Zitting van 28 februari 2019

 

Aanwezig de dames en heren:

Bert De Wit: Burgemeester;

Bertrand Eraly, Diane Willems, Nick De Rijck, Petra Vreys: Schepenen;

Jan Van Herck: Voorzitter;

Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Theo Smets, Nadia Van Beughem, Alain Verschaeren, Christoph Torfs, Joachim De Buyser, Johan Van Lier, Nele De Preter, Jamin Desaever, Joris Heremans, Kimberly Dockx, Katrien van Gilse, Werner Van Nuffelen, Jolien Wittemans: Raadsleden;

Wim Vandenbroeck: Algemeen directeur;

 

Vanaf punt P.6 verlaat Bertrand Eraly, Schepen de zitting.

Vanaf punt P.7 vervoegt Bertrand Eraly, Schepen de zitting.

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.1.Dossiernaam: Verslag vorige vergadering
Onderwerp: Goedkeuring verslag vergadering d.d. 31 januari 2019

 

Voorgeschiedenis

31 januari 2019: gemeenteraadsvergadering

 

Juridische grond

22 december 2017: Decreet Lokaal Bestuur artikel 32. De gemeenteraad keurt, mits eventuele aanpassingen, de notulen van de vorige raadszitting goed.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De raad keurt de notulen van de zitting van 31 januari 2019 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links GR 31-01-2019 Notulen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.2.Dossiernaam: Bevoegdheden schepencollege
Onderwerp: Kennisname van verdeling bevoegdheden college van burgemeester en schepenen d.d. 08.1.2019

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links CBS 19.02.2019.pdf Download
Bevoegdheden schepencollege.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.3.Dossiernaam: Geldigverklaring verkiezing leden van politieraad
Onderwerp: Kennisname van het besluit van de Deputatie van Vlaams-Brabant

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links Geldigverklaring PR.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.4.Dossiernaam: Huishoudelijk reglement gemeenteraad
Onderwerp: Huishoudelijk reglement gemeenteraad: goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

Het voorgaande huishoudelijk reglement van de gemeenteraad dateert van 04/07/2013, en werd nadien nog aangepast door de gemeenteraadsbesluiten van 24/09/2015, 26/05/2016 en 28/06/2018.

 

Op 12/02/2019 gaf het college van burgemeester en schepenen een positief advies over het nieuwe ontwerp van het huishoudelijk reglement, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt.

 

Feiten en context

De gemeenteraad is verplicht een huishoudelijk reglement aan te nemen, waarin de nadere regels omtrent haar werking worden vastgesteld. Het voorgaande huishoudelijk reglement was gebaseerd op het gemeentedecreet. Het decreet lokaal bestuur heeft intussen verschillende nieuwigheden ingevoerd die een impact hebben op de werking en de samenstelling van de raad. Deze wijzigingen dienen vertaald te worden in het huishoudelijk reglement.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur, inzonderheid artikel 38, waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement moet vaststellen waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad, en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:

1° de vergaderingen waarvoor presentiegeld wordt verleend, het bedrag van het presentiegeld en de nadere regels voor de eventuele terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

2°  de wijze van verzending van de oproeping en de terbeschikkingstelling van het dossier aan de raadsleden, alsook de wijze waarop de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden, aan de raadsleden die erom verzoeken, technische inlichtingen verstrekken over die stukken;

3° de wijze waarop de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar worden gemaakt;

4°de voorwaarden voor het inzagerecht en het recht van afschrift voor de raadsleden en de voorwaarden voor het bezoekrecht aan de instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert;

5° de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen;

6° de wijze van notulering en de wijze waarop de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden;

7° de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de commissies en de fracties;

8° de wijze waarop en de persoon door wie de stukken van de gemeente, vermeld in artikel 279, worden ondertekend;

9° de nadere voorwaarden waaronder het recht om verzoekschriften in te dienen, wordt uitgeoefend, en de wijze waarop de verzoekschriften worden behandeld;

10° de wijze van het ter kennis brengen van de beslissingen, vermeld in artikel 50, vijfde lid.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement op elk moment wijzigen.

 

Argumentatie

Het ontwerp van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt, komt tegemoet aan de eisen van het nieuwe decreet lokaal bestuur, en zet hiernaast ook in op digitalisering en modernisering. Zo wordt komaf gemaakt met de oude praktijk van 'aanplakking' van de agenda, maar wordt alle nodige informatie wel duidelijk gecommuniceerd met de burger via de website. Daarnaast wordt, met het oog op efficiëntie en rekening houdend met het milieu, vooropgesteld dat alle oproepingen voortaan via e-mail gebeuren. Het is immers opportuun dat de software meeting.mobile optimaal benut wordt.

 

Ten gevolge van het decreet lokaal bestuur, is de samenstelling en de werking van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Daarom wordt ervoor geopteerd om te werken met één document, zij het met enkele terminologische en inhoudelijke verschillen, die steeds duidelijk worden aangegeven door een verschil in kleur. Zwarte tekst impliceert dat de bepaling zowel op de gemeenteraad als op de raad voor maatschappelijk welzijn van toepassing is, blauwe tekst geldt enkel voor de gemeenteraad en groene tekst geldt enkel voor de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

In het huishoudelijk reglement worden de regels vastgesteld omtrent de bijeenroeping, de openbaarheid of beslotenheid van de vergadering, de informatie voor raadsleden en publiek, het quorum, de wijze van vergaderen, de wijze van stemmen, de notulen en het zittingsverslag, de vergoedingen van raadsleden, en de verzoekschriften en burgerparticipatie.

 

BESLUIT

17 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Paul Dams, Katrien van Gilse, Alain Verschaeren, Nadia Van Beughem, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Werner Van Nuffelen, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

6 onthoudingen: Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het ontwerp van het huishoudelijk reglement, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd wordt, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Bestuur en Werking

P.5.Dossiernaam: Deontologische code voor lokale mandatarissen
Onderwerp: Deontologische code voor lokale mandatarissen: goedkeuring

 

Voorgeschiedenis

De laatste versie van de deontologische code van de gemeenteraad werd goedgekeurd op 31/05/2007.

Het college van burgemeester en schepenen heeft dd. 19/02/2019 een positief advies gegeven omtrent het ontwerp van de nieuwe deontologische code.

 

Feiten en context

Het is inmiddels 12 jaar geleden dat de deontologische code werd goedgekeurd, waardoor het gepast is de code te herzien en aan te passen aan de realiteit van vandaag.

 

Er wordt een nieuw ontwerp van een deontologische code voorgelegd, dat gebaseerd is op een model dat ter beschikking wordt gesteld door de VVSG. Dit model werd aangepast aan de realiteit binnen lokaal bestuur Tremelo, waarbij nog verschillende bepalingen van de oude code werden geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

 

Juridische grond

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 39 waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad verplicht is een deontologische code aan te nemen.

          Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 55 waarin bepaald wordt dat het college van burgemeester en schepenen dezelfde deontologische code heeft als die welke is aangenomen door de gemeenteraad. Het college van burgemeester en schepenen kan ook zelf een deontologische code aannemen, doch deze dient minstens de deontologische code zoals aangenomen door de gemeenteraad te omvatten.

 

Argumentatie

De deontologische code creëert duidelijkheid en werkt verhelderend over wat als integer gedrag wordt aanzien binnen de organisatie. Het gaat om een houvast, die mandatarissen moet leiden bij hun beslissingen en oordeelsvermogen. Daarom wordt de deontologische code voorzien van verschillende voorbeelden, die de bepalingen moeten verduidelijken. De code expliceert de waarden die in acht genomen moeten worden en kan inzichten leveren die mandatarissen kunnen gebruiken bij de afwegingen die ze dienen te maken. Daarnaast verhoogt deze code ook de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag: mandatarissen kunnen makkelijker aangesproken worden op hun gedrag, aangezien zij ten gevolge van deze deontologische code zeer goed op de hoogte zijn van de normen en waarden die in acht genomen moeten worden bij de uitoefening van hun mandaat.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit het ontwerp van de deontologische code, dat als bijlage bij deze beslissing gevoegd werd, goed te keuren.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.6.Dossiernaam: Gedeeltelijke afschaffing voetweg 69
Onderwerp: Gedeeltelijke afschaffing voetweg 69 - definitief positief advies

 

Voorgeschiedenis

19 maart 2018

Er wordt aan het loket van de bouwdienst een dossier ingediend door landmeter Geens Fr. M.b.t. de afschaffing van voetweg nr.69 op de betrokken percelen 1e afdeling sectie A nrs. 405/M en 405/N.

5 april 2018

Er werd via mail een vooradvies gevraagd aan de dienst mobiliteit van de provincie Vlaams Brabant.

17 april 2018

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Tremelo beslist het dossier voor te leggen aan de gemeenteraad voor een voorlopig advies.

26 april 2018

De gemeenteraad gaf een positief voorlopig advies.

22 januari 2019

Het college besliste het openbaar onderzoek te openen op 24 januari 2019 en dit te laten lopen tot 23 februari 2019

26 februari 2019

Het college sluit het openbaar onderzoek en beslist het dossier voor te leggen aan de gemeenteraad voor een positief advies.

 

Feiten en context

De in de aanvraag betrokken eigendommenzijn kadastraal gekend Tremelo 1 afd. sectie A nrs. 405M en 405N. Deze voetweg heeft ter plaatse de benaming Maria-ter-Heidelaan en verbindt de Baalsebaan met de Jan Boedtsstraat, lopende in rechte lijn doorheen het binnengebied ten noorden van de Baalsebaan.

 

Juridische grond

•Wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, artikel 28, gewijzigd bij het decreet van 4 april 2014.

•Decreet van 4 april 2014 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid. BS 15 April 201.

•Besluit van der Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de organisatie van het openbaar onderzoek inzake buurtwegen.

•Rondzendbrief van de provincie Vlaams Brabant van 23 oktober 2014 over buurt- en voetwegen en rooilijnplannen in het kader van de nieuwe Codex Ruimtelijke Ordening.

•Het rooilijnendecreet van 8 mei 2009 werd ten gevolge van uitspraken van de RvS (RvS nr. 222.063, 15 januari 2013; e.a.) aangepast voor wat betreft artikel 6.  Het decreet is niet van toepassing op buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen.

 

Argumentatie

De voetweg doorkruist perceel 405M en snijdt een hoek uit perceel405N. Gezien de ligging in woonparkgebied staat het huidige traçé en confîguratie van de voetweg een optimale stedenbouwkundige invulling van deze gronden in de weg.

Binnen beide percelen is de voetweg onverhard en bezaaid met wortelgestellen van dennen.

De voetweg kent heden twee oversteekplaatsen met verharde binnenwegen voor gemotoriseerd verkeer. Eén haakse met de Jagerslaan en één schuine ter hoogte van de Maria-ter-Heidelaan.

Gevraagd wordt om de bedding van de voetweg op deze percelen sectie A nrs. 405M en 405N af te schaffen, zodanig dat ze aansluiting maakt via de effectieve bedding van de bestaande straten Jagerslaan en Maria-ter-Heidelaan.

De stedenbouwkundige mogelijkheden van beide gronden worden op deze wijze niet meer gehypothekeerd. Ook de verkeerssituatie voor zwakke weggebruikers wordt verbeterd omdat kruispunten worden vervangen door overzichtelijke T-aansluitingen.

 

De verzoekers verklaren zich bereid volgende kosten ten laste te nemen:

- de kosten voor het opstellen van de nodige plannen dienstig tot gedeeltelijke afschaffing van gezegde buurtweg nr.69

- erelonen en onkosten voor het opstellen van het nodige schattingsverslag

- betaling van de meerwaarde van zijn gronden ingevolge deze gedeeltelijke afschaffing, volgens de waarde bepaald in genoemd schattingsverslag, d.m.v. storting in de gemeentekas

- de administratieve belasting .....

- andere kosten en lasten die door de gemeenteraad in bepaalde omstandigheden kunnen worden opgelegd.

Het openbaar onderzoek is een wettelijke verplichting die in deze reguliere procedure tot goedkeuring rooilijn en wijziging van delen van een buurtweg en voetweg gedurende 30 dagen dient georganiseerd te worden.  Er werden geen bezwaren of opmerkingen ontvangen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad beslist een DEFINITIEF positief advies te geven voor het gedeeltelijk afschaffen van het tracé van buurtweg nr. 69 volgens voorgesteld plan en het dossier ter goedkeuring voor te leggen aan de Deputatie Vlaams-Brabant, Dienst Buurt- en voetwegen, Provincieplein 1, 3010 Kessel-Lo (LEUVEN).

 

Art. 2:

De te betalen meerwaarde voor perceel sectie A nr. 405 M zal 5310 € bedragen en voor perceel sectie A nr. 405 N zal het 2250 € bedragen.

 

Art. 3:

De gemeente maakt het dossier in 4-voud op papier over aan de dienst mobiliteit, Provincieplein 1, 3010 Leuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.7.Dossiernaam: Goedkeuring gemeentelijk actieprogramma
Onderwerp: Goedkeuring gemeentelijk actieprogramma betreffende inventaris van onbebouwde percelen in handen van Vlaamse besturen en semipublieke rechtspersonen

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo maakt sinds 2018 deel uit van het intergemeentelijk woonproject ‘Wonen aan de oevers van de Dijle’, wiens werking een geïntegreerd woonbeleid omvat in de gemeenten Boortmeerbeek, Keerbergen en Tremelo. IGS 'Wonen aan de oevers van de Dijle' geniet subsidies voor het lokaal woonbeleid van Wonen-Vlaanderen en Provincie Vlaams-Brabant. De restfinanciering gebeurt door de deelnemende gemeenten.

Het gemeentelijk actieprogramma met bijhorende inventaris van onbebouwde bebouwbare percelen in handen van Vlaamse besturen werd besproken tijdens het lokaal woonoverleg van 8 november 2018.

 

Feiten en context

Artikel 4.1.7 van het Grond- en Pandenbeleid stelt dat elke gemeente voor haar grondgebied bij elke algehele herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen de gezamenlijke oppervlakte van de onbebouwde bouwgronden en kavels in handen van Vlaamse besturen en Vlaamse semi-publieke rechtspersonen dient te berekenen, waarop een sociaal woonaanbod kan worden verwezenlijkt. De gemeenteraad dient hiervoor een actieprogramma vast te stellen. Door de opmaak van een gemeentelijk actieprogramma krijgt de gemeente zicht op het aantal en de oppervlakte van de gronden die in eigendom zijn van Vlaamse besturen en van Vlaamse semipublieke rechtspersonen. Vervolgens wordt met de besturen, die eigenaar zijn van geschikte percelen voor bebouwing, besproken om de beschikbaarheid voor sociale woningbouw na te gaan.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur 22 december 2017 en latere wijzigingen: in het bijzonder art. 40, 41, 56 en 57 bevoegdheden gemeenteraad en college en art. 326 tot en met 341 bestuurlijk toezicht.

Decreet grond- en pandenbeleid 27 maart 2009 en latere wijzigingen.

Besluit Vlaamse regering 27 september 2007: subsidiëring projecten ter ondersteuning lokaal woonbeleid, waarmee de Vlaamse regering gemeenten wil aanzetten werk te maken van een volwaardig woonbeleid, bij voorkeur via intergemeentelijke samenwerking.

Besluit Vlaamse regering 8 juli 2016: subsidiëring intergemeentelijke projecten ter ondersteuning lokaal woonbeleid.

Gemeenteraad 29 juni 2017: goedkeuring toetreding gemeente tot de interlokale vereniging 'Wonen aan de Oevers van de Dijle'.

Ministerieel besluit 25 oktober 2017: toekenning subsidie aan IGS-project 'Wonen aan de Oevers van de Dijle'.

 

Argumentatie

Naast de stipulering in art. 4.1.7 van het grond- en pandenbeleid heeft de gemeente Tremelo tevens een bindend sociaal objectief van 102 sociale huurwoningen, dat behaald moet worden tegen 2025.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van het gemeentelijk actieprogramma met bijhorende inventaris van onbebouwde bebouwbare percelen in handen van Vlaamse besturen en semipublieke rechtspersonen goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling Grondgebiedzaken

 

Ruimtelijke ordening

P.8.Dossiernaam: Herbevestiging Energiehuis
Onderwerp: Herbevestiging overeenkomst tussen IGO DIV en de gemeente betreffende het Energiehuis

 

Voorgeschiedenis

De gemeente doet momenteel beroep op de diensten van het Energiehuis van IGO DIV in verband met het verstrekken van de Vlaamse energieleningen.

 

Feiten en context

De Vlaamse overheid koos in zijn beslissing van 14 december 2018 om het Energiehuis ook andere opdrachten toe te bedelen. Kort samengevat is het de bedoeling dat volgende taken in de toekomst zullen uitgevoerd worden door het Energiehuis:

-inrichten van een energieloket;

-gestructureerde basisinfo aanbieden over relevante energiebeleidsmaatregelen, premies, leningen en energetische renovatie;

-particulieren begeleiden en ondersteunen bij aanvragen van premies en leningen, leveranciersvergelijkingen, offertevergelijkingen energetische renovatiewerken, interpretatie van thermografische informatie, de zonnekaart, de resultaten na een energiescan en het energieprestatiecertificaat, ook wel renovatiebegeleiding genoemd;

-uitvoerende diensten coördineren en, in voorkomend geval, correct doorverwijzen.

 

Aangezien een Energiehuis enkel alle toebedeelde taken kan opnemen (energieleningen én nieuwe basistaken) en IGO DIV reeds opdrachthouder is voor de energieleningen, zal IGO DIV zich kandidaat stellen bij het VEA (Vlaams Energie Agentschap) om deze verbrede invulling van het Energiehuis voor de gemeenten van het arrondissement op zich te nemen. Voor de concrete uitvoering van de verschillende taken zal IGO DIV samenwerken met lokale partners.

 

Vermits de middelen voor de basistaken van het Energiehuis aan verandering onderhevig zijn (vanaf 2020 geen subsidies meer via kanaal wonen, dalende coördinatiekost IGO DIV doorheen de tijd,...) zal de financiële impact van de overeenkomst jaarlijks met de gemeente voor de start van het nieuwe kalenderjaar herbekeken worden.

 

Juridische grond

          Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen: in het bijzonder art. 40, 41, 56 en 57 bevoegdheden gemeenteraad en college en art. 326 tot en met 341 bestuurlijk toezicht.

          Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel 8.2.2., ingevoegd bij het decreet van 19 december 2014 en gewijzigd bij het decreet van 3 juli 2015, artikel 8.3.1/1, ingevoegd bij het decreet van 17 februari 2017, artikel 8.3.3, artikel 8.4.1, gewijzigd bij het decreet van 20 december 20163, artikel 8.4.2, ingevoegd bij het decreet van 17 februari 2017, artikel 9.1.1, 9.1.2 en 9.1.3, hersteld bij het decreet van 16 november 2018.

          Energiebesluit van 19 november 2010.

          Besluit 2012/21/EU van de Europese Commissie van 20 december 2011: betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen van toepassing is op de vergoedingen die in dit besluit vervat zijn.

          Besluit Vlaamse Regering 14 december 2018: wijziging van de energielening en de uitbreiding van de taakstelling van de Vlaamse Energiehuizen.

          Besluit Vlaamse Regering lokaal woonbeleid 16 november 2018 waarin werd bepaald dat de gemeenten conform artikel 28, §1 van de Vlaamse Wooncode de  regierol krijgen voor het woonbeleid op hun grondgebied.

          Beslissing gemeenteraad 24 februari 2015 waarin de samenwerkingsovereenkomst tussen IGO en de gemeente betreffende het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE), thans Vlaamse energielening, werd goedgekeurd.

          Beslissing OCMW-raad 26 februari 2015 waarin de samenwerkingsovereenkomst tussen IGO en het OCMW betreffende het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE), thans Vlaamse energielening, werd goedgekeurd.

 

Argumentatie

IGO DIV beschikt over de nodige erkenningen en treedt op als Energiehuis voor alle gemeenten uit het arrondissement Leuven.

De inwoners van de bij het Energiehuis aangesloten gemeenten kunnen goedkope leningen afsluiten voor energiebesparende maatregelen in hun woning, voor zover ze behoren tot de in het besluit omschreven doelgroep.

Inwoners die graag hun woning energiezuiniger willen maken, maar niet over de nodige middelen beschikken om de nodige werken te laten uitvoeren, kunnen tevens bij het Energiehuis terecht.

De gemeente voldoet via de samenwerkingsovereenkomst met het Energiehuis ook aan de vraag van de verschillende overheden om energiebesparende maatregelen te stimuleren.

Het Energiehuis staat, naast het verstrekken van een Vlaamse energielening, ook in voor de uitvoering van de in het Energiebesluit vastgelegde basistaken voor de Energiehuizen.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen IGO DIV en de gemeente betreffende de Vlaamse energielening en het Energiehuis, wordt herbevestigd via de ondertekening van een nieuwe overeenkomst waarin IGO DIV het lokale Energiehuis is en naast het verstrekken van de Vlaamse energielening voor de doelgroep ook instaat voor de uitvoering van de nieuwe basistaken voor de Energiehuizen zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2018 tot wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010. In overleg met en na goedkeuring van de deelnemende gemeenten kan het Energiehuis bijkomende subsidies aanvragen bij het Vlaams Energieagentschap voor vernieuwende en experimentele activiteiten.

 

Art. 2:

IGO DIV mag voor de uitvoering van de basistaken beroep doen op lokale partners en legt de afspraken daaromtrent vast in een samenwerkingsovereenkomst met die betreffende partners. Uiteraard kunnen gemeenten potentiële partners suggereren aan IGO DIV.

 

Art. 3:

§1. De gemeente gaat er mee akkoord dat het Energiehuis van IGO DIV de van het VEA of via andere kanalen verkregen middelen gebruikt om te voldoen aan de minimale uitvoering van de basistaken van het Energiehuis.

§2. De gemeente stemt er mee in dat het lokaal actieve IGS nauw samenwerkt met het Energiehuis met het oog op het organiseren van een uniek loket waar klanten terecht kunnen voor zowel hun woon- als energievragen.

§3. Aangezien de middelen voor de basistaken van het energiehuis aan verandering onderhevig zijn (vanaf 2020 geen subsidies meer via kanaal wonen, dalende coördinatiekost IGO DIV doorheen de tijd, …) zal de financiële impact van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente jaarlijks voor de start van het nieuwe kalenderjaar herbekeken worden.

 

Art. 4:

De algemeen directeur van de gemeente wordt gemachtigd om de nieuwe overeenkomst m.b.t. het Energiehuis te ondertekenen.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links 20190129_brief_AD_IGS_EH_RG_def.pdf Download
20190130_modelovereenkomst_Energiehuis_gemeente.pdf Download
20190130_simulatie_verdeling_middelen_Energiehuis.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.9.Dossiernaam: Fluvius - Beheersoverdracht en Aandeel A
Onderwerp: Fluvius - Bevestiging van de beheersoverdracht en de onderschrijving van een aandeel A

 

Juridische grond

Statuten van PBE

 

Argumentatie

In de Algemene Vergadering van 15 juni 2018 werden de statuten van de verlengde PBE door Tremelo goedgekeurd. Hierin werd voorzien in een beheersoverdracht m.b.t. het statutair personeel richting Fluvius Opdrachthoudende Vereniging vanaf 29 maart 2019.

 

Er wordt ook verwezen naar het aangetekend schrijven vanwege Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 17 januari 2019 omtrent deze beheersoverdracht.

 

Financiële weerslag

 

Registratiesleutel

Actienummer

Kredietstand

Vastlegging

28110000

1419/001/001/001/002

0,00 EUR

24,79 EUR

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De beheersoverdracht met ingang van 29 maart 2019 met betrekking tot het statutair personeel van PBE, zoals opgenomen in de statuten van PBE die werden goedgekeurd op 15 juni 2018, te bevestigen.

 

Art. 2:

Ingevolge de beslissing genomen in artikel 1, één aandeel A ter waarde van 24,79 euro te onderschrijven en te volstorten binnen Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

Art. 3:

Fluvius Opdrachthoudende Vereniging te verzoeken de in artikel 1 genomen beslissing voor te leggen aan de eerstvolgende algemene vergadering.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslisingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie) uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling Financiële zaken

 

Financiën

P.10.Dossiernaam: AGBT - Statutenwijziging
Onderwerp: AGBT - Statutenwijziging - samenstelling raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

4/02/2003: Gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom

gemeentebedrijf Tremelo, afgekort AGB Tremelo werden goedgekeurd.

3/04/2003: Goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 4 februari 2003 door de Vlaamse

minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken.

19/05/2003: Publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad.

22/12/2016: GR-beslissing - AGBT - statutenwijziging - incorporatie verlies JR 2015

12/02/2018: Advies CBS  - AGBT Samenstelling raad van bestuur

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur.

De huidige statuten van het AGBT.

 

Advies

12/02/2019: gunstig advies van het CBS om de samenstelling van de raad van bestuur te laten overeenstemmen met de samenstelling van de gemeenteraad

 

Argumentatie

Artikel 235 van het Decreet Lokaal Bestuur regelt de samenstelling van de raad van bestuur van een autonoom gemeentebedrijf.  § 3. van dit artikel bepaalt dat de gemeenteraad er kan voor kiezen alle leden van de gemeenteraad te benoemen als lid van de raad van bestuur.   In dat geval is paragraaf 2, eerste lid, niet van toepassing en mogen er geen presentiegelden worden toegekend voor de vergaderingen van de raad van bestuur

Vanuit het schepencollege is er het voorstel om :

1) De huidige statuten van de raad van bestuur in die zin aan te passen en de raad van bestuur gelijk te stellen met de en de vergaderingen waarbij elk orgaan dan op hetzelfde tijdstip vaak gelijklopende besluiten kan nemen. 

2) Te kiezen voor directiecomité = College van Burgemeester en Schepenen aangevuld met een externe deskundige met raadgevende stem.  Voordeel is éénheid van aansturing, minder vergaderen om te vergaderen waarbij elk orgaan dan op elk moment vaak gelijklopende besluiten kan nemen.

 

BESLUIT

16 stemmen voor: Bert De Wit, Bertrand Eraly, Diane Willems, Theo Smets, Joachim De Buyser, Nele De Preter, Jamin Desaever, Katrien van Gilse, Alain Verschaeren, Nadia Van Beughem, Nick De Rijck, Jolien Wittemans, Werner Van Nuffelen, Christoph Torfs, Petra Vreys en Jan Van Herck

7 stemmen tegen: Paul Dams, Elynn Van Uffel, Diana Van Leemputten, Marc Verlinden, Johan Van Lier, Joris Heremans en Kimberly Dockx

 

ARTIKEL 1

 

HOOFDSTUK II ORGANEN - Afdeling 2 - Raad van bestuur - art. 10 Samenstelling wordt geschrapt in de statuten en vervangen door : De raad van bestuur wordt gelijkgesteld met de voltallige gemeenteraad.

 

ARTIKEL 2

 

De gecoördineerde statuten luiden als volgt:

 

“STATUTEN AGB TREMELO

 

HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN

 

Art. 1 Rechtsvorm en naam

Het "AGB Tremelo" is een autonoom gemeentebedrijf met rechtspersoonlijkheid opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Tremelo (hierna de “gemeente”) van 04 februari 2003. Het wordt hieronder "het bedrijf' genoemd.

 

Art. 2 Wettelijk kader

Het bedrijf is onderworpen aan de artikelen 263 quater, 263novies 263decies van de Nieuwe Gemeentewet d.d. 1 februari 2008, aan de art. 225 tot en met 234, 235 (uitgezonderd de bepalingen over de externe auditcommissie), 235 tot en met 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244 en 326 tot en met 335 van het Decreet Lokaal Bestuur d.d. 22 december 2017, aan de andere toepasselijke wetten, decreten en besluiten, en aan deze statuten voor zover zij niet van voornoemde regelen afwijken.

 

Art. 3 Statutenwijzigingen

De wijzigingen in de statuten worden aangebracht bij beslissing van de gemeenteraad, op voorstel of na advies van de raad van bestuur van het bedrijf.

De beslissing van de gemeenteraad tot wijziging van de statuten wordt, samen met bijbehorende documenten waaronder het voorstel of het advies van de raad van bestuur, binnen dertig (30) dagen aan de Vlaamse Regering verzonden. Binnen honderd (100) dagen na verzending keurt de Vlaamse Regering de wijzigingsbeslissing al dan niet goed. Als die termijn verstrijkt zonder dat de Vlaamse Regering een beslissing genomen en verzonden heeft aan de gemeente, dan wordt de goedkeuring geacht te zijn verleend.

De statutenwijzigingen worden op dezelfde wijze als de oprichtingsbeslissing en de statuten neergelegd en bekendgemaakt. Een volledig gecoördineerde tekst van de statuten wordt ter inzage neergelegd op het secretariaat van de gemeente en van het bedrijf.

 

Art. 4 Zetel

De zetel van het bedrijf is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente, Veldonkstraat 1, 3120 Tremelo.

 

Art. 5 Doel, activiteiten en bevoegdheden

§1. Het bedrijf heeft als doel het beheer, de exploitatie, de rendabilisering en de valorisering van het patrimonium behorend tot het openbaar en het privaat domein waarvan het eigenaar is of waarop het, ongeacht de rechtstechniek, door de gemeente een beheers- of gebruiksrecht wordt toegekend, evenals de exploitatie van infrastructuren bestemd voor culturele, sportieve of toeristische activiteiten of voor ontspanning, voor het onderwijs, voor sociale, wetenschappelijke of verzorgende activiteiten.

§2 Meer in het algemeen kan het bedrijf alle handelingen en verrichtingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar doel of die van aard zijn dat ze de verwezenlijking of ontwikkeling ervan kunnen bevorderen of daartoe kunnen bijdragen, één en ander in de meest ruime zin van het woord te verstaan.

§3 Het bedrijf mag, binnen de grenzen van haar doel, vrij beslissen over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van haar lichamelijke en onlichamelijke goederen, de vestiging of de opheffing van de zakelijke en/of persoonlijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissingen en over hun financiering.

Het bedrijf mag gebruik maken van alle rechtstechnieken, waaronder de vestiging en de opheffing van zakelijke en persoonlijke rechten, de verlening en beëindiging van concessies, en het uitgeven en verhandelen van vastgoedcertificaten en andere effecten.

Het bedrijf kan, na machtiging door de Vlaamse regering, in eigen naam en voor eigen rekening overgaan tot de onteigeningen die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van zijn doelstellingen.

Het bedrijf kan op voorwaarde van bijzondere en omstandige motivering, zakelijke rechten vestigen op de onroerende goederen die behoren tot het openbaar domein, voor zover de gevestigde zakelijke rechten niet kennelijk onverenigbaar zijn met de bestemming van deze goederen.

Het bedrijf is bevoegd voor de affectaties en de desaffectaties van alle goederen waarvan het eigenaar is. Binnen de grenzen van haar doel kan het bedrijf met betrekking tot de eigen goederen en de goederen van de gemeente optreden als bemiddelaar met het oog op de verkoop, aankoop, ruil, verhuring of afstand van onroerende goederen, en roerende rechten of handelsfondsen, instaan voor het beheer van onroerende goederen of van onroerende rechten, en het "syndicusschap" van onroerende goederen in mede-eigendom uitoefenen.

Het bedrijf, de leden van haar organen, haar personeel en haar andere vertegenwoordigers zijn daarbij niet onderworpen aan de regelgeving tot bescherming van de beroepstitel en de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar.

 

Art. 6 Participaties

§1 Het bedrijf kan andere rechtspersonen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen, voorzover dat past in zijn opdrachten. De oprichting, deelname of vertegenwoordiging mag geen speculatieve oogmerken nastreven en gebeurt in overeenstemming met het gelijkheidsbeginsel, de regelgeving inzake mededinging en staatssteun en de voorwaarden, bepaald in de beheersovereenkomst. De beslissing tot oprichting, deelname of vertegenwoordiging toont aan dat aan de voormelde voorwaarden is voldaan.

§2 De deelname is onderworpen aan de voorwaarde dat aan het bedrijf minstens een mandaat van bestuurder wordt toegekend.

§3 De beslissing tot oprichting, deelname of vertegenwoordiging wordt binnen dertig (30) dagen aan de Vlaamse Regering verzonden. Tot de oprichting, deelname of vertegenwoordiging kan pas worden overgegaan nadat de beslissing hiertoe werd goedgekeurd. Binnen honderd (100) dagen na verzending keurt de Vlaamse Regering de beslissing al dan niet goed. Als die termijn verstrijkt zonder dat de Vlaamse Regering een beslissing heeft genomen en die beslissing heeft verzonden aan het autonoom gemeentebedrijf, dan wordt de goedkeuring geacht te zijn verleend.

 

Art. 7 Rechtspersoonlijkheid en duur

Het bedrijf heeft rechtspersoonlijkheid verkregen op de dag van de oprichtingsbeslissing in de zin van artikel 232 van het Gemeentedecreet d.d. 15 juli 2005 (nu artikel 231 van het Decreet Lokaal Bestuur d.d. 22 december 2017).

Het bedrijf werd opgericht voor onbepaalde duur.

 

Art. 8 Beleids- beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

§1. Na onderhandelingen sluit het bedrijf met de gemeente een beheersovereenkomst, die onder voorbehoud van de mogelijkheid tot verlenging, wijziging, schorsing en ontbinding wordt gesloten voor een periode die eindigt uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.

Als bij het verstrijken van de beheersovereenkomst geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden, wordt de bestaande overeenkomst van rechtswege verlengd. Als geen nieuwe beheersovereenkomst in werking is getreden binnen een jaar na deze verlenging, of als een beheersovereenkomst werd ontbonden of geschorst, kan de gemeente na overleg met het bedrijf voorlopige regels vaststellen inzake de in de beheersovereenkomst bedoelde aangelegenheden. Die voorlopige regels zullen als beheersovereenkomst gelden tot op het ogenblik dat een nieuwe beheersovereenkomst in werking treedt.

§2. De beheersovereenkomst en de uitvoering ervan worden jaarlijks geëvalueerd door de gemeenteraad. Hiertoe zal door de raad van bestuur een verslag omtrent de beheersovereenkomst worden opgemaakt.

Het bedrijf legt eveneens in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraden een evaluatieverslag voor aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheersovereenkomst, sinds de inwerkingtreding ervan. Dat verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen drie maanden uitspreekt.

§3. De beheersovereenkomst, evenals elke verlenging, wijziging, schorsing of ontbinding ervan, wordt verzonden aan de Vlaamse Regering en ter inzage neergelegd op het secretariaat van de gemeente en op het secretariaat van het bedrijf.

§4. De beheersovereenkomst regelt minstens volgende aangelegenheden:

concretisering van de doelstelling van het bedrijf en van de wijze waarop het bedrijf haar taken moet vervullen;

2°  toekenning van middelen voor eigen werking en voor uitvoering van de doelstellingen van het bedrijf;

het presentiegeld en de andere vergoedingen die in het kader van de bestuurlijke werking van het

bedrijf worden toegekend (conform de toekenningsvoorwaarden bepaald door de Vlaamse Regering);

de voorwaarden waaronder eigen inkomsten of andere financieringen mogen worden verworven en aangewend;

de wijze waarop de tariefstructuren en de tarieven voor de geleverde prestaties door de raad van bestuur worden vastgesteld en berekend;

de gedragsregels inzake dienstverlening door het bedrijf;

de voorwaarden waaronder het bedrijf andere personen kan oprichten, erin kan deelnemen of zich erin kan laten vertegenwoordigen;

de informatieverstrekking door het bedrijf aan de gemeente. Er wordt minstens voorzien in een jaarlijks budget en beleidsplan en meerjarenplan overeenkomstig artikel 249 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur;

de wijze waarop het bedrijf zal voorzien in een systeem van interne controle;

10°de maatregelen bij niet-naleving door de gemeente of het bedrijf van haar verbintenissen uit hoofde van de beheersovereenkomst en de bepalingen inzake beslechting van geschillen die rijzen bij de uitvoering van de beheersovereenkomst; en

11°de omstandigheden waarin en de wijze waarop de beheersovereenkomst kan worden verlengd, gewijzigd, geschorst en ontbonden.

§5. Naast deze beheersovereenkomst, kunnen het bedrijf en de gemeente één of meer concessie-, beleids-, samenwerkings- of andere overeenkomsten of convenanten sluiten met betrekking tot het onderling afstemmen van het beleid van de gemeente en dat van het bedrijf in de relevantebeleidsdomeinen en de ermee verbonden activiteiten. Omtrent het beheer van onroerende goederen kunnen het bedrijf en de gemeente één of meer lastgevingsovereenkomsten sluiten.

§6. De gemeenteraad kan aan het bedrijf middelen, infrastructuur of, mits naleving van de terzake geldende rechtspositieregeling en onverminderd de bepalingen van deze statuten, personeel ter beschikking stellen of overdragen.

§7. Het bedrijf onderhandelt en contracteert met alle bevoegde instanties zowel op internationaal, Europees, federaal, gemeenschaps-, gewestelijk, provinciaal, gemeentelijk en districtsniveau over investeringen, financiële tussenkomsten en alle andere aangelegenheden die zijn doelstellingen raken.

 

HOOFDSTUK II – ORGANEN

Afdeling 1 - Inleidende bepaling

 

Art. 9 Structuur en openbaarheid

Het bedrijf wordt bestuurd door een raad van bestuur en een directiecomité.

De vergaderingen van de raad van bestuur en het directiecomité zijn niet openbaar.

Het bedrijf is onderworpen aan dezelfde verplichtingen inzake formele motivering en openbaarheid van bestuur die gelden voor de gemeente.

 

Afdeling 2 - Raad van bestuur

 

Art. 10 Samenstelling

§1. - De raad van bestuur bestaat uit de voltallige gemeenteraad.

 

Art. 11 Duur en einde van de mandaten

§1. Na iedere vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige herbenoeming van de raad van bestuur van het bedrijf overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad in hun vervanging heeft voorzien.

Binnen de maand na de benoeming van de respectieve nieuwe leden wordt de raad van bestuur van het bedrijf samengeroepen.

 

Art. 12 Vergoedingen

De leden van de raad van bestuur oefenen hun mandaat onbezoldigd uit. (Decreet Lokaal Bestuur artikel 235 § 3)

 

Art. 13 Voorzitterschap

De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter en een ondervoorzitter die deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente en duidt een secretaris aan.

 

Art. 14 Vergaderingen

De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter telkens als de belangen van het bedrijf het vereisen en minstens twee maal per jaar.

Op verzoek van minstens vier bestuurders is de voorzitter verplicht de raad van bestuur bijeen te roepen.

De oproepingen vermelden plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden tenminste vier werkdagen voor de vergadering per brief, fax, elektronisch of op een andere schriftelijke wijze verzonden. De uitnodiging is, zo mogelijk, vergezeld van alle nuttige documenten.

 

Art. 15 Beraadslagingen

De raad van bestuur beraadslaagt op de zetel van het bedrijf of, indien de omstandigheden dit vereisen, op een andere plaats die wordt bepaald door de voorzitter.

De raad van bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter. Indien de voorzitter verhinderd is, wordt de raad van bestuur voorgezeten door de ondervoorzitter of, bij diens afwezigheid, door de oudste in leeftijd aanwezige bestuurder die deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen indien tenminste de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien dit quorum niet wordt bereikt, kan een nieuwe raad van bestuur bijeengeroepen worden met dezelfde agenda. Die zal geldig beraadslagen en beslissen indien tenminste twee bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

De tweede oproeping moet geschieden overeenkomstig de bepalingen van artikel 15 en er moet vermeld worden dat de oproeping voor de tweede maal geschiedt. Bovendien moet het derde lid van huidig artikel in de tweede oproeping woordelijk worden overgenomen.

De besluiten van de raad van bestuur worden bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen genomen. Onthoudingen en blanco en ongeldige stemmen worden niet bij de uitgebrachte stemmen geteld.

In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Bij ongeldige of geheime stemming wordt de beslissing verworpen.

Over punten die niet op de agenda werden vermeld, kan de raad van bestuur slechts geldig beraadslagen mits akkoord van twee derden van de aanwezige stemgerechtigde leden.

Ieder lid van de raad van bestuur heeft één stem.

De stemmingen gebeuren zoals het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad voorziet.

 

Art. 16 Verboden handelingen

Het is een bestuurder niet toegestaan om:

aanwezig te zijn bij de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarin hij een rechtstreeks belang heeft, hetzij persoonlijk, hetzij als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot, of bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod strekt niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot en met de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, ontslagen, afzettingen en schorsingen. Voor de toepassing van deze bepaling worden personen die een verklaring van wettelijke samenwoning als vermeld in artikel 1475 van het Burgerlijk Wetboek, hebben afgelegd, met echtgenoten gelijkgesteld;

rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst te sluiten, behoudens in geval van een schenking aan het bedrijf of de gemeente, of deel te nemen aan een opdracht voor aanneming van werken, leveringen of diensten, verkoop of aankoop ten behoeve van het bedrijf of de gemeente, behoudens in de gevallen waarbij de bestuurder een beroep doet op een door het bedrijf of de gemeente aangeboden dienstverlening en ten gevolge daarvan een overeenkomst aangaat.

rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris tegen betaling werkzaam te zijn in geschillen ten behoeve van het bedrijf. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken;

rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris werkzaam te zijn in geschillen ten behoeve van de tegenpartij van het bedrijf of ten behoeve van een personeelslid van het bedrijf aangaande beslissingen in verband met de tewerkstelling binnen het bedrijf. Dit verbod geldt met name ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de bestuurder werken.

 

Art. 17 Belangenconflicten

Onverminderd artikel 17 dient een bestuurder die een onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met een beslissing of een verrichting die tot de bevoegdheid behoort van de raad van bestuur, dat meedelen aan de andere bestuurders vooraleer de raad van bestuur hieromtrent een besluit neemt.

Zijn verklaring, alsook de rechtvaardigingsgronden betreffende voornoemd strijdig belang moeten worden opgenomen in de notulen van de raad van bestuur die de beslissing neemt. De betrokken bestuurder moet tevens de commissaris(sen) van dit strijdig belang op de hoogte brengen.

De raad van bestuur omschrijft in de notulen de aard van de in het eerste lid bedoelde beslissing of verrichting en verantwoordt het genomen besluit. Ook de vermogensrechtelijke gevolgen ervan voor het bedrijf moeten in de notulen worden vermeld.

Voornoemde regeling is niet van toepassing wanneer de beslissingen van de raad van bestuur betrekking hebben op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Dit artikel doet geen afbreuk aan de gelding van andere bepalingen betreffende de belangenvermenging in hoofde van bestuurders en met openbare diensten belaste personen, zoals onder meer artikel 245 van het Strafwetboek.

 

Art. 18 Notulen

De beraadslagingen en beslissingen van de raad van bestuur en het directiecomité worden vastgelegd in notulen die door de secretaris worden opgesteld en door de voorzitter en secretaris worden ondertekend.

De notulen van de vergaderingen van de raad van bestuur worden meegestuurd met de uitnodiging voor de volgende vergadering waar ze ter goedkeuring worden voorgelegd.

Onverminderd de regelgeving inzake de openbaarheid van bestuur worden de gedetailleerde notulen met bijgevoegd stemgedrag van de individuele leden van de raad van bestuur en alle documenten waarnaar verwezen wordt in de notulen ter inzage neergelegd op het secretariaat van de gemeente, alsook elektronisch ter beschikking gesteld.

De afschriften of uittreksels, in rechte of anderszins voor te leggen, worden ondertekend door de secretaris. Deze bevoegdheid kan worden opgedragen aan een lasthebber.

 

Art. 19 Bevoegdheden

De raad van bestuur is gemachtigd om alle nuttige of noodzakelijke handelingen te verrichten om de doelstellingen van het bedrijf te verwezenlijken.

De raad van bestuur is bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk bij decreet, in de statuten of in de beheersovereenkomst aan de gemeenteraad is voorbehouden. Telkens indien de gemeenteraad de raad van bestuur daartoe verzoekt, brengt de raad van bestuur verslag uit over alle of sommige activiteiten van het bedrijf, conform de beheersovereenkomst bedoeld in artikel 8 van de statuten.

De raad van bestuur is bevoegd om binnen de perken van de statuten zijn werking nader te regelen in een reglement van inwendige orde.

 

Art. 20 Aansprakelijkheid - kwijting

De bestuurders zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het bedrijf.

De bestuurders zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur. Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden de bestuurders van die aansprakelijkheid ontheven als hun geen schuld kan worden verweten en als zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de gemeenteraad binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.

Jaarlijks beslist de gemeenteraad over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het bedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rekeningen of in de rapportering betreffende de uitvoering van de beheersovereenkomst.

 

Afdeling 3 - Directiecomité

 

Art. 21 Inleidende bepaling

De raad van bestuur kan het dagelijkse bestuur van het bedrijf, de vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur en de voorbereiding en uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur delegeren aan een directiecomité. De raad van bestuur houdt toezicht op het door het directiecomité uitgestippelde dagelijkse beleid en behoudt zich te allen tijd het recht voor om de door haar gedelegeerde bevoegdheden te herroepen.

 

Art. 22 Samenstelling

Het directiecomité is samengesteld uit het voltallige college van burgemeester en schepenen.

De mogelijkheid wordt voorzien om een extern deskundige met raadgevende stem toe te voegen.

Het directiecomité duidt onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter aan.

 

Art. 23 Benoeming – schorsing - ontslag - bezoldiging

De raad van bestuur benoemt, schorst en ontslaat de leden van het directiecomité en bepaalt voorts de duur van hun benoeming, hun bezoldiging en de voorwaarden van hun aanstelling.

In elk geval neemt het mandaat van lid van het directiecomité een einde op de eerste vergadering van de raad van bestuur die volgt op de installatie van een nieuwe gemeenteraad.

De leden van het directiecomité oefenen hun mandaat onbezoldigd uit. mstig de modaliteiten die door de Vlaamse Regering worden bepaald.

 

Art. 24 Hoedanigheid

De leden van het directiecomité zijn uit hoofde van hun mandaat niet automatisch als lid van de raad van bestuur aan te merken.

De leden van het directiecomité hebben echter wel het recht om de vergaderingen van de raad van bestuur bij te wonen met raadgevende stem, maar zij hebben geen stemrecht binnen de raad van bestuur.

De voorzitter van de RVB kan de vergaderingen van het directiecomité bijwonen met raadgevende stem.

Het voorgaande belet niet dat de persoon die door de raad van bestuur benoemd wordt als lid van het directiecomité, daarnaast afzonderlijk ook door de Vlaamse Regering benoemd wordt als lid van de raad van bestuur. In dat geval zal deze persoon in zijn hoedanigheid van lid van de raad van bestuur wel stemrecht hebben binnen de raad van bestuur.

 

Art. 25 - Bevoegdheidsdelegatie

Het directiecomité is belast met het dagelijks bestuur, met de vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur en met de uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur.

Het directiecomité is daarenboven bevoegd voor alle materies die door de raad van bestuur worden gedelegeerd.

De raad van bestuur kan in voorkomend geval de inhoud en uitoefening van de bevoegdheden van het directiecomité nader concretiseren.

Dit kan echter niet voor:

-het vaststellen van tariefreglementen;

-het beslissen over (het al dan niet nemen van) participaties;

-het vaststellen van het reglement van inwendige orde van de raad van bestuur;

-het vaststellen van het statuut van het personeel;

-het afsluiten van beleids-, beheers- en samenwerkingsovereenkomsten;

-het vaststellen van het budget, de jaarrekening, het ondememings- of meerjarenplan of andere beleidsrapporten.

Het directiecomité is gerechtigd om de haar toevertrouwde bevoegdheden verder te delegeren aan haar voorzitter en aan de personeelsleden van het bedrijf of van de gemeente.

 

Art. 26 Voorzitterschap

Het directiecomité wordt voorgezeten door de voorzitter. Indien de voorzitter en de ondervoorzitter verhinderd zijn, wordt het directiecomité voorgezeten door een lid van het directiecomité die door de voorzitter daartoe wordt aangeduid. Indien geen vervangende voorzitter werd aangeduid door de voorzitter zit het oudste aanwezige lid van het directiecomité de vergadering voor.

 

Art. 27 Beraadslagingen

Het directiecomité vergadert telkens wanneer de aangelegenheden die onder haar bevoegdheden vallen dit vereisen. Het directiecomité wordt door de voorzitter of op verzoek van twee leden bijeengeroepen.

Het directiecomité beraadslaagt op de zetel van het bedrijf of, indien de omstandigheden dit vereisen, op een andere plaats zoals wordt bepaald door de voorzitter.

De besluiten van het directiecomité worden genomen bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen. In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend. Bij ongeldige of geheime stemming wordt de beslissing verworpen.

De regels inzake verboden handelingen en belangenconflicten voor de leden van de raad van bestuur, vastgelegd in de artikelen 16 en 17, zijn mutatis mutandis van toepassing op de leden van het directiecomité.

Het directiecomité is bevoegd om binnen de perken van de statuten zijn werking nader te regelen in een reglement van inwendige orde.

 

Art. 28 Aansprakelijkheid – kwijting

Het directiecomité is verantwoording verschuldigd aan de raad van bestuur. Het verschaft de raad van bestuur in formatie over zijn beslissingen en licht hem in over al zijn handelingen.

De leden van het directiecomité zijn niet persoonlijk gebonden door de verbintenissen van het bedrijf.

De leden van het directiecomité zijn aansprakelijk zonder hoofdelijkheid voor de tekortkomingen in de normale uitoefening van hun bestuur. Ten aanzien van de overtredingen waaraan zij geen deel hebben gehad, worden de leden van het directiecomité van die aansprakelijkheid ontheven als hun geen schuld kan worden verweten en als zij die overtredingen hebben aangeklaagd bij de raad van bestuur binnen een maand nadat zij er kennis van hebben gekregen.

Jaarlijks beslist de raad van bestuur over de aan de leden van het directiecomité te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Die kwijting is alleen rechtsgeldig als de ware toestand van het bedrijf niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de rapportering.

Afdeling 4 Vertegenwoordiging

 

Art. 29 Vertegenwoordiging

Het bedrijf wordt ten overstaan van derden, zowel in als buiten rechte (als eiser of als verweerder), geldig vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter.

Binnen de grenzen van het dagelijks bestuur wordt het bedrijf geldig vertegenwoordigd door de voorzitter van het directiecomité, bij diens afwezigheid de ondervoorzitter.

Het bedrijf kan eveneens geldig worden vertegenwoordigd door bijzondere lasthebbers, binnen de grenzen van hun mandaat.

 

HOOFDSTUK III - PERSONEEL

 

Art. 30 Personeel

De raad van bestuur is bevoegd voor het aanwerven van personeel en stelt het personeelsstatuut vast.

De overeenstemmende rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van toepassing op het personeel van het bedrijf. Het bedrijf stelt de afwijkingen op deze rechtspositieregeling vast, voor zover het specifieke karakter van het bedrijf dat verantwoordt. Het bedrijf bepaalt de rechtspositieregeling van de betrekkingen die niet bestaan binnen de gemeente.

Aan geen enkel personeelslid van het bedrijf kan een jaarsalaris worden toegekend dat gelijk of hoger is dan het jaarsalaris van de gemeentesecretaris van de overeenkomstige gemeente.

Wanneer de raad van bestuur beslist tot contractuele aanwervingen, stelt zij in dit geval het arbeidsreglement en de algemene voorwaarden van de arbeidsovereenkomsten vast.

De gemeente kan binnen wettelijke grenzen  personeel ter beschikking stellen aan het bedrijf.

 

HOOFDSTUK IV - FINANCIEN EN FINANCIELE CONTROLE

 

Art. 30bis Kapitaal

 

Het geplaatste maatschappelijke en statutaire kapitaal van het bedrijf bedraagt 44.076,87 euro.

 

Het bedrag van het geplaatste maatschappelijke en statutaire kapitaal stemt overeen met de netto-inbrengwaarde van de in te brengen vermogensbestanddelen.

 

De inbreng van de onroerende goederen gebeurt bij middel van authentieke akte.

Behoudens in het kader van een ontbinding van het bedrijf kan het kapitaal noch geheel noch gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, worden vervreemd, uitgekeerd of overgedragen. Een vermindering van het kapitaal is enkel mogelijk om exploitatieverliezen, minderwaarden of (duurzame) waardeverminderingen te compenseren.

 

Art. 31  Budget - boekhouding - jaarrekening

§1. Voor ieder boekjaar (i.e. kalenderjaar) maakt het bedrijf een budget op overeenkomstig de regels die krachtens artikelen 149, 150, 151, § 1, § 2, eerste lid, § 3 en § 4 en 179 van het Gemeentedecreet d.d. 15 juli 2005 worden gesteld voor het budget van de gemeente.

§2. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 253, 260 en 275 van het Decreet Lokaal Bestuur worden gesteld voor de boekhouding en de jaarrekening van de gemeente.

§3. Het bedrijf doet uiterlijk op 31 december van ieder jaar de nodige opnemingen, verificaties, opzoekingen en waarderingen om de inventaris op te maken van al de bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van het bedrijf, van welke aard ook.

§4. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur.

§5. De raad van bestuur stelt de jaarrekening vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 31 mei de jaarrekening van het voorbije boekjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

De jaarrekening omvat de balans, de exploitatierekening en de winst- en verliesrekening, op 31 december van ieder jaar afgesloten.

§6.  De raad van bestuur stelt het budget vast en legt jaarlijks en uiterlijk op 31 oktober het budget van het volgende boekjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

Art. 32 Controle op de financiële toestand - goedkeuring van de jaarrekening

§ 1. De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening van het bedrijf wordt uitgeoefend door één of meer commissarissen. Die commissarissen zijn erkende bedrijfsrevisoren en worden benoemd door de gemeenteraad. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

§ 2. Als de raad van bestuur bezwaren heeft tegen bepaalde verrichtingen, formuleert hij een advies over de aansprakelijkheid van de actoren die betrokken zijn bij die verrichtingen. Dat advies wordt als bijlage bij de jaarrekening gevoegd. Een afschrift van dat advies wordt bezorgd aan de betrokken actoren.

Een afschrift van de overeenkomstig dit artikel vastgestelde jaarrekening wordt binnen twintig dagen bezorgd aan de gemeenteraad.

§ 3. De gemeenteraad keurt de jaarrekening goed aan de hand van het verslag van de commissaris of commissarissen, vermeld in paragraaf 1.

Als de gemeenteraad geen besluit verzonden heeft aan het bedrijf binnen een termijn van vijftig (50) dagen die ingaat op de derde dag die volgt op de verzending van de jaarrekening aan de gemeenteraad, wordt hij geacht de jaarrekening goed te keuren.

§ 4. De raad van bestuur kan bij de Vlaamse Regering gemotiveerd beroep instellen tegen het besluit van de gemeenteraad tot niet-goedkeuring van de jaarrekening.

Het beroep moet worden ingediend binnen een termijn van dertig (30) dagen die ingaat op de derde dag die volgt op de verzending van het betwiste besluit. De Vlaamse Regering spreekt zich over het ingestelde beroep uit binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de derde dag die volgt op de verzending van het beroep. Als de Vlaamse Regering binnen die termijn geen beslissing heeft verzonden, wordt ze geacht in te stemmen met het besluit van de gemeenteraad.

 

Art. 33 Bezoldiging commissaris

De bezoldiging van de commissaris(sen) wordt bepaald door de gemeenteraad.

 

Art. 34 Duur van het mandaat van commissaris

Een commissaris wordt benoemd voor een hernieuwbare termijn van drie jaar.

Op straffe van schadevergoeding kan een commissaris tijdens zijn opdracht alleen om wettige redenen door de gemeenteraad worden ontslagen.

De commissarissen mag op elk ogenblik en zonder enige opzegtermijn ontslag nemen wanneer hij gewichtige persoonlijke redenen heeft.

 

HOOFDSTUK V - SLOTBEPALINGEN

 

Art. 35 Diversen

§1. De raad van bestuur beslist vrij over de omvang, de technieken en de voorwaarden van zijn externe financiering binnen de grenzen gesteld in de statuten en de beheersovereenkomst.

Het bedrijf kan onder meer toelagen, giften en legaten ontvangen en leningen aangaan binnen de grenzen gesteld in de statuten en de beheersovereenkomst.

§2. Het bedrijf stelt de tarieven en de tariefstructuren voor de door het bedrijf geleverde prestaties vast binnen de grenzen van de in de beheersovereenkomst bepaalde grondregelen inzake tarifering. De maximumtarieven of de formules voor hun berekening die niet in de beheersovereenkomst zijn geregeld, worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Art. 36 Ontbinding en vereffening

§1. De gemeenteraad kan steeds beslissen om tot ontbinding en vereffening van het bedrijf over te gaan.

In de beslissing tot ontbinding wijst de gemeenteraad de vereffenaars aan. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.

§2. Het personeel in statutair dienstverband van het ontbonden bedrijf wordt overgenomen door de gemeente.

De gemeente waarborgt de rechten die het bedrijf op het ogenblik van ontbinding voor het overgenomen personeel had vastgesteld.

§3. De rechten en verplichtingen van het ontbonden bedrijf worden overgenomen door de gemeente.

§4. In afwijking van §2 en §3 kan de gemeenteraad in het ontbindingsbesluit de personeelsleden, die daarmee moeten instemmen, en de rechten en verplichtingen aanwijzen die overgenomen worden door de overnemer of de overnemers van de activiteiten van het bedrijf.”

 

 

ARTIKEL 3

Dit besluit wordt overgemaakt aan het AGBT en aan de toezichthoudende overheid zoals voorzien in artikel 233 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling Vrije Tijd

 

Vrije Tijd

P.13.Dossiernaam: Afrekening VZW VTT 2018
Onderwerp: Afrekening VZW Vrije Tijd Tremelo 2018

 

Juridische grond

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de oprichting en de statuten van een EVA VZW

Vrije Tijd Tremelo werd goedgekeurd.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de samenwerkingsovereenkomst tussen de

gemeente Tremelo en de EVA VZW VTT werd goedgekeurd.

19 december 2013: gemeenteraadsbeslissing waarin de algemene vergadering van de VZW VTT

werd samengesteld.

27 februari 2014: gemeenteraadsbeslissing waarin de aanstelling van de raad van bestuur van de

VZW VTT werd goedgekeurd.

4 februari 2019: goedkeuring van de afrekening 2018 in de algemene vergadering van de VZW VTT

 

Advies

De Algemene vergadering VZW VTT geeft een positief advies over de de afrekening 2018 van de VZW VTT.

 

Argumentatie

In het begin van elk kalenderjaar dient er een afrekening voorgelegd te worden van het afgelopen jaar.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De gemeenteraad keurt de rekening 2018 van de VZW VTT goed met als resultaat:

Beginsaldo 1/01/2018: € 13.875,52

Eindsaldo op 31/12/2018: € 14.401,58

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist dat de VZW VTT € 14.401,58 terug stort aan de gemeente.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.14.Dossiernaam: EcoWerf BAV 20.03.2019 (1)
Onderwerp: Aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen.

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant;

 

Feiten en context

21 december 2018: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die doorgaat 20 maart 2018, met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet;

Het decreet voor het lokaal bestuur van 22.12.2017;

De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 21 november 2018;

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient voor de algemene vergaderingen van EcoWerf voor de periode van de nieuwe legislatuur, een gemeenteraadslid als vertegenwoordiger van de gemeente aan te duiden, alsook een plaatsvervanger.

Gemeenteraadslid Kris Torfs wordt voorgedragen als vertegenwoordiger en schepen Diane Willems wordt voorgedragen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

BESLUIT

Kris Torfs

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

Diane Willems

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

 

Art. 1:

De heer Kris Torfs wordt aangesteld als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 2:

Mevrouw Diane Willems wordt aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 3:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

- de gemeentelijke afgevaardigde

- EcoWerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links Brief BAV EcoWerf met bijlagen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.15.Dossiernaam: EcoWerf BAV 20.03.2019 (2)
Onderwerp: Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant;

 

Feiten en context

21 december 2018: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die doorgaat 20 maart 2018, met bijhorende agenda en bijlagen.

9 januari 2019: brief ter aanvulling van de uitnodiging met een extra agendapunt (5. Benoeming van de leden van het algemeen comité) en de bijhorende bijlagen.

 

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet;

Het decreet voor het lokaal bestuur van 22.12.2017;

De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 21 november 2018;

 

Argumentatie

De gemeenteraadsbeslissing van heden tot aanstelling van Kris Torfs en Diane Willems als vaste vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van EcoWerf;

De agenda voor de bijzondere algemene vergadering van 20 maart 2019 bevat volgende punten:

1. Aanstelling bureau van de bijzondere algemene vergadering

2. Goedkeuring verslag van de buitengewone en bijzondere algemene vergadering van 21 november 2018

3. Benoeming van de bestuurders van EcoWerf voor een periode van zes jaar

4. Benoeming van de bestuurders met raadgevende stem voor een periode van zes jaar

5. Benoeming van de vertegenwoordiger en plaatsvervanger(s) voor het algemeen comité van EcoWerf.

 

BESLUIT

eenparig

 

Art. 1:

De heer Kris Torfs wordt gemandateerd om de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant van 20 maart 2019, goed te keuren.

 

Art. 2:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

- de gemeentelijke afgevaardigde

- EcoWerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links Brief aangepaste dagorde.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.16.Dossiernaam: EcoWerf (3)
Onderwerp: Aanduiding van een bestuurder voor de raad van bestuur (cluster met Keerbergen)

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant;

 

Feiten en context

21 december 2018: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die doorgaat 20 maart 2018, met bijhorende agenda en bijlagen.

Binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de gemeenteraadsverkiezingen een algemene vergadering wordt bijeengeroepen waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan;

 

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet;

Het decreet voor het lokaal bestuur van 22.12.2017;

De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 21 november 2018;

 

Argumentatie

Een bestuurder voor de cluster met Keerbergen dient afgevaardigd te worden.

Voorgesteld wordt schepen Petra Vreys af te vaardigen voor de periode van 01.01.2022 tot 31.12.2024.

Voordien zal de gemeente Keerbergen schepen Claire Segers afvaardigen voor de periode vanaf heden tot 31.12.2021.

 

BESLUIT

Petra Vreys

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

akkoord schepen uit Keerbergen

eenparig

 

Art. 1:

Mevrouw Petra Vreys, Schepen, wordt, vanaf 01.01.2022 tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, voorgedragen als vertegenwoordiger van de cluster van gemeenten Tremelo en Keerbergen in de raad van bestuur van EcoWerf Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 2:

De gemeente gaat akkoord dat mevrouw Claire Segers, schepen uit de gemeente Keerbergen, vanaf heden tot 31.12.2021, de cluster van gemeenten Tremelo en Keerbergen vertegenwoordigt in de raad van bestuur van de intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 3:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

- de gemeentelijke afgevaardigde

- EcoWerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links Brief aangepaste dagorde.pdf Download
Brief BAV EcoWerf met bijlagen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.17.Dossiernaam: EcoWerf (4)
Onderwerp: Aanduiding van een bestuurder met raadgevende stem voor de raad van bestuur

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Feiten en context

21 december 2018: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die doorgaat 20 maart 2018, met bijhorende agenda en bijlagen.

Binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de gemeenteraadsverkiezingen een algemene vergadering wordt bijeengeroepen waarbij tot de algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan;

 

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet;

Het decreet voor het lokaal bestuur van 22.12.2017;

De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 21 november 2018;

 

Argumentatie

De statuten van EcoWerf voorzien in de aanstelling van twee bestuursleden met raadgevende stem.

De gemeenten die geen rechtstreekse vertegenwoordiger hebben in de raad van bestuur kunnen er één aanduiden.

Deze wordt gekozen uit de leden van de oppositie.

De gemeente wenst over te gaan tot de afvaardiging van een bestuurder met raadgevende stem voor een periode van drie jaar.

 

BESLUIT

Joris Heremans

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

Katrien van Gilse

Na geheime stemming:

1 stem voor

22 stemmen tegen

 

Art. 1:

De heer Joris Heremans, Kruisstraat 30 / 1.01 - 3120 Tremelo, jorisheremans@hotmail.com aan te stellen als bestuurder met raadgevende stem van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 2:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

- de gemeentelijke afgevaardigde

- EcoWerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links Brief aangepaste dagorde.pdf Download
Brief BAV EcoWerf met bijlagen.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.18.Dossiernaam: EcoWerf (5)
Onderwerp: Aanstelling van een vertegenwoordiger en diens plaatsvervanger(s) voor het algemeen comité

 

Voorgeschiedenis

Deelname van de gemeente Tremelo aan de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Feiten en context

21 december 2018: de gemeente Tremelo wordt per aangetekend schrijven uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die doorgaat 20 maart 2018, met bijhorende agenda en bijlagen.

9 januari 2019: brief ter aanvulling van de uitnodiging met bijlagen, met als extra agendapunt de benoeming van de leden van het algemeen comité.

 

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet;

Het decreet voor het lokaal bestuur van 22.12.2017;

De statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 21 november 2018.

 

Argumentatie

Aangezien voor het algemeen comité van EcoWerf voor de periode van de nieuwe legislatuur de schepen van omgeving als vertegenwoordiger van de gemeente moet aangeduid worden, alsook één of meerdere plaatsvervangers, mandataris of ambtenaar.

Voorgesteld wordt schepen Nick De Rijck als vertegenwoordiger, schepen Petra Vreys als plaatsvervangend vertegenwoordiger en schepen Diane Willems als tweede plaatsvervangende vertegenwoordiger.

 

BESLUIT

Nick De Rijck

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

Petra Vreys

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

Diane Willems

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

 

Art. 1:

De heer Nick De Rijck, schepen, wordt aangesteld als vertegenwoordiger voor het algemeen comité van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 2:

Mevrouw Petra Vreys, schepen, wordt aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor het algemeen comité van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 3:

Mevrouw Diane Willems, schepen, wordt aangesteld als tweede plaatsvervangend vertegenwoordiger voor het algemeen comité van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant.

 

Art. 4:

Deze beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

- de gemeentelijke afgevaardigde

- EcoWerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links Brief aangepaste dagorde.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.19.Dossiernaam: Fluvius (1)
Onderwerp: Voordracht van een kandidaat - bestuurder

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vanaf 29 maart 2019 aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius.

 

Juridische grond

Overeenkomstig artikel 17 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging onmiddellijk na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;

Overeenkomstig artikel 17, derde alinea, van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om maximaal 6 bestuurders, namelijk 3 namens de deelnemende gemeenten van de provincie Limburg en telkens 1 namens de deelnemende gemeenten van respectievelijk de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen voor te dragen;

Het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur is beperkt tot zes (6);

Het moet om ‘onafhankelijke bestuurders’ gaan in de zin van artikel 1.1.1 §2 74° en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn;

Decreet over het lokaal bestuur

 

Argumentatie

De heer Jamin Desaever, gemeenteraadslid, wordt voorgesteld als kandidaat - bestuurder.

 

BESLUIT

Jamin Desaever

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

 

Art. 1:

De heer Jamin Desaever, gemeenteraadslid, voor te dragen als kandidaat - bestuurder.

 

Art. 2:

De kandidaat-bestuurder die binnen Fluvius System Operator namens PBE benoemd wordt in de Raad van Bestuur, ook voor te dragen als kandidaat-bestuurder van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf 29 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brief Fluvius.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.20.Dossiernaam: Fluvius (2)
Onderwerp: Voordracht van de vertegenwoordiger(s) op de  (buitengewone) algemene vergadering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is  vanaf 1 april 2019 aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

 

Juridische grond

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024;

De decretale en statutaire onverenigbaarheden gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-bestuurder mogen voorgedragen worden.

Decreet over het lokaal bestuur;

 

Argumentatie

Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen wordt burgemeester Bert De Wit voorgedragen als vertegenwoordiger en schepen Bertrand Eraly als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

BESLUIT

Bert De Wit

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stemmen blanco

Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stemmen blanco

agenda

eenparig

 

Art. 1:

De heer Bert De Wit, burgemeester, Bakelstraat 25 - 3128 Baal aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art. 2:

De heer Bertrand Eraly, schepen, Veldonkstraat 61 - 3120 Tremelo, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Art. 3:

De gemeentelijke vertegenwoordiger wordt gemandateerd om de agendapunten van de algemene vergadering van 29 maart 2019 van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, goed te keuren.

 

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brief Fluvius.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.21.Dossiernaam: Hofheide Crematorium A.V. 26.03.2019
Onderwerp: Aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergadering op dinsdag 26.03.2019

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

4 februari 2019: brief van IGS Hofheide, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 26 maart 2019 met volgende agenda:

1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering van 29 januari 2019

2. Goedkeuring statutenwijziging cf. ontwerp dat reeds aan de deelnemers werd overgemaakt voorafgaand aan de algemene vergadering van 29 januari 2019

3. Aanduiding van de bestuurders met stemrecht (15) en de bestuurder met raadgevende stem (1)

4 Vaststelling van het presentiegeld voor de bestuurders

5 Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt  herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

22 december 2017: Decreet lokaal bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient overeenkomstig de statuten voorafgaand aan elke algemene vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden met de vaststelling van het mandaat voor deze vertegenwoordiger.

Voorgedragen wordt schepen Nick De Rijck.

 

BESLUIT

agenda

eenparig

Nick De Rijck

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

De gemeenteraad besluit de agendapunten van de algemene vergadering van het crematorium Hofheide van 26 maart 2019, zoals hoger gesteld, goed te keuren.

 

Art. 2:

De gemeenteraad beslist, Nick De Rijck, schepen, aan te wijzen als gemeentelijke vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide op 26 maart 2019 en hem te mandateren om over de agendapunten te beraadslagen en te stemmen.

 

Art. 3:

Een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging voor crematoriumbeheer in het arrondissement Leuven "Hofheide", Jennekensstraat 5, 3221 Holsbeek (Nieuwrode), en aan de gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

Art. 4:

Deze beslissing wordt onderworpen aan het algemeen toezicht.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brieven Hofheide.pdf Download
verslag A.V. 29.01.2019.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.22.Dossiernaam: Hofheide Crematorium
Onderwerp: Aanduiding van een kandidaat Bestuurder (cluster met Keerbergen) en een kandidaat Bestuurder met raadgevende stem

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo in de IGS Hofheide.

 

Feiten en context

4 februari 2019: brief van IGS Hofheide, waarbij een algemene vergadering wordt samengeroepen op 26 maart 2019 met volgende agenda:

1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering van 29 januari 2019

2. Goedkeuring statutenwijziging cf. ontwerp dat reeds aan de deelnemers werd overgemaakt voorafgaand aan de algemene vergadering van 29 januari 2019

3. Aanduiding van de bestuurders met stemrecht (15) en de bestuurder met raadgevende stem (1)

4 Vaststelling van het presentiegeld voor de bestuurders

5 Varia

 

Juridische grond

6 juli 2001: art. 44 van het Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarbij de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Art. 29 van de statuten waarin ondermeer wordt bepaald: De deelnemers herhalen de benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de afgevaardigde voorafgaand aan elke algemene vergadering.

22 december 2017: Decreet lokaal bestuur.

 

Argumentatie

De gemeente Tremelo duidt één bestuurder met stemrecht aan in samenspraak met de gemeente Keerbergen. Er mag ook een bestuurder met raadgevende stem aangeduid worden.

De voorgedragen kandidaten gemeenteraadsleden zijn, Paul Dams, Nadia Van Beughem en Katrien van Gilse.

 

BESLUIT

Akkoord gemeenteraadslid van Keerbergen

eenparig

Paul Dams

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

 

Art. 1:

De gemeente gaat akkoord dat mevrouw Ann Schevenels, voorzitter gemeenteraad en titelvoerend burgemeester uit gemeente Keerbergen, tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, de cluster van gemeenten Tremelo en Keerbergen vertegenwoordigt in de raad van bestuur van Hofheide crematorium.

 

Art. 2:

De heer Paul Dams, gemeenteraadslid, wordt, tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, voorgedragen als bestuurder met raadgevende stem (oppositieraadslid) van de gemeente Tremelo in de raad van bestuur van Hofheide.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brieven Hofheide.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.23.Dossiernaam: IGO DIV - buit. alg. verg. 29 maart 2019
Onderwerp: Goedkeuring van de agenda, tot bepaling van de afgevaardigde en diens mandaat voor de algemene vergadering van 29.03.2019 én tot aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente Tremelo in de bestuursorganen (cluster met Keerbergen) van IGO div.

 

Voorgeschiedenis

24 januari 2004: Besluit van de gemeenteraad van Tremelo waarbij werd beslist akkoord te gaan met de oprichting van en deelname aan de dienstverlenende vereniging Igo;

 

Feiten en context

24 december 2018: de gemeente Tremelo wordt per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGO DIV op 29 maart 2019 in Bekkevoort, met bijhorende agenda en bijlagen.

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGO DIV bevat volgende punten:

1.Welkom

2.Goedkeuring verslag algemene vergadering 21-12-2018

3.Goedkeuring code van goed bestuur

4.Goedkeuring deontologische code

5.Benoeming van de leden van de raad van bestuur door de algemene vergadering van IGO

          Benoeming van de kandidaat-bestuurders van de (clusters van) gemeenten (15 bestuurders)

          Benoeming van bestuurders met raadgevende stem, voorgedragen door de gemeenten (maximum 5 bestuurders)

          Benoeming van de voorgedragen deskundigen (maximum 5 deskundigen)

6.Benoeming van de leden van het algemeen comité door de algemene vergadering van IGO

7.Varia.

 

Juridische grond

22 december 2017: het Decreet Lokaal Bestuur;

10 maart 2004: akte van oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;

Artikel 447 van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur dat bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen het mandaat van vertegenwoordiger op de algemene vergadering en dat van lid van één van de andere organen;

Artikel 33 van de statuten van de dienstverlenende vereniging IGO, dat bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden zij rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen die, krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.  Een deelnemer kan haar vertegenwoordiger voor de volledige legislatuur aanduiden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering door de bevoegde raad van de deelnemer gebeuren.

Artikel 16 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO waarin wordt bepaald dat de vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, door de algemene vergadering benoemd en door haar afzetbaar. De raad van bestuur telt 15 leden met volgende verdeling van de mandaten:

Eén bestuurder voor Aarschot.

Eén bestuurder voor Tienen.

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Rotselaar/Begijnendijk.

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Tremelo/Keerbergen

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Haacht/Boortmeerbeek

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Herent/Kortenberg

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Tervuren/Huldenberg

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bertem/Oud-Heverlee

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bierbeek/Boutersem

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Lubbeek/Holsbeek

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Hoegaarden/Landen

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Zoutleeuw/Linter

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Geetbets/Kortenaken/Glabbeek

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Bekkevoort/Tielt-Winge

Eén bestuurder voor de cluster van gemeenten Diest/Scherpenheuvel-Zichem

 

Enkel natuurlijke personen kunnen lid zijn van de raad van bestuur. Maximaal twee derden van de leden van de raad van bestuur zijn van hetzelfde geslacht. Indien het totaal van de door de gemeenten voorgedragen kandidaten niet beantwoordt aan deze voorwaarde, worden de voordrachten gerangschikt in volgorde van de datum van voordracht van de gemeenteraad. Voor de kandidaten die voorgedragen worden door meer dan één gemeente, geldt de datum van de voordracht door de gemeenteraad waarvan zij zelf deel uitmaken. De kandidaten die het maximum van twee derden van hetzelfde geslacht overschrijden, en die als laatsten zijn voorgedragen door hun gemeenteraad, worden niet aanvaard. De gemeenten die behoren tot de groep waaruit deze kandidaat is voorgedragen, worden verzocht een kandidaat van het andere geslacht voor te dragen.

 

Artikel 18 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO waarin wordt bepaald dat iedere deelnemende gemeente het recht heeft, tot lid van de raad van bestuur met raadgevende stem, een gemeenteraadslid aan te duiden, verkozen op de lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en deze aanduiding voor te leggen aan de algemene vergadering die overgaat tot de samenstelling van de raad van bestuur na algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

 

Volgens artikel 442, §1, 1° van het decreet van 22 december 2017 houdende het lokaal bestuur en gelet op artikel 31 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO, kan een algemeen comité opgericht worden dat de verbinding tussen de raad van bestuur en de algemene vergadering vormt. Elke deelnemer heeft 1 lid in het algemeen comité. Voor elke gemeente is de schepen verantwoordelijk voor welzijn/lokaal sociaal beleid, de schepen verantwoordelijk voor omgeving óf een door hen aangeduide vertegenwoordiger, verkozene of ambtenaar, lid. Voor de OCMW’s en andere leden van de vereniging wordt het lid van het algemeen comité bij geheime stemming benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers. De voorzitter en de ondervoorzitters van de raad van bestuur maken ambtshalve deel uit van het algemeen comité.

 

Gelet op artikel 21 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO waarin wordt bepaald dat het mandaat van bestuurder zes jaar duurt en eindigt na de algemene vergadering die overgaat tot vernieuwing van de raad van bestuur binnen de eerste 3 maanden van het jaar volgend op de algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

 

Advies

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en eveneens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

Gemeenteraadslid Kris Torfs voor te dragen als afgevaardigde voor de buitengewone algemene vergadering van 29 maart 2019.

Schepen Petra Vreys voor te dragen als bestuurder , zij zal de eerste 3 jaar zetelen, nadien neemt iemand van Keerbergen dit over.

Schepen Jan Van Herck wordt voorgedragen als lid van het algemeen comité van de intergemeentelijke vereniging IGO.

 

BESLUIT

agenda

eenparig

Kris Torfs

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

Petra Vreys

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

akkoord gemeenteraadslid uit Keerbergen

eenparig

Katrien van Gilse

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 onthouding

Jan Van Herck

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

 

Art. 1:

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 29 maart 2019 van de intergemeentelijke vereniging IGO wordt goedgekeurd.

 

Art. 2:

Beslist om de heer Kris Torfs, gemeenteraadslid, voor te dragen als afgevaardigde voor de buitengewone algemene vergadering van 29 maart 2019. De heer Kris Torfs krijgt het mandaat de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering goed te keuren. De heer Kris Torfs zal de gemeente wel vertegenwoordigen voor de hele legislatuur. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering door de gemeenteraad gebeuren.

 

Art. 3:

Aan de afgevaardigde van de gemeente wordt een bijzonder mandaat toegekend om de voorgestelde beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging IGO van 29 maart 2018 te stemmen.

 

Art. 4:

Mevrouw Petra Vreys, schepen, wordt, vanaf heden tot 31.12.2021, voorgedragen als vertegenwoordiger van de cluster van gemeenten Tremelo en Keerbergen in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGO.

 

Art. 5:

De gemeente gaat akkoord dat mevrouw Maria Verschoren, raadslid uit gemeente Keerbergen, vanaf 01.01.2022 tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, de cluster van gemeenten Tremelo en Keerbergen vertegenwoordigt in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGO.

 

Art. 6:

Mevrouw Katrien van Gilse, gemeenteraadslid wordt, tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, voorgedragen als bestuurder met raadgevende stem (oppositieraadslid) van de gemeente in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGO.

 

Art. 7:

De heer Jan Van Herck, schepen van welzijn-lokaal sociaal beleid, wordt, tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, voorgedragen als lid van het algemeen comité van de intergemeentelijke vereniging IGO.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links 433_uitnodiging_agenda_BAV.pdf Download
20181106_samenstelling_bestuursorganen_igo_div.pdf Download
20181221_Verslag_BAV.pdf Download
20190329_ontwerp_code_goed_bestuur_document.pdf Download
20190329_ontwerp_deontologische_code_document.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.24.Dossiernaam: Interleuven
Onderwerp: Aanduiding van een bestuurder (cluster met Keerbergen) en een bestuurder met raadgevende stem

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente Tremelo bij Interleuven.

Interleuven is een dienstverlenende vereniging.

 

Feiten en context

09.01.2019: brief van Interleuven inzake de aanduiding van een bestuurder en bestuurder met raadgevende stem.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur;

Statuten van Interleuven, vastgesteld door de algemene vergadering op 23 juni 1972 en laatst gewijzigd bij beslissing van 19 december 2018 van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven;

Art. 435 van het decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de samenstelling en voordrachtregeling van de raad van bestuur in de dienstverlenende vereniging statutair wordt geregeld, met precieze aanduiding van het aantal leden, benoemd overeenkomstig artikel 434 decreet lokaal bestuur.

Luidens voornoemd artikel 434 worden de leden van de raad van bestuur, bij geheime stemming, benoemd door de algemene vergadering.

Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt maximaal vijftien.

Maximaal twee derden van de leden is van hetzelfde geslacht.

De leden van de raad van bestuur worden benoemd op voordracht van de deelnemers. Als de deelnemende gemeenten kandidaat-bestuurders voordragen die geen lid zijn van een gemeenteraad, maar van wie de deskundigheid over de statutair bepaalde doelstellingen manifest aantoonbaar is, wordt die voordracht uitdrukkelijk gemotiveerd. In dat geval is de onverenigbaarheid van het mandaat van bestuurder met de functie van werknemer van een deelnemend openbaar bestuur, vermeld in artikel 436, eerste lid, 8o, niet van toepassing.

De algemene vergadering kan op voordracht van de raad van bestuur, onafhankelijke bestuurders aanstellen als stemgerechtigde leden van de raad van bestuur.

De raad van bestuur stelt de vereisten vast waaraan kandidaten voor het mandaat van onafhankelijk bestuurder moeten voldoen op het vlak van bekwaamheden, kennis en ervaring. Hij doet een open oproep tot kandidaatstelling voor een mandaat van onafhankelijk bestuurder, De oproep bevat een weergave van de vereisten waaraan kandidaten moeten voldoen en regelt de wijze van kandidaatstelling, waarbij minstens een curriculum vitae wordt voorgelegd. De raad van bestuur vergelijkt de verdiensten van de kandidaten.

De algemene vergadering stelt een onafhankelijk bestuurder aan op voordracht van de raad bestuur, op grond van:

- deskundigheid inzake het algemeen bestuur van het samenwerkingsverband;

- specifieke deskundigheid inzake de inhoudelijke materie en de beleidsvelden waarin het samenwerkingsverband actief is;

- onafhankelijkheid ten aanzien van de deelgenoten en het dagelijks bestuur van het samenwerkingsverband

In geval van ernstige redenen kunnen de onafhankelijke bestuurders te allen tijde worden ontslagen door de algemene vergadering, op voordracht van de raad van bestuur.

Niemand kan gelijktijdig mandaten uitoefenen in de uitvoerende organen van meer dan drie dienstverlenende of opdrachthoudende verenigingen.

De algemene vergadering stelt een code van goed bestuur vast.

De code van goed bestuur wordt meegedeeld aan de toezichthoudende overheid.

Luidens artikel 18 van de statuten van Interleuven worden de 15 mandaten van de leden van de raad van bestuur verdeeld volgens de clusters in deze bepaling opgenomen.

Dat artikel 18 van de statuten in deze luidt als volgt:

18.1.1.

De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, op voordracht van de gemeentelijke deelnemers benoemd door de algemene vergadering en door haar afzetbaar.

Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt vijftien.

18.1.2.

De mandaten worden verdeeld als volgt: één bestuurder voor Leuven, één bestuurder voor de cluster Tienen/Hoegaarden, éen bestuurder voor de cluster Aarschot/Linter, één bestuurder voor de cluster Rotselaar/Begíjnendijk, één bestuurder voor de cluster Tremelo/Keerberqen, één bestuurder voor de cluster Haacht/Boortmeerbeek, één bestuurder voor de cluster Herent/Kortenberg, één bestuurder voor de cluster Tervuren/Huldenberg, één bestuurder voor de cluster Bertem/Oud-Heverlee, één bestuurder voor de cluster Bierbeek/Boutersem, één bestuurder voor de cluster Lubbeek/Holsbeek, één bestuurder voor de cluster Landen/Zoutleeuw, één bestuurder voor de cluster Geetbets/Kortenaken/Glabbeek, één bestuurder voor de cluster Bekkevoort/Tielt-Winge en één bestuurder voor de cluster Diest/Scherpenheuvel - Zichem.

Indien er in een cluster van gemeenten geen akkoord is en er voor elke gemeente een kandidaat bestuurder wordt voorgedragen, beslist de algemene vergadering.

De deelnemers niet-gemeenten worden vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur tot aan de eerste algemene vergadering waarop ze een andere bestuurder uit de lijst van bestuurders als hun vertegenwoordiger kunnen aanduiden.

18.2.

Maximaal twee derde van de leden van de raad van bestuur zijn van hetzelfde geslacht.

Indien het totaal van de door de gemeenten voorgedragen kandidaten niet beantwoordt aan deze voorwaarde, worden de voordrachten gerangschikt in volgorde van de datum van voordracht van de gemeenteraad. Voor de kandidaten die voorgedragen worden door meer dan één gemeente, geldt,'de datum van de voordracht door de gemeenteraad waarvan zij zelf deel-uitmaken.

De kandidaten die het maximum van twee derde van hetzelfde geslacht overschrijden, en die als laatsten zijn voorgedragen door hun gemeenteraad, worden niet aanvaard. De gemeenten die behoren tot de groep waaruit deze kandidaat is voorgedragen, worden verzocht een kandidaat van het andere geslacht voor te dragen.

18.3.

De kandidaturen worden voorgelegd aan de algemene vergadering die besluit met een eenvoudige meerderheid der uitgebrachte stemmen. Zo een kandidaat de vereiste meerderheid niet behaalt, wijst de voordragende deelnemer of cluster van deelnemers een andere kandidaat aan. De nieuwe kandidaat woont als waarnemer de vergaderingen van de raad van bestuur bij tot de eerstvolgende algemene vergadering waaraan de benoeming wordt voorgelegd.

De benoeming van bestuurders gebeurt bij geheime stemming.

De bestuurders worden benoemd voor een hernieuwbare periode van 6 jaar.

Hun mandaat kan te allen tijde worden herroepen door de algemene vergadering.

Het mandaat van de bestuurders dat ingaat bij de oprichting van de vereniging neemt van rechtswege een einde bij de afloop van de lopende bestuursperiode.

 

Dat artikel 21 met betrekking tot de leden met raadgevende stem luidt als volgt:

21.1.

Aan de vergaderingen van de raad van bestuur wordt deelgenomen door een afgevaardigde die lid is met raadgevende stem. Deze is tot gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen en wordt voorgedragen door zijn gemeenteraad.

Indien er meer dan één kandidaat is, benoemt de algemene vergadering een kandidaat, op basis van achtereenvolgens de volgende voorrangscriteria:

1. Het percentage van stemmen waarmee de kandidaten door hun gemeenteraad werden aangeduid, waarbij de voorrang gegeven wordt aan de kandidaten met het hoogst behaalde percentage van stemmen.

2. Het geslacht van de leden, waarbij voorrang wordt gegeven aan de leden van het geslacht dat het minst is vertegenwoordigd in de raad van bestuur.

3 . De loting van de kandidaten.

21.2.

Bij verlies van het mandaat van een overeenkomstig de vorige alinea aangeduid lid met raadgevende stem voor het verstrijken van de duur bepaald in dit artikel, komt het opengevallen mandaat toe aan de kandidaat die in de oorspronkelijke opgemaakte rangorde als best geplaatst daarvoor in aanmerking komt. Het aldus aangeduide lid wordt opgenomen in de eerstvolgende raad van bestuur en voltooit het mandaat van zijn voorganger. Indien geen vervanging mogelijk is ingevolge het ontbreken van opvolgers, maakt de eerstvolgende algemene vergadering een nieuwe rangorde op uit de overgebleven kandidaten, volgens de zelfde criteria.

Indien er van de oorspronkelijke aangeduiden geen kandidaten meer over zijn, worden nieuwe gemeenteraadsbeslissingen gevraagd ter aanduiding van een lid met raadgevende stem en wordt dit lid benoemd overeenkomstig de wijze bepaald in dit artikel.

21.3.

De duur van het mandaat van een lid met raadgevende stem bedraagt zes jaar. Bij het verstrijken van de duur wordt de algehele vervanging van de leden voorzien op de wijze zoals hiervoor bepaald, met dien verstande dat alleszins een einde komt aan het mandaat na algehele vernieuwing van de gemeenteraden.

De bepalingen van de artikelen 22 (aansprakelijkheid) en 23 (belangenconflicten) van de statuten zijn ook van toepassing op het lid van de raad van bestuur met raadgevende stem.

 

Argumentatie

De gemeenteraad heeft deze agendapunten besproken en ter zake het volgende standpunt inneemt.

De gemeenteraad kan een kandidaat-bestuurder en een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem aanduiden bij Interleuven.

Voorgesteld wordt schepen Nick De Rijck als kandidaat-bestuurder (voor de cluster Tremelo/Keerbergen) en Nadia Van Beughem en Katrien van Gilse als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem.

 

BESLUIT

Nick De Rijck

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

Nadia Van Beughem

Na geheime stemming:

1 stem voor

22 stemmen tegen

Katrien van Gilse

Na geheime stemming:

22 stemmen voor

1 stem tegen

 

Art. 1:

De heer Nick De Rijck, schepen, voor te dragen als kandidaat-bestuurder (voor de cluster Tremelo/Keerbergen) voor de dienstverlenende vereniging "Interleuven".

 

Art. 2:

Mevrouw Katrien van Gilse, gemeenteraadslid, met 96 % voor te dragen als kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de dienstverlenende vereniging Interleuven.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brief Interleuven bestuurder.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.25.Dossiernaam: Interleuven  A.V. 27.03.2019
Onderwerp: Aanduiding van vertegenwoordiger en van een plaatsvervangend -vertegenwoordiger en goedkeuring van de agendapunten.

 

Voorgeschiedenis

Lidmaatschap van de gemeente bij Interleuven.

 

Feiten en context

24.01.2019: uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering van Interleuven op woensdag 27 maart 2019 om 19 uur met bijhorende agenda:

1. Samenstelling van het bureau.

2. Goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering d.d. 19.12.2018.

3. Benoeming bestuurders cfr. artikel 18 van de statuten.

    Benoeming deelnemers met raadgevende stem cfr. artikel 21 van de statuten.

4. Project Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) - Researchpark Haasrode en

    Ambachtenzone - oprichting bedrijventerreinvereniging vzw en goedkeuring ontwerpstatuten.

 

Juridische grond

22.12.2017 Decreet lokaal bestuur

Statuten van Interleuven, vastgesteld door de algemene vergadering op 23 juni 1972 en laatst gewijzigd bij beslissing van 19 december 2018 van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven;

Art. 432 van het decreet van 22.12.2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor de gemeente rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering, d.d. 27.03.2019 en eveneens een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger aan te duiden. Voorgedragen wordt gemeenteraadslid Werner Van Nuffelen als vertegenwoordiger en gemeenteraadslid Jolien Wittemans als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de bijzondere algemene vergadering.

 

BESLUIT

Werner Van Nuffelen

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

Jolien Wittemans

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

agenda

eenparig

 

Art.1:

De heer Werner Van Nuffelen, gemeenteraadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger op de bijzondere algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2019.

 

Art.2:

Mevrouw Jolien Wittemans, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangend-tegenwoordiger op de algemene vergadering van Interleuven van 27 maart 2019

 

Art.3:

Het mandaat van de vertegenwoordiger, inzake de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2019 van Interleuven als volgt vast te stellen:

-goedkeuring van alle agendapunten van de buitengewone algemene vergadering.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brief Interleuven.pdf Download
2019-03-27 BAV bijlage info agendapunt 4.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.26.Dossiernaam: Interlokale Vereniging PAD - BRT
Onderwerp: Aanduiding afgevaardigden beheerscomité

 

Voorgeschiedenis

25.09.2008 gemeenteraadsbesluit houdende principebeslissing tot deelname aan een interlokale vereniging ter oprichting van een intergemeentelijke preventiedienst alcohol- en druggebruik BRT (PAD BRT), met de gemeentebesturen Rotselaar en Begijnendijk, onder de juridische vorm van een interlokale vereniging zonder rechtspersoonlijkheid;

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet lokaal bestuur.

 

Argumentatie

De deelnemende gemeenten hebben recht op elk één bestuursmandaat in het beheerscomité dat uitsluitend vertegenwoordigd kan worden door gemeenteraadsleden, burgemeester of schepenen;

De gemeenteraad dient een beheerder alsook een plaatsvervanger aan te duiden;

Voorgesteld wordt schepen Diane Willems als effectieve vertegenwoordiger en schepen Bertrand Eraly als plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden in bovenvermeld beheerscomité;

 

BESLUIT

Diane Willems

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

Bertrand Eraly

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

 

Art. 1:

Mevr. Diane Willems, schepen, aan te duiden als effectief beheerder in het beheerscomité van de interlokale vereniging preventiedienst alcohol- en druggebruik BRT (PAD BRT).

 

Art. 2:

De heer Bertrand Eraly, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend beheerder in het beheerscomité van de interlokale vereniging preventiedienst alcohol- en druggebruik BRT (PAD BRT).

 

Art. 3:

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en er kennis van te geven aan de Intergemeentelijke preventiedienst drugs & alcohol t.a.v. Wim Augustijns, p.a. Provinciebaan 20 - 3110 Rotselaar.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.27.Dossiernaam: Toerisme Vlaams-Brabant vzw
Onderwerp: Aanduiding van:

- een vertegenwoordiger in de algemene vergadering

- een kandidaat voor de raad van bestuur van de vzw

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is lid van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

 

Feiten en context

15.01.2019: brief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw i.v.m. de vertegenwoordigers in de algemene vergadering en een kandidaat voor de raad van bestuur van de vzw.

 

Juridische grond

22.12.2017: Decreet Lokaal Bestuur

 

Argumentatie

De gemeenteraad dient de vertegenwoordiger in de algemene vergadering aan te duiden bij Toerisme Vlaams-Brabant vzw. Voorgesteld wordt burgemeester Bert De Wit als vertegenwoordiger en als kandidaat voor de raad van bestuur.

 

BESLUIT

Bert De Wit vertegenwoordiger alg. vergadering

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

Bert De Wit kandidaat raad van bestuur

Na geheime stemming:

23 stemmen voor

 

Art. 1:

De heer Bert De Wit, aan te duiden als gemeentelijk vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

 

Art. 2:

De heer Bert De Wit, voor te dragen als kandidaat voor de raad van bestuur van Toerisme Vlaams-Brabant vzw.

 

Art. 3:

Deze aanduiding heeft gelding tot het einde van de lopende legislatuur op 31.12.2024 behoudens ontslag of intrekking van het mandaat.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brief Toerisme Vlaams-Brabant vzw.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.28.Dossiernaam: Zefier
Onderwerp: Aanduiding van een volmachtdrager en een plaatsvervangend volmachtdrager op de algemene vergaderingen

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Tremelo is vennoot van de cvba Zefier.

 

Feiten en context

07.10.2019: de algehele vernieuwing van de gemeenteraad

 

Juridische grond

22.12.2017 decreet over het lokaal bestuur in het bijzonder art. 41;

21.12.1994 wet houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180;

Statuten van de cvba Zefier inzonderheid de artikelen 24 en 28.

 

Argumentatie

De gemeenteraad stelt Petra Vreys voor als volmachthouder en gemeenteraadslid Kris Torfs als plaatsvervangend volmachthouder.

 

BESLUIT

Petra Vreys

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

Kris Torfs

Na geheime stemming:

21 stemmen voor

2 stemmen tegen

 

Art. 1:

Mevrouw Petra Vreys, schepen, aan te duiden als volmachthouder van de gemeente Tremelo om deel te nemen aan de buitengewone, bijzonder en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier.

 

Art. 2:

De heer Kris Torfs, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangend volmachthouder van de gemeente Tremelo om deel te nemen aan de buitengewone, bijzonder en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019
Punt bijlagen/links brief Zefier.pdf Download
Overzicht punten

 

Zitting van 28 februari 2019

 

Afdeling P&O

 

Secretariaat

P.29.Dossiernaam: Vragenkwartiertje
Onderwerp: Vragenkwartiertje

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2019