend zijn. Reservatie kan in de bibliotheek, via de webcatalogus of per mail aangevraagd worden.

Hiervoor wordt 0.50 euro per materiaal aangerekend. De aanvrager ontvangt een bericht per mail, per telefoon of schriftelijk en het gereserveerde materiaal wordt gedurende 2 weken ter beschikking gehouden. De kosten om te verwittigen dat het werk ter beschikking is bedragen eveneens 0.50 euro.

 

Art.10. Interbibliothecair leenverkeer

Werken die niet voorhanden zijn, kunnen in een andere bibliotheek worden aangevraagd. De hieraan verbonden kosten, 3 euro, zijn ten laste van de gebruiker. De prijs voor de aanvraag van materialen bij een andere instelling is 8 euro.

 

Art.11. Beschadiging/verlies

Voor elke beschadigde dvd-box of beschadigde/verloren handleiding betaal je 1 euro. Na iedere uitlening controleren wij elke dvd-box. De lener is verantwoordelijk voor de op zijn naam geleende werken. Bij het ontvangen van een beschadigd werk dient hij het personeel te verwittigen, zo niet kan hij aansprakelijk gesteld worden. Bij verlies of beschadiging moet hij de kostprijs van het materiaal betalen plus een boete van 1,50 euro. Voor werken die niet meer verkrijgbaar zijn, wordt bovendien een toeslag aangerekend. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk bepaalt de bibliothecaris het bedrag van de schadevergoeding.

Bij verlies en/of beschadiging van een fundelsmateriaal betaal je: de rugzak 5 euro, de reader 25 euro, de oranje fundelssticker 1 euro, de chip 2 euro, het boek met de sticker: 18 euro

 

Art.12. Internet

De gebruiker van internet onderwerpt zich aan de bepalingen van het internetreglement.

 

Art.13. Bibliotheek aan huis

Minder mobiele mensen, langdurig zieken of gehandicapten kunnen een beroep doen op 'Bibliotheek aan huis'. Het lidmaatschap, het uitlenen en het thuisbezorgen zijn volledig gratis.

 

Art.14. Kamishibai

Dit Japans verteltheater en de bijhorende verhalen kunnen gratis uitgeleend worden met de onderwijs- en leesbevorderingskaart.

 

Art.15 E-reader en e-boeken

Een e-reader is een toestel waarop je digitaal boeken kan lezen.  Per gebruiker kan slechts 1 e-reader ontleend worden.

Algemene voorwaarden:

•Wie lid is van de bibliotheek van Tremelo en 18 jaar of ouder is, kan een e-reader met daarop een aantal e-boeken ontlenen of e-boeken ontlenen op de eigen e-reader.  Een e-reader en e-boeken kunnen niet op een onderwijskaart ontleend worden.

Uitleenprocedure:

•De e-reader kan gereserveerd worden aan de infobalie van de bibliotheek of via de catalogus en Mijn Bibliotheek.  Het reserveren van een e-reader kost 1 euro.  Het lenen van e-boeken is gratis.  Zodra er een toestel klaar is, zal een bibliotheekmedewerker contact opnemen met de klant. De uitleenperiode start op de dag dat de e-boeken ontleend worden op de e-reader. We vragen deze e-reader af te halen binnen de 3 dagen.

•Je kan je gewenste e-boeken aanvragen.  De bibliotheekmedewerker zet de gewenste e-boeken, indien ze beschikbaar zijn, op de e-reader van de bibliotheek of op de e-reader van de klant.

•De uitleentermijn van een e-reader en e-boeken bedraagt 3 weken en kan éénmaal verlengd worden.

•Er kunnen maximum 5 e-boeken per e-reader ontleend worden.

•Het afhalen en terugbrengen van de e-reader kan enkel aan de infobalie van de bibliotheek. De e-reader mag nooit in de inleverbus van de bibliotheek gestoken worden!

•E-boeken die ontleend werden met een persoonlijke e-reader worden, zoals fysieke boeken, teruggebracht binnen de termijn en op de e-reader ,waarop ze ontleend werden.  Ze zullen dan verwijderd worden door het bibliotheekpersoneel.  Enkel dan kunnen ze van de kaart van de klant afgeboekt worden. Bij niet naleving van deze procedure zullen de maningen blijven doorlopen en zal de lener de volledige aankoopprijs van de e-boeken worden aangerekend.

Gebruikersvoorwaarden :

•De lener ontvangt de e-reader volledig opgeladen en in goede staat. De e-reader wordt steeds uitgeleend met een handleiding en in een beschermhoes en blijft tijdens de hele leenperiode in deze hoes, om schade te voorkomen.

•De lener behandelt de e-reader met zorg.  Het is niet toegestaan om de e-reader door te geven aan derden. De lener blijft verantwoordelijk voor de e-reader.

•De geleende e-reader mag enkel worden gebruikt voor het lezen van e-boeken die door de bibliotheek op het toestel werden geplaatst.  Het kopiëren, verwijderen en/of toevoegen van e-boeken door de lener is niet toegestaan.

•De lener dient de e-reader in goede staat en volledig in te leveren.  De bibliotheekmedewerker zal de e-reader controleren op schade en ongeoorloofd gebruik.

•Bij verlies en/of beschadiging van de e-reader, beschermhoes, oplader wordt het volledige aankoopbedrag van deze materialen en de hierop uitgeleende e-boeken (aankoopprijs) aan de lener aangerekend.

•Voor het niet tijdig inleveren van de materialen wordt 0,30 euro per dag voor de e-reader aangerekend, te vermeerderen met 0,20 euro per dag voor elk e-boek dat er op staat.

 

De lener neemt bij de eerste ontlening van een e-reader kennis van de algemene voorwaarden, de uitleenprocedure en de gebruikersvoorwaarden i.v.m. het ontlenen van een e-reader en e-boeken of ontlenen van e-boeken op een persoonlijke e-reader,  die in een apart uitleenreglement (e-reader met e-boeken) opgenomen zijn en die de lener ondertekent. Op vraag kan de lener een kopie krijgen van dit ondertekende reglement.

 

Art.16. Varia

De gebruiker kan voor informatie, begeleiding en andere hulp steeds een beroep doen op het personeel.

Je kan een aankoopsuggestie doorgeven aan de infobalie in de bib, via het e-loket van de gemeente, of je kan een e-mail sturen naar de bibliotheek. De bibliothecaris is door deze voorstellen niet gebonden, maar houdt er rekening mee voor zover deze in het aankoopbeleid van de bibliotheek passen.

De niet-uitleenbare materialen kunnen uitsluitend in de bibliotheek gefotokopieerd worden. De kostprijs bedraagt 0.10 euro per A4 blad en 0.20 euro per A3 blad.

Voor het ontlenen van een taalcursus dient een waarborg van 25 euro te worden betaald. Bij inlevering van de taalcursus wordt de waarborg terugbetaald.

          De gebruiker kan in de bibliotheek een kop koffie/thee drinken voor de prijs van 0,50 euro.

 

De bibliotheekgebruiker verklaart zich akkoord met dit reglement dat hij ontvangt bij inschrijving. Alle onvoorziene gevallen worden door de bibliothecaris geregeld.

Het behoort tot de bevoegdheid van het College van Burgemeester en Schepenen om, indien nodig, een lener uit te sluiten, na uitdrukkelijk advies van de bibraad.

Dit uitleenreglement werd geactualiseerd en positief geadviseerd door de bibraad op 15 januari 2019 en goedgekeurd door de Gemeenteraad op 31 januari 2019. Dit reglement is van toepassing vanaf 1 februari 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Toerisme

P.17.Dossiernaam: Retributie SNCC
Onderwerp: Retributie SNCC

 

Voorgeschiedenis

          29 november 2012: Gemeenteraad met betrekking tot de verkoop van wandel- en fietsbrochures en boeken

          28 april 2016: Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomstvoorwaarden Sven Nys Cycling

          Center

          30 juni 2016: Goedkeuring retributiereglement, inkomtarieven en verkoop diverse artikelen, Sven Nys Cycling Center

          29 september 2016: Goedkeuring retributiereglement SNCC - wijzigingen en toevoegingen

          22 december 2016: Goedkeuring retributiereglement SNCC - wijzigingen en toevoegingen.

          19 januari 2017: Versoepeling retributie SNCC

 

Feiten en context

Door het voortdurend wisselende aanbod van artikelen en diensten in het Sven Nys Cycling Center, krijgen we hier wekelijks te maken met nieuwe of gewijzigde verkoopsprijzen. Door een versoepeling van  de vaststelling van de retributies kan onze werking hier sneller op inspelen en kunnen we zo het aanbod van activiteiten en artikelen in het SNCC makkelijker aanpassen.

 

Juridische grond

Artikel 41, 14° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22.12.2017.

 

Advies

Het vaststellen van het tarief zelf en de bepaling van de wijze van inning kan voortaan aan het college worden gedelegeerd. Dat kan op zijn beurt, als gewenst, verder delegeren. Hierdoor kan op een vlottere manier worden ingespeeld op veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld bij het vaststellen van de prijs van toegangstickets of van consumpties.

 

Argumentatie

Hierdoor kan op een vlottere manier worden ingespeeld op veranderende omstandigheden,

bijvoorbeeld bij het vaststellen van de prijs van toegangstickets of van artikelen en diensten. Deze versoepelde werking past binnen de uitgangspunten van het Decreet Lokaal Beheer maar sluit ook aan bij de wijze waarop retributies door de federale en de gewestelijke overheden worden vastgesteld. Ook daar beperkt het wetgevend orgaan zich tot het verlenen van de machtiging en het uittekenen van het kader terwijl het uitvoerend orgaan zorgt voor de bepaling van de concrete bijzonderheden.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

Het vaststellen van het tarief en de bepaling van de wijze van inning, van artikelen en diensten die worden aangeboden in het Sven Nys Cycling Center, kan voortaan aan het college worden gedelegeerd. Dat kan op zijn beurt, als gewenst, verder delegeren. Door de aanvulling van artikel 41, 14°, wordt de voorbehouden bevoegdheid van de gemeenteraad inzake het vaststellen van retributies versoepeld, zodanig dat de raad nog enkel zelf moet beslissen over het kader en de bijzonderste voorwaarden van de retributie.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Toerisme

P.18.Dossiernaam: Activiteiten Damiaanjaar 2019-2020
Onderwerp: Activiteiten Damiaanjaar 2019-2020

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Burgerzaken

 

BKO

P.19.Dossiernaam: Intrekking en herneming retributiereglement
Onderwerp: Intrekking en herneming retributiereglement Buitenschoolse Kinderopvang Pimpernel

 

Voorgeschiedenis

29 maart 1994: goedkeuring door de gemeenteraad van het project 'Buitenschoolse kinderopvang'

22 mei 2014: intrekking en herneming gemeenteraadsbeslissing over de vaststelling van het retributiereglement voor de ouderbijdragen voor buitenschoolse kinderopvang bij Pimpernel.

28 september 2017: intrekking en herneming retributiereglement Kinderclub Pimpernel aanpassing bedrag boete voor- en naschoolse kinderopvang.

29 november 2018: Goedkeuring retributiereglement Kinderclub Pimpernel voor de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2024.

 

Feiten en context

Sinds in de in werking treding van het nieuwe pleegzorgdecreet krijgen pleegkinderen in de voorschoolse kinderopvang, erkend door Kind en Gezin, voorrang en betalen ze het laagste tarief, ongeacht het inkomen van de pleegzorgers.

Bij buitenschoolse kinderopvang geldt er geen specifieke regeling en beslist iedere gemeente autonoom over het al dan niet toekennen van het sociaal tarief aan pleegzorgers.

 

Juridische grond

8 november 2013: Uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering over de organisatie van pleegzorg

1 april 2014: in werking treding Decreet Pleegzorg

21 oktober 2016: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vergunningsbesluit van 22 november 2013, het Subsidiebesluit van 22 november 2013, het Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014, het Subsidiebesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014 en het Procedurebesluit Buitenschoolse Opvang van 19 december 2014.

18 oktober 2018: nieuwsbrief Kind en Gezin, meer bepaald over de vaststelling van de minima en maxima voor de prijzen 2019 in groepsopvang met een IBO subsidie.

• Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt de fiscale autonomie van de gemeente en stelt dat geen last of belasting door een gemeente kan worden ingevoerd, dan door een beslissing van haar raad.

• Artikel 173 van de Grondwet bepaalt dat van de burger een retributie gevorderd kan worden als belasting ten behoeve van de gemeente.

• Artikel 42, §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat het tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort om reglementen vast te stellen die betrekking hebben op de gemeentelijke retributies.

 

Argumentatie

Pleeggezinnen bieden kinderen, omdat hun ouders voor korte of lange termijn niet voor hen kunnen zorgen, een nieuwe thuis. Vaak maken zij  gebruik van onze buitenschoolse kinderopvang Pimpernel.

Om deze gezinnen te ondersteunen, kan automatisch sociaal tarief toegekend worden voor de opvang van pleegkinderen bij onze buitenschoolse kinderopvang.

Het retributiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 november 2018 voor de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2024, moet dan in deze zin worden aangepast.

 

BESLUIT

eenparig

 

Het retributiereglement van Kinderclub Pimpernel van 29 november 2018 wordt ingetrokken en hernomen als volgt:

 

Art. 1

De retributie is verschuldigd door de persoon wiens kind(-eren) wordt/worden begeleid in de locaties van Kinderclub Pimpernel

De kinderopvang wordt aangerekend:

- 's morgens vanaf het ogenblik dat het kind toekomt in de opvang tot 08:30 uur. Pimpernel houdt toezicht over de kinderen tot ze van de autobus stappen aan de school.

- 's avonds voor alle kinderen vanaf 16:30 uur. De kinderen staan onder toezicht van PImpernel vanaf het ogenblik dat ze op de autobus naar de bko-locaties stappen. Ingeval de autobus voor 16:30 uur bij de bko-locatie toekomt, en de ouders halen hun kind op voor 16:30 uur, wordt 1 euro aangerekend.

- op de vrijdagmiddag start de aanrekening van de kinderopvang om 15:30 uur. Is de autobus voor 15:30 uur bij de bko-locatie en de ouders halen hun kind op voor 15:30 uur, wordt 1 euro aangerekend.

- op woensdagmiddag start de aanrekening van de kinderopvang om 12:30 uur. Ingeval de autobus voor 12:30 uur bij de bko-locatie toekomt en de ouders halen hun kind op voor 12:30 uur, wordt 1 euro aangerekend.

 

Art. 2

De retributie bedraagt vanaf 1 januari 2019 en eindigend op 31 december 2024 :

- tijdens de voor - en naschoolse opvang:

•1 euro per begonnen half uur per kind

- tijdens de schoolvrije dagen en vakantiedagen:

•12 euro voor de ganse dag (meer dan 6 uur)

•7 euro voor een halve dag (tussen 3 en 6 uur)

•4 euro voor een verblijf van minder dan 3 uur

- op woensdagnamiddag:

•1 euro per begonnen half uur per kind met een maximum van 12 euro per dag.

 

Art. 3

Bij gelijktijdige opvang van kinderen uit hetzelfde gezin wordt er een korting van 25% op de ouderbijdrage toegestaan. Indien bij de tussenberekeningen hierdoor decimale getallen ontstaan, zullen deze decimalen (max. 2 cijfers na de komma) meegedragen worden tot aan het eindtotaal. Op het eindtotaal zullen de normale afrondingsregels toegepast worden, zijnde: indien kleiner dan 0,5 naar de lagere eenheid, indien 0,5 of hoger naar de hogere eenheid.

 

Art. 4

Na uitputting van de zes jokers die de ouders per kind per schooljaar in het reserveringssysteem voor- en naschoolse opvang ter beschikking krijgen, wordt vanaf de zevende keer dat een kind ondanks een reservering niet naar de opvang komt of dat een kind zonder reservering naar Pimpernel komt, een boete van 2 euro aangerekend.

 

Art. 5

Na uitputting van de drie jokers die de ouders per kind per schooljaar in het reserveringssysteem voor de schoolvrije en vakantiedagen ter beschikking krijgen, wordt vanaf de vierde keer dat een kind ondanks reservering niet naar Pimpernel komt, een boete van 5 euro aangerekend bij de kostprijs van de gereserveerde opvangdag. Voor een kind dat aanwezig is tijdens de schoolvrije of vakantiedag zonder reservering wordt onmiddellijk een boete van 5 euro aangerekend bovenop de ouderbijdrage.

 

Art. 6

Ouders krijgen per kind per schooljaar drie jokers ter beschikking die kunnen worden ingezet wanneer ze hun kind na 19 uur ophalen. Vanaf de vierde keer dat het kind laattijdig wordt opgehaald, wordt een boete van 8 euro aangerekend.

 

Art. 7

Het sociaal tarief kan toegekend worden door het organiserend bestuur als de financiële situatie van de ouders daartoe aanleiding geeft. Meer specifiek zal het sociaal tarief toegekend worden aan:

1. eenoudergezinnen met een vervangingsinkomen of met een leefloon;

2. eenoudergezinnen in functie van het aantal kinderen ten laste en het maximaal netto belastbaar inkomen volgens de criteria uit onderstaande tabel:

Aantal kinderen ten laste

Max. netto belastbaar inkomen

1

21.499 EUR

2

25.464 EUR

3

29.424 EUR

meer dan 3

33.384 EUR

 

3. Eenoudergezinnen met een beroepsinkomen, aanvullend met een vervangingsinkomen in functie van het aantal kinderen ten laste en het maximaal netto belastbaar inkomen volgens de criteria uit onderstaande tabel:

Aantal kinderen ten laste

Max. netto belastbaar inkomen

1

21.499 EUR

2

25.464 EUR

3

29.424 EUR

meer dan 3

33.384 EUR

4. Tweeoudergezinnen in functie van het aantal kinderen ten laste en het maximaal gezamenlijk netto belastbaar inkomen volgens de criteria uit onderstaande tabel:

Aantal kinderen ten laste

Max. netto belastbaar inkomen

1

22.232 EUR

2

26.196 EUR

3

30.156 EUR

meer dan 3

34.116 EUR

Onder kinderen ten laste wordt verstaan: het aantal kinderen waarvoor de aanvrager kinderbijslag ontvangt. Het sociaal tarief dient via een geargumenteerd verzoek van de ouder(s) aangevraagd te worden. Elke aanvraag dient vergezeld te zijn van een recente gezinssamenstelling en een kopie van het recentste aanslagbiljet personenbelasting. Elke aanvraag leidt tot de samenstelling van een administratief dossier. De dossiers moeten kunnen worden ingekeken en beoordeeld door Kind en Gezin. Het toegekende sociaal tarief zal per 1 januari worden geëvalueerd.

 

Art. 8

Aan pleegzorgers wordt voor de buitenschoolse kinderopvang van hun pleegkind automatisch sociaal tarief toegekend. De pleegzorger bezorgt hiervoor het 'Attest Pleegzorg' van Pleegzorg Vlaams-Brabant & Brussel aan de coördinator.

 

Art. 9

De aangerekende tarieven voor ouders die een sociaal tarief toegekend krijgen zijn:

- tijdens voor- en naschoolse opvang: 0,50 € per begonnen halfuur per kind.

- tijdens de schoolvrije dagen en vakantiedagen:

* 6,00 € voor de ganse dag (meer dan 6 uur),

* 3,50  € voor een halve dag (tussen 3 en 6 uur),

* 2,00 € voor een verblijf van minder dan 3 uur.

De 25 % korting bij gelijktijdige opvang van kinderen uit hetzelfde gezin is cumuleerbaar met het sociaal tarief

 

Art. 10

De ouderbijdragen kunnen jaarlijks op 1 januari verhoogd worden met de procentuele stijging van het gezondheidsindexcijfer van zodra de gecumuleerde stijging resulteert in een verhoging van minstens 0,12 euro op het minimale basisbedrag voor een hele dag.

 

Art. 11

In uitzonderlijke gevallen kan Kinderclub Pimpernel een koek aanbieden aan een kind dat bv. op woensdagmiddag geen boterhammetjes bij heeft. Hiervoor wordt dan 0,50 euro/stuk aangerekend.

 

Art. 12

Per kledingstuk, eigendom van Kinderclub Pimpernel, dat niet binnen de week na de dag van de uitlening wordt terug bezorgd, wordt een boete van 5 euro aangerekend.

 

Art. 13

Tijdens de eerste volledige werkweek van de lopende maand ontvangen de ouders de factuur van de voorbije maand. Deze factuur zal alleszins duidelijk de afrekening van de opvang en van de eventuele extra's zoals uitstappen, zwemmen, koek,... vermelden.

Eventuele onenigheden in verband met het vermelde bedrag zijn te bespreken met de coördinator.

Bij herhaalde laattijdige betaling of niet-betaling kan het gemeentebestuur een toeslag voor incassokosten vorderen.

 

Art. 14

De facturen worden betaald door middel van een Europees betalingsmandaat. Bij uitzondering en na overleg met de coördinator kan toegestaan worden te betalen door middel van overschrijving.

 

Art. 15

Voor het bijwonen van lezingen, vormingen of workshops, georganiseerd door Kinderclub Pimpernel betalen externen een bijdrage in de organisatiekosten van:

- 3 euro in de kostprijs van de organisatie van 0 tot 250 euro

- 5 euro in de kostprijs van de organisatie vanaf 251 euro

 

Art.16

Conform artikel 253, §1, 3° van het gemeentedecreet wordt deze beslissing aan de toezichthoudende overheid toegezonden.

Het retributiereglement wordt bezorgd aan de gebruikers van Kinderclub Pimpernel en aan de financiële dienst. Aan de bevolking wordt het retributiereglement bekend gemaakt via de gemeentelijke website.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Burgerzaken

 

BKO

P.20.Dossiernaam: Goedkeuring klachtenprocedure
Onderwerp: Goedkeuring klachtenprocedure Kinderclub Pimpernel

 

Voorgeschiedenis

29 maart 1994: goedkeuring van het project 'Buitenschoolse Kinderopvang'

21 maart 2013: gemeenteraadsbeslissing over de klachtenprocedure van Kinderclub Pimpernel.

28 september 2017: aanpassing klachtenprocedure Kinderclub Pimpernel aan de wijziging van de kinderopvanglocaties

26 september 2013: gemeentelijk reglement inzake klachtenbehandeling.

 

Feiten en context

De huidige klachtenprocedure van Kinderclub Pimpernel is niet langer actueel. Het systeem van de klachtenbehandeling moet worden opgesteld op het ambtelijke niveau van de gemeente en maximaal onafhankelijk van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.

De klachtenprocedure is eveneens een procedure die verplicht deel uitmaakt van het Kwaliteitshandboek van Kinderclub Pimpernel.

 

Juridische grond

       17 oktober 2003: Kwaliteitsdecreet van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

       15 juli 2005: Gemeentedecreet artikels 197 en 198

       21 mei 2013: Richtlijn 2013/11/EU van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende alternatieve beslechting van consumentengeschillen en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2006/2004 en Richtlijn 2009/22/EG + Wetboek van Economisch recht (28 februari 2013)

       16 mei 2014: Besluit van de Vlaamse Regering houdende de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang (Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang).

 

Argumentatie

Omdat er al een gemeentelijk reglement inzake klachtenbehandeling in voege is, is het opportuun om de klachtenprocedure van Kinderclub Pimpernel hierop af te stemmen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De klachtenprocedure van Kinderclub Pimpernel als volgt vast te stellen:

Inleiding

De organisatie van een buitenschoolse kinderopvang vereist en combineert een pedagogische, organisatorische en infrastructurele aanpak.

Kinderclub Pimpernel is gehuisvest in drie opvanglocaties

1. Bonten Os, Nobelstraat 213, 3128 Tremelo-Baal

Maximum aantal kinderen: 101

2. Baalsebaan, Baalsebaan 233, 3128 Tremelo-Baal

Maximum aantal kinderen: 65

3. Veldonkstraat, Veldonkstraat 44, 3120 Tremelo

Maximum aantal kinderen: 25

Meer dan 745 kinderen zijn actief ingeschreven bij Pimpernel en maken als dan niet dagelijks voor- en na school, op schoolvrije dagen en pedagogische studiedagen en tijdens de schoolvakanties gebruik van onze buitenschoolse kinderopvang.

Alle medewerkers van Kinderopvang Pimpernel doen hun uiterste best om de opvang van de kind(eren) zo goed mogelijk te laten verlopen. Ondanks onze zorg kan er ontevredenheid ontstaan bij ouders, kinderen of personeel waaruit klachten kunnen voortvloeien.

Definitie

Een klacht is een manifeste uiting van ontevredenheid over een aspect van de werking. Wanneer een overleg tussen de klager en Kinderclub Pimpernel de ontevredenheid niet heeft weggenomen, wordt de klachtenprocedure opgestart. Deze klachtenprocedure is niet van toepassing op klachten waarvoor een specifieke procedure is voorzien in de wetgeving, bv. pesten op het werk

Meldingen, vragen om informatie, suggesties en eventuele petities worden niet beschouwd als klachten. Meldingen kunnen worden gedaan bij de coördinator van Kinderclub Pimpernel of via het 'Meldpunt' op de gemeentelijke website bij de communicatieambtenaar.

 

Art. 2

Elke gebruiker van Kinderclub Pimpernel, personeelslid of een externe partner waarmee onze buitenschoolse opvang samen werkt kan een klacht uiten op basis van dit reglement. Ouders worden van deze mogelijkheid op de hoogte gebracht tijdens het kennismakingsgesprek vooraleer de opvang aanvat.

Nieuwe medewerkers krijgen de info over de klachtenprocedure bij hun indiensttreding.

 

Art. 3

Klachten kunnen alleen schriftelijk worden ingediend via mail, fax, per brief of met een klachtenformulier dat de gemeente ter beschikking stelt.

 

Art. 4

De communicatieambtenaar is de klachtencoördinator. Bij haar afwezigheid treedt de algemeen directeur op als klachtencoördinator. De communicatieambtenaar registreert de klachten en verwijst ze voor behandeling door naar de coördinator van Kinderclub Pimpernel als de klacht betrekking heeft op onze dienst.

 

Art. 5

Als een schriftelijke klacht toekomt bij de coördinator of een andere medewerker van Kinderclub Pimpernel, stuurt hij/zij de klacht door naar de communicatieambtenaar, ook als onmiddellijk een oplossing kan geboden worden.

 

Art. 6

Nadat de communicatieambtenaar de klacht heeft ontvangen, registreert zij ze en voert het ontvankelijk- heidsonderzoek uit.

          De klacht over de werking van Kinderclub Pimpernel is niet ontvankelijk als ze:

- anoniem is ingediend

- alleen mondeling is ingediend

- gaat over zaken die niet tot de bevoegdheid van het gemeentebestuur behoren

- al eerder is ingediend en al ongegrond werd bevonden, tenzij er nieuwe elementen in verband met de klacht worden aangebracht.

- Kinderclub Pimpernel geen betrokken partij is

          Onontvankelijke klachten vereisen geen verdere behandeling volgens de klachtenprocedure. De klachtencoördinator deelt aan de klager met een gemotiveerde brief mee waarom de klacht als niet-ontvankelijk wordt beschouwd.

Art. 7

De klachtenbehandelaar bij Pimpernel is

- bij een klacht tegen Kinderclub Pimpernel of een medewerker van Kinderclub Pimpernel:

  de coördinator

- bij een klacht tegen de coördinator: de algemeen directeur

 

Art. 8

Binnen de 10 werkdagen na ontvangst van de klacht stuurt de communicatieambtenaar een antwoordbrief of antwoordmail naar de klager die in elk geval vermeldt:

- de bevestiging dat de klacht werd ontvangen

- een korte omschrijving van de klacht

- vermelding of de klacht al dan niet ontvankelijk is en de motivering als ze niet ontvankelijk is

- de naam en de contactgegevens van de klachtenbehandelaar

Deze antwoordbrief of -mail wordt tevens ter kennis gebracht van het schepencollege.

 

Art. 9

De coördinator is verantwoordelijk voor het inhoudelijk onderzoek en het beoordelen van de klacht. Zij registreert de klacht in het klachtenregister van Kinderclub Pimpernel.

Zij gaat zo nodig bij de medewerker(-s) uitleg vragen over de feiten waarover geklaagd wordt en neemt de conclusies van het gesprek op in een verslag. Indien nodig wint ze advies in bij derden.

 

Art. 10

De coördinator houdt bij de klachtenbehandeling maximaal rekening met de voorschriften van Kind en Gezin, de bepalingen het het Kwaliteitshandboek en het huishoudelijk reglement van Kinderclub Pimpernel, de andere vigerende wettelijke en reglementaire verplichtingen  en de 'Algemene beginselen van behoorlijk bestuur'.

 

Art. 11

De coördinator trekt haar conclusie en legt ze samen met het resultaat van haar onderzoek binnen de drie weken na de ontvangstmelding door de communicatieambtenaar vast in het klachtenregister. Ze stelt een verslag op en motiveert haar beslissing.

 

Art. 12

Afhankelijk van de hoogdringendheid, maar binnen de maand na de ontvangst van de klacht door de communicatieambtenaar, onderneemt de coördinator de nodige verbeteractie, maakt ze de nodige afspraken met de betrokkenen en bespreekt ze de zaak met de schepen van kinderopvang. Als een verbeteringsactie niet dadelijk mogelijk is, neemt de coördinator ze op in een verbeterplan

 

Art. 13

De coördinator bezorgt het verslag met motivering en een ontwerp van antwoordbrief aan de communicatieambtenaar. Die gaat na of de coördinator een neutrale houding heeft aangenomen in het behandelen van een klacht. Na goedkeuring door de communicatieambtenaar stuurt deze de antwoordbrief met de conclusies van het onderzoek met de eventuele verbeteractie en/of maatregelen aan de klager.

 

Art. 14

De klacht wordt als afgesloten beschouwd wanneer de klager het antwoord heeft ontvangen en de klachtenregisters volledig zijn ingevuld.

 

Art. 15

De communicatieambtenaar bezorgt het overzicht van de klachten en de behandeling er van maandelijks ter kennisgeving aan het schepencollege.

 

Art. 16

Deze procedure treedt onmiddellijk in werking en wordt vijfjaarlijks geëvalueerd via de procedure 'Zelfevaluatie' in het Kwaliteitshandboek.

 

Art. 17

De klachtenprocedure te bezorgen aan de gebruikers van Kinderclub Pimpernel en bekend te maken bij de bevolking via de gemeentelijke website: www.tremelo.be

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling Burgerzaken

 

BKO

P.21.Dossiernaam: Goedkeuring huishoudelijk reglement
Onderwerp: Goedkeuring huishoudelijk reglement Kinderclub Pimpernel

 

Voorgeschiedenis

29 maart 1994: goedkeuring van het project "Buitenschoolse kinderopvang"

28 september 2017: intrekking en herneming klachtenprocedure Buitenschoolse kinderopvang Pimpernel

28 september 2017: intrekking en herneming van het huishoudelijk reglement Buitenschoolse kinderopvang Pimpernel

28 september 2017: aanpassing klachtenprocedure Buitenschoolse Kinderopvang Pimpernel

29 november 2017: goedkeuring retributiereglement Buitenschoolse Kinderopvang Pimpernel.

 

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement van Kinderclub Pimpernel werd op 28 september 2017 ingetrokken en hernomen naar aanleiding van de aanpassing van het bedrag van de boetes in het reserveringssysteem. Het huishoudelijk reglement was geldig tot en met 31 december 2018.

Met de ingang van de nieuwe legislatuur moet het huishoudelijk reglement opnieuw worden goedgekeurd.

 

Juridische grond

30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin en de uitvoeringsbesluiten hiervan.

16 mei 2014: Besluit van de Vlaamse Regering over de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse opvang, meer bepaald artikel 30.

23 mei 2014: Ministerieel Besluit tot uitvoering van het Kwaliteitsbesluit Buitenschoolse Opvang van 16 mei 2014.

25 mei 2018: Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

 

Argumentatie

Voor de legislatuur 2019-2024 moet het huishoudelijk reglement van Buitenschoolse kinderopvang Pimpernel opnieuw worden vastgesteld.

 

BESLUIT

15 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Alain Verschaeren, Nadia Van Beughem, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

7 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

Het huishoudelijk reglement van Kinderclub Pimpernel, dat met deze beslissing, het retributiereglement en de klachtenprocedure een geheel uitmaakt, goed te keuren.

 

Art. 2:

Dit huishoudelijk reglement, het retributiereglement en de klachtenprocedure te bezorgen aan de gebruikers van Kinderclub Pimpernel en via de gemeentelijke website bekend te maken bij de bevolking.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links Schriftelijke overeenkomst.docx Download
Huishoudelijk reglement Kinderclub Pimpernel.docx Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Personeel

P.22.Dossiernaam: Jobstudenten 2019
Onderwerp: Bepaling contingent jobstudenten 2019

 

Feiten en context

Tijdens de vakantieperiodes is het noodzakelijk om jobstudenten aan te werven teneinde de vaste personeelsleden in de mogelijkheid te stellen vakantie te nemen.

 

Juridische grond

          K.B. 23 mei 1972 betreffende de tewerkstelling van jeugdige werknemers op zon- en  feestdagen, B.S. 7 juni 1972

          Wet 4 januari 1974 betreffende de feestdagen, B.S. 31 januari 1974

          Arbeidsovereenkomstenwet 3 juli 1978 houdende tewerkstelling van studenten, B.S. 22.08.1978

          K.B. 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, B.S. 31 maart 1998

          K.B. 3 mei 1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk, B.S. 3 juni 1999

          Wet 14 december 2000 tot vaststelling van sommige aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de openbare sector, B.S. 5 januari 2001

          K.B. 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op werknemers, B.S. 16 juni 2003

          Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikel 102-117, personeel

          K.B. 12 september 2011 tot wijziging van art. 17 bis van het K.B. 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, B.S. 30 september 2011

          Wet 28 juli 2011 houdende maatregelen met het oog op de invoering van een solidariteitsbijdrage op de tewerkstelling van studenten die niet onderworpen zijn aan het stelsel van de sociale zekerheid, B.S. 19 augustus 2011

          Rechtspositieregeling voor het personeel, goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2008 en voor het laatst gewijzigd op 21 december 2017.

 

Argumentatie

In 2018 werden volgende uren toegekend aan de verschillende diensten :

          zwembad : 1.800 uren

          speelplein : 2.500 uren

          buitenschoolse kinderopvang : 2.000 uren

          technische uitvoeringsdienst : 1.200 uren

 

Totaal van 7.500uur over alle diensten heen

 

Na analyse van de gepresteerde uren in 2018 werd beslist het contingent van vorig jaar voor 2019 aan te passen als volgt :

          zwembad : 1.600 uren

          speelplein : 2.300 uren

          buitenschoolse kinderopvang : 1.800 uren

          technische uitvoeringsdienst : 1.000 uren

          bibliotheek : 152 uren

          algemene administratie 304 uur

 

Totaal van 7.156 uur over alle diensten heen

 

Met als rand bemerking dat alleen de uren die effectief nodig zijn worden opgebruikt.

 

Financiële weerslag

In de begroting van 2019 zullen de nodige kredieten worden voorzien onder volgende artikelnummers:

          GBB/0740/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (sportdienst)

          GBB/075002/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (monitoren)

          GBB/094301/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (buitenschoolse kinderopvang)

          GBB/0200/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (technische uitvoeringsdienst)

          GBB/0703/62030000/BESTUUR/SC/IE/-GEEN/KP-GEEN (bibliotheek)

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het contingent jobstudenten en monitoren tijdens de vakantieperiodes 2019 als volgt vast te leggen :

          zwembad : 1.600 uren

          speelplein : 2.300 uren

          buitenschoolse kinderopvang : 1.800 uren

          technische uitvoeringsdienst : 1.000 uren

          bibliotheek : 152 uren

          algemene administratie : 304 uren

 

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd tot verdere invulling van de jobstudenten.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.23.Dossiernaam: ERSV Vlaams-Brabant VZW
Onderwerp: Aanduiding  vertegenwoordiger ERSV Vlaams-Brabant VZW

 

Voorgeschiedenis

De ESF-oproep 354 ‘Versterkt Streekbeleid’ werd gelanceerd op 23 december 2015 en de goedkeuring van project 6346 op 28 juni 2016.

 

Feiten en context

Het Burgemeestersoverleg werkt  samen met ERSV Vlaams-Brabant VZW, Provincieplein 1, 3010 Leuven, welke optreedt als promotor van dit project.

Dit gebeurde via een nieuwe werkgroep bij het Burgemeestersoverleg, genaamd ‘Taskforce Spitsregio Leuven’, welke vorm geeft aan het actieve partnerschap, bestaande uit vertegenwoordigers van deelnemende gemeenten, sociale partners, provincie Vlaams-Brabant en eventueel toegevoegde deskundigen.

Het opzet van dit ESF-project is geïntegreerd en actiegericht samenwerken aan de uitbouw van een kwaliteitsvol en versterkt sociaaleconomisch streekbeleid in regio Leuven, waarvan de grote lijnen zijn: een duurzame economische ontwikkeling (kenniseconomie, de ruimtelijk economische agenda en vestigingsvoorwaarden), een goedwerkende arbeidsmarkt (VDAB, opvang van vluchtelingen, sociale economie, zorgsector) en mobiliteit als conditio sine qua non.

De ERSV-medewerkers (Regioteam) faciliteren dit streekoverleg en de uitvoering van het actieplan.

De gemeente neemt deel aan het lopende ESF-project ‘Versterkt Streekbeleid’.

Begin 2019 wordt een nieuwe ESF-oproep gelanceerd met als opzet dit versterkt streekbeleid verder uit te bouwen.

De aangeduide vertegenwoordiger die bijzondere interesse betoont voor streekoverleg zal ook worden betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van het nieuwe ESF-project ‘versterkt streekbeleid’.

 

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22.12.2017 en latere wijzigingen;

Decreet van 29 april 2004 betreffende het statuut, de werking, de taken en de bevoegdheden van de erkende regionale samenwerkingsverbanden, de sociaaleconomische raden van de regio en de regionale sociaaleconomische overlegcomités.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient een afgevaardigde aan te duiden om te zetelen in de Algemene Vergadering van ERSV Vlaams- Brabant VZW. Voorgedragen wordt schepen Petra Vreys.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

6 stemmen tegen

1 onthouding

 

Art. 1:

Mevrouw Petra Vreys, schepen, voor te dragen om te zetelen in Algemene Vergadering van ERSV Vlaams-Brabant VZW.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links brieflokale besturen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.24.Dossiernaam: Interleuven / GD - PBW
Onderwerp: Aanduiding vertegenwoordiger Beheerscomité gemeenschappelijke interne preventiedienst Interleuven

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo bij Interleuven

 

Feiten en context

Deze gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk (GD-PBW) wordt beheerd door Interleuven.

In het Beheerscomité GD-PBW zetelen personen belast met het dagelijks beheer van de aangesloten besturen, werknemersvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van de Federale Overheidsdienst - Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD -WASO).

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur.

Gecoördineerde statuten van Interleuven zoals het laatst gewijzigd bij beslissing van 19 december 2018 van de bijzonder algemene vergadering van Interleuven.

Interleuven is een dienstverlenende vereniging.

KB van 3 maart 1999 en latere wijzigingen met betrekking tot de oprichting van een gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk waarbij de gemeente Tremelo is aangesloten.

Art. 2.4. van de voorwaarden over de organisatie van het beheerscomité van de gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient een vertegenwoordiger aan te duiden in het Beheerscomité GD-PBW beheerd door Interleuven. Voorgedragen wordt schepen Nick De Rijck.

 

BESLUIT

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

 

Art. 1:

De heer Nick De Rijck, schepen, aan te duiden om de gemeente Tremelo te vertegenwoordigen in het Beheerscomité van de gemeenschappelijke dienst voor preventie en bescherming op het werk (GD-PBW) van Interleuven voor de volledige legislatuur.

 

Art. 2:

Een afschrift van dit besluit over te maken aan Interleuven, beheerscomité GD-PBW en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links Brief Interleuven GD-PBW.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.25.Dossiernaam: Iverlek - BAV 22.03.2019 (1)
Onderwerp: Goedkeuring van agenda en voordracht van kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) en voor de raad van bestuur.

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is voor één of meerder activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Feiten en context

27.12.2018: de gemeente Tremelo werd per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek die op 22 maart 2019 plaats heeft in Salons Werboom, Jozef Mertensstraat 131 te 1708 Dilbeek;

30.10.2018: de principenota werd overgemaakt als documentatie aan de gemeente Tremelo.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur;

Overeenkomstig art. 18 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Iverlek onmiddellijk na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algemene vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;

De gemeente Tremelo is ingedeeld bij een regionaal bestuurscomité (RBC).

Overeenkomstig art. 17 punt 2 van de statuten heeft elke gemeente het recht om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité (RBC).

Overeenkomstig art. 12 punt 2 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om maximaal 9 kandidaat-bestuurders voor te dragen en dat het om dezelfde persoon moet gaan die voorgedragen wordt als kandidaat-lid voor het RBC;

Het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur is beperkt tot negen (9);

Het moet hier om 'onafhankelijke bestuurders' gaan in de zin van artikel 1.1.1 §2 74° en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd;

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering. De gemeenteraad draagt Jamin Desaever voor als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité Mechelen en als kandidaat-lid voor de raad van bestuur.

 

BESLUIT

goedkeuring agenda

eenparig

Jamin Desaever

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 22 maart 2019 met als enig agendapunt 'Statutaire ontslagnemingen en benoemingen'.

 

Art. 2:

de heer .Jamin Desaever, gemeenteraadslid, Van Arckellaan 37 - 3120 Tremelo, voor te dragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Mechelen van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 22 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art.3:

dezelfde persoon vermeld in artikel 2 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 22 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art.4:

de vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging op 22 maart 2019, op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art.5:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links Brief 27.12.2018.pdf Download
Brief Iverlek 30.10.2018.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.26.Dossiernaam: Iverlek - BAV 22.03.2019 (2)
Onderwerp: Voordracht van de vertegenwoordiger(s) op de (buitengewone) algemene vergadering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is voor één of meerder activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Feiten en context

27.12.2018: de gemeente Tremelo werd per aangetekend schrijven opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Iverlek die op 22 maart 2019 plaats heeft in Salons Werboom, Jozef Mertensstraat 131 te 1708 Dilbeek;

30.10.2018: De principenota werd overgemaakt als documentatie aan de gemeente Tremelo.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur;

Overeenkomstig art. 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van de documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente Tremelo overgemaakt werd, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het regionaal bestuurscomité (RBC) of voor de raad van bestuur.

 

Argumentatie

De gemeenteraad duidt een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur. Voorgesteld wordt Bert De Wit als afgevaardigde en Bertrand Eraly als plaatsvervangend afgevaardigde.

 

BESLUIT

Bert De Wit

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

5 stemmen tegen

1 onthouding

Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

 

Art. 1:

De heer Bert De Wit, burgemeester, Bakelstraat 25 - 3128 Tremelo, aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art. 2:

De heer Bertrand Eraly, schepen, Veldonkstraat 61 - 3120 Tremelo aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art.3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.27.Dossiernaam: PBE  BAV 22.03.2019 (1)
Onderwerp: Goedkeuring van de agendapunten en voordracht-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) en voor de raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is voor één of meerder activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE;

 

Feiten en context

De gemeente Tremelo werd per aangetekend schrijven van 11 januari 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van PBE die op 22 maart 2019 plaatsheeft te Lubbeek;

De principenota die als documentatie aan de gemeente Tremelo op 06 november 2018 per brief overgemaakt werd;

 

Juridische grond

Overeenkomstig artikel 23 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij PBE onmiddellijk na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;

De gemeente Tremelo is ingedeeld bij een regionaal bestuurscomité (RBC).

Overeenkomstig artikel 29 van de statuten heeft elke gemeente het recht om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité (RBC);

Overeenkomstig artikel 18 van de statuten heeft de gemeente het recht om één (1) kandidaat-bestuurder voor te dragen en dat het om dezelfde persoon moet gaan die voorgedragen wordt als kandidaat-lid voor het RBC;

Het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur is beperkt tot vijftien (15);

Het moet gaan om ‘onafhankelijke bestuurders’ in de zin van artikel 1.1.1 §2 74° van het energiebesluit van 19.11.2010 en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd;

 

Argumentatie

PBE vraagt over het agendapunt te beraadslagen en te beslissen in de gemeenteraad alsook:

- om een kandidaat-lid aan te duiden voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Hageland - Dijleland. Voorgedragen wordt gemeenteraadslid Nele De Preter.

- dezelfde persoon wordt voorgedragen als kandidaat -lid voor de raad van bestuur.

 

BESLUIT

goedkeuring agenda

eenparig

Nele De Preter

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging d.d. 22 maart 2019 met als enig agendapunt ‘Statutaire ontslagnemingen en benoemingen’.

 

Art. 2:

Mevrouw Nele De Preter. gemeenteraadslid, Boterstraat 32/B - 3120 Tremelo voor te dragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Hageland-Dijleland van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 22 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art.3:

dezelfde persoon vermeld in artikel 2 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 22 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art. 4:

de vertegenwoordiger van de gemeente Tremelo die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging op 22 maart 2019, op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

 

Art.5:

het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging PBE, ter attentie van mevrouw Inez Brasseur, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links PBE brief 06.11.2018.pdf Download
Principenota.pdf Download
PBE_Brief voordracht RBC, RVB, AV 2019 2025_11.01.2019.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.28.Dossiernaam: PBE BAV 22.03.2019 (2)
Onderwerp: Voordracht vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging PBE;

 

Feiten en context

De gemeente Tremelo per aangetekend schrijven van 11 januari 2019 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van PBE die op 22 maart 2019 plaatsheeft te Lubbeek;

De principenota werd als documentatie aan de gemeente Tremelo per brief van 06 november 2018 overgemaakt;

 

Juridische grond

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van de brief van 06 november die aan de deelnemende gemeente Tremelo overgemaakt werd, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het regionaal bestuurscomité (RBC) of voor de raad van bestuur;

Het decreet over het lokaal bestuur;

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van PBE. Voorgedragen worden schepen Bertrand Eraly als vertegenwoordiger en burgemeester Bert De Wit als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

BESLUIT

Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

4 stemmen tegen

Bert De Wit

Na geheime stemming:

16 stemmen voor

6 stemmen tegen

 

Art. 1:

De heer Bertrand Eraly, schepen, Veldonkstraat  61 - 3120 Tremelo, aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art. 2:

De heer Bert De Wit, burgemeester, Bakelstraat 25 - 3128 Tremelo, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging PBE, ter attentie van het mevrouw Inez Brasseur, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links PBE brief 06.11.2018.pdf Download
PBE_Brief voordracht RBC, RVB, AV 2019 2025_11.01.2019.pdf Download
Principenota.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.29.Dossiernaam: Volkswoningbouw
Onderwerp: Aanduiding van een vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo en OCMW zijn aandeelhouder bij Volkswoningbouw.

 

Feiten en context

31.01.2019: brief van Volkswoningbouw i.v.m. de samenstelling Raad van Bestuur Volkswoningbouw.

De gemeente en OCMW mogen samen 1 mandaat voorzien.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient één vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur voor te dragen bij Volkswoningbouw. Zij vragen per mandaat een voorstel te doen van een man en een vrouw. Voorgedragen worden Jan Van Herck en Nele De Preter.

 

BESLUIT

Jan Van Herck

Na geheime stemming:

18 stemmen voor

3 stemmen tegen

1 onthouding

Nele De Preter

Na geheime stemming:

20 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

Als mannelijke kandidaat de heer Jan Van Herck, schepen, die het meest onze voorkeur draagt, voor te dragen als gemeentelijk vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur Volkswoningbouw.

 

Art. 2:

Als vrouwelijke kandidaat mevrouw Nele De Preter, gemeenteraadslid, voor te dragen als gemeentelijk vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur Volkswoningbouw.

 

Art. 3:

Deze aanduiding heeft gelding tot het einde van de lopende legislatuur op 31.12.2024 behoudens ontslag of intrekking van het mandaat.

 

Art.4:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormeld besluit.

 

Art.5:

Onderhavig besluit over te maken aan Volkswoningbouw, Wilsesesteenweg 23 - 3020 Herent.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links Brief Volkswoningbouw.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.30.Dossiernaam: De Watergroep
Onderwerp: Aanduiding van een vertegenwoordiger in:

- het aandeelhoudersbestuur drinkwater

- de algemene vergadering

- een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot bij De Watergroep.

 

Feiten en context

24.10.2018: brief van De Watergroep i.v.m. de vertegenwoordigers in de aandeelhoudersbesturen & algemene vergadering.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient de verschillende vertegenwoordigers aan te duiden bij De Watergroep.

Voorgedragen worden:

- de heer Bertrand Eraly als vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur drinkwater.

- de heer Nick De Rijck als vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

- de heer Werner Van Nuffelen als gemeentelijk plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

 

BESLUIT

Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

17 stemmen voor

5 stemmen tegen

Nick De Rijck

Na geheime stemming:

15 stemmen voor

7 stemmen tegen

Werner Van Nuffelen

Na geheime stemming:

14 stemmen voor

8 stemmen tegen

 

Art. 1:

De heer Bertrand Eraly, schepen, aan te duiden gemeentelijk vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur drinkwater van De Watergroep.

 

Art. 2:

De Heer Nick De Rijck, schepen, aan te duiden als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Watergroep.

 

Art. 3:

De heer Werner Van Nuffelen, gemeenteraadslid, aan te duiden als gemeentelijk plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Watergroep.

 

Art. 4:

Deze aanduiding heeft gelding tot het einde van de lopende legislatuur op 31.12.2024 behoudens ontslag of intrekking van het mandaat.

 

Art.5:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormeld besluit.

 

Art.6.

Onderhavig besluit over te maken aan De Watergroep, Vooruitgangstraat 189 - 1030 Brussel.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links BRIEF INFO.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

T.1.Dossiernaam: Bijkomend agendapunt - GR-lid Van Uffel Elynn
Onderwerp: Vragenhalfuurtje burger (burgerparticipatie), ingediend door Elynn Van Uffel gemeenteraadslid Open VLD overeenkomstig art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2019: mail van gemeenteraadslid Elynn Van Uffel. Zij wenst namens Open VLD een agendapunt toe te voegen aan de gemeenteraad van 31 januari 2019.

 

Juridische grond

art. 21 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Argumentatie

Burgers meer betrekken bij het beleid is een beweging die duidelijk vervat zit in het gemeentedecreet. Men beoogt de relatie tussen de burger en het bestuur te verbeteren. Een grotere betrokkenheid van de burger draagt bij tot een vervolmaking van de lokale democratie, het verhoogt de acceptatiegraad van het optreden van het gemeentebestuur en het zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van het beleid. De grotere betrokkenheid heeft enerzijds betrekking op de fase van de beleidsbepaling en de beleidsdiscussies. Hier wordt de burger aangesproken in zijn hoedanigheid van democratische actor in het gemeentebeleid. Anderzijds wil het decreet de burger ook aanspreken in zijn hoedanigheid van klant van de gemeentelijke administratie. Een aantal instrumenten worden hiertoe samengebracht: de organisatie van een systeem van klachtenbehandeling, het nemen van initiatieven inzake betrokkenheid en inspraak van burgers en doelgroepen, het stelsel van de verzoekschriften en de gemeentelijke volksraadpleging. Het organiseren van een vragenhalfuurtje zorgt ervoor dat de burger zich meer betrokken voelt bij het beleid van het huidige bestuur.

 

BESLUIT

10 stemmen voor: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Alain Verschaeren en Nadia Van Beughem

12 stemmen tegen: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

 

De gemeenteraad beslist het door Elynn Van Uffel, namens Open VLD, ingediende extra agendapunt niet goed te keuren.

De reden hiervoor is dat men dergelijk initiatief wil inbedden binnen een ruimere aanpak inzake burgerbetrokkenheid en burgerparticipatie. Dat behelst meer dan een vragenuurtje, maar omvat bijvoorbeeld ook een actief openbaarheidsbeleid, het opzetten van advies- en overlegstructuren en/of het oprichten van wijkcomités. Terzake zullen nog verdere initiatieven genomen worden.

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019
Punt bijlagen/links vragenhalfuurtje extra agenda.pdf Download
Mail Elynn Van Uffel.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 31 januari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.31.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2019